MODERATERNA politikersnack.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MODERATERNA politikersnack."

Transkript

1 Av Marianne Rönnberg Galmor MODERATERNA politikersnack. VAL 2014 Moderaterna i Bjuvs kommun innehar fram till detta val oppositionsrådsposten. Men mycket har hänt sedan förra valet och vilka chanser M idag har att behålla den posten står just nu skrivet i stjärnorna. Efter valet 2010 var Moderaterna det största oppositionspartiet i Bjuvs kommun och allierat med övriga borgerliga partier; Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Men under innevarande mandatperiod splittrades de borgerliga på så sätt att C, KD och FP övergick till att stödja Socialdemokraterna medan Moderaterna stod kvar för sig. Parollen för dagen hos M är: Allt börjar med jobben samt Med alliansregeringen kommer 6 miljoner kronor till skolan i Bjuvs kommun. Vad skulle Bjuvsmoderaterna göra om de fick makten och pengarna? Vi har pratat med Ninnie Lindell, oppositionsråd Moderaterna och Kommunstyrelsen 2:e vice ordförande, och Ann Charlotte Hammar Johnsson, ordförande för Moderaterna Bjuv. Teknik till skolan - Skolresultaten har förbättrats men vi skulle vilja se till att skolan i Bjuv kom ikapp också rent tekniskt, säger Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar Johnsson. Idag ligger vi väldigt långt efter på det området. - Vi skulle t ex satsa på att ge alla barn datorer att arbeta med. Och när det gäller uppkopplingen så finns det idag bara WiFi i kommunhuset och det är först nu de hjälpligt fått det att fungera. Kommunen har tagit i för snävt när de installerat, helt enkelt. Starkare föräldraroll Vidare vill M stärka föräldrarnas roll när det gäller barnens och ungdomarnas lärande, ansvar och stöd. Personalen i skolan idag är bra men vi vill att man trycker på frågor framåt som ger svar på att de som kommer till brinner för uppdraget just här, säger Ann Charlott Hammar Johnsson. - Fokus måste ligga på att alla elever når minst E, dvs godkänt, i alla ämnen. Annars kan du inte söka till gymnasiet, förklarar Hammar Johnsson. Bättre framförhållning Ytterligare en fråga inom skolans ram som M ställer sig frågande till är kommunens framförhållning när det gäller den ökande inflyttningen till kommunen. I Ekeby saknades helt plötsligt förskoleplatser och M undrar varför Barn- och Ungdomsförvaltningen inte fick signaler om detta i tid. Som det nu fungerade så blev det närmast panik i korridorerna när nya föräldrar knackade på och frågade efter platser.

2 Städa upp i organisationen - Vi vill också skapa en större transparens i kommunens ekonomi, fortsätter Ann Charlotte Hammar Johnsson. Över huvud taget behöver den här kommunen städas upp rent organisatoriskt. Det är för många saker som verkar fungera slumpmässigt snarare än professionellt. När Christer Pålsson tillträdde som nu kommunchef i februari 2013 sades det enligt Moderaterna att man efter ett år skulle få en rapport om hur omorganisationen som genomfördes 2012 fungerar. Den rapporten säger de sig vänta på. Ärligt och likvärdigt - Vi måste också ha en likvärdig behandling i handläggandet av frågor, säger Ninnie Lindell och tar ett exempel från det senaste mötet i kommunfullmäktige som hon tycker är talande för hur slumpmässigt ärendena verkar skötas. Det handlar om finansiering av ett ridhus i Ekeby och en tennisbana i Bjuv. Två jämförbara fall enligt M, som dock inte behandlades jämlikt när det gäller ekonomiskt stöd från Bjuvs kommun. - Ridhuset fick ta egna lån med kommunen som borgenär för att renovera, säger Ninnie Lindell. Tennisbanan finansieras av kommunen. Båda ligger på kommunal mark eller egendom. - Två jämförbara exempel som behandlades olika. Varför, förstår inte vi. Avsaknaden av tydliga regler som ger alla har samma chans och möjligheter, har aldrig varit tydligare. Därför reserverade vi oss också mot besluten i kommunfullmäktige, säger M-kvinnorna. Inte heller Byggnadsnämndens hantering av friskolan Forsärlans ansökan om att få tillfälligt tillstånd att driva sin verksamhet på Fibergatan i Billesholm, får M:s godkännande. - Skolan finns inte längre men nämndens ordförandes försvar av att man bara tar med negativa remissutlåtanden i bedömningen, inte de positiva, är för oss ett helt obegripligt arbetssätt, säger Ann Charlotte Hammar Johnsson. - Och det var det inte bara det att man utelämnade det positiva remissvaret, fortsätter Hammar Johnsson. Räddningstjänsten är en tungt vägande instans som inte hade något att erinra. Hur kan man utelämna Räddningstjänstens underlag och bara vifta bort det? Otroligt! - Dessutom var kommunens meddelande om trafiksituationen skrivet för hand med penna och sådana underlag ger signaler om andra bakomliggande faktorer som inte hör hemma i ärendet. - Bjuvs kommun kan helt enkelt skötas bättre in idag, tycker de två. Trögheten Inte bara inom Moderaterna utan också ofta i möten med boende i kommunen, talas det om en tröghet som råder i Bjuvs kommun när man försöker kommunicera med politiker och tjänstemän. Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar tar också upp detta fenomen. Vad anser de då att fenomenet beror på?

3 - På att organisation, styrning och ledning inte fungerar maximalt, säger de. Om vi fick råda skulle organisationen i kommunhuset styras upp och moderniseras. - Har du inte en tillräckligt vass ledning så kan folk göra som de vill, tillägger Ninnie Lindell. Vilket är fallet nu. Vi borde faktiskt kunna se ett bättre resultat av arbetet än vi gör nu. Felanmälan Lindell tar upp exemplet med hur kommunens Felanmälan fungerar. Hon och andra bjuvsnytt talat med anser att det tar alldeles för lång tid innan de ärenden man anmält behandlas. Lindell och kollegan Bertil Olsson tog nyligen upp frågan i form av en debattartikel i media. Den gången hade protesten dock en omedelbar och synlig effekt. Dagen efter att artikeln publicerats hade någon markerat samtliga anmälningar på kommunens hemsida som pågående. Film istället för prat Ann Charlott Hammar Johnsson har mitt i valarbetet också på senaste tiden gjort mycket film. Ett för Bjuvsmoderaterna helt nytt sätt att kommunicera utåt. Hon filmar saker hon tycker bör uppmärksammas eller som människor kontaktar henne om. Som bristen på sand på förskolan Ur och Skur. - De har sedan länge felanmält att det inte finns tillräckligt med sand i sandlådan. Fundamenten till klätterställningar och andra leksaker är frilagda på ett sätt de inte ska vara och barnen når dåligt upp från marken till första trappstegen. Synliggör på nätet - Numera har jag detta och mycket annat på film. Filmer vi lägger ut på vår Facebook-sida. Så att människor kan se vad vi pratar om istället för att bara slå dövörat till. Vilket förhoppningsvis leder till att problemen åtgärdas. Om den brist på organisation de två anser råda i Bjuvs kommun säger de: - Kommunens underhåll ska till 80 procent bestå av planerat arbete och till 20 procent av akuta åtgärder. - I Bjuv är det precis tvärtom: Här är 20 procent av arbetet planerat och 80 procent akut. Ninnie Lindell konstaterar: - I Bjuv gäller principen att den som skriker högst vinner. Skola och bibliotek Vi pratar om skola och de möjligheter som idag finns att studera vidare för barn och unga i Bjuv. Att de unga ska ha tillgång till någon form av spetskompetens så att de får jobb, är självklart för Moderaterna. I fråga om att flytta Bjuvs bibliotek ska flyttas och byggas till, i Köpcentrum tvärs över gatan från Folkets Hus där det ligger idag, säger Lindell och Hammar Johnsson följande:

4 Annat för pengarna - Vi reserverade oss mot beslutet. Vi tycker inte man kan ta ett beslut som gäller i 25 år. Bortsett ifrån att det också handlar om närmast astronomiska 75 miljoner kronor i hyra under en treårsperiod. - Visserligen måste man både se saker på kort och lång sikt men vi vill inte låsa oss för 25 år. Vad vet vi om vad som är gångbart för människor så långt framåt i tiden? Behoven förändras ju och borde vi inte göra annat för pengarna? - Dessutom har vi ju två bibliotek i Billesholm och Ekeby. Näringslivet då? Ninnie Lindell har tidigare efterlyst en Företagspool, en kommunanställd som kan hjälpa till med saker och frågor som kommer från företagare som behöver hjälp och svar. Och så vill hon och kollegorna att det ska snyggas upp i Bjuvs kommun. Infarten till Ekeby, inte minst. Men detsamma gäller Billesholm och Bjuvs södra delar mm. - Den som är intresserad av att etablera sig i Bjuv kan vända sig till Företagspoolen och få veta vilka lediga tomter, priser och andra förutsättningar just vi har ett erbjuda. - Och det där med att snygga till omgivningarna är egentligen inte mer svårbegripligt än att en person som ska sälja sitt hus anlitar en stajlist, fortsätter hon. Ser det snyggt och ordentligt ut så lockar det mer. Starta eget Av tradition är Bjuvsbor ganska återhållsamma när det gäller att starta egna företag. En del är rent av negativt inställda. Den gamla kulturen att vara anställd istället för att ha eget lever kvar. - Vi tycker förstås att fler ska starta företag, säger Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar Johnsson. Synen på företagande måste förändras. Bjuv måste komma vidare, få mer entreprenadanda. Se på Höganäs Båda är överens om att det hänt mycket positivt sedan kommunens näringslivssekreterare Bengt Fellbe tillträdde men att det förstås kan göra mer: - Sälj in Bjuv! Ligg på! Bygg ett Ullared här! Vi har hur många förutsättningar som helst att få Bjuvs kommun att blomstra! Vi måste bara jobba för det. - Peter Kovacs i Höganäs är en förebild i de här frågorna, säger både Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar Johnsson. Han har gjort något riktigt bra med Höganäs, Bjuvs tvilling. Och kan de kan vi! Interna strider? Det talas och viskas om interna strider hos M-moderaterna. Starka viljor vill dra åt olika håll. Kvinnorna är starka men lika starka män lämnar. Som exempelvis Stig Lundblad som i samband med omröstningen om Forsärlan, valde att gå över till Centerpartiet.

5 Ninnie Lindell och Ann Charlotte Hammar Johnsson menar att det där inte är så farligt. Men de uttrycker besvikelse över dem som först deltar i ett val där någon annans förslag vinner majoritetens röster. Och sedan inte respekterar utfallet utan går sin egen väg. Slår hål på myter Hur är det då att vara moderat i en särpräglad arbetarkommun som Bjuv? - Den här sommaren tycker vi att vi kommit närmare människor, säger damerna. Det kan vara svårt att få folk att först att Moderater är vanliga människor. Som också arbetar men har en alternativ bild av vad Sverige skulle kunna vara. - Vi har haft stor hjälp av att vi öppnade upp vår Hemsida och satsat på dialog med människor via sociala medier, slår båda fast. Genom våra filmer från t ex olika äldreboenden har det blivit lättare att få människor att förstå vad vi talar om. Vi visar folk hur det ser ut på insidan. Slår helt enkelt hål på myter, avslutar de. I förra kommunvalet fick Moderaterna 7 mandat. Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SOCIALDEMOKRATERNA politikersnack

SOCIALDEMOKRATERNA politikersnack Av Marianne Rönnberg Galmor SOCIALDEMOKRATERNA politikersnack VAL 2014 Den största nyheten hos Socialdemokraterna i Bjuv är att man utreder frågan om fria busskort till alla skolungdomar i kommunen, att

Läs mer

Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken

Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken Intervju: Heidi Olsson Marianne Samuelsson Språkrör 1992-1999, riksdagsledamot och gruppledare. Miljöpartiet har redan från början haft kvotering som princip,

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare.

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare. Första Maj tal. Kamrater, det känns riktigt kul att få stå här i Emmaboda idag och få prata på första maj. De jag hade tänkta prata med er om idag är varför vi inte kan låta Borgarna vinna valet. Men innan

Läs mer

Allt du inte visste om Kronofogden

Allt du inte visste om Kronofogden Allt du inte visste om Kronofogden Vi vill hjälpa, inte stjälpa Många känner rädsla eller obehag när de hör talas om Kronofogden. Ändå vet de flesta inte särskilt mycket om oss. Vi arbetar för att göra

Läs mer

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Nedan följer en sammanställning av dokumentation från Trygghetsdagen i Vårby gård den 2 november. Eftersom tre parallella seminarier/gruppdiskussioner

Läs mer

foto: marja beckman konstverk: lars arrhenius jourfokus: Boende

foto: marja beckman konstverk: lars arrhenius jourfokus: Boende foto: marja beckman konstverk: lars arrhenius J jourfokus: Boende En kvinna söker hjälp för att komma undan en man som utsätter henne för våld. Hon får komma till kvinnojourens jourlägenhet och stannar

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Rapport 2014:6 ISSN 1650-7965. Sveriges mest gästvänliga stad Åmåls affärsklimat i fokus

Rapport 2014:6 ISSN 1650-7965. Sveriges mest gästvänliga stad Åmåls affärsklimat i fokus Rapport 2014:6 ISSN 1650-7965 Sveriges mest gästvänliga stad Åmåls affärsklimat i fokus 2014:6 Sveriges mest gästvänliga stad är publicerad av Västsvenska Handelskammaren 2014. Papper / Munken Polar 200

Läs mer

ÄNGELHOLMS KOMMUNS NYA ORGANISATION. Ökat samarbete s.3 Förändrat politiska engagemang s.4 Agilt arbetssätt s.5 Våra tre huvuduppdrag s.

ÄNGELHOLMS KOMMUNS NYA ORGANISATION. Ökat samarbete s.3 Förändrat politiska engagemang s.4 Agilt arbetssätt s.5 Våra tre huvuduppdrag s. ÄNGELHOLMS KOMMUNS NYA ORGANISATION Ökat samarbete s.3 Förändrat politiska engagemang s.4 Agilt arbetssätt s.5 Våra tre huvuduppdrag s.6 Välkommen till en ny kommun Under ett och ett halvt år har vi arbetat

Läs mer

FALKENBERG. Kontakten med medborgarna. K-Center. Södra Åstranden. förbättras på flera sätt. Kommunen satsar på. Nya möjligheter för

FALKENBERG. Kontakten med medborgarna. K-Center. Södra Åstranden. förbättras på flera sätt. Kommunen satsar på. Nya möjligheter för FALKENBERG NR 2 2013 en tidning från falkenbergs kommun Kontakten med medborgarna förbättras på flera sätt Kommunen satsar på K-Center Nya möjligheter för Södra Åstranden Äldre vill känna sig tryggare

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter

Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter Rapporten är skriven av Emelie Rydberg, projektledare för De Offentliga Arbetsgivarnas

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

NR 62. November 2010. Efter valet

NR 62. November 2010. Efter valet - BLADET NR 62 November 2010 Efter valet 2 -BLADET - BLADET BLADET NR 62 November 2010 Efter valet Från Angered till riksdagen Höstterminen på FiA har naturligtvis präglats av valet. De båda allmänna kurserna

Läs mer

Om kommunen. Bra service kostar pengar. Information om Arvika kommuns verksamhet

Om kommunen. Bra service kostar pengar. Information om Arvika kommuns verksamhet Bra service kostar pengar Det kostar naturligtvis mycket pengar att ge all den service som kommuninvånarna vill ha och behöver. Därför måste vi som bor i kommunen betala skatt. Men skattepengarna räcker

Läs mer

Välkommen till Kundservice!

Välkommen till Kundservice! NR 1 DECEMBER 2013 Välkommen till Kundservice! VD har ordet Nybos organisation Möt våra förvaltare Så ska vi bli ännu bättre! På gång Satsning på utemiljö - och mera Använd hemsidan! VD har ordet: Kundfokus

Läs mer

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Det ska vara enkelt att starta och driva företag och det är viktigt att de regler som finns är enkla och ändamålsenliga. 1 Företagare inom handel Det ska

Läs mer

Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården

Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården 3 INTERVJU Brukarinflytandet i Örebro har lyft både människor och kvalitet i vården Carina Dahl har jobbat med brukarfrågor från två perspektiv, som politiker och som ombudsman i Verdandi. Är det inte

Läs mer

Framtidens skola. 6 april 2009

Framtidens skola. 6 april 2009 Yttrande till kommunstyrelsens utbildnings och arbetsmarknadsutskott i Sigtuna kommun Ärende 5 Detaljbudget 2009 (KS/2009:222 042) Framtidens skola 6 april 2009 Vår idé för Arlandagymnasiet utgår från

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Dalamoderaten. Nr 3/2013

Dalamoderaten. Nr 3/2013 Dalamoderaten Nr 3/2013 Landsbygdspolitik för framtidens Dalarna. Mindre än ett år kvar till valet! En arbetsmarknad i förändring. Alliansen i landstinget är överens om politiken. Förbundsordförande. Det

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25

Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25 Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25 4 Vuxnas lärande och utvecklingen av vuxenutbildningen Föredrogs utbildningsutskottets betänkande 2000/01:UbU15 Vuxnas lärande och utvecklingen

Läs mer