TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT II 1998

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT II 1998"

Transkript

1 Ögontentamen HT /24 TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT II 1998 Instruktioner: Skrivningen består av 4 fall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp och ned på golvet till höger om dig. Tag därefter fram nästa fråga och vänd den rätt. Det är inte tillåtet att ha flera ark framme samtidigt.. Lagt ark ligger. Det är således inte tillåtet att vandra fram och tillbaka i tentamen. Lägg alla sidorna i kuvertet efter skrivningen. Vi hoppas att frågorna känns relevanta för den genomgångna kursen. Lycka till Peter Håkan

2 Ögontentamen HT /24 Fall 1

3 Ögontentamen HT /24 Du vikarierar som distriktsläkare i Ängelholm, det är måndag och ute har årets första snö fallit. Till mottagningen kommer Pelle 7 år, han har haft snöbollskrig med klasskamraterna på lunchrasten. Oturligt nog fick Pelle en hård snöboll i vä öga, och vill inte gärna öppna ögat. Han kommer med en remiss från skolsyster. 1p. Vilka frågor vill Du ställa för att bättre bedöma skadans allvarlighetsgrad? 1p Vilka undersökningar bör Du göra på vårdcentralen?

4 Ögontentamen HT /24 Du vikarierar som distriktsläkare i Ängelholm, det är måndag och ute har årets första snö fallit. Till mottagningen kommer Pelle 7 år, han har haft snöbollskrig med klasskamraterna på lunchrasten. Oturligt nog fick Pelle en hård snöboll i vä öga, och vill inte gärna öppna ögat. Han kommer med en remiss från skolsyster. Pelle säger att det först gjorde väldigt ont, men att det nu endast smärtar om blinkar. Han tycker att det känns som grus i ögat. Han ser inte dubbelt men han upplever synen som sämre på det vänstra ögat. Du vill undersöka ögats yttre med ficklampa och även synen men Pelle har mycket svårt att hålla ögat uppe pga gruskänslan. 1p. Hur kan Du underlätta undersökningen? 1p. Vad har Pelle för synskärpa (missade bokstäver är markerade med )? Hö öga Vä öga

5 Ögontentamen HT /24 Du vikarierar som distriktsläkare i Ängelholm, det är måndag och ute har årets första snö fallit. Till mottagningen kommer Pelle 7 år, han har haft snöbollskrig med klasskamraterna på lunchrasten. Oturligt nog fick Pelle en hård snöboll i vä öga, och vill inte gärna öppna ögat. Han kommer med en remiss från skolsyster. Pelle säger att det först gjorde väldigt ont, men att det nu endast smärtar om blinkar. Han tycker att det känns som grus i ögat. Han ser inte dubbelt men han upplever synen som sämre på det vänstra ögat. Du vill undersöka ögats yttre med ficklampa och även synen men Pelle har mycket svårt att hålla ögat uppe pga gruskänslan. Du ger Pelle en droppe bedövning i vä öga så att han lättare kan hålla det öppet. På höger öga ser Pelle nedersta raden dvs 1,0 men på vä öga kan han bara se den tredje raden dvs 0,3. Du kan nu också bedöma ögats yttre. Du finner att vä öga har en måttlig blandad injektion, att kornealreflexen är uppsplittrad på vä öga. Båda pupillerna är runda och likstora men Du tycker att vänster pupill reagerar något trögare för ljus. Du kan inte se något blod i främre kammaren. 1p. Vilka biverkningsrisker bör man känna till vad gäller bedövningsdroppar i ögat? 1p. Bör Du färga med Fluorescein i detta läge --- motivera Ditt svar? Ja! Nej! MOTIVERA MOTIVERA

6 Ögontentamen HT /24 Du vikarierar som distriktsläkare i Ängelholm, det är måndag och ute har årets första snö fallit. Till mottagningen kommer Pelle 7 år, han har haft snöbollskrig med klasskamraterna på lunchrasten. Oturligt nog fick Pelle en hård snöboll i vä öga, och vill inte gärna öppna ögat. Han kommer med en remiss från skolsyster. Pelle säger att det först gjorde väldigt ont, men att det nu endast smärtar om blinkar. Han tycker att det känns som grus i ögat. Han ser inte dubbelt men han upplever synen som sämre på det vänstra ögat. Du vill undersöka ögats yttre med ficklampa och även synen men Pelle har mycket svårt att hålla ögat uppe pga gruskänslan. Du ger Pelle en droppe bedövning i vä öga så att han lättare kan hålla det öppet. På höger öga ser Pelle nedersta raden dvs 1,0 men på vä öga kan han bara se den tredje raden dvs 0,3. Du kan nu också bedöma ögats yttre. Du finner att vä öga har en måttlig blandad injektion, att kornealreflexen är uppsplittrad på vä öga. Båda pupillerna är runda och likstora men Du tycker att vänster pupill reagerar något trögare för ljus. Du kan inte se något blod i främre kammaren. Du är medveten om att bedövningsmedel hämmar läkningen av kornealepitelskador men Du bedömer det som viktigare att Du kan undersöka ordentligt. Du bestämmer Dig för att remittera patienten till Ögonklinik eftersom Du misstänker kontusionsskada. Därför färgar Du inte med Fluorescein eftersom det kan störa undersökningen på Ögonkliniken genom att ge ljusväg. 1p. Hur snabbt bör Pelle komma till Ögonkliniken? 1p. Om pupillen varit helt normal och Du sett en tydlig erosion hade Du själv kunnat handlägga skadan. Hur?

7 Ögontentamen HT /24 Fall 2

8 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör på en barnavårdscentral och träffar där 2 månader gamla Sara. Mamman misstänker att ena ögat skelar ibland. 2p. Vilka frågor ställer Du till mamman för att försöka hitta riskfaktorer för skelning?

9 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör på en barnavårdscentral och träffar där 2 månader gamla Sara. Mamman misstänker att ena ögat skelar ibland. Du får veta att Sara har en äldre bror --- han är ögonfrisk. Någon skelning finns inte i familjen och inte heller någon allvarlig synnedsättning. Graviditeten var normal och mamman hade inga infektioner, t.ex röda hund. Sara är född i rätt tid och förlossningen var normal och komplikationsfri. Hennes utveckling i övrigt verkar normal. 1p. Någon stor eller uppenbar skelning har mamman inte sett. Vilken kliniks relevans har en eventuell intermittent skelning hos ett 2 månader gammalt barn? 1p. Vilken/vilka undersökningar vill Du göra för att undersöka Sara?

10 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör på en barnavårdscentral och träffar där 2 månader gamla Sara. Mamman misstänker att ena ögat skelar ibland. Du får veta att Sara har en äldre bror --- han är ögonfrisk. Någon skelning finns inte i familjen och inte heller någon allvarlig synnedsättning. Graviditeten var normal och mamman hade inga infektioner, t.ex röda hund. Sara är född i rätt tid och förlossningen var normal och komplikationsfri. Hennes utveckling i övrigt verkar normal. Du vet att skelning kan vara svårbedömd hos barn upp till 6 månaders ålder där kliniskt oväsentliga konvergensspasmer också är vanliga. Du gör ändå en enkel ögonundersökning genom att undersöka i genomfallande ljus och bedömmer också grovt symmetrin i ljusreflexen på hornhinnorna. Du finner då att den röda reflexen på höger sida är mycket mörk medan den är normal på vänster sida. Någon säker asymmetri i ögonens ställning ser Du inte. 2p. Vilka diagnoser bör Du ha i åtanke vid dessa fynd? 2p. Hur allvarligt är tillståndet (motivera)? 2p. Hur handlägger Du Sara vidare?

11 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör på en barnavårdscentral och träffar där 2 månader gamla Sara. Mamman misstänker att ena ögat skelar ibland. Du får veta att Sara har en äldre bror --- han är ögonfrisk. Någon skelning finns inte i familjen och inte heller någon allvarlig synnedsättning. Graviditeten var normal och mamman hade inga infektioner, t.ex röda hund. Sara är född i rätt tid och förlossningen var normal och komplikationsfri. Hennes utveckling i övrigt verkar normal. Du vet att skelning kan vara svårbedömd hos barn upp till 6 månaders ålder där kliniskt oväsentliga konvergensspasmer också är vanliga. Du gör ändå en enkel ögonundersökning genom att undersöka i genomfallande ljus och bedömmer också grovt symmetrin i ljusreflexen på hornhinnorna. Du finner då att den röda reflexen på höger sida är mycket mörk medan den är normal på vänster sida. Någon säker asymmetri i ögonens ställning ser Du inte. Du misstänker kongenital katarakt. Retinoblastom kan dock också ge störning i genomfallande ljus. Du bedömer att tillståndet är mycket allvarligt eftersom djup amblyopi utvecklas snabbt hos barn med kongenital katarakt. Skulle det röra sig om ett retinoblastom, som är en malign tumör måste man även beakta mortalitetsrisken. Därför remitterar Du patienten akut till ögonklinik för vidare bedömning.

12 Ögontentamen HT /24 Fall 3

13 Ögontentamen HT /24 Du arbetar som AT-läkare i Trelleborg och är placerad på kirurgkliniken. Du skriver just ut en 42-årig man som genomgått en tarmoperation på grund av Mb Chron. I förbifarten frågar han Dig varför han har börjat se sämre på sista tiden. 2p. Vilka frågor bör Du ställa till patienten för att bättre förstå orsaken till synproblemen? 1p. Vilken/vilka undersökningar vill Du göra?

14 Ögontentamen HT /24 Du arbetar som AT-läkare i Trelleborg och är placerad på kirurgkliniken. Du skriver just ut en 42-årig man som genomgått en tarmoperation på grund av Mb Chron. I förbifarten frågar han Dig varför han har börjat se sämre på sista tiden. Du får fram att synen på långt håll är normal men han har svårigheter att läsa. Han upplever ingen dimma och tycker heller inte att det finns några fläckar i synfältet. Några plötsliga försämringar har inte förelegat. Du undersöker synskärpan och finner att den är 1.0 på bägge ögonen. 1p. Vilken är den troligaste diagnosen? 2p. Hur handlägger Du det här tillståndet (remiss? råd? annat?)?

15 Ögontentamen HT /24 Du arbetar som AT-läkare i Trelleborg och är placerad på kirurgkliniken. Du skriver just ut en 42-årig man som genomgått en tarmoperation på grund av Mb Chron. I förbifarten frågar han Dig varför han har börjat se sämre på sista tiden. Du får fram att synen på långt håll är normal men han har svårigheter att läsa. Han upplever ingen dimma och tycker heller inte att det finns några fläckar i synfältet. Några plötsliga försämringar har inte förelegat. Du undersöker synskärpan och finner att den är 1.0 på bägge ögonen. Du bedömer att patienten har presbyopi och rekommenderar patienten att antingen söka optiker eller inhandla läsglasögon i någon butik. Han kan själv prova ut styrkan. Patienten ber Dig nu förklara tillståndet lite närmare och Du bestämmer Dig för att rita upp en skiss av ögat. 2p. Rita en skiss över ögat där relevanta delar för presbyopi finns med! Förklara, gärna med hjälp av figuren, tillståndets natur.

16 Ögontentamen HT /24 Du arbetar som AT-läkare i Trelleborg och är placerad på kirurgkliniken. Du skriver just ut en 42-årig man som genomgått en tarmoperation på grund av Mb Chron. I förbifarten frågar han Dig varför han har börjat se sämre på sista tiden. Du får fram att synen på långt håll är normal men han har svårigheter att läsa. Han upplever ingen dimma och tycker heller inte att det finns några fläckar i synfältet. Några plötsliga försämringar har inte förelegat. Du undersöker synskärpan och finner att den är 1.0 på bägge ögonen. Du bedömer att patienten har presbyopi och rekommenderar patienten att antingen söka optiker eller inhandla läsglasögon i någon butik. Han kan själv prova ut styrkan. Patienten ber Dig nu förklara tillståndet lite närmare och Du bestämmer Dig för att rita upp en skiss av ögat. Patienten blir nöjd med förklaringen och skaffar sig ett par billiga läsglasögon. Efter AT får Du ett ST-block i internmedicin och Du får 6 år senare åter träffa patienten. Återigen klagar han på synnedsättning som kommit senaste tiden (1/2 till 1 år eller så). Nu har han bekymmer att se riktigt klar både på långt håll och på nära håll. Inte heller nu märker han några avgränsade mörka områden i synfältet. 2p. Vilken/vilka undersökningar vill du göra i detta skede?

17 Ögontentamen HT /24 Du arbetar som AT-läkare i Trelleborg och är placerad på kirurgkliniken. Du skriver just ut en 42-årig man som genomgått en tarmoperation på grund av Mb Chron. I förbifarten frågar han Dig varför han har börjat se sämre på sista tiden. Du får fram att synen på långt håll är normal men han har svårigheter att läsa. Han upplever ingen dimma och tycker heller inte att det finns några fläckar i synfältet. Några plötsliga försämringar har inte förelegat. Du undersöker synskärpan och finner att den är 1.0 på bägge ögonen. Du bedömer att patienten har presbyopi och rekommenderar patienten att antingen söka optiker eller inhandla läsglasögon i någon butik. Han kan själv prova ut styrkan. Patienten ber Dig nu förklara tillståndet lite närmare och Du bestämmer Dig för att rita upp en skiss av ögat. Patienten blir nöjd med förklaringen och skaffar sig ett par billiga läsglasögon. Efter AT får Du ett ST-block i internmedicin och Du får 6 år senare åter träffa patienten. Återigen klagar han på synnedsättning som kommit senaste tiden (1/2 till 1 år eller så). Nu har han bekymmer att se riktigt klar både på långt håll och på nära håll. Inte heller nu märker han några avgränsade mörka områden i synfältet. Du undersöker patienten i genomfallande ljus och gör en synskärpebestämning. I genomfallande ljus finne Du ett mörkt område centralt i pupillen på bägge ögonen. Synskärpan är 0.7 på bägge ögonen. Patienten har inga avståndsglasögon. 1p. Vilken är den troligaste diagnosen? 2p. Kan det finnas någon förklaring till denna diagnos i patientens övriga anamnes? 2p. Hur handlägger Du patienten vidare? 1p. Hur behandlas detta tillstånd?

18 Ögontentamen HT /24 Du arbetar som AT-läkare i Trelleborg och är placerad på kirurgkliniken. Du skriver just ut en 42-årig man som genomgått en tarmoperation på grund av Mb Chron. I förbifarten frågar han Dig varför han har börjat se sämre på sista tiden. Du får fram att synen på långt håll är normal men han har svårigheter att läsa. Han upplever ingen dimma och tycker heller inte att det finns några fläckar i synfältet. Några plötsliga försämringar har inte förelegat. Du undersöker synskärpan och finner att den är 1.0 på bägge ögonen. Du bedömer att patienten har presbyopi och rekommenderar patienten att antingen söka optiker eller inhandla läsglasögon i någon butik. Han kan själv prova ut styrkan. Patienten ber Dig nu förklara tillståndet lite närmare och Du bestämmer Dig för att rita upp en skiss av ögat. Patienten blir nöjd med förklaringen och skaffar sig ett par billiga läsglasögon. Efter AT får Du ett ST-block i internmedicin och Du får 6 år senare åter träffa patienten. Återigen klagar han på synnedsättning som kommit senaste tiden (1/2 till 1 år eller så). Nu har han bekymmer att se riktigt klar både på långt håll och på nära håll. Inte heller nu märker han några avgränsade mörka områden i synfältet. Du undersöker patienten i genomfallande ljus och gör en synskärpebestämning. I genomfallande ljus finne Du ett mörkt område centralt i pupillen på bägge ögonen. Synskärpan är 0.7 på bägge ögonen. Patienten har inga avståndsglasögon. Du misstänker att patienten har katarakt. Möjligtvis kan den vara orsakad av patientens behandling för sin Mb Chron. Han har under långa perioder medicinerat med Prednisolon. Du skriver en vanlig remiss till Ögonklinik för utredning av synnedsättningen. Patienten undersöks så småningom där och har mycket riktigt bilateral katarakt som möjligtvis är utlöst av kortisonet. Katarakten operaras genom att linskärnan sönderdelas med ultraljud.

19 Ögontentamen HT /24 Fall 4

20 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör som AT-läkare på vårdcentralen i Storuman. En Januarimorgon söker fru Asplund, 68 år, på vårdcentralens öppna mottagning. Hon har vaknat tidigt på morgonen med kraftig värk i höger öga, synförsämring och tårflöde. 2p Talar någon/några av ovanstående anamnestiska uppgifter för allvarlig ögonåkomma? Vilken/vilka? 2p Vilka frågor ställer du för att komplettera anamnesen?

21 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör som AT-läkare på vårdcentralen i Storuman. En Januarimorgon söker fru Asplund, 68, på vårdcentralens öppna mottagning. Hon har vaknat tidigt på morgonen med kraftig värk i höger öga, synförsämring och tårflöde. Fru Asplund berättar att hon inte haft några ögonbesvär tidigare, men att hon haft glasögon så länge hon kan minnas. Kanske har synen försämrats något sista åren men inte på något betydande sätt. Hon har mycket sällan huvudvärk och känner sig frisk. Hon nämner också att hon inte ätit någon frukost då hon mår illa och att hon såg "glorior" kring gatlyktorna på vägen till vårdcentralen. 2p Vilken/vilka undersökningar bör Du göra? 2p. Vilka statusfynd letar Du särskilt efter?

22 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör som AT-läkare på vårdcentralen i Storuman. En Januarimorgon söker fru Asplund, 68, på vårdcentralens öppna mottagning. Hon har vaknat tidigt på morgonen med kraftig värk i höger öga, synförsämring och tårflöde. Fru Asplund berättar att hon inte haft några ögonbesvär tidigare, men att hon haft glasögon så länge hon kan minnas. Kanske har synen försämrats något sista åren men inte på något betydande sätt. Hon har mycket sällan huvudvärk och känner sig frisk. Hon nämner också att hon inte ätit någon frukost då hon mår illa och att hon såg "glorior" kring gatlyktorna på vägen till vårdcentralen. Du kontrollerar visus: Hö: fingerräkning 1 m, Vä: 0,8 eget glas. Glasögonen ser tjocka ut och Fru Asplund säger att hon har +5,0 som korrektion på båda ögonen. Hö öga är kraftigt kärlinjicerat med slingriga lite vida kärl, kornea är "rökig" med uppsplittrad reflex. Pupillen reagerar dåligt på ljuset från ficklampan och den är medelvid. Vä öga är blekt och retlöst med klar kornea och rund normalrörlig pupill. Vid palpation känns hö öga hårt jämfört med vänster. 1p Vilken är den troligaste diagnosen? 3p Beskriv hur du handlägger denna patient vidare --- även ev behandling på vårdcentralen och hur den verkar? 1p Beskriv med hjälp av en skiss var kammarvattnet bildas hur det cirkulerar och var det kommer ut ur ögat?

23 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör som AT-läkare på vårdcentralen i Storuman. En Januarimorgon söker fru Asplund, 68, på vårdcentralens öppna mottagning. Hon har vaknat tidigt på morgonen med kraftig värk i höger öga, synförsämring och tårflöde. Fru Asplund berättar att hon inte haft några ögonbesvär tidigare, men att hon haft glasögon så länge hon kan minnas. Kanske har synen försämrats något sista åren men inte på något betydande sätt. Hon har mycket sällan huvudvärk och känner sig frisk. Hon nämner också att hon inte ätit någon frukost då hon mår illa och att hon såg "glorior" kring gatlyktorna på vägen till vårdcentralen. Du kontrollerar visus: Hö: fingerräkning 1 m, Vä: 0,8 eget glas. Glasögonen ser tjocka ut och Fru Asplund säger att hon har +5,0 som korrektion på båda ögonen. Hö öga är kraftigt kärlinjicerat med slingriga lite vida kärl, kornea är "rökig" med uppsplittrad reflex. Pupillen reagerar dåligt på ljuset från ficklampan och den är medelvid. Vä öga är blekt och retlöst med klar kornea och rund normalrörlig pupill. Vid palpation känns hö öga hårt jämfört med vänster. Du är tämligen övertygad om att Greta Asplund drabbats av ett akutglaukom. Greta skall därför remitteras akut till närmaste ögonklinik för behandling. Du ringer till Ögonkliniken i Umeå 20 mil bort och talar med jourhavande för att få råd angående eventuell initial behandling. Du får rådet att ge en tablett eller kapsel Diamox 500 mg. Diamox minskar kammarvattenproduktionen som sker i corpus ciliare. Kammarvattnet tar sig därefter genom pupillen och ut genom kammarvinkelns trabekelverk. På Ögonkliniken får patienten även pilokarpindroppar för att förminska pupillen. Efter att trycket stabiliserats görs en iridotomi med laser. 1p. Hur verkar en laseriridotomi? 1p. Vilka tänkbara orsaker kan ha bidragit till att patienten fick ett akutglaukom?

24 Ögontentamen HT /24 Du tjänstgör som AT-läkare på vårdcentralen i Storuman. En Januarimorgon söker fru Asplund, 68, på vårdcentralens öppna mottagning. Hon har vaknat tidigt på morgonen med kraftig värk i höger öga, synförsämring och tårflöde. Fru Asplund berättar att hon inte haft några ögonbesvär tidigare, men att hon haft glasögon så länge hon kan minnas. Kanske har synen försämrats något sista åren men inte på något betydande sätt. Hon har mycket sällan huvudvärk och känner sig frisk. Hon nämner också att hon inte ätit någon frukost då hon mår illa och att hon såg "glorior" kring gatlyktorna på vägen till vårdcentralen. Du kontrollerar visus: Hö: fingerräkning 1 m, Vä: 0,8 eget glas. Glasögonen ser tjocka ut och Fru Asplund säger att hon har +5,0 som korrektion på båda ögonen. Hö öga är kraftigt kärlinjicerat med slingriga lite vida kärl, kornea är "rökig" med uppsplittrad reflex. Pupillen reagerar dåligt på ljuset från ficklampan och den är medelvid. Vä öga är blekt och retlöst med klar kornea och rund normalrörlig pupill. Vid palpation känns hö öga hårt jämfört med vänster. Du är tämligen övertygad om att Greta Asplund drabbats av ett akutglaukom. Greta skall därför remitteras akut till närmaste ögonklinik för behandling. Du ringer till Ögonkliniken i Umeå 20 mil bort och talar med jourhavande för att få råd angående eventuell initial behandling. Du får rådet att ge en tablett eller kapsel Diamox 500 mg. Diamox minskar kammarvattenproduktionen som sker i corpus ciliare. Kammarvattnet tar sig därefter genom pupillen och ut genom kammarvinkelns trabekelverk. På Ögonkliniken får patienten även pilokarpindroppar för att förminska pupillen. Efter att trycket stabiliserats görs en iridotomi med laser. Laseriritomin medför att kammarvattnet ej behöver ta sig genom pupillen där ett visst flödesmotstånd föreligger sannolikt pga lätt katarakt. Detta är sannolikt också orsaken till att hon sertt sämre sista åren. Kraftig hyperopi innebär att ögat är kort och detta medför att kammarvinkeln rent anatomiskt kan vara trängre. SLUT

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

TENTAMEN T9 HT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 15/1 2004

TENTAMEN T9 HT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 15/1 2004 1/17 TENTAMEN T9 HT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 15/1 2004 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Varje blad i multiple-choice delen berör

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

ÖGONKLINIKEN UMEÅ NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS 901 85 UMEÅ. Information om näthinneavlossning

ÖGONKLINIKEN UMEÅ NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS 901 85 UMEÅ. Information om näthinneavlossning ÖGONKLINIKEN UMEÅ NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS 901 85 UMEÅ Information om näthinneavlossning Vad är en näthinneavlossning? Näthinnan är det tunna lager av synceller som täcker ögonbotten. I dessa celler

Läs mer

Åldersförändringar i gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken Åldersförändringar i gula fläcken Synundersökning. Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Centralt på näthinnan finns ett 2 3 millimeter stort område som kallas för gula fläcken, eller makula på

Läs mer

Tema rygg, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

Tema rygg, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Tema rygg, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Ryggbesvär är en utmaning för såväl allmänläkare som ortopeder. Det är viktigt att känna till hur basal

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Integrerande MEQ fråga DX1. 2012 10 15 Totalt 20 poäng. Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht2012/vt2013. Anvisning:

Integrerande MEQ fråga DX1. 2012 10 15 Totalt 20 poäng. Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht2012/vt2013. Anvisning: Integrerande MEQ fråga DX1 2012 10 15 Totalt 20 poäng Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht2012/vt2013 Anvisning: Frågan är uppdelad på 9 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger

Läs mer

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 Tentamen VT1 2001 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 4 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 Namn: (Ifylles av student) : (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel:

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 ID: 1/19 TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ner på golvet

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Integrerande. MEQ-fråga. Delexamination 2. Klinisk medicin 2015-11-24. 19 poäng

Integrerande. MEQ-fråga. Delexamination 2. Klinisk medicin 2015-11-24. 19 poäng Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin 2015-11-24 19 poäng Obs! Om vi frågar om t ex 2 åtgärder skriv då bara 2 åtgärder. Skriver du fler rättas endast de 2 första. Anvisning: Frågan är

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Bildomtentamen 2010-08-20 vt-10 KOD: Läkarprogrammet, stadiiitentamen

Hälsouniversitetet i Linköping Bildomtentamen 2010-08-20 vt-10 KOD: Läkarprogrammet, stadiiitentamen 1 (10) En 68 årig man kommer till sjukhus på grund av plötsligt påkommen svaghet i höger arm. Han läggs in, symptomen går helt i regress inom 10 timmar, och nästa dag görs en Duplexundersökning av halskärlen

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Åk 9 Historia & Svenska Namn: UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Du ska skriva en debattartikel på 1-2 sidor (Times new roman 12). Den ska ta upp exempel på hur mänskliga rättigheter försvagas i dagsläget.

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning

Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning Förberedelser och instruktioner Tid max: 70 min. Testledaren bör vara undervisande

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

När jag blir gravid ska jag sluta röka!

När jag blir gravid ska jag sluta röka! Rökfri graviditet När jag blir gravid ska jag sluta röka! Så tänkte du säkert innan du blev gravid. Nu är du gravid och det kanske är svårare att sluta än du trott? Du är inte ensam om att tycka så! Den

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Del 5. Totalpoäng: 20p.

Del 5. Totalpoäng: 20p. Totalpoäng: 20p. En 72-årig man söker på distriktsläkarmottagningen för blod i avföringen. Sedan en tid tillbaka har han noterat blod när han torkat sig och han tror han har hemorrojder. Beskriv hur du

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004. Tentamen ögonavsnittet VT2 2004 Malmö

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004. Tentamen ögonavsnittet VT2 2004 Malmö Institutionen f ör Med icinska Stud ieåret 5 Avdelningen för oftalmologi Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004 Namn: Personnummer: Tentamen är av multiple choice-typ och är indelad i 6 avsnitt

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

8 European Foundation for Osteoporosis

8 European Foundation for Osteoporosis Europeiska föreningen mot Osteoporos 8 European Foundation for Osteoporosis Frågeformular om livskvalitet Qualeffo-41 (10 December 1997) European Foundation for Osteoporosis Swedish version Copies of this

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Fettknuta. Fettknuta. Information inför operation av fettknuta eller talgknuta

Fettknuta. Fettknuta. Information inför operation av fettknuta eller talgknuta Fettknuta Fettknuta Information inför operation av fettknuta eller talgknuta Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning,

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION 1 ETT VARMT TACK TILL ALLA SOM BESVARADE ENKÄTEN. MED ER HJÄLP HAR VI FÅTT VÄRDEFULL KUNSKAP OM HUR BARN OCH UNGDOMAR I KRONOBERGS LÄN MÅR. VILL DU VETA MER OM RAPPORTEN

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

De två första korten Tidig position

De två första korten Tidig position De två första korten Tidig position Hold em är ett positionsspel, och förmodligen mer än någon annan form av poker. Det beror på att knappen anger spelarnas turordning under satsningsrundorna. (Enda undantaget

Läs mer

Överviktskirurgi vid Carlanderska

Överviktskirurgi vid Carlanderska Överviktskirurgi vid Carlanderska Välkommen till oss på Carlanderska! Att gå ner i vikt är svårt och våra förutsättningar att hålla en hälsosam vikt är mycket olika. Det är definitivt inget att skämmas

Läs mer

Du behöver inte redogöra för bedömaren, men förklara dina fynd och din bedömning för patienten! Du behöver INTE föreslå behandling!

Du behöver inte redogöra för bedömaren, men förklara dina fynd och din bedömning för patienten! Du behöver INTE föreslå behandling! Station 1 Patienten söker pga smärta i handen. Du får komplettera anamnes efter behov (denna bedöms EJ) Undersök handen utifrån detta. Ställ preliminär diagnos! Informera patienten om denna diagnos! Planera

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

Enligt vårdgarantin har du rätt till: Det finns en vårdgaranti När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta. Vårdgarantin reglerar inte

Läs mer

Gallsten. Gallsten. Information inför gallstensoperation. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona

Gallsten. Gallsten. Information inför gallstensoperation. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona Gallsten Gallsten Information inför gallstensoperation Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning, PatientForum SUS

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar:

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Illamående och kräkningar efter cellgiftsbehandling Frågor-&-Svar Broschyr Skriven av en patient Personlig information Namn: Adress: Postnummer: Postadress: Telefon:

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Referensvärden samtliga undergrupper

Referensvärden samtliga undergrupper Brukarenkät Utförare IFO-FH 214 Referensvärden samtliga undergrupper 214 2 Samtliga undergrupper Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI 8-76 7 1 TILLGÄNGLIGHET 84-79 7 1 EFFEKTIVITET 87-8 28 1 INFORMATION

Läs mer

Referensvärden samtliga resultatenheter

Referensvärden samtliga resultatenheter Brukarenkät Utförare IFO-FH 2 Referensvärden samtliga resultatenheter 2 3 Samtliga resultatenheter Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI - 78 55 94 TILLGÄNGLIGHET 61-78 59 92 EFFEKTIVITET 64-81 55 95 INFORMATION

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Tentamensnummer... MEQ fråga 2. 10 p. Tentamen Klinisk Medicin HT 2010

Tentamensnummer... MEQ fråga 2. 10 p. Tentamen Klinisk Medicin HT 2010 Sida0 MEQ fråga 2 10 p Tentamen Klinisk Medicin HT 2010 Anvisning: Frågan är uppdelad på 6 sidor samt detta försättsblad. Poäng anges vid varje delfråga. Börja besvara frågorna från sidan 1. Du får bara

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna):

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna): KÄNSLA AV SAMMANHANG Datum för ifyllandet: Intervjutillfälle nr: Intervjuare: Individens namn: Kön: Födelse år: Antal år i missbruk (med uppehåll): Drogfri dagar (nu): Initiativtagare till kontakt med

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Hälsoprojektet på Södermalm

Hälsoprojektet på Södermalm Hälsoprojektet på Södermalm The Capital of Scandinavia Hälsoprojektet Hälsoperspektiv för anställda.(-10) Hälsoperspektiv för klienter.(-13/14) Hälsoprojektet. Undersöka Erbjuda insatser Utvärdera The

Läs mer

Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar.

Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar. Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar. 1 En kort presentation av föredragshållaren som här försöker ursäkta varför han aldrig

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

HÄLSOENKÄT ÅK 7/8. Gör så här:

HÄLSOENKÄT ÅK 7/8. Gör så här: HÄLSOENKÄT ÅK 7/8 Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa. Det är bara skolsköterskan och skolläkaren som kan ta del av dina svar när ni går igenom dem vid hälsosamtalet. Genom att svara på frågorna

Läs mer

Personnummer. Närmast anhörig Relation

Personnummer. Närmast anhörig Relation HEMVÅRDS- FÖRVALTNINGEN Ansökan om bistånd Sökandes personuppgifter Adress Postnummer och ort Mobiltelefon Medsökande Närmast anhörig Relation Mobiltelefon g vi ansöker om Tidigare kontakt med biståndsenheten

Läs mer

Historien om RID. Varför RID?

Historien om RID. Varför RID? Dilatationsguide Historien om RID Historien om behandling av förträngningar i uretra (strikturer) sträcker sig mycket långt tillbaka i tiden. Olika material har använts genom flera årtusenden och metoderna

Läs mer

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX?

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Intro: Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Jag skulle gärna tala med XX finns han/hon där?

Läs mer

ÖVNINGSKÖRNINGSOLYCKOR

ÖVNINGSKÖRNINGSOLYCKOR Svenska trafik- och transport akademien Rapport Nybro 2012-03-30 Willy Jensen ÖVNINGSKÖRNINGSOLYCKOR - Vilken tidpunkt är farligast - Handledare: Lars Lindén SAMMANFATTNING Övningskörning har varit tillåtet

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Seminarie, granulomatösa sjukdomar, inlagringsjukdomar samt huden vid invärtes sjukdom. Överläkare Cecilia Svedman SUS Malmö

Seminarie, granulomatösa sjukdomar, inlagringsjukdomar samt huden vid invärtes sjukdom. Överläkare Cecilia Svedman SUS Malmö Seminarie, granulomatösa sjukdomar, inlagringsjukdomar samt huden vid invärtes sjukdom Överläkare Cecilia Svedman SUS Malmö Patient fall 1 Knut är 65 år söker för att ett gammalt ärr i pannan plötsligt

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer