Information till Delegationen för hållbara städer om Framtid Alby stadsmiljö i utveckling. Oktober 2012.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information till Delegationen för hållbara städer om Framtid Alby stadsmiljö i utveckling. Oktober 2012."

Transkript

1 Information till Delegationen för hållbara städer om Framtid Alby stadsmiljö i utveckling. Oktober 2012.

2 Framtid Alby

3 Information om Framtid Alby stadsmiljö i utveckling. Detta är en information om vårt arbete med en stadsbyggnadsidé för Alby. Syftet är att ge en orientering av nuläget med vårt pågående arbete med de tillskotten som vi sökt och fått bidrag för. De tre tillskotten är: 1) Nya dialogmetoder s.k. designdialog, bild ) Vidareutveckling av vårt arbete med hållbarhetskonsekvensbeskrivning (HåKB), bild ) Vegetationsanvändning vid stadsutveckling, bild

4 1. Nya dialogmetoder s.k. designdialog För att Albys stadsstruktur ska utvecklas i en riktning som är långsiktigt hållbar krävs en grundlig och välfungerande dialogprocess under arbetets gång. Vi har sett ett behov att hitta nya former för dialogprocess som är idé-utvecklande och för arbetet med ny stadsbyggnadsidé framåt. Själva dialogprocessen i sig är lika viktig som det slutliga resultatet av dialogen. Att gemensamt tala om stadsutveckling och stadsbyggnad ger deltagarna i dialogen en fördjupad kunskap om den egna stadsdelen, om hur kommunala processer kan se ut och hur man kan påverka dessa. Designdialogen syftar på så vis också till att ge en ökad medvetenhet om sin hembyggd, om demokrati och delaktighet. Nedan följer en avrapportering av var vi står i utveckling av nya dialogmetoder.

5 Designdialog Alby beskrivning av processen Analys, utbyta kunskap Utveckla idéer/ scenarior Utvärdera scenarior, gemensam vision

6 En lokal i centrum vårt showroom i Alby. För att komma nära medborgarna i deras vardag byggde vi ett showroom i Alby centrum, som har varit öppet för allmänheten. Där har vi även haft workshops och tagit emot besök.

7 UPPLÄGG OCH TIDPLAN

8 KREATIVA DIALOGVECKOR

9 SHOWROOM, CA 2000 BESÖKARE Öppet juni - september Måndag torsdag x 12 veckor Mellan 20 och 80 besökare, i genomsnitt drygt 40 st

10 En bra spridning på besökarna! röd prick = här bor jag! Under v 37 och v 38 fick besökarna sätta en prick var de bor i Alby. De röda prickarna visar att spridning på besökarna var god.

11 AKTIVITETER PÅ PLATS. Exempel på aktiviteter: - testa i modell - spela data spel - fylla i enkäter - delta i workshops

12 Stor modell av Alby ett sätt att föra dialog. Mycket diskussioner kring modellen, vi testar och bygger efterhand.

13 TESTA I MODEL Att låta medborgaran själv testa i modell var ett bra sätt att få fram viktiga synpunkter.

14 Enkät för att fånga ideér Så här tycker jag! I vårt show room fick medborgarna möjlighet att komma med ideér på hur de vill ha sitt framtida Alby.

15 Digitala och sociala media Film Albyborna erbjöds en digital framtidsvandring genom en film i Sketch-up. Spel - Genom dataspelet Minecraft kan Albyborna både i lokalen och hemma bygga sitt eget Alby. Twitter - För att kontinuerligt berätta om dialogen genomfördes kampanjer på Twitter.

16 Minecraft Alby - en intresseväckare! Spelet väcker barnens nyfikenhet att titta in i lokalen, många vill veta mer om utställningen och ibland kommer föräldrar in och då får vi möjlighet att prata lite med dem också.

17 FÖRDJUPAD DIALOG och workshop - I N S P I R AT I O N - G R U P P D I S K U S S I O N - R E D O V I S N I N G

18 OLIKA WORKSHOPS CA 240 DELTAGARE 3 torsdagar med kvällsworkshopar (ca 100) 1 workshop med tema koloni och odling (ca 50) 2 workshopar med klass 9, Grindtorpsskolan (ca 45) 1 workshop med klass 5, Grindtorpsskolan (ca 35) 1 workshop med förskolebarn från Örnen (ca 5) 1 workshop med studiebesök från Makedonien (ca 5)

19 SKOLWORKSHOP klass 9

20 WORKSHOP förskolebarn Örnen

21 TORSDAGSFINAL

22 KVÄLLSWORKSHOP x 3

23 VERKTYGSLÅDOR

24 BILDPROTOKOLL - ARBETE PÅGÅR! Workshopsen dokumenterades med bildprotokoll. Tillgängliga på hemsidan i oktober

25 NÅGRA RÖSTER FRÅN ALLA BESÖKARE Röster från showroom

26 2. Vidareutveckling av vårt arbete med hållbarhetskonsekvensbeskrivning (HåKB) Inom kommunen pågår ett utvecklingsarbete med HåKB. Vi vill nu använda verktyget och skapa rutiner för att säkerställa att olika projekt, i pågående process, aktivt förhåller sig till våra hållbarhetsutmaningar. HåKB innehåller hållbarhetsindikatorer i exploateringsfasen, checklista utifrån Botkyrkas hållbarhetsutmaningar samt en sammanfattande matris. Verktyget ska användas dels för att se eventuella konsekvenser för olika grupper. Samt redovisa hur olika perspektiv har beaktats i processen (jämställdhet, interkulturellt-, barn- samt hälsoperspektiv). Nedan följer en avrapportering av var vi står i vidareutveckling av HåKB n.

27 Sex utmaningar för ett hållbart Botkyrka Botkyrka kommun identifierat sex utmaningar som är viktigast att arbeta med för att kommunen ska kunna uppnå en hållbar utveckling på lång sikt. Utmaningarna är: Botkyrkaborna har arbete Botkyrkaborna känner sig hemma Botkyrka har de bästa skolorna Botkyrka bidrar inte till klimatförändringarna Botkyrkaborna är friska och mår bra Botkyrkaborna har förtroende för varandra och för demokratin

28 Checklistor för Framtid Albys byggstenar Vi har sökt svar på frågan hur Framtid Alby kan bidra till de sex utmaningarna i ett Hållbart Botkyrka. Vi har sammanställt checklistor. Checklistorna har vi sorterat på de byggstenar som arbetet med Framtid Alby utgår ifrån.

29 HUS Hur kan Framtid Alby bidra till ett Hållbart Botkyrka? Tre exempel på punkterna ur checklistan för byggstenen HUS: Skapa fysiska förutsättningar för fler arbetsplatser och företag i Alby. Planera för nya former av boenden och fler upplåtelseformer. Exempel: kompisboenden, boenden för stora familjer, bostäder med gemensamma ytor. Identifiera olika bostadsassessoarer som attraherar olika grupper. Till exempel en kolonilott som ingår i hyran kan locka en viss grupp. Osv.

30 TRAFIK Hur kan Framtid Alby bidra till ett Hållbart Botkyrka? Tre exempel på punkterna ur checklistan för byggstenen TRAFIK: Skapa bättre kommunikationer mellan olika målpunkter. Planera för gator och förbindelser som bättre knyter ihop olika delar av Alby. Planera för trygga skolvägar avsaknaden av trottoarer gör till exempel att barnen genar i trafiken. Osv.

31 GRÖNSKA Hur kan Framtid Alby bidra till ett Hållbart Botkyrka? Tre exempel på punkterna ur checklistan för byggstenen GRÖNSKA: Undvika att lägga smutsiga verksamheter nära Albysjön, och försöka rena/flytta dem som redan finns. Lägga förskolor och skolor i områden som främjar utepedagogik och skapar förutsättningar för ökad kunskap om miljöfrågor. Skapa förutsättningar för urban odling (trädgårdar, tak, stadsnära, gemensamma odlingar etc). Osv.

32 MÖTESPLATSER Hur kan Framtid Alby bidra till ett Hållbart Botkyrka? Tre exempel på punkterna ur checklistan för byggstenen MÖTESPLATSER: Se till att det är tydligt vilka platser som är offentliga och vilka som är privata. Platser som upplevs som halvoffentliga eller halvprivata är oftare utsatta för skadegörelse. Komplettera med andra verksamheter och bostäder runt skolorna för att göra skolområdena mer befolkade och skapa mer rörelse i skolområdet både under och efter skoltid. Utnyttja konstutsmyckning för att visa att skolan är barnens mark. Osv.

33 3) Vegetationsanvändning vid stadsutveckling. Många städer står inför utmaningen att kombinera tätare städer med behovet av natur för rekreation och för ökad biomassa. Tjänster som vi får gratis från naturen har betydelse och ett värde för både boende och företag. En rik biologisk mångfald är en förutsättning för att dessa tjänster ska kunna levereras. Forskning har visat att socioekonomiskt svaga grupper drar störst nytta av en samhällsplanering där människor har ökad tillgång till natur och grönska. Vi vill hitta former för förtätning av bebyggelse i kombination med aktiv vegetationsanvändning och ekosystemtjänster. Vi har bett fyra olika arkitektkontor komma med idéer om vegetationsanvändning. Här är ett preliminärt resultat.

34 Bärande delar för vegetationsanvändning. Nedanstående funktioner har vi identifierat som betydelsefulla vid växtanvändning. Vegetationen ska vara: STRUKTURGIVANDE FYSISKT OCH VISUELLT LÄNKANDE AVGRÄNSANDE OCH RUMSSTÄRKANDE KARAKTÄRSGIVANDE REKREATION, HÄLSA OCH AKTIVITET I GÅRDSRUM VATTENHANTERING PÅ GÅRDAR

35 STRUKTURGIVANDE Vegetation kan skapa övergripande struktur inom områden och ge logik genom planteringar som förbinder, kopplar, avskärmar, uppdelar etc. Bild: AIX Arkitekter AB Bild: Urbio Arkitekter AB

36 STRUKTURGIVANDE Vegetation kan skapa övergripande struktur inom områden och ge logik genom planteringar som förbinder, kopplar, avskärmar, uppdelar etc. Som del av huvudstrukturen ingår naturligtvis de entrévägar på vilka man anländer till området. Dessa bör markeras som allégator, där träden ger gaturummet en mänsklig skala, bättre lokalklimat och säsongseffekter. Gatuplanteringen föreslås göras med en enhetlig, övergripande trädsort för att skapa en stark ram till stadsdelen och dess kvarter. Sortexempel kan vara tex lönn eller kärrek. Trädplanteringen föreslås göras med en varierande trädsorter för att skapa en större biologisk mångfald och en bred intryck av blomning och höstfägring. Sortxempel kan vara fågelbär, oxel, rönn, robinia.

37 LÄNKANDE Vegetation kan förbinda och koppla områden och platser både fysiskt och visuellt. Bild: Erik Möller Arkitekter AB Bild: AIX Arkitekter AB

38 FYSISKT OCH VISUELLT LÄNKANDE Viktiga rörelsemönster kan kopplas till Alby genom att med vegetation länka målpunkter som tex Ica Maxi, Alby Centrum, Subtopia och närliggande rekreativa områden till området. Denna roll har naturligtvis även de ovan beskrivna entrévägarna och den centrala trädaxeln. Därutöver föreslår vi ett antal trädplanterade tväraxlar till den centrala trädaxeln som kopplar områdets inre till de omgivande vägarna, Alby allé och Kvarnhagsvägen, såväl fysiskt som visuellt. Huvudstråken kan förtydligas visuellt och fysiskt genom vegetation i form av trädrader. Trädraderna föreslås ges olika uttryck genom att man använder enhetliga trädsorter, men olika i de olika raderna. Sortxempel kan vara fågelbär, oxel, rönn, robinia.

39 RUMSKAPANDE/ AVSKÄRMANDE Vegetation kan verka rumsbildande och avskärmande. Tex genom växtväggar, häckplanteringar, trädridåer och trädplanteringar Bild: AIX Arkitekter AB Bild: Erik Möller Arkitekter AB

40 AVGRÄNSANDE OCH RUMSSTÄRKANDE Träddungar och buskplanteringar tydliggör gränsen mellan de privata eller gemensamma gårdsrummen och den offentliga ramverket utanför. Gårdsrummen görs mer sammanhållna. Häckar och byggda staket/murar avgränsar det privata mot det gemensamma. Bild: Erik Möller Arkitekter AB Bild: Erik Möller Arkitekter AB

41 KARAKTÄRSGIVANDE Vegetation kan användas för att skapa karaktärsstarka platser med olika funktioner och upplevelser. Bild: Urbio Arkitekter AB

42 KARAKTÄRSGIVANDE Karaktären i olika befintliga gårdarna utvecklas genom infill bebyggelsen. Samtidigt kan medvetna val av vegetationssorter bidra till att skapa en stark egen identitet åt varje gård. Grundmaterialet bör återfinnas i den övergripande strukturen, men på gårdarna kan även exotiska trädslag och solitärbuskar användas. Bild: AIX Arkitekter AB Bild: AIX Arkitekter AB

43 VATTENUPPTAGANDE Vegetation som del av dagvattenhantering. Bild: AIX Arkitekter AB Bild: Urbio Arkitekter AB Bild: Urbio Arkitekter AB Bild: Urbio Arkitekter AB

44 KLIMATMILDRANDE Vegetation kan bidra till att skapa gott lokalklimat Vegetation kan ge skugga, fördröja vatten, förbättra infiltrationen och sänka avrinning, lindrar effekterna av höjda temperaturer och bli oaser av kall luft. Alla gröna ytor i staden bidrar till att motverka klimatförändring- parker, privata trädgårdar, träd längs gatan, men storleken, kvaliteten och formen på en plats, vegetationstyp och mängden grönska bidrar till graden av påverkan.

45 VATTENHANTERING OCH KLIMAT Vegetationen stöttar vattenhanteringen genom skapandet av mindre vattenmagasin som vattenträdgårdar, skålade vegetationsrika planteringar med vattenälskande växter, eller öppna vegetationsdiken, sk biodiken. I dessa kan dagvatten magasineras och även renas via sk rotzonsrening (phytoremediation), innan det vid behov breddas ut till det områdesövergripande dagvattensystemet. Trädplantering och övrig vegetation i gårdsmiljöer och gator bidrar också till ett bättre lokalklimat, såsom vindskydd och klimatmildrare.

46 REKREATIV Vegetation kan erbjuda rekreativa funktioner och ge möjligheter för sociala aktiviteter genom goda utemiljöer som gröningar, gårdsrum, parkrum, koloni-och odlingslotter etc. Bild: Urbio Arkitekter AB Bild: AIX Arkitekter AB

47 HÄLSOFRÄMJANDE Naturen, vegetation och trädgård har en viktig roll för människors livskvalitet och hälsa. Vegetation har stora effekter på hälsan såväl fysiskt och psykiskt och används för att för att förebygga sjukdomar och främja motion. Bild: Urbio Arkitekter AB Bild: AIX Arkitekter AB

48 REKREATION, HÄLSA OCH AKTIVITET I GÅRDSRUM Gårdsrummen bör utvecklas så att de får en tydlig social funktion som gemensamma rum för de närboende. Här används vegetationen för att tydliggöra mötesplatser och skapa skönhetsvärden som ökar de boendes känsla för sin miljö. Kolonilottsodlingen i Alby kolonilottsförening visar att trädgårdsodling är en välfungerande social motor i området. Vi vill imitera denna struktur och flytta in odling och kanske även föreningsbundet ansvarstagande i gårdsmiljöerna. Att ge Gårdsföreningen Äppellunden uppdraget att förvalta den gemensamma gården, samt låta individer anlägga egna trädgårdar, bidrar till aktiv social närvaro. Odlingsaktiviteten bidrar också till hälsosam fysisk aktivitet i hemmiljön.

49 Framtid Alby en gemensam vision för hela Alby.

50 Källförteckning och hänvisningar Nya dialogmetoder: Underlag för designdialog: Nyréns Arkitekter AB Hållbarhetskonsekvensbeskrivning (HåKB) Underlag från: Botkyrka kommun Vegetationsanvändning vid stadsutveckling: Underlag från: Erik Möller Arkitektkontor AB AIX Arkitekter AB Witte Arkitektstudio + Urbio + Structor Nyréns Arkitektkontor

51 Framtid Alby stadsmiljö i utveckling. framtidalby@botkyrka.se

ALBYDALEN DELSTUDIE TILL FRAMTID ALBY AIX ARKITEKTER LOLA ARKITEKTUR OCH LANDSKAP SPACESCAPE

ALBYDALEN DELSTUDIE TILL FRAMTID ALBY AIX ARKITEKTER LOLA ARKITEKTUR OCH LANDSKAP SPACESCAPE ALBYDALEN DELSTUDIE TILL FRAMTID ALBY 2012.06.08 AIX ARKITEKTER LOLA ARKITEKTUR OCH LANDSKAP SPACESCAPE ALBYDALEN SID 2 / 18 Introduktion De bärande idéerna i förslaget till stadsutveckling av Albydalen

Läs mer

Botkyrka kommuns lägesrapport för insatser med stöd från Delegationen för hållbara städer, diarienummer 1413-2778/2011.

Botkyrka kommuns lägesrapport för insatser med stöd från Delegationen för hållbara städer, diarienummer 1413-2778/2011. 1 [19] Stadsbyggnadsenheten 2013-04-05 Referens Per-Anders Framgård Boverket Botkyrka kommuns lägesrapport för insatser med stöd från Delegationen för hållbara städer, diarienummer 1413-2778/2011. Sammanfattning

Läs mer

Kompletteringar av Botkyrka kommuns ansökan till Delegationen för hållbara städer.

Kompletteringar av Botkyrka kommuns ansökan till Delegationen för hållbara städer. 1 [8] Referens: Sara Wrethed Kompletteringar av Botkyrka kommuns ansökan till Delegationen för hållbara städer. Delegationen för hållbara städer (DHS) har bett Botkyrka kommun att komplettera kommunens

Läs mer

FRAMTID ALBY. - stadsmiljö i utveckling ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014

FRAMTID ALBY. - stadsmiljö i utveckling ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014 FRAMTID ALBY ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014 - stadsmiljö i utveckling Framtid Alby - stadsmiljö i utveckling finns också digitalt på webben på botkyrka.se INNEHÅLL FÖRORD inledning STadSBYGGNADSIDÉns

Läs mer

Hållbar utveckling med fokus på mänskliga rättigheter seminarium för förtroendevalda 2011-09-13

Hållbar utveckling med fokus på mänskliga rättigheter seminarium för förtroendevalda 2011-09-13 Hållbar utveckling med fokus på mänskliga rättigheter seminarium för förtroendevalda 2011-09-13 Charlotte Persson Anna Giotas Sandquist Kommunledningsförvaltningen Syfte Att ge dig en grund för att som

Läs mer

Framtid alby Stadsmiljö i utveckling

Framtid alby Stadsmiljö i utveckling Framtid alby Stadsmiljö i utveckling Botkyrka kommuns slutrapport för insatser med stöd från delegationen för hållbara städer diarienummer 1413-2778/2011 Framtid Alby - stadmiljö i utveckling finns i sin

Läs mer

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv.

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv. 2013 02 26 GRÖNPLAN UPPDRAG Park- och naturnämnden beslutade 2011-06-21, att ge park- och naturförvaltningen i uppdrag att ta fram en Grönplan för Göteborgs Stad i samverkan med övriga berörda förvaltningar

Läs mer

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt Helsingborg och Malmö Bygg tätt och grönt Två stadsträdgårdsmästare! Oh no Martin Hadmyr Helsingborg Ola Melin - Malmö Gemensam utmaning - Pågående urbanisering. 85% av befolkningen bor på 1,3% av Sveriges

Läs mer

Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14

Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14 Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14 The Capital of Scandinavia Kunskap förstå strategi - agera 14/10/2013 The Capital of Scandinavia PAGE 2 Kunskap - Material som tagits fram tidigare Strategi - Klimatanpassning

Läs mer

FRAMTID ALBY. mars stadsmiljö i utveckling

FRAMTID ALBY. mars stadsmiljö i utveckling FRAMTID ALBY mars 2013 - stadsmiljö i utveckling INNEHÅLL FÖRORD inledning STADSBYGGNADSIDÉ översiktskarta huvudidé planskiss strukturkarta - funktioner analyskartor illustration av tänkt utveckling 3

Läs mer

FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE. Ortofoto avgränsning

FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE. Ortofoto avgränsning FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE Gävle kommun 2018-11-08 1 Ortofoto avgränsning FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE FOKUSOMRÅDEN Norra Brynäs en stadsdel vid vatten och grönska Norra Brynäs

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING DÄR IDÉER BLIR VERKLIGHET Linköping är en av landets snabbast växande

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

Ett följsamt mini-manhattan på Västra Kungsholmen

Ett följsamt mini-manhattan på Västra Kungsholmen Pressmeddelande Kjellander + Sjöberg skapar ett nytt infill-bostadshus i den centralt belägna stadsdelen Kungsholmen i Stockholm. Paradiset 19-21 är ett karaktärsfullt tillägg med egen identitet som utvecklas

Läs mer

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör SUNDBYBERGS STAD Så här utvecklar vi Hallonbergen och Ör DET HÄR ÄR ETT DOKUMENT som anger hur stadsutvecklingen i Hallonbergen

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla.

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. De öppna ytorna söder om Bränningeleden omvandlas till en helt ny stadsdel i Habo. Visionen

Läs mer

imagine tomorrow create for the future

imagine tomorrow create for the future Question today imagine tomorrow create for the future Sandåkern analyser och rekommendationer Social hållbarhet idag och imorgon WSP har tillsammans med Umeå kommun utvecklat ett analysverktyg för social

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni Öresundsvägens utvecklingsområde Projektforum 2 juni Agenda 13.00 Start. Välkommen, presentation 13.15 Knäckfrågor just nu i projektet 13.30 Tema-WS Disposition grön-blå infrastruktur Inledning om vad

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Laga kraft 2014-04-11 Sara Eriksdotter Planchef Rikard Lundin Planarkitekt 1 Syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 ett arkitektur- och stadsbyggnadsprogram VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 Tid: 2018-08-29, 13.00-16.00 Plats: Elite Hotell, Eskilstuna Stort tack för din medverkan vid den första workshopen

Läs mer

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå.

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå. BAKGRUND VISION 2050 Luleå kommun befinner sig i en expansionsfas. Vision 2050 definierar ett mål om 10 000 nya Luleåbor fram tills 2050, varav hälften av dessa beräknas bo i Kronandalen. Vision 2050 blir

Läs mer

"VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR"

VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR "VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR" 1 DRAGONVÄGEN - HALVERA MERA Ett samarbete mellan White arkitekter och Väsbyhem FOKUS: KLIMATSKAL 2 DRAGONVÄGEN - HUR SER DET UT IDAG? 1 Miljonprogramshus. 8st på rad 2 Typexempel

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20 Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. Mia Söderberg Arkitekt SAR/MSA och Civilekonom Arbetar med samhällsplanering: Social och ekonomisk hållbarhet i stadsutveckling Hållbar och värdebaserad stadsplanering

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

Framtidens goda stad. Den urbana utvecklingens drivkrafter och konsekvenser - Sveriges utveckling utifrån ett stad- och landperspektiv

Framtidens goda stad. Den urbana utvecklingens drivkrafter och konsekvenser - Sveriges utveckling utifrån ett stad- och landperspektiv Framtidens goda stad Den urbana utvecklingens drivkrafter och konsekvenser - Sveriges utveckling utifrån ett stad- och landperspektiv Staffan Eriksson, IVA, 5 december 2017 Det här är IVA Akademi som samlar

Läs mer

En ny grönplan för Eskilstuna kommun. strategier och konceptutveckling med utgångspunkt från prioriterade ekosystemtjänster

En ny grönplan för Eskilstuna kommun. strategier och konceptutveckling med utgångspunkt från prioriterade ekosystemtjänster En ny grönplan för Eskilstuna kommun strategier och konceptutveckling med utgångspunkt från prioriterade ekosystemtjänster Eskilstuna industristad i omvandling som växer genom förtätning Ställningstaganden

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555)

10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2] Samhällsbyggnadsnämnden 2015-11-10 Dnr sbf/2014:555 10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555) Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner att förslaget

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

FÖRSLAG TILL NY ÖVERSIKTSPLAN TYRESÖ KOMMUN KORTVERSION

FÖRSLAG TILL NY ÖVERSIKTSPLAN TYRESÖ KOMMUN KORTVERSION FÖRSLAG TILL NY ÖVERSIKTSPLAN TYRESÖ KOMMUN KORTVERSION TYCK OM TYRESÖS FRAMTID IGEN! Hur ska det vara att leva i Tyresö kommun år 2035? Många Tyresöbor har tyckt till om det och mycket annat under den

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

REKOMMENDATIONER FRÅN URBAN TRANSITION ÖRESUND - RIKTLINJER FÖR HÅLLBART BYGGANDE

REKOMMENDATIONER FRÅN URBAN TRANSITION ÖRESUND - RIKTLINJER FÖR HÅLLBART BYGGANDE REKOMMENDATIONER FRÅN URBAN TRANSITION ÖRESUND - RIKTLINJER FÖR HÅLLBART BYGGANDE Genom projektet Urban Transition Öresund har kommunala riktlinjer och krav studerats. Syftet var att undersöka om det är

Läs mer

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen 2017-11-16 Uppsala växer fler bostäder behövs Eriksberg har potential att utvecklas 2 Från översiktsplan till bygglov BYGGLOV DETALJPLAN PLANPROGRAM

Läs mer

GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE. Bilaga x

GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE. Bilaga x GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE Bilaga x Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppföljning... 3 3 Gröna värden förutsättningar för markanvisning... 4 3.1 Sociala och rekreativa värden...

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Stadsutveckling fysiska och sociala frågor. Arbete o utbildning

Stadsutveckling fysiska och sociala frågor. Arbete o utbildning Stadsutveckling fysiska och sociala frågor Arbete o utbildning Young Urban Innovation Bakgrund? Initiativet kommer från Urban Innovation Lab Vår roll i projektet var att driva på och hålla ihop processen

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön. Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017

Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön. Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017 Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017 Utmaning bostadsbristen Stort behov av att bygga bostäder Tidsperiod

Läs mer

Policy och riktlinjer för möteslokaler i Botkyrka kommun

Policy och riktlinjer för möteslokaler i Botkyrka kommun Policy och riktlinjer för möteslokaler i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KOF/2016:63 Dokumentet är beslutat av: Kultur- och fritidsnämnden Dokumentet beslutades

Läs mer

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2-24 SEPTEMBER 2017

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2-24 SEPTEMBER 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2-24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING - DÄR IDÉER BLIR VERKLIGHET Linköping är en av landets snabbast växande

Läs mer

Framtid alby Stadsmiljö i utveckling kortversion. Framtid Alby - stadmiljö i utveckling finns i sin helhet digitalt på webben på botkyrka.

Framtid alby Stadsmiljö i utveckling kortversion. Framtid Alby - stadmiljö i utveckling finns i sin helhet digitalt på webben på botkyrka. Framtid alby Stadsmiljö i utveckling kortversion Framtid Alby - stadmiljö i utveckling finns i sin helhet digitalt på webben på botkyrka.se 1 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014 Innehåll FÖRORD inledning

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling

Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling Detta dokument är ett utkast på kärnfrågor för ett svenskt certifieringssystem för hållbar stadsutveckling. Kärnfrågorna syftar till att fungera

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab. Henric Wahlgren

Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab. Henric Wahlgren Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab Henric Wahlgren 0725-749327 Henric.wahlgren@sodramunksjon.se Filmtajm! https://youtu.be/1az2ge5mcvi Vi bygger knutpunkten i framtidens Jönköping Södra

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Frukostseminarier - Smart city Stockholm 2030

Frukostseminarier - Smart city Stockholm 2030 Frukostseminarier - Smart city Stockholm 2030 Smarta städer nämns allt oftare som en nyckel till hållbar stadsutveckling. I Stockholm står vi just nu inför något av en brytpunkt. Vi har hög IT-mognad och

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Utemiljö 5. Tillgänglighet. KVALITETSPROGRAM Dalbostrand

INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Utemiljö 5. Tillgänglighet. KVALITETSPROGRAM Dalbostrand INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Utemiljö 5. Tillgänglighet KVALITETSPROGRAM Dalbostrand Inledning Växjö, Europas grönaste stad, ska vara en ledande miljökommun. Alla delar av vår verksamhet

Läs mer

Visioner för nya typer av grönska i förtätad stad Carola Wingren Landskapsarkitektur, SLU, Alnarp

Visioner för nya typer av grönska i förtätad stad Carola Wingren Landskapsarkitektur, SLU, Alnarp Nätverksträff Movium Partnerskap 15 november 2012 Visioner för nya typer av grönska i förtätad stad Carola Wingren Landskapsarkitektur, SLU, Alnarp Projektet och dess utgångspunkter I ett gränsöverskridande

Läs mer

Delegationen för hållbara städer, dialog i stadsbyggandet Teknisk chef Bo Bäckström, AB Gavlegårdarna

Delegationen för hållbara städer, dialog i stadsbyggandet Teknisk chef Bo Bäckström, AB Gavlegårdarna Delegationen för hållbara städer, dialog i stadsbyggandet 2011-10-25 Teknisk chef Bo Bäckström, AB Gavlegårdarna Kort info om AB Gavlegårdarna Bostäder 15 500 Lokaler ca 1000 Anställda 200 Outsourcing

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad

Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad 2014-10-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/540-201 Kommunstyrelsen Godkännande av ansökan till Vinnova om finansiering av nästa fas av projektet Konsten att skapa stad Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Och hur ska det gå till då?

Och hur ska det gå till då? Och hur ska det gå till då? EN GEMENSAM VISION FÖR DE NORDISKA STÄDERNA POLITISKT LEDARSKAP OCH SAMSKAPANDE De nordiska städerna ska vara hållbara socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt genom

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4168 217-5-22 Social konsekvensanalys Detaljplan för Lagerstråle 7 Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Avrapportering - Uppföljningsplan för projektet. Grönskan roll i en klimatsmart stad

Avrapportering - Uppföljningsplan för projektet. Grönskan roll i en klimatsmart stad Avrapportering Uppföljningsplan för projektet Grönskan roll i en klimatsmart stad Som underlag för avrapportering mars 2013 används tidigare insänd uppföljningsplan, uppdaterad. Uppföljningsplanen visas

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa, 6/2-2104

Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa, 6/2-2104 Sammanfattning av resultat från workshop om klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa, 6/2-2104 Innehåll Vilka är de största utmaningarna för människors hälsa i Blekinge med anledning av ett förändrat

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Sida 1 (6) Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Bakgrund Stockholms stad inrättade Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm under 2015 med uppdraget att analysera skillnader i

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Hjälpas åt att må bra en bra start på hållbar utveckling. Johan Hallberg, Borlänge, 22 november 2011

Hjälpas åt att må bra en bra start på hållbar utveckling. Johan Hallberg, Borlänge, 22 november 2011 Hjälpas åt att må bra en bra start på hållbar utveckling Johan Hallberg, Borlänge, 22 november 2011 STRESS + coping Söka skaffa högre status Fientlighet, negativism Cynism, vårdslöshet Främlingsrädsla/fientlighet

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

ATT PLATSANPASSA GRÖNYTEFAKTORN. Angelica Bierfeldt Liptak Landskapsarkitekt LAR/MSA

ATT PLATSANPASSA GRÖNYTEFAKTORN. Angelica Bierfeldt Liptak Landskapsarkitekt LAR/MSA ATT PLATSANPASSA GRÖNYTEFAKTORN Angelica Bierfeldt Liptak Landskapsarkitekt LAR/MSA - VARFÖR ÄR JAG HÄR? - VARFÖR PLATSANPASSA GRÖNYTEFAKTORN? - HUR ARBETET MED ATT ANPASSA GRÖNYTEFAKTORN GICK TILL - VAD

Läs mer

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5 Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB Allmänt - Gården i Kv.5 utformas så att den blir en samlande och gemensam gård för de två fastigheterna. Utformningen bygger på ett enkelt upplägg

Läs mer

Gröna dalen REPRODUCERAT KULTURLANDSKAP MÖTER STADSFRONTEN

Gröna dalen REPRODUCERAT KULTURLANDSKAP MÖTER STADSFRONTEN Gröna dalen REPRODUCERAT MÖTER EN sarkitekter Anna Åkerberg Moa Hansson Broman ARKITEKTER Lina Kumlin Sanna Edqvist Förhandskopia 2015-03-27 Konceptskiss stadsfront kulturlandskap Konceptbild: Ett reproducerat

Läs mer

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Därför valde jag denna workshop Berätta för personen bredvid dig social hållbarhet definition

Läs mer

Ulleråker. Möte om detaljplan för centrala Ulleråker

Ulleråker. Möte om detaljplan för centrala Ulleråker Ulleråker Möte om detaljplan för centrala Ulleråker 2016-08-24 Ulleråker en del av ett växande Uppsala Ny översiktsplan för Uppsala kommun Prioriteringar En drivande kraft i världen En kommun för alla

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Västerbro projektforum. 26 januari 2018

Västerbro projektforum. 26 januari 2018 Västerbro projektforum 26 januari 2018 Huvudtidplan Planeringsfasen pågår Syfte med Planeringsfasen Djupare kunskap än FÖP för projektområdets förutsättningar.(föp är större område) Fördjupade analyser

Läs mer

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Västra Götalandsregionen Östra sjukhuset Byggnadsplan 2011 Framtidens hållbara sjukhusområde Hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Levande lokala centrum

Levande lokala centrum Stadsledningskontoret Stadsutvecklingsavdelningen Sida 1 (6) 2016-06-27 Handläggare Ulf Adaktusson Telefon: 29808 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet Känn dig som hemma på Östra Lugnet Välplanerade bostäder och Gott om gång- och cykelstråk genom området. lummig småstadskänsla Härliga lek- och mötesplatser för hela familjen. Nu finns drömboendet inom

Läs mer