SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Maria Carlsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Maria Carlsson"

Transkript

1 Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S) Tobias Adersjö (MP) Martin Edberg (S) Ulf Hedin (M) Rose-Marie Holmqvist (S) Nils Fransson (L) Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tomas Thornell (S) Elisabeth Risedal (V) Olle Sandahl (KD) Monica Skagne, VD Ove Dahl, Vice VD Kristina Thorvaldsson, Projektledare Planeringskontoret, 26 Anna-Karin Emanuelsson, Koncernekonom VKAB, 28, 29, 30 Sara Ullman, Sekreterare Övriga Justering Justerare Maria Carlsson Plats och tid Växjö Kommunföretag AB, Västergatan 15, Justerade paragrafer Ajournering Fika Anmärkning Ärendena behandlades i följande ordning: (22)

2 Underskrifter Sekreterare Sara Ullman Ordförande Catharina Winberg Justerare Maria Carlsson 2(22)

3 Förteckning över Växjö Kommunföretag AB:s ärenden 24 Dnr Justering av protokoll Dnr Godkännande av dagordning Dnr Forskningsprojekt kring träbyggnation i samverkan med Linneuniversitet Dnr Information om fastigheterna Växjö Hovskulle 2 och Dnr Redovisning av finansiell rapport för VKAB Dnr Information om koncernens lånereskontra Dnr VKAB koncernens bokslut Dnr Remissvar från VKAB på Näringsdepartementets betänkande: Bostäder att bo kvar i Dnr Information från VKAB:s dotterbolag Dnr Information om fastigheten Pressaren Dnr Redovisning av dotterbolagens protokoll Dnr Information om beslut från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Dnr Köp av mark vid befintlig anläggning för fastighetsservice och byggservice Vöfab Dnr Övrigt (22)

4 24 Dnr Justering av protokoll Maria Carlsson utses till att justera protokollet. 4(22)

5 25 Dnr Godkännande av dagordning godkänner dagordningen. 5(22)

6 26 Dnr Forskningsprojekt kring träbyggnation i samverkan med Linneuniversitet Styrelsen noterar informationen till protokollet. Bakgrund Kristina Thorvaldsson redogör för Stadsutvecklingsprojektet Torparängen Växjö och samarbetet med Linnéuniversitetet i träbyggnadsstrategin. Stadsutvecklingsprojektet Torparängen Växjö rapporteras som en bra möjlighet att kombinera Växjö Kommuns stadsutveckling och Linnéuniversitetets forskning kring träbyggnation. 6(22)

7 27 Dnr Information om fastigheterna Växjö Hovskulle 2 och 3 Styrelsen noterar informationen till protokollet. Beslutsunderlag Styrelserna för bostadsrättsföreningarna Hovskulle 2 och 3 har den 21 december 2015 inkommit med en skrivelse till Växjöbostäder AB, med anledning av att Växjöbostäder och Växjö Kommunföretag inte inkommit med nytt pris på ombildning till bostadsrätter. Styrelserna för Hovskulle 2 och 3 vill att Växjö Kommunföretag/Växjöbostäder preciserar när ett eventuellt nytt priserbjudande kan förväntas presenteras, samt att fastigheterna Hovskulle 2 och 3 förvaltas såsom Växjöbostäders övriga fastigheter, i väntan på ett eventuellt nytt priserbjudande. Växjöbostäder AB har svarat styrelserna för Hovskulle 2 och 3, den 4 februari (22)

8 28 Dnr Redovisning av finansiell rapport för VKAB Styrelsen noterar informationen till protokollet. Bakgrund Finanspolicyn för Växjö Kommunföretag AB fastställer att styrelse och VD ska informeras löpande om den finansiella situationen i koncernen. Beslutsunderlag Koncernekonomen har upprättat en rapport inför det aktuella mötet. 8(22)

9 29 Dnr Information om koncernens lånereskontra Styrelsen noterar informationen till protokollet. Beslutsunderlag Koncernekonomen redogör för lånen i respektive bolag och för räntestrukturen i bolagen. 9(22)

10 30 Dnr Växjö Kommunföretag AB - koncernens bokslut Styrelsen noterar informationen till protokollet. Beslutsunderlag Koncernekonomen redogör för ärendet. 10(22)

11 31 Dnr Remissvar från Växjö Kommunföretag AB på Näringsdepartementets betänkande: Bostäder att bo kvar i Styrelsen för Växjö kommunföretag AB lämnar följande synpunkter på rapporten som är uppdelad i fyra områden: Förbättra tillgängligheten i det befintliga bostadsbeståndet Ett statligt stöd för installation av hissar välkomnas då det oftast är en av det mest kostsamma investeringarna i samband med tillgänglighetsanpassningen men också en av de mest effektiva åtgärderna. Av stor vikt är också att skapa ett nationellt system för tillgänglighetsmärkning av flerbostadshus. Förslaget om att utöka kravet i nuvarande plan- och bygglag, för att omfatta enkelt avhjälpta hinder i eller i anslutning till entréer och trapphus, kräver en tydlighet så att det blir en rimlig omfattning av insatserna. Fler bostäder för äldre Trygghetsbostäder för personer över 70 år är en boendeform där efterfrågan ökar och därför välkomnas olika typer av stimulansinsatser för att klara av att genomföra detta. Investeringsstöd för trygghetsboende är en sådan möjlighet men får inte omgärdas av villkor som försvårar användningen, det måste exempelvis klarläggas vad förhöjda krav för tillgänglighet innebär. En annan åtgärd i förslaget är ett nytt Startbidrag för byggemenskap vilket också är en möjlighet. Intresset för detta ökar och kräver ordentliga insatser från tänkbara intressenter, därför kan bidraget hjälpa till i en uppstart. Viktigt är också att detta stadsbidrag är öppet för såväl hyresrätter som bostadsrätter. Viktigt är också att sprida kunskap och erfarenheter om strategisk planering av bostadsförsörjningen för de äldre. Underlätta flytt- och kvarboende Förslagen under denna punkt berör i huvudsak inte Växjö kommunföretag AB utan kommer att kommenteras av kommunstyrelsen i det sammanvägda svaret på denna remiss. 11(22)

12 Utvärdering, forskning och utveckling Förslaget om 20 miljoner kronor om året till forskningsråden Forte och Formas under för forskning om utformning av bostäder och boendemiljöer ur ett tillgänglighetsperspektiv, är ett välkommet tillskott, då behovet av forskning inom detta område är stort. Det finns ett stort behov av en bred utvärdering av trygghetsbostäder som boendeform, framförallt när man ser vilken ojämn utveckling detta har haft i olika delar av landet. Uppdraget till Arbetsmiljöverket att i samråd med Naturvårdsverket och Myndigheten för delaktighet utreda tekniska lösningar för avfallshantering, borde tydligare kopplas till branschorganisationer för att tillsammans utveckla lösningar. Bakgrund Näringslivsdepartementet har sänt betänkandet Bostäder att bo kvar i på remiss. Växjö kommun har lämnats möjligheter att yttra sig över betänkandet. Växjö kommun har också uppmärksammat frågeställningen i en utredning som benämns Framtidens boende för äldre som också inneburit ett antal beslut för framtiden. Utredningen föreslår ett paket med åtgärder inom fyra områden i syfte att: 1. Förbättra tillgängligheten i det befintliga bostadsbeståndet Fortsatt statligt stöd till kommunala investeringar av tillgängligheten i fler bostadshusområdena. Alla fastighetsägare skall bjudas in att delta. Ett nytt statligt stöd för installation av hiss i befintliga flerbostadshus, med 50 procent av kostnaderna för installationen, dock högst kronor per hiss. En förutsättning för stöd ska vara att kommunen har gjort en tillgänglighetsinventering och att den berörda fastigheten ligger inom ett av kommunen prioriterat område för att öka tillgången på bostäder för personer med nedsatt rörlighet. Det ska också krävas att fastighetsägaren i samband med hissinstallationen ser till att trapphuset blir tillgängligt fram till lägenhetsdörr. Det nuvarande kravet i plan- och bygglagen på att undanröja enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser utsträcks till att gälla hinder i eller i anslutning till entréer och trapphus i flerbostadshus. 12(22)

13 Ett uppdrag till Boverket att ta fram ett nationellt system för tillgänglighetsmärkning av flerbostadshus om eller när fastighetsbranschen eller bostadsmarknadens intresseorganisationer förklarar sig beredda att förvalta ett sådant system. 2. Få fram fler bostäder för äldre, även på svaga marknader, med fokus på boendeformer som ger möjligheter till gemenskap. Ett investeringsstöd till trygghetsbostäder för personer över 70 år, med ett belopp per kvadratmeter på kronor i nyproduktion och kronor i ombyggnadsprojekt, som ger ett tillskott av trygghetsbostäder. Stödet ska ges för upp till 60 kvadratmeter per bostadslägenhet och upp till 20 kvadratmeter per lägenhet för gemensamma utrymmen för måltider, samvaro, hobby och rekreation. Vid nyproduktion ska förhöjda krav på tillgänglighet gälla för badrum och sovrum medan normalnivån räcker vid ombyggnad. Bostäderna ska upplåtas med hyresrätt eller kooperativ hyresrätt och stödmottagaren ska förbinda sig att använda bostäderna som trygghetsbostäder under minst tio år. Ett nytt Startbidrag för byggemenskap på upp till kronor till föreningar som bildas i syfte att gemensamt planera, låta bygga och flytta in i en bostadsfastighet. Bostäderna kan upplåtas med hyresrätt eller bostadsrätt och behöver inte vikas för äldre personer. Stödet avser initiala projektkostnader fram till ett byggnadskreditiv kan lämnas, till exempel för att anlita en projektsamordnare. Föreningens medlemmar ska själva ha satsat minst 5000 kronor var och det skall finnas en markanvisning eller ett motsvarande avtal med en fastighetsägare. Boverket får i uppdrag att sprida informationen om byggemenskaper och vilken funktion de kan ha i bostadsförsörjningen och hur kommuner och bostadsföretag kan samarbeta för att främja sådana initiativ. Ett uppdrag till Boverket att utveckla en statlig garanti för återbetalning av upplåtelseinsatsen i kooperativ hyresrätt. I uppdraget ska ingå att överväga olika metoder för riskvärdering, i syfte att hålla nere avgiften för garantin. Kombinerat med ett uppdrag till SBAB att ta fram rutiner för att hantera lån till upplåtelseinsatser kopplade till en återbetalningsgaranti. En särskild satsning av Boverket på att sprida kunskaper och erfarenheter om strategisk planering av bostadsförsörjning för de äldre. Inom ramen för denna satsning ska dels ett nationellt nätverk initieras för utbyte av erfarenheter mellan kommunerna, dels ett metodstöd utvecklas för att bättre kunna bedöma kostnader och plusposter förknippade med olika handlingsalternativ när det gäller bostäder för äldre. 13(22)

14 Ett tillägg till bostadsförsörjningslagen: Socialnämnden ska medverka i planeringen av bostadsförsörjningen och tillföra kunskaper och erfarenheter om levnadsförhållandena i kommunen. 3. Underlätta för seniorer att flytta till- eller bo kvar i- en bostad som det går att åldras i, samt att: En höjning av bostadsutgiftstaket i bostadstillägget från till kronor i månaden. Detta gör det möjligt för pensionärer med låg inkomst att efterfråga en tillgänglig bostad oavsett om det gäller att kunna bo kvar efter en renovering eller att flytta till en nybyggd bostad. RUT-avdrag för professionell hjälp i hemmet i samband med flytt för personer över 75 år. Även själva flytten ska berättiga till RUT- avdrag. Ett förtydligande i bostadsförsörjningslagen av kommunens ansvar: Kommunen ska erbjuda aktuell och lättillgänglig information om nuvarande och planerat utbud av bostäder i kommunens olika delar, särskilt i fråga om bostäder med god tillgänglighet för personer med nedsatt funktionsförmåga och boendeformer som riktar sig till särskilda grupper Lagstöd åt förenklad handläggning av beslut om hemtjänst som avser hushålls göromål och socialt stöd för personer över 75 år. 4. Främja forskning och annan kunskapsutveckling kring tillgänglighetsfrågor 20 miljoner kronor om året från forskningsrådet Forte och Formas under för forskning om utformning av bostäder och boendemiljöer ur ett tillgänglighetsperspektiv. Forskningen ska ge underlag för en översyn av tillgänglighetskraven i bygg- och arbetsmiljölagstiftningen. En bred utvärdering av trygghetsbostäder som boendeform i syfte att ge underlag för en kontinuerlig utveckling av konceptet, samt för strategier och stödåtgärder. I anslutning härtill en sammanställning av befintlig kunskap om vilken roll gemensamma lokaler kan ha för att skapa ett socialt sammanhang i boendet. Ett uppdrag till Arbetsmiljöverket att i samråd med Boverket, Naturvårdsverket och Myndigheten för delaktighet utreda möjligheterna att förbättra utformningen av miljörum och sopkärl och utveckla tekniska lösningar för avfallshantering, som underlättar för personer med nedsatt funktionsförmåga. 14(22)

15 Beslutsunderlag Näringslivsdepartementet har sänt betänkandet Bostäder att bo kvar i på remiss. Växjö kommun har lämnats möjligheter att yttra sig över betänkandet. Vice VD för Växjö Kommunföretag AB har den 29 januari 2016 skickat remissvar till kommunstyrelsen. Beslutet skickas till Kommunstyrelsen 15(22)

16 32 Dnr Information från Växjö Kommunföretag AB:s dotterbolag Styrelsen noterar informationen till protokollet. Beslutsunderlag Vice VD sammanfattar aktuella frågor och status hos dotterbolagen. 16(22)

17 33 Dnr Information om fastigheten Pressaren Styrelsen noterar informationen till protokollet. Beslutsunderlag Vice VD redogör för status av saneringen av fastigheten Pressaren. 17(22)

18 34 Dnr Redovisning av dotterbolagens protokoll 2016 Styrelsen noterar informationen till protokollet. Beslutsunderlag Sekreteraren sammanställer senaste styrelseprotokollen från dotterbolagen. - Styrelseprotokoll januari från Växjö Fastighetsförvaltning AB redovisas. 18(22)

19 35 Dnr Information om beslut från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 2016 Styrelsen noterar informationen till protokollet. Beslutsunderlag Sekreteraren sammanställer inkomna beslut från kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. - Ägardirektiv till allmän nytta - Kommunernas styrning av bostadsaktiebolagen - Protokollsutdrag 14/2016 Kommunfullmäktiges beslut gällande Växjö Energi Elnät AB:s beslut om pris- och taxeändringar för elnätet - Protokollsutdrag 8/ Kommunfullmäktiges beslut angående motion om att skapa ytterligare ett träbyggnadsområde - Anna Tenje (M), Per Schöldberg (C), Cheryl Jones Fur (MP), Nils Fransson (L) och Jon Malmqvist (KD) 19(22)

20 36 Dnr Köp av mark vid befintlig anläggning för fastighetsservice och byggservice Vöfab godkänner förslaget till köpekontrakt och att Växjö Fastighetsförvaltning AB köper del av fastigheten Snörmakaren 3, Växjö. Bakgrund Fastigheten ägs i dag av Getinge Desinfection AB. Vöfab inledde samtal med Getinge angående köp under hösten 2015, då man noterat att Getinge inte nyttjat berörd yta. Getinge ställde sig positiva och deras styrelse tog beslut om försäljning. Köpekontrakt har upprättats med dag för tillträde Ytan är 2058 kvadratmeter. Köpeskilling är 550 kronor per kvadratmeter och totalt kronor. Investeringen kommer påverka Vöfabs timdebitering med 3 kronor i timman. Vöfab har sedan 2008 haft fastighets- och byggservice lokaliserade till kvarteret Snörmakaren 2, Hammargatan 4. Lokalerna byggdes om före inflyttningen för att uppnå optimal funktion. Lokalerna har fungerat och fungerar mycket bra för dessa verksamheter såldes grannfastigheten till en privat fastighetsägare. Huset fylldes med olika verksamheter. Detta har medfört att trafiksituationen väster om fastigheten och mellan fastigheterna har påverkats. Mellan fastigheterna finns en gemensamhetsyta som nyttjas av alla. Trafiken på ytan har ökat kraftigt och tillbuden har därmed ökat. Det har vid två tillfällen på samrådsmöten påtalats att trafiksituationen mellan fastigheterna inte är acceptabel. Parkeringsytan ligger väster om Vöfabs fastighet. Vidare finns en trafiksituation inom Vöfabs fastighet som gör att det även där uppstår onödiga situationer med tillbud som följd. Detta har man säkrat genom en spegel och enkelriktad trafik. Men det förekommer trots dessa åtgärder tillbud, ytorna är för trånga. Verksamheten har växt och ytterligare personal har fått sin arbetsplats förlagd med utgångspunkt från Hammargatan. Parkeringsplatserna räcker inte till, varken utvändigt eller i 20(22)

21 väderskyddade garage. Väderskyddade platser på vintern har tidigare framförts som ett skyddsärende. Idag parkerar Vöfab bilar inne i byggnadens ytor, som egentligen behövs för mottagning av varor, samt lager och förvaring. Inte heller källsorteringen med containrar fungerar, eftersom ytan är för trång för hämtning då ytan även används för rangering av byggmaterial för av- och pålastning Vöfab kommer med detta köp säkra trafiken väster om sin fastighet, samt kunna bygga fler garage och därmed skapa ytor för förvaring och rangering av material i byggnaden. Utvändiga ytor blir mer användbara då nödvändigheten att samordna olika verksamheter försvinner och därmed undanröjs situationer med tillbud som följd. Vöfab kommer även kunna skapa fler parkeringsplatser öster om byggnaden. En mur kommer uppföras vid gränsen mot Getinge med nätstängsel ovan. Utökade ytor kommer beläggas med asfalt. Flyttning av materialtält kommer också göras. Även en del invändiga arbeten kommer genomföras. Grov uppskattning av kostnaden för dessa arbeten är ca 3 miljoner. Vöfab ser med denna lösning en långsiktighet på platsen. Det kommer också ge bra förutsättningar för att hantera Vöfabs uppdrag in i framtiden. Beslutsunderlag Vöfab har inkommit med - Köpekontrakt mellan Getinge Desinfection AB och Växjö Fastighetsförvaltning AB - Missiv köp av del av snörmakaren 3, Växjö - Missiv Snörmakaren bild Beslutet skickas till För åtgärd Växjö Fastighetsförvaltning AB Getinge Desinfection AB 21(22)

22 37 Dnr Övrigt Styrelsen noterar informationen till protokollet. - Ove Dahl kommer att trappa ner och rekrytering av ny Vice VD kommer ske under våren Ove Dahl kommer fortsätta fokusera på det nya kommunhuset. - Catharina Winberg (M) och Maria Carlsson (S) informerar om sin medverkan på Västerbottensdagarna i Stockholm i januari. Under dagarna besöktes bland annat Sundbyberg, vars träbyggnadsprojekt uppfattades som mycket positivt. Ordförande informerar också om att hon är invald som styrelseledamot i nybildade Trästad Sverige och Hans Andrén är invald som ersättare. 22(22)

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2016-01-15 Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Bostäder att bo kvar

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 215:85 Ewa Samuelsson, särskild utredare Ulrika Hägred, huvudsekreterare Dir 214:44 Analysera hinder och föreslå åtgärder

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Ewa Samuelsson, särskild utredare Analysera hinder och föreslå åtgärder i syfte att: underlätta för äldre personer

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Ewa Samuelsson Ulrika Hägred Dir 2014:44 Analysera hinder och föreslå åtgärder i syfte att: underlätta för äldre

Läs mer

SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer Ewa Samuelsson, särskild utredare Ulrika Hägred, utredningssekreterare Dir 2014:44 Analysera hinder och föreslå

Läs mer

Bostäder att bo kvar i bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta

Bostäder att bo kvar i bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta Till: Näringsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Bostäder att bo kvar i bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer (SOU 2015:85) SABOs synpunkter Allmänt SABO anser att utredningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB Tid och plats Sammanträdesrum, kl. 14.00-16.10 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S), 1:e vice ordförande Tobias Adersjö (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 16:30 17:05 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg, ordförande Maria Carlsson, 1:e vice ordförande Tobias Adersjö, 2:e vice ordförande Martin Edberg Ulf Hedin Rose-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Tid och plats A-salen, kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Plats och tid Catharina Winberg, ordförande Jon Malmqvist Maria Garmer Eva Johansson

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85, dnr N2015/06917/PUB

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85, dnr N2015/06917/PUB 1 (5) Handläggare Datum Jonas Hagetoft 2016-02-25 Remissvar Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85, dnr N2015/06917/PUB Hyresgästföreningen har beretts

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Tid och plats A-salen, kl. 09:30 10:30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Justering Justerare Plats och tid Catharina Winberg, ordförande Jon Malmqvist Maria Garmer Eva Johansson Malin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum Växjö Kommunföretag AB, kl. 14.00 17.15 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S) 8-23 Elisabeth Risedal (V) 1-7 Tobias Adersjö (MP) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: 556602-4641 2015-12-03

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: 556602-4641 2015-12-03 Tid och plats Sammanträdesrum Växjö Kommunföretag AB, kl. 14.00 17.10 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S) Tobias Adersjö (MP) Martin Edberg (S) Ulf Hedin (M) Rose-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 14:00 16:45 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg, Ordförande Maria Carlsson, 1:e vice ordförande Martin Edberg Ulf Hedin Rose-Marie Holmqvist Nils Fransson Övriga

Läs mer

Yttrande över Utredningen om bostäder för äldres slutbetänkande Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85)

Yttrande över Utredningen om bostäder för äldres slutbetänkande Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) Dnr N2015/06917/PUB Yttrande över Utredningen om bostäder för äldres slutbetänkande Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) Pensionärernas Riksorganisation (PRO) har getts möjlighet att avge yttrande över

Läs mer

Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk. Ylva Sandström, 19 januari 2016

Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk. Ylva Sandström, 19 januari 2016 Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk Ylva Sandström, 19 januari 2016 Innehåll Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85

Läs mer

Remissvar Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) N2015/06917/PUB

Remissvar Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) N2015/06917/PUB Näringsdepartementet Enheten för plan- och byggfrågor, urban utveckling och bostäder. Remissvar Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) N2015/06917/PUB Allmänt Utredningens olika förslag måste bedömas i ett

Läs mer

Remiss - Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer (SOU 2015:85)

Remiss - Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer (SOU 2015:85) 2016-02-23 RM 2015/051083 1 (6) Ert datum Er beteckning 2015-11-05 N2015/06917/PUB Enheten för människa och omgivning Ulla Rosenius, 010-730 9949 arbetsmiljoverket@av.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB Tid och plats Teleborgs slott, kl. 13:30 15:25 Beslutande

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VKAB Tid och plats Teleborgs slott, kl. 13:30 15:25 Beslutande Tid och plats Teleborgs slott, kl. 13:30 15:25 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Catharina Winberg, ordförande Maria Carlsson Tobias Adersjö Ulf Hedin Rose-Marie Holmqvist Nils Fransson

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2

Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2016:304-107 2016-05-17 1/2 Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. godkänna Strängnäs Fastighets

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-06-07 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10.30 i Utvandrarnas

Läs mer

YTTRANDE. Dnr N2015/06917/PUB. Regeringskansliet Näringsdepartementet Stockholm. Stockholm den 24 februari 2016

YTTRANDE. Dnr N2015/06917/PUB. Regeringskansliet Näringsdepartementet Stockholm. Stockholm den 24 februari 2016 YTTRANDE Dnr N2015/06917/PUB Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 24 februari 2016 Betänkandet Bostäder att bo kvar i. Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Tid och plats Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum Växjö Kommunföretag AB, kl.14:00 17:10 Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S), 1:e vice ordförande Tobias Adersjö (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden

Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven. Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden Hur vill de årsrika bo och hur möter vi behoven Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L) och utredare 2008 av äldreboenden Det handlar om individer, inte ett kollektiv Hur vill årsrika människor ha det Ses

Läs mer

Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl

Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl 140 Dnr 2017-00041 Byggnation av nytt stadshus investeringskalkyl Styrelsens beslut 1. Styrelsen för VKAB godkänner Vöfabs beslut om att: Utföra nybyggnad av nytt stadshus med station och Växjös vardagsrum,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.05 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg

Läs mer

Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 14:00 16:35

Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 14:00 16:35 Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 14:00 16:35 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg, Ordförande Maria Carlsson, 1:e vice ordförande Tobias Adersjö, 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist Ulf Hedin

Läs mer

Statligt stöd till bostäder för äldre

Statligt stöd till bostäder för äldre Statligt stöd till bostäder för äldre Syfte Syftet med stödet är att främja en ökning av antalet bostäder för äldre Det ska byggas fler bostäder för äldre, både traditionella särskilda boendeformer men

Läs mer

Mölndals stad. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214 kl.

Mölndals stad. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214 kl. Mölndals stad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-03-02 Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214 kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Marie Östh Karlsson (S), ordf örande Hans Bergfelt (M). vice ordförande Stefan

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv En förbättrad bostadssituation för äldre Dir. 2014:44 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på åtgärder som förbättrar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

STYRELSEPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: 556602-4641 2015-10-22. Elisabeth Risedal (V) Olle Sandahl (KD) 130-151

STYRELSEPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: 556602-4641 2015-10-22. Elisabeth Risedal (V) Olle Sandahl (KD) 130-151 Tid och plats Sammanträdesrum Växjö Kommunföretag AB, kl. 13.30 16.30 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg (M), Ordförande Maria Carlsson (S) Tobias Adersjö (MP) Tomas Thornell (S) Ulf Hedin (M) Rose-Marie

Läs mer

Diarienummer: N2015/06917/PUB

Diarienummer: N2015/06917/PUB Till Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se maria.edlund@regeringskansliet.se Diarienummer: N2015/06917/PUB Yttrande gällande betänkandet Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S) Tid och plats H-salen, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB)

Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) 1(7) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2015:85 Bostäder att bo kvar i (dnr N2015/06917/PUB) Länsstyrelsen i Västra Götalands län yttrar sig här över betänkandet Bostäder

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00 10:00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Emelie Öberg (S) 28 31 Ulla Svensson (M) Nils-Erik Carlström (L) Tobias Adersjö

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-12-14 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband

Läs mer

2 (2) Stadskontoret föreslår att kommunfullmäktige med instämmande i MKB:s yttrande över motionen avslår densamma.

2 (2) Stadskontoret föreslår att kommunfullmäktige med instämmande i MKB:s yttrande över motionen avslår densamma. SIGNERAD 2013-12-12 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-12-09 Vår referens Anders Spjuth Projektledare Tjänsteskrivelse anders.spjuth@malmo.se Motion från Anders Olin (SD) om investering av MKB S

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE 2016-12-14 kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband med pausen av kommunfullmäktige)

Läs mer

Ringsbergsgården, sammanträdesrummet Västergatan 21, Växjö

Ringsbergsgården, sammanträdesrummet Västergatan 21, Växjö 2016-01-13 Plats Tid Beslutande Ledamöter Ringsbergsgården, sammanträdesrummet Västergatan 21, Växjö Kl.14.00-15.50 Ulf Hedin, (M) omsorgsnämndens ordförande Tomas Thornell, (S) omsorgsnämndens vice ordförande

Läs mer

Synpunkter på Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) N2015/06917/PUB

Synpunkter på Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) N2015/06917/PUB Besök: S:t Eriksgatan 44, 4tr Post: Box 49 084, 100 28 Stockholm Tel: 08-677 70 10 Org.nr: 80 20 02-36 05 E-post: info@neuroforbundet.se Webb: neuroforbundet.se Vår referens: Karin Månsson Stockholm 2016-02-22

Läs mer

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lennart Adell Kind (FP) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

8 Författningskommentar

8 Författningskommentar 8 Författningskommentar 8.1 Förslaget till lag om ändring i lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar 2 Kommunens riktlinjer för bostadsförsörjningen ska minst innehålla följande uppgifter:

Läs mer

Information om investeringsstöd till äldrebostäder. Särskilda boendeformer för äldre Trygghetsbostäder

Information om investeringsstöd till äldrebostäder. Särskilda boendeformer för äldre Trygghetsbostäder Information om investeringsstöd till äldrebostäder Särskilda boendeformer för äldre Trygghetsbostäder Bakgrund Denna information beskriver översiktligt reglerna för investeringsstöd till äldrebostäder.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 310 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 310 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer: Tid och plats Videum Science Park, lokal Curie, kl. 08-59-10:50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Övriga Anmärkningar Justering Justerare Plats och tid Lena Wibroe, Ordförande

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric Svensson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Patric

Läs mer

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 29 maj 2015

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 29 maj 2015 Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2015-05-29 9/2015 Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 29 maj 2015 Sid nr 93 Sammanträdets öppnande och justering... 2 94 Godkännande av dagordning... 2 95 Föregående

Läs mer

Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande Sten Nordlander Maud Linder Sören Carlsson Bo Jender Hans Nilsson Emil Carlsson

Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande Sten Nordlander Maud Linder Sören Carlsson Bo Jender Hans Nilsson Emil Carlsson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (10) Nr 5/2007 Plats och tid Beslutande Kommunala bolagens sammanträdesrum, Sjögatan 28, Oxelösund Onsdag 30 maj 2007, kl 08.00-11.30 Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande

Läs mer

Svar på remiss gällande betänkandet Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85)

Svar på remiss gällande betänkandet Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL //B Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-01-252,4 Blad 15 Ksau 9 Dnr 405-2015-011 Svar på remiss gällande betänkandet Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85)

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Sven Pehrson (C), 1:e vice ordförande Johnny Werlöv (V) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Peter Bengtsson

Läs mer

Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 14:00 17:30

Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 14:00 17:30 Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 14:00 17:30 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg, Ordförande Tobias Adersjö, 2:e vice ordförande Martin Edberg Ulf Hedin Rose-Marie Holmqvist Nils Fransson 1-20

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 307 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 307 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer: Tid och plats Videum Science Park, lokal Curie, kl. 09:00-11:05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Lena Wibroe, Ordförande Hugo Hermansson, Vice ordförande Anders Franzén Martina Popovska

Läs mer

Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun

Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun Trygghetsboende ska ses en del av utbudet av bostäder i kommunen där

Läs mer

Välfärdsberedningen (10)

Välfärdsberedningen (10) Välfärdsberedningen 2012-01-18 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 13.00 16.00 Beslutande Inger Bergman (M), ordförande Rolf Berger (S) Tord Rosenqvist (S) Birgitta Roskvist (S) Ylva

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-05-07. kl. 15:00-16.40, VKAB:s styrelserum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-05-07. kl. 15:00-16.40, VKAB:s styrelserum Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare kl. 15:00-16.40, VKAB:s styrelserum Per Schöldberg (C), ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) Lars Edqvist (MP) Anna Gustbée (M) Martin Edberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 308 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 308 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer: Tid och plats Videum Science Park, lokal Curie, kl. 09:02-11:00 Beslutande Ledamöter Lena Wibroe, Ordförande Hugo Hermansson, Vice ordförande Martina Popovska Erik Jansson Lisa Larsson Rebecca Esselgren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Växjö Kommunföretag AB Organisationsnummer: Tid och plats Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum Växjö Kommunföretag AB, kl. 14:00 16:10 Catharina Winberg, Ordförande Tobias Adersjö, 2:e vice ordförande Ulf Hedin Martin Edberg Rose-Marie Holmqvist

Läs mer

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 2 juni 2017

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 2 juni 2017 Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2017-06-02 7/2017 Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 2 juni 2017 Sid nr 66 Sammanträdets öppnande och justering... 2 67 Godkännande av dagordning... 2 68 Föregående

Läs mer

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21

Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), Tony Lundstedt (S), 18 21 Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S), 11 17 Tony

Läs mer

OXELÖSUND AB Sammanträdesdatum Blad STYRELSEN 2006-09-19 1

OXELÖSUND AB Sammanträdesdatum Blad STYRELSEN 2006-09-19 1 STYRELSEN 2006-09-19 1 Plats och tid Kommunala bolagens sammanträdesrum Sjögatan 28, Tisdag 19 september, klockan 13.15 16.45 Beslutande Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande Roland Almlén Bror

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP) Plats A-salen Tid Kl. 10:00 11:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell

Läs mer

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg. Per Schöldberg (C) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Ulf Hedin (M)

A-salen, kommunhuset. Charlotta Svanberg. Per Schöldberg (C) Nils Fransson (FP) Carin Högstedt (V) Rose-Marie Holmqvist (S) Ulf Hedin (M) Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Tid och plats A-salen, kl. 13:30 13:45 Beslutande Ledamöter Anna Tenje (M), ordförande Catharina Winberg (M) Tony Lundstedt (S) Pernilla Tornéus (M) Ulf Hedin (M) Eva Johansson (C) Cheryl Jones Fur (MP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesrum Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesrum Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Beslutande ledamöter Sammanträdesrum Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 09.00 11.40 Lars-Ove Jansson, ordförande Peter Joensuu, vice ordförande Stefan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 8.30-12.10 Beslutande Ledamöter Claes Pettersson (S), ordförande Aina Wåhlund (S) Sten Fransson (S) Gerd Karlsson (S), ersättare för Inger Hjerpe

Läs mer

Äldreomsorg Boende. Höör Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor

Äldreomsorg Boende. Höör Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor Äldreomsorg Boende Höör 2016-10-25 Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor Demografisk utveckling Ca 2 miljoner pensionärer 65 år och äldre ökar med över 300 000 per år 2030 kommer det att finnas

Läs mer

Vad är vad, och vad är särskilt boende?

Vad är vad, och vad är särskilt boende? Vad är vad, och vad är särskilt boende? Särskilt boende, SoL 1992. Gruppboende, äldreboende, servicehus, sjukhem, ålderdomshem, vårdboende, vårdbostäder, demensboende, servicelägenheter, omsorgsboende,

Läs mer

10 förslag för bättre boende för seniorer

10 förslag för bättre boende för seniorer Socialdemokraterna i Uppsala Uppsala 2013-06-27 10 förslag för bättre boende för seniorer För oss socialdemokrater är en god äldreomsorg grundläggande för ett välfärdssamhälle. När man jobbat och kämpat

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S) Sida Plats och tid Lilla Tjörnsalen kl. 13:30 15.15 Utses att justera Benny Andersson (S) Justeringens plats och datum Kommunhuset den 22 december 2016 Paragrafer 50-62 Underskrifter Sekreterare Ordförande

Läs mer

Mikael Engstig, Tillförordnad VD Johan Åkerman, Sekreterare. Johan Åkerman. Lars-Ove Jansson

Mikael Engstig, Tillförordnad VD Johan Åkerman, Sekreterare. Johan Åkerman. Lars-Ove Jansson Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sammanträdesrum Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 08.00 11.05 Lars-Ove Jansson, ordförande Peter Joensuu, vice

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Kallelse: Kallelse har skett i behörig ordning Plats och tid: Kommunförvaltningen, sammanträdesrum 4073, den 25 april 2012, kl. 16:00-17:50 Beslutande:

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

ARVIKA FASTIGHETS AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

ARVIKA FASTIGHETS AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2012-05-30 38 Plats och tid Stadshuset, sammanträdeslokal Gunnern, kl 13.15-15.50 Beslutande Ledamöter Claes Pettersson, ordförande Peter Joensuu, vice ordförande Inger Hjerpe, ledamot Åge Zetterberg,

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2013-08-29 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1

Sammanträdesprotokoll 2013-08-29 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1 Plats och tid: Bostadsbolagets kontor kl. 09.00 12.00 Sammanträde nr 7 ande: Lars Björling, ordf Håkan Olovsson Ingegerd Karlsson Kajsa Andersson Ann-Katrin

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) Yttrande Datum 2018-10-30 3.1.2 Diarienummer 5894/2018 Ert diarienummer N2018/03415/SPN Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

OXELÖSUND AB Sammanträdesdatum Blad STYRELSEN 2006-04-19 1

OXELÖSUND AB Sammanträdesdatum Blad STYRELSEN 2006-04-19 1 STYRELSEN 2006-04-19 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 292, Onsdag 19 april, klockan 13.15 17.10 Beslutande Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande Roland Almlén Bror Sterner Maud Linder

Läs mer

Handläggare. Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60. inga-lena.palmgren@sodertalje.se

Handläggare. Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60. inga-lena.palmgren@sodertalje.se södertälje U kommun l (2) 2014-06-26 Tjänsteskrivelse Kontor Social-och omsorgskontoret Handläggare Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60 inga-lena.palmgren@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Kommundelsnämnderna

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats Beslutande Ledamöter Tisdagen den 21 juni 2011, kl. 15.00-15.10 i Debatten, kommunhuset Peter Carpelan (M) ordf. Lennart Nilsson (M) Jan Runesten (M) Lena Gerby (M) Jan-Eric

Läs mer

Äldres boende Strategier och ramverk för mellanboendeformer för äldre i Göteborgs stad

Äldres boende Strategier och ramverk för mellanboendeformer för äldre i Göteborgs stad Äldres boende Strategier och ramverk för mellanboendeformer för äldre i Göteborgs stad KS-uppdrag där fastighetskontoret i samverkan med övriga aktörer tagit fram en handlingsplan och förslag till subventioner

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 309 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 309 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer: Tid och plats Videum Science Park, lokal Chanel, kl. 09:55-11:40 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Anmärkningar Justering Justerare Plats och tid Lena Wibroe, Ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 311 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 311 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer: Tid och plats Teleborgs Slott, Christer Bonde, kl. 9:20-10:30 Beslutande Ledamöter Lena Wibroe, Ordförande Hugo Hermansson, Vice ordförande Anders Franzén Martina Popovska Erik Jansson Lisa Larsson Roland

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 16.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Organisationsnummer: Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 14:00 16:00 Beslutande Ledamöter Catharina Winberg, Ordförande Maria Carlsson, 1:e vice ordförande Tobias Adersjö, 2:e vice ordförande Martin Edberg, 105-115 Ulf

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-10 Tid och plats A-salen klockan 10.00 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C) ordförande Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Gunnar Storbjörk (S) Malin Lauber (S) Cheryl Jones Fur (MP) Tomas Thornell (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-08-31 63 (71) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 31 augusti 2015, kl. 08.00-09.10 Beslutande Leif Skeppstedt (S) ordf Björn Andersson (M) Övriga deltagande Thorsten Schnaars, enhetschef

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (6) Förvaltnings AB 2015-06-03

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (6) Förvaltnings AB 2015-06-03 Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 3 juni 2015 kl. 8.15 8.40 Beslutande Tomas Kronståhl (S), ordf. Mats Hugosson (C) Gunnar Jansson (S) Harald

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer; SFS 2016:848 Utkom från trycket den 9 augusti 2016 utfärdad den 28 juli 2016. Regeringen

Läs mer