Del 3: Vad har hänt i kommunerna sen vårens besök?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Del 3: Vad har hänt i kommunerna sen vårens besök?"

Transkript

1 Del 3: Vad har hänt i kommunerna sen vårens besök? I många kommuner pågår nu uppföljningsarbete där bland annat idéerna från våra möten under våren finns med i diskussionerna om vad som ska prioriteras för att förbättra förutsättningarna för näringslivet. I våra kontakter med kommunerna i Skåne, Blekinge och Halland har vi nedan sammanställt ett axplock på åtgärder som har genomförts och/eller är på gång för att förbättra det lokala företagsklimatet. Vi ser gärna att du kompletterar vår lista med åtgärder som genomförts eller är på gång i din kommun. Maila till carina.centren@svensktnaringsliv.se så vi kan sprida alla goda idéer vidare! Vi kommer löpande att uppdatera åtgärdslistorna på vår webbsida Bjuv Kommunen har startat arbetet med att ta fram en näringslivspolicy och tillhörande handlingsplan för ett framtida kvalitativt näringslivsarbete. Bromölla Har startat upp månadsmöten för företagare Frukostklubben. Flera av idéerna från vårens möte diskuteras nu bl.a. i näringslivsrådet ledorden är mötesplatser, relationsbyggande, information och service. Burlöv Har skapat lunchträffar för företagare och kommunens företrädare i syfte om att öka kommunikationen. Ett första möte har redan ägt rum. Båstad Det nya näringslivsbolaget, Båstad Näringsliv AB är nu igång och ska bl.a. vara första kontakt i kommunen i näringslivsfrågor och lotsa vidare till rätt instans och sammanhang. Att skapa nya mötesplatser och forum för bättre kommunikation mellan kommun och näringsliv har hög prioritet. Bygglovsprocessen har setts över med hjälp av en konsult och resurs för hantering av bygglovskön handlas nu upp för skyndsammast möjliga behandling. Ett omfattande arbete med attityd- och värderingsfrågor har inletts. Kärnvärden har processats fram och arbetas nu med i hela organisationen. Kundfokus har högsta prioritet. Servicedeklarationer har tagits fram med hjälp av kommuninvånare för att säkerställa att kommunen kommunicerar på den nivå man vill och klarar att leva upp till så att förväntningarna på vad kommunen ska göra överensstämmer med verkligheten. Nytt mål har tagits om 25 % av kommunens verksamhet ska bedrivas i privat regi 2015.

2 Eslöv Har utökat sitt näringslivsråd, alla företag som vill har möjlighet att delta. Möten under hösten tillsammans med politiker och tjänstemän är inplanerade. En skribent gör intervjuer med företag i olika branscher och storlekar i Eslöv. Frågorna har sin grund i Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet. Intervjuerna kommer bland annat att presenteras för näringslivsrådet. Instiftat ett näringslivsutskott som redan i våras började med sammankomster. Falkenberg Har haft uppföljningsmöte och erfarenhetsutbyte om lokalt företagsklimat tillsammans med representanter från Osby kommun. Arbetet med att analysera men framför allt upprätta en handlingsplan med anledning av Svenskt Näringslivs årliga ranking har fått hög prioritet. Intensifierar arbetet med sina s.k. samverkansgrupper där varje politisk ledamot i kommunstyrelsen har en grupp på 4-5 företag. Man träffas för att dels lära känna varandra och dels diskutera olika frågeställningar/problem som finns. Tanken är bl.a. att dessa träffar skall bli en naturlig ingång och samverkan mellan politiker och företagare allt för att stärka förståelsen och respekten för varandras roller. Nu ska ev. dessa grupper även omfatta kommunens "högre tjänstemän". Halmstad Har genomfört kurser i offentlig upphandling i våras samt nya inplanerade under hösten. Har ökat tillgänglighet till kommunen via SMS-tjänst. Halmstads Näringslivs AB har bildat ett näringslivsråd. Man kommer att marknadsföra forumet till näringslivet via hemsidan, nyhetsbrev och kampanjer. Helsingborg Har gått vidare i sin konkurrensutsättningspolicy, nu bl.a. med dagverksamhet LSS. Har börjat med företagarluncher i rådhuset. Hylte Stor satsning görs kring ett arbetskraftsinvandringsprojekt för att locka personer från Holland, Belgien och Tyskland till kommunen. Företagslots införs i september Man genomför seminarium kring upphandling Hässleholm Två stora tillväxtdagar för att skapa framtida visioner har genomförts. Har öppnat en ny sida på hemsidan som heter "Företagsnytt" där företagen skall kunna få positiva nyheter marknadsförda. Ökad satsning på utbildning i upphandlingskompetens för både företagare och kommun. Man kommer att marknadsföra Hässleholm och Kristianstad som TwinCity i Malmö och Stockholm under hösten och i vår som en gemensam investeringsarena för företag.

3 Höganäs Har informationsträff om utökat kundvalssystem under hösten nu även för tvätt och inköp inom hemvården. Hörby Har skapat ett näringslivsprogram med en tydlig ansvarsfördelning för de uppgifter som delats ut. Det som är sagt i näringslivsprogrammet kommer att följas upp och genomföras. Konkurrensutsättning av kommunens verksamhet. Brutit ner upphandlingen i mindre bitar/sektorer så att även mindre företag kan vara med. Målsättning med 100 företagsbesök av kommunledning innan årsskiftet. Höör Ett företagarråd har inrättats Ökat antalet aktiviteter för företag, exempelvis frukost- och lunchträffar tillsammans med lokal företagarförening och Färs och Frosta Sparbank. Gjort om hemsidan och förtydligat näringslivschefens roll. Karlshamn Har beslutat att nu vara med i satsningen på Teknikcollege. Har genomfört ett utvecklingsmöte om att påverka och motivera med syfte att ytterligare utveckla och förbättra företagsklimatet. Karlskrona Har infört nyhetsbrev samt annonserar om näringslivsnyheter i dagstidningen. Dialog med media är en punkt på näringslivsdagen i oktober. Ökat fokus på samarbete mellan skola och näringsliv en ansvarig på näringslivsenheten är utsedd. Klippan Kommunens plan- och byggkontor har infört garanti för fasta handläggningstider för ansökningar av bygglov. Samtliga nämnder ska under hösten ta fram garantier för vilken service invånare och andra som har kontakt med Klippans kommun har rätt att förvänta sig. Kristianstad Nyhetsbrev ska skickas ut via e-post. Man planerar för frukostmöten även på andra orter än Kristianstad. Dialog och aktiviteter för att utöka UF-verksamheten har påbörjats. Kävlinge Har förbättrat dialogen med företagen genom frukostträffar och kommunalrådsluncher där företagare träffar kommunledning och tjänstemän på ett informellt möte. Näringslivsnytt med information till företagen har flyttats till lokaltidningen Kävlinge Nya för att få bättre spridning.

4 Ett nytt mål är satt för Svenskt Näringslivs ranking: Kävlinge ska tillbaka till topp 10 till år Laholm En process för att bygga varumärket Laholm har inletts efter beslut av kommunstyrelsen. Organiserade företagsbesök av politiker hos företagen lokalt startar under hösten. Kommunen har börjat titta på en ny hemsida med nytt utseende där näringslivssidorna får ett nytt, bredare och mer informativt innehåll om bl.a. lediga industriområden, tomtmark etc. Landskrona Ska göra en företagarresa till Berlin på temat Entreprenörskap och tillväxt under hösten. Bygglov Direkt är infört för enkla ärenden. Övriga bygglovsansökningar bekräftas med ett kort med namn på handläggaren och uppgift om när ärendet beräknas vara klart. Företagsbesöken utökas ytterligare med fler antal dagar för besök. Från början genomförde kommunledningen dessa besök, men nu lägger även kommunstyrelsens arbetsutskott sina möten ute hos företagen. Lomma Beslut har tagits om att det ska byggas hotell i kommunen vilket var ett av förslagen från mötet i våras skapa övernattningsmöjligheter! Lund Frukostträffar med näringslivet genomförs en gång per månad där nu betydligt fler företagare bjuds in, ca 150 företag samlas nu varje gång. För att ytterligare stärka kontakten med företagen i kommunen utreder man nu möjligheten att starta en kommuntidning. Arbetet med att ta fram ett näringslivsprogram har påbörjats. Syftet med programmet är bl.a. att engagera samtliga inom kommunen som på olika sätt har arbetar med näringslivsfrågor. Har genomfört en större näringslivsdag med seminarier samt utdelning av priser som Årets Lundaföretagare, Årets Lundaköpman och Årets Nyföretagare. Avslutades med fest på Grand Hotell allt gick i det breda företagandets tecken. Malmö I verksamhetsplanen finns ett antal långsiktiga mål som bl.a. innefattar att man nu efter avslutad utbildning av drygt 40 förvaltningschefer i Den företagsamma förvaltningen ska gå vidare i implementeringen och föra ut kunskapen till respektive förvaltnings handläggare. Näringslivskontoret har arbetat fram en ny handlingsplan för att ytterligare stärka näringslivsklimatet i kommunen, bl.a. med nya förslag på dialogforum, t.ex. ett virtuellt forum på nätet. Handlingsplanen ska under hösten behandlas politiskt. Ett lärlingsprojekt har pågått en längre tid tillsammans med Utbildningsförvaltningen men man har nu förstärkt insatserna för att hitta lämpliga företag som kan ta emot lärlingar och även öka informationen till elever som skulle kunna vara intresserade.

5 Olofström Möten har genomförts i maj med SME-företag och med Nyföretagarcentrum där man i respektive gruppering prioriterat tre åtgärder att arbeta vidare med. Man planerar för gemensamma kompetensförsörjningsprojekt tillsammans med andra kommuner. Osby Har haft uppföljningsmöte och erfarenhetsutbyte om lokalt företagsklimat tillsammans med representanter från Falkenbergs kommun. Har genomfört en näringslivsdag i maj med tema lokalt företagsklimat. Perstorp Har haft ett uppföljningsmöte i maj och en handlingsplan tas fram tillsammans med lokal företagarförening. Har ökat informationen på hemsidan. Ronneby Hur man ska gå vidare med idéerna från vårens dialogmöte diskusteras i näringslivsrådet med de nya representanterna. Simrishamn Haft uppföljningsmöte i slutet av april, kommun och företagare, där man bl.a. hade Karlshamn som benchmarking-kommun Österlengruppen har intensifierat sitt arbete och dialog med kommunen. Sjöbo Nyhetsbrev ska börja skickas ut via mail i oktober, därefter 1 gång per månad. Handlingsplanen för näringslivsfrågor ska uppdateras. Ökat fokus på företagsbesök. Skurup Har bjudit in berörda företag till diskussion den 29/9 om hur de tillsammans kan skapa fler attraktiva arbetsplatser i industriområdena i Skurup. Staffanstorp Ökat antal företagsbesök. Svalöv Svedala Ett tydligare fokus har sedan i våras lagts på bemötande och service i kontakten med näringslivet. Utbildning och genomgång är på gång för alla som kommer i kontakt med näringslivet i det dagliga arbetet. Kommunstyrelsens ordförande har fokuserat på fler företagsbesök.

6 Sölvesborg Startat upp med nyhetsbrevet näringslivsnytt, innehållande bl a korta reportage från genomförda företagsbesök från kommunen, information om pågående näringslivsprojekt och kalendarium för näringslivet Planerar för förändringar i mötesplatserna geografiskt och branschvis Tomelilla Man har tagit fram ett program för att konkurrensutsätta kommunal verksamhet, t.ex. städning upphandlades tillsammans med Ystad kommun. Trelleborg Start av ett nyföretagarcentrum med inkubatorverksamhet har påbörjats. Konkreta mål för antal företagsbesök och fördelning mellan politiker och tjänstemän har börjat ta form. Tillsättandet av en turistchef för drygt 1 år sedan har visat sig vara bra för satsningen på turismen i kommunen. Vellinge Företagslots finns numera inom kommunen. Företagsmöten är på gång men har inte formaliserats. Kommunen håller på att upphandla en djupgående enkätundersökning kring vad företagen önskar av kommunen. Ystad De ska skapa ett näringslivsbolag samägt av kommun-näringsliv. De utbildar tjänstemän i hur man bemöter företagare och attityder. En helt ny hemsida på gång Information till företag går nu via . Ängelholm Fortsätter med företagsträffarna men nytt för hösten är att man ska jobba mer aktivt för att tjänstemän och politiker ska vara med på dessa träffar för att stärka banden mellan kommunen och företagen. Som ett led i att främja befintliga företag har Ängelholms Näringsliv tagit initiativ till att utveckla industriområdena i kommunen. Målet är att samtliga industriområden ska få besök av näringslivskoordinatorn, kommunstyrelsens ordförande, planchefen samt exploateringschefen. Man kallar samtliga företag i det berörda området till ett möte där man förutsättningslöst diskuterar utvecklingen av området. Syftet är att stärka dialogen med företagen och att utveckla området. Jobbar med en policy för en ny organisation med kommunchef. Detta är bland annat ett sätt att öka etableringsservicen och samordningen mellan olika avdelningar inom kommunhuset. Örkelljunga Kommunalråd och kommunchef har fortlöpande besök och individuella möten med företagare för ömsesidigt utbyte. Även återkommande träffar med medlemmarna i Örkelljunga Näringsliv samt representanter för Näringslivsgruppen.

7 Östra Göinge Flera av punkterna finns med i kommunens nya näringslivsprogram Startar upp nätverksluncher i oktober på ett par orter i kommunen Beslut om att fler politiker tillsammans med kommunala tjänstemän ska göra fler företagsbesök under hösten

Regional utvecklingsstab

Regional utvecklingsstab Regional utvecklingsstab Christian Skarman, Demografi Direkttelefon 044-13 32 51 Mobiltel 0705 19 32 51 Datum 2003-02-07 Befolkningsutvecklingen i Skåne under år 2002 Vid årsskiftet uppgick folkmängden

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-04-15 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Beteckning 2015-10-02 Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkande parter är kommunerna i Skåne Samverkansavtalet förvaltas av Kommunförbundet

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt hur kommunens styrkedja

Läs mer

Förutsättningar och utmaningar för tillväxt. Arbetsmarknaden Skåne efter krisen Företagande Ekonomisk tillväxt

Förutsättningar och utmaningar för tillväxt. Arbetsmarknaden Skåne efter krisen Företagande Ekonomisk tillväxt Förutsättningar och utmaningar för tillväxt Arbetsmarknaden Skåne efter krisen Företagande Ekonomisk tillväxt jan-10 jan-11 Finanskrisen Varsel januari 1992 till mars 2011 för Skåne och riket. Säsongsjusterade

Läs mer

Schizofreniföreningen i Skåne

Schizofreniföreningen i Skåne Schizofreniföreningen i Skåne PM rörande behov av personligt stöd till personer med långvarig och allvarligt psykisk sjukdom/ funktionsnedsättning genom personliga ombud i Skåne. Antal invånare i Skåne

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Skåne län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Skåne län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Skåne län Kommunens del Det övriga ANDT-förebyggande arbetet 2 (339) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Hur har det gått i Skåne?

Hur har det gått i Skåne? Hur har det gått i Skåne? Lova Wigvall Region Skåne Avd för f r Regional utveckling Hur har det gått i Skåne? Vart är vi på väg? Är vi på rätt väg? Vilka är våra insatsområden? Befolkningsutveckling, flyttmönster

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2008

Lokalt företagsklimat Ranking 2008 Lokalt företagsklimat Ranking 2008 Lokalt Företagsklimat Lokalt företagsklimat handlar om förutsättningar för företagande. Svenskt Näringsliv definierar företagsklimatet som: summan av de attityder, regler,

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET LUND 2013

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET LUND 2013 FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET LUND 213 BAKGRUND Fastighetsägarna Syd har via Demoskop genomfört en undersökning bland fastighetsägare i syfte att ta fram fastighetsföretagarindex för regionen ett mått

Läs mer

Är Skåne tillgängligt 2010? En sammanställning över kommunernas tillgänglighetsarbete HSO Skåne rapport 2009:2

Är Skåne tillgängligt 2010? En sammanställning över kommunernas tillgänglighetsarbete HSO Skåne rapport 2009:2 Är Skåne tillgängligt 2010? En sammanställning över kommunernas tillgänglighetsarbete HSO Skåne rapport 2009:2 Hur går det med tillgänglighetsarbetet? HSO Skåne rapport 2009:2 Detta är en rapport över

Läs mer

Arbetsmarknadsläget oktober 2013 Skåne län

Arbetsmarknadsläget oktober 2013 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 8 november 2013 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län oktober 2013 62 274 (10,4 %) 28 085 kvinnor (9,7 %) 34 189 män (11,0 %) 14 262

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne län?

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Skåne län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Skåne län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget april 2015 Skåne län

Arbetsmarknadsläget april 2015 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 maj 2015 Anna Arwidsson Hansen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget april 2015 Skåne län Arbetslösheten i Skåne sjunker successivt, men långsammare än i riket

Läs mer

Företagsklimatet i Lerums kommun 2016

Företagsklimatet i Lerums kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6500 personer

Läs mer

1. Genomgång av föregående protokoll och vi hälsar Elisabeth Erlandsson välkommen

1. Genomgång av föregående protokoll och vi hälsar Elisabeth Erlandsson välkommen Minnesanteckningar från möte 2008-02-28 med styrgruppen för projektet ASI- regionalt stöd. Närvarande: Björn Bennrup, Länsstyrelsen Skåne Christina Holmquist, Malmö Stad Barbara Boron, Ängelholm Petra

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget januari 2015 Skåne län

Arbetsmarknadsläget januari 2015 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 februari 2015 Anna Arwidsson Hansen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget januari 2015 Skåne län Arbetsmarknadsläget i Skåne har förbättrats under januari,

Läs mer

Resultat 2013 Jämtlands län. Medlemsföretaget Delikatessen i Malmö

Resultat 2013 Jämtlands län. Medlemsföretaget Delikatessen i Malmö Resultat 2013 Jämtlands län Medlemsföretaget Delikatessen i Malmö Jämtlands län 2 Jämtlands län Kommun Totalranking Förändring 12/13 Ragunda 281-24 Bräcke 159 104 Bästa klättrare Krokom 171-19 Strömsund

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Fristående brobyggare

Fristående brobyggare Välkommen till IVA Fristående brobyggare IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. Genom att initiera och stimulera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar IVA som

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Jokkmokk och framtiden

Jokkmokk och framtiden Jokkmokk och framtiden Var finns framtidens innevånare och medarbetare? Vad kan vi, politik och näringsliv, tillsammans göra för att bidra till en positiv utveckling och framtid i Jokkmokk? Seminarium,

Läs mer

Öppna jämförelser Gymnasiet. (Läsåret 2012/2013)

Öppna jämförelser Gymnasiet. (Läsåret 2012/2013) Öppna jämförelser Gymnasiet 2014 (Läsåret 2012/2013) Andel elever som slutför inom 3 år exkl IV Öppna jämförelser - Gynnasieskola 2014 A1. Andel elever som fullföljt gymnasieutbildning inom tre år exkl.

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Företagsklimatet i Nybro kommun 2016

Företagsklimatet i Nybro kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 201 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 5200 personer 2

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Företagsklimatet i Tranås kommun 2016

Företagsklimatet i Tranås kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 5900 personer

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Företagsklimatet i Storumans kommun 2016

Företagsklimatet i Storumans kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 1500 personer

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035

2015-03-10. Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Dokumentnamn Handlingsplan, Boendeplan för äldre Datum 2015-03-10 Diarienummer 1(5) Adress Handlingsplan Boendeplan för äldre 2014-2035 Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2014-06-10 enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Kompetensforum Uppsala län

Kompetensforum Uppsala län Kompetensforum Uppsala län vad har vi lärt oss? 2 februari 2011 Vård och omsorgscollege Teknikcollege Uppsala BIO-Kompetensforum Regionalt Elprogramråd Byggbranschråd Fastighetsforum Transportbranschråd

Läs mer

Handlingsprogram om företagsklimat

Handlingsprogram om företagsklimat Handlingsprogram om företagsklimat Version 2013 Delår 2013-09-25 Skapa förutsättningar för arbete o tillväxt Handlingsprogram om företagsklimatet Inriktningsmål: Senast 2015 ska Söderhamn ha ett bättre

Läs mer

Revisionsrapport Styrning och uppföljning av tillväxtenheten

Revisionsrapport Styrning och uppföljning av tillväxtenheten Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Styrning och uppföljning av tillväxtenheten KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn 2013-04-09 1 (6) Plats och tid 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn Deltagare Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison

Läs mer

Utredning om bidragsgivning Staffanstorps kommun 2015. Sammanställning av genomförd enkätundersökning Staffanstorps kommun 2015

Utredning om bidragsgivning Staffanstorps kommun 2015. Sammanställning av genomförd enkätundersökning Staffanstorps kommun 2015 Utredning om bidragsgivning Staffanstorps kommun 2015 Sammanställning av genomförd enkätundersökning Staffanstorps kommun 2015 Enkätundersökningen Enkätundersökningen skickades ut per e-post till 83 föreningar

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 2015-2017

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 2015-2017 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2015-2017 Dokumenttyp Diarienummer Plan för Överförmyndarnämnden ÖFN/2014:27 33 Beslutad av Kontrollstation Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Kommunerna i Skåne län. Den finansiella profilen 2009-2013

Kommunerna i Skåne län. Den finansiella profilen 2009-2013 Kommunerna i Skåne län Den finansiella profilen 29-213 Resultatrelaterade nyckeltal Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 3,8 3 2,9 2,5 2,5 2 1,8 1,9 2 2,1 2,2 2,2 1 29 21 211

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

Företagsklimatet i Kungsbacka kommun 2016

Företagsklimatet i Kungsbacka kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 16400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Jönköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Jönköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 43300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Gävle kommun 2016

Företagsklimatet i Gävle kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 27100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Täby kommun 2016

Företagsklimatet i Täby kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 20400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Trollhättans stad 2016

Företagsklimatet i Trollhättans stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 15100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Eskilstuna kommun 2016

Företagsklimatet i Eskilstuna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 26000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lidköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Lidköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 10600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Nyköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Nyköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 15400 personer

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS ANSÖKNINGS- BLANKETT för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Ansökan om bidrag gäller: Förstudie, internationellt projekt Internationellt projekt Utvärdering, internationellt projekt Projekt

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Vilket förslag anser ni gynnar Göteborgsfotbollen mest, nuvarande seriesystem, förslag 1 eller förslag 2? Gärna med motivering.

Vilket förslag anser ni gynnar Göteborgsfotbollen mest, nuvarande seriesystem, förslag 1 eller förslag 2? Gärna med motivering. Efter en motion från Rannebergens IF angående förslag om förändringar av seriespelet på herrsidan i Göteborg har Tävlingskommittén tillsatt en arbetsgrupp. Arbetsgruppen har bestått av representanter för

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011

Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011 Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011 Målet för verksamhetsåret 2011 är att hela den kommunala organisationen ska ha kunskap om kommunens mångfaldsplan och hur

Läs mer

Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13. Väla Handelsområde Helsingborg

Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13. Väla Handelsområde Helsingborg Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13 Väla Handelsområde Helsingborg Innehåll Anställda Resvaneundersökning Informationskampanjer Flyttpåsar Testresenärsprojekt Besökare Alla vägar bär till Väla Årets Julklapp

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Driftnämnden Kungsbacka

Driftnämnden Kungsbacka Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-24 Driftnämnden Kungsbacka Tid: Tisdagen den 24 maj 2011 klockan 09.30-12.00 Plats: Konferensrum Sälen, Regionens hus, Södra vägen, Halmstad Ledamöter Margareta Ödman

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

E-tjänster. Kommunikationsplan. 2016-05-11 version 1.1

E-tjänster. Kommunikationsplan. 2016-05-11 version 1.1 E-tjänster Kommunikationsplan 2016-05-11 version 1.1 Nulägesbeskrivning Kommunfullmäktige har tagit beslut om att Landskrona stad ska erbjuda medborgarna. Hösten 2015 reviderades avtalet med ABOU-Automaten

Läs mer

att inleda en översyn av nämnds- och förvaltningsorganisation i syfte att göra den enklare, effektivare och mer medborgarvänlig

att inleda en översyn av nämnds- och förvaltningsorganisation i syfte att göra den enklare, effektivare och mer medborgarvänlig Kommunstyrelsens uppdrag att inleda en översyn av nämnds- och förvaltningsorganisation i syfte att göra den enklare, effektivare och mer medborgarvänlig Fullmäktigeberedningar rapport från kurs på SKL

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-08-18 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-08-27 Förvaltningens

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Österåkers kommun Tråsättraskolan Datum: 2013-08-21 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013/2014 MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Inledning Grunden för Likabehandlingsplanen är Lagen mot förbud mot diskriminering

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan 1 Innehåll Samverkan... 3 Metoder och verktyg... 4 Organisering av samverkan... 4 Styrgrupp... 4 Ledningsgrupp... 5 Arbetsgrupp... 5 Ansvarsfördelning... 5 Resurser... 6

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL 2013-11-05 VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014 1 1. INLEDNING... 3 2 VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL... 3 3 NÄMNDSMÅL, VERKSAMHETSMÅL OCH NYCKELTAL... 3 3.1 Förskola,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det.

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det. Fröknegårdskolan Kristianstad Projektarbete inom ITiS Cederfjäll Tonny, Hedin Håkan, Sandgren Bo, Svensson Fredrik Kulturmöten Det var vi som gjorde det. Inledning Hösten 1999 började 54 nya årskurs 6-

Läs mer

När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester.

När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. När Agnes alltjämt låg i sin mammas mage, besökte de förväntansfulla föräldrarna flera konserter med Helsingborgs Symfoniorkester. Det hade en lugnande inverkan på fostret. Musik gör skillnad! Nu för tiden

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Varför? näringslivspolitisk strategi för Malmö stad 2008-12-19

Varför? näringslivspolitisk strategi för Malmö stad 2008-12-19 Varför? Om behovet av en ny näringslivspolitisk strategi för Malmö stad 2008-12-19 Stadskontoret En stad i rörelse Så betraktas Malmö med tanke på den förändring som skett i staden under den senaste tioårsperioden.

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer