KAFETERIAN. Utbildningsmaterial. Detta material finns i kafeterian + detaljerade rutinbeskrivningar version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KAFETERIAN. Utbildningsmaterial. Detta material finns i kafeterian + detaljerade rutinbeskrivningar version 141111"

Transkript

1 KAFETERIAN Utbildningsmaterial Detta material finns i kafeterian + detaljerade rutinbeskrivningar version

2 Utbildningsmaterial för föräldrar som arbetar i kafeterian Innehåll Hygien och Egenkontroll Arbeta kostnadseffektivt Nycklar Rutiner Vardagar; mellis-buffé Matcher Helger Stängning och städning Kontanthantering och izettle-kortterminal

3 Hygien och Egenkontroll God hygien måste upprätthållas vid arbete i kafeterian Ytterkläder och väskor hängs av direkt innanför dörren och tas aldrig längre in i köket. Köksförkläde ska alltid bäras. Långt hår ska sättas upp. Smycken (även piercing) eller nagellack får inte bäras vid hantering av livsmedel. Sår ska nogsamt omlindas och hållas avskilda från alla livsmedel och arbetsredskap. Första hjälpen-tavla finns uppsatt i köket. Handskar ska bäras om man har sår eller infektion på händerna (finns i lådan med påsar, plastfilm mm). Byte av pass måste ske om familjemedlem varit magsjuk mindre än 48 timmar före passets början. Handtvätt, handtvätt och mer handtvätt! Kom ihåg att tvätta händerna mellan du tar betalt och hanterar mat. Egenkontroll: Alla verksamheter som arbetar med mat måste ha ett egenkontroll-dokument. Dokumentet innehåller alla rutiner som säkerställer att god hygien och matsäkerhet upprätthålls. Egenkontroll-dokumentationen, inklusive alla detaljerade rutiner, finns i en pärm i köksskåpet märkt Kontor. Hygienkraven gör att inga barn får vistas i köket. Medföljande barn får vara i serveringsdelen där det kommer att finnas spel, papper och kritor.

4 Arbeta kostnadseffektivt Tänk på att vi bedriver kafeterian för att föreningen ska tjäna så mycket pengar som möjligt! Ta inte fram för mycket varor ur frysen! Se till att kylar och frysar är ordentligt stängda! Stoppa bara i ett par korvar åt gången, de får bara varmhållas 2 timmar och sedan måste de slängas! Märk all mat som ställs in i kylskåpet med öppnings-/tillverkningsdatum. Omärkt mat måste slängas! Lägg upp lite produkter åt gången på mellis-buffén. Vi måste slänga de pålägg som stått framme under hela buffétiden. Glöm inte att kryssa av mellis-ätarna i 10-korts-pärmen. Alla i föreningen betalar för allt i kafeterian. Ingen kredit!

5 Nycklar Hämta ut nycklar till kafeterian hos vaktmästaren I nyckelknippan finns en nyckel till kafeteriadörren och en till det yttre städrummet, som ligger direkt ovanför trappan på övervåningen. Se till att låsa kafeterian och städrummet när du stänger för dagen. Jalusit-väggen öppnas med låset som sitter på väggen över kaffemaskinen. Vrid på nyckeln som alltid sitter i låset.

6 Rutiner För att optimera bemanningen och intjäningsförmågan kommer det att finns 3 olika menyer för olika tillfällen. Det finns 3 olika menytavlor i kafeterian. Sätt upp rätt tavla på väggen. Vardagar Matcher Helger Öppettider Öppna: 1 timme före match. Stäng: A-laget: efter 2a pausen Övriga lag: efter 1a pausen Arbetspass 1 vuxen: vuxna: 1 timme före match 30 min efter stängning vuxna: Utbud i kafeterian Mellis-buffé Drycker Begränsat utbud: Drycker, toast, frukt, fikabröd mm Fullt utbud: Drycker, toast, pannkakor, korv, gulaschsoppa, fikabröd mm Maskiner / Utrustning som startas izettle-kortterminal Korvlådan izettle-kortterminal Lyxkaffe-maskin Korvlådan

7 Rutiner Mellis-buffé

8 Övergripande rutin mellisbuffé Många mellisätare har köpt 10-kort, dessa finns i en pärm i köksskåpet märkt Kontor. Varje lag har en flik. Kryssa när barnen äter mellis. VIKTIGT! Ställ fram mellis-buffén på disken i köket. På kylskåpet finns lista över förväntat antal mellis-ätande barn per dag. Anpassa buffén efter detta. Barnen står i ett led och plockar bröd, pålägg. Kafeteriapersonalen häller upp mjölk och kryssar av mellisätarna i 10-kortspärmen (eller tar betalt). Skålar med frukt och morötter ställs ut på borden. OBS, öppna senast (Låt jalusit till köksdelen vara stängt tills buffén är framställd) Stäng vikväggen i serveringen, så undviker du städning! Ställ fram: Mjukt bröd, med serveringstång Hårt bröd, med serveringstång Små bregottpaket Färdigskivad ost med serveringsgaffel Veckans extrapålägg med gaffel Gurkskivor, skär upp en hel gurka per 20 barn - serveringsgaffel Morötter, skala 1 kg per 20 barn, skär i stavar. Veckans frukt, tvätta och skär i klyftor, 5 frukter per 20 barn. Glas, mjölk Papperstallrikar (stora), riktiga matknivar, när de tar slut finns plastknivar. Handsprit påminn barnet att sprita händerna innan de tar mat på buffén. Brygg kaffe och ställ ut på bänken i serveringen, tillsammans med en mjölktermos, socker, tepåsar, muggar och skedar. Om det blir stressigt, gör detta efter första mellis-rundan. Ingen izettle-kortterminal eller lyxkaffe-maskin under mellis-buffén

9 Mellis-buffén Ställ fram: korg med mjukt bröd, korg med hårt bröd, djup tallrik med små bregott-paket, fat med ost, fat med veckans pålägg, fat med gurka, kruka med bestick, stora tallrikar, kanna vatten, mjölkpaket, glas, servetter, serveringsgafflar till pålägg, tänger till att ta bröd. Häll upp mjölk i glas efter hand. Lägg upp lite åt gången; ca av varje pålägg och smörpaket. Fyll på. Det som legat framme av pålägg och grönsaker måste slängas när dagen är slut. Gör 3-4 djupa tallrikar med blandning av äppel- och morotsbitar. Ställ ut dessa skålar på borden i serveringen. Ställ fram en flaska handsprit. Påminn barnen att de först spritar händerna. Sedan tar de mat. Det ingår ett mjukt bröd, ett hårt bröd, ett bregott-paket, två bitar pålägg, gurka och ett glas mjölk. Morötter och äpple äter de så mycket de vill. Ta fram 10-kortspärmen från kontorsskåpet.

10 Mellis-meny Kaffe och Te-bordet När mellis-buffén är klar sätter man på kaffe och tevatten. Om det blir stressigt till 15.30, så får kaffet vänta. Sätt upp följande kaffe och tebuffé ute i serveringen. Tebricka med te, honung, sockerrör, kopp med skedar, teburk. Termos med tevatten, termos med kaffe, termos med mellanmjölk. Kaffekoppar och en korg med lock.

11 Stängningsrutin mellisbuffé Hantering av överbliven mat i buffen: Mjukt bröd, lägg tillbaka i plastpåsen Hårt bröd, låt ligga kvar i brödkorgen Små bregottpaket; kasta smörpaket som legat framme mer än 30 minuter Ost; kasta ostskivor som legat framme på buffe-bordet Veckans extrapålägg; kasta pålägg som legat framme på buffe-bordet Gurkskivor, kasta Morötter och frukt i skålar på borden, kasta Ta fram mjukt bröd ur frysen, så att det finns till nästa dags mellis (obs mellis serveras endast mån-fre). Städa enligt stängningsrutinerna som är uppsatta på väggarna: I köket: Använd städmaterial som finns i städskåpet i köket! Torka av bänkar, maskiner, utrustning, enligt rutinbeskrivningar på väggarna. Ställ in disk i diskmaskinen och sätt på denna. Obs stoppa in wettex dukar och diskborste i diskmaskinen. Sopa och torka golvet. Skölj av moppen noga och häll över en kanna kokande vatten. I serveringen: Använd städmaterial som finns i städskåpet direkt över trappan på övervåningen. Använd ej kökets städmaterial!!! Torka bord och stolar. Sopa och torka golvet, i serveringen (delen framför vikväggen). Obs skölj av moppen noga. Soporna bärs ner, och ställs vid entredörren. Sätt i nya påsar i soptunnorna.

12 Rutiner match-meny Vardagskvällar och sena helgkvällar

13 Övergripande rutin match Öppningsrutin (detaljbeskrivningar finns i kafeterian vid maskinerna) Brygg kaffe i termos. Koka upp tevatten och häll i termos. Ställ ut på bänken i serveringen, med tepåsar, koppar, socker, mjölktermos, ketchup, senap, tillbringare med vatten och vattenglas. Öppna ca 1 timme innan matchstart. Se vad som finns i kylskåpet, vid behov ta fram muffins, korvbröd, bröd och korv ur frysen. Obs, inte för mycket! Sätt på korvlådan Sätt på izettle-kortläsaren. Producera toast, vid behov, lägg i frysen. Det ska alltid finnas 2 fulla toastpåsar i frysen, märk med produktionsdatum. Etiketter och pennor finns i låda i köket. Skala morötter och skär i stavar. Lägg i plastbytta i kylskåpet. Märk byttan med tillverkningsdatum. Förberedelser/Produktion Ta fram muffins ur frysen, 3 av varje sort. Ställ på serveringsfat på fot med lock. Toast. Bred toastbrödet med Bregott, lägg på en skiva ost och en skiva kalkon. Lägg tillbaka de producerade toasten i påsen, förslut, märk med produktionsdatum och lägg in i frysen. Korv. Sätt på korvlådan. Lägg i korv. Brukar sälja bra innan matchstart och i pauserna. Se till att ha korvar varma i pausen.

14 Match-meny Kaffe och Te-bordet Sätt upp följande kaffe och tebuffé ute i serveringen. Tebricka med te, honung, sockerrör, kopp med skedar, teburk. Termos med tevatten, termos med kaffe, termos med mellanmjölk. Kaffekoppar och en korg med lock. Ställ fram ytterligare en bricka med ketchup, vanlig senap och söt-stark senap. Dessa finns i kylskåp

15 Förbered mat vid försäljning Korv Ta korvpapper, lägg i korvbröd och korv. Använd tänger. Servera med ett plastglas med morötter. Toast Sätt på smörgåsgrillen. Ta fram toast ur frysen, lägg i smörgåsgrillen. Lampan indikerar när toasten är klar. Det går att stoppa i Dijon-senap, halvvägs under gräddning om kunden vill ha det. Servera i toast-papper, med ett plastglas med morötter. Tvätta händerna!!!

16 Löpande arbete Veckans tränings- och matchschema sitter på dörren. Under A-lagsmatch brukar det komma mycket folk. Tänk på att det blir rusning ca 30 minuter före match och i pauserna. Då gäller det att ha kaffe, te och korv förberett. Plocka undan skräp, torka borden och håll snyggt. Se till att koka nytt kaffe och tevatten i tid. Fyll löpande på varor och producera mer toast etc om det behövs. Om det är lite att göra: städa av lite extra torka ur kylskåp, putsa fönster, städa av i konferensdelen. Tusen tack till de föräldrar som hjälper till med detta!!!!!! Om någonting tar slut ring kafeteriaansvarig. Telefonlista sitter på kylskåpet.

17 Stängningsrutin matcher Hantering av överbliven mat: All mat som lämna i kylen måste datummärkas med det datum det tagits fram ur frysen/producerats/ställts in i kylen. Det finns fryspåsar, plastfilm, etiketter, pennor och aluminiumfolie i en märkt låda i köket.

18 Rutiner helg-meny

19 Övergripande rutin helger Öppningsrutin (detaljbeskrivningar finns i kafeterian vid maskinerna) Brygg kaffe i termos. Koka upp tevatten och häll i termos. Ställ ut på bänken i serveringen, med tepåsar, koppar, socker, mjölktermos, ketchup, senap, tillbringare med vatten och vattenglas. Öppna Se vad som finns i kylskåpet, vid behov ta fram muffins, korvbröd, toast bröd, levain-bröd och korv ur frysen. Obs, inte för mycket! Sätt på korvlådan Sätt på lyx-kaffemaskinen. Sätt på izettle-kortläsaren (ligger i kontorsskåpet) Producera toast, vid behov, lägg i frysen. Det ska alltid finnas 2 fulla toastpåsar i frysen, märk med produktionsdatum. Etiketter och pennor finns i låda i köket. Producera Levain-toast, vid behov, lägg i kylskåpet, märk med produktionsdatum. Skala morötter och skär i stavar. Lägg i plastbytta i kylskåpet. Märk byttan med tillverkningsdatum. Ställ fram korgar och burkar med varor på disken. Förberedelser/Produktion Ta fram muffins ur frysen, 3 av varje sort. Ställ på serveringsfat på fot med lock. Toast. Bred toastbrödet med Bregott, lägg på en skiva ost och en skiva kalkon. Lägg tillbaka de producerade toasten i påsen, förslut, märk med produktionsdatum och lägg in i frysen. Levain-toast. Bred det förskurna Levainbrödet med bregott. Lägg på 2 skivor salami, 2 bitar brie (ca 1 cm tjocka) och några blad ruccola. Toast som förbereds håller i kylen under helgen. Korv. Sätt på korvlådan. Lägg i korv vid 10- tiden. (obs, några få åt gången, måste slängas efter 2 timmar). Skriv iläggningstiden på en lapp och lägg den vid korvlådan. Finns färdigt: Egentillverkad smoothie; i kylskåpet Kesellakräm med bär; i kylskåpet Ekologiska pannkakor; i frysen Gulaschsoppa; burkar i köksskåp

20 Helg-meny Kaffe och Te-bordet Sätt upp följande kaffe och tebuffé ute i serveringen. Tebricka med te, honung, sockerrör, kopp med skedar, teburk. Termos med tevatten, termos med kaffe, termos med mellanmjölk. Kaffekoppar och en korg med lock. Ställ fram ytterligare en bricka med ketchup, vanlig senap och söt-stark senap. Dessa finns i kylskåpet.

21 Förbered mat vid försäljning Korv Ta korvpapper, lägg i korvbröd och korv. Använd tänger. Servera med ett plastglas med morötter. Pannkakor Lägg 2 pannkakor på stor tallrik, värm i mikron ca 3 minuter. Ställ en bägare med kesella/bär-kräm på tallriken. Krämen finns i kylskåpet. Plastgaffel och kniv. Levain-toast Sätt på smörgåsgrill. (Sladden ska dras ur mellan varje användning). Ta fram toast ur kylskåpet, lägg toasten i en bit bakplåtspapper och lägg i smörgåsgrillen. (Då slipper vi kladda ner grillen). Dela toasten i 2 bitar och servera på tallrik. Tvätta händerna!!! Toast Sätt på smörgåsgrillen. Ta fram toast ur frysen, lägg i smörgåsgrillen. Det går att stoppa i Dijon-senap, halvvägs under gräddning om kunden vill ha det. Servera i toast-papper, med ett plastglas med morötter. Gulasch-soppa Öppna en burk soppa. Rör om i soppan så att den blir jämntjock. Häll hälften av burkens innehåll i en djup porslinstallrik. Värm i mikron, ca 2 minuter. Använd täcklock i mikron!! Använd handske när du tar ut skålen! Varm! Servera med en klick creme fraiche och en skiva levainbröd, på liten papptallrik. Plastsked. Täck soppburken med plastfilm och ställ i kylskåpet (vid dagens slut slängs kvarvarande öppnad burk).

22 Löpande arbete Veckans tränings- och matchschema sitter på dörren. Bedöm hur mycket som kommer att säljas utifrån aktiviteterna under dagen. Brukar komma mycket folk under matcher och almis! Plocka undan skräp, torka borden och håll snyggt. Se till att koka nytt kaffe och tevatten i tid. Fyll löpande på varor och producera mer toast etc om det behövs. Om det är lite att göra: städa av lite extra torka ur kylskåp, putsa fönster, städa av i konferensdelen. Tusen tack till de föräldrar som hjälper till med detta!!!!!! Vid överlämning till nästa arbetspass: uppdatera om status på kaffe, toast, korv mm. Om någonting tar slut ring kafeteriaansvarig. Telefonlista sitter på kylskåpet.

23 Stängningsrutin helger Hantering av överbliven mat: All mat som lämna i kylen måste datummärkas med det datum det tagits fram ur frysen/producerats/ställts in i kylen. Tex levain-toast, morötter och muffins som stoppas in i kylen mellan lördag och söndag. Det finns fryspåsar, plastfilm, etiketter, pennor och aluminiumfolie i en märkt låda i köket. Söndag kväll: Rea ut varor fram emot kvällen Släng överbliven: Levain-toast Gulasch-soppa Kesella-kräm Egentillverkad smoothie (Dessa säljs inte på vardagar) Vattenbadet i korvlådan ska tömmas, enligt rutin på väggarna. Söndag: Ta fram mjukt bröd ur frysen, så att det finns till måndagens mellis (ta fram 4 påsar rågkullor = 32 bröd)

24 Stängningsrutin helger Städa enligt stängningsrutinerna som är uppsatta på väggarna: I köket: Använd städmaterial som finns i städskåpet i köket! Torka av bänkar, maskiner, utrustning, enligt rutinbeskrivningar på väggarna. Ställ in disk i diskmaskinen och sätt på denna. Obs stoppa in wettex dukar och diskborste i diskmaskinen. Sopa och torka golvet. Skölj av moppen noga och häll över en kanna kokande vatten. Söndag kväll Släng diskborste och disktrasor och lägg fram nya. Torka av skåpsdörrar. Torka ur kylskåp. I serveringen: Använd städmaterial som finns i städskåpet direkt över trappan på övervåningen. Använd ej kökets städmaterial!!! Torka bord och stolar. Sopa och torka golvet, i serveringen (delen framför vikväggen). Obs skölj av moppen noga. Soporna bärs ner, och ställs vid entredörren. Sätt i nya påsar i soptunnorna (finns i låda i köket).

25 Kontanthantering Vid dagens slut ska kassan räknas ihop. Lämna alltid ca 500 kr i kassan som växelpengar. Mycket 20-lappar, 50- lappar, 10-kronor, och 5-kronor. Saknas det växel ring, kontanthanteringsansvarig. Telefonnummer finns på kylskåpet. Lägg pengar i ett kuvert tillsammans med en sammanräkningsblankett. Kuvert och blankett finns i kassalådan. Kuvertet stoppas in i springan i kassaskåpet som finns i ett köksskåpet.

26 Utbildningsmaterial Kafeteria izettle-kortterminal Sätt på ipad, lösenord: 1906 Sätt på kortterminalen, ON-knapp på vänster sida. Ipaden måste vara uppkopplad på nätverket. ipad och kortläsaren är kopplade via Blue tooth. TA BETALT Lås upp ipad (1906), öppna izettle-appen genom att klicka på den. Om appen loggat ut krävs inloggning. Anv.namn: Lösenord: Hockey1906 Klicka på menyn Ishall cafeteria för att komma till sortimentet. Klicka på den/de produkt/er som skall läggas till i varukorgen. Kontrollera summan. Klicka på Ta betalt när kunden skall betala. Ställ fram kortläsaren och låt kunden sätta i sitt kort och följ instruktioner på ipaden och i kortläsaren. Läs mer om kortläsarens symboler i manualen. TA BETALT MED ENGÅNGSBELOPP För de varor som inte finns inlagda under Ishall cafeteria Klicka på ikonen som ser ut som en miniräkare i izettle, menyn i överkant. Ungefär såhär. Skriv in beloppet, klicka på bocken och ta betalt på samma sätt som ovan. izettle kräver kod till korten, Går ej att signera

27 Utbildningsmaterial Kafeteria izettle-kortterminal RENSA EN VARA/HELA VARUKORGEN För att rensa hela varukorgen, klicka på Rensa högst upp till höger i izettleappen. För att rensa en vara ur varukorgen, klicka på den tillagda varan och sedan på papperskorgen som dyker upp i popup-menyn. GÖR EN RETUR/BETALA TILLBAKA Om du av någon anledning vill göra en retur på ett köp, så tryck på knappen längst upp i vänstra hörnet, som ser ut ungefär så här: ÖVRIGT Kortläsaren går i viloläge efter ett par minuter om den inte är kopplad till strömkälla. Väck den genom att trycka lätt på valfri knapp. Stäng av kortläsaren genom att hålla in ON/OFF-knappen på vänster sida tills den säger SHUTTING DOWN (tar ganska lång tid) Vid dagens slut sätt ipad och kortläsare på laddning. I elurtagen under kontorsskåpet. Vid problem med kortterminalen, ring i första hand din lagansvarig. Här ser du en lista på utförda transaktioner. Välj den transaktion du vill göra retur på. Välj retur. Lösenord: Hockey1906.

KAFETERIAN. instruktioner. 22 okt 2015

KAFETERIAN. instruktioner. 22 okt 2015 KAFETERIAN instruktioner 22 okt 2015 Tusen tack för att ni hjälper till! Utan er insats kan vi inte driva ishallens kafeteria! Kafeterian är en viktig intäktskälla för hockeysektionen Det är viktigt att

Läs mer

Toast: Ska finnas klart i frysen. Lägg i smörgåsgrillen, servera i hamburgerfickor eller bara på en liten papptallrik.

Toast: Ska finnas klart i frysen. Lägg i smörgåsgrillen, servera i hamburgerfickor eller bara på en liten papptallrik. ALLHALLENS CAFETERIA ARBETSBESKRIVNING Vid arbetspass i fiket gäller följande: Vaktmästaren har nyckel till det som behöver öppnas. Telenr: 076-705 14 53 Ställ fram allt försäljningsvänligt, godis, delicatobollar

Läs mer

Cafeteriainstruktion 2016

Cafeteriainstruktion 2016 Cafeteriainstruktion 2016 Välkommen till Sollentuna 5:an! Vårt jobb är att skapa en bra upplevelse för våra lag. Det finns ansvarig kontaktperson för cafeterian som ni kan ringa om det är akut, men för

Läs mer

Gör så här när Du öppnar kiosken!

Gör så här när Du öppnar kiosken! Gör så här när Du öppnar kiosken! Nyckel till kiosken har hämtats på Kansliet enligt överenskommelse, 550 445 64. Lås upp alla 4 hänglåsen. Samma nyckel till alla hänglås. Skjut undan stora luckan på framsidan

Läs mer

Café Bollhallen. Instruktioner och information. Aktivitet/Caféverksamhet P04-2013

Café Bollhallen. Instruktioner och information. Aktivitet/Caféverksamhet P04-2013 Café Bollhallen Instruktioner och information Aktivitet/Caféverksamhet P04-2013 Öppning: Nyckeln- Den hämtar ni på Statoil, Stora Höga. Det är bara att säga att ni ska ha den till cafeterian i Stora Höga

Läs mer

I N F O R M A T I O N

I N F O R M A T I O N Vänersborgs Tennisklubb KIOSKEN ht 2009 - vt 2010 I N F O R M A T I O N Innehållsförteckning 1 Välkommen 2 2 Kioskpass och schema...3 3 Inköp av varor...5 4 Ordning och reda.. 6 5 Kioskkommittén....7 6

Läs mer

Instruktioner Café Mossen 2015

Instruktioner Café Mossen 2015 Instruktioner Café Mossen 2015 Vårt mål är att upprätthålla en god service och en trevlig attityd gentemot våra kunder. Öppettider Måndag 17.00 21.00 Tisdag 17.00 21.00 Onsdag 17.00 tills andra halvlek

Läs mer

Cafeterian Haga Haninge

Cafeterian Haga Haninge Cafeterian Haga Haninge 1 Innehållsförteckning Före... 3 Öppna... 3 Kaffe... 5 Korv... 7 Toast... 9 Fikabröd... 10 Diskmaskinen... 11 När disken är klar... 11 Köpa varor... 13 Om något behöver fyllas på...

Läs mer

Till dig som står i kiosken

Till dig som står i kiosken Till dig som står i kiosken När kiosken är öppen drivs den av det lag du representerar och inte föreningen Vallentuna Damfotboll. Kom ihåg att ni står för en service till de besökare som kommer till Vallentuna

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Vad är WordPress? Medlemmar

Vad är WordPress? Medlemmar Vad är WordPress? WordPress är ett publiceringsverktyg som används för att kunna ändra och uppdatera innehåll på en webbplats. Varje gång ni är inloggad på er nya webbplats så använder ni er av detta verktyg,

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Läs noga igenom dessa första sidor, eftersom de innehåller viktig information som hjälper dig att lyckas med recepten.

Läs noga igenom dessa första sidor, eftersom de innehåller viktig information som hjälper dig att lyckas med recepten. 1 Inledning Läs noga igenom dessa första sidor, eftersom de innehåller viktig information som hjälper dig att lyckas med recepten. Mjöl: om inte annat anges i recepten bör du använda vetemjöl (vitt mjöl)

Läs mer

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Foto: Per Nilsson, Profox 7 Produktbladen I produktbladen finns olika verksamheter beskrivna. Du kan kopiera, plasta in dem och ha med dem som checklistor när

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Till dig som står i kiosken

Till dig som står i kiosken Till dig som står i kiosken När kiosken är öppen drivs den av det lag du representerar och inte föreningen Vallentuna Damfotboll. Kom ihåg att ni står för en service till de besökare som kommer till Vallentuna

Läs mer

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår sida 1 Titta i menyn. Svara på frågorna. 1. Vad kostar en läsk? 2. När kan man äta lunch? 3. Kan man köpa lunch på lördagar? 4. Vad kostar fisk och ris? 5. Vad kostar en kopp kaffe och en kanelbulle? 6.

Läs mer

Din Guide till Second Life

Din Guide till Second Life Din Guide till Second Life Bild: By HVX Silverstar http://flickr.com/photos/p hotolibraries/231875957 1/ Webbgruppen, BLR, Högskolan i Borås OBS! Det KAN se lite annorlunda ut på era skärmar när ni gör

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor 2016-01-11 1 Innehåll Hjälpfilm... 3 Logga in... 3 Nytt inlägg... 4 Lägg till bild... 8 Lägga till bildgalleri... 11 Publicera... 13 Kalendarium... 14 Ta bort

Läs mer

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15 DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15 2 (14) Innehåll INLEDNING 3 PRESTANDAFÖRBÄTTRINGAR I CHAOS 3 4 BAKGRUND 4 Kontroll av fönsterinställningar... 4 Vista-kompabilitet.... 4 Kompatibelt med långa

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

SE Bruksanvisning. VIKTIGT: Både kanten på torkarbladet och Mr. Ti s uppsamlingsdel ska komma i direkt kontakt med glasrutan.

SE Bruksanvisning. VIKTIGT: Både kanten på torkarbladet och Mr. Ti s uppsamlingsdel ska komma i direkt kontakt med glasrutan. BRUKSANVISNING 1 2 3 4 5 6 A B C D E F SE Bruksanvisning För bästa möjliga resultat måste du följa stegen nedan. Detta säkerställer att du använder Mr. Ti korrekt. Övning ger färdighet och Mr. Ti kommer

Läs mer

Checklista. på enkla och smarta tips för en miljövänligare TIPS SOM HJÄLPER DIG ATT SPARA TID, PENGAR OCH MILJÖ, MER ÄN DU TROR

Checklista. på enkla och smarta tips för en miljövänligare TIPS SOM HJÄLPER DIG ATT SPARA TID, PENGAR OCH MILJÖ, MER ÄN DU TROR Checklista på enkla och smarta tips för en miljövänligare värld. TIPS SOM HJÄLPER DIG ATT SPARA TID, PENGAR OCH MILJÖ, MER ÄN DU TROR I affären Jag väljer fosfatfria disk- och tvättmedel om jag bor i hus

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02 1/9 2011-05-26 rev 2011-09-02 Manual för Min sida Introduktion... 2 Hur länge finns Min sida kvar?... 2 Vad kan jag publicera på Min sida?... 2 Inloggning... 2 Redigera personliga uppgifter... 3 Redigera

Läs mer

Förvaringslåda ost. Tekniska data Artikelnr: Z00016 Kolli: 4 Material: Plastik, WPS (träplast-komposit) Höjd: 14 cm (10,5 cm fri höjd) Bredd: 20 cm

Förvaringslåda ost. Tekniska data Artikelnr: Z00016 Kolli: 4 Material: Plastik, WPS (träplast-komposit) Höjd: 14 cm (10,5 cm fri höjd) Bredd: 20 cm Förvaringslåda ost Oavsett vilken typ av ost du gillar, typ, smak och storlek, kan du förvara och servera den med RIG-TIGs förvaringslåda till ost. Den finns i en storlek så att du lätt kan förvara både

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Laganmälan & Laghantering

Laganmälan & Laghantering 203 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 234 600 02 NORRKÖPING Tel. 0-23 0 80 www.svemo.se Laganmälan & Laghantering [En enkel guide för hur du anmäler ett lag i SVEMO TA.] Innehåll Innehåll...

Läs mer

Design by. Manual Jossan.exe. Manual. till programmet. Jossan.exe. E-post: petter@sarkijarvi.se

Design by. Manual Jossan.exe. Manual. till programmet. Jossan.exe. E-post: petter@sarkijarvi.se Manual till programmet 1 Inledning Programmet är döpt efter Josefine Mattsson och har utvecklats av Josefines pappa Petter Särkijärvi i Pajala. Man kan köra/styra programmet med antingen mus, tangentbord,

Läs mer

MANUAL För externa leverantörer Projektportal Investera

MANUAL För externa leverantörer Projektportal Investera MANUAL För externa leverantörer Projektportal Investera Version.0 av 7 Innehåll Introduktion... Välkommen till Projektportal Investera.... Översikt Projektportal Investera... Huvudnavigation... Startsida

Läs mer

BESKRIVNING AV MASKIN

BESKRIVNING AV MASKIN BRUKSANVISNING BESKRIVNING AV MASKIN TEKNISKA DATA FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER OCH ALLMÄNNA FÖRSLAG INNAN MASKINEN ANVÄNDS UPPTAPPNING AV KAFFE UPPTAPPNING AV VARMT VATTEN RENGÖRING OCH UNDERHÅLL FELSÖKNING

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Holmatros serviceweb nås på adressen http://serviceweb.holmatro.se/servicewebkund.

Holmatros serviceweb nås på adressen http://serviceweb.holmatro.se/servicewebkund. INFO SERVICEWEBB Innehållsförteckning 1. Allmänt s. 2 2. Inloggning s. 2 3. Sök s. 3 4. Koppla artikel s. 4 5. Kunddata s. 5 6. Dokumentation s. 7 Sida 1 av 8 1. Allmänt Holmatros serviceweb nås på adressen

Läs mer

EIK s Kioskinstruktioner 2014-2015

EIK s Kioskinstruktioner 2014-2015 EIK s Kioskinstruktioner 2014-2015 Dessa instruktioner finns på hemsidan och i kioskpärmen. Kioskschema: se EIK s hemsida. Kiosken SKA vara öppen när det är matchspel, oavsett om det är helg eller vardag,

Läs mer

Användarmanual VX-webben

Användarmanual VX-webben Version: 1.0 2014-10-07: 2014 evry.com Användarmanual VX-webben EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 12 Innehåll 1 Användarmanual VX-Webben 3 2 Inloggning på VX-Webben 3 3 Skapa Grupper 6 4 Välja kategori eller

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Hur skapar man formula r

Hur skapar man formula r Hur skapar man formula r Gamla jämfört med nya sättet Förord Att skapa olika typer av dokument är styrkan i ett ordbehandlingsprogram, såsom Microsoft Word. Dock är denna flexibilitet även till en nackdel.

Läs mer

Lär dig laga barnmat i 5 enkla steg.

Lär dig laga barnmat i 5 enkla steg. Lär dig laga barnmat i 5 enkla steg. Att laga barnmat är både enkelt och roligt. Även om du inte har lagat mat tidigare är det här ett bra tillfälle att börja eftersom du börjar med enkla saker och avancerar

Läs mer

Information till caféansvariga i respektive lag;

Information till caféansvariga i respektive lag; Information till caféansvariga i respektive lag; Allmänt Öppettiderna styrs av Ungdoms- och Juniormatcherna. Stängning sker efter sista matchens slut. Se aktuellt istidsschema för er vecka. Det ska även

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Instruktioner för att baka den perfekta kakan med Nordic Ware Bakformar

Instruktioner för att baka den perfekta kakan med Nordic Ware Bakformar Instruktioner för att baka den perfekta kakan med Nordic Ware Bakformar - Formarna är unika med sina mönster och det är viktigt att vara noggrann med förberedelserna. Smörj formen med rumstemperat smör.

Läs mer

Lektion nr 6 Mitt mellanmål. Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 6 Mitt mellanmål. Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 6 Mitt mellanmål Copyright ICA AB 2011. Mellis mellan målen Har du märkt att du känner dig gladare och kan tänka bättre när du ätit mellanmål eller haft fruktstund? Kanske kan du också springa

Läs mer

Hur du laddar ner och installerar elevlicens

Hur du laddar ner och installerar elevlicens Hur du laddar ner och installerar elevlicens vardochbildning.uppsala.se /skoldatatek 1. Information om elevlicensprogram ClaroRead Plus v5 Är en lättanvänd talsyntes där man på datorn kan få text uppläst

Läs mer

Assistenten instruktioner Starta assistenten

Assistenten instruktioner Starta assistenten Assistenten instruktioner Ciceron assistent är ett stöd för att digitalt planera, genomföra och följa upp möten. Assistenten är speciellt anpassad för surfplattor men kan också användas i smartphones och

Läs mer

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot.

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot. Robotar Dash and Dot Dash & Dot är robotar som kan utföra en mängd olika saker. Alla kommandon programmeras på en läsplatta och överförs sedan till robotarna via Bluetooth. Svårighetsgraden bestämmer du

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Servering. Arbetsbeskrivning

Servering. Arbetsbeskrivning Servering Att öppna: Arbetsbeskrivning Bemanning ska nnas 17:30-21:30 vardagar, 09:30-17:00 på helger Serveringens öppentider är 18:00-21:00 vardagar och 10:0-16:30 på helger, tiden före och efter ägnas

Läs mer

Café Skälltorp Instruktioner

Café Skälltorp Instruktioner Café Skälltorp Instruktioner Caféväskan hämtas på kansliet torsdagar 17.30-18.00 eller efter ök, samt lämnas efter ök. Ingela Holmqvist 0733-256707 I god tid i förväg: Fördela fikettider till alla föräldrar/spelare

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Administration Excelimport

Administration Excelimport Administration Excelimport För att importera medlemmar till registret så laddar man först ner mallen för importfil, fyller i uppgifterna och laddar sedan upp filen genom att klicka på + Importera fil.

Läs mer

Guide till Wordpress text- och bildredskap

Guide till Wordpress text- och bildredskap Guide till Wordpress text- och bildredskap Det här är en kort användarguide som förklarar hur du lägger till, redigerar och tar bort sidor och texter från vår webbsajt med hjälp av verktyget Wordpress.

Läs mer

Manual BizPart Semesterplan

Manual BizPart Semesterplan Manual BizPart Semesterplan Innehåll 1 Om manualen... 2 2 Komma igång... 2 2.1 För användare... 2 2.1.1 Logga in... 2 2.1.2 Ansök om semester... 3 2.1.3 Visa semestertabell... 3 2.1.4 Ta bort semesteransökan...

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Utforska rymden med iphone

Utforska rymden med iphone Utforska rymden med iphone 7 Indentifiera planerer, stjärnor och stjärntecken 7 Styr genom att bara peka telefonen mot himlen 7 Hitta rymdstationen ISS Utforska rymden med hjälp av din ios-pryl Oavsett

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Administrera utskick på utbildningstillfälle

Administrera utskick på utbildningstillfälle Administrera utskick på utbildningstillfälle Man kan administrera utskick för ett utbildningstillfälle på följand tre sätt: Via knappen Skapa utskick till markerade i under fliken Deltagare Vi länken Skicka

Läs mer

Manual till Genomförandeplan

Manual till Genomförandeplan Manual till Genomförandeplan Hemtjänstinsatser Jenny Järf Utredare, avdelning ledning och verksamhetsstöd. 05-2015 2015-04-24 1 (9) Innehåll 1. BESKRIVNING AV GENOMFÖRANDEPLANENS INNEHÅLL... 2 1.1. Syfte...

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212 Visma Proceedo Att attestera - Manual Version 1.4 1 Innehåll Version 1.4... 1 INNEHÅLL... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) ESKALERING... 5 3.1 Egna beställningar...

Läs mer

Felanmälan eller Arbetsorder

Felanmälan eller Arbetsorder Felanmälan eller Arbetsorder Vi har valt att separera föreningens utrymmen och utrustning och det som finns i er lägenhet. Av det skälet att föreningen står för eventuella kostnader runt gemensamma utrymmen

Läs mer

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och sförteckning MS Office Word 2010 Precis som med målning och tapetsering blir jobbet med rapportskrivning både bra och roligt om man gjort

Läs mer

MULTI COMAI WEBBKALENDER

MULTI COMAI WEBBKALENDER 1 MULTI COMAI WEBBKALENDER 1.1 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.4

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

MBX Mobilapplikation IOS Android - Handledning

MBX Mobilapplikation IOS Android - Handledning MBX Mobilapplikation IOS Android - Handledning Inloggning För att logga in Ange din anknytning och lösenord. Tryck sedan på knappen Logga in. Huvudmeny Genom att klicka på menyknappen (tre horisontella

Läs mer

Välkommen till Lärsätersgården

Välkommen till Lärsätersgården Välkommen till Lärsätersgården Gården ägs av Kungsörs Baptistförsamling en del av Equmeniakyrkan Hoppas att ni skall trivas på gården att ni är rädd om den och naturen runt omkring http://larsater.se/

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

Tillträde MANUAL. Mäklarsamfundet system i Sverige AB

Tillträde MANUAL. Mäklarsamfundet system i Sverige AB Tillträde MANUAL Mäklarsamfundet system i Sverige AB Innehållsförteckning Efterarbete kontrakt... 2 Förbered tillträde... 2 Likvidavräkningen... 4 Likvid_gemensam_guide... 4 Likvid_säljare_guide... 5 Fördela

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Uppdaterad 2014-08-26. Brf Lakens. ITV Kanal 2014. Bild nr 1 av 27. Nu när sommaren och värmen är här, skölj ur det som du slänger i sopsorteringen.

Uppdaterad 2014-08-26. Brf Lakens. ITV Kanal 2014. Bild nr 1 av 27. Nu när sommaren och värmen är här, skölj ur det som du slänger i sopsorteringen. Brf Lakens ITV Kanal 2014 1 av 27 ServiceCenter felanmälan 010-442 11 00 servicecenter.stockholm@hsb.se Journummer 08-695 00 00 Hiss Journummer 08-454 20 33 Styrelsen brf.laken@bredband.net HSB växel 010-442

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo en lathund för student Du skapar din VFU-portfölj På ingångssidan mondo.su.se ligger i högerspalten, innan du loggar in, en länk till en manual för hur du skapar

Läs mer

Rutiner cafeteria-vecka

Rutiner cafeteria-vecka Rutiner cafeteria-vecka NYCKEL Det lag som har cafeteriavecka hämtar ut en nyckel som laget disponerar från torsdag till söndag. Laget har ansvar för att de personer som ska öppna/stänga de olika dagarna

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

Café Skälltorp Instruktioner

Café Skälltorp Instruktioner Café Skälltorp Instruktioner Caféväskan hämtas på kansliet torsdagar 17.30-18.00 eller efter ök, samt lämnas efter ök. Ingela Holmqvist 0733-256707 I god tid i förväg: Fördela fikettider till alla föräldrar/spelare

Läs mer

FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN. Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring. En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox

FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN. Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring. En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox Fortnox kom igång guide Praktisk bokföring En guide för dig som vill komma igång med bokföring i Fortnox Innehåll KOM IGÅNG INGÅENDE BALANSER KONTOPLAN BOKFÖRING RAPPORTER LEVERANTÖRER KUNDER KUNDFAKTURA

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Bruksanvisning UCR-100

Bruksanvisning UCR-100 381R912-A Bruksanvisning S UCR-100 Introduktion Läs alltid noggrant igenom bruksanvisningen innan ni använder enheten för första gången. Följ alla instruktioner och varningar. Enheten får ej utsättas för

Läs mer

Lathund. Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder INFORMATION FRÅN VITEC

Lathund. Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lathund Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V.

Läs mer

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Välkommen till föreningsregistret i Interbook! När föreningen fått användarnamn och lösenord kan du gå in och ändra uppgifterna. Kom ihåg att gå

Läs mer

4-6 Trianglar Namn:..

4-6 Trianglar Namn:.. 4-6 Trianglar Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat med parallellogrammer. En sådan har fyra hörn och motstående sidor är parallella. Vad händer om vi har en geometrisk figur som bara har tre hörn?

Läs mer

Det andra alternativet är att ladda upp filer genom att klicka på plustecknet nere till vänster. Man klickar sig in på den mapp som man vill att

Det andra alternativet är att ladda upp filer genom att klicka på plustecknet nere till vänster. Man klickar sig in på den mapp som man vill att EPi Mediahantering I och med uppgraderingen av EPi-server så kommer ImageVault att försvinna. Istället så kommer en ny mediahantering att släppas. För att komma åt mediahanteringen så klickar man sig in

Läs mer

ROVBASE. Logga in och anpassa Rovbase. Version 1.0 2012-12-04

ROVBASE. Logga in och anpassa Rovbase. Version 1.0 2012-12-04 ROVBASE Manual Logga in och anpassa Rovbase Version 1.0 2012-12-04 Innehåll Förord 3 Inloggning 4 Översikt meny och startflik 9 Ändra lösenord, kontaktuppgifter och 11 personliga inställningar Support

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Drottningens gåta Elevmaterial

Drottningens gåta Elevmaterial SIDAN 1 Kapitel 1 De vilda hundarna 1. Vad tror du att Sif mumlar till Aram när han säger: Bara en liten bit till. Det klarar du. 2. Varför tror du att Aram vill att Sif ska gå först över bron? 3. Titta

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer