imagine tomorrow create for the future

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "imagine tomorrow create for the future"

Transkript

1 Question today imagine tomorrow create for the future Sandåkern analyser och rekommendationer

2 Social hållbarhet idag och imorgon WSP har tillsammans med Umeå kommun utvecklat ett analysverktyg för social hållbarhet i stadsutveckling. Analysverktyget lutar sig mot ett forskningsbaserat analysramverk och bygger på WSPs metodik för socialt värdeskapande analyser. Ålidhem, Sandåkern och Tomtebo strand har analyserats under utvecklandet av analysverktyget för att kunnat konkret visa på hur verktyget används och fånga ett kommunspecifikt helhetsgrepp kring hur social hållbarhet integreras i stadsutvecklingsprojekt. Utifrån det underlag som fanns tillgängligt presenteras här analyser och rekommendationer som WSP gör utifrån de olika stadsdelsområdenas skilda förutsättningar.

3 Sandåkern

4 Sandåkern Sandåkern är en stadsdel under uppbyggnad. Den första detaljplanen från 2007 omfattade den tidigare idrottsplatsen och delar av Tallparken. Men höga byggnader och ambitionen av kvartersstad saknar inte utmaningar: buller från såväl E12 som andra huvudgator som skär genom stadsdelen Gatustrukturen binder samman Kronoskogen i norr med både Väst på stan och Västerslätt och bidrar till både bra orienterbarhet och tillgänglighet för alla trafikanter. Befolkning 0-18 år 23% år 10% år 27% år 24% 65 + år 16%

5 SAMMANSLAGEN ANALYS & REKOMMENDATIONER

6 Goda livsvillkor Hälsa Trygghet Arbete Hälsan i Sandåkern är god, med färre sjukdagar än genomsnittet i Umeå, vilket delvis kan förklaras med en god socioekonomisk status. Fysiska förutsättningar som påverkar hälsan positivt är bland annat tillgång till grönområden och välutbyggt gång- och cykelvägnät. Det finns ganska god tillgång till gång- och cykelvägnät, både genom området och in till centrum. Det är finns dock ett behov av ökad orienterbarhet för gång och cykel i området det är svårt att förstå hur man ska ta sig från punkt A till punkt B, och även svårt att uppfatta vad som är en allmän cykelväg för genomfart och vad som är en semiprivat väg över gård. Grönområden finns i närområdet, dock är det otydlig koppling mellan bostäderna i Sandåkern och det närmsta området, längs Tvärån, som också uppfattas som otryggt och otydligt i sin programmering. En stor del av flera gårdar upptas av parkeringar istället för grönska, vilket bidrar till såväl minskad grönska som minskad överblickbarhet vilket påverkar tryggheten. Just bristen på orienterbarhet i området är något som påverkar tryggheten negativt i området. Detta gäller även gårdarna, där det även finns en brist på tydliga gränser mellan privat och offentligt. Strax utanför området finns arbetsplatser i form av bensinmack, mataffär med mera. Gång- och cykelvägarna mellan området och dessa arbetsplatser (inklusive service) upplevs som mörka och ej prioriterade.

7 Goda livsvillkor Hälsa Trygghet Arbete Rekommendationer: Förbättra överblickbarheten och orienterbarheten på gårdarna. Vid en eventuell framtida upprustning av gårdar bör frågan om ändrade parkeringslösningar adresseras för att skapa mer överblickbarhet, orienterbarhet och möjlighet till mer grönska. Skapa en tryggare koppling till arbetsplatserna och servicen på andra sidan Blå vägen. Stärk koppling till närliggande grönområden och se över programmeringen av grönområdet längs Tvärån. Om möjlighet finns: tillskapa kvalitativ grönska på gårdar eller anlägg nytt grönområde centralt i område (se även senare rekommendationer. Arbeta med att tydliggöra gång- och cykelvägnätet i området, och skilj mellan offentligt och privat.

8 Livslångt lärande Lärmiljöer Inom området finns inga förskolor eller skolor. Det finns flertalet skolor och förskolor i närområdet, vilka vi fått indikationer på är välfungerande men i varierande grad fulla. Barnen på Sandåkern har ingen utpekad skola eller förskola som de blir placerade på, utan placeras på någon i närområdet.

9 Livslångt lärande Lärmiljöer Rekommendationer: Om underlag finns, bygg en förskola i området för att skapa säkra skolvägar samt skapa underlag för större gemenskap i området En närliggande skola som barnen på Sandåkern skulle "tillhöra" skulle skapa en trygghet för barnen i området och tydlighet kring var man hamnar och vilka man läser med.

10 Växande näringsliv & kompetensutveckling Inom området finns en bensinstation, i övrigt finns inga arbetsplatser, kommersiell service eller övrigt näringsliv direkt inom området. Dock finns god tillgång till mataffär med mera strax utanför området på andra sidan Blå vägen. Arbete Funktioner

11 Växande näringsliv & kompetensutveckling Arbete Funktioner Rekommendationer: Förbättra kopplingarna till de arbetsplatser och den kommersiella service som finns Om möjligheten finns: tillskapa arbetsplatser eller service på väl valda platser, exempelvis mot Blå vägen vid bensinmacken, eller hörn ut mot Backenvägen eller Storgatan, skulle detta kunna skapa ett mer levande och blandat område.

12 Välutvecklad ideell sektor Kultur och kulturmiljö Demokrati och deltagande I och med bebyggelsen av området togs en idrottsplats och mötesplats bort. Minnet av denna plats har till viss del bevarats i utformning av balkonger och i val av konstverk, med det är svårt att bedöma om detta är något som uppfattas av personer utan bakgrundskunskap. I området idag fungerar gårdarna samt eventuellt bensinstationen till viss del som mötesplatser, men en gemensam mötesplats för området saknas. Vid genomförda intervjuer får vi bilden av att boende i området är nöjda, men att en tydlig identitet för området saknas.

13 Välutvecklad ideell sektor Kultur och kulturmiljö Demokrati och deltagande Rekommendationer: Utveckla kulturella värden i området och skapa en identitet med historisk förankring Att tillskapa en lokal eller liknande för möjlighet till kulturell aktivitet eller idrott skulle tillföra värden till platsen och kunna stärka den historiska kopplingen till platsen. Skapa en samlingsplats och mötesplats i området, förslagsvis i form av en grön offentlig miljö centralt i området

14 God samhällsplanering Bebyggelsestruktur Platser och offentliga rum Social service Bostäder Mobilitet och kommunikation Bebyggelsestrukturen i området består av semislutna kvarter, med Backenvägen som delvis delar området i två delar och Blå vägen som en gräns i norr. Det är ett otydligt förhållande mellan huskropparna och Backenvägen, där förgårdsmarken uppfattas som varken offentlig eller privat. Det finns få gemensamma ytor i området, varje gård sluter sig inåt och de flesta gårdar har få aktiviteter eller sittplatser. Det finns ingen social service, som äldreboende, förskola eller skola i området. Förskola och skola finns i närområdet, äldreboenden på ett lite längre avstånd från området. Det finns en blandning av bostäder i området. Både olika typer av upplåtelseformer, bostadstyper och storlekar på lägenheterna. Enligt analysen behöver detta inte kompletteras. Tillgången till kollektivtrafik är tillfredsställande enligt analysen, dock saknas kvalitativ data vilket hade behövts för en komplett analys. GC-nätet till arbetsplatser och exempelvis Umeå centrum är god.

15 God samhällsplanering Bebyggelsestruktur Platser och offentliga rum Social service Bostäder Mobilitet och kommunikation Rekommendationer: Området skulle behöva fler offentliga ytor av olika slag, med olika kodning och med olika aktiviteter. Det behövs en ökad tydlighet kring vad som är offentligt och privat och ytor för att möta och umgås, både avgränsat för endast de som bor i området men också så att det skapas en mötesplats för andra, och anledning för andra att komma till området. Förhållandet mellan husen och Backenvägen kan bli tydligare, antingen genom en "privatisering" genom tillskott av grönska, tydlig förgårdsmark, eller en "offentligfiering" genom i framtiden entréer, lokaler, eller genom en omdragning av gc-väg. Vi förstår att mycket av detta är dyra förslag, men det är saker att tänka på inför exploatering av nya områden samt vid en eventuell omdaning av området i framtiden. Utveckla gårdarna så att bilen (garage) inte är i fokus utan socialt liv och varierad grönska på gårdarna. Utveckla olika typer av gårdar med tydlig indelning och olika aktiviteter för att höja orienterbarheten och identiteten. Att tillföra service så som förskola i området och skola i närområdet samt service i närområdet hade tillfört nya värden såsom ökad dagbefolkning, vilket skulle öka tryggheten inom området.

16 Sandåkern rekommendationer

17 SOCIOEKONOMISKA ANALYSER

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 KVANTITATIVA FYSISKA ANALYSER

34

35

36

37

38

39

40

41 KVALITATIVA ANALYSER

42 Goda livsvillkor Allt finns i närheten men inget i området. Skapar ett område utan mötesplatser och identitet. - Intervju tjänsteperson Gång- och cykelvägnätet är otydligt i området och på flertalet ytor är oprogrammerade och det finns en oklarhet om de är offentliga eller privata, vilket skapar osäkerhet och trygghet. Överblickbarheten och orienterbarheten på gårdarna är låg och största delen av gårdarna utgörs av parkeringslösningar med få mötesplatser. Kopplingen till arbetsplatserna och servicen på andra sidan Blå vägen kan upplevas som otrygg och orienterbarheten mellan dessa områden är svag.

43 Goda livsvillkor Kan fiska öring i bäcken och det finns bäver i vattnet. Vi byggde bara våra egna kvarter och tog inte tillvara på platsen tyvärr. - Intervju tjänsteperson Kopplingen till närliggande grönområden är svag och programmeringen av grönområdet längs Tvärån är otydlig. Det är dåligt med grönska på gårdar och det finns inget gemensamt grönområde eller annan mötesplats för de boende i området.

44 Livslångt lärande I kvarteren är innergården den stora mötesplatsen. - Intervju tjänsteperson Barnen på Sandåkern har ingen utpekad skola eller förskola som de blir placerade på, utan placeras på någon i närområdet. Detta medför viss oro bland barnen och föräldrarna då grupper splittras när inte alla får plats på en skola. Det finns också få platser för gemenskap för de boende och eller kvalitativa grönområden.

45 Växande näringsliv & kompetensutveckling Vi hade inte underlag för att skapa service i området - Intervju tjänsteperson Det finns bara en bensinstation i direkt närhet till området, i övrigt finns inga arbetsplatser, kommersiell service eller övrigt näringsliv. Dock finns god tillgång till mataffär med mera strax utanför området på andra sidan Blå vägen.

46 Välutvecklad ideell sektor Tog bort en viktig mötesplats i området och skapade tyvärr ingen ny. - Intervju tjänsteperson I och med bebyggelsen av området togs en idrottsplats och mötesplats bort. Detta har till viss del fångas upp i färgsättningen på balkongerna på ett hus. Dock saknas större mötesplatser i området och en tydlig koppling till historien för platsen. Området upplevs inte heller ha en tydlig identitet.

47 God samhällsplanering Vi har glömt kvarteren mellan husen, det är gator och hus. När vi inte fick bidraget så föll hela tanken kring hållbarhet. - Intervju tjänsteperson Bebyggelsestrukturen i området består av semislutna kvarter, med Backenvägen som delvis delar området i två delar och Blå vägen som en gräns i norr. Det är ett otydligt förhållande mellan huskropparna och Backenvägen, där förgårdsmarken uppfattas som varken offentlig eller privat.

48 God samhällsplanering Flexibel plan, vilket medförde att det inte fanns någon bra helhetsplan som säkerställde bra kopplingar m.m. - Intervju tjänsteperson Det finns få gemensamma ytor i området, varje gård sluter sig inåt och de flesta gårdar har få aktiviteter eller sittplatser.

imagine tomorrow create for the future

imagine tomorrow create for the future Question today imagine tomorrow create for the future Ålidhem analyser och rekommendationer Social hållbarhet idag och imorgon WSP har tillsammans med Umeå kommun utvecklat ett analysverktyg för social

Läs mer

SOCIAL HÅLLBARHET IDAG OCH IMORGON. ett analysverktyg för social hållbarhet i stadsutveckling

SOCIAL HÅLLBARHET IDAG OCH IMORGON. ett analysverktyg för social hållbarhet i stadsutveckling SOCIAL HÅLLBARHET IDAG OCH IMORGON ett analysverktyg för social hållbarhet i stadsutveckling SOCIAL HÅLLBARHET IDAG OCH IMORGON ett analysverktyg för social hållbarhet i stadsutveckling KUND Umeå kommun

Läs mer

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret 2011-02-11 SAMMANFATTNING Identitet Nivåskillnaden och de många grönytorna gör att Gråberget upplevs som en avskild del i Majorna och enligt

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4168 217-5-22 Social konsekvensanalys Detaljplan för Lagerstråle 7 Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör SUNDBYBERGS STAD Så här utvecklar vi Hallonbergen och Ör DET HÄR ÄR ETT DOKUMENT som anger hur stadsutvecklingen i Hallonbergen

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Skanska och de globala målen

Skanska och de globala målen Skanska och de globala målen Skanska bygger ett bättre samhälle Bygg verksamhet Remonthagen och Tallåsen, Östersund Citadellskajen, Malmö Kommersiell Utveckling Klippona, Malmö Bostadsutveckling Infrastrukturutveckling

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den.

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Ensamhet En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Den upplevda ensamheten är störst bland unga och i våra större städer Händer det att du känner dig

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4145 216-9-13 Social konsekvensanalys Detaljplan för Barken 1 Pantarholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE. Ortofoto avgränsning

FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE. Ortofoto avgränsning FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE Gävle kommun 2018-11-08 1 Ortofoto avgränsning FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE FOKUSOMRÅDEN Norra Brynäs en stadsdel vid vatten och grönska Norra Brynäs

Läs mer

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal YIMBY Yes In My BackYard. 2009-08-24 Diarienummer: 2007-36164 2009:15 Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal - Inledning YIMBY välkomnar att utbyggnaden av Hammarby Sjöstad fortsätter.

Läs mer

Norra centrum, Fisksätravägen, Fisksätra Detaljplan för Norra centrum, Fisksätra, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden

Norra centrum, Fisksätravägen, Fisksätra Detaljplan för Norra centrum, Fisksätra, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden 2014-04-14 1 (6) STARTPROMEMORIA Norra centrum Fisksätra Dnr KFKS 2014/261-214 Projekt 9544 vägen, Fisksätra Detaljplan för, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden Kartan visar områdets

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla.

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. De öppna ytorna söder om Bränningeleden omvandlas till en helt ny stadsdel i Habo. Visionen

Läs mer

I Göteborg stad återfinns många möjligheter till lek.

I Göteborg stad återfinns många möjligheter till lek. Otrygg trafiksituation som begränsar rörelsefrihet och självständighet Gamla industriområdet instängslat. Många barriärer, E6an, järnväg, Mölndalsvägen. Liseberg har positiv inverkan på integration, barn

Läs mer

Stadsutveckling efter. kulturhuvudstadsåret

Stadsutveckling efter. kulturhuvudstadsåret Stadsutveckling efter kulturhuvudstadsåret Förtätning av städer - SKL 2015-06-09 All time high för Umeås besöksnäring All time high för Umeås besöksnäring Under kulturhuvudstadsåret 2014 omsatte besöksnäringen

Läs mer

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11 HÅLLBART? Frågan om stationsområdet i Höör handlar Frågan om tillgänglighet till platsen rör sig på flera nivåer. Det handlar både om hur man kommer till och från, men också om hur man kan röra sig på

Läs mer

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå.

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå. BAKGRUND VISION 2050 Luleå kommun befinner sig i en expansionsfas. Vision 2050 definierar ett mål om 10 000 nya Luleåbor fram tills 2050, varav hälften av dessa beräknas bo i Kronandalen. Vision 2050 blir

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

Kommunala beslut. Sida 2 av 7

Kommunala beslut. Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Figur 1 Planområdets ungefärliga läge (markeras med röd ring) BEHOVSBEDÖMNING en bedöms vara av begränsad betydelse och inte av allmänt intresse. Då planen också är förenlig med översiktsplanens

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.3625 2017-01-30 Social konsekvensanalys Lanternan 3 m.fl. Hästö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38

Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Gestaltningsprogram för detaljplan Tungelsta, Lillgården del av Stav 1:38 Laga kraft 2014-04-11 Sara Eriksdotter Planchef Rikard Lundin Planarkitekt 1 Syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur

en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur VÄRDEBASERAD STADSUTVECKLING Planprogram för Stadionområde i Malmö Džiugas Lukoševičius Arkitekt SAR/MSA Stadsbyggnadskontoret VARFÖR?

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040 Ekeby Tätortsutveckling Ekeby Ortens karaktär Ekeby ligger cirka 1 mil nordöst om Kumla tätort och har cirka 460 invånare. Orten har utvecklats ur Ekeby socken där kyrkan har varit ett viktigt centrum.

Läs mer

VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING

VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING Värdering av stadskvaliteter för bostäder, Undertitel kontor och handel i Göteborgsregionen 161206 Datum METOD METOD Spatiala analyser Statistiska analyser Förklaringsmodell

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Södra Änggårdens centrum

Södra Änggårdens centrum Södra Änggårdens centrum Koncept Stadsplan i befintlig bebyggelse 1:8000 Typologier Mot Linnéplatsen och centrala Göteborg Denna stadsplan föreslår bostäder kring ett centrum kombinerat med verksamheter,

Läs mer

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Sida 1 (6) Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Bakgrund Stockholms stad inrättade Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm under 2015 med uppdraget att analysera skillnader i

Läs mer

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid Riksbyggenmodellen Eftertänksamhet för en bättre framtid Vi tänker efter, före I handen håller du en idéskrift om Riksbyggen- Modellen. Materialet har arbetats fram av Riksbyggen i samarbete med danska

Läs mer

Levande lokala centrum

Levande lokala centrum Stadsledningskontoret Stadsutvecklingsavdelningen Sida 1 (6) 2016-06-27 Handläggare Ulf Adaktusson Telefon: 29808 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan

Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november 2016 Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan 250 nya bostäder i olika boendeformer Den 24 november genomfördes dialogmöten med drygt 150 anmälda

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.56.214 218-8-8 Social konsekvensanalys Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24 Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska

Läs mer

Förslag till beslut i stadsdelsnämnden Majorna-Linné

Förslag till beslut i stadsdelsnämnden Majorna-Linné Tjänsteutlåtande Utfärdat 2011-03-31 Diarienummer N135-0054/11 Utvecklingsavdelningen Ilona Stehn Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: fornamn.efternamn@majornalinne.goteborg.se Yttrande angående program för

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström BUN

Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström BUN BON ZÖ[^O\^Z Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2013-12-16 BUN-2013-1988 Barn- och ungdomsnämnden Detaljplan för kvarteret Klacken

Läs mer

VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM

VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM I arbetet med Vallkärra Stationsby är det viktigt att finna områdets gränser och därmed dess form. Nedan följer en diskussion kring hur Vallkärra Stationsby bör växa. En av

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.214.4992 217-1-12 Social konsekvensanalys Detaljplan för Gulin 1 m.fl. Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtand Sida 1 (7) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

VILKEN MAKT HAR STADSPLANERAREN IDAG? TILL KOGLIN, DR I TRAFIKPLANERING, LTH

VILKEN MAKT HAR STADSPLANERAREN IDAG? TILL KOGLIN, DR I TRAFIKPLANERING, LTH Stadsplanering och transporter VILKEN MAKT HAR STADSPLANERAREN IDAG? TILL KOGLIN, DR I TRAFIKPLANERING, LTH Vad är stadsplanering? Stadsplanering är ett oprecist begrepp och innebär ofta: Fysisk, kommunal

Läs mer

Identitet. SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city. Rörelse Helhet

Identitet. SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city. Rörelse Helhet vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Masthuggskajen i Göteborg Rörelse Helhet SWOT- analys Södra Älvstranden Space syntax Image of the city A N A L Y S Analyserna i detta kapitel är utarbetad utifrån

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen 2017-11-16 Uppsala växer fler bostäder behövs Eriksberg har potential att utvecklas 2 Från översiktsplan till bygglov BYGGLOV DETALJPLAN PLANPROGRAM

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

1. Gatu- och fastighetsnämnde godkänner programskissen för Kista gård Etapp1.

1. Gatu- och fastighetsnämnde godkänner programskissen för Kista gård Etapp1. 1(7) s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Lars Svensson Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 287 36 lars.svensson@gfk.stockholm.se 2003-12-09 TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-01-27 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Ansvarig: Miljö- och byggchefen Antagandedatum: 2018-05-28 Börjar gälla: 2018-06-01 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Bostadsförsörjningsprogrammet är författat

Läs mer

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från öppet hus 24 september 2015 Så här tycker boende i Eriksberg om utvecklingen av området sammanfattning från öppet hus 24 september

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

Boende och stadsmiljö

Boende och stadsmiljö Utvecklingsområdet Boende och stadsmiljö Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Åsa Dahlin, asa.dahlin@stockholm.se The Capital of Scandinavia Boende och stadsmiljö förena kvalitet med kvantitet,

Läs mer

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande Planprogram för Stationsområdet Yttrande Inledning Stationsområdet är ett av Ängelholms kommuns viktigaste utvecklingsprojekt. I centrala Ängelholm med närhet till såväl stadens utbud och service som stationen

Läs mer

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby Vision utveckla Husby Vision Husby Visionen om ett nytt Husby bygger på synpunkter från er som bor i Husby och andra, som jobbar med stadsdelen. Många gillar Husby, men nästan alla vill att det ska bli

Läs mer

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20 Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. Mia Söderberg Arkitekt SAR/MSA och Civilekonom Arbetar med samhällsplanering: Social och ekonomisk hållbarhet i stadsutveckling Hållbar och värdebaserad stadsplanering

Läs mer

Bebyggelseförslag. Södertälje stadskärna 2009-2029 Program. Stadskärnan

Bebyggelseförslag. Södertälje stadskärna 2009-2029 Program. Stadskärnan Södertälje stadskärna 2009-2029 Program Bebyggelseförslag Stadskärnan 1 1. Mötet med stadskärnan från Mälarbron bör i framtiden få en mer stadslik utformning, där framförallt omdaningen av Turingegatan

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv.

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv. 2013 02 26 GRÖNPLAN UPPDRAG Park- och naturnämnden beslutade 2011-06-21, att ge park- och naturförvaltningen i uppdrag att ta fram en Grönplan för Göteborgs Stad i samverkan med övriga berörda förvaltningar

Läs mer

Ungas bild av sina stadsdelar

Ungas bild av sina stadsdelar Ungas bild av sina stadsdelar Dragonskolan Naturvetenskapsprogrammet åk 3 Hållbart samhällsbyggande Stadsdelar Umeås stadsdelar Bakgrund och kartläggning UMEDALEN VÄSTERSLÄTT MARIE- OMRÅDET BACKEN/GRUBBE

Läs mer

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet!

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! SKA SOCIA L KO NSEK VENSA N A LYS Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden Diarienummer 5260/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden Diarienummer 5260/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-12-15 Diarienummer 5260/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Litteraturgatan

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11.

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11. 2013-09-23 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/57-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11. Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringskontoret Byggnation av bostäder i Stångby 1(5) Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Lunds kommun vill undersöka vilket intresse det finns av att bygga bostäder

Läs mer

ANPASSAT FÖRSLAG I SIFFROR. BTA: ca 3640 m 2 (varav 390m 2 mörk) BOA: ca 2380 m 2 LOA/GEMENSAMHETSLOKAL: ca m 2 ANTAL LÄGENHETER: 35

ANPASSAT FÖRSLAG I SIFFROR. BTA: ca 3640 m 2 (varav 390m 2 mörk) BOA: ca 2380 m 2 LOA/GEMENSAMHETSLOKAL: ca m 2 ANTAL LÄGENHETER: 35 PLAN 4 PLAN 5 PLAN 6 KAN TILLHÖRA LGH TYP F ELLER TYP D ENTRÉPLAN PLAN 2 PLAN 3 MÖJLIGT LÄGE FÖR LOKALER 20-80 m 2 KAN TILLSKAPAS. ANPASSAT FÖRSLAG I SIFFROR BTA: ca 3640 m 2 (varav 390m 2 mörk) BOA: ca

Läs mer

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv Utgångspunkter för stadsliv Utveckla centrala staden med attraktiva och flexibla mötesplatser för alla Prioritera centrala staden för gående och vistelse Sammankoppla stadens centrala delar i ett mer finmaskigt

Läs mer

Uppföljning av arbetet enligt modell för socialt värdeskapande analys (SVA). Svar på skrivelse

Uppföljning av arbetet enligt modell för socialt värdeskapande analys (SVA). Svar på skrivelse Dnr Sida 1 (7) 2019-06-13 Handläggare Jennie Argerich 08-508 266 68 Till Exploateringsnämnden 2019-06-13 Uppföljning av arbetet enligt modell för socialt värdeskapande analys (SVA). Svar på skrivelse Förslag

Läs mer

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås - Framtid Vallås Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Vallås. Programmet har tagits fram i dialog med invånare,

Läs mer

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin Syltlöken 1 Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 2(6) I anslutning till detaljplan Syltlöken

Läs mer

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017

BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING VALLASTADEN 2017 BO- OCH SAMHÄLLSEXPO I LINKÖPING 2 24 SEPTEMBER 2017 LINKÖPING DÄR IDÉER BLIR VERKLIGHET Linköping är en av landets snabbast växande

Läs mer

STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA

STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA ARBETSRAPPORT juni 2006 STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA - strategiska stadsbyggnadsanalyser - förslag på riktlinjer för stadsutveckling - konceptskiss inför det fortsatta planarbetet Bakgrund

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-17 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förslag till detaljplan för

Läs mer

B L O C K. av avsaknaden av kommersiella ytor i entreplan.

B L O C K. av avsaknaden av kommersiella ytor i entreplan. B L O C K Stenstadens slutna kvarter (block) utgör utgångspunkten för förslaget. Kv. grimman ingår i söders kvartersstad. Illustrationen ovan visar på relationen mellan offentligt gaturum och kvartersmark.

Läs mer

NYA GÄLLIVARE EN ARKTISK SMÅSTAD I VÄRLDSKLASS

NYA GÄLLIVARE EN ARKTISK SMÅSTAD I VÄRLDSKLASS NYA GÄLLIVARE EN ARKTISK SMÅSTAD I VÄRLDSKLASS Gällivare idag Befolkningens beskrivning av hur de vill använda Gällivare Arkitekternas visioner av befolkningens beskrivningar och dagens Gällivare

Läs mer

Frihamnen, Göteborg. Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52

Frihamnen, Göteborg. Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52 Frihamnen, Göteborg Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52 Dagens upplägg Kort om K&P Göteborg Det större perspektivet Pågående utvecklingar Älvstranden Utveckling Näraliggande

Läs mer

Konstprojekt i Vårberg, genomförandebeslut. Fokus Skärholmen

Konstprojekt i Vårberg, genomförandebeslut. Fokus Skärholmen Dnr Sida 1 (5) 2017-12-20 Handläggare Louise Bill 08-508 264 93 Till Exploateringsnämnden 2018-02-01 Konstprojekt i Vårberg, genomförandebeslut. Fokus Skärholmen Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12 och Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12 och Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-05-13 Handläggare: Ronnie Kristola Tfn 08-508 27 278 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Packrummet 9-12

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040 Hällabrottet Tätortsutveckling Hällabrottet Ortens karaktär Hällabrottet är med cirka 1 750 invånare den näst största tätorten i kommunen och ligger cirka 3 kilometer öster om Kumla. Orten är kulturhistorisk

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram Kortversion av förslag till Eriksberg och Ekebydalen Planprogram 2016 amrådshandling 15 december 2016 till 10 februari 2017 Visionsbild som inspiration för hur centrala Eriksberg skulle kunna gestaltas.

Läs mer