Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare"

Transkript

1 1 Underhuset av Patrik Bergner Personer:, författarinnan, hennes syster som jobbar på hotell, deras syster som är rollsättare s fiktiva personer:, mannen som skall fria, skådespelerskan han skall fria till, skådespelerskans konkurrent, hennes syster, mannen i ett förhållande, kvinnan i förhållandet Yngve, mannen som gjorde slut Stalin, kvinnan som vägrade, författarinna, hennes syster, s förläggare 3 m 11 k

2 2 Första akten En lägenhet: Köket, badrummet, sovrummet och vardagsrummet. Där finns s datorbord/arbetsplats, samt en strykbräda uppställd. Kommer in med matkassar. Ilsken. Ställer kassarna i köket. Sätter sig för att skriva, funderar. En granne hörs gå igenom de olika melodislingorna på sin nya mobil. Försöker låta bli att lyssna på pipandet från mobilen. Ser på datorn, sätter händerna på tangenterna. Ett nyfött barn skriker. Slutar försöka skriva, lyssnar. Så slutar ljuden. Ser på datorn. Sätter händerna på tangenterna. Telefonen ringer.. - Nej. - Ja. - Det går bra. Det har lossnat nu... - Nej, nu rinner det på. - Gör jag? - Det var inte meningen. - Men det är inget... - Nej, hur skulle du kunna det? - Det är klart, du måste få ringa. - Jaha, vad hände då? - Jaha! - Jaha! - Jaha! - Gjorde hon? - Jaha! - Jaha! - Förlåt, vad sade du? - Gör jag? - Det var inte meningen. Jag kanske har lite huvudet fullt, bara, det är... - Jag höll ju på att jobba när du... - Men jag sade ju det, du stör inte alls. - Nej, det är ingen far... - Okej, men... - Ja, men ring när du känner för det. - Det var inte meningen. - Jag ska vara mer alert nästa gång. Hej. Hej då. Hej. Mm. Hej. Hej då. Lägger på. Ser på datorn, sätter händerna på tangenterna. Börjar skriva.

3 3 Kommer in. och tar ingen notis om varandra. Rotar fram några anteckningar, som hon lägger bredvid datorn. Går till badrummet. Tvättar ansiktet. Dörrsignal. Utan att vänta kommer in. Hej! Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Hur går det? Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Tar ett beslut att försöka skriva i alla fall. Sätter händerna på tangentbordet. Hörde av mamma att du fått skrivkramp. Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Tar ett beslut att försöka skriva i alla fall. Sätter händerna på tangentbordet. Tar fram två biljetter. Trallar. Om du vill gå på teater... Så går det nu... Kan du få lite inspari... insparition... insparri... Kommer av sig i trallandet. Det är till... Hm...

4 4 Dramaten. Den andra. Stadsteatern. Så hette den, ja! Ett drömspel. Det är ju en pjäs. Tänkte du kunde få lite insparri... Vad heter det? Insparri... Insparri..? Sparris. Skrattar till lite. Eller, jag vet inte. En öl. Två. Inga karlar, bara. Den här kvällen är enbart för vuxna. Är klar i badrummet och går förbi och, vidare ut i köket. Var du gjort av honom, förresten? Linus. Vi hade ett gräl. Oj, vad förvånad jag blir. Han spräckte dörren. Ja, jag såg lite färgflagor.

5 5 Tar fram kaffe ur en av s kassar. Gör i ordning det. Så hur är det? Är det liksom lite så dära liksom lite så dära liksom... Lite så dära. Ska vi ta och ringa? Var det inte bara två biljetter? Tar fram en tredje biljett. Trallar, med viss triumf. Lägger biljetten med de övriga. Utan att tralla. Jag vet inte om Strandberg är så mycket att hurra för, egentligen, men Karro såg den på genrepet och sade att den var skitskum. Så då tänkte du genast på mig? Nja... Det kan ha gått två sekunder. Vill du ha lite kaffe? Bara om en öl är utesluten. Strindberg. Går ut i köket. Ja, just det. Hur var det i dag, då? Vet du vad som är den vanligaste frågan?

6 6 När då? När de checkar in. Tar fram något att ha till kaffet - kakor, choklad, bullar - ur en av kassarna. Gör i ordning en bricka. Priset? Är det ett fint rum? Vad svarar man på det? Vad fan ska jag svara på det? Finns det något rum som är värt tusen spänn natten? Det hör väl för fan inte till, det är ju vad det kostar. Jag tror du behöver en kopp. Är det en fin kopp, då? Mera för sig själv. Av någon anledning inte lika road längre. Vad har den för öra? och kommer in. Går tvärs i genom lägenheten under sin dialog, fram till strykbrädan. Hur känns det, lillan? Jag förstår inte att du lämnade dricks. Äh, jag bara, du vet, jag bara tyckte, du vet, liksom, vaddå?

7 7 De har hur mycket porslin som helst. Äh, vaddå, det var bara, liksom, vaddå? Det var inte mitt fel. Den där lilla kossan hade ju mer på brickan än hon orkade bära... Tar fram en klocka som brukar stå på recepitionsdiskar, placerar den på strykbrädan och plingar glatt på den. Hur skulle jag kunna veta att hon kom där? Hon borde haft en varningstriangel om halsen... Alla servitriser är så där små och... små. Jag var ju mitt inne i en historia! In. Och snart är jag mitt inne i dig... Välkomna. Med falsk blygsamhet. Sluta, gud alltså, hela taxiresan... Taxichauffören tyckte nog att det var kul...

8 8 Han borde lämnat oss dricks! Lägger handen på klockan för att dämpa den. Fan, vilken omgång du ska få. Tjena. Bengtsson. Har ni beställt rum? Bengtsson. Har ni beställt? Ja, Bengtsson. Och hur var namnet? Bengtsson. Där har vi det, ja... Då ska vi se, det blir rum... Är det ett fint rum? Med ett sammanbitet leende. Ursäkta? Kramar med ett leende. Kostar för fan tusen spänn, då får det fan vara fint, annars fan... Grabbar tag i s rumpa.

9 9 Tar bort s händer, men vill inte att han skall sluta. Jag var på ett hotell en gång. Det var ett skitrum. Vad kostade det rummet, tro? Ja... Det vet jag inte. Han hade säkert råd. Han också. Lämnar köket. Snart klart. Den där Drömspel. Vad handlar den om, egentligen? Oj, det är en virrig historia. Det är ju Strindberg. Ännu kramande, med ansiktet inborrat i hennes hals. Tycker du att jag inte borde gett henne någon dricks? Varsågoda, rum fyrahundra tjugonio... Ska jag gå dit och kräva pengarna tillbaka? Det ligger på fjärde våningen, hissen är här till höger... Vad fånig du är, sluta säger jag ju... Du får vänta lite... Är det ett fint rum, då?

10 10 Blir något perplex. Ler. Döljer nyckeln i sin hand. Du hörde vad damen frågade. Är det ett fint rum? Tar en ny nyckel. Anställer de mycket dövt folk på hotell nuförtiden? Rum femtiosex är ett väldigt fint rum. Det finns en trappa bredvid hissen som leder ner till källaren. Varsågoda. Nu du, lillan, ska du få... Smickrad. Sluta, säger jag ju... och lämnar. Hamnar så småningom i s sovrum. Sov gott. s telefon ringer. Endast hör signalen. tar med sig telefonen ut i köket medan hon pratar.. Talar genom sitt headset. Nu har jag så mycket stoff till din roman så du kommer att skita historier två år efter utgivningen. Kul.

11 11 Ja, alltså, kul, verkligen! Jag trodde du inte gillade att jag snodde av ditt liv och stoppade in i min roman..? Man är väl inte sämre än att man ändra sig! Nä, så sämre vill väl ingen vara. Vad gör du för något? Kaffe. Ja... Kaffe..! Mm... Var det något du ville? Hur går det? Är du på jobbet? Vad då, har du kört fast? Nej, men jag blir avbruten hela tiden. Jaha. Vad jobbigt. När är kaffet klart, då? För en minut sedan.

12 12 Ska jag köpa lite bullar och ha med? Vad då, slutar du nu? Efter en betänksam paus. Ja... Ja!... Fan, nu spillde jag. Det finns inget kaffe kvar. Det fixar jag! Jag kommer när jag slutat. Om du kommer hit vet jag inte vad jag gör. Hej så länge. Du! Har du hört något från mamma? Det var längesedan nu. Hon kanske har dött. Ja, ja. Okej, hej då. Lägger på. Lägger på och går tillbaka med telefonen. Passerar. På väg till köket för att hämta kaffebrickan. Passerar. På väg tillbaka till köket. Stannar till vid anteckningarna som hon lade vid datorn. Studerar dem något, skriver en ändring. Går till köket.

13 13 Tar brickan med kaffekannan och de två kopparna och går till. Tänker hälla upp kaffe i koppen, upptäcker med viss förvåning att både kannan och kopparna är borta. Så! Varken eller är sugna på kaffe. Börjar leta efter kanna och koppar. Funderar ett ögonblick. Går till anteckningarna och studerar ändringen. Hur går det med den där..? Den där..? Uäh! Micke! Nä, nä, nä, nä, nä. Nä, nä. Nej. Nej, njet. No. Absoluto nej. Niente. Nixa pixa. Inte? Nej! De skrattar. Kollar anteckningarna igen. Stryker något. Jaså, vad var det som hände då? Ser på. Svarar inte.

14 14 och ser på varandra. Kort paus. Skrattar, något ansträngt. Telefonen ringer. svarar. Vaddå förresten, inte gillar att du snor av mitt liv och stoppar in i boken, det är väl bara kul att du ser mig, så har jag väl aldrig menat, om jag menat något som du missuppfattat så skjut mig, men jag menade det inte. Jag gillar att ringa dig och berätta saker som du kan använda dig av. Så vad hände med Micke då? Okej, någon jävla gräns får det vara... Vad säger du? Ska vi ringa? Kan vi gå ut sedan. Orkar du det då? Ha! Jag jobbar sent i morgon! Går mot telefonen. Tack gode gud, tack! Tack! Jag snor med mig några bullar, ses snart! Kan knappt bärga mig. Lägger på. Fortsätter leta i köket. Jag menade med tanke på alla pojkvänner som aldrig verkar vara något att hänga i granen... Ringer. Har jag riktig tur så hänger han sig alldeles själv... Tjenare, tjenare, de e från Gasverket, hade ni beställt en bil till Beckomberga? Ja, det är väl klart att det är

15 15 jag. Vad säger du ditt lilla skräp, ska du göra oss sssällschkapet på den dära teaaatern? Ja, det är samma som jag pratade om förut. Strandberg. Mm. Mm. Bra. Jag är hemma hos. är också här. Mm. Mors. Lägger på. Kommer. Stalin Kommer in med en pärm. Går runt och för anteckningar. Gör en plötslig paus. Ser på publiken. Lycklig? Ler långsamt. Javisst. Fortsätter med anteckningarna. Ringer på ytterdörren. Pratar genom dörren. Hej.Hur går det? Svarar inte. Låter bli att öppna. Bra. Bra. Jag har med mig, jag vet inte om du vill se det, men jag... När jag såg det så tårades mina ögon. Vill du se det? Du måste bara se det. Du har inget val. Du bara måste. Känner på dörren. Kliver in. Bär på en dokumentportfölj. Hur går det? Du hade kommit lite grand på väg i alla fall, förra gången... Det kändes... Känns! Det känns kanon, det här. Det är så dumt bara, med den här... jag ska väl inte säga det, det är ett sådant dumt ord... Deadline. Okej. Där sade jag det. Nu har jag sagt det, det är för tokigt. Men det blir så med förskott. Och har man sålt så kopiöst på en debutroman, du vet det är vi inte bortskämda med, ha ha, så blir det vissa... Förväntningar. Okej. Där sade jag det. Nu har jag sagt det. Så alla går omkring lite och undrar lite och är lite nyfikna så där. Har du någon... handling? Bara en tillstymmelse till handling vore... kul... att få ta del av? Kort paus. Får ingen respons från. Dum fråga, jättedum, jag förstår inte varför jag kläcker en sådan fråga ens en gång. Det är väl bara det att de ligger på mig och jag vet inte vad jag ska svara, jag hittar på alla möjliga ursäkter för dig, och de tycker väl på något sätt att det är mitt ansvar, eftersom det var jag som... upptäckte dig är väl lite mycket sagt, men det var ändå jag om gjorde det, och du fick ett rätt, hur ska jag säga utan att det låter... Ett rätt duktigt förskott, och nu börjar de bli lite nervösa. Kort paus. Får ingen respons från. Inte jag, du förklarade hur det skulle bli och det lät verkligen väldigt

16 16 jättespännande, och jag har försökt förmedla den känslan till dem, men du vet hur jag är, jag får ju tunghäfta så fort jag ska säga något. Kort paus. Får ingen respons från. Så har du någon... liten... handling? Jag handlade häromdagen... Och när jag stod där... Väldigt intresserad. Vilken dag var det? Härom. Och när jag stod där och skulle välja kassa, så var det en svart tjej som satt i ena och en vanlig då i den andra. Och jag ställde mig förstås i den svarta kön, för jag ville inte att hon skulle tro att jag var rasist. Jaha..? Det var bara en sak som hände mig. Nickar med förståelse. Kort paus. Vilket? Det var bara det. Jag vill inte börja gråta... Har du lite kaffe? Hon var helt oduglig: Kunde inte ett PLU-nummer, var tvungen att fråga om allt, visste inte hur hon skulle låsa upp cigarettskåpet, gav fel växel och slog in samma vara två gånger. Vet du vad jag säger till henne? Din dumma jävel. Det där har jag grunnat på ett par dagar.

17 17 Det finns inget kaffe, va? Telefonen ringer. tänker svara. Jag vann! Hallå, det är Bengtsson och jag är spritt språngande galen! - Hej, mamma. - Nej. - Nej. - Nej, ingenting. - Det är ingenting. Men den där skrivkrampen har gett med sig nu. - Ja, verkligen! - Nä, hon känner ingenting av den längre. - Ja, nu är allt bra! - Nej, hon har lite att stå i just nu, hon har tagit livet av sig. Mm. Just det. Hej då! Lägger på. Du är helt flippad. Stolt. Jag vet. och kommer in. Bär på en klirrande systemkasse. Åh, vad fint... Ser jättefint ut... Men som du förstår så är det lite stort för mig. Oss. Jag och min man. Som om hon letade efter ett bättre uttryck än min man. Ja, oss båda, då. Det beror väl på hur mycket plats ni tar! Om ni tar lite plats eller mycket plats... Ingen är gladare än jag när saker är för stora för andra, när det är jag själv som vill ha det. Som är större. För andra. Än vad det är för mig... Verkligen fin lägenhet! Lägenheten är fin!

18 18 Telefonen ringer. kastar sig fram före. kämpar för att få tag på luren. Hej, mamma. Säg att du måste i väg till bårhuset. Nej. - Nej, som du hör. Fortsätter samtalet stumt, men fortsätter bråka med. Ett fint hus, också! Huset är så fint! och knullar i sovrummet. Här är sovrummet! Åh! Det var ett fint rum! Är det... lugnt och tyst..? Ibland kan man höra lite av grannarna... Stalin Har gått in på toaletten, för anteckningar. Jaja... Det är väl så det... är... antar jag... Grannar är ju som de är! Men rummet är fint. Här är badrummet...

19 19 Upptaget! Stalin Försöker dölja pinsamheten. Nykaklat. Väldigt fint... Ja, det där med grannar är ju ett gissel, men jag gillar grannar. Jag kommer alltid överens med grannar. Ju fler grannar desto... fler är de! Härligt! Skithög! Stalin Vad var det för hyra, sade du? Hämtar sina klirrande systemkassar. Sextusen. Stalin Lögnare! Går in i köket. Börjar plocka upp ur kassarna, som kommit in med tidigare, för att sammanställa en middag för två. På gott humör. Sextusen... Står kvar vid badrummet. Niohundra... sjuttiotre... Nästan sju, alltså... Så mycket var det alltså värt! Stalin Men den är väldigt fin! Jag trivs jättebra! Hipp hipp hurra då vad fan... Stalin

20 20 Min syster bor på sjunde. Det är också en grej. Det är kanon, in med alla grannar, bara! Jag gillar grannar, jag vill ha många grannar. Jag samlar på grannar! Stalin Men då spolar jag bara ner det då. Rätt ner i avloppet med hela skiten. Har lagt sig i badkaret. Ja, om det här triangelbytet går igenom så får jag tvåan ovanför Sätter sig på toalettstolen. Fortsätter ropa till. Vi... Jag och han. Jag vill så gärna bo kvar. Vi vill. För sig själv. Båda två. Yngve Rusar in och dricker vatten från kökskranen. I mobil. Fint, mamma. Tack, mamma. Tack. Stalin Hej då. Hej. Hej då. Hej. Lägger på. Jag kan bara inte lägga på. Det är en baggis. Lyfter luren och smäller ner den. Så ba, pang ba! Jag tror du tränar när ingen ser. Tränar. Hej då! Pang! Hej då! Aj! Hejdå! Nej, lägg inte på..! Hej dååå... Neej!... Pang!

21 21 Ropar in i lägenheten. Hej då! Yngve Stalin Har lagt på. Jag säger fan i mig hej när jag själv vill... Ringer upp. Hej då! Hej då! Hej då! och Jag sade Hej då!! Yngve Medan han gör i ordning varorna. Ja ja, hej då... Skrattar. och Ha, ha... Skratta högre, så är ni snälla, en tavla har fortfarande inte ramlat ner... Stalin Tror du inte att jag har känslor? Va? Att jag kan gråta? U-hu! Jag kan gråta! Jag kan också lipsilla mig som om hela världen gått under, bara för att handsken inte passar min feta självupptagna hand! Ser på luren. Det var då själve fan... Ringer upp igen. Trallar samma melodi som trallade på förut. Det ska bli en toppenmiddag... Det ska det bli! För i kväll så ska jag göra t... Jippi, jippi... s telefon ringer. Knullar vilt. och

22 22 Stalin I mobil. Så jävla lätt kommer du inte undan om du tror det! Ilsket. Älskar!? Yngve Ilsket. Jag sade ju det! Lyssnar du? Stalin Yngve Jag hör alldeles utmärkt och jag vet vad jag hörde! Fint! Bra! Yngve Hör du vad jag säger?! Stalin Jag älskar dig! Yngve Det känner jag ju så starkt! Jag känner hur din kärlek översvämmar mig, så att tiden rusar som ett jetplan! Vad härligt! Så jävla patetiskt...

23 23 Svarar i telefon.! Fint! Yngve Bra! Hej, mamma! Yngve Då känner du väl också hur mycket jag älskar dig!? Bra! Din kärlek är så stor att inte ens oceanen räcker till! Bra! För jag älskar dig! Yngve Bra! Det vet jag! Det är bara att lägga ner. Älskar över alla gränser! Yngve

24 24 För jag lyssnar inte. Det känner jag! Lyssnar inte. Härligt! Yngve Toppen! Fint! Stalin Bra! Nej, det är inget vad skulle det vara?! Börjar nynna på -melodin. Jag är lycklig! Inte lika lycklig som jag! Yngve Vet du var pepparn växer?! Stalin Jag är lyckligare än vad du än kan säga! Så lycklig är jag!! Det är väl ingen som skriker?!

25 25 Vi måste ha sex! Yngve Jag älskar dig! Var det något DU VILLE? Men skämtar du?!! Stalin Yngve Jag har aldrig varit så kåt så ofta som jag är när jag står bredvid dig och det kan vara på tunnelbanan eller i kön till bion eller när jag ringer upp dig från Vivon och undrar vad du vill ha till middag. Då blir jag kåt! Vad bra! Jag är så tacksam! Yngve Yngve rusar ut ur lägenheten. och har nått klimax. slutar nynna. Lyssnar i sitt headset. Jag är så glad!! Och ta ditt liv med dig!! Stalin Stalin lägger på luren och river sitt hår. döljer ansiktet i sina händer. märker nöjt att det inte är någon kvar i andra änden av tråden. Fortsätter arbeta med datorn. JAG BRÅKAR INTE! DET ÄR JU DU SOM RINGER! ANJA KOMMER PÅ MIDDAG, VAR DET NÅGOT DU VILLE, ANNARS HAR JAG LITE ATT PYSSLA MED! JA, DET VAR KUL ATT HÖRA DIN RÖST OCKSÅ! HEJ! HEJ DÅ! HEJ! HEJ DÅ!! HEEJ!!

26 26 slänger på luren. Märker att det är alldeles tyst. Går tillbaka till köket, utan att riktigt lita på att tystnaden kommer att fortvara. går fram till hissen, trycker på knappen. kommer mot henne, med manus i hand som hon läser med stort intresse. Hej! Upptäcker. Hej, vännen! Ska du med hissen? Ja, hissen och jag, vi är som gjorda för varandra, vet du! Jag ska också med hissen! Nähä! Jo! Och... efter hissen... Ska du ut på stan då? Jo. Åka bussen, kanske? Jo.

27 27 Jo. Det är sådan fin utsikt från Katarinavägen! Himmelsk. Himmelsk. Det är så man riktigt längtar efter att få kasta sig över Stockholm och skrika: Det är min stad! Ska du också åka buss? Tänkte det! Hoppas hissen kommer snart. Ja, den kanske också är försenad! Den kanske också har resegaranti! Kanske. Ska du också till..? Du med? Ja-ha-ha! Det är så spännande! Jag kan knappt vänta.

28 28 Får vi träffa regissören, tror du? Jag tror det bara är en rollsättare först. Jo, det är klart. Det blir väl någon intervju, eller något. Jo. Just det. Det är klart. Precis. Stalin Vet du vad du kan göra? Får jag föreslå en sak? Du kan ta alla liter med sperma som du har pumpat in i mig och smeta det över din fula mun, för det betyder inget längre. Du har slutat andas. Du är ett lik som stirrar med dina CP-ögon och undrar:... Lägger på och ringer upp igen. Klotrunda muppögon som undrar: Vad är det för taggtråd du pratar om? Runt ditt lilla hjärta? Vad är det du säger, sötnos? Där ska man väl inte ha taggtråd? Jävla hora. Inte du. Jag. Som knullar dig, utan att ha en aning om varför. Så jag tycker du ska ta ditt arsel och... Lägger på och ringer upp igen. Ta ditt feta arsel och skit i någon annans stol, herr Diarré, för jag tänker inte städa efter dig längre. Jag tänker börja leva. Jag tänker sluta dö. Och skaffa dig en vettig telefonsvarare! Oj, nu kom den! Ja, titta!

29 29 Det blir spännande, det här. Jag kan knappt... hålla mig. Du först. Efter en viss tvekan. Nej, du. Glad för ett så trevligt bemötande. Okej. Det är något fel! Det är inte så här det ska vara, jag vill inte vara med..! Det är så vackert väder... Kan vi inte ta en promenad istället?! Och du har säkert inte vattnat doftrankan! Det är inte så här de sade, ingen sade att det skulle vara så här, det ska inte vara så här, inte på det här sätteeeeaaaah! Ring på någon, gör någon nytta, ta dig i kragen, du ska ha bättre betalt, du gör ju mer jobb än tidigare och jag skiter i om företaget utökar, då får de väl skaffa mer personal, du ska inte ha samma skitlön för dubbelt arbete, ska det vara så svårt att kämpa lite för sin familj eller du kanske inte tycker att vi är din familj än och kom inte med att det går så bra, det går så bra, gumman, det blir så braaaa, det blir inte braaaaaah! Det enda du har i skallen är att skaffa en större bil, för nu blir vi tre och vi ska åka bekvämt, det är bara dina kuk-komplex, allt måste vara större, fattar du inte att jag älskar dig som du är, jag vill ju bara att du ska vara dig själv, men du lyfter inte ett finger för oss, utom när du tvingade på den där ringen, då lyfte du mitt finger och slickade på den och det var bara en burk vacelin som fattades för att alla i kyrkan skulle börja FLABBAAAH! Hur fan kan man köpa en ring som är för liten och sedan bara le åt det som om det var en lustig händelseeeääaaaah! Men kan du inte ge mig ett glas vatten någon gång, jag ber ju om det hela tiden! Och det ska vara svartvinbär, inte den där äckliga blandsaften du körde med, jag är säker på att du köpte den bara för att den var billigare, men guuuud att det ska vara så... ett litet huvud, ska det behöva ta sådan plats... Jag är säker på att den har dött. Men det skiter väl du i. Du hatar den. För du hatar min mamma, men jag blev glad för den, så nu åker du hem och vattnar den, nu på direkten. Fattar du inte vad jag säger? Eller vill du att den ska vissna så att ni får något gemensamt? För jag duger ju inte som sällskap, jag är bara

30 30 ett ligg för dig och se hur kul det bleeeääv! Och jag vill inte ha någon jävla Fiat, jag ska ha en Volvo annars får det vaaaaaaah! Älskling? Vad du ser trött ut... Du måste inte hålla mig sällskap, det finns inget du kan göra, sötnos. Vad gullig du är, du passar i ringar under ögonen... Om du vill göra något, så kan du väl kalla på syster... eller överläkaren... Eller Göran PeeEERSOOAAAN! Ser barnet födas. Titta. Nu kommer det, fan, kolla, nu kommer det... Vad kul det ska bli. Skitkul. Fingrar på datorn. Telefonen ringer. Välkommen till Hotell Gamla sta n, det är. - Hej, mamma. - Jobbar. - Vaddårå? - Inget särskilt, vaddårå? - Mamma. Jag trivs här. - Jag gillar att jobb... - Jag kan... - Jag kan... - Det här är något jag kan! Jag kan datasystemet, jag kan... - Ja, datorsystemet, då!, och jag kan alla stammisar och jag kan alla rutiner, jag får beröm från gäster, jag får uppskattning från mina chefer, de ber mig att aldrig sluta för de vill ha mig kvar, jag fick löneförhöjning på ettusen bara för att jag nämnde på fikat att jag funderar på att börja plugga, jag kan det här! - Jag sade funderade på, mamma... - Nej. - Nej. - Någon som planerar skriva en roman men aldrig kommer i gång, har vi inte nog med sådana i familjen? - Ja, har lyckats, en hel roman har hon skrivit och nu har hon det där äckliga förläggarslemmot efter sig som terrar henne, Har du skrivit något? Vad har du fått ihop? När får jag läsa? Vad-har-du-fått-ihop-vadhardu-fått-ihop? - Jag vet att du är stolt över henne. - Jag vet att pappa hade varit stolt han med. - Nej, jag har inga drömmar, för det här är min dröm: Att göra något som jag är bra på! - De där teckningarna ritade jag ju i mellanstadiet, för helvete! - Nej, det är bara lite tjatigt. - Nej, inte du. Det är bara kul att du ringer. - Ja, ring närsomhelst. - Det är så kul. - Oj, nu fick jag gäster här. - Ja, hej då. Hej. Hej då. Hej. Hej då. Hej. Hej. Hej då. Lägger på. Fingrar på datorn. Ringer på dörren. Jag ska vara kall. Oj, vad kall jag ska vara. Jag ska vara som is.

31 31 Han ska få frostskador. Öppnar. Hej! Hej. Välkommen! Tack. Kom in! Gärna. Åh, förlåt... Kliver undan, så kan komma in i lägenheten. Vad fint du har fått det. Jaha, har du ställt din soffa där! Nej, ja... Jag tänkte att det skulle vara... Gör en gest: Jag vet, det är helt värdelöst. Det var jättefint, ju! Så ska jag också möblera. Var ju mycket smartare. Du vet, hemma hos mig, när flyttgubbarna var klara så hade de ställt soffan och bokhyllorna, så där bara... och så har det stått så. Vad har du gjort i dag?

32 32 Provfilmade. Jaha! Jag vet inte, jag får väl se. Jaha? Jag har fått så mycket nej nu på sista tiden så jag är skeptisk. Jaha... Bränd. Ja, ja... Jag vet precis hur du menar. Försöker beskriva hur hon menar. Hittar inte orden. Ser roat på. Hur är det? Försöker vifta bort frågan. Åh, det, det... Åh... Du verkar nervös? Ha, ha. Nej. Det doftar gott.

33 33 går till köket. följer efter. kommer in genom ytterdörren. Hej! Dörren stod öppen. Gjorde den? Titta inte på mig. Nej, bråka inte, jag menade inte vidöppen, jag menade olåst. Var den? Titta inte på mig. Kort paus. Med överspelad förvåning. Där är du ju! Ballerina. Går ut i köket för att hämta ballerinakex. Vad kul att du kunde komma! Det är ju bara två trappor upp. Skrivkramp. Otäckt bara ordet. Skrivkramp. På Eriksdahlsbadet får jag ibland kramp. Jag kan inte röra mig. Jag bara skriker. Och så trycker jag foten så här mot botten, hårt... riktigt hårt... På gränsen till outhärdligt... eller till uthärdligt... Nej, outhärdligt måste det vara, riktigt hårt så jag tror att senan kommer att smälla till och... Ja, i vattnet blir det väl mer ett plopp... Att senan ska ploppa till... Och det tycker jag är hemskt. Ibland drar jag mig för att gå dit bara för att jag kan få kramp. Det är väl en slags kramp, det med? Kopplar långsamt vad menar. Inser vidden av påståendet. Ja, just det... Och den sortens kramp kan jag inte göra något åt. Jag kan ju inte gärna trycka hjärnan mot bassängbotten, hur gärna jag än skulle vilja. Då skulle jag ju drunkna. Du kanske kan trycka din hand så där.

34 34 Det är inte där det sitter. Betraktar, med växande munterhet. Jag menar mot tangentbordet. Det kanske skulle hjälpa. Så här... Demonstrerar. Det skulle bli lite skrivet, i alla fall... Läser. Typ: gdgexytrrexuhzqo... Även om du inte kan använda det kanske krampen försvinner. Och det är väl ändå det viktigaste? Telefonen ringer. kommer in i lägenheten med en handduk om håret och svarar.. Utan att hålla någon lur i handen. Ja, hej. Det är jag. Hej! Jag har sökt dig hela dagen! Jag har varit hemma hela dagen... Jaha! Försöker komma på en undanflykt som täcker hennes lögn. Väljer att byta ämne. Har du gjort det nu? Nära till gråt. Han har inte kommit tillbaka än. Det är lugnt. Det är lugnt, det är så jäkla lugnt. Han kommer att få höra, eller hur? Han kommer att få höra så hans öronvax sprutar.

35 35 Ja. Va? Du ska ta tag i ditt liv. Det är det enda. Det är precis vad pappa hade velat. Nej, jag orkar inte pappa, ingen pappa nu... Nej, gud, jag har inte heller någon lust att prata om döden. Tack. Du ska ta dig vidare ur det här, vidare i genom det här. Jag vet bara inte hur jag ska bära mig åt... Alltså, i det här läget... Jag vet precis hur han hade sagt: Försöker komma på vad pappan skulle ha sagt. Kommer inte på något. Går vidare. Han hade verkligen en förmåga att hitta rätt ord. Han var bra på sitt sätt. Nu har han ju lite svårt att hitta rätt... Jag saknar honom. Det kan inte vara lätt att vara död.

36 36 Det var som en bomb. En tankeväckare. Jag förstår det, vännen! Så otroligt stendöd som han blev, du borde inte tänka på det. Tänk på något glatt! Så brukar jag göra! Fast jag tror nästan jag behövde det här. Han behövde nog också det, så sjuk som han var på slutet. För mig blev det som en påminnelse om hur kort vår tillvaro ändå är. Jag tycker man ska skita i hur kort den är, jag tycker man bara ska blåsa på. Jag kan inte bara sitta så här... Det är ju det jag säger! Ta tag i det här. Ta tag i dag. Carpe dagen! Det ska jag. Oj, vad jag ska! Skitbra. Det är ju mitt liv! Skitbra! Hör du vad jag säger! Jag tänker inte kasta bort mitt liv på någon som inte vill kasta bort

37 37 det tillsammans med mig! Så fruktansvärt skitbra! Först pappa! Och sedan..! sticker han... Kommer av sig i sin uppeggning. Det är som när jag ska lösa korsord, jag kan aldrig hålla reda på vågrätt och lodrätt... Ska du komma över på en fika? Jag väntar tills han kommer hem. Sedan kan jag fika mig till döds. Jag menar tvärtom. Apropos tvärtom: Du vet den där provfilmningen som jag skulle gå på, som jag verkligen sett fram emot, sådan fantastisk roll, och jag har ju längtat efter något bra att bita i och Anders Grönroos är ju bara så bäst i Sverige, Glasblåsarns barn är ju bara den bästa filmen i svensk historia, vet du vem som också står där då och ler och gullar och tror hon är något. Fittan två dörrar bredvid! Och jag då ba, verkligen ser så fram emot det här, bara så nervös och så jävla hoppfull och då travar hon ut ur sin lilla dörr på sina små spiror och bara typ Ska du ocksåå prova för rolleeen? Hur kul blev det då? Hur bra kunde jag göra ifrån mig då? Jag har aldrig gjort en sådan usel provfilmning, och det var som skrivet för mig och där står jag bara och stammar och mumlar och det är det där lilla våpets fel, för hon tror hon kan charma omkull vilken konstnärligt inriktad regissör som helst, hon tror alla är som de där porrfilmsproducenterna eller vad fan det är för filmer hon medverkat i, men sådan är inte branschen men hon fattar inte, hon bara fattar inte... Yngve Jag har druckit pestsmittat vatten. Skär av mig halsen så mina bölder spricker. Men snälla...

38 38 Yngve Som munkarna som slog sina egna ryggar med piskor, blodet ven över kroppen medan de slet sönder sitt kött... Och du bara skrattar åt mig. Du använder så starka ord... Yngve Ursäkta då att jag är en skapande människa! Javisst, förlåt, jag glömde det... Jag är faktiskt författare! Yngve Jag glömde bara. Din osensetiva missgärning. Yngve Vad vill du jag ska göra? Jag har försökt. Yngve Försöker skämta. Kan man kalla en människa för en missgärning? Det kanske finns en tävling? En för Miss Universum och en för Miss Gärning? Yngve Jag har inte gjort annat än böjt min rygg för dig och du har bara bränt ner mig. Jag ser det inte alls på det sättet...

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, 45-65 år, 25-35 år, 22-32 år Jönköping hösten -94 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar,

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet Förfallodagar Personer: Scenrummen placeras huller om buller. Scener kan pågå samtidigt. -2- Scen 1; mörker s röst Jag hittade en gammal elräkning som dragit över, vi borde nog betala den, är det någon

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Dogfight Av Patrik Bergner

Dogfight Av Patrik Bergner Dogfight Av Patrik Bergner Personer:, trettio år, tjugofem år Telefonplan -04 delar ut kort. En röst? Ja. Du menade en röst? Ja, när jag säger en röst så menar jag en röst. Vad menar du med det? Det var

Läs mer

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah

Lisa. av Ola Montán EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET. stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET av Ola Montán stöd med bilder och korrektur: Sarah Lisa EMIGRERAR TILL ANNAN PLANET Del I Den långa vägen mot lycka av Ola Montán 1 KAPITEL 1 Mot okänt mål Rymdskeppet

Läs mer

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse.

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse. Jon fattade ingenting! Ja vill du jobba som polis? Frågade Ragnar. Jon svarade, jag vet inte och så kan jag inte så mycket om det. Ragnar sa till Jon att det inte var något problem för han kommer att lära

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Har du alltid varit så fascinerad av havet? Du verkar helt uppslukad.

Har du alltid varit så fascinerad av havet? Du verkar helt uppslukad. Hafset Som på en mäktig oljemålning brusar havet upp sig i mörka toner. Vågorna är hårda, ivriga. De slår omkull varandra eller slår ner sig själva och blir till vitt, bubblande skum som sköljer in över

Läs mer

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset IQ 70 1 IQ 70 Bim Wikström Författarhuset 2 3 * Jag kan säga att det är som om huvet stannar. Om nån till exempel är arg på mej. Eller när nån ställer en svår fråga. Jag måste komma på nåt och då står

Läs mer

Värdetransporten. Fredrik Andersson. Boksidan

Värdetransporten. Fredrik Andersson. Boksidan Värdetransporten Fredrik Andersson Boksidan Värdetransporten av Fredrik Andersson Copyright: Förlaget Boksidan 2006 Box 558 146 33 Tullinge Värdetransporten, ISBN-nummer: 978-91-86199-18-0 Du får gärna

Läs mer

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag En hel regnbåge av smärta pulserade genom Anders skalle den morgonen. Han vägrade att öppna ögonen på vad som nog var fem minuter, men

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika saker och hon tycker att den där Nina verkar vara lite

Läs mer

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3

Regnmakarna. Av Klaus Hagerup. Del 3 Regnmakarna Av Klaus Hagerup Del 3 Regnmakarna Den här boken är den tredje av tre med historien om Regnmakarna. Boken är publicerad inom EU-projektet Kids4Future, EIE/06/204/SI2.447395, Creating Actions

Läs mer

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm 112 - LÄTT ATT SLÅ! TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare MOPEDOLYCKAN Falle t från Pallen Den Farliga Flaskan Annika Dopping Utgiven av SOS Alarm 1112 -Lätt att Slå! Tre Spännande sagor om Modiga Livräddare

Läs mer

Grevinnan på tredje våningen

Grevinnan på tredje våningen Grevinnan på tredje våningen Ingrid Holm Grevinnan på tredje våningen Kortroman av Ingrid Holm 1 När man är 86 år så måste man väl till sist erkänna att man är gammal, tänkte Marta där hon satt i sin gamla

Läs mer

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008 2009 2010 2011 2012 2013 PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

fick något att prata om. Det är inte säkert vi haft det annars. Jag visste inte hur jag skulle attackera hans målningar. Jag skrev ner olika idéer på

fick något att prata om. Det är inte säkert vi haft det annars. Jag visste inte hur jag skulle attackera hans målningar. Jag skrev ner olika idéer på Ingen aning? Men jag tänker fan försöka. Det blir inte lätt. Vad är lätt? sa jag. Vi får inte glömma bort krogen, sa Magnus. Krogen? Vem fan har tid att tänka på krogen. Jag. Jag är singel. Ska du hitta

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag 2012 Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir Förlag Foto Ivan Bliznetsov Omslag FridaRosesund ISBN: 978-91-87015-20-5 PROLOG FÅR JAG DITT liv. Rösten som

Läs mer