MODERATERNA politikersnack.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MODERATERNA politikersnack."

Transkript

1 Av Marianne Rönnberg Galmor MODERATERNA politikersnack. VAL 2014 Moderaterna i Bjuvs kommun innehar fram till detta val oppositionsrådsposten. Men mycket har hänt sedan förra valet och vilka chanser M idag har att behålla den posten står just nu skrivet i stjärnorna. Efter valet 2010 var Moderaterna det största oppositionspartiet i Bjuvs kommun och allierat med övriga borgerliga partier; Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Men under innevarande mandatperiod splittrades de borgerliga på så sätt att C, KD och FP övergick till att stödja Socialdemokraterna medan Moderaterna stod kvar för sig. Parollen för dagen hos M är: Allt börjar med jobben samt Med alliansregeringen kommer 6 miljoner kronor till skolan i Bjuvs kommun. Vad skulle Bjuvsmoderaterna göra om de fick makten och pengarna? Vi har pratat med Ninnie Lindell, oppositionsråd Moderaterna och Kommunstyrelsen 2:e vice ordförande, och Ann Charlotte Hammar Johnsson, ordförande för Moderaterna Bjuv. Teknik till skolan - Skolresultaten har förbättrats men vi skulle vilja se till att skolan i Bjuv kom ikapp också rent tekniskt, säger Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar Johnsson. Idag ligger vi väldigt långt efter på det området. - Vi skulle t ex satsa på att ge alla barn datorer att arbeta med. Och när det gäller uppkopplingen så finns det idag bara WiFi i kommunhuset och det är först nu de hjälpligt fått det att fungera. Kommunen har tagit i för snävt när de installerat, helt enkelt. Starkare föräldraroll Vidare vill M stärka föräldrarnas roll när det gäller barnens och ungdomarnas lärande, ansvar och stöd. Personalen i skolan idag är bra men vi vill att man trycker på frågor framåt som ger svar på att de som kommer till brinner för uppdraget just här, säger Ann Charlott Hammar Johnsson. - Fokus måste ligga på att alla elever når minst E, dvs godkänt, i alla ämnen. Annars kan du inte söka till gymnasiet, förklarar Hammar Johnsson. Bättre framförhållning Ytterligare en fråga inom skolans ram som M ställer sig frågande till är kommunens framförhållning när det gäller den ökande inflyttningen till kommunen. I Ekeby saknades helt plötsligt förskoleplatser och M undrar varför Barn- och Ungdomsförvaltningen inte fick signaler om detta i tid. Som det nu fungerade så blev det närmast panik i korridorerna när nya föräldrar knackade på och frågade efter platser.

2 Städa upp i organisationen - Vi vill också skapa en större transparens i kommunens ekonomi, fortsätter Ann Charlotte Hammar Johnsson. Över huvud taget behöver den här kommunen städas upp rent organisatoriskt. Det är för många saker som verkar fungera slumpmässigt snarare än professionellt. När Christer Pålsson tillträdde som nu kommunchef i februari 2013 sades det enligt Moderaterna att man efter ett år skulle få en rapport om hur omorganisationen som genomfördes 2012 fungerar. Den rapporten säger de sig vänta på. Ärligt och likvärdigt - Vi måste också ha en likvärdig behandling i handläggandet av frågor, säger Ninnie Lindell och tar ett exempel från det senaste mötet i kommunfullmäktige som hon tycker är talande för hur slumpmässigt ärendena verkar skötas. Det handlar om finansiering av ett ridhus i Ekeby och en tennisbana i Bjuv. Två jämförbara fall enligt M, som dock inte behandlades jämlikt när det gäller ekonomiskt stöd från Bjuvs kommun. - Ridhuset fick ta egna lån med kommunen som borgenär för att renovera, säger Ninnie Lindell. Tennisbanan finansieras av kommunen. Båda ligger på kommunal mark eller egendom. - Två jämförbara exempel som behandlades olika. Varför, förstår inte vi. Avsaknaden av tydliga regler som ger alla har samma chans och möjligheter, har aldrig varit tydligare. Därför reserverade vi oss också mot besluten i kommunfullmäktige, säger M-kvinnorna. Inte heller Byggnadsnämndens hantering av friskolan Forsärlans ansökan om att få tillfälligt tillstånd att driva sin verksamhet på Fibergatan i Billesholm, får M:s godkännande. - Skolan finns inte längre men nämndens ordförandes försvar av att man bara tar med negativa remissutlåtanden i bedömningen, inte de positiva, är för oss ett helt obegripligt arbetssätt, säger Ann Charlotte Hammar Johnsson. - Och det var det inte bara det att man utelämnade det positiva remissvaret, fortsätter Hammar Johnsson. Räddningstjänsten är en tungt vägande instans som inte hade något att erinra. Hur kan man utelämna Räddningstjänstens underlag och bara vifta bort det? Otroligt! - Dessutom var kommunens meddelande om trafiksituationen skrivet för hand med penna och sådana underlag ger signaler om andra bakomliggande faktorer som inte hör hemma i ärendet. - Bjuvs kommun kan helt enkelt skötas bättre in idag, tycker de två. Trögheten Inte bara inom Moderaterna utan också ofta i möten med boende i kommunen, talas det om en tröghet som råder i Bjuvs kommun när man försöker kommunicera med politiker och tjänstemän. Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar tar också upp detta fenomen. Vad anser de då att fenomenet beror på?

3 - På att organisation, styrning och ledning inte fungerar maximalt, säger de. Om vi fick råda skulle organisationen i kommunhuset styras upp och moderniseras. - Har du inte en tillräckligt vass ledning så kan folk göra som de vill, tillägger Ninnie Lindell. Vilket är fallet nu. Vi borde faktiskt kunna se ett bättre resultat av arbetet än vi gör nu. Felanmälan Lindell tar upp exemplet med hur kommunens Felanmälan fungerar. Hon och andra bjuvsnytt talat med anser att det tar alldeles för lång tid innan de ärenden man anmält behandlas. Lindell och kollegan Bertil Olsson tog nyligen upp frågan i form av en debattartikel i media. Den gången hade protesten dock en omedelbar och synlig effekt. Dagen efter att artikeln publicerats hade någon markerat samtliga anmälningar på kommunens hemsida som pågående. Film istället för prat Ann Charlott Hammar Johnsson har mitt i valarbetet också på senaste tiden gjort mycket film. Ett för Bjuvsmoderaterna helt nytt sätt att kommunicera utåt. Hon filmar saker hon tycker bör uppmärksammas eller som människor kontaktar henne om. Som bristen på sand på förskolan Ur och Skur. - De har sedan länge felanmält att det inte finns tillräckligt med sand i sandlådan. Fundamenten till klätterställningar och andra leksaker är frilagda på ett sätt de inte ska vara och barnen når dåligt upp från marken till första trappstegen. Synliggör på nätet - Numera har jag detta och mycket annat på film. Filmer vi lägger ut på vår Facebook-sida. Så att människor kan se vad vi pratar om istället för att bara slå dövörat till. Vilket förhoppningsvis leder till att problemen åtgärdas. Om den brist på organisation de två anser råda i Bjuvs kommun säger de: - Kommunens underhåll ska till 80 procent bestå av planerat arbete och till 20 procent av akuta åtgärder. - I Bjuv är det precis tvärtom: Här är 20 procent av arbetet planerat och 80 procent akut. Ninnie Lindell konstaterar: - I Bjuv gäller principen att den som skriker högst vinner. Skola och bibliotek Vi pratar om skola och de möjligheter som idag finns att studera vidare för barn och unga i Bjuv. Att de unga ska ha tillgång till någon form av spetskompetens så att de får jobb, är självklart för Moderaterna. I fråga om att flytta Bjuvs bibliotek ska flyttas och byggas till, i Köpcentrum tvärs över gatan från Folkets Hus där det ligger idag, säger Lindell och Hammar Johnsson följande:

4 Annat för pengarna - Vi reserverade oss mot beslutet. Vi tycker inte man kan ta ett beslut som gäller i 25 år. Bortsett ifrån att det också handlar om närmast astronomiska 75 miljoner kronor i hyra under en treårsperiod. - Visserligen måste man både se saker på kort och lång sikt men vi vill inte låsa oss för 25 år. Vad vet vi om vad som är gångbart för människor så långt framåt i tiden? Behoven förändras ju och borde vi inte göra annat för pengarna? - Dessutom har vi ju två bibliotek i Billesholm och Ekeby. Näringslivet då? Ninnie Lindell har tidigare efterlyst en Företagspool, en kommunanställd som kan hjälpa till med saker och frågor som kommer från företagare som behöver hjälp och svar. Och så vill hon och kollegorna att det ska snyggas upp i Bjuvs kommun. Infarten till Ekeby, inte minst. Men detsamma gäller Billesholm och Bjuvs södra delar mm. - Den som är intresserad av att etablera sig i Bjuv kan vända sig till Företagspoolen och få veta vilka lediga tomter, priser och andra förutsättningar just vi har ett erbjuda. - Och det där med att snygga till omgivningarna är egentligen inte mer svårbegripligt än att en person som ska sälja sitt hus anlitar en stajlist, fortsätter hon. Ser det snyggt och ordentligt ut så lockar det mer. Starta eget Av tradition är Bjuvsbor ganska återhållsamma när det gäller att starta egna företag. En del är rent av negativt inställda. Den gamla kulturen att vara anställd istället för att ha eget lever kvar. - Vi tycker förstås att fler ska starta företag, säger Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar Johnsson. Synen på företagande måste förändras. Bjuv måste komma vidare, få mer entreprenadanda. Se på Höganäs Båda är överens om att det hänt mycket positivt sedan kommunens näringslivssekreterare Bengt Fellbe tillträdde men att det förstås kan göra mer: - Sälj in Bjuv! Ligg på! Bygg ett Ullared här! Vi har hur många förutsättningar som helst att få Bjuvs kommun att blomstra! Vi måste bara jobba för det. - Peter Kovacs i Höganäs är en förebild i de här frågorna, säger både Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar Johnsson. Han har gjort något riktigt bra med Höganäs, Bjuvs tvilling. Och kan de kan vi! Interna strider? Det talas och viskas om interna strider hos M-moderaterna. Starka viljor vill dra åt olika håll. Kvinnorna är starka men lika starka män lämnar. Som exempelvis Stig Lundblad som i samband med omröstningen om Forsärlan, valde att gå över till Centerpartiet.

5 Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar Johnsson menar att det där inte är så farligt. Men de uttrycker besvikelse över dem som först deltar i ett val där någon annans förslag vinner majoritetens röster. Och sedan inte respekterar utfallet utan går sin egen väg. Slår hål på myter Hur är det då att vara moderat i en särpräglad arbetarkommun som Bjuv? - Den här sommaren tycker vi att vi kommit närmare människor, säger damerna. Det kan vara svårt att få folk att först att Moderater är vanliga människor. Som också arbetar men har en alternativ bild av vad Sverige skulle kunna vara. - Vi har haft stor hjälp av att vi öppnade upp vår Hemsida och satsat på dialog med människor via sociala medier, slår båda fast. Genom våra filmer från t ex olika äldreboenden har det blivit lättare att få människor att förstå vad vi talar om. Vi visar folk hur det ser ut på insidan. Slår helt enkelt hål på myter, avslutar de. I förra kommunvalet fick Moderaterna 7 mandat. Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Kommunkansliet kl 15.00

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Kommunkansliet kl 15.00 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.50 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län?

Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län? Bryr sig, Intresserar sig, Involverar, Aktiverar Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län? Slutrapport från kartläggning av kvinnors och mäns representation i de kommunala

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

-< C.!) :z: :z: ~ (.;"") c:::::. a... emersone Vaxhol

-< C.!) :z: :z: ~ (.;) c:::::. a... emersone Vaxhol GO -< C.!) :z: :z: = ~ (.;"") c:::::. a... 20 os emersone Vaxhol Mer än 20 personer i Vaxholm är hemlösa idag, däriblånd två - Det har minskat våra möjligheter att lösa situationen för barnfamiljer. Det

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Katrineholms kommun S+M en politisk bomb I Katrineholm hade Socialdemokraterna haft egen majoritet i 90 år när medborgarna gick till val år

Läs mer

Kommunkansliet kl 15.00

Kommunkansliet kl 15.00 1(9) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Alf Nilsson (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S)

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

SJÖBO KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE

SJÖBO KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE SJÖBO KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE Handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde onsdagen den 3 december kl. 19.00. Ledamot som är förhindrad att delta i sammanträdet ska snarast anmäla detta till kansliavdelningen,

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting Appendix 1 Valresultatet i kommuner och landsting Valresultatet i kommunerna Moderaterna Moderaterna går kraftigt bakåt i kommunsverige. Partiet ökar sina mandat i 18 kommuner men tappar mandat i 230.

Läs mer

FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack

FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack Av Marianne Rönnberg Galmor FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack Skola, vård och omsorg Framstegspartiet vill bygga ett bättre Bjuv med i stort sett samma byggstenar som övriga partier. Men de har också planer

Läs mer

Underkänt! Skövdebornas åsikter om skolan

Underkänt! Skövdebornas åsikter om skolan Underkänt! bornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella kunskapsmätningar

Läs mer

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen Kortversion Årsredovisning 2016 Vad hände under 2016? En tillbakablick visar att vi haft mycket stora utmaningar under året. Men när året avslutas har också mycket positivt

Läs mer

Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan

Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

Kommunkansliet kl 15.00

Kommunkansliet kl 15.00 1(11) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-19.40 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund,

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 23 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 16 Aterbetalning av sjukförsäkringspremier (AFA). tilläggsanslag för ökade underhållsinsatser Dnr KS-2012-504 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunkansliet kl 15.00

Kommunkansliet kl 15.00 1(10) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund,

Läs mer

Vad händer med Yttermalungs skola?

Vad händer med Yttermalungs skola? Vad händer med Yttermalungs skola? Dagsläget Malung-Sälens kommun har lagt ner skolorna: Östra Utsjö Öje Kyrkskolan Idbäck Transtrand Står Yttermalung på tur? Historisk tidslinje 2011 2012 2013 2014 2015

Läs mer

Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan

Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Från val till regeringsbildande!

Från val till regeringsbildande! Från val till regeringsbildande De ännu inte 18 år fyllda Jakub, Tomas, Oliver och Dejan följer nyfiket med sina föräldrar till vallokalen. Jakub åker på sin, Tomas på sin, Oliver går på sina och Dejan

Läs mer

Bild: Malin Forsberg. Det händer i Kinda

Bild: Malin Forsberg. Det händer i Kinda Det händer i Kinda Bokslut 2017 Kommunalrådet har ordet Den politiska majoriteten i kommunen som består av socialdemokrater, moderater samt kristdemokrater har under 2017 fortsatt att intensivt arbeta

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare.

Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15. Jan Eriksson, kommunchef Olof Borgmalm, nämndsekreterare. 1 Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen 2014-04-09 8:15 Ledamöter Kristina Svensson Lotta Husberg

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

Sida 1(19) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl

Sida 1(19) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 1(19) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 14.00-15.55 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Alf Nilsson (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson

Läs mer

Underkänt! Eskilstunabornas åsikter om skolan

Underkänt! Eskilstunabornas åsikter om skolan Underkänt! Eskilstunabornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Bibliotek (KS/2014:238)

Bibliotek (KS/2014:238) Allmänna utskottet 2015-06-08 123 Bibliotek (KS/2014:238) Allmänna utskottets förslag till kommunstyrelsen, kommunfullmäktige beslutar Förvaltningen får i uppdrag att gå vidare i en fördjupad dialog om

Läs mer

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande Framåt Örebro Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans Här hittar du allt du behöver veta om valet 2011 Här har vi samlat information för dig som vill hjälpa till att vinna valet 2011. Jag hoppas att

Läs mer

Niels Madsen (M) för Bertil Olsson (M)

Niels Madsen (M) för Bertil Olsson (M) 1 (7) Plats och tid Varagårdssskolans aula, torsdagen den 26 maj 2016 kl 18:00-18:10 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), 1:e vice ordförande Ninnie Lindell (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Plats och tid Facklan kommunhuset, Bjuv, kl

Plats och tid Facklan kommunhuset, Bjuv, kl 1(8) Plats och tid Facklan kommunhuset, Bjuv, kl 17.00-18.30 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) /Sed Niklas Svalö (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande

Läs mer

Underkänt! Karlstadsbornas åsikter om skolan

Underkänt! Karlstadsbornas åsikter om skolan Underkänt! Karlstadsbornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Om kommunen. Bra service kostar pengar. Information om Arvika kommuns verksamhet

Om kommunen. Bra service kostar pengar. Information om Arvika kommuns verksamhet Bra service kostar pengar Det kostar naturligtvis mycket pengar att ge all den service som kommuninvånarna vill ha och behöver. Därför måste vi som bor i kommunen betala skatt. Men skattepengarna räcker

Läs mer

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering 1(11) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.20, ajournering 11.10-11.15 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell

Läs mer

Underkänt! Kristianstadsbornas åsikter om skolan

Underkänt! Kristianstadsbornas åsikter om skolan Underkänt! Kristianstadsbornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 på karta

Riksdagsvalet 2014 på karta Riksdagsvalet 2014 på karta Valdeltagande i procent av röstberättigade 88,0-92,9 86,3-88,0 84,7-86,3 82,2-84,7 70,3-82,2 Nu följer bilder över valresultatet för samtliga riksdagspartier och FI redovisade

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-08-29 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Skolan, Nissafors, kl 19.00-21.00 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50. Underskrifter Sekreterare

Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50. Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-10 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50 Utses att justera

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 KARLSTADS KOMMUN Ärende 3 sid 17 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 8 Politiskt initiativ från majoriteten - Användande av sociala medier för medborgardialog - återrapportering Dnr KS-2011-535 Dpl

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli måndag kl 15.00

Kommunstyrelsens kansli måndag kl 15.00 1(13) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 09.00-10.40 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Martin Fridehjelm (S) Ulrika Thulin (S) Bert

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltning, kommunledning

Kommunstyrelsens förvaltning, kommunledning 1(17) Plats och tid Varagårdsskolans aula, torsdagen den 31 maj 2018 kl 19:00-20:00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

Danderydscenterns fullmäktigegrupp reserverar sig till förmån för Siv Sahlströms yrkande:

Danderydscenterns fullmäktigegrupp reserverar sig till förmån för Siv Sahlströms yrkande: Borgensansökan IFK Stocksund Danderydscenterns fullmäktigegrupp reserverar sig till förmån för Siv Sahlströms yrkande: Siv Sahlström (C) yrkar återremiss till kommunstyrelsen med uppdrag att beräkna och

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) Krister Bergsten (L) för Niklas Svalö (S)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) Krister Bergsten (L) för Niklas Svalö (S) 1 (6) Plats och tid Kommunalrådets arbetsrum, onsdagen den 1 februari 2017 kl 09:00-10:45 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell

Läs mer

Underkänt! Malmöbornas åsikter om skolan

Underkänt! Malmöbornas åsikter om skolan Underkänt! Malmöbornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Underkänt! Falubornas åsikter om skolan

Underkänt! Falubornas åsikter om skolan Underkänt! Falubornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

Underkänt! Göteborgarnas åsikter om skolan

Underkänt! Göteborgarnas åsikter om skolan Underkänt! Göteborgarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Som anhörigkonsulent och enhetschef

Som anhörigkonsulent och enhetschef Med en röd fåtölj i centrum Anhörigcentrum i Örebro genomförde under september månad 2008 ett intensivt marknadsföringsarbete. På TV4 sändes en reklamfilm och ute på stan i Örebro har anhörigsamordnare

Läs mer

Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan

Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Lars Stjernkvist. Måndagen den 29 april var jag tillsammans med min samhäll c-klass på besök hos Norrköpings kommunfullmäktige.

Lars Stjernkvist. Måndagen den 29 april var jag tillsammans med min samhäll c-klass på besök hos Norrköpings kommunfullmäktige. Lars Stjernkvist Intervju med Norrköpings statsminister. Fakta Lars Stjernkvist Född: 1958, Motala Parti: Socialdemokraterna Arbete: Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Lars Stjernkvist Bild: NT

Läs mer

Underkänt! Luleåbornas åsikter om skolan

Underkänt! Luleåbornas åsikter om skolan Underkänt! bornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella kunskapsmätningar

Läs mer

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12 Tierpspanelen Utvärdering 2-3-12 Utvärdering Nu går kommunens försöksprojekt med medborgarpanel in i sitt slutskede. I samband med detta kommer ansvariga för panelen att ta fram ett förslag på hur kommunen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 11. Kommunstyrelsen (6) Peter Ljungdahl (C) Daniel Jensen Ulf Rexefjord

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 11. Kommunstyrelsen (6) Peter Ljungdahl (C) Daniel Jensen Ulf Rexefjord Nr 11 Kommunstyrelsen 2017-11-22 1(6) Tid och plats Onsdagen den 22 november 2017, klockan 17.00 17.30, i Tingshuset i Mellerud Beslutande Ledamöter Tommy W Johansson (S) Thomas Hagman (S) Martin Eriksson

Läs mer

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019

Dnr 9018/ Ny politisk organisation 2019 Dnr 9018/111.109 Ny politisk organisation 2019 Det fattades i början av mandatperioden 2015-2018 beslut om att göra en utvärdering av den politiska organisationen i Robertsfors kommun under 2017. Syftet

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN Orsa kommun Alla behöver inte vara överens om allt I Orsa är samverkan en av de grundläggande förutsättningarna. Kommunen samarbetar med grannkommunerna

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Sida 1(28) PROTOKOLL Kommunfullmäktige. Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl

Sida 1(28) PROTOKOLL Kommunfullmäktige. Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 1(28) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.45 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund,

Läs mer

Underkänt! Västeråsarnas åsikter om skolan

Underkänt! Västeråsarnas åsikter om skolan Underkänt! arnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella kunskapsmätningar

Läs mer

tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18

tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18 tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18 Bokförlaget thales varför enfrågepartier ställer till det Torbjörn Tännsjö redan på 1700-talet visade den franske tänkaren Condorcet att så snart man

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Kalix 6 3 1 20 2 7 2 41 Kalix Kalixpartiet (2) Dessa har valt att inte svara: Moderaterna,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (11) Plats och tid Kommunalrådets arbetsrum, onsdagen den 6 september 2017 kl 09:00-10:40 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Kommunhuset, administrativ service

Kommunhuset, administrativ service 1(4) Plats och tid Kommunhuset plenisalen, kl. 16.30-16.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga Justeringens plats och tid Kommunhuset plenisalen, kl.18.00

Läs mer

Det är inte ideologier som styr på kåren

Det är inte ideologier som styr på kåren Styrelsen. Mikaela Peltz, Zakarias Pante och Katarina Nilsson representerar Socialdemokraterna, Moderaterna och Pedagogerna. Det är inte ideologier som styr på kåren Medier och politiker på riksnivå har

Läs mer

Onsdagen den 12 november kl.14.00

Onsdagen den 12 november kl.14.00 1(4) Plats och tid Plenisalen, 13.00-13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Tjänstemän Se närvarolista sidan 2 Övriga Se

Läs mer

Underkänt! Boråsarnas åsikter om skolan

Underkänt! Boråsarnas åsikter om skolan Underkänt! Boråsarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Anne-Marie Karlsson (C) Kenneth Bylund (S) Kommunsekreterare Marianne Sarberg. Kommunledningskontoret, Vallentuna Fredag kl 15.

Anne-Marie Karlsson (C) Kenneth Bylund (S) Kommunsekreterare Marianne Sarberg. Kommunledningskontoret, Vallentuna Fredag kl 15. Valnämnden 2010-04-14 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Karbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 14 april 2010

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Sida 1(16) PROTOKOLL 2015-11-04. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-11-04 kl 09.00-11.45

Sida 1(16) PROTOKOLL 2015-11-04. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-11-04 kl 09.00-11.45 1(16) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.45 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) Övriga närvarande Tjänstemän

Läs mer

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Tack till de partier i kommunfullmäktige i Kungälv som har svarat på våra medlemmars frågor. När vi skickade över frågorna till partierna skrev vi också en bakgrund

Läs mer

Kommunhuset, administrativ service

Kommunhuset, administrativ service 1(8) Plats och tid Kommunhuset plenisalen, kl. 18.30-19.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef

Läs mer

ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET. Bokleffe i Älvdalen

ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET. Bokleffe i Älvdalen ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET Bokleffe i Älvdalen 1 Det är såklart viktigt att alla människor läser, inte bara unga män. Men denna kategori ligger extra risigt till när det gäller läsning. 2 3 Bokleffe

Läs mer

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 20 december 2016

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 20 december 2016 Tilläggslista Kommunfullmäktiges sammanträde den 20 december 2016 Anmälningar Länsstyrelsens beslut 2016-12-14 att utse Jean Niyongabo (MP) till ny ledamot samt att utse Sofie Lemontzis (MP) till ny ersättare

Läs mer

Underkänt! Östersundsbornas åsikter om skolan

Underkänt! Östersundsbornas åsikter om skolan Underkänt! Östersundsbornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Christer Pålsson, kommunchef Anders Kronfelt, ekonomichef, Susan Elmlund, sekreterare. Helena Holmgren, miljöchef Söderåsens miljöförbund, 44

Christer Pålsson, kommunchef Anders Kronfelt, ekonomichef, Susan Elmlund, sekreterare. Helena Holmgren, miljöchef Söderåsens miljöförbund, 44 1(10) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-10.45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Alf Nilsson (S) Bert Roos (S) Kjell-Åke Johnsson

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 1 maj kommentar av docent Örjan Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 1 maj kommentar av docent Örjan Hultåker Rapport från SKOP om, - kommentar av docent Örjan Hultåker Inför förstamajfirandet: - Åter positiv förtroendebalans för regeringen - 42 procent anser att regeringen gör ett bra jobb 39 procent ett dåligt

Läs mer

Underkänt! Gävlebornas åsikter om skolan

Underkänt! Gävlebornas åsikter om skolan Underkänt! Gävlebornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Bo Hallqvist (S) Johan Ahlberg (S) Lisbeth Madsen (M) Irena Alm (S) Fredrik Andersson (FP) Sten Göran Claesson (SD)

Bo Hallqvist (S) Johan Ahlberg (S) Lisbeth Madsen (M) Irena Alm (S) Fredrik Andersson (FP) Sten Göran Claesson (SD) 2015-02-25 Sida 1 (av 14) Tid 2015-02-25, kl 18.30-19.50 Plats Beslutande Ledamöter Almliden, Bjuv Bo Hallqvist (S) Johan Ahlberg (S) Lisbeth Madsen (M) Irena Alm (S) Fredrik Andersson (FP) Sten Göran

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) 1 (12) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 30 augusti 2017 kl 09:00-11:00 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

Sida 1(29) PROTOKOLL Kommunfullmäktige. Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl

Sida 1(29) PROTOKOLL Kommunfullmäktige. Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 1(29) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.30 Beslutande Ledamöter 31 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Titti Gohed,

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KARLSKRONA KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KARLSKRONA KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KARLSKRONA KOMMUN Karlskrona kommun Femklöver i minoritet kräver fingertoppskänsla Att leda en femklöver i minoritet kräver pragmatisk förmåga, ödmjukhet och

Läs mer

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.35 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson,

Läs mer

Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan

Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Instuderingsfrågor till Tema demokrati

Instuderingsfrågor till Tema demokrati Instuderingsfrågor till Tema demokrati 1. Vilka skapar den svenska demokratin? (s.1) Medborgarna i Sverige 2. Hur många ledamöter beslutar åt medborgarna i riksdagen? (s.2) 349 ledamöter 3. Varför finns

Läs mer

Information- Slutrapport kollegialt lärande

Information- Slutrapport kollegialt lärande Bengt Larsson - unbl01 E-post: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-13 Dnr: 2012/530-BaUN-027 Barn- och ungdomsnämnden Information- Slutrapport kollegialt lärande Ärendebeskrivning

Läs mer

Skolan. en nationell angelägenhet. En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper

Skolan. en nationell angelägenhet. En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper Skolan en nationell angelägenhet En rapport från Lärarnas Riksförbund därför att ett litet land behöver stora kunskaper Skolan en nationell angelägenhet Juli 2011 Bakgrund Regeringen har sedan 2006 utrett

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) 1(12) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad

Läs mer

SALA KOMMUN. Ink.. 2013-10- 2 8. Medborgarförslag Vård & Omsorg Sala Kommun 26/10-13

SALA KOMMUN. Ink.. 2013-10- 2 8. Medborgarförslag Vård & Omsorg Sala Kommun 26/10-13 SALA KOMMUN Kommunstvrelsens förvaltning Ink.. 2013-10- 2 8 Medborgarförslag Vård & Omsorg Sala Kommun 26/10-13 Oiarienh ) ~ IAktTbilaga ;::D t.:> 1 J.+D0:7 l l Per Tjämström, relativt nyinflyttad i Sala

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) 1 (10) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 26 april 2017 kl 09:00-10:30 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer