mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty mysteria Ann-Luise Bertell

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty mysteria Ann-Luise Bertell www.labbet.fi"

Transkript

1 mysterium musikalen Text av Ann-Luise Bertell Musik av Jan Hyöty

2 PERSONER: FREDDIE, DETEKTIV, tvåspråkig TRASTEN, ASSISTENT, förslagsvis en papegoja TINDRA, tvåspråkig MORRIS, GOSEDJUR, förslagsvis en rosa gris EVELIINA, finskspråkig TANJA, EVELIINAS MAMMA, finskspråkig ANTON, svenskspråkig MOSTER GRETA, svenskspråkig SIV, TINDRAS MAMMA, svenskspråkig JARI, TINDRAS PAPPA, finskspråkig HULKEN, BIOLOGILÄRARE, ingen -skillnad-språkig

3 Scen 1. Freddie och Trasten är utanför Tindras hus. Trasten: kviderittkvideritt! Tyst, Trasten! Vi är ju på ett uppdrag. Trasten: Tyst Trasten! Sluta härma mig och koncentrera dig i stället. Vad hör du? Akta där kommer hon. Trasten: kviderivitt. Jag vet, men man måste spionera då man är detektiv, det hör till jobbet. Anteckna. Vad ser vi. Föräldrar, två barn, vanligt hus. Flickan bär runt med ett gosedjur trots att hon är 14 år. Ingen verkar tala med varandra. Märkligt. Ingen säger faktiskt någonting. De ser inte ens på varandra. Akta hon kommer mot fönstret. Nu springer vi!

4 FREDDIES DETEKTIVBYRÅ ( SÅNG1) Hej, jag heter Freddie och om du inte har mött mig så är det faktiskt på tiden. Jag har en egen byrå, en detektivbyrå. Jag hittar allt du kan tänka dig, från din bortsprungna hund till din råddiga gamla moster, så vänd dig till mig om du behöver hjälp med nånting som gör dig dyster. Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp. Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung en stump nu Trasten. Trasten sjunger: Hej, nu ska vi berätta om det svåraste fall vi sett Det gäller en flicka Tindra. Hon tappade bort sin egen röst, kunde inte ens säga varandra. hon försökte ibland i ensamhet, hennes Morris var hennes enda tröst. Till sist så skrev hon ett brev till oss, det var senaste höst. Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp. Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung en stump nu Trasten. Trasten sjunger: Hej, jag heter Freddie och om du inte har mött mig så Är det faktiskt på tiden. Jag har en egen byrå, en detektivbyrå. Kom nu med på ett äventyr, vi ska ge oss ut på färden Trasten och jag, vi kämpade på, tills gåtan var ur världen Och här så kommer Trasten, min vän och min hjälp, Trasten kan sjunga på det vackraste vis, sjung med mig nu Trasten. Freddie och Trasten sjunger.

5 Scen 2. Freddie intervjuar Tindra. Hej, jag heter Freddie. Vi har förstått att din röst är försvunnen. Kan du säga mig exakt när detta hände? Pip. Nu hör jag tyvärr ingenting. Som väntat är detta mycket mystiskt. Ett fall för Freddies detektivbyrå. Pip. Helt klart är att Tindra vill berätta någonting för mig. Du kan vara lugn Tindra. Jag kommer inte att ge upp förrän vi har hittat din röst. Jag kommer att leta överallt, i ditt förflutna, i din garderob, i din jumppakasse, på havets botten, överallt ska jag leta, dag och natt, tills din röst är upphittad. Nu ska Trasten här intervjua Morris, för att se om han har några ledtrådar att komma med. Trasten: Kuku. Morris: Vau, vau. Trasten: Kvitt, kvitt. Morris: Vau, vau. Freddis detektivbyrå har många knep att ta till då fallen är svåra och invecklade. Detta är bara det första. Trasten, vad sa Morris?

6 Trasten: Kvidevitt, knorrekvatt, kvack, kvack, fjutelifjutteli kvatt. Ahaaa, du säger det. Mycket intressant. För att komma vidare i detta fall är vi tvungna att låta Tindra göra en tidsresa. (Freddie lägger huvan på Tindra och tidsresan börjar) TIDSRESAN SÅNG 2 Genom tiden färdas vi, tillbaka till det liv vi levt Tillbaka till de händelser och mänskor som vi mött Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske ser vi något som vi nästan hade glömt Dörrar öppnas, ögon öppnas, öron hör på nytt igen Genom tiden färdas vi, tillbaka till en sommaräng Tillbaka till de drömmar som vi hade någon gång Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske finns det något som vi kan göra en gång till Frågor frågas, var finns svar, kanske vet du mer än du tror Genom tiden färdas vi, tillbaka till det liv vi levt Tillbaka till den människa som vi var för länge sen Genom sfärer genom rymder genom tidens vind Kanske vet du mera då du kommer hem på nytt Våga hoppa, våga fråga, våga se ditt liv igen Under sången förflyttas Tindra bakåt i tiden. Nu är du framme. Vi ska se vad vi hittar. Trasten, redo med anteckningsblocket!

7 Scen 3. Moster Gretas 50 års kalas. Tindra som liten sjunger SÅNG3 Greta den tjocka och feta Sprang som en grön grobian Så snubblade hon på en lian Som var en pytonorm Som bet henne i benet Och hon skrek Och hon skrek AAAAOOOOOO AAAAOOOOOO Greta den tjocka och feta Sprang hemåt i racerfart Och alla som såg henne undra Vem är det som skriker så Vem är det som springer så Och hon skrek Och hon skrek AAAOOOO.. AAAOOOO.. Åtminstone kan vi konstatera att hon haft en röst en gång i livet. Den saken är alldeles klar. (Tindras springer av och an och skrattar högljutt, hoppar och dansar.) Aha, moster Gretas 50 års kalas, vänta, här kommer moster Greta.

8 Alla sjunger ja må hon leva för Greta. Greta: (Tindra leker vidare under hela denna replik) Så trevligt, så trevligt med alla presenter och guldklockor, det är alldeles för mycket, jag, gamla kärringen, behöver ju inte alls så mycket saker men nog är det ju trevligt med presenter hur gammal man än blir. Tack, tack alla hjärtegoda människor för att ni tänkte på mig. På stackars mig. För att ni tog er tid att komma hit till mitt ynkliga lilla kalas. Och du lilla Tindra, här springer du. Har inte din mamma lärt dig att man måste vara lugn och sitta stilla då man är på kalas. Och vara tyst då äldre människor talar. (Leker vidare) Greta: Ja, ja, barnen nuförtiden, så här ska det ju vara, jag är väl gammaldags.men flickor brukar vara lugna och snälla. Hur gammal är moster nu? Greta: 50 år idag, tänk så tiden har rusat iväg. Levde du redan då dinosaurierna fanns? Greta: Nej, ha, ha, så gammal tycker du väl ändå inte att jag ser ut? Jo. Du har så stora påsar på kinderna. Greta: Du är lustig du Tindra, du vet inte vad du pratar om, men lustig det är du, visst är hon lustig? Här får du en karamell så att du blir snäll som moster. Nej, akta kristallvasen! Jag har fått den i gåva från mina släktingar i Västerås, den kom på posten. Akta den! (Vasen kraschar) Hon välte min nya fina kristallvas! Olydiga hemska unge! Så där gör inte snälla flickor! Nu får du gå till köket och skämmas Tindra.

9 Hmm, bevis nummer ett. En sönderslagen kristallvas. Trasten, lägg bitarna i bevispåse nummer 1. Jag känner att vi är på rätt väg men vi har många pusselbitar kvar att lägga. Vi får ta ett nytt varv till med huvan. (Tidsresan startar) En del av tidsresesången eller musiken här. Jaha. Vem är det som kommer här? Vem ser jag? Det är Eveliina, Tindras bästa vän.

10 Scen 4. Eveliina och Tindra leker, de är små, läser dåligt. Eveliina: (läser ur läkarboken) Och mannen för in sin penis i kvinnans slida. Vid ejakulationen avgår miljoner spermier varav en bråkdel når kvinnans äggledare. En enda spermie blir den slutliga vinnaren och befruktar ägget Okay. Då gör vi det. Nu blir du med barn. Va? Ska jag? Okay då. Nu har jag en bebis i magen. Det är en flicka. Eveliina: Nej. Du måste föra in en penis. Här ta den här pennan. Hur då menar du? Eveliina: Förstår du ingenting. För att det ska bli ett barn måste du stoppa in den här pennan i munnen. Ja. Eveliina: Så där ja Nu tävlar alla spermierna om att nå ägget längst inne i ditt huvud. Kan jag ta bort pennan nu? Eveliina: Nej inte ännu. Ejakulationen har ännu inte inträffat. Men nu då. Eveliina: Ja. Nu är det klart, nu har du en bebis i din mage. Nej, jag vill inte leka den här leken längre!

11 Eveliina: Mamma! Tindra har förstört min nya penna. Hon har haft den i munnen! Nu får du gå hem Tindra! Tanja: Vad håller ni på och läser ur min läkarbok nu igen. Ni får låta mina böcker vara i fred, hur många gånger har jag inte sagt det åt dig Eveliina? Eveliina: Det var Tindra! Det var inte jag! Trasten! Ett nytt bevis. Stoppa genast pennan i bevispåse nummer 2. För att lyckas bra som detektiv är noggrannhet och ordning de viktigaste egenskaperna. Samt en iskall och skarp hjärna förstås. Vad säger du? Ja, förstås, Trasten vill påpeka att kloka medhjälpare också är betydelsefullt. Men vi måste få veta mera om vart Tindras röst försvann. Vi kan helt tydligt se från dessa bilder från tidsresan att Tindras röst existerar. Frågan är bara när den försvann. Och vart. Sch! Jag hör någonting. Trasten, tyst!

12 Scen 5. (Man hör Siv och Jari, Tindras föräldrar gräla våldsamt. Det är sent på kvällen. Tindra lyssnar uppmärksamt) Siv: Jag orkar inte längre. Du tänker bara på dig själv, bara på dig själv. Jari: Ska du säga, jag gör verkligen allt för att få det här att fungera men då du är så satans negativ. Hela tiden samma gamla sura min, dag ut och dag in, det spelar ingen roll hur mycket jag anstränger mig. Siv: Du fattar ingenting, det enda jag vill ha är lite förståelse. Jari: Och det ska du säga, jag gör ingenting annat än förstår dig och ditt dåliga humör. Det är som att tassa på tå kring en vulkan och bara vänta på att lavan kommer över en ännu en gång. Siv: Du kommer aldrig att förstå mig, du har ingen aning om vad jag behöver för att vara lycklig. Det är mitt livs största misstag att jag gifte mig med dig. Jari: Du är ju helt sjuk i huvudet, jag går ut nu. Siv: Nej, gå inte bara iväg. Där ser du hur du är, genast det bränner till lite så sticker du huvudet i sanden. Som en jävla feg struts. Jari: Jag orkar inte mera, endera är det du som är sjuk eller så är jag det. Siv: Lämna mig inte ensam. Jari: Det är så dags nu, att tänka på det.

13 SKILJ ER, SNÄLLA SKILJ ER. JAG VILL INE HÖRA MERA. Jari: Är du vaken Tindra. Du vet inte vad du talar om. Det skulle väl vara det hemskaste av allt. Gå och lägg dig nu, du har skolan i morgon. Men jag kan inte sova då ni skriker så! Siv: Vi skriker inte mera. Gå och lägg dig nu. Blunda och räkna till tusen. Sov nu. Ja. Trasten. Vi kan göra en liten mellanrapport nu eller hur. Vi kan se från tidsresan att Tindra har talat, hon har till och med ropat ganska högt. Man kan också se att folk i hennes förflutna inte har lyssnat på henne, eller hur? De har sagt åt henne att vara tyst, eller skrattat åt henne, då hon har försökt säga något. Och hennes vän Eveliina var inte särskilt vänlig där heller. Eller vad tyckte du Trasten? Men varför försvann Tindras röst? Vi har ingen förklaring till det ännu. Tindra? Har du några kommentarer till, detta vad vi har sett eller till vad jag har sagt? Pip. Eventuellt lite mera volym. Jag vet inte. Det är fortfarande bara Morris som hör vad hon säger. Kan du fråga honom om han vet var vi ska leta nu? Tack. Trasten: Kva, kva? Morris: Noj, noj, oj. Trasten: Kvideli,kvadeli?

14 Morris: Graa, graaa. Vad sa han? Ja. Du har rätt. Morris sa åt Trasten att vi måste gå vidare och titta in i högstadiet. De tror att det är där någonstans som Tindras röst befinner sig. Vi får be Tindra om att fortsätta sin tidsresa. Varsågod. (Tidsresan börjar) SÅNG och musik från tidsresan här.

15 Scen 6. Ja. Nu ser vi Tindra på sin första dag i högstadiet. Hon har sina nya jeans på sig och har stigit upp extra tidigt för att göra sig fin. Nu kommer hon in genom dörren till sin nya skola. Vem är det hon möter? Det är Anton från åttan och hans kompisar. Anton: Nej men titta på henne där, vad hon är ful. Ha, ha, ha. Den fulaste vi har sett hittills idag. Usch, vad de nya sjuorna är fula. Och särskilt hon där. Vad heter du? Kan du inte prata va? Inte nog med att hon är ful. Hon kan inte prata heller. (tystnad, Sen kommer Eveliina) Eveliina: Hej Tindra. Hej Eveliina! Eveliina: Vilka stora bröst du har fått över sommaren, de är störst i hela klassen, ja i hela Finland.

16 (tystnad) KLASSEN SJUNGER ALLA UTOM TINDRA MIN BÄSTA VÄN SÅNG 4 Det enda som jag behöver är en vän som du en vän som jag kan berätta allt för och säga som det är att jag inte vet hur någonting är eller hur saker ska vara att världen känns så kall och grym och mitt i den står jag men för att du finns blir världen varm och i allting finns ett hopp du är min vän min bästa vän jag finns här för dig jag finns i dina ögon, i ditt sinne i ditt skratt Det enda som jag behöver är en vän som du en vän som jag kan berätta allt för och säga som det är att jag inte vet hur någonting är eller hur saker ska vara att världen känns så kall och grym och mitt i den står jag Ge aldrig upp Ge aldrig upp Fast allt känns mörkt och svårt Någonstans, någonstans Finns en vän för dig

17 Ha!! Här ser vi det för första gången, Tindras röst är försvunnen! Hon svarar inte då Anton frågar vad hon heter. Hon säger ingenting för att försvara sig mot Anton. Och inte mot Eveliina heller. Hon är tyst. Hennes röst finns inte då hon skulle behöva den som mest. Mycket mystiskt. Men vad är det som händer? Tindra sjunger till sin spegelbild FULSÅNGEN 5 Jag är ful. Jätteful. Bara ful, ful och ful. mitt hår det är tunt och flyger runt, ser ut som små antenner mina ögon är grå och så små att man kunde tro att de inte finns, man kunde tro att jag inte finns Bläk. Ful. Skitful. Fulast i stan, fulast på hela jorden Ful som stryk som skrutt som skrot Som gamla glömda kalsonger Jag är ful. Jätteful. Bara ful, ful och ful. Mina armar är håriga som en apas, håriga och långa Mina ben är som tjocka korvar och man kunde tro Att skinnet just ska spricka Nu hör man hennes röst i alla fall. Men den är mycket mindre än då hon var liten. Hennes röst har krympt då hon har växt. Men vad är det hon säger till sig själv? Hennes röst kanske har rymt om hon tvingade den att säga så? Detta blir kanske mycket svårare än vad jag tänkte från början. Tänk om hennes röst vägrar komma tillbaka fast vi hittar den? Nu kommer det någon. Nej det är moster Greta. Inte nu igen.

18 Scen 7. Greta: Du har fått såna kvinnliga former, Tindra. Är det inte lite tidigt? Hur gammal är du? 13. Greta: 13!! Ja, du är ju 13 redan. Du skulle ha sett mig då jag var 13, jag var bara skinn och ben, vägde nästan ingenting, så smal så smal. Jag var vacker på den tiden. Tänk jag vägde bara 17 kilo då jag började på första klass i skolan. Kan du tänka dig? 17 kilo? Det skulle man inte tro idag. Greta: Vad sa du? Men det är ju annorlunda nuförtiden, ni äter så näringsrikt och allt det där. Man kommer in i PUBERTETEN mycket tidigare än förr. Och så mycket fett Ja det vet ju alla att man får stora BRÖST om man äter mycket fett. Det har jag aldrig hört? Greta: Hur går det i skolan då? Bra. Greta: Ja just du är ju så duktig så duktig. Bra på att läsa. Har läshuvud. Det har jag alltid sagt. Du kommer att gå långt. Vad ska du bli då du blir stor? Jag vet inte.

19 Greta: Säg nu bara. Någonting måste du ju ha tänkt. Det är så roligt för mig som är gammal att tala med er tonåringar. Jag kanske kan bidra med ett och annat tips. Så att du inte går i samma fällor som jag har gjort. Säg nu någonting? Sångerska. Greta: Sångerska???? Ja, du sa ju själv att jag skulle säga någonting GRETA: Jo men sångerska, det kan du ju inte bli. Det är ju inget riktigt yrke. Och så hård konkurrens. Det vill väl alla flickor bli, sångerska, oberoende av om de kan sjunga eller inte. Nej, lilla vän, det är nog bäst att du skaffar dig ett riktigt yrke. Som du kan försörja dig på. Någonting normalt. Ja men det har jag tänkt GRETA: Jo men det förstår du väl att det skulle du inte orka med. Du som är så bra att läsa, du kunde bli advokat! Tänk att få vara med om rättegångar. Som på TV. Tänk på vad moster Greta har sagt. Jag har varit med förr. (Tystnad) Igen! Tindra svarar inte, hennes röst sviker då hon borde försvara sig själv och säga emot den där hemska kärringen. Hennes röst är mycket opålitlig. Vi får tydligen lära den ett och annat bara vi skulle hitta den. Men vad nu. Vem är detta? Biologiläraren Hulken är i farten.

20 Scen 8. Och till sist, de tre temperatur zonerna är tropiska zonen, tempererade zonen och polara zonen. I den tropiska zonen är årsmedeltemperaturen 20+ celcius. Hit hör bla nästan hela Afrika. I den tempererade zonen är årsmedeltemperaturen under 20+ C men den varmaste månadens medeltemperatur är över 10+ C. Hit hör bl. a Europa. I den polara zonen får den varmaste månadens medeltemperatur inte vara högre är 10+C. Här finns bla Grönland och Antarktis. Hulken: Tack för föredraget Tindra. Lite fler exempel skulle inte ha skadat men annars kan man väl säga att allting var med. Vacker röst du har annars. Riktigt mörk och manlig nästan. ( Härmar henne) Temperaturzonen. (Klassen vrålskrattar)

21 Efter denna händelse är det ingen, förutom Morris som hört Tindras röst. Tindras röst har tydligen försvunnit för att göra vaddå? Vad har du där? Vad är det? Tindras skolväska. (Tar fram en mp3 ur hennes skolväska) Tack Trasten! Vad kan det här vara annat än en mycket viktig ledtråd. (Knäpper på mp3:n och man hör Tindra sjunga som en sångerska) Här hör vi ett prov på, en ledtråd till hur hennes röst låter i verkligheten. En mycket, mycket viktig ledtråd. Spela upp den för Tindra så får vi se hur hon reagerar. TINDRAS LÅT, MYSTERIUM SÅNG 6 Hur högt kan jag flyga hur långt kan jag nå vem kommer jag att möta upp i det blå jag ville så gärna finna min väg tro att den finns någonstans Mysterium, du berättar nåt för mig Mysterium, jag tycker så om dig Mysterium, för dig lever jag mitt liv För dig finns jag till Liksom helium som finns men inte syns vet jag att det finns något för mig jag beger mig ut på en annan färd vägen jag går leder ut i vår värld Refr; Mysterium Som ett sammelsurium av människor och liv ser jag genom allt som händer och sker det finns så mycket vackert att se ett liv att levas, att ta och att ge Refr; Mysterium

22 Scen 9. Varför blir du ledsen Tindra? Trasten, fråga Morris! Trasten: Kvarum kvirr? Morris: Knorr, knorr. Trasten: Kvirrum kva? Morris: Fnorr, fnorr. Trasten och Morris tror att Tindras röst har gömt sig inuti Tindra. Då har ju Freddis detektivbyrå löst ännu ett fall. Vi har hittat Tindras röst inuti henne själv. Och då är det ju hennes eget problem. Eller hur Trasten? Eller kanske vi står inför ett ännu större fall, ett unikt fall för alla detektivbyråer? Hur ska Freddis detektivbyrå kunna hitta Tindras röst inuti henne själv. Hur ska vi få hennes röst att igen börja låta som förr? Ett mycket svårlöst problem. Pip.Pip. Vad säger du? Pip, pip. Tala högre! Pip.

23 Det kan jag förstå. En människa måste absolut ha sin röst. Eller lära sig teckenspråk. Vi får dra ut den. Ligg ner. (Freddie försöker dra ut Tindras röst) Hur låter du nu? Öp. Inte det minsta bättre? Up. Men, hur ska jag då göra. Jag får försöka bulta ut den. (Gör så) Aj. Aha! Ett litet ljud i alla fall. Hur låter det om jag bultar där? Örk. Lite bättre kanske, men vad är det Trasten. Nej du har rätt jag kan inte hålla på och bulta till folk. Det hör inte till en detektivbyrås uppgifter. Jag måste hitta på någon bättre mer sofistikerad metod. Trasten! Vi får försöka locka ut den. Hjälp mig Trasten. (De fjantar sig och försöker få Tindra att börja skratta) Pip. Hi, hi! Hon skrattar! Kan du tala nu? Pip. Mm.

24 Scen 10. Nej! Detta är mitt livs svåraste fall. Rösten finns någonstans där inne men den vill inte komma ut. Den vägrar. Jag kommer inte på någonting. Jag får ta till min list. Jaha Tindra, nu ska du och Trasten gissa gåtor. Den som svarar rätt flest gånger vinner. GÅTSÅNGEN sång 7 Nu så kommer gåta ett En fråga med ett enkelt svar Vad är det som går och går Och aldrig kommer till dörren (Trasten svarar på sitt eget språk på alla gåtorna) Och nu så kommer gåta två En fråga med ett enkelt svar Eller flera stycken Varifrån kommer regnet Och nu så kommer gåta tre Kanske ni kan svaret Vem gråter och gråter utan att kunna sluta Och nu så kommer gåta fyra Kanske ni kan svaret vem är det som sitter i en vägg och kikar ut Och nu så kommer gåta fem Vad är det du inte hör men som ringer som 13 väckarklockor i rummet

25 Min röst. Va? Det är ju som min röst. Nå det var inte riktigt rätt svar men kanske jag ändå kunde ge ett poäng för det svaret, om inte Trasten har något annat förslag. Nej. Nå, men ett poäng till Tindra då men segraren är..tindra! Du talade! Du sa min röst! Segraren är Tindra! Tack, tack. Hurra! Därmed har Freddie och detektivbyrån lyckats lösa ännu ett av sina kvistiga fall. Vi har lyckats hitta Tindras röst och dessutom fått henne att börja tala igen. Men jag vågar inte. Du kan alltid vända dig till Freddies detektivbyrå. Vi löser även de svåraste fall. Har du någonting mera som vi ska hitta åt dig. Jag vågar inte prata. Och vad kan vi hjälpa dig med nu då? Vad ska jag säga då?

26 Jag har löst många fall under min tid med detektivbyrån. Men inget så komplicerat som ditt. Men nu kan jag bara säga en sak till. Du måste bli din egen detektiv. Hur då? Du måste detektivera fram den du är. Leta i alla skrymslen och vrår. Kanske är du en sångerska som sjunger hårdrock. Eller en marinbiolog som dyker bland delfinerna. Men alla säger ju emot mig hela tiden. Jag försöker tala men alla hindrar ju mig. Lyssna inte på dem. Här får du en present från Freddie och Trasten. Magiska öronproppar. Lägg dem i öronen då du möter moster Greta och Anton och sådana. Hur visste du att jag gillade gåtor? Det är en yrkeshemlighet. Men det gäller att hitta det man tycker om. Det gjorde jag och så blev det en egen detektivbyrå. Du kan tro att folk tyckte att jag borde göra någonting annat. Som bli sångerska? Ja, Trasten! Fram med framtidsskon. Vi kan låta Tindra ta ett dopp i framtiden och träffa Anton och mostern. Nej!

27 Det kommer att gå så bra. Du har ju våra magiska öronproppar. De viskar till dig vad du ska säga. Okay. Då tar du på dig skon. Vi vrider iväg. Framtidsresan börjar. Vem är det som kommer först. Jo, det är moster Greta. Här kommer hon. Moster Greta: Nej men hej lilla Tindra. Jag tycker att du har lagt på hullet ganska mycket sedan sist. Äter du för mycket godis? Min vikt är min ensak. Moster Greta: Det har du ju förstås rätt i. Jag har ju ganska fullt upp med min egen. Men dina framtidsplaner då. Inte drömmer du väl om att bli sångerska ännu? Nog ska du väl söka in till juridiska som vi talade om. Du ska lyssna på moster Greta. Jag vet vad som gäller. Om jag tycker om att sjunga och vill bli sångerska så vill jag det och det är din sak att stöda mig om du tycker om mig. Moster Greta: Men du har ju rätt. Jag skulle verkligen tycka om att ha en sångerska i släkten. Jag drömde faktiskt själv om att bli sångerska en gång i världen. Min hemliga dröm är att få åka till Allsången på Skansen. Det kan vi ju göra. Fast i sommar. Moster Greta: Det gör vi, Anders Lundin, här kommer lilla jag!

28 Och nu vänta. Nej nu kommer den stora hemska Anton på nian. Ta det lugnt bara Tindra. Anton: CP!! CP kan du vara själv. Anton: Äh, jag skojar ju bara. Har jag chans på dig? Nej. Anton: Men snälla! Då får nog lov att lära dig att inte skrika hemska saker åt folk först. Folk kan faktiskt ta illa upp. Tänk på det. Med detta tackar jag för mig och för Trasten. Vi hoppas att ni alla vänder er till oss om ni tappar bort någonting. Och att ni alla går hem och tillverkar ett par magiska öronproppar åt er. Man gör så här. Man tar helt vanliga öronproppar. Man tar ut dem ur lådan. Och så blåser man dem full med sin egen andedräkt. Sin alldeles egna unika andedräkt. Sådär. Klart. Lycka till med allt. Hej.

29 TINDRAS LÅT Hur högt kan jag flyga hur långt kan jag nå vem kommer jag att möta upp i det blå jag ville så gärna finna min väg tro att den finns någonstans Mysterium, du berättar nåt för mig Mysterium, jag tycker så om dig Mysterium, för dig lever jag mitt liv För dig finns jag till Liksom helium som finns men inte syns vet jag att det finns något för mig jag beger mig ut på en annan färd vägen jag går leder ut i vår värld Refr; Mysterium Som ett sammelsurium av människor och liv ser jag genom allt som händer och sker det finns så mycket vackert att se ett liv att levas, att ta och att ge Refr; Mysterium SLUT

30

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs

INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 GANESHA av Lena Gramstrup Olofgörs INDISKA BERÄTTELSER DEL 2 av Lena Gramstrup Olofgörs Roller: gud: Andreas Rothlin Svensson gudinna gift med Shiva: Cecilia Frode barn till Parvati: Leonard Thinsz Janson KARTTIKEYA - bror till Ganesha:

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD Ref. 66010 Ref. 66010 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "BONDGÅRDEN" INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Läggdags. Karaktärer:

Läggdags. Karaktärer: Karaktärer: : Kai, eldmästaren : Yoda : militär : räv : varg : rockstjärna : rockstjärna : hund : hund Edith : liten flicka som har en nallebjörn : tiger : prins : varulv Läggdags Scen 1,,,, och Ediths

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1-hej

Den magiska dörren. kapitel 1-hej Den magiska dörren kapitel 1-hej Hej, jag heter Josefin. jag är 10 och ett halvt år gammal. Jag har bruna ögon och långt tjockt hår. Jag går på dans och fotboll. Jag har två bästa kompisar, Filippa och

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 12

Blixten och hans Vänner kapitel 12 Kapitel 12 Blixten och hans Vänner kapitel 12 I vilket vännerna behöver hjälp När museet öppnade lyckades Vännerna smyga sig ut och upp till sophögen utan att bli upptäckta. "Det är där hon är", sa Blixten

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv: Kommissarie Tax deckarskola Hej, jag heter Elsie Petrén och jag är författare till kommissarie Taxböckerna. Vill du också skriva ett mysterium? Här får du några tips på hur jag gör när jag skapar mina

Läs mer

D D. Djuren flyttar in

D D. Djuren flyttar in TIGER ANDERSSON juren D D D DD D f yttar in D Tiger Andersson 2012 2012 Layout och omslagsformgivning Lena Thunell Repro All-Media Öresund AB, Malmö Typsnitt Bembo 17/23 En originalproduktion från Publicerat

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Sånglösa_

Sånglösa_ _1.4 2012-11-01 19.52 1.4 heter en flicka. I hela världen finns nog ingen som är mer ledsen än vad hon är. Hon gråter varje dag och hon sitter ensam och tänker och tänker. När hon inte går långa promenader

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Om författaren Namn Ålder Intressen Böcker som jag inspireras av Tidigare utgivna Tack till Om boken

Om författaren Namn Ålder Intressen Böcker som jag inspireras av Tidigare utgivna Tack till Om boken Monstret av Hadeel Om författaren Namn Hadeel Ålder 10 år Intressen Skriva böcker, simma, gymnastik, bowla, pingis, cykla och att vara ute med kompisar. Böcker som jag inspireras av Amulett av Kazu Kibuishi

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Konstsagor. En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit

Konstsagor. En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit Konstsagor En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit ner den själv. Som t.ex. H.C. Andersen har inte fått höra sina sagor från andra utan det är han som har

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Drakens mysterier Av Jonatan Wiman Hej detta är en bok som kommer att handla om medeltiden. Där jag kommer att hitta nya vänner och hitta på mysterier. Men det kommer också hända hemska saker. 1 Kapitel

Läs mer