Rektors besluts- och delegationsordning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rektors besluts- och delegationsordning"

Transkript

1 Dnr: ST 2013/ Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från

2 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: Dnr: ST 2013/ Innehåll Allmänna utgångspunkter 3 Rektors delegation till prorektor 4 Rektors delegation till universitetsdirektör 4 Allmän förvaltning 4 Ekonomi 4 Personalfrågor 5 Studentfrågor 5 Arbetsmiljö och yttre miljö 6 Rektors delegation till fakultetsstyrelse 6 Rektors delegation till dekan 6 Arbetsmiljö och yttre miljö 7 Nedanstående delegationer får inte vidaredelegeras. 7 Rektors delegation till Nämnden för lärarutbildning 8 Rektors delegation till dekanen för Nämnden för lärarutbildning 8 Arbetsmiljö och yttre miljö 9 Nedanstående delegationer får inte vidaredelegeras 9 Ikraftträdande 9 2 (9)

3 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: ST 2013/ Allmänna utgångspunkter Med stöd av 2 kap. 13 högskoleförordningen (1993:100) beslutar Linnéuniversitetet följande. Andra frågor än de som avses i 2 kap. 2 högskoleförordningen ska avgöras av rektor, om inte 1. annat är föreskrivet i lag eller förordning, eller 2. styrelsen har beslutat något annat (HF 2:3). Rektor är: ordförande i disciplinnämnden (HF 10:4) ordförande i personalansvarsnämnden (HF 2:15) Har det i högskoleförordningen eller annars föreskrivits att en viss uppgift ankommer på rektor får styrelsen inte ta över den uppgiften (HF 2:3). I nedanstående ärendeområden är rektor således, enligt HF, suverän även i förhållande till styrelsen: beslut om anställning av lärare (HF 4:13) 1 beslut om att en anställning som lärare ska upphöra, i andra fall än de som avses i HF 4 kap. 16 och 2 kap. 2 stycket 6 och 15 (HF 4:17) 2 beslut om anställning av doktorand (HF 5:6) beslut om att doktorand inte längre ska ha rätt till handledning eller andra resurser för utbildningen (HF 6:30) 3 beslut att efter ansökan av doktorand ge en doktorand tillbaka sin rätt till handledning och övriga resurser (HF 6:31) 4 beslut om anställning av assistenter, amanuenser och kliniska assistenter (HF 5:11) beslut om fortsatt förfarande i disciplinärende avseende studerande (HF 10:9) beslut om interimistisk avstängning av studerande, efter samråd med lagfarne ledamoten av disciplinnämnden (HF 10:14) 1 Beslut som rör anställning av professor får inte delegeras (HF 4:13) 2 Beslut om att en professors anställning ska upphöra får inte delegeras. (HF 4:17) 3 Beslut enligt HF 6:30 får inte delegeras (HF 6:36) 4 Beslut enligt HF 6:31 får inte delegeras (HF 6:36) 3 (9)

4 I övrigt beslutar rektor själv i frågor som inte delegerats enligt nedan. Rektors delegation till prorektor Rektor delegerar till prorektor som inte är ställföreträdande rektor att i rektors frånvaro godkänna ansökningar om externa forskningsmedel efter samråd med berörda dekaner. Detta innebär att prorektorerna är jämställda i denna fråga. i såväl rektors som ställföreträdande rektors frånvaro ersätta rektor. Rektors delegation till universitetsdirektör Universitetsdirektören ansvarar för den universitetsgemensamma förvaltningsorganisationen. Allmän förvaltning Rektor delegerar till universitetsdirektören att ingå avtal och upphandla för Linnéuniversitetet, fatta beslut om att inte lämna ut handling eller att ställa upp förbehåll för handlingens utlämnande, besluta om fördelning av ärenden för handläggning, företräda myndigheten inför domstol, besluta om ärenden rörande säkerhet, inkluderande IT-säkerhet, besluta i ärenden rörande universitetets lokaler, besluta i ärenden rörande arbetsmiljö, besluta om universitetsförvaltningens organisation, besluta om universitetsgemensamma IT-baserade system, besluta om tillämpning av universitetets grafiska profil. besluta i frågor om regler och riktlinjer beträffande universitetets verksamhetsstöd Ekonomi I fråga om beloppsgränser för attestering av fakturor hänvisas till särskild slutattestinstruktion. 4 (9)

5 Rektor delegerar till universitetsdirektören att besluta om universitetsförvaltningens ekonomi, besluta om rutiner för universitetets budgetering och ekonomiska uppföljning, besluta om regler och rutiner för universitetets ekonomihantering. Personalfrågor Rektor delegerar till universitetsdirektören att företräda myndigheten vid tvisteförhandling med facklig organisation, besluta om anställning av personal vid den universitetsgemensamma förvaltningen, besluta om delpension för alla anställda, utom professorer, besluta om uppsägning på grund av arbetsbrist, besluta om prövning och omprövning av lönebidrag och särskilda anställningsstöd, besluta om krav på läkarintyg från första dagen av en sjukperiod samt om krav på läkarintyg av viss bestämd läkare, besluta i frågor om de medel som avsatts för fackliga förtroendemän, besluta om regler och rutiner för universitetets personalhantering. Universitetsdirektören beslutar därutöver i övriga personalfrågor för den universitetsgemensamma förvaltningsorganisationen. Studentfrågor Rektor delegerar till universitetsdirektören att besluta om antagning av studenter till utbildning på grundnivå och avancerad nivå, besluta om utfärdande av examensbevis för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, besluta om stöd till student med funktionsnedsättning, besluta om studenthälsovård, bevilja den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå anstånd med att påbörja studierna eller att få fortsätta sina studier efter studieuppehåll, besluta i ärenden rörande högskoleprovet, besluta om yttranden till Överklagandenämnden för högskolan angående överklaganden i ärenden rörande antagning och behörighet, examen samt anstånd och uppehåll med studierna. 5 (9)

6 Arbetsmiljö och yttre miljö Universitetsdirektören har enligt särskild fördelning ansvar för verksamheten vid universitetsförvaltningens påverkan på den yttre miljön, enligt i första hand miljöbalken. för arbetsmiljön vid universitetsförvaltningen Rektors delegation till fakultetsstyrelse Fakultetsstyrelsen beslutar själv om, delegationen får således inte vidaredelegeras, följande inom fakultetens ansvarsområde strategier och mål för fakultetens verksamhet övergripande styr- och kvalitetsdokument för innehållsliga frågor innefattande kvalitetsplan verksamhetsplan och budget för fakulteten samt uppföljning av verksamhet och budget utnämning av docent samt beslut att inte sakkunnigpröva ansökan att utnämnas till docent utseende av hedersdoktor profil för utlysning av professur, efter samråd med rektor i vilka ämnen utbildning på forskarnivå ska inrättas samt fastställande av allmänna studieplaner och fördelning av anslagsmedel för utbildning på forskarnivå fördelning av anslagsmedel till forskning övergripande fördelning av anslagsmedel till utbildning på grund- och avancerad nivå utbildningsplaner för utbildning på grund- och avancerad nivå huvudområden för examina, där universitetet har att fatta beslut Rektors delegation till dekan Beslut om att rekryteringsprocessen ska påbörjas och anställning av personal fattas av dekanen, dock: Rektor beslutar om ansökan om befordran till professor ska prövas. Efter godkännande av rektor, fattar dekanen beslut om påbörjande av rekryteringsprocessen och tillsvidareanställning av adjunkter. Efter godkännande av universitetsdirektören, fattar dekanen beslut om påbörjande av rekryteringsprocess och tillsvidareanställning avseende extern rekrytering av TA-personal. 6 (9)

7 Rektor fattar beslut om institutionsindelning. Dekanen fattar beslut i alla andra ärenden inom fakultetens ansvarsområde, som inte beslutas av styrelsen eller rektor och som inte av rektor delegerats till annan person eller annat organ. Arbetsmiljö och yttre miljö Dekanen har enligt särskild fördelning ansvar för verksamheten vid fakultetens påverkan på den yttre miljön, enligt i första hand miljöbalken för arbetsmiljön vid fakulteten Nedanstående delegationer får inte vidaredelegeras. Dekanen fattar själv inom fakultetens ansvarsområde beslut om anställningsprofil och tillsvidareanställning av akademisk personal, dock ej avseende professorer, samt anställningsprofil och anställning av kanslichef befordran till lektor efter avlagd doktorsexamen och anställning av doktorand beredningsförfarande i anställningsärenden inom ramen för universitetets anställningsordning utseende av sakkunniga vid ansökan om utnämning till docent lönesättning av professorer, dock ej nyanställda professorer, vars lönesättning beslutas av rektor förslag till rektor för anställning av professor utseende av examinatorer inom utbildning på avancerad nivå antagning till utbildning på forskarnivå, utseende av examinatorer för kurser på forskarnivå, och förfarande vid disputation, inklusive tid och plats internationella utbytesavtal för utbildning samverkansavtal med externa parter kursplaner för nya kurser övriga fakultetsgemensamma frågor av vikt, som inte fattas av fakultetsstyrelsen, annan person eller annat organ i enlighet med rektors delegation Dekanen undertecknar själv ansökningar om forskningsmedel överstigande en miljon kronor, tecknar själv avtal om utbildnings- och forskningsmedel överstigande en miljon kronor, tecknar själv utbytesavtal med annat lärosäte, tecknar själv avtal om upphandling/inköp överstigande kronor samt 7 (9)

8 tecknar själv avtal i övrigt inom fakultetens ansvarsområde omfattande en tidsperiod upp till fyra år och högst sex miljoner kronor. 5 Avtalen och ansökningarna får inte innebära en motprestation med anslagsmedel från universitetets sida som överstiger en miljon kronor. Dekanen tecknar avtal om upphandling/inköp (enligt LOU) om högst 1 miljon kronor och som omfattar en tidsperiod upp till tre år. Ovanstående avser dock inte ansökningar och avtal där motpartens villkor är att rektor undertecknar avtalet respektive att det framgår av utlysningen att rektor ska skriva under ansökan. Rektors delegation till Nämnden för lärarutbildning Nämnden för lärarutbildning fattar själv, delegationen får således inte vidaredelegeras, inom sitt ansvarsområde beslut om övergripande strategier och mål för verksamheten övergripande styr- och kvalitetsdokument för innehållsliga frågor innefattande kvalitetsplan verksamhetsplan och budget för verksamheten samt uppföljning av verksamhet och budget övergripande fördelning av anslagsmedel, som tilldelats nämnden, till fakulteterna för utbildning på grund- och avancerad nivå samt programplatser samt formulera uppdrag till fakulteterna gällande utbildning på grund- och avancerad nivå samt programplatser övergripande fördelning av anslagsmedel, som tilldelats nämnden, till fakulteterna för forskning och utbildning på forskarnivå samt formulering av uppdrag till fakulteterna gällande forskning och utbildning på forskarnivå av relevans för lärarutbildningen utbildningsplaner för utbildning på grund- och avancerad nivå övriga frågor av vikt inom nämndens ansvarsområde som berör mer än en fakultet Rektors delegation till dekanen för Nämnden för lärarutbildning 5 I beräkning av värdet på avtalen skall den ersättning (ekonomisk eller annan form) som universitetet erhåller läggas ihop med universitetets motprestation. 8 (9)

9 Arbetsmiljö och yttre miljö Dekanen för Nämnden för lärarutbildning har enligt särskild fördelning ansvar för verksamheten inom nämndens ansvarsområde påverkan på den yttre miljön, enligt i första hand miljöbalken för arbetsmiljön för anställda inom nämndens verksamhetsområde Dekanen fattar beslut i alla andra ärenden inom nämndens ansvarsområde, som inte beslutas av nämnden eller rektor och som inte av rektor delegerats till annan person eller annat organ. Nedanstående delegationer får inte vidaredelegeras. Dekanen fattar själv inom nämndens ansvarsområde beslut om användningen av strategiska medel i enlighet med riktlinjer från lärarutbildningsnämnden tecknande av avtal om verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildning samarbetsavtal rörande lärarprogrammen internationella utbytesavtal för lärarprogrammen Övrig verksamhet knuten till fakulteten Till övrig verksamhet knuten till fakulteten räknas för närvarande Institutet för fortbildning av journalister, FOJO samt Polisutbildningen, PU. Rektor tillsätter verksamhetsansvarig och är chef över den verksamhetsansvarige. I kvalitetsfrågor står dessa organisatoriska enheter under respektive fakultets överinseende och kontroll. Ikraftträdande Detta dokument träder i kraft den 22 april 2013, då tidigare fattat beslut om rektors besluts- och delegationsordning (Dnr LNU 2012/434) upphör att gälla. 9 (9)

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast reviderad 2015-07-01 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

BESLUTS- och DELEGATIONSORDNING för Stockholms universitet

BESLUTS- och DELEGATIONSORDNING för Stockholms universitet BESLUTS- och DELEGATIONSORDNING för Stockholms universitet Fastställd av rektor 2010-12-16 (dnr SU 301-1758-10, dok. nr. 4) att gälla fr.o.m. 2011-01-01. En delegation innebär ett överförande av viss beslutsbefogenhet

Läs mer

Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan

Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan Kallelse/dagordning FEH 2014:1 2014-01-29 Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan FEH 2014:1 Datum 2014-01-29 Tid 10.00 16.00 Kaffe serveras från kl. 9.30 samt om e.m. Avbrott för lunch planeras. Plats Förhinder

Läs mer

DELEGATIONSLISTA FÖR ODONTOLOGISKA FAKULTETEN. A. Utbildning på grund- och avancerad nivå

DELEGATIONSLISTA FÖR ODONTOLOGISKA FAKULTETEN. A. Utbildning på grund- och avancerad nivå Fakultetsstyrelsen 1(5) Beslutad 2012-04-17 Bilaga 1 DELEGATIONSLISTA FÖR ODONTOLOGISKA FAKULTETEN A. Utbildning på grund- och avancerad nivå Förkortningar: B. Forskning/utbildning på forskarnivå Avd.förest.

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU 2012/460 Regeldokument Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Ordförandena i fakultetsnämnderna samt nämnden för utbildningsvetenskap

Läs mer

Regler för betalning av studieavgift

Regler för betalning av studieavgift 1 (6) BESLUT 2016-01-14 Dnr SU FV-2.4.3-0068-16 REKTOR Stefan Norrlén Internationell Koordinator Studentavdelningen Regler för betalning av studieavgift Enligt Förordning (2010:543) om anmälningsavgift

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Lokal examensordning vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2014-04-01 och ersätter tidigare lokal examensordning, dnr 500-2958-11. Dnr: FS 1.1.2-482-14 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Naturvetenskapliga fakultetsnämndens och dekanus delegationsordning för beslut i anställningsärenden

Naturvetenskapliga fakultetsnämndens och dekanus delegationsordning för beslut i anställningsärenden 1 (5) Beslut FN 2010-09-22 Bilaga till delegationsordning Naturvetenskapliga fakultetskansliet Carina Nymark Katarina Gustafsson Mikael Stenberg Naturvetenskapliga fakultetsnämndens och dekanus delegationsordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2010:1064 Utkom från trycket den 20 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om högskoleförordningen

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå

Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/190 Rektor Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå Bakgrund I samband med genomförandet av Bolognareformen 2007 beslöt universitetet

Läs mer

Vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar lärarexamen, (VAL), 120 hp

Vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar lärarexamen, (VAL), 120 hp Vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar lärarexamen, (VAL), 120 hp Professional Qualification Course for Teachers and Pree-School Teachers Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2013:831, 14

Läs mer

Föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter och rätt att teckna avtal vid Lunds universitet

Föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter och rätt att teckna avtal vid Lunds universitet FÖRESKRIFTER 1 2015-12-17 Dnr STYR 2015/1412 Rektor Föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter och rätt att teckna avtal vid Lunds universitet Bilaga: Fördelning av rätt att underteckna vissa avtal

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Beslut om interimistisk organisationsförändring av ledningen för institutionen vid DKK

Beslut om interimistisk organisationsförändring av ledningen för institutionen vid DKK Bilaga 1 Beslut om interimistisk organisationsförändring av ledningen för institutionen vid DKK Mot bakgrund av att prefekten vid institutionen för Design, Konsthantverk och Konst lämnar sitt uppdrag beslutar

Läs mer

Regler för forskarutbildning vid HU

Regler för forskarutbildning vid HU Regler för forskarutbildning vid HU Reglerna gäller i sin helhet för de som antas till forskarutbildning efter 1 juli 2007. De som är antagna före 1 juli 2007 har två alternativ: 1. Byta forskarutbildningsämne

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: ST 2013/32-1.1 Regeldokument Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2013-05-07 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1987.348 018.900 KFS 1989:19 Personalstadga för Falköpings kommun (Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 1988) (Gäller från och med den 1 januari

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen

Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen RIKTLINJE Gäller från och med 2010-01-01 Riktlinje om Tenure Track den akademiska karriärvägen Gäller fr o m 2010-01-01 KTH:s arbete med rekrytering och utveckling av sin fakultet utgår från vissa målsättningar

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Arbetsinstruktion 2016-2018 för chefer och vissa nyckelpersoner i Ängelholms kommun

Arbetsinstruktion 2016-2018 för chefer och vissa nyckelpersoner i Ängelholms kommun Arbetsinstruktion 2016-2018 för chefer och vissa nyckelpersoner i Ängelholms kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Arbetsinstruktion 2016- Riktlinjer 2015-12- Kommundirektören

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (23) 2014-04-09 SU FV-2.3.1.2-0828-14 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2014-04-09. Ersätter tidigare

Läs mer

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 15 juni 2011 46. Förändringar beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 27 juni 2012 49, den 18 december 2013 123,

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng SAHLGRENSKA AKADEMIN G2015/441 Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre 60 högskolepoäng Postgraduate Programme in Specialist Nursing Elderly Care 60 higher

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Birgitta Magnusson Kvalitetskoordinator PM 20160512 Dnr LED 1.3 2016/232 Ersätter dnr TS 122013/496 och dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

Allmänna anvisningar. 2014-01-31 sid 1 (5)

Allmänna anvisningar. 2014-01-31 sid 1 (5) 2014-01-31 sid 1 (5) Allmänna anvisningar Delegation Direktionen ska alltid besluta i ärenden av större vikt eller principiell beskaffenhet. I andra ärenden kan direktionen genom delegering överlåta beslutanderätten

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

Fakultetsnämnden PROTOKOLL 2/2014 Dnr HS 2014/102 PROTOKOLL FRÅN MÖTE MED FAKULTETSNÄMNDEN VID HÖGSKOLAN I SKÖVDE

Fakultetsnämnden PROTOKOLL 2/2014 Dnr HS 2014/102 PROTOKOLL FRÅN MÖTE MED FAKULTETSNÄMNDEN VID HÖGSKOLAN I SKÖVDE Fakultetsnämnden PROTOKOLL 2/2014 Dnr HS 2014/102 PROTOKOLL FRÅN MÖTE MED FAKULTETSNÄMNDEN VID HÖGSKOLAN I SKÖVDE Tid 26 mars 2014, kl 10.00 16.30 Plats Utsikten i Portalen vid Högskolan i Skövde Ledamöter

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Delegationsordning för koncernen Stockholm Business Region AB

Delegationsordning för koncernen Stockholm Business Region AB Bilaga Delegationsordning för koncernen Stockholm Business Region AB Innehållsförteckning 1. Allmänna ärenden Sid. 5-6 2. Personalärenden Sid. 7-10 3. Ekonomi Sid 10 Förkortningar/Definitioner Cont ArkA

Läs mer

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen ANVISNING Gäller från och med 2009-01-09 Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen Gäller fr o m 2009-01-09 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen (1977:1160) AFS 2001:1, Systematiskt

Läs mer

Föreskrifter för betalning av studieavgifter

Föreskrifter för betalning av studieavgifter Beslut av rektor Dnr 89-2011-453 2013-02-26 Föreskrifter för betalning av studieavgifter HÖGSKOLAN I HALMSTAD Tel 035-16 71 00 Besöksadress Kristian IV:s väg 3 stig.perttu@hh.se BOX 823 Fax 035-18 61 92

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i miljövetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i miljövetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-597-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet; SFS 2009:1593 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 21 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

Kommunala självstyrande skolor

Kommunala självstyrande skolor GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2009-03-11 Kommunala självstyrande skolor Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde i november 2008 behandlades Idé och

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1993-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

2013-12-19. Beslutad 2013-12-20

2013-12-19. Beslutad 2013-12-20 2013-12-19 Organisationskommittén för inrättandet av en ny högskola som omfattar verksamheterna vid tre konstnärliga högskolor i Stockholm U 2012:12 Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola

Läs mer

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1. Verksamhetsområde Nämnden

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Reglemente för Skolnämnden Fastställd av Kommunfullmäktige den 15 december 2014, KF 9:33 (Dnr KS 2014/0297-101) ÖFS 2014:29 A. Nämndens uppgifter Verksamhetsområden 1 Detta

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning Regeringsbeslut I:7 2014-03-20 U2014/2222/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen 1(5) Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen AVDELNING V. SEKRETESS TILL SKYDD FÖR UPPGIFT OM ENSKILDS PERSONLIGA ELLER EKONOMISKA FÖRHÅLLANDEN 21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Forskning och utbildning är inriktade mot lokalisering, planering, utformning, drift och underhåll

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

IT-fakultetsnämnden. Föreskrifter inom fakultetsnämndens verksamhetsområde BESLUT. Delegationsordning för IT-fakulteten

IT-fakultetsnämnden. Föreskrifter inom fakultetsnämndens verksamhetsområde BESLUT. Delegationsordning för IT-fakulteten IT-fakultetsnämnden BESLUT 2010-06-03 Dnr A10 2544/10 Delegationsordning för IT-fakulteten " Fakultetsnämnden ska inom sitt område ansvara för forskning, utbildning och samverkan med samhälle och näringsliv.

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen 1 HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/726 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen Publicerad http://www.fek.handels.gu.se/ Beslutsfattare Prefekt, Freddy Hällsten Gäller

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 3 Beskrivning av nuvarande verksamhet och statistik

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 3 Beskrivning av nuvarande verksamhet och statistik Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) Innehållsförteckning BESKRIVNINGAR AV NUVARANDE VERKSAMHETER 2 PERSONLIG ASSISTANS MED ERSÄTTNING ENLIGT SFB 2 PERSONLIG ASSISTANS ENLIGT LSS 9 2 3 KOMMUNEN HAR

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

HR-nätverk 2016-03-02

HR-nätverk 2016-03-02 HR-nätverk Innehåll Lagen om anställningsskydd - lagförslag Semester Anställning efter ålderspension Pensionsavtal PA 16 Formulär i PASS för ny lön Remiss ersättning till försökspersoner 3 Lagen om anställningsskydd

Läs mer

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan SGPOL. Politices kandidat. Political Science

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Utbildningsplan SGPOL. Politices kandidat. Political Science Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Politices kandidat Programkod: Programmets benämning: SGPOL Politices kandidat Political Science Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM. Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT

UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM. Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT UTBILDNINGSPLAN TEOLOGISKT PROGRAM Kandidatprogram på grundnivå, 180 högskolepoäng H1RKT Theological Programme Bachelor programme, 180 higher education credits Fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

Delegationsordning Teknisk- naturvetenskaplig fakultet BESLUT 2011-09-08 Reviderad 2011-12-01 Reviderad 2012-12-10 (beslut av dekan) Reviderad

Delegationsordning Teknisk- naturvetenskaplig fakultet BESLUT 2011-09-08 Reviderad 2011-12-01 Reviderad 2012-12-10 (beslut av dekan) Reviderad Delegationsordning Teknisk- naturvetenskaplig fakultet BESLUT 2011-09-08 Reviderad 2011-12-01 Reviderad 2012-12-10 (beslut av dekan) Reviderad 2013-10-07 (dekanus delegation) Dnr 103-1701-11 1 Innehållsförteckning

Läs mer

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna.

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna. 1 (9) ANSTÄLLNINGSORDNING Högskolestyrelsens beslut 2015-06-03 Dnr 2015/642 A21 Anställningsordning för Högskolan Väst Inledning Vid högskolan ska finnas en anställningsordning med de regler som tillämpas

Läs mer

Riktlinjer för KTH:s deltagande i samarbeten för gemensam examen på forskarnivå

Riktlinjer för KTH:s deltagande i samarbeten för gemensam examen på forskarnivå V-2013-0301 Bilaga 1 Riktlinjer för KTH:s deltagande i samarbeten för gemensam examen på forskarnivå KTH kan under vissa förutsättningar ingå utbildningssamarbeten med syfte att examen utfärdas gemensamt

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1965-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Redovisning Accounting Redovisning är ett område inom företagsekonomi som dels är inriktat på

Läs mer

Uppföljning av delmål 2015

Uppföljning av delmål 2015 Sid 1 (47) Uppföljning av delmål 2015 Bakgrund I inför uppföljning av verksamhetsåret 2015 (Dnr: FS 1.6.2-1507-15), fastställda av rektor den 13 oktober 2015, anges att i verksamhetsberättelserna ska arbetet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2016:458 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2014/676 1 2014-09-19 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Handläggningsordning för ärenden om anställning av lärare samt befordran

Handläggningsordning för ärenden om anställning av lärare samt befordran 1 BESLUT Dnr SU 602-0370-11 2011-03-24 Rektor Handläggare: Ann-Charlotte Östblom Personalspecialist Personalavdelningen Handläggningsordning för ärenden om anställning av lärare samt befordran Handläggningsordningen

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF. Gäller fr om maj 2009

DELEGATIONSORDNING. Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF. Gäller fr om maj 2009 DELEGATIONSORDNING Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF Gäller fr om maj 2009 Antagen av, maj 2009 Senast reviderad av i september 2013 Riktlinjer för förbundets arbete Kongress/förbundsstyrelse/

Läs mer

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160

Läs mer

ORGANISATION OCH RIKTLINJER FÖR ARBETE MED KARRIÄRTJÄNSTER FÖR LÄRARE

ORGANISATION OCH RIKTLINJER FÖR ARBETE MED KARRIÄRTJÄNSTER FÖR LÄRARE ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN PERSONALSTABEN RIKTLINJER SID 1 (5) 2013-03-24 ORGANISATION OCH RIKTLINJER FÖR ARBETE MED KARRIÄRTJÄNSTER FÖR LÄRARE Arbetsmarknadsnämnden förväntas den 16 april 2013 fatta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Personalnämnden 2008-09-12

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Personalnämnden 2008-09-12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid KS sammanträdesrum, kl 13.00-16.00 Beslutande Övriga deltagande Harriet Classon, ordf Alf Marklund Lennart Burvall Åsa Gustafsson Caroline Larsson Stålbert

Läs mer

Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet

Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 / 6 F1 3363/05 Pensionsersättning och engångspremie för särskild pensionsersättning enligt Trygghetsavtalet Handläggningsordning (Reviderad september 2013) 2 / 6 Pensionsersättning

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-07-17. Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

BESLUT. Datum 2013-07-17. Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen) BESLUT 1 (5) Datum 2013-07-17 Vår beteckning PART Apotek Hjärtat Retail AB Solna torg 19, 6 tr 171 45 Solna SAKEN Föreläggande vid vite enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (förmånslagen)

Läs mer

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2015-09-21 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I SVENSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. FFN-ordförande 2016-02-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I SVENSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. FFN-ordförande 2016-02-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I SVENSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING FFN-ordförande 2016-02-10 1 Ämnesområde Svenska med didaktisk inriktning omfattar en helhetssyn på ämnet svenska där tyngdpunkten

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk Vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk Vetenskap Fastställt datum 2012-05-09 Fakultetsnämnd FNT Dnr FAK 2012/155 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20 Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: BEA Datum: 1998-05-20 Mottagare: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Rubrik: Överenskommelse

Läs mer