Regeringsuppdraget om reviderade mål för återvinning och mål för förberedelse för återanvändning möte den 27 september 2013:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regeringsuppdraget om reviderade mål för återvinning och mål för förberedelse för återanvändning möte den 27 september 2013:"

Transkript

1 Naturvårdsverket Stockholm Malmö den 4 oktober 2013 Regeringsuppdraget om reviderade mål för återvinning och mål för förberedelse för återanvändning möte den 27 september 2013: Synpunkter från Avfall Sverige 1. Allmänna reflektioner Avfall Sverige förstår Naturvårdsverkets intention att samla så många aktörer som möjligt vid samma tillfälle för att få synpunkter till de förslag som man presenterar. Men aktörer med olika intressen samlas blir det mer en intressentgrupp än en referensgrupp. Mötesformen fungerar just när det gäller att vid samma tillfälle lämna information till olika aktörer. Men det blir problematiskt när olika aktörer, med ibland motstående intressen, ska samarbeta i små diskussionsgrupper och lämna samlade synpunkter till de styrmedel till etappmålet som Naturvårdsverket presenterar. Avfall Sverige anser att det är mycket mer konstruktivt att samla olika intressenter var för sig och låta dem lämna synpunkter till förslagen. Avfall Sverige avfärdar helt att de synpunkter som framkom i gruppdiskussionerna kan läggas till grund för ett urval av vilka styrmedel verket avser att gå vidare med i sin rapport till regeringen eftersom ett visst föreslaget styrmedel kan få högst poäng utifrån den slumpvisa sammansättningen i de olika grupperna. De ståndpunkter som Avfall Sverige uttrycker i detta dokument är preliminära. Våra definitiva kommentarer kommer vi att lämna till Naturvårdsverket efter den 21 oktober 2013 när vi får del av verkets slutgiltiga förslag till rapport samt i remissvar till regeringen. 2. Generella kommentarer Förslagen får inte vara motstridiga med de förslag till reviderade återvinningsmål som håller på att tas fram inom ramen för den pågående revideringen av EU:s återvinningsmål. Det finns inte skäl att hålla isär hushållsavfall och med hushållsavfall jämförligt avfall. Med hushållsavfall jämförligt avfall är hushållsavfall från verksamheter och träffas av samma krav Avfall Sverige, Avfall Sverige AB, Prostgatan 2, Malmö, Telefon , Fax E-post info@avfallsverige.se, Hemsida Bankgiro , Organisationsnummer

2 som hushållsavfall från hushåll i kommunens avfallsföreskrifter. När det gäller ett etappmål för återvinning och förberedelse för hushållsavfall ska åtgärderna därför avse även med hushållsavfall jämförligt avfall. Den möjlighet som artikel 11.2 ramdirektivet om avfall ger att innefatta samma material från andra källor förutsatt att dessa avfallsflöden liknar avfall från hushåll ska självklart utnyttjas. I arbetet med att uppnå högre återvinningsnivåer behöver betydligt mer fokus än i dagsläget läggas på åtgärder uppströms i produktionen i syfte att göra produkter, varor och komponenter lättare att återvinna när de väl har blivit avfall. Tydlig märkning är en annan viktig åtgärd för att underlätta återvinningen. 3. Förslaget till etappmål År 2020 förbereds för återanvändning eller materialåtervinns minst 60 procent av avfallet från hushåll och liknande avfall från verksamheter. Minst X procent av avfallet förbereds för återanvändning. Avfall Sverige välkomnar etappmålet. Det är positivt att Naturvårdsverket uttalar att det ska handla om faktisk materialåtervinning och inte bara insamlade mängder. Frågan är dock om det är möjligt att sätta upp ett procentrelaterat mål för förberedelse för återanvändning. Förberedelsen för återanvändning innebär ju inte i sig att det avfall som genomgår sådan behandling rent faktiskt kommer att återanvändas. Om det inte finns någon efterfrågan på det som har förberetts för återanvändning blir det avfall utan att ha återanvänts. 4. Kommentarer till åtgärdsförslag Naturvårdsverkets förslag Kretsloppsparker De kretsloppsparker som redan har etablerats runt om i landet har varit framgångsrika när det gäller minskad påverkan av avfallsgenerering och ökad miljönytta. Med stöd av 15 kap. 8 miljöbalken avgör den enskilda kommunen hur den bäst ska efterleva balkens krav på hantering av hushållsavfall. Avfall Sverige ifrågasätter därför ett så explicit åtgärdsförslag som att kretsloppsparker ska inrättas vid samtliga ca 600 återvinningscentraler runt om i landet. Det är och måste vara upp till den enskilda kommunen att utifrån krav i lagstiftningen och olika styrmedel avgöra hur kraven ska efterlevas och uppnås. Ökad servicenivå för insamling av hushållsavfall I detta sammanhang är det viktigt att framhålla att när det gäller insamling av hushållsavfall, som restavfall och matavfall, är utgångspunkten sedan mycket lång tid tillbaka hämtning av avfallet vid fastighetsgränsen. När det på grund av avsaknad av farbar väg, arbetsmiljöskäl eller annat inte är möjligt sker hämtning som utgångspunkt fastighetsnära (inom rimligt avstånd från fastigheten i enlighet med rättspraxis). 2 (9)

3 Insamlingen av förpackningar och returpapper lever dock inte upp till samma förväntade nivå av service från medborgarna och det är förståss här som åtgärder behöver sättas in. Det är dock inte någonting som kan lösas genom ett åtgärdsförslag inom ramen för ett etappmål utan ändrade ansvarsförhållanden avseende insamlingen av detta avfall måste till, någonting som alltså har föreslagits av Avfallsutredningen. Ett samlat kommunalt insamlingsansvar för hushållsavfall möjliggör en ökad servicenivå. Dagens fragmenterade ansvar motverkar detta. Det är dock välkommet att Naturvårdsverket identifierar ökad servicenivå för insamling av hushållsavfall som en central åtgärd för att uppnå ökad materialåtervinning. Det ska samtidigt framhållas att det inte sedan producentansvaren för förpackningar och returpapper infördes år 1994 har funnits några hinder för producenterna att etablera fastighetsnära insamling i stor skala. Det är ju dock inte någonting som har gjorts utan i de fall det förekommer fastighetsnära insamling har den etablerats av kommunerna eller privata entreprenörer. Återvinning av kommunplast Som rubriken antyder är det återvinningen av kommunplast som behöver öka. Att som Naturvårdsverket gör föreslå etablering av insamling av kommunplast vid alla återvinningscentraler är inte något som ökar återvinningen i sig. Marknaden har inte varit intresserad av att betala för kommunplasten. Om det inte finns någon efterfrågan på kommunplast finns det inte något incitament att inrätta separat insamling. De kommuner som i dagsläget erbjuder separat utsortering av kommunplast vid återvinningscentralerna får betala för att lämna plasten till återvinning. Insamling i materialströmmar Avfall Sverige är positiv till insamling i materialströmmar. För den enskilde medborgaren är det ologiskt att till exempel plastförpackningar sorteras ut, men inte diskborstar. Ett av återvinningsföretagen (Swerec) har till Avfallsutredningen uttalat att det i framtiden, när tekniken för sortering har utvecklats ytterligare, kommer att vara möjligt att samla in blandade fraktioner av plast i större utsträckning än idag. 1 Det är dock ett faktum att Swerec redan idag tar emot kommunplast (som ju också utgör en blandad fraktion) för återvinning. Avfall Sverige anser att ett krav på insamling i materialströmmar skulle driva på teknikutvecklingen för återvinning av sådan plast. Insamling av tidningar och förpackningar från verksamheter 1 SOU 2012:56 s. 168 f. 3 (9)

4 Det är en stor brist att insamling av förpackningar och tidningar från verksamheter inte sker i större skala. Här finns en stor outnyttjad avfallsresurs som producenterna inte har omhändertagit. De frivilliga insamlingspunkter för förpackningar och returpapper som finns är långt ifrån tillräckligt. Det förekommer att mindre verksamhetsutövare utnyttjar återvinningsstationerna för sina förpackningar med nedskräpning som följd eftersom storförpackningar inte ryms i de kärl som tillhandahålls. Tyvärr så föreslog inte Avfallsutredningen något tydligt insamlingsansvar för producenter när det gäller förpackningar och returpapper från verksamheter. Vid införande av ett kommunalt insamlingsansvar för förpackningar och returpapper från hushåll hade det därför varit lämpligt att regeringen samtidigt föreslog ett sådant tydligt ansvar. Som åtgärdsförslag inom ramen för ett etappmål har dock Avfall Sverige inte stor tilltro till att insamling av förpackningar och returpapper från verksamheter ska etableras på frivillig väg. Ökad insamling av matavfall Insamling av matavfall är ett viktigt led i uppfyllandet av ett etappmål för ökad materialåtervinning. Profu föreslår i sin underlagsrapport till Naturvårdsverket en ökning från 50 till 60 procent och att hela ökningen ska gå till rötning. En sådan ökning kan Avfall Sverige ställa sig bakom. Men med det viktiga tillägget att rötningen ska ske på ett sådant sätt att återföring av växtnäringsämnen sker till produktiv mark. Rötningen utgör då enligt regeringens uttalanden i Ds 2009:37 materialåtervinning. Denna återvinning kan äventyras av det förslag som lagts fram av Naturvårdsverket i fosforutredningen. Det tidigare etappmålet om 35 procent återvinning av matavfall till år 2010 och det reviderade om 50 procent återvinning till år 2018 har varit och är kraftigt styrande för kommunernas etablering av källsortering av matavfall och biologisk återvinning av detsamma. 5. Kommentarer till styrmedel Förbud förbränning återvinningsbara mtrl/krav utsortering återvinningsbara material Avfall Sverige avfärdar helt detta förslag till styrmedel. För det första skulle ett sådant förbud inte vara möjligt att efterleva eftersom det skulle kräva en fullständig källsortering in i minsta detalj av allt avfall, vilket inte skulle vara praktiskt möjligt. Kravet skulle också riskera att stå i direkt strid med skälighetsregeln i 2 kap. 7 miljöbalken. Kraven på själva materialåtervinningen i sig måste istället skärpas. Energiåtervinningen utgör den i dagsläget miljöbästa behandlingsmetod som återstår när avfall inte är möjligt att behandla högre upp i avfallshierarkin. Krav på högre servicenivå (förhandsgodkända insamlingssystem) 4 (9)

5 Detta är ett viktigt krav när det gäller insamling av förpackningar och returpapper och det är viktigt att regeringen går vidare med formella krav angående detta utifrån vad som föreslås i Avfallsutredningen. Överenskommelse / krav insamling materialströmmar Avfall Sverige anser att insamling i materialströmmar måste grunda sig på lagkrav. Krav på utrymmen för källsortering Vid ett krav på ökad fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper är tillräckliga utrymmen för källsortering i en fastighet centralt. Det är dock inte utrymmet i sig som är avgörande utan att fastighetsägaren möjliggör utsortering av de avfallsslag som krävs i enlighet med avfallsföreskrifterna. Om utsortering tillhandahålls i ett särskilt utrymme i fastigheten, i ett miljöhus på gården eller genom en gemensam lösning med flera fastigheter saknar dock betydelse för själva utsorteringen. Ett grundproblem är snarare att många fastighetsägare (som t ex bostadsrättsföreningar) inte är medvetna om skyldigheten att efterleva avfallsföreskrifternas krav när det gäller att tillhandahålla utsortering av framför allt grovavfall. I sammanhanget ska också en lagrådsremiss från den 19 september 2013 uppmärksammas. Där föreslår regeringen att en kommun inte får ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, genomförande av detaljplaner och andra ärenden enligt PBL. Detta skulle kunna inverka på det styrmedel som föreslås. Ökad tillsyn / tillsynsvägledning från Naturvårdsverket Avfall Sverige anser inte att detta som styrmedel i sig självt har någon direkt styrande verkan. Först med tydliga styrmedel och lagkrav etablerade kan tillsyn bli ett verkningsfullt redskap. Pantsystem Pantsystemen för aluminiumburkar och PET-flaskor är framgångsrika. Det är dock svårt att utan någon utredning ta ställning för eller emot ytterligare pantsystem. Förbränningsskatt Avfall Sverige avfärdar helt en ny förbränningsskatt som ett styrmedel för ökad materialåtervinning. Varken förbränningsskatten som fanns mellan , eller tidigare utredningar, har visat att en förbränningsskatt har någon direkt styrande effekt. Dessutom har handel med utsläppsrätter införts på avfall till förbränning. Råvaruskatt Avfall Sverige anser att det krävs en bakomliggande utredning för att kunna ta ställning för eller emot råvaruskatt som styrmedel. 5 (9)

6 Ändringar i föreskrifter om kommunala avfallsplaner Avfallsplanen kan bara beskriva åtgärder för de krav som miljöbalken ålägger kommunen beträffande hanteringen av hushållsavfall. Därför är det snarare avgörande vilka möjligheter lagstiftaren ger kommunen när det gäller hanteringen av hushållsavfall. Avfallsplanen kan inte heller formellt ålägga fastighetsägare krav på det sätt som avfallsföreskrifterna gör. Däremot tjänar avfallsplanen som viktigt styrdokument för avfallshanteringen i kommunen. Naturvårdsverkets föreskrifter om kommunala avfallsplaner måste förhålla sig till ramarna för det kommunala ansvaret för hushållsavfall. Om de är tydliga ger de goda förutsättningar för kommunen att utfärda en bra avfallsplan, men Avfall Sverige anser inte att de har den direkt styrande effekten att de kan verka som styrmedel mot ökad återvinning och förberedelse för återanvändning. Höjda återvinningsmål Återvinningsmål har en styrande effekt. Det är därför centralt att de revideras med jämna mellanrum. Eftersom det pågår en revidering av EU:s återvinningsmål bör dock revideringen av de nationella återvinningsmålen invänta EU:s revidering i syfte att de ska förhålla sig till varandra. Samtidigt är det förstås lämpligt om högre nivåer kan tillämpas i Sverige i de fall det är rimligt. Information Avfall Sverige instämmer i vad Naturvårdsverket anger att: Information är ett nödvändigt styrmedel för att försöka övertyga människor om att frivilligt ändra vanor och beteenden och göra rätt val. Det är dock inte tillräckligt i sig själv utan bör kombineras med andra styrmedel för att få resultat. Vi har därför valt att inte utvärdera information som ett separat styrmedel. Kommunen har en formell skyldighet att i avfallsplanen informera medborgarna om vikten av att minska avfallets mängd och farlighet. Informationen har sannolikt viss styrande effekt, men kan inte ersätta formella krav som till exempel skyldigheten att sortera ut farligt avfall från annat avfall. Information och vägledning om viktbaserad taxa När det gäller viktbaserad taxa upprepar Avfall Sverige vad vi angivit i remissvaret till det nationella programmet för förebyggande av avfall: När det gäller viktbaserad avfallstaxa vill Avfall Sverige uppmärksamma att viktbaserad avfallstaxa inte entydigt medför mindre avfallsmängder totalt sett. Studier som genomförts vid bland annat Luleå Tekniska högskola, Stockholms universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet visar att mängderna kärl- och säckavfall/restavfall minskar med procent vid införandet av viktbaserad avfallstaxa. Men det finns inget som visar på att mängderna hushållsavfall minskar totalt sett. Det indikerar att viktbaserad avfallstaxa kan vara ett effektivt styrmedel för att öka utsorteringen av 6 (9)

7 förpackningar och tidningar till andra system, till exempel producenternas återvinningsstationer. Beroende på utformning kan det även vara effektivt för utsortering av matavfallet ur restavfallet. IVL:s studie i Göteborg visar tydligt att viktbaserad avfallstaxa, trots att det är ett ekonomiskt styrmedel, inte egentligen har en ekonomisk påverkan, utan är mer ett verktyg för att få informationen att nå konsumenten. Ingen av de intervjuade personerna i studien uppger att de har förändrat sin konsumtion i form av färre produkter eller ändrade inköp. Ökad utveckling av fastighetsnära insamlingssystem för förpackningar och tidningar medför minskat behov av vikttaxa som incitament för utsortering av förpackningar, tidningar och matavfall. Dessutom finns svårigheter med att rent tekniskt väga fyrfackskärl vid hämtning. Motsvarande problem finns när det gäller insamling av olika fraktioner i olikfärgade påsar. Oavsett hur avfallstaxan är konstruerad - vikttaxa, behovsanpassad hämtning eller miljödifferentierade avgifter - är det framförallt incitament för att styra konsumenterna till bättre sortering och inte för att minska avfallsmängderna. Avfall Sverige anser det därför viktigt att nyansera bilden och upplysa om att viktbaserad taxa troligen inte är det bästa systemet för att minska de totala avfallsmängderna i kommunerna. 6. Kommentarer till NV:s rapportutkast Kommentarer utöver våra specifika kommentarer till föreslagna åtgärder och styrmedel Avfall till förbränning s. 10: Det som styr kommunernas avfallshantering är miljönyttan. Eftersom kommunerna har ett ansvar för återvinning av hushållsavfall skulle kommunerna kunna bygga ut ett heltäckande system för insamling av kommunplast. Problemet är dock att så länge plastindustrin inte efterfrågar återvunnen plast finns det inte någon avsättning för den insamlade plasten. Det har därför inte varit vare sig miljömässigt motiverat eller kostnadseffektivt för kommunen att i stor skala sortera ut kommunplast och bygga upp egen kapacitet för materialåtervinning av densamma. Det är därför inte korrekt att det är enbart kostnadsskäl som ligger bakom att kommunplasten i dagsläget i första hand går till energiåtervinning och inte till materialåtervinning. Bristfälliga system för insamling av förpackningar och tidningar är en annan viktig orsak som inte nämns i sammanhanget. Det har inte funnits och finns inga hinder för producenterna att tillhandahålla fastighetsnära insamling i stor skala! Dessutom faller argumentet att kommunen förbränner avfall för att det är billigare. I så fall hade kommunerna aldrig (trots avsaknad av några bindande lagkrav) först etablerat central kompostering av trädgårdsavfall och matavfall och sedan rötning av matavfall! Till skillnad mot 7 (9)

8 kommunplasten finns det en avsättning av biogas för fordonstrafik och rötrest för produktiv mark. Etappmålet s. 12: Det finns inte någon anledning att följa avgränsningen i artikel 11.2 Ramdirektivet eftersom det utgör ett minimidirektiv. Svårt att förstå avgränsningen av etappmålet till avfall från hushåll och liknande avfall från andra verksamheter (även om jag förstår att regeringens uppdrag är avgränsat till detta). Kretsloppsparker s. 16: Varför kan en del av de antaganden som WSP kommit fram till ifrågasättas? Krav på högre servicenivå s. 25: J fr hur kommunerna arbetar. För rest- och matavfall tillämpas redan högsta servicenivå genom FNI. Det är inte här problemet ligger utan i en fragmenterad ansvarsfördelning. Styrmedel för förberedelse för återanvändning s. 31: Det behövs inte någon ändring i lagstiftningen för kommunen ska ha kompetens att arbeta med förberedelse för återanvändning. Förberedelse för återanvändning definieras som en åtgärd inom ramen för återvinning och faller alltså inom kommunens kompetens för hantering av hushållsavfall. 2 Mycket sker redan och mycket är på gång i kommunerna. Tabellen s. 32: Siffrorna verkar tveksamma. Skulle Sverige ha sämre materialåtervinningsnivåer än till exempel Litauen? Siffrorna för materialåtervinning av träförpackningar spökar sannolikt. Siffran för Sverige är 16,6 procent. I Sverige går träförpackningarna till energiåtervinning i Litauen går de sannolikt till deponering. Vi ser fram emot en fortsatt dialog i frågan där vi närmare kan utveckla våra ståndpunkter. Vi hänvisar i första hand till våra rådgivare Jon Nilsson-Djerf, jon.nilsson-djerf@avfallsverige.se eller Sven Lundgren, sven.lundgren@avfallsverige.se, telefon Med vänliga hälsningar, Avfall Sverige 2 J fr 4 avfallsförordningen (2011:927). 8 (9)

9 Weine Wiqvist VD 9 (9)

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21:

Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 28 oktober 2013 Naturvårdsverkets förslag till etappmål för textil och textilavfall Utkast 2013-10-21: Synpunkter från Avfall Sverige 1. Generella kommentarer

Läs mer

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten Tekniska nämnden 2007 02 22 32 58 Tekniska nämndens arbetsutskott 2007 02 08 9 19 Kommunstyrelsen Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar Luleå kommun har

Läs mer

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER NYA FÖRORDNINGAR GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER EN VÄGLEDNING Februari 2019 1 INNEHÅLL Bakgrund 4 De nya förordningarna En sammanfattning 5 De nya förordningarna Nuläge 7 De

Läs mer

MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor

MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor Till Miljödepartementet. 2014-04-14 MABOs förslag till Arbetsgruppen för kretsloppsfrågor Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO ingår i samverkansgruppen MABO, Miljöanpassad Avfallshantering

Läs mer

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R 1 (5) Helsingborg, 2018-05-18 Dnr: 18/0214 m.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2012/3309/Ke Malmö den 15 februari 2013 REMISSVAR: Remiss av svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (2012/19/EU) av den 4 juli 2012 om avfall

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar på remiss

Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar på remiss Anna Drakenberg Avfall 08-508 465 08 anna.drakenberg@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-11-22 Betänkande mot det hållbara samhället Resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56). Svar

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 14 augusti 2018 REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Avfall Sverige

Läs mer

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts.

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts. Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2011/1516/Ma Malmö den 31 augusti 2011 REMISSVAR: Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) samt Naturvårdsverkets rapport Miljömålen

Läs mer

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2013/790/Nm Malmö den 17 april 2014 REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

Läs mer

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2017/01714/Me Malmö den 8 januari 2018 REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 9 februari 2018 REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Avfall Sverige är branschorganisationen

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

Styrmedel för en mer hållbar avfallshantering

Styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Göran Finnveden Avdelningen för Miljöstrategisk analys fms Institutionen för Samhällsplanering och miljö Skolan för Arkitektur och samhällsbyggnad KTH Delprojekt

Läs mer

Styrmedel. - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se

Styrmedel. - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se Styrmedel - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se Avfallsområdet är komplext Aktörer inom avfallsområdet Myndigheter tillstånd,

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se 2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se Svensk Fjärrvärme AB Raziyeh Khodayari 101 53 Stockholm raziyeh.khodayari@svenskfjarrvarme.se

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ks 122 Dnr 9017/229.109 Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ärendebeskrivning Med anledning av de förändrade förutsättningarna i producentansvarsförordningarna

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering?

Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering? Nya styrmedel för en mer hållbar avfallshantering? Göran Finnveden Miljöstrategisk analys fms KTH Exempel på existerande styrmedel Deponiförbud förbud att deponera brännbart och organiskt avfall Deponiskatt

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren,

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren, AVFALLSRÅDET Sven Lundgren, 2018-09-26 Kommunernas branschorganisation inom avfallshantering Avfall Sveriges vision Det finns inget avfall Avfall Sveriges uppdrag Påverka - remisser, skrivelser, personliga

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 14 augusti 2018 REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Avfall Sverige

Läs mer

Avfall Sveriges. ståndpunkter

Avfall Sveriges. ståndpunkter Avfall Sveriges ståndpunkter BAKGRUND OCH UTGÅNGSPUNKTER FÖR STÅNDPUNKTERNA Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla avfallshanteringen

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

På gång nationellt och inom EU

På gång nationellt och inom EU På gång nationellt och inom EU Större omvärldsfrågor: På gång nationellt inom avfallsomr Utredning om översyn av avfallsområdet (dir. 2011:66): Allmän översyn av avfallsområdet Tre huvuddelar: 1. Avser

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135 Yttrande Samhällsbyggnad 1(5) 2018-05-07 Dnr: SBN 2018/00135 Handläggare Enhetschef Planering, Paula Nyman Telefon 0522-69 63 75 paula.nyman@uddevalla.se Yttrande gällande remiss från Miljö-och Energidepartementet

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper

Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper Miljödepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 1 november 2010 Hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper Avfall Sverige föreslår att regeringen ser över reglerna om producentansvar

Läs mer

REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion

REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion Jordbruksverket Växt- och miljöavdelningen 551 82 Jönköping Dnr 4.7.16-11784/13 Malmö den 11 maj 2015 REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN Uppföljning av tidigare avfallsplan 2009 2016 Under år 2008 arbetade Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner fram en gemensam avfallsplan under ledning av Västblekinge Miljö AB (VMAB). Planen fastställdes

Läs mer

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V)

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) 2016-01-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/751-456 Kommunstyrelsen Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) Förslag till beslut

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden KS/2014:149-450 Bilaga 2 Avfallsplan, 2014-02-11 Åtgärdsprogram Mätbara mål Åtgärd Ansvar Årtal 1.1 Mängden hushållsavfall (kärl- och säckavfall) per invånare ska år 2018 ha minskat med 5 % jämfört med

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning

Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning GUIDE # 9 Maj 2014 Juridiska förutsättningar för förebyggande och återanvändning I korthet Det finns inte något legalt hinder mot att kommunen eftersorterar avfall som har lämnats i till exempel en återvinningscontainer

Läs mer

UTREDNING. 1. Bakgrund

UTREDNING. 1. Bakgrund UTREDNING Saken: Enskilda avlopp och arbetsmiljökrav Datum: 2013-10- 31 Från: Sven Lundgren, jur. kand, rådgivare juridik, Avfall Sverige Till: Avfall Sveriges medlemmar 1. Bakgrund 2. Frågeställningar

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/01154/Ke. Malmö den 1 september 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/01154/Ke. Malmö den 1 september 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01154/Ke Malmö den 1 september 2016 REMISSVAR: Remiss av Naturvårdsverkets rapport Minskad förbrukning av plastbärkassar samt separat promemoria

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/00248/Ke Malmö den 30 maj 2016 REMISSVAR: Naturvårdsverkets rapport Redovisning av uppdrag om genomförandet av systemen med producentansvar för

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

REMISSVAR: Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering, Betänkande av avfallsutredningen SOU 2012:56

REMISSVAR: Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering, Betänkande av avfallsutredningen SOU 2012:56 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2012/2143/Ke Malmö den 30 november 2012 REMISSVAR: Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering, Betänkande av avfallsutredningen SOU 2012:56 Avfall

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R

Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial och returpapper utveckling av producentansvaren. Ärende M2018/00852/R Söderhalls renhållningsverk

Läs mer

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Utformad med utgångspunkt

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning 1 MILJÖMÅL INOM EU Styrmedel och åtgärder på avfallsområdet utvecklas idag i många fall gemensamt inom EU. Målsättningar och strategier på övergripande europeisk nivå

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01735/Kl Malmö den 20 oktober 2016 REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare 1 Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare ÅI tillstyrker förslaget att verksamheter får ta ansvar för allt sitt avfall, dvs definitionen av

Läs mer

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018 Jordbruksverket 103 33 Stockholm Malmö den 19 juni 2018 REMISSVAR: Förslag till ny vägledning om Tillämpning av miljöbalken vid lokalt omhändertagande av smittfarligt avfall vid epizootiutbrott vägledning

Läs mer

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs och

Läs mer

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden Bilaga 4 2019-07-09 Framtida avfallshantering och avfallsflöden 2 (7) Inledning Här presenteras en bedömning av framtida behov av och möjligheter till avfallsbehandling, viktiga utvecklingstendenser samt

Läs mer

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs

Läs mer

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 26 augusti 2016 Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Bilaga 1 1. Avsnitt 4 Resurseffektiva kretslopp

Bilaga 1 1. Avsnitt 4 Resurseffektiva kretslopp Bilaga 1 1 Avsnitt 4 Resurseffektiva kretslopp 1. Förebyggande av avfall Förslaget väntas leda till ökad resurshushållning och ökad resursanvändning. Förslaget innebär en större helhet. Undersökningar

Läs mer

Kommittédirektiv. Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet. Dir. 2008:97

Kommittédirektiv. Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet. Dir. 2008:97 Kommittédirektiv Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet Dir. 2008:97 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2008 Sammanfattning av uppdraget En förhandlare

Läs mer

REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd

REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd Boverket Att: Stina Jonfjärd Box 534 371 23 Karlskrona Dnr 6664/2017 Malmö den 9 maj 2018 REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd Avfall Sverige

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall En ingående beskrivning av projektet Kompletterande informationsbroschyr till tjänstemannautlåtandet kring nytt insamlingssystem

Läs mer

Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport

Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 5 november 2013 Dnr NV-03538-13 Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport Avfall Sverige är

Läs mer

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Göran Finnveden Professor Miljöstrategisk analys Vice-rektor för Hållbar utveckling KTH Typer av styrmedel Juridiska (t.ex. lagar, förordningar)

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Utlåtande 2017:249 RV (Dnr /2017)

Utlåtande 2017:249 RV (Dnr /2017) Utlåtande 2017:249 RV (Dnr 133-1699/2017) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2018 Inklusive taxa för skrymmande hushållsavfall med mera samt slam och latrin Förslag från avfallsnämnden

Läs mer

22 punkter. för en bättre resurshushållning som kombinerar en tydlig och långsiktig ansvars- och rollfördelning

22 punkter. för en bättre resurshushållning som kombinerar en tydlig och långsiktig ansvars- och rollfördelning 22 punkter för en bättre resurshushållning som kombinerar en tydlig och långsiktig ansvars- och rollfördelning Avfallsfrågorna är i ständigt fokus. Miljöminister Karolina Skog tog i december i fjol initiativ

Läs mer

Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011

Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011 MILJÖFÖRVALTNINGEN Kontroll av verksamheters avfallshantering 2011 Hur butiker och restauranger sorterar matavfall och förpackningar En rapport från Miljöförvaltningen Jens Dahlsköld Mars 2012 Dnr 2011-4139

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR?

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. SAMMANFATTNING 3 2. KOMMUNER SOM HAR ETT UTBYGGT SYSTEM FÖR FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34)

Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) Miljödepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) Återvinningsindustrierna, ÅI, har fått Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet för yttrande.

Läs mer

SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag

SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag Ju 2016:23 Blåljusutredningen 103 33 Stockholm Malmö den 27 oktober 2017 SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL

Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL Ett svenskt tvärvetenskapligt forskningsprogram om framtidens avfallshantering. Programmet finansieras av Naturvårdsverket och genomförs av IVL Svenska Miljöinstitutet, Kungliga tekniska högskolan, Göteborgs

Läs mer

Svar på motion 2011:01 om att införa viktbaserad avfallstaxa

Svar på motion 2011:01 om att införa viktbaserad avfallstaxa Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-05-20 Kommunstyrelsen Svar på motion 2011:01 om att införa viktbaserad avfallstaxa Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå

Läs mer

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 26 januari 2018 SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

Naturvårdsverket Stockholm. Dnr NV Malmö den 23 november 2011

Naturvårdsverket Stockholm. Dnr NV Malmö den 23 november 2011 Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Dnr NV-03714-11 Malmö den 23 november 2011 REMISSVAR: Från avfallshantering till resurshushållning - Sveriges avfallsplan 2012-2017 Avfall Sverige är bransch- och intresseorganisation

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016 Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar Malmö den 5 december 2016 INFORMATION: Redogörelse från Avfall Sverige för hushållsavfallsdefinitionen i anledning privat insamlingsentreprenörs avtal med en livsmedelskedjas

Läs mer

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar.

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar. INFORMATION OM VERKSAMHETSAVFALL Innehållsförteckning Avfallshantering vid företag... 3 Avfall och avfallskod... 3 Verksamhetsavfall och hushållsavfall... 4 Verksamhetsutövaren... 4 Verksamhetsavfall...

Läs mer

Avfallsplan. Gislaveds kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170

Avfallsplan. Gislaveds kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170 Avfallsplan Gislaveds kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170 Förord Gislavedskommunpåbörjadearbetetmeddennaavfallsplanunderhösten2009.Arbetet inleddesmedenbeskrivningochanalysavnulägetkommunensamtenuppföljningavden

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Bilaga 4 Mål, strategier och lagstiftning

Bilaga 4 Mål, strategier och lagstiftning Bilaga 4 Mål, strategier och lagstiftning INTRODUKTION I denna bilaga beskrivs några förändringar som har skett i lagstiftningen under år 2011 och en sammanställning av de viktigaste lagarna, målen och

Läs mer

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan.

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Avfall Senast uppdaterad: 2019-08-23 Avfall i Sundsvall Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Blåberget Vid Blåbergets avfallsanläggning sker

Läs mer

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT Stockholm 26 september 2018 Christina Jonsson Helen Lindqvist Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-02 1 Avfallspaketet en revidering av EU:s avfallslagstiftning

Läs mer

Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2015

Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2015 Sida 1 (9) Tillsyn av verksamheters avfallshantering 2015 stockholm.se 1 Sida 2 (9) INNEHÅLL 1 Sammanfattning.. 3 2 Bakgrund 3 2.1 Matavfall... 3 2.1.1 Historik för Stockholm... 3 2.2 Förpackningar...

Läs mer

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning PappersKretsen FÖRORD Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar och andra trycksaker. 91 procent av alla

Läs mer