DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING"

Transkript

1 DUVA Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING

2 Stockholm november 2016 Hej och välkomna till UngaTurs föreställning DUVA. Här kommer en handledning som du som lärare kan använda dig av för att utvidga ert teaterbesök hos oss. Handling Pjäsen utspelar sig på ett informationsmöte där Kärrtorp nya galleria Fusion Cube ska presenteras. Presentationen hålls av Elias Fawley som arbetar på företaget World Ability Corporation. Elias börjar med att berätta om vad Kärrtorp är känt för: folklig mobilisering och anti-fascism, och att det är i den andan som det nya varuhuset ska byggas. Men alla är inte övertygade om byggnadsplanerna. Till mötet har en talande torgduva kommit vid namn Duva. Hon ifrågasätter föredragshållaren och tvingar sig så småningom upp på scen. Pjäsen följer sen Elias försök att omvända Duva till att acceptera planerna för torget men även World Ability Corporations ledord Verkligt Deltagande. Genom riggade workshops, meditativa föreläsningar, modelluppvisningar och retorisk mangel försöker Elias tvinga på sin verklighetsuppfattning på Duva. Men hon gör motstånd, ger inte upp och tillslut stänger hon ute Elias från teaterrummet. Team bakom föreställning I föreställningen möter vi två skådespelare. Det är en av skådepelarna som styr ljud och ljus från sin telefon. Hela teatermaskineriet; från karaktärernas dramatisering av texten till rummets ljud- och ljusförändringar vilar alltså i den här föreställningen på enbart två personer! Men innan föreställningen började spela så har en mängd personer varit inblandade. Regissör: Har lett arbetet med skådespelarna och bestämt hur de ska röra sig, hur de ska säga sina repliker och vilken energi som ska finnas i varje scen. Skådespelare: Har repeterat texten och scenerna i sex veckor med regissören och utvecklat sina karaktärer att bli som ni ser framför er i föreställningen.

3 Dramatiker: I den här föreställningen är det regissören och en av skådespelarna som skrivit manus. De har med inspiration från en roman tillsammans skrivit fram scener och dialog. Scenograf, maskör-och kostymör: I den här föreställningen är den en person som har bestämt hur rummet ska se ut, bestämt all rekvisita och bestämt hur karaktärerna ska vara klädda, vilket smink och frisyr de ska ha. Detta arbete kan vara uppdelat på flera personer. Dramaturg: Har analyserat texten och scenerna för att se till att berättelsen håller ihop dramaturgiskt. Vilket kan vara tempo, ordning på scenerna, dialogen mellan skådespelarna och karaktärernas logik som måste rättas till för att föreställningen ska förstås så bra som möjligt av publiken. Ljussättare och tekniker: Har bestämt vilka sorts lampor som ska användas och vilka ljusförändringar som ska göras när för bästa effekt i föreställningen. I det här fallet har ljussättaren också programmerat ljusbordet, riggat ljudet, sett till att allt fungerar enligt säkerhetsföreskrifter och sett till att skådespelaren som styr föreställningen från sin mobil på scenen kan göra det på bästa möjliga sätt. Snickare och tekniker: Har byggt delar av scenografin och rummet som scenografen ritat. Producent: Har lett arbetsprocessen med teamet, sett till att rätt information finns på rätt plats, gjort scheman, skrivit kontrakt, gjort budget och skapat förutsättningar för lokaler, samt jobbat med att hitta vilken publik som ska se föreställningen. Kommunikatör: Har planerat vilket material om föreställningen som ska finnas vart och när; i sociala medier, i pressmeddelanden, på hemsidan, på biljettförsäljningssidan. Har också jobbat med att hitta vilken publik som ska se föreställningen. Fotograf: Har tagit bilder till affischen och bilder från föreställningen som kan användas på hemsidan och i press. Grafiker: Har i text och bild utformat allt material såsom affisch, flyers, säljblad, bilder till sociala medier och hemsida.

4 Efter teaterbesöket Efter teaterbesöket kan du som lärare samla gruppen. Nedan hittar du förslag på övningar för att diskutera pjäsens innehåll och koppla det till skolämnen och er undervisning. Runda Samla gruppen i en ring, be alla sluta ögonen och be varje elev i tur och ordning att säga det första som de kommer att tänka på från föreställningen. Det kan vara vilket intryck som helst: Känslor, objekt, repliker, ljus, ljud, karaktärernas kostym. Syftet med övningen är att synliggöra hur vi alla upplever en berättelse på skilda vis och samtidigt väcka teaterhändelsen till liv igen efter föreställningens slut, för att kunna börja samtala om den. Vad handlar pjäsen om? Be eleverna berätta vad pjäsen handlar om. Här finns det inget rätt eller fel att komma fram till. Beroende på vilka berättelser vi tidigare tagit del och vad vi är intresserade av kan svaren blir väldigt olika. Skriv på tavlan eller på stora papper vad ni kommer fram till att pjäsen handlar om. Repliker från föreställningen att skriva upp på tavlan Ibland kan det hjälpa att skriva upp några repliker från pjäsen som inspiration eller underlag för diskussion. Följande repliker finner ni i föreställningen ELIAS FAWLEY Men du. Varför fastna? Varför köra fast i vad som inte blev och som aldrig skulle kunnat bliva? Se istället resultatet. Tänk på Beppo, visst var det så han hette? Han har återfått makten över sitt eget öde. Nu kan också han gå in i butiken som WAC öppnat och välja ifrån ett brett sortiment. ELIAS FAWLEY Här mina vänner ser ni ett exempel på Kärrtorps anda. Riktig kärrtorpa DUVA Och det gör mig också så förbannat upprörd. Att det finns inte ens ett språk längre som kan beskriva för såna som du varför jag blir så upprörd och ledsen. För ni har tagit över även det. Språket är paj. Vi får börja om utan språk. Eller vet du vad? Det är inte dig jag ska prata med.

5 Diskussionsfrågor att ställa till eleverna att arbeta med i mindre grupper Ämnet svenska: - Vad är språk? - Vem bestämmer språket? - Vad kan man använda språket till? - Vilka skillnader finns det i Sveriges språk? Ämnet samhällskunskap: - Vad var Verkligt Deltagande i pjäsen? - Finns det samband mellan ekonomi, makt och språk, och i så fall på vilket sätt? - Vad tycker ni är att delta? - Hur vill ni att Kärrtorp/eget val av plats ser ut i framtiden? - Hur går du tillväga för att ge förslag om Kärrtorps/eget val av plats framtid? Vart vänder du dig? - Hur bygger man ett område så att alla som bor där trivs? Vad bör finnas där? Karaktärsanalys Elias Fawley och Duva är väldigt olika varandra. Dela in klassen i två grupper och gör en karaktärsanalys på de två karaktärerna i pjäsen. Grupperna kan sedan presentera för varandra. Det finns inga rätt eller fel att komma fram till, utan det är vad gruppen själva kommer fram till som är intressant. Frågor för analys: Vem var Elias Fawley/Duva? (Ålder, kön, yrke, klass, skepnad). Vad ville personen i pjäsen? (Vilken drivkraft har karaktären, och hur agerar den för att komma dit den vill). Varför gjorde personen det? (Vad tycks motivet vara för karaktärens handlingar).

6 Statusscen med dialog I föreställningen är de två karaktärerna inte ense. De hävdar båda att de vill göra gott, men har olika sätt att se på hur man åstadkommer detta. Dessutom så har Elias Fawley tillgång till många fler attribut i rummet för att kunna hävda sig. Genom statusövningar kan vi komma i kontakt med frågor som: Vad är hög och låg status? Hur visar det sig? Är status relativt eller något som är fastställt och orörligt? Vem bestämmer min status? Samhället? Min familj? Jag själv? Övningar kring status kan hjälpa oss att synliggöra och reflektera kring komplexa, bakomliggande strukturer som får oss att läsa situationer och människor på vissa sätt. Meningen med övningen är att öppna för kritisk analys av makt. Genomgång av status Prata med gruppen om vilket sorts språk, vilka sorts kläder, vilket kroppsspråk som är hög- respektive lågstatus. Samtala och ge varandra tips, prata om varför vissa yrken t.ex. ger mer status än andra. Dialogövning med status Kort dialog: A: Hej B: Hej A: Väntat länge? B: Evigheter Spela ovanstående dialog. Både A och B har hög status. Både A och B har låg status. A har hög och B har låg status. B har hög och A har låg status.

7 Lägg till känslor och låt åskådarna vara med att bestämma. Hur blir det när man kombinerar känslor och status? Vilka känslor är per definition högstatus/lågstatus? Hur kommer det sig? Materialet är sammanställt av: Karin Isaksson, dramaturg Emil Brulin, regissör Jenny Josephine Hallberg, lärare i musik Siri Nyke, producent Föreställningen DUVA producerades av UngaTur 2016, med stöd av Kulturrådet, Stockholms stads kulturförvaltning och i samarbete med ABF Stockholm.

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se Skapa en färgsprakande föreställning PREMIÄR PÅ EN DAG Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Hej! Nu ska ni snart gå på teater! Det kommer att bli spännande och klassen har nog en del funderingar och förväntningar inför besöket. Vad handlar

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se Skapa en färgsprakande föreställning PREMIÄR PÅ EN DAG Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Region

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

BARNEN FRÅN FROSTMOFJÄLLET

BARNEN FRÅN FROSTMOFJÄLLET www.teatervasternorrland.se Spännande familjeäventyr BARNEN FRÅN FROSTMOFJÄLLET Lärarhandledning Välkommen! Teater Västernorrland är länets egen teater. Vi spelar föreställningar i hela länet och på olika

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

Lärarhandledning. Jag ska vidare. Manus Line Mørkeby. Greger Lindquist, Lilja Fredrikson Sophie Augot, Johanna Köster

Lärarhandledning. Jag ska vidare. Manus Line Mørkeby. Greger Lindquist, Lilja Fredrikson Sophie Augot, Johanna Köster Lärarhandledning Jag ska vidare Manus Line Mørkeby I ROLLERNA Greger Lindquist, Lilja Fredrikson Sophie Augot, Johanna Köster Foto: Lina Alriksson 2016 Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg

Läs mer

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING www.teatervasternorrland.se En föreställning om kärlek, svartsjuka och lite fotboll LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING Lärarhandledning Välkommen! Teater Västernorrland är länets egen teater. Vi spelar föreställningar

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Martin Widmark Helena Willis

Martin Widmark Helena Willis Martin Widmark Helena Willis Hej! Vill du spela teater om våra mysterier? Då har du kommit rätt! I den här boken finns de här fyra pjäserna. Innehåll: Diamantmysteriet sida 16 Kärleksmysteriet sida 38

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning När knoppar brister. Föreställningen handlar om Alva och Carro som, ensamma

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Minnesrunda. Samtala om föreställningen och analysera. Diskutera

Minnesrunda. Samtala om föreställningen och analysera. Diskutera Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för att njuta av en enskild konstnärlig upplevelse tillsammans?

Läs mer

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film?

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? ROBERT LILLHONGAS FILMSKOLA Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? Som filmregissör håller jag ofta föredrag om hur det är att göra film. Men bäst blir det om deltagarna

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se inledning TILL DIG SOM LÄRARE Detta är lärarhandledningen

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER Av Ellinor Lidén, barnteaterforskare vid Stockholms universitet och av Malin Appeltoft, dramapedagog Texten är baserad på en handledning som skrevs för Stockholms

Läs mer

DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL MED STÖD AV

DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL MED STÖD AV DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL WWW.MANTEATERN.SE MED STÖD AV Vad kul att du valt att gå och se BEFORE tillsammans med din klass! Varmt

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

Vi går på teater. en lärarhandledningdn

Vi går på teater. en lärarhandledningdn Vi går på teater en lärarhandledningdn Teater är som ett hantverk, det fungerar inte om inte alla inblandade kämpar på för att få fram den levande produkten. När det väl funkar blir det en häftig känsla.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och hans kompisar Anton och Hugo spelar i ett band. Idag är det avslutning i skolan och de ska spela. och han är jättenervös. Erik står bakom scenen och

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Lärarhandledning SLUKA SVENSKA! Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN TROLLKARLEN FRÅN OZ HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Trollkarlen från Oz hos oss. Föreställningen är en nyskriven,

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst

TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst Produktion Medverkande Ellen Hennig Madeléne Evertsson Malin Tengvard Anders Öhrström Manus: Manda Stenström Regi & scenografi: Jonas Nilsson Kostym: Marie

Läs mer

Teater 23 har stöd av Statens Kulturråd, Malmö Stad och Region Skåne.

Teater 23 har stöd av Statens Kulturråd, Malmö Stad och Region Skåne. TEATER 23 Teater 23 är en av Sveriges äldsta fria teatrar som gör teater för barn och ungdomar såväl i Malmö som på turné runt om i Sverige. Vi ska göra föreställningar som håller hög kvalité i alla led

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault ATT ossa EN ITCH EN LÄRARHANDLEDNING AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut Formgivning Suzane Crépault Innehållsförteckning Inledning 1 Inför teaterbesöket 1 Efter teaterbesöket 2 Tips 3 Att Bossa en Bitch

Läs mer

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault ATT ossa EN ITCH EN LÄRARHANDLEDNING AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut Formgivning Suzane Crépault Innehållsförteckning Inledning 1 Inför teaterbesöket 1 Efter teaterbesöket 2 Tips 3 Att Bossa en Bitch

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig.

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. Här följer lite information om föreställningen, samt några tankar kring hur pjäsens frågor skulle kunna integreras

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Du Gnisslar. Föreställningen är en musikal som handlar om

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst

INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst Läroplanen Läroplanen är en fartfylld, humoristisk och undersökande föreställning som spelas för en publik från 9 år. Uppsättningen har arbetats fram genom

Läs mer

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström HA N DLEDNIN G S M A T E R I A L FÖR L Ä R A R E O C H A N D R A V U X N A > > ENSAM BLA N D A N D R A Foto: Micke Sandström OM UPPSALA STADSTEATERS UNGDOMSENSEMBLE Ungdomsensemblen består av 10-15 ungdomar

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN Hej! Välkommen till oss på Profilteatern och föreställningen Ziggy och Isprinsessan. Vi har satt ihop detta material som riktar sig till dig

Läs mer

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR MÅL Eleven ska få en djupare förståelse för textdisposition, konstruktionen bakom både separata argument och argumentationskedjor samt vikten av att skapa argument

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: Att Mima Hösten Att Mima Vintern RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim Former & Fantasi Kroppens Fantasi Did I Really? Hej! Vi har under de senaste fem åren arbetat

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Förproduktion Idé Synopsis Treatment Manus Storyboard Budget Casting Team Teknik Idé Jag har en grym filmidé! Filmidé Story, scen,

Läs mer

Byt sedan så att Grupp B får komma på ett evenemang de skall vara publik till och Grupp A får gissa.

Byt sedan så att Grupp B får komma på ett evenemang de skall vara publik till och Grupp A får gissa. PRATA OM TEATER Ska du och dina elever besöka teatern för att se en föreställning? Vissa har aldrig varit på teater, vissa är väldigt teater-vana och kanske själva går på teaterskola på fritiden. Hur som

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen

Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen 1 Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen Balett Att utveckla dansen som sceniskt uttryck Att utveckla en baletteknik som möjliggör en yrkeskarriär som dansare Att skapa insikt och förståelse

Läs mer

Lärarhandledning Josefs födelsedag

Lärarhandledning Josefs födelsedag Lärarhandledning Josefs födelsedag Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

CENTRALANSTALTEN FÖR KLÄCKNING OCH FOSTRAN

CENTRALANSTALTEN FÖR KLÄCKNING OCH FOSTRAN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN CENTRALANSTALTEN FÖR KLÄCKNING OCH FOSTRAN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Centralanstalten för kläckning och

Läs mer

justine innehåll en del av västra götalandsregionen -

justine innehåll en del av västra götalandsregionen - justine innehåll till dig som lärare vad handlar justine om? prata om föreställningen övningar inspiration & processen att prata om dans till sist... programblad en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se

Läs mer

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo 2017-04-27 / 05-04 KREATIVT KAOS I RYDAHOLM I samarbete med Värnamo Internationella vänner, http://internationellavanner.se/, ska

Läs mer

lilla spöksonaten innehåll

lilla spöksonaten innehåll lilla spöksonaten innehåll till dig som lärare tankar om föreställningen prata om föreställningen övningar inspiration och process analys och samtal till sist... programblad en del av västra götalandsregionen

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Barnen ifrån Frostmofjället. Inspirationsmaterial

Barnen ifrån Frostmofjället. Inspirationsmaterial 1 Barnen ifrån Frostmofjället Inspirationsmaterial 2 Detta inspirationsmaterial syftar till att ge dig som lärare tips och idéer på hur du tillsammans med dina elever kan arbeta vidare kring föreställningen

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen. Filmpedagog: Bokning av skolbio:

Medioteket Utbildningsförvaltningen. Filmpedagog: Bokning av skolbio: Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. Språkets struktur med meningsbyggnad,

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO

LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO Högstadiet och gymnasiet Att använda film i skolan är både roligt och lärorikt. Film är ett språk som förmedlar budskap om vår tillvaro. Att förstå filmmediet är viktigt då

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen. av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen. av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej! Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Boulevardteaterns föreställning Guji-Guji. Här finns tips och inspiration

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger Handledning för pedagoger I ditt arbete som pedagog har du möjlighet att arbeta vidare med föreställningen Ett ord är ett ord på det sätt som fungerar bäst för just dig och dina barn. Övningarna i kompendiet

Läs mer

FÖRDJUPNINGSMATERIAL

FÖRDJUPNINGSMATERIAL FÖRDJUPNINGSMATERIAL DJÄKNEGATAN 7 MALMÖ I WWW.TEATER23.SE I 040-30 32 23 Hej! Det här är ett fördjupningsmaterial som Teater Reagera har tagit fram på uppdrag av Teater 23. Syftet med fördjupningsmaterialet

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Bröderna Pixon - och TV:ns hemtrevliga sken på Boulevardteatern. Här finns

Läs mer

Lärarhandledning Rosa och orden

Lärarhandledning Rosa och orden Lärarhandledning Rosa och orden Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Att vara Andreas. manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow

Att vara Andreas. manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow 1 (5) Att vara Andreas manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow Föreställning / produktion: Teater Halland Premiär 21 oktober 2016 Framtaget av Maria Ericson,

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA TILL HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Candy Minnemoria s restaurang. Föreställningen handlar om Ellen och Siri som söker efter

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Kajsa Kavat. Läs en film-handledning av Mattias Gordon

Kajsa Kavat. Läs en film-handledning av Mattias Gordon Kajsa Kavat Läs en film-handledning av Mattias Gordon INNEHÅLL Inledning 3 Att berätta i bok och film 3 Filmhandledning Kajsa Kavat 4 Berättelsens helhet 4 Hur skiljer sig berättelserna åt? 4 Vad skiljer

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Centralt innehåll. Estetiska uttryck och verktyg. Estetiska sammanhang och funktioner. Estetiska uttryck och verktyg.

Centralt innehåll. Estetiska uttryck och verktyg. Estetiska sammanhang och funktioner. Estetiska uttryck och verktyg. RÖRELSE OCH DRAMA Drama, musik och dans finns i alla kulturer och berör människor, såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Dessa estetiska uttrycksformer används i en mängd sammanhang, har olika

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS

Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS Innehåll 1.Rollista 2.Vad handlar pjäsen om? 3.Några ord från regissören 4.Övningar 1. Rollista Filifjonkan - Marie Götesdotter Gafsan Sanna Persson

Läs mer

Centralt innehåll. Tala och samtala. Lyssna och läsa. Skriva. Kultur och samhälle. Tala och samtala. Lyssna och läsa.

Centralt innehåll. Tala och samtala. Lyssna och läsa. Skriva. Kultur och samhälle. Tala och samtala. Lyssna och läsa. ENGELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer