Svar på skrivelse från (S) angående beslut om trafikförändringar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på skrivelse från (S) angående beslut om trafikförändringar"

Transkript

1 1(6) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden , punkt 39 Ärende/Dok. id. Svar på skrivelse från (S) angående beslut om trafikförändringar Ärendebeskrivning Socialdemokraterna inkom till trafiknämnden med en skrivelse om frågor och synpunkter kring beslut om trafikförändringar. I skrivelsen anför socialdemokraterna vikten av samverkan med bland annat kommuner, att trafikförändringar måste ske utifrån strategisk trafikplanering samt behovet av information till trafiknämnden under processens gång. Socialdemokraterna avslutar med tre frågor som de önskar svar på: 1. Hur har samrådsprocessen och beslutsvägar varit inför och under fastställande av trafikförändringar år 2015? 2. Hur har processen med föreslagna trafikförändringar inom E22-avtalet varit? 3. Hur säkerställs en strategisk helhetssyn över trafikavtalens geografiska gränser, de olika avtalskonstruktionerna och de olika trafikslagen? Denna skrivelse utgör svar på socialdemokraternas frågor. Beslutsunderlag Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 12 september Skrivelse från (S) angående beslut om trafikförändringar. Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att anse skrivelsen besvarad. Förvaltningens förslag och motivering Nedan redovisas svar på de tre frågorna.

2 2(6) Trafikavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. Fråga 1. Hur har samrådsprocessen och beslutsvägar varit inför och under fastställande av trafikförändringar 2015? Inledning Trafikförändringsprocessen är en årligt återkommande process som ska vara transparent och väldefinierad. Målet med processen är att ge våra trafikentreprenörer goda förutsättningar att erbjuda en ny tidtabell för våra kunder till tidtabellsskiftena i december. Beroende på avtalskonstruktion och trafikslag kan det skilja sig vem som gör vad i processens olika steg. Det finns produktionsavtal, där trafikentreprenören får betalat per kilometer och timme, samt helt eller delvis rena incitamentsavtal. Som incitamentsavtal räknas: E19B: buss i Norrtälje E20: buss i Bromma, Solna, Sundbyberg och Norrort samt Saltsjöbanan, Roslagsbanan, Nockebybanan och Tvärbanan E21: Spårväg City och Lidingöbanan E22: buss i Lidingö och Stockholms innerstad (trafikstart 18 augusti) E23: buss i Handen, Tyresö och Nynäshamn (upphandling pågår) I E20 och E23-avtalen baseras all ersättning på antalet verifierade betalande påstigande, så kallad VBP-ersättning. I E19B, E21 och E22 baseras en del av ersättningen på VBP. Om trafikförändringsprocessen Trafikförändringsprocessen startar i slutet av oktober/början på november genom att förslag på trafikförändringar till nästa december samlas in. Förslagen kan komma från olika aktörer, internt från trafikförvaltningen, trafikentreprenörer, kommuner, resenärer eller andra intressenter. Förslagen kan baseras på resenärsönskemål, resandestatistik likväl som genomförandet av strategiska planer, såsom kollektivtrafikförsörjningen av nybyggda områden, stomnätsplanens genomförande, trafikering av Citybanan eller dylikt. Förslagen till förändringar ställs samman av trafikförvaltningens trafikavdelning och remitteras till samtliga kommuner under första delen av februari. Syftet är att redovisa alla förändringsförslag på ett överskådligt sätt för respektive kommun, så att förändringar oavsett avtalsform, avtalsområde eller trafikslag blir möjliga för kommunerna att ta till sig. Även trafikentreprenörer ges möjlighet att svara på denna remiss. För produktionsavtalen görs prioriteringar, kategoriseringar av förslag, analyser, konsekvensbeskrivningar och annat arbete med trafikförändringsförslagen under

3 3(6) Trafikavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. våren. En preliminär fördelning över länet av det utbud som ska gälla med grund i tilldelad budget görs i samband med prioriteringsarbetet. På komplexa förslag utförs samhällsekonomiska analyser. För VBP-avtalen inkommer trafikentreprenörerna under våren med skriftliga redogörelser, som innehåller konsekvensbeskrivningar och beskrivningar av sin samrådsprocess. Dessa förslag ingår även i kommunremissen som trafikförvaltningen skickar ut i februari. Pendeltåg ansöker om tåglägen hos Trafikverket nio månader före trafikstart i mitten på december. När alla ansökningar om tåglägen inkommit tar Trafikverket fram en tågplan. Denna tågplan spikas i slutet av september. Beställning av pendeltågstrafiken sker, trots att tågplanen inte är spikad, också nio månader före trafikstart. En stor skillnad mellan pendeltågs och övriga trafikslags grundförutsättning, är att pendeltåg har en extern part som avgör tidslägen för tågen. Alla övriga trafikslag styr över tidslägena själva. I början av maj inkommer svaren på remissen från kommunerna. Många gånger innehåller remissvaren från kommunerna även generella synpunkter om kollektivtrafiken. Även information om olika utbyggnadsplaner och förändrade verksamheter inom olika områden från respektive kommun lämnas ofta. En slutlig sammanvägning görs av alla inkomna förslag och synpunkter och detta dokument förankras i trafikförvaltningens ledningsgrupp under sommaren. För produktionsavtalen för buss skickas en offertförfrågan till trafikentreprenörerna senast fem månader före trafikstart. För tunnelbana gäller sex månader före trafikstart. I och med att svaren inkommer, erhålls en exakt kostnadsbild av vad trafiken kommer att kosta kommande verksamhetsår. Det formella beslutet om förändringarna fattas av trafikdirektören tre månader före trafikstart, i år den 14 september, som således är sista datum att beställa trafiken som börjar gälla till decemberskiftet. För incitamentsavtalen beställs ingen trafik. För dessa består beslutet i att trafikdirektören godkänner trafikentreprenörernas trafikförändringsförslag. Trafikförvaltningen har samtidigt en möjlighet att ändra grundtrafiken, det vill säga den trafik som utgör det minsta utbud trafikentreprenören får köra. Trafiknämnden informeras genom ett informationsärende i oktober. Detta sammanfattande dokument innehåller samtliga beställda respektive godkända trafikförändringar. Dokumentet skickas även ut till samtliga kommuner samt läggs ut på senast i början av december. Även kommentarer på kommunernas svar ingår i utskicket till kommunerna.

4 4(6) Trafikavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. Förändringarna genomförs samordnat i och med att en ny tidtabell börjar gälla från och med söndagen efter den andra lördagen i december för samtliga trafikslag. Årshjulet för trafikförändringsprocessen återfinns i Bilaga 1. Skulle Trafiknämnden önska flera informationstillfällen under året kan dessa naturligtvis beredas. Fråga 2. Hur har processen med föreslagna trafikförändringar inom E22-avtalet varit? Busstrafiken i Stockholms innerstad och Lidingö upphandlades under år 2013 med trafikstart den 18 augusti Keolis Sverige AB blev den vinnande anbudsgivaren. I avtalet ges trafikentreprenören ett större funktionsansvar, vilket bland annat innebär större friheter vad gäller trafikplanering. Trafikplanering, friheter i att välja bussflotta och lokal marknadsföring är de tre faktorer som trafikförvaltningen har identifierat främst påverkar trafikentreprenörens ekonomi och möjligheter att öka antal resande. Affärsmodellen ska styra trafikentreprenören mot såväl god kvalitet som effektivitet i utförande och trafiklösningar. I förfrågningsunderlaget uppmuntrades anbudsgivarna att föreslå trafikförändringar i syfte att uppnå målen fler och nöjdare resenärer samtidigt som effektiviteten höjs. Keolis anbud innehöll stora förändringar i linjenäten. Under tiden upphandlingen pågår, är det inte möjligt för anbudsgivarna att samråda förslagen med kommunerna. Det är inte heller möjligt att förankra förslagen i trafiknämnden med anledning av upphandlingssekretess. Efter tilldelningsbeslut har trafikförvaltningen informerat trafiknämnden vid två tillfällen om de föreslagna förändringarna. Trafikförvaltningen och trafikentreprenören har även haft en dialog berörda kommuner. Denna dialog har pågått hela våren med kommunerna, och pågår fortlöpande. Slutgiltiga förslag på de nya linjenäten är under framtagande efter samråd med kommunerna. Förslag på förändringar i stomlinjenätet kommer att hanteras som beslutsärende i trafiknämnden. Fråga 3. Hur säkerställs en strategisk helhetssyn över trafikavtalens geografiska gränser, de olika avtalskonstruktionerna och de olika trafikslagen? Trafikförvaltningens vision är att verka för en attraktiv kollektivtrafik i ett hållbart transportsystem så att Stockholm blir Europas mest attraktiva storstadsregion. Denna vision genomsyrar det dagliga arbetet på trafikförvaltningen.

5 5(6) Trafikavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. Arbete pågår med att ta fram riktlinjer som ska konkretisera Trafikförsörjningsprogrammet och därigenom säkerställa en strategisk helhetssyn i hela Stockholms län. Bland annat finns riktlinjer framtagna för planering av kollektivtrafik (RiPlan). En kontinuerlig dialog sker mellan kommunerna och trafikförvaltningen i fråga om bebyggelse- och trafikplanering för att skapa förutsättningar för kollektivtrafiksystemet. Till detta hör också stomnätsplanen som är en sammanhållen strategisk plan för utvecklingen av kollektivtrafiken över hela länet. Trafikförvaltningen har även en strategisk dialog med Trafikverket. Summering Fråga 1 i skrivelsen kan därmed besvaras med att samrådsprocessen inför tidtabell år 2015 pågår i enlighet med den process som beslutats. Fråga 2 i skrivelsen kan besvaras med att sammanvägningen sker med föreslagna förändringar inom E 22 avtalet. I det vinnande anbudet fanns förslag om större förändringar som nu är ute på remiss och som kommer att samordnas med övriga trafikförändringar. Fråga 3 i skrivelsen kan besvaras med att den beslutade processen om trafikförändringarna ska garantera en helhetssyn över det trafikutbud som trafikförvaltningen erbjuder. Anders Lindström Förvaltningschef Sara Catoni Trafikdirektör

6 6(6) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden , punkt 39 Ärende/Dok. id. Bilaga 1 Årshjul för Trafikförändringsprocessen

7 Stockholms läns landsting SOCIALDEMOKRATERNA SKRIVELSE LO) llll Trafikförvaltningen StOCKIHHMilANHANliMING Angående beslut om trafikförändringar Ink: g [utg: Vi älskar all kollektivtrafik och vill ha rätt trafikslag, på rätt plats, i rätt tid, till rätt pris. En del av detta handlar om att utveckla en modern och attraktiv busstrafik. Det framstår som en "lågt hängande frukt" att förbättra framkomlighet, öka kapacitet och korta resandetider. Samverkan är ett strategiskt steg för att modernisera och effektivisera busstrafiken. Vi vill i linje med de senare upphandlingarna ge mer möjligheter till trafikoperatören att utifrån sin kunskap föreslå trafikförändringar, öka antalet påstigande och få fler nöjda resenärer. Vi socialdemokrater vill både ha smarta incitamentsavtal och ge operatören stora möjligheter att bidra med sin kompetens. E20 var en mycket långtgående incitamentsupphandling och E22 är den första upphandlingen där vinnande operatör gav förslag till omfattande linjeförändringar. Men denna utveckling måste ske tillsammans med en fungerande avtalsuppföljning och en transparent beslutandeprocess. Detta saknas dessvärre idag. Vi menar att det är olyckligt när Trafikförvaltningens kärnverksamhet delegeras och upphandlas av entreprenörer. Vi åsyftar exempelvis kundtjänst, information om trafikförändringar, biljettkontroll och underlag för avtalsuppföljning. Det måste också finnas en strategisk trafikplanering som ser bortom geografiska gränser och avtalskonstruktioner som tilldelats kontrakt. Vi invänder mot att nämndens politiska majoritet delegerar till förvaltningschefen att fastställa förfrågningsunderlag. Förfrågningsunderlaget är det som reglerar hela upphandlingen, samt kan visa sig vara det enda stället där den fastslagna processen verkligen framgår för ex hur och när trafikförändringar godkänns. På senaste förvaltningschefsinformationen uppgavs exempelvis att förvaltningen i juni ska ge Keolis besked om de föreslagna linjeförändringar av röda bussar inom E22. Men att nämnden i senare delen av september ska godkänna förändringar av stombussarna. Det verkar orimligt att hela busslinjenätet i innerstaden och Lidingö inte hanteras som en helhet. Eventuella justeringar av stombussar ger rimligen konsekvenser för röda bussar och tvärtom. Det är inte tillfredsställande att nämnden efter tilldelning av E22 inte fick en ordentlig genomgång av det vinnande anbudets föreslagna trafikförändringar från Vi menar att förvaltningen och nämnden bör ha en gemensam genomgång och strategisk diskussion. Trafikoperatören är mycket kompetent och mest lämpad att svara på de-

8 Stockholms läns landsting SOCIALDEMOKRATERNA 2 talj frågor om sitt förslag. Men vinnande anbuds innehåll och huruvida det blir verklighet eller inte, ankommer ytterst på trafikbeställaren. Vi har ett gemensamt ansvar och intresse mellan trafikbeställaren, utföraren och kommunerna att busstrafiken utvecklas. Vi ser att samråd och samplanering med berörda kommuner måste bli betydligt bättre. Vi har återkommande lyft upp den allt svagare dialogen med kommunerna som ett problem. Vi har också bett om men ännu inte fått en redogörelse för alla politiska kommunsamråd som skett de senaste åren. Vi far många påstötningar från kommunerna om att samråden måste bli mer regelbundna och konkreta. Vi delar detta och ser kommunerna som en nyckelaktör för att vi tillsammans ska få bra och växande kollektivtrafik i takt med befolkningsökning och bostadsbyggande. Trafikförändringar måste ske utifrån strategisk trafikplanering, i dialog med trafikoperatörer och fungerande samråd med kommunerna. Lyckas vi med detta kan vi locka fler resenärer, öka resandeandel för kollektivtrafiken och öka framkomligheten. Genom samråd ges exempelvis information om såväl planerade bostäder som centrala bussvägar inför snöröjning, vägarbeten och ombyggnation och behov från boende och arbetsplatser. Det är oacceptabelt att trafikförändringar 2015 skickades ut på remiss till länets alla kommuner helt utan information till nämnden. Extra anmärkningsvärt var att remissen skickades ut dagen efter nämndens februarisammanträde. Givetvis fick nämndens ledamöter frågor om remissförslaget, men saknade helt information om innehållet eller resonemanget som låg till grund för det. Nämnden hade inte heller kunskap om vem som tar beslutet, hur eller när. Några politiska samråd var inte planerade utan kommunerna uppmanades inkomma med skriftliga svar till förvaltningen. Vi är bekymrade över hur anorektisk information och utbytet mellan nämndens politiker och förvaltning har blivit. Vi saknar muntliga föredragningar och utbildningsdagar. Vi förstår förståss att det finns en politisk vilja och val bakom detta från den moderata ledningen. Men det gagnar omöjligt trafikens utveckling. Med hänvisning till ovanstående önskar vi en redogörelse och svar på följande frågor: 1. Hur har samrådsprocessen och beslutsvägar varit inför och under fastställande av trafikförändringar 2015? 2. Hur har processen med föreslagna trafikförändringar inom E22-avtalet varit? 3. Hur säkerställs en strategisk helhetssyn över trafikavtalens geografiska gränser, de olika avtalskonstruktionerna och de olika trafikslagen?

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 13 Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger Ärendebeskrivning Sverigedemokraterna

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Beslut om inledande av upphandling avseende nytt ramavtal för anläggningsarbeten

Beslut om inledande av upphandling avseende nytt ramavtal för anläggningsarbeten 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 10 Beslut om inledande av upphandling avseende nytt ramavtal för anläggningsarbeten Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

Om ändring av taxor för avgiftsparkering

Om ändring av taxor för avgiftsparkering Om ändring av taxor för avgiftsparkering Beslut i Trafiknämnden 2003-03-12 68 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Handläggare: Hans Magnusson Tel 031-61 22 43 Sammanträdesdatum Dnr 512/03 Trafiknämnden

Läs mer

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3224/2003) Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Hantera beredningen av regionuppdragen inom ramen för processen i Socialdemokraterna i Västsverige partidistrikt i samverkan.

Hantera beredningen av regionuppdragen inom ramen för processen i Socialdemokraterna i Västsverige partidistrikt i samverkan. Distriktskongressen 2011 behandlade två motioner som lyfte frågan om hur val bereds och hur kommunikationen kring detta fungerar i partidistriktet. Motionerna resulterade i en utredning som till Distriktskongressen

Läs mer

Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för NKS

Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för NKS Landstingsstyrelsens förvaltning Upphandling och juridik Upphandlingsavdelningen ANBUDSINBJUDAN 2013-05-07 1 (7) Upphandling av ramavtal för läs- och undersökningslampor till SLL samt ett avropsavtal för

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 Tid: 2016-05-31 13:00-16:25 Plats: Rosensalen 51 Motion om cykelmotion Diarienummer: RJL2015/432 Beslut Nämnden för Trafik, infrastruktur

Läs mer

1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per trafiksektor

1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per trafiksektor 1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per I denna bilaga ges en redogörelse för restidseffekterna av det föreslagna stomnätet jämfört med jämförelsealternativet JA fördelat på SLs er. Innehållsförteckning: SLs

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet.

Vid telefonsamtal med läkaren framkom det att man inte visste när mannen kunde få sin behandling, utan man hänvisade honom till Vårdgarantikansliet. 1 (6) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2016-03-08 P 6 PaN V1509-04817-30 V1509-05154-30 V1506-03377-59 V1507-03553-59 V1506-03254-55 V1506-03362-55 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte Antal ärenden

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun kolinspektionen Klaragymnasium AB Box 213 101 24 Stockholm Att: staffan.morner@academedia.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i

Läs mer

Felanmälan eller Arbetsorder

Felanmälan eller Arbetsorder Felanmälan eller Arbetsorder Vi har valt att separera föreningens utrymmen och utrustning och det som finns i er lägenhet. Av det skälet att föreningen står för eventuella kostnader runt gemensamma utrymmen

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Improvement Districts i Sverige?

Improvement Districts i Sverige? UMEÅ UNIVERSITET CERUM Centrum för regionalvetenskap UMEÅ UNIVERSITY CERUM Centre for Regional Science Improvement Districts i Sverige? Internationella erfarenheter av ett verktyg för hållbar stadsutveckling

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 12 september 2016

30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 12 september 2016 30 % av kommunens budget är upphandlade varor och tjänster. Är det en marknad för Dig? 1 12 september 2016 Fakta om offentlig upphandling Cirka 700 miljarder kronor per år (eller är det 800?) Kommunerna

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:36 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:17 av Lars Dahlberg och Erika Ullberg (S) om lånecyklar vid bytespunkter i SL-trafiken Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Stadgar för The Gloryfires

Stadgar för The Gloryfires Stadgar för The Gloryfires 1 Ändamål Gospelkören The Gloryfires är en fristående ideell förening vars syfte är att sjunga, musicera och utvecklas som kör. 2 Medlemskap 2:1 Medlemskap i föreningen beviljas

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING

METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING Start Syfte METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING Behov uppstår Behovs- och marknadsanalys Innovationsvänlig Val av förfarande Genomförande av Upphandling Förstudie Om oss Forum Kontakt Behov Marknadsanalys

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2016-03-15 61 Dnr 2016-000037 Svar på remiss av delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Årsmöte 14:e mars 2016

Årsmöte 14:e mars 2016 Årsmöte 14:e mars 2016 Styrelsen kallar medlemmar till årsmöte, för Rickeby samfällighetsförening, som kommer att hållas måndag den 14 mars 2016 klockan 19.00 i Åbybergskyrkan. Från klockan 18.30 serveras

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Motion om Sala 400 år

Motion om Sala 400 år SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 13 (20) Sammanträdesdatum 2016-01-19 9 Motion om Sala 400 år Dnr 2015/277-0 INLEDNING Tommy Johansson (S) och Per-Olof Rapp (S) inkom den 24 mars 2015 med rubricerad

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler

Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler Datum: 2013-04-29 Vård och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Ann Cajvert/H Direktnr: 0322-617076 Beteckning: Yttrande Harmonisering av färdtjänstregler Yttrande över Harmonisering av färdtjänstregler Ärendebeskrivning

Läs mer

Fyra myter om bostadsplaneringen

Fyra myter om bostadsplaneringen Fyra myter om bostadsplaneringen En regions attraktionskraft kan definieras som dess förmåga att locka till sig människor och företag. Genom företagen skapas en arbetsmarknad som ger förutsättningar för

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Lärotider för Stockholms skolor

Lärotider för Stockholms skolor PM 2005 RIV (Dnr 322-3465/2005) Lärotider för Stockholms skolor Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Lärotider för samtliga grund-, gymnasie- och särskolor fastställs i enlighet

Läs mer

Skrivelse från Sverigedemokraterna angående möjligheten för SLL att agera för Värtabanan genom en utsedd förhandlingsman

Skrivelse från Sverigedemokraterna angående möjligheten för SLL att agera för Värtabanan genom en utsedd förhandlingsman Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-14 LS 2015-0669 Skrivelse från Sverigedemokraterna angående möjligheten för SLL att agera för Värtabanan genom en utsedd förhandlingsman

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 17 september 2002 PE 316.369/9-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 9-23 Förslag till betänkande (PE 316.369) Manuel Pérez Álvarez Tillämpning på

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Åtvidaberg 2012-02-02 Sida 1(5) Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Plats: Grebo skolas matsal Tid: 18.30 ca 20.45 Deltagare från Grebo, Värna mm: Drygt 100 personer Övriga deltagare: Per-Ove Persson,

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik 2008-2010.

Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik 2008-2010. Kontaktperson Michael Åhström Teknik-Trafiktjänst Telefon: 08-508 272 21 michael.ahstrom@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-11-20 Upphandling av ramavtal för konsultuppdrag för konstbyggnadsteknik

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Gymnasieverksamhet för elever med hörselned-sättning/dövhet

Gymnasieverksamhet för elever med hörselned-sättning/dövhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LEDNINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) DNR 11-007/6093 2012-06-26 Till Utbildningsnämnden 2012-08-23 Gymnasieverksamhet för elever med hörselned-sättning/dövhet Förvaltningens

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Böcker och läromedel -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Böcker och läromedel -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Allmänna uppgifter upphandlar - -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1.1 Upphandlande myndighet och enheter Härnösands kommun, 212000-2403 Kramfors kommun, 212000-2429 Sollefteå

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL. 2.2. Kvalificering av anbudsgivare 2013-05-14 UPPHANDLINGSPROTOKOLL 2013-05-14 Upphandlande organisation ARBETSFÖRMEDLINGEN Anna Säwström Upphandling CAD-konstruktion inriktning mekanik Af-2013/083277 2.1. UPPHANDLINGSPROTOKOLL Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag

ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag ANBUDSUTVÄRDERING Kommunikationsnät för AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag (fortsättningsvis kallat Beställaren) har inbjudit till anbudsgivning avseende anläggande av

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Plats och tid Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Beslutande Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson (V) v ordf. Bente Ekström (C) Arnold

Läs mer

Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13. Väla Handelsområde Helsingborg

Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13. Väla Handelsområde Helsingborg Slutrapport 2010 Tillhåll 2 dpl 13 Väla Handelsområde Helsingborg Innehåll Anställda Resvaneundersökning Informationskampanjer Flyttpåsar Testresenärsprojekt Besökare Alla vägar bär till Väla Årets Julklapp

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer