ORDNINGSREGLER beslutade av skolledningen längre version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ORDNINGSREGLER beslutade av skolledningen längre version"

Transkript

1 ORDNINGSREGLER beslutade av skolledningen längre version I Skollagens femte kapitel och femte paragrafen om Trygghet och studiero finns bestämmelser kring ordningsregler. Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet och de ska utarbetas under medverkan av elever och personal samt kontinuerligt följas upp. Rektor beslutar om ordningsregler. På Ekdalaskolan sker det efter att rektor har tagit in synpunkter från elever och personal. Under skoltid får endast Ekdalaskolans elever, personal och eventuella gäster med tillstånd befinna sig på skolan. Gästerna ska före besöket få tillstånd av pedagog, skoladministratör, rektor eller annan personal. Ordningsreglerna gäller alla som befinner sig inom skolan, såväl elever, personal som besökare och sorteras under följande rubriker: Gott uppförande Frånvaro, ledighet och sen ankomst Klädsel, märken, symboler Alkohol, narkotika, tobak Våld och skadegörelse Skolans egendom och elevens ägodelar 1. Gott uppförande 1.1 Vi är rädda om varandra och tar hänsyn, vi bemöter varandra med respekt och tolerans och ingriper mot kränkande behandling På Ekdalaskolan ska ingen behöva känna sig otrygg. Grundtanken är att vi ska vara snälla mot varandra och att vi ska tilltala varandra med det var och en själv vill. På så vis behandlar vi varandra med respekt och på samma sätt som vi själva vill bli behandlade på. I alla skolans utrymmen och på skolgården tar vi hänsyn till varandra. Vi verkar för att skapa god arbetsro för alla. Vi trängs och knuffas inte, vi är inte högljudda så att vi stör andra och vi använder inte könsord, nedsättande eller kränkande ord. Den som uppträder respektlöst, kränkande eller på annat sätt stör trygghet och studiero kallas till samtal med mentorn och/eller rektorn och vårdnadshavare informeras. Skolans likabehandlingsteam kan engageras enligt skolans likabehandlingsplan. Ett möte med elev och vårdnadshavare kan bli aktuellt. Rektorn kan också ge eleven en skriftlig varning, en tillfällig omplacering i annan undervisningsgrupp eller på annan skola. Vid allvarligare fall kan eleven stängas av och eventuellt polisanmälas.

2 1.2 Det är förbjudet att fotografera, filma eller göra ljudinspelningar i skolan och/eller på skolans område utan att alla inblandade givit sitt tillstånd. Den som inte följer denna regel kallas till ett samtal med mentorn i första hand och därefter med rektorn varefter vårdnadshavare informeras. Eleven skall omgående radera det inspelade materialet. Ett elevhälsomöte med elev och vårdnadshavare kan bli aktuellt. Rektorn kan också ge eleven en varning. Vid allvarliga fall kan eleven få en tillfällig omplacering i annan undervisningsgrupp eller på annan skola eller stängas av och eventuellt polisanmälas. Undantag från denna regel kan göras av skolans personal i pedagogiska syften. Användningen och spridningen av det inspelade materialet ska i så fall begränsas. Materialet får inte användas i andra syften än det som undervisningen syftar till. 1.3 Mobiltelefoner ska vara avstängda eller i ljudlöst läge utan vibration under lektionerna, i biblioteket samt i matsalen. Eleverna uppmanas att förvara mobiltelefonen i den korg som finns i klassrummet. Om en elev har en särskild anledning att ha telefonen igång under en lektion, ska han/hon förankra detta i förväg och få det godkänt av undervisande pedagog. Om eleven bryter mot detta vid upprepade tillfällen, kallas han/hon till ett samtal med mentorn och/eller rektorn. Rektorn beslutar om vilka de eventuella konsekvenserna blir. 1.4 Skolan är en arbetsplats för både eleverna och personalen. Därför är det viktigt att tänka på att inte störa dem som arbetar. En elev som lyssnar på musik ska använda hörlurar om inte skolans personal och eleven kommit överens om något annat i den aktuella situationen. Om en elev bryter mot detta vid upprepade tillfällen, kallas han/hon till ett samtal med mentorn och/eller rektorn och vårdnadshavare informeras. Rektorn beslutar om vilka de eventuella konsekvenserna blir. 1.5 Vi dricker och äter inte i klassrummen. I matsalen ska vi alla kunna äta i lugn och ro. Det är inte tillåtet att bära jacka eller annat ytterplagg i matsalen. Är det kö väntar vi lugnt på vår tur. Var och en dukar av efter sig och torkar eventuellt bort sådant som man har spillt. Om en elev bryter mot ovanstående regel vid upprepade tillfällen, kallas han/hon till ett samtal med mentorn och/eller rektorn. Rektorn beslutar om vilka de eventuella konsekvenserna blir, till exempel att bli avstängd från matsalen. En elev kan i förväg komma överens med sin undervisande lärare om att få ha mat, dryck och en frukt i klassrummet. Om en elev bryter mot regeln vid upprepade tillfällen, kallas han/hon till ett samtal med mentorn och/eller rektorn och vårdnadshavare informeras. Rektorn beslutar om vilka de eventuella konsekvenserna blir.

3 1.6 Vi följer skolans data- och internetpolicy. Datorn är ett viktigt pedagogiskt verktyg och används som ett sådant utifrån elevens studiebehov. Läraren eller den personal som undervisar bestämmer om och hur datorn ska användas under undervisningspassen. Om en elev bryter mot detta vid upprepade tillfällen, kallas han/hon till ett samtal med mentorn och/eller rektorn och vårdnadshavare informeras. Rektorn beslutar om vilka de eventuella konsekvenserna blir. Om elev bryter mot bestämmelserna i avtalet gällande lån av bärbar dator kan rektor besluta om att eleven får lämna tillbaka datorn under en period. 1.7 Spel om pengar är förbjudet inom skolans område. Om en elev bryter mot detta vid upprepade tillfällen, kallas han/hon till ett samtal med mentorn och/eller rektorn och vårdnadshavare informeras. Rektorn beslutar om vilka de eventuella konsekvenserna blir. 1.8 Det är inte tillåtet med snöbollskastning på skolgården eller skolans område Ingen ska behöva riskera att få snö på sig ofrivilligt när man när man befinner sig på skolans område. Om en elev bryter mot detta vid upprepade tillfällen, kallas han/hon till ett samtal med mentorn och/eller rektorn och vårdnadshavare informeras. 2. Frånvaro, ledighet och sen ankomst 2.1 Utbildningen i grundskolan är obligatorisk. Det är både en rättighet och en skyldighet att delta i undervisningens alla moment. Det är vårdnadshavaren som ansvarar för att eleven kommer till skolan. Om det finns särskilda skäl, kan en elev befrias från enstaka moment i undervisningen. Det är elevens vårdnadshavare som lämnar in en sådan begäran om befrielse men det är endast rektorn som kan besluta om eleven ska befrias från undervisningen eller inte. Om en elev inte kan delta i skolarbetet på grund av sjukdom eller av någon annan orsak, ska elevens vårdnadshavare snarast meddela skolan anledningen till frånvaron. Sjukanmälan ska ske varje dag. Om en elev insjuknar under en skoldag ska eleven meddela undervisande lärare, skolsköterska eller skoladministratör som meddelar vårdnadshavare att eleven måste avbryta skoldagen. Frånvaro kan påverka möjligheter att nå kunskapskrav och därmed minska möjligheterna att få det eftersträvansvärda betyget. Om en elev har varit frånvarande utan att detta har meddelats i förväg, informeras elevens vårdnadshavare samma dag enligt skolans rutiner för frånvarande elever. Om frånvaron upprepas vid flera tillfällen, ska mentor tillsammans med vårdnadshavaren och eleven göra upp ett åtgärdsprogram för att komma tillrätta med elevens ogiltiga frånvaro. Elevhälsopersonalen kan hjälpa till i detta arbete. Ytterligare en åtgärd kan vara att kalla till ett elevhälsomöte med elev och vårdnadshavare.

4 2.2 Om en elev vill vara ledig, ska eleven och vårdnadshavaren fylla i en ledighetsansökan på skolans hemsida i god tid så att ledigheten kan planeras. Om ledigheten gäller några enstaka lektioner på grund av till exempel tandläkarbesök, ska mentor godkänna ledighet. Mentorn och rektorn tar hänsyn till elevens studieresultat och tidigare frånvaro när ledighetsansökan bedöms. Om eleven tar ledigt trots att ledighetsansökan inte blivit beviljad, räknas frånvaron som olovlig. Ledighet på mer än tio dagar under läsåret beviljas endast om det finns särskilda skäl. Det är rektor som beviljar ledighet i en sådan omfattning. 2.3 Det är viktigt att alla som verkar inom skolan håller koll på schema- och mötestider så att vi inte behöver vänta på varandra. En elev som kommer för sent till en lektion går in i klassrummet utan att störa undervisningen. När det moment som pågår är avslutat, förklarar eleven sin sena ankomst för den undervisande läraren utan att störa övriga elever. Sen ankomst behandlas på samma sätt som övrig frånvaro enligt ovan och betraktas som ogiltig. 3. Klädsel, märken och symboler 3.1 Det är förbjudet att i skolan bära kläder eller huvudbonad som gör det omöjligt att identifiera en person, eller som försvårar eller gör det personliga och psykologiska samspelet mellan eleven och skolpersonalen omöjligt. Det är inte heller tillåtet att bära alltför utmanande kläder som av andra kan uppfattas som stötande. Vilka kläder man har på sig är något som normalt bestäms av eleverna själva. Klädseln är för många elever en viktig del av identiteten och skolans personal bör göra så få inskränkningar vad gäller människors val av kläder som möjligt då det kan betraktas som att man dömer individer efter deras klädstil. Vad som anses som alltför utmanande klädsel måste avgöras från fall till fall, men klädseln måste uppfattas som kränkande eller stötande av flera. Rektor beslutar om vilka de eventuella konsekvenserna blir om en elevs klädsel uppfattas som stötande. 3.2 Det är förbjudet att bära märken och symboler som uttrycker hets mot folkgrupp eller som kan uppfattas som kränkande. Åsiktsfriheten ger elever rätt att bära märken och symboler. Om dessa märken och symboler bedöms kränka andra elever och/eller personal eller om de uttrycker ett budskap som kan innebära hets mot folkgrupp, ska detta rapporteras till rektorn. Om en elev bryter mot detta vid upprepade tillfällen, kallas han/hon till ett samtal med mentorn och/eller rektorn och vårdnadshavare informeras. Rektorn beslutar om vilka de eventuella konsekvenserna blir. Vid allvarligare fall kan eleven polisanmälas.

5 4. Alkohol, narkotika och tobak 4.1 Tobakslagen förbjuder rökning och snusning på skolans område. Detta gäller alla tider på dygnet, såväl inomhus som på skolgården, och omfattar alla, oavsett ålder. Om en elev röker eller snusar under skoldagen, meddelas mentor som i sin tur kontaktar vårdnadshavaren. Om en elev röker eller snusar finns det möjlighet att genom skolhälsovården få hjälp med att sluta röka och/eller snusa. Om en elev rökar och/eller snusar på skolans område vid upprepade tillfällen, kan eleven kallas till ett elevhälsomöte. Rektorn kan också besluta om andra konsekvenser, till exempel en skriftlig varning. Personalen får inte röka under arbetstid. Personalen får inte snusa under sin arbetstid med elever. Gäster får inte röka eller snusa under sitt besök på skolan. 4.2 Det är förbjudet att vara alkoholpåverkad under skoltid. Om det misstänks att en elev är alkoholpåverkad, ska rektorn, mentorn eller elevhälsopersonalen ta kontakt med vårdnadshavaren så att han/hon hämtar eleven. Händelsen ska följas upp så fort som möjligt genom ett elevhälsomöte där eleven, vårdnadshavaren, rektorn och en representant för elevhälsan deltar. Det kan också bli aktuellt att göra en anmälan till socialtjänsten. Om det finns misstanke om att alkohol langas på skolan görs en polisanmälan. 4.3 All hantering av narkotika och andra otillåtna preparat är förbjuden. Även dopningklassade preparat räknas som narkotika. Om det misstänks att en elev är narkotikapåverkad eller har ett narkotikamissbruk, ska detta rapporteras till rektorn eller elevhälsopersonalen. Rektor kontaktar vårdnadshavare och avgör tillsammans med elevhälsopersonalen vem eleven ska samtala med. Om misstanken kvarstår kallar rektor till ett elevhälsomöte där eleven, vårdnadshavaren, rektorn och en representant för elevhälsan deltar. Skolan ska i samarbete med socialtjänsten erbjuda ett drogtest. Om skolans personal får kunskap om en elevs missbruk kan det bli aktuellt att göra en anmälan till socialtjänsten. En handlingsplan för eleven tas fram genom ett samarbete mellan hemmet, skolan och socialtjänsten.

6 5. Våld och skadegörelse 5.1 På skolan är det förbjudet att ha knivar, andra stick- och skärvapen samt föremål som kan användas vid så kallade brott mot liv och hälsa. Om en elev innehar ett vapen eller farligt föremål ska eleven uppmanas att lämna detta till pedagog eller rektor. Skolans personal får också, med stöd i brottsbalkens nödvärnsregel, ta hand om föremålet för att avvärja omedelbar fara. Självfallet måste skolans personal tänka på den egna säkerheten och inte känna sig tvingad att ingripa i en farlig situation. Om en elev vägrar att lämna ifrån sig vapnet/föremålet eller om en akut situation uppstår ska polis tillkallas. Om en elev bryter mot denna regel, kallas han/hon till samtal med mentorn och rektorn och vårdnadshavare informeras. Ett elevhälsomöte med elev och vårdnadshavare kan bli aktuellt. Rektorn kan också ge eleven en varning. Vid allvarligare fall kan eleven stängas av och eventuellt polisanmälas. 5.2 Alla former av misshandel, hot om misshandel eller andra hot är förbjudet och kan aldrig under några omständigheter accepteras av skolans elever och personal. Ordningsreglerna talar bland annat om hur eleverna ska vara mot varandra för att det inte ska uppstå slagsmål eller bråk i skolan. Om en sådan situation ändå uppstår, måste skolans personal ingripa. Om det inte går att samtala med eleverna i den akuta situationen, får läraren, för att stoppa misshandeln av en person, handgripligen sära på elever eller hålla fast en elev enligt den så kallade nödvärnsrätten. En lärare får dock aldrig använda mer våld än vad situationen kräver. Handgripligheter får inte användas annat än i den akuta situationen och läraren får inte heller använda våld för att bestraffa en elev. Vid allvarligare fall av misshandel eller om läraren känner att situationen är okontrollerbar, ska polis tillkallas. Om en elev hamnar i slagsmål eller i bråk, kallas han/hon till samtal med mentorn och rektorn och vårdnadshavare informeras. Ett elevhälsomöte med elev och vårdnadshavare kan bli aktuellt. Rektorn kan också ge eleven en varning. Vid allvarligare fall kan eleven stängas av och eventuellt polisanmälas. 5.3 Alla elever och all personal på skolan ska vara rädda om den fysiska miljön. All skadegörelse på skolans lokaler eller utrustning är förbjuden. Grundtanken är att en ren och fräsch arbetsmiljö skapar trivsel varför vi alla som verkar på Ekdalaskolan ska sträva efter att hålla skolan ren och inte skräpa ner, klottra på bänkar, skåp och väggar som exempel. Vi ska vara rädda om skolans skåp och vårda skolans ägodelar som om de vore våra egna. Skolans elever ska belönas vid gott uppförande och då skadegörelsen på skolan är i ringa omfattning. Medveten skadegörelse polisanmäls och den elev som är skyldig till skadegörelsen ska om möjligt återställa det som skadats eller betala ersättning. Skolans personal får ingripa i den akuta situationen för att stoppa den pågående nedskräpningen eller skadegörelsen, om detta kan göras utan fara för den egna säkerheten. Läraren ska kontakta rektorn som informerar vårdnadshavare. Därefter beslutar rektor om hur ärendet ska hanteras.

7

8 6. Skolans egendom och elevens ägodelar 6.1 Skolan äger skåpen som eleverna lånar för att kunna lägga sitt skolmaterial och sina ytterkläder i. Varje elev ska förvara sina saker i sitt eget skåp. För att motverka eventuella stölder ska inte eleven ta med pengar eller saker till skolan om det inte absolut behövs. Varje elev skriver på ett skåpkontrakt för att få använda ett av skolans elevskåp. Eleven ska ha en god ordning i sitt skåp. Eleven och skolan har så kallad sambesittning till skåpet. Det innebär att skolan på begäran har rätt att få tillträde till skåpet. Eleverna får inte förvara föremål i skåpen som strider mot lagen eller som inte har med skolarbete att göra. Skolan förbehåller sig rätten att kontrollera innehållet i skåpet om vi befarar att där förvaras olämpliga och/eller för eleven olagliga saker. Vid dessa tillfällen kontaktas alltid vårdnadshavare och eleven är, om möjligt, närvarande vid öppnandet av skåpet. Om eleven inte öppnar skåpet, kan rektorn besluta om att skåpet ska öppnas mot elevens vilja. Beslut om att med tvångsmedel öppna ett elevskåp fattas endast av rektor. 6.2 Skolan äger läroböckerna och datorerna som eleverna lånar och använder i sitt skolarbete Eleverna ska vara rädda om sina läroböcker. Om en lärobok eller lånebok kommer bort kan eleven bli ersättningsskyldig. Eleven får låna och använda en bärbar dator om eleven och vårdnadshavaren går med på att ta ansvar för den utifrån det som står i kontraktet. Skolans lärare kan utföra stickprovskontroller för att se att kontraktets delar efterlevs. Eleven ansvarar för datorn och får aldrig hantera den ovarsamt eller lämna den utan uppsikt. Eleven får på skoltid, under lektioner då datorn ej används, förvara datorn i sitt låsta skåp. Rektor beslutar om åtgärd om kontraktets delar inte efterlevs. 6.3 Skolan ansvarar inte för elevens ägodelar Skolan uppmanar eleverna att inte ha med värdesaker till skolan. Om en elev tappar eller på något annat sätt blir av med en ägodel under skoldagen, ersätter inte skolan föremålet. Om eleven har varit utsatt för misstänkt stöld, kontaktar skolan hemmet för vidare hantering. Om pedagog eller rektor har beslagtagit ett föremål, ansvarar skolan för det.

1.2 Det är förbjudet att fotografera, filma eller göra ljudinspelningar på skolans område utan att alla inblandade gett sitt tillstånd.

1.2 Det är förbjudet att fotografera, filma eller göra ljudinspelningar på skolans område utan att alla inblandade gett sitt tillstånd. Ordningsregler Under skoltid får endast Önnerödsskolans elever, personal och eventuella gäster vara på skolan. Gästerna ska innan besöket meddela skolans expedition när och varför de kommer. Dessa ordningsregler

Läs mer

Ordningsregler. Läsåret Allergier. 2. Gott uppförande

Ordningsregler. Läsåret Allergier. 2. Gott uppförande Ordningsregler Läsåret 2017-2018 Under skoltid, dvs måndag-torsdag 7.50-16.30 och fredagar 7.50-15.30, får endast Önnerödsskolans elever, personal och eventuella gäster vara på skolan. Gästerna ska innan

Läs mer

Ordningsregler vid Ahlafors Fria Skola

Ordningsregler vid Ahlafors Fria Skola LÄSÅRET 16-17 Ordningsregler vid Ahlafors Fria Skola Beskrivning över ordningsreglerna vid Ahlafors Fria Skola Vad kännetecknar goda ordningsregler? Utdrag ur skollagen (2010: 800) 5 kap. Trygghet och

Läs mer

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2019-06-17 Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 Originalversion: Läsårsversion beslutad: Reviderat

Läs mer

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Ordningsregler för Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet,

Läs mer

Ordningspolicy och ordningsregler

Ordningspolicy och ordningsregler Ordningspolicy och ordningsregler Läsåret 2011/12 Antagen 2009-10-22 Reviderad 2011-06-27 2. (6) Staffangymnasiets ordningspolicy Ordningsreglerna skall ge vägledning för elever, alla vuxna i skolan samt

Läs mer

Barn och utbildningsförvaltningen Herrgårdsgymnasiet Läsår

Barn och utbildningsförvaltningen Herrgårdsgymnasiet Läsår Skolans ordningsregler Herrgårdsgymnasiet är en arbetsplats för elever och personal och i enlighet med skollagen ska varje skola ha ordningsregler. Dessa regler ska ses som ett uttryck för en bredare och

Läs mer

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN Enligt skollagens 5 kapitlet 5 Trygghet och studiero ska alla gymnasieskolor ha ordningsregler. 5 Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. De ska utarbetas under medverkan

Läs mer

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö PM 1 (8) Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö På varje skola ska det finnas ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel i skolan. Många lärare och rektorer känner sig osäkra

Läs mer

Ordningsregler Önnestad skola F - 9

Ordningsregler Önnestad skola F - 9 Ordningsregler Önnestad skola F - 9 På vår skola visar vi varandra hänsyn och respekt under hela arbetsdagen. Som elev ska du: Komma i tid till lektioner och ha med dig det material som behövs. Respektera

Läs mer

Välkommen till Trollbodaskolan!

Välkommen till Trollbodaskolan! Policydokument Sida 1 (4) Läsår 2018/2019 Välkommen till! Förväntansdokument föräldrar Med detta förväntansdokument hälsar vi dig välkommen till oss på. Skolans verksamhet har två övergripande mål som

Läs mer

Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009

Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009 Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009 Ansvar för vår gemensamma arbetsmiljö Allt arbetsmiljöarbete utgår från Arbetsmiljölagen. Målet för arbetsmiljöarbetet i gymnasiet är att skapa en bra studie-

Läs mer

Lokala ordningsregler för Spängerskolan

Lokala ordningsregler för Spängerskolan Lokala ordningsregler för Spängerskolan Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens

Läs mer

Trivselpolicy med konsekvenser på Malmsjö skola 2012

Trivselpolicy med konsekvenser på Malmsjö skola 2012 1[5] Trivselpolicy med konsekvenser på Malmsjö skola Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45, Tumba Telefon vxl 08-530 610 00 Direkt 08-530 611 31 Mobil 0708-891923 E-post johan.nystrom@botkyrka.se

Läs mer

Torslunda skola. Ordningsregler

Torslunda skola. Ordningsregler Torslunda skola Ordningsregler Läsåret 2017-2018 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2016 2017 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

1. Alla på skolan visar respekt mot varandra. Vi använder inte våld, hot, svordomar och kränkande uttryck.

1. Alla på skolan visar respekt mot varandra. Vi använder inte våld, hot, svordomar och kränkande uttryck. ORDNINGSREGLER FÖR ENSKEDE SKOLA 2008 Våra ordningsregler bygger på innehållet i skolans arbetsplan, likabehandlingsplan, Lpo94, skollagen och arbetsmiljölagen. I skolan gäller samma lagar och värderingar

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero Trygghet och studiero Skolans värdegrund och vision På Råbyskolan har vi höga förväntningar på våra elever, deras vårdnadshavare och på oss själva. Vi jobbar för att öka tryggheten självtilliten och respekten

Läs mer

ORDNINGSREGLER LEXTORPSSKOLAN 2014-15

ORDNINGSREGLER LEXTORPSSKOLAN 2014-15 ORDNINGSREGLER LEXTORPSSKOLAN 2014-15 Våra regler på skolan och fritids är få och enkla. De är till för att alla ska trivas och lära sig under tiden vi är i skolan. Inomhusregler Vi använder ett trevligt

Läs mer

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar.

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar. C:\Users\es600\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\IHBAJS3W\Trygghet och studiero (3).docx Köping4000, v3.2, 2011-07-04 1 (5) Datum Barn & Utbildning 2014-07-02 Lars

Läs mer

Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision:

Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision: Fastställt 2016 08-24 Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision: Tillsammans är vi bra! Kreativitet, engagemang, nyfikenhet, trygghet! Mår vi bra så gör

Läs mer

Ordningsregler. Läsåret 2016/2017

Ordningsregler. Läsåret 2016/2017 Ordningsregler Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Ordningsregler Läsåret 2015/2016

Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Ordningsregler F-6. Västra Ingelstad skola. Läsåret 10/11

Ordningsregler F-6. Västra Ingelstad skola. Läsåret 10/11 Ordningsregler F-6 Västra Ingelstad skola Läsåret 10/11 Vi vill arbeta i en skola där vi alla bryr oss om och respekterar varandra. För att detta ska fungera måste alla elever följa vissa gemensamma regler.

Läs mer

Respektera andra och utsätt aldrig kamrater eller vuxna för otrevligheter. Använd ett vårdat språk. Var närvarande och kom i tid.

Respektera andra och utsätt aldrig kamrater eller vuxna för otrevligheter. Använd ett vårdat språk. Var närvarande och kom i tid. Marielundsskolan - vår arbetsplats Ht 2005 Marielundsskolan ska vara en arbetsplats där alla känner sig trygga och trivs. Vi strävar alla efter att eleverna ska tro på sig själva, ha arbetsro och lust

Läs mer

På Rönnowskolan råder nolltolerans när det gäller kränkningar och överträdelser mot skolans demokratiska värdegrund.

På Rönnowskolan råder nolltolerans när det gäller kränkningar och överträdelser mot skolans demokratiska värdegrund. Ordningsregler Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att:

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att: Drogpolicy Bobergsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö. Skolan är en arbetsplats

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2013 2014 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö På varje skola ska det finnas regler som syftar till att skapa arbetsro i skolan. Många lärare och rektorer känner sig osäkra på vilka åtgärder de får

Läs mer

Ordningsregler för Prästavångsskolan

Ordningsregler för Prästavångsskolan Ordningsregler för Prästavångsskolan med stöd av skollagens 5 kap. - Trygghet och studiero Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Uppdaterad 2014-10-09 Ordningsregler för Prästavångsskolan Jag ger mig

Läs mer

Nolskolans Värdegrund

Nolskolans Värdegrund Nolskolans Värdegrund På Nolskolan förväntas alla som arbetar och studerar vara engagerade i att leva upp till vår gemensamma värdegrund. Värdegrunden på skolan kretsar kring TURE. T står för Trygghet,

Läs mer

Trygghet och studiero i skolan information om nya bestämmelser

Trygghet och studiero i skolan information om nya bestämmelser Trygghet och studiero i skolan information om nya bestämmelser Reviderad 2007-08-15 Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se

Läs mer

Ordningspolicy och ordningsregler

Ordningspolicy och ordningsregler Ordningspolicy och ordningsregler Antagen 2009-10-22 2. (5) Staffangymnasiets ordningspolicy Ordningsreglerna skall ge vägledning för elever, alla vuxna i skolan samt föräldrar om förhållanden eller situationer

Läs mer

Ordningsregler på Aranäsgymnasiet enhet 3

Ordningsregler på Aranäsgymnasiet enhet 3 Ordningsregler på Aranäsgymnasiet enhet 3 Regler för ordning och samvaro på Teknikprogrammet 1 (2) Regler för dig som är elev på Aranäsgymnasiet Ta eget ansvar Närvaro på alla lektioner bortsett från vid

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht 2016/Vt 2017 /Sundlerhälsan 2016-12-08 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola

Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola I skollagens 5 kapitel Trygghet och studiero finns bestämmelser om disciplinära åtgärder som gäller för samtliga skolformer. På Lundsbergs skola (LS)

Läs mer

Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020

Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020 Sidan 1(5) Reviderad 2019-08-14 Rektor Eva Aronsson Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020 Välkommen till Bessemerskolan! Från och med nu är Du en del av Bessemerskolan och dess arbetsmiljö.

Läs mer

HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA

HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA Läsåret 2018/2019 I skollagens 5 kapitel Trygghet och studiero finns bestämmelser om disciplinära åtgärder som gäller för samtliga

Läs mer

HEDÄNGSKOLANS RAMVERK

HEDÄNGSKOLANS RAMVERK HEDÄNGSKOLANS RAMVERK Ni kan förvänta er av skolan: Att vi visar respekt för våra elever och finns till hands när behov av hjälp och stöd uppstår Att vi strävar efter att möta varje elev på dess kunskapsnivå

Läs mer

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan 2017 1 Likabehandlingsplan 1. Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling finns för att Strömstiernaskolans elever ska veta att ingen elev ska acceptera

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om elevs påverkan och/eller missbruk av alkohol/droger 1

Handlingsplan vid misstanke om elevs påverkan och/eller missbruk av alkohol/droger 1 Handlingsplan vid misstanke om elevs påverkan och/eller missbruk av alkohol/droger 1 Vid misstanke om alkohol- och/eller drogmissbruk hos elev kontaktas rektor. Vårdnadshavarna (om omyndig elev) kontaktas.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄRSKOLA OCH VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄR- SKOLA OCH VUXENUTBILDNING Oscars verksamhetsområde

Läs mer

ENBACKSSKOLAN ORDNINGSREGLER 2011-08-22

ENBACKSSKOLAN ORDNINGSREGLER 2011-08-22 ENBACKSSKOLAN ORDNINGSREGLER 2011-08-22 Uppingegränd 27-33, 163 61 Spånga 08 508 03 900 www.enbacksskolan.stockholm.se SID 2 (6) Förord Enbacksskolan ska vara en skola där både elever och personal trivs

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Centralskolan Perstorp 2014 Upprättad: 2014-01-07 Mål: Motverka mobbning, trakasserier och kränkningar på skolan så att eleverna känner sig trygga i skolmiljön. Förebyggande

Läs mer

Till dig som börjar på. Vidåkersskolan

Till dig som börjar på. Vidåkersskolan Till dig som börjar på Vidåkersskolan 2012/2013 SKOLAN ÄR VIKTIG! Vi hoppas Du håller med oss om detta och att du kommer att trivas. Det är en förmån att få gå i skolan och den är viktig för Din framtid.

Läs mer

Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero

Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero 4 : 1 Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero Kapitlets innehåll - 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - tillämpningsområde (2 ), - arbetsmiljö (3 och 4 ), - ordningsregler (5 ), - disciplinära

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld Dnr 2016/80 Id 20601 Handlingsplan mot hot och våld Fastställd 2016-06-22, BUN 103 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 HANDLINGSPLANENS SYFTE... 3 1.2 HANDLINGSPLANENS UPPBYGGNAD... 3 1.3 LOKAL

Läs mer

Till dig som går på Valstaskolan TILLSAMMANS på Valstaskolan

Till dig som går på Valstaskolan TILLSAMMANS på Valstaskolan Till dig som går på Valstaskolan TILLSAMMANS på Valstaskolan 1(9) TILLSAMMANS Hos oss möts barn, ungdomar och vuxna på världens viktigaste arbetsplats. Det är här vi vuxna ska hjälpa Dig som växer upp

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk

Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk För Alléskolan, Nästegårdsskolan, Lagmansgymnasiet och fritidsgårdarna Gäller fr.o.m. 2016-08-01 Antagen av bildningschef 2016-08-01 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014)

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Vår vision Alla ska lyckas! Falkenbergs gymnasieskola och gymnasiesärskola är

Läs mer

Som Elev är jag medveten om skolans ordningsregler. Roslagen Education AB Carl Wahren Gymnasium Uppdaterad

Som Elev är jag medveten om skolans ordningsregler. Roslagen Education AB Carl Wahren Gymnasium Uppdaterad Ordningsregler vid Att gå i gymnasieskolan är frivillig, men när du väl accepterat din gymnasieplats är närvaron obligatorisk. Det är skolans ansvar att se till att en kontakt upprättas mellan skola och

Läs mer

ANDT. Alkohol, narkotika, doping & tobak. Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola.

ANDT. Alkohol, narkotika, doping & tobak. Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola. Alkohol, narkotika, doping & tobak Kastalskolans plan för förebyggande arbete. För en drogfri skola. Vad är skolans uppdrag? i läroplanen I läroplanen för grundskolan finns ett tydligt stöd för hälsofrämjande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÄLADSGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÄLADSGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÄLADSGÅRDEN Skolan tar avstånd från alla tendenser till kränkningar genom att arbetet på Fäladsgården genomsyras av att: elever och personal bemöter varandra med

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖREBYGGANDE ARBETE, RISKANALYS PLANERADE ÅTGÄRDER OCH DOKUMENTATION

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖREBYGGANDE ARBETE, RISKANALYS PLANERADE ÅTGÄRDER OCH DOKUMENTATION 1 (11) LIKABEHANDLINGSPLAN FÖREBYGGANDE ARBETE, RISKANALYS PLANERADE ÅTGÄRDER OCH DOKUMENTATION SKOLAN OCH FRITIDSHEMMEN TAR AVSTÅND FRÅN ALLA TENDENSER TILL KRÄNKNINGAR. Våra barns/elevers rättigheter

Läs mer

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro 1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro Fastställd av styrelsen 20160215 Frånvaro från skolan är ofta ett tecken på ohälsa, som kan bero på brister i skolmiljön, dåliga relationer med kamrater eller

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER

HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER HANDLINGSPLAN MOT ALKOHOL OCH DROGER 2016-2017 EBERSTEINSKA GYMNASIET MÅL Ebersteinska gymnasiet är en drogfri skola där varken innehav eller påverkan av droger accepteras. Vi accepterar ingen användning

Läs mer

Konsekvenstrappa för elever på Hummelstaskolan

Konsekvenstrappa för elever på Hummelstaskolan Konsekvenstrappa för elever på Hummelstaskolan Lindriga förseelser mot skolans regler: Konsekvens Ansvarig Enstaka sena ankomster Störande beteende på lektion Glömt material Användande av mobiltelefon

Läs mer

Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun

Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun Internt dokument Handlingsplan Gäller fr.o.m: 2019-05-01 Senast reviderad: 2019-03-19 Dokumentansvarig: Gymnasiechef Sektor/avdelning:

Läs mer

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken Drogpolicy fo r SG/So dra Viken INLEDNING På SG/Södra Viken accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö. Vi ska verka

Läs mer

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö 2016-01-19 Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö På varje skola ska det finnas regler som syftar till att skapa arbetsro i skolan. Många lärare och rektorer känner sig osäkra på vilka åtgärder

Läs mer

Bagarmossens skolas. värdegrund. samlade dokument kring vår BAGARMOSSENS SKOLA. vår VISION

Bagarmossens skolas. värdegrund. samlade dokument kring vår BAGARMOSSENS SKOLA. vår VISION BAGARMOSSENS SKOLA Bagarmossens skolas samlade dokument kring vår värdegrund vår VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

Studiero och trygghet

Studiero och trygghet Per Hansson 2012-11-05 A 1 (7) Studiero och trygghet Introduktion Det här dokumentet beskriver hur vi på Bromstensskolan arbetar för att skapa studiero och trygghet, så att eleverna och pedagogerna kan

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero Juridisk vägledning Reviderad december 2014 Mer om Trygghet och studiero Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero Rektorn och lärarna

Läs mer

Senast uppdaterad: Drogpolicy

Senast uppdaterad: Drogpolicy Senast uppdaterad: 2019-01-21 Drogpolicy Innehåll DROGPOLICY... 1 Syfte... 1 Mål... 1 Regler... 2 Definition av droger... 2 Lagstiftning... 2 FÖREBYGGANDE INSATSER... 3 HANDLINGSPLAN... 4 1. Vid misstanke

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö 1 DEFINITION Med droger avses tobak (cigaretter och snu), alkohol, narkotikaklassade preparat samt medel som används vid sniffning. Det gäller även

Läs mer

ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET

ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET 2016-17 På Karlskrona språkskola önskar vi tillsammans med våra elever och deras vårdnadshavare samarbeta, för att bidra till en uppväxtmiljö som skapar fungerande

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014/15

Likabehandlingsplan 2014/15 Likabehandlingsplan 2014/15 Likabehandlingsfrågor/mobbning/värdegrund Så här gör vi på Östersunds Waldorfskola Här på Östersunds Waldorfskola vill vi erbjuda alla barn en trygg och utvecklande skolmiljö.

Läs mer

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna

ANDT-plan. Alkohol Narkotika Droger Tobak. Sollentuna ANDT-plan Alkohol Narkotika Droger Tobak Sollentuna 2019-02-20 Inledning Under gymnasieåldern kommer många ungdomar i kontakt med tobak, alkohol och droger. Droger och alkohol orsakar inte bara skador

Läs mer

Får läraren lov att ta mina grejer? Om trygghet och studiero i Helsingborgs stads skolor.

Får läraren lov att ta mina grejer? Om trygghet och studiero i Helsingborgs stads skolor. Får läraren lov att ta mina grejer? Om trygghet och studiero i Helsingborgs stads skolor. 1 Visste du att... Olweus är ett vetenskapligt utvärderat program mot mobbning och kränkande behandling. Det är

Läs mer

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor

Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Datum 2016-10-25 5 Antal sidor Policy och handlingsplan ANDT (Alkohol-Narkotika- Dopning och Tobak) för Torsby kommuns skolor Ursprungligen antagen av, datum och Revideringen avser Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september

Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september Ny grundskola 2011 Ny modern skollag med tydliga bestämmelser om ansvar, rättigheter och skyldigheter Nya samlade läroplaner

Läs mer

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM 1 FYRISSKOLAN Götgatan 17-21 UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM Skolgatan 53 ENHETSREKTOR: RUNAR KRANTZ 018-7279790 runar.krantz@uppsala.se 2 3 Skolmiljön ska vara fri

Läs mer

Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan

Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan Handlingsplan för förebyggande av droganvändning samt åtgärder vid Misstanke om Missbruk Misstanke om Påverkan samt Uppenbar Påverkan Inledning Skolan är en arbetsplats där vuxnas attityder, värderingar

Läs mer

Ordningsregler för allas trivsel. Gäller för förskoleklass till år 9 och fritidshemmet

Ordningsregler för allas trivsel. Gäller för förskoleklass till år 9 och fritidshemmet Ordningsregler för allas trivsel Gäller för förskoleklass till år 9 och fritidshemmet Hej och välkommen till ett nytt läsår! Vi ser fram emot ett givande läsår tillsammans med många nya utmaningar och

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Skolråd Hammarskolan

Skolråd Hammarskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Hammarskolan Rapport Dnr: 20170228 Rev: [Datum] Skolråd Hammarskolan 20170228 Pia Bolin, Ann-Lena Schultz, Charlie Svedmark, Ulrika From (justerare), Maria Johansson,

Läs mer

Allt det vi gör och tror på, alla våra strategier och principer syftar till vår vision, mission och våra viktiga värden.

Allt det vi gör och tror på, alla våra strategier och principer syftar till vår vision, mission och våra viktiga värden. SISandan Vårt gemensamma arbete SISandan är ett förväntansdokument för Sollentuna International School. Här beskrivs vad skolan förväntar sig av elever och vårdnadshavare, och vad elever och vårdnadshavare

Läs mer

Välkomna till Tingvallaskolan läsåret

Välkomna till Tingvallaskolan läsåret SIG1000, v4.0, 2012-09-24 1 (8) Välkomna till Tingvallaskolan läsåret 2017-2018 Vår vision för Tingvallaskolan bygger på att vi tror att alla elever ska lyckas. Tingvallaskolan ska vara en skola där alla

Läs mer

Ordningsregler för allas trivsel. Gäller för elever i förskoleklass upp till år 9 och fritidshemmet

Ordningsregler för allas trivsel. Gäller för elever i förskoleklass upp till år 9 och fritidshemmet Ordningsregler för allas trivsel Gäller för elever i förskoleklass upp till år 9 och fritidshemmet Hej och välkommen till ett nytt läsår! Vi ser fram emot ett givande läsår tillsammans med många nya utmaningar

Läs mer

Information om. Kvarnbergsskolan 2018/2019

Information om. Kvarnbergsskolan 2018/2019 HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan Huddinge 2018-08-06 Information om Kvarnbergsskolan 2018/2019 KVARNBERGSSKOLAN Läsåret 2018/2019 har Kvarnbergsskolan cirka 600 elever

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Östra Skolan 2012/2013. Planen reviderad 2012 08 01 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår från Skollagen

Läs mer

Utbildningskontoret. Riktlinjer för en trygg skolmiljö med studiero

Utbildningskontoret. Riktlinjer för en trygg skolmiljö med studiero Utbildningskontoret Riktlinjer för en trygg skolmiljö med studiero INNEHÅLL Riktlinjer... 4 Ansvar på olika nivåer... 5 Rättigheter och förväntningar...6 Befogenheter... 7 Möjliga åtgärder grundskola...8

Läs mer

Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak

Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak Handlingsplan och policy mot ANT; Alkohol, Narkotika och Tobak Mål Skolans mål är att vi skall arbeta för att bli en drogfri skola. Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången skolgång har grundläggande

Läs mer

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk. Antagen av Skolledning 20150901

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk. Antagen av Skolledning 20150901 DE LA GARDIEGYMNASIET handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk Antagen av Skolledning 20150901 handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk bland elever på dlg Kommunfullmäktige i Lidköping har beslutat

Läs mer

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Svalöfs gymnasium vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö.

Läs mer

Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet

Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet Information till dig som är vårdnadshavare för en elev som går på kommunal gymnasieskola i Haninge. Om samarbete, ansvar, trygghet och vad du som

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2013-11-08 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Handlingsplan. för drogfritt gymnasium. Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium. Information till vårdnadshavare och elever

Handlingsplan. för drogfritt gymnasium. Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium. Information till vårdnadshavare och elever Handlingsplan för drogfritt gymnasium Handbok för personal och elever på Ystad Gymnasium Information till vårdnadshavare och elever Upprättad av Gymnasienämnden 16-10-28 DROGFRITT GYMNASIUM Kultur o Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Allmän information från Moröskolan, läsåret

Allmän information från Moröskolan, läsåret Allmän information från Moröskolan, läsåret 2019 2020 Skolans hemsida www.skelleftea.se/moroskolan Här får du, under olika puffar, information om: Skolrådsprotokoll Utvecklingsplaner Plan mot kränkande

Läs mer

2014-09-26 1 (5) I detta dokument avses med drog alkohol och dopingmedel, narkotika samtnarkotikaklassade läkemedel.

2014-09-26 1 (5) I detta dokument avses med drog alkohol och dopingmedel, narkotika samtnarkotikaklassade läkemedel. 2014-09-26 1 (5) Drogpolicy för SG/Broby På Sunne Gymnasieskola/Broby accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö.

Läs mer

DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET

DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET Bildningsförvaltningen rev feb 2015 Vuxenutbildningscentrum DROGPOLICY INTRODUKTIONSPROGRAMMET Åstorps kommun har som mål att alla arbetsplatser ska vara alkohol och drogfria och att kommunens policy ska

Läs mer

Välkomna till Tingvallaskolan läsåret

Välkomna till Tingvallaskolan läsåret 1 (6) Välkomna till Tingvallaskolan läsåret 2018-2019 Sigtuna kommuns vision: Barn och ungdomar i Sigtuna kommuns skolor och förskolor ges de bästa möjliga förutsättningar att utveckla sina kunskaper och

Läs mer

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Drogpolicy för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Handbok för personal Information för föräldrar och elever Antaget av kommunstyrelsen 2012-02-27 Mål Alla som arbetar inom skola och fritidsgård i Norsjö

Läs mer

HUDDINGE KOMMUN. TELEFONNUMMER Sjukanmälan för elever Expedition

HUDDINGE KOMMUN. TELEFONNUMMER Sjukanmälan för elever Expedition HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan KVARNBERGSSKOLAN Läsåret 2019/2020 har Kvarnbergsskolan cirka 660 elever i årskurserna 7-9. I åk 7 och 8 är eleverna indelade i femtongrupper,

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola

Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola Alkohol- och Drogpolicy för Tyresö gymnasium och Tyresö gymnasiesärskola 1 Inledning Vi i Tyresö kommun bryr oss om våra elever, deras hälsa och framtid. Vad elever gör i skolan och på fritiden hänger

Läs mer

Låneavtal för. Personlig Chromebook i grundskolan. Falköpings kommun

Låneavtal för. Personlig Chromebook i grundskolan. Falköpings kommun Låneavtal för Personlig Chromebook i grundskolan Årskurs 7 Läsåret 2019-20 Falköpings kommun 2019-2022 Produktspecifikation: Chromebook Fodral till Chromebook Strömadapter till Chromebook 1 Allmänna förutsättningar

Läs mer

DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET

DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET Reviderad 2018-06-07 DROGPOLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR MÖNSTERÅSGYMNASIET Mönsteråsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga utbildning, en möjlighet att nå bästa tänkbara studieresultat och erbjuda

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY MED HANDLINGSPLAN ------- BRÄCKE KOMMUNS GRUNDSKOLOR 2008.09.01

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY MED HANDLINGSPLAN ------- BRÄCKE KOMMUNS GRUNDSKOLOR 2008.09.01 BRÄCKE KOMMUN ALKOHOL- OCH DROGPOLICY MED HANDLINGSPLAN ------- BRÄCKE KOMMUNS GRUNDSKOLOR 2008.09.01 Alkohol- och drogpolicyn antagen av Barn- och Ungdomsgruppen 2008.12.04 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige

Läs mer

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Innehållsförteckning I. Skolsamfundet, skolområdet och -tiden II. Skolvägen III. Lektioner och arbetsro IV. Raster V. Skolmåltider VI. Klädsel VII.

Läs mer

Ordningsregler inkl. rutiner för frånvarohantering och betyg och bedömning Ådalsskolan

Ordningsregler inkl. rutiner för frånvarohantering och betyg och bedömning Ådalsskolan Ordningsregler inkl. rutiner för frånvarohantering och betyg och bedömning Ådalsskolan 2014 09 08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Ordningsregler... 3 Frånvaro/skolk... 3 Sen ankomst... 3 Avtalad tid...

Läs mer