Kasta JULKUL! Sätt knorren på julegrisen! Det här är en variant av en klassisk stavningslek

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kasta JULKUL! Sätt knorren på julegrisen! Det här är en variant av en klassisk stavningslek"

Transkript

1 Inspiration till lekarna är hämtad från Bilder: Shutterstock.com. Kasta JULKUL! Det här är en variant av en klassisk stavningslek som brukar kallas Kasta gris. Använd en stor, lätt boll eller en ballong. För de lite större barnen: Stå i en ring och kasta bollen till varandra. För de lite mindre barnen: Sitt i en ring och rulla bollen till varandra. Välj ett juligt ord tillsammans, exempelvis Julkul. Säg första bokstaven i ordet tillsammans när det första barnet fångar bollen, andra bokstaven när nästa barn fångar bollen och så vidare till ni har fått med alla bokstäverna i ordet ni valt. Man kan låta ett barn i taget sätta upp bokstäverna på en vägg. Det blir lättare att komma ihåg vilken bokstav man är på och alla kan se ordet när leken är klar. Sätt knorren på julegrisen! En klassisk lek! Ett och ett ska barnen med förbundna ögon (använd ett pannband eller dra ner en mössa över ögonen på barnen för snabba byten) sätta fast en grisknorr på rumpan av en gris. Börja med att titta på bilder av grisar och fundera över var på grisen knorren sitter. Man kan också fundera över vad grisen har sin svans till och när den har svansen rak och när den har den i en knorr.

2 Kims jullek Lägg fram ett antal saker som hör till julen exempelvis juldekorationer. Prata om sakerna ni har framför er. Fundera över vad det är, hur det används och var man kan hitta det nu inför jul. Sedan får barnen blunda medan du tar bort en sak. När de tittar igen ska de försöka komma på vad som saknas. Ett alternativ är att lägga en filt över alla sakerna och låta barnen försöka komma ihåg så många saker som möjligt. Vad ska bort? Ta fram tre saker som hör till julen/vintern och en som hör till en annan högtid/årstid. Låt barnen förklara vilken sak som ska bort och varför. Det är spännande att höra allas förklaringar och följa deras associationer! Använd exempelvis bilderna från Förskoleforums artiklar Samtalskort om julen, Samtalskort om vintern, Samtalskort om våren, Samtalskort om sommaren och Samtalskort om hösten. Skriv ut eller hämta inspiration!

3 Plocka ärtor Till den här roliga, lite pilliga leken behöver ni torkade ärtor på några papperstallrikar samt varsitt sugrör och varsin plastmugg till barnen. Leken går ut på att flytta ärtor från ett större fat till sin mugg med hjälp av sugrören. Den som har flest ärtor i muggen när tiden är ute har vunnit. Det är ingen risk att barnen ska sätta i halsen eftersom ärtorna är större än sugrören och därmed håller sig på behörigt avstånd från munnen. Vill man inte använda sugrör kan man i stället använda klädnypor då får fingrarnas finmotorik en ordentlig match! Följa John i lego Alla barn ska ha ett antal likadana legoklossar. En pedagog bygger en modell och ställer i mitten av ringen eller på ett bord som alla kan se och så får alla bygga en likadan modell med sitt lego. När alla känner sig färdiga tittar man och jämför och ser om allas modeller liknar den ursprungliga. Sedan fortsätter leken med att pedagogen eller varför inte ett av barnen bygger en ny modell med de utvalda klossarna.

4 Julhandla Håll till i ett rum där man kan springa lite, exempelvis en lekhall eller gymnastiksal. Rummets olika hörn är olika affärer. Det kan vara mataffär, leksaksaffär, klädaffär, bokhandel, bilhandel, möbelaffär, blomsteraffär, djuraffär Låt gärna barnen vara med och komma på vilka affärer ni ska ha bara fantasin sätter stopp! Barnen samlas i mitten av rummet och pedagogen säger en vara som alla ska handla vilken affär ska de då gå till? Om ni vill kan ni göra det lite svårare genom att även säga hur de ska ta sig till affären gå, köra bil, cykla, krypa, simma T.ex.: Cykla till affären och handla kakor! Eller Gå så sakta ni kan och köp en nalle! Det kan vara roligt att barnen får beskriva vad de handlat och till vem. Kanske kan en eller två göra det i varje affär innan det är dags att rusa vidare i julhandeln! Hitta tvillingen! Låt barnen vara i par. Varje par ska vara ett djur som de ska låta som (väljer man ett djur som inte har ett tydligt läte som exempelvis fiskar får man komma överens om hur de låter blubb, blubb eller plask, plask eller något annat). Alla ska ha ögonbindel och sprida ut sig i rummet. Nu gäller det att låta som sitt djur och försöka hitta den som låter likadant. När man hittar sin tvilling slutar man att låta och står tyst tills det är helt tyst och alla hittat varandra. Om djurläten är lite för abstrakta, välj en fras i stället, t.ex. Hej hej!, Ett, två, tre eller något annat som barnen väljer.

5 Tomtens långkalsonger Barnen sitter i en ring, en pedagog sitter i mitten och ser någon av barnen djupt i ögonen och frågar allvarligt: Vad hade du på huvudet när du gick till förskolan i morse? Svaret på alla frågor som ställs i den här leken är Tomtens långkalsonger och man får inte skratta när man säger det! Den som lyckas hålla sig för skratt får välja vem som ska få en fråga nästa gång, men om man skrattar så är det pedagogen som väljer vem som är näst i tur. Leken fortsätter tills allas skrattmuskler är trötta och man trillar omkull i ett enda stort skrattkaos. Tips på frågor: Var bor du? Vad åt du till frukost? Vad ska du leka med när du kommer hem? Vilket är ditt favoritprogram? Vad önskar du dig i julklapp? Tomtenissarnas kurragömma Det här är en slags bakvänd kurragömma och den passar utmärkt att göra utomhus. Alla barn utom ett räknar högt så långt man bestämt exempelvis till tio, fem gånger (alla fingrarna, lika många gånger som man har fingrar på en hand). Under tiden letar ett barn reda på ett fiffigt ställe att gömma sig på. Det viktiga är att det finns plats för fler att gömma sig på samma ställe. När de andra räknat klart är det dags för dem att börja leta. När de hittar den som gömt sig ska de inte säga något utan tysta som tomtenissar gömma sig tillsammans med den första. Efterhand som fler hittar gömstället blir det fler som gömmer sig tills alla samlats på ett enda ställe. Då kan det exempelvis vara den som hittade gömstället först som får gömma sig nästa gång.

6 Lucialjuset Ni behöver kunna spela musik och så behöver ni ha ett elektriskt lucialjus, elektriskt värmeljus eller något annat att skicka runt. Alla barnen sitter i en ring. Pedagogen spelar musik och barnen ska skicka ljuset runt i ringen. Den som har ljuset när musiken tystnar får ett uppdrag. Beroende på barnens ålder kan uppdraget vara mer eller mindre utmanande, men det är bra om det går att genomföra ganska snabbt. När uppdraget är utfört sätter pedagogen igång musiken igen och fortsätter att skicka runt ljuset. Dansstopp Spela glad julmusik och låt barnen röra sig fritt i rummet. När musiken tystnar ska alla stå helt stilla utan att röra en fena. När alla står still sätter pedagogen igång musiken igen. Man kan variera genom att bestämma att alla ska stå på ett ben, ställa sig i par med en kompis och så vidare.

7 Skepp ohoj! I den här leken är det bra att vara i en gymnastiksal eller i en lekhall. Ställ fram en bänk där man kan sitta och ro, några mattor som blir sjöfararnas kojer, dra fram rep som kan vara repen till seglen och använd ribbstolarna som master. Med fantasins hjälp har nu hela rummet förvandlats till en båt full med julklappar! Båten måste hinna fram i tid till julafton så det är viktigt att alla gör sitt jobb på båten. Leken börjar med att pedagogen säger Mast! och då ska barnen klättra upp i ribbstolarna. Säger man Segel ska barnen dra i repen (eller låtsasdra om man inte har rep), Till årorna så sätter sig alla på bänkarna och ror, God natt! så ska alla sova i sina kojer, Kapten kommer! så kanske alla ska stå i givakt o.s.v. Ni kan säkert komma på fler saker som man kan behöva göra på en båt. Tomtens alla nissar STOPP! Den här leken känner många igen, men namnen varierar. Hur som helst är det en riktig klassiker och inte konstigt är väl det, rolig är den ju också! En person är tomte och står vänd bort från de andra som står på en rad en bit bort. Tomten säger Tomtens alla nissar STOPP! och ända fram till STOPP får alla springa framåt, men på STOPP måste alla stanna och stå blickstilla. Då vänder sig nämligen tomten om och om hen ser någon som rör sig så måste den som rört sig gå tillbaka till startlinjen. Målet är att vara först att röra vid tomtens rygg. Den som lyckas med det blir ny tomte.

8 Kom, alla mina små pepparkakor! Kom alla mina små kycklingar har ni säkert lekt allihop. Här har vi en julvariant som i stället för en höna och kycklingar har en sockerbagare och pepparkakor. Sockerbagaren försöker locka tillbaka alla sina pepparkakor som kommit bort. Kom alla mina små pepparkakor! Men emellan dem står den stora, hungriga julegrisen som vill äta alla pepparkakorna. Nu gäller det för alla pepparkakorna att snabbt skynda sig tillbaka till sockerbagaren utan att bli tagna av julegrisen. Den som blir tagen blir själv julegris och får försöka fånga pepparkakorna som är kvar. Sist kvar av pepparkakorna vinner. Tidningsleken Alla barn utom ett sitter på stolar i en ring. Personen i mitten har en hoprullad tidning. Leken startar när någon säger ett namn på någon av dem som sitter i ringen. Den personen måste snabbt komma på ett annat namn på någon som sitter i ringen innan personen i mitten har hunnit slå hen på knäna med tidningen. Hinner man inte komma på ett namn innan man får en dask av tidningen så får man själv ställa sig i mitten.

9 Kokar tomtegröten över? Alla barn utom ett sitter på stolar i en ring. Ett barn går runt i ringen och frågar någon som sitter: Kokar tomtegröten över? Om den som sitter svarar Nej får barnet i mitten gå till någon annan och fråga samma fråga. Svarar den som sitter Ja! frågar barnet i mitten Som vad då? Om den som sitter då svarar till exempel Som en ko! måste alla byta platser genom att röra sig och låta som kor. Den som blir utan stol får fortsätta att vara i mitten och ställa frågor till dem som sitter ner. Tomtens släde Barnen sitter i en ring. En pedagog vänder sig antingen åt höger eller vänster och säger Vrooom! till sin granne för att skicka iväg Tomtens släde. Vroomet skickas vidare i ringen tills någon säger Tut Tut, då byter man håll och skickar Vroomet åt andra hållet i stället, tills någon återigen säger Tut Tut. När är Tomtens släde framme? Det kan ta lång tid det är många paket att dela ut!

10 Färg eller familj? Dela in barnen i tre eller fyra grupper. Varje grupp får ett lekband med en gemensam färg som exempelvis rött, grönt, gult eller blått. Det viktiga att tänka på här är att grupperna ska vara exakt lika stora. Man sätter igång leken genom att spela glad musik. Så länge musiken spelar ska deltagarna röra sig fritt i rummet. Så fort musiken stängs av säger pedagogen antingen Färg eller Familj. Om det är Färg ska alla deltagarna samlas i sina färggrupper. Om det är Familj ska man samla ihop fyra barn med ett band av varje färg. Hitta fram till tomtens säck Förbered leken i förväg genom att fotografera lätt igenkännbara platser på förskolan. Det kan räcka med en liten detalj, eller så fotograferar ni ett större föremål, beroende på vilken svårighetsgrad ni vill ha. När fotona är klara placerar ni ut bilderna vid de fotograferade ställena. Principen är att en bild ska leda barnen vidare till nästa plats genom igenkänning. När barnen startar får de se en bild vid startlinjen. Den bilden ska leda dem till kontroll 1 och från kontroll 1 ska bilden där leda vidare till kontroll 2 och så vidare. Vid varje kontroll kan ni exempelvis placera ut en bokstav som tillsammans med övriga insamlade bokstäver ska bilda ett ord vid målet. Eller så händer något skojigt när ni kommit fram till Tomtens säck!

11 Dansmössen Till den här leken behövs en trumma och några rockringar. Dela in barnen i tre till fyra grupper. Grupperna får heta till exempel Dansmöss, Springmöss, Gåmöss och Smygmöss. Mössen ställer sig i varsin rockring i hörnen av rummet. I mitten lägger sig ett barn, Katten, och sover. Pedagogen börjar nu trumma. Men hjälp av rytmen bestämmer hen vilka av mössen som ska vara aktiva. Genom att exempelvis trumma snabbt är det Springmössen som ska röra sig runt katten, genom att försiktigt röra fingrarna på trummans skinn är det Smygmössens tur och så vidare. När pedagogen slår ett hårt slag på trumman vaknar katten. Då gäller det för alla mössen att snabbt ta sig tillbaka till sitt bo utan att fångas. Vi går på zoo Alla barnen sitter i en ring på golvet. Pedagogen utser ett av barnen att vara mitt i ringen. Där får barnet kura ihop sig och blunda. Sedan ska barnet nämna ett djur, exempelvis lejon. Pedagogen pekar tyst ut någon av de som sitter i ringen som får låta som ett lejon. Då gäller det för barnet i mitten att gissa vem av kompisarna det är som låter!

12 Hejarklacken Barnen står eller sitter i en ring. Pedagogen säger ett av barnens namn. Det barnet får springa ett varv runt ringen och ställa sig på sin plats igen. Resten hejar glatt på den som springer. Om det är Stina som fått springa så ropar övriga Heja Stina! Heja Stina! medan Stina springer tills hon står på sin plats igen. Stina säger då ett nytt namn och så är det nästa persons tur att springa. En snabb och bra lek att ta till när det är mycket spring i benen! Känna, gissa, hämta Den här leken passar utmärkt både utomhus och inomhus. Alla barn står eller sitter tätt tillsammans i en ring. En person får lämna ringen en kort stund för att hämta ett litet valfritt föremål från närområdet som inte får visas för de övriga. Föremålet skickas sedan runt i ringen bakom ryggarna så ingen ser vad det är utan det gäller att känna sig fram till en gissning på vad det kan vara. Den som känner på föremålet får samtidigt beskriva i ord hur det känns och sedan gissa vad det kan vara. Är gissningen rätt vinner man äran att få hämta ett nytt föremål att skicka vidare.

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring Lekar Lek har stor betydelse för barns utveckling och är därför en viktig del av friidrottsskolan. Genom att leka olika typer av rörelselekar utvecklar barn och ungdomar sin rörlighet, balans, koordination

Läs mer

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA!

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Hej alla barn. Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Jag har hört att ni barn på denna förskola är jätteduktiga på att arbeta med

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still.

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still. Kom alla mina gymnaster * Alla ställer upp vid en linje och skall sedan ta sig över till motsatt sida som nedan... - Kom alla mina gymnaster, ropar ledaren. - Som vaddå?, svarar gymnsterna - Som... långa

Läs mer

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Kullarkivet Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Enkla kullekar Kull ska gå fort. Du ska inte kunna stå still och titta på allt för länge. Därför rekommenderar jag 2-3 kullare på en grupp

Läs mer

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll!

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll! Bollekar Indiansmyg med boll Lämpar sig bäst i en utrustad gymnastikhall eller ute i skogen. Ledaren/barnen sprider ut redskap som är tillräckligt stora att gömma sig bakom över hela golvet på gymnastikhallen.

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Aktiviteter förskolan

Aktiviteter förskolan Aktiviteter förskolan Äggkartongsuppdrag Du behöver: Äggkartonger Typ av aktivitet: par Tränar följande: - att bilda par - hälften och dubbelt - geometriska former och talföljder - jämförelseord - antal

Läs mer

När tomtemor räddade julen

När tomtemor räddade julen När tomtemor räddade julen Roller: Tomtemor: Jultomten: Dr. Nisse: Maria: Mario: Tomtenisse 1: Tomtenisse 2: Tomtenisse 3: Tomtenisse 4: Tomtenisse 5: Tomtenisse 6: Tomtenisse 7: Statister: Berättare:

Läs mer

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com Övningskompendium SBTF UTBILDNING NIVÅ 1 Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté Framställt av Emanuel Christiansson & Sandra Rusk www.svenskbordtennis.com

Läs mer

Ann-Christin Matsson. Diplomering

Ann-Christin Matsson. Diplomering Diplomering 1. Har haft en grupp på 4 barn mellan 4-8 år. Vi har varit i min lokal där jag har mina andra yoga grupper. Barnen tyckte mycket om lokalen och stämningen med ljus och avkoppling. Började alltid

Läs mer

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss! Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Och kommer det en stöddig typ, och ger en liten svag ett nyp,

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Spelregler. Mina första spel handdockor

Spelregler. Mina första spel handdockor Spelregler 3292 Mina första spel handdockor Copyright - Spiele Bad Rodach 2008 Habermaaß-Spiel Nr. 3292 Mina första spel handdockor SVENSKA En rolig spelsamling för 1-4 barn från 2 år. Redaktionell bearbetning:

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det här stället? Mamma! Mamma! Håll klaffen, Molly! ( knuffar ner på

Läs mer

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Fotbollslekar Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år men även en begränsad förmåga till att inse vikten av och konsekvenserna

Läs mer

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4 Kartritar leken 4 Kartteckenmemory 4 Kopieringsstafett 5 Pusselstafett 5 Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 Emit-stafett 7 Trollskogen 7 Kartan 8 Karttecken 8 SKATTJAKTEN

Läs mer

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra Innehåll: Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida 18-21 Leka med andra Det här materialet är utformat av leg. logoped Julia Andersson för elever som behöver stöd

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan

Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan Dribbla Svarteman Anpassa storleken på ytan efter antalet spelare 1 spelare är Svarteman och placerad på ena linjen Övriga spelare (förslagsvis med boll) på motsatt linje

Läs mer

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare!

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare! En liten verktygslåda med metoder för utbildaren Här nedan följer en liten övningsbank kring pedagogiska verktyg & metoder som ni bidragit till. Övningarna är indelade i följande kategorier: Presentationsövningar

Läs mer

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar:

Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Sida 1 av 6 Teambuilding Innehåll: Det finns tre olika typer av teambuildingövningar: Bryt isen Oväntad information Äta kolasnören Det stora trasslet Kom ihåg- leken Samarbeta Dvärg, jätte, trollkarl Amazonas

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

Rita och Krokodil ZOO

Rita och Krokodil ZOO Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post. lennart.strom@autoimages.se

Läs mer

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN 1. Trollen är skickliga på att ta sig över hinder i skogen. Hur kan ni ta er över en sten, en stor gren eller ett omkullfallet träd? 2. Trollen tycker

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Flerspråkighet och interkulturalitet

Flerspråkighet och interkulturalitet Flerspråkighet och interkulturalitet Här kommer tips på övningar och material som kan användas i barngrupperna för att stimulera flerspråkande med interkulturella glasögon. Vi ser varandra Syfte: Lekarna

Läs mer

Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar

Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar Namn-nata Att lära sig de andra gruppmedlemmarnas namn Uppvärmning och att skapa en positiv atmosfär Gruppmedlemmarna ställer sig i en ring. Ledaren står

Läs mer

Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS

Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS Bollövningar Mål Dribbla en boll mellan koner och skjut på mål. Fråga gärna om någon spelare vill stå i mål. Man kan utöka denna övning med att när man dribblat

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Bonusmaterial. Min naturlogg. Innehåll Lektionsförslag 2 Lekar 3 4 Vi följer året i naturen 5 8 Facit 9

Bonusmaterial. Min naturlogg. Innehåll Lektionsförslag 2 Lekar 3 4 Vi följer året i naturen 5 8 Facit 9 Bonusmaterial Min naturlogg Innehåll Lektionsförslag 2 Lekar 3 4 Vi följer året i naturen 5 8 Facit 9 Lektionsförslag Ätligt och gott Förberedelser: Skriv ut bilder på sådant som går att äta i naturen;

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

PM för barngymnastik i SGA 4-8 år

PM för barngymnastik i SGA 4-8 år PM för barngymnastik i SGA 4-8 år Upplägg, övningar och tips Skrivet av Hannah Olsson 2015 Börja alltid med att samla alla barnen i en ring genom att till exempel säga Nu vinkar vi hejdå till alla föräldrar

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL MASKERADKOSTYMER DJUNGEL Ref. 66011 Ref. 66011 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "DJUNGELN" SV INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Böcker för barn 6 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 6 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 6 månader Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Alla kläder på Av Charlotte Ramel och Lotta Olsson Bäbis tittut Av Ann Forslind

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

Långhopprep Hoppa i: Ström Upp med tempot och PULSEN!

Långhopprep Hoppa i: Ström Upp med tempot och PULSEN! 1 2 Arbeta i par, slå en tärning. Siffran visar vad de ska göra. Jobba i 20 min. 1. Handbanan 2. 50 hopp med hopprep 3. Snabba fötter 5 varv (lite kortare och enklare bana) 4. 15 burbies, 15 armhävningar,

Läs mer

BARNDANS. Marta Vassegård

BARNDANS. Marta Vassegård BARNDANS Marta Vassegård Marta Vassegård Illustrationer: Greta Vassegård Equmenia 2015 Grafisk form: Michael Anderson/Ordbrukarna Innehåll Dansglädje...4 Möten...5 Kroppen...5 Se och uppleva...6 Att hålla

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Vecka 1: 4-5 år: Affären 6-8 år: Gammelgäddan 9-14 år: Hinderlöpning Vecka 2: 4-5 år: Kroppsdelsspring 6-8 år: Spegelkull 9-14 år: Signalleken

Vecka 1: 4-5 år: Affären 6-8 år: Gammelgäddan 9-14 år: Hinderlöpning Vecka 2: 4-5 år: Kroppsdelsspring 6-8 år: Spegelkull 9-14 år: Signalleken Veckans lek/uppvärmnings tips Följade tips på lekar/uppvärmningslekar hittade vi på Nikegymnasternas hemsida och tyckte att de var så bra att de var värda att spridas vidare. Upplägget är en lista med

Läs mer

Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad. (PARCA-R Frågeformulär)

Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad. (PARCA-R Frågeformulär) Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad (PARCA-R Frågeformulär) Ditt barns hälsa och utveckling vid 2 års ålder Detta frågeformulär innehåller frågor om ditt barn och din familj. Vi kommer

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET Förord I detta material har vi samlat ett prova på material till vårt nya koncept Klicken med vänner. Ett lekfullt material där vi kopplar teman

Läs mer

TRÄDET BRINNER, MÅSTE BYTA HOHO

TRÄDET BRINNER, MÅSTE BYTA HOHO TRÄDET BRINNER, MÅSTE BYTA HOHO TRÄDET BRINNER, MÅSTE BYTA En lekdeltagare står på mitten och har inget bo. Han eller hon ropar: Trädet brinner, måste byta!. De lekdeltagare som står i bona byter bo, och

Läs mer

Böcker för barn 6 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 6 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 6 månader Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Alla kläder på Av Charlotte Ramel och Lotta Olsson Bonnier Carlsen Först ska

Läs mer

Karusellen. Låt karusellen gå! Ta i kanterna på tyget och låt farten öka från gång till löpning. Byt riktning.

Karusellen. Låt karusellen gå! Ta i kanterna på tyget och låt farten öka från gång till löpning. Byt riktning. Karusellen Låt karusellen gå! Ta i kanterna på tyget och låt farten öka från gång till löpning. Byt riktning. Regnbågen Byt plats fort! Ledarparet ropar en färg, till exempel grön. Då ska alla som står

Läs mer

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul Idrot t i s kolan 2011 Skidkul 1 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 LÄTTA LEKAR Vem är rädd för snögubben? 4 Hundarna ylar i natten 4 Fruktsallad 4 Formula 1 5 Hundkojan 5 Sista paret ut 5 Katt och råtta 5 X-tafatt

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna Lekar och övningar Lekar och övningar i syfte att träna motorik, fantasi, aerob kapacitet, koncentration, ansvar, ärlighet, visa hänsyn, samarbetsförmåga, social träning samt mycket mer och framförallt

Läs mer

Tills någon annan öppnar dörren.

Tills någon annan öppnar dörren. Tills någon annan öppnar dörren. Dagen efter sitter jag i mitt klassrum och tänker på allt som har hänt med Alvin. Jag är lite orolig fortfarande fast jag vet att jag inte behöver vara det längre, för

Läs mer

Lekar. Kenth Hedevåg, Kungälv

Lekar. Kenth Hedevåg, Kungälv Tvillingkull Två elever håller varandra i hand och försöker kulla sina kamrater. Den som blir kullad byter plats med den som kullat. Variant: Två elever håller varandra i hand och försöker kulla sina kamrater.

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 1 Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Livet i Bokstavslandet åk 3

Livet i Bokstavslandet åk 3 Livet i Bokstavslandet åk 3 Läslära som bygger på UR:s populära tv-serie. Livet i Bokstavslandet tar fasta på modern läs- och skrivforskning och utgår från Lgr 11. Provlektion: Kramens Dag Följande provlektion

Läs mer

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött.

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. en bok av mamma Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. Men inte så där trött att hon skulle somna så fort

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA SPRÅKET.

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

BOLLEN. Juni Malmberg och Mari Rosenkvist

BOLLEN. Juni Malmberg och Mari Rosenkvist BOLLEN Juni Malmberg och Mari Rosenkvist Bollen 2014 Juni Malmberg och Mari Rosenkvist Ella tog sin boll och gick till Clara. Hon knackade på. Hej Clara, sade Ella, vill du komma ut och leka med min boll?

Läs mer

75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN

75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN 75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN Att leka med FALLSKÄRMEN Att leka med fallskärmen - en rolig, spännande, annorlunda och motiverande aktivitet. Motorisk stimulans är en viktig del i förberedelserna

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Lekar med boll Innehållsförteckning 1. BLIXTBOLL... 3 2. BOLLJAKTEN... 3 3. BOLLKULL (MJUKBOLL)... 3 4. BOLLKULL MED PASS... 3 5. BORT MED BOLLARNA... 3 6. BRÄNNBOLL (UTELEK)... 4 7. BRÄNNBOLLSRUGBY...

Läs mer

Räkna med Rutiga Familjen

Räkna med Rutiga Familjen Räkna med Rutiga Familjen Ett grafiskt mattespel som behandlar de fyra räknesätten med positiva och negativa tal. Utan siffror och symboler. Med lärande agenter. Saga Http://rutigafamiljen.se 2008-11-06

Läs mer

Böcker för barn 3 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 3 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 3 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Den stora slummerboken Av Giovanna Zoboli Urax Orättvist! Av Åsa Mendel-Hartvig

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Nallemajas månadsbrev oktober 2015

Nallemajas månadsbrev oktober 2015 Nallemajas månadsbrev oktober 2015 Månaden startades upp med ett välbesökt föräldramöte, tack för det! Första timmen hade vi besök av Familjecentrum som berättade om sin verksamhet och utbildningar som

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation

DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation Foto: Patrik Gunnar Helin, Danskompaniet Spinn Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Kryddgårdsskolan Malmö Matematik Eva Hörnblad

Kryddgårdsskolan Malmö Matematik Eva Hörnblad 36-leken på Holmaskolans skolgård Material: Laminerade uppdragskort med snöre i, se näsföljande sidor Protokoll, se nästa sida. Tärning och en burk att kasta den i 5 lådor med saker i till 10-kompisar

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! UPPSALA>>>> STADSTEATER Illustration: Michelle Hammenfeldt VÄLKOMNA Det här materialet består av tips på hur du kan förbereda klassens

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV, INUTI OCH UTANPÅ Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna fundera kring sådant som finns inuti oss och påverkar vårt beteende,

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Bröderna Pixon - och TV:ns hemtrevliga sken på Boulevardteatern. Här finns

Läs mer

Sommarprogram för Årsta F03

Sommarprogram för Årsta F03 Sommarprogram för Årsta F03 Här kommer lite inspiration för vad man kan träna på under sommaren. Ingenting är obligatoriskt men vill ni träna finns dessa program som inspiration. Sommaren är en perfekt

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Conelia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 9 år. Jag har blont hår. Jag gillar att spela bandy och att rita. Min bästa vän är Wilda. Jag är mycket rädd för

Läs mer

Lilla Liten. Blöjtwist

Lilla Liten. Blöjtwist Blöjtwist Häng nu med i den goa rytmiken, när blöjan svänger i takt med musiken. Rumporna gungar och snart får dom fart, uti en blöj, blöj-twist, så underbart. Blöjtwist, känner gunget uti kroppen. Blöjtwist,

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer