Projektplan: Informations- och kommunikationssamordning för kriskommunikation i Jönköpings län. F-samverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan: Informations- och kommunikationssamordning för kriskommunikation i Jönköpings län. F-samverkan"

Transkript

1 : Informations- och kommunikationssamordning för kriskommunikation i Jönköpings län F-samverkan

2 Tina Petersson (17) Innehållsförteckning 1 Godkännande av projektplan och bilagor Godkännande av projektplanen Projektet, sammanfattning Idé och mål Bakgrund Projektidé Projektmål Avgränsningar Förutsättningar Leverans och överlämning Organisation Projektorganisation, inklusive bemanning Projektledning Styrgrupp Referensgrupp Delprojekt Lokalisering, utrustning samt lokaler Tidsplan och resursbehov Projekttidsplan Milstolpar Resursbehov Arbetsformer Produktionsmodell Dokumentstyrning Kvalitetssäkring, Projektanalys Sekretess, säkerhet Kommunikation och förankring Möten Administrativa rutiner Avveckling Projektbudget och riskanalys Projektbudget Styrning Referenser Bilagor Definitioner... Fel! Bokmärket är inte definierat.

3 Tina Petersson (17) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum Kommentar Utkast till projektplan. Alla delprojektplaner får också version 1.0.

4 Tina Petersson (17) 1 Godkännande av projektplan 1.1 Godkännande av projektplanen ens giltighet bekräftas genom underskrifter av projektägare och projektledare. Den ska godkännas formellt i styrgruppen vilket dokumenteras i ett styrgruppsprotokoll. en godkänd av: : Projektledare: Tina Petersson

5 Tina Petersson (17) 2 Projektet, sammanfattning Projektets omfattning och informationsklass Projektet omfattar samordning av kriskommunikation i Jönköpings län. F-samverkans AU stod bakom ansökan till MSB. Därmed är alla kommuner i länet, polis, landsting och länsstyrelsen involverade. Enligt projektansökan ska projektet pågå till Kompletterande ansökan skickad till MSB med önskemål om förlängning av projekttiden till Framgångsfaktorer Ledningens engagemang och lyhördhet för frågan hos alla inblandade aktörer Att professionella informatörer ges tid och möjlighet att bidra med sina erfarenheter, idéer och synpunkter Att inblandade aktörer på ett prestigelöst sätt delar med sig av åsikter, tankar och erfarenheter, både positiva och negativa Det finns en väl fungerande samverkan mellan länets aktörer i frågor avseende krisberedskap och krisledning Samverkan med andra organisationer Projektet bedrivs på uppdrag av F-samverkan med finansiering från MSB. Vi ser framförallt möjlighet till samverkan med följande organisationer: Jordbruksverket Skogsstyrelsen LRF Länsstyrelsens sydlänssamverkan Frivilligorganisationer Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) 3 Idé och mål Målsättningen är att ha en gemensam grundsyn när det gäller kriskommunikation inom länets krissamverkan, F-samverkan. Att ha en väl fungerande kriskommunikation som både är strategiskt och praktiskt testad. Att samtliga aktörer i kris har ett gemensamt arbetssätt och enad syn på hur information ska förmedlas till allmänhet och media. All information ska ha ett tillgänglighetsperspektiv. Att tillänglighetsanpassa vår information gentemot allmänhet och media så att alla oavsett funktionsnedsättning, språksvårigheter med mera ska kunna ta del av och förstå vår

6 Tina Petersson (17) information. Informationen ska vara fri från diskriminering, bilder och text ska återspegla alla i samhället. 3.1 Bakgrund Jönköpings län omfattar 13 kommuner med totalt invånare på en yta av cirka km 2. Kommunernas folkmängd skiljer från i den minsta till i den största. Unikt för länet är den samarbetsförmåga som inte bara kännetecknar näringslivet utan även i mycket av den offentliga verksamheten. Det grundas på övertygelsen att det är viktigt att hushålla med resurser, att sann samverkan ska medföra vinster till alla, samt att alla kan bidra i någon form i samverkansprojekt. Det som behöver utvecklas i F-samverkan är kommunikationen mellan samverkande myndigheter och organisationer samt kommunikationen med allmänheten. Vid ett flertal händelser och insatser har behovet av att mindre drabbade delar stödjer drabbade delar av länet blivit alltmer uppenbart. Det har bland annat resulterat i en gemensam syn på samverkansledning inom F-samverkan och en gemensam ledningscentral JILL (Jönköpings läns integrerade larm och ledning). Av en rad skäl krävs ökad samverkan och kommunikation för att klara framtida extraordinära händelser och andra kriser bra. Det ställs allt högre krav på samhällets olika aktörer vid en kris eller händelse. Med ny teknik kan var och en rapportera och sprida information blixtsnabbt. Därför är det extra viktigt att alla inblandade aktörer har en förmåga att sprida korrekt och enat budskap mot invånare och media. Här handlar det också om att ta emot och bearbeta information från invånarna. Omvärlden förändras ständigt och kravet från allmänhet och media ökar i takt med att ny teknik möjliggör snabbare och mer spridbar information. Ett inlägg på ett socialt media kan redan inom ett par minuter ha fått en enorm spridning. Här finns det stora möjligheter och också utmaningar att ta tag i, hur kan vi i en krissituation dra nytta av och sprida information på effektivaste sätt? Allmänhetens bristande kunskaper om sin egen och myndigheternas och kommunernas roll vid en kris behöver tydliggöras och åtgärdas. 3.2 Projektidé Projektet ska medföra en avsevärt förbättrad samverkansförmåga avseende krisledning. En fungerande struktur för kriskommunikation säkerställer att insatserna samordnas och att rätt budskap når rätt målgrupp i rätt tid. 3.3 Projektmål Följande mål har definierats för projektet: Delmål 2012 Göra en lägesanalys, var står vi idag?

7 Tina Petersson (17) Delmål 2013 Studiebesök, ta del av och studera goda exempel Ta fram och förankra enade arbetssätt, riktlinjer och strategier för gemensam kriskommunikation Representanter från F-samverkan ska genomgå utbildning i kriskommunikation Krisövning med syfte att stärka samverkan och utveckla kriskommunikationen inom F- samverkan Skapa ett nätverk för kriskommunikation i F-samverkans regi 3.4 Avgränsningar Projektet omfattar kommunikation vid händelser eller då det etableras samverkan mellan aktörerna i F-samverkan. Projektet omfattar bara kommunikationen med länsinvånarna före, under och efter en händelse.

8 Tina Petersson (17) 3.5 Förutsättningar Att MSB finansierar projektet med SEK i enlighet med beslut. Att länsstyrelsen utifrån sitt samordningsansvar enligt regleringsbrev stödjer projektet Att aktörerna i Jönköpings län ställer upp med de resurser som krävs inom angivna tidplaner Att ett nära samarbete med F-samverkans Ag Utbildning sker Att Länsstyrelsen och Jönköpings kommun ställer personal till förfogande i en projektledning. 4 Leverans och överlämning Projektets leveranser definieras i delprojektplaner och ska omfatta: Vad som ska levereras När leverans ska ske Hur leveransen granskas och godkänns Eventuella specifika åtgärder för överlämning till förvaltning

9 Tina Petersson (17) 5 Organisation 5.1 Projektorganisation, inklusive bemanning Beslut Styrgrupp Ledning Projektledning Förankring Referensgrupp Produktion Delprojekt 1 Delprojekt 2 Delprojekt N Roll Ingående aktörer/personer (PÄ) Kurt Lindberg Beredskapsdirektör Lsty Jönköpings län Styrgrupp (AU F- samverkan) Kurt Lindberg Jonas Petri Göran Melin Daniel Lilja Mikael Sjöbrink Länsstyrelsen Jönköpings län Höglandets räddningstjänstförbund Räddningstjänsten Jönköpings kommun Landstinget Jönköpings län? Försvarsmakten? SOS Alarm Projektledning Tina Petersson Projektledare Henrik Severed Polismyndigheten Jönköpings län Projektmedarbetare Referensgrupp Camilla Danielsson Polismyndigheten Jönköpings län Christina Jörhall Malin Lingefelt Daniela Hammer Lena Allthin Landstinget Jönköpings län Länsstyrelsen Jönköpings län Jönköpings kommun Vaggeryds kommun Ytterligare personer kan tillföras projektet efterhand. Britt- Marie Leivik Knowles, Högskolan för lärande och kommunikation, kommer att knytas till projektet som separat bollplank och för att kunna koppla teori mot praktik.

10 Tina Petersson (17) 5.2 Projektledning Projektledningen består av projektledare och projektmedarbetare. Projektledaren ansvarar ytterst för projektet gentemot styrgrupp och projektägare Ansvar Projektledningen ansvarar för att: Projektet bedrivs i enlighet med projektplanen och kalkylen. För att samtliga åtaganden som projektet gjort uppfylls Följa upp delprojekt vad avser delprojektplan och budget Föreslå förändringar i projektplan och presentera dessa för styrgruppen Redovisa ekonomiskt läge för styrgrupp Identifiera och införa förbättringar i arbetssättet Rapportera och informera om projektläget till projektets intressenter Befogenheter Projektledningen har befogenheter att: Bedriva projektet inom ramen för projektkalkylen Starta och avveckla delprojekt Styra tilldelade resurser Delegering av befogenheter och ansvar Ansvaret och befogenheter enligt ovan avser projektledningen Möten Projektledningen håller möten en gång per vecka. Möten kan genomföras som distansmöte. Projektmöte ska dokumenteras vad avser beslut samt innehålla en statuslista för pågående ärende och delprojekt Ersättning Projektledare och projektmedarbetare ersätts för nedlagd tid som ska redovisas i månadsrapport.

11 Tina Petersson (17) 5.3 Styrgrupp Ansvar Styrgruppen ansvarar för att: Tillföra de resurser som krävs Stödja projektledningen, säkerställa att den har full kontroll och att projektet kommer att nå målet Kontinuerligt hålla sig informerad om projektets status (genom styrgruppsmöten, statusrapporter, riskanalys) Ta beslut om förändring av projektet Befogenheter Styrgruppen har befogenheter att: Tillsätta projektledning Godkänna och ändra projektplanen Godkänna leverans och överlämning Avsluta projektet Möten Möten hålls ungefär en gång per kvartal Ersättning Styrgruppen ersätts inte för nedlagd tid, utan förutsätts sköta detta inom ramen för ordinarie AU F-samverkan.

12 Tina Petersson (17) 5.4 Referensgrupp Som ett stöd till projektledningen har ett antal referenspersoner identifierats. Dessa personer har erfarenhet eller kunskap som bedöms som viktiga för projektledningens arbete. Referensgruppen ska ses som en grupp av individer snarare än en homogen grupp. Referenspersonerna ska: Vara rådgivande avseende projektets funktionella innehåll och kommande användning Ge råd och förslag till projektledningen vad avser projektets genomförande Genom sin erfarenhet kunna bistå projektledningen i arbetet med projektet Möten Projektledningen kallar referenspersoner till möten vid behov. Möten kan beröra enstaka, flera eller alla personer i referensgruppen Ersättning Referenspersonerna ersätts inte för nedlagd tid och omkostnader i samband med möten. 5.5 Delprojekt Det huvudsakliga arbetet i projektet kommer att bedrivas i definierade delprojekt, utifrån projektets övergripande mål, projektplan och budget. Under projektets gång kommer delprojekt att upprättas och avvecklas. Delprojekt kan initieras av projektledningen. Projektledningen ansvarar för att delprojektplan tas fram. Delprojektplan ska upprättas enligt mall i bilaga 3 och omfatta beskrivning av delprojektets uppgift, syfte, tidplan, resurser, kostnader och leverans. Projektledningen bedriver delprojekten med samma ansvar och befogenheter som huvudprojektet. 5.6 Lokalisering, utrustning samt lokaler Inga speciella lokaler eller utrustningar krävs. Projektledningen verkar i huvudsak från egna arbetsplatser. För arbetsmöten samt kommunvisa workshops förutsätts att de deltagande parterna kan tillhandahålla lokaler utan kostnad. För större samlingar kan möjligen externa lokaler behöva hyras.

13 Tina Petersson (17) 6 Tidsplan och resursbehov 6.1 Projekttidsplan Utifrån övergripande målsättning i projektansökan indelas projektet i följande tre faser: Analys Genomförande Införande Delprojekt sep okt nov dec jan feb mar apr maj juni juli aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj juni Projektuppstart Nulägesanalys Genomförande Införande 6.2 Milstolpar Inom definierade delprojekt kan beslutspunkter och milstolpar kopplade till delprojektet definieras. I övrigt utgörs såväl styrgrupps- som projektledningsmöten milstolpar som ska dokumenteras. Följande beslutspunkter och milstolpar är definierade: Datum Beskrivning Första styrgruppsmöte. Fastställande av projektplan Styrgruppsmöte 2 Styrgruppsmöte 3 Styrgruppsmöte 4 Analysfasen avslutad Genomförandefasen avslutad Införandefasen avslutad Projektet avslutas 6.3 Resursbehov Projektet avlönar en projektledare och projektmedarbetare, omfattningen av tjänsterna kommer variera under projekttiden, beroende på hur delprojekt bedrivs. En överenskommelse mellan projektägaren och Jönköpings kommun finns för projektet. Jönköpings kommun tillsätter en projektledare på varierande tidsomfattning, % av en heltidstjänst från en utpekad individ.

14 Tina Petersson (17) Länsstyrelsen tillsätter en projektmedarbetare för projektet på varierande tidsomfattning, % av en heltidstjänst från en utpekad individ. 7 Arbetsformer 7.1 Produktionsmodell Projektet bedrivs i definierade delprojekt med tydligt ansvar för leverans, leveranstid och budget. 7.2 Dokumentstyrning Dokumentstyrning syftar till att skapa förutsättningar för att alla ska ha tillgång till rätt och relevant information över tiden. För detta projekt gäller följande: Dokument ska distribueras och lagras elektroniskt så långt som möjligt. För projektet används KonLed för intern dokumenthantering. Dokument som projektet producerar ska förses med: o o o o o o dokumentnamn dokumentägare upprättelsedatum version revideringsdatum godkänd av Extern publicering sker via projektblogg, fsamverkan.wordpress.com 7.3 Kvalitetssäkring, Projektanalys Kvalitetssäkring Kvalitetssäkring av projektets arbete sker i första hand genom avstämningar inom projektledningen och mellan: projektledning och projektägare projektledning och styrgrupp projektledning och referensgrupp Dessutom, för att få svar på specifika frågor, kan kontakt tas med MSB, samverkansparter inom länet samt med motsvarande projekt eller organisationer i andra län Projektanalys Projektanalysen syftar till att hitta förbättringar och för att identifiera avvikelser både vad avser själva projektet och lösningen. Projektanalys kan initieras av projektledning eller styrgrupp men ansvaret för genomförandet ligger alltid på styrgruppen. Projektanalyser kan vara planerade eller oplanerade.

15 Tina Petersson (17) 7.4 Sekretess, säkerhet Projektet kommer inte att behandla sekretessklassad information. 7.5 Kommunikation och förankring Som en del i förankringen ska alla kunna få full inblick i arbetet för projektet. Projektet ska återkommande publicera information om uppnådda resultat och pågående arbete i form av en projektblogg. I projektet görs en övergripande kommunikationsplanering. Vid behov görs även kommunikationsplanering för delprojekten eller andra delar i projektet om så krävs. Adressen till projektbloggen är Information till projektets deltagare Det är projektledningens uppgift att förse och förmedla information till projektets olika deltagare/intressenter. Även här kommer projektbloggen fylla en viktig funktion. 7.6 Möten Möte Syfte/resultat Former/plats Ansvarig/deltagare Frekvens/tid Projektledning Avstämning Telefon eller Projektledare och 1-4 timmar Löpande arbete lst/rtj projektmedarbetare Styrgruppsmöten Beslutsmöten: rev av projektplan, budget Normalt Jönköping Styrgrupp och projektledning 1 ggr/kvartal, 2 tim Möten med personer i referensgrp Avstämningar, faktainhämtning Inom länet Projektledning + referenspersoner Fyra gånger/år + vid behov 7.7 Administrativa rutiner Projektet ersätter Jönköpings kommun, räddningstjänsten, med projektledarens lönekostnad jämte semesterersättning och personalomkostnader med den procentsats kommunen tillämpar för personal med pensionsrätt enligt gällande avtal. Faktureringen baseras på den arbetade tiden rapporterad av arbetstagaren. Omfattningen är dock reglerad i punkt 6.3 Resursbehov. Fakturering sker från Jönköpings kommun till länsstyrelsen kvartalsvis i efterhand. 7.8 Avveckling Projektet bemannas huvudsakligen av resurser inom F-samverkan. På så sätt förbereds länet på den förvaltningsfas som inträder efter projektslut. Under införandefasen ska projektets erfarenheter, kunskaper och kontaktnät överföras direkt till målgrupperna för projektet. 8 Projektbudget och riskanalys Riskanalys ska ske löpande i projektet och dokumenteras i bilaga till projektplanen.

16 Tina Petersson (17) 8.1 Projektbudget Projektets totala budget är kronor och är finansierat av medel från MSB. Kalkylpost Personalkostnad (projektledning) Utbildning, seminarier och konsulter Framtagning av informationsmaterial Nätverkande och studiebesök Resor och logi Summa: Styrning Inför varje styrgruppsmöte ska projektledningen lämna redovisning som visar på det ekonomiska utfallet. Projektledningen ska vid varje sådan redovisning lämna prognos och föreslå omdisponering av resurser där så bedöms lämpligt. 9 Referenser Dokument som är referenser till projektplanen: Dokumentnamn, dokumentbeteckning Utgåva, datum Isstorm Rapportnr: 2011:29 Risk- och sårbarhetsanalys för Jönköpings län Ansökan MSB MSB beslut

17 Tina Petersson (17) 10 Bilagor Bilaga Dokumentnamn Utgåva, datum 1 Definitioner/ordlista 2 Kommunikationsplan 3 Delprojektplan analysfas Delprojektplan genomförande Delprojektplan införande 4 Riskanalys

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap Landskrona Stad 2015-2018 Antaget av kommunstyrelsen 2016-02-11 Termer... 4 1. Inledning... 5 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 5 2. Krav enligt lagen

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Period Aktivitet Kommentar. Sept 2016? Finansiering?

Period Aktivitet Kommentar. Sept 2016? Finansiering? Miljösamverkan Västerbotten - historik Period Aktivitet Kommentar Före 2008 Uppdraget låg hos Kommunförbundet Västerbotten Bygg-och miljösamverkan tillsammans Ganska bra gick det 2008 Region Västerbotten

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning 1 Göran Skyllmark 2015-01-19 Fri läraresurs Mjölby vuxenutbildning 2 (6) Innehållsförteckning Underlag för delårsredovisning/årsredovisning slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Roller och dokument Projektmodell i Norrköpings kommun

Roller och dokument Projektmodell i Norrköpings kommun Roller och dokument Projektmodell i Norrköpings kommun Organisation/roller Uppdragsgivare Initiativtagare Specificerar uppdrag Bestämmer övergripande mål och inriktning Styrgrupp/projektansvarig Beslutsgrupp

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

2016-03-15 Personalavdelningen. Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier

2016-03-15 Personalavdelningen. Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier 2016-03-15 Personalavdelningen Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier Lönepolitiken Linnéuniversitetets lönepolitik anger att lönen ska utgöra ersättning för utfört arbete,

Läs mer

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ 2013-10-24 KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ DISKUTERA Kursplanen i samhällskunskap Det här diskussionsunderlaget riktar sig till dig som undervisar i kursen samhällskunskap inom kommunal

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291.

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291. Bilaga 1 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016 FÖRSLAG Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer. Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010

Uppförandekod för vindkraftprojektörer. Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010 Uppförandekod för vindkraftprojektörer Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010 1 Sverige har goda förutsättningar Källa: European Wind Atlas 2 Vindkraften har stort stöd! Källa: SOM-INSTITUTET 3 Vindkraften

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS ANSÖKNINGS- BLANKETT för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Ansökan om bidrag gäller: Förstudie, internationellt projekt Internationellt projekt Utvärdering, internationellt projekt Projekt

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Vad menas med delaktighet i forskning?

Vad menas med delaktighet i forskning? Vad menas med delaktighet i forskning? I forskarvärlden talas det mer och mer om vikten av delaktighet i forskningen eller, med ett annat ord, brukarmedverkan. Det kan gälla olika grupper av medborgare,

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007

Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007 Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007 För de deltagande företagen är det enda konkurrensmedlet att ha högsta möjliga tekniknivå på maskiner och övrig utrustning

Läs mer

Krisinformationsplan för Hässleholms kommun

Krisinformationsplan för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Krisinformationsplan för Hässleholms kommun Program och handlingsplaner Diarienummer: 2015/454 001 Fastställt den: Fastställt av: För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning

Läs mer

DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5

DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5 1 DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5 2 3 KAPITEL 8 KOMMUNEN Kommunens uppgifter i samband med ett epizootiutbrott regleras

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Centralstyrelsen föreslår riksstämman besluta. att fastställa förslag till mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18.

Centralstyrelsen föreslår riksstämman besluta. att fastställa förslag till mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18. Centralstyrelsens proposition nr 3 angående mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18 Den förra riksstämman fastställde en långsiktig strategisk inriktning för Bilkåren fram till 2020 (gula rutorna i

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Utvecklingsprojekt i Södermanland

Utvecklingsprojekt i Södermanland Utvecklingsprojekt i Södermanland Augusti 2013 juni 2015 Hanna Simola Projektledare hanna.simola@lansstyrelsen.se Tfn: 010-2234212 Projekt 1: Stärkt kvalitet i mottagandet av ensamkommande (asylsökande)barn

Läs mer

Samhällsgemensam larm- och ledningscentral (SLC) i Örebro

Samhällsgemensam larm- och ledningscentral (SLC) i Örebro Samhällsgemensam larm- och ledningscentral (SLC) i Örebro Poliskommissarie Jörgen Berggren Polismyndigheten Nationella operativa avdelningen Utvecklingscentrum Bergslagen 2016-04-21 Bakgrund Den nya polisorganisationen

Läs mer

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 PM 1(6) Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 Inledning Samordningsförbundet i Skövde bildades den 15 januari 2007 i enlighet med lagen 2003:1210 om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap. Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb.

MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap. Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb. MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb.se Disposition Författningsgrunder för myndigheters övningsverksamhet

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken

Nyttorealisering i praktiken SIDAN 1 Nyttorealisering i praktiken Så här har vi gjort och så här planerar vi att göra. Med invånarna i fokus 650 miljoner 2007-2012 kronor för ett samlat utvecklingsarbete med IT som redskap för verksamhetsutveckling

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Dnr 801-75-10 Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Organisationens /föreningens namn Organisationsnummer Startat /registrerat år Postadress Telefon E-post Kontaktpersonens

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018 Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-29 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Kommunikation och administration KFN/2015:277 Åsa Karlsson, 016-710 18 27 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss, förslag

Läs mer

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58)

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-405-7133 Sida 1 (5) 2013-11-11 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Lättlästutredningens

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Innehåll. Förord 3. Inledning 4 Syfte 4 Målgrupp 4 Omfattning 4 Helhetsansvar för kommunikationsplanen 4. Kommunikation 4 Kommunikationsmål 5

Innehåll. Förord 3. Inledning 4 Syfte 4 Målgrupp 4 Omfattning 4 Helhetsansvar för kommunikationsplanen 4. Kommunikation 4 Kommunikationsmål 5 Plan för kommunikation Kunskapsbank Oktober 2014 Innehåll Förord 3 Inledning 4 Syfte 4 Målgrupp 4 Omfattning 4 Helhetsansvar för kommunikationsplanen 4 Kommunikation 4 Kommunikationsmål 5 Budskap 5 Kärnbudskap

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Därför är brukarinflytande viktigt. problem och möjligheter

Därför är brukarinflytande viktigt. problem och möjligheter Därför är brukarinflytande viktigt problem och möjligheter 1 Varför är det bra med brukarinflytande Brukarinflytande gör alla parter till vinnare. Kraven på brukarmedverkan och brukarinflytande växer.

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, Rikspolisstyrelsen 1 Ett uppdrag fyra delar I mars 2011 fick

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Syfte med 7 30 60 90

Syfte med 7 30 60 90 Syfte med 7 30 60 90 Modell för att snabba upp förändringsarbetet Öka handlingskraft genom att använda tid som drivkraft Inget eget projekt - del av förändringsprocess När är det lämpligt med snabb och

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer