Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare"

Transkript

1 1 Underhuset av Patrik Bergner Personer:, författarinnan, hennes syster som jobbar på hotell, deras syster som är rollsättare s fiktiva personer:, mannen som skall fria, skådespelerskan han skall fria till, skådespelerskans konkurrent, hennes syster, mannen i ett förhållande, kvinnan i förhållandet Yngve, mannen som gjorde slut Stalin, kvinnan som vägrade, författarinna, hennes syster, s förläggare 3 m 11 k

2 2 Första akten En lägenhet: Köket, badrummet, sovrummet och vardagsrummet. Där finns s datorbord/arbetsplats, samt en strykbräda uppställd. Kommer in med matkassar. Ilsken. Ställer kassarna i köket. Sätter sig för att skriva, funderar. En granne hörs gå igenom de olika melodislingorna på sin nya mobil. Försöker låta bli att lyssna på pipandet från mobilen. Ser på datorn, sätter händerna på tangenterna. Ett nyfött barn skriker. Slutar försöka skriva, lyssnar. Så slutar ljuden. Ser på datorn. Sätter händerna på tangenterna. Telefonen ringer.. - Nej. - Ja. - Det går bra. Det har lossnat nu... - Nej, nu rinner det på. - Gör jag? - Det var inte meningen. - Men det är inget... - Nej, hur skulle du kunna det? - Det är klart, du måste få ringa. - Jaha, vad hände då? - Jaha! - Jaha! - Jaha! - Gjorde hon? - Jaha! - Jaha! - Förlåt, vad sade du? - Gör jag? - Det var inte meningen. Jag kanske har lite huvudet fullt, bara, det är... - Jag höll ju på att jobba när du... - Men jag sade ju det, du stör inte alls. - Nej, det är ingen far... - Okej, men... - Ja, men ring när du känner för det. - Det var inte meningen. - Jag ska vara mer alert nästa gång. Hej. Hej då. Hej. Mm. Hej. Hej då. Lägger på. Ser på datorn, sätter händerna på tangenterna. Börjar skriva.

3 3 Kommer in. och tar ingen notis om varandra. Rotar fram några anteckningar, som hon lägger bredvid datorn. Går till badrummet. Tvättar ansiktet. Dörrsignal. Utan att vänta kommer in. Hej! Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Hur går det? Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Tar ett beslut att försöka skriva i alla fall. Sätter händerna på tangentbordet. Hörde av mamma att du fått skrivkramp. Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Tar ett beslut att försöka skriva i alla fall. Sätter händerna på tangentbordet. Tar fram två biljetter. Trallar. Om du vill gå på teater... Så går det nu... Kan du få lite inspari... insparition... insparri... Kommer av sig i trallandet. Det är till... Hm...

4 4 Dramaten. Den andra. Stadsteatern. Så hette den, ja! Ett drömspel. Det är ju en pjäs. Tänkte du kunde få lite insparri... Vad heter det? Insparri... Insparri..? Sparris. Skrattar till lite. Eller, jag vet inte. En öl. Två. Inga karlar, bara. Den här kvällen är enbart för vuxna. Är klar i badrummet och går förbi och, vidare ut i köket. Var du gjort av honom, förresten? Linus. Vi hade ett gräl. Oj, vad förvånad jag blir. Han spräckte dörren. Ja, jag såg lite färgflagor.

5 5 Tar fram kaffe ur en av s kassar. Gör i ordning det. Så hur är det? Är det liksom lite så dära liksom lite så dära liksom... Lite så dära. Ska vi ta och ringa? Var det inte bara två biljetter? Tar fram en tredje biljett. Trallar, med viss triumf. Lägger biljetten med de övriga. Utan att tralla. Jag vet inte om Strandberg är så mycket att hurra för, egentligen, men Karro såg den på genrepet och sade att den var skitskum. Så då tänkte du genast på mig? Nja... Det kan ha gått två sekunder. Vill du ha lite kaffe? Bara om en öl är utesluten. Strindberg. Går ut i köket. Ja, just det. Hur var det i dag, då? Vet du vad som är den vanligaste frågan?

6 6 När då? När de checkar in. Tar fram något att ha till kaffet - kakor, choklad, bullar - ur en av kassarna. Gör i ordning en bricka. Priset? Är det ett fint rum? Vad svarar man på det? Vad fan ska jag svara på det? Finns det något rum som är värt tusen spänn natten? Det hör väl för fan inte till, det är ju vad det kostar. Jag tror du behöver en kopp. Är det en fin kopp, då? Mera för sig själv. Av någon anledning inte lika road längre. Vad har den för öra? och kommer in. Går tvärs i genom lägenheten under sin dialog, fram till strykbrädan. Hur känns det, lillan? Jag förstår inte att du lämnade dricks. Äh, jag bara, du vet, jag bara tyckte, du vet, liksom, vaddå?

7 7 De har hur mycket porslin som helst. Äh, vaddå, det var bara, liksom, vaddå? Det var inte mitt fel. Den där lilla kossan hade ju mer på brickan än hon orkade bära... Tar fram en klocka som brukar stå på recepitionsdiskar, placerar den på strykbrädan och plingar glatt på den. Hur skulle jag kunna veta att hon kom där? Hon borde haft en varningstriangel om halsen... Alla servitriser är så där små och... små. Jag var ju mitt inne i en historia! In. Och snart är jag mitt inne i dig... Välkomna. Med falsk blygsamhet. Sluta, gud alltså, hela taxiresan... Taxichauffören tyckte nog att det var kul...

8 8 Han borde lämnat oss dricks! Lägger handen på klockan för att dämpa den. Fan, vilken omgång du ska få. Tjena. Bengtsson. Har ni beställt rum? Bengtsson. Har ni beställt? Ja, Bengtsson. Och hur var namnet? Bengtsson. Där har vi det, ja... Då ska vi se, det blir rum... Är det ett fint rum? Med ett sammanbitet leende. Ursäkta? Kramar med ett leende. Kostar för fan tusen spänn, då får det fan vara fint, annars fan... Grabbar tag i s rumpa.

9 9 Tar bort s händer, men vill inte att han skall sluta. Jag var på ett hotell en gång. Det var ett skitrum. Vad kostade det rummet, tro? Ja... Det vet jag inte. Han hade säkert råd. Han också. Lämnar köket. Snart klart. Den där Drömspel. Vad handlar den om, egentligen? Oj, det är en virrig historia. Det är ju Strindberg. Ännu kramande, med ansiktet inborrat i hennes hals. Tycker du att jag inte borde gett henne någon dricks? Varsågoda, rum fyrahundra tjugonio... Ska jag gå dit och kräva pengarna tillbaka? Det ligger på fjärde våningen, hissen är här till höger... Vad fånig du är, sluta säger jag ju... Du får vänta lite... Är det ett fint rum, då?

10 10 Blir något perplex. Ler. Döljer nyckeln i sin hand. Du hörde vad damen frågade. Är det ett fint rum? Tar en ny nyckel. Anställer de mycket dövt folk på hotell nuförtiden? Rum femtiosex är ett väldigt fint rum. Det finns en trappa bredvid hissen som leder ner till källaren. Varsågoda. Nu du, lillan, ska du få... Smickrad. Sluta, säger jag ju... och lämnar. Hamnar så småningom i s sovrum. Sov gott. s telefon ringer. Endast hör signalen. tar med sig telefonen ut i köket medan hon pratar.. Talar genom sitt headset. Nu har jag så mycket stoff till din roman så du kommer att skita historier två år efter utgivningen. Kul.

11 11 Ja, alltså, kul, verkligen! Jag trodde du inte gillade att jag snodde av ditt liv och stoppade in i min roman..? Man är väl inte sämre än att man ändra sig! Nä, så sämre vill väl ingen vara. Vad gör du för något? Kaffe. Ja... Kaffe..! Mm... Var det något du ville? Hur går det? Är du på jobbet? Vad då, har du kört fast? Nej, men jag blir avbruten hela tiden. Jaha. Vad jobbigt. När är kaffet klart, då? För en minut sedan.

12 12 Ska jag köpa lite bullar och ha med? Vad då, slutar du nu? Efter en betänksam paus. Ja... Ja!... Fan, nu spillde jag. Det finns inget kaffe kvar. Det fixar jag! Jag kommer när jag slutat. Om du kommer hit vet jag inte vad jag gör. Hej så länge. Du! Har du hört något från mamma? Det var längesedan nu. Hon kanske har dött. Ja, ja. Okej, hej då. Lägger på. Lägger på och går tillbaka med telefonen. Passerar. På väg till köket för att hämta kaffebrickan. Passerar. På väg tillbaka till köket. Stannar till vid anteckningarna som hon lade vid datorn. Studerar dem något, skriver en ändring. Går till köket.

13 13 Tar brickan med kaffekannan och de två kopparna och går till. Tänker hälla upp kaffe i koppen, upptäcker med viss förvåning att både kannan och kopparna är borta. Så! Varken eller är sugna på kaffe. Börjar leta efter kanna och koppar. Funderar ett ögonblick. Går till anteckningarna och studerar ändringen. Hur går det med den där..? Den där..? Uäh! Micke! Nä, nä, nä, nä, nä. Nä, nä. Nej. Nej, njet. No. Absoluto nej. Niente. Nixa pixa. Inte? Nej! De skrattar. Kollar anteckningarna igen. Stryker något. Jaså, vad var det som hände då? Ser på. Svarar inte.

14 14 och ser på varandra. Kort paus. Skrattar, något ansträngt. Telefonen ringer. svarar. Vaddå förresten, inte gillar att du snor av mitt liv och stoppar in i boken, det är väl bara kul att du ser mig, så har jag väl aldrig menat, om jag menat något som du missuppfattat så skjut mig, men jag menade det inte. Jag gillar att ringa dig och berätta saker som du kan använda dig av. Så vad hände med Micke då? Okej, någon jävla gräns får det vara... Vad säger du? Ska vi ringa? Kan vi gå ut sedan. Orkar du det då? Ha! Jag jobbar sent i morgon! Går mot telefonen. Tack gode gud, tack! Tack! Jag snor med mig några bullar, ses snart! Kan knappt bärga mig. Lägger på. Fortsätter leta i köket. Jag menade med tanke på alla pojkvänner som aldrig verkar vara något att hänga i granen... Ringer. Har jag riktig tur så hänger han sig alldeles själv... Tjenare, tjenare, de e från Gasverket, hade ni beställt en bil till Beckomberga? Ja, det är väl klart att det är

15 15 jag. Vad säger du ditt lilla skräp, ska du göra oss sssällschkapet på den dära teaaatern? Ja, det är samma som jag pratade om förut. Strandberg. Mm. Mm. Bra. Jag är hemma hos. är också här. Mm. Mors. Lägger på. Kommer. Stalin Kommer in med en pärm. Går runt och för anteckningar. Gör en plötslig paus. Ser på publiken. Lycklig? Ler långsamt. Javisst. Fortsätter med anteckningarna. Ringer på ytterdörren. Pratar genom dörren. Hej.Hur går det? Svarar inte. Låter bli att öppna. Bra. Bra. Jag har med mig, jag vet inte om du vill se det, men jag... När jag såg det så tårades mina ögon. Vill du se det? Du måste bara se det. Du har inget val. Du bara måste. Känner på dörren. Kliver in. Bär på en dokumentportfölj. Hur går det? Du hade kommit lite grand på väg i alla fall, förra gången... Det kändes... Känns! Det känns kanon, det här. Det är så dumt bara, med den här... jag ska väl inte säga det, det är ett sådant dumt ord... Deadline. Okej. Där sade jag det. Nu har jag sagt det, det är för tokigt. Men det blir så med förskott. Och har man sålt så kopiöst på en debutroman, du vet det är vi inte bortskämda med, ha ha, så blir det vissa... Förväntningar. Okej. Där sade jag det. Nu har jag sagt det. Så alla går omkring lite och undrar lite och är lite nyfikna så där. Har du någon... handling? Bara en tillstymmelse till handling vore... kul... att få ta del av? Kort paus. Får ingen respons från. Dum fråga, jättedum, jag förstår inte varför jag kläcker en sådan fråga ens en gång. Det är väl bara det att de ligger på mig och jag vet inte vad jag ska svara, jag hittar på alla möjliga ursäkter för dig, och de tycker väl på något sätt att det är mitt ansvar, eftersom det var jag som... upptäckte dig är väl lite mycket sagt, men det var ändå jag om gjorde det, och du fick ett rätt, hur ska jag säga utan att det låter... Ett rätt duktigt förskott, och nu börjar de bli lite nervösa. Kort paus. Får ingen respons från. Inte jag, du förklarade hur det skulle bli och det lät verkligen väldigt

16 16 jättespännande, och jag har försökt förmedla den känslan till dem, men du vet hur jag är, jag får ju tunghäfta så fort jag ska säga något. Kort paus. Får ingen respons från. Så har du någon... liten... handling? Jag handlade häromdagen... Och när jag stod där... Väldigt intresserad. Vilken dag var det? Härom. Och när jag stod där och skulle välja kassa, så var det en svart tjej som satt i ena och en vanlig då i den andra. Och jag ställde mig förstås i den svarta kön, för jag ville inte att hon skulle tro att jag var rasist. Jaha..? Det var bara en sak som hände mig. Nickar med förståelse. Kort paus. Vilket? Det var bara det. Jag vill inte börja gråta... Har du lite kaffe? Hon var helt oduglig: Kunde inte ett PLU-nummer, var tvungen att fråga om allt, visste inte hur hon skulle låsa upp cigarettskåpet, gav fel växel och slog in samma vara två gånger. Vet du vad jag säger till henne? Din dumma jävel. Det där har jag grunnat på ett par dagar.

17 17 Det finns inget kaffe, va? Telefonen ringer. tänker svara. Jag vann! Hallå, det är Bengtsson och jag är spritt språngande galen! - Hej, mamma. - Nej. - Nej. - Nej, ingenting. - Det är ingenting. Men den där skrivkrampen har gett med sig nu. - Ja, verkligen! - Nä, hon känner ingenting av den längre. - Ja, nu är allt bra! - Nej, hon har lite att stå i just nu, hon har tagit livet av sig. Mm. Just det. Hej då! Lägger på. Du är helt flippad. Stolt. Jag vet. och kommer in. Bär på en klirrande systemkasse. Åh, vad fint... Ser jättefint ut... Men som du förstår så är det lite stort för mig. Oss. Jag och min man. Som om hon letade efter ett bättre uttryck än min man. Ja, oss båda, då. Det beror väl på hur mycket plats ni tar! Om ni tar lite plats eller mycket plats... Ingen är gladare än jag när saker är för stora för andra, när det är jag själv som vill ha det. Som är större. För andra. Än vad det är för mig... Verkligen fin lägenhet! Lägenheten är fin!

18 18 Telefonen ringer. kastar sig fram före. kämpar för att få tag på luren. Hej, mamma. Säg att du måste i väg till bårhuset. Nej. - Nej, som du hör. Fortsätter samtalet stumt, men fortsätter bråka med. Ett fint hus, också! Huset är så fint! och knullar i sovrummet. Här är sovrummet! Åh! Det var ett fint rum! Är det... lugnt och tyst..? Ibland kan man höra lite av grannarna... Stalin Har gått in på toaletten, för anteckningar. Jaja... Det är väl så det... är... antar jag... Grannar är ju som de är! Men rummet är fint. Här är badrummet...

19 19 Upptaget! Stalin Försöker dölja pinsamheten. Nykaklat. Väldigt fint... Ja, det där med grannar är ju ett gissel, men jag gillar grannar. Jag kommer alltid överens med grannar. Ju fler grannar desto... fler är de! Härligt! Skithög! Stalin Vad var det för hyra, sade du? Hämtar sina klirrande systemkassar. Sextusen. Stalin Lögnare! Går in i köket. Börjar plocka upp ur kassarna, som kommit in med tidigare, för att sammanställa en middag för två. På gott humör. Sextusen... Står kvar vid badrummet. Niohundra... sjuttiotre... Nästan sju, alltså... Så mycket var det alltså värt! Stalin Men den är väldigt fin! Jag trivs jättebra! Hipp hipp hurra då vad fan... Stalin

20 20 Min syster bor på sjunde. Det är också en grej. Det är kanon, in med alla grannar, bara! Jag gillar grannar, jag vill ha många grannar. Jag samlar på grannar! Stalin Men då spolar jag bara ner det då. Rätt ner i avloppet med hela skiten. Har lagt sig i badkaret. Ja, om det här triangelbytet går igenom så får jag tvåan ovanför Sätter sig på toalettstolen. Fortsätter ropa till. Vi... Jag och han. Jag vill så gärna bo kvar. Vi vill. För sig själv. Båda två. Yngve Rusar in och dricker vatten från kökskranen. I mobil. Fint, mamma. Tack, mamma. Tack. Stalin Hej då. Hej. Hej då. Hej. Lägger på. Jag kan bara inte lägga på. Det är en baggis. Lyfter luren och smäller ner den. Så ba, pang ba! Jag tror du tränar när ingen ser. Tränar. Hej då! Pang! Hej då! Aj! Hejdå! Nej, lägg inte på..! Hej dååå... Neej!... Pang!

21 21 Ropar in i lägenheten. Hej då! Yngve Stalin Har lagt på. Jag säger fan i mig hej när jag själv vill... Ringer upp. Hej då! Hej då! Hej då! och Jag sade Hej då!! Yngve Medan han gör i ordning varorna. Ja ja, hej då... Skrattar. och Ha, ha... Skratta högre, så är ni snälla, en tavla har fortfarande inte ramlat ner... Stalin Tror du inte att jag har känslor? Va? Att jag kan gråta? U-hu! Jag kan gråta! Jag kan också lipsilla mig som om hela världen gått under, bara för att handsken inte passar min feta självupptagna hand! Ser på luren. Det var då själve fan... Ringer upp igen. Trallar samma melodi som trallade på förut. Det ska bli en toppenmiddag... Det ska det bli! För i kväll så ska jag göra t... Jippi, jippi... s telefon ringer. Knullar vilt. och

22 22 Stalin I mobil. Så jävla lätt kommer du inte undan om du tror det! Ilsket. Älskar!? Yngve Ilsket. Jag sade ju det! Lyssnar du? Stalin Yngve Jag hör alldeles utmärkt och jag vet vad jag hörde! Fint! Bra! Yngve Hör du vad jag säger?! Stalin Jag älskar dig! Yngve Det känner jag ju så starkt! Jag känner hur din kärlek översvämmar mig, så att tiden rusar som ett jetplan! Vad härligt! Så jävla patetiskt...

23 23 Svarar i telefon.! Fint! Yngve Bra! Hej, mamma! Yngve Då känner du väl också hur mycket jag älskar dig!? Bra! Din kärlek är så stor att inte ens oceanen räcker till! Bra! För jag älskar dig! Yngve Bra! Det vet jag! Det är bara att lägga ner. Älskar över alla gränser! Yngve

24 24 För jag lyssnar inte. Det känner jag! Lyssnar inte. Härligt! Yngve Toppen! Fint! Stalin Bra! Nej, det är inget vad skulle det vara?! Börjar nynna på -melodin. Jag är lycklig! Inte lika lycklig som jag! Yngve Vet du var pepparn växer?! Stalin Jag är lyckligare än vad du än kan säga! Så lycklig är jag!! Det är väl ingen som skriker?!

25 25 Vi måste ha sex! Yngve Jag älskar dig! Var det något DU VILLE? Men skämtar du?!! Stalin Yngve Jag har aldrig varit så kåt så ofta som jag är när jag står bredvid dig och det kan vara på tunnelbanan eller i kön till bion eller när jag ringer upp dig från Vivon och undrar vad du vill ha till middag. Då blir jag kåt! Vad bra! Jag är så tacksam! Yngve Yngve rusar ut ur lägenheten. och har nått klimax. slutar nynna. Lyssnar i sitt headset. Jag är så glad!! Och ta ditt liv med dig!! Stalin Stalin lägger på luren och river sitt hår. döljer ansiktet i sina händer. märker nöjt att det inte är någon kvar i andra änden av tråden. Fortsätter arbeta med datorn. JAG BRÅKAR INTE! DET ÄR JU DU SOM RINGER! ANJA KOMMER PÅ MIDDAG, VAR DET NÅGOT DU VILLE, ANNARS HAR JAG LITE ATT PYSSLA MED! JA, DET VAR KUL ATT HÖRA DIN RÖST OCKSÅ! HEJ! HEJ DÅ! HEJ! HEJ DÅ!! HEEJ!!

26 26 slänger på luren. Märker att det är alldeles tyst. Går tillbaka till köket, utan att riktigt lita på att tystnaden kommer att fortvara. går fram till hissen, trycker på knappen. kommer mot henne, med manus i hand som hon läser med stort intresse. Hej! Upptäcker. Hej, vännen! Ska du med hissen? Ja, hissen och jag, vi är som gjorda för varandra, vet du! Jag ska också med hissen! Nähä! Jo! Och... efter hissen... Ska du ut på stan då? Jo. Åka bussen, kanske? Jo.

27 27 Jo. Det är sådan fin utsikt från Katarinavägen! Himmelsk. Himmelsk. Det är så man riktigt längtar efter att få kasta sig över Stockholm och skrika: Det är min stad! Ska du också åka buss? Tänkte det! Hoppas hissen kommer snart. Ja, den kanske också är försenad! Den kanske också har resegaranti! Kanske. Ska du också till..? Du med? Ja-ha-ha! Det är så spännande! Jag kan knappt vänta.

28 28 Får vi träffa regissören, tror du? Jag tror det bara är en rollsättare först. Jo, det är klart. Det blir väl någon intervju, eller något. Jo. Just det. Det är klart. Precis. Stalin Vet du vad du kan göra? Får jag föreslå en sak? Du kan ta alla liter med sperma som du har pumpat in i mig och smeta det över din fula mun, för det betyder inget längre. Du har slutat andas. Du är ett lik som stirrar med dina CP-ögon och undrar:... Lägger på och ringer upp igen. Klotrunda muppögon som undrar: Vad är det för taggtråd du pratar om? Runt ditt lilla hjärta? Vad är det du säger, sötnos? Där ska man väl inte ha taggtråd? Jävla hora. Inte du. Jag. Som knullar dig, utan att ha en aning om varför. Så jag tycker du ska ta ditt arsel och... Lägger på och ringer upp igen. Ta ditt feta arsel och skit i någon annans stol, herr Diarré, för jag tänker inte städa efter dig längre. Jag tänker börja leva. Jag tänker sluta dö. Och skaffa dig en vettig telefonsvarare! Oj, nu kom den! Ja, titta!

29 29 Det blir spännande, det här. Jag kan knappt... hålla mig. Du först. Efter en viss tvekan. Nej, du. Glad för ett så trevligt bemötande. Okej. Det är något fel! Det är inte så här det ska vara, jag vill inte vara med..! Det är så vackert väder... Kan vi inte ta en promenad istället?! Och du har säkert inte vattnat doftrankan! Det är inte så här de sade, ingen sade att det skulle vara så här, det ska inte vara så här, inte på det här sätteeeeaaaah! Ring på någon, gör någon nytta, ta dig i kragen, du ska ha bättre betalt, du gör ju mer jobb än tidigare och jag skiter i om företaget utökar, då får de väl skaffa mer personal, du ska inte ha samma skitlön för dubbelt arbete, ska det vara så svårt att kämpa lite för sin familj eller du kanske inte tycker att vi är din familj än och kom inte med att det går så bra, det går så bra, gumman, det blir så braaaa, det blir inte braaaaaah! Det enda du har i skallen är att skaffa en större bil, för nu blir vi tre och vi ska åka bekvämt, det är bara dina kuk-komplex, allt måste vara större, fattar du inte att jag älskar dig som du är, jag vill ju bara att du ska vara dig själv, men du lyfter inte ett finger för oss, utom när du tvingade på den där ringen, då lyfte du mitt finger och slickade på den och det var bara en burk vacelin som fattades för att alla i kyrkan skulle börja FLABBAAAH! Hur fan kan man köpa en ring som är för liten och sedan bara le åt det som om det var en lustig händelseeeääaaaah! Men kan du inte ge mig ett glas vatten någon gång, jag ber ju om det hela tiden! Och det ska vara svartvinbär, inte den där äckliga blandsaften du körde med, jag är säker på att du köpte den bara för att den var billigare, men guuuud att det ska vara så... ett litet huvud, ska det behöva ta sådan plats... Jag är säker på att den har dött. Men det skiter väl du i. Du hatar den. För du hatar min mamma, men jag blev glad för den, så nu åker du hem och vattnar den, nu på direkten. Fattar du inte vad jag säger? Eller vill du att den ska vissna så att ni får något gemensamt? För jag duger ju inte som sällskap, jag är bara

30 30 ett ligg för dig och se hur kul det bleeeääv! Och jag vill inte ha någon jävla Fiat, jag ska ha en Volvo annars får det vaaaaaaah! Älskling? Vad du ser trött ut... Du måste inte hålla mig sällskap, det finns inget du kan göra, sötnos. Vad gullig du är, du passar i ringar under ögonen... Om du vill göra något, så kan du väl kalla på syster... eller överläkaren... Eller Göran PeeEERSOOAAAN! Ser barnet födas. Titta. Nu kommer det, fan, kolla, nu kommer det... Vad kul det ska bli. Skitkul. Fingrar på datorn. Telefonen ringer. Välkommen till Hotell Gamla sta n, det är. - Hej, mamma. - Jobbar. - Vaddårå? - Inget särskilt, vaddårå? - Mamma. Jag trivs här. - Jag gillar att jobb... - Jag kan... - Jag kan... - Det här är något jag kan! Jag kan datasystemet, jag kan... - Ja, datorsystemet, då!, och jag kan alla stammisar och jag kan alla rutiner, jag får beröm från gäster, jag får uppskattning från mina chefer, de ber mig att aldrig sluta för de vill ha mig kvar, jag fick löneförhöjning på ettusen bara för att jag nämnde på fikat att jag funderar på att börja plugga, jag kan det här! - Jag sade funderade på, mamma... - Nej. - Nej. - Någon som planerar skriva en roman men aldrig kommer i gång, har vi inte nog med sådana i familjen? - Ja, har lyckats, en hel roman har hon skrivit och nu har hon det där äckliga förläggarslemmot efter sig som terrar henne, Har du skrivit något? Vad har du fått ihop? När får jag läsa? Vad-har-du-fått-ihop-vadhardu-fått-ihop? - Jag vet att du är stolt över henne. - Jag vet att pappa hade varit stolt han med. - Nej, jag har inga drömmar, för det här är min dröm: Att göra något som jag är bra på! - De där teckningarna ritade jag ju i mellanstadiet, för helvete! - Nej, det är bara lite tjatigt. - Nej, inte du. Det är bara kul att du ringer. - Ja, ring närsomhelst. - Det är så kul. - Oj, nu fick jag gäster här. - Ja, hej då. Hej. Hej då. Hej. Hej då. Hej. Hej. Hej då. Lägger på. Fingrar på datorn. Ringer på dörren. Jag ska vara kall. Oj, vad kall jag ska vara. Jag ska vara som is.

31 31 Han ska få frostskador. Öppnar. Hej! Hej. Välkommen! Tack. Kom in! Gärna. Åh, förlåt... Kliver undan, så kan komma in i lägenheten. Vad fint du har fått det. Jaha, har du ställt din soffa där! Nej, ja... Jag tänkte att det skulle vara... Gör en gest: Jag vet, det är helt värdelöst. Det var jättefint, ju! Så ska jag också möblera. Var ju mycket smartare. Du vet, hemma hos mig, när flyttgubbarna var klara så hade de ställt soffan och bokhyllorna, så där bara... och så har det stått så. Vad har du gjort i dag?

32 32 Provfilmade. Jaha! Jag vet inte, jag får väl se. Jaha? Jag har fått så mycket nej nu på sista tiden så jag är skeptisk. Jaha... Bränd. Ja, ja... Jag vet precis hur du menar. Försöker beskriva hur hon menar. Hittar inte orden. Ser roat på. Hur är det? Försöker vifta bort frågan. Åh, det, det... Åh... Du verkar nervös? Ha, ha. Nej. Det doftar gott.

33 33 går till köket. följer efter. kommer in genom ytterdörren. Hej! Dörren stod öppen. Gjorde den? Titta inte på mig. Nej, bråka inte, jag menade inte vidöppen, jag menade olåst. Var den? Titta inte på mig. Kort paus. Med överspelad förvåning. Där är du ju! Ballerina. Går ut i köket för att hämta ballerinakex. Vad kul att du kunde komma! Det är ju bara två trappor upp. Skrivkramp. Otäckt bara ordet. Skrivkramp. På Eriksdahlsbadet får jag ibland kramp. Jag kan inte röra mig. Jag bara skriker. Och så trycker jag foten så här mot botten, hårt... riktigt hårt... På gränsen till outhärdligt... eller till uthärdligt... Nej, outhärdligt måste det vara, riktigt hårt så jag tror att senan kommer att smälla till och... Ja, i vattnet blir det väl mer ett plopp... Att senan ska ploppa till... Och det tycker jag är hemskt. Ibland drar jag mig för att gå dit bara för att jag kan få kramp. Det är väl en slags kramp, det med? Kopplar långsamt vad menar. Inser vidden av påståendet. Ja, just det... Och den sortens kramp kan jag inte göra något åt. Jag kan ju inte gärna trycka hjärnan mot bassängbotten, hur gärna jag än skulle vilja. Då skulle jag ju drunkna. Du kanske kan trycka din hand så där.

34 34 Det är inte där det sitter. Betraktar, med växande munterhet. Jag menar mot tangentbordet. Det kanske skulle hjälpa. Så här... Demonstrerar. Det skulle bli lite skrivet, i alla fall... Läser. Typ: gdgexytrrexuhzqo... Även om du inte kan använda det kanske krampen försvinner. Och det är väl ändå det viktigaste? Telefonen ringer. kommer in i lägenheten med en handduk om håret och svarar.. Utan att hålla någon lur i handen. Ja, hej. Det är jag. Hej! Jag har sökt dig hela dagen! Jag har varit hemma hela dagen... Jaha! Försöker komma på en undanflykt som täcker hennes lögn. Väljer att byta ämne. Har du gjort det nu? Nära till gråt. Han har inte kommit tillbaka än. Det är lugnt. Det är lugnt, det är så jäkla lugnt. Han kommer att få höra, eller hur? Han kommer att få höra så hans öronvax sprutar.

35 35 Ja. Va? Du ska ta tag i ditt liv. Det är det enda. Det är precis vad pappa hade velat. Nej, jag orkar inte pappa, ingen pappa nu... Nej, gud, jag har inte heller någon lust att prata om döden. Tack. Du ska ta dig vidare ur det här, vidare i genom det här. Jag vet bara inte hur jag ska bära mig åt... Alltså, i det här läget... Jag vet precis hur han hade sagt: Försöker komma på vad pappan skulle ha sagt. Kommer inte på något. Går vidare. Han hade verkligen en förmåga att hitta rätt ord. Han var bra på sitt sätt. Nu har han ju lite svårt att hitta rätt... Jag saknar honom. Det kan inte vara lätt att vara död.

36 36 Det var som en bomb. En tankeväckare. Jag förstår det, vännen! Så otroligt stendöd som han blev, du borde inte tänka på det. Tänk på något glatt! Så brukar jag göra! Fast jag tror nästan jag behövde det här. Han behövde nog också det, så sjuk som han var på slutet. För mig blev det som en påminnelse om hur kort vår tillvaro ändå är. Jag tycker man ska skita i hur kort den är, jag tycker man bara ska blåsa på. Jag kan inte bara sitta så här... Det är ju det jag säger! Ta tag i det här. Ta tag i dag. Carpe dagen! Det ska jag. Oj, vad jag ska! Skitbra. Det är ju mitt liv! Skitbra! Hör du vad jag säger! Jag tänker inte kasta bort mitt liv på någon som inte vill kasta bort

37 37 det tillsammans med mig! Så fruktansvärt skitbra! Först pappa! Och sedan..! sticker han... Kommer av sig i sin uppeggning. Det är som när jag ska lösa korsord, jag kan aldrig hålla reda på vågrätt och lodrätt... Ska du komma över på en fika? Jag väntar tills han kommer hem. Sedan kan jag fika mig till döds. Jag menar tvärtom. Apropos tvärtom: Du vet den där provfilmningen som jag skulle gå på, som jag verkligen sett fram emot, sådan fantastisk roll, och jag har ju längtat efter något bra att bita i och Anders Grönroos är ju bara så bäst i Sverige, Glasblåsarns barn är ju bara den bästa filmen i svensk historia, vet du vem som också står där då och ler och gullar och tror hon är något. Fittan två dörrar bredvid! Och jag då ba, verkligen ser så fram emot det här, bara så nervös och så jävla hoppfull och då travar hon ut ur sin lilla dörr på sina små spiror och bara typ Ska du ocksåå prova för rolleeen? Hur kul blev det då? Hur bra kunde jag göra ifrån mig då? Jag har aldrig gjort en sådan usel provfilmning, och det var som skrivet för mig och där står jag bara och stammar och mumlar och det är det där lilla våpets fel, för hon tror hon kan charma omkull vilken konstnärligt inriktad regissör som helst, hon tror alla är som de där porrfilmsproducenterna eller vad fan det är för filmer hon medverkat i, men sådan är inte branschen men hon fattar inte, hon bara fattar inte... Yngve Jag har druckit pestsmittat vatten. Skär av mig halsen så mina bölder spricker. Men snälla...

38 38 Yngve Som munkarna som slog sina egna ryggar med piskor, blodet ven över kroppen medan de slet sönder sitt kött... Och du bara skrattar åt mig. Du använder så starka ord... Yngve Ursäkta då att jag är en skapande människa! Javisst, förlåt, jag glömde det... Jag är faktiskt författare! Yngve Jag glömde bara. Din osensetiva missgärning. Yngve Vad vill du jag ska göra? Jag har försökt. Yngve Försöker skämta. Kan man kalla en människa för en missgärning? Det kanske finns en tävling? En för Miss Universum och en för Miss Gärning? Yngve Jag har inte gjort annat än böjt min rygg för dig och du har bara bränt ner mig. Jag ser det inte alls på det sättet...

Underhuset. av Patrik Bergner

Underhuset. av Patrik Bergner Underhuset av Patrik Bergner Personer:, författarinnan, hennes syster som jobbar på hotell, deras syster som är rollsättare s fiktiva personer:, mannen som skall fria, skådespelerskan han skall fria till,

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med.

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med. Max: Ibland är livet perfekt, som nu till exempel. Maxat! Maxade Max! gnolade han för sig själv. Nån gång skulle han göra en hel sång på det, tänkte han. Den skulle bli hans signatur. Maxade Max. Fast

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Det är %!# % inte okej!

Det är %!# % inte okej! Det är %!# % inte okej! - diskussionsmaterial för olika tillfällen Just nu läser du ett material som är väldigt bra att ha med på läger och på kurser både för gamla och nya medlemmar och för lägerledare.

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 3)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 3) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Mina luktar i alla fall inte

Mina luktar i alla fall inte Mina luktar i alla fall inte ANGELICA SKA BÖRJA på ett nytt dagis. Hon har känt sig pirrig hela morgonen och det var svårt att äta ostsmörgåsen till frukost. Magen är full med kittlandes fjärilar som gör

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! av Cecilia Svensson Copyright 2011 Cecilia

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Arnold gick till bageriet på hörnet. Denna kvällen tänkte han bjuda Inez på wienerbröd till kaffet. Han visste att hon var svag för dom med choklad

Arnold gick till bageriet på hörnet. Denna kvällen tänkte han bjuda Inez på wienerbröd till kaffet. Han visste att hon var svag för dom med choklad Arnold gick till bageriet på hörnet. Denna kvällen tänkte han bjuda Inez på wienerbröd till kaffet. Han visste att hon var svag för dom med choklad på. Det blev ett stopp vid en blomsterhandel också. Han

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer