Förstärkta hälsofrämjande insatser för att förebygga karies hos barn och ungdomar i Enköping- resultat från ett projekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förstärkta hälsofrämjande insatser för att förebygga karies hos barn och ungdomar i Enköping- resultat från ett projekt"

Transkript

1 Hälsa kvalitet och utveckling Eva Hedman Förstärkta hälsofrämjande insatser för att förebygga karies hos barn och ungdomar i Enköping- resultat från ett projekt Kariesförekomsten har minskat i Uppsala län, och även i hela Sverige, under de senaste decennierna (Socialstyrelsen 2010, 2015). De största förbättringarna uppnåddes under talen. Det senaste decenniet har endast små förbättringar uppnåtts och det finns även tecken på viss försämring av tandhälsan under senare år. Trots den förbättrade tandhälsan drabbas en majoritet av de svenska barnen av karies under barnoch ungdomstiden. Ca 10-15% av barn och ungdomar har stora problem med karies, en andel som varit oförändrad under lång tid. Karies är en sjukdom som är ojämnt förekommande i befolkningen. Den är starkt relaterad till svaga socioekonomiska förhållanden. Föräldrars utbildningsnivå och invandrarbakgrund är särskilt viktiga faktorer (Skeie et al 2005). När kariesförekomsten minskat i befolkningen har landstinget alltmer övergett populationsstrategierna i det hälsofrämjande arbetet för att i stället satsa på individer med stor risk att drabbas av karies. Senare forskning visar emellertid att detta inte är en effektiv metod för att minska sjukdomsförekomsten. Eftersom gruppen barn och ungdomar med liten risk är så många fler än riskindividerna uppkommer ändå de flesta nya kariesangreppen i den friska gruppen (Rose 1995). Det effektivaste sättet att minska kariesförekomsten är därför att satsa på populationsbaserade insatser. Insatser utförda i skolan kommer alla barn och ungdomar till del på ett naturligt sätt och det är ungdomar med sämst munhälsa som gör den största vinsten av detta (Moberg Sköld et al 2005, Bergström et al. 2014). Uppsala län har bra tandhälsa hos barn- och ungdomar jämfört med riket. Dock är tandhälsan ojämnt fördelad i länet ur geografisk synpunkt. Under många år har den största kariesförekomsten funnits i länets södra delar, i Enköpings och Bålstas kommuner. Orsaken till detta är inte klarlagd. Tabellen nedan visar andelen kariesfria barn 3-19 år fördelad på upptagningsområden för Folktandvårdens kliniker Folktandvårdens kansli Besök Ulleråkersvägen Uppsala tfn fax

2 2 (13) Andelen kariesfria 19-åringar i Enköping var år %. Detta kan jämföras med länet och riket som har 30 % kariesfria 19-åringar. Läget var bättre när det gäller förskolebarn. Andelen kariesfria 3-åringar var högre än länet och riket. Det fanns färre kariesfria 6-åringar i Enköping jämfört med länet i övrigt, men andelen var högre än för hela Sverige. Eftersom karies är en sjukdom som uppvisar stark relation till socioekonomiska faktorer är sannolikheten stor att tandhälsan varierar mellan olika bostadsområden i kommunen. Analys av tandhälsodata för olika geografiska områden i Enköpings kommun Som ett första steg i projektet togs tandhälsodata för enskilda nyckelkodsområden fram för Enköpings kommun. Dessa visade på en stor variation. Andelen skolbarn utan karieserfarenhet (DFT=0) varierade mellan 30 och 67 % i kommunen. I tio nyckelkodsområden var andelen skolbarn utan karieserfarenhet markant lägre än övriga länet, medan endast ett område hade bättre kariessituation än länet (bilaga 1). För förskolebarnen var läget något bättre; fem områden hade större kariesförekomst, men lika många områden hade mindre förekomst. Däremot omfattar de områden som har sämre kariessituation betydligt fler barn än områdena med bra tandhälsa (bilaga 1). Tre nyckelkodsområden i nordvästra Enköpings tätort hade klart försämrad tandhälsa (102, 103, 105, bilaga 2). På landsbygden fanns några områden med svag tandhälsa. Fjärdhundra och Härkeberga (område 34, 35 och 52) Vidare hade några områden i Hummelsta en större andel skolbarn med ny karies, men samtliga av dessa områden hade få barn boende i området.

3 3 (13) Nyckelkod Skola Årskurser 101 Korsängskolan Munksundet Korsängskolan Kunskapsskolan, fristående Hindens skola. fristående S:t Illian Enöglaskolan Västerledsskolan Rombergaskolan , 35 Fjärdhundraskolan Skolsta skolan 0-6 Det visade sig att majoriteten av barnen i de lägre åldrarna går på skolor i närområdet av bostaden, medan ungdomarna på högstadiet i högre utsträckning väljer vilken skola de vill gå på. Västerledsskolan är en mångkulturell skola från årskurs 6-9 som också har många barn från landsbygden. Från höstterminen 2014 läggs skolan ner och barnen på skolan hänvisas till andra skolor. S:t Illian är en högstadieskola med barn från flera olika områden och som också tagit emot flertalet av barnen från Västerledsskolan. För övrigt tar S:t Illian emot barn från Romberga, Lillkyrka, Grillby och Skolsta. Korsängskolan har barn mestadels från närområdet men också från andra områden såsom Bålsta, innerstan, Kolavik och Bredsand. Ordinarie preventiva insatser enligt Folktandvårdens riktlinjer i Enköping (basprofylax) Basprofylaxverksamheten vänder sig till alla föräldrar och barn 0-19 år i länet och handlar om: - att lära ut och motivera barn och föräldrar att borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm - att sprida kunskaper och ökad förståelse om sambandet mellan munhälsa och övriga kroppen - att samtala om levnadsvanornas betydelse för munhälsa och allmän hälsa Ett hälsosamtal erbjuds alla föräldrar på BVC och på tandkliniken när barnet är 2 år. I förskolan och skolan erbjuder tandvården att hålla en lektion om tänder och munhälsa var tredje år. Förutom ovan nämnda insatser har fluorsköljning genomförts i förskolan och vissa skolor har fortsatt med fluorsköljning även på lågstadiet. Fluor är det dokumenterat bästa skyddet mot karies. Den mest effektiva kariesprofylaktiska metoden är daglig användning av fluortandkräm morgon och kväll. Trots ökat tandkrämsutbud i dagligvaruhandeln samt omfattande tandkrämsreklam i olika medier, finns indikationer på att stora grupper idag inte borstar tänderna med fluortandkräm varje dag (Jensen et al 2012). Fluorprogram i skolan tillsammans med information om egenvården har därför i studier visat sig ha god effekt för att minska kariesförekomsten (Moberg Sköld et al 2005, Bergströms et al 2014). För att bedriva populationsinriktade insatser behövs en eller flera arenor. När det gäller barn och ungdomar är skolan den mest användbara. Barn och ungdomar tillbringar många tusen timmar under sin ungdomstid i skolmiljön, vilket gör skolan till en utmärkt plats för folkhälsoarbete. St.Leger och Nutbeam (2000) har visat att hälsoarbete i skolan förutom goda hälsoeffekter också uppvisat god kostnadseffektivitet. Skolan har ett ansvar och ett uppdrag beträffande hälsa vilket är preciserat i läroplanen. I Lpo 94 står det att skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola:

4 4 (13) har grundläggande kunskaper om förutsättningarna för en god hälsa samt förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan och miljön. Alla som arbetar i skolan skall: främja elevernas förmåga och vilja till ansvar och inflytande över den sociala, kulturella och fysiska skolmiljön. Enligt WHO är målet med hälsofrämjande arbete att människor ska få förutsättningar att själva ta ansvar för sin hälsa. Detta kräver att människor får kunskap och kan se nyttan med att genomföra förändringar, får en inre motivation. Det underlättar för människor att få enkla och lättförståeliga anvisningar om hur egenvården ska utföras. Det hälsofrämjande arbetet innebär att tandvården måste söka sig utanför kliniken för att föra ut hälsobudskapet till både barn och vuxna. Syfte Syftet var att förbättra tandhälsan och att minska ojämlikheten när det gäller tandhälsa i Enköpings kommun. Den primära målgruppen var barn och ungdomar. För att få ett större genomslag för de hälsofrämjande insatserna strävade vi efter att påverka hela samhället. Metod Projektet som startade 2011 genomfördes i samarbete mellan Folktandvården och Enköpings kommun. De hälsofrämjande insatserna som planerades använde främst skolan som arena. De insatser som utgör ordinarie rutin ska fortsätta enligt Folktandvårdens riktlinjer, men utöver detta har hälsofrämjande insatser i vissa områden genomförts. För att få större genomslag i kommunen har även aktiviteter riktade till den vuxna befolkningen använts. Information Information till lärare, övrig skolpersonal och föräldrar via brev samt vid föräldramöten. Informationsbrev till föräldrar om fluorlackning skickades ut varje nytt läsår. Politikerna i länsrådsberedningen informeras också. Informationsmöten med kommunens skolsköterskor genomfördes kontinuerligt varje läsår. Aktiviteter i skolan Barn och ungdomar i klass 5-9 på fyra skolor i Enköping (Västerleden, Romberga, Enögla och S:t Illian) valdes ut. Dessa skolor ligger i nyckelkodsområden (102,103,105,52) med högre kariesaktivitet än genomsnittet. Barnen och ungdomarna erbjöds fluorlackning var 6:e månad samt undervisning om munhälsa i respektive klass. I jämförelse med fluorsköljning bedöms fluorlackningen ha fördelarna att mötet blir mer personligt och tandvårdspersonalen får titta i elevernas mun. Fluorlackningen var frivillig och utfördes i en lämplig lokal på skolan dit eleverna fick komma i grupper om fyra till fem elever. En tandhygienist och en tandsköterska genomförde lackningarna. Duraphatlack användes och applicerades med spruta. Ytterligare en sköterska deltog som koordinator, hon prickade av eleverna i T4 i samband med lackningen samt skrev in terapikoden i journalen. Undervisningen om munhälsa i klass sex till nio genomfördes kontinuerligt och handlade om att väcka ungdomarnas intresse och inspirera till tankar och diskussioner om levnadsvanornas betydelse för deras hälsa/munhälsa.

5 5 (13) Aktiviteter i samhället För att få ett större genomslag för de hälsofrämjande insatserna i hela samhället har information via tidningar och annan massmedia genomförts t.ex. via kommunens egen tidning Enköping Nu samt som nyhet på där det skrivits om de satsningar som planerats samt om olika händelser/ aktiviteter i Enköping där Folktandvården medverkat. Folktandvårdens personal har under terminerna kontinuerligt deltagit i olika kulturaktiviteter som kommunen anordnat såsom Trädgårdsfesten, kulturfestival samt den årliga julmarknaden i Enköping. FTV har också informerat om tandborstning och tandkrämsanvändning på Enköpings tågperrong, deltagit vid två barnmässor, ungdomens hus samt vid temadagar på skolan. Utvärdering Effekten av projektet utvärderas efter fyra år. Tandhälsodata för enskilda nyckelkodsområden i nordvästra delarna av Enköping har tagits fram via T4. Andelen skolbarn (12-19 år) med och utan nya kariesangrepp (DS=0) från 2010 jämfördes med andelen skolbarn med och utan nya kariesangrepp från Utvärderingen skedde i enlighet med principerna för intention-to-treat som innebär att alla barn och ungdomar i de utvalda nyckelkodsområden inkluderades i analysen oavsett om de faktiskt deltog i fluorlackningarna eller inte. Resultat Kariesförekomst Tandhälsodata från nio nyckelkodsområden har analyserats. Totala antalet barn mellan år var 1987 före start, läsåret 2009/ 2010, motsvarande siffra för läsåret 20014/2015 var 1803 barn och ungdomar. Anledningen till att antalet barn och ungdomar minskade mellan åren kan bero på flera saker, en anledning kan vara utflyttning, det fria valet av skola kan ha påverkat antalet elever på respektive skola. Barn och ungdomar som bodde i nyckelkodsområde 101,104,107,108,109 fick ingen intervention utöver de aktiviteter som riktades till alla invånare i Enköping, medan barn i nyckelkodsområde 102,103,105,52 erbjöds att delta i interventionen. Resultatet visar att innan projektet startade hade 69,3% (529 individer) av barnen och ungdomarna i interventionsområdena inte någon ny karies (DS=0), medan 30,6% (234 individer) hade karies. Efter läsåret 2014/ 2015 hade 76,8% (576 individer) av barnen inte någon ny karies (DS=0) medan 23,2% (174 individer) hade fått ny karies. Resultatet pekar på en positiv effekt i de områden där interventionen genomförts. Vi kan se att färre barn (60 individer) fått ny karies läsåret 2014/2015 jämfört med läsåret 2009/ 2010 innan projektet hade startat (Tabell 1). Data visar också att barnen och ungdomarna från områden som inte tagit del av interventionen hade mindre ny karies (DS=0) både före och efter projektets genomförande. (Tabell 1)

6 6 (13) Tabell 1. Antal och andel barn år med DS=0 samt med ny karies i Enköpings tätort Nyckelkodsområden i Enköping 101, 104, 107, 108, 109. Läsåret 2009/ , 104, 107, 108, 109 Läsåret 2014/ , 103,105,52 Läsåret2009/ , 103, 105, 52 Läsåret 2014/2015 Intervention hösten 2011 våren 2016 Antal barn totalt år Antal barn med DS=0 Andel % barn med DS=0 Antal barn med ny karies DS > 0 Andel % barn med ny karies DS > 0 Nej , ,5 Nej , ,0 Ja , ,6 Ja , ,2 Kostnader för projektet Kostnaderna för projektet uppgår till ca per år. Beräkningen grundar sig på tiden som två tandsköterskor och en tandhygienist använt för fluorlackning och undervisning i skolan. Tiden har redovisats i enlighet med centrala uppdrag. Kliniken har också kontinuerligt deltagit i olika aktiviteter i lokalsamhället. Enligt prislistan 2015 ligger timkostnaden på 1963 kr för tandläkare, och för tandsköterska 607 kr. Kariesangrepp som inte utvecklats skattades till 1,5 per barn som gått från att ha ny karies till att vara kariesfri ( x 1,5 = 90 kaviteter). Antalet lagningar som behöver åtgärdas blir då 90 med en beräknad tidsåtgång på 30 minuter per lagning, dvs. 45 timmar. Enligt Folktandvårdens riktlinjer ska alla barn med karies besöka profylaxsköterska minst en gång per år (vid gul profil) och barn med röd profil ska ha det antal som orsaksutredningen indicerar. I beräkningen skattas att varje barn med karies får två besök per år hos profylaxtandsköterska och att varje besök tar 30 minuter. Tabell 2 Beräknad kostnad för patient med kariesangrepp som kräver lagning Yrkeskategori Antal Tidsåtgång (timmar) Kostnad (kronor) Tandläkare 90 lagningar 0,5 x 90 = x 45= Profylaxsköterska 120 besök 0,5 x 120 = x 60= Totalt Beräkningen i tabellen ovan anger vinsten i form av behandlingar som inte behövt göras för ett år. Om samma vinst skulle kunna hämtas hem för alla fyra åren som projektet genomförts skulle summan bli cirka kr. Det är dock inte troligt att effekten varit så stor redan från första året. Om man antar att effekten första året var en tredjedel av sluteffekten, två tredjedelar det andra året och sedan full effekt från och med år tre blir vinsten cirka kr.

7 7 (13) Även för åringar i Enköpings tätort som inte deltagit i fluorlackningsprojektet har en tydlig minskning av karies uppnåtts. Alla skolbarn i Enköping har fått ta del av vissa hälsofrämjande satsningar som gjorts under projekttiden, medan fluorlackningarna enbart utförts i interventionsgruppen. Det har förstås funnits ungdomar som flyttat eller bytt skola under projekttiden och därför är det inte så att alla barn i interventionsområdena blivit fluorlackade och att inga barn fluorlackats i andra områden. Om även förbättringen i övriga tätorten räknas som en vinst av projektet blir den ovan framräknade vinsten ovan mer än fördubblad. Om vinsten enbart strikt räknas som skillnaden på förbättring mellan interventionsgruppen och övriga ungdomar i tätorten blir vinsten cirka kr. Räknat på hela projekttiden enligt antagandet ovan blir då vinsten kr. Enkätfrågor Enkätfrågor riktade till ungdomar i klass 6-9 på tre grundskolor i Enköping Undersökningen genomfördes vårterminen Nio frågor om munhälsa delades ut på tre skolor S:t Illian, Romberga, Västerleden i samband med fluorlackning. Sammanlagt besvarade 444 ungdomar enkäten av totalt 501 tillfrågade, vilket innebär en svarsfrekvens på 87 %. Vårterminen 2016 ställdes ytterligare fyra frågor till ungdomarna på S.t Illians högstadium. Frågorna handlade om deras upplevelser av tandvårdens arbete med fluorlackning och undervisning på skolan, 93 ungdomar i årskurs 7 svarade på enkäten. Bakgrundsfrågor Flertalet (75 %) av ungdomarna uppgav att de var födda i Sverige, 23 % att de var födda i annat land och 2 % svarade inte alls. Sextiotvå procent svarade att de var pojkar, 36 % flickor och 2 % svarade annat. Majoriteten av de svarande (65 %) tyckte att tänderna var mycket viktiga, 32 % svarade ganska viktiga och 3 % att tänderna inte var särskilt viktiga eller inte alls viktiga. De flesta av ungdomarna (91%) svarade att de tyckte att deras tandhälsa var god eller tämligen god, resten svarade att det stämmer dåligt eller inte alls. Kunskapsfrågor De allra flesta ungdomarna (90 %) uppgav att de borstade två gånger om dagen och 3% att de borstade mer än två gånger om dagen. Dessutom visste de (89%) att fluortandkräm stärker tänderna. Beträffande kunskapsfrågorna som handlade om varför tandköttet blöder och vad karies betyder så svarade 79 % att blödande tandkött beror på att man slarvat med tandborstningen och fått inflammation. Endast 28 % av ungdomarna visste att karies innebär hål i tänderna. Enkätfrågan som handlade om att kryssa för det rätta påståendet, för att minska risken för hål i tänderna visade att 45 % av ungdomarna kryssade för alternativ två När jag köper godis sparar jag gärna och äter lite då och då. Fyrtioen procent svarade När jag köper godis äter jag upp allt med än gång 4 % kryssade för alternativ tre När jag är törstig mellan måltiderna dricker jag läsk 10 % svarade jag vet inte. Frågor om ungdomarnas upplevelser av tandvårdens arbete på skolan Svaren visade att de allra flesta 80 % uppskattade undervisningen om munhälsa i klassen Lika många menade att de fått kunskaper om hur munnen kan hållas frisk.

8 8 (13) Majoriteten 85 % svarade att de uppskattade att få sina tänder fluorlackade och trodde också att lacket var bra för att kunna behålla tänderna friska. Diskussion och slutsatser Syftet med detta projekt var att undersöka tandvårdens möjligheter att förbättra tandhälsan och minska ojämlikheten när det gäller tandhälsan i Enköping. Detta har skett genom att kariesförekomsten DS=0 har jämförts mellan barn och ungdomar före och efter intervention. Fyra skolor med barn från fem nyckelkodsområden valdes ut. De valda områdena hade klart sämre tandhälsa vid projektets start än barnen i övriga nyckelkodsområden i tätorten Enköping. Vidare har ungdomarna på interventionsskolorna fått besvara enkätfrågor om munhälsa och om deras upplevelser av tandvårdens arbete i skolan med fluorlackning och undervisning. För datainsamling har Epidemiologiska data från T4 och enkätfrågor använts. Resultatet visade att i de områden som tagit del av intervention under projekttiden minskade kariesförekomsten med 60 färre barn med ny karies (DS=0). Barnen från övriga nyckelkodsområden hade redan från början mindre kariesförekomst än barnen i interventionsområdena och det förhållandet höll i sig även efter projektet. Detta stödjer tidigare forskning som visat att socioekonomiska och kulturella faktorer har betydelse när det gäller barnens tandhälsa (Skeie et al 2005). Att följa barnen med hjälp av ordinarie epidemiologiska data innebär att vi inte följt enskilda individer. Detta kan vara en brist då risken för att underskatta effekten av projektet ökar eftersom nya individer säkert flyttat in i berörda områden. Denna risk kompenserades med att utvärderingen har skett i enlighet med principerna för intention- to -treat vilket innebär att alla barn och ungdomar i de utvalda nyckelkodsområden inkluderades i analysen. Det är inte alltid enkelt att direkt avgöra om en insats är förebyggande eller hälsofrämjande eftersom förebyggande (preventivt) arbete är en del i det hälsofrämjande arbetet (Naidoo & Wills, 2000). Idag har perspektivet förflyttats från det förebyggande där man fokuserar på risktänkande och individuell livsstil till ett mer hälsofrämjande perspektiv som ser till stödjande miljöer. Intresset har förskjutits till att studera villkoren för en positiv hälsoutveckling och till att arbeta utifrån arenor och friskfaktorer. Perspektiven utesluter dock inte varandra. Ett förebyggande arbete med riskpatienter utvärderas ofta enligt den klassiska modellen med kontrollerade kliniska försök med slumpmässig fördelning av behandlande patienter och kontroller. I ett projekt som detta är det svårt att följa sådana regler eftersom andra hänsyn måste tas. I populationsinriktade projekt såsom i skolan eller i samhället sker ofta ett spill av information över från försöksområdet till andra angränsande grupper Detta ökar risken för att resultaten och effekten av interventionen underskattas. De sekundera spridningseffekterna i kontrollområdena är ju positiva ur ett hälsofrämjande perspektiv men ur ett preventiv perspektiv kommer resultatet inte att noteras som effekter av interventionen utan istället finns risken att de bidrar till att förminska skillnaderna. Enligt (WHO 2002) finns det stora samhällsvinster med att arbeta hälsofrämjande, utifrån både hälsomått och samhällsekonomi, trots att vinsten hos den enskilde individen kan tyckas liten. Flera småskaliga interventioner tillsammans kan säkert komplettera varandra och därmed också ses som effektiva. Kostnaderna för detta projekt var lägre i jämförelse med de beräknade besparingarna i form av minskade fyllningar och besök hos profylaxsköterska, vilket tyder på en relativt god kostnadseffektivitet ur både ett kort och längre perspektiv. För att skapa bra arbetsrutiner vid projektets start arbetade tre tandvårdspersonal

9 9 (13) i skolan. Med större erfarenhet och vana kan arbetet förmodligen utföras med hjälp av två tandsköterskor vilket skulle innebära en minskad kostnaderna på ca kronor per år. I projektet har enkätfrågor använts till de ungdomar som deltagit i interventionen. Ungdomarna fick fylla i frågorna i samband med folktandvårdens arbete på skolan (fluorlackning och undervisning). Urvalet visade att 23 % av de svarande var födda i annat land än Sverige, en ganska hög siffra i jämförelse med annan forskning (Hedman et al 2006). Trots att det fanns många ungdomar med ökad risk för tandsjukdomar ansåg många (91 %) att de hade en god eller tämligen god tandhälsa. Majoriteten av ungdomarna svarade att de tycker tänderna är viktiga och borstar 2 ggr per dag. Något som stämmer väl överens med annan forskning (Hedman et al 2014). Ungdomarna signalerade positiva upplevelser av att möta tandvårdspersonal på skolan. Tandvårdspersonalen i form av två tandsköterskor och en tandhygienist beskrev i positiva ordalag sina erfarenheter av arbetet i skolan. Mötet med skolpersonal och ungdomarna beskrevs som lärorikt som gav insikter, utmaningar och möjligheter att träffa och påverka även de ungdomar som uteblivit från tandkliniken. Slutsats De viktigaste slutsatserna från detta projekt är att fluorlackning på skolan i områden med mer karies har en positiv effekt på kariesutvecklingen. Kostnadseffekten för projektet kan betraktas som god. Dessutom uttryckte ungdomarna positiva svar på frågorna om hur de upplevt tandvårdens arbete på skolan. Referenser Socialstyrelsen. Karies hos barn och ungdomar. En lägesrapport för år Socialstyrelsen 2010, art nr Socialstyrelsen. Karies hos barn och ungdomar. Epidemiologiska uppgifter för år 2013.Socialstyrelsen 2015, art nr Skeie MS, Espelid I, Skaare AB, Grimmestad A. Caries patterns in an urban, preschool population in Norway. Eur J Paediatr Dentisty 2005;6: Rose G (1995). Sick individuals and sick populations. International Journal of Epidemiology 14: Bergström EK, Birkhed D, Granlund C, Moberg Sköld U. Approximal caries increment in adolescents in a low caries prevalence area in Sweden after a 3.5 year school-based fluoride varnish programme with Bifluorid12 and Duraphat.CommunityDent Epidemiol 2014;42: Moberg Sköld U,,Petersson L, Lith A, Birkhed D (2005). Effect of School-Based Fluoride Varnish Programmes on Approximal Caries in Adolescents from Different Caries Risk Areas. Caries Res 39: St. Leger L, Nutbeam D. A Model for Mapping Linkages between Health and Education Agencies To Improve School Health Journal of School Health 2000;2: Lpo 94. Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklass och fritidshemmet. Stockholm: Fritzes offentliga publikationer.

10 10 (13) Jensen O, Gabre P, Moberg Sköld U, Birkhed D. Is the use of fluoride toothpaste optimal? Knowledge, attitudes and behaviour concerning fluoride toothpaste and toothbrushing in different age groups in Sweden. Community Dent Oral Epidemiol 2012;40: Hedman E, Gabre P, Birkhed D. Dental Hygienists Working in Schools - A Two-year Oral Health Intervention Programme in Swedish Secondary Schools. Oral Health Prev Dent Jun 5. doi: /j.ohpd.a [Epub ahead of print] Naidoo, J, Wills, J Health promotion:foundations for practice, p 82, New York; Bailliere. WHO, The World Health Report. Reducing Risks, Promoting Healthy Life. Geneva

11 11 (13) Bilaga 1. Antal barn och andel med karieserfarenhet resp. ny karies i nyckelkodsområden i Enköpings kommun (upptagningsområde som hör till folktandvården i Örsundsbro är exkluderat). Röd markering= 10% lägre värde jämfört med medelvärde i LUL (för DFT=0 markeras 15% högre värde). Grön markering= 10% högre värde jämfört med medelvärde i LUL (för DFT=0 markeras 15% högre värde). Ort Ort Nyckelkod Antal barn dft=0 ds=0 DFT=0 DS=0 Enköping Centrum ? Galgvreten, Enögla Lillsidan, Munksundet Romberga Korsängen Fanna, Herrgården, Barka, Stenvreten Husberg, Bergvreten Hummelsta Bred Sparrsätra Hummelsta Teda Svinnegarn Enköpings-Näs Fjärdhundra Ådalen Korsbacken, Torstuna Österunda Fjärdhundra Gästre, Fröshult Härnevi Grillby Härkeberga Skolsta, Litslena Husby, Sjutolft Grillby, Villberga Löt, Fånö Hacksta Lillkyrka Boglösa Vallby Lillkyrka Amö, Grönsö Härjarö Torsvi LUL

12 Bilaga 2. Nyckelkodsområden Enköpings tätort. 12 (13)

13 Bilaga 3. Nyckelkodsområden Enköpings kommun. 13 (13)

Statusrapport feb 2015 Fluorlackning på skolbarn på Öster i Halmstad

Statusrapport feb 2015 Fluorlackning på skolbarn på Öster i Halmstad 1(5) Planerat startdatum: 20-09-01 Planerat slutdatum: 20-06- Beställare: Halmstad-nämnden Projektledare: Bo Hansson Kange, Verksamhetschef, FTV Nyhem Statusrapport feb 20 Fluorlackning på skolbarn på

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:86 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:3 av Kenneth Sjökvist m fl (s) om att vilja satsa för att bryta arvet med dålig tandhälsa Föredragande landstingsråd: Stig Nyman

Läs mer

Tandhälsan hos Barn och Ungdomar Gävleborgs län 2011.

Tandhälsan hos Barn och Ungdomar Gävleborgs län 2011. 1 Tandhälsan hos Barn och Ungdomar Gävleborgs län 2011. Samtliga barn och ungdomar i åldrarna 3-19 år har en ansvarig tandläkare vilken kontinuerligt rapporterar tandhälsodata in i landstingets tandvårdssystem.

Läs mer

Projektplan Fluorlackning på skolbarn på Öster i Halmstad

Projektplan Fluorlackning på skolbarn på Öster i Halmstad 01054 1(6) Planerat startdatum: 20-09-01 Planerat slutdatum: 20-06- Beställare: Bo Hansson Kange, Verksamhetschef, FTV Nyhem Projektledare: Annica Malmlöf, Avdelningschef, FTV Nyhem Öster i Halmstad Innehållsförteckning

Läs mer

Hål som inte finns. Projekt. Material och metod. Bakgrund. Mjölktandskaries i växelbettet Hål som inte finns. Mjölktandskaries i växelbettet

Hål som inte finns. Projekt. Material och metod. Bakgrund. Mjölktandskaries i växelbettet Hål som inte finns. Mjölktandskaries i växelbettet Mjölktandskaries i växelbettet Mjölktandskaries i växelbettet Hål som inte finns Den officiella statistiken missar mjölktandskaries i växelbettet Anita Alm Barntandvårdsdagar 2006 Hål som inte finns Projekt

Läs mer

Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan

Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan Förebyggande insatser med målet att förbättra och utjämna tandhälsan Katarina Lundell Folktandvården Stockholms län AB 1 Folktandvården Stockholms län AB Allmäntandvård, 55 kliniker Akutmottagning St Eriks

Läs mer

Karies hos barn och ungdomar

Karies hos barn och ungdomar 2015-03-11 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Andreas Cederlund Andreas.cederlund@socialstyrelsen.se Artikelnummer 2015-3-20 Korrigerad 2015-04-07: Tabell 4, Andel kariesfria approximalt för region

Läs mer

Uppföljning av tandhälsan hos barn och unga i Östergötland

Uppföljning av tandhälsan hos barn och unga i Östergötland Uppföljning av tandhälsan hos barn och unga i Östergötland 1994-2016 Tandhälsorapport Centrum för verksamhetsstöd och utveckling Linköping augusti 2017 Berit Mastrovito Verksamhetsutveckling vård och hälsa

Läs mer

MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år

MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år Första kontakten med tandvården Det lilla barnets första kontakt med tandvården är av stor betydelse. Föräldrar och barn med en positiv inställning till tänder

Läs mer

Tandhälsodata 2008. Landstinget Gävleborg

Tandhälsodata 2008. Landstinget Gävleborg Tandhälsodata 2008 Landstinget Gävleborg Barn- och ungdomstandvård Landstinget Gävleborgs Beställarenhet för Tandvård Upphandling och avtal Ledning och Verksamhetsstöd 2 Inledning Via insamlade uppgifter

Läs mer

Seminar i barnetannpleie

Seminar i barnetannpleie Seminar i barnetannpleie Hamar 30 oktober 2003 Lill-Kari Wendt Journalutdrag Pojke, invandrarbakgrund, född 1998 Fördelning av kariesskador vid 5 års ålder Daganteckningar 990201 1-års inf. Barn nr 1.

Läs mer

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Första tecken Första tecken på karies är ofta en kritaktig, matt, rå emaljyta längs gingivalranden, vanligen lokaliserad till buccal- och

Läs mer

Yttrande över motion 2017:43 av Tara Twana (S) om att förebygga karies bland barn på förskolan

Yttrande över motion 2017:43 av Tara Twana (S) om att förebygga karies bland barn på förskolan Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjell Bjerrehorn TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-02-20 1 (3) HSN 2017-1815 Yttrande över motion 2017:43 av Tara Twana (S) om

Läs mer

Rapport 2010:1. Uppföljning av kariesutveckling hos barn och ungdomar. Kohortanalyser. www.lio.se/fhvc. Linköping augusti 2010

Rapport 2010:1. Uppföljning av kariesutveckling hos barn och ungdomar. Kohortanalyser. www.lio.se/fhvc. Linköping augusti 2010 Rapport 2010:1 Uppföljning av kariesutveckling hos barn och ungdomar Kohortanalyser Linköping augusti 2010 Kerstin Aronsson Madeleine Borgstedt-Risberg Lars Walter www.lio.se/fhvc Innehållsförteckning

Läs mer

Barnens tandhälsa under 30 år Jönköpingsundersökningen 1973 2003

Barnens tandhälsa under 30 år Jönköpingsundersökningen 1973 2003 Barntandvårdsdagarna 26 i Jönköping Barnens tandhälsa under 3 år Jönköpingsundersökningen 23 Övertandläkare Anna Nydell Helkimo Presentationens uppläggning Beskriva förändringar i kariesförekomst bland

Läs mer

Vårdprogram - karies

Vårdprogram - karies DATUM 2007-01-01 Vårdprogram - karies Innehåll: Basprogram Översikt över de kollektiva och individuella hälsofrämjande/ förebyggande åtgärder som skall nå samtliga barn och ungdomar. I allmäntandvårdsåtagandet

Läs mer

Syfte och metod. Resultatrapport enkät till 20-29-åringar om tandhälsa 2

Syfte och metod. Resultatrapport enkät till 20-29-åringar om tandhälsa 2 2010-09-06 Resultat av enkät till 20 29-åringar våren 2010 Unga vuxna om sin munhälsa Sammanfattning Resultatet av enkäten indikerar att det finns unga vuxna som inte har tillräcklig kunskap om hur de

Läs mer

Hur ofta skall barnen komma till tandkliniken? Youdens s index

Hur ofta skall barnen komma till tandkliniken? Youdens s index Hur ofta skall barnen komma till tandkliniken? Youdens s index Uppgiften Fullständig, regelbunden och avgiftsfri tandvård skall erbjudas alla barn och ungdomar 0-19 år Fullständig tandvård Karies Bettutvecklingsstörningar

Läs mer

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2014

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2015-03-25 1 (2) HSN 1503-0369 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Siri Lindqvist Ståhle 2015-04-28, p 15 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar

Läs mer

Tandvård Lägesbeskrivning och utmaningar för en mer jämlik tandhälsa. Jenny Carlsson

Tandvård Lägesbeskrivning och utmaningar för en mer jämlik tandhälsa. Jenny Carlsson Tandvård Lägesbeskrivning och utmaningar för en mer jämlik tandhälsa Jenny Carlsson 2016-09-28 Befolkningens tandhälsa Barn och unga Positiv utveckling över tid där många barn och unga i dag är kariesfria

Läs mer

Barns tandhälsa. Minns detta. Disposition. Etiologi. Prevention är möjlig. Karies är fortfarande ett folkhälsoproblem.

Barns tandhälsa. Minns detta. Disposition. Etiologi. Prevention är möjlig. Karies är fortfarande ett folkhälsoproblem. Barns tandhälsa Läkarprogrammet t11 Elisabeth Wärnberg Gerdin Folkhälsovetenskapligt centrum 2009-04-16 EWG 2009-04-16 Bild: Tandvårdsguiden Minns detta Disposition är möjlig Karies är fortfarande ett

Läs mer

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Innehållsförteckning KARIOLOGISK RISKBEDÖMNING... 3 PRIMÄRA DENTITIONEN 1-6 ÅR... 3 PERMANENTA DENTITIONEN 6-19 ÅR... 5 RISKBEDÖMNING BETTUTVECKLING... 6 LITTERATUR...

Läs mer

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2014

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2014 Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-03-11 Diarienummer: 1503-0369 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Siri Lindqvist Ståhle

Läs mer

Västma. Undersökta. Vårdval

Västma. Undersökta. Vårdval Tandhälsan Barn och Ungdom Västma anland 2014 Barn och ungdomar Undersökta 2014 Tandvårdsenheten Vårdval Tandhälsoläget för Barn och Ungdom i Västmanland 2014 Bakgrund Sammanställningen av inrapporterade

Läs mer

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2013

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2013 Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2013 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2014-04-15 Diarienummer: 1404-0512 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Maria Hedberg 08-123 132

Läs mer

Förbättra tandhälsan hos barn 1-6 år i Gottsunda ett hälsofrämjande projekt

Förbättra tandhälsan hos barn 1-6 år i Gottsunda ett hälsofrämjande projekt Hälsa, kvalitet och utveckling Pia Gabre Tfn 018-6116489 E-post pia.gabre@regionuppsala.se Förbättra tandhälsan hos barn 1-6 år i Gottsunda ett hälsofrämjande projekt Bakgrund Tandhälsa hos små barn Tandhälsan

Läs mer

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling

Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Riskbedömning Kariologisk Bettutveckling Innehållsförteckning KARIOLOGISK RISKBEDÖMNING... 3 PRIMÄRA DENTITIONEN 1-6 ÅR... 3 PERMANENTA DENTITIONEN 6-19 ÅR... 5 RISKBEDÖMNING BETTUTVECKLING... 6 LITTERATUR...

Läs mer

Folktandvården. Hälsoprojekt Gottsunda

Folktandvården. Hälsoprojekt Gottsunda Folktandvården Hälsoprojekt Gottsunda Gottsunda Området Kliniken Utgångsläge Aktiviteter 2 projekt Resultat Området och kliniken: Upptagningsområde Gottsunda, Valsätra, Sunnersta, Ulleråker, drygt 20000

Läs mer

Socioekonomi och tandhälsa

Socioekonomi och tandhälsa Socioekonomi och tandhälsa hos barn och ungdomar i Östergötland 2012 Folkhälsocentrum Linköping oktober 2013 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se/fhc Inneha llsfo rteckning Inledning... 2 Bakgrund...

Läs mer

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2016

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2016 Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2016 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2017-02-16 Diarienummer: HSN 2017-0398 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Siri Lindqvist Ståhle

Läs mer

Jämlik munhälsa. Med Hageby som modell. Verksamhetschef Lotta Ranggård

Jämlik munhälsa. Med Hageby som modell. Verksamhetschef Lotta Ranggård Jämlik munhälsa Med Hageby som modell Många medarbetare i projektet Folktandvården i Hageby Pedodonti i Norrköping Centrum för hälso- och vårdutveckling i Östergötland MHV och BHV i Östergötland Psykologpartners

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2013. www.lio.se. Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2013. www.lio.se. Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2013 Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

En undersökning om vårdnadshavares kunskaper om barnets vuxenkindtänder och förebyggande fissurförsegling (plastning)

En undersökning om vårdnadshavares kunskaper om barnets vuxenkindtänder och förebyggande fissurförsegling (plastning) En undersökning om vårdnadshavares kunskaper om barnets vuxenkindtänder och förebyggande fissurförsegling (plastning) EN ENKÄTSTUDIE Studie 2017-05-09 Pia Borgenstedt och Camilla Andersson, leg. tandhygienister

Läs mer

Barns tandhälsa. Läkarprogrammet t11. Elisabeth Wärnberg Gerdin Folkhälsovetenskapligt centrum EWG

Barns tandhälsa. Läkarprogrammet t11. Elisabeth Wärnberg Gerdin Folkhälsovetenskapligt centrum EWG Barns tandhälsa Läkarprogrammet t11 Elisabeth Wärnberg Gerdin Folkhälsovetenskapligt centrum 2009-04-16 EWG 2009-04-16 Bild: Tandvårdsguiden Minns detta Prevention är möjlig Karies är fortfarande ett

Läs mer

Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland

Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2015 Tandhälsorapport Centrum för hälso- och vårdutveckling Linköping juli 2016 Kerstin Aronsson och AnneLie Johansson www.regionostergotland.se

Läs mer

Hälsa och munhälsa En enkät till 50-, 70- och 80-åringar i Örebro och Östergötland år 2012

Hälsa och munhälsa En enkät till 50-, 70- och 80-åringar i Örebro och Östergötland år 2012 Hälsa och munhälsa En enkät till 50-, 70- och 80-åringar i Örebro och Östergötland år 2012 Kort rapport om fynden Allmänt om undersökningen Enligt Tandvårdslagen har landstinget ansvar för planering av

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping juni 2013

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping juni 2013 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2012 Folkhälsocentrum Linköping juni 2013 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Innehållsförteckning Inledning... 1

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:13 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:3 av Kenneth Sjökvist m fl (s) om att vilja satsa för att bryta arvet med dålig tandhälsa Föredragande landstingsråd: Raymond

Läs mer

Utökad kariesprevention för små barn i Stockholm län

Utökad kariesprevention för små barn i Stockholm län Bakgrund Utökad kariesprevention för små barn i Stockholm län Barn upp till 3 års ålder har många nyframbrutna tänder med omogen emalj. Varje tecken på karies bör därför uppmärksammas och behandlas. Om

Läs mer

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2015

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-04-15 1 (2) HSN 2016-0588 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Siri Lindqvist Ståhle 2016-05-24, p 28 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar

Läs mer

Slå hal på myterna om tandvård

Slå hal på myterna om tandvård Slå hal på myterna om tandvård Privattandläkarna slår 13 hål på lika många myter. Men det är väl ändå så att dåliga tänder går i arv, eller? Det största hotet mot sanningen är inte lögnen, utan myten,

Läs mer

Program för kariesprevention Barn och ungdomar

Program för kariesprevention Barn och ungdomar Program för kariesprevention Barn och ungdomar 1 Programmet har utvecklats av Folktandvården Stockholms län AB Uppdaterat mars 2010 INNEHÅLL Sid Inledning 3 Program för att förebygga karies 4 Till dig

Läs mer

Protokoll 1 (14) Valnämnd. Plats och tid Trögdsrummet, tisdagen den 19 mars 2019, klockan

Protokoll 1 (14) Valnämnd. Plats och tid Trögdsrummet, tisdagen den 19 mars 2019, klockan Protokoll 1 (14) Valnämnd ande organ Plats och tid Trögdsrummet, tisdagen den 19 mars 2019, klockan 13.00 15.00 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Tommy Myrsell (M), ordförande Lars Wall

Läs mer

Hälsa och munhälsa. En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år En kort rapport om fynden

Hälsa och munhälsa. En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år En kort rapport om fynden Hälsa och munhälsa En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år 2017 En kort rapport om fynden Allmänt om undersökningen Enligt tandvårdslagen har Sveriges landsting

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping maj 2012

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2011 Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Inledning Tandhälsodata för barn och

Läs mer

Fördjupad analys av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland

Fördjupad analys av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING Rapport 2001:3 Fördjupad analys av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland Linköping september 2001 Kerstin Aronsson Johan Bysjö Christina Aldin RAPPORT

Läs mer

Early childhood caries (ECC)

Early childhood caries (ECC) Early childhood caries (ECC) Norrtingsdokument med giltighetstid 20160701 20181231 Tecken på karies före 3 års ålder Berörda enheter Samtliga tandvårdskliniker i Folktandvården. Syfte Att få en enhetlig

Läs mer

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötlands kommuner 2015

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötlands kommuner 2015 Tandhälsan hos och ungdomar i Östergötlands kommuner 2015 Tandhälsorapport Centrum för hälso- och vårdutveckling Linköping juli 2016 Kerstin Aronsson, AnneLie Johansson och Caroline Blomma, tandvårdsenheten

Läs mer

Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010

Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010 2010-05-24 Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010 Sammanfattning Hälften, 49 procent, av de 1736 elever på högstadiets årskurs nio som svarat på Tandläkarförbundets enkät om läsk och godis

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:107 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:12 av Kristina Söderlund m fl (S) om förbättrad tandhälsa för barn i utsatta områden Föredragande landstingsråd: Gustav Andersson

Läs mer

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2011

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2011 Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2011 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2012-03-12 Diarienummer: HSN 1202-0135 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Tidig kariesutveckling

Tidig kariesutveckling Karies utveckling och omfattning hos barn i förskoleåldern Margaret Grindefjord Eastmaninstitutet Folktandvården i Stockholm Seminarium i Hamar 3 oktober 23 Karies epidemiologi Tidig kariesutveckling Prevalens

Läs mer

Presentation av projekt

Presentation av projekt Presentation av projekt Munhälsa och övervikt hos barn i Piteå kommun Orsak till att vi startade projektet Trend mot en ökad kariesförekomst, framförallt hos vissa ungdomar Frätskador Övervikt Mål Skolan

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping mars 2011

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping mars 2011 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2010 Folkhälsocentrum Linköping mars 2011 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se/fhc Inledning Tandhälsodata för barn

Läs mer

7 Motion 2017:43 av Tara Twana (S) och Ann Bly Lässman (S) om att förebygga karies bland barn på förskolan LS

7 Motion 2017:43 av Tara Twana (S) och Ann Bly Lässman (S) om att förebygga karies bland barn på förskolan LS 7 Motion 2017:43 av Tara Twana (S) och Ann Bly Lässman (S) om att förebygga karies bland barn på förskolan LS 2017-1156 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-05-09 LS 2017-1156 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötlands kommuner 2014

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötlands kommuner 2014 Tandhälsan hos och ungdomar i Östergötlands kommuner 2014 Tandhälsorapport Enheten för hälsoanalys Linköping juli 2015 Kerstin Aronsson Lotta Fornander www.regionostergotland.se Innehållsförteckning INLEDNING...

Läs mer

Karies hos barn och ungdomar. En lägesrapport för år 2008

Karies hos barn och ungdomar. En lägesrapport för år 2008 Karies hos barn och ungdomar En lägesrapport för år 2008 Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

Tandhälsorapport. Tandhälsan hos barn och ungdomar. i Östergötlands kommuner Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014

Tandhälsorapport. Tandhälsan hos barn och ungdomar. i Östergötlands kommuner Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014 Tandhälsorapport Tandhälsan hos och ungdomar i Östergötlands kommuner 2013 Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Innehållsförteckning INLEDNING... 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden

Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden 1 Folktandvårdens strategi Gruppinriktad prevention Barn i riskområde Riktade tandhälsoinsatser Individinriktad prevention Barn med sjukdomsaktivitet

Läs mer

Populationsstrategins återkomst

Populationsstrategins återkomst T EMA: ORAL HELSE Nor Tannlegeforen Tid 2008; 118: 102 9 Pia Gabre, Ulla Moberg Sköld och Ann-Marie Olhede Populationsstrategins återkomst Tre svenska landstings sätt att främja barn och ungdomars orala

Läs mer

Äldre tänder behöver mer omsorg

Äldre tänder behöver mer omsorg Äldre tänder behöver mer omsorg Förbättra bevara fördröja lindra Att hjälpa människor, i olika livsskeden, till god munhälsa ligger Folktandvården varmt om hjärtat. Därför kan också den som nått en mer

Läs mer

5 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2017 HSN

5 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2017 HSN 5 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2017 HSN 2018-0430 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0430 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Tandvård

Läs mer

Tandhälsan i Värmland

Tandhälsan i Värmland Faktablad 1 () Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten och folktandvården Tandhälsan i Värmland Tandhälsan är en viktig del av individens livskvalitet och välbefinnande. Trots att tandhälsan i befolkningen

Läs mer

Munhälsa hos barn och ungdomar i Örebro län 2017

Munhälsa hos barn och ungdomar i Örebro län 2017 Rapport Datum: 2018-07-31 Munhälsa hos barn och ungdomar i Örebro län 2017 Klinisk kariesregistrering och 19-årsenkät Klinisk kariesregistrering och 19-årsenkät Josefin Sannevik, Tandvårdsenheten, Hälso-

Läs mer

14 Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2018 HSN

14 Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2018 HSN 14 Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2018 HSN 2019-0728 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0728 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-26 Tandvård Maria Hedberg 1

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan

Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Riktade hälsosamtal med stöd av Hälsokurvan Syfte, metod och resultat Distriktsläkare, med dr Habo vårdcentral Primärvårdens FoU-enhet Futurum, Region Jönköpings län Riktade mot vad då? Syftet är att:

Läs mer

Carina Källestål Epidemiologi Inst för folkhälsa och klinisk medicin Umeå universitet

Carina Källestål Epidemiologi Inst för folkhälsa och klinisk medicin Umeå universitet Carina Källestål Epidemiologi Inst för folkhälsa och klinisk medicin Umeå universitet Utvärdering av kariesförebyggande åtgärder. Kostnadseffektivitet och betydelse av social bakgrund. Vilken är kariesutvecklingen

Läs mer

DISA Din Inre Styrka Aktiveras

DISA Din Inre Styrka Aktiveras Din Inre Styrka Aktiveras En metod att förebygga nedstämdhet bland tonårsflickor Varför? Hur? Resultat Varför Disa? Internationella studier visar att yngre individer löper större risk att utveckla depressiva

Läs mer

TANDHÄLSORAPPORT. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland år LINKÖPING OKTOBER 2010 KERSTIN ARONSSON ELIN MAKO

TANDHÄLSORAPPORT. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland år LINKÖPING OKTOBER 2010 KERSTIN ARONSSON ELIN MAKO TANDHÄLSORAPPORT Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland år 1994 2009 LINKÖPING OKTOBER 2010 KERSTIN ARONSSON ELIN MAKO www.lio.se/fhvc Inledning Tandhälsodata för barn och ungdomar

Läs mer

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Tyra Warfvinge Avdelningen för vård och omsorg tyra.warfvinge@skl.se 08-452 79 12 Överenskommelser? Används inom områden som

Läs mer

Fluor för barn och vuxna, hemma och på kliniken

Fluor för barn och vuxna, hemma och på kliniken Fluor för barn och vuxna, hemma och på kliniken karin sjögren Forskningen kring fluorens effekter på den goda tandhälsan finns presenterad i en stor mängd vetenskapliga publikationer. Denna artikel avser

Läs mer

Pensionärer om sin munhälsa och tandvård

Pensionärer om sin munhälsa och tandvård 2012-06-18 Resultat av enkät till äldre våren 2012 Pensionärer om sin munhälsa och tandvård Sammanfattning Det är vanligt eller ganska vanligt att äldre har problem med mun och tänder. Det upplever 4 av

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

Socioekonomi och tandhälsa hos barn och ungdomar i Östergötland 2009

Socioekonomi och tandhälsa hos barn och ungdomar i Östergötland 2009 Socioekonomi och tandhälsa hos barn och ungdomar i Östergötland 2009 Folkhälsocentrum Linköping februari 2011 Kerstin Aronsson Elin Mako Lars Walter www.lio.se/fhc Rapport 2011:1 Innehållsförteckning

Läs mer

Munhälsa hos barn och ungdomar i Örebro län 2016

Munhälsa hos barn och ungdomar i Örebro län 2016 Rapport Datum: 217-8-28 Författare: Josefin Sannevik, Tandvårdsenheten Munhälsa hos barn och ungdomar i Örebro län 216 Klinisk kariesregistrering och 19-årsenkät Klinisk kariesregistrering och 19-årsenkät

Läs mer

FRISKTANDVÅRD. En ny betalningsmodell. Magnus Hakeberg. Odontologisk psykologi och folkhälsa Institutionen för odontologi

FRISKTANDVÅRD. En ny betalningsmodell. Magnus Hakeberg. Odontologisk psykologi och folkhälsa Institutionen för odontologi FRISKTANDVÅRD En ny betalningsmodell Magnus Hakeberg Odontologisk psykologi och folkhälsa Institutionen för odontologi Abonnemangstandvård -1991 Göteborg -1998 Värmland -2007 Västra Götalandsregionen -2009

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

En interventionsstudie för att förbättra äldres kunskap om och användning av fluortandkräm

En interventionsstudie för att förbättra äldres kunskap om och användning av fluortandkräm En interventionsstudie för att förbättra äldres kunskap om och användning av fluortandkräm Bakgrund Karies är fortfarande ett globalt munhälsoproblem (1). Fram till 1990-talet har kariessjukdomen gradvis

Läs mer

Göra rent. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll.

Göra rent. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. Efter stroke Vid sjukdom är det lätt att även drabbas av problem med tänderna. Dessutom kan sjukdomstillståndet innebära minskade inkomster och ökade utgifter varvid ekonomin försämras. Vilken hjälp finns

Läs mer

Kost och Fysisk Aktivitet

Kost och Fysisk Aktivitet 7 APRIL 21 Kost och Fysisk Aktivitet Frukost Frukosten räknas som den viktigaste måltiden eftersom den har betydelse för hur mycket man orkar prestera under dagen. På nationell nivå minskar andelen som

Läs mer

Möjligheternas Västra Götaland

Möjligheternas Västra Götaland Västra Götalandsregionen Vänersborg 2010-06-14 Möjligheternas Västra Götaland Gratis tandvård upp till 25 år 2 (8) Innehållsförteckning Tandstatus en hälsofråga... 3 Skillnaderna i tandhälsa har tydliga

Läs mer

Självskattad munhälsa: Är Du i allmänhet nöjd med Dina tänder?

Självskattad munhälsa: Är Du i allmänhet nöjd med Dina tänder? Självskattad munhälsa: Är Du i allmänhet nöjd med Dina tänder? Kalmar: Det stora flertalet är i allmänhet nöjda med sina tänder (79%) och sina tänders utseende (76%). En andel på 21% är inte nöjda med

Läs mer

Evidensbaserad kariesprevention

Evidensbaserad kariesprevention Evidensbaserad kariesprevention susanna axelsson och anna-karin holm I mitten av 1900-talet var kariesförekomsten mycket hög i de nordiska länderna. I Sverige var cirka en fjärdedel av de som var över

Läs mer

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2016

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2016 i 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2017-03-29 HSN 2017-0398 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Siri Lindqvist Ståhle 2017-05-16 Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar

Läs mer

HÖGSTADIESKOLORNAS UPPTAGNINGSOMRÅDEN

HÖGSTADIESKOLORNAS UPPTAGNINGSOMRÅDEN HÖGSTADIESKOLORNAS UPPTAGNINGSOMRÅDEN Ribbaskolan Attarpsskolan Ljungarumsskolan Junedalsskolan Kungsängsskolan Alfred Dalinskolan Flahultsskolan Stadsgårdsskolan Rosenlundsskolan I finns det nio skolupptagningsområden

Läs mer

Referat av seminarium 8 juni

Referat av seminarium 8 juni Referat av seminarium 8 juni vägar till bättre tandhälsa för ännu fler Trots många förbättringar finns det fortfarande stora skillnader i tandhälsa utifrån socioekonomi och livssituation hos individer

Läs mer

Norrvikens skola. Summan av Föräldrar Förskoleklass, åk 3, åk svar, 40%

Norrvikens skola. Summan av Föräldrar Förskoleklass, åk 3, åk svar, 40% Summan av Föräldrar Förskoleklass, åk 3, åk 6 37 svar, 40% Denna enkätundersökning är en del av ett utvärderingssamarbete där tio kommuner i Stockholms län årligen genomför en enkätundersökning inom förskola,

Läs mer

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Innehållsförteckning 1 2 3 4 5 6 8 9 10 12 Vår verksamhetsidé och vision Med patienten i fokus Hur ofta ska man besöka

Läs mer

Tandhälsorapport. Tandhälsan hos barn och ungdomar. i Östergötlands kommuner Folkhälsocentrum Linköping maj 2012

Tandhälsorapport. Tandhälsan hos barn och ungdomar. i Östergötlands kommuner Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Tandhälsorapport Tandhälsan hos och ungdomar i Östergötlands kommuner 2011 Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Innehållsförteckning INLEDNING... 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet LUPP-resultat för Avesta kommun 2015 Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad är LUPP?... 3 LUPP i Avesta kommun... 3 Kunskapsbaserad

Läs mer

Utgåva nr 3 Giltigt fro.m: Tills vidare Uppföljning :

Utgåva nr 3 Giltigt fro.m: Tills vidare Uppföljning : ECC- Early childhood caries Omfattning Dokumentet vänder sig till tandläkare och annan tandvårdspersonal som gör tandundersökning och/eller behandling på barn och ungdomar med karies i tidig ålder. Beskrivning

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-01 Uppdaterad med uppg. om övergång till gymn.skolan 2009-03-12 2008:00004 1 (7) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Slutbetyg enligt det mål- och

Läs mer

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2011

Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms län 2011 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (2) 2012-04-24 P 7 ANMÄLAN 2012-03-12 HSN 1202-0135 Handläggare: Maria Hedberg Anmälan av rapporten Tandhälsan hos barn och ungdomar i Stockholms

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Stallets förskola_skola - Föräldrar Förskola

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Stallets förskola_skola - Föräldrar Förskola Sollentuna kommun - Föräldrar Förskola 72 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn], sida 2 Om undersökningen

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Sollentuna kommun - Föräldrar år 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Sollentuna kommun - Föräldrar år 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Sollentuna kommun Sollentuna kommun - Föräldrar år 3 731 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Föräldrar åk Ösbyskolan

Föräldrar åk Ösbyskolan Föräldrar åk svar, % Denna enkätundersökning är en del av ett utvärderingssamarbete där tio kommuner i Stockholms län årligen genomför en enkätundersökning inom förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Danderyds kommun Vendestigens förskola och skola - Föräldrar år 3. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 89%

Danderyds kommun Vendestigens förskola och skola - Föräldrar år 3. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 89% Danderyds kommun - Föräldrar år 3 VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter 2018 8 svar, 89% 2018 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola,

Läs mer

Vårdval Tandvård i Kalmar Län

Vårdval Tandvård i Kalmar Län Bilaga 2: Ersättningsmodell för allmäntandvård till barn, ungdomar och unga vuxna 3-23 år Diarienummer: 170364 Datum: 181205 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Behov av en ny ersättningsmodell... 3 3 Modellen...

Läs mer

Att kalla för hälsosamtal: Finns det evidens? Levnadsvanor: Vad nytt under solen? 13-02-06 Lars Jerdén

Att kalla för hälsosamtal: Finns det evidens? Levnadsvanor: Vad nytt under solen? 13-02-06 Lars Jerdén Att kalla för hälsosamtal: Finns det evidens? Levnadsvanor: Vad nytt under solen? 13-02-06 Lars Jerdén Påverkar metoden hälsosamtal rökning, alkoholvanor, fysisk aktivitet och matvanor? I så fall: Hur

Läs mer