Detaljplan för Vist 10:25 m fl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för Vist 10:25 m fl"

Transkript

1 1(14) Dnr KS: Detaljplan för Vist 10:25 m fl Ulricehamns kommun Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR GENOMFÖRTS Detaljplaneförslaget har varit föremål för samråd enligt PBL 5:20 under tiden 20 januari 17 februari Handlingar har sänts till berörda sakägare, kommunala och statliga myndigheter och organ. Ett allmänt informationsmöte ägde rum på Stadshuset i Ulricehamn den 29 januari Under samrådstiden har 13 skrivelser inkommit. Yttrandena sammanfattas och kommenteras nedan. Eftersom namn på personer enligt personuppgiftslagen inte ska läggas ut på internet utan att personerna ifråga har tillfrågats, har inga fullständiga namn skrivits ut tillsammans med synpunkterna. Fullständiga handlingar finns dock på miljö- och samhällsbyggnadskontoret. STATLIGA VERK OCH MYNDIGHETER 1. Länsstyrelsen 2. Trafikverket 3. SGI 4. Lantmäteriet 5. Räddningstjänsten 6. Polismyndigheten KOMMUNALA NÄMNDER, STYRELSER OCH BOLAG 7. Ulricehamns Energi ÖVRIGA 8. Skanova 9. Västtrafik

2 10. Ulricehamns ridklubb 11. Tolv fastighetsägare (Vist och Ubbarp) 12. Fastighetsägare till Vist 10:27, Vist 10:31 och Vist 10:38: 13. Fastighetsägare till Vist 10:1 och Vist 10:45 SAMMANFATTNING AV INKOMNA YTTRANDEN MED KOMMENTARER STATLIGA VERK OCH MYNDIGHETER 1. Länsstyrelsen Det ska finnas ett beslut från Trafikverket om ombyggnad av väg 46 inför fortsätt planarbete. ett avtal har upprättats mellan kommunen och trafikverket Planområdet ligger inom Ätradalen ett utpekat riksintresse område för kulturmiljö. Området har inventerats och innehåller höga naturvärden i form av särskilda skyddsvärda arter och även vissa rödlistade arter. Den föreslagna bebyggelsens utformning och placering inom planområdet måste ta hänsyn till och anpassas till dessa värden för att inte påverka de negativt. Noteras. En utredning kring påverkan på fladdermöss och fåglar i området har genomförts efter samrådet. Slutsatsen är att exploateringen inte är av sådan grad att den kommer att medföra någon större negativ påverkan på fågellivet. Vad gäller fladdermöss finns det en viss risk för negativ påverkan genom den belysning som kommer att bli i det utbyggda området. Konsekvenserna för fladdermöss bedöms dock inte som allvarliga i det här fallet, då naturvärdena inom planområdet är begränsade. Åtgärder i form av uppsättning av fladdermusholkar och plantering av buskar och träd skulle reducera och kompensera för de negativa effekterna, framförallt i kombination med att den belysning som appliceras inom området är orange och av det monokroma slaget. Plantering av buskar och träd skulle generera en ökad insektsförekomst, vilket även skulle vara gynnsamt för fågellivet. Detaljplanen reglerar att sammanhållen plantering med inhemska arter ska ske längs södra plangränsen. Belysning och fladdemusholkar har inte bedömts kunna regleras med detaljplan. Inom planområdet bedöms det inte finnas några förhöjda naturvärden. Området utgörs av en plan yta bestående av gödslat hästbete och en grusfotbollsplan som är igenvuxen och övergiven. Synpunkter på sådant som kan aktualisera prövning Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 11 kap 10 PBL och nu kända förhållanden att frågor som berör hälsa/ säkerhet och riksintresse måste lösas på ett tillfredsställande sätt i enlighet med vad som anges nedan för att ett antagande inte skall prövas av Länsstyrelsen. Hälsa och säkerhet Farligt gods: Planområdet ligger intill en primärväg (Väg 46) för farligt gods. I riskanalysen som medföljer ställs krav på att följande skyddsåtgärder införs för att acceptabel risknivå ska erhållas med avseende på farligt gods: Ett skydd som förhindrar vätska att rinna in på planområdet Bebyggelsen inom området ska utföras i svårantändligt material Planbestämmelsen m2 på plankartan reglerar att byggnader ska utformats i svårantändligt material. Däremot krav på barriär mot vätska inte regleras på plankartan utan hänvisas till den 2 (14)

3 men framtids Vägplanen för Väg 46. Eftersom detaljplanen är ett eget dokument med rättsverkan som ska tillhandahålla en lämplig markanvändning måste det i planen säkerställas att skyddsåtgärder genomförs. Avtal har träffats med Trafikverket kring planeringen och utbyggnaden av vägplanen. Vägdikerna ingår i vägplanens samrådsförslag. Bensinstationen Riskanalysen omfattar även utredning beträffande risker förknippade med bensinstation. Genom planbestämmelsen m1 reglerar planen placering av påfyllnings- och matarstationer, vilket vi anser är bra. Trafikverket poängterar att placering av byggnader ska följa de trafikföreskrifter (TRV 2013:121) som gäller för byggande vid vägområdet vilket kräver 30 m från vägområdet och inte från vägkant. (Se Trafikverkets yttrande TRV 2014/3831 dt 12 februari 2014) Samråd har skett med Trafikverket; parterna är överens om att riskutredningens avstånd gäller. Synpunkter att beakta vid utformning Närmsta bostad ligger på ca 50 m. Länsstyrelsen anser att i planförslaget bör det utredas om åtgärder som kan skydda de boende mot exempelvis buller och andra störningar är motiverat. Vidare anser Länsstyrelsen att uteplatser för besökande bör placeras så långt ifrån vägen som möjligt. noteras; bullerutredningen visar att bullernivåerna är höga redan i dagsläget. Vist 10:28 kommer påverkas av ökade bullernivåer med anledning av den nya lokalgatan. Skyddsåtgärder (bullerplank) föreslås i bullerutredningen. I riskutredningen anses avstånd mellan närmsta bostad och bensinstation vara tillfredställandet. Individrisken i området bedöms vara acceptabel från 13 meters avstånd från vägen utan vidare åtgärder. Uteplatser regleras inte i detaljplanen. Illustrationen visar vägrestaurangens uteplats mot väster. Geoteknik Statens geotekniska institut saknar delar av utredningen. Det saknas bedömning av omgivningspåverkan avseende erosion och stabilitet. Efter det att kompletterande handlingarna har skickats till SGI för ställningstagandet har följande synpunkter inkommit till kommunen: Synpunkter Beträffande planen Vist 10:25 m.fl. saknas fortfarande bedömningar beträffande erosion och stabilitet i branten ner mot ån i den nordvästra delen. Utifrån erhållet underlag bedömer vi de geotekniska förhållandena som relativt gynnsamma vill påpeka att planen ska säkerställa markanvändningen i ett långsiktigt perspektiv och om det finns behov av stabilitets- erosionsåtgärder ska detta vara säkerställt i planen. En bedömning av detta bör ingå i planunderlaget inkluderande effekterna av ett förändrat klimat. SGI ser möjlighet till fortsatt planläggning under förutsättning att ovanstående synpunkter beaktas. Den geotekniska utredningen har kompletterats. Stabiliteten har utretts med hänsyn tagen till potentiell erosion i åfåran. Ett värsta fall har antagits, där erosionsskred och bortforsling av material har simulerats. Trots detta är säkerheten fortfarande på en betryggande nivå inom detaljplaneområdet. 3 (14)

4 Synpunkter enligt annan lagstiftning Kulturmiljö Riksintresse kulturmiljö Planområdet ligger inom riksintresse för kulturmiljövården, Ätrans dalgång [P 49] som är fornlämningsrikt och ett kulturhistoriskt betydelsefullt landskapsavsnitt. Inom planområdet har det vid arkeologisk utredning och förundersökning påträffats en fornlämning i form av trolig gravläggning eller huskonstruktion. Byggnationen på fastigheten kommer resultera i att denna fornlämning behöver tas bort med villkor på en arkeologisk undersökning. Med anledning av ny vägdragning för riksväg 40 och tillkommande av- och påfarter samt andra äldre intrång i detta landskapsavsnitt bedöms denna detaljplan inte betyda någon ytterligare större påverkan på riksintresset i detta område. noteras Naturmiljö Biotopskydd Planförslaget behöver redovisa om biotopskyddade objekt (t.ex. öppna diken) berörs samt hur dessa objekt påverkas av byggnationer och hur hänsyn kommer att tas till dem. Det finns ingen kännedom om biotopskydd i eller i anslutning till planområdet Fåglar Ätradalen utgör ett viktigt flyttfågelsträck. Kommunen behöver redovisa hur planerad verksamhet påverkar fåglar i området. Noteras, planhandlingarna kompletteras. Undersökning avseende planförslagets påverkan på fåglar samt eventuella åtgärdsförslag har gjorts. Bedömningen är att påverkan på fåglar inte är så stor men att de gynnas av åtgärdena för fladdermöss. Fladdermöss Området är av stor betydelse för ett flertal sällsynta och rödlistade fladdermöss. Samtliga fladdermusarter är upptagna i bilaga 4 i art- och habitatdirektivet och omfattas av 4 artskyddsförordningen (2007:845). Det är framförallt arter av släktena Myotis samt långörad fladdermus som är känsliga för störande ljus. Flera av dessa arter finns i området, bland annat den rödlistade fransfladdermusen. (Rydell 2011) Den pågående markexploateringen för den nya vägdragningen för riksväg 40 och tillkommande av- och påfarter kommer att påverka förhållandena för fladdermöss. För närvarande pågår diskussioner med Trafikverket angående skyddsåtgärder som behöver tas. Länsstyrelsen anser att ett genomförande av detaljplanen kommer att ytterligare medföra konsekvenser för deras fortlevnad. Därför behöver planförslaget utreda förekomst och påverkan samt vilka konsekvenser det innebär för fladdermössen. Planförslaget behöver också redogöra för vilka åtgärder som kommer att tas för att förebygga, hindra eller motverka en betydande negativ påverkan. I planbeskrivningen nämns att ljus från verksamheterna kan bli störande inslag för fladdermöss i området, och att särskilda skyddsåtgärder förmodligen kommer att behöva utföras. Skyddsåtgärderna som nämns i planbeskrivningen är emellertid väldigt vagt beskrivna. Länsstyrelsen anser att en erfaren sakkunnig behöver delta i det fortsätta arbetet med utredningen. 4 (14)

5 Trafikverket har gjort en utredning och åtgärder har vidtagits för att skydda fladdermöss i samband med motorvägsbygget. Skyddszonen som planeras mellan verksamhetsetableringarna och bostäderna bör utformas så att den kompletterar trafikverkets åtgärder t ex genom att plantera växtlighet som dämpar ljusutbredningen som orsakas från anläggningarna. En fladdermusutredning har gjorts som redovisar planförslagets påverkan på fladdermöss samt förslag på åtgärder för att förebygga negativ påverkan. Planhandlingarna har kompletterats med bestämmelse om sammanhållen plantering med inhemska arter längs södra plangränsen. Tillsammans med trädplanteringar inom naturområdet, längs väg 46 och längs södra plangränsen för Ubbarp 8:20 skapas en grön länk mellan Ätran och lövskogarna på östra sidan av dalen. Vattenvård: Dagvattenhantering Det är viktigt att det görs en dagvattenutredning. Planförslaget behöver tydligt redovisa hur infiltration av dagvatten är tillräckligt renat samt för hur stor del av vattnet so kommer infiltrera ytledes och dess påverkan på vattendragen. Vattenskyddsområde Planområdet ligger inom vattenskyddsområdets tertiära skyddszon för vattentäkterna Bronäs och Sturebadet (det nya vattenskyddsområdet är dock överklagat och det är oklart om det gamla vattenskyddsområdet för nedlagd täkt i området fortfarande gäller). Vilka risker för vattentäkterna som planförslaget kommer att medföra måste bedömas och lämpliga åtgärder ska redovisas i det fortsätta planarbetet. Dagvattenutredning har tagits fram och beskriver alternativ för rening och fördröjning av dagvatten. Detaljplanen reglerar att fördröjning av dagvatten ska ske inom kvartersmarken i den utsträckning att dagvattenflödena till vattendragen inte ökar. Koppling till miljömålen En översiktlig redovisning av miljömål på olika nivåer, det nuvarande miljötillståndet och planinnehållets förhållande till detta efterfrågas, för att möjliggöra en bedömning av föreslagna åtgärder från miljösynpunkt. planhandlingarna kompletteras enligt ovan. Behovsbedömning Länsstyrelsen bedömer inte att planens genomförande kan antas innebära betydande påverkan på miljön så som avses i Miljöbalken 6 kap. 11. Ett genomförande enligt förslaget kan dock innebära viss miljöpåverkan med avseende på områdets betydelse för fladdermöss. Detta måste studeras och konsekvenserna måste beskrivas i samband med planarbetet. Länsstyrelsen befarar i övrigt inte att mellankommunal samordning blir olämplig, att miljökvalitetsnormer enligt miljöbalken inte iakttas, att strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken upphävs i strid med gällande bestämmelser. En fladdermusutredning har tagits fram som redovisar planförslagets påverkan på fladdermöss samt eventuella åtgärder för att förebygga, hindra eller motverka en betydande negativ påverkan. Strandskyddet föreslås upphävas för del av lokalgatan i samband med detaljplanens antagande. Upphävandet bedöms inte påverka strandskyddets syfte. 5 (14)

6 2. Trafikverket Inga byggnader eller liknande får placeras inom 30 m från vägområdet (krönet på dikets bakslänt). Bensinstationen är placerad 30 m från vägområdet och klarar därmed inte trafikverkets krav. Riskåtgärder bör prövas i planen, inte i vägplanen/dagvattenutredningen. Samråd har skett med Trafikverket; parterna är överens om att riskutredningens avstånd gäller. Trafikverket har påbörjat vägplanen och planerar för infiltrerande diken. Nya busshållplatserna bör placeras norr om cirkulationen för att minimera spring över väg 46. Efter samråd med Trafikverket bedömer båda parter att det bästa alternativet för busshållplatser är söder om cirkulationen och med gångpassager i öster och i söder om cirkulationsplatsen, detta för att möjliggöra en säker övergång för hästekipage norr om cirkulationen. Vid behov kompletteras vägen med ett mitträcke. Den slutgiltiga sammanvägningen görs i vägplanen. Dagvattenhantering måste lösas inom planområdet. Ingen parkering får medges vid vägkanten utmed väg 46. Dagvattenutredning har tagits fram och beskriver alternativ för rening och fördröjning av dagvatten. Detaljplanen reglerar att fördröjning av dagvatten ska ske inom kvartersmarken i den utsträckning att dagvattenflödena till vattendragen inte ökar. Kommunen ser inget behov i att inskränka parkeringen om riskutredningen visar acceptabel individrisknivå. Byggnader tillåts inte 30 meter från vägkant. I övrigt förtydligas i detaljplanen att eftergivliga konstruktioner ska användas inom zonen. Samråd har skett med Trafikverket; parterna är överens om att riskutredningens avstånd gäller. Trafikverket hänvisar till vikten av trafiksäkerhet och bra gestaltning så att området upplevs positivt vid parkering. Trafikverket vill gärna veta statusen på vägplanen och hur kommunen har planerat att hantera arbetet innan Trafikverket kan bedöma om påtaglig skada på väg 46 kommer att ske. Det behövs tillräckligt plats för vägplanen bredvid planområdet, särskilt för den planerade GC vägen. Ett avtal har upprättats mellan kommunen och trafikverket för att reglera ombyggnationen av väg 46. Utbyggnad av tillfartsvägar bör ske enligt VGU. Beaktas. Utbyggnad av tillfartsvägar kommer att ske enligt VGU. Infrastruktur måste vara klar/tagen i bruk innan detaljplanens verksamhet öppnas. noteras Trafikverket efterfrågar följande kompletteringar: Prickmark behöver utvidgas till 30 m från vägområdet Prickmarkbestämmelse bör kompletteras med hänvisning ej parkering Befintligt och nytt vägområde bör redovisas på plankartan 6 (14)

7 men Vilka åtgärder som nämns i riskutredningen kommer att ske? Utredning angående placering av busshållplatser, påverkan på GC vägar och hanteringen av säker gångpassage för att öka trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter som korsar över väg 46 Cykelparkeringen saknas på plankartan/i planbeskrivningen Kundparkering bör visas på plankartan samt redovisning om hur många platser som behövs och vad som skal inrymmas i planområdet Planer kring kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik så att trafiksäkerhet kan granskas för att inte riskera försämring i trafikmiljön för oskyddade trafikanter Prickmarken har anpassats till Trafikverkets förprojektering av vägkant. Parkering inskränks inte. Avståndet är avstämt med Trafikverket. Nytt vägområde illustreras i plankartan. Detaljplanen reglerar att byggnader ska uppföras i svårantändligt material. Avstämning har gjorts med Trafikverket att riksvägens diken kan ta upp farliga ämnen vid en eventuell olycka med farligt gods på vägen. Efter samråd med Trafikverket bedömer båda parter att en cirkulationsplats är den säkraste lösningen för både gående och cyklister då biltrafiken har låg hastighet och större uppmärksamhet vid en cirkulationsplats. Gångpassager föreslås öster och söder om cirkulationsplatsen, samt en övergång för hästekipage norr om denna. Busshållplatserna föreslås ligga söder om cirkulationen, vilket är närmast målpunkterna och därmed det bästa läget ur resenärernas synvinkel som endast behöver korsa en väg till hållplatsen. Väg 46 kompletteras med mitträcke för att förhindra spring över vägen. Detaljplanen reglerar antalet cykelparkeringar. Bilparkering redovisas i illustrationen. Trafikverkets och kommunens planer kring kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik redovsas i planbeskrivningen. Trafikverket yrkar att utbyggnad av tillfartsvägar ske enligt VGU (2012:179) VGU följs 3. SGI Kompletterande undersökningsmaterial efterfrågas för att kunna ta ställning till undersökningarnas omfattning, detaljeringsgrad mm. Jorden inom planområdet synes utgöras av erosionskänsligt material. Förhållandena kan vara agynnsamma men ska vara hanterad i planen och utifrån ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv för avsedd markanvändning. Finns behov av stabilitets- eller erosionsåtgärder ska detta vara säkerställt i planen. Det bedöms vara möjligt att fortsätta planläggningen om synpunkterna beaktas. noteras Efter det att kompletterande handlingarna har skickats till SGI för ställningstagandet har följande synpunkter inkommit till kommunen: Synpunkter Beträffande planen Vist 10:25 m.fl. saknas fortfarande bedömningar beträffande erosion och stabilitet i branten ner mot ån i den nordvästra delen. Utifrån erhållet underlag bedömer vi de geotekniska förhål landena som relativt gynnsamma vill påpeka att planen ska säkerställa markanvändningen i ett långsiktigt perspektiv och om det finns behov av stabilitets- erosionsåtgärder ska detta vara säkerställt i planen. En bedömning av detta bör ingå i planunderlaget inkluderande effekterna av ett förändrat klimat. SGI ser möjlighet till fortsatt planläggning under förutsättning att ovanstående synpunkter beaktas. 7 (14)

8 Noteras. Den geotekniska utredningen har kompletterats. Stabiliteten har utretts med hänsyn tagen till potentiell erosion i åfåran. Ett värsta fall har antagits, där erosionsskred och bortforsling av material har simulerats. Trots detta är säkerheten fortfarande på en betryggande nivå inom detaljplaneområdet. 4. Lantmäteriet Grundkartan till planen är inte uppdaterad med den fastighetsutredning som gjordes i samband med att fastighetsförteckningen togs fram. Detta innebär bl.a. att redovisningen av de samfällda vägar inte är fullständig. Exempelvis saknas Vist s:22, som omnämns i texten, på kartan. Genomförandebeskrivningen behöver uppdateras. Om avtalsservitut för E-området ska bildas på samfälligheten Vist s:21 måste avtal ingås med samtliga delägare. Planhandlingarna justeras; avtal kommer att ingås med samtliga delägare. 5. Räddningstjänsten I planhandlingen framgår det inte om slutsatserna från riskanalysen ska följas eller inte. Acceptabel individrisk med avseende på transport av farligt gods uppnås enligt handlingarna 13 meter eller mer från vägkant (Rv40), vilket är ett mycket kort avstånd. Räddningstjänsten finner att individrisk som anges in riskanalysen inte är ett relevant mått i sammanhanget. Det bör tydligt framgå i planhandlingarna att hänsyn behöver tas till gällande skyddsavstånd som redovisas i räddningsverkets handbok hantering av brandfarliga gaser och vätskor på bensinstationer, maj Delar av riskanalysen analyserar möjliga risker inte i tillräcklig omfattning. Räddningstjänsten anser ändå att tillräckliga skyddsavstånd erhålls om man följer värdena som nämns i yttrandet. Gällande brandvattenförsörjning på området ska maximalt avstånd mellan brandposter vara 150 m. flödet i varje brandpost ska vara lägst 1200 l/min. Planbeskrivningen förtydligas angående åtgärder som beskrivs i riskanalysen. Enligt riskutredningen sjunker individrisken drastiskt efter 13 meter. Samråd har skett med Trafikverket; parterna är överens om att riskutredningens avstånd gäller. Dagvattensystemet utformas i enlighet med Räddningsverkets handbok Hantering av brandfarliga vätskor på bensinstationer (Räddningsverket, 2008) samt Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor (Naturvårdsverket, 2004). 6. Polismyndigheten Inget att erinra. noteras 8 (14)

9 KOMMUNALA NÄMNDER, STYRELSER OCH BOLAG 7. Ulricehamns Energi Vi vill gärna behålla diket och del av ledningarna väster om nuvarande Rv 46 pga avrinningen från planområdet. Tillträde behöver säkras till E-området, ledningar, anläggningar även söder om planområdet (infartsmöjlighet från Rv 46 försvinner). Det kan vara värdefullt att behålla en remsa av nuvarande Rv 46 mot diket för åtkomst av intagsenheten mm. avtal upprättas mellan kommunen och UEAB för att säkerställa tillträde till E-området, ledningar och anläggningar som nämns ovan. ÖVRIGA 1. Skanova Inget att erinra. noteras 2. Västtrafik Västtrafik har inte planerat för någon utökad tätortstrafik i området. noteras 3. Ulricehamns ridklubb Ridanläggningen riskerar att skära av från området väster om riksväg 46, vilket kommer att skapa problem för verksamheten dels när ridskolans hästar ska ridas till och från sommarbetet, och dels när uteritter ska genomföras. Ryttare som har häst uppstallad väster om rv 46 och som vill nyttja anläggningen kan tvingas att transportera sin häst för att kunna ta sig över vägen. Planförslaget innebär att trafikintensiteten ökas och det området som ska korsas för att ta sig från den ena sidan av riksvägen till den andra kommer att vara ett helt trafiksystem med cirkulationsplats, parkering och in- och utfarter. Ridskolans tjugofem hästar behöver vid två tillfällen tas över rv 46 på väg till och tillbaka från betet på sommaren. Någon ridskolegrupp (8-10 hästar) kan antas korsa vägen varje vecka. Privata hästägare på västra sidan riksvägen kan uppskattas till ett tiotal som mer eller mindre frekvent tränar på anläggningen i Ubbarp. Även på östra sidan av vägen finns ett tiotal privata hästägare som i sin tur behöver kunna ta sig över vägen västerut för att komma åt ridvägar där. Ridklubbens yrkande är att anläggningens tillgänglighet för medlemmarna säkerställs och att ridskoleverksamhetens behov tillgodoses genom att den öst-västgående gång-och cykelvägen görs ridbar samt att en gångtunnel byggs under riksvägen. Efter samråd med Trafikverket bedömer båda parter att en cirkulationsplats är den säkraste lösningen för både gående och cyklister då biltrafiken har låg hastighet och större uppmärksamhet vid en cirkulationsplats. Gångpassager föreslås öster och söder om cirkulationsplatsen, samt en övergång för hästekipage norr om denna. Busshållplatserna föreslås ligga söder om cirkulationen, vilket är närmast målpunkterna och därmed det bästa läget ur resenärernas synvinkel som endast behöver korsa en väg till hållplatsen. Vid behov kompletteras väg 46 med mitträcke för att förhindra spring över vägen. Enligt uppgift från Ulricehamns ridklubb har cirka ekipage behov av att korsa vägen då de ska nyttja ridskolans anläggning öster om vägen, alternativt ridvägar väster om den planerade korsningen. 9 (14)

10 Ett maxscenario är om alla ekipage skulle korsa vägen dagligen, vilket skulle innebära passager per dag. En mer sannolik uppskattning är dock passager per dag, fördelat på ett år. Två alternativa lägen för en tunnel har diskuterats sedan tidigare: Söder om planområdena, vid norra motorvägsmotet är arbetet med vägbygget för långt gånget för att kunna komplettera med en tunnel. Norr om den nya cirkulationen vid Vist festgård är terrängen flack vilket skulle innebära stora intrång i åker- och tomtmark för tunnelmynningar och slänter. Den lösning som kommunen i samråd med Trafikverket föreslår innebär en passage för ridande norr om cirkulationsplatsen för att separera hästar från andra oskyddade trafikanter så som gång- och cykeltrafik för att minimera konflikter med dessa. Norr om cirkulationen bedöms trafikflödena vara som lägst samt fordonstrafikens hastighet som relativt låg. Passagen över väg 46 i detta läge blir so kort som möjligt vilket gynnar säkerheten för både, ridande och trafiken. Hästfållor föreslås placeras på vardera sidan om passagen för att ridande kan vänta tills väg 46 är fri för passage i ett svep. Att den ridande själv bedömer när det är säkert att passera väg 46 anses vara en bättre lösning än att förse passagen med signalreglering. Denna har utretts och valts bort på grund av de få passagen per dygn samt att den bedöms skapa en falsk trygghet för korsande ridande. Det låga antalet passagen per dygn innebär att det finns risk för att bilisterna inte uppmärksammar signalen när den används och kör mot rött. 4. Tolv fastighetsägare (Vist och Ubbarp) Första samrådsmötet var inte anslaget i Ulricehamns Tidning och inte alla berörda fastighetsägare har kallats till mötet vilket gör att man inte har följt PBL 2010:900 5 kap 6 där sakägare ska beredas tillfälle att ställa frågor för att sedan kunna yttra sig över planerna. Första mötet var inget samråds- utan ett informationsmöte för de närmast berörda. Samrådsmötet har skett i samband med samrådet den 29 januari Det är märkligt att detaljplanerna vid Vist och Ubbarp hänger ihop och styrs av ett pågående detaljplanarbete för nytt bibliotek i centrum. Den framtagna arbetsplan för Rv 40 berör Rv 46 fram till vägen som går till Vist by genom Gunnargården. Inledningsvis skulle en ny väg dras från Vist by ut till Rv 46 mellan Gunnargården och Brogården; dåvarande vägverket tog fram färdiga handlingar och kommunen skrev avtal med berörda fastighetsägare som fortfarande gäller men inte har verkställts. Vi anser att dessa avtal behöver omförhandlas eller avtalas bort. Detaljplanerna för Vist 10:25 m fl och Ubbarp 8:20 m fl prövas och beslutas var för sig. Tidigare upprättade avtal med dåvarande berörda fastighetsägare har gåtts igenom med nuvarande fastighetsägare och parterna har valt att gemensamt återkallat ärendet hos lantmäteriet, varför inget avtal längre finns. Planförslaget följer inte det som står i den fördjupade översiktsplanen med tanke på bland annat markanvändning, väganslutningar och volymer på byggnaderna som planeras. Den fördjupande översiktsplanen (FÖP) är inte juridiskt bindande utan vägledande. Planförslagets markanvändning för Vist 10:25 motsvarar det som står i FÖP:en; vägdragningen avviker däremot. Kommunen har ändrat sitt ställningstagande avseende bland annat väganslutningen som beskrivs i FÖP:en och vill pröva föreslagen markanvändning med ändrad vägdragning, i detaljplan. Ätradalens dalgång är klassad som riksintresse för kulturmiljövården och även när det gäller naturvärden är Ätradalen viktig med blandade lövskogsområden samt våtmarker. 10 (14)

11 Många djurarter har inte studerats tillräckligt i handlingarna och vi kräver att en fullskallig inventering skall göras med tanke på att det finns skyddade arter i området. Länsstyrelsen bedömer i sitt samrådsyttrande att landskapet och därmed riksintresset kommer att påverkas av den planerade byggnationen dock med anledning av ny vägdragning för riksväg 40 och tillkommande av- och påfarter samt andra äldre intrång i detta landskapsavsnitt bedöms planförslaget inte betyda någon ytterligare större påverkan på riksintresset i detta område. Planområdet berör inte de ovan nämnda blandade lövskogsområdena samt våtmarker. Planen föreslår en grön buffertzon för att skapa en visuell barriär mellan tillkommande verksamheter och den befintliga bebyggelsen längs Ätran. Detta innebär att ett naturområde skapas som inte finns idag vilket bedöms ge positiva effekter för fladdermössen. Planhandlingarna kompletteras med hur planförslaget påverkar fåglar i området. En fladdermusutredning görs som redovisar planförslagets påverkan på fladdermöss samt eventuella åtgärder för att förebygga, hindra eller motverka en betydande negativ påverkan. Stora delar av den nya vägdragningen går genom strandskyddsområde, vilket innebär all hårdgjord yta på verksamhetsområdena får en sårbar koppling in i strandskyddsområdet vid stora nederbörder. Allmänhetens tillgång till strandområdet äventyras med tanke på den ökade trafiken. Länsstyrelsen bedömer i sitt samrådsyttrande att det inte finns risk för att strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken upphävs i strid med gällande bestämmelser. I miljöbalken regleras och i dagvattenutredningen förtydligas hur dagvatten ska hanteras för att undvika miljöpåverkan. Skyddsavstånd till bensinstationen anses vara för litet. På tankstationer hanteras brandfarliga vätskor och i vissa fall även brandfarliga gaser. Olyckshändelser kan leda till utsläpp av dessa vätskor och gaser som då kan antändas och leda till personskador och materiella skador i omgivningen. Tidigare analyser (Stockholm 2002) har visat att den dimensionerande olyckan den största olyckan som med viss sannolikhet kan komma att inträffa var utsläpp och antändning av 4-5 m 3 bensin vid en olycka under påfyllning av tankstationens bränslecisterner. Mängden motsvarar ungefär tömning av ett fack i en tankbil. Detta förväntas orsaka en sk pölbrand med en yta på ca 100 m 2. Övriga skadehändelser vid tankstationen förväntas leda till olyckor med mindre konsekvenser. Länsstyrelsen i Stockholms län har tidigare behandlat riskfrågan kring tankstationer i rapporten: Riskhänsyn vid ny bebyggelse intill vägar och järnvägar med transporter av farligt gods samt bensinstationer (Lst AB-län, 2000). Där fastslås att risksituationen och olägenheterna för människor och miljö alltid skall analyseras och bedömas inom 100 meter från en bensinstation med medelstor försäljningsvolym. Ett minimi avstånd på 50 m bör hållas från bensinstation till bostäder, daghem, ålderdomshem och sjukhus samt samlingsplatser utomhus där oskyddade människor uppehåller sig (t.ex. uteservering, lekplats m.m.). I samband med pågående detaljplanarbetet har en riskanalys tagits fram för att bedöma storleken av riskerna och att översiktligt föreslå skyddsåtgärder. Som en förutsättning i riskutredningen har man bland annat tittat på antalet personer som samtidigt vistas i området. För bensinstationen har man utgått från 800 besökare per dygn, varav 70 % under dagtid. Uppehållstiden på tankstationen har antagits vara 3-5 minuter. Detta ger i snitt ca 3 besökare samtidigt på stationen. Dessutom finns 2 personer i personalen. Sammanlagt 5 personer. Slutsatsen från riskutredningen är att individrisken i området är acceptabel från 13 m avstånd från vägen utan vidare åtgärder. Följande skyddsåtgärder föreslås: 11 (14)

12 En skyddsåtgärd som hindrar att farliga vätskor når planområdet vid en olycka med farligt gods på vägen. Bebyggelsen inom planområdet utförs i svårantändligt material. I övrigt krävs inga ytterligare skyddsåtgärder för tankstationen enligt riskutredningen då skyddsavstånden inom området och till närmaste bostadshus utanför området bedöms vara tillfredställande. Trafikmängden för fullt utbyggt området har inte redovisats, besökare till kyrkan och skidbacken är inte inräknade. Det har gjorts två trafikutredningar (WSP och COWI); trafiksiffrorna är olika i båda utredningarna. Ingen hänsyn har tagits till oskyddade trafikanter och till ridklubbens behov. COWI:s trafikutredning ligger till grund för planförslaget. Denna trafikutredning har gjorts enligt vedertagen praxis. Hänsyn har tagits på trafikmätningen som kommunen och Trafikverket har gjort under flera år. Trafikutredningen redovisar trafiksiffrorna efter utbyggnad av väg 40 inklusive verksamheterna enligt detaljplanförslaget. Kommunen anser att en cirkulationsplats är den säkraste lösningen för både gående och cyklister då biltrafiken har låg hastighet och större uppmärksamhet vid en cirkulationsplats. Efter samråd med Trafikverket föreslås gångpassager öster och söder om cirkulationsplatsen, samt en övergång för hästekipage norr om cirkulationen. Busshållplatserna föreslås ligga söder om cirkulationen, vilket är närmast målpunkterna och därmed det bästa läget ur resenärernas synvinkel som endast behöver korsa en väg till hållplatsen. Vid behov kompletteras väg 46 med mitträcke för att förhindra spring över vägen. Enligt uppgift från Ulricehamns ridklubb har cirka ekipage behov av att korsa vägen då de ska nyttja ridskolans anläggning öster om vägen, alternativt ridvägar väster om den planerade korsningen. Ett maxscenario är om alla ekipage skulle korsa vägen dagligen, vilket skulle innebära passager per dag. En mer sannolik uppskattning är dock passager per dag, fördelat på ett år. Den lösning som kommunen i samråd med Trafikverket föreslår innebär en passage för ridande norr om cirkulationsplatsen för att separera hästar från andra oskyddade trafikanter så som gång- och cykeltrafik för att minimera konflikter med dessa. Norr om cirkulationen bedöms trafikflödena vara som lägst samt fordonstrafikens hastighet som relativt låg. Passagen över väg 46 i detta läge blir so kort som möjligt vilket gynnar säkerheten för både, ridande och trafiken. Hästfållor föreslås placeras på vardera sidan om passagen för att ridande kan vänta tills väg 46 är fri för passage i ett svep. Denna har utretts och valts bort på grund av de få passagen per dygn samt att den bedöms skapa en falsk trygghet för korsande ridande. Det låga antalet passagen per dygn innebär att det finns risk för att bilisterna inte uppmärksammar signalen när den används och kör mot rött. Det har inte studerats hur man kommer att röra sig i området, både inom men även till och från Ulricehamns stad. Mer utredningar och rätt information behövs innan man går vidare med planarbetet. planhandlingarna kompletteras med en illustration av gång- och cykeltrafik till och från området. 12 (14)

13 5. Fastighetsägare till Vist 10:27, Vist 10:31 och Vist 10:38: Det är inte bra att stänga av nuvarande tillfartsväg till Rv 46; att att ta vägen västerut via Vist festgård är oacceptabelt. Förslag görs att förlänga vägen väster om McD och Statoil (endast för behörig trafik). Av trafiksäkerhetsskäl är det viktigt att begränsa ut- och infarter till 46:an varför all trafik kommer att gå via cirkulationsplatsen vid Vist festgård. Förslaget att förlänga vägen väster om McD och Statoil bedöms vara orimligt eftersom kommunen inte kan säkerställa att besökare till kyrkan mm kör över gårdsplanen på de till McDonalds anslutande fastigheter. Vägen där är smal och går tätt mellan bostadshusen, varför genomfartstrafik är olämpligt. Införandet av återvändsgata för att utesluta genomfart, är varken ett kommunalt beslut eller ett beslut för fastighetsägarna, då det är en samfälld väg med fler fastighetsägare. Därmed kan inte genomfart uteslutas om anslutning till Vist 10:25 finns. En resvägsförkortning på ungefär 100 meter anses inte vara skäl nog för den olägenhet en anslutning till Vist 10:25 kan orsaka. Planförslaget tar inte hänsyn till vår möjlighet att ta oss dels för fot/cykel men framför allt med häst i väst/östlig riktning över väg 46. Ulricehamns Ridhus är en stor tillgång och en förutsättning för oss med våra fastigheters hästinriktning att kunna fungera. Sedan ridhuset byggdes i slutet av 80-talet har riksväg 46 korsats varje dag av ett 50-tal ridande till och från ridhuset. Vi vill ha en gångtunnel under R 46 där det går att rida. Tunneln kunde placeras norr om rondellen vid motorvägen på samma ställe där ett övergångsställe är planerat. Ett sämre alternativ till en gångtunnel är ett övergångsställe med stoppljus och signalknappar vid cirkulationsplatsen vid Vist Festgård med anslutning till en gång/cykel/ridväg till ridhuset. För detta alternativ krävs en anlagd GC ridväg väster om framfartsvägen till Statoil och McDonalds som passerar den blivande lokala anslutningsvägen till Vistaforsvägen för att sedan öster ut mot R 46 och övergångsstället. En skiss är bifogad. Enligt uppgift från Ulricehamns ridklubb har cirka ekipage behov av att korsa vägen då de ska använda ridskolans anläggning öster om vägen, alternativt ridvägar väster om den planerade korsningen. Ett maxscenario är om alla ekipage skulle korsa vägen dagligen, vilket skulle innebära passager per dag. En mer sannolik uppskattning är dock passager per dag, fördelat på ett år. Två alternativa lägen för en tunnel har diskuterats sedan tidigare: Söder om planområdena, vid norra motorvägsmotet är arbetet med vägbygget för långt gånget för att kunna komplettera med en tunnel. Norr om den nya cirkulationen vid Vist festgård är terrängen flack vilket skulle innebära stora intrång i åker- och tomtmark för tunnelmynningar och slänter. Den lösning som kommunen i samråd med Trafikverket föreslår innebär en passage för ridande norr om cirkulationsplatsen för att separera hästar från andra oskyddade trafikanter så som gång- och cykeltrafik för att minimera konflikter med dessa. Norr om cirkulationen bedöms trafikflödena vara som lägst samt fordonstrafikens hastighet som relativt låg. Passagen över väg 46 i detta läge blir so kort som möjligt vilket gynnar säkerheten för både, ridande och trafiken. Varför detta bedöms vara en lämplig placering som också innebär att hästtrafikanterna separeras från bussresenärer, cyklister och fotgängare i viss mån; till fördel för hästarna och ryttarnas säkerhet. Hästfållor föreslås placeras på vardera sidan om passagen för att ridande kan vänta tills väg 46 är fri för passage i ett svep. Att den ridande själv bedömer när det är säkert att passera väg 46 anses vara en bättre lösning än att förse passagen med signalreglering. Denna har utretts och valts bort på grund av de få passagen per dygn samt att den bedöms skapa en falsk trygghet för korsande ridande. 13 (14)

14 Det låga antalet passagen per dygn innebär att det finns risk för att bilisterna inte uppmärksammar signalen när den används och kör mot rött. 6. Fastighetsägare till Vist 10:1 och Vist 10:45 Första samrådsmötet var inte anslaget i Ulricehamns Tidning och inte alla berörda fastighetsägare har kallats till mötet vilket gör att man inte har följt PBL 2010:900 5 kap 6 där sakägare ska beredas tillfälle att ställa frågor för att sedan kunna yttra sig över planerna. Första mötet var inget samråds- utan ett informationsmöte för de närmast berörda. Samrådsmötet, där alla sakägare har bjudits in, har skett i samband med samrådet den 29 januari Den framtagna arbetsplanen för Rv 40 berör Rv 46 fram till vägen som går till Vist by genom Gunnargården. Inledningsvis skulle en ny väg dras från Vist by ut till Rv 46 mellan Gunnargården och Brogården; dåvarande vägverket tog fram färdiga handlingar och kommunen skrev avtal med berörda fastighetsägare som fortfarande gäller men inte har verkställts. Vi anser att dessa avtal behöver omförhandlas eller avtalas bort. Tidigare upprättade avtal med dåvarande berörda fastighetsägare har gåtts genom med nuvarande fastighetsägare och parterna har valt att gemensamt återkallat ärendet hos lantmäteriet, varför inget avtal längre finns. Gällande trafikmängd har undersökningar gjorts av två olika konsultbolag som redovisar stora olikheter avseende trafikmängd på Rv 46. Besökande till Vist kyrka har inte inräknats i trafiksiffrorna. Nuvarande sträckning genom Brogården bör slopas och ersättas med den tidigare planen söder om Brogården. På så sätt kan man få en betydligt trafiksäkrare väg. COWI:s trafikutredning ligger till grund för planförslaget. Denna trafikutredning har gjorts enligt vedertagen praxis. Hänsyn har tagits på trafikmätningen som kommunen och Trafikverket har gjort under flera år. Trafikutredningen redovisar trafiksiffrorna efter utbyggnad av väg 40 inklusive verksamheterna enligt detaljplanförslaget. Den fördjupande översiktsplanen (FÖP) är inte juridiskt bindande utan vägledande. Kommunen har ändrat sitt ställningstagande avseende vägdragningen som redovisas i FÖP:en. VÄLFÄRD, LÄRANDE, SAMHÄLLSUTVECKLING MILJÖ OCH SAMHÄLLSBYGGNAD Sebastian Olofsson Samhällsbyggnadschef Miljö och samhällsbyggnad Christian Bruhn Planarkitekt Tillhör kommunfullmäktiges protokoll antaget den Anita Dalengren Kommunfullmäktiges sekreterare 14 (14)

Detaljplan för Ubbarp 8:20 m fl

Detaljplan för Ubbarp 8:20 m fl 1(14) 2015-03-04 Dnr KS: 2012.0600 Detaljplan för Ubbarp 8:20 m fl Ulricehamns kommun Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR GENOMFÖRTS Detaljplaneförslaget har varit föremål för samråd

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

Detaljplan för Vist 10:25 m.fl. i Ulricehamn, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för Vist 10:25 m.fl. i Ulricehamn, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län 2015-07-10 KS Dnr: 2012-0601 Granskningsutlåtande för Detaljplan för Vist 10:25 m.fl. i Ulricehamn, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 2/6 INLEDNING Syftet

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen

Samrådsredogörelse. Genomförande. Sammanfattning. Samrådsredogörelse. Distrikt Söder, Plangruppen Samrådsredogörelse Utställning Datum: 2009-04-22 Diarienummer: 0329/07 Distrikt Söder, Plangruppen Agneta Runevad Telefon: 031-368 15 80 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Föreningslokal

Läs mer

Granskningsutlåtande för

Granskningsutlåtande för 2019-02-14 2016/558 Granskningsutlåtande för del av Stockrosen 1 m.fl. i Ulricehamn Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet Hanna Bäckgren 0413-620 18 Dnr 1120/2009 2010-01-04 DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har sänts ut för samråd under tiden

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening

Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening Förslag till detaljplan för del av fastigheten Tofta 2:1 Enevägens samfällighetsförening Orust kommun Västra Götalands län Upprättad 14 november 2016 av Förvaltningsområde samhällsutveckling, Orust kommun

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län 1 2008-09-25 Antagandehandling Dnr: KS 2006.0650 MSB 2006.1136 Detaljplan för delar av Ubbarp 8:16 och Hester 5:3, Hesters Industriområde, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning

Läs mer

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län.

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. 1. Förfarande - granskning Miljö- och byggnadsnämnden fick i uppdrag

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan Samrådsredogörelse Sida 1 av 7 Handläggare Christoffer Gissy 010-505 99 25 Diarienummer KS/2015:372 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN/GAVELÅSVÄGEN, Mellby 2:211 SAMRÅDSREDOGÖRELSE detaljplan I denna

Läs mer

Älvdalens kommun Dalarnas län. Upprättat i juni SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Älvdalens kommun Dalarnas län. Upprättat i juni SAMRÅDSREDOGÖRELSE UTSTÄLLNINGSHANDLING 1(5) Detaljplan Idre 11:3 Älvdalens kommun Dalarnas län Upprättat i juni 2011. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur utställningen bedrivits Inkomna yttranden Detaljplanen har varit på samråd i form

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Rosendalskorsningen - Bofors 1:25 m fl, Karlskoga Karlskoga kommun Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Rosendalskorsningen - Bofors 1:25 m fl, Karlskoga Karlskoga kommun Örebro län SBN 2013.0111 Detaljplan för Rosendalskorsningen - Bofors 1:25 m fl, Karlskoga Karlskoga kommun Örebro län Upprättad 2014-06-10 av Samhällsbyggnadsförvaltningen i Karlskoga Normalt planförfarande, enligt

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 Östanvik sett från Säfsbyn Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Samrådsredogörelse för

Samrådsredogörelse för 2017-10-17 2015/00554 Samrådsredogörelse för Detaljplaneändring för stadsplan för område vid Tingsholm. Berörd fastighet. Adjunkten 7 i Ulricehamn, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad

Läs mer

del av Dunshult 1:1, 1:5

del av Dunshult 1:1, 1:5 Detaljplan för del av Dunshult 1:1, 1:5 Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2013-04-05 Planenheten Antagen av byggnadsnämnden 2013-04-18 Laga kraft 2013-05-13 UTLÅTANDE

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-01-29 Dnr. 2018-181 2(11) 3(11) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter/erinran

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN

Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE. Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 1/5 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTAD PÅ KNIPPLA 1:47, KNIPPLA, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2012-10-24 Diarienummer 0063/10 Sida 2/5 INLEDNING

Läs mer

Nedan följer en sammanställning av och kommentarer till de synpunkter som har kommit in under samrådet.

Nedan följer en sammanställning av och kommentarer till de synpunkter som har kommit in under samrådet. Detaljplan för villatomter på fastigheten, Grössbyn 1:34 m.fl. Stenungsunds kommun REDOGÖRELSE FÖR SAMRÅD Samrådshandling daterad 2008-08-25. Bakgrund Detaljplanen har föregåtts av ett program som varit

Läs mer

Hajom 5:2, Hajomskolan SAMRÅDSREDOGÖRELSE. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer PBN Detaljplan för. Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län

Hajom 5:2, Hajomskolan SAMRÅDSREDOGÖRELSE. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer PBN Detaljplan för. Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län Diarienummer PBN 2014-21 214 Detaljplan för Hajom 5:2, Hajomskolan Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad datum 2016-08-03 Planarkitekt, Anna Häggson Bygg och miljökontoret, Marks kommun INNEHÅLL

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun.

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. Granskningsutlåtande 2017-10-31 KS 2017/00504 214 Kommunstyrelsen GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för GLÖSKÄR 1:7 M FL. Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD. Diarienummer KS 2011/

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för GLÖSKÄR 1:7 M FL. Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD. Diarienummer KS 2011/ SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer KS 2011/1753 20161101 Detaljplan för GLÖSKÄR 1:7 M FL Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD ADRESS Stadshuset, 442 81 Kungälv TELEFON 030323 80 00 vx FAX 030323 91 67

Läs mer

Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft

Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft 1(5) Samhällsbyggnad Karin Manner, Kommunarkitekt Karin.manner@arjang.se Datum 2018-06-07 Samrådsredogörelse Detaljplan Nedre Hån 1:121 och 1:122. Tillägg till detaljplan som vann laga kraft 2012-1227

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl ANTAGANDEHANDLING UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerad

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-04-23 Dnr. 2017-182 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av granskningsutlåtandet...

Läs mer

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra nybyggnation av bostäder i form av villor i anslutning till

Läs mer

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande Dnr: 2018-000140 Utökat förfarande Planbeskrivning Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av Essunga kommun Västra Götalands län Samrådshandling Samrådshandling 2019 2019 Upphävande av detaljplan

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken)

Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken) Detaljplan för kv Zinken (Stallsiken) Granskningsutlåtande Upprättad Dnr PLAN.2018.14 Sektor samhällsbyggnad FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås med stöd av detta granskningsutlåtande anta detaljplaneförslaget

Läs mer

Inkomna synpunkter. Dnr KS/2015:180. Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden

Inkomna synpunkter. Dnr KS/2015:180. Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden Dnr KS/2015:180 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2016-06-17 2016-07-15. Nedan följer en sammanfattning av inkomna synpunkter under plansamrådet med s kommentarer. Inför granskningsskedet

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sannorna 5:1, Framnäs camping, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Ändring av detaljplan för del av Sannorna 5:1, Framnäs camping, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2019-02-19 Dnr SBN 2018/488 Ändring av detaljplan för del av Sannorna 5:1, Framnäs camping, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samrådet och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Detaljplan för anläggning av cirkulationsplats inom Gällstad 1:110 m fl, i Gällstad samhälle ANTAGANDEHANDLING

Detaljplan för anläggning av cirkulationsplats inom Gällstad 1:110 m fl, i Gällstad samhälle ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för anläggning av cirkulationsplats inom Gällstad 1:110 m fl, i Gällstad samhälle ANTAGANDEHANDLING 02-08-12 ANTAGANDEHANDLING 2002-07-16 Detaljplan för anläggning av cirkulationsplats inom

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. detaljplan för. Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan

BEHOVSBEDÖMNING. detaljplan för. Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan BEHOVSBEDÖMNING detaljplan för Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan 2010-10-13 Inledning Enligt Förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar skall

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Samrådsredogörelse detaljplan för

Samrådsredogörelse detaljplan för 2015/182 (2012.0429) 2018-08-03 Samrådsredogörelse detaljplan för Bogesund 1:40 m.fl. Handelsträdgården i Ulricehamn, Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 M.FL. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2 SAMRÅDET...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN 2007-10-10 ANTAGANDEHANDLING Antagen 2007-12-13 Laga kraft 2008-01-10 DETALJPLAN FÖR DEL AV HISSMOBÖLE 2:334 M FL KROKOMS INDUSTRIOMRÅDE KROKOM, KROKOMS KOMMUN PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

1/5 ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006.

1/5 ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006. 1/5 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län Dnr 2006.0534 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2007-11-22 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för Breared 1:105 M FL Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret 2015-01-09

Läs mer

Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län Samrådsredogörelse avseende Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län Hur samrådet har bedrivits Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar och myndigheter

Läs mer

Utställningsutlåtande 1 (6)

Utställningsutlåtande 1 (6) Byggnadsnämndens arbetsutskott Utställningsutlåtande 1 (6) Detaljplan för bostäder på del av Onsala-Lunden 1:35 m.fl. Datum 2018-05-22 Dnr 2004/P016 D421 Genomförande Byggnadsnämnden beslutade den 2018-01-11

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E

S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Detaljplan för Del av Haganäs 3 (vid Älmhults vattentorn) Älmhult, Älmhults kommun S A M R Å D S R E D O G Ö R E L S E Planprocessen Planförslaget har varit föremål för samråd från den 15 december 2016

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för nybyggnation i de södra delarna av Fjugesta. Planen ger förutsättningar

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Detaljplan för Porfyren 2 m fl, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för Porfyren 2 m fl, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2016-11-23 Dnr SBN 2015/0465 Detaljplan för Porfyren 2 m fl, Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i april 2016 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna planen för

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med Detaljplan för Del av Bastekärr 1:18 m fl Vättlands verksamhetsområde Strömstads Kommun UTLÅTANDE HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2009-06-18 150. att genomföra en utställning.

Läs mer

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173

Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ändring av detaljplan 474 avseende vårdändamål inom Svenstorp 1:173 Ale kommun, Västra Götalands län GRANSKNINGSHANDLING Standardförfarande 2018-09-28 Handlingar Ändring av detaljplan 474 (denna handling),

Läs mer

Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort

Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort 1 Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING Planförslaget har varit utsänt för samråd under tiden 2016-12-12 2017-01-13. Under samrådstiden

Läs mer

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE PL 2016/22. Samrådsredogörelse

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE PL 2016/22. Samrådsredogörelse Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (6) Datum 2019-08-05 Dnr Samrådsredogörelse PL 2016/22 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 184 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget. Detaljplaneförslaget

Läs mer

Upphävande av delar av detaljplanerna 18-HÄL-492 och 18-GRY-572

Upphävande av delar av detaljplanerna 18-HÄL-492 och 18-GRY-572 2019-06-19 Diarienr: S-2018-1202 Stadsarkitektkontoret Kjell Jansson Planarkitekt GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upphävande av delar av detaljplanerna 18-HÄL-492 och 18-GRY-572 PLANENS SYFTE Syftet

Läs mer

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl 1(7) 2018-05-30 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering 2(7) Innehållsförteckning Samrådets genomförande...

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199. Planhandlingar. Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199. Planhandlingar. Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05 Detaljplan för del av GLIMSÅS 1:199 Antagen av US 1(5) 2012-11-07 169 Laga kraft 2012-12-05 Orust kommun Västra Götalands län Upprättad den 9 augusti 2012 av Verksamheten för samhällsutveckling, Orust

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för TROLLBÄCKEN MITT

Detaljplan för TROLLBÄCKEN MITT 1(5) Detaljplan för TROLLBÄCKEN MITT UTLÅTANDE November 2013 I bifogad sammanställning redovisas samtliga skriftliga synpunkter på planförslaget. Beträffande samrådsskedet upprepas de synpunkter och ställningstaganden

Läs mer

Detaljplan för Rönnen 19

Detaljplan för Rönnen 19 Detaljplan för Rönnen 19 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2019-05-28 Dnr. 2017-216 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden utan synpunkter... 4 Trafikverket 2019-04-26...

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE Tegsnäset 8:4 mfl Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Sweco Architects SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2017-11-14 Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅD Samråd har hållits under tiden 26 april till 17

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom Skönningared 7:9 och 6:15 m.fl. Ale kommun, Västra Götalands län UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

Detaljplan för bostäder inom Skönningared 7:9 och 6:15 m.fl. Ale kommun, Västra Götalands län UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Normalt planförfarande 2015-01-26 Detaljplan för bostäder inom Skönningared 7:9 och 6:15 m.fl. Ale kommun, Västra Götalands län UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE ÄRENDETS HANDLÄGGNING Kommunstyrelsen beslutade 2007-06-05,

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostadsbebyggelse

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Standardförfarande. Detaljplan för Skegrie 42:2 m.fl. Skegrie skola Skegrie,Trelleborgs kommun ANTAGANDEHANDLING

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Standardförfarande. Detaljplan för Skegrie 42:2 m.fl. Skegrie skola Skegrie,Trelleborgs kommun ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING 2016-06-07 Diarienummer PL-2015-22 DP 212 Detaljplan för Skegrie 42:2 m.fl. Skegrie skola Skegrie,Trelleborgs kommun Standardförfarande GRANSKNINGSUTLÅTANDE granskningsutlåtande inkomna

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G DP 453 Dnr MSN 2007/30 214 (tidigare ONS 2003/88 214) P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G Detaljplan för del av Sicklaön 118:2, vid Nysätravägen på Sicklaön, Nacka

Läs mer

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-09-12 Dnr PL/2016:70 (189086) Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2017-02-09 70

Läs mer