Framtidens miljöbilar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtidens miljöbilar"

Transkript

1 Framtidens miljöbilar Namn: William Skarin Datum: Klass: TE14B Gruppmedlemmar: Christian, Mikael, Linnea och Simon. Handledare: David, Björn och Jimmy.

2 Abstract The aim of this study is to describe exactly what hybrid cars are and the functions of the vehicle as well as electric cars. Some facts about the benefits and the disadvantages with these cars and how different they are to each other. This essay is based on six sources from the internet and some discussion with people who owns one of these environmentally friendly cars. With hybrids you can drive about 50 Swedish miles until you must recharge the car. More functions about hybrid cars are based from the article Hybridbilar så fungerar de which is written by miljobilar.net (2010). The article which is written by Wahlstedt it says that hybrid cars are consuming % less fuel than traditional cars are consuming. To read more information and why hybrid cars are consuming a lot less fuel than traditional cars you can read the text under the title Funktioner. The hybrid car is using two engines meanwhile the electric car only use one engine. The electric car is using an electric engine and a hybrid car is using an electric car and a fuel consumption engine. In my opinion I think a hybrid car is a vehicle which belongs in the current society meanwhile the electric car belongs to the future.

3 Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Frågeställning... 4 Metod... 4 Fakta... 5 Funktioner... 5 Miljö... 6 Diskussion... 7 Slutsats... 8 Litteraturförteckning... 9

4 Bakgrund Syfte Den här rapporten ska besvara frågorna på frågeställningen och kunna ge information om framtidens fordon, hybridbilen i detta fall. Frågeställning Här är de frågor som jag kommer gå lite mer in på. 1. Vad är en hybridbil och hur fungerar en hybridbil? 2. Är hybridbilar bra för miljön jämfört med elbilar? Metod Jag använder mig oftast av litteraturstudier samt diskussioner med folk som har en viss kunskap i detta ämne. Diskussionerna handlar om vilken erfarenhet dom har och vad dom tycker om deras fordon, hybridbilen.

5 Fakta Enligt artikel från DN.se skriven av Lindström och Noréus kör man hybridbilar på både el- och bensinmotor medan elbilar körs bara på el. Hybridbilen är ett populärt fordon speciellt i Hollywood eftersom de flesta där har tillräckligt mycket pengar för ett sådant fordon. Elbilar drivs bara med el men varför de inte är lika populära som hybridbilar är eftersom batterierna är inte tillräckligt hållbara. Batterierna måste utvecklas för att de ska kunna laddas på ett effektivare sätt samt måste batteritiden bli betydligt längre. Batterierna i bilen måste alltså utvecklas mycket på bredden och kunna bli billiga att producera. (Lindström & Noréus, 2012) I texten från give2all.org skriven av Näslund uppfanns den första hybridbilen år 1916 av Clinton E. Woods med både el- och bensinmotor. Åttiotvå år senare kom Toyota och Honda in i hybridmarknaden och började producera sina egna hybridbilar. År 1899 utvecklades den första framgångsrika hybridmotor av Dr. Ferdinand Porsche. (Näslund, 2011) Funktioner Ur texten Hybridbilar så fungerar de skriven av miljobilar.net skriver de att hybridbilar är både ett el- och bensindrivet fordon samt är ett bränslesnålt fordon jämfört med de allra flesta bilar. Hybriden kan ladda batterierna tack vare elmotorn när bilen retarderar och hybriden stänger av bensinmotorn medan den är i vänteläge exempelvis vid ett rödljus. För att kunna minska luftmotståndet för fordonet kan man använda sig av en avancerad aerodynamik med små kameror istället för backspeglar samt kan man täcka över hjulhusen på bilen för ännu mer minskning av luftmotståndet. Hybriden kan även minska sin tyngd därmed minskar bilen sina utsläpp för fordonet förbrukar mindre bensin. För att kunna minska hybridens tyngd kan man använda sig av material såsom kolfiber, aluminium och magnesium som är betydligt lättare material än vad som oftast används. De flesta hybridbilar kan köras i 50 mil efter laddning och efter de milen måste bilen laddas om. Hybriden är faktiskt ett miljövänligt fordon som laddas snabbt och effektivt jämfört med elbilen som tar ett tag att ladda. (miljobilar.net, 2010) I artikeln Vanliga bilar men bättre för miljön från miljoportalen.se skrev Malin Wahlstedt mycket bra fakta om miljöfordon. Wahlstedt skriver de hybridbilar som används i dag förbrukar upp till % mindre bensin än vad bensinbilar förbrukar. Minskningen är stor mellan bilarna eftersom den energin som blir kvar omvandlas till värme i en bensin- och dieselmotor medan energin lagras in i batteriet på en hybridbil. Denna energi utnyttjar elmotorn i hybridbilen när den accelererar från start och leder till lägre bränsleförbrukning.

6 Vid låga varvtal, när cylindrarna i bilen rör sig långsamt som exempelvis vid körning i stadstrafik kommer bilen bara köras med elmotorn medan vid höga varvtal kommer bilen bara köras med bensinmotorn. Däremot när bilen körs bara med elmotorn släpps inga avgaser ut i samhället. För att återvinna bromsenergin förs energin över till kondensatorn sedan till batteriet i bilen. Motorn i bilen har ingen bränsleförbrukning när bilen är stillastående exempelvis vid rött ljus. (Wahlstedt, 2010) Miljö Ur ett miljöperspektiv har hybridbilar ett väldigt litet koldioxidutsläpp jämfört med bilar som drivs bara med bränsle. I dagens samhälle är vi människor beroende av fossila bränslen speciellt kol och olja men även naturgas. Med att använda sig av en hybridbil när man kör på vägen minskar beroendet av fossila bränslen men minskar betydligt mer med elbilar eftersom bilen åker bara med hjälp av el i stället för bränsle. I det här läget tänker bort hur miljövänligt det är att producera el utan tänker på hur mycket bilen egentligen släpper ut. Tack vare hybridbilen blir det färre stopp vid bensinstationen vilket är både bra för miljön men även för dig som är förare. Trotsallt släpper hybrider mindre koldioxid, påverkar inte lika mycket till den ökande växthuseffekten eller den globala uppvärmningen som andra bensindrivna bilar men batteriet som hybridbilar använder krävs faktiskt material och mineraler som grävs upp från marken och processen för de mineraler och material är inte bra för miljön. De gruvor som är mest lönsamma att gräva i ligger i länder som är i dagsläget instabila och det kan leda till sämre handelskonflikter med de länderna. De plug-in hybrider som används har en specialitet att använda mindre bensin och dessa bilar har ett uppladdningsbart batteri som återställs genom en elektrisk källa som exempelvis ett vägguttag. Den här pluggen är ansluten till elnätet men om batterierna laddas utanför elnätet och laddas i stället med en förnybar energikälla blir det inget växthusgasutsläpp för bilen. (Hall-Geisler & George, 2009) (Wikipedia, 2015)

7 Diskussion I dag får vi höra mycket om elbilar och hybridbilar men är de så miljövänliga som vi tror? Efter allt sökande efter miljövänliga bilar och speciellt hybridbilar finns det många webbsidor som har påverkat mig och låtit mig fundera om vilken är den bästa bilen för samhället i dagsläget. Det jag har uppfattat med elbilar efter har frågat vänner som kör de här bilarna är att bilarna är väldigt mycket tystare än vad bilarna som använder sig av en bränslemotor. Tillverkningen av elbilar samt hybridbilar består av lätta material för att få ner fordonens vikt. Därmed släpper fordonen inte lika mycket koldioxid som de skulle göra om de vägde mer. Dessa material som biltillverkarna använder för att få ner fordonens vikt har faktiskt mindre risk för korrosion jämfört med bilar som bara använder sig av en bränslemotor. Det tycker jag är ett väldigt stort plus för elbilar och hybridbilar. Om vi tittar på priset av dessa fordon är faktiskt hybriden startpris som är störst än vad en el- och en bränsleförbrukningsbil har. Det som är bättre för dig som kör en hybrid eller elbil är att det kostar mycket mindre att äga en sådan bil jämfört med en vanlig bil. På lång sikt är det faktiskt bättre att använda sig av en hybrid- och elbil. Om jag själv skulle rekommendera en bil till dig som läsare tycker jag att du som kör långa sträcker ska inte köpa en hybridbil och speciellt inte en elbil eftersom dom är effektivast i innerstaden. Enligt min åsikt borde vi utveckla hybridbilen samt elbilen ännu mer och i framtiden bli stabilare bilar. Hybrider är enligt mig ett bättre val än elbilen eftersom vi har inte den hållbara tekniken än till en elbil. Därför är det bättre att gå långsammare fram med en bränslemotor och en elmotor istället för bara en elmotor. Elbilen är för framtiden medan hybriden kan användas i dagsläget som kanske kan utvecklas till en bättre elbil.

8 Slutsats Det som har kommit fram i denna rapport är att hybridbilar använder sig av två olika motorer medan elbilar använder sig av bara en motor. Hybridbilen är ett fordon som kan användas effektivt i dagsläget medan elbilen är inte tillräckligt bra att användas i dag utan är ett fordon för framtiden och som ska utvecklas.

9 Litteraturförteckning Hall-Geisler, K., & George, P. (den ). Negative Environmental Impact. Hämtat från den Lindström, D., & Noréus, J. (den ). Rena elbilar inte bästa alternativet för miljön. Hämtat från den miljobilar.net. (den ). Hybridbilar - så fungerar de. Hämtat från den Näslund, C. (den ). Om hybridbilar. Hämtat från den Wahlstedt, M. (den ). Vanliga bilar men bättre för miljön. Hämtat från den Wikipedia. (den ). Plug-in hybrid. Hämtat från den

Rapport elbilar Framtidens fordon

Rapport elbilar Framtidens fordon Teknikprogrammet Klass TE14. Rapport elbilar Framtidens fordon Namn: Joel Evertsson Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about electric car. We have worked with future vehicles and with this report

Läs mer

Vätgas i fordon. Namn: Erik Johansson. Klass: TE14B. Datum: 2015-03-09

Vätgas i fordon. Namn: Erik Johansson. Klass: TE14B. Datum: 2015-03-09 Vätgas i fordon Namn: Erik Johansson Klass: TE14B Datum: 2015-03-09 Abstract In this report you will find more about the use of hydrogen in cars and airplanes and how hydrogen is most commonly created

Läs mer

Köp av miljöbil. Undersökning av förmåner för miljöfordon i Malmö. Malin Gunnarsson. Thesis 152

Köp av miljöbil. Undersökning av förmåner för miljöfordon i Malmö. Malin Gunnarsson. Thesis 152 Thesis 152 Köp av miljöbil Undersökning av förmåner för miljöfordon i Malmö 2006 Lunds Tekniska Högskola Institutionen för Teknik och samhälle Trafik och väg Köp av miljöbil Undersökning av förmåner för

Läs mer

Skogs- och energibolagens attityd till förnybara drivmedel vid upphandling av transporttjänster i norra Sverige

Skogs- och energibolagens attityd till förnybara drivmedel vid upphandling av transporttjänster i norra Sverige Skogs- och energibolagens attityd till förnybara drivmedel vid upphandling av transporttjänster i norra Sverige Forestry and energy companies' attitude to renewable fuels for transport services in Northern

Läs mer

Rapport Projektarbete

Rapport Projektarbete Rapport Projektarbete Elbilen Nolaskolan 2010-2011 Mattias Sjöberg Nv3a 3/3-2011 Helen Forsgren SAMMANFATTNING Den globala uppvärmingen är en stor fråga runt om i världen. Vad finns det för lösningar på

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Elbilen Snart en självklar del i samhället?

Elbilen Snart en självklar del i samhället? Umeå Universitet Energilagringsteknik 7,5 hp 2009-03-20 Elbilen Snart en självklar del i samhället? Madeleine Hagelberg Antonios Stephanopoulos Handledare: Lars Bäckström Åke Fransson Sammanfattning Att

Läs mer

Hur är de skånska bilhandlarnas kunskap om miljöbilar och energieffektiva fordon?

Hur är de skånska bilhandlarnas kunskap om miljöbilar och energieffektiva fordon? Hur är de skånska bilhandlarnas kunskap om miljöbilar och energieffektiva fordon? -besök hos 82 bilhandlare i 11 skånska kommuner Titel: Hur är de skånska bilhandlarnas kunskap om miljöbilar och energieffekter

Läs mer

Valet av bil har stor betydelse

Valet av bil har stor betydelse Ska du köpa bil? 1 Innehåll Valet av bil har stor betydelse 3 Flera alternativ till att äga en bil 4 Gå, cykla eller åka kollektivt 4 Bil utan att äga den 5 Dela bilen med andra hushåll 6 Hyrbil 7 Taxi

Läs mer

Elbilen på väg mot 2030

Elbilen på väg mot 2030 UPTEC STS 10020 Examensarbete 30 hp Mars 2010 Elbilen på väg mot 2030 Handlingsplan för införande av elbilen i Sverige Mats Falås Ulf Troeng Abstract Elbilen på väg mot 2030 Handlingsplan för införande

Läs mer

FINANSIERING AV DJURSTALLAR

FINANSIERING AV DJURSTALLAR Examensarbete inom Lantmästarprogrammet FINANSIERING AV DJURSTALLAR FINANCING OF ANIMAL STABLE Christian Håkansson Examinator: Universitetsadjunkt Jan Larsson Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp 2007

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V LEDARE 1 MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V i på miljöposten är mycket engagerade inom ämnet miljö och hållbar utveckling och istället för att skriva om hur drabbad vår miljö är, har

Läs mer

Att köra på el Erfarenheter från Vattenfalls test av elfordon 2009 2010

Att köra på el Erfarenheter från Vattenfalls test av elfordon 2009 2010 Att köra på el Erfarenheter från Vattenfalls test av elfordon 2009 2010 Förord Vi har arbetat med elfordon sedan 1980-talet. Vi är övertygade om att el har en stor roll att spela i framtiden och att elfordon

Läs mer

Möjligheter för svensk teknik att bidra till minskad klimatpåverkan. En rapport inom ramen för projektet Future Climate Engineering Solutions

Möjligheter för svensk teknik att bidra till minskad klimatpåverkan. En rapport inom ramen för projektet Future Climate Engineering Solutions Möjligheter för svensk teknik att bidra till minskad klimatpåverkan En rapport inom ramen för projektet Future Climate Engineering Solutions Sveriges Ingenjörer 2009 Rapporten är skriven av Johan Sittenfeld

Läs mer

Barriärer för elbilsintroduktionen i Sverige

Barriärer för elbilsintroduktionen i Sverige Barriärer för elbilsintroduktionen i Sverige Attityder, ekonomi och teknik David Kindstrand 2015 Miljövetenskap Examensarbete för magisterexamen 15 hp Lunds universitet Barriärer för elbilsintroduktionen

Läs mer

ETANOL Ett hållbart tankande eller ett kortsiktig tänkande?

ETANOL Ett hållbart tankande eller ett kortsiktig tänkande? ETANOL Ett hållbart tankande eller ett kortsiktig tänkande? ETHANOL - A sustainable fuel, or a short-term thinking? Erik Backman Arbetsrapport 326 2011 Examensarbete 15 hp C Jägmästarprogrammet Handledare:

Läs mer

Kunskapssammanställning över introduktionen av elbilar

Kunskapssammanställning över introduktionen av elbilar VTI notat 21-2014, reviderad utgåva 1 Utgivningsår 2014 www.vti.se/publikationer Kunskapssammanställning över introduktionen av elbilar Christina Stave Annelie Carlson Hans Antonson Jan Wenäll Förord

Läs mer

En jämförelse av olika transportsätt

En jämförelse av olika transportsätt En jämförelse av olika transportsätt En jämförelse ur ett miljövänligt, kostnadseffektivt och tids perspektiv Erik Meyer Examensarbete Företagsekonomi 2012 EXAMENSARBETE Arcada Utbildningsprogram: Företagsekonomi

Läs mer

Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken

Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken Konsten att bli en omtänksam, grön och smart bilist. Kampanjen för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken Att köra en stor stadsjeep istället för vanlig bil under ett år, ger upphov till lika stort

Läs mer

PM 2013:11. Vägledning för inköp och leasing av fordon. Länsstyrelsen, Miljöenheten Kerstin Angberg-Morgården, Maria Saxe och Erik Särnholm

PM 2013:11. Vägledning för inköp och leasing av fordon. Länsstyrelsen, Miljöenheten Kerstin Angberg-Morgården, Maria Saxe och Erik Särnholm PM 2013:11 Vägledning för inköp och leasing av fordon Illustration: Mostphotos/Jazzia Länsstyrelsen, Miljöenheten Kerstin Angberg-Morgården, Maria Saxe och Erik Särnholm Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Förbättringsåtgärder inom fastighetsförvaltning

Förbättringsåtgärder inom fastighetsförvaltning Förbättringsåtgärder inom fastighetsförvaltning - en effektivisering av planering, transport och miljö Examensarbete inom högskoleingenjörsprogrammet Ekonomi och produktionsteknik ERIKA SKOGLUND BODIL

Läs mer

Energisystemanalys av ABB AB LV Motors

Energisystemanalys av ABB AB LV Motors Energisystemanalys av ABB AB LV Motors Henrik Persson Linköpings Tekniska Högskola Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen Energisystem LIU-IEI-TEK-A--08/00271--SE 1 2 Sammanfattning

Läs mer

Förares tankar om framtida automatiserad bilkörning

Förares tankar om framtida automatiserad bilkörning Utgivningsår 2013 www.vti.se/publikationer Förares tankar om framtida automatiserad bilkörning En fokusgruppstudie Arne Nåbo Anna Anund Carina Fors Johan G Karlsson Utgivare: Publikation: Utgivningsår:

Läs mer

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6.

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Handledning för pedagoger Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Jorden mår ju pyton! Det konstaterar den tecknade programledaren Alice i inledningen till UR:s serie.

Läs mer

Scrum en fallstudie från lokala företags perspektiv Kandidatarbete i Datavetenskap Blekinge Tekniska Högskola Data och Systemvetenskapsprogrammet

Scrum en fallstudie från lokala företags perspektiv Kandidatarbete i Datavetenskap Blekinge Tekniska Högskola Data och Systemvetenskapsprogrammet Scrum en fallstudie från lokala företags perspektiv Kandidatarbete i Datavetenskap Blekinge Tekniska Högskola Data och Systemvetenskapsprogrammet Daniel Henrysson Sammanfattning Genom en fallstudie ville

Läs mer

Berättelsen om Ingo Och miljövänligt företagande

Berättelsen om Ingo Och miljövänligt företagande Berättelsen om Ingo Och miljövänligt företagande Student: Lärare: Rolf Lövgren, Ragnar Tengstrand Mälardalens Högskola Sidan 1 av 11 Innehållsförteckning I. Ingo... 3 II. Ingo vaknar upp... 4 III. Ingo

Läs mer

WATERPHORIA Vattenrening med hjälp av solenergi

WATERPHORIA Vattenrening med hjälp av solenergi WATERPHORIA Vattenrening med hjälp av solenergi Författare: James Janani & Frida Cronqvist NV10D Handledare: Camilla Winbo Palmqvist 1 Abstract The lack of access to water is one of the biggest problems

Läs mer

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer