LÄRARHANDLEDNING till föreställningen VI HÄNGER INTE HÄR, VI GÅR RUNT 2016 FÖR HÖGSTADIET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRARHANDLEDNING till föreställningen VI HÄNGER INTE HÄR, VI GÅR RUNT 2016 FÖR HÖGSTADIET"

Transkript

1 LÄRARHANDLEDNING till föreställningen VI HÄNGER INTE HÄR, VI GÅR RUNT 2016 FÖR HÖGSTADIET

2 Till dig, pedagog! Vi har gjort det här materialet för dig som vill arbeta vidare med föreställningen Vi hänger inte här, vi går runt med dina elever. Övningarna passar bra inom ämnena svenska och samhällskunskap men också inom fler skolämnen beroende på hur mycket tid du har. Tänk på att elevernas frågor och funderingar efter föreställningen är viktiga. Teater och andra kulturupplevelser har som syfte att framkalla just tankar, frågor och funderingar och du behöver inte ge några färdiga svar utan fundera tillsammans istället. Vi hänger inte här, vi går runt är en fristående fortsättning på Ung Scen Norrs första föreställning Man vänjer ju sig vid det vackra som visades för unga i Norrbotten under höstterminen 2015 och har setts av cirka 2500 unga i åldrarna år. Föreställningen togs fram i dialog med unga genom workshops i flera kommuner, en online-enkät som besvarades av 224 unga och vidare gjordes djupintervjuer med 54 ungdomar. Inför arbetet med Vi hänger inte här, vi går runt har vi fortsatt det undersökande arbetet om hur det är att vara ung men vidgat blicken och involverat unga från Botkyrka i arbetet. Denna gång vill vi föra in perspektivet landsort i kontrast till storstad. Vi ställer i föreställningen frågor som: -Är det skillnad på att växa upp i ett litet samhälle jämfört med att växa upp på en större ort, tror du? -Hur tror du att du, din identitet och dina drömmar påverkas av platsen där du bor? -Tror du att du skulle vara densamma om du gått högstadiet i Norrbotten, i en förort till Stockholm eller i Kristianstad? -Vilka drömmar föds ur olika uppväxtmiljöer, tror du? -Vad är en fördom, varför och hur uppkommer fördomar, tror du? -Tror du att vi har vi fördomar mot de som växer upp i andra uppväxtmiljöer än våra egna? Varför det? Tips! Ovanstående frågor kan också användas som en förberedande aktivitet innan ni ser föreställningen, t. ex som diskussionsfrågor i klassrummet eller som underlag för en skriv/forskningsuppgift för eleverna. När du ställer frågorna, tänk på att lägga till tror du?. Det minskar pressen på eleverna att leverera rätt svar. Efteråt kan eleverna också ARBETA vidare och sammanställa statistik över antal unga som bor i storstad/landsort i Sverige. De kan forska om fördomar, drömmar, om vad identitet är eller om den egna orten och vad som är unikt med den. 2.

3 INNEHÅLL: sid: övning: TEMA: PASSAR I LÄROämne: Föreställningsanalys konst, analys Sv/BiLD/SH/HI Min historia PLATS, SPRÅK, FAMILJ SV/SH/HI/RE Majoritet/Minoritet FÖRTRYCK, MINORITET, KULTUR SV/HI Resan som ingen hade planerat FLYKT, INTEGRAtION, KULTUR SV/RE Presskonferensen KONST, PRESENTATIONSTEKNIK SV Lekar SAMARBETE, GRUPP SV/DRAMA/IDROTT 20 LÄRARFORTBILDNING 20 KÄLLOR 3.

4 1.Föreställningsanalys Material: Whiteboardtavla med pennor. Mål: Analysera ett scenkonstverk/föreställning. I vår förra handledning fanns samma analysmodell. Den är väldigt användbar för analyser av olika slag, bok, dans, teater eller filmanalys och därför har vi med den även denna gång. Vänta med att värdera och kommentera er upplevelse och kom överens med elevgruppen om att allt som var med i föreställningen hörde till. Var och en utgår från sin egen upplevelse. Tänk dig att denna övning kommer att sluta med en whiteboardtavla full av klassens intryck av föreställningen de just sett. Tavlan består av fyra kolumner som nedan: VAD VARFÖR REFLEKTION SYFTE Vad? Be eleverna att så konkret som möjligt beskriva vad de sett, vad de hört ända in på detaljnivå. Ta även in det som faktiskt finns på scen, lampor, rekvisita, kläder, relationer, tempo och rytm. Vilken tid utspelar det sig? Skriv upp allas observationer i kolumnen Vad ner till minsta detalj. Varför? Fråga eleverna varför alla saker i Vad-kolumnen var med i föreställningen. Gå igenom sak för sak. Varför det såg ut som det gjorde? Varför lät det som det gjorde? Varför var relationerna som de var? Varför fanns det lampor? Varför såg rekvisitan ut som den gjorde? Varför hade de dessa kläder? Skriv upp alla svar under Varför. Reflektion: Nu är det dags att associera fritt och reflektera. Vilken känsla fick du med dig? Vilka tankar väcktes hos dig? Vilka teman fanns? Vad du hade ändrat på? Vilken figur skulle du vilja vara och varför? Vilken figur skulle du helst inte vilja vara och varför? Vem kände du mest sympati med? Ställ följdfrågor till elevernas reflektioner: - Hur tänkte du/vad menar du? Skriv upp alla reflektioner i kolumnen. Syfte: Fundera på om det fanns ett syfte med föreställningen, varför ville de visa er den? Fanns det något tema som du inte själv står för? Hur kunde det varit i stället? Skriv upp under Syfte. 4.

5 Om du behöver hjälp att komma ihåg föreställningens teman så har du en lista på några här: Om att inte känna sig svensk trots att man har svensk nationalitet. Om att satsa stenhårt på något som man tror man kommer kunna leva av i framtiden. Om att sluta spela fotboll för att man inte står ut med hur det ser ut i världen idag. Om att inte heja på Sverige. Om att respektera och vilja bli respekterad. Om att inte känna igen sig i hur kvinnor skildras i tv-spelen. Om att förlora sin identitet för att du måste flytta. Om att svika sina föräldrar. Om föräldrar som inte mår bra. Om att sluta tro på Gud. Om att känna sig som en främling överallt. Om att inte lita på någon. Om att längta efter att bli vuxen. Om att lära sig tycka om sig själv. Om machokultur i Norrbotten. Om att förlora i biljard mot en tjej. Om att bli mobbad för sin etnicitet. Om att ha ett smycke, en mössa eller något annat som säger något om den du är. Om att känna betygspress. Om vikarier. Om att inte få tala sitt eget språk. Om att tvingas lämna sin familj och växa upp någon annanstans. Om att känna sorg och skam för den man är. Om att inte få vara den du är. Om förtryck. Om att vara en minoritet. Tips! Nu är analysen klar och ni har material till språk, bild, samhällskunskap, eller historieuppgifter om ni väljer att jobba vidare. 5.

6 2. Min Historia Material: Frågorna nedan och penna. Mål: Att få syn på faktorer som påverkar den jag är, bland annat platsen jag bor på. Även mina egna val, mina föräldrars och deras föräldrars val och tiden jag lever i påverkar den jag är. Om mig själv: 1.Tre världshändelser jag kommer ihåg och hur jag fick information om dessa: Hur har samhället jag bor i förändrats under min livstid?. 3. Vilka språk har talats som vardagsspråk i min familj förr? Vilka används idag? Om det är andra språk som talas idag, varför är det så?. 4. Har vår familj varit inblandad i något som varit en del av ett större historiskt skeende t. ex att tvingas flytta pga krig, politik, åsiktsregistrering, nomadskolor, arbetsstugor?.. 5. Tillhör vår släkt en minoritet och har vi påverkats av det som hänt i historien? På vilket sätt? Tänk på att det finns många minoriteter... 6.

7 6. Har jag känt mig hemma där jag vuxit upp? Varför/varför inte?. 7. Påverkar platsen jag bor på den jag blir?. 8.Vilka andra saker påverkar mig och gör mig till den jag är?. 9. Vilka saker är viktiga i mitt liv?. När eleverna svarat på ovanstående frågor får de i hemuppgift att intervjua och ställa samma frågor till föräldrar eller mor- farföräldrar eller annan äldre släkting. Har ni tillgång till ännu äldre släktingars historier, använd er av dem. Jämför sedan informationen i elevernas svar med informationen i de frågor som de äldre släktingarna gett. Frågor att diskutera i klassen efter intervju med släkting: Har platsen stor betydelse för vilka vi blir? Jämför förr och nu? Hur fick de t. ex information om viktiga världshändelser förr i tiden jämfört med idag? Hur har samhället förändrats under deras livstid jämfört med under din livstid? Är språket viktigt för den man blir? Lever språken kvar eller håller vissa språk på att försvinna från familjerna, varför ser det ut som det gör? Vilka saker var viktiga i deras liv och vilka saker är viktiga i ditt liv? Vilka saker påverkar oss och gör oss till dem vi är? TIPS! Det finns säkert släktingar till några av eleverna som har spännande, läskiga eller roliga historier att dela med sig av. Bjud in dem att berätta för klassen. 7.

8 3. Majoritet/Minoritet Material: Pennor, papper och en kopia av dialogen (scenen) på nästa sida. Mål: Att skriva om en berättelse från en annan karaktärs perspektiv. 1. Dela upp eleverna i grupper om tre och tre. Uppgiften går ut på att läsa monologen i grupper och hitta teman i den. Här kommer en lista på några teman: Förtryck, historia, minoritet, att inte förstå språket, att skiljas från sin familj, att växa upp på en ny plats, stränga lärare, att inte få tala sitt språk, att vara rädd för myndigheter, att få stryk, att rymma, att känna sorg och skam för den man är, att ha ett hjärta förlamat av sorg, att vara förbannad för att man inte får vara den man är. Det finns ännu fler teman om man letar. 2. Samlas åter i helklass. Låt varje grupp skriva upp de teman de hittat i monologen på tavlan. 3. Läs upp vilka teman de skrivit upp på tavlan och diskutera vid behov vad monologen handlar om. Försök placera den i ett större perspektiv i historien; När har detta hänt? Var i världen har detta hänt? Varför har detta hänt? Hur såg samhället ut då och vad ansågs vara bra/dåligt för människor? Försök placera den i ett mindre perspektiv; Vad betydde den här händelsen för familjen och för barnens uppväxt? Dom blev bortförda från boplatsen, släkten, språket, på vilket sätt formade denna händelse deras identitet? 4. Nu ska eleverna gå tillbaka till grupperna som de var i tidigare. Grupperna ska skriva om berättelsen utifrån vilken karaktär de är i den. De kan välja mellan dessa karaktärers berättelse. Tänk på att använda argument som karaktären skulle använda och som är passande för tiden det utspelar sig i: Farmor 5 år: Den värsta dagen i mitt liv Myndighetsperson: En dag på jobbet då vi gjorde hembesök Farmors pappa: Den dagen när mina barn togs ifrån mig Läraren: Dagen när jag fick säga till på skarpen 5. Läs berättelserna högt för varandra eller i mindre grupper. 8.

9 SIRE & DABIN scen ur föreställningen: Vi hänger inte här, vi går runt. Ja, det började ju för jättelänge sen. Hela förtrycket alltså. Av mitt folk. Det har pågått i mer än hundra år. Jag tillhör ju en minoritet. I min släkt eller familj, så inträffade den första riktigt allvarliga händelsen, När min farmor var liten. Hon var kanske, fyra fem år. Ja fem tror jag. Då en dag, så kom det alltså människor hem till dom, min farmor och hennes familj, där de bodde. Bara klev in liksom. Myndighetspersoner, flera stycken. Tre stycken, tror jag. Och min farmor och hennes familj förstod ju inte ens vad de här människorna sa. Alltså språket, de förstod ingenting! Jag tillhör ju en minoritet, Ett folk med eget språk. Ja, så de gick bara in bland farmors saker och liksom började packa ihop. Kläder och sånt. Så här hårda var de. Bara rafsade runt. Och sen, bara, tog de med sig min farmor och hennes storebror. Slet dem ifrån deras pappa. Ja, min farmors mamma hade dött. I nån sjukdom, kommer inte ihåg vilken nu. Och då hade myndigheterna fått reda på det. Att de bodde bara med sin pappa. Ja, i alla fall. De bar och släpade bort farmor, och skrek en massa saker åt hennes pappa. Han vågade inte göra nåt. Han var ju rädd. Stod där helt livrädd och bara ropade efter barnen. 9.

10 DABIN & Och sen fick dom växa upp i en familj, långt långt bort från sin pappa. Farmor fick aldrig prata sitt språk. Det var förbjudet. I skolan slog läraren henne över händerna med linjalen när hon pratade på sitt språk. Tyst! Så pratar vi inte här! Har du svårt att förstå ditt lilla apansikte? Hon fick ett nytt namn. Hon försökte rymma massor av gånger. Sprang och sprang... Men hon var ju liten och hittade inte. När hon till slut fick åka hem och hälsa på sin pappa, efter jättelång tid, kom hon inte ihåg språket. De kunde inte prata med varann. Min pappa säger att hennes hjärta är förlamat. Att hon känt för mycket sorg. Och att hon tvingats bli en annan. Men att det inte gått. Och att den sorgen liksom runnit in i min pappa och hans syskon. Så den finns väl hos mig. Min farmors sorg. Inte för att jag känner mig sorgsen, direkt. Men förbannad är jag väl. För att man fortfarande inte kan få vara den man är. 10.

11 4. Resan som ingen hade planerat Material: Reseskildringen nedan, papper och pennor. Mål: Att känna empati med människor som av olika anledningar varit tvungna att lämna sina hemländer, familjer, kulturer och starta ett nytt liv i Sverige. Platsen vi växer upp på och lever på är viktig för många. Familjen, språket och kulturen påverkar vilka vi blir. Vad skulle hända om det plötsligt inträffade något som gjorde att vi var tvungna att lämna allt vi varit vana vid och hamnade på ett helt annat ställe med ett annat språk, annan mat osv? Människor har under en längre tid flytt undan krig inte så långt från oss. Under hösten 2015 ställdes saker och ting på sin spets när en våg av flyktingar sköljde över Europa och Sverige tog emot många flyktingar på kort tid. Den här övningen är en reseskildring som är tänkt att få eleverna att reflektera kring hur det skulle kännas om vi drabbades av en katastrof. Du kan välja att kopiera upp övningens fem delar eller så läser du högt varje del och låter eleverna skriva ner i sina häften. Viktigt att eleverna får en del i taget och att de inte får fortsätta på nästa del förrän de skrivit klart föregående del. 11.

12 Del 1 50 miljoner människor lever idag som flyktingar och varje dag tvingas människor fatta det svåra beslutet att lämna sina hem. Vi som bor i Sverige behöver sällan fatta beslut om flykt. Men i den här berättelsen händer en dag det otänkbara. En naturkatastrof drabbar Sverige. Farliga kemikalier läcker ut i omgivningarna, regnet fräter huden, vattnet går inte att dricka och luften kommer snart att börja fräta sönder lungorna. Så händer det att du och din familj tvingas göra som de 50 miljoner människor världen över: Ni måste fly! Tiden är knapp och det finns inte så många alternativ. Du måste lämna ditt hem, din stad, ditt land. Flera europeiska länder är drabbade och enda chansen att överleva är att fly till ett land långt borta. Ni får reda på att det finns en ö-grupp i Stilla havet som tar emot miljöflyktingar. Det är många som försöker ta sig dit just nu och din familj bestämmer sig för att ni också ska söka asyl där. Ni reser redan tidigt nästa morgon och dina föräldrar talar om att för att ha en chans att komma undan får du bara ta med dig tio av dina tillhörigheter. Skriv vad du skulle vilja packa ner och varför du har valt just de sakerna. Skriv också ner fem saker eller personer som du inte kan ta med dig, men som du kommer sakna, till exempel huset ni bor i, bästa kompisen, fotbollsklubben osv: 12.

13 Del 2 Resan blir lång och det är kaos i trafiken då det är många som vill fly. Ni anländer till Öresundsbron runt midnatt efter ett och ett halvt dygn. Du sitter med din allra käraste ägodel i sätet bredvid dig. Du är trött och hungrig, men hoppfull inför att äntligen vara på väg bort från en säker död. I gränskontrollen får du och din familj veta att ni har alldeles för mycket packning och du måste lämna hälften av det du har tagit med dig vid gränskontrollen, annars får ni inte åka vidare. Skriv vilka fem saker du lämnar kvar och varför? 13.

14 Del 3 Innan ni når landets gräns hamnar ni på en närliggande ö. Färjan som skulle ta er över har gått sönder och ni måste ta mindre båtar. Det är många människor som ska med båten, det blir väldigt trångt och du tvingas lämna allt förutom en sak. Skriv vad du väljer att ta med dig och hur det känns att lämna de fyra andra sakerna som har färdats så långt med dig. 14.

15 Del 4 När ni kommer fram till ön möts ni av gränspolisen, som för er direkt till en flyktingförläggning. Här är de flesta från Italien och Polen, länder som också är drabbade av samma naturkatastrof. De kan varken svenska eller engelska och det är svårt att kommunicera. De verkar vara upprörda över något, men du vet inte vad. I landet du har hamnat i, ett land som nu hyllas världen över för sin generösa flyktingpolitik, finner du två problem. Det första är kommunikationen. Det andra är att insektsodling är en stor matindustri. Insekterna, i form av maskar, spindlar, baggar och myror odlas dels för sin proteinrikedom, dels för att de är ett miljövänligt alternativ till kött. När du äntligen får börja skolan efter fem månaders väntan på en plats, inser du att insektsfödan förekommer i nästan alla maträtter; spagetti med larvsås, spindelsoppa och skalbaggsgratäng är mycket populära rätter. Regeringen har fastslagit att insektsföda ska serveras i alla skolor och uppmuntrar alla att äta dem dagligen, eftersom de är både mättande och har många positiva hälsoeffekter. Insekter har nu odlats i ditt nya land i många år och alla har vant sig vid dem, tycker att de är både goda och nyttiga. De som inte äter insekter riskerar att framstå som konstiga, omoderna och gammalmodiga. Nu måste du förhålla dig till hur du ska göra. Ska du börja äta insekter eller ska du riskera att framstå som konstig? Skriv hur du gör och varför. 15.

16 Del 5 Efter drygt ett år får du och din familj äntligen veta att ni har fått uppehållstillstånd. Det innebär att ni får stanna i landet och behöver inte fly mer. Sverige, likt många europeiska länder är fortfarande farliga att vistas i, men nu vet du i alla fall att du kan bygga ett liv i ditt nya land. Du får veta att i en förort utanför staden där du och din familj har blivit placerade, bor det många svenska familjer. Där pratar majoriteten svenska, firar jul och midsommar och där kan man köpa sill och knäckebröd. Du och din familj funderar på om ni ska flytta dit eller om ni ska satsa på att lära er det nya språket och integreras i samhället så fort som möjligt. Skriv ner hur ni väljer och varför. Avsluta berättelsen med att skriva var du befinner dig fem år senare. 16.

17 Del 6 När alla skrivit klart kan ni gärna sätta er ner i mindre grupper och prata om övningen. Vilka tankar och känslor väckte berättelsen och övningen? Var noga med att inte ställa direkta frågor till eleverna då det kan finnas elever som har erfarenheter av att fly och deras specifika erfarenheter kan vara svåra och känsliga att diskutera i grupp. Låt eleverna, utifrån deras tankar bestämma vad samtalet ska handla om. Foto: Urban Jörén TIPS! Som avslutning kan var och en skriva ett litet introduktionsbrev om er själv som läraren i den nya klassen kommer att läsa upp för de andra eleverna ett par dagar innan du börjar. I brevet kan du berätta om var du kommer ifrån, din familj, kulturen och era vanor, varför ni har flytt, er historia, vilka fritidsintressen du har, vad du är van att äta. Skriv också om hur du vill bli emottagen i din nya klass, om du är orolig för eventuella kulturkrockar och hur ni på bästa sätt kan hjälpas åt att undvika missförstånd. 17.

18 5.Presskonferensen Material: pennor, papper samt utrymme för att kunna redovisa framför klassen. Mål: Att lära sig mer om olika yrkeskategorier som finns inom en teater. Träning i att redovisa/agera framför klassen eller andra. Föreställningen är ett resultat av många yrkesgruppers samarbete. Allt som ni noterat på tavlan i övning 1 (föreställningsanalys)ä r ett resultat av en rad konstnärliga beslut tagna av alla som varit med och skapat föreställningen. 1. Börja med att prata om vilka yrken som finns representerade i föreställningen och på en teater. Författaren/dramaturgen har skrivit manus. Regissören har fört över texten till golvet tillsammans med skådespelarna och instruerat dem. Scenografen har skapat scenen och bestämt utseende på alla sakerna som finns med. Kostymören har bestämt vilka kläder som ska användas. Maskören har ansvar för smink, mask och hår. Ljusdesignern har designat allt ljus. Utan den hade det varit helt mörkt på scenen! Finns det fler yrkesgrupper som kan arbeta på en teater? (Smed, snickare, målare, marknadsförare är några av dem). 2. Dela nu upp eleverna i små grupper. Förslagsvis 2-3 personer i varje grupp. Dela ut en yrkeskategori till varje grupp. Låt varje grupp genomföra ett rollspel som den yrkeskategori de representerar. Varje grupp ska reflektera över följande: Varför valde du att göra så som det blev i föreställningen? Vad är du mest stolt över? Vad var svårast att genomföra? Vad hade du gjort annorlunda om du hade haft en obegränsad budget till projektet? Titta gärna på anteckningarna på whiteboardtavlan där alla detaljer finns med och där du kan se vilka saker som hamnar i de olika yrkeskategorierna. 3. Varje grupp får några minuter till att repetera, därefter blir det presskonferens och de olika yrkena får berätta hur de jobbat med projektet. Om du hinner kan du förbereda ett par frågor att ställa till varje yrke inför presskonferensen. TIPS! Som ett komplement till denna övning kan ni besöka Ung Scen Norr och Norrbottensteatern. Vi tar er runt på teatern och ni får titta in i verkstäder, ateljéer och prata med personal som jobbar i huset. Vi kan anpassa studiebesöket utifrån era önskemål om tid och innehåll, allt från en halvtimma till ett par timmar. 18.

19 6.LEKAR Material: Ett klassrum med plats att röra sig i eller ännu bättre, ett stort tomt rum. Mål:Att leka och göra något kul tillsammans! När det finns tid över eller när gruppen behöver göra något annat, kanske öva sig i att se varandra i nya roller kan det vara bra med övningar där man får röra på sig. Om möjligt är det bra med lite plats i klassrummet, så flytta undan bord och stolar om det går. Bäst funkar ett rörelserum eller idrottshall. Klassiska lekar som de flesta känner till är t.ex: Fruktsallad Sätt er i ring på varsin stol. En person står i mitten av ringen, förslagsvis pedagogen. Tala om för eleverna vilka av dem som är antingen äpplen, bananer eller apelsiner. När du t. ex ropar äpple, ska samtliga äpplen byta plats. Samtidigt ska även personen i mitten försöka sno åt sig en plats i ringen. När personen i mitten ropar fruktsallad ska samtliga byta plats med varandra. Kan försvåras genom att alla måste byta plats om den till höger om dig är ledig. Musikstopp Här behövs en person som spelar musik och den kan inte vara med i leken. Ställ stolar med sitsen utåt i en ring (en mindre än antalet deltagare) Musiken spelar och alla går runt stolarna. När musiken stoppar ska alla sätta sig men en blir utan stol. Den kliver ut ur leken och tar en stol med sig ut. På samma sätt fortsätter leken och delägarna blir färre och färre. Den av de två sista deltagarna som sätter sig på sista stolen vinner. Mördarleken En person i gruppen blir, utan att de andra vet vem, utsedd till mördare innan leken startar. Alla går runt i rummet. Den som är utsedd till mördare blinkar diskret till personer som går runt och ramlar ihop i en hög på golvet efter att de fått en blinkning. Viktigt att den som blir mördad (får en blinkning) inte faller ihop för snabbt utan räknar exempelvis till 10 innan den faller. När deltagarna tror sig ha en aning om vem mördaren är kan man räcka upp handen och kalla till rättegång där man får gissa. De som blivit mördade kan självklart inte delta. Leken fortsätter tills någon har gissat vem mördaren är. Blinkleken Ställ stolar i en ring med sits inåt. Placera en person i varje stol och en person bakom varje stol. Vid en av stolarna sitter ingen utan det står bara en person bakom den tomma stolen. Denna personen ska försöka få en av de sittande personerna till att snabbt byta plats till dennes stol genom att blinka utan att den som står bakom stolen förstår och hinner klappa den sittande på axeln. Den som har en tom stol framför sig blinkar för att få någon till sig utan att den hinner bli klappad på av den som står bakom. De som står bakom stolarna måste ha sina händer på ryggen och alltså inte över axlarna på den som sitter liksom för att vakta. 19.

20 LÄRARFORTBILDNING Är du intresserad av teater och drama? Skulle du vilja lära dig mer om hur du kan jobba med det i skolan? Skulle du vilja vara vår röst på din skola? Du är välkommen att höra av dig till oss på Ung Scen Norr. Lästips: Prata scenkonst - En enkel metod för klassrummet av Anna Berg (Regionteater Väst) Jag är modigare nu -En kreativ handbok i drama av Anna Olofsson och Michaela Neumann (Studiefrämjandet Göteborg) Att slippa tänka själv - Filosofiska samtal som undersökande gemenskaper i skolan av Isak Benyamine, Liza Haglund, Anders J Persson (Riksteatern) Välkommen till Swede Hollow: en svensk slum - Artikel i Dagens Nyheter om hur det var att vara svensk i Amerika för länge sedan. KÄLLOR Föreställningsanalys och Presskonferensen är övningar lånade ur Prata scenkonst av Anna Berg. Hela skriften hittar du här : Resan som ingen hade planerat är en övning ur Ung Scen/Östs verktygslåda till föreställningen True colours. Mer info: Foto: Anna Huerta 20.

21 VI HÄNGER INTE HÄR, VI GÅR RUNT ÄR SKAPAD AV UNGA I BOTKYRKA & NORRBOTTEN, RIKSTEATERN & UNG SCEN NORR REGISSÖR Johanna Larsson SCENOGRAF & kostymdesigner Linda Wallgren DRAMATURGer NINNA TERSMAN, Marioan Hosseini SKÅDESPELARE Nora Bredefeldt, Maria Grudemo El hayek, Tobias Sondén & Josef Törner FILM Patrick Kretschek LJUDMIX FILM Jan Alvermark REGIASSISTENT Chantale Hannouch MASKÖR janina rolfart LJUSDESIGNer Anders Herbertzon VERKSAMHETSLEDARE UNG SCEN NORR Daniel Isakson KONSTNÄRLIG LEDARE BARN & UNGA RIKSTEATERN Bengt andersson FÖRESTÄLLNINGEN är en fristående fortsättning på UNG SCEN NORRS FÖRSTA PRODUKTION MAN VÄNJER JU SIG VID DET VACKRA FÖRFATTARE AV DENNA LÄRARHANDLEDNING MERVI JAAKO, DRAMAPEDAGOg UNG SCEN NORR LAYOUT Anna isakson MER info: Ung Scen Norr är Norrbottensteaterns unga scen samarbetar vi med: Arvidsjaur kommun, Pajala kommun, Gällivare kommun, Älvsbyns kommun, Jokkmokks kommun och Luleå kommun.

VERKTYGSLÅDA HEJ! Om du har frågor till oss, vänd dig till: Layal Wiltgren Pedagog och turnéledare 070-089 66 42 layal.wiltgren@ostgotateatern.

VERKTYGSLÅDA HEJ! Om du har frågor till oss, vänd dig till: Layal Wiltgren Pedagog och turnéledare 070-089 66 42 layal.wiltgren@ostgotateatern. HEJ! VERKTYGSLÅDA Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får besöka er skola med True Colors. Föreställningen tar ungefär en och en halv timme inklusive det efterföljande samtalet. True Colors

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se inledning TILL DIG SOM LÄRARE Detta är lärarhandledningen

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING

DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING DUVA Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING Stockholm november 2016 Hej och välkomna till UngaTurs föreställning DUVA. Här kommer en handledning som du som lärare kan använda dig av för att utvidga

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

H A N D L E D N I N G S M A T E R I A L G R U N D S K O L A N Å K 1 3 F I L M P Å W W W. T E S K E D S O R D E N. S E

H A N D L E D N I N G S M A T E R I A L G R U N D S K O L A N Å K 1 3 F I L M P Å W W W. T E S K E D S O R D E N. S E Vad packar man om man inte vet, när, eller om, man kommer hem igen? S M A T E R I A L G R U N D S K O L A N Å K 1 3 F I L M P Å W W W. T E S K E D S O R D E N. S E HANDLEDNING SARAHS RESA HEJ LÄRARE! SARAHS

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig.

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. Här följer lite information om föreställningen, samt några tankar kring hur pjäsens frågor skulle kunna integreras

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken:

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken: Min kunskap om vårt samhälle Lärarhandledning Bokens syfte och upplägg: Boken Min kunskap om vårt samhälle följer Skolverkets mål för kursen Samhällskunskap för gymnasiesärskolan. Boken är upplagd med

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med!

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med! Mina kompisar Kompisen är så positiv Undrar bara vad vi skall göra Mina kompisar, åh åh jag Eller min BFF, åh åh jag Ska hitta på nåt bra, åh åh jag Att gå till skolan nu, varje dag det känns bra Emojis

Läs mer

Lärarhandledning Rosa och orden

Lärarhandledning Rosa och orden Lärarhandledning Rosa och orden Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) MORTEN DÜRR & LARS HORNEMAN (ILL.) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? är en bildbaserad berättelse med ett enkelt ordförråd. Berättelsens huvudperson är Amina, som tvingas fly över havet i en

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Alex bor granne med Elsa och hennes bror Max. De tre brukar alltid vara ihop och Alex pappa kallar dem för Vilda gänget. Nu är det äntligen sommarlov

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lo tycker så mycket om sin fotbollstränare Lovisa. Lovisa är rättvis, schyst och rolig. På lördag ska de spela sista matchen i serien. Vinner de matchen så vinner

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

Farlig midsommar uppgifter och diskussionsfrågor

Farlig midsommar uppgifter och diskussionsfrågor Farlig midsommar uppgifter och diskussionsfrågor Farlig midsommar är den första lättlästa bearbetningen av Tove Janssons berättelse om översvämningen i Mumindalen. Jolin Slotte har återberättat boken som

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jim Højberg Vad handlar boken om? Alex har alltid varit klassens nörd, men nu har det plötsligt vänt. Både Mia och Asmila är kära i honom, och ikväll ska han på bio med Asmila. Alex

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Fladdret. Föreställningen handlar om M och C, som kommit till

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser Läsnyckel Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder Stanna, Milo! är den andra boken av tre om flyktingpojken Milo, som tillsammans med sin familj flyr till Sverige från sitt hemland. De två andra

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Morris

Djurdoktorn: Linus och Morris SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. En dag när han är på väg till sin mamma som är veterinär, hör han ljud i buskarna. Han hittar en kattmamma och två kattungar. Den ena kattungen

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut?

Hur kan vi alla som bor här, i Sverige ta del av våra rättigheter? Hur ser våra rättigheter ut? Det finns många sätt att påverka. Att göra sin röst hörd är ett av dem. RÖST vill öppna för diskussion om vilken roll var och en av oss kan spela i demokratin. RÖST är en spegel av nutiden som visar det

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se Skapa en färgsprakande föreställning PREMIÄR PÅ EN DAG Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3 Lärarhandledning Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström Rekommenderas för fsk åk 3 Introduktion I den här handledningen finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Trollkarlen från Oz hos oss. Föreställningen är en nyskriven,

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

Lärarhandledning. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. Några personer i boken:

Lärarhandledning. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. Några personer i boken: Lärarhandledning Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström Här följer förslag på hur arbetet med romanen kan se ut i en grupp eller i en klass. Läromedlet vänder sig främst till grundskolans

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS

Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS Innehåll 1.Rollista 2.Vad handlar pjäsen om? 3.Några ord från regissören 4.Övningar 1. Rollista Filifjonkan - Marie Götesdotter Gafsan Sanna Persson

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV, INUTI OCH UTANPÅ Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna fundera kring sådant som finns inuti oss och påverkar vårt beteende,

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG HEJ! Att du läser detta innebär att du tycker att barns rättigheter är viktigt. Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention och vi alla måste hjälpas åt för att sprida så mycket kunskap och engagemang

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Darlene Ryan Boken handlar om: Daniel och hans tjejkompis, Mac, brukar träffas i ett gammalt klubbhus i parken. Mac har en del hemligheter och berättar inte speciellt

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Hej! Nu ska ni snart gå på teater! Det kommer att bli spännande och klassen har nog en del funderingar och förväntningar inför besöket. Vad handlar

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Lärarhandledning för Nosebleed Studio reser i den svenska historien

Lärarhandledning för Nosebleed Studio reser i den svenska historien 1 är en serieantologi i mangastil med tre berättelser på temat resor i svenska historien. Serierna är baserade på historiska efterforskningar men är i varierande grad återberättelser. Mer information om

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: En ekorrunge blir tagen, från boet, av en kråka. Ekorrungen sprattlar för att komma loss, och kråkan tappar den. Ekorren landar på trappan, utanför en familjs hus.

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer