tempo youth 2009 planet b-boy av benson lee Om filmen FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "tempo youth 2009 planet b-boy av benson lee Om filmen FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar"

Transkript

1 FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar tempo youth 2009 planet b-boy av benson lee Om filmen Planet B-boy låter oss följa fem av de danscrews som tar sig till Battle of the Year i Tyskland, där crews från 18 länder tävlar om titeln som World Champion. Inom varje land har det hållits nationella battles där grupperna som representerar landet i den stora tävlingen har utsetts. Efter en kort introduktion av b-boy-kulturen och de olika länderna, med sina speciella särdrag, presenteras vi för de fem lag som korats och som filmen följer; från Osaka i Japan kommer Ichigeki, från Chelles i Frankrike kommer Phase-T och från Las Vegas i USA kommer Knucklehead Zoo. Sydkorea har två crews i tävlan; föregående års vinnare, Gamblerz, från Seoul har ett fripass till tävlingen och Last for One från Jeonju, som vunnit årets nationella uttagning. Vi får följa några av medlemmarna i de olika grupperna och höra hur de ser på b-boy-kulturen och på tävlingen de står inför. Vilka är de och vad betyder hiphop för just dem? Spänningen byggs upp inför den stora tävlingen och vi får se imponerande prestationer från crewen innan ett vinnarlag slutligen utses.

2 KULTUR Vad är kultur? Kom på och jämför några olika sätt att förklara begreppet! Då och då hör man begrepp som t ex populärkultur, finkultur och subkultur hur används de och vad åsyftas? Har de olika laddning eller status? Resonera och förklara! Vad innebär det att något är mainstream? Att något är underground? I filmen pratar en medlem från Ichigeki om den gång de sist deltog i tävlingen. Han skäms över att de då var så tävlingsinriktade och giriga efter vinsten, att de gjorde rörelser som de egentligen inte ens gillade. Det han pratar om brukar kallas för en sell out. Hur skulle du definiera begreppet sell out och på vilket sätt är det skamligt? Det pratas mycket i filmen om de negativa associationer som många har kring hiphop, till följd av gangstarapens ytliga och destruktiva ideal. Framförallt det franska crewet, Phase-T, betonar istället de positiva effekter som hiphopkulturen har för deras (när)samhälle och vikten av att förmedla glädje och värme. Har du någon relation till hiphop och hur ser den i så fall ut? Vad är en gangster och om vad handlar s.k. gangsterrap? Tror du att det har en negativ och förråande effekt på den som tar till sig musiken? Kan kultur vara farlig? Vad är en ideologi? Kan man förstå kulturer som ideologier, med egna livsåskådningar, värdegrunder, normer och ideal? Resonera och motivera hur du tänker! Kan man påstå att en subkultur kan vara detsamma som finkultur? Om något som är underground blir för mainstream och kommersiellt tappar det sitt ursprungliga värde, eller? Den legendariske Ken Swift från Rock Steady Crew pratar om vad 80-talet och filmer som Flashdance (som han trots allt själv var med i), gjorde mot b-boy-kulturen. Vad är hans kritik? Kan du komma på något annat konkret exempel kanske inom musik, mode eller sport? på hur innebörden förflyttas och förändras när ett fenomen tas in i populärkulturen? (Pierre Bourdieu etablerade verktyg för att synliggöra fenomenet; ta reda på mer om hans arenor, aktörer och symboliska kapital!) Hiphop I filmens inledning talas det om hiphopens fyra element. Vilka är de tre andra, förutom b-boying? IDENTITET When you are dancing you are discovering also yourself, säger den franske dansaren Phax (på fransk engelska ). Dansen är ett sätt att lära känna sig själv och möta sina känslor, menar han och de flesta tycks vara beredda att hålla med honom. I Japan jämför Akihiko Urata b-boylivsstilen med bushido och Non-Man konstaterar att dansandet gjort honom mer medveten om sin identitet. Vad är självkännedom (som är central inom bushidon)? Vad är identitet? Är det skillnad på identitet och självbild?

3 Väljer man vem man vill vara eller blir man någon? Resonera och förklara! Är jaget en produkt av gener eller av social miljö? Både och? De koreanska dansarna från landet är egentligen i en väldigt sårbar situation med tuffa villkor, fattigdom, besvikna föräldrar och ett oförstående samhälle omkring sig. Ändå har de lika mycket attityd som de andra och signalerar stort självförtroende. Vad är självförtroende? Hur kan man påverka sitt självförtroende? Inom hiphopkulturen väljer man tydligt namn (eller som Crazy Monkey så antar man ett namn som någon annan gett en). Att ha ett alias som man själv skapar kan ses som ett tydligt uttryck av självbilden och att själv definiera sin identitet. Uttrycker du dig på något annat sätt än verbalt? Hur i så fall? Är identitet något statiskt eller är det en pågående process, något som ständigt prövas och förändras? Hur skulle du vilja vara? Vad håller dig tillbaka? Hur kan du bli mer så som du vill vara? B-boy-kulturen bygger på individuella prestationer i grupp. Inom hiphopkulturen är crewmentaliteten väldigt explicit, man sanningen är att vi alla, hela tiden, ingår i olika grupper och sammanslutningar. Vad menar man med att vi speglar oss i andra? Är det motiverat att prata om människan som en social varelse med en kollektiv identitet? Det finns otaliga talesätt om umgänge; säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är och man blir som man umgås, är två av dem. Formas man så mycket av gruppen? Hur resonerar du? Är det skillnad på identitet och roll? Vad är en roll? Vilka roller har du i förhållande till olika personer i din omgivning? Är det någon sida hos dig själv som du skulle vilja betona mer? Eller mindre? Nationalitet Japanerna är mest innovativa, fransmännen har känslan och intensiteten, amerikanerna är starka individuella dansare och koreanerna är tekniska överlägsna, konstaterar man i filmen. Låter det rimligt eller är det något konstigt med påståendet, tycker du? Kan man tala om en nationell identitet? Hiphopkulturen är global och personerna i filmen återkommer till hur hiphopen låter sig inspireras från vitt skilda håll, för att omtolka och lägga sin egen prägel på materialet. Det franska laget säger att de snarare än fransk kultur representerar hiphopkulturen, ändå påtvingas de ju den nationella identiteten i och med tävlingens utformning? Finns de nationella kännetecken och stilistiska särdrag som grupperna behäftas med, finns de där från början eller

4 ser vi dem för att vet att de finns där? Hur resonerar du? Många av de franska dansarna har maghrebiursprung och de flesta amerikanerna har latinamerikanska rötter. Vad är nationalitet? Är känslan av samhörighet med en nation viktig? Känner du dig svensk? Varför/varför inte? Vad får du för intryck av relationerna som Lil' Kev (Phase-T/Frankrike), Chris (Knucklehead Zoo/USA), Katsu (Ichigeki/Japan) och Joe (Last for One/Sydkorea) har till sina respektive föräldrar? Kan du skönja kulturella likheter och olikheter? Vad är nationalism? Vad är patriotism? Är det positiva eller negativa uttryck för dig? Både och? Förklara! Joes pappa i Sydkorea arbetar för myndigheterna med att etablera den nationella identiteten. Väldigt konkret förser han människor med landets flagga. När Last for One vinner tävlingen får de ett annorlunda bemötande och Joe jämför sitt jobb med pappans. Kön och genus Filmen fokuserar, som titeln uttrycker, b-boykulturen. Hiphopkulturen, må vara kanske huvudsakligen den gangsterorienterade versionen, diskuteras ofta i termer av machokultur och sexism. Vad betyder macho? Varifrån kommer ordet? Vad är sexism? Vad är feminism? Hur skiljer sig likhets- och särartsfeminism? Ta reda på mer om b-girl-kulturen! Är Battle of the Year öppet för tjejer också eller battlar de i en separat tävling för det finns väl ett internationellt forum för världens b-girls? Fem länder Dansen och dansarna formas i ett samhälle som de i sin tur i kommenterar (reflekterar och skapar?). Gruppens och individens tolkningar och upplevelser uttrycks genom dansen och vi ser och får förklarat för oss hur och varför uttrycken ser ut som det gör.

5 Varför vill Japan och Korea mötas i finalen? Vad är det för historiskt förflutet som Sydkoreanerna kan förlåta men inte glömma? I Last for Ones koreografi serveras vi 60 års historia på sex minuter. Vad är det vi ser? Hur gestaltar de maktförhållandena och vad är deras framtidsvision? I filmen har byggt upp en kuliss av den 38:e parallellen, där b-boysen utklädda till vakter börjar dansa. Vad är det för plats? Vad har den för historia? Hur ser relationen mellan Syd- och Nordkorea ut idag? Efter tävlingen väntar två års militärtjänstgöring för de unga dansarna i Last for One. Det är obligatoriskt för alla män och vägrar man väntar istället fängelse. Hur fungerar lumpen i Sverige? Är det ett bra eller dåligt system, anser du? Är det något du vill göra? Lil' Kevs mamma som bekänner att hon har varit rasist är inte ensam om det i Frankrike. Landet har stora problem med främlingsfientliga åsikter och under senare år har media även uppmärksammat missnöje, kravaller och svåra förhållanden i några av landets förorter. Vad är det som sker? Landets nuvarande president, Nicolas Sarkozy, kallade förortsungdomar för slödder när han var inrikesminsister, vilket väckte stor debatt. Vad var det som hände? Hur ser situationen ut nu och hur styrs landet politiskt idag? Det är tydligt att dansarna känner lycka av att accepteras av sina familjemedlemmar. Och att göra dem stolta. Känner du igen dig? Blir du lycklig av att göra någon annan lycklig? Står idén om att göra andra lyckliga och inte stå i vägen för varandras lycka i kontrast med idén om tävlan och konkurrens? Hur förverkligar man sina drömmar? Ingen föds med de förmågor alla drömmer om, det är genom hängiven träning man förverkligar dem, säger dansarna i filmen. Det Sydkoreanska crewet Last for One tränar till exempel alla dagar om året, flera timmar om dagen (natten) men så beskrivs de koreanska dansarna också som så tekniskt sofistikerade att deras stil skulle ta år att lära sig för en annan redan etablerad b-boy! Man tar inte med sig rikedomar i graven men sin heder, resonerar Joes pappa. Vad är viktigt för dig? Vad drömmer du om? Kan alla människor uppleva lycka, eller är det en känsla som bara få får möjlighet att uppleva? Vad säger till exempel den amerikanske psykologen Abraham Maslow, som är känd för sin behovstrappa? Ta reda på mer om de andra länderna; USA och Japan! Fokusera på ett avgränsat område och gör jämförelser med Sverige! LYCKA I filmen relateras lycka till självförverkligande, kreativitet, drömmar, respekt, heder, kärlek och trygghet. Vad är lycka för dig? Hur känns lycka? Är det en universell känsla; upplever alla lycka på samma sätt?

6 FILMENS STIL Liksom koreografierna och improvisationerna i filmen är dansarnas uttryck och kreativa förverkligande är filmen regissören Benson Lees skapelse. Filmen är en dokumentär, vilket innebär att den i någon bemärkelse gör anspråk på att skildra verkligheten. Men är det möjligt? Går det att skildra verkligheten så som den verkligen är? Ser verkligheten likadan ut för alla, eller är den alltid subjektiv? Är sanning absolut, eller kan det som är sant för dig vara osant för mig? I filmen är vissa scener påtagligt iscensatta (kan du komma på exempel?), tycker du att det gör filmen mindre dokumentär? Vad betyder autentisk? Filmen är klippt i ett snabbt tempo, som motsvarar energin och intensiteten i b-boy-kulturen. Under filmens klimax, den sista och avgörande battlen, klipps Katsus ord om pappans död och stödet från de andra crewmedlemmarna ihop med slow motion-sekvenser av dansen, som också dubbelexponeras med ett foto på pappan och honom. Kan du komma på fler konkreta sekvenser eller exempel på hur regissören avviker från de strikt dokumentära anspråken och tydligt använder filmens form för att förmedla en känsla eller berättelse? Begrepp att analysera utifrån filmen Acceptans Ansvar Exkluderande Familj Feminism Finkultur Frihet Förälder Gemenskap Gruppmentalitet Genus Heder Identitet Kreativitet Känsla Kön Kultur Mångfald Nationalitet Populärkultur Roll Rättighet Sanning Själ Självbild Självförtroende Stil Stolthet Subkultur Trygghet Underdog Underground Uttryck Verklighet Produktionsuppgifter Regi: Benson Lee Produktionsland: USA, 2008 Längd: 90 min. Producent: Amy Lo Foto: Vasco Lucas Nunes Klipp: Benson Lee & Jeffrey Marcello Ljud: Tony Volante Musik: Woody Pak & Pete Miser

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

tempo youth 2009 Let s be together av nanna frank Møller Om filmen FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar

tempo youth 2009 Let s be together av nanna frank Møller Om filmen FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar tempo youth 2009 Let s be together av nanna frank Møller Om filmen Hairon älskar mascara, hårspray och kläder, men hans feminina och färgsprakande yttre

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA diskussionsunderlag BAKGRUND TILL FILMENS TEMA Syskon till funktionshindrade är ofta en bortglömd grupp såväl i samhället som i barnens närmaste omgivning. Till och med i den egna familjen kommer syskonens

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

tempo youth 2009 carmen meets borat av Mercedes Stalenhoef Om filmen FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar

tempo youth 2009 carmen meets borat av Mercedes Stalenhoef Om filmen FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar FilmCentrum och Tempo Dokumentärfestival presenterar tempo youth 2009 carmen meets borat av Mercedes Stalenhoef Om filmen Carmen är 17 år gammal och bor i Glod, en fattig romsk by i Rumänien. Carmen jobbar

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

Materialets syfte 00 INTRODUKTION

Materialets syfte 00 INTRODUKTION Okej? Lärarmaterial Materialets syfte Det här materialet är till för dig som är lärare och vill använda Okej?-filmerna i din undervisning. Det är också till för dig som på något sätt är ledare och vill

Läs mer

Att bygga en stark klubbkänsla!

Att bygga en stark klubbkänsla! Att bygga en stark klubbkänsla! kontakt@anneliostberg.se www.anneliostberg.se 076-812 22 02 Facebook: Anneli Östberg - individ, grupp & org. utveckling Att bygga en stark klubbkänsla! Värderingar Hur värderingarna

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

Det goda mötet. Hjo kommuns värdegrund

Det goda mötet. Hjo kommuns värdegrund Det goda mötet Hjo kommuns värdegrund VARFÖR VÄRDEGRUND? Vad är en värdegrund? Hjo kommuns värdegrund handlar om vilka som är våra gemensamma grund läggande värderingar. Vilka förhållningssätt och värderingar

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION BAKGRUND VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Genus i praktiken. Vad fostrar vi våra barn till?

Genus i praktiken. Vad fostrar vi våra barn till? Genus i praktiken Vad fostrar vi våra barn till? AGENDA - Presentation - Vad är genus - Genussystemet - Värderingsövning - Genus i praktiken - vår förändringsprocess - Styrdokument - Film med diskussionsgrupper

Läs mer

"Kom ljug mig en saga"

Kom ljug mig en saga "Kom ljug mig en saga" Ett läsfrämjande projekt som riktar sig till förskoleklasser och särskoleeleverna i tre kommuner i Västernorrlands län, Sollefteå, Kramfors, Härnösand. Att lära sig och läsa är idag

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa Bakgrund År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade djurgårdare - ledare, idrottare, styrelser,

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Värderingskartlägging. Vad är värderingar?

Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Man kan säga att värderingar är frågor som är grundläggande värdefullt för oss, som motiverar och är drivkraften bakom vårt beteende. De är centrala principer

Läs mer

Datum Snart dags för street-dansens världselit i Malmö

Datum Snart dags för street-dansens världselit i Malmö Malmö stad Gatukontoret Datum 2010-08-11 Snart dags för street-dansens världselit i Malmö Lördag 14 augusti är det dags för Official Artform på Gustav Adolfs torg i Malmö. Från eftermiddag till sen kväll

Läs mer

Identitet - vilka är du?

Identitet - vilka är du? Identitet - vilka är du? Det är utsidan som räknas När vi ser en människa läser vi snabbt av vilka kategorier hen tillhör. Är det en kvinna eller en man? Vilket land kommer personen ifrån? Hur gammal är

Läs mer

Oskuld är ingen skuld

Oskuld är ingen skuld Oskuld är ingen skuld DOKUMENTÄR BERÄTTELSE I Oskuld är ingen skuld problematiseras begreppet oskuld och de värderingar och föreställningar som ordet bär på. Filmen visar också tydligt på vilket utanförskap

Läs mer

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick.

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick. Coco utspelar sig under den mexikanska högtiden Día de los Muertos/Día de Muertos. De dödas dag finns med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Ta gärna reda på mer om denna högtid och varför den

Läs mer

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet.

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Identitet Lektion 1 Identitet Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Forskning visar att människor som inte känner sig säkra i sin

Läs mer

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Ledarskapsutbildning CISV, kapitel 4, Grupputveckling och grupprocesser Hemsida: www.cisv.se, E-mail: info@se.cisv.org

Ledarskapsutbildning CISV, kapitel 4, Grupputveckling och grupprocesser Hemsida: www.cisv.se, E-mail: info@se.cisv.org Vad är en grupp? Vilka grupper är du med i? Vilka behov fyller en grupp? Vilka normer finns i en grupp? Vilka sorters grupper finns det? Vilka roller finns det i en grupp? Vad påverkar de roller man får

Läs mer

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara Solglimtens Likabehandlingsplan En plan mot kränkande behandling Våga vara Jag vill som en blomma stark tränga tyst igenom asfaltsvägenshårda mark att slå ut i blom. Våga vara den du är och våga visa vad

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

5.15 Religion. Mål för undervisningen

5.15 Religion. Mål för undervisningen 5.15 Religion Uppdraget för undervisningen i religion är att stödja de studerande att utveckla sin allmänbildning i religion och livsåskådning. I religionsundervisningen får de studerande kunskap om religioner,

Läs mer

Backstugans förskola

Backstugans förskola Backstugans förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för att nå målen och

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss.

Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss. Varför vi är onödigt besatta av vad andra människor tycker om oss. För att kunna förstå varför vi alla går runt med den här galna fixeringen om att hela tiden bry oss om, och oroa oss över vad andra tycker

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Mina två mammor DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Mina två mammor är en berättelse som tar upp frågor som att växa upp i en regnbågsfamilj, att prata om sex med sina föräldrar och olika sätt att se på sex beroende

Läs mer

kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten

kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten Kommunikation är kultur, kultur är kommunikation. 3 February 1932) (Stuart McPhail Hall 1932-2014) Kultur Samspelet i

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013-2016

VERKSAMHETSPLAN 2013-2016 VERKSAMHETSPLAN 2013-2016 F&S Järfälla är det självklara valet när en person vill börja träna. För de som redan är igång och tränar är F&S Järfälla den självklara mötesplatsen en plats där man vill hänga.

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

SHIF/SPK:s Värdegrund

SHIF/SPK:s Värdegrund VÄRDEGRUND 1 SHIF/SPK:s Värdegrund Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés (SHIF/SPK) värdegrundsarbete är en del av hela idrottsrörelsens arbete. En värdegrund beskriver

Läs mer

Moralisk oenighet bara på ytan?

Moralisk oenighet bara på ytan? Ragnar Francén, doktorand i praktisk filosofi Vissa anser att det är rätt av föräldrar att omskära sina döttrar, kanske till och med att detta är något de har en plikt att göra. Andra skulle säga att detta

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Vad är sex? DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Vad är sex? problematiserar bilden av sex som endast vaginalt penetrerande samlag och vidgar perspektiven. Berättelsen tar också upp oro över samlagsdebuten, förväntningar

Läs mer

Psykologi A Moment 3 Behov och känslor. Vilka behov behöver jag tillfredställa för att känna att jag bubblar av lycka?

Psykologi A Moment 3 Behov och känslor. Vilka behov behöver jag tillfredställa för att känna att jag bubblar av lycka? Psykologi A Moment 3 Behov och känslor Vilka behov behöver jag tillfredställa för att känna att jag bubblar av lycka? Behov och känslor Våra behov hänger ihop med våra känslor Får vi inte våra behov tillfredställda

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

ISBERGET. Akuta fasen. Socialisation

ISBERGET. Akuta fasen. Socialisation ISBERGET Akuta fasen? Socialisation Farfar Morfar De äldre männen Pappa/Morbror/ Farbror Denna generationens män Söner/Manliga kusiner Farmor/Mormor De äldre kvinnorna Mamma Döttrar Funktionshindrade Annan

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss.

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss. FredsProjektet är en ideell organisation vars mål är att belysa den kunskap som både göms och glömts av konventionella medier samt att inspirera varje unik människa att se till sitt eget unika vetande

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

Slutrapport. Teknik för flickor, fortsättningskurs

Slutrapport. Teknik för flickor, fortsättningskurs 1(5) Viviana Cruz Panteón Koordinator Skol-och branschkontakter Institutionen för ingenjörsvetenskap/ Avdelningen för automation och datateknik 0520-22 30 00 viviana.cruz.panteon@hv.se 2013-10-01 Dnr 20xx/xx

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNING med ordpar

VÄRDERINGSÖVNING med ordpar VÄRDERINGSÖVNING med ordpar Som individer i ett samhälle är vi ständigt utsatta för omgivningens inflytande och påtryckningar för hur vi ska tänka och känna inför olika saker. Vi matas med värderingar

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-01-17 Sida 1 (2) Diarienr GSN 2018/00182-1.3.6 Barn- och utbildningsförvaltningen Torbjörn Berggren Epost: torbjorn.berggren@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Handlingsplan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

,!$-.&%"'2## #####+!0*6!&#-33#

,!$-.&%'2## #####+!0*6!&#-33# ,!$-.&%"'2## #####+!0*6!&#-33#!""#$%"!&'%(# )*&#%&+!"!#$!,#,!$-.&%"'#-/0# $123.('4%#&1""'40!"!&# '#"&-33%$)52,!2# '22!07(( )89:9;#

Läs mer

Kenneth Isaiahs Crystal

Kenneth Isaiahs Crystal diskussionsunderlag Kenneth har genomgått en lång och kostsam resa för att få bli förälder. Han har kalkylerat med tre möjligheter för att förverkliga sin längtan; att adoptera, att skaffa barn med ett

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Mot min vilja DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Mot min vilja är en berättelse om förväntningar kring sex, lust och olust. Filmen problematiserar det machoideal som får killar att känna press på att ständigt vilja

Läs mer

LEDSTJÄRNOR. Plats för alla. Breddidrott. Talanger

LEDSTJÄRNOR. Plats för alla. Breddidrott. Talanger Ver 1.0 2014-03-15 En bra verksamhet kräver att vi alla gemensamt, spelare, ledare, tränare, föräldrar, supporters o.s.v. aktivt hjälper till med våra gemensamma åtaganden. Slutresultatet är helt beroende

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

Spring, Amina! Arbetsblad

Spring, Amina! Arbetsblad Spring, Amina! Arbetsblad Jag som har skapat de här övningarna heter Annelie Drewsen. Jag har även skrivit böckerna om Amina och flera andra böcker. Förut jobbade jag som lärare i svenska som andraspråk.

Läs mer

Datum Malmö, hem för världsberömd hiphop-dj

Datum Malmö, hem för världsberömd hiphop-dj Pressmeddelande Malmö stad Gatukontoret Datum 2010-08-03 Malmö, hem för världsberömd hiphop-dj Glenny Evander eller DJ Kid Skraam som de flesta känner honom som runt om i världen är DJ och eldsjäl i breakingkollektivet

Läs mer

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Degerfors 17 oktober 2014 * Sofie Kindahl Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Sveriges ungdomspolitiska mål: Alla ungdomar,

Läs mer

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar till: Länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: analysera

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

3-åringen ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING

3-åringen ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING ATT VARA FÖRÄLDER TILL EN 3-ÅRING Att vara förälder till en 3-åring Jag kan, jag vill, jag ska, jag törs. Att vara förälder till ett barn i denna ålder kan vara både roligt och krävande. Det är inte ovanligt

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken "Kära fanatiker".

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken Kära fanatiker. En lärarguide från Inledning. Vad skapar fanatism i vår tid? Hur kan fanatism bemötas och bekämpas? Vilka möjligheter till kompromisser finns det? Vilket är kollektivets ansvar och vad är individens eget

Läs mer

HBT-personers erfarenheter i Komma-ut-processen

HBT-personers erfarenheter i Komma-ut-processen HBT-personers erfarenheter i Komma-ut-processen -Kvalitativ studie om vuxna kvinnor och män som har en funktionsnedsättning sabine.kirschard@vgregion.se Disposition Presentation Introduktion Syfte och

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Idrottsrörelsen förändras

Idrottsrörelsen förändras En välkomnande, nyfiken och modig idrott där glädje och utveckling motiverar fler att idrotta hela livet. Idrottsrörelsen förändras Vi tror på en idrott där ännu fler känner sig välkomna och får möjlighet

Läs mer

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation 2012-12-07 1 Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation Språk och kommunikation Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola avd 5 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Konstnär Eva Wirén 2016 /2017

Konstnär Eva Wirén 2016 /2017 Konstnär Eva Wirén 2016 /2017 THE ARTIST IS PRESENT EVA WIRÉN. Eva gestaltar och förmedlar sina känslor och tankar via olja, akryl eller akvarell. Hon hämtar inspiration och kraft ur drömmar, kvinnan,

Läs mer

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter Skolplan 2004 Lärande ger glädje och möjligheter Vi ska ge förutsättningar för barns och ungdomars bildning genom att främja lärande, ge omsorg och överföra demokratiska värderingar. Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

och moral inom Polisen har diskuterats flitigt i media, i olika debatter, på möten och säkerligen hemma vid köksborden de senaste veckorna. Det är nog många med mig som har känt sig bestörta och besvikna

Läs mer

TOLERANS 5 GRÄNSLÖSA RELATIONER

TOLERANS 5 GRÄNSLÖSA RELATIONER SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. 7 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar

Läs mer

Filmens huvudperson lever med astma, ta reda på mer om astma.

Filmens huvudperson lever med astma, ta reda på mer om astma. Filmens huvudperson lever med astma, ta reda på mer om astma. Begreppet handikapp anses idag problematiskt att använda. Begreppet har sitt ursprung i sportvärlden och syftar till att en tävlande har sämre

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Hur erfarenhet av interkulturell mobilitet och social kompetens kan bidra till emotionell intelligens

Hur erfarenhet av interkulturell mobilitet och social kompetens kan bidra till emotionell intelligens Hur erfarenhet av interkulturell mobilitet och social kompetens kan bidra till emotionell intelligens Workshop den 19 maj 2014 under ledning av Hans Lorentz, fil dr Forskare och lektor i pedagogik vid

Läs mer

FÖRE OCH EFTER FILMEN FILMEN OCH LÄROPLANEN

FÖRE OCH EFTER FILMEN FILMEN OCH LÄROPLANEN Filmhandledning: FIGHT GIRL Originaltitel: Vechtmeisje Regissör: Johan Timmer År: 2018 Tal: Flamländska Text: Engelska Rekomenderas: Åk 6 Produktionsland: Belgien, Nederländerna Speltid: 84 min Filmhandledning

Läs mer

Ledarskap 2013-04-28 1. Vad är viktigt i ditt ledarskap?

Ledarskap 2013-04-28 1. Vad är viktigt i ditt ledarskap? Ledarskap 2013-04-28 1 LEDARSKAP Vad är viktigt i ditt ledarskap? 1 LEDARSKAPETS ABC Ledarskapets A ditt förhållningssätt Ledarskapets B din etik och moral Ledarskapets C din träningsplanering LEDARSKAPETS

Läs mer

Framtiden just nu! Det är nu dagens barn och unga växer upp. Det är nu, just nu, de skapar många av de attityder och värderingar de bär med sig livet

Framtiden just nu! Det är nu dagens barn och unga växer upp. Det är nu, just nu, de skapar många av de attityder och värderingar de bär med sig livet DEN RÄTTA KÄNSLAN Framtiden just nu! Det är nu dagens barn och unga växer upp. Det är nu, just nu, de skapar många av de attityder och värderingar de bär med sig livet ut. Attityder och värderingar som

Läs mer

Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation.

Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation. Ur sammanställning av delprojektet Organisationen som inkluderande eller exkluderande. Linnea Lundin. Del två, Verktyg för en öppnare organisation. För att kunna arbeta med mångfald i organisationen är

Läs mer

Lärarhandledning. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. Några personer i boken:

Lärarhandledning. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. Några personer i boken: Lärarhandledning Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström Här följer förslag på hur arbetet med romanen kan se ut i en grupp eller i en klass. Läromedlet vänder sig främst till grundskolans

Läs mer

Filmhandledning: NOT WITHOUT US

Filmhandledning: NOT WITHOUT US Filmhandledning: NOT WITHOUT US Originaltitel: Nicht ohne uns Produktionsland: Tyskland Regi: Sigrid Klausmann (Lina Luzyte, Adriane Kessissoglou, Ali Kareem, Insa Onken) Speltid: 87 min Tal: Arabiskt,

Läs mer

Välkommen tillbaka till omgång 5. ACC coachprogram online. Q-HelaDu. coaching

Välkommen tillbaka till omgång 5. ACC coachprogram online. Q-HelaDu. coaching Välkommen tillbaka till omgång 5 STYRKOR MarieLouise Gunilla Vetgirighet Ledarskap Tacksamhet Tacksamhet Kreativitet Tapperhet Kärlek till lärande Ärlighet/äkthet Hurmor Älskar/älskas Fredrika Anna Tacksamhet

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt?

Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt? Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid varandra med respekt? Emotionell coaching: innebär

Läs mer