Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan"

Transkript

1 Kallelse/dagordning FEH 2014: Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan FEH 2014:1 Datum Tid Kaffe serveras från kl samt om e.m. Avbrott för lunch planeras. Plats Förhinder Växjö, B2018 Förhinder meddelas Ivana Tomic-Kokic snarast, helst via alternativt per tfn Ledamöter Ordinarie Helén Anderson ordförande Anders W Johansson vice ordförande Petter Boye ledamot Helena Forslund ledamot Mats Hammarstedt ledamot Mikael Lundgren ledamot Susanne Sandberg ledamot Barbro Widerstedt extern ledamot Studeranderepr. Emma Neuman doktorandrepresentant Mathias Holst studentrepresentant Linnéa Pankko studentrepresentant Adjungerad Bernana Delic Hanna Sandqvist Katarina Zambrell Ulrika Bengtsson Verde, kanslichef Helena Mallin, informatör Sekreterare Ivana Tomic-Kokic 1 (3)

2 Dagordning Punkt Ärende 1 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens protokoll Behandling Förslag: Mats Hammarstedt 2 Fastställande av dagordning 3 Anmälan av föregående mötes protokoll INFORMATIONSÄRENDEN 4 Rektors reviderade delegationsordning och fakultetsstyrelsens arbetsformer 5 Dekanens information 6 Utbildningsrådets information 7 Rekryterings- och kompetensrådets information 8 Studenternas information 9 Universitetets verksamhetsplan och budget 2014 Föredragande: Ulrika Bengtsson-Verde BESLUTSÄRENDEN 10 Budget 2014 Föredragande: Bernana Delic Förslag till beslut: att fastställa budget för Förändring av utbildningsutbud: Civilekonomprogrammet, inriktning marknadsföring, flyttas från campus Kalmar till campus Växjö Föredragande: Katarina Zambrell Förslag till beslut: att antagningen till Civilekonomprogrammet inriktning marknadsföring på campus Kalmar upphör från ht 2014 att Civilekonomprogrammets marknadsföringsfördjupning flyttas till campus Växjö från ht 2016

3 att uppdra åt Dekan att fastställa reviderad utbildningsplan för Civilekonomprogrammet. 12 Förändring av utbildningsutbud: vidareutveckling av kandidatprogram inom ekonomi på campus Kalmar Föredragande: Katarina Zambrell Förslag till beslut: att inrätta en marknadsföringsinriktning på Ekonomprogrammet på campus Kalmar att uppdra åt Dekan att fastställa reviderad utbildningsplanen för Ekonomprogrammet, inriktning redovisning/ ekonomistyrning att uppdra åt Dekan att fastställa ny utbildningsplan för Ekonomprogrammet, inriktning marknadsföring och därmed inrätta programmet. ANMÄLNINGSÄRENDEN 13 Utbildningskvalitet Föredragande: Anders W Johansson 14 Utlysning för Linnaeus University Centre (LNUC) Föredragande: Hanna Sandqvist 15 Externfinansierad tjänst i företagsekonomi Föredragande: Helén Anderson 16 Övriga frågor 17 Mötets avslutande

4

5

6

7

8

9

10

11

12 Dnr: ST 2013/ Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från Reviderad

13 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: Dnr: ST 2013/ Reviderad Innehåll Allmänna utgångspunkter 3 Rektors delegation till prorektor 4 Rektors delegation till universitetsdirektör 4 Allmän förvaltning 4 Ekonomi 4 Personalfrågor 5 Studentfrågor 5 Arbetsmiljö och yttre miljö 6 Rektors delegation till fakultetsstyrelse 6 Rektors delegation till dekan 6 Arbetsmiljö och yttre miljö 7 Nedanstående delegationer får inte vidaredelegeras. 7 Rektors delegation till Nämnden för lärarutbildning 8 Rektors delegation till dekanen för Nämnden för lärarutbildning 9 Arbetsmiljö och yttre miljö 9 Nedanstående delegationer får inte vidaredelegeras 9 Övrig verksamhet knuten till fakulteten 9 Ikraftträdande 10 2 (10)

14 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: ST 2013/ Reviderad Allmänna utgångspunkter Med stöd av 2 kap. 13 högskoleförordningen (1993:100) beslutar Linnéuniversitetet följande. Andra frågor än de som avses i 2 kap. 2 högskoleförordningen ska avgöras av rektor, om inte 1. annat är föreskrivet i lag eller förordning, eller 2. styrelsen har beslutat något annat (HF 2:3). Rektor är: ordförande i disciplinnämnden (HF 10:4) ordförande i personalansvarsnämnden (HF 2:15) Har det i högskoleförordningen eller annars föreskrivits att en viss uppgift ankommer på rektor får styrelsen inte ta över den uppgiften (HF 2:3). I nedanstående ärendeområden är rektor således, enligt HF, suverän även i förhållande till styrelsen: beslut om anställning av lärare (HF 4:13) 1 beslut om att en anställning som lärare ska upphöra, i andra fall än de som avses i HF 4 kap. 16 och 2 kap. 2 stycket 6 och 15 (HF 4:17) 2 beslut om anställning av doktorand (HF 5:6) beslut om att doktorand inte längre ska ha rätt till handledning eller andra resurser för utbildningen (HF 6:30) 3 beslut att efter ansökan av doktorand ge en doktorand tillbaka sin rätt till handledning och övriga resurser (HF 6:31) 4 beslut om anställning av assistenter, amanuenser och kliniska assistenter (HF 5:11) beslut om fortsatt förfarande i disciplinärende avseende studerande (HF 10:9) beslut om interimistisk avstängning av studerande, efter samråd med lagfarne ledamoten av disciplinnämnden (HF 10:14) 1 Beslut som rör anställning av professor får inte delegeras (HF 4:13) 2 Beslut om att en professors anställning ska upphöra får inte delegeras. (HF 4:17) 3 Beslut enligt HF 6:30 får inte delegeras (HF 6:36) 4 Beslut enligt HF 6:31 får inte delegeras (HF 6:36) 3 (10)

15 I övrigt beslutar rektor själv i frågor som inte delegerats enligt nedan. Rektors delegation till prorektor Rektor delegerar till prorektor som inte är ställföreträdande rektor att i rektors frånvaro godkänna ansökningar om externa forskningsmedel efter samråd med berörda dekaner. Detta innebär att prorektorerna är jämställda i denna fråga. i såväl rektors som ställföreträdande rektors frånvaro ersätta rektor. Rektors delegation till universitetsdirektör Universitetsdirektören ansvarar för den universitetsgemensamma förvaltningsorganisationen. Allmän förvaltning Rektor delegerar till universitetsdirektören att ingå avtal och upphandla för Linnéuniversitetet, fatta beslut om att inte lämna ut handling eller att ställa upp förbehåll för handlingens utlämnande, besluta om fördelning av ärenden för handläggning, företräda myndigheten inför domstol, besluta om ärenden rörande säkerhet, inkluderande IT-säkerhet, besluta i ärenden rörande universitetets lokaler, besluta i ärenden rörande arbetsmiljö, besluta om universitetsförvaltningens organisation, besluta om universitetsgemensamma IT-baserade system, besluta om tillämpning av universitetets grafiska profil. besluta i frågor om regler och riktlinjer beträffande universitetets verksamhetsstöd Ekonomi I fråga om beloppsgränser för attestering av fakturor hänvisas till särskild slutattestinstruktion. 4 (10)

16 Rektor delegerar till universitetsdirektören att besluta om universitetsförvaltningens ekonomi, besluta om rutiner för universitetets budgetering och ekonomiska uppföljning, besluta om regler och rutiner för universitetets ekonomihantering. Personalfrågor Rektor delegerar till universitetsdirektören att företräda myndigheten vid tvisteförhandling med facklig organisation, besluta om anställning av personal vid den universitetsgemensamma förvaltningen, besluta om delpension för alla anställda, utom professorer, besluta om uppsägning på grund av arbetsbrist, besluta om prövning och omprövning av lönebidrag och särskilda anställningsstöd, besluta om krav på läkarintyg från första dagen av en sjukperiod samt om krav på läkarintyg av viss bestämd läkare, besluta i frågor om de medel som avsatts för fackliga förtroendemän, besluta om regler och rutiner för universitetets personalhantering. Universitetsdirektören beslutar därutöver i övriga personalfrågor för den universitetsgemensamma förvaltningsorganisationen. Studentfrågor Rektor delegerar till universitetsdirektören att besluta om antagning av studenter till utbildning på grundnivå och avancerad nivå, besluta om utfärdande av examensbevis för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, besluta om stöd till student med funktionsnedsättning, besluta om studenthälsovård, bevilja den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå anstånd med att påbörja studierna eller att få fortsätta sina studier efter studieuppehåll, besluta i ärenden rörande högskoleprovet, besluta om yttranden till Överklagandenämnden för högskolan angående överklaganden i ärenden rörande antagning och behörighet, tillgodoräknande, examen samt anstånd och uppehåll med studierna. 5 (10)

17 Arbetsmiljö och yttre miljö Universitetsdirektören har enligt särskild fördelning ansvar för verksamheten vid universitetsförvaltningens påverkan på den yttre miljön, enligt i första hand miljöbalken. för arbetsmiljön vid universitetsförvaltningen Rektors delegation till fakultetsstyrelse Fakultetsstyrelsen beslutar själv om, delegationen får således inte vidaredelegeras, följande inom fakultetens ansvarsområde strategier och mål för fakultetens verksamhet övergripande styr- och kvalitetsdokument för innehållsliga frågor innefattande kvalitetsplan verksamhetsplan och budget för fakulteten samt uppföljning av verksamhet och budget utnämning av docent samt beslut att inte sakkunnigpröva ansökan att utnämnas till docent utseende av hedersdoktor profil för utlysning av professur, efter samråd med rektor i vilka ämnen utbildning på forskarnivå ska inrättas samt fastställande av allmänna studieplaner och fördelning av anslagsmedel för utbildning på forskarnivå fördelning av anslagsmedel till forskning övergripande fördelning av anslagsmedel till utbildning på grund- och avancerad nivå avslutande av utbildningsprogram, som inte är av den strategiska betydelsen att universitetsstyrelsen ska besluta att ställa in utbildningsprogram dvs. att stoppa möjligheten att söka och bli antagen till ett program (beslut om att stoppa antagning p g a lågt söktryck fattas av dekan, se delegation till dekan). Detta förutsätter att programmet inte är av den strategiska betydelsen att rektor ska besluta eller som har betydande delar som berör annan fakultet. utbildningsplaner för utbildning på grund- och avancerad nivå huvudområden för examina, där universitetet har att fatta beslut Rektors delegation till dekan 6 (10)

18 Beslut om att rekryteringsprocessen ska påbörjas och anställning av personal fattas av dekanen, dock: Rektor beslutar om ansökan om befordran till professor ska prövas. Efter godkännande av rektor, fattar dekanen beslut om påbörjande av rekryteringsprocessen och tillsvidareanställning av adjunkter. Efter godkännande av universitetsdirektören, fattar dekanen beslut om påbörjande av rekryteringsprocess och tillsvidareanställning avseende extern rekrytering av TA-personal. Rektor fattar beslut om institutionsindelning. Dekanen fattar beslut i alla andra ärenden inom fakultetens ansvarsområde, bl.a. individuella studieplaner för utbildning på forskarnivå samt att ställa in kurs, som inte beslutas av styrelsen eller rektor och som inte av rektor delegerats till annan person eller annat organ. Arbetsmiljö och yttre miljö Dekanen har enligt särskild fördelning ansvar för verksamheten vid fakultetens påverkan på den yttre miljön, enligt i första hand miljöbalken för arbetsmiljön vid fakulteten Nedanstående delegationer får inte vidaredelegeras. Dekanen fattar själv inom fakultetens ansvarsområde beslut om anställningsprofil och tillsvidareanställning av akademisk personal, dock ej avseende professorer, anställningsprofil och anställning avseende meriteringsanställningar(forskarass. och bitr. lektor) och anställningar enligt avtal om tidsbegränsad postdoktor, samt anställningsprofil och anställning av kanslichef befordran till lektor efter avlagd doktorsexamen och anställning av doktorand beredningsförfarande i anställningsärenden inom ramen för universitetets anställningsordning utseende av sakkunniga vid ansökan om utnämning till docent lönesättning av professorer, dock ej nyanställda professorer, vars lönesättning beslutas av rektor förslag till rektor för anställning av professor utseende av prefekter, efter samråd med institutionens anställda och studenter utseende av examinatorer inom utbildning på avancerad nivå 7 (10)

19 antagning till utbildning på forskarnivå, utseende av examinatorer för kurser på forskarnivå, och förfarande vid disputation, inklusive tid och plats internationella utbytesavtal för utbildning samverkansavtal med externa parter kursplaner för nya kurser att inte anta studenter till ett planerat utbildningsprogram på grund av lågt söktryck att avsluta kurs övriga fakultetsgemensamma frågor av vikt, som inte fattas av fakultetsstyrelsen, annan person eller annat organ i enlighet med rektors delegation Dekanen undertecknar själv ansökningar om forskningsmedel överstigande en miljon kronor, tecknar själv avtal om utbildnings- och forskningsmedel överstigande en miljon kronor, tecknar själv utbytesavtal med annat lärosäte, tecknar själv avtal om upphandling/inköp överstigande kronor samt tecknar själv avtal i övrigt inom fakultetens ansvarsområde omfattande en tidsperiod upp till fyra år och högst sex miljoner kronor. 5 Avtalen och ansökningarna får inte innebära en motprestation med anslagsmedel från universitetets sida som överstiger en miljon kronor. Dekanen tecknar avtal om upphandling/inköp (enligt LOU) om högst 1 miljon kronor och som omfattar en tidsperiod upp till tre år. Ovanstående avser dock inte ansökningar och avtal där motpartens villkor är att rektor undertecknar avtalet respektive att det framgår av utlysningen att rektor ska skriva under ansökan. Rektors delegation till Nämnden för lärarutbildning Nämnden för lärarutbildning fattar själv, delegationen får således inte vidaredelegeras, inom sitt ansvarsområde beslut om övergripande strategier och mål för verksamheten övergripande styr- och kvalitetsdokument för innehållsliga frågor innefattande kvalitetsplan verksamhetsplan och budget för verksamheten samt uppföljning av verksamhet och budget övergripande fördelning av anslagsmedel, som tilldelats nämnden, till fakulteterna för utbildning på grund- och avancerad nivå samt 5 I beräkning av värdet på avtalen skall den ersättning (ekonomisk eller annan form) som universitetet erhåller läggas ihop med universitetets motprestation. 8 (10)

20 programplatser samt formulera uppdrag till fakulteterna gällande utbildning på grund- och avancerad nivå samt programplatser övergripande fördelning av anslagsmedel, som tilldelats nämnden, till fakulteterna för forskning och utbildning på forskarnivå samt formulering av uppdrag till fakulteterna gällande forskning och utbildning på forskarnivå av relevans för lärarutbildningen utbildningsplaner för utbildning på grund- och avancerad nivå övriga frågor av vikt inom nämndens ansvarsområde som berör mer än en fakultet Rektors delegation till dekanen för Nämnden för lärarutbildning Arbetsmiljö och yttre miljö Dekanen för Nämnden för lärarutbildning har enligt särskild fördelning ansvar för verksamheten inom nämndens ansvarsområde påverkan på den yttre miljön, enligt i första hand miljöbalken för arbetsmiljön för anställda inom nämndens verksamhetsområde Dekanen fattar beslut i alla andra ärenden inom nämndens ansvarsområde, som inte beslutas av nämnden eller rektor och som inte av rektor delegerats till annan person eller annat organ. Nedanstående delegationer får inte vidaredelegeras. Dekanen fattar själv inom nämndens ansvarsområde beslut om användningen av strategiska medel i enlighet med riktlinjer från lärarutbildningsnämnden tecknande av avtal om verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildning samarbetsavtal rörande lärarprogrammen internationella utbytesavtal för lärarprogrammen att inte anta studenter till ett planerat utbildningsprogram på grund av lågt söktryck 9 (10)

21 Övrig verksamhet knuten till fakulteten Till övrig verksamhet knuten till fakulteten räknas för närvarande Institutet för fortbildning av journalister, FOJO samt Polisutbildningen, PU. Rektor tillsätter verksamhetsansvarig och är chef över den verksamhetsansvarige. I kvalitetsfrågor står dessa organisatoriska enheter under respektive fakultets överinseende och kontroll. Ikraftträdande Detta dokument träder i kraft den 22 april 2013, då tidigare fattat beslut om rektors besluts- och delegationsordning (Dnr LNU 2012/434) upphör att gälla. Revideringar av dokumentet har gjorts med ikraftträdande (10)

22 Ekonomihögskolan Dekanens delegationsordning Beslutad av FEH Dnr: ST 2013/ Dekanens delegationsordning Med stöd av Rektors besluts- och delegationsordning, Dnr LNU 2012/434, beslutar dekanen för Fakulteten för ekonomihögskolan om följande vidaredelegationer: Dekanens delegation till prefekterna Dekanen delegerar till prefekterna att inom institutionens verksamhet besluta om - verksamhetens utveckling - organisering av arbetsformer - ledning och fördelning av arbetet - kompetensutveckling - löpande ärenden - jämställdhets- och mångfaldsprioriteringar - verksamhetsplanering och interna budgetramar inom av fakultetsstyrelsen fastställda ramar - mål, strategi och strategiska prioriteringar inom ramen för av fakulteten fattade beslut - tidsbegränsade anställningar av assistenter och amanuenser för forskning och undervisning - tidsbegränsad anställning av lärar- och forskarpersonal dock inte professorer 1 - fortsatt doktorandanställning inom ramen för HF 5:7 - övriga personalfrågor, inklusive ledighet, semester och lönesättning av personal, dock inte lönesättning av professorer - slutattestera fakturor enligt beloppsbegränsning beslutad i särskilt slutattestinstruktion - undertecknande av ansökningar om utbildnings- och forskningsmedel samt tecknande av avtal om utbildnings- och forskningsmedel omfattande en tidsperiod upp till fyra år och högst en miljon kronor 2 - tecknande om avtal om upphandling/inköp om högst kronor och som omfattar en tidsperiod upp till tre år - utseende av examinatorer för kurser på grundläggande nivå - revideringar av befintliga kursplaner - övriga frågor av vikt för institutionen som inte enligt beslut fattas av annan person eller annat organ Ovanstående delegationer får inte vidaredelegeras. 1 Tidsbegränsad läraranställning får inte ske när förordnandet kan innebära tillsvidareanställning enligt LAS. 2 I beräkningen av värdet på avtalen ska den ersättning (ekonomisk eller annan form) som universitet erhåller läggas ihop med universitetets motprestation. Avtalen och ansökningarna får inte innebära en motprestation av anslagsmedel från universitetets sida. 1 (2)

23 Prefekten har enligt särskild fördelning av arbetsmiljöuppgifter ansvar för arbetsmiljö samt för verksamhetens påverkan på den yttre miljön inom institutionens verksamhetsområde. Dekanens delegation till kanslichef: Dekanen delegerar till kanslichefen att inom fakultetskansliets verksamhet besluta om - verksamhetens utveckling - organisering av arbetsformer - ledning och fördelning av arbetet - kompetensutveckling - löpande ärenden - jämställdhets- och mångfaldsprioriteringar - disposition av medel inom fastställd budgetram - anställning av T/A-personal 3 - övriga personalfrågor, inklusive ledighet, semester och lönesättning av personal - slutattestera fakturor enligt beloppsbegränsning beslutad i särskild slutattestinstruktion, samt att vara ersättare för prefekt - undertecknande av ansökningar om utbildnings- och forskningsmedel omfattande en tidsperiod om upp till fyra år och högst en miljon kronor 4 - tecknande av avtal om upphandling/inköp om högst kronor och som omfattar en tidsperiod på upp till tre år Ovanstående delegationer får inte vidaredelegeras Kanslichefen har enligt särskild fördelning av arbetsmiljöuppgifter ansvar för arbetsmiljö samt för verksamhetens påverkan på den yttre miljön inom fakultetskansliets verksamhetsområde. 3 Extern rekrytering för tillsvidareanställning får endast ske efter universitetsdirektörens godkännande 4 I beräkningen av värdet på avtalen ska den ersättning (ekonomisk eller annan form) som universitet erhåller läggas ihop med universitetets motprestation. Avtalen och ansökningarna får inte innebära en motprestation av anslagsmedel från universitetets sida. 2 (2)

24 Universitetsstyrelsen Dnr 2013/ Verksamhetsplan och budget 2014

25 Innehåll Inledning 3 Verksamhetsprocess 3 Verksamhetsplan 6 Kompetensförsörjning ett prioriterat riskområde 8 Förutsättningar 8 Åtgärder 8 En attraktiv kunskapsmiljö 10 Förutsättningar 10 Åtgärder 11 Framstående forskning 15 Förutsättningar 15 Åtgärder 16 Samhällelig drivkraft 18 Förutsättningar 18 Åtgärder 19 Globala värden 21 Förutsättningar - hållbar utveckling och lika villkor 21 Åtgärder - hållbar utveckling och lika villkor 22 Förutsättningar - internationalisering 23 Åtgärder - internationalisering 23 Verksamhetsstöd 25 Förutsättningar 25 Åtgärder 25 Universitetsbiblioteket 27 Förutsättningar 27 Åtgärder 27 Ekonomiska förutsättningar, ramar och budget Ekonomiska planeringsförutsättningar Budget 2014 för samtliga verksamhetsområden 29 Anslagsutveckling Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 31 Universitetsövergripande strategiska satsningar och omfördelningar 33 Fördelning av anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå till fakulteter/nlu 34 Intäkter av uppdragsutbildning och andra externa uppdrag 36 Budget 2014 utbildning på grundnivå och avancerad nivå 37 Forskning och utbildning på forskarnivå 37 Universitetsövergripande strategiska satsningar 38 Fördelning av anslag för forskning och utbildning på forskarnivå till fakulteter/nlu 39 Budget 2014 forskning och utbildning på forskarnivå 40 Verksamhetsstöd 40 Universitetsgemensamma kostnader 41 Övriga planerings- och budgetförutsättningar 42 2 (42)

26 Inledning Universitetets vision formuleras som Linnéuniversitetet en attraktiv och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Universitetets vision samt strategi har sin grund i universitetets uppdrag som återfinns i högskolelagen. Strategin, En resa in i framtiden, fokuserar på fyra områden kring vilka universitetet ska utvecklas, med underliggande mål för respektive område. Målen är långsiktiga och universitetsstyrelsen beslutar om prioriteringar för varje verksamhetsår vilket anges genom detta dokument och därefter i verksamhetsplaner inom fakulteter och institutioner. Beslut om verksamhetsplan och budget 2014 innebär att universitetsstyrelsen ger rektor, fakulteter/nämnden för lärarutbildning, institutet för fortbildning av journalister (Fojo), polisutbildningen (PU), universitetspedagogiska enheten (UPE), universitetsbiblioteket och universitetsförvaltningen i uppdrag att arbeta i enlighet med inriktningar och prioriteringar i dokumentet. Verksamhetsprocess Verksamhetsprocessen är ryggraden i Linnéuniversitetets arbete och i den ingår kvalitetsfrågor, verksamhetsplanering och verksamhetsuppföljning samt intern styrning och kontroll. Linnéuniversitetet verksamhetsprocess arbetar utifrån följande modell. Figur 1. Linnéuniversitetets övergripande årscykel 3 (42)

27 I vårdialogen möter universitetsledningen fakulteterna med fokus på uppföljning av föregående år och planering av kommande verksamhetsår. På aprilmötet diskuterar universitetsstyrelsen mer förutsättningslöst verksamhetens förutsättningar för kommande år. Denna diskussion ligger därefter till grund för universitetsstyrelsens beslut i juni om verksamheten inriktning samt ekonomiska förutsättningar för kommande år. På höstdialogen diskuterar universitetsledningen med fakulteterna om deras verksamhetsplan och budget för kommande år. Universitetsstyrelsen beslutar därefter i december om verksamhetsplan och budget. Detta beslut bygger på inriktningsbeslutet i juni och eventuella förändringar som aviseras i bland annat regeringens budgetproposition. Ett stöd i arbetet är universitetets kvalitetspolicy, som reviderats hösten Den betonar helhet, systematik och kommunikation som är vägledande för universitetets kvalitetsarbete. Universitetsstyrelsen beslutade under 2012 om ett indikatorsystem för universitetet. Verksamhetsåret följs upp genom en årsredovisning som är den årliga avrapporteringen till regeringen. Modellen för verksamhetsprocessen sågs över under hösten och då särskilt hur grundutbildningsmedel fördelas och följs upp. Översynen är bland annat ett resultat av en förändrad delegationsordning. En målsättning är att integrera intern styrning och kontroll med verksamhetsplanering. Intern styrning och kontroll är reglerat i lag och syftar till att säkerställa att universitetet når sina mål och följer de krav som ställs av regeringen. Arbetet innebär att universitetet ska identifiera, kartlägga och värdera risker som utgör hot mot att myndigheten når sina resultat samt att bedöma åtgärder för sina risker. Tidigare år har universitetsstyrelsen beslutat om en separat riskanalys. Nu integreras den i detta dokument och finns med som utgångspunkt för de åtgärder som genomförs. Riskvärderingen gjordes under hösten 2011 av rektorsgruppen, dåvarande prefekt- och dekanrådet samt chefsgruppen inom universitetsförvaltningen. En ny riskvärdering planeras under 2014 i samband med att nya mål i form av vision och strategi ska fastställas av universitetsstyrelsen. Riskvärdering tillsammans med andra förutsättningar ger planerade åtgärder för 2014 och följs upp i årsredovisningen för Enligt Riskvärderingsmodell i arbetet med intern styrning och kontroll (ISK), har varje risk/händelse bedömts utifrån sannolikheten för att en händelse inträffar och dess konsekvenser för verksamheten. Riskvärdet är den sammanvägda bedömningen av sannolikhet och konsekvens. Nedan redovisas riskanalysen för respektive områden. Risknivåer Riskvärde Prioritering Åtgärder Högprioriterat område Risken elimineras/hanteras genom kontrollåtgärder omedelbart 4-9 Medelprioriterat område Risken elimineras/hanteras genom kontrollåtgärder 1-3 Lågprioriterat område Risken accepteras (utan åtgärd) 4 (42)

28 Dessa förutsättningar och processer ligger till grund för Verksamhetsplan och budget för 2014, d.v.s. detta dokument. Dokumentet innehåller två huvudsakliga delar. Den första delen behandlar de av universitetsstyrelsen prioriterade områden genom att dels gå igenom en analys av områdenas förutsättningar, dels de åtgärder och planer som föreslås. I den andra delen presenteras budgeten för universitetet och dess olika verksamhetsområden. 5 (42)

29 Verksamhetsplan Universitetet bedömer att kompetensförsörjning, utveckling av utbildningsutbudet och forskningens konkurrenskraft är de områden som är mest kritiska för att universitetet ska kunna upprätthålla hög kvalitet och nå strategiska mål. Universitetsledningen har kontinuerligt arbetat för att öka verksamhetens medvetenhet om universitetets konkurrensläge. För 2013 har universitetet en ny organisation som på ett bättre sätt ska stödja den strategiska utvecklingen och tydliggöra ledningsansvar för verksamhetsutveckling, kvalitet och resultatuppföljning. Kompetensförsörjning är ett prioriterat riskområde och har under senare år fått ökat fokus. Universitetsstyrelsen beslutade i december 2012 om särskilda medel för strategisk rekrytering och rektor har beslutat om åtgärder för att öka andelen kvinnliga professorer. Balans mellan seniorforskning och utbildning på forskarnivå är prioriterade frågor och i det nya läraravtalet poängteras vikten av att lärare både undervisar och forskar. Andelen disputerade lärare har ökat. Utbildningarnas kvalitet och attraktivitet är en annan prioriterad fråga för universitetets utveckling. Fakulteterna/nämnden för lärarutbildning ansvarar för en genomgång av utbildningsutbudet vilket baseras på en anpassning till de av regeringen tilldelade medlen. Antalet helårsstudenter minskar medan prestationsgraden ökar. Antalet helårsstudenter minskar på både distansutbildning och fristående kurser. Inom lärarutbildningen har Linnéuniversitetet erhållit examensrättigheterna för förskollärare, grundlärare, yrkeslärare och ämneslärare. Dessutom genomför universitetet på uppdrag av Skolverket rektorsprogrammet som vänder sig till rektorer, biträdande rektorer och förskolechefer. Under 2012 beslutades om en profilerad grundlärarutbildning från och med hösten Profileringen innebär en verksamhetsintegrerad inriktning i Kalmar och en interkulturell fördjupning i Växjö. För att stärka forskningen har Linnéuniversitetet fokuserat på starka forskningsmiljöer, Linnæus University Centres (Lnuc). Idag finns fyra Lnuc inom områdena ekologi, humaniora, arbetsmarknadspolitik och kemi. Tydliga riktlinjer för fördelning av forskningsmedel har tagits fram och baseras framförallt på de individbaserade prestationerna, publiceringar och externa forskningsmedel. Ett särskilt strategiarbete med anledning av Familjen Kamprads stiftelse pågår. Linnéuniversitets största verksamhet är utbildning. På Linnéuniversitetet bedrivs anslagsfinansierad utbildning till 65 procent, uppdragsutbildning till 8 procent samt forskning och utbildning på forskarnivå till 27 procent. En utgångspunkt är att forskningsområdets andel bör öka. Denna utgångspunkt innebär en förskjutning av verksamheten från utbildning till forskning och från anslagsfinansiering till externfinansiering samt att lärare ska forska mer. 6 (42)

30 Intäkter 2012 per verksamhetsområde (Mkr) Forskning och utbildning på forskarnivå; 415; 27% Utbildning 992; 65% Uppdragsutbildning; 129; 8% Figur 2. Fördelning av Linnéuniversitetets intäkter 7 (42)

31 Kompetensförsörjning ett prioriterat riskområde Förutsättningar Med kompetensförsörjning avses att rätt kompetens finns för att nå verksamhetens mål och tillgodose dess behov på kort och lång sikt. Enligt riskvärderingen är universitetets förmåga att rekrytera, attrahera, behålla och utveckla personal ett prioriterat riskområde. Chefsgruppen Pr- o de-rådet Rektorsgruppen Risk K S RV K S RV K S RV 1.3 Universitetets arbete med kompetens-försörjning är inte tillräckligt strategiskt 3,0 2,8 8,4 3,6 2,9 10,4 3,9 2,7 10,5 3.2 Universitetet har svårt att rekrytera och behålla rätt lärarkompetens 3,5 2,5 8,8 3,8 3,2 12,2 3,9 3,1 12,1 4.4 Universitetet har svårt att rekrytera och behålla rätt forskarkompetens 3,5 2,5 8,8 3,6 3,1 11,0 3,6 2,9 10,2 K = Konsekvenser för verksamheten S = Sannolikheten för att en händelse inträffar RV = Riskvärde (K multiplicerat med S) Arbetet med kompetensförsörjning genomförs i relation till såväl interna förutsättningar och möjligheter som omvärldens krav. En av Linnéuniversitetets utmaningar är att öka andelen disputerade lärare och professorer. Dessa båda grupper bör öka både för att öka forskningens konkurrenskraft och förstärka utbildningens forskningsbas. Andelen disputerade har ökat och utgör ca 55 procent av lärarkåren medan andelen professorer är 9 procent. Motsvarande siffra för professorer i riket är 17 procent. Enligt regleringsbrev ska Sveriges lärosäten öka antalet kvinnliga professorer och målet är att minst 36 procent av de professorer som anställs (inklusive befordrade och gästprofessorer) under perioden ska vara kvinnor. För Linnéuniversitetet var motsvarande siffra 33 procent under Universitetet ska även skapa tydligare och bättre förutsättningar för lärare som har specifik kompetens som krävs i professionsutbildningar. Svårigheten att rekrytera lärare med både specialistkunskap och slutförd utbildning på forskarnivå är dock ett nationellt problem. Åtgärder Dessa utmaningar kräver åtgärder inom en rad områden. Bland annat arbetar universitetet med att förtydliga bilden av Linnéuniversitet som arbetsgivare. Genom att universitetet blir en mer attraktiv arbetsplats och fördelarna med att vara anställd på Linnéuniversitetet kommuniceras stärks arbetsgivarvarumärket. Grundtanken i detta arbete är att chefer och medarbetare vid Linnéuniversitetet ska ha möjlighet att utvecklas i en god fysisk, psykisk och social arbetsmiljö. En god arbetsmiljö innebär ett tillåtande klimat med utrymme för dialog där chef och medarbetare samverkar kring arbetets krav, risker och förväntningar. Universitetsstyrelsen har för 2013 avsatt strategiska medel för att stimulera fakulteterna till att öka andelen professorer och docenter. Denna satsning ska fortsätta även Fakulteterna har ett ansvar för att skapa goda och attraktiva 8 (42)

32 villkor för undervisning och forskning. Rektor har även beslutat om ett åtgärdsprogram för att öka andelen kvinnliga professorer och sedan tidigare genomförs på fakultetsnivå specifika docentprogram för kvinnor. För att ytterligare stärka kompetensen inom grundutbildningen ställer dessutom den nya anställningsordningen krav på att adjunkter ska ha minst magisterexamen. Universitetet avsätter omställningsmedel för att stödja kompetensutvecklingen av tillsvidareanställda adjunkter som saknar magisterexamen. Den nya delegationsordningen tydliggör ansvarsfördelningen för arbetet med kompetensförsörjning, bland annat blir dekanernas roll mer central. Arbetet med lärarrekrytering ska bli effektivare och rekryteringstiden ska kortas med bibehållen kvalitet. Det långsiktiga arbetet med kompetensförsörjningsplaner sker på fakultetsnivå och ligger till grund för strategiskt rekryteringsarbete. Rektor stödjer fakulteternas arbete genom bland annat strategiska medel. Rektor har även tagit initiativ till en genomlysning av kompetensförsörjningen inom lärarutbildningen för att universitetet bättre kunna möta de utmaningar och krav som ställs på denna utbildning. Vid sidan av satsning på forskning har rektor tagit initiativ till att utveckla system för lärares pedagogiska meritering. Syftet med ett sådant system är att premiera lärares insatser för utbildning och att formera en alternativ karriärväg vid sidan av den mer traditionella forskarkarriären. Sammanfattning av åtgärder inför 2014: Arbetsgivarvarumärket Öka andelen professorer och docenter Öka andelen kvinnliga professorer Adjunkter ska ha minst magisterexamen Utveckling av system för lärare pedagogisk meritering Effektivare lärarrekrytering Inventering av kompetens på lärarutbildningen Fortsatt utveckling av kompentensförsörjningsplaner 9 (42)

33 En attraktiv kunskapsmiljö Mål enligt strategi Linnéuniversitetet ska: - vara en integrerad utbildnings- och forskningsmiljö som samverkar med det omgivande samhället - vara en plats för engagerade, kreativa och kritiska medarbetare och studenter - erbjuda utbildningar som är attraktiva, efterfrågade och har högt ställda kunskapsmål - erbjuda en kunskapsmiljö som kännetecknas av pedagogik av högsta kvalitet Förutsättningar Riskområden inom utbildning bedömdes enligt riskvärderingen vara medelprioriterade. Sedan riskvärderingen gjordes har UK-ämbetet genomfört kvalitetsutvärderingar av utbildningarna där Linnéuniversitetet har ett sämre resultat än genomsnittet. Det är av yttersta vikt att universitetets utbildningar får en positiv bedömning. Åtgärder för att förbättra utbildningens kvalitet är därför prioriterade. Chefsgruppen Pr- o de-rådet Rektorsgruppen Risk K S RV K S RV K S RV 2 Studenttillströmningen/söktrycket minskar och universitetet får därmed svårt att fylla sina utbildningsplatser 3,5 2,4 8,4 3,4 2,6 9,1 3,4 2,3 7,8 2.1 Universitetet erbjuder inte ett tillräckligt attraktivt utbildningsutbud eller studiemiljö 3,4 2,1 7,1 3,5 2,1 7,5 3,3 1,7 5,6 2.2 Inom universitetet konkurrerar likartade utbildningar om samma sökanden. 2,7 3,5 9,5 2,6 2,6 6,6 2,3 2,4 5,6 3 Universitetet har bristande kvalitet i utbildningarna 3,5 2,7 9,5 3,6 2,4 8,6 3,7 2,4 9,0 3.1 Universitetet har för liten forskningsanknytning i utbildningarna och för få professorer och lektorer i undervisningen 2,7 2,7 7,3 3,2 2,9 9,4 2,9 2,4 6,9 3.3 Universitetet får dåliga resultat enligt Högskoleverkets utvärderingar 3,7 2,4 8,9 3,8 2,1 8,1 3,6 2,0 7,1 3.4 Universitetet har bristande kvalitet i utbildning på avancerad nivå 3,1 2,4 7,4 3,5 2,6 9,2 3,0 2,3 6,9 K = Konsekvenser för verksamheten S = Sannolikheten för att en händelse inträffar RV = Riskvärde (K multiplicerat med S) Linnéuniversitetet har hög ambition inom området attraktiv kunskapsmiljö. Målet är att erbjuda studenterna en utbildning och utbildningsmiljö som nationellt och internationellt är av högsta möjliga kvalitet. Utveckling av utbildningsutbudet är ett av de tre områden som bedöms som mest kritiska för att universitetet ska kunna upprätthålla hög kvalitet och nå strategiska mål. Linnéuniversitetets tyngdpunkt ligger på utbildningsområdet och universitetet är i antal studenter räknat det sjätte största lärosätet i Sverige. Utbildningarna består av 66 procent programutbildningar varav drygt hälften är professionsutbildningar. Universitetets utbildningar har hög attraktivitet och har sedan 2010 ökat såväl vad gäller förstahandssökande, som totalt antal sökande. Merparten, över 60 procent, rekryteras utanför lärosätets två län, framförallt i storstadsregionerna. 10 (42)

34 En förutsättning för ökad kvalitet och attraktivitet är att utbildningens totala volym minskar för att anpassas till universitetets takbelopp. Universitetets ambition är att utbildningsutbudet ska minskas successivt under några år för att undvika alltför hastig omställning. Höjd ersättning per helårsstudent för utbildningsområdena samhällsvetenskap, humaniora och juridik ger möjligheter till ökad kvalitet förutsatt att antalet studenter minskar. Linnéuniversitetet har en alltför liten volym på avancerad nivå uppgick andelen helårsstudenter på avancerad nivå till 8 procent vilket kan jämföras med rikssnittet på 19 procent. En målsättning är att 15 procent av utbildningsutbudet ska ligga på avancerad nivå under 2014 för att därefter fortsätta öka. Distansstudier utgör cirka 30 procent av helårsstudenterna vilket kan jämföras med rikssnittet som ligger på 15 procent. Dessa utbildningar är flexibla i både genomförande och studietakt. De fyller en viktig funktion för fort- och vidareutbildning men har samtidigt generellt en lägre prestationsgrad. I arbetet med att anpassa utbudet ger distanskurser och enstaka kurs möjligheter till en snabb omställning. Ett minskat utbud av dessa kurser begränsar dock möjligheterna till fort- och vidareutbildning för yrkesverksamma. Regeringens politiska inriktning är enligt den senaste budgetpropositionen att universitet och högskolor prioriterar utbildningar som leder fram till examen. Vidare menar regeringen att lärosätena ansvarar för att analysera varför korta kurser med låga förkunskaper i många fall har en mycket låg prestationsgrad samt att vidta åtgärder så att resurserna utnyttjas mer effektivt. Från och med 2013 har regeringen infört en återrapportering om utbildningsutbudet. Därför ska universitet och högskolor i sina årsredovisningar redovisa vilka bedömningar, prioriteringar och behovsanalyser som ligger till grund för beslut om utbildningsutbudet. Åtgärder För att utveckla kvalitetsarbetet har ett kvalitetsråd inrättats. Kvalitetsrådets främsta uppdrag är att samordna universitetets kvalitetsarbete med avseende på utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Kvalitetsrådet leds av prorektorerna och består i huvudsak av prodekaner och studeranderepresentanter. En av de frågor kvalitetsrådet ansvarar för är de universitetsövergripande indikatorerna. Genom dessa indikatorer kan verksamheten följas upp mot de strategiska målen. Under 2013 följs sistaårsstudenter upp genom den årligen återkommande Linnébarometern och 2014 planeras en doktorandundersökning, alumnundersökning samt avnämarundersökning genomföras. För att säkra upp och utveckla utbildningarnas kvalitet har rektor tagit initiativ till ett övergripande program kring utbildningskvalitet som sträcker sig mellan Programmet inriktas huvudsakligen på studenternas resultat, studenternas upplevelse av utbildningen och studiesocial miljö, utbildningarnas förutsättningar samt kvalitetssystem. Programmet konkretiseras genom projekt och åtgärder som genomsyrar verksamhetsplanering och budget för nämnda period. 11 (42)

35 En kvalitetsfråga som diskuteras både på nationell nivå och på lärosätet är hur mycket av avsatta resurser som kommer studenter till del i form av lärarledd tid. Därför har rektor tagit initiativ till en inledande studie om hur mycket tid som avsätts till undervisning, vad undervisningstiden innebär, vad den utgörs av och hur den fördelas. Studien undervisning genomförs under våren För att erbjuda programstudenter ett breddat kursutbud och ett alternativ till utlandsstudier har rektor initierat att varje fakultet ska ta fram två bildnings- eller breddningskurser. Dessa kurser ska erbjudas på engelska och bilda ett utbud där programstudenter kan välja kurser som ska ingå i deras examen. Detta kursutbud ska utvecklas successivt och bli ett tilltalande kurspaket som ska komplettera och bredda, framför allt, specialiserade utbildningsprogram. Universitetets examenstillstånd följs upp genom UK-ämbetets kvalitetsutvärderingar. Till och med 15 november 2013 har totalt 60 examenstillstånd utvärderats. UK-ämbetets omdömen har fördelats på följande sätt: mycket hög kvalitet 3, hög kvalitet 33, bristande kvalitet 24. Vid omdömet bristande kvalitet genomför ansvarig fakultet ett analys- och åtgärdsarbete i syfte åtgärda de bristande examensmål som påtalats. Av de fem åtgärdsredovisningar som UK-ämbetet hittills tagit del av bedöms kulturgeografi (kandidat), nationalekonom (kandidat, magister) samt sociologi (kandidat) uppfyller kraven för omdömet hög kvalitet. Fakulteten för konst och humaniora har beslutat att lägga ned kandidatnivå för huvudområdet medie- och kommunikationsvetenskap. Genom kvalitetsrådet synliggörs universitetets interna arbete/processer för att bättre möta kommande utvärderingar. Vid sidan av förbättringsarbetet ska de ämnen som erhåller omdömet hög kvalitet premieras. För att stödja arbetet med UK-ämbetets utvärderingar har rektor utsett en expertgrupp bestående av lärare med stor erfarenhet av detta arbete. Gruppens huvudsakliga uppdrag är att vara ett stöd i arbetet med självvärderingar och åtgärdsredovisningar samt vara en diskussionspartner för fakulteterna i utvärderingarnas genomförande. Rektor har fastställt Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Planen utgår ifrån universitetets vision och strategi och anger universitetsgemensamma riktlinjer för att utveckla det pedagogiska arbetet. Planen fokuserar att skapa en tydlig organisation för utveckling av pedagogisk verksamhet samt utveckling av lärares pedagogiska kompetens. Fakulteterna och universitetsbiblioteket har det övergripande ansvaret för arbetet med att genomföra den pedagogiska planen. En viktig uppgift för fakulteterna och nämnden för lärarutbildning är att fortsätta arbetet med att se över utbildningsutbudet. Dessa översyner inleddes redan 2012 och resulterar i konkreta åtgärder och omprioriteringar. Utvecklingen av utbudet görs med bas i kvalitetsbedömningar inklusive lärarkompetens, studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov. Med tanke på att utbildningsvolymen ska anpassas efter krympande ramar måste utbildningsutbudet minskas. Nya utbildningssatsningar innebär därför att andra utbildningar minskas eller tas bort. Denna situation har gjort att vi idag ser färre nya utbildningssatsningar. Vi kan dock notera vissa satsningar som måste fasas in i en krympande volym. 12 (42)

36 Psykologutbildningen hade sitt första intag höstterminen 2011med ett högt söktryck och med ett gott stöd från regionen. Universitetsstyrelsen prioriterar denna utbildning och omfördelar motsvarande två tredjedelar av konsekvensökningarna (internt takbelopp) för att bedriva psykologutbildningen Resterande anslag finansieras genom omprioritering inom fakulteten. Denna finansieringsmodell kan komma att gälla även andra utbildningar under förutsättning att universitetsstyrelsen bedömer dem som strategiska. Inom ramen för Linnéuniversitetets samarbete med IKEA, the Bridge, utvecklas ett interdisciplinärt mastersprogram baserat på företagsekonomi, teknik och design, Innovation through Business, Engineering and Design. Förutom den interdisciplinära inriktningen genomförs programmet i nära samverkan med arbetslivet och med en internationell profilering. Programmet planeras starta höstterminen Utbildningen stöds via strategisk omfördelning. Förutom det fakultetsspecifika arbetet med utbildningsutbudet övervägs på längre sikt en omfördelning av utbildningsuppdraget mellan fakulteterna. Överväganden kring fördelning av resurser baseras bland annat på förutsättningar prestationsgrad, kompetensförsörjning, lärartäthet, koppling till arbetsmarknaden, utbildningens knytning till forskning och utbildning på forskarnivå etc. Fördelningen av utbildningsuppdraget och dess uppföljning måste stödja ett sådant arbetssätt. Under hösten genomfördes fakultetsspecifika dialoger där utbildningsutbudet och finansiering diskuterades. Kvalitetsutvärderingar och fakulteternas översyn av utbildningsutbudet kan resultera i behov av kortsiktigt stöd för omställning av verksamheten. Rektor avsätter därför speciella resurser för detta ändamål. Dessa resurser används efter särskild prövning av varje specifikt fall. Fördelning av internt takbelopp till fakulteterna/nämnden för lärarutbildning för 2014 grundar sig på 2013 års tilldelning med särskilt tillägg för språkstöd, psykologutbildningen och Mastersprogrammet Innovation through Business, Engineering and Design. Omfördelning av våta och torra prislappar ligger inom basanslaget och hanteras av respektive fakultet. En ytterligare förutsättning är, enligt regeringens uppdrag, att sjuksköterskeutbildningen utökas med tio platser och att ingenjörsutbildningen ökas med fem platser. Vidare avsätts resurser för att driva och genomföra aktiviteterna inom kvalitetsprogrammet respektive stöd till omställningsprocesser inom fakulteternas utbildningsutbud. En viktig satsning för att öka utbildningarnas attraktivitet är nybyggnationen i Kalmar. Genom denna samlokalisering blir studieort Kalmar en mötesplats för studenter, lärare, forskare och det omgivande samhället i de centrala delarna av staden. En samlad kunskapsmiljö innebär ett bättre resursutnyttjande och en mer attraktiv kunskapsmiljö. 13 (42)

37 Sammanfattning av åtgärder inför 2014: Program för utbildningskvalitet Utveckling av utbildningsutbudet Fortsatt genomförande av Pedagogisk plan Samlad studiemiljö för studieort Kalmar Fortsatt utbyggnad av ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningar med anledning av arbetsmarknadens behov Erbjuda bildnings- (eller breddnings-) kurser för programstudenter Öka andelen helårsstudenter på avancerad nivå Specifika omställningsmedel 14 (42)

38 Framstående forskning Mål enligt strategi Linnéuniversitetet ska: - ha en nationellt och internationellt framstående forskning - ha en internationellt erkänd spetsforskning inom några Linnæus University Centers - vara en attraktiv forskningsmiljö som stöds av och samverkar med näringsliv, kommuner, landsting och andra intressenter - uppnå en balans mellan intern och extern forskningsfinansiering Förutsättningar Riskvärderingen visar att riskområdena är medelprioriterade. Chefsgruppen Pr- o de-rådet Rektorsgruppen Risk K S RV K S RV K S RV 4 Universitetet bedriver inte nationellt och internationellt framstående forskning 3,4 2,2 7,5 3,3 2,6 8,4 3,3 2,4 8,0 4.1 Universitetet redovisar för få vetenskapliga publikationer 3,3 2,6 8,6 3,1 2,8 8,8 2,9 2,6 7,3 4.2 Universitetet ökar inte den externa forskningsfinansieringen 3,8 2,7 10,3 3,4 2,4 7,9 3,3 2,6 8,4 4.3 Universitetets basfinansiering enligt den nationella resurstilldelningen minskar eller förblir oförändrad. 3,6 2,7 9,7 3,2 2,6 8,3 3,4 2,4 8,3 K = Konsekvenser för verksamheten S = Sannolikheten för att en händelse inträffar RV = Riskvärde (K multiplicerat med S) Universitetsstyrelsens bedömning är att forskningens konkurrenskraft är en av de tre frågor som är avgörande för universitetets attraktivitet och konkurrenskraft. Enligt budgetpropositionen ökar regeringen forskningsanslaget i sektorn med totalt 600 Mkr. En viss andel av det befintliga forskningsanslaget fördelas också utifrån kvalitetsindikatorerna publiceringar och citeringar samt externa medel. Denna andel ökar från 10 procent till 20 procent för Fördelningsmetoden har också en garanti som innebär att ett lärosäte får erhålla minst en procents ökning av sitt forskningsanslag. För Linnéuniversitetet sker en omfördelning utifrån kvalitetsindikatorerna, vilket innebär att drygt 12 Mkr omfördelas från Lnu till andra lärosäten. Detta betyder att Linnéuniversitetet inte får del av den utökning av forskningsanslaget som sker i sektorn, förutom sin garantidel. Genom lägre tilldelning riskerar universitetet lägre prestationer som i sin tur ger minskade resurser. Dessa förutsättningar betyder att antalet vetenskapliga publiceringar måste öka inom samtliga forskningsområden och att de externa intäkterna för forskning måste öka. Linnéuniversitetet presenterade i årsredovisningen 2012 en analys baserad på det bibliometriska index som regeringen använder i fördelningen av forskningsmedel samt på UK-ämbetets statistik av totala intäkter och kostnader i verksamhetsområde forskning och utbildning på forskarnivå. Analysen visar att Linnéuniversitetets 15 (42)

39 prestationer i form av publikationer/citeringar ligger över rikssnittet i förhållande till samlade resurser. Linnéuniversitetets andel externa forskningsmedel av totala forskningsmedel 2012 var 34 procent vilket kan jämföras med rikssnittet på 54 procent. Till detta kan läggas att Linnéuniversitetet 31 december redovisade oförbrukade bidrag på 199 Mkr. De oförbrukade nettobidragen var på samma nivå som årets inbetalningar vilket betyder att inbetalningarna omsattes under ett år. I regeringens forsknings- och innovationsproposition har Vetenskapsrådet fått i uppdrag att utreda och lämna förslag till ett nytt resurstilldelningssystem. Systemet ska innefatta en kollegial bedömning av lärosätenas kvalitet och prestation i forskningen vilket inkluderar såväl rent vetenskapliga bedömningar som relevans och nytta för samhället. Åtgärder För att stärka starka forskningsområden på Linnéuniversitetet görs en långsiktig satsning på framstående forskningsmiljöer, Linnæus University Centers, Lnuc. Hittills har fyra Lnuc inrättats. De finns inom humaniora, ekologi, kemi och arbetsmarknadspolitik. Satsningen ligger i linje med regeringens ambitioner när det gäller att stärka ledarskap och långsiktighet i forskning. Dessa centra är nationellt ledande på sina områden och garanteras en flerårig finansiering som bas för att öka den internationella konkurrenskraften för dessa områden. Dessa fyra Lnuc är Labor Market and Discrimination Studies, Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies, Ecology and Evolution in Microbial Model Systems och Biomaterials Chemistry. Rektor har öppnat upp möjligheten att inrätta ytterligare Lnuc. Processen att utse nya Lnuc genomförs under 2014 med planerad start till årsskiftet 2014/15. Universitetsstyrelsen har tidigare beslutat om övergripande regler för fördelning av fakultetsmedel. Dessa regler kvarstår inför forskningsbudget 2014 och ambitionsnivån har höjts genom ett kompletterande rektorsbeslut (ST 2013/ ). Kraven på och incitamenten för att söka externa forskningsmedel ökar. Därför ska forskare som finansieras via fakultetsmedel även mötas av krav på att söka externa medel samtidigt som det bör diskuteras gränser för intern tilldelning på individnivå. Forskare som erhåller medel ska också lämna in en redovisning av hur pengarna har använts. För att säkerställa universitetets framtida forskningsfinansiering sker inför 2014 en omfördelning utifrån publiceringar/citeringar motsvarande 2,5 procent av forskningsanslaget. Vid omfördelning mellan fakulteterna används Vetenskapsrådets sammanställning över bibliometriskt index som ligger till grund för regeringens fördelningsmodell. För att möta framtidens krav måste forskningens koppling till innovation utvecklas. EU:s ramprogram, Horizon 2020, har forskning och innovation som utgångspunkt. Samma synsätt är utgångspunkt för forsknings- och innovationspropositionen. Familjen Kamprads stiftelse ger stöd till utbildning och forskning med anknytning till Småland. I första hand ska stöd utgå till Linnéuniversitetet och i andra hand till andra lärosäten. Stiftelsen stödjer särskilt forskningsprojekt för förbättrad 16 (42)

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1 Innehåll Allmänna

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast reviderad 2015-07-01 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen

Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen RIKTLINJE Gäller från och med 2010-01-01 Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen Gäller fr o m 2010-01-01 KTH:s arbete med rekrytering och utveckling av sin fakultet utgår från vissa målsättningar

Läs mer

och avancerad nivå 2015-2020

och avancerad nivå 2015-2020 Samhällsvetenskapliga Strategi för utbildning fakultetens på grundutbildningsstrategi och avancerad nivå 2015-2020 LUNDS UNIVERSITET SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET 1 BESLUT Dnr STYR

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU 2012/460 Regeldokument Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Ordförandena i fakultetsnämnderna samt nämnden för utbildningsvetenskap

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De tolv år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

1(6) 2013-12-06 UFV 2013/1639. Kursklassificeringsgruppens riktlinjer för klassificering av kurser på utbildningsområden

1(6) 2013-12-06 UFV 2013/1639. Kursklassificeringsgruppens riktlinjer för klassificering av kurser på utbildningsområden 1(6) 2013-12-06 UFV 2013/1639 Kursklassifceringsgruppen Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Per Sandström Telefon: 018-471 18 87 Telefax: 018-471 16 42 www.uu.se per.sandstrom@uadm.uu.se

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Stöd till forskning, utveckling och tillväxt i Kalmar

Stöd till forskning, utveckling och tillväxt i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ola Johansson 2014-02-06 KS 2014/0113 Kommunstyrelsens arbetsutskott Stöd till forskning, utveckling och tillväxt i Kalmar Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning Regeringsbeslut I:7 2014-03-20 U2014/2222/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

REMISSVAR (U2016/01529/UH) Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

REMISSVAR (U2016/01529/UH) Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). 2016-06-17 40.16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (U2016/01529/UH) Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Saco har beretts tillfälle att yttra sig

Läs mer

Uppföljning av delmål 2015

Uppföljning av delmål 2015 Sid 1 (47) Uppföljning av delmål 2015 Bakgrund I inför uppföljning av verksamhetsåret 2015 (Dnr: FS 1.6.2-1507-15), fastställda av rektor den 13 oktober 2015, anges att i verksamhetsberättelserna ska arbetet

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Lokal examensordning vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2014-04-01 och ersätter tidigare lokal examensordning, dnr 500-2958-11. Dnr: FS 1.1.2-482-14 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Regler för betalning av studieavgift

Regler för betalning av studieavgift 1 (6) BESLUT 2016-01-14 Dnr SU FV-2.4.3-0068-16 REKTOR Stefan Norrlén Internationell Koordinator Studentavdelningen Regler för betalning av studieavgift Enligt Förordning (2010:543) om anmälningsavgift

Läs mer

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan SGPOL. Politices kandidat. Political Science

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan SGPOL. Politices kandidat. Political Science Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Politices kandidat Programkod: Programmets benämning: SGPOL Politices kandidat Political Science Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1965-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Redovisning Accounting Redovisning är ett område inom företagsekonomi som dels är inriktat på

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

ORGANISATION OCH RIKTLINJER FÖR ARBETE MED KARRIÄRTJÄNSTER FÖR LÄRARE

ORGANISATION OCH RIKTLINJER FÖR ARBETE MED KARRIÄRTJÄNSTER FÖR LÄRARE ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN PERSONALSTABEN RIKTLINJER SID 1 (5) 2013-03-24 ORGANISATION OCH RIKTLINJER FÖR ARBETE MED KARRIÄRTJÄNSTER FÖR LÄRARE Arbetsmarknadsnämnden förväntas den 16 april 2013 fatta

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1993-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM. Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT

UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM. Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT Theological Programme Bachelor programme, 180 higher education credits Fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

BESLUT 2002-06-27. Riktlinjer för magisterexamen med ämnesbredd vid Malmö högskola

BESLUT 2002-06-27. Riktlinjer för magisterexamen med ämnesbredd vid Malmö högskola 1(5) Riktlinjer för magisterexamen med ämnesbredd vid Malmö högskola Riktlinjerna består av flera delar. Först ges en kortfattad allmän inledning till den nya inriktningen inom magisterexamen, som tar

Läs mer

Att vara anställd i staten

Att vara anställd i staten Organisation 2013 Att vara anställd i staten http://www.krus.nu/verksamhetsomrade/offentligt-etos/ Demokrati All offentlig makt utgår från folket. Legalitet Den offentliga makten utövas under lagarna.

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ STYRDOKUMENT Dnr U 2016/222 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://uf.gu.se/ Beredning för utbildning på forskarnivå Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i miljövetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i miljövetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-597-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Strategier för utbildning på avancerad nivå

Strategier för utbildning på avancerad nivå Beslut Sid 1 (5) Strategier för utbildning på avancerad nivå Fakultetsnämnden beslutade vid sitt möte om strategier för utveckling av utbildning på avancerad nivå de närmaste åren. Beslutet innebär också

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Kvalitetsbokslut. Psykologiska institutionen

Kvalitetsbokslut. Psykologiska institutionen Kvalitetsbokslut Psykologiska institutionen 2010 Kvalitetsbokslut 2010 I Plan för Verksamhets och kvalitetsutveckling, antaget av Psykologiska institutionens styrelse 2010-05-03, görs en beskrivning av

Läs mer

Naturvetenskapliga fakultetsnämndens och dekanus delegationsordning för beslut i anställningsärenden

Naturvetenskapliga fakultetsnämndens och dekanus delegationsordning för beslut i anställningsärenden 1 (5) Beslut FN 2010-09-22 Bilaga till delegationsordning Naturvetenskapliga fakultetskansliet Carina Nymark Katarina Gustafsson Mikael Stenberg Naturvetenskapliga fakultetsnämndens och dekanus delegationsordning

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

BESLUTS- och DELEGATIONSORDNING för Stockholms universitet

BESLUTS- och DELEGATIONSORDNING för Stockholms universitet BESLUTS- och DELEGATIONSORDNING för Stockholms universitet Fastställd av rektor 2010-12-16 (dnr SU 301-1758-10, dok. nr. 4) att gälla fr.o.m. 2011-01-01. En delegation innebär ett överförande av viss beslutsbefogenhet

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng SAHLGRENSKA AKADEMIN G2015/441 Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Elderly Care 60 higher

Läs mer

Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå

Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/190 Rektor Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå Bakgrund I samband med genomförandet av Bolognareformen 2007 beslöt universitetet

Läs mer

Vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar lärarexamen, (VAL), 120 hp

Vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar lärarexamen, (VAL), 120 hp Vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar lärarexamen, (VAL), 120 hp Professional Qualification Course for Teachers and Pree-School Teachers Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2013:831, 14

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Validering av vuxnas kunskap och kompetens (SOU 2001:78 ) Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel ÄRENDET Utbildningsdepartementet har berett

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i kostvetenskap vid Umeå universitet

Uppföljning av kandidatexamen i kostvetenskap vid Umeå universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se 2014-10-06 411-63-14 Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i kostvetenskap vid Umeå universitet

Läs mer

kraftsamling@mdh möter personalsektionen

kraftsamling@mdh möter personalsektionen 2011-09-29 kraftsamling@mdh möter personalsektionen 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter från ledningen: Tola Jonsson,

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Forskning och utbildning är inriktade mot lokalisering, planering, utformning, drift och underhåll

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

DELEGATIONSLISTA FÖR ODONTOLOGISKA FAKULTETEN. A. Utbildning på grund- och avancerad nivå

DELEGATIONSLISTA FÖR ODONTOLOGISKA FAKULTETEN. A. Utbildning på grund- och avancerad nivå Fakultetsstyrelsen 1(5) Beslutad 2012-04-17 Bilaga 1 DELEGATIONSLISTA FÖR ODONTOLOGISKA FAKULTETEN A. Utbildning på grund- och avancerad nivå Förkortningar: B. Forskning/utbildning på forskarnivå Avd.förest.

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv GMV är Göteborgs universitet och Chalmers i samarbete om forskning och utbildning rörande

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Uppföljning av brandingenjörsexamen vid Luleå tekniska universitet

Uppföljning av brandingenjörsexamen vid Luleå tekniska universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Henrik Holmquist 08-563 086 05 henrik.holmquist@uka.se Till rektor Uppföljning av brandingenjörsexamen vid Luleå tekniska universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen 1 HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/726 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen Publicerad http://www.fek.handels.gu.se/ Beslutsfattare Prefekt, Freddy Hällsten Gäller

Läs mer

Utvärdering av distansutbildning i Sverige 2001-2014

Utvärdering av distansutbildning i Sverige 2001-2014 1 Utvärdering av distansutbildning i Sverige 2001-2014 Svalbard 21-24 mars 2011 Pär Brännström, Utredare Högskoleverket, Swedish National Agency for Higher Education 2 Den svenska högskolan 3 Antal lärosäten

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2016 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1492-11 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK OCH DATORTEKNIK SPECIALISATION: ELECTRONIC AND COMPUTER ENGINEERING

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen Peter Isac Béens Utbildningsstiftelse 2011-06-11 fredrik.sidenvall@li-ne.nu Dnr 44-2010:5379 efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg 2011-06-11 1(2) Dnr 44-2010:5379

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Fakultetsnämnden PROTOKOLL 2/2014 Dnr HS 2014/102 PROTOKOLL FRÅN MÖTE MED FAKULTETSNÄMNDEN VID HÖGSKOLAN I SKÖVDE

Fakultetsnämnden PROTOKOLL 2/2014 Dnr HS 2014/102 PROTOKOLL FRÅN MÖTE MED FAKULTETSNÄMNDEN VID HÖGSKOLAN I SKÖVDE Fakultetsnämnden PROTOKOLL 2/2014 Dnr HS 2014/102 PROTOKOLL FRÅN MÖTE MED FAKULTETSNÄMNDEN VID HÖGSKOLAN I SKÖVDE Tid 26 mars 2014, kl 10.00 16.30 Plats Utsikten i Portalen vid Högskolan i Skövde Ledamöter

Läs mer

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009 Söktryck i folkhögskolan Höstterminen 2009 Innehåll Sökande höstterminen 2009 3 Exempel på inriktningar som ökat/minskat 3 Deltagargrupper 4 Verksamhet med deltagare med funktionsnedsättning, invandrade

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle

Uppföljning av magisterexamen i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Magnus Johansson 2015-05-05 411-00440-14 Till rektor Uppföljning av magisterexamen i religionsvetenskap vid Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Processbeskrivning för arbetet med Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar perioden 2011 2014

Processbeskrivning för arbetet med Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar perioden 2011 2014 Processbeskrivning för arbetet med Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar perioden 20 2014 Denna processbeskrivning åskådliggör universitetets arbete med Universitetskanslersämbetets kvalitetsutvärderingar.

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i idrottsvetenskap vid Malmö högskola

Uppföljning av magisterexamen i idrottsvetenskap vid Malmö högskola BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Charlotte Ejsing 08-563 087 68 charlotte.ejsing@uka.se Till rektor Uppföljning av magisterexamen i idrottsvetenskap vid Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Regler för forskarutbildning vid HU

Regler för forskarutbildning vid HU Regler för forskarutbildning vid HU Reglerna gäller i sin helhet för de som antas till forskarutbildning efter 1 juli 2007. De som är antagna före 1 juli 2007 har två alternativ: 1. Byta forskarutbildningsämne

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Kvalitetssystem Sociologiska institutionen 2009-2011

Kvalitetssystem Sociologiska institutionen 2009-2011 Page 1 (6) Sociologiska institutionen 2009-2011 Institutionens kvalitetssäkringsarbete Generellt präglas institutionen av en öppen och allsidig diskussion, ett brett och aktivt deltagande av medarbetare

Läs mer

Fakultetsnämnden, utskottet för hälsa

Fakultetsnämnden, utskottet för hälsa 2011-04-14 MDH: 1.1.26/11 Omfning 8-14 Datum och tid: Torsdagen den 14 april, kl. 13.15-16.15 Plats: Konferensrum S3-171, Mälardalens högskola, Västerås Ledamöter: Maria Müllersdorf Ordförande Margareta

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Maskinelement TEMMEF00

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Maskinelement TEMMEF00 1 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Maskinelement TEMMEF00 Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen vid Lunds Tekniska Högskola, LTH, 2007-09-24 och senast ändrad 2014-06-16 (Dnr

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas"

Svar på motion (S) om alla elevers rätt att lyckas 2015-12-10 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utredningsavdelningen 2015UTN/0507 Utbildningsnämnden Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas" Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå

Läs mer