mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty mysteria Ann-Luise Bertell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty mysteria Ann-Luise Bertell www.labbet.fi"

Transkript

1 mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty

2 PERSONER: FREDDIE, DETEKTIV, tvåspråkig TRASTEN, ASSISTENT, förslagsvis en papegoja TINDRA, tvåspråkig MORRIS, GOSEDJUR, förslagsvis en rosa gris EVELIINA, finskspråkig TANJA, EVELIINAS MAMMA, finskspråkig ANTON, svenskspråkig MOSTER GRETA, svenskspråkig SIV, TINDRAS MAMMA, svenskspråkig JARI, TINDRAS PAPPA, finskspråkig HULKEN, BIOLOGILÄRARE, ingen -skillnad-språkig

3 Scen 1. Freddie och Trasten är utanför Tindras hus. Trasten: kviderittkvideritt! Tyst, Trasten! Vi är ju på ett uppdrag. Trasten: Tyst Trasten! Sluta härma mig och koncentrera dig i stället. Vad hör du? Akta där kommer hon. Trasten: kviderivitt. Jag vet, men man måste spionera då man är detektiv, det hör till jobbet. Anteckna. Vad ser vi. Föräldrar, två barn, vanligt hus. Flickan bär runt med ett gosedjur trots att hon är 14 år. Ingen verkar tala med varandra. Märkligt. Ingen säger faktiskt någonting. De ser inte ens på varandra. Akta hon kommer mot fönstret. Nu springer vi!

4 FREDDIES DETEKTIVBYRÅ ( SÅNG1) Hej, jag heter Freddie och om du inte har mött mig så är det faktiskt på tiden. Jag har en egen byrå, en detektivbyrå. Jag hittar allt du kan tänka dig, från din bortsprungna hund till din råddiga gamla moster, så vänd dig till mig om du behöver hjälp med nånting som gör dig dyster. Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp. Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung en stump nu Trasten. Trasten sjunger: Hej, nu ska vi berätta om det svåraste fall vi sett Det gäller en flicka Tindra. Hon tappade bort sin egen röst, kunde inte ens säga varandra. hon försökte ibland i ensamhet, hennes Morris var hennes enda tröst. Till sist så skrev hon ett brev till oss, det var senaste höst. Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp. Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung en stump nu Trasten. Trasten sjunger: Hej, jag heter Freddie och om du inte har mött mig så Är det faktiskt på tiden. Jag har en egen byrå, en detektivbyrå. Kom nu med på ett äventyr, vi ska ge oss ut på färden Trasten och jag, vi kämpade på, tills gåtan var ur världen Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp, Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung med mig nu Trasten. Freddie och Trasten sjunger.

5 Scen 2. Freddie intervjuar Tindra. Hej, jag heter Freddie. Vi har förstått att din röst är försvunnen. Kan du säga mig exakt när detta hände? Pip. Nu hör jag tyvärr ingenting. Som väntat är detta mycket mystiskt. Ett fall för Freddies detektivbyrå. Pip. Helt klart är att Tindra vill berätta någonting för mig. Du kan vara lugn Tindra. Jag kommer inte att ge upp förrän vi har hittat din röst. Jag kommer att leta överallt, i ditt förflutna, i din garderob, i din jumppakasse, på havets botten, överallt ska jag leta, dag och natt, tills din röst är upphittad. Nu ska Trasten här intervjua Morris, för att se om han har några ledtrådar att komma med. Trasten: Kuku. Morris: Vau, vau. Trasten: Kvitt, kvitt. Morris: Vau, vau. Freddis detektivbyrå har många knep att ta till då fallen är svåra och invecklade. Detta är bara det första. Trasten, vad sa Morris?

6 Trasten: Kvidevitt, knorrekvatt, kvack, kvack, fjutelifjutteli kvatt. Ahaaa, du säger det. Mycket intressant. För att komma vidare i detta fall är vi tvungna att låta Tindra göra en tidsresa. (Freddie lägger huvan på Tindra och tidsresan börjar) TIDSRESAN SÅNG 2 Genom tiden färdas vi, tillbaka till det liv vi levt Tillbaka till de händelser och mänskor som vi mött Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske ser vi något som vi nästan hade glömt Dörrar öppnas, ögon öppnas, öron hör på nytt igen Genom tiden färdas vi, tillbaka till en sommaräng Tillbaka till de drömmar som vi hade någon gång Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske finns det något som vi kan göra en gång till Frågor frågas, var finns svar, kanske vet du mer än du tror Genom tiden färdas vi, tillbaka till det liv vi levt Tillbaka till den människa som vi var för länge sen Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske vet du mera då du kommer hem på nytt Våga hoppa, våga fråga, våga se ditt liv igen Under sången förflyttas Tindra bakåt i tiden. Nu är du framme. Vi ska se vad vi hittar. Trasten, redo med anteckningsblocket!

7 Scen 3. Moster Gretas 50 års kalas. Tindra som liten sjunger SÅNG3 Greta den tjocka och feta Sprang som en grön grobian Så snubblade hon på en lian Som var en pytonorm Som bet henne i benet Och hon skrek Och hon skrek AAAAOOOOOO AAAAOOOOOO Greta den tjocka och feta Sprang hemåt i racerfart Och alla som såg henne undra Vem är det som skriker så Vem är det som springer så Och hon skrek Och hon skrek AAAOOOO.. AAAOOOO.. Åtminstone kan vi konstatera att hon haft en röst en gång i livet. Den saken är alldeles klar. (Tindras springer av och an och skrattar högljutt, hoppar och dansar.) Aha, moster Gretas 50 års kalas, vänta, här kommer moster Greta.

8 Alla sjunger ja må hon leva för Greta. Greta: (Tindra leker vidare under hela denna replik) Så trevligt, så trevligt med alla presenter och guldklockor, det är alldeles för mycket, jag, gamla kärringen, behöver ju inte alls så mycket saker men nog är det ju trevligt med presenter hur gammal man än blir. Tack, tack alla hjärtegoda människor för att ni tänkte på mig. På stackars mig. För att ni tog er tid att komma hit till mitt ynkliga lilla kalas. Och du lilla Tindra, här springer du. Har inte din mamma lärt dig att man måste vara lugn och sitta stilla då man är på kalas. Och vara tyst då äldre människor talar. (Leker vidare) Greta: Ja, ja, barnen nuförtiden, så här ska det ju vara, jag är väl gammaldags.men flickor brukar vara lugna och snälla. Hur gammal är moster nu? Greta: 50 år idag, tänk så tiden har rusat iväg. Levde du redan då dinosaurierna fanns? Greta: Nej, ha, ha, så gammal tycker du väl ändå inte att jag ser ut? Jo. Du har så stora påsar på kinderna. Greta: Du är lustig du Tindra, du vet inte vad du pratar om, men lustig det är du, visst är hon lustig? Här får du en karamell så att du blir snäll som moster. Nej, akta kristallvasen! Jag har fått den i gåva från mina släktingar i Västerås, den kom på posten. Akta den! (Vasen kraschar) Hon välte min nya fina kristallvas! Olydiga hemska unge! Så där gör inte snälla flickor! Nu får du gå till köket och skämmas Tindra.

9 Hmm, bevis nummer ett. En sönderslagen kristallvas. Trasten, lägg bitarna i bevispåse nummer 1. Jag känner att vi är på rätt väg men vi har många pusselbitar kvar att lägga. Vi får ta ett nytt varv till med huvan. (Tidsresan startar) En del av tidsresesången eller musiken här. Jaha. Vem är det som kommer här? Vem ser jag? Det är Eveliina, Tindras bästa vän.

10 Scen 4. Eveliina och Tindra leker, de är små, läser dåligt. Eveliina: (läser ur läkarboken) Och mannen för in sin penis i kvinnans slida. Vid ejakulationen avgår miljoner spermier varav en bråkdel når kvinnans äggledare. En enda spermie blir den slutliga vinnaren och befruktar ägget Okay. Då gör vi det. Nu blir du med barn. Va? Ska jag? Okay då. Nu har jag en bebis i magen. Det är en flicka. Eveliina: Nej. Du måste föra in en penis. Här ta den här pennan. Hur då menar du? Eveliina: Förstår du ingenting. För att det ska bli ett barn måste du stoppa in den här pennan i munnen. Ja. Eveliina: Så där ja Nu tävlar alla spermierna om att nå ägget längst inne i ditt huvud. Kan jag ta bort pennan nu? Eveliina: Nej inte ännu. Ejakulationen har ännu inte inträffat. Men nu då. Eveliina: Ja. Nu är det klart, nu har du en bebis i din mage. Nej, jag vill inte leka den här leken längre!

11 Eveliina: Mamma! Tindra har förstört min nya penna. Hon har haft den i munnen! Nu får du gå hem Tindra! Tanja: Vad håller ni på och läser ur min läkarbok nu igen. Ni får låta mina böcker vara i fred, hur många gånger har jag inte sagt det åt dig Eveliina? Eveliina: Det var Tindra! Det var inte jag! Trasten! Ett nytt bevis. Stoppa genast pennan i bevispåse nummer 2. För att lyckas bra som detektiv är noggrannhet och ordning de viktigaste egenskaperna. Samt en iskall och skarp hjärna förstås. Vad säger du? Ja, förstås, Trasten vill påpeka att kloka medhjälpare också är betydelsefullt. Men vi måste få veta mera om vart Tindras röst försvann. Vi kan helt tydligt se från dessa bilder från tidsresan att Tindras röst existerar. Frågan är bara när den försvann. Och vart. Sch! Jag hör någonting. Trasten, tyst!

12 Scen 5. (Man hör Siv och Jari, Tindras föräldrar gräla våldsamt. Det är sent på kvällen. Tindra lyssnar uppmärksamt) Siv: Jag orkar inte längre. Du tänker bara på dig själv, bara på dig själv. Jari: Ska du säga, jag gör verkligen allt för att få det här att fungera men då du är så satans negativ. Hela tiden samma gamla sura min, dag ut och dag in, det spelar ingen roll hur mycket jag anstränger mig. Siv: Du fattar ingenting, det enda jag vill ha är lite förståelse. Jari: Och det ska du säga, jag gör ingenting annat än förstår dig och ditt dåliga humör. Det är som att tassa på tå kring en vulkan och bara vänta på att lavan kommer över en ännu en gång. Siv: Du kommer aldrig att förstå mig, du har ingen aning om vad jag behöver för att vara lycklig. Det är mitt livs största misstag att jag gifte mig med dig. Jari: Du är ju helt sjuk i huvudet, jag går ut nu. Siv: Nej, gå inte bara iväg. Där ser du hur du är, genast det bränner till lite så sticker du huvudet i sanden. Som en jävla feg struts. Jari: Jag orkar inte mera, endera är det du som är sjuk eller så är jag det. Siv: Lämna mig inte ensam. Jari: Det är så dags nu, att tänka på det.

13 SKILJ ER, SNÄLLA SKILJ ER. JAG VILL INE HÖRA MERA. Jari: Är du vaken Tindra. Du vet inte vad du talar om. Det skulle väl vara det hemskaste av allt. Gå och lägg dig nu, du har skolan i morgon. Men jag kan inte sova då ni skriker så! Siv: Vi skriker inte mera. Gå och lägg dig nu. Blunda och räkna till tusen. Sov nu. Ja. Trasten. Vi kan göra en liten mellanrapport nu eller hur. Vi kan se från tidsresan att Tindra har talat, hon har till och med ropat ganska högt. Man kan också se att folk i hennes förflutna inte har lyssnat på henne, eller hur? De har sagt åt henne att vara tyst, eller skrattat åt henne, då hon har försökt säga något. Och hennes vän Eveliina var inte särskilt vänlig där heller. Eller vad tyckte du Trasten? Men varför försvann Tindras röst? Vi har ingen förklaring till det ännu. Tindra? Har du några kommentarer till, detta vad vi har sett eller till vad jag har sagt? Pip. Eventuellt lite mera volym. Jag vet inte. Det är fortfarande bara Morris som hör vad hon säger. Kan du fråga honom om han vet var vi ska leta nu? Tack. Trasten: Kva, kva? Morris: Noj, noj, oj. Trasten: Kvideli,kvadeli?

14 Morris: Graa, graaa. Vad sa han? Ja. Du har rätt. Morris sa åt Trasten att vi måste gå vidare och titta in i högstadiet. De tror att det är där någonstans som Tindras röst befinner sig. Vi får be Tindra om att fortsätta sin tidsresa. Varsågod. (Tidsresan börjar) SÅNG och musik från tidsresan här.

15 Scen 6. Ja. Nu ser vi Tindra på sin första dag i högstadiet. Hon har sina nya jeans på sig och har stigit upp extra tidigt för att göra sig fin. Nu kommer hon in genom dörren till sin nya skola. Vem är det hon möter? Det är Anton från åttan och hans kompisar. Anton: Nej men titta på henne där, vad hon är ful. Ha, ha, ha. Den fulaste vi har sett hittills idag. Usch, vad de nya sjuorna är fula. Och särskilt hon där. Vad heter du? Kan du inte prata va? Inte nog med att hon är ful. Hon kan inte prata heller. (tystnad, Sen kommer Eveliina) Eveliina: Hej Tindra. Hej Eveliina! Eveliina: Vilka stora bröst du har fått över sommaren, de är störst i hela klassen, ja i hela Finland.

16 (tystnad) KLASSEN SJUNGER ALLA UTOM TINDRA MIN BÄSTA VÄN SÅNG 4 Det enda som jag behöver är en vän som du en vän som jag kan berätta allt för och säga som det är att jag inte vet hur någonting är eller hur saker ska vara att världen känns så kall och grym och mitt i den står jag men för att du finns blir världen varm och i allting finns ett hopp du är min vän min bästa vän jag finns här för dig jag finns i dina ögon, i ditt sinne i ditt skratt Det enda som jag behöver är en vän som du en vän som jag kan berätta allt för och säga som det är att jag inte vet hur någonting är eller hur saker ska vara att världen känns så kall och grym och mitt i den står jag Ge aldrig upp Ge aldrig upp Fast allt känns mörkt och svårt Någonstans, någonstans Finns en vän för dig

17 Ha!! Här ser vi det för första gången, Tindras röst är försvunnen! Hon svarar inte då Anton frågar vad hon heter. Hon säger ingenting för att försvara sig mot Anton. Och inte mot Eveliina heller. Hon är tyst. Hennes röst finns inte då hon skulle behöva den som mest. Mycket mystiskt. Men vad är det som händer? Tindra sjunger till sin spegelbild FULSÅNGEN 5 Jag är ful. Jätteful. Bara ful, ful och ful. mitt hår det är tunt och flyger runt, ser ut som små antenner mina ögon är grå och så små att man kunde tro att de inte finns, man kunde tro att jag inte finns Bläk. Ful. Skitful. Fulast i stan, fulast på hela jorden Ful som stryk som skrutt som skrot Som gamla glömda kalsonger Jag är ful. Jätteful. Bara ful, ful och ful. Mina armar är håriga som en apas, håriga och långa Mina ben är som tjocka korvar och man kunde tro Att skinnet just ska spricka Nu hör man hennes röst i alla fall. Men den är mycket mindre än då hon var liten. Hennes röst har krympt då hon har växt. Men vad är det hon säger till sig själv? Hennes röst kanske har rymt om hon tvingade den att säga så? Detta blir kanske mycket svårare än vad jag tänkte från början. Tänk om hennes röst vägrar komma tillbaka fast vi hittar den? Nu kommer det någon. Nej det är moster Greta. Inte nu igen.

18 Scen 7. Greta: Du har fått såna kvinnliga former, Tindra. Är det inte lite tidigt? Hur gammal är du? 13. Greta: 13!! Ja, du är ju 13 redan. Du skulle ha sett mig då jag var 13, jag var bara skinn och ben, vägde nästan ingenting, så smal så smal. Jag var vacker på den tiden. Tänk jag vägde bara 17 kilo då jag började på första klass i skolan. Kan du tänka dig? 17 kilo? Det skulle man inte tro idag. Greta: Vad sa du? Men det är ju annorlunda nuförtiden, ni äter så näringsrikt och allt det där. Man kommer in i PUBERTETEN mycket tidigare än förr. Och så mycket fett Ja det vet ju alla att man får stora BRÖST om man äter mycket fett. Det har jag aldrig hört? Greta: Hur går det i skolan då? Bra. Greta: Ja just du är ju så duktig så duktig. Bra på att läsa. Har läshuvud. Det har jag alltid sagt. Du kommer att gå långt. Vad ska du bli då du blir stor? Jag vet inte.

19 Greta: Säg nu bara. Någonting måste du ju ha tänkt. Det är så roligt för mig som är gammal att tala med er tonåringar. Jag kanske kan bidra med ett och annat tips. Så att du inte går i samma fällor som jag har gjort. Säg nu någonting? Sångerska. Greta: Sångerska???? Ja, du sa ju själv att jag skulle säga någonting GRETA: Jo men sångerska, det kan du ju inte bli. Det är ju inget riktigt yrke. Och så hård konkurrens. Det vill väl alla flickor bli, sångerska, oberoende av om de kan sjunga eller inte. Nej, lilla vän, det är nog bäst att du skaffar dig ett riktigt yrke. Som du kan försörja dig på. Någonting normalt. Ja men det har jag tänkt GRETA: Jo men det förstår du väl att det skulle du inte orka med. Du som är så bra att läsa, du kunde bli advokat! Tänk att få vara med om rättegångar. Som på TV. Tänk på vad moster Greta har sagt. Jag har varit med förr. (Tystnad) Igen! Tindra svarar inte, hennes röst sviker då hon borde försvara sig själv och säga emot den där hemska kärringen. Hennes röst är mycket opålitlig. Vi får tydligen lära den ett och annat bara vi skulle hitta den. Men vad nu. Vem är detta? Biologiläraren Hulken är i farten.

20 Scen 8. Och till sist, de tre temperatur zonerna är tropiska zonen, tempererade zonen och polara zonen. I den tropiska zonen är årsmedeltemperaturen 20+ celcius. Hit hör bla nästan hela Afrika. I den tempererade zonen är årsmedeltemperaturen under 20+ C men den varmaste månadens medeltemperatur är över 10+ C. Hit hör bl. a Europa. I den polara zonen får den varmaste månadens medeltemperatur inte vara högre är 10+C. Här finns bla Grönland och Antarktis. Hulken: Tack för föredraget Tindra. Lite fler exempel skulle inte ha skadat men annars kan man väl säga att allting var med. Vacker röst du har annars. Riktigt mörk och manlig nästan. ( Härmar henne) Temperaturzonen. (Klassen vrålskrattar)

21 Efter denna händelse är det ingen, förutom Morris som hört Tindras röst. Tindras röst har tydligen försvunnit för att göra vaddå? Vad har du där? Vad är det? Tindras skolväska. (Tar fram en mp3 ur hennes skolväska) Tack Trasten! Vad kan det här vara annat än en mycket viktig ledtråd. (Knäpper på mp3:n och man hör Tindra sjunga som en sångerska) Här hör vi ett prov på, en ledtråd till hur hennes röst låter i verkligheten. En mycket, mycket viktig ledtråd. Spela upp den för Tindra så får vi se hur hon reagerar. TINDRAS LÅT, MYSTERIUM SÅNG 6 Hur högt kan jag flyga hur långt kan jag nå vem kommer jag att möta upp i det blå jag ville så gärna finna min väg tro att den finns någonstans Mysterium, du berättar nåt för mig Mysterium, jag tycker så om dig Mysterium, för dig lever jag mitt liv För dig finns jag till Liksom helium som finns men inte syns vet jag att det finns något för mig jag beger mig ut på en annan färd vägen jag går leder ut i vår värld Refr; Mysterium Som ett sammelsurium av människor och liv ser jag genom allt som händer och sker det finns så mycket vackert att se ett liv att levas, att ta och att ge Refr; Mysterium

22 Scen 9. Varför blir du ledsen Tindra? Trasten, fråga Morris! Trasten: Kvarum kvirr? Morris: Knorr, knorr. Trasten: Kvirrum kva? Morris: Fnorr, fnorr. Trasten och Morris tror att Tindras röst har gömt sig inuti Tindra. Då har ju Freddis detektivbyrå löst ännu ett fall. Vi har hittat Tindras röst inuti henne själv. Och då är det ju hennes eget problem. Eller hur Trasten? Eller kanske vi står inför ett ännu större fall, ett unikt fall för alla detektivbyråer? Hur ska Freddis detektivbyrå kunna hitta Tindras röst inuti henne själv. Hur ska vi få hennes röst att igen börja låta som förr? Ett mycket svårlöst problem. Pip.Pip. Vad säger du? Pip, pip. Tala högre! Pip.

23 Det kan jag förstå. En människa måste absolut ha sin röst. Eller lära sig teckenspråk. Vi får dra ut den. Ligg ner. (Freddie försöker dra ut Tindras röst) Hur låter du nu? Öp. Inte det minsta bättre? Up. Men, hur ska jag då göra. Jag får försöka bulta ut den. (Gör så) Aj. Aha! Ett litet ljud i alla fall. Hur låter det om jag bultar där? Örk. Lite bättre kanske, men vad är det Trasten. Nej du har rätt jag kan inte hålla på och bulta till folk. Det hör inte till en detektivbyrås uppgifter. Jag måste hitta på någon bättre mer sofistikerad metod. Trasten! Vi får försöka locka ut den. Hjälp mig Trasten. (De fjantar sig och försöker få Tindra att börja skratta) Pip. Hi, hi! Hon skrattar! Kan du tala nu? Pip. Mm.

24 Scen 10. Nej! Detta är mitt livs svåraste fall. Rösten finns någonstans där inne men den vill inte komma ut. Den vägrar. Jag kommer inte på någonting. Jag får ta till min list. Jaha Tindra, nu ska du och Trasten gissa gåtor. Den som svarar rätt flest gånger vinner. GÅTSÅNGEN sång 7 Nu så kommer gåta ett En fråga med ett enkelt svar Vad är det som går och går Och aldrig kommer till dörren (Trasten svarar på sitt eget språk på alla gåtorna) Och nu så kommer gåta två En fråga med ett enkelt svar Eller flera stycken Varifrån kommer regnet Och nu så kommer gåta tre Kanske ni kan svaret Vem gråter och gråter utan att kunna sluta Och nu så kommer gåta fyra Kanske ni kan svaret vem är det som sitter i en vägg och kikar ut Och nu så kommer gåta fem Vad är det du inte hör men som ringer som 13 väckarklockor i rummet

25 Min röst. Va? Det är ju som min röst. Nå det var inte riktigt rätt svar men kanske jag ändå kunde ge ett poäng för det svaret, om inte Trasten har något annat förslag. Nej. Nå, men ett poäng till Tindra då men segraren är..tindra! Du talade! Du sa min röst! Segraren är Tindra! Tack, tack. Hurra! Därmed har Freddie och detektivbyrån lyckats lösa ännu ett av sina kvistiga fall. Vi har lyckats hitta Tindras röst och dessutom fått henne att börja tala igen. Men jag vågar inte. Du kan alltid vända dig till Freddies detektivbyrå. Vi löser även de svåraste fall. Har du någonting mera som vi ska hitta åt dig. Jag vågar inte prata. Och vad kan vi hjälpa dig med nu då? Vad ska jag säga då?

26 Jag har löst många fall under min tid med detektivbyrån. Men inget så komplicerat som ditt. Men nu kan jag bara säga en sak till. Du måste bli din egen detektiv. Hur då? Du måste detektivera fram den du är. Leta i alla skrymslen och vrår. Kanske är du en sångerska som sjunger hårdrock. Eller en marinbiolog som dyker bland delfinerna. Men alla säger ju emot mig hela tiden. Jag försöker tala men alla hindrar ju mig. Lyssna inte på dem. Här får du en present från Freddie och Trasten. Magiska öronproppar. Lägg dem i öronen då du möter moster Greta och Anton och sådana. Hur visste du att jag gillade gåtor? Det är en yrkeshemlighet. Men det gäller att hitta det man tycker om. Det gjorde jag och så blev det en egen detektivbyrå. Du kan tro att folk tyckte att jag borde göra någonting annat. Som bli sångerska? Ja, Trasten! Fram med framtidsskon. Vi kan låta Tindra ta ett dopp i framtiden och träffa Anton och mostern. Nej!

27 Det kommer att gå så bra. Du har ju våra magiska öronproppar. De viskar till dig vad du ska säga. Okay. Då tar du på dig skon. Vi vrider iväg. Framtidsresan börjar. Vem är det som kommer först. Jo, det är moster Greta. Här kommer hon. Moster Greta: Nej men hej lilla Tindra. Jag tycker att du har lagt på hullet ganska mycket sedan sist. Äter du för mycket godis? Min vikt är min ensak. Moster Greta: Det har du ju förstås rätt i. Jag har ju ganska fullt upp med min egen. Men dina framtidsplaner då. Inte drömmer du väl om att bli sångerska ännu? Nog ska du väl söka in till juridiska som vi talade om. Du ska lyssna på moster Greta. Jag vet vad som gäller. Om jag tycker om att sjunga och vill bli sångerska så vill jag det och det är din sak att stöda mig om du tycker om mig. Moster Greta: Men du har ju rätt. Jag skulle verkligen tycka om att ha en sångerska i släkten. Jag drömde faktiskt själv om att bli sångerska en gång i världen. Min hemliga dröm är att få åka till Allsången på Skansen. Det kan vi ju göra. Fast i sommar. Moster Greta: Det gör vi, Anders Lundin, här kommer lilla jag!

28 Och nu vänta. Nej nu kommer den stora hemska Anton på nian. Ta det lugnt bara Tindra. Anton: CP!! CP kan du vara själv. Anton: Äh, jag skojar ju bara. Har jag chans på dig? Nej. Anton: Men snälla! Då får nog lov att lära dig att inte skrika hemska saker åt folk först. Folk kan faktiskt ta illa upp. Tänk på det. Med detta tackar jag för mig och för Trasten. Vi hoppas att ni alla vänder er till oss om ni tappar bort någonting. Och att ni alla går hem och tillverkar ett par magiska öronproppar åt er. Man gör så här. Man tar helt vanliga öronproppar. Man tar ut dem ur lådan. Och så blåser man dem full med sin egen andedräkt. Sin alldeles egna unika andedräkt. Sådär. Klart. Lycka till med allt. Hej.

29 TINDRAS LÅT Hur högt kan jag flyga hur långt kan jag nå vem kommer jag att möta upp i det blå jag ville så gärna finna min väg tro att den finns någonstans Mysterium, du berättar nåt för mig Mysterium, jag tycker så om dig Mysterium, för dig lever jag mitt liv För dig finns jag till Liksom helium som finns men inte syns vet jag att det finns något för mig jag beger mig ut på en annan färd vägen jag går leder ut i vår värld Refr; Mysterium Som ett sammelsurium av människor och liv ser jag genom allt som händer och sker det finns så mycket vackert att se ett liv att levas, att ta och att ge Refr; Mysterium SLUT

30

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, 45-65 år, 25-35 år, 22-32 år Jönköping hösten -94 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar,

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm 112 - LÄTT ATT SLÅ! TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare MOPEDOLYCKAN Falle t från Pallen Den Farliga Flaskan Annika Dopping Utgiven av SOS Alarm 1112 -Lätt att Slå! Tre Spännande sagor om Modiga Livräddare

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen.

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen. Familjen Dolorosa av Tina Messing Roller: Vera 63 år Tomas 60 år Främlingen 31 år Spelplatser: Ett tomrum Köket Tamburen Vardagsrummet Scen 1 (I ett tomrum) Ska vi säga hans namn? Nej! Bara en gång. Jag

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3 Regnmakarna Av Klaus Hagerup Del 3 Regnmakarna Den här boken är den tredje av tre med historien om Regnmakarna. Boken är publicerad inom EU-projektet Kids4Future, EIE/06/204/SI2.447395, Creating Actions

Läs mer

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse.

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse. Jon fattade ingenting! Ja vill du jobba som polis? Frågade Ragnar. Jon svarade, jag vet inte och så kan jag inte så mycket om det. Ragnar sa till Jon att det inte var något problem för han kommer att lära

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2012 Lindskog Förlag, författarna och illustratörerna Grafisk form: Josephine Glad/Lisa Kleinschmidt Omslag:

Läs mer

EN PJÄS I FYRA DELAR AV

EN PJÄS I FYRA DELAR AV Fara flytt flugit av Hanna Åkerfelt 1 / 49 FARA FLYTT FLUGIT EN PJÄS I FYRA DELAR AV HANNA ÅKERFELT Hanna Åkerfelt Hakerfelt@hotmail.com Mobil: 045-6769769 Fara flytt flugit av Hanna Åkerfelt 2 / 49 DEL

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST

DEN NYA TIDEN II. MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST DEN NYA TIDEN II MORGONRODNADEN 1840-talet ROMAN AV BO ERNST äfven i den svåraste belägenhet kasta hoppet på nyårsmorgonen någon stråk af sitt vänliga rosenskimmer på den slöja, som för den dödliges blick

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer