mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty mysteria Ann-Luise Bertell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty mysteria Ann-Luise Bertell www.labbet.fi"

Transkript

1 mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty

2 PERSONER: FREDDIE, DETEKTIV, tvåspråkig TRASTEN, ASSISTENT, förslagsvis en papegoja TINDRA, tvåspråkig MORRIS, GOSEDJUR, förslagsvis en rosa gris EVELIINA, finskspråkig TANJA, EVELIINAS MAMMA, finskspråkig ANTON, svenskspråkig MOSTER GRETA, svenskspråkig SIV, TINDRAS MAMMA, svenskspråkig JARI, TINDRAS PAPPA, finskspråkig HULKEN, BIOLOGILÄRARE, ingen -skillnad-språkig

3 Scen 1. Freddie och Trasten är utanför Tindras hus. Trasten: kviderittkvideritt! Tyst, Trasten! Vi är ju på ett uppdrag. Trasten: Tyst Trasten! Sluta härma mig och koncentrera dig i stället. Vad hör du? Akta där kommer hon. Trasten: kviderivitt. Jag vet, men man måste spionera då man är detektiv, det hör till jobbet. Anteckna. Vad ser vi. Föräldrar, två barn, vanligt hus. Flickan bär runt med ett gosedjur trots att hon är 14 år. Ingen verkar tala med varandra. Märkligt. Ingen säger faktiskt någonting. De ser inte ens på varandra. Akta hon kommer mot fönstret. Nu springer vi!

4 FREDDIES DETEKTIVBYRÅ ( SÅNG1) Hej, jag heter Freddie och om du inte har mött mig så är det faktiskt på tiden. Jag har en egen byrå, en detektivbyrå. Jag hittar allt du kan tänka dig, från din bortsprungna hund till din råddiga gamla moster, så vänd dig till mig om du behöver hjälp med nånting som gör dig dyster. Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp. Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung en stump nu Trasten. Trasten sjunger: Hej, nu ska vi berätta om det svåraste fall vi sett Det gäller en flicka Tindra. Hon tappade bort sin egen röst, kunde inte ens säga varandra. hon försökte ibland i ensamhet, hennes Morris var hennes enda tröst. Till sist så skrev hon ett brev till oss, det var senaste höst. Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp. Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung en stump nu Trasten. Trasten sjunger: Hej, jag heter Freddie och om du inte har mött mig så Är det faktiskt på tiden. Jag har en egen byrå, en detektivbyrå. Kom nu med på ett äventyr, vi ska ge oss ut på färden Trasten och jag, vi kämpade på, tills gåtan var ur världen Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp, Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung med mig nu Trasten. Freddie och Trasten sjunger.

5 Scen 2. Freddie intervjuar Tindra. Hej, jag heter Freddie. Vi har förstått att din röst är försvunnen. Kan du säga mig exakt när detta hände? Pip. Nu hör jag tyvärr ingenting. Som väntat är detta mycket mystiskt. Ett fall för Freddies detektivbyrå. Pip. Helt klart är att Tindra vill berätta någonting för mig. Du kan vara lugn Tindra. Jag kommer inte att ge upp förrän vi har hittat din röst. Jag kommer att leta överallt, i ditt förflutna, i din garderob, i din jumppakasse, på havets botten, överallt ska jag leta, dag och natt, tills din röst är upphittad. Nu ska Trasten här intervjua Morris, för att se om han har några ledtrådar att komma med. Trasten: Kuku. Morris: Vau, vau. Trasten: Kvitt, kvitt. Morris: Vau, vau. Freddis detektivbyrå har många knep att ta till då fallen är svåra och invecklade. Detta är bara det första. Trasten, vad sa Morris?

6 Trasten: Kvidevitt, knorrekvatt, kvack, kvack, fjutelifjutteli kvatt. Ahaaa, du säger det. Mycket intressant. För att komma vidare i detta fall är vi tvungna att låta Tindra göra en tidsresa. (Freddie lägger huvan på Tindra och tidsresan börjar) TIDSRESAN SÅNG 2 Genom tiden färdas vi, tillbaka till det liv vi levt Tillbaka till de händelser och mänskor som vi mött Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske ser vi något som vi nästan hade glömt Dörrar öppnas, ögon öppnas, öron hör på nytt igen Genom tiden färdas vi, tillbaka till en sommaräng Tillbaka till de drömmar som vi hade någon gång Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske finns det något som vi kan göra en gång till Frågor frågas, var finns svar, kanske vet du mer än du tror Genom tiden färdas vi, tillbaka till det liv vi levt Tillbaka till den människa som vi var för länge sen Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske vet du mera då du kommer hem på nytt Våga hoppa, våga fråga, våga se ditt liv igen Under sången förflyttas Tindra bakåt i tiden. Nu är du framme. Vi ska se vad vi hittar. Trasten, redo med anteckningsblocket!

7 Scen 3. Moster Gretas 50 års kalas. Tindra som liten sjunger SÅNG3 Greta den tjocka och feta Sprang som en grön grobian Så snubblade hon på en lian Som var en pytonorm Som bet henne i benet Och hon skrek Och hon skrek AAAAOOOOOO AAAAOOOOOO Greta den tjocka och feta Sprang hemåt i racerfart Och alla som såg henne undra Vem är det som skriker så Vem är det som springer så Och hon skrek Och hon skrek AAAOOOO.. AAAOOOO.. Åtminstone kan vi konstatera att hon haft en röst en gång i livet. Den saken är alldeles klar. (Tindras springer av och an och skrattar högljutt, hoppar och dansar.) Aha, moster Gretas 50 års kalas, vänta, här kommer moster Greta.

8 Alla sjunger ja må hon leva för Greta. Greta: (Tindra leker vidare under hela denna replik) Så trevligt, så trevligt med alla presenter och guldklockor, det är alldeles för mycket, jag, gamla kärringen, behöver ju inte alls så mycket saker men nog är det ju trevligt med presenter hur gammal man än blir. Tack, tack alla hjärtegoda människor för att ni tänkte på mig. På stackars mig. För att ni tog er tid att komma hit till mitt ynkliga lilla kalas. Och du lilla Tindra, här springer du. Har inte din mamma lärt dig att man måste vara lugn och sitta stilla då man är på kalas. Och vara tyst då äldre människor talar. (Leker vidare) Greta: Ja, ja, barnen nuförtiden, så här ska det ju vara, jag är väl gammaldags.men flickor brukar vara lugna och snälla. Hur gammal är moster nu? Greta: 50 år idag, tänk så tiden har rusat iväg. Levde du redan då dinosaurierna fanns? Greta: Nej, ha, ha, så gammal tycker du väl ändå inte att jag ser ut? Jo. Du har så stora påsar på kinderna. Greta: Du är lustig du Tindra, du vet inte vad du pratar om, men lustig det är du, visst är hon lustig? Här får du en karamell så att du blir snäll som moster. Nej, akta kristallvasen! Jag har fått den i gåva från mina släktingar i Västerås, den kom på posten. Akta den! (Vasen kraschar) Hon välte min nya fina kristallvas! Olydiga hemska unge! Så där gör inte snälla flickor! Nu får du gå till köket och skämmas Tindra.

9 Hmm, bevis nummer ett. En sönderslagen kristallvas. Trasten, lägg bitarna i bevispåse nummer 1. Jag känner att vi är på rätt väg men vi har många pusselbitar kvar att lägga. Vi får ta ett nytt varv till med huvan. (Tidsresan startar) En del av tidsresesången eller musiken här. Jaha. Vem är det som kommer här? Vem ser jag? Det är Eveliina, Tindras bästa vän.

10 Scen 4. Eveliina och Tindra leker, de är små, läser dåligt. Eveliina: (läser ur läkarboken) Och mannen för in sin penis i kvinnans slida. Vid ejakulationen avgår miljoner spermier varav en bråkdel når kvinnans äggledare. En enda spermie blir den slutliga vinnaren och befruktar ägget Okay. Då gör vi det. Nu blir du med barn. Va? Ska jag? Okay då. Nu har jag en bebis i magen. Det är en flicka. Eveliina: Nej. Du måste föra in en penis. Här ta den här pennan. Hur då menar du? Eveliina: Förstår du ingenting. För att det ska bli ett barn måste du stoppa in den här pennan i munnen. Ja. Eveliina: Så där ja Nu tävlar alla spermierna om att nå ägget längst inne i ditt huvud. Kan jag ta bort pennan nu? Eveliina: Nej inte ännu. Ejakulationen har ännu inte inträffat. Men nu då. Eveliina: Ja. Nu är det klart, nu har du en bebis i din mage. Nej, jag vill inte leka den här leken längre!

11 Eveliina: Mamma! Tindra har förstört min nya penna. Hon har haft den i munnen! Nu får du gå hem Tindra! Tanja: Vad håller ni på och läser ur min läkarbok nu igen. Ni får låta mina böcker vara i fred, hur många gånger har jag inte sagt det åt dig Eveliina? Eveliina: Det var Tindra! Det var inte jag! Trasten! Ett nytt bevis. Stoppa genast pennan i bevispåse nummer 2. För att lyckas bra som detektiv är noggrannhet och ordning de viktigaste egenskaperna. Samt en iskall och skarp hjärna förstås. Vad säger du? Ja, förstås, Trasten vill påpeka att kloka medhjälpare också är betydelsefullt. Men vi måste få veta mera om vart Tindras röst försvann. Vi kan helt tydligt se från dessa bilder från tidsresan att Tindras röst existerar. Frågan är bara när den försvann. Och vart. Sch! Jag hör någonting. Trasten, tyst!

12 Scen 5. (Man hör Siv och Jari, Tindras föräldrar gräla våldsamt. Det är sent på kvällen. Tindra lyssnar uppmärksamt) Siv: Jag orkar inte längre. Du tänker bara på dig själv, bara på dig själv. Jari: Ska du säga, jag gör verkligen allt för att få det här att fungera men då du är så satans negativ. Hela tiden samma gamla sura min, dag ut och dag in, det spelar ingen roll hur mycket jag anstränger mig. Siv: Du fattar ingenting, det enda jag vill ha är lite förståelse. Jari: Och det ska du säga, jag gör ingenting annat än förstår dig och ditt dåliga humör. Det är som att tassa på tå kring en vulkan och bara vänta på att lavan kommer över en ännu en gång. Siv: Du kommer aldrig att förstå mig, du har ingen aning om vad jag behöver för att vara lycklig. Det är mitt livs största misstag att jag gifte mig med dig. Jari: Du är ju helt sjuk i huvudet, jag går ut nu. Siv: Nej, gå inte bara iväg. Där ser du hur du är, genast det bränner till lite så sticker du huvudet i sanden. Som en jävla feg struts. Jari: Jag orkar inte mera, endera är det du som är sjuk eller så är jag det. Siv: Lämna mig inte ensam. Jari: Det är så dags nu, att tänka på det.

13 SKILJ ER, SNÄLLA SKILJ ER. JAG VILL INE HÖRA MERA. Jari: Är du vaken Tindra. Du vet inte vad du talar om. Det skulle väl vara det hemskaste av allt. Gå och lägg dig nu, du har skolan i morgon. Men jag kan inte sova då ni skriker så! Siv: Vi skriker inte mera. Gå och lägg dig nu. Blunda och räkna till tusen. Sov nu. Ja. Trasten. Vi kan göra en liten mellanrapport nu eller hur. Vi kan se från tidsresan att Tindra har talat, hon har till och med ropat ganska högt. Man kan också se att folk i hennes förflutna inte har lyssnat på henne, eller hur? De har sagt åt henne att vara tyst, eller skrattat åt henne, då hon har försökt säga något. Och hennes vän Eveliina var inte särskilt vänlig där heller. Eller vad tyckte du Trasten? Men varför försvann Tindras röst? Vi har ingen förklaring till det ännu. Tindra? Har du några kommentarer till, detta vad vi har sett eller till vad jag har sagt? Pip. Eventuellt lite mera volym. Jag vet inte. Det är fortfarande bara Morris som hör vad hon säger. Kan du fråga honom om han vet var vi ska leta nu? Tack. Trasten: Kva, kva? Morris: Noj, noj, oj. Trasten: Kvideli,kvadeli?

14 Morris: Graa, graaa. Vad sa han? Ja. Du har rätt. Morris sa åt Trasten att vi måste gå vidare och titta in i högstadiet. De tror att det är där någonstans som Tindras röst befinner sig. Vi får be Tindra om att fortsätta sin tidsresa. Varsågod. (Tidsresan börjar) SÅNG och musik från tidsresan här.

15 Scen 6. Ja. Nu ser vi Tindra på sin första dag i högstadiet. Hon har sina nya jeans på sig och har stigit upp extra tidigt för att göra sig fin. Nu kommer hon in genom dörren till sin nya skola. Vem är det hon möter? Det är Anton från åttan och hans kompisar. Anton: Nej men titta på henne där, vad hon är ful. Ha, ha, ha. Den fulaste vi har sett hittills idag. Usch, vad de nya sjuorna är fula. Och särskilt hon där. Vad heter du? Kan du inte prata va? Inte nog med att hon är ful. Hon kan inte prata heller. (tystnad, Sen kommer Eveliina) Eveliina: Hej Tindra. Hej Eveliina! Eveliina: Vilka stora bröst du har fått över sommaren, de är störst i hela klassen, ja i hela Finland.

16 (tystnad) KLASSEN SJUNGER ALLA UTOM TINDRA MIN BÄSTA VÄN SÅNG 4 Det enda som jag behöver är en vän som du en vän som jag kan berätta allt för och säga som det är att jag inte vet hur någonting är eller hur saker ska vara att världen känns så kall och grym och mitt i den står jag men för att du finns blir världen varm och i allting finns ett hopp du är min vän min bästa vän jag finns här för dig jag finns i dina ögon, i ditt sinne i ditt skratt Det enda som jag behöver är en vän som du en vän som jag kan berätta allt för och säga som det är att jag inte vet hur någonting är eller hur saker ska vara att världen känns så kall och grym och mitt i den står jag Ge aldrig upp Ge aldrig upp Fast allt känns mörkt och svårt Någonstans, någonstans Finns en vän för dig

17 Ha!! Här ser vi det för första gången, Tindras röst är försvunnen! Hon svarar inte då Anton frågar vad hon heter. Hon säger ingenting för att försvara sig mot Anton. Och inte mot Eveliina heller. Hon är tyst. Hennes röst finns inte då hon skulle behöva den som mest. Mycket mystiskt. Men vad är det som händer? Tindra sjunger till sin spegelbild FULSÅNGEN 5 Jag är ful. Jätteful. Bara ful, ful och ful. mitt hår det är tunt och flyger runt, ser ut som små antenner mina ögon är grå och så små att man kunde tro att de inte finns, man kunde tro att jag inte finns Bläk. Ful. Skitful. Fulast i stan, fulast på hela jorden Ful som stryk som skrutt som skrot Som gamla glömda kalsonger Jag är ful. Jätteful. Bara ful, ful och ful. Mina armar är håriga som en apas, håriga och långa Mina ben är som tjocka korvar och man kunde tro Att skinnet just ska spricka Nu hör man hennes röst i alla fall. Men den är mycket mindre än då hon var liten. Hennes röst har krympt då hon har växt. Men vad är det hon säger till sig själv? Hennes röst kanske har rymt om hon tvingade den att säga så? Detta blir kanske mycket svårare än vad jag tänkte från början. Tänk om hennes röst vägrar komma tillbaka fast vi hittar den? Nu kommer det någon. Nej det är moster Greta. Inte nu igen.

18 Scen 7. Greta: Du har fått såna kvinnliga former, Tindra. Är det inte lite tidigt? Hur gammal är du? 13. Greta: 13!! Ja, du är ju 13 redan. Du skulle ha sett mig då jag var 13, jag var bara skinn och ben, vägde nästan ingenting, så smal så smal. Jag var vacker på den tiden. Tänk jag vägde bara 17 kilo då jag började på första klass i skolan. Kan du tänka dig? 17 kilo? Det skulle man inte tro idag. Greta: Vad sa du? Men det är ju annorlunda nuförtiden, ni äter så näringsrikt och allt det där. Man kommer in i PUBERTETEN mycket tidigare än förr. Och så mycket fett Ja det vet ju alla att man får stora BRÖST om man äter mycket fett. Det har jag aldrig hört? Greta: Hur går det i skolan då? Bra. Greta: Ja just du är ju så duktig så duktig. Bra på att läsa. Har läshuvud. Det har jag alltid sagt. Du kommer att gå långt. Vad ska du bli då du blir stor? Jag vet inte.

19 Greta: Säg nu bara. Någonting måste du ju ha tänkt. Det är så roligt för mig som är gammal att tala med er tonåringar. Jag kanske kan bidra med ett och annat tips. Så att du inte går i samma fällor som jag har gjort. Säg nu någonting? Sångerska. Greta: Sångerska???? Ja, du sa ju själv att jag skulle säga någonting GRETA: Jo men sångerska, det kan du ju inte bli. Det är ju inget riktigt yrke. Och så hård konkurrens. Det vill väl alla flickor bli, sångerska, oberoende av om de kan sjunga eller inte. Nej, lilla vän, det är nog bäst att du skaffar dig ett riktigt yrke. Som du kan försörja dig på. Någonting normalt. Ja men det har jag tänkt GRETA: Jo men det förstår du väl att det skulle du inte orka med. Du som är så bra att läsa, du kunde bli advokat! Tänk att få vara med om rättegångar. Som på TV. Tänk på vad moster Greta har sagt. Jag har varit med förr. (Tystnad) Igen! Tindra svarar inte, hennes röst sviker då hon borde försvara sig själv och säga emot den där hemska kärringen. Hennes röst är mycket opålitlig. Vi får tydligen lära den ett och annat bara vi skulle hitta den. Men vad nu. Vem är detta? Biologiläraren Hulken är i farten.

20 Scen 8. Och till sist, de tre temperatur zonerna är tropiska zonen, tempererade zonen och polara zonen. I den tropiska zonen är årsmedeltemperaturen 20+ celcius. Hit hör bla nästan hela Afrika. I den tempererade zonen är årsmedeltemperaturen under 20+ C men den varmaste månadens medeltemperatur är över 10+ C. Hit hör bl. a Europa. I den polara zonen får den varmaste månadens medeltemperatur inte vara högre är 10+C. Här finns bla Grönland och Antarktis. Hulken: Tack för föredraget Tindra. Lite fler exempel skulle inte ha skadat men annars kan man väl säga att allting var med. Vacker röst du har annars. Riktigt mörk och manlig nästan. ( Härmar henne) Temperaturzonen. (Klassen vrålskrattar)

21 Efter denna händelse är det ingen, förutom Morris som hört Tindras röst. Tindras röst har tydligen försvunnit för att göra vaddå? Vad har du där? Vad är det? Tindras skolväska. (Tar fram en mp3 ur hennes skolväska) Tack Trasten! Vad kan det här vara annat än en mycket viktig ledtråd. (Knäpper på mp3:n och man hör Tindra sjunga som en sångerska) Här hör vi ett prov på, en ledtråd till hur hennes röst låter i verkligheten. En mycket, mycket viktig ledtråd. Spela upp den för Tindra så får vi se hur hon reagerar. TINDRAS LÅT, MYSTERIUM SÅNG 6 Hur högt kan jag flyga hur långt kan jag nå vem kommer jag att möta upp i det blå jag ville så gärna finna min väg tro att den finns någonstans Mysterium, du berättar nåt för mig Mysterium, jag tycker så om dig Mysterium, för dig lever jag mitt liv För dig finns jag till Liksom helium som finns men inte syns vet jag att det finns något för mig jag beger mig ut på en annan färd vägen jag går leder ut i vår värld Refr; Mysterium Som ett sammelsurium av människor och liv ser jag genom allt som händer och sker det finns så mycket vackert att se ett liv att levas, att ta och att ge Refr; Mysterium

22 Scen 9. Varför blir du ledsen Tindra? Trasten, fråga Morris! Trasten: Kvarum kvirr? Morris: Knorr, knorr. Trasten: Kvirrum kva? Morris: Fnorr, fnorr. Trasten och Morris tror att Tindras röst har gömt sig inuti Tindra. Då har ju Freddis detektivbyrå löst ännu ett fall. Vi har hittat Tindras röst inuti henne själv. Och då är det ju hennes eget problem. Eller hur Trasten? Eller kanske vi står inför ett ännu större fall, ett unikt fall för alla detektivbyråer? Hur ska Freddis detektivbyrå kunna hitta Tindras röst inuti henne själv. Hur ska vi få hennes röst att igen börja låta som förr? Ett mycket svårlöst problem. Pip.Pip. Vad säger du? Pip, pip. Tala högre! Pip.

23 Det kan jag förstå. En människa måste absolut ha sin röst. Eller lära sig teckenspråk. Vi får dra ut den. Ligg ner. (Freddie försöker dra ut Tindras röst) Hur låter du nu? Öp. Inte det minsta bättre? Up. Men, hur ska jag då göra. Jag får försöka bulta ut den. (Gör så) Aj. Aha! Ett litet ljud i alla fall. Hur låter det om jag bultar där? Örk. Lite bättre kanske, men vad är det Trasten. Nej du har rätt jag kan inte hålla på och bulta till folk. Det hör inte till en detektivbyrås uppgifter. Jag måste hitta på någon bättre mer sofistikerad metod. Trasten! Vi får försöka locka ut den. Hjälp mig Trasten. (De fjantar sig och försöker få Tindra att börja skratta) Pip. Hi, hi! Hon skrattar! Kan du tala nu? Pip. Mm.

24 Scen 10. Nej! Detta är mitt livs svåraste fall. Rösten finns någonstans där inne men den vill inte komma ut. Den vägrar. Jag kommer inte på någonting. Jag får ta till min list. Jaha Tindra, nu ska du och Trasten gissa gåtor. Den som svarar rätt flest gånger vinner. GÅTSÅNGEN sång 7 Nu så kommer gåta ett En fråga med ett enkelt svar Vad är det som går och går Och aldrig kommer till dörren (Trasten svarar på sitt eget språk på alla gåtorna) Och nu så kommer gåta två En fråga med ett enkelt svar Eller flera stycken Varifrån kommer regnet Och nu så kommer gåta tre Kanske ni kan svaret Vem gråter och gråter utan att kunna sluta Och nu så kommer gåta fyra Kanske ni kan svaret vem är det som sitter i en vägg och kikar ut Och nu så kommer gåta fem Vad är det du inte hör men som ringer som 13 väckarklockor i rummet

25 Min röst. Va? Det är ju som min röst. Nå det var inte riktigt rätt svar men kanske jag ändå kunde ge ett poäng för det svaret, om inte Trasten har något annat förslag. Nej. Nå, men ett poäng till Tindra då men segraren är..tindra! Du talade! Du sa min röst! Segraren är Tindra! Tack, tack. Hurra! Därmed har Freddie och detektivbyrån lyckats lösa ännu ett av sina kvistiga fall. Vi har lyckats hitta Tindras röst och dessutom fått henne att börja tala igen. Men jag vågar inte. Du kan alltid vända dig till Freddies detektivbyrå. Vi löser även de svåraste fall. Har du någonting mera som vi ska hitta åt dig. Jag vågar inte prata. Och vad kan vi hjälpa dig med nu då? Vad ska jag säga då?

26 Jag har löst många fall under min tid med detektivbyrån. Men inget så komplicerat som ditt. Men nu kan jag bara säga en sak till. Du måste bli din egen detektiv. Hur då? Du måste detektivera fram den du är. Leta i alla skrymslen och vrår. Kanske är du en sångerska som sjunger hårdrock. Eller en marinbiolog som dyker bland delfinerna. Men alla säger ju emot mig hela tiden. Jag försöker tala men alla hindrar ju mig. Lyssna inte på dem. Här får du en present från Freddie och Trasten. Magiska öronproppar. Lägg dem i öronen då du möter moster Greta och Anton och sådana. Hur visste du att jag gillade gåtor? Det är en yrkeshemlighet. Men det gäller att hitta det man tycker om. Det gjorde jag och så blev det en egen detektivbyrå. Du kan tro att folk tyckte att jag borde göra någonting annat. Som bli sångerska? Ja, Trasten! Fram med framtidsskon. Vi kan låta Tindra ta ett dopp i framtiden och träffa Anton och mostern. Nej!

27 Det kommer att gå så bra. Du har ju våra magiska öronproppar. De viskar till dig vad du ska säga. Okay. Då tar du på dig skon. Vi vrider iväg. Framtidsresan börjar. Vem är det som kommer först. Jo, det är moster Greta. Här kommer hon. Moster Greta: Nej men hej lilla Tindra. Jag tycker att du har lagt på hullet ganska mycket sedan sist. Äter du för mycket godis? Min vikt är min ensak. Moster Greta: Det har du ju förstås rätt i. Jag har ju ganska fullt upp med min egen. Men dina framtidsplaner då. Inte drömmer du väl om att bli sångerska ännu? Nog ska du väl söka in till juridiska som vi talade om. Du ska lyssna på moster Greta. Jag vet vad som gäller. Om jag tycker om att sjunga och vill bli sångerska så vill jag det och det är din sak att stöda mig om du tycker om mig. Moster Greta: Men du har ju rätt. Jag skulle verkligen tycka om att ha en sångerska i släkten. Jag drömde faktiskt själv om att bli sångerska en gång i världen. Min hemliga dröm är att få åka till Allsången på Skansen. Det kan vi ju göra. Fast i sommar. Moster Greta: Det gör vi, Anders Lundin, här kommer lilla jag!

28 Och nu vänta. Nej nu kommer den stora hemska Anton på nian. Ta det lugnt bara Tindra. Anton: CP!! CP kan du vara själv. Anton: Äh, jag skojar ju bara. Har jag chans på dig? Nej. Anton: Men snälla! Då får nog lov att lära dig att inte skrika hemska saker åt folk först. Folk kan faktiskt ta illa upp. Tänk på det. Med detta tackar jag för mig och för Trasten. Vi hoppas att ni alla vänder er till oss om ni tappar bort någonting. Och att ni alla går hem och tillverkar ett par magiska öronproppar åt er. Man gör så här. Man tar helt vanliga öronproppar. Man tar ut dem ur lådan. Och så blåser man dem full med sin egen andedräkt. Sin alldeles egna unika andedräkt. Sådär. Klart. Lycka till med allt. Hej.

29 TINDRAS LÅT Hur högt kan jag flyga hur långt kan jag nå vem kommer jag att möta upp i det blå jag ville så gärna finna min väg tro att den finns någonstans Mysterium, du berättar nåt för mig Mysterium, jag tycker så om dig Mysterium, för dig lever jag mitt liv För dig finns jag till Liksom helium som finns men inte syns vet jag att det finns något för mig jag beger mig ut på en annan färd vägen jag går leder ut i vår värld Refr; Mysterium Som ett sammelsurium av människor och liv ser jag genom allt som händer och sker det finns så mycket vackert att se ett liv att levas, att ta och att ge Refr; Mysterium SLUT

30

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv: Kommissarie Tax deckarskola Hej, jag heter Elsie Petrén och jag är författare till kommissarie Taxböckerna. Vill du också skriva ett mysterium? Här får du några tips på hur jag gör när jag skapar mina

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Rebecka 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Rebecka 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade en morgon i mitt hem, jag bodde på landet i en liten by i riket Siltarp. Mitt hem bestod av tre rum där jag, mina sju syskon samt far och mor bodde. I samma sekund kommer

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan:

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Steg 1. Skriv ut berättelsen på A4 ark. Om du har en skrivare som skriver ut dubbelsidigt, tänk på att inte skriva ut den här sidan, dvs skriv

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan!

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan! Kapitel 1 Ljuden Arga Johanna spände ögonen i både Erik och Karl. -Sluta upp med det där genast. -Men, sa Erik och Karl, vi gör ju ingenting. -Hör du det där ljudet, säger Erik till Karl. Det låter som

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Resultatredovisning för Test Testsson

Resultatredovisning för Test Testsson Normjämförelse Jämförelsegrupp: Pojkar - årskurs 4 Totalpoäng 10 Råpoäng Stanine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Stanine 1 är ett mycket undergenomsnittligt värde som 4,0 % av jämförelsegruppen har. Redovisning av delskalor

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still.

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still. Kom alla mina gymnaster * Alla ställer upp vid en linje och skall sedan ta sig över till motsatt sida som nedan... - Kom alla mina gymnaster, ropar ledaren. - Som vaddå?, svarar gymnsterna - Som... långa

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 Mattias Sandström Öregrundsgatan 11/004 11559 Stockholm mattias@beauty.se 073-9344500 Vad skulle du göra om du skulle dö? Det är frågan

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1 INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 1 (prata) I den här serien ska vi presentera några av hinduismens mest kända berättelser i form

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 Roller: Pojken, Flickan, Fröken, Mamman, Polarn Barndomsprojektet 05 Dramatiska Institutet ENTRÉ Vi anar det redan: en kvinnas nynnande sång, ett skratt, och underjorden

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 Roller: Dottern, Pappan, Mamman SCEN ETT Dottern dansar sakta runt med slutna ögon. Med henne dansar mamman och Pappan. De snurrar, hand i hand, genom tid

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 12

Blixten och hans Vänner kapitel 12 Kapitel 12 Blixten och hans Vänner kapitel 12 I vilket vännerna behöver hjälp När museet öppnade lyckades Vännerna smyga sig ut och upp till sophögen utan att bli upptäckta. "Det är där hon är", sa Blixten

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos Krille Klåfinger får en flygtur Oversat af Vivianna Nyroos 1 Presentation av karaktärerna på innerfliken: Mammi Mamma Krille Klåfinger Nimbus Freddy Flygkikare Pia Pilot Kazandra. 2 SIDE 2/3 Här i det

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer