SÄRSKILT UTLÅTANDE 1 (13)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÄRSKILT UTLÅTANDE 1 (13)"

Transkript

1 Kommunstyrelsen SÄRSKILT UTLÅTANDE 1 (13) Fördjupning av översiktsplanen för Åsa ÖP039 Kommunstyrelsen gav Kommunstyrelsens förvaltning i uppdrag att ställa ut Fördjupning av översiktsplanen för Åsa - utställningshandling daterad med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Den fördjupade översiktplanen ska när den är antagen vara ett strategiskt dokument för den fortsatta bebyggelseutvecklingen i Åsa tätort med omnejd. Förslaget utgår från fyra huvudstrategier: Ett attraktivt stråk mellan stationen, centrum och stranden, Mångfald av bostäder och företag, Åsa ska locka året runt samt Från bilberoende till hållbara resor. Genomförande Utställningstiden har pågått under tiden 18 juni- 30 augusti Förslaget har då varit tillgängligt för sakägare och allmänhet på kommunens hemsida samt varit utställt i Stadshuset i Kungsbacka och på biblioteket i Åsa. Inför utställningen har planförslaget sänts till berörda myndigheter. Under utställningstiden inkom 48 yttranden. Sammanfattning Bedömningen är att tidigare ställningstaganden kvarstår avseende huvudstrategier, jämnvikt i utbyggnadsområden mellan jordbruksmark och på berg, att främsta konsekvensen av planen är byggnation på jordbruksmark och att den fördjupade översiktsplanen för Åsa bekräftar kommunens övergripande översiktsplan som markerar stora delar runt Åsa tätort med särskilda bygglovkriterier där kommunen har en restriktiv hållning för nybyggnation. I kommande planläggning utreds respektive områdes lämplighet för exploatering. Planläggning sker i samråd med markägare och kommunen har inte för avsikt att planlägga för exploatering mot markägarens vilja. Generellt i Kungsbacka kommun är inte kommunen huvudman för allmän plats utanför Kungsbacka stad. Förändringar i denna ordning kommer inte att ske genom Fördjupning av översiktsplanen för Åsa. Frågan får lyftas i den kommunövergripande strategiska planeringen. Frågor om planläggning Samtliga ansökningar om planläggning kommer att besvaras med den antagna Fördjupade översiktsplanen som grund. Datum Dnr 2011-P049 ÖP039 Kungsbacka kommun Kungsbacka Besöksadress Stadshuset, Storgatan 37 Telefon plan.bygg@kungsbacka.se

2 Frågor som inte kan beaktas i en fördjupad översiktsplan En översiktsplan är en plan för mark och vattenanvändning och synpunkter avseende andra delar av den strategiska planeringen har inte kommenterats granskningsutlåtandet. Fler av de inkomna synpunkterna kommer dock beaktas i den fortsatta planeringen. Avseende inomkommunala önskemål och synpunkter beaktas dessa genom samverkan i kommande planering. Detaljer avseende brister i dagens Åsa har vidarebefordrats till respektive nämnd inom kommunen. Framförda synpunkter, främst av redaktionell karaktär, har i övrigt till stor del kunnat beaktas genom mindre ändringar i planhandlingarna. 2 (13)

3 Inkomna synpunkter och förvaltningens kommentarer Inkomna yttranden har sammanfattats nedan. Personnamn anges inte. Samtliga yttranden bifogas i sin helhet. 3 (13) STATLIGA OCH REGIONALA MYNDIGHETER M FL Länsstyrelsen Länsstyrelsen finner sammanfattningsvis att planens intentioner är förenliga med statliga intressen. Länsstyrelsen bedömer att mellankommunala frågor samordnats på lämpligt sätt. Naturreservaten Kungsbackafjorden och Näsbokrok samt strandängarna i norr ingår i Natura-2000-området Kungsbackafjorden. I miljökonsekvensbeskrivningen (MKB:n) tas endast upp eventuell påverkan på vattenmiljön. En samlad bedömning av om planen efter utbyggnad kan medföra påverkan på miljön i Natura 2000-området i sin helhet saknas. Det saknas även en redovisning kring om och hur riksintressena för naturvård enligt 4 kap 2 och närliggande 3 kap 6 MB tillgodoses när området/planförslaget är fullt utbyggt. Länsstyrelsen gör dock bedömningen att den fördjupade översiktsplanen för Åsa inte kommer innebära en betydande påverkan på riksintressena enligt 3 och 4 kap MB. Av planhandlingarna bör det framgå att det finns risk för förorenad mark vid banvallen vid Åsa stationssamhälle. Länsstyrelsen anser att planförslaget utrett dagvattenfrågorna på ett föredömligt sätt. Länsstyrelsen anser dock att planförslaget ytterligare kan utvecklas gällande hur befintlig bebyggelse ska hanteras inom riskområden för dagvatten-översvämningar och stigande havsnivåer. Det framgår inte heller om befintlig bebyggelse omfattas av risk för skred och bergras/blocknedfall samt hur bebyggelsen i så fall avses hanteras. Enligt SGU:s inventering av stranderosion längs kusten, se redovisas delar av kusten vid Åsa som erosionskänslig. Eventuell risk för stranderosion och konsekvenser bör beskrivas i avsnittet om säkerhet där även översvämning, havsnivåer och geotekniska frågor avhandlas. Bebyggelse- och utredningsområdena i närheten av järnvägen bör studeras utifrån farligt gods och närheten till järnvägen. På sidan 7 i MKB:n anges felaktigt att brukningsvärd jordbruksmark utgör riksintresse. Utredningsområde VII Nedre Buared överlappar biotopskyddsområde enligt 7 kap 11 MB, beslutat av Skogsstyrelsen , dnr 2008/4036. Inom ett biotopskyddsområde får inte bedrivas verksamhet eller vidtas åtgärder som kan skada naturmiljön. Utredningsområdet VII Nedre Buared bör minskas så att biotopskyddsområdet helt utesluts ur utredningsområdet och en skyddszon bör planeras mellan bebyggelsen och biotopskyddsområdet.

4 Med nuvarande resurser har räddningstjänsten inte möjlighet att genomföra en utrymning i flerbostadshus högre än tre våningar i Åsa. Detta innebär att vid planering av bebyggelse högre än tre våningar i de berörda utredningsområdena krävs förändringar i räddningstjänstens beredskap och/eller ökade krav på brandskyddet i byggnaderna. Kommunen bör tydliggöra kraven för högre bebyggelse så att åtgärder vidtas i rätt ordning i kommande planprocesser. Kommunen föreslår fortsatt enskilt huvudmannaskap för kommande detaljplaner. En närmare motivering till denna inriktning vore önskvärd eftersom huvudregeln är att kommunen är huvudman för allmänna platser. Kommentar: Fördjupning av översiktsplanen för Åsa är delvis gjort utifrån att vara en strategisk handling och som en del i kommande planering. Allt planeringsunderlag finns därför inte med i Fördjupning av översiktsplanen för Åsa. Därför är detaljer avseende i första hand riskhantering såsom dagvatten, farligt gods, brand, erosion mm inte med i Fördjupning av översiktsplanen för Åsa. Kungsbacka kommun har heller inte för avsikt att planera utan markägares samtycke varför bedömningen är gjort att storskaliga eventuella lösningar för tex dagvatten mm inte bör redovisas i en fördjupning av översiktsplanen. Kungsbacka kommun arbetar dessutom systematiskt med planprogram varför genomförandefrågor samt flera av Länsstyrelsen önskade detaljlösningar tidigt kommer med i kommande planering. Någon ambition att ändra arbetssättet finns i dagsläget inte. Utredningsområde innebär inte att hela området kan eller bör bebyggas. Innehåll och förutsättningar utreds om planprogram startas vilket medför att biotopskydd, räddningstjänstens förutsättningar mm kommer respekteras i kommande planering. Kommunen delar Länsstyrelsens bedömning planeringen inte bedöms påverka riksintressena. Redaktionella ändringar genomförs i enlighet med Länsstyrelsen yttrande. Se även sammanfattning sidan 1 och 2. Länsstyrelsen yttrande kommer utgöra ett planeringsunderlag för kommande planering i Åsa. 4 (13) 2. Lantmäteriet Lantmäteriet anser att huvudmannaskaps- och genomförandefrågorna måste utredas och beskrivas mer utförligt. Lantmäteriet påminner igen om att samtliga åtgärder och förändringar på Åsa samfällighetsförenings anläggningar kräver överenskommelse med föreningen. Kommentar: Huvudmannaskap och genomförandefrågor ska ses över i det fortsatta arbetet med Åsas utveckling. Se även svar i samrådsredogörelsen. 3. Kulturmiljö Halland Ingen erinran.

5 4. Göteborgsregionens kommunalförbund Genom att nyttja närheten till Västkustbanan och den nya tågstationen skapas förutsättningar som kan bidra till en hållbar regional utveckling vilket ligger väl i linje med intentionerna i GR:s strukturbild. 5 (13) 5. Region Halland Koppling till Regions Hallands dokument Regionalt trafikförsörjningsprogram och Trafikplan för Halland saknas. Tillgängligheten till stationen söderifrån behöver säkerställas. Den restid som sparas in på en kort tågresa norr- eller söderut får inte förloras på vägen genom samhället med bussresa. Bussen som angör stationen behöver kunna hålla en relativt hög hastighet genom samhället. En redovisning av busstrafikens starka stråk saknas på karta och det skulle också förtydliga kopplingen mellan bebyggelseplanering och kollektivtrafik. Kommentar: Målen i regionens trafikförsörjningsprogram och trafikplan genomsyrar planen och kommunens arbete. Karta kompletteras busstrafikens stråk. Se även sammanfattningen sidan 1 och Trafikverket Beakta att om det i framtiden blir aktuellt med ytterligare tågstopp, t.ex. i Frillesås och/eller Väröbacka, kommer det att påverka restiderna. Kommentar: Yttrandet om eventuella framtida tågstopp tas i beaktande. 7. Fortum Ingen erinran. 8. Svenska kraftnät Ingen erinran. 9. EON Ingen erinran. GRANNKOMMUNER 10. Varbergs kommun Hänvisar till tidigare inskickat yttrande, daterat då FÖP:en var ute på samråd. 11. Mölndals stad Regionen vinner på att goda kollektivtrafiklägen stärks med fler bostäder. Detta sätter dock större krav på kommunerna i regionen att skapa goda samarbetsformer för att klara det ökande antalet kollektivtrafikresor som utvecklingen innebär. Kungsbacka och Mölndal har här en viktig uppgift att tillsammans med andra berörda kommuner arbeta för att stärka kollektivtrafiken med ökad kapacitet för den spårbundna trafiken och fortsätta samverka för att den planerade höghastighetsbanan Stockholm-Göteborg får en station i Mölndals centrum (alternativ Mölndal enligt Trafikverkets förstudie).

6 Kommentar: Synpunkterna noteras. 6 (13) 12. Göteborgs stad stadsbyggnadskontoret Ingen erinran. KOMMUNALA FÖRVALTNINGAR OCH NÄMNDER 14. Nämnden för Fritid & Folkhälsa Nämnden för Fritids beröringspunkter, som är kopplade till förslaget, är trygghet, rekreation och friluftsliv, föreningsliv, anläggningar och mötesplatser samt miljöer för spontan fysisk aktivitet. I huvudsak yttrande enligt tidigare. Nämnden för Fritid ser gärna att anläggande av motionsspår testas i samband med eventuell exploatering. Kommentar: Noteras. 15. Nämnden för Individ & Familjeomsorg Nämnden för Individ & Familjeomsorgen lämnar synpunkter avseende blandad bebyggelse både vad gäller ekonomi, upplåtelseform och för mångfald av människor. Kommentar: Ingår i planens huvudstrategier samt kommunens mål för bostadsbyggande. 16. Nämnden för Miljö & Hälsoskydd Nämnden för miljö- och hälsoskydd understryker beaktande av sammanhållna gröna stråk, riktvärden för buller, riktvärdena för Känslig Markanvändning, dagvattenhanteringen som anmälningsärende, uppfyllelse av nationella mål och EUdirektiv. Förvaltningen för miljö- och hälsoskydd ska ges möjlighet att yttra sig på nytt om det blir aktuellt med annat uppvärmningssystem än fjärrvärme. Kommentar: För frågor om grönstruktur, buller, förorenad mark och dagvatten se sammanfattning sidan 1 samrådsredogörelsen. Utredningar har inför utställningen tagits fram inom de nämnda ämnesområdena i samråd med förvaltningen för miljö och hälsoskydd. Miljökonsekvenser är alltid en del av detaljplanearbetet. 17. Nämnden för Äldreomsorg Under punkten Kommunal service och infrastruktur, äldreomsorg, omnämns att det finns två äldreboenden, Åsa äldreboende och Pölagården. Pölagården upphör att vara särskilt boende från och med den 1 januari 2014 för att övergå till att vara äldrelägenheter (ordinärt boende) och bör därför utgå ur beskrivningen. Hur den som bor i Åsa och inte kör bil och har begränsad rörlighet skall komma till stationen framgår inte av handlingen. Frågan är betydelsefull för förvaltningen för Äldreomsorgs målgrupp och därför önskar de ett klarläggande på denna punkt.

7 Kommentar: Pölagården tas bort ur beskrivningen. Tågtrafiken är en komplettering till dagens kollektivtrafik och stationen byggs ut i enlighet med dagens tillgänglighetskrav. 7 (13) 18. Förvaltningen för Service Förskola & Grundskola Förvaltningen kommer att ha behov av ytterligare förskoleavdelningar. Ett utökat bostadsbyggande medför ett utökat behov av förskoleavdelningar. Fritid & Folkhälsa Som redan framgår av utställningshandlingen behöver det finns förutsättningar att bygga ut befintlig gymnastikhall vid Åsa Gårdsskola till en fullmåttshall. Kommentar: En fördjupad översiktsplan är inte en kanal för att säkerställa att behovet av lokaler för skolorna uppfylls. Avvägningar kommer att göras gentemot behovet då detaljplaner upprättas. 19. Renhållningsavdelningen Renhållningen har synpunkter på stycket under rubriken Avfall och Återvinning i Fördjupning av översiktsplanen för Åsa. Det bör läggas till att avfallsutrymmen ska utformas så att källsortering av minst brännbart avfall och matavfall kan äga rum. Det bör även planeras för att fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial kan ske i områden med flerfamiljsfastigheter. Det bör framgå tydligare att ytterligare en återvinningsstation prioriteras i området när befolkningen nu väntas öka. Dokumenten som finns på vänstersidan bör kompletteras med A2020 Avfallsplan för Göteborgsregionen. Kommentar: Efterfrågade beskrivningar och hänvisningar genomförs. FÖRENINGAR OCH ORGANISATIONER 20. LRF Kungsbacka Det långsiktiga värdet av jordbruksmarken som fondresurs väger lätt när det finns kortsiktiga ekonomiska vinster att hämta i exploatering. Denna avvägning behövs till exempel vid kommunal och regional översiktsplanering. Kungsbacka kommun är en av de kommuner som exploaterar mest åkermark i Sverige i förhållande till den totala åkermarksarealen i kommunen. Kungsbacka har med sitt kuperade landskap bättre alternativ än åkermark vid exploatering. Ifrågasätter också behovet av att öka antalet bostäder med st. per år för att bibehålla åldersfördelningen i Åsa. Det finns många exempel i nutid på att äldre personer säljer sina villor och flyttar in i lägenheter i Åsa centrum, Kungsbacka eller Göteborg. I dessa hus flyttar oftast in en barnfamilj. Åsa är, och har varit intressant för barnfamiljer.

8 LRFs kommungrupp i Kungsbacka anser därför att: Behovet av nya bostäder i Åsa kan halveras, och ändå uppfulla målen. Det är då fullt tillräckligt att använda föreslagen eller annan exploateringsmark som inte är åkermark. Det finns också gott om mark väster, söder, sydost och öster om stationsläget lämplig för bebyggelse. Genom täta förbindelser med stationen, ges de som nu bor i Åsa med omnejd möjlighet att nyttja tågförbindelsen och också större valfrihet att skapa ett trevligt boende på andra platser runt Åsa vid nyexploatering. Kommentar: Se sammanfattningen sidan 1 och 2. Se även tidigare ställningstagande i samrådsredogörelsen. 8 (13) 21. Skyttevikens Tennisförening Tennisföreningens lekplats används nästan uteslutande av kommunens verksamhet dvs skolor, fritids- och dagis i Åsa. Gymnastikelever från Åsaskolan etc. Man tror att det är en kommunal lekplats. Önskar ökat stöd från kommunen för att utveckla och underhålla lekplatsen mm. Kommentar: Detaljfrågor så som drift och underhåll beslutas inte i en fördjupad översiktsplan. Se även sammanfattningen sidan 1 och 2. POLITISKA PARTIER 22. Moderaterna i Löftadalen I enlighet med tidigare fullmäktigebeslut ska ridvägar byggas när gång- och cykelvägar skapas. Man kan förvänta sig mer hästverksamhet framöver i Åsa. Viadukten under järnvägen vid Åsa tågstation måste anpassas till kommande trafikmängder. Hänsyn bör också tas till en framtida väg som anknyter tågstationen förbi motorvägen, upp mot Gällinge för att ännu fler ska kunna utnyttja tågstationen. Det saknas en tydlig vision som beskriver ett sammanhållet centrum med en självklar mötesplats. Varbergsvägen är för all framtid ett hinder för att skapa en säker och attraktiv miljö. Moderaterna i Löftadalen ser möjligheter i att flytta Varbergsvägen till gamla banvallen och vill därför att marken reserveras samt att konsekvenser av en flytt utreds. FÖPen bör ta ställning till ett scenario där invånarantalet i Åsa dubbleras, vilket skulle betyda att trafikmängden på Varbergsvägen skulle öka ännu mer. I detta fall ser Moderaterna i Löftadalen en lösning i en vägdragning ännu längre från centrumet, parallellt med järnvägen mellan Ölmevalla ner till Almedalsvägen. Området bör reserveras och utredas.

9 SAKÄGARE 9 (13) 23. Fastighetsägare Freadal 1:2 Anser att utredningsområde I, Centrum och Åsa berg är lämpliga områden för bebyggelse. Vidare vore det önskvärt om Åsa växte genom förtätning och att det även bör växa söderut och på sikt bilda en större enhet tillsammans med Frillesås. Området kring Vassbäck och Rågelund är vackert och borde bli en del av det förtätade Åsa-Frillesås. Bebyggelse bör naturligtvis ske med hänsyn till strandskydd och rörligt friluftsliv. Ska bebyggelse ske på jordbruksmark borde en utvärdering göras, av vilken mark som är värdefullast ur odlingssynpunkt. Kommentar: Synpunkten noteras, men den föreslagna utvecklingen ligger utanför området för den fördjupade översiktsplanen. Se tidigare ställningstagande i samrådsredogörelsen. Se även sammanfattningen sidan 1 och Boende Åsa 1:246 (föräldrarna är fastighetsägare) Negativ till ny bostadsbebyggelse på Åsa berg och på ängarna i Åsa. 25. Fastighetsägare Stenudden 2:21 Negativ till nybyggnation på Åsa berg. Åsa berg kan i framtiden även bli ett naturligt rekreationsområde för den planerade nybyggnation som kommer att ske i nordöstra Åsa. 26. Fastighetsägare Flamsnäs 1:2 Önskar planläggning av framförallt villor, men även bostäder som kan upplåtas med bostadsrätt/hyresrättdel inom del av fastigheten Flamsnäs 1: Fastighetsägare Åsa 5:242 Negativ till nybyggnation på Åsa berg. 28. Bostadsrättsinnehavare Gästgiverivägen 2 inom Åsa 4:160 Vill föra fram alternativa förslag på utveckling. Centrumutvecklingen Den centrumutredning som planförslaget refererar till föreslår torgbildningar och stråk längs med och över Varbergsvägen som ett sätt att länka ihop centrum. Det framgår inte av utredningens illustrationer om detta innebär anläggande av gångfartsområden över vägen eller planskilda övergångar. Åtgärderna bidrar heller inte till att minska avstånden mellan de befintliga centrumfunktionerna. Förbindelsen mellan centrum och järnvägsstationen Med tanke på de åtgärder som föreslås för Varbergsvägen finns risk att en stor del av boende söder om centrala Åsa väljer den kortare vägen längs Åsa stationsväg.

10 Förslag till ny utformning av centrum Genom att dra om Varbergsvägen från den norra korsningen med Ölmanäs ringväg till korsningen Åsa stationsväg/kläppavägen och vidare längs banvallen tills denna idag möter Varbergsvägen skulle dels centrum avlastas från genomfartstrafik och få helt nya utvecklingsmöjligheter. 10 (13) Kommentar: Utvecklingsmöjligheter, konsekvenser och tekniska lösningar kommer att utredas i kommande planering för Åsa centrum. Varbergsvägen är en statlig väg och huvudstrategierna i planen är att dagens väg finns kvar i nuvarande sträckning. Se även sammanfattningen sidan 1 och Fastighetsägare Åsa 5:204 Negativ till nybyggnation på Åsa berg. 30. Fastighetsägare Kläppa 1:12 Enligt FÖP för Åsa samrådshandling 24 januari-24 april 2012 ingår fastigheten Kläppa 1:12 i bebyggelseområde B4. Enligt FÖP för Åsa utställningshandling är fastigheten Kläppa 1:12 borttagen från B4 numera kallat utredningsområde VII som i övrigt kvarstår i sin helhet. Önskar att kommunen återinför Kläppa 1:12 till utredningsområde. Kommentar: Att Kläppa 1:12 hamnade utanför utredningsområdet VII var ett redaktionellt misstag. Fastigheten återinförs som en del av utredningsområdet. 31. Fastighetsägare Kläppa 1:4 Vill påminna om tidigare kommunala beslut avseende Löftadalens kommuns generalplan från 1969 för den västra delen av kommunen samt dess skillnader från Fördjupning av översiktsplanen för Åsa. Understrycker också att Djupedalsvägen kan bli viktig eftersom den kan avlasta den österifrån Landa- Gällinge- Idala kommande trafiken som skall till tågstationen, apotek, vårdcentral och centrala delar av Åsa, från Ölmevallavägen-Kläppavägen och vägporten vid Kläppa. Kommentar: Kungsbacka kommuns kommunövergripande översiktsplan från 2006 samt Fördjupning av översiktsplanen för Åsa ersätter tidigare handlingar. Se även sammanfattningen sidan 1 och Fastighetsägare Ölmanäs 8:61 Negativ till nybyggnation på Åsa berg. 33. Fastighetsägare Freadal 1:56 Flera familjer som bor på Petters väg som har önskemål om att ansluta en cykel/gångväg från Petters väg till cykelbanan som planeras byggas utmed Kläppavägen. Kommentar: Se sammanfattningen sidan 1 och 2.

11 34. Boende Är en kille på tolv år som älskar djur och natur och jag tycker att det är synd att ni ska bygga på Åsa berg. 11 (13) 35. Fastighetsägare Åsa 1:4 Förespråkar utveckling inom: De norra delarna av Åsa 1:4 (slutet av Underåsavägen och Vidblicksvägen) Åsa l:27, i form av förtätning. Ser positivt på kommunens inställning att utnyttja obebyggd mark och samtidigt göra kuststräckan mer tillgänglig för allmänheten. Kommentar: Se sammanfattningen sidan 1 och Fastighetsägare Stockalid 1:29 m.fl. Om hela eller delar av Utredningsområde V ska exploateras för bebyggelse, måste problemet med avvattning av området lösas på annat sätt än att leda vattnet via den befintliga bäcken. Åtgarder måste även vidtas för att förhindra oreglerat flöde västerut. Kommentar: Utredning om åtgärder för omhändertagande av dagvatten hanteras i detaljplaneskedet. Se även sammanfattningen sidan 1 och Boende Den föreslagna framtida slingan Ölmevallavägen-Djupadal-Hamragården Kläppavägen bör säkras i ett inledande skede så att ej framtida byggnation omöjliggör den lösningen. Ifrågasätter översvämningsriskerna och infiltration i täta lerlager. Kommentar: Den föreslagna framtida vägen har säkerställts så långt det är möjligt i samband med omnämndandet i den fördjupade översiktsplanen. Se även sammanfattningen sidan 1 och Fastighetsägare Åsa 1:185 m.fl. Negativa till kommunens planer om- exploatering och planläggning av våra fastigheter, samt till angränsande fastigheter-och åkermark. Kommentar: Se sammanfattningen sidan 1 och Fastighetsägare Åsa 2:173 Anser att bebyggelsen som planeras på bebyggelseområde 7 Åsa berg helt bör undvikas, annars minimeras till delen allra längst västerut för att få så stort sammanhängande skogsparti som möjligt för motion, friluftsliv, rekreation, lek och upplevelse kvar i centrala Åsa. 40. Fastighetsägare Åsa 4:79 - Man bör först prioritera att bygga i centrum i Åsa. Framförallt gamla stationsområdet som idag är igenväxt. - Cykelbanan från söder skulle kunna förlängas norrut längs gamla banvallen från Åsa Backe väg där den slutar idag. För boende öster om Varbergsvägen skulle det

12 vara bra om cykelbanan fortsätter till Åsa Gårdsskola samt Sven med anslutning till nya cykelbanan till järnvägsstationen. - En central lekplats för barn saknas idag. - Gamla banvallen mellan Åsa villaväg/stationsväg och rondellen vid Motorkompaniet skulle kunna göras om till bilväg för att avlasta övre villavägen och Kläppavägen, där den senare numera är gårdsgata. - Åsa berg (område 7) bör ej bebyggas. Satsa istället på att utveckla området för friluftsliv med vandrings/träningsspår mm. Kommentar: Utveckling av Åsa centrum kommer att prioriteras. Kommunen äger marken och har där möjlighet att själv ta initiativ till utveckling. Se även sammanfattningen sidan 1 och (13) 41. Fastighetsägare Åsa Snäckväg 3B Negativ till nybyggnation på Åsa berg. Kommentar: Se ställningstaganden sidan Fastighetsägare Ölmanäs 6:48 Önskar planläggning för bostäder på fastigheten Ölmanäs 7:10. Kommentar: Se sammanfattningen sidan 1 och Fastighetsägare Ölmanäs 7:47 Motsätter sig bebyggelse på Källegården med hänsyn till ställningstagande kring brister avseende kapacitet, trafiksäkerhet mm för Ölmanäs Ringväg. Befarar att ny bebyggelse på inom Källegården tillsammans med de andra föreslagna områden som ska bebyggas i Åsa, kommer att påverka det Ölmanäs som kommunen vill bevara mycket negativt. Saknar en samlad hållning från kommunens sida när det gäller byggnation på Ölmanäs. Vill att exploateringen av Källegården helt tas bort från planen eller minskas avsevärt, och att de stela bygglovkriterier som gäller för Ölmanäs idag lättas. Kommentar: Se sammanfattningen sidan 1 och 2. Se även tidigare ställningstagande i samrådsredogörelsen. 44. Fastighetsägare Ölmanäs 24:125 Vill framföra önskemålet att det verkligen byggs en gång och cykelväg (GC väg) ut till Ölmanäs snarast möjligt. Behovet är som störst i Österbyn. Kommentar: Se sammanfattningen sidan 1 och Fastighetsägare Ölmevalla-Berg 2:53 Motsätter sig byggnation av Åsaberg. 46. Fastighetsägare Ölmanäs 12:9 Tycker att det är mycket positivt att ni tar hänsyn till att försöka bevara den lantliga idyllen.

13 Motsätter sig byggnation av Källegården tills med tanke på att befintlig infrastruktur skall användas om Källegården bebyggs. Trafikverket anser att det finns behov av farthinder men hänvisar till att det inte finns pengar i budgeten samt att det är kommunen som tillåtit för mycket nybyggnation där vägen redan är överbelastad. Pendelmöjligheter bör självklart beaktas vid nyplanering. Ur denna synpunkt, samt ur miljösynpunkt, är det mest fördelaktigt att de nya bostadsområdena bör byggas i närheten av den nya pendelstationen, där det finns stora ytor som inte påverkar befintliga bostadsområden. Se även sammanfattningen sidan 1 och (13) 47. Fastighetsägare Ölmanäs 12:43 I samrådsredogörelsen står det att ytterligare exploatering på Ölmanäshalvön inte är förenligt med huvudstrategierna i fördjupningen av översiktsplanen, vilket är motsägelsefullt då ni ändå förordar exploatering. Föreslagen bebyggelse inom Källegården föreslås strykas och istället markeras som jordbruksmark/grönområde. Om ni ändå framhärdar med att lämna öppet för framtida bebyggelse på Källegården föreslår vi att ni i alla fall undantar den norra delen. Även miljökonsekvensbeskrivningen ger stöd för att undanta åtminstone en del av området för bebyggelse. Kommentar: Se sammanfattningen sidan 1 och 2. Se även tidigare ställningstagande i samrådsredogörelsen. 48. Åsa Hembageri Tillgängligheten till bageriet är det allra viktigaste, att folk kan snabbt och lätt komma in och köpa bageriets produkter och sedan åka vidare. Enligt planritningen ser det ut som att det kommer vara ett torg för fotgängare utanför bageriet där verksamheten numera har sina parkeringsplatser, 6st, vilket redan idag är otillräckligt. Bageriet kommer att förlora hundratals kunder om det inte går att parkera utanför. Parkeringsfrågan i hela centrala Åsa behöver lösas. Kommentar: Centrumutredningens syfte var inte att visa på detaljlösningar. Parkeringsfrågor kommer att utredas i detaljplaneskedet. ÄNDRINGAR Planförslaget föreslås revideras. Revideringen innebär att efterfrågade redaktionella ändringar genomförs och att utredningsområdet Östra Kläppa (tidigare Nedre Buared) justeras i enlighet med samrådshandlingen. Bedömningen är dock att revideringarna inte avser väsentlig ändring av utställningshandlingen.

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

1.1 SLUTSATS OMRÅDESBESKRIVNING NUVARANDE MARKANVÄNDNING TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4

1.1 SLUTSATS OMRÅDESBESKRIVNING NUVARANDE MARKANVÄNDNING TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4 1.1 SLUTSATS... 3 1.2 OMRÅDESBESKRIVNING... 4 1.3 NUVARANDE MARKANVÄNDNING... 4 1.4 TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4 4.1. ÖVERVÄGANDEN VID LOKALISERING FÖR BEBYGGELSE... 5 4.2. NOLLALTERNATIVET... 6 5.1.

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-06-05 231 Planbesked för fastigheten Ysby 1:5 KS/2017:599 7.1 Beslut förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen lämnar negativt

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2035 Granskningsutlåtande December 2014 1 Översiktsplanen för Laxå kommun 2015-2035 har varit utställd under perioden 10 juni - 28 augusti 2014. Under utställningstiden har

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE PL 2016/22. Samrådsredogörelse

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE PL 2016/22. Samrådsredogörelse Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (6) Datum 2019-08-05 Dnr Samrådsredogörelse PL 2016/22 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 184 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget. Detaljplaneförslaget

Läs mer

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Planprogram för bostäder inom Stockalid 1:4 m.fl.

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, Planprogram för bostäder inom Stockalid 1:4 m.fl. KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-04-04 113 Planprogram för bostäder inom fastigheterna Kläppa 1:12 m.fl. i Åsa tätort KS/2008:165, KS/2008:53, KS/2012:260 7.1

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 5:2 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för nybyggnation i de södra delarna av Fjugesta. Planen ger förutsättningar

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 Östanvik sett från Säfsbyn Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun.

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. Granskningsutlåtande 2017-10-31 KS 2017/00504 214 Kommunstyrelsen GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Stora Höga med Spekeröd

Stora Höga med Spekeröd Stora Höga med Spekeröd Bakgrund Stora Höga är ett samhälle som byggts ut kraftigt under senare tid. Läget nära järnväg och motorväg med goda kommunikationer åt både norr och söder samt närheten till bad,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun

MINNESANTECKNINGAR. Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun 2017-12-18 MINNESANTECKNINGAR Samrådsmöte för Översiktsplan 2018, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsskolan i Svedala kl.18:30-20:30 den 23 nov. NÄRVARANDE: Medborgare: Ca 80 st (MB) Förtroendevald:

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg

Granskningsutlåtande. Handläggning. Sammanfattning. Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen inom stadsdelen Björlanda i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2016-03-22 Diarienummer: 0886/03 Aktbeteckning: 2-5341 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Bostäder norr om Hjälmavägen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Översiktsplan för Varbergs kommun FÖRDJUPNING FÖR NORRA KUSTEN. Sammanfattning av inkomna synpunkter under samrådet

Översiktsplan för Varbergs kommun FÖRDJUPNING FÖR NORRA KUSTEN. Sammanfattning av inkomna synpunkter under samrådet Översiktsplan för Varbergs kommun FÖRDJUPNING FÖR NORRA KUSTEN Sammanfattning av inkomna synpunkter under samrådet Samhällsutvecklingskontoret 2016-01-04 Detta dokument är en sammanfattning av de vanligast

Läs mer

Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och revidering av vissa riksintresseområden för friluftslivet i Västra Götalands län

Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och revidering av vissa riksintresseområden för friluftslivet i Västra Götalands län 2017-09-14 Vår beteckning PU 114/13 Er beteckning Dnr: 500-10188-16 natur.vastragotaland@lansstyrelsen.se vastragotaland@lansstyrelsen.se Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan: Saturnus. Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan: Saturnus. Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan: Saturnus Älvdalens kommun, Dalarnas län Upprättad i september 2017 HUR UTSTÄLLNINGEN BEDRIVITS INKOMNA YTTRANDEN Detaljplanen har varit på samråd i form av utställning under

Läs mer

Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län

Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län Upphävande av del av Detaljplan för del av Båstad 109:365 m.fl. Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2013-12-02 till 2014-01-12

Läs mer

Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential

Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential 2017-06-18 Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential Sveriges snabbast växande kommun (2015), en kommun i omvandling från ett småstadssamhälle till en stad i Sveriges starkaste tillväxtregion. En

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet Hanna Bäckgren 0413-620 18 Dnr 1120/2009 2010-01-04 DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har sänts ut för samråd under tiden

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HILLERSTORP 21:1, TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID HILLERSTORPSSKOLAN I HILLERSTORP, GNOSJÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HILLERSTORP 21:1, TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID HILLERSTORPSSKOLAN I HILLERSTORP, GNOSJÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HILLERSTORP 21:1, TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER VID HILLERSTORPSSKOLAN I HILLERSTORP, GNOSJÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Genomförandebeskrivning

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för Björkö

Fördjupad översiktsplan för Björkö Fördjupad översiktsplan för Björkö FÖP Björkö Max Andersson Planarkitekt Öckerö kommun Översiktsplan: Strategiskt planeringsdokument - Kommunicerar hur kommunens långsiktiga förvaltning av både mark och

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2017-09-14 DETALJPLAN FÖR flerbostadshus vid Kabinbanevägen och FASTIGHETSBETECKNING Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 ÅRE KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN GENOMFÖRD GRANSKNING Planförslaget,

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för bostäder Boberg 3:122 Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2014-05-14 B74 Laga kraft 2014-12-27 Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

LIS tematiskt tillägg till översiktsplan

LIS tematiskt tillägg till översiktsplan 2016-02-20 KS ber maj 2016 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Askersunds kommun LIS tematiskt tillägg till översiktsplan Askersund, Laxå och Lekeberg kommuner Sammanställning av yttranden inkomna under granskningstiden

Läs mer

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl 1(7) 2018-05-30 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering 2(7) Innehållsförteckning Samrådets genomförande...

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Konsekvenser. Miljökonsekvenser. 37 planstudie Rörvik. Konsekvenser

Konsekvenser. Miljökonsekvenser. 37 planstudie Rörvik. Konsekvenser Miljökonsekvenser Landskapsbild Alla större förändringar av den fysiska miljön medför i större eller mindre utsträckning påverkan på landskapsbilden. Förslaget utgår från att den övergripande landskapsbilden

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för ÅSA. Antagandehandling

Fördjupning av översiktsplanen för ÅSA. Antagandehandling Fördjupning av översiktsplanen för ÅSA Antagandehandling 2013-10-24 Innehåll Här är vi nu Förord Sammanställningskarta Syfte Vad har hänt sedan samrådet? 1. förutsättningar...11 Åsa idag Utgångspunkter

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Sammanfattning. Inkomna yttrande 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 KS2011/211 2011-10-03

Sammanfattning. Inkomna yttrande 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 KS2011/211 2011-10-03 1(6) ÖVERSIKTSPLAN 2010-2030 UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 2011-10-03 KS2011/211 Utställningshandlingar 2 Kungörelse om planförslaget har skett med brev till sakägare och myndigheter samt andra som har

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer

Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun

Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun 2018-05-09 KSF 2009/149 1 (6) Kommunstyrelsen Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun Bakgrund I samband med att en översiktsplan antas ska en särskild sammanställning

Läs mer

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande Dnr: 2018-000140 Utökat förfarande Planbeskrivning Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av Essunga kommun Västra Götalands län Samrådshandling Samrådshandling 2019 2019 Upphävande av detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande 2017-06-05 2017-09-20 Rev. kommentar sid. 5 Dnr SBN 2013/0510 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskning av planhandlingarna

Läs mer

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra nybyggnation av bostäder i form av villor i anslutning till

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 8:30 m fl Gråbo Centrum i Lerums kommun

Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 8:30 m fl Gråbo Centrum i Lerums kommun KS10.431 Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 8:30 m fl Gråbo Centrum i Lerums kommun Genomförandebeskrivning samrådshandling 2012-05-22 Genomförandebeskrivning En genomförandebeskrivning redovisar de

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Behovsbedömning - checklista

Behovsbedömning - checklista 2018-06-19 DNR 2018-055 Behovsbedömning - checklista Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning av planer, program eller ändringar, om dess genomförande kan antas medföra en betydande

Läs mer

SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI

SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI SAMRÅDSHANDLING 1(6) Planprogram för Sandika Norra (Gällande fastigheterna Sandika 6:2, Östhammar 5:58 m.fl) Östhammars kommun, Uppsala län SAMRÅDSTID 15 JUNI TILL 27 JULI 2009 Ytterligare information

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för ÅSA. Kungsbacka kommun. ÖP039, Antagen av kommunfullmäktige

Fördjupning av översiktsplanen för ÅSA. Kungsbacka kommun. ÖP039, Antagen av kommunfullmäktige Fördjupning av översiktsplanen för ÅSA Kungsbacka kommun ÖP039, Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-12 156 Innehåll Här är vi nu Förord Sammanställningskarta Syfte Vad har hänt sedan samrådet? 1. FÖRUTSÄTTNINGAR...11

Läs mer

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING UPPSALA KOMMUN Särskild sammanställning tillhörande Fördjupad översiktsplan för Södra Staden i Uppsala UPPDRAGSNUMMER 1554212000 ÖREBRO VATTEN OCH MILJÖ TEXT SAMMANSTÄLLD AV: MARTYNA MIKUSINSKA, SWECO

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Datum 2017-10-13 Dnr SBN 2015/166 Detaljplan för Orion 1, Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskningen har skett på i stadshuset under perioden 13 september och 4 oktober 2017. Kungörelse

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning till. fördjupad översiktsplan för ABBEKÅS

Miljökonsekvensbeskrivning till. fördjupad översiktsplan för ABBEKÅS Miljökonsekvensbeskrivning till fördjupad översiktsplan för ABBEKÅS 2009 06 16 innehållsförteckning inledning 2 sammanfattning 3 befintlig markanvändning 4 nollalternativ 5 planförslag 6 miljöpåverkan

Läs mer

Kemisten 2 m.fl. BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. Bryngelshusgatan, Halmstad, HALMSTADS KOMMUN plan 2012/0541

Kemisten 2 m.fl. BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. Bryngelshusgatan, Halmstad, HALMSTADS KOMMUN plan 2012/0541 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Kemisten 2 m.fl. Bryngelshusgatan, Halmstad, HALMSTADS KOMMUN plan 2012/0541 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-12 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-04-23 Dnr. 2017-182 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av granskningsutlåtandet...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANPROGRAM DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PROGRAMHANDLING HANDLINGAR Planprogram Programskiss Behovsbedömning Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer