Destinationsladdning. elektriska fordon. Allt du behöver veta om hur man tillhandahåller laddning av elektriska fordon för dina kunder.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Destinationsladdning. elektriska fordon. Allt du behöver veta om hur man tillhandahåller laddning av elektriska fordon för dina kunder."

Transkript

1 Destinationsladdning av elektriska fordon Allt du behöver veta om hur man tillhandahåller laddning av elektriska fordon för dina kunder.

2 Inledning Marknaden för elektriska fordon (EV) växer snabbt med försäljningen av elbilar som har fördubblats under För alla affärsrörelser som har besöksparkering erbjuder en installation av laddningsstationer för elbilar en mängd lönsamma möjligheter att attrahera detta nya marknadssegment och ge ökad service gentemot befintliga kunder. Med den ökande efterfrågan på elfordon följer en stigande efterfrågan på infrastruktur för laddning. På samma sätt som en hotellgäst eller kafékund förväntar sig tillgång till WiFi, förväntar sig elbilsförare att kunna ladda där de parkerar under en timme eller mer. Denna rapport syftar till att ge en inblick i allt du behöver veta om laddlösningar och laddning av elektriska fordon för dina kunder eller användare av dina parkeringsplatser. När du läst klart kommer du ha god insikt i: Den elektriska fordonsindustrin och profilen på elbilsförare De kommersiella fördelarna med att installera laddningsstationer Viktiga faktorer vid val av leverantör

3 Innehåll 1.Industribakgrund och tillväxtutsikter Exponentiell försäljningstillväxt inom området Växande val av elbilar från konsumenter Framtida projicering av försäljningen av elektriska fordon Skillnaden mellan tankning och laddning Laddningstider för elfordon 2.Profil på elbilsförare 3.Kommersiella möjligheter och fördelar Attrahera och behålla kunder Belöna lojala kunder Öka besökstiden Stärk er gröna profil Positiv varumärkesimage PR- och marknadsmöjligheter Skapa en ny intäktskälla 4.Modell för återbetalningstiden 5.Viktiga faktorer Uppkopplad lösning Tillgänglighet Möjlighet att generera intäkter Alternativ för att hyra lösning Engagerad användarbas i nätverket Dedikerad support 6.Om EFUEL

4 Industribakgrund och tillväxtutsikter

5 Industribakgrund och tillväxtutsikter Det pågår en exponentiell försäljningstillväxt av elbilar Försäljning av elbilar/plug-in vehicle (PiV) har ökat tiofalt de senaste 4 åren (Fig. 1). Under juli 2016 passerade Sverige registrerade bilar och prognosen är att vi ser fler än ägare av laddbara fordon till årskiftet. Det innebär en ökning på över 1000 % de senaste åren och försäljningen har nu nått exponentiell tillväxt. 30, , , , ,00 0 Exponentiell försäljning av elbilar (PiV) 5, Alternativen av elbilar växer Elbilar i % av nybilsförsäljning Det finns redan 35 olika elbilar och laddhybrider till försäljning i Sverige från de flesta större tillverkare. Dessa inkluderar BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen, Nissan, Renault, Volvo, Tesla, Mitsubishi och Nissan. Denna ökade valmöjlighet har bidragit till att elbilar nu står för närmare 4 % av all nybilsförsäljning. (Fig. 2). 2.00% 1.80% 1.60% 1.40% 1.20% 1.00% 0.80% 0.60% 0.40% 0.20% 0.00% Jan-13 May-13 Sep-13 Jan-14 May-14 Jan-16 Jan-15 May-15 Sep-15 Sep-14 Departementet för Transporter och EU förutspår att Sverige kommer att addera elbilar till Detta skulle vara en betydande ökning till omkring 9% % av alla Sveriges bilar. (Fig. 3). Projicering av elfordon i % av nybilsförsäljningen 10% of new cars Detta innebär att inom 4 år kommer var 5:e såld bil att vara eldriven, med förare som förväntar sig att finna laddningsstationer på sina mest välbesökta resmål. 3.5% of new cars 19% of new cars

6 Industribakgrund och tillväxtutsikter Skillnaden mellan tankning och laddning Med en bil med förbränningsmotor är vi vana att köra tills tanken nästan är tom innan man tar en tur till bensinstationen. Att ladda en eldriven bil å andra sidan är smidigt och problemfritt. Mönstret för laddning av elbilar är mer likt din mobiltelefon och fungerar enligt en fyll-på-modell. Det innebär att du laddar batteriet varje gång du stannar till en timme eller längre - kan vara i ditt hem eller annan destination som snabbköp, gym eller hotell - med förare som ofta laddar flera gånger under dagen. Trots att vi tänker på bilar som mobila objekt, tillbringar de i verkligheten 95 procent av tiden stillastående. Det betyder att 22 timmar om dagen i genomsnitt är bilen oanvänd. Med eldrivna bilar använder förare parkeringstiden för att ladda batteriet, i trygg vetskap om att det är fullt när de återkommer. Inbyggt i detta beteende är förhoppningen om att det ska finnas en laddningsstation på de platser där de parkerar. Laddningstider för elbilar Användning Laddningshastighet Strömmärkdata Räckvidd i km per timme (RPH): * Sakta Hemma 3-stifts-kontakt < 3 kw Upp till 16 km RPH Långsam Hemma- laddenhet 3,7 kw Upp till 24 km RPH Snabb Typisk destination och arbete 7kW - 22kW km RPH Blixtsnabb Motorvägarbensinstationer 50 kw 120 kw Full laddning 15 min till 1 tim *Industrigenomsnitt.

7 Industribakgrund och tillväxtutsikter Det befintliga offentliga laddningsnätverket i Sverige Från och med 2016 finns det ca 2000 offentligt tillgängliga laddningsstationer i Sverige fördelat på cirka 600 olika platser. Långsamma laddningsstationer - 44 % Cirka 44 % är hemmaladdning eller långsamma laddningsstationer (< 3-3,7 kw). Dessa laddar en elbil med en räckvidd på upp till 24 km per timme. De är idealiska för platser som erbjuder laddning över natten, men kan frustrera förare om de försöker ladda under dagen på grund av sin lägre laddningshastighet. Destinationsladdning- 33,5 % Ungefär 33,5 % av dessa stationer ger snabb laddning (7-22 kw). Dessa stationer fyller på en elbil med runt km räckvidd per timmes laddning. Laddstationer för destinationsladdning ger rätt balans mellan kostnad och bekvämlighet för elbilsförare. Från ett företagsperspektiv är destinationsladdare bra prissatta och enkla att installera, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ. Snabbladdning - 23,5 % Omkring 23,5 av dessa är blixtsnabba laddstationer, som kan ge upp till 120 kw effekt och ger en elbil ca 320 km räckvidd per timme. De flesta superchargers finns vid bensinstationer vid motorvägarna och är lämpliga för långkörningar då föraren är under tidspress. Blixtsnabba laddare förbrukar dock mycket ström och är därför är mycket dyra att köpa, installera och underhålla (i allmänhet börjar kostnaden på kr och uppåt). Långsam laddare Blixtsnabba laddare 44 % 23,5 % Destination sladdare laddare 23,5 %

8 Profil på elbilsförare

9 Profil på elbilsförare Vem kör elbil? 70 procent av elbilsförarna tillhör sociodemografiska grupp A eller B.* Över 90 procent av förarna är män.* Nästan 60 procent är mellan år.* *Studie av gjord av Engelska POD Point år 2015 på 300 elbilsförare. Vad söker de efter vid laddning? Laddningsstationer som är pålitliga och enkla att använda samt som kan aktiveras av smartphone-appar. De vill inte binda sig till medlemskap eller abonnemang. De samtycker starkt till parkeringsbegränsningar, så att icke-elbilar inte kan blockera utrymmen avsedda för laddning (detta kallas "ICE-ing" eftersom utrymmet är blockerat av ett fordon med "internal combustion engine"). Var är de aktiva? Det är ett starkt community och många elbilsförare är aktiva på internetforum och sociala medier som Facebook och Twitter. De använder dessa kanaler för att sprida information om nya installationer av laddningsstationer eller helt enkelt tillhandahålla uppdateringar på platser de nyligen har slutat att ladda på, ofta med foton. Detta ger en fantastisk möjlighet för ökad exponering av laddstationen som de har besökt. Hur mycket förväntar sig förare av elbilar att betala? En av de viktigaste sakerna som förare efterfrågar är rättvis prissättning. En undersökande enkät på fler än 300 elbilsförare som gjordes i England år 2015, rapporterade att över 70 procent av förarna var nöjda med att betala minst 15kr eller mer per timme för laddning på platser de besöker regelbundet. 40 procent av deltagarna var nöjda med att betala 25kr eller mer, medan 8 procent fortfarande var villiga att betala 60kr/timme för att använda blixtsnabba laddare, när det är på resande fot.

10 Kommersiella möjligheter och fördelar

11 Kommersiella möjligheter och fördelar 1.Öka er servicenivå gentemot nya och befintliga kunder Elbilsförare fattar beslut om var man ska shoppa, parkera och bo baserat på tillgängligheten av laddningsutrustning, eftersom de behöver kunna ladda sina fordon. Den största utmaningen för elbilsägare är fortfarande räckviddsångest. Det innebär att elbilsägaren måste planera sin körning utifrån möjligheten till laddning. Företag med offentliga laddningsstationer har en unik möjlighet att attrahera och behålla detta nya kundsegment. Genom att tillhandahålla laddningsstationer uppmuntrar din affärsrörelse starkt elbilsförare att välja dig framför en konkurrent. Oavsett om det gäller offentlig sektor, retail, garage, hotel eller dig som fastighetsägare, kommer möjligheten till laddning ses som en hygienfaktor inom kort. 2.Belöna lojala kunder En annan fördel är möjligheten att belöna lojala kunder och medlemmar med gratis eller rabatterad laddning vid era laddstationer. Detta kan stärka kundernas lojalitet och öka frekvensen samt längden på kundens besök. Det finns otaliga möjligheter att integrera "elbilsladdning-som-en-belöning" med befintliga verksamhetsmål. En Svensk stor möbelkedja erbjuder exempelvis gratis elbilsladdning för kunder som har registrerat sig och använder deras nya kund-app. I detta fall används elbilsladdning som en belöning för att öka antalet besökare och appanvändare 3.Öka besökstiden Ett antal studier har bekräftat förbättringen av kunders besökstid, när förare laddar sina elbilar vid sitt favoritresmål. Mest noterbar är den nio månader långa studie som lågprisvaruhuset, Target genomförde med 12 laddpunkter vid ett av sina viktigaste varuhus i Kalifornien. Under denna period utfördes unika laddningar av kunder som shoppade på Target. Elbilsförare spenderade i genomsnitt 70 minuter på laddning per besök, vilket resulterade i en ökning med 50 minuter gentemot deras kunders genomsnittliga besökstid. Dessa nya kunder spenderade nästan en hel extra timme på Target med shopping och förströelse. Som en följd av studien beslutade Target att etablera laddning för elbilar på ytterligare 80 butiker i USA.

12 Kommersiella möjligheter och fördelar 4.Stärk er gröna profil Införande av elbilsladdning vid er verksamhet bidrar till att framhålla er position som en hållbar verksamhet och skapar möjlighet för er kunder att välja hållbarare alternativ för transport. Vissa certifieringar kräver nu även elbilsladdning som ett villkor för godkänd certifiering. Med rätt profil och certifieringar hjälps medvetna konsumenter, inte bara elbilsförare, att välja att besöka ledande hotell, sevärdheter, restauranger och affärer som är profilerade som hållbara mötesplatser. 5.Positiv varumärkesimage Att tillhandahålla elbilsladdning på er verksamhet förbättrar ditt varumärkesanseende bland anställda och kunder. En färsk rapport om varumärkesuppfattning av undersökningsbyrån Wavelengths Consulting frågade förare om de trodde, att vissa företag brydde sig om mer än att bara tjäna pengar. Antalet förare som samtyckte med påståendet ökade med 26 %, när de blev medvetna om att företaget aktivt stött och investerat i elbilsladdning för sin personal och sina kunder. 6.PR- och marknadsmöjligheter Möjligheten till elbilsladdning är något att basunera ut och dela med andra. Installationer av elbilsladdning rapporteras i pressen, bloggas om, tvittras, delas och gillas på nätet hela tiden. Förare är mycket stödjande av platser som väljer att installera laddningsstationer och visar ofta stöd på sociala medier. Detta innebär att det finns mängder med hållbara möjligheter att höja medvetenheten om ditt varumärke eller företag, både på nätet och i verkligheten. Det kundstöd eller den täckning du får kan vara ovärderlig för både uppfattningen av varumärket och att locka nya kunder.

13 Kommersiella möjligheter och fördelar 7.Skapa en nya intäktskällor Elbilsladdning kan vara en intäktsgenererande investering. Genom att ta en användningsavgift på tim- eller dagsbasis av besökaren kan investeringen snabbt bli lönsam. Inkomstmöjligheten kan enkelt styras efter dygnets timmar eller baseras på vem som besöker platsen. Med bra system får ni som en enkel överblick över intäkter och kostnader. Modell 1 Modell 2 Modell 3 Modell 4 Gratis Kostnadstäckning för elektricitet Total kostnadstäckning Vinstgenererande

14 Payback Period

15 Återbetalningstid Nedan finns två återbetalningsmodeller för installation av elbilsladdning för ditt företag (d.v.s. hur många år det skulle ta att ersätta din investering enbart via användning av laddningsstationer). Denna modell är beräknad på installation av 2 st dubbla laddenheter på vägg (lämpligt för laddning av upp till fyra elektriska bilar samtidigt). Sammanlagd abonnemangskostnad 4 laddpunkter: 1.980kr/månad Totalt: kr/år Kort stopp 20kr/tim. Statistik för genomsnittlig laddning är 1,5 timmar/punkt per dag. Årlig energikostnad: kr Årlig intäkt: kr Årlig vinst: kr Årlig vinst efter leasingkost kr Med en besökare per dag/punkt är EFUEL s lösningar lönsamma redan från första året. (Beräkningen baseras på svensk statistik på genomsnittlig laddtid och förbrukning i Kw/h)

16 Viktiga faktorer

17 Viktiga faktorer Nedan listar vi viktiga faktorer att tänka på när du väljer laddningslösning för elbilar för att säkerställa bästa möjliga upplevelse för både dig och dina kunder / besökare. 1.Uppkopplad lösning Betänk att en uppkopplad laddningslösning för elbilar, som kan administreras centralt, driftas och enkelt skalas upp, kan hjälpa dig att spara tid och arbete. Uppkopplade lösningar registrerar användningsdata och hanterar tillgång och avgifter via centralt administrerade backend. En centralt hanterad lösning kommer att minska kostnader kopplade till hanteringen av nätverket då det växer. Genom att använda en lösning som kan administreras med en enda programvara, kan ditt nätverk av laddpunkter administreras av en person. Därtill hjälper erhållen information företag att optimera sina nätverk för maximal effektivitet. 2.Tillgänglighet Elbilsladdning måste komplettera kundens upplevelse och inte försvåra den. Föråldrade laddstationer använder kort och fysiska nycklar (som RFID-kort) för att ge dina kunder tillgång till laddning. Likaså kan vissa nätverk kräva abonnemangsbetalning eller medlemskap. Fysiska åtkomstnycklar har en benägenhet att fela och medför en stor supportinsats eftersom de behöver utfärdas, upprätthållas och ersättas. Pollett- eller myntdrivna stationer måste tömmas manuellt av värdanläggningen när den blir full. Dessutom sänker obligatoriskt medlemskap eller abonnemangsavgifter kvaliteten på användarens upplevelse, eftersom de begränsar förmågan hos förare som är nya eller tillfälliga användare av nätverket att enkelt påbörja laddningen. Företag bör överväga smartphone-aktiverade laddningsstationer som kan initieras via en mobil app. Denna modell innebär flera fördelar. Det tillåter företaget att spåra användning i deras nätverk mer i detalj. Det möjliggör också för en verksamhet att enkelt inkassera intäkter om de önskar införa betalning på sina laddstationer. Slutligen garanterar det en pålitlig och lättanvänd upplevelse för förarna.

18 Viktiga faktorer 3.Möjlighet att generera intäkter Om du inte vill erbjuda gratis laddning, alternativt vill ha möjligheter att ta betalt i framtiden. Är det viktigt att ni tittar på en lösning som stödjer det. Denna användningsavgift skulle kunna användas för att täcka kostnader och generera vinst. De bästa lösningarna låter dig inte bara att ställa in och hantera tariffer, utan även erbjuda funktionalitet för att skapa kundanpassade intäktsmodeller baserade på typ av användare, tid och plats. Intäktsmodeller bör vara enkelt konfigurerbara av din verksamhet genom ett bakgrundssystem. 4.Alternativ för att hyra hårdvara Vissa leverantörer erbjuder möjligheten att hyra dina laddningsstationer på 3-5 års sikt. Att hyra tillåter ditt företag att sprida infrastrukturkostnaden hellre än att ta en större initial investering. Detta minimerar kapitalbindning och de eventuella kostnader det medför. Genom att hitta ett alternativ för hyra från en operatör kan kassan hållas intakt och ni som företag säkerställer en säkrare drift utan risker. Det medför också tekniska fördelar genom att programvara kontinuerligt uppdateras och servas under perioden om 3-5 år. 5.Engagerad användarbas i nätverket Inte alla nätverk för laddningsstationer är skapade på samma sätt. Överväg en laddningsleverantör som erbjuder tillgång till ett nätverk av engagerade elbilsägare, som favoriserar detta nätverk. Rätt leverantör har ett öppet system med stark räckvidd in i, samt förmåga att kommunicera med, elbilsägare och hålla en ledarskapsställning i branschen. Leverantören skall kunna använda sitt förhållande med elbilsägare för att främja din lokalisering och dess nya laddningsutrustning.

19 Viktiga faktorer 6.Dedikerad support Ett inte sällan förbisett övervägande valet av en leverantör som har en dedikerad supportfunktion. Detta säkerställer att om du någonsin har ett problem så kan du få det löst snabbt. Kanske ännu viktigare är att det också innebär att dina kunder får omedelbart stöd vid laddningstillfället, om det behövs. Detta är en viktig komponent för att skapa en positiv laddupplevelse för föraren och att det återspeglas väl på er verksamhet.

20 Om EFUEL

21 Om EFUEL EFUEL erbjuder branschens mest avancerade lösning för elbilsladdning för kunder. Vi tillhandahåller uppkopplade laddningsstationer med driftsäkra abonnemangslösningar. EFUEL levererar nyckelfärdiga laddningslösningar för destinationsladdning som inkluderar Etablering, Drift och Underhåll. Uppkopplade laddstationer med aktivering genom smartphones. Allt-i-ett abonnemang. Dina laddsationer kan enkelt anslutas via EFUEL s Chargepoint Management System (CMS), branschens mest avancerade admin-plattform för att enkelt hantera er infrastruktur för laddning. Med användning av EFUEL s CMS kan er verksamhet hantera åtkomst, övervaka användning och effektivitet, justera prissättning och mycket mer. På så vis kan er verksamhet styra nivån för er egen administrering och enkel lämna över resterande till oss på EFUEL. Vi skräddarsyr er abonnemangslösning utifrån era behov. Efuel levererar nyckelfärdiga laddstationer från 599:-/månaden. Kontakt hello@efuel.se

Laddning av elfordon på arbetsplatsen. Allt du behöver veta om att erbjuda dina anställda laddning av elfordon.

Laddning av elfordon på arbetsplatsen. Allt du behöver veta om att erbjuda dina anställda laddning av elfordon. Laddning av elfordon på arbetsplatsen Allt du behöver veta om att erbjuda dina anställda laddning av elfordon. Innehåll 1.Bakgrund om branschen 2.Laddning på arbetsplatsen Exponentiell försäljningstillväxt

Läs mer

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem.

Elbilsladdning. Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. Elbilsladdning Guide till eldrivna fordon och hur du tankar dem. 2 Eldrivna fordon Det här är bara början... Eldrivna fordon blir en allt vanligare syn på svenska vägar i takt med att de stora biltillverkarna

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats? Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare vill ladda vid bostaden Enkelt att skapa säker

Läs mer

FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK. Fastighetsmässan

FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK. Fastighetsmässan FASTIGHETEN- FRAMTIDENS MACK Fastighetsmässan 2017-03-16 DAGENS SEMINARIUM Utvecklingen på marknaden Laddinfrastruktur Typ av laddare Viktigt att tänka på vid etablering Prismodeller Sammanfattning ANTALET

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser? Samtal på scen med ett par bostadsrättsföreningar Frågestund Hemmaladdning är bäst! Elbilsägare

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Eva Sunnerstedt, Stockholms stad och projektledare för Fixa laddplats Vad behöver jag veta för att fixa laddplats och söka Ladda hemma-stöd?

Läs mer

Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder

Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder Säkrad räckvidd Övervakade, fungerande laddstationer Heltäckande lösningar Användarvänliga hjälpmedel Fakta om laddstandarder Säkrad räckvidd Vi bygger ut stationär räckviddsförlängning i Sverige och gör

Läs mer

Elbilsladdning med HALOWallbox

Elbilsladdning med HALOWallbox Elbilsladdning med HALOWallbox NEWEL har nu färdigställt installationen av infrastruktur för elbilsladdning hos er. Vi vill gratulera till er nya anläggning som tar oss ett steg närmare till en fossilfri

Läs mer

Tekniska verken/clever

Tekniska verken/clever Tekniska verken/clever Elbilsladdning Kunddag på MSE 8 november Tekniska verken Mikael Blom Key Account Manager CLEVER Sverige AB Affärsidé Skandinaviens ledande elbilsoperatör Grundades i Sverige 2015,

Läs mer

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet?

Kvällens program. Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet? Kvällens program Elbilsanvändingen exploderar och laddbehovet ökar! Eva Sunnerstedt, Stockholms stad och projektledare för Fixa laddplats Vad behöver jag veta för att fixa laddplatser och söka Klimatklivet?

Läs mer

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN.

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe Enkel laddning. wallbe är en tysk aktör inom elbilsladdning och startade sin verksamhet redan 2009. Vi är idag den mest flexibla aktören på marknaden inom laddprodukter

Läs mer

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN.

wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe LADDAD FÖR FRAMTIDEN. wallbe Enkel laddning. wallbe är en tysk aktör inom elbilsladdning och startade sin verksamhet redan 2009. Vi är idag den mest flexibla aktören på marknaden inom laddprodukter

Läs mer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats.

Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Fixa laddplats Steg för steg-guide lägenhet/fastighetsägare Allt fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats.

Läs mer

MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR

MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR MÖJLIGHETER & UTMANINGAR MED LADDBARA BILAR SOM FÖRMÅNSBILAR GREAT 10 november 2017 Research Institutes of Sweden RISE Viktoria Studien Projektet BeliEVe 2: Löptid: 2014-12-09 till 2018-05-31 Parter: RISE

Läs mer

Betalningsmodeller för el-laddning. För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon

Betalningsmodeller för el-laddning. För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon Betalningsmodeller för el-laddning För dig som ska ta betalt för laddning av elfordon Sätt att ta betalt för publik el-laddning Laddning i publik miljö har under en introduktionsfas varit gratis i Sverige

Läs mer

Fixa laddplats. Steg för steg-guide

Fixa laddplats. Steg för steg-guide Fixa laddplats Steg för steg-guide Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt.

Läs mer

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020

Att ladda en elbil. Sten Bergman, Elbil2020 Att ladda en elbil Innehåll Ladda elbil Publik och privat miljö Vem erbjuder vad? Ladda snabbt eller långsamt? Vad bör man tänka på om man vill skaffa laddplats till elbilen? 2 Hur lång tid att ladda?

Läs mer

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet!

Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! Bli en elbilsvänlig bostadsrättsförening Så här enkelt kan ni ladda elbilar i er fastighet! 2 Elbilarna kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige.

Läs mer

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden!

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! 2 Det är dags att gå över el till! Försäljningen av elfordon och laddhybrider har det senaste året tagit fart på riktigt. De senaste 12 månaderna

Läs mer

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet efordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya laddstationer

Läs mer

LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON

LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON LADDFRUKOST MED HSB MALMÖ OCH EON PROGRAM Laddning i brf vad skall man tänka på? Debiteringslösningar hur tar vi betalt? Utvecklingen på marknaden Typer av laddning och teknik vad passar oss? Ekonomi Bidragsmöjligheter

Läs mer

Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm. Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad

Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm. Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad Lärdomar elbilar och laddning i Stockholm Eva Sunnerstedt Miljöförvaltningen Stockholms stad Elbilarna är här! Varför elbilar? Grön profil till organisationen Bidrar till en bättre miljö både globalt och

Läs mer

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland Projekttitel: Främjande av elbilar och dess infrastruktur Plats: Östergötland Submission date: 2016-01-

Läs mer

Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen

Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen Laddstationer Vi på HEM har helhetslösningen Ett av vår tids största miljöhot är global uppvärmning på grund av utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Koldioxidutsläppen orsakas främst av förbränning

Läs mer

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt

Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt Välj elbil! Ladda bilen hemma en guide till dig som bor i villa eller hyresrätt 2 Välj eller Mycket har hänt i teknikväg de senaste åren en utveckling som gjort det både enklare och billigare att ladda

Läs mer

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät

LADDSTATIONER. 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät LADDSTATIONER 20 september 2018 Sofie Nielsen, Affärsingenjör, Växjö Energi Jonathan Karlberg, Elkraftsingenjör, Växjö Energi Elnät AGENDA Marknad Typer av laddare och standarder Rekommendationer till

Läs mer

Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N

Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N B E TA L N I N G S M O D E L L E R F Ö R E L- L A D D N I N G Betalningsmodeller för el-laddning FÖ R D I G S OM S K A TA B E TA LT FÖ R L A DDN I N G AV E L FO R DO N Sätt att ta betalt för publik el-laddning

Läs mer

En elbilsnovis upptäcktsresa i laddjungeln! eller Hur tankar man el på offentliga laddstationer?

En elbilsnovis upptäcktsresa i laddjungeln! eller Hur tankar man el på offentliga laddstationer? En elbilsnovis upptäcktsresa i laddjungeln! eller Hur tankar man el på offentliga laddstationer? Det talas mycket om elbilar och elektromobilitet i dagsläget. Det finns många olika elbilsmodeller på marknaden

Läs mer

Laddstolpar PÅ JOBBET. Inom den offentliga HEMMA

Laddstolpar PÅ JOBBET. Inom den offentliga HEMMA Laddstolpar PÅ JOBBET Inom den offentliga HEMMA Europas största sortiment av lösningar för EV laddning Hemma På jobbet Inom den offentliga EC Nordic representerar Rolec Services Ltd, från Boston.Rolec

Läs mer

LADDA DIN ELBIL. Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer

LADDA DIN ELBIL. Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer LADDA DIN ELBIL Laddningsalternativ och leverantörer av hemmaladdare och publika laddstationer INNEHÅLL Vad kostar det att köra en elbil? s. 3 Laddningsalternativ s. 4-7 Leverantörer av laddare s. 8-9

Läs mer

ANALYS AV EFFEKTER AV FRIFLYTANDE BILPOOLER

ANALYS AV EFFEKTER AV FRIFLYTANDE BILPOOLER ANALYS AV EFFEKTER AV FRIFLYTANDE BILPOOLER Projekttid 2015-12-01 2017-12-31 Finansierat med 2 273 793 kr av programmet Energieffektivisering i transportsektorn Research Institutes of Sweden RISE VIKTORIA

Läs mer

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad

Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon. Eva Sunnerstedt Stockholms Stad Ladda för framtiden - laddinfrastruktur för elfordon Eva Sunnerstedt Stockholms Stad eva.sunnerstedt@stockholm.se Antalet eldrivna bilar ökar i Sverige! 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 2008 2009 2010

Läs mer

SÄRSKILJ DIN BEGAGNADE BILFÖRSÄLJNING MED CARFAX

SÄRSKILJ DIN BEGAGNADE BILFÖRSÄLJNING MED CARFAX SÄRSKILJ DIN BEGAGNADE BILFÖRSÄLJNING MED CARFAX CARFAX TILLHANDAHÅLLER MER INFORMATION TILL ERA ANNONSER Vad har en kund som jämför restauranger, en som letar efter rätt semesterort och en som letar efter

Läs mer

Kampanj Svenska Golfförbundet. Erbjudande om Elbilsladdning för golfklubbar anslutna till Svenska Golfförbundet via Clever

Kampanj Svenska Golfförbundet. Erbjudande om Elbilsladdning för golfklubbar anslutna till Svenska Golfförbundet via Clever Kampanj Svenska Golfförbundet Erbjudande om Elbilsladdning för golfklubbar anslutna till Svenska Golfförbundet via Clever Bakgrund Svenska Golfförbundet efterfrågar ett erbjudande om en laddlösning för

Läs mer

Laddinfrastrukturutredning

Laddinfrastrukturutredning Laddinfrastrukturutredning 2016 MILJÖKONTORET Innehåll Introduktion...3 Bakgrund...3 Kommunens egna mål...3 Laddstationen...4 Kontakter...4 Laddtyper...5 Fast eller lös kabel?...6 Laddbeteende...7 Laddning

Läs mer

Vi laddar Sverige! 2

Vi laddar Sverige! 2 1 2 Vi laddar Sverige! Dagens seminarium Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden Vad säger Elsäkerhetsverket Vi laddar Sverige Vad kan vi erbjuda GARO standards teknik Laddkoll

Läs mer

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd till dig som vill installera laddstation i din bostadsrättsförening Förberedelser För att

Läs mer

THE FUTURE IS ELECTRIC.

THE FUTURE IS ELECTRIC. När du älskar att köra THE FUTURE IS ELECTRIC. BMW Northern Europe 03/2018 När du älskar att köra LADDGUIDE. SNABBFAKTA. V = volt A = ampere W = watt kwh = kilowatttimme enhet för elektrisk spänning enhet

Läs mer

Säker laddning av elfordon

Säker laddning av elfordon Säker laddning av elfordon Gustav Gustavsson, Schneider Electric Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Faktum Energidilemmat Behov Efterfrågan År 2050 Elförbrukning år 2030 Källa: IEA 2007 vs

Läs mer

Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon

Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon TN-Information Trafiknämnden 2018-03-13 2018-04-23 Specialist- och sakområden Peggy Magnusson Telefon 031-368 25 68 E-post: peggy.magnusson@trafikkontoret.goteborg Utfärdat 2018-02-04 Diarienummer 2512/17

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL HITTAR DU PÅ www.energikontorvast.se/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler fastighetsägare installerar laddplatser

Läs mer

Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott.

Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott. Datakommunikation för företag med höga krav. Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott. Företag i dag är beroende av att kommunikationen fungerar. Att olika typer av devices kan prata

Läs mer

Smarter way to pay. Betala mindre. Tjäna mer.

Smarter way to pay. Betala mindre. Tjäna mer. Smarter way to pay. Betala mindre. Tjäna mer. Snabbare. Säkrare. Billigare. Varför har inget tänkt på det här tidigare? Lösningen är så enkel och så smidig att man undrar. Så här ligger det till. En del

Läs mer

Steg för steg-guide. som också ger möjlighet att ladda många bilar utan dyra investeringar i elnätet. Steg 6 Undersök intresse och förutsättningar

Steg för steg-guide. som också ger möjlighet att ladda många bilar utan dyra investeringar i elnätet. Steg 6 Undersök intresse och förutsättningar Fixa laddplats Steg för steg-guide Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa l addplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt och bekvämt.

Läs mer

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg. SID 1(5) Elbilsstrategi Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(5) Helsingborgs stads styrdokument Aktiverande syftar

Läs mer

BETALNINGSMODELLER FÖR EL-LADDNING. 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

BETALNINGSMODELLER FÖR EL-LADDNING. 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR BRF Haga i Solna Bostadsrättsföreningen Haga i Solna har installerat laddstationer på åtta av sina 118 garageplatser. De har tagit hjälp av

Läs mer

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Laddfordon och laddinfrastruktur Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Mot noll nettoutsläpp i transportsektorn Antal laddfordon Laddfordon i Sverige 60000 Laddfordon i Sverige Största

Läs mer

Er partner för elbil-laddning

Er partner för elbil-laddning 1 Er partner för elbil-laddning Fortum som hållbar partner Vår vision the Solar Economy Fortum är experter inom effektiv och CO2-fri elektricitets- och värmeproduktion Vi erbjuder experter inom elbilladdning

Läs mer

Gastekniske dage 12-13 maj 2015 Hotel Legoland Hållbarheten E.ONs experimenthus där framtidens kundnära energilösningar testas

Gastekniske dage 12-13 maj 2015 Hotel Legoland Hållbarheten E.ONs experimenthus där framtidens kundnära energilösningar testas Gastekniske dage 12-13 maj 2015 Hotel Legoland Hållbarheten E.ONs experimenthus där framtidens kundnära energilösningar testas Theo Blom, E.ON Gas Sverige AB Agenda Bakgrund & huvudsyftet med Hållbarheten

Läs mer

Miljövänligt låter bättre. Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar

Miljövänligt låter bättre. Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar Miljövänligt låter bättre Ensto Chago Laddningslösningar för elbilar Ensto Chago Miljövänligt låter bättre Vad är det första som slår dig när du möts av en stadsmiljö med bara elfordon? Att trafiken är

Läs mer

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se 4 Lennart Östblom www.kommunanalys.se Utredningar Enkäter Analyser Rapporter i text och grafik Information om Sveriges kommuner och deras verksamhet Elbilar och laddinfrastruktur Förbränningsmotorn betraktades

Läs mer

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening!

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! www.cacharge.com CaCharge laddar många bilar till en mycket låg kostnad. Vår vision är att erbjuda kostnadseffektiv laddning åt alla för att möjliggöra en

Läs mer

Dagens seminarium. Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden. Vad säger Elsäkerhetsverket. Midroc Electro Vad kan vi erbjuda

Dagens seminarium. Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden. Vad säger Elsäkerhetsverket. Midroc Electro Vad kan vi erbjuda 1 Välkomna! Dagens seminarium Hur är statusen i Elbilssverige i dag? Trendspaning om framtiden Vad säger Elsäkerhetsverket Midroc Electro Vad kan vi erbjuda GARO standards teknik Laddkoll hur fungerar

Läs mer

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats!

STEG FÖR STEG-GUIDE. Fixa laddplats! MER MATERIAL PÅ www.huv.nu/fixaladdplats Fixa laddplats! STEG FÖR STEG-GUIDE Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Allt fler bostadsrättsföreningar och samfälligheter installerar laddplatser

Läs mer

EN ENKEL SNABBSTARTSGUIDE TILL NISSANCONNECT EV

EN ENKEL SNABBSTARTSGUIDE TILL NISSANCONNECT EV EN ENKEL SNABBSTARTSGUIDE TILL NISSANCONNECT EV Försäkra dig om att du får ut det mesta av din elbil från Nissan med NissanConnect EV. Följ de här enkla stegen för att kommunicera med din Nissan via dator

Läs mer

PASSION FÖR ATT GÖRA LADDNING ENKELT!

PASSION FÖR ATT GÖRA LADDNING ENKELT! CHARGING MADE EASY PASSION FÖR ATT GÖRA LADDNING ENKELT! Vi på Charge Amps brinner för att göra elbilsladdning enklare och effektivare. Vi är nämligen övertygade om att den bästa vägen till en hållbar

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

DE INtELLIGENta HISSarNa Är HÄr

DE INtELLIGENta HISSarNa Är HÄr 11 mm DE INtELLIGENta HISSarNa Är HÄr KONE CarE 24/7 CONNECt KONE Care 24/7 Connect Vi säger att intelligenta hissar och rulltrappor är här. Och det stämmer, det är vår unika tjänst KONE Care 24/7 Connect

Läs mer

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030 Dags för sverige att ta ledartröjan så når vi en miljon elbilar år 2030 Så kan Sverige nå en miljon elbilar 2030 Sverige har som mål att minska utsläppen i transportsektorn med 70 % till år 2030. För att

Läs mer

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning GUIDE 5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning När vår uppkoppling blir allt mer affärskritisk ökar också kraven på att den ska vara robust och säker. En butik som inte kan ta betalt och ett

Läs mer

Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA

Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA Elbilarna blir fler - är vi redo? Antalet laddbara bilar ökar snabbt och allt fler behöver tillgång till säkra laddstationer både hemma, på arbetet och på resan. Behovet

Läs mer

Välkomna på frukostmöte!

Välkomna på frukostmöte! Välkomna på frukostmöte! Agenda för dagen Nya förutsättningar på elmarknaden Nya smarta elmätare Elbilsladdning och solceller Begrepp på elmarknaden Elhandelsföretag Som kund kan du välja själv från vilket

Läs mer

Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA

Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA Laddsystem ALLT DU BEHÖVER VETA Elbilarna blir fler - är vi redo? Antalet laddbara bilar ökar snabbt och allt fler behöver tillgång till säkra laddstationer både hemma, på arbetet och på resan. Behovet

Läs mer

Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB

Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB Riktlinje för elbilsladdning inom Akademiska Hus AB 2017-11-15 Detta dokument är en vägledning till att sätta upp laddstolpar inom Akademiska Hus campusområden. 17-11-15 1/10 Inledning och sammanfattande

Läs mer

Stockholm Parkering. 41 år i Stockholms tjänst

Stockholm Parkering. 41 år i Stockholms tjänst Stockholm Parkering 41 år i Stockholms tjänst Tomtmark versus gatumark Bolaget Civilrättslig Kontrollavgift Marknad Ständig anpassning Stockholm Stad Offentligrättslig Felparkeringsavgift För trafikens

Läs mer

LaddinfraÖst. Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se. Jakob.lagercrantz@equest.se

LaddinfraÖst. Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se. Jakob.lagercrantz@equest.se LaddinfraÖst Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se Jakob.lagercrantz@equest.se FFF utredningen betonar mångfald 140 120 100 Energianvändning (TWh) 80 60 40 20 Trafiksnålt

Läs mer

Mobiltjänster. Vi kan smartphones. den nya mobiltelefonin. www.dustin.se. Telefon: 08-553 44 000 E-mail: info@dustin.se

Mobiltjänster. Vi kan smartphones. den nya mobiltelefonin. www.dustin.se. Telefon: 08-553 44 000 E-mail: info@dustin.se Mobiltjänster Vi kan smartphones Skaffa kontroll över den nya mobiltelefonin UTMANINGARNA Smartphone-revolutionen skapar nya utmaningar för IT-avdelningen De traditionella mobiltelefonerna är snart ett

Läs mer

Större kassa med effektivare fakturering

Större kassa med effektivare fakturering Större kassa med effektivare fakturering Cash is king. Detta bekanta uttryck är så sant som det är sagt. Kanske inte cash i sin faktiskt fysiska form, men definitivt dess funktion i ett företag. Att företag

Läs mer

Musserongången. Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till Arbetsdokument El-Bil laddning Arne H

Musserongången. Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till Arbetsdokument El-Bil laddning Arne H Musserongången Laddning El-bilar Frågor-kommentarer till ah@musseron.se 1 Syfte Målet med studien var att få insikt i leverantörer och installatörer gällande laddning av El-bilar. Samt ungefärliga kostnader.

Läs mer

Our Mobile Planet: Sverige

Our Mobile Planet: Sverige Our Mobile Planet: Sverige Insikter om den mobila kunden Maj 2013 1 Detaljerad översikt Smartphones har blivit en oumbärlig del av vår vardag. Smartphones genomslag har ökat till 63 % av befolkningen och

Läs mer

Effektiv och smidig kommunikation

Effektiv och smidig kommunikation Effektiv och smidig kommunikation TAL TEXT VIDEO TAL TEXT VIDEO Ökad tillgänglighet, förbättrad kundservice och effek tivare försäljning. Med våra unika kommunikationslösningar är det möjligt. Vi har en

Läs mer

DIN KÄLLA FÖR OEM REPARATIONS- INFORMATION

DIN KÄLLA FÖR OEM REPARATIONS- INFORMATION DIN KÄLLA FÖR OEM REPARATIONS- INFORMATION DIN KÄLLA FÖR OEM REPARATIONSINFORMATION DIAGNOSTIK- OCH REPARATIONSINFORMATION DIREKT FRÅN TILLVERKAREN Du vill gärna göra ett gott jobb, så börja därför med

Läs mer

Affärsplan. Grupp 13. Simplex

Affärsplan. Grupp 13. Simplex Grupp 3 Affärsplan Simplex Simplex gör det möjligt för alla med ett hushåll att låna samt hyra ut prylar som inte används kontinuerligt i hemmet. Via en hemsida sparar kunden pengar och utrymme samtidigt

Läs mer

Steg för steg-guide - BRF

Steg för steg-guide - BRF Fixa laddplats Steg för steg-guide - BRF Allt fler bostadsrättsföreningar installerar laddplatser för elbilar. Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Att ladda vid hemmet är enkelt

Läs mer

Jenny Miltell, 2013. ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway

Jenny Miltell, 2013. ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway Jenny Miltell, 2013 ABB laddinfrastruktur för elbilar Workshop Green Highway Följ bilen: vilken bil och när? Vilken laddinfrastruktur krävs? Endast ACladdning (3 kw) AC halvsnabb laddning (6 10 kw) På

Läs mer

LADDA OCH KÖRA ELBIL

LADDA OCH KÖRA ELBIL 1 Sveriges riksdag och regering Under det pågående klimatmötet COP21, 30 nov 11 dec 2015, höll klimat- och miljöminister Åsa Romson och finansmarkandsminister Per Bolund eg seminarium om inihahvet FossilfriG

Läs mer

Smart Belysning. Hur vi påverkas och hur vi kan använda det

Smart Belysning. Hur vi påverkas och hur vi kan använda det Smart Belysning Hur vi påverkas och hur vi kan använda det Status i Moderna Byggnader Mindre än 50% 9.8k 70% 20-50% Av den uthyrda ytan används Medelkostnaden för varje skrivbord I Stockholm För 70% av

Läs mer

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG Protection Service for Business DET ÄR EN MOBIL VÄRLD Wifi Fotgängare Idag använder vi fler enheter med fler anslutningar än någonsin tidigare. Att då kunna välja var

Läs mer

Motion om laddstolpar för hållbar utveckling

Motion om laddstolpar för hållbar utveckling SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSt~--- 19 (39) --;o:-:;:;,~~-~~---------- '' l' : s Sammanträdesdatum 2013-05-13 130 Motion om laddstolpar för hållbar utveckling D nr 2012/333 INLEDNING Motion från Erik

Läs mer

Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling

Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling Bilaga KS 2013/103/1 l (2) 2013-03-08 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp, Ink 2013 Oft O 9 Svar på motion om laddstolpar för hållbar utveckling Erik Åberg (MP) inkom den 30 oktober med rubricerad motion. Motionären

Läs mer

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening!

Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! www.cacharge.com Fixa laddplats till din bostadsrättsförening! CaCharge laddar många bilar till en mycket låg kostnad. Vår vision är att erbjuda kostnadseffektiv laddning åt alla för att möjliggöra en

Läs mer

En analys av Elbilsla get i Go teborg

En analys av Elbilsla get i Go teborg Skandinaviskt Elbilssekretariat En analys av Elbilsla get i Go teborg Sammanfattning Sverige ska, enligt de mål som är antagna nationellt, vara klimatneutralt år 2050. Redan år 2030 ska landet ha en fossiloberoende

Läs mer

ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15

ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15 ÅRSSAMMANFATTNING IKEA SVERIGE VÅ15 2 IKEA VISION & AFFÄRSKONCEPT »Vår affärsidé är att erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga heminredningsprodukter till så låga priser att så många

Läs mer

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse PureConnect Förenkla och säkerställ kvaliteten i kundrelationerna Vi valde PureConnect för dess enkla allt-i-ett-arkitektur Vi ville inte längre

Läs mer

Riktlinjer för laddinfrastruktur

Riktlinjer för laddinfrastruktur Riktlinjer för laddinfrastruktur Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Uppdrag... 3 Syfte... 3 Avgränsning... 3 Bakgrund...

Läs mer

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet.

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet. Annons Hela denna bilaga är en annons från BMW Annons BMW The all-new i BMW X5 www.bmw.com När Sheer du älskar Driving att köra Pleasure allt annat än statisk elektricitet. BILEN SOM ÄR BYGGD AV KOL ISTÄLLET

Läs mer

Our Mobile Planet: Sverige

Our Mobile Planet: Sverige Our Mobile Planet: Sverige Insikter om den mobila kunden Maj 2012 Detaljerad översikt Smartphones har blivit en oumbärlig del av vår vardag. Smartphones genomslag har ökat till 51% av befolkningen och

Läs mer

SÄKRA UPP OCH ADMINISTRERA DINA MOBILA ENHETER Freedome for Business

SÄKRA UPP OCH ADMINISTRERA DINA MOBILA ENHETER Freedome for Business SÄKRA UPP OCH ADMINISTRERA DINA MOBILA ENHETER Freedome for Business TA KONTROLL ÖVER DIN MOBILA SÄKERHET I en tid då vi arbetar allt mer mobilt, är det inte lätt att skydda nätverket. Dåligt skyddade

Läs mer

INSTRUKTION SNABBLADDNING

INSTRUKTION SNABBLADDNING INSTRUKTION SNABBLADDNING 2 (12) Display för användning av snabbladdaren Laddpistol 3 (12) Start Starta laddning Tryck på denna knapp för att byta Ä språk 4 (12) Välj språk Tryck på knapp vid valfri flagga

Läs mer

Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal

Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal Med en social HotSpot från Idékonsulten får ni möjligheten att bygga en egen unik marknadsföringskanal till personer

Läs mer

Vattenfall InHouse. Investera i framtidens energilösningar. Utan att binda kapital och satsa tid.

Vattenfall InHouse. Investera i framtidens energilösningar. Utan att binda kapital och satsa tid. Vattenfall InHouse Investera i framtidens energilösningar. Utan att binda kapital och satsa tid. Framtidens möjligheter som tjänst Nu erbjuder vi framtidens energilösningar som så kallade Managed Services.

Läs mer

Byråkonferens Hur blir en byrå lönsam? srfkonsulterna.se

Byråkonferens Hur blir en byrå lönsam? srfkonsulterna.se Byråkonferens 2016 Hur blir en byrå lönsam? 2016-11-23 srfkonsulterna.se Framtidens marknad och tjänster Mikael Carlson ..vad händer i framtiden?..vilka tjänster kommer att överleva?..hur blir byrån lönsam?

Läs mer

DE INTELLIGENTA HISSARNA ÄR HÄR

DE INTELLIGENTA HISSARNA ÄR HÄR DE INTELLIGENTA HISSARNA ÄR HÄR KONE 24/7 CONNECTED SERVICES I samarbete med IBM har KONE gjort hissar och rulltrappor intelligenta. Genom att ansluta dem till molnet kan vi samla in stora mängder data

Läs mer

Framtidens möjligheter som tjänst

Framtidens möjligheter som tjänst Vattenfall InHouse För bostadsrättsföreningar och kommersiella fastighetsägare Nu finns solcellspaneler, värmepumpar och elbilsladdning tillgängliga som tjänst där vi tar hand om både investering, drift

Läs mer

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet

Information om stödet till laddinfrastruktur inom Klimatklivet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Nanna Wikholm Tel: 010-698 14 02 Nanna.wikholm@naturvardsverket.se PM 2016-08-30 Ärendenr: NV-05824-15 Information om stödet till laddinfrastruktur

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-19 13:00-16:30 Plats: 9 RJL 2016/79 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Utbyggnad av infrastruktur för laddstolpar Beslut Nämnden

Läs mer

Succesivt jämna ut avgiften mellan elbilsplats och övriga platser

Succesivt jämna ut avgiften mellan elbilsplats och övriga platser 2017-06-15 Nr 12 Till Styrelsen Rapport av ägardirektivet Succesivt jämna ut avgiften mellan elbilsplats och övriga platser Styrelsen föreslås besluta att godkänna lämnad redovisning. Christian Rockberger

Läs mer