För livet. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För livet. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet"

Transkript

1 För livet. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

2 För livet Utbildning Forskning Samverkan Här finns vi

3 Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 03 I över 300 år har det bedrivits utbildning och forskning vid Lunds universitets medicinska fakultet. Idag är Medicinska fakulteten en kunskapsintensiv mötesplats för studenter, lärare och forskare från hela världen. Fakultetens forskare gör nya upptäckter och tar fram innovationer för att förbättra människors hälsa och livskvalitet. Våra utbildningar rustar dagens studenter med kunskap och insikter för ett arbetsliv inom medicin, vård och hälsa. Lusten att utforska livets mekanismer och önskan att förbättra människors hälsa är det som driver våra medarbetare och studenter.

4

5 05 Utbildning: En förutsättning för ett gott liv är en välfungerande och tillgänglig hälso- och sjukvård. Den vårdpersonal vi har utbildat är närvarande under livets alla skiften; under en förlossning, i skolhälsovården, när olyckan är framme, vid en dödsbädd, när en patient får nytt hopp och känner livsglädje tack vare en fungerande medicinsk behandling.

6

7 Medicinska fakulteten / utbildning 07 Utbildning. För ett bättre liv. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet bidrar till framtidens hälso- och sjukvård. Våra studenter utbildar sig för att ge människor i alla åldrar möjligheter till ett friskt och rikt liv. Utbildningen sker i nära samverkan med sjukvården och är väl förankrad i fakultetens starka forskningstradition. Lärarna har arbetsuppgifter inom utbildning, sjukvård och forskning. En examen från Medicinska fakul teten vid Lunds universitet borgar för en utbildning av högsta kvalitet. Vid Medicinska fakulteten utbildas läkare, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, logopeder, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, audionomer och biomedicinare. Vi ger specialistutbildningar för sjuksköterskor och barnmorskor samt masterprogram inom folkhälsa, biomedicin, idrottsvetenskap, idrottspsykologi, audiologi och medicinsk vetenskap. De flesta av våra utbildningar är professionsutbildningar och ger en yrkeslegitimation inom hälsooch sjukvården. Lunds universitet har en stark global profil och vid våra utbildningar finns lärare och studenter från hela världen. Våra studenter erbjuds studietid utomlands och under utbildningarna vill vi stimulera till ett lärande som kan bidra till att lösa världsomfattande hälsoproblem. Studenterna förbereds tidigt i utbildningen för sitt yrkesliv. I undervisningen möter studenterna de senaste forskningsrönen, och på universitetssjukhusen och andra vårdinrättningar möter de patienter och blivande kollegor inom olika professioner. Inom alla våra utbildningar tränas studenterna att tänka fritt, självständigt och kritiskt. Det problembaserade lärandet, PBL, är grunden när studenterna i grupp arbetar med att lösa frågeställningar hämtade från yrkeslivet. De uppmuntras att ompröva vedertagna sanningar, vara kreativa och hitta nya lösningar på gamla problem på så vis läggs grunden till ett livslångt lärande. Vid Medicinska fakulteten utbildas även framtidens forskare, lärare och handledare. Varje år disputerar cirka 140 forskarstuderande som får med sig både en stabil forskningsmetodologisk grund och en unik kompetens inom sin speciella del av det medicinska och hälsovetenskapliga kunskapsområdet. Deras kompetens ger dem möjlighet att bidra till medicinsk utveckling genom egna upptäckter och genom att utveckla hälso- och sjukvården med nya metoder och behandlingar. I yrkeslivet hittar du personer med en doktorsgrad från vår fakultetet både som lärare, forskare inom akademi och industri och i ledande positioner inom sjukvården och näringslivet. K

8

9 Fakta om våra utbildningar: utbildningsprogram på grundnivå, 6 på avancerad nivå och 12 specialistutbildningar för sjuksköterskor och barnmorskor Cirka studenter på grund- och avancerad nivå Cirka 700 grundutbildningsexamina per år Cirka 1000 doktorander Cirka 140 disputationer varje år

10 10 Lunds universitet Studenterna och deras engagemag är mycket viktiga för att se till att utbildningarna möter samtidens och framtidens utmaningar. Studenterna har representanter i alla beslutande organ och bidrar till att utveckla fak ulteten med sitt perspektiv och sitt kunnande. I det pågå ende arbetet med att utveckla utbildningarnas kvalitet är stu den terna drivande och målet är att utbildningarna i ännu högre grad ska ge studenterna aka demiska utmaningar.

11 Medicinska fakulteten / utbildning 11 Våra studenter finns i Lund, Malmö och Helsingborg och har där tillgång till moderna lärandemiljöer med bibliotek, datorplatser, IT-stöd och olika former av träningsmiljöer där de kan öva sina praktiska färdigheter. Vid Practicum, placerat vid Skånes universitetssjukhus, kan alla yrkeskategorier inom hälso- och sjukvården både studenter och yrkesverksamma med hjälp av avancerade simulatorer träna kliniska färdigheter, teamarbete och kommunikation i så realistiska situationer som möjligt.

12

13 13 Forskning: Vi har inte alla fått samma förutsättningar för ett friskt liv. Det genetiska arvet har stor inverkan på många sjukdomar. Men även det sociala arvet och uppväxtmiljön spelar roll. Studier på stora grupper av befolkningen i ett land eller en stad är viktiga för förståelsen av vad som orsakar ohälsa och vad som bygger hälsa. Befolkningsstudier är ett exempel på en metod som fakultetens forskare använder för att hitta ny kunskap. Malmö stads invånare, där över 170 olika nationaliteter finns representerade, har under åren varit en viktig källa till nya insikter om sjukdomars orsaker och utbredning.

14

15 Medicinska fakulteten / Forskning 15 Forskning. För hälsa. All vår forskning har samma mål: att bidra till ett bättre liv och en bättre hälsa. Medicinska fakultetens forskning kommer samhället till nytta genom bättre och effek tivare hälso- och sjukvård som ser till hela människans behov och i förlängningen ger en bättre hälsa i hela samhället. Den nära kopplingen till främst universitetssjukvården i Region Skåne garanterar att vår forskning baseras på faktiska problem och utmaningar i vården. Samverkan med sjukvården är även en förutsättning för att rönen snabbt ska kunna omsättas i ny diagnostik och behandling. Forskningen vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet är internationellt ledande inom flera om råden. Det gäller exempelvis hjärnans sjukdomar, diabetes, infektionssjukdomar, cancer, rörelseorganens sjukdomar, stamcellsbiologi, hjärt- och kärlsjukdomar, epidemiologi och omvårdnad. Forskningen spänner över ett brett fält, från ren grundforskning till hälso- och vårdvetenskaplig forskning och klinisk, patientnära forskning. Lunds universitet månar om att ge den medicinska forskningen bästa möjliga förutsättningar. Sveriges världsunika befolkningsregister och biobanker i kombination med kreativa mötesplatser, högklassiga lokaler, utrustning och tekniska plattformar bidrar till att skapa starka forskningsmiljöer som attraherar forskare från hela världen. av den breda forskningskompetens som finns inom hela universitetet. I många forskningsprojekt möts medicinare, biologer, ingenjörer, samhällsvetare, kemister, ekonomer, beteendevetare, etiker och humanister för att tillsammans lösa komplexa samhällsproblem. De globala utmaningar vi står inför idag måste mötas med gräns överskridande samverkan. Just nu byggs i Lund två stora anläggningar för materialforskning: MAX IV-laboratoriet som blir ett världsledande synkrotronljuslaboratorium och europeiska ESS som får världens mest kraftfulla neutronkälla. De kommer ge helt nya möjligheter till forskning inom livsvetenskaperna. K Lund universitets framgångar beror till stor del på de möjligheter till tvärvetenskaplig forskning som ett fullskaligt universitet kan erbjuda. Fakulteten drar nytta

16 Att kunna avbilda vad som sker i människans inre blir allt viktigare för både forskningen och sjukvården. Lund University Bioimaging Center har en toppmodern utrustning för bildmedicin (bioimaging) som saknar motsvarighet i Sverige. Inom Lund University Bioimaging Center finns avancerade magnet kameror för studier av vävnadsprover, djur och människor, samt två scanningsutrustningar av typerna PET/CT och SPECT/CT för djurförsök.

17 Medicinska fakulteten / Forskning 17 Ett exempel på gränsöverskridande forskningssamverkan är Neuronano Research Center, NRC. Inom NRC samarbetar forskare från olika fakulteter (medicinsk, teknisk, naturvetenskaplig och humanistisk) kring uppgiften att ta fram supertunna elektroder som kan avläsa och stimulera nervcellernas aktivitet i hjärnan. Sådana elektroder kan skapa nya möjligheter att behandla olika typer av hjärnskador och sjukdomar, som kronisk smärta, depression och Parkinsons sjukdom, men kan även bli ovärderliga redskap för att förstå hur hjärnan fungerar. Den åldrande människan och befolkningen samt stödjande miljöer för mobilitet, aktivitet och hälsa står i fokus för verksamheten vid det tvärvetenskapliga forskningscentrumet CASE. Här produceras forskning som främjar utvecklingen av stödjande miljöer för det hälsosamma åldrandet. Forskarna är experter inom områden som gerontologi, hälsovetenskap, socialt arbete, rehabilitering och trafikmiljö. Resultaten har betydelse för många äldre personer men också för kommuner, bostadsföretag och huvudmän inom kollektivtrafiken.

18 18 Lunds universitet

19 Medicinska fakulteten / Forskning 19 Diabetes är ett stort globalt hälsoproblem och ett av Lunds universitets starkaste forskningsområden. Inom Lunds univer sitet angriper forskarna sjukdomen ur många olika vinklar. Hur ärvs diabetes? Vilken roll spelar miljön vi lever i och maten vi äter? Vad händer på celloch molekylnivå i de drabbade vävnaderna? Hur kan vi lindra symptomen? Hur ska vi kunna hejda den lavinartade ökningen av personer som drabbas av diabetes? Och kommer vi att hitta ett botemedel? Vår forskning och utbildning är till stor del samlad i tre moderna centrum belägna i nära anslutning till universitetssjukvården: Biomedical Centre i Lund, Health Science Centre i Lund och Clinical Research Centre i Malmö. De är integrerade forsknings- och studiemiljöer med förstklassiga förutsättningar för experimentell grundforskning, patientnära forskning och forskning inom vård och hälsa. Senaste tillskottet är Medicon Village i Lund som integrerar forskning, innovation och företagande inom livsvetenskaperna.

20

21 21 Samverkan: I många länder i världen är en förlossning livsfarlig för både barnet och modern. Men det går att minska mödradödligheten genom utbildning. En barnmorska i Malawi har genom sitt arbete lyckats minska mödradödlighet i tre byar på den malawiska landsbygden radikalt. Cykelambulanser som fungerar bra i miljön och ökat engagemang från männen visade sig vara avgörande. Nu har projektet spridits vidare till stora delar av Malawi. Detta är resultatet av ett av många förändringsprojekt inom ramen för ett internationellt utbildningsprogram, utvecklat vid Medicinska fakulteten med finansiering från Sida. Mellan 2006 och 2010 har 220 barnmorskor och förlossningsläkare från 30 länder i Afrika, Asien och Östeuropa utbildats.

22

23 Medicinska fakulteten / samverkan 23 Samverkan. För gränslös kunskap. En av universitetets grundläggande uppgifter är att samverka med det omgivande samhället. Vårt uppdrag är inte bara att förstå samhällets och individens utmaningar inom hälsoområdet utan även att förklara dem för vår omvärld och ge förutsättningar för en förbättrad hälso- och sjukvård. Våra forskare har expertkunskap som efterfrågas och deltar också aktivt i samhällsutvecklingen genom debatter, kunskapsförmedling, samarbetsprojekt, kompetensutveckling, utvärderingar och innovationsutveckling. Genom innovationer och samverkan kommer forskning till nytta i samhället. Lunds universitet står bakom flera betydelsefulla medicinska upptäckter som lett till förbättrade behandlingsmetoder, nya läkemedel och bättre diagnostik. Några av de mer kända upptäckterna från Lund är Hellmuth Hertz och Inge Edlers ultraljudsmetod för att undersöka människohjärtat, och medicinaren Nils Alwalls forskning kring den konstgjorda njuren. Två nyare exempel är en test av risken för blodpropp (så kallad APC-resistens) samt den så kallade Lundamodellen för behandling av svåra skallskador, som förhindrar hjärnsvullnad vid traumatiska skallskador efter exempelvis trafik- och fallolyckor. I en fruktbar samverkan med lokalt, nationellt och internationellt näringsliv föds och förädlas många av forskarnas upptäckter. Medicinska fakulteten vid Lunds universitet samarbetar med Ideon Science Park, en av de främsta forskningsparkerna i Europa och den äldsta och mest framgångsrika i Skandinavien. Inom Ideon Science Park omsätts nya forskningsrön till näringslivsanpassad vetenskap. Medeon Science Park i Malmö är ett vitalt och växande vetenskapscentrum för redan etablerade och nystartade företag. Lunds universitet befinner sig i hjärtat av en dynamisk och innovativ region. Med högspecialiserad sjukvård, läkemedelsindustri, medicinsk-teknisk industri och aktiva företagsparker i sin omedelbara närhet har universitetet de bästa förutsättningar att stödja, utveckla, tillämpa och kommersialisera forskares kunskaper och idéer. Öresundsregionens Medicon Valley är ett välkänt begrepp inom bioteknik och medicin. Inom ramen för Medicon Valley Alliance samverkar Öresundsregionens universitet och högskolor, sjukhus, läkemedelsindustri och medicinsk-teknisk industri för att stärka den medicinska utvecklingen. K

24 24 Lunds universitet Medicinska fakultetens utbildning och forskning sker i nära samverkan med hälso- och sjukvården. Många av fakultetens forskare är själva verksamma inom sjukvården, och våra studenter tillbringar en stor del av sin utbildning på kliniker, vårdcentraler och i kommuner runt om i Skåne. Vi strävar gemensamt för att ta fram nya metoder för att bekämpa och förebygga sjukdomar. Grundforskningens rön omsätts av kliniska forskare till praktisk sjukvård och kliniska observationer blir i sin tur nya utmaningar för grundforskningen. Medicinska fakultetens forskning och utbildning har mycket hög grad av relevans för samhället. Därför är det även av stor vikt att vår verksamhet sker i dialog med samhället. Olika aktörer i samhället, som näringsliv, politiker och allmänhet, har rätt att ta del av vad vi forskar kring och vilka resultat vår forskning ger. Våra forskare är aktiva när det gäller att kommunicera sin forskning och diskutera viktiga samhällsfrågor och även tidigt väcka intresset för forskning och högre utbildning hos barn och unga.

25 Medicinska fakulteten / samverkan 25

26 26 Lunds universitet Utbildning och forskning är inte en nationell angelägenhet utan sker i internationell samverkan. Våra medarbetare har omfattande forsknings- och utbildningssamarbeten med kollegor över hela världen. Lunds universitet ingår dessutom i flera betydande nätverk på global nivå. Universitas 21 Health Science Group med internationellt ledande forskningsuniversitet och det europeiska nätverket League of European Research Universities (LERU) är två exempel.

27 Medicinska fakulteten 27 Lunds universitet strävar efter att vara ett universitet i världsklass som förstår, förklarar och förbättrar vår värld och människors villkor. Universitetet rankas som ett av världens hundra bästa. Vi tar oss an komplexa problem och globala utmaningar och verkar för att kunskapen och innovationerna kommer samhället tillgodo. Vi utbildar och forskar inom teknik, naturvetenskap, juridik, samhällsvetenskap, ekonomi, medicin, humaniora, teologi, konst, musik och teater. Våra studenter och anställda verkar i Lund, Helsingborg och Malmö.

28 28 Lunds universitet / Medicinska fakulteten Lund Universitetet har i snart 350 år satt sin prägel på staden Lund och universitetet upptar rent fysiskt stora delar av Lund. Från parken Lundagård i centrum har universitetsområdet med åren vuxit åt nordost, där det övergår i forskningsbyn Ideon Science Park. Lund har invånare, och en stor del av dem har koppling till universitetet. I Lund finns fakultetens forskning och utbildning samlad i Biomedical Centre och Health Science Centre samt till stor del även inom Skånes universitetssjukhus i Lund. Malmö Malmö, Sveriges tredje största stad med invånare, har under de senaste åren utvecklats till en dynamisk, mångfacetterad kunskapsstad. Mitt i Malmö ligger det medicinska Malmö, en stadsdel som präglas av sjukvård, medicinsk forskning och utbildning och företagande inom livsvetenskaper. Här finns Lunds universitets forsknings- och utbildningscentrum Clinical Research Centre, Skånes universitetssjukhus i Malmö, forskningsparken Medeon och Malmö hög skolas forskning inom hälsa och samhälle. Medicon Valley Ett av Europas starkaste livsvetenskapskluster, med ett stort antal företag och forskningsinstitutioner på båda sidor av Öresundsbron som förbinder Danmark och Sverige. 3,5 miljoner invånare anställda i den privata sektorn inom livsvetenskaper 32 sjukhus varav 11 universitetssjukhus 6 science parks 12 universitet och högskolor

29 Lund Lunds universitet 2. Skånes universitetssjukhus, Lund 3. Biomedical Centre, BMC 4. Health Science Centre, HSC 5. Naturvetenskapliga fakulteten 6. LTH 7. Medicon Village 8. Ideon 9. Max IV 10. ESS 11. Juridiska fakulteten 12. Samhällsvetensliga fakulteten 13. Humanistiska och teologiska fakulteterna 14. Ekonomihögskolan Malmö Clinical Research Centre, CRC 2. Skånes universitetssjukhus, Malmö 3. Medeon 4. Malmö högskola D C F B A M E I N K L H G J I København B C A D Lund Malmö V N Ö Ängelholms flygplats Sverige S Helsingør Helsingborg Hässleholm Kristianstad København Landskrona Lund Kristianstad Airport Hanöbukten 1 tim Danmark Kastrup Copenhagen International Airport Malmö Malmö-Sturup Airport Øresundsregionen / Medicon Valley Antal invånare: 3,7 miljoner

30 30 Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Medicinska fakulteten Lunds universitet Box Lund Tel: Produktion: Bergström & Co, Lund ( i samarbete med Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Texter: Johanna Sandahl, Medicinska fakulteten / LU Bilder: Omslag + Sidorna 5, 13, 21, 26:1 > Getty Images Sid 6:1, 8 9, 10 11, 14, 16 17, 18 19, 22, > Kennet Ruona Sid 6:2, 26:4, 28:2, 28:3 > Magnus bergström. Sid 28:1 > Gunnar Menander Tryck: Lenanders, Kalmar (Miljövänlig trycksak)

31

32 Lunds universitet Medicinska fakulteten Box Lund Tel

Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Tillsammans skapar vi morgondagens Hälsa Politisk känslig verksamhet Topp 100-listan Ca 17 000 lärosäten i världen. Ca 23 i Sverige

Läs mer

Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter Nästan 3 000 forskarstuderande 6 800 anställda Omkring 650 professorer 800

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter 7 200 anställda - 820 professorer - 4 030 lärare/forskare och doktorander Omsättning 6,9 miljarder

Läs mer

CRC MALMÖ MEDICINSKT CENTRUM I TIDEN LUNDS UNIVERSITET REGION SK ÅNE

CRC MALMÖ MEDICINSKT CENTRUM I TIDEN LUNDS UNIVERSITET REGION SK ÅNE CRC MALMÖ MEDICINSKT CENTRUM I TIDEN LUNDS UNIVERSITET REGION SK ÅNE VÄLKOMMEN TILL CRC! Clinical Research Centre, CRC, i Malmö och Biomedicinskt centrum i Lund gör Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Läs mer

UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Ett av Europas ledande universitet Grundat 1666 47 000 studenter 2 900 forskarstuderande 6 300 anställda Omkring 650 professorer 900 docenter 1 500 universitetslektorer

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter Nästan 3 000 forskarstuderande 6 800 anställda Omkring 650 professorer 800 universitetslektorer

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Lunds universitet - i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter Nästan 3 000 forskarstuderande 6 800 anställda Omkring 650 professorer 800 universitetslektorer

Läs mer

Ett medicinskt universitet. Testamentesgåvor till Karolinska Institutet

Ett medicinskt universitet. Testamentesgåvor till Karolinska Institutet Ett medicinskt universitet Testamentesgåvor till Karolinska Institutet Karolinska Institutet är Sveriges enda renodlade medicinska universitet och landets största centrum för medicinsk utbildning och forskning.

Läs mer

Skåne Livskvalitet i världsklass

Skåne Livskvalitet i världsklass Skåne Livskvalitet i världsklass 1 Region Skåne är ansvarig för kollektivtrafiken i Skåne. Pågatågen och busstrafiken knyter samman Skåne tillsammans med Öresundstågen, som även sträcker sig över övriga

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola 2015 LUNDS UNIVERSITET

Lunds Tekniska Högskola 2015 LUNDS UNIVERSITET Lunds Tekniska Högskola 2015 LUNDS UNIVERSITET Lunds universitet Grundat 1666 42 000 studenter 7 500 anställda - 830 professorer - 4 300 lärare/forskare och doktorander Omsättning 7,8 miljarder 1/3 utbildning,

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan Strategisk plan 2014-2017 naturvetenskapliga fakulteten 3 Förord Vid Lunds universitets naturvetenskapliga fakultet studerar och beskriver vi den fysiska världen. Vi strävar efter att förstå allt från

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010

GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2010 Ett av de stora och mest vitala i Europa med hög kvalitet i forskning och utbildning. ing. En kreativ och spännande nde mötesplats för många vetenskaper. Mitt i staden och i

Läs mer

Strategisk plan LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2026 LUNDS UNIVERSITET 2 STRATEGISK PLAN 2017 2026 Förord Universitetet ska skapa och förmedla kunskap på vetenskaplig och konstnärlig grund ett uppdrag viktigare nu, än kanske någonsin.

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner UU i korthet Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner Humaniora & samhällsvetenskap Teknik & naturvetenskap Medicin & farmaci Omsättning 6,5 miljarder kr (70% forskning) 41 000 studenter

Läs mer

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap HUMSAM 2014/48 och strategier Vetenskapsområdet för humaniora och Fastställd av områdesnämnden för humaniora och 2015-09-24 Innehållsförteckning Detta är vetenskapsområdet för humaniora och (humsam-området)

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

BMC Lund. medicinsk forskning. Lunds universitet

BMC Lund. medicinsk forskning. Lunds universitet BMC Lund Banbry tande medicinsk forskning Lunds universitet Välkommen till BMC Biomedicinskt centrum! Biomedicinskt centrum är en kreativ forsknings- och utbildningsmiljö i Lund för högkvalitativ experimentell

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

1 MEDICINSKA FAKULTETEN, STRATEGISK PLAN Strategisk plan

1 MEDICINSKA FAKULTETEN, STRATEGISK PLAN Strategisk plan 1 MEDICINSKA FAKULTETEN, STRATEGISK PLAN 2012-2017 Strategisk plan 2012-2017 MEDICINSKA FAKULTETEN Lunds universitet 2 MEDICINSKA FAKULTETEN, STRATEGISK PLAN 2012-2017 3 MEDICINSKA FAKULTETEN, STRATEGISK

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

forum för forskning U-FOLD om läkemedels- och drogberoende

forum för forskning U-FOLD om läkemedels- och drogberoende forum för forskning U-FOLD om läkemedels- och drogberoende U-FOLD antar missbrukets utmaningar Uppsala har en unik ställning inom forskning och behandling av läkemedels- och drogberoende. Uppsala universitets

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

Förslag till Strategisk plan Förord

Förslag till Strategisk plan Förord Förslag till Strategisk plan 2019-2024 Förord Det moderna universitetet är en av mänsklighetens sinnrikaste uppfinningar, och det är något fantastiskt att vi alla får vara med och lägga grunden för framtidens

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET

FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN 2015-2019 INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET Förord Institutionen för hälsovetenskaper har tagit fram denna forskningsstrategiska plan i syfte att tydliggöra

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2016 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET

FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN 2015-2019 INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET Forskningsstrategisk plan NY.indd 1 2015-01-29 09:41:51 Forskningsstrategisk plan NY.indd 2 2015-01-29 09:41:51

Läs mer

Att rusta för framtidens vård

Att rusta för framtidens vård Att rusta för framtidens vård Studenters verksamhetsförlagda utbildning VFU integreras i verksamheternas uppdrag och i deras förbättringsarbete Utvecklingskraft 19 maj 2011 Karin Thörne Studierektor för

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

NYSKAPANDE ÄLDREVÅRD Ett forskningsprogram

NYSKAPANDE ÄLDREVÅRD Ett forskningsprogram NYSKAPANDE ÄLDREVÅRD Ett forskningsprogram FORSKNINGSPROGRAMMET FÖR NYSKAPANDE ÄLDREVÅRD LANSERAS I SAMBAND MED STOCKHOLMS SJUKHEMS 150-ÅRSJUBILEUM I NOVEMBER 2017. STOCKHOLMS SJUKHEMS JUBILEUMSPROGRAM

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Masterprogram Integrativ Medicin, 120 hp

Masterprogram Integrativ Medicin, 120 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Masterprogram Integrativ Medicin, 120 hp Master Programme - Integrative Medicine, 120 Credits Allmänna data om programmet Programkod VIMAA Tillträdesnivå Diarienummer Avancerad

Läs mer

Stockholm: Universitetshuvudstaden

Stockholm: Universitetshuvudstaden Stockholm: Universitetshuvudstaden Utbildning, forskning och utveckling med Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet i samverkan. Stockholm: Universitetshuvudstaden

Läs mer

Lunds universitet. 2013 utbildning, forskning & innovation sedan 1666

Lunds universitet. 2013 utbildning, forskning & innovation sedan 1666 Lunds universitet 2013 utbildning, forskning & innovation sedan 1666 Förstå, förklara och förbättra Världen står inför en rad utmaningar inom områden som miljö, hälsa, hållbarhet, globalisering och mänskliga

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Masterprogram i folkhälsovetenskap

Masterprogram i folkhälsovetenskap 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i folkhälsovetenskap 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VAFHÄ Undervisningsspråk Engelska Programbeskrivning Utbildningen bygger vidare på tillämpliga kunskaper

Läs mer

Tillsammans med dig förädlar vi framtiden

Tillsammans med dig förädlar vi framtiden Tillsammans med dig förädlar vi framtiden Teknisk utveckling ger oss fantastiska möjligheter att skapa innovativa lösningar på vår tids globala samhällsutmaningar något som KTH med vår breda bas och världsledande

Läs mer

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 2 PROGRAM ÖPPET HUS 2014 Utbildningsmässa STORA SALEN, 1 trappa upp 10:00-15:00 Träffa studenter och studievägledare som berättar om våra cirka 290 program och 2

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Forskningspolitiskt program

Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde är

Läs mer

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14 Dnr: BTH-1.2.1-0053-2017 Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Denna strategiska plan är högskolestyrelsens och högskoleledningens dokument för att på

Läs mer

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En fortsatt resa in i framtiden 6 En kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda 9 Vision 9 Övergripande

Läs mer

Forskningspolicy Region Skåne

Forskningspolicy Region Skåne Forskningspolicy Region Skåne Förutsättningar för forskning och utveckling i Skåne Den växande globala konkurrensen ställer höga krav på utvecklingen av forskningen och innovationsförmågan. Skåne har potential

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN

Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN Strategisk plan 2019 2024 MEDICINSKA FAKULTETEN Innehåll Foto: Tina Löwenborg; omslagsbild, Johan Bävman; sidorna 5, 7, 9, 11, 13, 14 och 16 samt Kennet Ruona; sidan 19. Förord...4 Användning och läsanvisningar...5

Läs mer

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Ett spännande yrkesliv Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Grattis till dig som har utbildat dig till sjuksköterska! specialistutbildning för sjuksköterskor

Läs mer

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne Bättre liv i Skåne Bättre liv i Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Enheten för kommunikation, Region Skåne Fotograf: Kasper Dudzik, Ingram, Dan Ljungsvik, Håkan Sandbring Tryck: AM-Tryck &

Läs mer

Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS

Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS European Spallation Source (ESS) Världsledande forskningsanläggning inom materialforskning och life science Byggs 2011-2018, operativ drift 2020 Europeisk

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsliv vid Högskolan i Gävle Forskning och forskarutbildningar, samverkan och framtid Sam Larsson

Hälsofrämjande arbetsliv vid Högskolan i Gävle Forskning och forskarutbildningar, samverkan och framtid Sam Larsson Högskolan i Gävle Hälsofrämjande arbetsliv vid Högskolan i Gävle Forskning och forskarutbildningar, samverkan och framtid 2016-11-22 Sam Larsson Verksamhetsidé: Högskolan i Gävle sätter människan i centrum

Läs mer

BLI PARTNER TILL HANDELSHÖGSKOLAN

BLI PARTNER TILL HANDELSHÖGSKOLAN BLI PARTNER TILL HANDELSHÖGSKOLAN OM HANDELSHÖGSKOLAN Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har ambitionen att vara internationellt framstående inom områdena ekonomi och juridik. Den positiva utvecklingen

Läs mer

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård Ett lyft för befolkningens bästa Kent Ögren Landstingsstyrelsens ordförande Landstinget i Norrbotten har stora

Läs mer

Forskningsstrategi LUNDS UNIVERSITET

Forskningsstrategi LUNDS UNIVERSITET Forskningsstrategi 2017 2021 LUNDS UNIVERSITET 2 FORSKNINGSSTRATEGI 2017 2021 Förord 2017 är första året på Lunds universitets 10-åriga strategiska plan. Forskningen utgör idag större delen av universitetets

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Varför behövs en specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. Vetenskapliga rådet, Svensk förening för röntgensjuksköterskor Mars 2018

Varför behövs en specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. Vetenskapliga rådet, Svensk förening för röntgensjuksköterskor Mars 2018 Varför behövs en specialistutbildning för röntgensjuksköterskor Vetenskapliga rådet, Svensk förening för röntgensjuksköterskor Mars 2018 Radiografi Röntgensjuksköterskans huvudområde är tvärvetenskapligt

Läs mer

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Sida: 2 (7) Om målbilden en för består av fem övergripande målformuleringar. Varje övergripande målformulering har ett antal underpunkter

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

Bli partner till Handelshögskolan

Bli partner till Handelshögskolan Bli partner till Handelshögskolan Om Handelshögskolan Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har ambitionen att vara internationellt framstående inom områdena ekonomi och juridik. Den positiva utvecklingen

Läs mer

Lunds universitet 2014 UTBILDNING, FORSKNING & INNOVATION SEDAN 1666

Lunds universitet 2014 UTBILDNING, FORSKNING & INNOVATION SEDAN 1666 Lunds universitet 2014 UTBILDNING, FORSKNING & INNOVATION SEDAN 1666 ETT UNIVERSITET I VÄRLDSKLASS Förstå, förklara och förbättra Världen står inför en rad utmaningar inom områden som miljö, hälsa, hållbarhet,

Läs mer

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU

Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU ÅTTA FAKULTETER Och mer än 30 världsledande forskningsområden Åtta fakulteter på tre campus Ekonomihögskolan Humanistiska och teologiska fakulteterna

Läs mer

Lunds universitet 2015 UTBILDNING, FORSKNING & SAMVERKAN SEDAN 1666

Lunds universitet 2015 UTBILDNING, FORSKNING & SAMVERKAN SEDAN 1666 Lunds universitet 2015 UTBILDNING, FORSKNING & SAMVERKAN SEDAN 1666 ETT UNIVERSITET I VÄRLDSKLASS Förstå, förklara och förbättra Världen står inför en rad utmaningar inom områden som miljö, hälsa, hållbarhet,

Läs mer

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola BESLUT 1 2007-05-08 Dnr LTH 2007/549 Rektor Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola 2007 2011 LTH:s strategiska plan baseras på LTH:s fyra huvuduppgifter: utbildning på grundnivå och avancerad nivå,

Läs mer

Framtidens sjukhus Malmö

Framtidens sjukhus Malmö Framtidens sjukhus Malmö ETT universitetssjukhus I Skånes Universitetssjukhus är Skånes största arbetsplats nu ska det dessutom bli ett av Europas modernaste sjukhus. Drygt sex miljarder kronor investeras

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Hållbar utbildning vid LTU

Hållbar utbildning vid LTU Hållbar utbildning vid LTU Loka brunn, 2014-02-06 space main campus art/media wood science o 1 Fakta LTU 46 % Utbildning Grundat 1971 5:e tekniska högskolan Omsättning 1,6 miljarder SEK 19 200 studenter

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Klinisk forskning SUS Finansiering Tjänster och anställningar

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Ingen intressekonflikt. 1 En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Fredrik Scherstén Klinikchef Kliniken för kranskärlssjukdom,

Läs mer

Utveckling av lärandemiljö. Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna.

Utveckling av lärandemiljö. Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna. Utveckling av lärandemiljö Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna. Utmaningar En snabb medicinsk utveckling i kombination med en åldrande befolkning ökar

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap

med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap med dig utvecklar vi tillsammans talang ny kunskap samproduktion innovation forskningssamarbete global kunskap 1 partnerskap Samverkan är viktigt för Malmö högskola. Vi samverkar aktivt med såväl näringsliv,

Läs mer

Offentliga Sektorns Managementprogram

Offentliga Sektorns Managementprogram Offentliga Sektorns Managementprogram OFFENTLIGA SEKTORNS MANAGEMENTPROGRAM Utveckling för dig som är högre chef inom offentlig sektor Som högre chef i den offentliga sektorn lever du i en spännande och

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Forskarinriktning mot biomedicin

Forskarinriktning mot biomedicin Forskarinriktning mot biomedicin Naturvetenskapsprogrammet S:t Petri skola Naturvetenskap för framtidens forskare Du är nyfiken och kreativ och tänker självständigt. Du drömmer om en karriär som forskare

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet i läkemedelsutveckling

Utbildningsplan för magisterprogrammet i läkemedelsutveckling Utbildningsplan för magisterprogrammet i läkemedelsutveckling Inrättad av Styrelsen för utbildning 2008-03-19 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-03-19 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 3LM08

Läs mer

För en bra utveckling och användning av läkemedel i Sverige. Våra tankar för fortsatt framgång

För en bra utveckling och användning av läkemedel i Sverige. Våra tankar för fortsatt framgång För en bra utveckling och användning av läkemedel i Sverige Våra tankar för fortsatt framgång 1 Apotekarsocieteten är en ideell förening med cirka 5.200 medlemmar, som samlar kompetenser från olika professioner

Läs mer

en interprofessionell kraftkälla för medarbetare som arbetar med VFU

en interprofessionell kraftkälla för medarbetare som arbetar med VFU en interprofessionell kraftkälla för medarbetare som arbetar med VFU Region Jönköpings län Inger Swahn Sammankallande, planeringsgruppen Novemberseminariet sedan 2015 övergripande VFU-ansvarig Omvårdnad,

Läs mer

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015 Utbildning, forskning och tandvård i symbios Odontologiska fakultetens vision för år 2015 utgår från Malmö högskolas visionsdokument Där mångfald gör

Läs mer

WWW.LUND.SE VISION 2025

WWW.LUND.SE VISION 2025 WWW.LUND.SE 02 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 VISION 2 0 2 5 04 Vision 2025 07 Bilden av framtiden 11 Från ord till handling 17 2025 år 2009 Lund idéernas

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet Specialist Nursing Programme 60 högskolepoäng Programkod: MSJ2Y Fastställd: 2009-09-16 Beslutad av: Medicinska fakultetens grundutbildningskommitté

Läs mer

FSE den gränsöverskridande fakulteten. Strategidokument innehållmässigt godkänt av fakultetsrådet Språket uppdateras ännu.

FSE den gränsöverskridande fakulteten. Strategidokument innehållmässigt godkänt av fakultetsrådet Språket uppdateras ännu. FSE den gränsöverskridande fakulteten Strategidokument innehållmässigt godkänt av fakultetsrådet 21.10.2015. Språket uppdateras ännu. Vår vision Åbo Akademi är det gränsöverskridande universitetet med

Läs mer

CRC styrelse möte 2010-09-30

CRC styrelse möte 2010-09-30 Förslag till beslut 1 2010-09-22 CRC styrelsen CRC Clinical Research Centre Hugh Connell CRC föreståndare CRC styrelse möte 2010-09-30 Punkt 9 Lokalfördelning till Jan Sundquist, Inst. f. kliniska vetenskaper,

Läs mer