Katalogen Spara! Innehåller viktig information om telefonnummer, adresser, tider och dina rättigheter som patient.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Katalogen 2010. Spara! Innehåller viktig information om telefonnummer, adresser, tider och dina rättigheter som patient."

Transkript

1 Katalogen 2010 Spara! Innehåller viktig information om telefonnummer, adresser, tider och dina rättigheter som patient. Vi skriver ut fysisk aktivitet på recept (FaR). Det kan både förebygga och behandla sjukdom samt komplettera eller ersätta vissa läkemedel. Fråga personalen på din mottagning om FaR kan vara något för dig!

2 2 Katalogen är framtagen av informationsavdelningen, Landstinget Kronoberg Foto: Hans Runesson Tryck: Ruter Media Group 2010 Distribution: SDR i Växjö

3 Ett gott liv i ett livskraftigt län Så lyder landstingets vision. Att bota och lindra är självklara uppgifter för sjukvården. En lika självklar och viktig uppgift är att förebygga ohälsa och sjukdom så långt som möjligt. Du har som medborgare och patient rätt att få allsidig information om sjukvården, om dina rättigheter och skyldigheter, och naturligtvis om vem du kan vända dig till i olika situationer. Vi hoppas att du snabbt och enkelt ska hitta det du söker i denna katalog. Välkommen att höra av dig! Börje Lindqvist Landstingsdirektör Katalogen kommer ut en gång om året. Under tiden är det möjligt att öppettider, telefonnummer och telefontider ändras, vi hoppas att du har förståelse för detta. Har du synpunkter på katalogen? Hör av dig till informationsavdelningen, e-post: Landstinget Kronoberg Växjö Telefon: Fax: E-post: Internet:

4

5 Patientinformation 6-22 Lättlästa sidor Telefonsidor Landstingsinformation Från A till Ö 52-53

6 Patientinformation Om du blir sjuk Ring 1177 för råd om vård Du kan ringa till sjukvårdsrådgivningen dygnet runt. Här får du prata med någon som kan svara på dina frågor. Du får veta om det är något du kan göra själv eller om du behöver komma till sjuksköterska, läkare eller till sjukhusens akutmottagningar. På webbplatsen 1177.se kan du läsa om sjukdomar, undersökningar och egenvård. Om du blir sjuk på dagen På vårdcentralen finns personal med kunskap och kompetens för att behandla de flesta sjukdomar. Ibland räcker det med goda råd, i andra fall kan du få tid för läkarbesök. Om du behöver specialistvård på sjukhus hjälper din läkare på vårdcentralen dig att ordna detta. För telefonnummer och adress till din vårdcentral se sidorna Om du blir sjuk på kvällen eller under helgen Ring till jourläkarcentralen eller 1177 vid akut sjukdom kvällar och helger, när din egen vårdcentral är stängd. Ring alltid jourläkarcentralen före besök. Ljungby: öppettider: mån fre kl 17 21, lör sön kl 8 21 tel Växjö: öppettider: mån fre kl 17 21, lör sön kl 8 21, tel Ring 112 när det är akut Ring 112 till SOS Alarm om det gäller livshotande sjukdomar och skador. På SOS Alarm finns personal dygnet runt. De ger dig råd under tiden du väntar på ambulans.

7 Patientinformation Egenvård Egenvårdsguiden innehåller råd och tips om vad man själv kan göra för att lindra och bota lättare åkommor. Boken ger dig också hjälp att avgöra när du behöver kontakta vården. Du kan hämta ditt gratisexemplar i sjukhusentréer och på länets vårdcentraler, eller beställa den via vår webbplats på Internettjänster, fler tjänster. Egenvårdsguiden finns också inläst på cd och kan beställas på tel Om ditt barn blir sjukt Akut sjuk Är ditt barn svårt sjukt eller skadat och behöver sjukhusvård vänd dig till barnakutmottagningen, Vid behov av ambulans, ring 112. Rådgivning Vid matproblem och andra späd- och småbarnsproblem, kontakta din barnavårdscentral. Se telefonnummer sidorna För rådgivning och vård av sjuka barn vänder du dig till sjukvårdsrådgivningen 1177 eller din vårdcentral. Egenvård På webbplatsen 1177.se finns information och råd om barn och föräldrar skrivna av sjuksköterskor från BVC och läkare. Där finns också en barnavdelning med filmer som riktar sig direkt till barn.

8 Patientinformation Mina vårdkontakter via Internet Ibland kan Internet vara ett bekvämare sätt att nå din mottagning än via telefon. Du tar kontakt när du själv har tid och möjlighet och du slipper passa telefontider. Det här kan du göra fråga om tid för besök på din mottagning avboka eller omboka tid lämna önskemål om förnyat recept ställa frågor och få råd av din sjuksköterska, läkare eller sjukgymnast lämna önskemål om intyg fråga om journalkopia förnya dina hjälpmedel få påminnelse om bokad tid via e-post eller sms. (Tjänsterna kan variera mellan mottagningarna.) Kom igång! Du kan använda Mina vårdkontakter på två sätt 1. med lösenord 2. med e-legitimation Gå in på klicka på Logga in, sedan Skaffa konto och följ de enkla anvisningarna. Om du vill använda lösenord så skickas det hem till dig inom några dagar. Om du har e-legitimation kan du skaffa användarkonto och logga in direkt. Du kan också få hjälp med att komma igång genom att ringa landstingets hemsida På vår hemsida hittar du information om hälso- och sjukvården i länet. Här kan du ta del av vårt kvalitetsarbete, politiska beslut, aktuella händelser och lediga jobb. Vill du läsa mer om egenvård, sjukdomar, undersökningar och behandlingar rekommenderar vi att du besöker Vi strävar efter att hemsidan ska vara användarvänlig och tillgänglig för alla. Använd gärna våra hjälpmedel som finns i sidhuvudet, såsom sökfunktion, A Ö, anpassa textstorlek och lyssna på sidans innehåll. Det som finns i denna katalog hittar du också på vår webbplats. En sammanfattning av patientinformationen finns översatt till olika språk, lättläst och teckenspråk.

9 Patientinformation På landstingets webbplats finns patientinformation på ditt eget språk Engelska: Franska: Albanska: On the county council s website there is now patient information in your own language. Sur le site internet du Landsting, vous trouverez des informations pour les patients dans votre propre langue. Në vebin e këshillit krahinor gjenden informatat për pacientë në gjuhën tënde. Arabiska: Bosniska: Kroatiska: Persiska: Ryska: Serbiska: Somaliska: Hoyga Internetka ee gole-goboleedka arrimaha caafimaadka (landstinget) waxaad af soomaali ku heleysa warbixin ku saabsan bukaansocodka. Sorani: Tjetjenska:

10 10 Patientinformation Tandvård På Folktandvården satsar vi på förebyggande vård och en god tandhälsa. Med kompetent personal och moderna metoder erbjuder vi tandvård av hög kvalitet. Vi finns på 24 kliniker på 15 orter i länet. Tandvård för alla Folktandvårdens största verksamhet är allmäntandvård, det vill säga vanlig tandvård för barn, ungdomar och vuxna. I Kronoberg finns 17 allmäntandvårdskliniker. Du har rätt att få ett kostnadsförslag före behandling. Undersökning och bedömning som ligger till grund för kostnadsförslaget har tandläkaren rätt att ta betalt för. Uppsökande tandvård För att ge dig som är äldre, sjuk eller funktionshindrad möjlighet till god munhälsa erbjuder Landstinget Kronoberg att en tandhygienist kommer hem till dig för att göra en bedömning av munhålan och för att ge information och råd. Barn och ungdomar Tandvården är gratis till och med det år du fyller 19. Specialisttandvård Folktandvården har fem specialisttandvårdskliniker i länet som tar emot patienter med komplicerade vårdbehov. Rädd för tandläkaren? Vissa kliniker har särskilda resurser för att hjälpa dig. Aktivt tandläkarval för barn och unga I Kronoberg råder fritt tandläkarval för barn och ungdomar mellan 3 och 19 år. Du får fritt välja mellan folktandvård, privata tandvårdskliniker och andra privattandläkare som behandlar barn och unga. Frisktandvård tandvård till ett fast pris När du kommer till oss gör vi en undersökning av dina tänder och utför den behandling som behövs. För detta betalar du på vanligt sätt. Därefter får du ett erbjudande om fortsatt tandvård till ett fast pris de kommande tre åren. Din tandhälsa avgör vad ditt avtal kostar. Du får en egen vårdplan där vi tillsammans arbetar för bättre tandhälsa. I vårdplanen ingår råd om din egenvård. Efter tre år gör vi en ny bedömning och avtalet kan förnyas. Om din tandhälsa blivit bättre kan kostnaden för ditt frisktandvårdsavtal bli lägre. Läs mer om vad som ingår i frisktandvård på www. frisktandvardkronoberg.se

11 Patientinformation 11 Dina rättigheter Om mötet med vårdpersonalen fungerar dåligt blir det lätt missförstånd och fel. Vårdens skyldigheter regleras i flera olika lagar. Som patient har du rätt till kvalitet, säkerhet och trygghet i vården. Du har också rätt till ett gott bemötande, till integritet, till viktig information och möjlighet att välja samt en hel del annat. Läs mer om lagar som styr hälso- och sjukvården på sidan 21. Du har rätt att få begripliga förklaringar om bland annat ditt hälsotillstånd, din diagnos och prognos och möjliga undersöknings- och behandlingsmetoder. Du har också rätt att få information om väntetider, effekter och eventuella biverkningar av läkemedel eller behandlingar. Är du själv alltför sjuk kan någon närstående bevaka dina rättigheter i ditt ställe. Enligt vårdgarantin har du rätt till: Kontakt med vårdcentralen samma dag 0 Du ska få kontakt med sjukvårdsrådgivningen 1177 eller vårdcentral per telefon eller på plats samma dag. Läkarbesök på vårdcentralen inom sju 7 dagar Om vårdpersonalen bedömer att du behöver träffa en läkare på vårdcentral ska du få ett sådant besök inom sju dagar. Besök inom den specialiserade vården 90 inom 90 dagar Om läkare på vårdcentralen bedömer att du behöver besöka specialistvården ska du få ett besök där inom 90 dagar. Det gäller även med egenremiss. Du har rätt till vård i rimlig tid Enligt den nationella vård- och behandlingsgarantin ska du få tid för besök och behandling inom vissa tidsgränser. Vårdgarantin gäller planerad vård, och den gäller alla. Blir du akut sjuk eller skadad får du vård så fort som möjligt. 90 Behandling påbörjad inom 90 dagar Efter beslut om behandling, till exempel operation, ska du få behandlingen inom 90 dagar efter beslutet. Väntetiden får vara längre om du och din läkare är överens om det. Tiden för undersökningar och utredningar räknas inte in i de tidsgränser som gäller för vårdgarantin. Du kan hjälpa till När du behöver en behandling eller operation planerar vi i samråd med dig. Din delaktighet är viktig. Vill du avboka en tid för besök eller behandling: gör det i god tid! Meddela om du inte längre behöver vård. Var aktiv i diskussioner och planering när det gäller din vård och behandling. Frågor Har du frågor om planeringen av din vård och behandling? Kontakta kliniken som skickat kallelsen eller bekräftelsen, eller läkaren som skickade remissen till den specialiserade vården. Väntetider På webbplatsen Väntetider i vården ( se) finns aktuella väntetider till ett urval av mottagningar, undersökningar och behandlingar i olika landsting i Sverige.

12 12 Patientinformation Att välja vård Det fria vårdvalet gäller under följande förutsättningar. Du har rätt att söka vård var du vill, såväl inom som utom länet. Även om du har valt en vårdcentral i Vårdval Kronoberg, har du rätt att söka vård på någon annan vårdcentral. Du har rätt att välja vilken offentligt finansierad vårdgivare du vill för åtgärder som beslutats i Landstinget Kronoberg. Men om du väljer att vända dig till någon annan när vi kan erbjuda dig vård inom vårdgarantin, får du själv stå för boende- och resekostnader. Det fria vårdvalet omfattar inte högspecialiserad vård, exempelvis svårare hjärtsjukdomar och provrörsbefruktning. Du har alltid rätt till akut vård vid sjukdom eller olycksfall var du än befinner dig. Välj vårdcentral I Kronobergs län har invånarna, genom Vårdval Kronoberg, själv möjlighet att välja sin vårdcentral. Du väljer den som passar dig bäst, du får alltid den vårdcentral du väljer och du kan när som helst göra ett nytt val. Läs mer om Vårdval Kronoberg på Vård utanför Kronobergs län Vård som inte kräver att du läggs in på sjukhus kan du söka i valfritt landsting eller region. Du kan också söka privat vård i annat landsting, förutsatt att den är offentligt finansierad. Om du däremot ska läggas in på sjukhus eller behöver en kostnadskrävande behandling i öppenvård, behöver du en remiss och en betalningsförbindelse från Landstinget Kronoberg. Remiss och betalningsförbindelse söker du på den klinik som skulle ha behandlat dig om du sökt vård i Landstinget Kronoberg. För vård i Skåne, Blekinge, Halland, Jönköping och Kalmar län behöver du inte en remiss (gäller ej högspecialiserad vård). Vård utomlands Om du inte kan få vård i Sverige inom rimlig tid kan du söka förhandstillstånd för att få motsvarande vård i ett annat EU/EES-land eller Schweiz. Det måste röra sig om sådan vård som ges för din sjukdom eller ditt hälsotillstånd inom det allmänna sjukvårdssystemet i Sverige. Har du redan fått vård i ett EU/EES-land kan du i vissa fall också få ersättning i efterhand. Kontakta Försäkringskassan för mer information. Vård för personer inom EU/EES Personer bosatta inom EU/EES som har EU-kort har vid besök i Sverige rätt till nödvändig vård, inklusive akut vård. Om vården kan vänta tills patienten kommer tillbaka till sitt hemland betraktas den inte som nödvändig. För den som är berättigad till nödvändig vård gäller samma patientavgifter som för personer som är bosatta i Sverige högkostnadsskyddet för sjukvård rätt till ersättning enligt landstingets sjukreseregler högkostnadsskyddet för läkemedel

13 Patientinformation 13 Läkarbesök på en vårdcentral kostar 1700 kronor utan EU-kort, 150 kronor med EU-kort. Läkarbesök på jourläkarmottagning kostar 1700 kronor och akutmottagning 2847 kronor utan EU-kort, 300 kronor med EU-kort. Du kan få en andra läkarbedömning Man har i vissa fall rätt till en andra läkarbedömning, en så kallad second opinion. Det innebär att man kan få bli undersökt av en annan läkare än den man först gick till. Det vanligaste är att vårdpersonalen ordnar en second opinion inom sjukhuset eller genom kontakt med ett annat sjukhus. Du har rätt till en andra läkarbedömning: om du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom om den medicinska behandlingen kan innebära särskilda risker för dig om ditt val har särskilt stor betydelse för din framtida livskvalitet om det inte står helt klart vilken behandling som är lämpligast just i ditt fall. Din patientjournal och dina personuppgifter Din journal All vård av patienter måste journalföras enligt patientdatalagen. Uppgifterna behövs för att kunna ge dig en god och säker vård. Landstinget Kronoberg samlar information om din vård från vårdcentraler, sjukhus och privata vårdgivare i en journal. Med en samlad bild kan vi lättare komma fram till rätt medicinering och rätt behandling. Detta skapar en möjlighet för oss att med din tillåtelse elektroniskt ta del av patientuppgifter om dig oavsett var du vårdats. Journalen innehåller bland annat uppgifter om besöket, läkemedel, provsvar, undersökningar, diagnoser, åtgärder och patientavgifter. Vem har läst min journal? Det är bara den personal som är delaktig i din vård och som har behov av information som har rätt att ta del av din journal. All vårdpersonal har tystnadsplikt och uppgifterna skyddas mot obehörig insyn och spridning. I efterhand går det att spåra vem som läst om dig, och du har rätt att få veta vilka det är. Förstår du inte det som står i journalen kan du begära att vårdpersonalen förklarar det för dig. Om du anser att en uppgift är oriktig kan detta antecknas i journalen. Ditt samtycke Om vi i vården behöver veta mer om dig som patient, kommer vi att fråga dig om vi får hämta information från andra vårdgivare. Ditt svar registreras i datorn, du behöver inte skriva under något. Du kan när som helst ändra ditt samtycke. Möjlighet att spärra uppgifter Om du inte vill att dina uppgifter ska vara tillgängliga för andra vårdenheter kan du begära att vissa uppgifter spärras. Då ansvarar du själv för att personalen får veta det som behövs för att ge dig en bra och säker vård. Du kan be vårdpersonalen ta bort spärren. Är ditt hälsotillstånd allvarligt och du själv inte kan informera dem som vårdar dig kan spärren tas bort tillfälligt. För barn gäller särskilda regler. Kopior av din journal Vill du ha kopior av din journal kan du få det mot en viss kostnad, kontakta din vårdenhet. Om din läkare anser att din journal inte bör lämnas ut, kan du överklaga detta beslut genom att skriva till Kammarrätten i Jönköping. Vill du att din journal ska förstöras kan du ansöka om detta hos Socialstyrelsen i Malmö.

14 14 Patientinformation Dina personuppgifter Enligt personuppgiftslagen (PuL) har du rätt att en gång om året kostnadsfritt få information om vilka personuppgifter landstinget har registrerade om dig. Landstingsstyrelsen är personuppgiftsansvarig. Din begäran ska vara skriftlig och undertecknad. Skicka den till personuppgiftsombudet. Om du hittar felaktigheter i dina uppgifter kan du begära att landstinget rättar dem. Om du lidit allvarlig skada av en felaktig uppgift kan du i vissa fall ha rätt till skadestånd. Frågor Har du frågor om personuppgiftslagen eller din journal, kontakta Personuppgiftsombudet, Landstinget Kronoberg, Växjö, tel eller Tystnadsplikt Tystnadsplikten gäller alla som arbetar i vården, även praktikanter. Den gäller också för tolkar och förtroendevalda. Uppgifter om dig, din sjukdom och behandling får inte lämnas ut till andra än de som behöver veta för att kunna vårda dig. Du bestämmer själv vilka uppgifter som får lämnas ut och till vem. Det är bra om du berättar för vårdpersonalen vem de får lämna ut uppgifter till, exempelvis om en anhörig ringer och vill veta hur du mår. Undantag från tystnadsplikten kan göras om patienten har gett sitt tillstånd, eller om det står helt klart att man inte kan skadas av att informationen lämnas ut. Det finns också andra fall där undantag medges samt tillfällen då myndigheter har rätt att få information. Rätt till tolk Om du är hörsel- eller talskadad eller om du inte förstår svenska så bra har du rätt till tolkhjälp. Hörsel- eller talskada Du som är döv, dövblind, vuxendöv eller har grav hörselnedsättning har rätt till teckenspråkstolkning och skrivtolkning. Tolktjänsten är kostnadsfri och beställs genom landstingets tolkcentral, se sid 34. Andra språk än svenska Du har rätt till språktolk om du behöver det. Tala i så fall om det när du bokar ditt besök. Vårdpersonalen beställer sedan tolk från en tolkförmedling. Även om du har vänner eller anhöriga som kan tolka, rekommenderar vi en officiell tolk som landstinget eller kommunen ordnat. Teletal När du ringer landstingets växel kan du välja teletal. Teletal är en hjälp för dig som har svårt med tal, röst eller språk. Asylsökandes rättigheter Asylsökande som har fyllt 18 år och som har giltigt LMA-kort har tillgång till omedelbar vård och vård som inte kan vänta. Läkaren bedömer om det är nödvändigt att ge dig vård för en sjukdom eller skada. Samma regler gäller för akut tandvård. Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har samma rätt till vård som barn och ungdomar som är bosatta i Sverige. Till och med det år då barnet fyller 19 år är vård inom landstinget gratis. Är du gravid har du rätt till bland annat förlossningsvård. Denna vård är gratis. Läkarbesök på en vårdcentral eller läkarvård som ges efter remiss kostar 50 kronor. Annan sjukvårdande behandling kostar 25 kronor, efter remiss av läkare inom den offentliga vården. Om du besöker en akut- eller specialistmottagning utan remiss betalar du vanlig patientavgift. För vård inom landstinget har du som asylsökande rätt till sjukresa. Du betalar själv högst 40 kronor per enkelresa. Kom ihåg att du måste visa upp ditt LMA-kort när du får sjuk- eller tandvård. Det samma gäller när du köper receptbelagd medicin på apotek och vid sjukresa.

15 Patientinformation 15 Har du synpunkter på vården? Vi vill att du ska få en bra vård och att du ska bli nöjd. Därför är det viktigt att du berättar vad du tycker är bra och dåligt. Prata med personalen Börja med att prata med personalen som vårdat dig eller med ansvarig chef. Råd och hjälp av patientnämnden Blir problemet inte löst kan du eller någon närstående kontakta patientnämndens handläggare. Patientnämnden stöder och hjälper dig som har synpunkter på hälso- och sjukvården inom landstinget (även Folktandvården) och länets kommuner. Patientnämnden har tystnadsplikt. Enligt lag ska patientnämnden främja kontakter mellan patienter och vårdpersonal hjälpa patienter att få den information de behöver för att kunna ta tillvara sina intressen i hälso- och sjukvården hänvisa till rätt myndighet rapportera iakttagelser och avvikelser till vårdgivare och vårdenheter. Kontaktuppgifter Patientnämnden, Landstinget Kronoberg, Växjö Tel: och E-post: Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd Om du anser att någon i vårdpersonalen har gjort sig skyldig till fel eller försummelse i sin yrkesutövning kan du göra en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Innan du gör det kan du tala med ansvarig läkare eller patientnämnden för att få information om hur du ska gå tillväga. Många gånger kanske det räcker för att klara upp ett missförstånd. Anmälan kan göras av dig eller någon anhörig senast två år efter händelsen. Kontaktuppgifter Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd Box 3539, Stockholm Tel: Patientförsäkringen Om du fått en skada när du behandlats på sjukhus, läkar- eller tandläkarmottagning gäller i vissa fall patientförsäkringen. Det innebär att du efter prövning kan få ersättning. Anmälan ska göras inom tre år. Vill du veta mer, kontakta Patientnämndens handläggare. Kontaktuppgifter Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Box , Stockholm Tel: Läkemedelsförsäkringen Om du skadas av ett läkemedel som sålts i Sverige kan du anmäla till läkemedelsförsäkringen. Tänk på att du inte kan få ersättning för biverkningar som ibland brukar förekomma eller om skadan beror på missbruk. Anmäl skadan senast tre år efter upptäckten. Vill du veta mer, kontakta Patientnämnden eller Läkemedelsförsäkringen. Kontaktuppgifter Läkemedelsförsäkringen, Försäkringsbolaget Zürich Box 5069, Stockholm Tel: Vill du bli stödperson? Patientnämnden har ansvar för att utse stödpersoner till tvångsvårdade patienter inom psykiatrin. Att vara stödperson innebär att bistå patienten i personliga frågor under tystnadsplikt, samt att ha kontinuerlig kontakt med patientnämnden. Som stödperson får du bland annat utbildning, stöd och handledning samt viss ekonomisk ersättning. Du som känner att du vill och kan göra en insats för någon patient, anmäl ditt intresse till nämndens sekreterare tel , eller via e-post:

16 16 Patientinformation Patientavgifter Läkarbesök kr Besök hos distriktsläkare på vårdcentral Tillägg vid hembesök Läkarbesök på jourcentral eller motsvarande Läkarbesök på sjukhusmottagning eller hos privat specialist (offentligt finansierad) Första besök hos specialist efter remiss från läkare på vårdcentral Dagsjukvård med läkarmedverkan, exkl. kost Telefonförskrivning/rådgivning av läkare Annan sjukvårdande behandling Besök hos sjuksköterska på vårdcentral, sjukhus och inom psykiatrin Telefonrecept Mödravård eller barnhälsovård Besök hos sjukgymnast, logoped, arbetsterapeut, psykolog m fl Utprovning av hjälpmedel Behandling i grupp, t ex bassängträning, hjärtgymnastik Röntgenundersökning samma dag som annat sjukhusbesök Röntgenundersökning efter remiss från vårdcentral Röntgenundersökning efter remiss från specialist, inte samma dag Provtagning, som inte är del av annat besök Dagsjukvård, exkl. kost Åtgärder/behandlingar utan samband med sjukdom Mammografi Gynekologisk cellprovskontroll, efter kallelse Gynekologisk cellprovskontroll, på egen begäran Avgifter för kost vid dagsjukvård Lunch Lättlunch Kostnader på sjukhus Om du behöver läggas in på sjukhus, betalar du 80 kronor per vårddag. Det gäller dig som är 20 år eller äldre. Följande omständigheter kan ge lägre avgifter Om du vårdas länge utan avbrott minskas din avgift från och med 91:a vårddagen. Om du har fler än 100 vårddagar under en 12- månadersperiod, kan du få lägre avgift för följande vårddagar. Om din inkomst eller pension är lägre än kronor per år, kan du få lägre avgift. Om du är under 40 år och har hel aktivitetsersättning eller sjukersättning kan du få avgiften minskad de första 30 dagarna vid varje vårdtillfälle Du måste själv ansöka om nedsatt avgift. Be sjukvårdspersonalen om hjälp. Barn och unga För barn och unga är vården avgiftsfri till och med det år de fyller 19. Det gäller dock inte läkemedel, intyg och vaccinationer utanför det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Betala direkt Du betalar i de flesta fall kontant eller med betalkort. Om du vill betala mot faktura, tillkommer en faktureringsavgift på 50 kronor. Vaccinationer, intyg med mera Avgiften är olika beroende på vilken slags vaccination och intyg det handlar om. För särskilda riskgrupper är influensa- och pneumokockvaccinationen avgiftsfri.

17 Patientinformation 17 Högkostnadsskydd 900 för sjukvård Du behöver aldrig betala mer än 900 kronor för sjukvård under en tolvmånadersperiod. När du betalat avgifter för 900 kronor får du ett frikort. Du får räkna in avgifter från såväl landstingsvård som offentligt finansierad privat vård. Du får också tillgodoräkna dig avgifter du betalt hos offentligt finansierade vårdgivare i andra län. Avgifterna kan du få införda i ett högkostnadskort. Som patient har du själv ansvar för att få ditt kort stämplat och att hålla reda på när du uppnått taket på 900 kronor. Detta ingår inte i högkostnadsskyddet avgifter som du betalat då du varit inlagd på sjukhus (sluten vård) egenavgifter för hjälpmedel vaccinationer intyg åtgärder eller behandlingar utan samband med sjukdom uteblivet besök 1800 för medicin Du behöver aldrig betala mer än kronor under en tolvmånadersperiod för dina läkemedel. När du betalat kronor får du ett frikort. Barn och ungdomar som är under 18 år och som tillhör samma familj får räkna ihop sina läkemedelskostnader. För läkemedel betalar du under en tolvmånadersperiod Total kostnad Din del Du betalar som mest (kr) (%) (kr) kr Vid frågor, kontakta apoteket. Om du inte kan komma Om du inte kan komma på din bokade tid ska du avboka den minst ett dygn i förväg, så tiden kan ges till någon annan. Om du inte avbokar får du betala patientavgift plus 50 kronor i faktureringsavgift. Om du får vänta Om du får vänta mer än 30 minuter har du i de flesta fall rätt att få tillbaka betald patientavgift. Kontakta hälso- och sjukvårdspersonalen. Om du blir utan vård Om din planerade operation, undersökning eller behandling ställs in kan du få viss ersättning för de utlägg du haft. Om det sker en större olycka med oväntade akutfall får du inte ersättning. Kundtjänst Har du frågor som rör din faktura? Hos landstingets kundtjänst kan du få svar på frågor som rör avgifter. Du kan också få hjälp med högkostnadskort och frikort. Du når oss på tel Våra öppettider är mån tors kl 8 12, och fre kl 8 12,

18 18 Patientinformation Blodgivning Ditt blod är guld värt och din insats kan göra skillnad. Om du är mellan 18 och 60 år, frisk och väger minst 50 kilo så är chansen stor att du kan bli blodgivare. Vill du veta mer om blodgivning så kan du besöka blodcentralernas gemensamma webbplats eller kontakta länets blodcentraler. Centrallasarettet i Växjö tel Lasarettet i Ljungby tel UMO.se Umo.se är en nationell ungdomsmottagning på nätet som vänder sig till unga mellan 13 och 25 år. Här finns kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer. Du har också möjlighet att ställa frågor anonymt. Gör din vilja känd Varje år får omkring 600 svenskar ett nytt organ. Minst lika många väntar på en transplantation. Om du vill donera organ och vävnader efter din död, är det viktigt att du gör din vilja känd i förväg. Prata med dina anhöriga, anmäl dig till Donationsregistret eller fyll i ett donationskort. Donationskort finns bland annat på apotek och vårdcentraler. Läs mer om donationer och donationsregistret på

19 Patientinformation 19 Funktionsnedsättning Du som har en funktionsnedsättning har enligt lag rätt till vård och stöd. En sjukdom eller en skada kan man bli frisk från. Men en funktionsnedsättning har man oftast hela livet. Funktionshinder uppstår när miljön inte anpassats för den som har en funktionsnedsättning. Landstingets handikappenhet följer utvecklingen inom handikappområdet såväl nationellt som internationellt och arbetar länsövergripande i nära samarbete med länets handikapporganisationer. Arbetet utgår från landstingets handikappolitiska program som syftar till att garantera människor med funktionsnedsättningar delaktighet och jämlikhet. Handikappenheten arbetar på uppdrag av handikapprådet som består av politiker och representanter valda av handikapprörelsen. Du når handikappenheten på telefonnummer eller Habilitering och rehabilitering Landstinget Kronobergs habilitering och rehabilitering för barn, unga och vuxna ger dig med funktionsnedsättning redskap som underlättar din vardag. Tolkcentralen erbjuder tolkservice till dig som är döv, dövblind, vuxendöv eller har grav hörselnedsättning. Du har rätt till tolk i alla situationer där du är i behov av att förstå och göra dig förstådd. Tolktjänsten är kostnadsfri och beställs genom landstingets tolkcentral. Vid akut behov av tolk i samband med larm, ring 112. Läs mer på Sjukvårdsrådgivning via texttelefon finns för dig som är hörselskadad, döv eller har nedsatt talförmåga. SOS Alarm utför tjänsten och telefonnumret dit är Hjälpmedelscentralen tillhandahåller alla hjälpmedel för barn och unga upp till 18 år. För vuxna servar hjälpmedelscentralen med elektriska rullstolar, kognitions- och kommunikationshjälpmedel, hjälpmedel för behandling och träning och avancerade sittanpassningar. Respektive kommun har ansvar för övriga hjälpmedelsbehov. Läs mer på Patient- och handikappföreningar Det finns en lista över föreningar på landstingets webbplats under området Hälsa och vård. Du kan också få tips om föreningar på biblioteks- och informationscentrum, Växjö , , Ljungby Tillgänglig information Landstinget Kronoberg erbjuder anpassad information, exempelvis inläst information, lättläst, teckenspråksfilmer och viss information översatt till andra språk. Läs mer på vår webbplats, Teletal är telefonstöd för dig som har svårt med tal, röst eller språk. När du ringer landstingets växel får du möjlighet att välja teletal. Läs mer på www. teletal.se

20 20 Patientinformation Resor i vården Sjukresor Du kan få ersättning av landstinget för dina resor till och från sjukvården inom länet. Ersättningen motsvarar det billigaste färdsättet som du kan välja med hänsyn till ditt hälsotillstånd och tillgången till allmänna kommunikationer. Till billigaste färdsätt räknas buss, tåg och privatbil. Även om du inte bor i direkt anslutning till allmänna kommunikationer finns möjlighet att utnyttja dessa genom så kallad anslutningsresa. Det innebär att du utan extra kostnad får åka med servicebil eller privatbil till närmaste busshållplats. Resan med bussen eller tåget måste dock vara längre än anslutningsresan. Du kan också få ersättning för vissa sjukresor utanför länet. Detta gäller om du har blivit remitterad av specialistläkare anställd av Landstinget Kronoberg eller fått ett intyg från landstinget att de inte kan uppfylla vård- och behandlingsgarantierna. Har du däremot själv valt att söka vård utanför länets gränser får du själv bekosta resan. Liggande transport Patienter som på grund av sitt hälsotillstånd inte kan färdas sittande har möjlighet att få åka liggande transport till sjukvården. Servicebil Du får bara resa med servicebil om det krävs för ditt medicinska tillstånd eller av annan godtagbar anledning, till exempel att det saknas allmänna kommunikationer. Om du åker servicebil eller liggande transport: Beställ bil via Länstrafikens serviceresor senast klockan 15 dagen före. Tel Följande villkor gäller för ersättning Om du åker buss: Visa upp din kallelse för chauffören så åker du gratis. Om du inte har kallelse eller inte vill visa den, betala kontant och spara biljetten så kan du sedan få dra av den från din vårdavgift. Du kan också skicka in biljett och kallelse till Länstrafikens serviceresor för ersättning. Se adress nedan. Vid hemresa åker du gratis om du visar ditt vårdgivarkvitto. Om du åker tåg: Skicka din biljett och dina kvitton från vårdgivaren till Länstrafikens serviceresor, se adress nedan. Om du åker privatbil: Du får 12 kronor i ersättning för varje mil som överstiger egenavgiften, vilken motsvarar drygt åtta mil per enkelresa. Obs! Spara dina kvitton även om resan är kortare än åtta mil, för de ligger till grund för ditt frikort för sjukresor. Högkostnadsskydd För sjukresor finns ett högkostnadsskydd. Har du betalat kronor för sjukresor inom en tolvmånadersperiod får du ett frikort för resor. Frikortet gäller därefter för den tid som återstår av tolvmånadersperioden. Egenavgift En del av resekostnaden får du betala själv. Transportmedel Egenavgift kr Anslutningsresa till tåg, buss och Linnéan Buss eller tåg inom Kronobergs län Buss eller tåg utanför länet, enkelresa Flyg Linnéan Privatbil, enkelresa Servicebil, sittande resenär Servicebil, liggande resenär Transport med ambulans (planerad) Frågor om sjukresor Länstrafikens serviceresor tel (kl 8-12) Videum Science Park Växjö För ersättning Skicka dina handlingar (ex biljett, vårdgivarkvitto, kallelse) till: Regionförbundet Södra Småland Serviceresor Videum Science Park, Växjö.

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Patientguide 2012. Spara! Innehåller viktig information om dina rättigheter som patient.

Patientguide 2012. Spara! Innehåller viktig information om dina rättigheter som patient. Patientguide 2012 Spara! Innehåller viktig information om dina rättigheter som patient. 1 Landstinget Kronoberg 351 88 Växjö Telefon 0470 58 80 00 Fax 0470 58 85 30 E-post landstinget@ltkronoberg.se WEBB

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral De har öppet på dagen måndag till fredag.

Läs mer

Din guide till vården 2014

Din guide till vården 2014 Din guide till vården 2014 Spara! Innehåller kontaktuppgifter till vården. Kontaktuppgifter finns också på 1177.se/kronoberg 1 Ett gott liv i ett livskraftigt län Så lyder landstinget kronobergs vision.

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med sjukvården eller tandvården. Asyl- och integrationshälsan är

Läs mer

Sjukresor. Information och regler för dig som behöver resa för att få vård

Sjukresor. Information och regler för dig som behöver resa för att få vård Sjukresor Information och regler för dig som behöver resa för att få vård 1 Sjukresa Du kan få ersättning för din resa till eller från sjukvården inom Kronobergs län. Det gäller all vård som Region Kronoberg

Läs mer

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Innehållsförteckning 1 2 3 4 5 6 8 9 10 12 Vår verksamhetsidé och vision Med patienten i fokus Hur ofta ska man besöka

Läs mer

Regler för sjukresor 1

Regler för sjukresor 1 Regler för sjukresor 1 Färdsätt Egenavgift Villkor Utbetalning Innehållsförteckning Snabbguide... 2 Kollektivtrafik t ex buss eller tåg. Egen bil 25 kr* 40 kr* Se sidan 8-9. Se sidan 8-9. Bilresor under

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande

Läs mer

INFORMATION SJUKRESOR

INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR Alla som bor i Jämtlands län har rätt att få bidrag från landstinget för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Resan kan

Läs mer

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2015-02-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar, på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor. Dalatrafik handlägger

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

Kom ihåg att boka i tid

Kom ihåg att boka i tid Kom ihåg att boka i tid SJUKRESOR I HALLAND En resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling eller tandläkare räknas som sjukresa för dig som är folkbokförd i Halland. När du ska beställa din sjukresa

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR

Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR Sid 2(6) SJUKRESOR Alla som bor i Jämtlands län har rätt att få bidrag från Region Jämtland Härjedalen för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård.

Läs mer

reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt

reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt reviderad 2013-01-01 Sjukresor i Dalarna Ta bussen till doktorn Gratis Enkelt Bekvämt AB Dalatrafik ansvarar på uppdrag av Landstinget Dalarna, för frågor om regler för sjukresor, handlägger ansökningar

Läs mer

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från

Speciellt. Hälsoval. Speciellt korta & klara nyheter från landstinget. Nr 1 Februari 2010. Korta & klara nyheter från !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 1 Februari 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget Nyheter från landstinget kan vara så mycket. Det kan vara ett reportage i Tebladet eller en

Läs mer

Sid 1(6) INFORMATION. SJUKRESOR 2017 ver 1. Länstrafikens reseplanerare:

Sid 1(6) INFORMATION. SJUKRESOR 2017 ver 1. Länstrafikens reseplanerare: Sid 1(6) INFORMATION SJUKRESOR 2017 ver 1 Länstrafikens reseplanerare: http://www.reseplaneraren.lanstrafiken-z.se/ Sid 2(6) SJUKRESOR I REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag

Läs mer

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND När du ska beställa din sjukresa kontaktar du beställningscentralen 0771-91 00 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?...4 Vad är ett medicinskt

Läs mer

Regler och rättigheter. för dig som är patient i hälso- och sjukvården i Region Skåne

Regler och rättigheter. för dig som är patient i hälso- och sjukvården i Region Skåne Regler och rättigheter för dig som är patient i hälso- och sjukvården i Region Skåne Innehåll Sjukvårdsrådgivning dygnet runt ring 1177... 3 Nå vården via internet Mina vårdkontakter... 3 Hälsoval... 3

Läs mer

SJUKRESOR 2017 VER 2. Information om sjukresor

SJUKRESOR 2017 VER 2. Information om sjukresor Information om sjukresor Sjukresor i Region Jämtland Härjedalen Om du bor i Jämtlands län kan du få bidrag för resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Det gäller mellan din

Läs mer

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad Kommunal färdtjänst 2015 Samhällsbyggnad Vad är färdtjänst? FÄRDTJÄNST är en form av kollektivtrafik för människor med väsentliga funktionsnedsättningar. Många människor med rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning

Läs mer

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk?

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Hitta rätt i vården Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Om du blir sjuk Akut sjuk Akutmottagning 112 Nödnummer 112 Genom nödnummer 112 når man: - Ambulans - Räddningstjänst/Brandkår

Läs mer

Asylsökande sjukvård och tandvård

Asylsökande sjukvård och tandvård Asylsökande sjukvård och tandvård Rätt till vård Barn och ungdomar: Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har enligt lag rätt till sjukvård och tandvård i samma omfattning som barn bosatta i Sverige.

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Husläkarmottagningen har öppet 8-17 på vardagar. Du bokar en tid genom att ringa till mottagningen eller genom att logga in på 1177.se.

Husläkarmottagningen har öppet 8-17 på vardagar. Du bokar en tid genom att ringa till mottagningen eller genom att logga in på 1177.se. HITTA RÄTT I VÅRDEN Övning 4 NIVÅ 1&2 Foto: Juliana Wiklund Hitta rätt i vården Husläkarmottagning På husläkarmottagningen behandlas både vuxna och barn för sjukdomar och besvär. Husläkarmottagning kallas

Läs mer

Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken

Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken 1(6) Kapitel 4 Högkostnadsskydd avgiftshandboken 4 Högkostnadsskydd... 2 Öppen hälso- och sjukvård... 2 Inledning... 2 Indexreglering... 2 Högkostnadskort... 3 Besök m m som inte ingår i högkostnadsskyddet...

Läs mer

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet.

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Frågor om sex Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Här kan du få personlig och sekretessbelagd rådgivning och hjälp.

Läs mer

Min guide till säker vård

Min guide till säker vård Min guide till säker vård På lättläst svenska Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: E-post: Säkrare vård med din hjälp Regeringen vill att patienter ska kunna vara med och bestämma mer över

Läs mer

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten.

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten. Diagnos och delaktighet Använd 1177.se i mötet med patienten. Använd 1177.se i mötet med patienten Det är mycket som ska förmedlas i mötet med patienten. Patienten ska kunna förstå informationen, vara

Läs mer

Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser.

Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser. REGLER FÖR SJUKRESOR LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Landstinget i Uppsala län lämnar ersättning vid sjukresor enligt nedanstående bestämmelser. 1. Personer som har rätt till reseersättning Personer som är bosatta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Regler för sjukresor med tillhörande taxa

Regler för sjukresor med tillhörande taxa Regler för sjukresor med tillhörande taxa Gäller för Region Skåne från och med 2009-05 - 01 1. Regler för sjukresor I lagen om resekostnadsersättning vid sjukresor (SFS 1991:419) regleras när reseersättning

Läs mer

Vårdcentralen Vikbolandet

Vårdcentralen Vikbolandet Vårdcentralen Vikbolandet Välkommen till Vårdcentralen Vikbolandet Öppettider: Vardagar 08.00-17.00 Rådgivning, bokning av tid eller telefontid samt receptförnyelse sker via sjuksköterska. Sjuksköterskor:

Läs mer

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström

Patientavgifter Landstinget Blekinge Marie Söderström Patientavgifter Landstinget Blekinge 2017 Marie Söderström 2017-05-11 Allmänt Enligt kommunallagen får landsting och kommuner avgiftsbelägga tjänster och nyttigheter som de tillhandahåller är det endast

Läs mer

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2013-08-16 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

arbete, ekonomi och fritid

arbete, ekonomi och fritid BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Information om arbete, ekonomi och fritid Vilka möjligheter har du att få ett arbete? Det finns olika möjligheter att få arbete och det finns särskilt stöd att få. Om du

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL Socialnämnden 2011-10-19(rev 2013-01-14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare...

Läs mer

SPF Guide för pensionärer. Vård och omsorg. På dina villkor! Råd som förenklar dina kontakter med hälsooch sjukvården och äldreomsorgen

SPF Guide för pensionärer. Vård och omsorg. På dina villkor! Råd som förenklar dina kontakter med hälsooch sjukvården och äldreomsorgen SPF Guide för pensionärer Vård och omsorg På dina villkor! Råd som förenklar dina kontakter med hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Innehåll 3. Vård och omsorg på dina villkor! Patientnämnder 4. Dina

Läs mer

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04 Ny patientlag 2015 Varför en ny lag? Ökade krav på medbestämmande Ökad rörlighet Ökad tillgång till medicinsk kunskap för patienter Ökat erfarenhetsutbyte om sjukdom och behandlingar mellan patienter Ökad

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet.

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Frågor om sex Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Här kan du få personlig och sekretessbelagd rådgivning och hjälp.

Läs mer

Sjuk- och behandlingsresor. Information till vårdpersonal

Sjuk- och behandlingsresor. Information till vårdpersonal Sjuk- och behandlingsresor Information till vårdpersonal Gäller från 1 september 2012 Den som är sjuk och behöver resa till sjukvården och tandvården har i vissa fall rätt att få ersättning för en del

Läs mer

Kalmar Länstrafik. Serviceresor. Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst. En del av Landstinget i Kalmar län

Kalmar Länstrafik. Serviceresor. Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst. En del av Landstinget i Kalmar län Kalmar Länstrafik Serviceresor Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst En del av Landstinget i Kalmar län Inledning Sjukresor Färdtjänst Riksfärdtjänst Så här betalar du Hur du ansöker Kontaktuppgifter

Läs mer

Patientens rättigheter

Patientens rättigheter Patientens rättigheter Patienters rättigheter finns beskrivna i flera olika lagar inom hälso- och sjukvårdens område. I denna skrift ligger tonvikten på: Patientsäkerhetslagen (2010:659) Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen

Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen Sjukresor En vägledning om sjukresor för Västra Götalandsregionen 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi behövs

Läs mer

Har du synpunkter på vården?

Har du synpunkter på vården? Har du synpunkter på vården? Patientnämnden Patientnämnden ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får du kontakt

Läs mer

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel 2013-06-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare 3 Hemsjukvårdspatient 3

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa flyktingar

Asylsökande samt papperslösa flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M FLIK Avgiftshandboken 2012-04-26 28 B samt papperslösa flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Tandvård med landstingsansvar

Tandvård med landstingsansvar Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM FLIK 24 Avgiftshandboken 2008-07-01 Tandvård med landstingsansvar Innehåll Allmänt sidan 2 Personkrets för det särskilda tandvårdsstödet sidan 2 Intyg för

Läs mer

Sjukresor. Det här gäller för alla sjukresor. Skäl som inte medger rätt till sjukresa

Sjukresor. Det här gäller för alla sjukresor. Skäl som inte medger rätt till sjukresa Sjukresor Information till vårdgivare Maj 2008 www.sjukresor.sll.se www.uppdragsguiden.sll.se Den här broschyren vänder sig till dig som möter patienter med behov av sjukresa. Du får veta vad en sjukresa

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Patientavgifter år 2015

Patientavgifter år 2015 2014-10-21 Dnr Landstingsdirektörens stab Planerings -och utvecklingsavdelningen Kerstin Pettersson Patientavgifter år 2015 Landstingets arbetsgrupp för avgifter har sammanställt de förslag till förändring

Läs mer

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 1A Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser Svar: Att korta köerna och ge patienterna vård i rätt tid. Syftet är också att öka patientsäkerheten

Läs mer

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården

Bra att veta om hjälpmedel. En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Bra att veta om hjälpmedel En vägledning om personliga hjälpmedel som förskrivs inom hälso- och sjukvården Vad är ett personligt hjälpmedel? Om du har en funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom kan

Läs mer

DIVISION Landstingsdirektörens stab

DIVISION Landstingsdirektörens stab Patientlagen (1 Januari 2015) -ett ökat patientinflytande Patientlagens syfte Stärka och främja patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet Patienten som partner

Läs mer

Borde en läkare ta en titt?

Borde en läkare ta en titt? Borde en läkare ta en titt? Så hittar du rätt i vården Åk till rätt mottagning så får du Många väljer att åka till de stora sjukhusens akutmottagningar när de skadat sig eller har akuta besvär. Där kan

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare Information till dig som är hemsjukvårdspatient,

Läs mer

Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016

Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016 Sjukresor En vägledning om sjukresor inom Västra Götalandsregionen 2016 2 Innehållsförteckning Vad är en sjukresa?... 4 Vad gäller för sjukresa?... 4 Så här kan du resa... 5 För att resa med sjukresetaxi

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning

Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning Ledningsstaben PM Peter Wahlberg 2013-09-26 Regler för Sjukresor och Sjukreseersättning 1. Ingress Generella bestämmelser Landstinget ska enligt lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor utge

Läs mer

Det finns en enkel väg till vården =

Det finns en enkel väg till vården = Det finns en enkel väg till vården = Mina vårdkontakter är en flexibel e-tjänst och hanteras av samma personal som du möter vid besök på din mottagning = Här finns Mina vårdkontakter Stockholm, Västra

Läs mer

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 och Vårdguiden - två starka varumärken Våra invånartjänster tidigare Invånartjänster med 1177 Vårdguiden Invånartjänster medverkar till

Läs mer

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt Information till dig som patient Patientjournalen - för säkrare vård Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt juni 2012 1 Innehållsförteckning Patientjournalen... 4 Patientdatalagen...

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Regler för sjukresor i Skåne FRÅN DEN 1 JANUARI 2004

Regler för sjukresor i Skåne FRÅN DEN 1 JANUARI 2004 Beställningscentralerna Behöver du anlita taxifordon för din sjukresa, måste du alltid beställa denna genom beställningscentralen i ditt distrikt: Bor du i (kommun): Burlöv, Lomma, Lund, Kävlinge, Staffanstorp,

Läs mer

Region Östergötland. Från och med 15 juni 2015 gäller nedanstående regler för sjukresor och sjukreseersättning: (Reglerna kommenteras något i texten)

Region Östergötland. Från och med 15 juni 2015 gäller nedanstående regler för sjukresor och sjukreseersättning: (Reglerna kommenteras något i texten) Region Östergötland Sjukresor och sjukreseersa ttning Grundläggande utgångspunkt/princip är att var och en har att ta sig till och från vården på egen hand och bekostnad. Det finns två undantag från denna

Läs mer

Överenskommelse om samarbete i sjukförsäkringsärenden mellan Landstinget Kronoberg och Försäkringskassan

Överenskommelse om samarbete i sjukförsäkringsärenden mellan Landstinget Kronoberg och Försäkringskassan 2009-05-25 1(6) Överenskommelse om samarbete i sjukförsäkringsärenden mellan Landstinget Kronoberg och Försäkringskassan Mellan parterna Landstinget Kronoberg och Försäkringskassan, Lokalt Försäkringscenter

Läs mer

Patientavgifter år 2015

Patientavgifter år 2015 2014-10-21 Dnr Landstingsdirektörens stab Planerings -och utvecklingsavdelningen Kerstin Pettersson Patientavgifter år 2015 Landstingets arbetsgrupp för avgifter har sammanställt de förslag till förändring

Läs mer

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken FÄRDTJÄNST den särskilda kollektivtrafiken Färdtjänst Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och inte en vanlig taxiresa. All färdtjänst bygger på samåkning. Färdtjänst kan beviljas för personer med

Läs mer

Uppsökande tandvård i kommunen

Uppsökande tandvård i kommunen Uppsökande tandvård i kommunen Anneli Schippert & Inger Svensson Innehåll 1. Bakgrund, syfte, mål 2. Ansvarsfördelning 3. Handläggning 4. Munhälsovårdserbjudande/munhälsoremiss 5. Nödvändig tandvård/intyg

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

Sjukresor till vård och behandling i Stockholms län

Sjukresor till vård och behandling i Stockholms län Informationen gäller dig som är folkbokförd i Stockholms län. Sjukresor till vård och behandling i Stockholms län EN DEL AV DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN September 2015 Vad är en sjukresa? En sjukresa

Läs mer

Ersättning vid planerad sjukvård rehabilitering i Spanien

Ersättning vid planerad sjukvård rehabilitering i Spanien Ersättning vid planerad sjukvård rehabilitering i Spanien Kan jag få ersättning för planerad vård utomlands? Du kan få ersättning för planerad vård om: Vården du planerar att få skulle ha bekostats av

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

EN TIDNING FRÅN REGION JÖNKÖPINGS LÄN NR 1 2016 VÅRDGUIDE 2016 DIN GUIDE TILL VÅRD OCH TANDVÅRD REGIONEN SATSAR UTVECKLAR HELA JÖNKÖPINGS LÄN

EN TIDNING FRÅN REGION JÖNKÖPINGS LÄN NR 1 2016 VÅRDGUIDE 2016 DIN GUIDE TILL VÅRD OCH TANDVÅRD REGIONEN SATSAR UTVECKLAR HELA JÖNKÖPINGS LÄN EN TIDNING FRÅN REGION JÖNKÖPINGS LÄN NR 1 2016 VÅRDGUIDE 2016 DIN GUIDE TILL VÅRD OCH TANDVÅRD rätt hjälp på rätt plats ronnie FICK råd PÅ VÅRDCENTRALEN REGIONEN SATSAR UTVECKLAR HELA JÖNKÖPINGS LÄN Ryggont

Läs mer

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård)

Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsnämndes förvaltning Sektionen för individuella vårdärenden Fredrik Persson Registreringsrutiner för sjukgymnastik och lymfödembehandling på Röda korsets sjukhus (öppen vård) Gäller

Läs mer

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23.

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Dnr HSS 2013-0264 Dnr CK 2015-0346 2015-11-24 Regler för sjukresor Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Landstinget i Uppsala län

Läs mer

Lättläst. Om du behöver tandvård

Lättläst. Om du behöver tandvård Lättläst Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna UPPDATERAD 2014-10-14 Färdtjänsten Dalarna På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst

Läs mer

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland Rätten till hälsa Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland augusti 2010 Övergripande mål Varje människa har rätt till bästa möjliga hälsa enligt FN:s internationella konvention om

Läs mer

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun

Välkommen till Hjo. En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Välkommen till Hjo En guide för dig som är nyanländ i Hjo kommun Att börja med Som ny i Sverige finns det några saker som är viktiga att börja med, dessa är: Folkbokföring Fullständigt personnummer ID-kort

Läs mer

Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013

Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013 Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013 Fastställt av - Regionfullmäktige 2012-10-12, 46 - Kommunstyrelsen Ljungby

Läs mer

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 2 1. Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter

Läs mer

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral 1 (15) Avdelningen för Närsjukvård (NSV) Kvinnor-Barn-Asyl Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral Gäller fr o m 2014-01-01 Senast uppdaterad: 2014-03-17 Uppdaterad information

Läs mer

A B C D. Minska avgiften till 100 kr för att få en koppling till avgiften från vårdcentralen till specialistvården 11. Gällande

A B C D. Minska avgiften till 100 kr för att få en koppling till avgiften från vårdcentralen till specialistvården 11. Gällande 3 4 5 6 7 8 9 10 0 1 3 Patientavgift i öppenvård Avgift 016 Förslag avgift inför 017 Kommentar Generell kommentar; avgifter i öppen vård har högkostandskydd- 1100 kr per 1-månaders period med undantag

Läs mer

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxan är densamma som motsvarande resa med kollektivtrafiken plus en avgift på 18 kr/enkelresa. Kommunstyrelsen informerar Färdtjänst Aktuellt taxa finns på närmaste busstation,

Läs mer

A B C D. Minska avgiften till 100 kr för att få en koppling till avgiften från vårdcentralen till specialistvården 11. Gällande

A B C D. Minska avgiften till 100 kr för att få en koppling till avgiften från vårdcentralen till specialistvården 11. Gällande 3 4 5 6 7 8 9 10 1 3 Patientavgift i öppenvård Avgift 016 Förslag avgift inför 017 Kommentar Generell kommentar; avgifter i öppen vård har högkostandskydd- 1100 kr per 1-månaders period med undantag som

Läs mer

Färdtjänst och Riksfärdtjänst

Färdtjänst och Riksfärdtjänst Färdtjänst och Riksfärdtjänst 2014-02-20 (Ersätter information från 2013-02-04) Vem kan få färdtjänst? Du kan ha rätt till färdtjänst om du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller

Läs mer

Tandvård. till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder

Tandvård. till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder Tandvård till vissa grupper av äldre och personer med funktionshinder Landstinget ansvarar för att personer med stort omvårdnadsbehov till följd av sjukdom och/eller funktionshinder erbjuds råd och hjälp

Läs mer

Patientguide 2014 2013 1

Patientguide 2014 2013 1 Patientguide 2014 2013 1 Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss. Patientguiden finns också på engelska och lättläst svenska. Du kan utan kostnad beställa patientguiden på telefon vx 0455-73 10 00 Vill

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård)

Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på Bräcke Diakoni RehabCenter Sfären (öppen vård) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Avdelningen för närsjukvård Rehabilitering-Habilitering-Hjälpmedel Registreringsrutiner för armprotesmottagning, gåskola och ortopedteknisk specialistläkarmottagning på

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Högkostnadskort och frikort för sjukvård och viss tandvård

Högkostnadskort och frikort för sjukvård och viss tandvård Lednings- och verksamhetsstöd H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Avgiftshandboken 2014-06-16 Flik 10 Högkostnadskort och frikort för sjukvård och viss tandvård Innehåll Allmänt sidan 3 Landstingets

Läs mer

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken FÄRDTJÄNST den särskilda kollektivtrafiken Färdtjänst Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och inte en vanlig taxiresa. All färdtjänst bygger på samåkning. Färdtjänst kan beviljas för personer med

Läs mer

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar Diskussionsunderlag för patientorganisationer inför möten med vårdcentraler Mål Att skapa en modell för hur patientorganisationer

Läs mer

Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård

Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård Sammanställning över taxekoder som kan användas vid rapportering av vårdhändelser i öppen vård Översikt över de taxekoder som kan användas vid rapportering av öppenvårdsbesök. För de flesta vårdgrenar

Läs mer