Laddning av elfordon på arbetsplatsen. Allt du behöver veta om att erbjuda dina anställda laddning av elfordon.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Laddning av elfordon på arbetsplatsen. Allt du behöver veta om att erbjuda dina anställda laddning av elfordon."

Transkript

1 Laddning av elfordon på arbetsplatsen Allt du behöver veta om att erbjuda dina anställda laddning av elfordon.

2 Innehåll 1.Bakgrund om branschen 2.Laddning på arbetsplatsen Exponentiell försäljningstillväxt inom området Växande val av elbilar från konsumenter Framtida projicering av försäljningen av elektriska fordon Skillnaden mellan tankning och laddning Laddningstider för elfordon 3.Elfordon i verksamheten Elfordonsförsäljning Utrullning i ert företag 4.Fördelar med laddning på arbetsplatsen Personalomsättning Skattefördelar Miljömål Positiv varumärkesutveckling 5.Nyckelfrågor Utrullningsplan Skalbarhet Hantering av tillgångar Investeringskrav Intäkter och utgifter Förmånsvärde 6.Om EFUEL

3 Bakgrund om branschen

4 Bakgrund om branschen och tillväxtutsikter Inom loppet av 4 år har antalet laddningsbara fordon ökat från 1500 st till st, Juli Det är en utveckling strax över tusen procent, med en tillväxt senaste året om 92%. Nybilsförsäljningen i Sverige går bättre än någonsin och det gäller inte minst supermiljöbilarna som står för över 4 % av nybilsförsäljningen. Den siffran placerar Sverige på andra plats i världen, efter Norge. Branschen väntas fördubblas i storlek i år i takt med att elbilar blir mer populära. Det finns redan fler än 30 plug-in modeller till salu i Sverige från mer eller mindre alla stora tillverkare, bland andra VW, Tesla, BMW, Nissan och Mitsubishi. Med en ökad efterfrågan på elbilar följer ett behov av laddningsinfrastruktur och elbilsförare förväntar sig att kunna ladda varhelst de väljer att parkera i mer än en timme. Det inkluderar hemmet, på arbetsplatsen och andra platser de besöker regelbundet. Samtidigt som det är bra att ha tillgång till laddning vid mataffären eller gymmet, är laddningsmöjligheter hemma och på jobbet en absolut nödvändighet.

5 Laddning på arbetsplatsen

6 Laddning på arbetsplatsen Påfyllningsmodellen Att ladda sin elbil är helt annorlunda från att tanka sin vanliga bensin- eller dieselbil. I en bil med en förbränningsmotor är vi vana vid att köra fram tills att bränslet nästan är helt slut, innan vi i sista stund svänger av till macken. Där lägger vi sedan 10 minuter på att betala, tanka och vänta medan tanken fylls. Å andra sidan är det enkelt och smidigt att ladda en elbil. Mönster för Elbilsladdning fungerar enligt påfyllningsprincipen, vilket innebär att du laddar batteriet överallt där du stannar i mer än en timme. Elbilsförare fyller ofta på batterierna flera gånger på en dag. Påfyllningsmodellen kräver ett nytänkande från alla involverade parter, konsumenter, företag, biltillverkare och stat. Våra bilar står parkerade 95% av tiden. Det motsvarar 22 timmar under ett dygn där bilen står still. Med elektriska bilar kan förarna dra nytta av ställtiden och ladda batterierna, och därmed ha ett fulladdat batteri varje gång de kommer tillbaka till bilen. Ekosystem för elbilsladdning Baserat på flera års användningsdata visar nedan ekosystem hur elbilsförare använder påfyllningsmetoden som en del av sitt laddningsbeteende. Som väntat sker 60% av laddningen hemma, medan 30% av möjligheterna innefattar laddning på arbetsplatsen. Elbilsförare räknar med och är beroende av möjligheten att ladda sina elbilar på jobbet.

7 Elbilar i verksamheten

8 Elbilar i verksamheten Försäljning av elbilar till privatpersoner Mot slutet av 2016 kommer det finnas fler än laddbara bilar på vägarna i Sverige, vilket motsvarade 0,625% av den totala flottan av 4,8 miljoner registrerade passagerarbilar. Baserat på försäljningtillväxten samt de målsättningar som är satta av Regeringen spås Sverige ha plug-in bilar till Vid det laget kommer elbilar att utgöra nästan 9% av alla registrerade bilar; det motsvarar 1 av 12 bilar på vägarna. I förlängningen innebär det också att 1 av 12 anställda som kör till jobbet kommer att förvänta sig fungerande laddningsinfrastruktur. Den exponentiella tillväxten förklaras av flera faktorer, som sträcker sig från attraktiva subventioner och skattelättnader till investeringar i allmän laddningsinfrastruktur och biltillverkare som tar fram nya elbilar. Bättre och billigare litiumbatterier kommer driva på utvecklingen och i takt med det blir argumenten för att köpa fossilbil svåra att försvara när kostnaden är 5-10 ggr högre. Uppskattad elbilsförsäljning < 0.5 % av fordon 30, % av fordon 60,000 9 % av fordon 200, I er verksamhet För ett företag med anställda Vi kan använda denna marknadsandel för att beräkna antalet elbilsförare ett företag kan förväntas ha i år och under åren fram till Baserat på exemplet ovan kommer ett företag med anställda sannolikt att ha cirka 1 anställda som kör elbilar i år, en siffra som ökar till 2 nästa år och går hela vägen upp till 97 elbilsförare inom 3 år. Dessa anställda kommer att förvänta sig laddningsmöjligheter på jobbet. Företag behöver börja planera kring laddning på arbetsplatsen för att inte hamna efter i utvecklingen. 90 elbilar 2 elbilar

9 Laddning på arbetsplatsen Av 4,8 miljoner registrerade fordon i Sverige ägs hela 10% av företag i form av tjänstebilar. Tjänstebilar är generellt sett leasade och har en betydligt kortare livscykel än privatägda bilar. Medan den genomsnittliga privata bilen är 7,5 år gammal är 85% av leasade företagsbilar yngre än 3 år. Detta innebär att tjänstebilar driver den privata marknaden, eftersom tjänstebilarna säljs vidare på den privata andrahandsmarknaden. Elbilsförsäljning som % av total - Q Privata Tjänstebilar 1.2% 7.0% Att företag väljer laddningsbara alternativ som tjänstebilar är nu lätt att argumentera för då miljöbilspremien och det reducerade förmånsvärdet gör elbilen till ett både ekonomiskt och miljömässigt attraktivt alternativ. Den snabba utvecklingen i tjänstebilsflottan är en stark indikation på var den privata marknaden kommer att befinna sig under kommande 2-3 år. År 2020 beräknas hela 20% av landets tjänstebilar vara laddningsbara. När 1 bil av 5 rullar på el kommer företag behöva investera i laddningsinfrastruktur för att hantera detta skifte i samband med att de byter ut sin fordonsflotta.

10 Fördelar med att köra elbil

11 Fördelar med laddning på arbetsplatsen Personalomsättning Kostnadsbesparingar Ett erbjuda laddning av elbilar på arbetsplatsen är ett kostnadseffektivt sätt att minska personalomsättningen. I termer av bränslekostnader kan anställda spara upp till kr årligen på bensin-/dieselkostnader genom att skifta till elektrisk drift och ladda på jobbet. Om företaget börjar erbjuda elbilsladdning kostnadsfritt, blir kostnaden för företaget cirka 1500 kr per år och anställd. Elfordon Bensinfordon Vid köp av en eltjänstbil kommer den anställda även att få ett reducerat förmånsvärde (reducerad med kr efter regeländring januari Bränsle 1500 /år - Fordonsskatt 0 kr - Underhåll Förmånsvärde % avdragsvärde - Subvention Bränsle /år - Fordonsskatt Underhåll Förmånsvärde % avdragsvärde Skattefördelar Inköp av elbilar till fordonsflottan kvalificerar ert företag för Enhanced Capital Allowances, vilka ökar storleken på avdragsrätten ni har mot årets resultat. Vanligtvis kan 8-18% dras av årligen beroende på flottans utsläppsnivåer. Med plug-in hybrider och elbilar, kan företaget dra av 100% av anskaffningsvärdet under inköpsåret. Miljömål Införande av elbilsladdning hjälper även företag att nå sina miljömål genom att dramatiskt sänka deras CO 2 utsläpp och mängden koldioxidskatt som betalas på utsläppen. Elen som används för att ladda elbilarna och de resulterande koldioxidutsläppen kan räknas av från den totala energikonsumtionen vid inrapportering av koldioxidutsläpp. Med den genomsnittliga energimixen i Storbritannien (kol, gas och förnybar energy), sparar en elbil nästan 90% av mängden utsläpp jämfört med en bensin-/dieselbil. Positiv varumärkesutveckling Att erbjuda laddning av elbilar på arbetsplatsen ökar även ert företags anseende bland anställda och kunder. En färsk rapport på ämnet varumärkesuppfattning av Wavelenghts Consulting tillfrågade förare om de trodde att företag brydde sig om annat än att tjäna pengar. Förarna höll i mycket större utsträckning med (26% fler) om de fick reda på att företaget aktivt investerade i och uppmuntrade till elbilsladdning för sina kunder och anställda.

12 Nyckelfrågor att ta hänsyn till

13 Nyckelfrågor att ta hänsyn till Utrullningsplan Eftersom elbilsmarknaden fortfarande är i sin linda är implementeringen av elbilsladdning på arbetsplatsen inte en engångsinvestering. Det innefattar först ett testområde som redan har elbilsförare för att validera effekten. Sedan följer en strategisk utrullning över hela verksamheten som en del av den årliga budgetcykeln under följande 3-5 år i takt med att efterfrågan ökar. Med tanke på den strategiska utrullningen behöver företaget tänka på antal laddstationer i förhållande till antal elbilsförare per arbetsställe, samt förarnas varierande behov. Står bilarna parkerade på kontoret hela dagen? Man bör ha en laddstation per elbilsförare för de första 10 elbilarna på varje arbetsställe. Efter det kan förhållandet sjunka till 1 per 3, men bör inte gå under den nivån. Att inte kunna erbjuda laddningsmöjligheter för elbilsförarna har negativa effekter på nöjdhetsindex och skapar onödig friktion på arbetsplatsen. Ett talande exempel är Google och SAP som rapporterade att avsaknaden av tillräcklig laddningsinfrastruktur ledde till konflikter mellan elbilsförare. Anställda kopplade ur deras medarbetares bilar på grund av att det fanns för få uttag. Detta beteende skapade onödig friktion på arbetsplatsen och skulle lätt kunna undvikas med en lämplig strategisk utrullningsplan. Skalbarhet En annan sak att beakta är huruvida laddningen på arbetsplatsen kan skalas upp för att möta ökningen av elbilar i verksamheten. Med tanke på den exponentiella tillväxten i elbilsförsäljningen, kan företag räkna med att 9% av arbetsstyrkan kör en elbil till Detta innebär att en laddningslösning på arbetsplatsen kan behöva skalas upp från en 1 laddpunkt upp till 500 laddpunkter under kommande 5 år. Ett företag måste välja en lösning som enkelt kan utökas i enlighet med efterfrågan och integreras över flera arbetsställen samtidigt som den fortfarande är centralt styrd. Detta säkerställer att trots att antalet laddningsstationer ökar exponentiellt, kräver lösningen minimal administration och support från företaget. Företag bör även undvika att installera laddningslösningar från flera leverantörer som en del av sin strategiska utrullning, då blandade system kan bli svåra att integrera i framtiden.

14 Nyckelfrågor att ta hänsyn till Att hantera tillgänglighet Företag behöver en enkel och fritt tillgänglig metod för förare att komma åt företagets laddstationer dagligen. Exempelvis kan en smartphone användas för att kommunicera med företagets laddstationer och kontrollera huruvida en elbil har tillgång till laddstationen eller ej. Detta säkerställer att den dagliga laddningsrutinen på jobbet är så smidig som möjligt och ser till att tid och resurser inte behöver tas från verksamheten. Vissa laddningslösningar kräver brickor eller fysiska nycklar för att få tillgång till ert nätverk, men dessa fysiska lösningar kräver stora insatser resursmässigt då nycklarna behöver ställas ut, underhållas och bytas ut. En annan sak att ta hänsyn till är tillskott av nya användare av nätverket. Medan vissa laddningsstationer på arbetsplatsen enbart kommer att användas av de anställda, kan andra att behöva ge tillfällig åtkomst till besökare på ert område (exempelvis när en potentiell kund besöker ert kontor). I dessa fall kan en smartphone användas för att ge direkt åtkomst till ert nätverk, snarare än att använda en fysisk nyckel som måste lämnas ut och därmed kan orsaka onödiga fördröjningar. Nödvändiga investeringar En laddningslösning på arbetsplatsen kräver en initial investering för att påbörja en studie på plats. Bortom det kan den strategiska utrullningen under kommande år byggas in i företagets budget. Vissa leverantörer erbjuder möjligheten att leasa utrustningen under 3-5 år. Leasing låter ert företag sprida kostnaden för infrastrukturen över hela perioden för den strategiska utrullningen, snarare än att ta en stor kostnadspost i början. Detta eliminerar kapitalbehovet och lämnar kassan intakt. Leasing ger även möjlighet till att uppgradera laddningsstationerna vid förnyelse snarare än att behöva investera i ny teknik vart 3-5 år. Intäkter och utgifter Välj en lösning som låter ert företag hantera intäkter som genereras av ert nätverk. Det går att välja funktionalitet som skapar skräddarsydda intäktsmodeller baserat på användartyp, användningstid och plats. Detta hjälper företaget få täckning för energikostnader som uppstått som ett resultat av laddning. Det finns 4 huvudsakliga användningsmodeller som vanligtvis används vid laddning på arbetsplatsen: - Kostnadsfri laddning: denna modell erbjuder anställda obegränsad kostnadsfri laddning. - Kostnadstäckning för energi: denna modell tar betalt av de anställda för den energi som laddningen konsumerat för att ge företaget täckning för den kostnadsposten.

15 Nyckelfrågor att ta hänsyn till - Kostnadstäckning för energi och enhet: denna modell tar betalt av de anställda baserat på elförbrukning samt kostnaden för att tillhandahålla era laddningsstationer, vilket ger ert företag möjlighet att balansera kostnaden för energiförbrukningen och utrustningen. - Vinstgenererande: denna modell kräver att de anställda betalar en summa som gör att laddningsnätverket genererar vinst utöver kostnadstäckningen. Exempelvis kan ett företag göra kvällsarbete fördelaktigt för de anställda genom att erbjuda kostnadsfri laddning efter 17:00. En annan möjlighet vore att låta anställda ladda gratis, men att ta 20kr/ timme betalt av kunder eller besökare under de första 4 timmarna och sedan låta avgiften öka till 50kr/ timme för att uppmuntra besökaren att lämna laddstationen. Överlägsna lösningar för arbetsplatsen har ett backend system för hantering som låter ert företag använda ett flertal olika intäktsmodeller och hålla koll på energikostnader i takt med att ert laddningsnätverk växer och era behov blir mer komplexa. Förmånsvärde Att erbjuda laddning av elbilar på jobbet för förare av privata elbilar ger upphov till en löneförmån. Löneförmåner är förmåner som anställda får av sin arbetsgivare som inte är en del av deras lön. Dessa förmåner beskattas som inkomst av tjänst av Skatteverket och rapporteras in årligen via blankett. Det innebär att företaget behöver undersöka lösningar som tillåter övervakning och registrering av anställdas individuella användning av laddinfrastrukturen. Att införa en lösning som automatiskt registrerar den anställdes användning av löneförmånen gör det betydligt enklare för företaget att återrapportera och leva upp till sina skyldigheter i enlighet med den nya skattelagstiftningen.

16 Om EFUEL

17 EFUEL - Elbilsladdning på enklare sätt EFUEL Work är Sverige ledande lösning för laddning av elbilar på arbetsplatsen. Arbetsplatslösningen innefattar EFUEL s senaste generation av laddstationer med stöd för smartphone och med fri service och underhåll under hela avtalsperioden. Lösningen kan enkelt skalas upp och täcka flera arbetsställen i enlighet med era behov för elbilsladdning och kan leasas i perioder om 3-5 år. Allting kan kopplas samman på ett enkelt sätt via EFUEL s innovativa operatörs-portal. Branschens mest avancerade plattform för hantering av laddningsinfrastruktur. Med hjälp av EFUEL s system kan ert företag i realtid hantera och bevaka användning och utgifter, justera prissättning och mycket annat. Kontakt hello@efuel.se

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Destinationsladdning. elektriska fordon. Allt du behöver veta om hur man tillhandahåller laddning av elektriska fordon för dina kunder.

Destinationsladdning. elektriska fordon. Allt du behöver veta om hur man tillhandahåller laddning av elektriska fordon för dina kunder. Destinationsladdning av elektriska fordon Allt du behöver veta om hur man tillhandahåller laddning av elektriska fordon för dina kunder. Inledning Marknaden för elektriska fordon (EV) växer snabbt med

Läs mer

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030 Dags för sverige att ta ledartröjan så når vi en miljon elbilar år 2030 Så kan Sverige nå en miljon elbilar 2030 Sverige har som mål att minska utsläppen i transportsektorn med 70 % till år 2030. För att

Läs mer

Tanka med el om svenskarnas inställning till elbilar

Tanka med el om svenskarnas inställning till elbilar Fortum och Karlstad kommun inleder ett samarbete för att möjliggöra övergången till elbilar och laddhybrider i Karlstad och bidrar därmed till ett renare Karlstad. En storskalig övergång till elbilar skulle

Läs mer

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät LADDSTATIONER 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät AGENDA Marknad Typer av laddare och standarder Rekommendationer till

Läs mer

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland Projekttitel: Främjande av elbilar och dess infrastruktur Plats: Östergötland Submission date: 2016-01-

Läs mer

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur Stadsbyggnadsnämnden 2017-12-22 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen TSN/2017:68 1 (2) Torshälla stads nämnd Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få

Läs mer

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden!

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! 2 Det är dags att gå över el till! Försäljningen av elfordon och laddhybrider har det senaste året tagit fart på riktigt. De senaste 12 månaderna

Läs mer

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Nanna Wikholm Tel: 010-698 14 02 Nanna.wikholm@naturvardsverket.se PM 2016-08-30 Ärendenr: NV-05824-15 Information om stödet till laddinfrastruktur

Läs mer

MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR

MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR GREAT 10 november 2017 Research Institutes of Sweden RISE Viktoria Studien Projektet BeliEVe 2: Löptid: 2014-12-09 till 2018-05-31 Parter: RISE

Läs mer

Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar?

Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar? Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar? En intervjustudie med privatbilister och förmånsbilister, samt några leasingbolag 2014-05-02 FÖRORD Miljöförvaltningen i Stockholm stad vill ha ett underlag

Läs mer

Elbilsladdning med HALOWallbox

Elbilsladdning med HALOWallbox Elbilsladdning med HALOWallbox NEWEL har nu färdigställt installationen av infrastruktur för elbilsladdning hos er. Vi vill gratulera till er nya anläggning som tar oss ett steg närmare till en fossilfri

Läs mer

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet!

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! 2 Elbilarna kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige.

Läs mer

Elfordon i samhället. Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten

Elfordon i samhället. Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten Elfordon i samhället Anders Lewald, Linda Rinaldo, Erik Svahn Energimyndigheten Vad styr elfordonsutvecklingen? Vilka är de starkaste drivkrafterna för elfordon nu? Styrmedel om ökad energieffektivitet,

Läs mer

Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder

Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder Säkrad räckvidd Vi bygger ut stationär räckviddsförlängning i Sverige och gör

Läs mer

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN.

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe Enkel laddning. wallbe är en tysk aktör inom elbilsladdning och startade sin verksamhet redan 2009. Vi är idag den mest flexibla aktören på marknaden inom laddprodukter

Läs mer

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN.

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe Enkel laddning. wallbe är en tysk aktör inom elbilsladdning och startade sin verksamhet redan 2009. Vi är idag den mest flexibla aktören på marknaden inom laddprodukter

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg. SID 1(5) Elbilsstrategi Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(5) Helsingborgs stads styrdokument Aktiverande syftar

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser? Samtal på scen med ett par bostadsrättsföreningar Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

Volvo Cars Electrification Strategy

Volvo Cars Electrification Strategy Förutsättningar för svenska biltillverkare i jämförelse med europeiska konkurrenter på elbilsområdet Volvo Cars Electrification Strategy Paul Gustavsson Director of Electrification Strategy at Volvo Cars

Läs mer

Vi laddar Sverige! 2

Vi laddar Sverige! 2 1 2 Vi laddar Sverige! Dagens seminarium Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden Vad säger Elsäkerhetsverket Vi laddar Sverige Vad kan vi erbjuda GARO standards teknik Laddkoll

Läs mer

Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen

Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen Ett av vår tids största miljöhot är global uppvärmning på grund av utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Koldioxidutsläppen orsakas främst av förbränning

Läs mer

Det handlar om hybrid. HybrId systemet

Det handlar om hybrid. HybrId systemet Det handlar om hybrid HybrId systemet det HaNdLar Om HybrId sedan 2003 geesinknorba erbjuder hybridsystem för sina geesinknorba baklastare. under 2009 vann Hybrid plug-in systemet CIWm recycling Award

Läs mer

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos - Geografirapport 217 har genomförts av Miljöfordon Sverige och Clevery. Pernilla Hansson, projektledare Miljöfordon Syd 217-2-1 1 Innehållsförteckning

Läs mer

LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE

LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE LADDAT FÖR ELEKTRIFIERING GÄVLE 2014-10-23 OLLE JOHANSSON VD, POWER CIRCLE OM POWER CIRCLE PARTNERFÖRETAG/FINANSIÄRER GÄVLE DÄR ALLT BÖRJADE? ELBILSVERIGE 2009 166 laddbara fordon i Sverige 50-tal laddstolpar

Läs mer

El framtiden för transportsektorn

El framtiden för transportsektorn El framtiden för transportsektorn Marie Fossum, Fortum Örebro, 12 May 2009 1 Fordonsrelaterade utsläpp ökar Antalet bilar i världen växer stadigt. samtidigt ökar utsläppen från transportsektorn kraftigt

Läs mer

Strategi för en fossilfri fordonssektor. Clean Motion AB

Strategi för en fossilfri fordonssektor. Clean Motion AB Strategi för en fossilfri fordonssektor Clean Motion AB Vår uppfattning är att utredningen SoU 2013:83 inte är en relevant utgångspunkt för utformandet av en strategi för fossilfri fordonsflotta då ingen

Läs mer

BIL Sweden. Elbilar/plug-in-hybrider hur många fordon kommer vi ha de närmsta åren!?

BIL Sweden. Elbilar/plug-in-hybrider hur många fordon kommer vi ha de närmsta åren!? Elbilar/plug-in-hybrider hur många fordon kommer vi ha de närmsta åren!? Vart vill vi, mål som styr!? Klimatpolitiskt ramverk och klimatlag beslutades 15 juni 2017. Träder ikraft 1 jan 2018. Senast år

Läs mer

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem.

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. Elbilsladdning Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. 2 Eldrivna fordon Det här är bara början... Eldrivna fordon blir en allt vanligare syn på svenska vägar i takt med att de stora biltillverkarna

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-19 13:00-16:30 Plats: 9 RJL 2016/79 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Utbyggnad av infrastruktur för laddstolpar Beslut Nämnden

Läs mer

LADDA DIN ELBIL. Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer

LADDA DIN ELBIL. Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer LADDA DIN ELBIL Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer INNEHÅLL Vad kostar det att köra en elbil? s. 3 Laddningsalternativ s. 4-7 Leverantörer av laddare s. 8-9

Läs mer

EUROPEAN UNION European Regional Development Fund

EUROPEAN UNION European Regional Development Fund Vi utvecklar världens främsta gränsregion för biogas och el till fordon! Det började med två ministrar ett gemensamt projekt med Norges Vegdirektorat, Transnova och NVE där huvuduppgiften är att planera

Läs mer

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Vattenfall InHouse Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Hållbarhet är det viktigaste för framtiden Idag ställer era kunder krav. De förväntar sig att hotellrummets värme och livsmedelsaffärens

Läs mer

Remissvar SOU 2016:33

Remissvar SOU 2016:33 Remissvar SOU 2016:33 Power Circles remissyttrande avseende betänkandet Ett bonus-malussystem för nya lätta fordon (SOU 2016:33) Sammanfattning Power Circles kommentarer i sammanfattning: Det måste finnas

Läs mer

Fixa laddplats. Steg för steg-guide

Fixa laddplats. Steg för steg-guide Fixa laddplats Steg för steg-guide Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt.

Läs mer

SELF-i Svensk Enkät Laddbara Fordon introduktion/inledning.

SELF-i Svensk Enkät Laddbara Fordon introduktion/inledning. SELF-i Svensk Enkät Laddbara Fordon introduktion/inledning robert.granstrom@testsitesweden.com Att ta en SELF-i Inspiration från Norge Studie av TÖI 2014 Första nationellt övergripande enkät Hyffsad tillgång

Läs mer

Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats.

Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Fixa laddplats Steg för steg-guide lägenhet/fastighetsägare Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats.

Läs mer

Instruktion till sökande inom Klimatklivet

Instruktion till sökande inom Klimatklivet Naturvårdsverket, augusti 2018 1(7) Instruktion till sökande inom Klimatklivet Klimatklivet kan ge stöd till åtgärder som bidrar till att öka takten att nå miljömålet Begränsad klimatpåverkan. Inom Klimatklivet

Läs mer

Så ska vi bli fossilfria inom en generation

Så ska vi bli fossilfria inom en generation Så ska vi bli fossilfria inom en generation Lasse Ejeklint Maj 2018 1 Sverige har satt målet att vara klimatneutralt år 2045 72-1% 53-5% 11 1990 2016 2045 Växthusgasutsläpp Sverige, MtCO2e N men då måste

Läs mer

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt 2 Välj eller Mycket har hänt i teknikväg de senaste åren en utveckling som gjort det både enklare och billigare att ladda

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Eva Sunnerstedt, Stockholms stad och projektledare för Fixa laddplats Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet?

Läs mer

Tekniska verken/clever

Tekniska verken/clever Tekniska verken/clever Elbilsladdning Kunddag på MSE 8 november Tekniska verken Mikael Blom Key Account Manager CLEVER Sverige AB Affärsidé Skandinaviens ledande elbilsoperatör Grundades i Sverige 2015,

Läs mer

FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG

FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG FLER ELBILAR I ÖRESUNDSREGIONEN EN INSPIRATIONSKATALOG Förord Kära läsare! Du har fått inspirationskatalogen "Fler elbilar i Öresundsregionen". Katalogen innehåller ett antal förslag på hur svenska och

Läs mer

ELEKTRIFIERING AV FORDON. Mazdak Haghanipour Power Circle

ELEKTRIFIERING AV FORDON. Mazdak Haghanipour Power Circle ELEKTRIFIERING AV FORDON Mazdak Haghanipour Power Circle OM POWER CIRCLE Varför el? VARFÖR ELEKTRIFIERING? 1. Securityofsupply minskat beroende av importerad olja 2. Förbättrad luftkvalitet 3. Minskade

Läs mer

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020 Att ladda en elbil Innehåll Ladda elbil Publik och privat miljö Vem erbjuder vad? Ladda snabbt eller långsamt? Vad bör man tänka på om man vill skaffa laddplats till elbilen? 2 Hur lång tid att ladda?

Läs mer

ALD Electric. plug-in hybridbilar för alla. Behöver du mer information eller har du några frågor? Besök oss på aldbilleasing.se

ALD Electric. plug-in hybridbilar för alla. Behöver du mer information eller har du några frågor? Besök oss på aldbilleasing.se ALD Electric plug-in hybridbilar för alla Bilar är bilar. Det är människorna bakom som gör skillnad. Supermiljöbilar har väl kända positiva effekter på miljön i form av minskade CO2-utsläpp och minskade

Läs mer

SELF-i Svensk Enkät Laddbara Fordon introduktion/inledning.

SELF-i Svensk Enkät Laddbara Fordon introduktion/inledning. SELF-i Svensk Enkät Laddbara Fordon introduktion/inledning robert.granstrom@testsitesweden.com Att ta en SELF-i Inspiration från Norge Studie av TÖI 2014 Första nationellt övergripande enkät Hyffsad tillgång

Läs mer

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet efordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya laddstationer

Läs mer

Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt

Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt Bakgrund Sju av riksdagens åtta partier står bakom målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030, som av miljömålsberedningen

Läs mer

Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016

Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016 Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016 Bakgrund Sju av riksdagens åtta partier står bakom målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta till

Läs mer

Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet Information om investeringsstöd till laddinfrastruktur inom Klimatklivet Dokumentet innehåller information om investeringsstöd från Klimatklivet för publika laddningsstationer. Alla typer av organisationer

Läs mer

Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun.

Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Bilaga 1, tillhörande ärende: Förslag om införande av elbilar i den centrala fordonshanteringen inom Alingsås Kommun. Så fungerar en elbil En renodlad elbil har inget avgasrör och ger inga utsläpp i gatumiljö.

Läs mer

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd till dig som vill installera laddstation i din bostadsrättsförening Förberedelser För att

Läs mer

Betalningsmodeller för el-laddning. För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon

Betalningsmodeller för el-laddning. För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon Betalningsmodeller för el-laddning För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon Sätt att ta betalt för publik el-laddning Laddning i publik miljö har under en introduktionsfas varit gratis i Sverige

Läs mer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya

Läs mer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer 1 (5) Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer Bakgrund Den 8e december 2015 beslutade tekniska nämnden att godkänna utredning kring laddstolpars placering i Järfälla, Dnr Ten 2015/549.

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

Vattenfall InHouse. Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar

Vattenfall InHouse. Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar Vattenfall InHouse Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar En helhetslösning för hållbar el, värme och laddning Det unika med InHouse är enkelheten Solceller, värmepumpar och laddboxar till

Läs mer

En analys av Elbilsla get i Go teborg

En analys av Elbilsla get i Go teborg Skandinaviskt Elbilssekretariat En analys av Elbilsla get i Go teborg Sammanfattning Sverige ska, enligt de mål som är antagna nationellt, vara klimatneutralt år 2050. Redan år 2030 ska landet ha en fossiloberoende

Läs mer

Dagens seminarium. Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden. Vad säger Elsäkerhetsverket. Midroc Electro Vad kan vi erbjuda

Dagens seminarium. Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden. Vad säger Elsäkerhetsverket. Midroc Electro Vad kan vi erbjuda 1 Välkomna! Dagens seminarium Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden Vad säger Elsäkerhetsverket Midroc Electro Vad kan vi erbjuda GARO standards teknik Laddkoll hur fungerar

Läs mer

TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS.

TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS. TACK FÖR ATT DU KÖR EN TOYOTA PRIUS. Skandinaviens mest nöjda bilägare i mellanbilsklassen kör Toyota Prius 2007-2010. - AUTOINDEX 2011 Hybridåret 2012. Smygpremiär 3 X Prius. Som Priusägare är du redan

Läs mer

Miljövänligt låter bättre. Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar

Miljövänligt låter bättre. Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar Miljövänligt låter bättre Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar Ensto Chago Miljövänligt låter bättre Vad är det första som slår dig när du möts av en stadsmiljö med bara elfordon? Att trafiken är

Läs mer

Fossilfria drivmedel vilken strategi ska jag välja? Britt Karlsson Green Regional utveckling, Miljö

Fossilfria drivmedel vilken strategi ska jag välja? Britt Karlsson Green Regional utveckling, Miljö Fossilfria drivmedel vilken strategi ska jag välja? Britt Karlsson Green Regional utveckling, Miljö britt.karlsson-green@skane.se Budskap Huvudsaken är att vi alla i högre utsträckning gör andra val! Att

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

Vattenfall InHouse. Investera i framtidens energilösningar. Utan att binda kapital och satsa tid.

Vattenfall InHouse. Investera i framtidens energilösningar. Utan att binda kapital och satsa tid. Vattenfall InHouse Investera i framtidens energilösningar. Utan att binda kapital och satsa tid. Framtidens möjligheter som tjänst Nu erbjuder vi framtidens energilösningar som så kallade Managed Services.

Läs mer

Perspektiv på eldrivna fordon

Perspektiv på eldrivna fordon Perspektiv på eldrivna fordon Perspek'v på elfordon Elbilens historia Varför är elfordon bra? Kommer vi kunna göra så många elfordon som vi vill? Elfordon och energiproduk'on Elfordon och infrastruktur

Läs mer

Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer

Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer BERÄKNA UTSLÄPPSMINSKNING FÖR PUBLIKA LADDNINGSSTATIONER INOM Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer Dokumentet innehåller verktyg för beräkning av utsläppsminskning för

Läs mer

Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm. Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad

Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm. Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad Elbilarna är här! Varför elbilar? Grön profil till organisationen Bidrar till en bättre miljö både globalt och

Läs mer

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening!

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! www.cacharge.com Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! CaCharge laddar många bilar till en mycket låg kostnad. Vår vision är att erbjuda kostnadseffektiv laddning åt alla för att möjliggöra en

Läs mer

Interpellationssvar laddinfrastruktur

Interpellationssvar laddinfrastruktur KSKF/2017:586 1 (1) Interpellationssvar laddinfrastruktur Magnus Arreflod (MP) har till Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ställt en interpellation angående laddinfrastruktur. När kommer ni

Läs mer

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening!

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! www.cacharge.com CaCharge laddar många bilar till en mycket låg kostnad. Vår vision är att erbjuda kostnadseffektiv laddning åt alla för att möjliggöra en

Läs mer

Elbilsläget 2018 Prognos elbilsutvecklingen Daniel Kulin & Alexandra Andersson, Power Circle

Elbilsläget 2018 Prognos elbilsutvecklingen Daniel Kulin & Alexandra Andersson, Power Circle Elbilsläget 2018 Prognos elbilsutvecklingen 2019-2045 Daniel Kulin & Alexandra Andersson, Power Circle 2019-01-28 Elbilsläget 2018 med ny prognos Månatlig statistik över laddbara fordon i trafik Databas

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-12-01 298 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Vi tror att el kommer att vara ett självklart drivmedel för bilar i framtiden Elbil Dalarna

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Utredning avseende klimatkompensering

Utredning avseende klimatkompensering Utredning avseende klimatkompensering Uppsala Utkast 2011-06-30 Reviderad Tema projektledare Box 237 751 05 Uppsala Tel: 018-17 08 10 Fax: 018-17 08 75 Upprättad av: Fredrik Sadjak Granskad av: Gunnar

Läs mer

Ett laddat projekt kring fossilfria transporter

Ett laddat projekt kring fossilfria transporter Ett laddat projekt kring fossilfria transporter Miljöfordonsdagen 2019 2019-05-23 Ursula Hass, delprojektledare ELS Övergripande mål Andelen transporter som utförs med elfordon eller andra fossilfria drivmedel

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för laddningsinfrastruktur

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för laddningsinfrastruktur Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för laddningsinfrastruktur Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2019-02-13, 7 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning

Läs mer

Olle Johansson VD, Power Circle. Bollnäs 2013-11-28

Olle Johansson VD, Power Circle. Bollnäs 2013-11-28 Olle Johansson VD, Power Circle Bollnäs 2013-11-28 OM POWER CIRCLE POLITIK OCH MILJÖ VARFÖR ELEKTRIFIERING? Interna'onellt; 1. Security of supply minskat beroende av importerad olja 2. Förbä>rad lu?kvalitet

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL HITTAR DU PÅ www.energikontorvast.se/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler fastighetsägare installerar laddplatser

Läs mer

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M).

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M). Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-05-17 p. 18 Laddstationer för elcyklar.

Läs mer

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Laddfordon och laddinfrastruktur Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Mot noll nettoutsläpp i transportsektorn Antal laddfordon Laddfordon i Sverige 60000 Laddfordon i Sverige Största

Läs mer

Bilpool för tjänstebilar

Bilpool för tjänstebilar 1(5) Kommunstyrelsen 2014-05-26 Bilpool för tjänstebilar Ärendet Kommunens tjänstebilar (bilar som används i tjänsten) hanteras av respektive förvaltning. Endast ett fordon klarar de miljökrav som är beslutade

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun.

Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för laddinfrastruktur i Örebro kommun. Örebro kommun 2017-03-08 Ks 242/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR LADDINFRASTRUKTUR I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM

Läs mer

Fleet Management Stockholms stad

Fleet Management Stockholms stad Fleet Management Stockholms stad TJÄNSTEBILSFLOTTAN KAN MAN GÖRA NÅGOT OCH VAR BÖRJAR MAN? Leopold Malmqvist Fordonsstatistik - Halvår 2018 Inköp 2018 929 st fordon 38 st specialfordon (diesel), varav

Läs mer

Jenny Miltell, 2013. ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway

Jenny Miltell, 2013. ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway Jenny Miltell, 2013 ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway Följ bilen: vilken bil och när? Vilken laddinfrastruktur krävs? Endast ACladdning (3 kw) AC halvsnabb laddning (6 10 kw) På

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare vill ladda vid bostaden Enkelt att skapa säker

Läs mer

DINA VAL SPELAR ROLL

DINA VAL SPELAR ROLL DINA VAL SPELAR ROLL Vad? Interreg-projektet Green Drive Region jobbar för att du som bilist enkelt ska kunna byta till fordon som drivs av el, vätgas eller biodrivmedel som till exempel biogas och biodiesel.

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK. Fastighetsmässan

FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK. Fastighetsmässan FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK Fastighetsmässan 2017-03-16 DAGENS SEMINARIUM Utvecklingen på marknaden Laddinfrastruktur Typ av laddare Viktigt att tänka på vid etablering Prismodeller Sammanfattning ANTALET

Läs mer

THE FUTURE IS ELECTRIC.

THE FUTURE IS ELECTRIC. När du älskar att köra THE FUTURE IS ELECTRIC. BMW Northern Europe 03/2018 När du älskar att köra LADDGUIDE. SNABBFAKTA. V = volt A = ampere W = watt kwh = kilowatttimme enhet för elektrisk spänning enhet

Läs mer

Rese- och transportpolicy

Rese- och transportpolicy 2017-01-19 Handläggare Marie Lindström Kansli- och utredningsavdelningen 15KS/380 Kommunstyrelsen Rese- och transportpolicy Förslag till beslut 1. Förslag till rese- och transportpolicy godkänns. 2. Bilpolicy,

Läs mer

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet.

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet. Annons Hela denna bilaga är en annons från BMW Annons BMW The all-new i BMW X5 www.bmw.com När Sheer du älskar Driving att köra Pleasure allt annat än statisk elektricitet. BILEN SOM ÄR BYGGD AV KOL ISTÄLLET

Läs mer

PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE. Din kompletta börsarena

PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE. Din kompletta börsarena PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE Din kompletta börsarena TILLSAMMANS SKAPAR DE VÄLMÅENDE BOLAG RUSTADE FÖR FRAMTIDEN FOKUS PÅ TILLVÄXT välkommen till din börsarena Alla är överens om att

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur

Riktlinjer för laddinfrastruktur Riktlinjer för laddinfrastruktur Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Uppdrag... 3 Syfte... 3 Avgränsning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12 Vilken miljöbil ska man välja? Örebro 2009-05-12 Mina kontaktuppgifter Jonas Lööf Kemiingenjör och miljövetare Arbetat med miljöbilar sedan 1997 Projektledare Miljöfordon Syd jonas@miljofordonsyd.se Mobil:

Läs mer

Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N

Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N B E TA L N I N G S M O D E L L E R F Ö R E L- L A D D N I N G Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N Sätt att ta betalt för publik el-laddning

Läs mer