Bygg ett billigt GSM larm på 1 timme

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bygg ett billigt GSM larm på 1 timme"

Transkript

1 Bygg ett billigt GSM larm på 1 timme + Du får dessutom användning för din gamla GSM telefon Denna artikel som pdf dokument - eller om du läser pdf filen och vill läsa html > www-moderna-hemlarm.se Efter att ha läst denna artikel hoppas jag att du själv skall kunna tillverka ett väldigt enkelt GSM larm/larmsändare för en ringa kostnad av ca 200 kronor, plus då en gammal mobiltelefon som du säkert har liggande någonstans. Du behöver däremot inte löda något mer än ett par krokodilklämmor men detta går också att undgå om du skruvar fast kabeln, via en banankontakt som du sedan sätter in, i en för banankontakten anpassad krokodil-klämma. Lödning mot krokodilklämmor är annars väldigt enkelt. Troligen går det också som tredje alternativ, bra att med en tång att klämma fast kabeln mot krokodilklämman. Du behöver detta: 1. Aluminium tejp med ett strömförande ytskikt 2. Genomskinlig tejp (ej strömförande - dvs. en tämligen normal tejp) 3. Verktyg för att öppna din mobiltelefon (En Torx T6 skruvmejsel kanske?) 4. 2 små krokodil-klämmor (Metallbelagda små gem fungerar nog också) 5. 2 meter ringledning, eller hur lång ledning du nu kan behöver mellan bevakad dörr och mobiltelefonen/gsm larmet. 6. En dörrmagnet som sluter kretsen när dörren öppnas men där kretsen annars normalt är bruten (N.O.) 7. En gammal GSM telefon med knapp för direktuppringning till röstbrevlådan (ofta siffertangent 1 ) 8. Ett sandkorn med ca 1 mm i diameter 9. En pincett 10.Tålamod med att sitta i ca en timme och pilla med ibland mycket små detaljer 11.(För felsökning kan ett instrument som mäter motstånd/resistans vara bra att ha, men ej ett måste) 12.(Eventuellt en lödpenna för krokodilklämmorna beroende på modell och lösning) Inledning Ett bra villalarm för hemmabruk, inklusive en GSM modul, går på ca 5-10 tusen kronor och uppåt, om man nu vill ha lite kvalité och inte bara köper ett larm som sedan står och falsklarmar eller som är lätt för den erfarne inbrottstjuven att sabotera.

2 Gäller det huvudbyggnaden med ett marknadsvärde på kanske 2 miljoner, plus lösöre på några hundra tusen, är dessa 5-10 tkr, inte mer än någon procent av värdet, utslaget på 3-5 år, varför investeringen ofta känns vettigare. Gäller det däremot en liten friggebod, en enklare ekonomibyggnad i Lantbruket, en jordkällare med lite sylt och potatis i eller ett litet förråd med en gräsklippare och några enklare verktyg för ett par tusen kronor, kanske det däremot känns som en väl dyr investering. Eftersom en mobiltelefon drar ganska lite ström i viloläge kan man också tänka sig en kompletterande lösning med solceller/mini-vindkraftverk, om inte ström finns framdraget. Ska man låta bli att larma sådana byggnader eller finns det något riktigt billigt alternativ för kanske bara omkring fem hundra kronor? Helst då kanske något som innehåller lite modern mobilteknik? Vi skulle kunna kalla den typen av billigare larm för ett Friggebods-larm med GSM sändare. Eventuellt skulle man kunna stoppa in en sådan larmsändare inkopplad till vanliga billarmet eller som en riktigt billig variant, via bilens ordinarie dörrströmbrytaren, sedan via ett lämplig relä som kan sluta en krets utan att kretsen som bryts sitter jordad i bilen, så kallat potentialfritt relä. Risken är annars att vi får konstiga jordströmmar från reläet, via folien på telefonens tangentbord och sedan ner i mobiltelefonens strömförsörjning om strömförsörjningen går via bilens ordinarie elsystem. Kravspecifikation Med den frågeställningen som utgångspunkt bestämde jag mig för att försöka tillverka det absolut billigaste GSM larmet som gick att göra. Önskemålet var också att man sedan skall kunna lägga till lite extra finesser till detta enkla GSM larm, om man skulle vilja det. Det skall också vara möjligt att tillverka detta Friggebods-larm med GSM, för den normalhändige. GSM larmsändare Varför jag väljer ett GSM larm i stället för ett lokalt larm med enbart en siren på 110 db, beror på att jag anser att ett larm med enbart en siren som står och tjuter i två minuter, är nästintill värdelöst om man inte själv är på plats eller har en oftast hemmavarande granne i närheten som kan kontrollera vad som har hänt. Endast om det stora tider av dygnet, när du själv inte är hemma, är mycket människor i omgivningen kan det vara ett intressant alternativ med enbart en larmsiren utan GSM sändare eller liknande kommunikationslänk. Med ett GSM larm till din mobiltelefon kan du däremot själv avgöra om du personligen skall kontrollera vad som har hänt eller ringa någon annan som gör detta åt dig. Detta kan du också göra fastän du är på andra sidan jordklotet, bara du har din mobiltelefon med dig. En ny GSM sändare för att leverera larm och liknande kostar dock ca kronor varför vi måste hitta något annat billigare alternativ.

3 En gammal avlagd mobiltelefon De flesta av oss har vid detta lag (2012) säkert minst en gammal avlagd mobiltelefon i byrålådan, detta fastän du under årens lopp säkert gett bort några både till höger och vänster. De riktigt gamla telefonerna vill dock ingen längre ha utan de bara ligger och tar plats i byrålådan, i väntan på något bra användningsområde. Ursprungligen var också dessa gamla telefoner av mycket hög kvalité och kostade, utan subventioner, både två och tre tusen kronor (Jag betalade hela kronor för min Nokia 101 försommaren 1994 och en motsvarande Ericsson telefon kostade då ca kronor). Det är lite synd att bara slänga en sån bra sak eller vad säger ni? Kan man använda en av dessa gamla GSM telefoner för att bygga sig ett eget GSM larm tro? Efter lite surfande på nätet hittade jag en bra idé där man använder knappen för röstbrevlådan, 1:an på de flesta telefoner. Håller man den intryckt i 1-2 sekunder eller längre, ringer den automatiskt upp röstbrevlådan, eller vilket nummer du nu har lagt in på denna knapp Den idén lät bra! Löda Den lösning jag hittade byggde dock på att man skulle in och löda på ett par trådar under knapp 1 och det är ganska pilligt minst sagt. På en cirkel med ca 5 mm i diameter skulle man enligt den beskrivningen in och löda fast två trådar. Då duger det knappast med en gammal ordinär lödpenna utan man måste ha en lödpenna med en väldigt fin spets, för att rymmas på den lilla yta man har till förfogande. Efter denna lödning har man också för all framtid förstört den mobiltelefonen för ordinarie användning, om man nu skulle ångra sig och vill skänka den till Tekniska museet om sådär hundra år. Detta då det är väldigt små marginaler under knappen och bara några få rester av lödtenn gör att knappen inte fungerar som vanligt. Visst finns det tennsugar och avlödningsflätor men det är svårt att få bort tillräckligt mycket lödtenn i detta fall då marginalerna är så små. En sådan lödning gissar jag att bara en procent av Sveriges befolkning klarar av.

4 Aluminiumfolie Efter några dagar funderande kom jag på en, i mitt tycke, enklare lösning än att löda. Man ersätter den konvexa folie som finns under ettans tangent, med en egen folie som därefter får ha ett par aluminium-remsor som får sticka ut från telefonen. Därefter hakar man på ett par små krokodilklämmor, för 4,75 styck och till sist en dörrmagnet med slutande funktion vilken sluter kretsen när någon öppnar dörren till sin lilla friggebod. Det går dessutom att ångra sig med denna lösning så att man har en original-telefon till hands om hundra år, när kanske Tekniska museet ringer och hör av sig. Nackdelen är att man får kanske vara beredd på att det blir glapp mellan folien och kretskortet i en framtid men den dagen den sorgen. Då får man helt enkelt skruva upp telefonen och gnugga lite med en halv droppe el-spray eller liknande. Dörrmagnet För att få telefonen att ringa dig vid larm, via en simulerad nedtryckning av knapp 1, behöver vi något som under minst 2 sekunder sluter en krets när exempelvis en dörr eller ett fönster öppnas. I normalt läge skall kretsen dock vara öppen, eller som man säger Normally Open (NO). Detta är lite tvärtemot hur de flesta dörrmagneter fungerar, detta då en sån lösning är enklare att sabotera genom att helt enkel knipsa av en ledning till dörrmagneten. Lyckligtvis finns det enkla små dörrmagneter som har två funktioner i en för bara kronor, där man kan välja om man vill att den skall sluta eller bryta vid larm/dörröppning beroende på, vilken skruvanslutning man kopplar ledningen till. Öppna mobiltelefonen Jag hade ett par Nokia 3210 liggande som jag köpte begagnad av en arbetskamrat för 200 respektive 100 kronor för några år sedan. De tillverkades omkring 2000 så de fyller 12 år i år men fungerar fortfarande utmärkt att ringa med. Endast batteriet är lite väl dåligt men det finns ofta att köpa nytt för omkring 199 kronor. Angående hur man öppnar telefonen så finns det vardagshjältar, exempelvis farsor och morsor på stan vilka offrar mycket av sin fritid för att göra det lite bättre för många andra. Likadant finns det vardagshjältar som systematiskt tar reda på och dokumenterar hur man öppnar ett stort antal mobiltelefoner. En sådan vardagshjälte har samlat sitt verk under följande länk: Ofta klarar man sig bra med en liten torx T6 bits och kanske någon liten spårskruvmejsel men kontrollera vad som gäller för just din mobiltelefon. För Nokia 3210 gör man så här: 1. Ta bort batteriluckan på baksidan genom att skjuta den uppåt samtidigt som den lilla knappen längst ner hålls intryckt Detta har du nog gjort många gånger förut (när du satt in SIM-kortet eller bytt batteri) så därför visar jag ingen bild på detta moment.

5 2. För att komma åt de två översta torx skrivarna måste nu ett keramik - liknande skal försiktigt tas bort. Man stoppar emellan en liten spår-skruvmejsel och bänder försiktigt åt sidan samtidigt som man lyfter lätt uppåt någon millimeter så att det lossnar lite lätt. Gör likadant på båda sidor. Som sista moment skjuter man fram/upp den vita keramiken så att ett par flikar kommer loss från telefonens chassi. Detta material är ganska svagt så ta det försiktigt! 3. Skruva därefter loss de fyra torx skruvarna (T6) - En i varje hörn 4. Lyft nu bort metall chassit Liten hjälp kan behövas med en liten skruvmejsel. Notera först hur det sitter så du vet hur det skall se ut sedan. 5. Lyft också bort kontakt-anslutningarna i botten på telefonen. Lättast är att stoppa in en liten skruvmejsel i hålet i mitten för headset anslutningen, och lyfta försiktigt.

6 6. Lyft nu bort kretskortet. Lättast är om man har telefonen upp och ner och skakar telefonen försiktigt. Alternativt att föra in en liten skruvmejsel under kretskortet på telefonen, enligt bild nedan: 7. Nu har vi gått från telefonen längst till vänster, till alla dessa delar till höger: 8. Tag loss plast-membranet som ligger precis under tangenterna: 9. Nu skall vi börja klistra på vår egna lösning för den del som sitter under 1:ans tangent. Det borde bli den fjärde knappen nedifrån räknat, på höger sida. Kontrollera gärna själv och

7 lägg gärna det åt rätt håll som det ser ut när man trycker på tangenterna Det är lätt att råka tänka fel här så att man jobbar med fel knapp. 10.Vi skall lägga på fem lager, plus ett litet sandkorn, enligt bilden nedan. Lagren på bilden är numrerade och vi börjar förstås med lager nr 1 osv. Följande moment är också det svåraste i hela beskrivningen så tag gärna en bensträckare före att du börjar med detta. Denna bild går att förstora med hjälp av ett litet klick Först lägger vi på ett isolerande lager ovanpå befintlig folieknapp Vi använder här en genomskinlig packtejp för 29,90 (50 meters rulle). Detta för att i fortsättningen lättare kunna se hur original-folieknappen sitter Sedan det större aluminium lagret som skall motsvara storleken på original folieknappen, dvs en ca 5 mm bred remsa som bör vara ca 5 cm lång

8 Sedan ett isolerande lager (grön markering) som vi sedan skall lägga på nästa remsa på. Detta isolerande lager skall vara bara aningen bredare än nästa aluminium-remsa. Den får inte heller täcka för stor del av föregående lager så att inte jordningen mot kretskortet förstörs. Punkt 4 & 5 i bilden. Som fjärde lager (blå figur) lägger vi på en smal aluminium-remsa mitt på den gamla folie-knappen. För att fejka en knappnedtryckning lägger vi in ett litet sandkorn (ca 1 mm högt gul färg i bilden ovan) eller liknande mitt på den plats där den gamla folie-knappen satt, men alltså på den smala aluminium-remsan nu. Längden på denna skall också vara ca 5 cm. Sandkornet sitter alltså under denna folie-remsa och gör att själva folien får en ca 1 mm hög liten knöl. Tänk på att sandkornet får inte heller vara för högt för då kan det lyfta hela foliebiten så högt att den inte når att bli jordad runt kanterna lagom är bäst! Sist lägger vi på en liten genomskinlig tejp-bit (pack-tejpen) på det fjärde lagret så att kanten blir isolerad. Bara den del av den smala remsan som befinner sig mitt inne i området för den gamla folieknappen, skall vara blottad ned mot kretskortet sedan när vi sätter allt på plats. Då kör vi på med lagren vi kortfattat beskrev ovan: 11.Lager ett klipper vi ut från aluminium-tejpen och tejpens bredd på 5 cm gör att tejpen sticker ut alldeles lagom på utsidan av mobiltelefonen när vi är klara. 12.Sedan skall vi fixa ett isolerande lager mellan de båda aluminium folie-lagren. För att få lite kontrast väljer jag en del av en röd liten klisterlapp men den isolerande pack-tejpen hade också fungerat. Det är trots allt vanligen frågan om 2-4 volt så det behövs inte så avancerade saker. För att kunna skicka ut nästa smala foliebit på ett bra sätt sätter jag denna lite snett som ni ser på bilden nedan.

9 13.Därefter klipper vi ut en 5 cm lång folie bit igen som skall vara bara aningen smalare än den röda bit vi nyss har lagt på. På ena änden på denna folieremsa skall sandkornet (hos mig blev det en liten löd-droppe jag direkt hittade på skrivbordet från en tidigare lödning) placeras Vi får ta fram en pincett för det jobbet. När vi lagt remsan med sandkornet på plats trycker vi runt sandkornet med pincetten så att remsan omsluter sandkornet ordentligt och vi får en utpräglad spetsig del på aluminium-folien, enligt sista bilden nedan.

10 14.Sätt på en liten tejp-bit ovanpå den smala remsan så att bara den lilla knölen går fri (med sandkornet under). Naturligtvis behöver inte biten vara större än att den kan avslutas strax efter att den passerat den runda original-foliebitens område, för sedan finns inget på krets kortet som kan komma i kontakt med denna folie-remsa (Sanningen att säga så glömde jag själv denna punkt första gången men det gick ändå bra fast det var nog lite tur. Jag insåg strax mitt misstag så numera är det åtgärdat). 15.Om du har ett mätinstrument med motstånds-mätning (resistans) tar du fram detta nu och kontrollerar att inte de båda folieremsorna tar emot varandra eller något annat. När mitt instrument visar en etta som på bilden har jag ett oändligt stort motstånd dvs ingen kortis. 16.Nu sätter vi tillbaka knappsats-membranet vi har jobbat med ett tag. Sätt på lite genomskinlig tejp som skydd mellan aluminiumfolien och plåtchassit du skall sätta upp om en liten stund. Som telefonen nu ligger (upp och ner) betyder det på telefonens högra kant. Denna bild går att förstora med hjälp av ett litet klick 17.Sätt på kretskortet

11 18.Sätt på kontaktanslutningen som sitter nedtill på mobiltelefonen. 19.Sätt tillbaka chassi-delen. (Du glömde väl inte tejpen som skydd mellan aluminiumfolien på kanten och detta plåtchassi?) 20.Skruva fast de fyra torx skruvarna

12 21.Sätt fast keramik-delen (innehåller antennen) 22.Sätt i batteriet och bakstycket av plast. Tack vare att aluminium-folien är så tunn behöver man inte gör något hål i plasthöljet utan folien ryms ändå utan problem.

13 22.Löd fast ett par krokodilklämmor på en lämpligt lång kabel (kabeln skall räcka från mobiltelefonens placering till dörrmagneten) 24.Ställ in klocka och datum på telefonen om den begär det (Nokia 3210 begär det automatiskt) notera att 1:ans tangent nu såklart inte fungerar men genom att snabbt kortsluta med hjälp av krokodilklämmorna så får du en etta (1) när du behöver en sån. 25.Skriv in numret till röstbrevlådan dvs nu det nummer du vill att telefonen skall ringa när den larmar. Hos Nokia 3210 börjar man genom att gå in i menyn Meddelanden osv. (menynr. 2-7)

14 26.Skruva fast de andra kabeländarna i dörrmagneten På den modell jag använder står det utmärkt vilken som är NO respektive NC. Du skall använda NO nu. Dvs den som blir stängd/kortsluten om en dörr/fönster öppnas. Vi ser här att den börjar att ringa larm-numret efter att magneterna skiljts åt. 27.Och här ringer det på på mottagande larmtelefon. Mottagande telefon kan här välja på att skicka upptaget-ton (kostar inget om det inte automatiskt skickas till röstbrevlådan) eller att svara och lyssna av dem plats där GSM larmet sitter. I ett skarpt läge väljer man normalt att svara. Tänk då på att en eventuell tjuv hör dig om du inte satt på mute. Om du i Kontaktboken skriver exempelvis Friggebods-larm för det nummer som nu använder i ditt nu tillverkade GSM larmet så står det på displayen när det ringer vilket underlättar. Annars kanske man inte hinner se vem det är som ringer.

15 27.Nedtill lite detaljer. Här hade vi valt att trycka på Upptaget, vilket gjorde att samtalet hamnade hos Röstmeddelanden. Det gör att du inte missar något samtal även om du pratar i telefon när larmet går, om du är utom radiotäckning eller om du har den avstängd. Eventuella inbrottstjuvar som pratar hamnar också på band. Kom bara ihåg att spara meddelandet om det är något som kan vara av värde för en eventuellt Polisutredning. För mig tog detta, vid första försöket, nästan exakt en timme förutom förberedelse-tiden att köpa in grejerna. Det fungerade också på första försöket för min del, vilket inte alltid är fallet när man håller på med såna här pillerjobb. Kostnaden blev: Aluminium/folie tejp 99 kr (50 m rulle) hos (finns 25 m rulle

16 för endast 39,90 hos Biltema, även om jag inte hunnit testa den varför jag inte törs säga om den också fungerar) Pack tejp 29 kr (50 m rulle) Det går säkert bra med annan billigare genomskinlig tejp också. Den viktigaste egenskapen är, förrutom isolationsförmågan, häftningsförmågan, vilken packtejp brukar ha en bra sådan. Krokodilklämmor 2*4,75 Dörr magnet med NO funktion 49 kr (Kjell.com) 2 meter 2 ledad ringlednings-kabel 6 kr. (egentligen 29 kronor för 10 meter på ClasO.) Summa: 192,50 + en sedan länge avskriven mobiltelefon - Det måste vara Sveriges billigaste GSM larm eller? Vi fick också 8 meter ringlednings ledning över men eftersom denna har i princip obegränsad lagringstid och kan användas till andra roliga projekt, tas de överblivna 8 metrarna inte med i kostnaden för detta GSM-larm projekt. Tejperna räcker till ytterligare ca 999 st. GSM-larm vilket gör att dessa bara kommer att kosta ca 65 kronor styck. Har du inte så många mobiltelefoner kan du köpa begagnade bla. hos MobilVasa lämnar in serienumren (IMEI) till de inköpta telefonerna till Polisen och låter dem sedan ligga i karantän en månad, före att de säljs, vilket minimerar risken för att du ska köpa stöldgods, vilket kan vara skönt att veta Ett annat alternativ till att köpa en begagand telefon kan vara att försöka få tag på en ny Nokia 1280, vilken ursprungligen är tänkt som en billig mobil utan finesser, främst tänkt för utvecklingsländer. Den kostar omkring kronor när detta skrivs i januari Även vissa stormarknader säljer som ni kanske har sett, mycket billiga mobiltelefoner. På bilden ovan ser vi en enkel Samsung telefon, för endast 199 kronor. Jag vill dock reservera mig för att jag inte känner till hur dessa telefoners tangentbord är uppbygda.

17 Komplettera med fler magnetdetektorer Om du har flera dörrar eller något fönster kan du med fördel sätta upp fler magnetdetektorer på dessa. Tänk då på att detta är en NO slinga varför alla dessa måste parallellkopplas in mot telefonens aluminiumfolie - anslutningar. Ersätter inte ett riktigt larm Som ni förstår ersätter detta inte ett riktigt larm på långa vägar, däremot kan det vara ett billigt alternativ där man annars inte hade tänkt kosta på ett larm över huvud taget eller bara vill experimentera med ett litet larm hemma. Brandvarnare Det finns brandvarnare vilka också har en N.O. larmutgång, att köpa på exempelvis Clas Ohlsson för 399 kronor. En sådan skulle man teoretiskt också kunna koppla på detta GSM larm men ett problem är att man inte vet direkt om det är magnetkontakten eller brandvarnaren som då har aktiverat larmet. En möjlighet vore förstås att man svarar på GSM larmets samtal och då försöker att lyssna om man hör brandvarnaren i bakgrunden eller ej. Är brandvarnaren någorlunda i närheten lär du höra den ordentligt via ditt GSM larm. Med tanke på att tillförlitligheten för detta egenbyggda larm inte är 100 % är frågan förstås om det är en bra idé men även denna lösning vore förstås bättre än att inte ha något alls. Detta kanske under förutsättning att vi talar om Friggebodar och liknande och inte ditt riktiga hem där du har alla kära fotografier, viktigt innehåll på datorer och liknande. Med ett riktigt lite bättre modernt villalarm, ex EYE02, ser du direkt på SMS meddelandet att det är brandvarnaren som aktiverat larmet. Har detta moderna villalarm också en kamera får du strax en

18 MMS bild så att du lättare kan avgöra om det är ett skarpt brandlarm (synlig rök på bilden) eller om det är något annat. Några brister med detta enkla men superbilliga GSM larm/larmsändaren är: 1. Den är alltid påslaget så varje gång dörren öppnas ringer GSM-larmet upp (Det finns bra lösningar för detta men det kostar lite) 2. Den använder sig av en slinga som sluts vid larm vilket gör den sårbar för sabotage. Riktiga larm använde motsatt teknik (NC) som därigenom också larmar om ledningen klipps av. 3. Riktiga s.k. villalarm, larmar också om batterinivån i centrala larmenheten eller detektorer, blir för låg eller om någon börjar att manipulera med villalarmet Detta finns inte här. 4. Detta larm kan du inte ringa upp för att kontrollera statusen på, som bättre villalarm ofta kan hantera Men ringer du upp detta GSM larm och du får en rington tillbaka, vet du att det i alla fall inte är helt dött. (Fundera i detta sammanhang också på om du skall stänga av ringsignalen på detta GSM larm, så att inte en eventuella objudna besökare kan ringa upp det och därefter lättare kan lokalisera dess position) 5. Kommande risk för glapp i denna enkla konstruktion, vilket vi talat om tidigare. 6. Aluminium remsorna är ganska tunna och därmed ömtåliga De och klämmorna måste fixeras ihop på ett bra sätt (vilket varit ett mindre problem om vi lött med riktiga kablar). 7. Det ringer bara upp ett nummer vilket kan vara lite sårbart. Om däremot denna enda mottagande telefon, vid upptaget eller uteblivet svar, har ställt in automatisk vidarebefordran till en röstbrevlåda, skickar denna röstbrevlåda vanligen ganska snabbt ett SMS angående det obesvarade samtalet. Då blir vår lösning också lite säkrare. (Ett modernt villalarm har däremot plats för mellan 5-10 nummer som automatiskt rings upp, plus i vissa fall även ett antal e-postadresser Just för att få högre säkerhet på denna punkt) 8. Eftersom denna larmsändare enbart kommer att ringa upp men inte lämna något meddelande, hänger det på att du noterar vilket nummer det är på detta samtal och därigenom snabbt förstår vad som är på gång. Endera måste du ha nummerpresentation på din fasta telefon eller så en mobiltelefon där nummerpresentation ingår. Sedan skriver du lämpligen något bra i Kontaktboken, för mottagande mobiltelefon, knutet till detta nummer ex Larm Friggeboden. 9. Detta larm klarar inte av att återlarma om tjuven först gått in genom dörren och sedan lite senare återkommer, om inte denne inte stängt dörren efter sig. Detta går dock att åtgärda med en enklare infraröd detektor för några hundralappar. 10.Tar strömmen i mobiltelefonen slut, men återkommer senare, måste du ändå manuellt sätta på telefonen igen. Ett modernt villalarm med kvalité ställer sig däremot i det läge som

19 den stod i, när strömmen i batteri-backupen tog slut. 11.Kommer det en kortare slutning ( < 2 sekunder) via magnetkontaktens trådpar, in till vårt GSM larm, kommer det uppfattas som en vanlig siffra 1 vilken hamnar på mobiltelefonens display och sedan händer inget mer. Det är sedan omöjligt att få den att ringa upp igen som tänkt. Endast om du manuellt rensar denna etta, ex genom att trycka på Clear eller en kort stund stänger av telefonen, kommer vårt GSM larm att vara redo igen Men hellre ett billigt larm än inget alls som jag brukar säga (bara man är medveten om att man har ett billigt larm som kanske inte alltid fungerar som tänkt) Fortsättningen på detta projekt där vi skall försöka beta av några av de tolv svagheterna ovan finner du här: Bygg_eget_GSM_hemlarm_Forbattringar Tack för att du tog dig tiden att läsa detta och lycka till med ditt projekt om du tänker prova själv. Med vänlig hälsning Bernt Grenmyr

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion 060508 Elbilstävlingen Tilläggsuppdrag till Magneter och Motorer och Rörelse och Konstruktion Av: Pauliina Kanto NO-lärare och NTA-utbildare, Håbo kommun 1 Inledning Dessa tilläggsuppdrag passar utmärkt

Läs mer

Rekonditionering. EPIsafe 2 GSM. Art.nr 464238. Programversion x.x.x eller senare. Rev PA1 SE

Rekonditionering. EPIsafe 2 GSM. Art.nr 464238. Programversion x.x.x eller senare. Rev PA1 SE Instruktion Rekonditionering EPIsafe 2 GSM Art.nr 464238 Programversion x.x.x eller senare Rev PA1 SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Viktig information... 2 2. Rekonditioneringsförfarande...

Läs mer

LARM. Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker.

LARM. Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker. LARM Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker. INNEHÅLL kretskort och larmpanel batterihållare brickor lysdioder, LED motstånd summer strömbrytare påsnitar skruvar kartong

Läs mer

Öppna Xbox 360 Slim Guide

Öppna Xbox 360 Slim Guide Öppna Xbox 360 Slim Guide Det finns många olika sätt att öppna sin Xbox 360 Slim. Ett antal guider finns att hitta på nätet och alla har sina favoriter. Jag har valt att öppna Xbox 360 Slim med X8 unlock

Läs mer

FAQs: HomeSecure GSM-MA-0004

FAQs: HomeSecure GSM-MA-0004 FAQs: Trådlöst larmsystem inkl. GSM-modul (GSM-MA-0004) Vi uppdaterar konstant informationen på våra produkter. För att få den nyaste informationen av våra produkter, gå till: downloads på www.homealarm.se

Läs mer

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB MANUAL CHRONO COMAI 1 Innehållsförteckning 1 Tekniskbeskrivning...3 1.1 Funktionsbeskrivning...3 2 Installation...3 2.1 Installera Chrono Comai via länk...3 2.2 Installera Chrono Comai via minneskort...3

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Detta får du hjälm med i dokumentet (Beräkning.pdf). Se till att vara noggrann

Läs mer

Presentation av EYE-02: Ett villalarm med kamera och GSM

Presentation av EYE-02: Ett villalarm med kamera och GSM Presentation av EYE-02: Ett villalarm med kamera och GSM Denna hemsida som pdf-fil Bakgrund EYE-02 Eye-02 är ett tämligen nytt villalarm avsett att vara lätt att installera för den normalhändige. Samtidigt

Läs mer

Manual - Malux GPS larm

Manual - Malux GPS larm Montering och installation 1. Montera larmenheten stående eller liggande enligt bilden till höger. Larmenheten behöver inte fri sikt för att fungera men tunnare material/färre antal lager ger en starkare

Läs mer

Montera farthållare i Audi TT mk1

Montera farthållare i Audi TT mk1 Montera farthållare i Audi TT mk1 Följande är inte tänkt att användas som en instruktion hur du gör för att montera farthållare i din Audi TT utan endast beskrivning på hur jag gjorde. Om du ändå väljer

Läs mer

Ontech Relay 9010. Bruksanvisning

Ontech Relay 9010. Bruksanvisning Ontech Relay 9010 Bruksanvisning asvenskaa Välkommen Tack för att du valt en Ontech Relay 9010. Vi hoppas att du skall ha mycket nytta och glädje av produkten och att du skall finna denna manual vara enkel

Läs mer

ScandLarm GSM 869MHz 1

ScandLarm GSM 869MHz 1 ScandLarm GSM 869MHz 1 Contents 1. Om Larmet... 4 1.1 Om ScandLarm GSM 869MHz... 4 1.2 Kontrollpanelen... 5 1.2.1 Framsida... 5 1.2.2 Baksidan... 6 1.2.3 Inne i kontrollpanelen... 7 1.2.4 Detaljerad förklaring

Läs mer

BRUKSANVISNING SÄKERHETSLARM HA51S

BRUKSANVISNING SÄKERHETSLARM HA51S BRUKSANVISNING SÄKERHETSLARM HA51S Malmbergs Elektriska AB Box 144, 692 23 Kumla Telefon: 019-58 77 00 Fax: 019-57 11 77 info@malmbergs.com www. malmbergs.com SÄKERHETSLARM HA51S Detta trådlösa larmsystem

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop

Vattenfelsbrytare esystop 150317 sida 1 av 2 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av magnetventil i systemet se separat blad

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Jonathan Jensen Dejtinghandboken.com Innehåll Inledning... 3 Tips 1: Varför?... 4 Tips 2: Våga fråga... 6 Tips 3: Visa inte allt (på en gång)... 7 Tips

Läs mer

Statisk elektricitet och elektrisk ström

Statisk elektricitet och elektrisk ström Statisk elektricitet och elektrisk ström 1 Elektricitet...2 Statisk elektricitet...2 Elektrisk ström...4 Seriekoppling...4 Parallellkoppling...5 Repetera kopplingar...6 Elektricitet Det finns två sorters

Läs mer

HITTAREN Användarmanual

HITTAREN Användarmanual HITTAREN Användarmanual SIMIT Hardware AB Engelbrektsgatan 9-11 SE-11432 Stockholm Sweden info@simitab.se Innehållsförteckning Allmänna tips om GPS... 1 Ladda Hittaren!... 2 Starta Hittaren första gången!...

Läs mer

Installation CFX-750 EZ-Steer

Installation CFX-750 EZ-Steer Installation CFX-750 EZ-Steer Manual ID Install-EZ-3x Rev dat. 2011-05-24 DataVäxt AB Tel: 0514-650200 www.datavaxt.se Hedåkers Säteri 3 Fax: 0514-650201 info@datavaxt.se 467 95 Grästorp 2 Installation

Läs mer

EPIsafe 2 GSM-modul. Art.nr: 464234. Rev C SE

EPIsafe 2 GSM-modul. Art.nr: 464234. Rev C SE Bruksanvisning EPIsafe 2 GSM-modul Art.nr: 464234 Rev C SE Innhold 1. Introduktion:... 2 2. Artiklar som medföljer:... 3 3. SIM-kort... 3 4. Inkoppling av GSM-modul... 4 5. Uppstart... 4 6. Kodning av

Läs mer

Induo Home AB induohome.com 08-659 43 10 sales@induohome.com

Induo Home AB induohome.com 08-659 43 10 sales@induohome.com FörberedELSER Tack för din beställning av larmpaketet Ninja, nu skall vi steg för steg installera larmet tillsammans. Installationsprocessen går till så här: 1. Du packar upp ditt larmpaket och placerar

Läs mer

Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0

Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0 Monteringsanvisning till ESR_CAP Mätare v1.0 Tack för att ni vill bygga en byggsats av JETRONIC. Denna byggsats är inte lämplig för nybörjare. Denna manual skall guida dig genom denna konstruktion steg

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING BC250/500 VAG 1.8T TVÄRSTÄLLD (AUDI & VW), 95-98

INSTALLATIONSANVISNING BC250/500 VAG 1.8T TVÄRSTÄLLD (AUDI & VW), 95-98 INSTALLATIONSANVISNING BC250/500 VAG 1.8T TVÄRSTÄLLD (AUDI & VW), 95-98 Audi, VW 1995-> Effekt: 150 hk Moment: 210 Nm Audi, VW Effekt: 180 hk Moment: 235 Nm Original Med BC 250 Audi, VW 1995-> Effekt:

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

För varje barns rätt att upptäcka världen

För varje barns rätt att upptäcka världen För varje barns rätt att upptäcka världen Lär dig använda din GPS 1 Vad är GPS? GPS står för Global Positioning System (Global Positions System). GPS använder sig av 27 satelliter som cirkulerar runt jordklotet,

Läs mer

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 1 Innehållsförteckning 1. Värt att veta innan du startar Sida 3 2. Knapparna på ramen 3. Knappar på skärmen. Funktionerna på ipaden 6.1 Email/Besöksrapporter.2

Läs mer

MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka)

MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka) MODELL: MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka) Inlärningsknapp Knapp för val av ljudvolym Knapp för val av ringsignal Lysdiodsindikator EGENSKAPER:

Läs mer

Monterings råd till ditt nya Larm Dokumentet hjälper dig att göra en bra montering med högsta säkerhet.

Monterings råd till ditt nya Larm Dokumentet hjälper dig att göra en bra montering med högsta säkerhet. Monterings råd till ditt nya Larm Dokumentet hjälper dig att göra en bra montering med högsta säkerhet. Dessutom får du ytterligare givande tips i slutet av dokumentet. Vill du ha rådgivning kontakta Bostadslarmet

Läs mer

VING - TIPS HAR DU KÖPT COM - RADIO? GL 1100 GL 1200 GL 1500 X X SIDA 3 1 GRUPP

VING - TIPS HAR DU KÖPT COM - RADIO? GL 1100 GL 1200 GL 1500 X X SIDA 3 1 GRUPP GL 00 GL 00 GL 500 HAR DU KÖPT COM - RADIO? Toppen, då kan vi snacka med varandra när vi är ute och åker med våra wingar. Men... är det inte besvärligt att använda handmiken och den inbyggda högtalaren

Läs mer

REV 3. Användarmanual

REV 3. Användarmanual REV 3 Användarmanual Allmänt Metic räknar pulser från ett hjul som snurrar i fas med det material som man drar igenom. Hjulet är kalibrerat för att visa mm i displayen. Hjulet räknar i båda riktningarna

Läs mer

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst V-larm Installationsanvisning Förpackningen innehåller: Utomhusenhet (sändare, bild 1) och inomhusenhet (mottagare med nätadapter bild 2). Enheterna är ihopparade

Läs mer

Manual för PC-program Larm

Manual för PC-program Larm Manual för PC-program Larm Rev. 04-06-02 Manual för PC-program...1 Allmänt...3 Programmet...3 Grundinställningar...4 Larmlistor...5 Larmlista - Funktion...5 Larmlista Typ...6 Larmlista - exempel...6 Ingångar

Läs mer

Cereal Killer. Heta tips och tricks. Kapitel 11

Cereal Killer. Heta tips och tricks. Kapitel 11 Kapitel 11 Cereal Killer Heta tips och tricks Detta är den fjärde utgåvan av den här boken, och varje gång vi får möjlighet att uppdatera en bok vill vi göra mer än att bara berätta om nya finesser och

Läs mer

Snabbstart VILTVAKTEN. Denna komprimerade handledning ska hjälpa till med att komma igång med Viltvakten på ett snabbt och enkelt sätt.

Snabbstart VILTVAKTEN. Denna komprimerade handledning ska hjälpa till med att komma igång med Viltvakten på ett snabbt och enkelt sätt. Snabbstart VILTVAKTEN Denna komprimerade handledning ska hjälpa till med att komma igång med Viltvakten på ett snabbt och enkelt sätt. OBS läs igenom innan du kopplar ström på enheten! Förutom Viltvakten

Läs mer

Kortfattad Installationsguide

Kortfattad Installationsguide & Kortfattad Installationsguide Vi rekommenderar Dig att noggrant läsa igenom GARDE HEMLARM manual för utförlig information om hur larmet monteras och installeras. Nedan följer en översikt av de viktigaste

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

INSTRUKTIONER LITT MAS/1908

INSTRUKTIONER LITT MAS/1908 Instruktion Mas/1908, Malmvagn v. 1.1 Sida 1 av 8 INSTRUKTIONER LITT MAS/1908 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Sax, att klippa loss detaljer Kniv, ex. typ brytkniv Nålfilar Tänger, långa platta varianter för

Läs mer

Trygghetslarm. För att få talkontakt med personalen på trygghetscentralen måste du trycka på din larmknapp.

Trygghetslarm. För att få talkontakt med personalen på trygghetscentralen måste du trycka på din larmknapp. Trygghetslarm Trygghetslarm Med trygghetslarm kan du få kontakt med personal i situationer då du inte kan nå fram till din vanliga telefon. Du använder larmet för att kalla på hjälp om du blir hastigt

Läs mer

HomeSecure HS-ZONE-01 Version nr: 2

HomeSecure HS-ZONE-01 Version nr: 2 1 Index Introduktion... 4 1.1 Introduktion:... 4 1.2 Funktioner... 5 Installation av Larmsystemet... 6 2.1 Planering före installation... 7 2.2 Förbered huvudenheten... 8 Anslut GSM antennen... 8 Anslut

Läs mer

Installationsanvisningar för GSMlarmmodul för IVT värmepump C- och E- modell med reglercentral Rego600

Installationsanvisningar för GSMlarmmodul för IVT värmepump C- och E- modell med reglercentral Rego600 Installationsanvisningar för GSMlarmmodul för IVT värmepump C- och E- modell med reglercentral Rego600 Rev B Innehållsförteckning INSTALLATIONSANVISNING: GSM-LARMMODUL TILL IVT VÄRMEPUMP...2 ALLMÄNT...2

Läs mer

Konsten att prata lågt.

Konsten att prata lågt. Konsten att prata lågt. Välkommen till oss på Glocalnet! Glocalnet har på kort tid växt upp till en av Sveriges största kompletta teleoperatörer. Att allt fler väljer oss är bästa beviset för att vår ambition

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER. 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT. 6 GÖMDA KNAPPAR. 7 LÄSA TEXT. 9 RÖRELSEDETEKTORN. 10 AVANCERADE FUNKTIONER.

KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER. 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT. 6 GÖMDA KNAPPAR. 7 LÄSA TEXT. 9 RÖRELSEDETEKTORN. 10 AVANCERADE FUNKTIONER. Eye Pal Reader 2 Innehållsförteckning KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER... 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT... 6 GÖMDA KNAPPAR... 7 LÄSA TEXT... 9 RÖRELSEDETEKTORN... 10 AVANCERADE FUNKTIONER... 11 SPARA

Läs mer

Ladda ned Manual till: CM-840/842

Ladda ned Manual till: CM-840/842 Ladda ned Manual till: CM-840/842 1a. Fråga: jag har precis packat upp mitt 2010 certifierade kassaregister men så fort jag slår in något så visas en felkod typ F03, F05 eller E01 Fiscal i displayen, vad

Läs mer

Bruksanvisning för mentometer DM-230

Bruksanvisning för mentometer DM-230 Bruksanvisning för mentometer DM-230 Vad är DM-230? DM-230 är en mikroprocessorstyrd mentometer som kan användas för att mäta hur många procent av en grupp människor som röstar ja i en viss fråga. Till

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

TH 4000. en produkt från Trygga Hem Användarmanual

TH 4000. en produkt från Trygga Hem Användarmanual TH 4000 en produkt från Trygga Hem Användarmanual 1 Så använder du TH 4000 TH 4000 är ett trådlöst larmsystem som varnar vid inbrott, brand samt sabotage. Trygga Hem erbjuder tjänsten baserat på Scantronics

Läs mer

SMS-larm L-53. 2014-09-12 Ver. 2.91. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen

SMS-larm L-53. 2014-09-12 Ver. 2.91. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen SMS-larm L-53 2014-09-12 Ver. 2.91 www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen 1. Beskrivning Intabs SMS-larm är enkelt att använda för att få händelselarm via SMS. Alarmet

Läs mer

Bruks och monteringsanvisning NX-M. Rörelsedetektor till NX-4 Personliga säkerhetssystem Alarm för Gas, Rök och Rörelse

Bruks och monteringsanvisning NX-M. Rörelsedetektor till NX-4 Personliga säkerhetssystem Alarm för Gas, Rök och Rörelse Bruks och monteringsanvisning NX-M Rörelsedetektor till NX-4 Personliga säkerhetssystem Alarm för Gas, Rök och Rörelse Funktion: Rörelsedetektorn NX-M är en special tillverkad detektor som tillbehör till

Läs mer

Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L

Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L Dragskåpslarm AFA2T/L Mäter kontinuerligt lufthastighet i dragskåpsöppningen. Larmar med ljud- och ljussignal vid lågt luftflöde. Har inställbar tidsfördröjning

Läs mer

Allmänt. Innehåll. Line Ins 3 jan -01

Allmänt. Innehåll. Line Ins 3 jan -01 GSM-LINE 2 INSTALATION Hellmertz Elektronik AB Sjötorpsvägen 8 Box 5 S-230 42 Tygelsjö E-Post Info@Hellmertz.se Tel: 040-466355 Fax: 040-466353 Preliminär! Version: 3.00 Datum: 2 okt 2000 Utskriven: 3

Läs mer

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Dokumentrevision 1.0, januari 2011 Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (1 sensor, 1 panel, 1 kontrollenhet

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Användarmanual För Lansen Larm- och Miljösystem. Utgåva DA01 2011-11-23

Användarmanual För Lansen Larm- och Miljösystem. Utgåva DA01 2011-11-23 Användarmanual För Lansen Larm- och Miljösystem Utgåva DA -- Användarmanual För Lansen Larm- och Miljösystem Lansen Larm- och Miljösystem är en trådlös plattform baserad på patenterad teknik som utvecklats

Läs mer

Gsm A6a2 Larm Driftsättning

Gsm A6a2 Larm Driftsättning Gsm A6a2 Larm Driftsättning Datum: 16 mars 2004 Utskriven: 25 juni 2007 24 1 Innehåll Allmänt 3 Inkoppling 4 Igångsättning 6 Indikeringar 8 Tele-kommando 10 Fjärrstyrning av larm 11 Fjärrstyrning av U2

Läs mer

Installation i hemmet

Installation i hemmet Installation i hemmet Här är en uppdaterad installationsanvisning. Du skall använda dig av denna och inte av den som går att ladda ner från NAOs hemsida. Den visar nämligen hur man gör då man använder

Läs mer

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter Innehåll Vad finns i paketet. 2 Lär känna ditt modem.. 3 Förbered modemet för användning 5 Starta modemet första gången. 6 Koppla upp en dator via USB.. 8 Koppla upp en eller flera enheter via WiFi.. 9

Läs mer

YOYOCam G2. Vanliga frågor (FAQ) Maj 2012 - Rev 1.1

YOYOCam G2. Vanliga frågor (FAQ) Maj 2012 - Rev 1.1 YOYOCam G2 Vanliga frågor (FAQ) Maj 2012 - Rev 1.1 1. Vad är YOYOCam?...3 2. Hur fungerar YOYOCam?...3 3. Kan YOYOCam ta bilder och skicka dem?...3 4. Kan YOYOCam fjärrstyras?...3 5. Hur och när tar (och

Läs mer

Installationsguide. Lynx Mobile RxTx. Dokumentversion: 1.3/131106

Installationsguide. Lynx Mobile RxTx. Dokumentversion: 1.3/131106 Installationsguide Lynx Mobile RxTx Dokumentversion: 1.3/131106 Innehåll Introduktion... 3 1.1 Lynx Mobile RxTx komponenter... 3 1.2 Funktion... 4 1.3 Flera platser... 4 Installation... 5 1.4 Lynx Mobile

Läs mer

MANUAL TRACKER AVL C1,C2 och C3

MANUAL TRACKER AVL C1,C2 och C3 2010 1 GPS-TEKNIK SVERIGE AB MANUAL TRACKER AVL C1,C2 och C3 2 Innehållsförteckning 1. Viktig information 3 2. Installation GPS Tracker.. 4 2.1 Lista över komponenter. 4 2.2 Förberedelser inför installation

Läs mer

www.drakbutiken.se IDE USB kabel Windows XP, Vista 7 löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz [Version 1.4, 2009-11-01] www.drakbutiken.

www.drakbutiken.se IDE USB kabel Windows XP, Vista 7 löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz [Version 1.4, 2009-11-01] www.drakbutiken. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk www.drakbutiken.se IDE USB kabel

Läs mer

Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2

Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2 Grundläggande bruksanvisning till GPS Tracker TK103-2 1.1 Uppstart Om du väljer att använda det medföljande refillkortet o Ladda med valfritt belopp o OBS! Glöm inte att ladda ditt kort minst en gång om

Läs mer

Larm för olika behov. Idriftsättningen är enkel, ett eller ett par SMS så är du igång.

Larm för olika behov. Idriftsättningen är enkel, ett eller ett par SMS så är du igång. LARMPAKET GSM Larm för olika behov Induo Home har fem larmpaket för att passa de vanligaste larmbehoven för mindre objekt. Våra paket passar för att övervaka hem, mindre företag, fritidsbostäder, hobbygarage,

Läs mer

http://www.kennethshem.se/loedkurs.htm Liten lödkurs Skrivet av Kenneth Johansson http://welcome.to/kenneth.johansson

http://www.kennethshem.se/loedkurs.htm Liten lödkurs Skrivet av Kenneth Johansson http://welcome.to/kenneth.johansson Liten lödkurs Skrivet av Kenneth Johansson http://welcome.to/kenneth.johansson Här följer en liten lödkurs som ska hjälpa er att löda till husbehov så ni slipper kall-lödningar och onödiga glappkontakter

Läs mer

ProEvo ProSafe LIGHT. Installationsmanual & Användarmanual

ProEvo ProSafe LIGHT. Installationsmanual & Användarmanual Powered by ProSafe MOTORHOME SECURITY SYSTEM +46 31 795 03 04 ProEvo ProSafe LIGHT Installationsmanual & Användarmanual Elementvägen 1 437 36 LINDOME Tel: +46 31 795 03 04 Email: info@jrlarmcenter.com

Läs mer

INSTRUKTIONER LITT OMS

INSTRUKTIONER LITT OMS Instruktion Oms v. 1.0 Sida 1 av 8 INSTRUKTIONER LITT OMS HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen går bra att löda eller limma. Vid lödning rekommenderas lödpasta alt. lödtenn/lödvatten. Lämpligt lim är

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

Trim Volvo 480 Turbo

Trim Volvo 480 Turbo Trim Volvo 480 Turbo Öka laddtrycket på Volvo 480. 40 hkr för 1 krona. OBS! Jag har gjort denna modifiering på årsmodell 92. Kan inte garantera funktion på andra årsmodeller. All trimning sker på egen

Läs mer

Agility Snabbguide Installation

Agility Snabbguide Installation Agility Snabbguide Installation För ytterligare information vänligen se installationsmanualen för Agility på www.riscogroup.com Tack för att du har valt det trådlösa systemet Agility från Risco Group.

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN TELEFON

LÄR KÄNNA DIN TELEFON SNABBGUIDE LÄR KÄNNA DIN TELEFON Ström PÅ: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder. Ström Av: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder, och välj stäng av. ÖVERBLICK 1, Volymknappar 2, Strömknappen

Läs mer

Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5

Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5 Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER YD Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL SOM

Läs mer

INSTALATION GSM-A4. A4 Ins 3 jan -01

INSTALATION GSM-A4. A4 Ins 3 jan -01 GSM-A4 1 2 3 4 U1 U2 E + - INSTALATION Hellmertz Elektronik AB Sjötorpsvägen 8 Box 5 S-230 42 Tygelsjö E-Post Info@Hellmertz.se Tel: 040-466355 Fax: 040-466353 Preliminär! Version: 3.00 Datum: 4 okt 2000

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

INSTRUKTIONER T23 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS BYGGSTEG RENSNING. Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7

INSTRUKTIONER T23 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS BYGGSTEG RENSNING. Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7 Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER T23 Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner För iphone & Android SmartPhones Innehållsförteckning LADDA NER ER APP OCH KOM IGÅNG...3 INSTALLATION...3 SKAPA ERT SOFTALARM KONTO I APPEN...3 KOMMA IGÅNG...4

Läs mer

ATA-hårddisk. Följ dessa anvisningar noggrant. Om du inte gör det kan det skada utrustningen och påverka garantin.

ATA-hårddisk. Följ dessa anvisningar noggrant. Om du inte gör det kan det skada utrustningen och påverka garantin. PåSvenska Anvisningar för byte ATA-hårddisk AppleCare Följ dessa anvisningar noggrant. Om du inte gör det kan det skada utrustningen och påverka garantin. Anm: Anvisningar finns på adressen http://www.apple.com/support/doityourself/.

Läs mer

Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken

Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken Du behöver Cardstock och/eller mönsterpapper Plast Skärmaskin med bigare eller motsvarande Dubbelhäftande

Läs mer

Bruksanvisning. Tack för att du har valt Neckmike R4 Bluetooth Intercomsystem från Neckmike AB

Bruksanvisning. Tack för att du har valt Neckmike R4 Bluetooth Intercomsystem från Neckmike AB Bruksanvisning Tack för att du har valt Neckmike R4 Bluetooth Intercomsystem från Neckmike AB För att snabbt och enkelt komma igång med ditt användande ber vi dig läsa igenom denna bruksanvisning och spara

Läs mer

Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad

Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken mellan server o ch telefon sker över internet

Läs mer

DORO X20 Bruksanvisning

DORO X20 Bruksanvisning DORO Telefoni AB DORO X20 Bruksanvisning Gratulerar till din nya telefon! DORO X20 är en ny telefon i en serie teleprodukter där tonvikten lagts på yppersta design och kvalitet. DORO X20 har ställbar ringsignal

Läs mer

FUMK50020 Secvest trådlös öppningsdetektor mini

FUMK50020 Secvest trådlös öppningsdetektor mini FUMK50020 Secvest trådlös öppningsdetektor mini SE Installationsanvisning Trådlös öppningsdetektor mini 14 Version 1.0 390350 09-2014 - 100 - Innehåll Förord...- 102 - Batterivarningsanvisningar...- 103

Läs mer

Lathund för PenFriend DL 76. Gör dina egna röstetiketter

Lathund för PenFriend DL 76. Gör dina egna röstetiketter Lathund för PenFriend DL 76 Gör dina egna röstetiketter Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 1 Beskrivning 3 1.1 I din kartong hittar du: 3 1.2 Genomgång av penna 3 1.3 Knappar och andra funktioner

Läs mer

AKAI S1000KB. Uppfräschning, service och minnesutbyggnad. Patrik Eriksson

AKAI S1000KB. Uppfräschning, service och minnesutbyggnad. Patrik Eriksson AKAI S1000KB Uppfräschning, service och minnesutbyggnad. Patrik Eriksson Akai S1000KB är, som namnet antyder, klaviaturversionen av standard-samplaren S1000. Den är en mycket omfångsrik uppenbarelse, eller

Läs mer

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013)

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) 1 Montera bastun på ett plant underlag. Obs! Del 1 hör ej till leveransen. Montera bastuns bas, delarna passar i de utskurna spåren. Skruva ihop delarna (skruvhål finns

Läs mer

ARITERM GSM A2. Inkoppling / Snabbstart

ARITERM GSM A2. Inkoppling / Snabbstart Connecting I/O Kabel Cc05 Px To use the extra I/O s on Controlcard05 in Px22 and Px52 you need the artikel I/O Kabel Cc05 with art no: 2463 förklarande text beroende av vilken förprogrammering man väljer.

Läs mer

KVARTURET BRUKSANVISNING. Gewa AB

KVARTURET BRUKSANVISNING. Gewa AB KVARTURET BRUKSANVISNING Innehåll Sida Beskrivning av funktionen 1 Inkodning av tidpunkt på ett bildkort 2 Lägga i och ta ur bildkort 3 Kontroll och inställning av den inbyggda klockan 3 Användning av

Läs mer

Mät resistans med en multimeter

Mät resistans med en multimeter elab003a Mät resistans med en multimeter Namn Datum Handledarens sign Laboration Resistans och hur man mäter resistans Olika ämnen har olika förmåga att leda den elektriska strömmen Om det finns gott om

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

För varje barns rätt att upptäcka världen

För varje barns rätt att upptäcka världen För varje barns rätt att upptäcka världen Lär dig använda ditt trygghetslarm med GPS för barn tryggt och sunt! Innehållsförteckning Vad är GPS? Hur fungerar GPS? Vad är GSM? Trygghetslarm med GPS Hur använder

Läs mer

Uppgift 3 B. Pedagogiskt inslag

Uppgift 3 B. Pedagogiskt inslag Uppgift B. Pedagogiskt inslag Inledning Syftet med min mini-kurs var att lära ut hur man i Word 00 kan arbeta med bilder som man själv fotograferat och sen sparat i datorn. Moment som ingick var: Infoga

Läs mer

Ontech GSM Mini 9009 Ontech GSM Relay 9010

Ontech GSM Mini 9009 Ontech GSM Relay 9010 Ontech GSM Mini 9009 Ontech GSM Relay 9010 Bruksanvisning Välkommen Tack för att du valt en Ontech GSM Mini 9009. Vi hoppas att du skall ha mycket nytta och glädje av produkten och att du skall finna denna

Läs mer

Uponor Control System Radio Installationsmanual Manöverpanel, SE 9416-080-10 / IOM- V_07-02

Uponor Control System Radio Installationsmanual Manöverpanel, SE 9416-080-10 / IOM- V_07-02 Uponor Control System Radio Installationsmanual Manöverpanel, SE 946-080-0 / IOM- V_07-0 Uponor AB, VVS Sverige förbehåller sig rätten att utan föregående meddelande ändra de tekniska egenskaperna i enlighet

Läs mer

3Växel Max. Kom igång guide.

3Växel Max. Kom igång guide. 3Växel Max. Kom igång guide. Innehåll. Så fungerar 3Växel Max...4 Kom igång...5 3Växel-programmet...6 Logga in...9 Hantera svarsgrupper...10 Koppla vidare samtal...12 Använda status (hänvisning)...13 Vidarekoppling

Läs mer

VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad!

VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad! VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad! Vikten behövs för att hålla vajern mellan motorn och fästets arm spänd. Detta krävs för att elektroniken skall kunna

Läs mer

1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9. 8.

1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9. 8. Galcon 6051, 6054 1. Sprängskiss 1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9 8. Bajonett 10 9. Pil vattenriktning 10. Ventilhus

Läs mer

Mobilt. Guide för Telia mobilabonnemang

Mobilt. Guide för Telia mobilabonnemang Mobilt Guide för Telia mobilabonnemang Välkommen till Telia Välkommen till Telia! Här berättar vi hur du sätter i gång ditt mobilabonnemang, vilka tjänster som ingår och hur du använder dem. Utöver de

Läs mer

Byggbeskrivning styrning. Läs igenom hela beskrivningen innan du börjar.

Byggbeskrivning styrning. Läs igenom hela beskrivningen innan du börjar. Byggbeskrivning styrning. Läs igenom hela beskrivningen innan du börjar. Detta förväntas du hitta i din byggsats: 1st Kretskort 3st Motstånd R1,R2,R3 1st Spänningsregulator 78L05 1st Diod D1 2st Kondensatorer

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

biter på allt Tången för kabel, tråd och spik

biter på allt Tången för kabel, tråd och spik Test Gör Det Själv testar verktyg och material för din räkning. Om du har något förslag till vad vi ska testa, så sänd oss ett mail på redaktionen@gds.se Handtagens material och form ska kunna skydda fingrarna

Läs mer