Underhuset. av Patrik Bergner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underhuset. av Patrik Bergner"

Transkript

1 Underhuset av Patrik Bergner Personer:, författarinnan, hennes syster som jobbar på hotell, deras syster som är rollsättare s fiktiva personer:, mannen som skall fria, skådespelerskan han skall fria till, skådespelerskans konkurrent, hennes syster, mannen i ett förhållande, kvinnan i förhållandet, författarinna, hennes syster Alexandra, s förläggare

2 2. Första akten En lägenhet: Köket, badrummet, sovrummet och vardagsrummet. Där finns s datorbord/arbetsplats, samt en strykbräda uppställd. Kommer in med matkassar. Ilsken. Ställer kassarna i köket. Sätter sig för att skriva, funderar. En granne hörs gå igenom de olika melodislingorna på sin nya mobil. Försöker låta bli att lyssna på pipandet från mobilen. Ser på skrivmaskinen, sätter händerna på tangenterna. Ett nyfött barn skriker. Slutar försöka skriva, lyssnar. Så slutar ljuden. Ser på skrivmaskinen. Sätter händerna på tangenterna. Telefonen ringer.

3 3.. - Nej. - Ja. - Det går bra. Det har lossnat nu... - Nej, nu rinner det på. - Gör jag? - Det var inte meningen. - Men det är inget... - Nej, hur skulle du kunna det? - Det är klart, du måste få ringa. - Jaha, vad hände då? - Jaha! - Jaha! - Jaha! - Gjorde hon? - Jaha! - Jaha! - Förlåt, vad sade du? - Gör jag? - Det var inte meningen. Jag kanske har lite huvudet fullt, bara, det är... - Jag höll ju på att jobba när du... - Men jag sade ju det, du stör inte alls. - Nej, det är ingen far... - Okej, men... - Ja, men ring när du känner för det. - Det var inte meningen. - Jag ska vara mer alert nästa gång. Hej. Hej då. Hej. Mm. Hej. Hej då. Lägger på. Tid Ge mig tid Jag kan nog förlåta dig om bara jag får tid Liv Vi får liv igen vi två om nu bara Gud är god kan vi nog få till det ska du se och hålla om varann igen Om du bara vill ge mig lite tid Jag står och ropar utanför Öppna mina ögon innan jag dör Det finns mer att se Mer att ge än jag gör Ser på skrivmaskinen, sätter händerna på tangenterna. Börjar skriva. Kommer in. och tar ingen notis om varandra.

4 4. Rotar fram några anteckningar, som hon lägger bredvid skrivmaskinen. Måste få det färdigt någon gång det trycker på så jag blir galen det är nog så svårt Jag vill att du anför säger mig varför Slutför Inte Skrivför bara ett därför Lekar

5 5. med dig ekar Säg mig det Vem som avgör det Vad som avgör det Säg mig det Går till badrummet. Tvättar ansiktet. Dörrsignal. Utan att vänta kommer in. Hej! Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Hur går det? Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Tar ett beslut att försöka skriva i alla fall. Sätter händerna på tangentbordet.

6 6. Hörde av mamma att du fått skrivkramp. Vill svara något positivt, men det blir enbart några mångtydbara gester. Tar ett beslut att försöka skriva i alla fall. Sätter händerna på tangentbordet. Tar fram två biljetter. Trallar. Om du vill gå på teater... Så går det nu... Kan du få lite inspari... insparition... insparri... Kommer av sig i trallandet. Det är till... Hm... Dramaten. Den andra. Stadsteatern. Så hette den, ja! Ett drömspel. Det är ju en pjäs. Tänkte du kunde få lite insparri... Vad heter det? Insparri... Insparri..? Sparris.

7 7. Skrattar till lite. Eller, jag vet inte. En öl. Två. Inga karlar, bara. Den här kvällen är enbart för vuxna. Är klar i badrummet och går förbi och, vidare ut i köket. Var du gjort av honom, förresten? Linus. Vi hade ett gräl. Oj, vad förvånad jag blir. Han spräckte dörren. Ja, jag såg lite färgflagor. Tar fram kaffe ur en av s kassar. Gör i ordning det. Så hur är det? Är det liksom lite så dära liksom lite så dära liksom... Lite så dära. Ska vi ta och ringa?

8 8. Var det inte bara två biljetter? Tar fram en tredje biljett. Trallar, med viss triumf. Lägger biljetten med de övriga. Utan att tralla. Jag vet inte om Strandberg är så mycket att hurra för, egentligen, men Karro såg den på genrepet och sade att den var skitskum. Så då tänkte du genast på mig? Nja... Det kan ha gått två sekunder. Vill du ha lite kaffe? Bara om en öl är utesluten. Strindberg. Går ut i köket. Ja, just det. Hur var det i dag, då?

9 9. Vet du vad som är den vanligaste frågan? När då? När de checkar in. Tar fram något att ha till kaffet - kakor, choklad, bullar - ur en av kassarna. Gör i ordning en bricka. Priset? Är det ett fint rum? Vad svarar man på det? Vad fan ska jag svara på det? Finns det något rum som är värt tusen spänn natten? Det hör väl för fan inte till, det är ju vad det kostar. Jag tror du behöver en kopp. Är det en fin kopp, då? Mera för sig själv. Av någon anledning inte lika road längre. Vad har den för öra?

10 10. och kommer in. Går tvärs i genom lägenheten under sin dialog, fram till strykbrädan. Hur känns det, lillan? Jag förstår inte att du lämnade dricks. Äh, jag bara, du vet, jag bara tyckte, du vet, liksom, vaddå? De har hur mycket porslin som helst. Äh, vaddå, det var bara, liksom, vaddå? Det var inte mitt fel. Den där lilla kossan hade ju mer på brickan än hon orkade bära... Tar fram en klocka som brukar stå på recepitionsdiskar, placerar den på strykbrädan och plingar glatt på den. Hur skulle jag kunna veta att hon kom där? Hon borde haft en varningstriangel om halsen...

11 11. Alla servitriser är så där små och... små. Jag var ju mitt inne i en historia! In. Och snart är jag mitt inne i dig... Välkomna. Med falsk blygsamhet. Sluta, gud alltså, hela taxiresan... Taxichauffören tyckte nog att det var kul... Han borde lämnat oss dricks! Lägger handen på klockan för att dämpa den. Fan, vilken omgång du ska få. Tjena. Bengtsson. Har ni beställt rum?

12 12. Bengtsson. Har ni beställt? Ja, Bengtsson. Och hur var namnet? Bengtsson. Där har vi det, ja... Då ska vi se, det blir rum... Är det ett fint rum? Med ett sammanbitet leende. Ursäkta? Kramar med ett leende. Kostar för fan tusen spänn, då får det fan vara fint, annars fan... Grabbar tag i s rumpa.

13 13. Tar bort s händer, men vill inte att han skall sluta. Jag var på ett hotell en gång. Det var ett skitrum. Vad kostade det rummet, tro? Ja... Det vet jag inte. Han hade säkert råd. Han också. Lämnar köket. Snart klart. Den där Drömspel. Vad handlar den om, egentligen? Oj, det är en virrig historia. Det är ju Strindberg. Ännu kramande, med ansiktet inborrat i hennes hals. Tycker du att jag inte borde gett henne någon dricks? Varsågoda, rum fyrahundra tjugonio... Ska jag gå dit och kräva pengarna tillbaka?

14 14. Det ligger på fjärde våningen, hissen är här till höger... Vad fånig du är, sluta säger jag ju... Du får vänta lite... Är det ett fint rum, då? Blir något perplex. Ler. Döljer nyckeln i sin hand. Du hörde vad damen frågade. Är det ett fint rum? Tar en ny nyckel. Anställer de mycket dövt folk på hotell nuförtiden? Rum femtiosex är ett väldigt fint rum. Det finns en trappa bredvid hissen som leder ner till källaren. Varsågoda. Nu du, lillan, ska du få... Smickrad. Sluta, säger jag ju...

15 15. och lämnar. Hamnar så småningom i s sovrum. Sov gott. s telefon ringer. Endast hör signalen. tar med sig telefonen ut i köket medan hon pratar.. Pratar genom sitt headset. Nu har jag så mycket stoff till din roman så du kommer att skita historier två år efter utgivningen. Kul. Vad gör du för något? Jag håller på och gör kaffe. Ja... Kaffe... Mm... Var det något du ville?

16 16. Hur går det? Är du på jobbet? Vad då, har du kört fast? Nej, men jag blir avbruten hela tiden. Jaha. Vad jobbigt. När är kaffet klart, då? För en minut sedan. Ska jag köpa lite bullar och ha med? Vad då, slutar du nu? Efter en betänksam paus. Ja... Ja!... Fan, nu spillde jag. Det finns inget kaffe kvar.

17 17. Det fixar jag! Jag kommer när jag slutat. Om du kommer hit vet jag inte vad jag gör. Hej så länge. Du! Har du hört något från mamma? Det var längesedan nu. Hon kanske har dött. Ja, ja. Okej, hej då. Lägger på. Lägger på och går tillbaka med telefonen. Passerar. På väg till köket för att hämta kaffebrickan. Passerar. På väg tillbaka till köket. Stannar till vid anteckningarna som hon lade vid skrivmaskinen. Studerar dem något, skriver en ändring. Går till köket. Tar brickan med kaffekannan och de två kopparna och går till.

18 18. Tänker hälla upp kaffe i koppen, upptäcker med viss förvåning att både kannan och kopparna är borta. Så! Varken eller är sugna på kaffe. Börjar leta efter kanna och koppar. Funderar ett ögonblick. Går till anteckningarna och studerar ändringen. Hur går det med den där..? Den där..? Får gärna improvisera. Uäh! Micke! Nä, nä, nä, nä, nä. Nä, nä. Nej. Nej, njet. No. Absoluto nej. Niente. Nixa pixa. Inte? Nej! De skrattar. Kollar anteckningarna igen. Stryker något. Jaså, vad var det som hände då?

19 19. Ser på. Svarar inte. De ser på varandra. Kort paus. Skrattar, något ansträngt. Vad säger du? Ska vi ringa? Kan vi gå ut sedan. Går till telefonen. Orkar du det, då? Ringer till. Ha! Jag börjar sent i morgon, tack gud, tack! Tack! - Tjenare, tjenare, de e från gasverket, hade ni beställt en taxi till Beckomberga? - Ja, det är väl klart att det är jag. Vad säger du, ditt lilla skräp, ska du göra oss sssällschkapet på den dära teaatern? - Ja, det är samma som jag pratade om förut. - Strandberg. - Mm. - Mm. - Bra. Jag är hemma hos. - är också här. - Mm. - Mors. Lägger på. Kommer. Ringer på hos ytterdörren. Hej! Hur går det? Alexandra Låter bli att öppna dörren.

20 20. Alexandra Bra. Bra. Jag har med mig, jag vet inte om du vill se det, men jag... När jag såg det så tårades mina ögon. Vill du se det? Du måste bara se det. Du har inget val. Du bara måste. Känner på dörren. Kliver in. Bär på en dokumentportfölj. Hur går det? Du hade kommit lite grand på väg i alla fall, förra gången... Det kändes... Känns! Det känns kanon, det här. Det är så dumt bara, med den här... jag ska väl inte säga det, det är ett sådant dumt ord... Deadline. Okej. Där sade jag det. Nu har jag sagt det, det är för tokigt. Men det blir så med förskott. Och har man sålt så kopiöst på en debutroman, du vet det är vi inte bortskämda med, ha ha, så blir det vissa... Förväntningar. Okej. Där sade jag det. Nu har jag sagt det. Så alla går omkring lite och undrar lite och är lite nyfikna så där. Har du någon... handling? Bara en tillstymmelse till handling vore... kul... att få ta del av? Kort paus. Får ingen respons från. Dum fråga, jättedum, jag förstår inte varför jag kläcker en sådan fråga ens en gång. Det är väl bara det att de ligger på mig och jag vet inte vad jag ska svara, jag hittar på alla möjliga ursäkter för dig, och de tycker väl på något sätt att det är mitt ansvar, eftersom det var jag som... upptäckte dig är väl lite mycket sagt, men det var ändå jag om gjorde det, och du fick ett rätt, hur ska jag säga utan att det låter... Ett rätt duktigt förskott, och nu börjar de bli lite nervösa. Kort paus. Får ingen respons från. Inte jag, du förklarade hur det skulle bli och det lät verkligen väldigt jättespännande, och jag har försökt förmedla den känslan till dem, men du vet hur jag är, jag får ju tunghäfta så fort jag ska säga något. Kort paus. Får ingen respons från. Så har du någon... liten... handling? Jag handlade häromdagen... Och när jag stod där...

21 21. Väldigt intresserad. Vilken dag var det? Alexandra Härom. Och när jag stod där och skulle välja kassa, så var det en svart tjej som satt i ena och en vanlig då i den andra. Och jag ställde mig förstås i den svarta kön, för jag ville inte att hon skulle tro att jag var rasist. Jaha..? Alexandra Det var bara en sak som hände mig. Alexandra Nickar med förståelse. Kort paus. Vilket? Det var bara det. Alexandra Jag vill inte börja gråta... Har du lite kaffe? Hon var helt oduglig: Kunde inte ett PLU-nummer, var tvungen att fråga om allt, visste inte hur hon skulle låsa upp cigarettskåpet, gav fel växel och slog in samma vara två gånger. Vet du vad jag säger till henne? Din dumma jävel. Det där har jag grunnat på ett par dagar.

22 22. Det finns inget kaffe, va? Alexandra Telefonen ringer. tänker svara. Jag vann! Hallå, det är Bengtsson och jag är spritt språngande galen! - Hej, mamma. - Nej. - Nej. - Nej, ingenting. - Det är ingenting. Men den där skrivkrampen har gett med sig nu. - Ja, verkligen! - Nä, hon känner ingenting av den längre. - Ja, nu är allt bra! - Nej, hon har lite att stå i just nu, hon har tagit livet av sig. Mm. Just det. Hej då! Lägger på. Du är helt flippad. Tänker efter. Jag vet. och kommer in. Bär på en klirrande systemkasse. Åh, vad fint... Ser jättefint ut... Men som du förstår så är det lite stort för mig. Oss. Jag och min man. Som om hon letade efter ett bättre uttryck än min man. Ja, oss båda, då.

23 23. Det beror väl på hur mycket plats ni tar! Om ni tar lite plats eller mycket plats... Ingen är gladare än jag när saker är för stora för andra, när det är jag själv som vill ha det. Som är större. För andra. Än vad det är för mig... Verkligen fin lägenhet! Lägenheten är fin! Telefonen ringer. kastar sig fram före. kämpar för att få tag på luren. Hej, mamma. Säg att du måste i väg till bårhuset. Nej. - Nej, som du hör. Fortsätter samtalet stumt, men fortsätter bråka med. Ett fint hus, också! Huset är så fint! Ljudet av grannar som knullar ( och ). och hör dem inte. Är det lugnt och tyst så där då?

24 24. Här är sovrummet! Åh, det var ett fint rum! Ibland kan man höra lite av grannarna. Det är bara charmigt, tycker jag. Hör man att huset lever. Vad var det för hyra, sade du? Hämtar sina systemkassar. Stannar till vid badrummet. Fyra tusen. Går in i köket Börjar plocka upp ur kassarna, för att sammanställa en middag för två. Fyra tusen... Ljudet från grannarna tystnar. Vänder sig med ryggen mot. Niohundra. Sjuttiotre. Badrummet... Märker att lämnat henne. Ropar till honom. Men jag trivs jättebra här. Min syster bor på sjunde. Det är också en grej.

25 25. Ja, du vet, grannar kommer jag alltid överens med. Jag gillar grannar, jag vill ha många grannar. Jag samlar på grannar. Sätter sig på toalettstolen. Ropar till. Ja, om det här triangelbytet går igenom så får jag tvåan ovanför. Vi, jag och han. Jag vill så gärna bo kvar. Vi vill. För sig själv. Båda två. Hej då. Hej. Hej då. Hej. Lägger på. Jag kan bara inte lägga på. Det är en baggis! Så ba, pang ba! Jag tror du tränar på kvällarna när ingen ser. Tränar. Hej då! Pang! Hej då! Aj! Nej, lägg inte på..! Hej då! Pang! Hej då! Hej då! Hej då! Hej då! Hej då! och Medan han gör i ordning varorna. Ha, ha... Skratta högre, så är ni snälla, en tavla har fortfarande inte ramlat ner...

26 26. Trallar samma melodi som. Det ska bli en toppenmiddag... Det ska det bli! För i kväll så ska jag göra t... jippi, jippi... Grannar hörs, knullar eller grälar. Med betydligt mer energi. Det ska bli en toppenmiddag... Det ska det ju! För i kväll så ska jag göra t... jippu, jippu... Spädbarn som gråter hörs från en grannlägenhet. s telefon ringer. Ingen mer än reagerar.! - Hej, mamma!- Bra! - Bra!- Bra! - Nej, det är inget! Vad skulle det vara? - Det är väl ingen som skriker! - Det är jag väl inte - Skrattar uppgivet. - Det verkar jag inte alls! - En granne hörs gå igenom de olika ringsignalerna till sin mobil. - Var det något DU VILLE? - JAG BRÅKAR INTE! DET ÄR JU DU SOM RINGER! ANJA KOMMER PÅ MIDDAG, VAR DET NÅGOT DU VILLE, ANNARS HAR JAG LITE ATT PYSSLA MED! - JA, DET VAR KUL ATT HÖRA DIN RÖST OCKSÅ! - HEJ! HEJ DÅ! HEJ! HEJ DÅ!! slänger på luren. Tystnad. går tillbaka till köket, utan att helt lita på att tystnaden kommer att fortvara.

27 27. går fram till hissen, trycker på knappen. kommer mot henne, med manus i hand som hon läser med stort intresse. Hej! Upptäcker. Hej, vännen! Ska du med hissen? Ja, hissen och jag, vi är som gjorda för varandra, vet du! Jag ska också med hissen! Nähä! Jo! Och... efter hissen... Ska du ut på stan då? Jo.

28 28. Åka bussen, kanske? Jo. Jo. Det är sådan fin utsikt från Katarinavägen! Himmelsk. Himmelsk. Det är så man riktigt längtar efter att få kasta sig över Stockholm och skrika: Det är min stad! Ska du också åka buss? Tänkte det! Hoppas hissen kommer snart. Ja, den kanske också är försenad! Den kanske också har resegaranti!

29 29. Kanske. Ska du också till..? Du med? Ja-ha-ha! Det är så spännande! Jag kan knappt vänta. Får vi träffa regissören, tror du? Jag tror det bara är en rollsättare först. Jo, det är klart. Det blir väl någon intervju, eller något. Jo. Just det.

30 30. Det är klart. Precis. Håller handen vid örat som om hon pratade i mobiltelefon. Tror du inte att jag har känslor? Va? Att jag kan gråta? U-hu! Jag kan gråta! Jag kan också lipsilla mig som om världen gått under, bara för att handsken inte passar min feta självupptagna hand! Som om hon invände till något han sade. Vet du vad du kan göra? Får jag föreslå en sak? Du kan ta alla liter med sperma som du har pumpat in i mig och smeta det över din fula mun, för det betyder inget längre. Du har slutat andas. Du är ett lik som stirrar med dina CPögon och undrar: Vad är det för taggtråd du pratar om? Runt ditt lilla hjärta? Vad är det du säger, sötnos? Där ska man väl inte ha taggtråd?. Jävla hora. Inte du. Jag. Som knullar dig, fast jag inte har en aning om varför. Så jag tycker du ska ta ditt arsel och skita i någon annans stol, herr diarré, för jag tänker inte städa efter dig längre. Jag tänker börja leva. Jag tänker sluta dö. Nöjd. Precis så ska jag säga. Står där och gullar sitt gulliga leende snart så ska hon få Imponerar med sitt jävla beteende snart så ska hon få se att det inte räcker att vifta med tuttarna bara för att hon betalat för dem och skillnaden mellan prosa och blankvers, det har hon inte den blekaste om

31 31. Hon är inget mer än en jävligt för snygg amatör Hon vill så gärna va precis som jag ha finess istället för behag Hon ska få det hon tål Hon är svår att lära känna Men är säkert duktig som få + ingenting får hindra mina mål Jag är stark gjord av stål Jag får inget grepp om henne Sitta i badet och fånga en tvål som sista utväg tar hon till sitt hål Står där och smickrar så insmickrande snart så ska hon få Kör hela registret så äckligt bejakande snart så ska hon få se att det inte räcker att le bara för att hon har tagit en brevkurs i diplomati

32 32. Att kunna sitt yrke med stolthet och vara en konstnär det skiter hon fullständigt i Hon är inget mer än en jävligt för snygg amatör Oj, nu kom den! Ja, titta! Det blir spännande, det här. Jag kan knappt... hålla mig. Du först. Efter en viss tvekan. Nej, du. Glad för ett så trevligt bemötande. Okej. Det är något fel! Det är inte så här det ska vara, jag vill inte vara med..! Det är så vackert väder... Kan vi inte ta en promenad istället?! Och du har säkert inte vattnat doftrankan! Det är inte så här de sade, ingen sade att det skulle vara så här, det ska inte vara så här, inte på det här sätteeeeaaaah! Ring på någon, gör

33 33. någon nytta, ta dig i kragen, du ska ha bättre betalt, du gör ju mer jobb än tidigare och jag skiter i om företaget utökar, då får de väl skaffa mer personal, du ska inte ha samma skitlön för dubbelt arbete, ska det vara så svårt att kämpa lite för sin familj eller du kanske inte tycker att vi är din familj än och kom inte med att det går så bra, det går så bra, gumman, det blir så braaaa, det blir inte braaaaaah! Det enda du har i skallen är att skaffa en större bil, för nu blir vi tre och vi ska åka bekvämt, det är bara dina kuk-komplex, allt måste vara större, fattar du inte att jag älskar dig som du är, jag vill ju bara att du ska vara dig själv, men du lyfter inte ett finger för oss, utom när du tvingade på den där ringen, då lyfte du mitt finger och slickade på den och det var bara en burk vacelin som fattades för att alla i kyrkan skulle börja FLABBAAAH! Hur fan kan man köpa en ring som är för liten och sedan bara le åt det som om det var en lustig händelseeeääaaaah! Men kan du inte ge mig ett glas vatten någon gång, jag ber ju om det hela tiden! Och det ska vara svartvinbär, inte den där äckliga blandsaften du körde med, jag är säker på att du köpte den bara för att den var billigare, men guuuud att det ska vara så... ett litet huvud, ska det behöva ta sådan plats... Jag är säker på att den har dött. Men det skiter väl du i. Du hatar den. För du hatar min mamma, men jag blev glad för den, så nu åker du hem och vattnar den, nu på direkten. Fattar du inte vad jag säger? Eller vill du att den ska vissna så att ni får något gemensamt? För jag duger ju inte som sällskap, jag är bara ett ligg för dig och se hur kul det bleeeääv! Och jag vill inte ha någon jävla Fiat, jag ska ha en Volvo annars får det vaaaaaaah! Älskling? Vad du ser trött ut... Du måste inte hålla mig sällskap, det finns inget du kan göra, sötnos. Vad gullig du är, du passar i ringar under ögonen... Om du vill göra något, så kan du väl kalla på syster... eller överläkaren... Eller Göran PeeEERSOOAAAN! Ser barnet födas. Titta. Nu kommer det, fan, kolla, nu kommer det... Vad kul det ska bli. Skitkul.

34 34. Fingrar på datorn. Telefonen ringer. Välkommen till Hotell Gamla sta n, det är. - Hej, mamma. - Jobbar. - Vaddårå? - Inget särskilt, vaddårå? - Mamma. Jag trivs här. - Jag gillar att jobb... - Jag kan... - Jag kan... - Det här är något jag kan! Jag kan datasystemet, jag kan... - Ja, datorsystemet, då!, och jag kan alla stammisar och jag kan alla rutiner, jag får beröm från gäster, jag får uppskattning från mina chefer, de ber mig att aldrig sluta för de vill ha mig kvar, jag fick löneförhöjning på ettusen bara för att jag nämnde på fikat att jag funderar på att börja plugga, jag kan det här! - Jag sade funderade på, mamma... - Nej. - Nej. - Någon som planerar skriva en roman men aldrig kommer i gång, har vi inte nog med sådana i familjen? - Ja, har lyckats, en hel roman har hon skrivit och nu har hon det där äckliga förläggarslemmot efter sig som terrar henne, Har du skrivit något? Vad har du fått ihop? När får jag läsa? Vad-har-du-fått-ihop-vadhar-du-fått-ihop? - Jag vet att du är stolt över henne. - Jag vet att pappa hade varit stolt han med. - Nej, jag har inga drömmar, för det här är min dröm: Att göra något som jag är bra på! - De där teckningarna ritade jag ju i mellanstadiet, för helvete! - Nej, det är bara lite tjatigt. - Nej, inte du. Det är bara kul att du ringer. - Ja, ring närsomhelst. - Det är så kul. - Oj, nu fick jag gäster här. - Ja, hej då. Hej. Hej då. Hej. Hej då. Hej. Hej. Hej då. Lägger på. Fingrar på datorn. Ringer på dörren. Jag ska vara kall. Oj, vad kall jag ska vara. Jag ska vara som is. Han ska få frostskador.

35 35. Öppnar. Hej! Hej. Välkommen! Tack. Kom in! Gärna. Åh, förlåt... Kliver undan, så kan komma in i lägenheten. Vad fint du har fått det. Jaha, har du ställt din soffa där! Nej, ja... Jag tänkte att det skulle vara...

36 36. Gör en gest: Jag vet, det är helt värdelöst. Det var jättefint, ju! Så ska jag också möblera. Var ju mycket smartare. Du vet, hemma hos mig, när flyttgubbarna var klara så hade de ställt soffan och bokhyllorna, så där bara... och så har det stått så. Vad har du gjort i dag? Provfilmade. Jaha! Jag vet inte, jag får väl se. Jaha? Jag har fått så mycket nej nu på sista tiden så jag är skeptisk. Jaha... Bränd.

37 37. Ja, ja... Jag vet precis hur du menar. Försöker beskriva hur hon menar. Hittar inte orden. Ser roat på. Hur är det? Försöker vifta bort frågan. Åh, det, det... Åh... Du verkar nervös? Ha, ha. Nej. Det doftar gott. går till köket. följer efter. kommer in genom ytterdörren. Hej! Dörren stod öppen. Gjorde den? Titta inte på mig.

38 38. Nej, bråka inte, jag menade inte vidöppen, jag menade olåst. Var den? Titta inte på mig. Kort paus. Med överspelad förvåning. Där är du ju! Ballerina. Går ut i köket för att hämta ballerinakex. Vad kul att du kunde komma! Det är ju bara två trappor upp. Skrivkramp. Otäckt bara ordet. Skrivkramp. På Eriksdahlsbadet får jag ibland kramp. Jag kan inte röra mig. Jag bara skriker. Och så trycker jag foten så här mot botten, hårt... riktigt hårt... På gränsen till outhärdligt... eller till uthärdligt... Nej, outhärdligt måste det vara, riktigt hårt så jag tror att senan kommer att smälla till och... Ja, i vattnet blir det väl mer ett plopp... Att senan ska ploppa till... Och det tycker jag är hemskt. Ibland drar jag mig för att gå dit bara för att jag kan få kramp. Det är väl en slags kramp, det med? Kopplar långsamt vad menar. Inser vidden av påståendet. Ja, just det... Och den sortens kramp kan jag inte göra något åt. Jag kan ju inte gärna trycka hjärnan mot bassängbotten, hur gärna jag än skulle vilja. Då skulle jag ju drunkna. Du kanske kan trycka din hand så där.

39 39. Det är inte där det sitter. Betraktar, med växande munterhet. Jag menar mot tangentbordet. Det kanske skulle hjälpa. Så här... Demonstrerar. Det skulle bli lite skrivet, i alla fall... Läser. Typ: gdgexytrrexuhzqo... Även om du inte kan använda det kanske krampen försvinner. Och det är väl ändå det viktigaste? Telefonen ringer. kommer in i lägenheten med en handduk om håret och svarar.. Utan att hålla någon lur i handen. Ja, hej. Det är jag. Hej! Jag har sökt dig hela dagen! Jag har varit hemma hela dagen... Jaha! Försöker komma på en undanflykt som täcker hennes lögn. Väljer att byta ämne. Har du gjort det nu?

40 40. Nära till gråt. Han har inte kommit tillbaka än. Det är lugnt. Det är lugnt, det är så jäkla lugnt. Han kommer att få höra, eller hur? Han kommer att få höra så hans öronvax sprutar. Ja. Va? Du ska ta tag i ditt liv. Det är det enda. Det är precis vad pappa hade velat. Nej, jag orkar inte pappa, ingen pappa nu... Nej, gud, jag har inte heller någon lust att prata om döden. Tack. Du ska ta dig vidare ur det här, vidare i genom det här. Jag vet bara inte hur jag ska bära mig åt... Alltså, i det här läget... Jag vet precis hur han hade sagt:

41 41. Försöker komma på vad pappan skulle ha sagt. Kommer inte på något. Går vidare. Han hade verkligen en förmåga att hitta rätt ord. Han var bra på sitt sätt. Nu har han ju lite svårt att hitta rätt... Jag saknar honom. Det kan inte vara lätt att vara död. Det var som en bomb. En tankeväckare. Jag förstår det, vännen! Så otroligt stendöd som han blev, du borde inte tänka på det. Tänk på något glatt! Så brukar jag göra! Fast jag tror nästan jag behövde det här. Han behövde nog också det, så sjuk som han var på slutet. För mig blev det som en påminnelse om hur kort vår tillvaro ändå är.

42 42. Jag tycker man ska skita i hur kort den är, jag tycker man bara ska blåsa på. Jag kan inte bara sitta så här... Det är ju det jag säger! Ta tag i det här. Ta tag i dag. Carpe dagen! Det ska jag. Oj, vad jag ska! Skitbra. Det är ju mitt liv! Skitbra! Hör du vad jag säger! Jag tänker inte kasta bort mitt liv på någon som inte vill kasta bort det tillsammans med mig! Så fruktansvärt skitbra! Först pappa! Och sedan..! sticker han...

43 43. Kommer av sig i sin uppeggning. Det är som när jag ska lösa korsord, jag kan aldrig hålla reda på vågrätt och lodrätt... Ska du komma över på en fika? Jag väntar tills han kommer hem. Sedan kan jag fika mig till döds. Jag menar tvärtom. Apropos tvärtom: Du vet den där provfilmningen som jag skulle gå på, som jag verkligen sett fram emot, sådan fantastisk roll, och jag har ju längtat efter något bra att bita i och Anders Grönroos är ju bara så bäst i Sverige, Glasblåsarns barn är ju bara den bästa filmen i svensk historia, vet du vem som också står där då och ler och gullar och tror hon är något. Fittan två dörrar bredvid! Och jag då ba, verkligen ser så fram emot det här, bara så nervös och så jävla hoppfull och då travar hon ut ur sin lilla dörr på sina små spiror och bara typ Ska du ocksåå prova för rolleeen? Hur kul blev det då? Hur bra kunde jag göra ifrån mig då? Jag har aldrig gjort en sådan usel provfilmning, och det var som skrivet för mig och där står jag bara och stammar och mumlar och det är det där lilla våpets fel, för hon tror hon kan charma omkull vilken konstnärligt inriktad regissör som helst, hon tror alla är som de där porrfilmsproducenterna eller vad fan det är för filmer hon medverkat i, men sådan är inte branschen men hon fattar inte, hon bara fattar inte... Tror du inte jag har känslor, Tror du inte jag kan gråta? Jag kan gnälla som om världen har gått under, bara för att handsken inte längre passar

44 44. min självupptagna hand Ska vara kall Is Du kan ta all din sperma smeta på din fula mun, för det betyder inget längre. Du har slutat andas, fan, där sitter du ju som ett lik nu ska jag säga det! Måste va kall Is Du ser på mig med CPögon med hakan helt på svaj Vilken taggtråd är det du menar? Runt ditt lilla hjärta, sötnos? Jag har inga känslor kvar för dig, din självbelåtna fan! Jag tänker börja leva nu! Jag tänker sluta dö! Tänker va kall! Is! Så de sade tack så mycket, vi hör av oss även om det blir ett nej, javisst, tjena att de gör. Så jag menar bara: Snacka om tvärtom! Förlåt, jag bara pratar om mitt. När kommer han hem, då? Uppgivet, utan att vilja låta det. Jag vet inte. Ska du sitta uppe och vänta hela natten? Kom hit på en vinare istället.

45 45. Kanske. Jag får se. Jag känner mig så... Åh, hör du, nu är det min reklamfilm. Jag måste kolla! Ryck upp dig! Den går på fyran! Puss! lägger på och rusar ut ur lägenheten. Chattar vid datorn Vad sysslar du med? - Jag menar inget sådant. Pluggar du eller jobbar du? - Nej, jag jobbar. Jag är skådesp... delete, delete, delete, delete... filmregissör. - Ja, det är knepigt, särskilt eftersom jag ljuger. Men man måste väl få drömma? - Receptionen på ett hotell. - Nej, det berättar jag inte. Vad har du för dröm? - Nej, inte ens vilken stad, sluta tjata. Hur gammal är du? Har du några barn? - Nej, du får inte komma hit och slicka den. Vad sysslar du själv med då? Vad trevligt du har det! Paus. Trivs du med ditt liv? Alexandra Ja, jag har fått det ganska fint, till slut. Det känns mycket bättre att ha köksstolarna runt köksbordet. Jag är riktigt nöjd, faktiskt. Alexandra Vad kul... Du verkar må jättebra..? Vill du titta på förslaget? Titta bara? Kanske kan peppa dig, så du... kommer på... någonting? Överhuvudtaget?

46 46. Har du någonsin råkat ut för något? Ja..? Kanske..? Alexandra Släpper inte Alexandra med blicken. Vad? Alexandra Någonsin är en duktigt tilltagen tidsrymd. Ja, det är det. Alexandra Råkat ut för är ett extremt vitt begrepp. Nämn något. Alexandra Egentligen kom jag ju bara för att det här, det här förslaget, höra vad du tycker... Jag som trodde du kom för att du älskar mig. Alexandra Självklart! Men det vet du väl?

47 47. Kyss mig. Alexandra Lustigt att du skulle nämna det, för det här omslaget, vänta bara tills du får se det... Kan inte du ta det där omslaget och göra något riktigt motbjudande med det? Alexandra Mera för sig själv. Du menar som att komma hit med det? Jag menar som att visa mig det. Vill du se det? Alexandra Jag kan inte tänka mig att se det utan att kasta upp. Vill du se det? Alexandra Om det kan ge dig inspiration..? Går det bra med transpiration? Alexandra Vad som helst... vad som helst...

48 48. Jag hörde ett par som grälade. Jag tror det var ovanför, det är så lyhört här. Och det de sade till varandra... Jag hörde fradgan spruta. Så fruktansvärt arga. De var så fruktansvärt sårade. För de kände varandra så innerligt. Och deras dialog var som poesi. Det var så vackert. Som en sonett av Shakespeare. Lika hängivet. Grälade de på vers? Alexandra Och då insåg jag min ensamhet. Jag insåg hur futtigt sällskap min dator är. Och jag var så tacksam mot de här gipsväggarna, för de berikar mitt liv. De ger mig sällskap. I all sin platthet. Alexandra Jösses,. Du behöver en karl. Jag tar vad som helst. Jag får ringa Fonus. Alltså på jobbet... Du vet, jobbet? Där jag jobbar? Mitt jobb? Micron gick sönder idag. Helvetet på jorden. Jag blev på ett uruselt humör.

49 49. Trallar lite, medan hon tar en pepparkaka. Jag tror aldrig jag sett dig på uruselt humör. Du har väl aldrig sett mig på humör, överhuvudtaget? Ropar från köket. När du brände Lisa! Men gud, det räknas väl inte? Det var ju arton år sedan! Jag tycker allt humör räknas... Kommer in från köket. Du sade att Lisa var en häxa. Vi lekte ju medeltiden! Då blev jag arg. Och mamma sade Att ni alltid måste bråka? och du tittade på henne med dina stora femåriga ögon och sade Inkvisitionen var en bråkig historia, mamma!

50 50. Det kommer jag inte ihåg. Jag kommer bara ihåg att jag blev arg. Vad som retade mig mest med microapparaten var att den gick sönder. Jag tycker det är apparaters plikt att fungera. Det var ju inte därför jag köpte den, jag köpte den inte för att den skulle gå sönder, jag köpte den för att den skulle värma min lunch. Vilket den alltså inte gör. Så numera är jag microänka. Så hur gick det i dag, då? Där gick jag hela dagen och skulle vara trevlig mot alla som sökte, och jag log och log medan magen knorrade Beethovens femma. Så... Hur har din dag varit? Det har jag redan frågat, va? Ha, ha. Vad var det för film du sökte? Till. Provade. Till. Provfilmade. För. Oj, jag vet knappt vad det gäller. Vet du vem Anders Grönroos är? Ja visst. Du vet, de säger så mycket. Jag vet aldrig var jag har dem. Det snackas mycket i de där kretsarna, jag förstår precis hur du menar...

51 51. Jag menar män snackar så mycket. Ett spädbarn som gråter. De också. Hör du - hur ska jag säga - mycket av dina grannar? Jag stöter mest på dem i hissen. Det är en tjej alldeles bredvid mig som också är skådespelerska, och hon... Ja, hon verkar väldigt kompetent. Skulle inte alls förvåna mig om de valde henne. Hon har så här klassiska drag, så här, du vet... Vilka valde henne? Hon sökte samma roll som jag. Valde de henne? Det är inte klart än. inser att är nervös för något, vilket han gärna får vara, då hon anar vad som är på gång. Vilket då?

52 52. Ler överseende. Maten. Ja, jävlar! Springer till spisen. Har du pumpat ut då? Det finns fyra stycken i kylen och tre i frysen. Det ska räcka. Jag smakade lite förut. Smakade du på min bröstmjölk? Hur smakade det då? Det var sött. + Medan de byter blöjor på sitt spädbarn. Han: Kyss mig som ingen annan har kysst mig förut Värm mig så att jag får brinna upp Låt mig bara se på dig Låt mig bara hålla om dig mer Hon: Ditt hår jag smeker när du ler Han: Älska mig igen

53 53. Hon: Din kropp som bultar när du trycker dig mot mig och allting som du gör förför mig om igen Han: Varje gång jag ser dig älskar jag Hon: Varje gång du tar i mig blir jag Han: lika lycklig Hon: Varje gång jag hör dig älskar jag Han: Och varje gång du rör vid mig känner jag hur livet rör vid mig Hon: Lova att du aldrig släpper taget om min hand Grip mig så att blodet forsar fram Jag älskar dig ditt sätt att gå min vän och hur du sträcker på din kropp när du har sovit gott jag ser på dig och längtar att du äntligen ska öppna ögonen Han: Varje gång jag ser dig älskar jag Hon: Min älskade Han: Varje gång du rör mig älskar jag Hon: Älskar dig så Han: Varje gång jag hör dig älskar jag Hon: Viska allt du tänker på Han: Och varje gång du rör vid mig

54 54. så be för mig som liten är Hur känns det egentligen? Bra..? Hur det känns när du umgås med folk, typ kompisar. Och alla vet att du skriver, däruppe, hela tiden... Aldrig slappnar av. Allt du hör åker ner i din smältdegel. Allt... används. Och trycks. Och läses. Hur känns det? Jag känner det som att bli odödlig. Lite grand, i alla fall. Lite odödlig. Bättre än inget odödligt alls. Ja. Det var kul att få svar på den frågan. går tillbaka in i köket. Alexandra På väg hit, utanför precis - De kanske bor här till och med - En mamma och hennes knodd, hon var väl en fyra-fem år... Vilka unga mammor det finns... Alexandra Och de kom gående och hon gick lite framför ungen då som kom efter...

55 55. Låter logiskt. Alexandra Och ungen släpade på en väska, ganska stor, säkert lika stor som ungen... En väska på fyra-fem år? Alexandra Tar ett beslut att fortsätta: Tänker på boken. Och ungen släpar på den där väskan, drar den mot trottoaren... Och så stannar hon och ser på sin mamma som går där framför henne och så säger hon så här: Mamma, den blir bara tungare och tungare... Och då stannar mamman, vänder sig om och säger: Det heter tyngre, hjärtat. Och så vänder sig mamman om igen och fortsätter gå. Vad berättar det? Att hon är en dålig morsa som förmodligen kommer att ha svårt att klippa navelsträngen och ringa ungjäveln i tid och otid tills hon dör? Nej..? Alexandra Nej, men så berätta inte sådana skithistorier någon mer gång. Vill du att jag ska gå? Alexandra

56 56. Jag vill att du ska kyssa mig. Är ditt närminne helt bortsupet? Efter en liten paus. Viskar till Alexandra. Vet du vad jag tycker? Jag tycker jag är alldeles för elak. Viskar. Det tycker jag också. Alexandra Har du kommit på något mer sedan sist? Nja. Det maler på här uppe. Som en film. Som en biofilm? Ja..? Som en film..? Jag menar en sådan där film som går på bio? Stort, så där, så det är jättestort och tvärs över, så du inte ser något annat än bara den där filmen? Är det så du menar? Kanske..? Du sitter där och är så fixerad vid historien, han ser henne djupt i ögonen och viskar sakta hennes namn... som om det var det sista han någonsin skulle uttala, en dröm om ett bättre liv, tillsammans

57 57. med henne, men hennes före detta fick nys om var de var och tjallade för polisen som fortfarande hade efterlysningen ute, fast kommissarie Bengtsson visste i sitt hjärta att grabben var oskyldig, och när de sprang så råkade de stöta till professorns assistent som också var förälskad i henne och hans bruna ögon fick en vansinnig blick när han såg hur de skrattande tog varandras händer och lovade att älska varandra för evigt och giftet som han skulle hälla ut i avloppssystemet ställde han åt sidan på en sandlåda där fyra fem-åringar slogs om spadarna och han smög efter dem och hörde hur de satt där med det brutna benet vikt under kroppen och - fan vad långt det här blev då - och långsamt smeker han hennes hår och viskar hennes namn Och precis då är det någon som öppnar en påse Fruxo och plasten går sönder helt och allt godis rasslar ut på golvet och någon bredvid viskar: Men Lennart!... Är det så du menar? Ler, på gränsen till imponerat. Ja. Faktiskt. Och då är liksom Lennart och jag är Fruxot. Ja... Lite småstöriga, så där. Så där så vi stör. Ni var det förut. För arton år sedan?

58 58. För en stund sedan. Nu är jag glad att ni är här. Får inte ihop det logiskt. Varför då? Ni är mina systrar. Det måste vara den sämsta anledningen i världen till att göra någon glad. Varför är du glad över att vi är här? Jag snor era liv. Allt ni berättar stjäl jag av er utan att fråga om lov och stoppar in i romanen och utnyttjar era själar tills Gud hotar mig med vräkning och skärseld och det är dags att ge ut allt och tjäna pengar på er. Viskar. Du får säga sanningen. Jag ska inte berätta det för någon. Varför är du glad över att fröken Lennart och fru Fruxo är här? Ni är flippade, båda två. Nöjd. Kort paus. Är det en svartvit film?

59 59. Svart på vitt, i alla fall. Trodde du verkligen att jag skulle gå på det så lätt? Hela det här lättsålda, svårköpta, konceptet, där du får domdera min vardag tills den gnuggats bort i välkomstmattan. Det är precis så jag känner mig. Där ligger jag och skriker välkommen och det första du gör är att torka skorna på mig utan att ägna mig en blick. Jag frågade bara om du köpte välling på hemvägen... Nej, för jag glömde! Här kunde man tänka sig ett visst mått av intresse från din sida, för brukar jag glömma sådant som du ber mig om? Även om det händer, ibland, man kunde ju tänka sig att du stryker mig över håret och undrar stillsamt Är det något som har hänt? Då skulle jag få tillfälle att berätta hur jag sprang, men jag kan inte det nu, för jag känner inte att du är intresserad av hur jag kutade lemmen av mig för att hinna med bussen, där den står och glittrar i kapp med iskristallerna och det är så kallt så avgaserna blir till stora härliga varma moln och jag hinner precis fram då busschauffören bestämmer sig för att pysa igen dörrarna och ge sig av och där står jag och flämtar och tror inte det är sant, så jag springer med en bit och ropar lite så där Vad fan håller du på med!? Ingen medkänsla någonstans! Jag ska ta och skriva till SL och föreslå en empatikurs! Istället för det där som verkar ingå i förarutbildningen: Lobotomiworkshop! Så vi har ingen välling, då? Nej, det verkar inte bättre.

60 60. Hur ska vi göra då? Ja, det är väl inte riktigt mitt problem. Mitt problem är inte att stå vid spisen och försöka vispa ihop välling utan att ha någon. Mitt problem är att stressköpa välling på väg hem från jobbet. Det är mitt problem. Men du glömde det..? Japp! Så nu har vi ingen välling. Inte mitt problem. Kan inte du tänka dig att gå ut och köp... Visst! Torka av dig på mig bara! Riktigt nöööt bort välkomsttexten, bjud in dina polare, kan ni dansa samba! Hur var det på jobbet?

61 61. Det var okej. Tillstår att han är irriterad. Kaffeautomaten var trasig. Har fått berätta: Öppnat ventilen. Paus. Ska jag passa på att köpa lite glass också? Pistage. Hasselnöt. Choklad. Pecannöt. Blåbär. Sorbet. Svartvinbär. Precis vad jag känner för! har smitit ut till telefonen vid skrivbordet. Ringer till hotellet.

62 62. Välkommen till Hotell Gamla sta n, det är. Viskar för att inte skall höra. Hej, har ni rum? Ursäkta? Har ni rum i kväll? Ja, faktiskt, vi har fått ett återbud, alldeles nyss, det verkar vara en väldigt dålig anslutning..? Är det ett dubbelrum? Bubbelgum? Jag skulle vilja ha ett dubbelrum, jag skulle önska, om det gick bra att rummet, som ni har som är ledigt för uthyrning, vore ett dubbelrum, är det det? Paus. Skitsamma, jag tar det. Är det lyhört? Ursäkta?

63 63. Är det lyhört? Nyhet? Det här är hotell Gamla Sta n, det är kulturminnesmärkt. Är det lyhört? Hörs de bredvid? Nej, inte riktigt, har ni möjlighet att ringa från en annan telefon, jag kan hålla rummet så länge..? Hörs de? Nej, det hörs inte alls. Bra! Jag bokar! Bengtsson. Bengtsson, vi kommer om två timmar. Han har hängt sig som simmar? Vad kostar det? Ja?

64 64. Vad kostar det? Jag gör så här att jag bokar rummet, så om jag får besvära att ni återkommer när ni når en annan telefon..? Vad kostar det? Ja, det låter som en besvärlig hosta, då har jag bokat rummet här. Nej, priset. Försöker tolka s replik. Bestämmer sig för att det var en konfirmation. Tack. Lägger på. Har plockat en bricka med valda delar av s middag. Jag tog lite av det som stod framme... Vad stod framme? Tror du Linus kommer tillbaka?

65 65. Vad har det med saken att göra? Har ni grälat igen? Det händer att man gör det, när man älskar varandra. Jag visste inte att du gillade inlagda vitlöksklyftor. Det gör jag inte heller. Åh, vad gott! Ah! Linus är tokig i vitlöksklyftor? Det är inte Linus, han heter... Mycket menande. Å hå... och Och han är kär i.

66 66. Och är idioten som han är förlovad med och du hatar henne? är hans granne och han har spanat på henne i, jag tror det är, ja, säg tre veckor, varje dag undrat om hon ska åka hissen, han trycker på knappen med lite hjärtklappning, hissen kommer susande och kanske den här morgonen får de sällskap igen, precis som han lyckades pricka in tre tillfällen förra veckan, men den här gången är hissen tom, så han går in till sig igen, ringer sitt arbete och meddelar att han blir något försenad den här morgonen... också... och ställer sig och trycker på knappen men hissen är tom igen, han låter den gå, trycker på knappen och tionde gången så står hon där... Hej! Hej. Ger ifrån sig ett litet Ha, i betydelsen Vilken slump. Ha! Paus. Jag är på väg till jobbet. Han börjar lite trevande, de har aldrig sagt mer än hej till varandra... Det ligger i sta n. Ditåt.

67 67. En gång hade han DN med sig... Syftar på en artikel i tidningen. Inte klokt, alltså! tycker inledningsvis att han är ganska vanlig. Bara lite fulare. Jag har just flyttat in. Ja, just och just, det är väl några veckor sedan. Ett par. Veckor sedan. En månad. Inte fullt. Tre veckor. Jag trivs. Jag gillar färgen här inne. Allt eftersom börjar hon svara honom... Som om de hade pratat om det länge. Jo, den såg jag förra veckan när den gick på TV... Den var... Den var... Jag är väl lite yrkesskadad. Det var nog bara därför jag inte tyckte om den. Annars var den jättefin. Det måste vara svårt att skilja på professionellt kunnande och bara ta till sig av rollerna, så där som jag gör. Som man ska göra. När jag gör det, det är inte alltid, ibland kan jag också reta mig på

68 68. skådespelarna, det är jätte, jätte... naturligt och jag tror alla gör så som retar sig på dem. Gör så. Retar sig på dem. De som gör så. Gör så. Det är säkert jättevanligt. Och naturligt. Och han tänkte ut små strategier för att locka med henne ut, han ville umgås lite, han var nyfiken. Han låter kär. Hon låter uttråkad. Harklar sig, i det att han tappar några biobiljetter. Du tappade... Åh, den här, ska du se den? Nja, jag skulle gått och sett den, men min kompis, min killkompis kunde inte i kväll. Min killkompis barn är sjuka... blev sjuka. Så hur ska du göra? Jag vet inte, jag är ingen läkare. Jag har hört att den ska vara helt underbar.

69 69. Och äntligen har han tagit mod till sig och bjudit hem henne. Så han gillar vitlöksklyftor? Ja. Det var egentligen bara det jag ville veta. Hon då? Gillar hon hans mat? Det har jag faktiskt inte bestämt än. Alexandra Som om just hade berättat historien om och. Så det är en kärleksroman? Det har jag faktiskt inte bestämt än. Alexandra Alltså... Elvira Madigan. Varför skrivs det inga sådana historier längre? Kärlek! Va? Kärlek... För att de är skittråkiga och ingen vill läsa om sådan tråkig skit.

70 70. Alexandra Det kan vara därför. Kort paus. Skriv något fantasifullt, då! Det är ju populärt. Jag menar, det är kul att läsa. Fantasi! Va? Fantasi... Jag är så trött på att slå upp en bok och så är det hober som träffar alver eller pojkar som blir antagna till någon trollkarlsskola... Aldrig någon som bara beskriver hur det är. Alexandra Hur det är? För vem då? För dig? Vem som helst! Precis vem som helst! Kort paus. Ja, för mig! Alexandra Är det en verklighetsskildring? En slags... dagbok? Jag kan inte skriva om verkligheten. Jag gör alltid om den så den ska få plats på ett A4ark. Så vet du vad vi gjorde? Jag kan gissa!

71 71. Ut på sta n. Med väskan, full med barbisar. Fan, vad envis hon är! Släpade den där, tung var den ju också, och jag sade det: Jag bär den inte, gumman. Du får välja själv. Och hon då: Ja, ja... jag ska... Omåttligt stolt. Ja, ja... jag ska, mamma, jag ska, jag ska, jag ska! Kärleksfullt. Och hon bar den. Släpade på den hela vägen. Till Vivo och tillbaka. Hon kroknade lite på slutet, precis utanför, du vet: Mamma, kan du inte hjälpa mig..? Mamma, hjälp mig, mamma... Hur gjorde du, då? Nej. Nej? Vi hade ju kommit överens!

72 72. Jag hade burit både den och henne och gett henne en glass när vi kom hem. Jag tror hon är ganska stolt nu efteråt. Och jag tror dessutom att hon aldrig kommer att göra om det. Men en sak som vi borde göra... Åka till IKEA, skaffa henne en riktig säng. Ett litet skrivbord. och kramas kärleksfullt. Ringer på dörren, kommer in direkt. Hej..? Nej, inte riktigt än. Jag fattar inte vart han tagit vägen. Han smällde jättehårt i dörren. Ja, jag såg några färgflagor... Det känns som om han inte älskade mig, när han blir så där arg. Du kan inte tänka dig att sopa upp dem, det är ju ändå två veckor sedan?

73 73. Kaffeautomaten på jobbet var sönder. Eftersom han jobbar för två nu så tycker han att det minsta han kan begära är att få lite kaffe. Varför jobbar han för två? Han får samma skitlön. Han menar på att det ger honom en chans att visa vad han går för. Jag tycker färgflagorna visar vad han går för... Är allting klart med pappa, då? Jag sade åt mamma att ringa Fonus. De får sköta allt. Jag har ju min provfilmning att tänka på. Hur är det med mamma, då? Jag har inte pratat med henne sedan i morse Hon kan ringa i de mest... Hon har verkligen en urusel tajming. Pappa var inte heller någon höjdare på tajming.

74 74. Hon ringde faktiskt mitt i. Som den där boken han bara sköt upp och sköt upp. Just när han skrek att han aldrig ville se mig mer, då ringer hon! Blev han någonsin klar med den? Och han var alldeles så där högröd, så där. Vad märkligt, jag tror aldrig jag sett pappa tapa humöret..? Och precis då får jag i örat Hej, gumman, hur är det fatt, du låter stressad? - Nej, nej, mamma... - Men jag hör ju, varför måste ni alltid bråka? Jag har nog aldrig sett honom på humör överhuvudtaget. Och karlsloken vrålar att han inte får vara arg för något... Vänta, vänta. Nu hajar jag. Fortsätt.

75 att han inte får vara arg för något utan att jag ska bli hopkrupen och rädd och förlåt-förlåt och ge honom dåligt samvete, men det ska väl inte gå ut över mig om apparaten var sönder... Titta inte på mig, jag har ingen aning om hur kaffeautomater funkar. Då säger jag att jag tycker det är härligt att vi kan diskutera utan att tycka illa om varandra. Och då säger han att vi inte har diskuterat! Nämen! Och jag blir lite, Jaha, vad har vi då gjort? Precis! Han menar på att jag jämt vill gulla till det och så härmade han mig: Det är så underbart nu, ett sådant häringa gräl är som en rening, för nu känner jag verkligen dig ännu bättre! Så säger du väl aldrig! Han sade att varje gång jag säger så, får han en känsla av att jag känner honom mindre.

76 76. Vad fan menar karl n? Du känner väl honom både utan och innan, du vet att han är en... Kommer inte på vad han kan vara. Precis! Jag begriper mig inte på honom! Och det ska han få höra, när han kommer tillbaka. Skitbra. och Smurf. Vad var det du sade om Anders Grönroos? Jag fick ju inte träffa honom personligen. Pratar med en imaginär person. Står vid sin receptionsdisk. Hej, välkommen. Varken eller tar någon notis om. Det var en castingdirector......

77 77. Har du fyllt i papperet med dina uppgifter?... Någonting, det var något vanligt efternamn... Vad konstigt. Det är jättevanligt med vanliga efternamn. Jag menade att inte regissören... Det brukar vara så, de ger regissören förslag som han kollar i genom... Den där finska fittan... Vad fan skulle hon dit att göra? Vi är ju så jäkla olika! Vi söker många olika typer, det kan ju hända att du blir aktuell även för en annan roll, så vi skannar av, liksom, du förstår va? och kommer fram till s disk. Hela tiden till. Ja, jag förstår. Det måste vara frustrerande. Svarar, men fortfarande till en imaginär person. Inte särskilt, det hör ju till jobbet.

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare

Underhuset. av Patrik Bergner. Personer: Mia, författarinnan Beatrice, hennes syster som jobbar på hotell Josefin, deras syster som är rollsättare 1 Underhuset av Patrik Bergner Personer:, författarinnan, hennes syster som jobbar på hotell, deras syster som är rollsättare s fiktiva personer:, mannen som skall fria, skådespelerskan han skall fria

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Art nr

Art nr Camilla Jonsson Vem bryr sig av Camilla Jönsson 1. Ett nytt hem Äntligen! Pappa sträckte på sig så att det knakade i ryggen. Det var den sista lådan, sa han och log. Skönt, sa jag och såg mig omkring.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack.

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. 1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. Utskick 1.0 Inleda med introduction. Endast handla om stunden under panikångesten. Skrika på hjälp. Måla. 1-5 Skådespelare. Visa smsa talen

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Vara vänner Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Vara vänner Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2012 Kapitel 2 Edvin stod redan ute på gården när porten smällde igen bakom Jacks rygg. Han hade ansiktet vänt mot himlen och tungan ut - sträckt så långt som det bara var möjligt. En vit snöflinga hade just

Läs mer

Kapitel 1. Kattungen. "Nu går jag till skolan!" sa jag. "Hej då! " "Hej då Bella!". När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante.

Kapitel 1. Kattungen. Nu går jag till skolan! sa jag. Hej då!  Hej då Bella!. När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante. Guldskatten Kapitel 1 Kattungen Klockan var halv 7 på morgonen. Idag var det 12/1. Jag skulle flytta. Fast egentligen ville jag inte flytta. Väckarklockan ringde, och jag gick upp ur sängen och tog på

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

D D. Djuren flyttar in

D D. Djuren flyttar in TIGER ANDERSSON juren D D D DD D f yttar in D Tiger Andersson 2012 2012 Layout och omslagsformgivning Lena Thunell Repro All-Media Öresund AB, Malmö Typsnitt Bembo 17/23 En originalproduktion från Publicerat

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer