Riktlinjer för. Rehabilitering. fr.o.m

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för. Rehabilitering. fr.o.m. 2009-01-01"

Transkript

1 Riktlinjer Riktlinjer för Rehabilitering fr.o.m Antagna av Samverkansgrupp, uppdaterade inför Tierps kommun TIERP Telefon:

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för vårt arbete med rehabilitering 4 Bakgrund 4 Syfte 4 Strategi 4 Förebyggande arbeten 4 Aktiviteter 5 Rehabiliteringsprocessen 5 Arbetsträning 6 Dokumentation 6 Personal och organisation 6 Resurser i rehabiliteringsarbetet 7 Rehabiliteringskedjan enligt Försäkringskassans anvisningar 8 Rehabiliteringsprocessen 9 Vår rehabiliteringsprocess 10 Inledning 10 Rehabiliteringsprocessen Sjukanmälan Föreligger rehabiliteringsskyldighet? Handlingsplan för återgång i arbete upprättas Rehabiliteringsprocessen avslutas pga. att inget rehabiliteringsbehov föreligger Rehabiliteringsbehov föreligger Rehabiliteringsmöten Förslag på rehabiliteringsåtgärder Genomförda/Planerade rehabiliteringsåtgärder Tidsbegränsad sjukersättning Uppföljningsmöten Förstadagsintyg Arbetstagaren medverkar inte i sin rehabilitering Rehabiliteringsprocessen avslutas Återgång i arbete Rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete Återgång inte möjlig Omplacering och/eller uppsägning 15 Tidig återgång information och anvisningar 17 PRAXIS FRÅN ARBETSDOMSTOLEN 20 Bilagor Tidig återgång Sjukanmälan till chef samt uppföljning/kontakter Bilaga 1 Tidig återgång Sjukanmälan om annan än chef tar emot samtalet Bilaga 2 Tidig återgång tider för besök Bilaga 3 Historik Bilaga 4 Kallelse till Rehabiliteringsmöte Bilaga 5 Handlingsplan för återgång i arbete Bilaga 6 Uppföljningsmöte vid rehabilitering Bilaga 7 Funktions- och arbetsförmågebedömning Bilaga 8 a b. (8 b anvisningar) Avslutande av rehabiliteringsprocessen Bilaga 9 Omplaceringsutredning Bilaga 10 Förstadagsintyg Bilaga 11 Varsel om varning Bilaga 12 Varning Bilaga 13 Underrättelse om uppsägning Bilaga 14 Varsel om uppsägning Bilaga 15 Uppsägning Bilaga 16 2

3 3 REHABILITERING Riktlinjer Tierps kommun ska genom dessa riktlinjer se till att förebygga ohälsa och stödja rehabiliteringsarbetet för våra medarbetare, så att vi bidrar till att skapa en god arbetsmiljö och att verksamheten blir effektivare.

4 4 Riktlinjer för vårt arbete med rehabilitering Bakgrund För att arbeta effektivt med sjukfrånvaro och rehabilitering behövs gemensamma riktlinjer. Riktlinjerna ska främja personalens hälsa, gynna arbetsmiljön samt underlätta arbetet med individrelaterad rehabilitering. Allt större vikt läggs på den enskilde att ta ansvar för sin egen hälsa och för att uppnå detta är det viktigt att arbetsgivaren ger bra förutsättningar. Arbetsmarknaden ställer stora krav på att arbetsgivaren och arbetstagare bedriver en aktiv rehabilitering. Syfte Tierps kommun ska genom dessa riktlinjer se till att förebygga och stödja rehabiliteringsarbetet för våra medarbetare, så att vi bidrar till att skapa en god arbetsmiljö och att verksamheten blir effektivare. Strategi Riktlinjerna är gemensamma för hela organisationen. Alla medarbetare får ett gemensamt grunddokument som präglas av tydlighet och som kan vara ett stöd i rehabiliteringsarbetet. Kommunens arbete utgår från metoden Tidig återgång. Metoden beskrivs närmare i Vår rehabiliteringsprocess. Mål Den som drabbats av nedsatt arbetsförmåga eller riskerar att göra det, ska få stöd och hjälp att återvinna eller upprätthålla arbetsförmågan så långt det är möjligt. Arbetet organiseras så att det ger möjligheter för alla medarbetare att ta ansvar för sin hälsa. Alla medarbetare ska ha kännedom om dessa riktlinjer. Förebyggande arbeten Rehabiliteringsarbetet bygger på nyckelbegreppen förebygga och aktivera. Att förebygga är naturligtvis det viktigaste. En god förutsättning för en lyckad rehabilitering är att arbetsplatsen präglas av en positiv människosyn och tro på den enskilde individens möjligheter. Andra förutsättningar för en lyckad rehabilitering är att chefens förhållningssätt visar att det är lika viktigt att förebygga brister som att avhjälpa dem som redan har uppkommit. I det förebyggande arbetet är det viktigt att medarbetarens egen bedömning av påfrestningar i arbetssituationen beaktas.

5 5 Aktiviteter Det är viktigt att alla medarbetare och chefer lär sig att upptäcka och reagera på tidiga varningssignaler, exempelvis hög korttidsfrånvaro, vantrivsel och relationsproblem. Viktiga grundelement för välbefinnande är inflytande, ansvar och tillgång till information. Möjligheterna till återgång i arbetet blir större om tidiga insatser sätts in. Chefen ansvarar för kontinuerlig kontakt med medarbetare som är sjukskrivna. Man kan t ex bjuda in till informationsmöten, arbetsplatsträffar och erbjuda aktiviteter hos företagshälsovården när medarbetaren är i sådan kondition att han/hon kan komma. Rehabiliteringsprocessen Det första steget i rehabiliteringsprocessen är att kartlägga medarbetarens eventuella behov av rehabilitering. Detta görs genom en Handlingsplan för återgång i arbete (se bilaga 6). Denna handlingsplan ersätter den tidigare rehabiliteringsutredningen. Handlingsplanen ska kartlägga orsakerna till arbetsförmågans nedsättning. Den ska också visa vilka åtgärder som behövs för att medarbetaren ska kunna återgå i arbete. Handlingsplanen för återgång i arbete används när sjukfrånvaron beräknas pågå >fyra veckor i följd, vid hög korttidsfrånvaro eller när medarbetaren själv begär det. Handlingsplanen ska genomföras i samråd med berörd arbetstagarorganisation, om medarbetaren begär det. I de fall en Handlingsplan för återgång i arbete inte bedöms vara nödvändig, ska detta meddelas till personalenheten. Om medarbetaren själv begär det, kan Handlingsplanen för återgång i arbete upprättas av någon annan representant för arbetsgivaren än chefen. Chefen fortsätter, trots detta, att vara ansvarig. Handlingsplanen för återgång i arbete görs tillsammans med medarbetaren och kan exempelvis innehålla sjukdomsbesvär pågående medicinska åtgärder arbetsmiljömässiga faktorer t ex arbetsplatsens utformning arbetsuppgifter arbetsmetoden arbetstider arbetsresor anpassning av arbetsplatsen utbildning sociala faktorer När Handlingsplanen för återgång i arbete är klar skickas den till personalenheten samt i förekommande fall till företagshälsovården.

6 6 Arbetsträning Försäkringskassan deltar i och godkänner planering av arbetsträning. Innan arbetsträning börjar ska nedanstående frågor diskuteras med medarbetaren och i samverkan med företagshälsovården. Vilket är syftet med arbetsträningen (återgång i ordinarie arbete, återgång i annat arbete eller som rent social träning)? Vilka är arbetsuppgifterna och i vilken omfattning ska de utföras? Vilka är arbetstiderna? Hur länge ska träningen pågå? Vem ska vara handledare? Vad händer efter arbetsträningen? Vem ansvarar för kostnader och uppföljning? Det är viktigt att arbetsträningen föregås av saklig information till alla berörda. Då är det lättare att uppnå positiva attityder, förståelse och kamratstöd. Diskutera med medarbetaren vilken information som ska lämnas och på vilket sätt. Dokumentation Chefen för anteckningar som är av betydelse i rehabiliteringen, så att inga oklarheter uppstår i efterhand. Dokumenterade överenskommelser stäms av med medarbetaren, som signerar dokumentationen. Anteckningar och andra handlingar förvaras på ett ur sekretessynpunkt betryggande sätt. Sekretess Sekretessen i rehabiliteringsverksamheten regleras i Sekretesslagen 7 kap 11. Personal och organisation Ansvar för arbetet med rehabilitering framgår av upprättade dokument för delegering av arbetsmiljöuppgifter. Chefer har ansvar för att initiera och vidta rehabiliteringsåtgärder. Det innebär bl. a att varje chef måste ha kunskap om rehabiliteringslagstiftningen, dvs. - Lagen om allmän försäkring (AFL) - Arbetsmiljölagen (AML) - Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling AFS 1994:01 (Arbetsanpassning och rehabilitering) samt AFS 2001:01 (Systematiskt arbetsmiljöarbete). Ansvaret innebär dessutom att klargöra i budgeten inom varje block/enhet, område eller avdelning, vilka resurser som kan finnas för rehabiliteringsåtgärder och friskvårdsaktiviteter se till att det finns rutiner för tidiga kontakter med sjukskriven personal se till att det finns rutiner för undersökning av rehabiliteringsbehov, för uppföljning och utvärdering av insatserna se till att organisatoriska gränser inte hindrar en effektiv rehabilitering klargöra att rehabilitering inte kan väljas bort. Kraven som ställs på den enskilde ska vara rimliga i förhållande till dennes situation.

7 7 Resurser i rehabiliteringsarbetet När chefen eller medarbetaren behöver hjälp med att avgöra vilka rehabiliteringsåtgärder som behöver vidtas, finns följande resurser: företagshälsovården stöd från personalenheten försäkringskassans rehabiliteringshandläggare kontakter inom hälso- och sjukvård. Även den fackliga organisationen är många gånger en stödjande part i diskussionerna. Om möjlighet till rehabiliteringsåtgärder inte finns eller om arbetsgivaren har vidtagit fastställda rehabiliteringsåtgärder, och det är klart att arbetstagaren inte kan utföra arbetsuppgifter som finns hos arbetsgivaren, kan det föreligga saklig grund för uppsägning.

8 8 Rehabiliteringskedjan enligt Försäkringskassans anvisningar Fortsatt hjälp och stöd från arbetsgivare och Arbetsförmedlingen för återgång till någon form av arbete Sjukpenning betalas ut om man inte kan återgå till de vanliga arbetsuppgifterna Sjukpenning betalas ut om man inte kan återgå till någon arbetsuppgift hos nuvarande arbetsgivare** Sjukpenning betalas ut om man inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden*** Vid nedsatt arbetsförmåga efter 12 månaders sjukskrivning kan förlängd sjukpenning beviljas efter ansökan Dag 1-90 Dag Dag * Den sjukskrivne har rätt till ledighet för att söka och pröva annat arbete ** Vid särskilda skäl kan detta gälla längre än 6 månader *** Vid allvarliga sjukdomar kan sjukpenning (efter ansökan) betalas ut längre än 12 månader Personalenheten Sara S, Lotta W

9 9 Rehabiliteringsprocessen FLÖDESSCHEMA Sjukanmälan Enligt Tidig återgång Dag 1 till närmaste chef/annan (obs! närmaste chef återkommer senast dag 2). Boka tid för första mötet (använd kontaktformulär). Första möte (enligt Tidig återgång fr.o.m. dag 8 och senast 14 dgr efter sjukanmälan) Handlingsplan för återgång i arbete upprättas av chef och arbetstagare Tidig återgång vid sjukskrivning > 4 v Vid upprepad korttidsfrånvaro Om arbetstagaren begär det Uppföljning använd avsedd blankett Enligt Tidig återgång - Dag 2-7 Frisk Rehabiliteringsåtgärder (för Tidig återgång under dag 8-14) Anm. via mail/telefon till företagshälsovård för ev. helhetsbedömning (tid hos företagsläkare, sjukgymnast, beteendevetare och psykolog). Facklig organisation kontaktas ev. Enskilda besök Företagshälsovårdens helhetsbedömning (redovisas skriftligt) Tiderna för enskilda besök samt rehabiliteringsmöte Tiderna meddelas chef/arbetsledare och fvb. medarbetaren. Rehabiliteringsmöte/uppföljning Enligt Tidig återgång senast ca 5 veckor efter anmälan - Rehabiliteringsmöte Arbetstagaren Arbetsgivaren Företagshälsovården Ev. facklig organisation Ev. försäkringskassan Det som beslutas på mötet dokumenteras och undertecknas av arbetstagaren och arbetsgivaren. Uppföljningsmöten (samma deltagare) Återgång till ordinarie arbete inte möjlig Omplaceringsutredning enligt 7 2 st LAS Inventering av samtliga lediga tjänster inom kommunen. Rehabiliteringsprocessen avslutas Nytt rehabiliteringsmöte med samma deltagare. Resultatet dokumenteras. Ev. Funktions- och arbetsförmågebedömning Återgång i arbete på hel- eller deltid Finns alternativ som stämmer överens med kvalifikationer och kompetens? Nej Uppsägningsbesked Ja Varsel och underrättelse om uppsägning ( 2-månadersregeln ) Nytt anställningsavtal skrivs Uppsägningstid Anställningen avslutas

10 10 Vår rehabiliteringsprocess Nedan följer en beskrivning hur rehabiliteringsprocessen genomförs. Den grundar sig på rekommendationer från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Inledning Arbetsgivaren har, enligt lagen om allmän försäkring (AFL) och arbetsmiljölagen (AML), ett ansvar för att en arbetstagare som drabbats av skada eller sjukdom får del av de rehabiliterings- och anpassningsåtgärder som behövs för att arbetstagaren ska kunna fortsätta att arbeta. Ytterligare bestämmelser om arbetsgivarens skyldighet att anpassa arbetsplatsen finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter 2001:1 och AFS 1994:1 samt lagen om (1999:132) om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av funktionshinder. Syftet med arbetsgivarens Handlingsplan för återgång i arbete är att arbetstagaren så fort som möjligt ska återgå i ordinarie arbete. Det föreligger ingen skyldighet att utvidga verksamheten för att skapa nya arbetsuppgifter åt arbetstagaren. Arbetsgivarens handlingsplan för återgång i arbete ska inte förväxlas med försäkringskassans allmänna åliggande att rehabilitera sjuka/sjukskrivna medborgare. Tidig återgång I kommunen används processen Tidig återgång. Processen innebär att, i ett tidigt skede och med olika åtgärder, försöka minska risken för en långtidssjukskrivning. Rutiner För att uppfylla sitt ansvar vad gäller rehabilitering och arbetsanpassning är det viktigt att arbetsgivaren har en fastlagd process, med tydlig struktur, som samtliga berörda aktörer (chef, arbetstagare, personalorganisation, företagshälsovård och försäkringskassa) är väl förtrogna med. På så vis vet alla berörda vad som gäller, vad som kan förväntas och krävas av såväl arbetsgivare som arbetstagare. Detta är avgörande för att lyckas med rehabiliteringsarbetet och för att arbetstagaren ska kunna återgå i arbete.

11 11 Rehabiliteringsprocessen Nedan följer den rehabiliteringsprocess som arbetsgivare och arbetstagare ska följa. Rehabiliteringsprocessen beskrivs på följande sätt: 1. Sjukanmälan 2. Föreligger rehabiliteringsskyldighet? 3. Handlingsplan för återgång i arbete upprättas 4. Rehabiliteringsprocessen avslutas pga. att inget rehabiliteringsbehov konstaterats 5. Rehabiliteringsbehov konstateras 6. Helhetsbedömning görs via företagshälsovården 7. Rehabiliteringsmöte 8. Förslag på rehabiliteringsåtgärder 9. Genomförda rehabiliteringsåtgärder 10. Tidsbegränsad sjukersättning 11. Uppföljningsmöten 12. Förstadagsintyg 13. Arbetstagaren medverkar inte i sin rehabilitering 14. Rehabiliteringsprocessen avslutas 15. Återgång i arbete 16. Återgång inte möjlig 17. Omplacering och/eller uppsägning Sjukanmälan Arbetstagare sjukanmäler sig till närmaste chef. (Se även sidorna Tidig återgång). 2. Föreligger rehabiliteringsskyldighet? Om en eller flera av punkterna nedan är uppfyllda inträder arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet. Om sjukskrivningen beräknas pågå > 4 veckor påbörjas rehabiliteringsprocessen så snart som möjligt enligt Tidig återgång. Tidig återgång innebär att en planering påbörjas för att arbetstagaren i ett tidigt skede ska kunna återgå till ordinarie arbete. PA-konsulterna kontaktar berörd chef när sjukskrivningen överförs till Försäkringskassan (dag 15). Upprepad korttidsfrånvaro (> 6 ggr de senaste 12 månaderna) Den anställde begär det själv

12 12 3. Handlingsplan för återgång i arbete upprättas När någon av orsakerna under avsnitt 1 konstateras kallar rehabiliteringsansvarig chef arbetstagaren till ett samtal för att undersöka om behov av rehabilitering finns. Arbetstagaren ska upplysas om att rehabiliteringsprocessen i och med detta samtal påbörjas. Processen och dess mål presenteras för arbetstagaren så att denne får vetskap om arbetsgivarens policy i rehabiliteringsfrågor och vad denne kan förvänta sig. Vid detta samtal ska Handlingsplan för återgång i arbete (Bilaga 6) fyllas i. Kopia på handlingsplanen skickas till PA-konsulterna och vid behov till företagshälsovården (beställningsunderlag). 4. Rehabiliteringsprocessen avslutas pga. att inget rehabiliteringsbehov föreligger Om arbetstagaren och arbetsgivaren kommer fram till att det inte finns behov av rehabilitering kan arbetstagaren återgå i arbete och arbetsgivaren ska avsluta rehabiliteringsprocessen. Observera att avslutet (blankett 9) ska vara formellt och en kopia ska förvaras i personakten på personalenheten Rehabiliteringsbehov föreligger Om arbetsgivaren och arbetstagaren kommer fram till att behov av rehabiliteringsinsatser finns, kontaktar arbetsgivaren företagshälsovården för ev. helhetsbedömning, handlingsplanen mailas/bifogas. Arbetsgivaren kontaktar, om arbetstagarens samtycker, berörd facklig organisation. Eventuellt behandlande läkare bör kontaktas av arbetstagaren så att företagshälsovården kan få tillgång till journalhandlingar. 7. Rehabiliteringsmöten Det första rehabiliteringsmötet sker efter företagshälsovårdens bedömning, arbetstagaren kallas av chef/företagshälsovård. Försäkringskassan bereds också möjlighet att delta. PA-konsult samt den fackliga organisationen kan också närvara. Helhetsbedömningen ska redovisas skriftligt. Arbetstagaren kan avsäga sig sitt fackliga stöd om han/hon så önskar, det ska i så fall dokumenteras. Utifrån den medicinska diagnosen och de närvarandes kompetensområde bestäms vilka rehabiliteringsåtgärder som ska vidtas för återgång i arbete. Går det inte att komma överens beslutar arbetsgivaren. Vid dokumentation använd blankett 7.

13 13 8. Förslag på rehabiliteringsåtgärder 1. Fortsatt sjukskriven 2. Återgång i arbete Den 3:e vägen - se nedan Tierps kommun har som policy att en sjukskriven arbetstagare ska kunna återgå i arbete så snart som möjligt, på hel- eller deltid. Sjukskrivning på deltid är att föredra framför sjukskrivning på heltid. Det finns dock tillfällen då inget av dessa alternativ är möjligt eller lämpligt. Då kan andra alternativ vara möjliga, t ex arbetsträning (med rehabiliteringsersättning) eller studier med förmånliga studiemedelslån från CSN. Villkoren för alternativen får bedömas utifrån varje individ. Den 3:e vägen kan bl.a. innebära: Arbetsträning på annan plats (sker i samråd med försäkringskassan) 1.Inom kommunen, fast i annat block/enhet 2.Hos annan arbetsgivare Vuxenutbildning i olika former Söka nytt arbete hos annan arbetsgivare 9. Genomförda/Planerade rehabiliteringsåtgärder Vilka åtgärder som ska vidtas dokumenteras i Handlingsplan för återgång i arbete - tydligt angivna och tidsbestämda. I handlingsplanen rekommenderas även att tider för uppföljningsmöten anges. Arbetsgivaren och arbetstagaren undertecknar gemensamt handlingsplanen. En funktions- och arbetsförmågebedömning (bilaga 8) kan göras för att tydliggöra arbetstagarens arbetsuppgifter, i vilken omfattning arbetstagaren kan utföra dessa och möjlighet till arbetsanpassning. Den görs så fort det finns skäl att tro att arbetstagaren kan återgå i arbete utan anpassning. Arbetsgivaren gör bedömningen men i samverkan med arbetstagare och företagshälsovård. Försäkringskassan har fasta tidpunkter för sin bedömning av arbetsförmågan (se rehab-kedjan). För sin bedömning kan de begära in uppgifter från arbetstagaren och arbetsgivaren. En funktions- och arbetsförmågebedömning samt handlingsplan kan då utgöra underlag för Försäkringskassans bedömning.

14 10. Tidsbegränsad sjukersättning Ca sex månader innan ett beslut kring tidsbegränsad sjukersättning omprövas ska den sjukskrivne hänvisas till företagshälsovården för helhetsbedömning. 14 Efter genomförd helhetsbedömning kallar chefen till uppföljningsmöte där den sjukskrivne, företagshälsovården, chefen, försäkringskassan och PA-konsulten deltar. Med helhetsbedömningen som underlag blir det lättare att skapa en handlingsplan för framtiden och fortsatt arbete. 11. Uppföljningsmöten Insatserna startar och under genomförandet hålls uppföljningsmöten (se blankett 7). Eventuella omprioriteringar görs vid behov. Efter 3 6 månader måste handlingsplanen vara genomförd. Tiden kan dock variera beroende på behovet hos den sjukskrivne. Observera även försäkringskassans tidsplan. 12. Förstadagsintyg Av AB 6 kap 28, mom. 2, framgår att arbetsgivaren kan begära att medarbetaren ska lämna läkarintyg fr.o.m. första sjukdagen, s.k. förstadagsintyg (bilaga 11). Användningen av förstadagsintyg ska i detta sammanhang ses som en del av en rehabiliteringsprocess och nyttjas först efter en bedömning i det enskilda fallet. Det kan t.ex. aktuellt vid upprepad korttidsfrånvaro Kan medarbetaren inte visa läkarintyg som styrker nedsatt arbetsförmåga första sjukdagen har han/hon inte rätt till sjuklön enligt lag eller avtal. För intygen gäller bestämmelser om sekretess, enligt 7 kap 11 sekretesslagen. Beslut om förstadagsintyg ska ske i samarbete med personalavdelning och företagshälsovård. Intyget utfärdas av företagshälsovården. 13. Arbetstagaren medverkar inte i sin rehabilitering När Handlingsplan för återgång i arbete upprättas innebär det att arbetstagaren ska medverka i sin egen rehabilitering. Om så inte sker, kan arbetsgivaren kräva detta, till hjälp finns blanketten varning (blankett 13). Innan dess rekommenderas dokumenterade samtal och uppföljningssamtal (med underskrift av båda parter) Kopia av varning skickas till berörd facklig organisation. Innan varningen ges ska facklig organisation få varsel om varningen, detta ska senast sju (7) kalenderdagar före utdelandet (Blankett 12). Om arbetstagaren, utan godtagbara skäl, inte medverkar i sin rehabilitering eller avbryter rehabiliteringen i förtid anses rehabiliteringen vara fullgjord och kan avslutas. Exempel på att arbetstagaren inte medverkar kan vara att han/hon inte kommer till möten, vägrar gå till företagshälsovården eller avbryter arbetsträning. Om arbetstagaren inte medverkar i sin rehabilitering kan det leda till uppsägning pga. personliga skäl.

15 Rehabiliteringsprocessen avslutas Arbetsgivarens rehabiliteringsprocess avslutas på ett formellt sätt. Detta görs lämpligen genom att arbetsgivaren kallar samtliga berörda parter till ett nytt möte. Vid detta möte går arbetsgivaren igenom samtliga åtgärder som vidtagits under utredningen samt redogör för hur dessa utfallit. Detta utmynnar i ett ställningstagande huruvida arbetstagaren har nedsatt arbetsförmåga eller inte, t ex efter bedömning av arbetsträning och läkarintyg. Även arbetstagarens egen inställning bör dokumenteras. För beskrivning av detta kan en Funktions- och arbetsförmågebedömning bifogas. Därefter förklarar chefen rehabiliteringsprocessen vara avslutad. Använd blanketten Avslutande av rehabiliteringsprocess (blankett 9). Avslutet skickas till personalenheten. 15. Återgång i arbete Har arbetstagaren arbetsförmåga av betydenhet ska arbetstagaren återgå till sitt ordinarie arbete. Placering på annat arbetsställe kan komma att ske. 16. Rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete Fr.o.m finns rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete. Syftet är att underlätta för sjukskrivna att återgå till arbete. Ledighetslagen utgör ett led i den rehabiliteringskedja med fasta hållpunkter som regeringen beslutat (se cirkulär 08:40). Lagen är i princip tvingande till arbetstagarens förmån. För fullständig text och villkor för ledigheten se Svenska Kommunförbundets cirkulär 8:49. Kontakt kan även tas med PA-konsult eller personalchef. 18. Återgång inte möjlig Har försäkringskassan bedömt att arbetstagarens arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt och återgång i arbete inte är möjlig kan arbetsgivaren överväga uppsägning pga. personliga skäl/förhållanden. 18. Omplacering och/eller uppsägning Innan arbetsgivaren säger upp arbetstagare pga. personliga skäl/förhållanden måste arbetsgivaren undersöka om det finns någon omplaceringsmöjlighet enligt LAS 7:2. En omplaceringsutredning görs på följande sätt: Arbetsgivaren gör två sökningar (med en veckas mellanrum) över samtliga vakanser (tillsvidaretjänster) i kommunen. Sökningarna görs både via kommunens interna och externa hemsida. Arbetsgivaren ska sedan noggrant redovisa vilka lediga tjänster som finns.

16 Under förutsättning att arbetstagaren innehar de tillräckliga kvalifikationerna, är arbetsgivaren skyldig att omplacera arbetstagaren till tjänsten. 16 Omplaceringsutredning (blankett 10) och resultatet ska dokumenteras. Om ingen omplaceringsutredning gjorts finns inte heller saklig grund för uppsägning. Omplacering kan bara ske till ledig tjänst (tillsvidaretjänster), det finns inga krav på arbetsgivaren att skapa en ny tjänst. Observera kompetens- och kvalifikationskrav för vakant tjänst (se även ovan). Om det finns lediga vikariat kan de komma att tas i anspråk under ev. uppsägningstid. Vid en omplacering skrivs nytt anställningsavtal. Underrättelse och varsel om ev. uppsägning måste ske senast två (2) månader efter rehabiliteringsprocessens avslut.

17 17 Tidig återgång information och anvisningar DAG 1 Information Sjukanmälan görs till närmaste chef. Om detta inte är möjligt, är det viktigt att den som tar emot sjukanmälan fyller i kontaktformuläret för att chefen så snart som möjligt ska kunna höra av sig till den sjuke. Denna kontakt ska ske senast dag 2. Samtalet mellan chef och medarbetare bör innehålla en gemensam överenskommelse och hur den fortsatta kontakten ska ske. Initiativet och ansvaret för detta ligger hos chefen. Chefen bör också vara tydlig med hur rutinen vid sjukskrivning ser ut: - fortlöpande kontakt - första mötet inom 14 dagar - möjlighet till återgång eller annan aktivitet erbjuds under hela första perioden (social kontakt) - upplysa om möjlighet till medverkan av facklig organisation. Medarbetaren är inte skyldig att uppge sjukskrivningsorsak, behandlingsupplägg eller när återgång till arbetet kan bli aktuellt. Dessa fakta är dock oftast av stor betydelse för planeringen och kommer oftast spontant och är inte kontroversiellt. Chefen bör också tydligt informera om att alla sjukskrivningsoch rehabiliteringshandlingar ses som sekretesshandlingar och hanteras därefter.

18 18 Inför första mötet (senast 14 dagar efter sjukskrivningstillfället) Medarbetaren bör ha funderat kring stöd och hjälp denne kan tänkas behöva i arbetsåtergången/rehabiliteringen. T.ex.: Vad ska ske för att arbetstagaren ska återgå till arbetet eller komma igång? Chefen bör utifrån vad hon/han vet om medarbetaren, fundera igenom vilka förändringar som kan göras omgående och på lång sikt för att underlätta arbetsåtergången. Det är viktigt att både chef och medarbetare är förberedda inför mötet. Chefen bör påminna medarbetaren om detta. Första mötet Handlingsplan för återgång i arbete - Handlingsplan för återgång i arbete (blankett 6) upprättas. Exempel på frågor: * Hur ser medarbetaren på framtiden och sin egen arbetsåtergång? * Vad behövs för att återgå till arbetet? * När kan det bli aktuellt att börja arbeta? * Till vilken grad ska arbetet återupptas? * Planering framåt/gemensam överenskommelse - vad ska arbetstagaren göra, t ex - vad ska chefen göra, t ex * Tid för nästa möte * Medarbetare och chef får kopia på dokumentationen Social aktivering Besök på arbetsplatsen Prata med arbetsgruppen Förbereda arbetsåtergång Mötet bör ske i en lugn och ostörd miljö, beräkna ca 1 timme. Utgångspunkten är att aktivera medarbetarens egna funderingar kring vad som skulle underlätta återgång till arbetet. Det är viktigt att överenskommelsen känns meningsfull för både medarbetare och chef. Den bör vara konkret, realiserbar och tidsbestämd. Bestäm också tid för uppföljning och utvärdering.

19 19 UTREDNINGSTIDER Anvisningar Personer som är sjukskrivna > 4 veckor anmäls till företagshälsovården senast 2:a sjukskrivningsveckan. Vid kontakten klargörs tydlig frågeställning inför rehabiliteringen. Anmäl via e-post/telefon till följande kontaktperson: Företagssköterska Eva Falkner, tfn eller , eva.falkner@lanshalsan.com. Chefen bör ange telefonnummer och tid när de lättast kan nås. Chefen kontaktas snarast och tider till företagsläkaren, sjukgymnast och beteendevetare bokas. Även tiden för rehabiliteringsmötet (inom 2-3 v) bokas. Chefen förmedlar tiderna till medarbetaren. Helhetsbedömning Efter de enskilda besöken träffas företagsläkare, sjukgymnast och beteendevetare för helhetsbedömning. Där belyses möjligheter och hinder utifrån de tre kontakterna, helhetsbedömningen dokumenteras skriftligt. Rehabiliteringsmöten Veckan därpå sker rehabiliteringsmötet med företagsläkare, arbetsgivare och medarbetare, eventuellt kan även försäkringskassehandläggare, sjukgymnast och/eller beteendevetare delta. Intern PA-konsult kan också delta. Vid rehabiliteringsmötet uppdaterar arbetsgivaren ev. tidigare upprättade Handlingsplan för återgång i arbete (skriftlig), den blir sedan grund för den fortsatta processen. De enskilda mötena och rehabiliteringsmötena äger rum i Länshälsans lokaler, Gula Villan (infart från Bergsgatan), Tierp. Parkering finns vid Vårdcentralens huvudingång. Länshälsan tillhandahåller följande resurser: Beteendevetare: Företagsläkare Företagssköterska Leg. Psykolog Sjukgymnast: Arne Zetterberg och Helene Jonzon Åsa Hagberg-Englund Eva Falkner Christian Ingerholt Boel Källsmyr Samtliga kan nås via tfn eller eller lanshalsan@lanshalsan.com Kommunens PA-konsulter: Ann-Charlotte Westman (lotta.westman@tierp.se) Hanna Adlerteg (hanna.adlerteg@tierp.se) Kommunens personalchef Sara Svanfeldt (sara.svanfeldt@tierp.se)

20 PRAXIS FRÅN ARBETSDOMSTOLEN Omfattningen av arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet AD 1993 nr 96 (Stockholms läns landsting) Arbetsgivarens ansvar kan inte sträcka sig längre än att medverka till sådana åtgärder som syftar till att arbetstagaren ska kunna komma tillbaka till denne. AD 1997 nr 39 (Posten) Arbetsdomstolen uttalade att det inte finns någon skyldighet att rehabilitera arbetstagaren till arbete hos annan arbetsgivare. AD 1997 nr 115 (Perstorps kommun) Cirk 1997:84 Ett vårdbiträde saknade av medicinska skäl möjlighet att fortsätta det arbete hon anställts för. Ett flertal åtgärder för att utreda vilka arbetsuppgifter som var lämpliga för arbetstagaren med hänsyn till hennes skada hade skett. Arbetstagaren hade bland annat arbetsprövat på flera arbetsplatser, fått vissa tekniska hjälpmedel samt erbjudits utbildning. Arbetsdomstolen konstaterade att det inte fanns någon skyldighet att utvidga organisationen. De arbeten som var lediga vid uppsägningstillfället var inte lämpliga och det var därför inte möjligt att omplacera henne till dessa. Ytterligare anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder skulle inte ha medfört att arbetstagaren kunde beredas fortsatt arbete hos arbetsgivaren. Uppsägningen var sakligt grundad. AD 2003 nr 44 (Linjebuss) En busschaufför kunde av medicinska skäl inte längre inneha körkort för buss och stod därför inte till förfogande för det arbete han anställts för. Arbetsdomstolen uttalade att det föreligger skyldighet att ta ställning till rehabiliteringsinsatser även om arbetstagaren inte är medicinskt färdigbehandlad. Det var antagligt att bolagets underlåtenhet i rehabiliteringshänseende lett till att bolaget var sämre förberett för arbetstagarens återkomst till arbetet än vad som skulle varit fallet om bolaget hade vidtagit vederbörliga åtgärder. Det räckte inte att undersöka förekomsten av lediga befattningar. Det förelåg också en skyldighet att undersöka möjligheterna att genom viss omorganisation, i första hand genom omfördelning av arbetsuppgifterna, finna sysselsättning åt arbetstagaren. AD 2006 nr 57 (Posten) Domstolen uttalade att det inte fanns någon skyldighet att låta arbetstagaren arbetsträna eftersom en sådan arbetsträning ändå inte hade kunnat leda till fortsatt anställning hos arbetsgivaren.

21 Arbetstagarens skyldighet att medverka AD 1993 nr 96 (Stockholms läns landsting) En arbetstagare hade bestämt sig för att återgå i arbete på halvtid men vägrade infinna sig för arbete på den arbetsplats som arbetsgivaren anvisat. Om en arbetstagare utan giltigt skäl vägrar att delta i en rehabilitering måste dennes handlande, enligt Arbetsdomstolen, få den effekten att arbetsgivaren får anses ha fullgjort sitt rehabiliteringsansvar. 21 AD 1999 nr 26 (Institutet för optisk forskning) En forskare hade sagts upp från sin anställning med hänvisning till att hans arbetsförmåga var varaktigt nedsatt på grund av sjukdom. Forskaren, som led av psykisk sjukdom, hade då under en följd av år varit sjukskriven och sedermera även uppburit sjukbidrag. Arbetsgivaren hade i stort sett helt saknat information om arbetstagarens hälsostatus. Som en följd av att arbetstagaren vid de kontakter som förevarit inte velat medverka till att arbetsgivaren fått ta del av läkarutlåtanden om honom har arbetsgivaren således inte haft tillgång vare sig till information om närmare vilken sjukdom som arbetstagaren lidit av, vilken medicinsk rehabilitering som pågått eller hur prognosen för framtiden sett ut. Förutsättningarna för arbetsgivaren att kunna klarlägga och göra en bedömning av vilka rehabiliteringsinsatser som behövts för att arbetstagaren skulle kunna återgå i arbete hos arbetsgivaren måste därigenom anses ha väsentligen försvårats. Även om arbetstagarens ovilja att låta arbetsgivaren ta del av relevant information i sig skulle vara sjukdomsrelaterad, som arbetstagarparten har hävdat i målet, måste bedömningen av de insatser som arbetsgivaren gjort beträffande arbetstagaren ändå göras mot bakgrund av att arbetsgivaren rent faktiskt saknat denna information. Uppsägningen var sakligt grundad. AD 1998 nr 67 (Botkyrka kommun) En kommun hade lämnat sju skilda erbjudanden om arbete som innebar mer eller mindre beaktansvärda försöka att bereda arbetstagaren ett arbete som var anpassat till hennes situation. Kommunen kände sig mycket osäker i frågan om hur en lämplig arbetsplacering skulle vara beskaffad. När arbetsgivaren på grund av arbetstagarens bristande medverkan inte fick svar på om fyra föreslagna alternativa arbetsplaceringarna var godtagbara konstaterade domstolen att det inte kunde begäras av kommunen att driva rehabiliterings- och omplaceringsförsöken vidare. Rehabiliteringsansvaret var fullgjort och uppsägningen sakligt grundad. AD 2001 nr 59 (Uddevalla kommun) Cirk 2001:99 En lönebidragsanställd vaktmästare hade vid flera tillfällen varit alkoholpåverkad på arbetsplatsen och hade vid flera tillfällen utan att kunna förete läkarintyg varit frånvarande och då druckit alkohol. Han hade fått lämna två arbetsplatser med anledning av sitt beteende där. Enligt arbetsdomstolen förelåg rehabiliteringsbehov såväl avseende arbetstagarens psykiska tillstånd som för alkoholbruket. Av utredningen stod klart att kommunen under i stort sett hela arbetstagarens anställningstid verkat för att han skulle ta emot vård- och rehabiliteringsåtgärder. Dessa har dock avvisats. Utan arbetstagarens medverkan har kommunen enligt Arbetsdomstolen uppenbarligen inte kunnat göra något mer för honom. Eftersom flera omplaceringar tidigare genomförts utan att arbetstagarens beteende förändrats fanns inte heller skäl att omplacera honom. Det fanns ingen anledning att ta någon särskild hänsyn till att lönebidrag utgick när det rörde sig om misskötsamhet. Uppsägningen var sakligt grundad. AD 2006 nr 11 (Hudiksvalls kommun) Cirk 2006:46 Arbetstagaren hade genom att avbryta planerade studier och på eget initiativ ändra inriktning på studierna, inte medverkat i sin rehabilitering på sätt som kunde krävas av honom. Kommunen ansågs därför ha fullgjort sina skyldigheter avseende rehabiliteringen.

22 Arbetsförmågebedömning AD 2002 nr 32 (Räddningstjänsten Östra Skaraborg) Arbetsdomstolen konstaterade att arbetstagaren sagts upp när han inte längre kunde utföra en mindre del av sitt arbete. Det var inte visat i målet att arbetstagaren skulle ha saknat förmåga att utföra övriga arbetsuppgifter som ankommer på en brandman. 22 AD 2006 nr 90 (P.T Rostfria och Mek AB) En arbetstagare saknade förmåga att utföra sitt arbete som svetsare. Arbetstagarens arbetsförmåga till det arbetet var varaktigt nedsatt. Eftersom arbetsgivarens rehabiliteringsarbete i huvudsak varit inriktat på att medverka till åtgärder som skulle kunna leda till arbete hos annan arbetsgivare konstaterade Arbetsdomstolen att det förelåg osäkerhet i frågan om vilka arbetsuppgifter eller arbetsmoment som arbetstagaren klarade av att utföra eller inte klarade av att utföra. Det var således oklart om det var möjligt att efter arbetsträning, anpassning av arbetsuppgifter och med tekniska hjälpmedel öka arbetsförmågan så att arbetstagaren kunde utföra arbete av betydelse. En utredning av arbetsförmågan hade kunnat krävas av bolaget. Arbetsgivaren hade således inte visat saklig grund för uppsägning. Skyldigheten att anpassa arbetet AD 2006 nr 57 (Posten) Ej skyldig att omfördela arbetsuppgifter om det därigenom finns risk för skada hos andra arbetstagare. AD 1993 nr 42 ( Vita fingrar ) Arbetsgivaren har ingen skyldighet att utvidga verksamheten för att kunna förse arbetstagarna med arbetsuppgifter. AD 2001 nr 92 (HSB) En HSB-förening sade upp en fastighetsskötare som på grund av astma inte kunde utföra städarbete. Städarbetet omfattade 10 % av hans arbetstid. Arbetsdomstolen fann, bland annat mot bakgrund av att arbetsgivaren måste vidta alla åtgärder som det är skäligt att kräva av honom för att anställningen ska bestå, att arbetsgivaren i vart fall borde ha prövat och utvärdera om det genom omfördelning av arbetsuppgifterna mellan fastighetsskötarna (totalt fem) kunnat lösa situationen utan uppsägning. AD 2002 nr 32 (Räddningstjänsten Östra Skaraborg) Cirk 2002:38 En heltidsanställd brandman, med mer än 30 års anställning, uppfyllde inte de krav på fysisk förmåga som en brandman måste uppfylla för att få utföra rök- och kemdykning. Han hade dock en prestationsförmåga som bedömdes som normal för åldern. Nedsättningen av arbetsförmågan avsåg endast en mindre del av arbetet som brandman. Arbetsgivaren kunde inte visa att han skulle ha saknat förmåga att utföra övriga arbetsuppgifter som ankommer på en brandman. Räddningstjänsten hade inte heller visat att den övervägt möjligheten att låta brandmannen utföra förebyggande arbete. Eftersom räddningstjänsten inte fullgjort sin skyldighet att utreda möjligheterna till fortsatt anställning saknades saklig grund för uppsägning. AD 2004 nr 7 (Ljusdals kommun) Cirk 2004 :63 Arbetsdomstolen fann att det var ett befogat krav att samtliga deltidsbrandmän i uttryckningsstyrkan skulle kunna delta i rök- och kemdykning. Mot bakgrund av att det för arbetstagaren förelåg hinder för psykiskt och fysiskt ansträngande arbetsuppgifter pga. av misstänkt hjärtfel förelåg tjänstgöringshinder under den tid en utredning om hjärtfelet gjordes.

23 Omplaceringsskyldighetens omfattning AD 1997 nr 13 (Malmö kommun) Kommunen kunde inte mer ingående beskriva hur omplaceringsutredningen gått till eller vilka bedömningar som gjorts. Arbetstagaren eller hennes fackliga organisation hade inte kontaktats gällande omplacering och det fanns därför risk för att kommunen saknat erforderlig kännedom om arbetstagarens arbetsförmåga och hennes önskemål. Med hänsyn till denna osäkerhet kring omplaceringen förelåg inte saklig grund för uppsägning. 23 AD 1997 nr 73 (Norrbottens läns landsting i Luleå) Oklarheter om omplaceringsmöjligheter ledde till att landstinget inte kunde anses ha fullgjort sin omplaceringsskyldighet. AD 1999 nr 10 (Farmek) Arbetsdomstolen konstaterade att en arbetsgivaren kan vara skyldig att omfördela arbetsuppgifter så att arbetsuppgifter från olika håll samlas ihop. Omfattningen av skyldigheten är beroende av omständigheterna i det enskilda fallet, tex. arbetsplatsens storlek. Arbetsgivaren ska kunna visa vilka konkreta övervägande som gjorts. Arbetsdomstolen konstaterade att det inte var klarlagt i målet att det fullständigt saknats arbetsuppgifter inom ramen för den verksamhet som bedrevs. Saklig grund förelåg inte. AD 2006 nr 11 (Hudiksvall) Cirk 2006:46. Kommunen hade erbjudit ett arbete som skolmåltidsbiträde med en sysselsättningsgrad om drygt 50 % av en heltidstjänst. Arbetstagaren hade vid tiden för uppsägningen anställning med en sysselsättningsgrad om 81 %. Arbetsdomstolen fann att det utgjorde ett skäligt omplaceringserbjudande. I en situation där det finns en ledig tillsvidareanställning kan det inte anses skäligt att i stället erbjuda en tidsbegränsad anställning. Om man skulle komma fram till att det inte funnits någon lämplig tillsvidareanställning och att uppsägning därför skulle vara enda alternativet måste dock även tidsbegränsade anställningar kunna komma i fråga, för att fullgöra omplaceringsskyldigheten. AD 2006 nr 57 (Posten) Arbetsgivaren kan inom ramen för rehabiliteringsskyldigheten ha en skyldighet att samla ihop arbetsuppgifter. Det är dock inte skäligt om det inte är fråga om att avlasta arbetstagaren en mindre del särskilt påfrestande arbetsmoment utan i stället att befria honom från merparten av de arbetsuppgifter som han hade i sin ordinarie anställning. Domstolen beaktade även den aspekten att en omfördelning rimligen skulle medfört en ökad risk för förslitnings- och belastningsskador för de arbetstagare som skulle fråntagits mindre ansträngande uppgifter. AD 2006 nr 83 (Falck Ambulans AB) Arbetsdomstolen fann att det inte torde föreligga någon skyldighet för bolaget att omorganisera sin verksamhet så att arbetsuppgifter, avseende bl.a. personalfrågor och kvalitetssäkring som bolaget hade valt att lägga på chefsnivå, istället skulle utföras av en ambulanssjukvårdare.

24 Stadigvarande nedsättning AD 1993 nr 42 ( Vita fingrar ) Om det vid uppsägningstillfället står klart att arbetstagarna inte kan förväntas komma tillbaka i arbete hos bolaget har det ingen betydelse att arbetstagarna vid uppsägningarna uppbar sjukpenning. 24 AD 2000 nr 111 (Luleå kommun) Cirk 2001:14 En gymnasielärare har under många år haft hög frånvaro på grund av alkoholmissbruk. I tvist om uppsägning konstateras att alkoholmissbruket har varit att jämställa med sjukdom. Kommunen hade under hela 1990-talet vidtagit olika åtgärder i syfte att rehabilitera arbetstagaren. Genom utredningen i målet har inte framkommit annat än att kommunen under tiden fram till hösten 1997 vidtagit de åtgärder som skäligen har kunnat krävas. Av utredningen framgår att åtgärderna också faktiskt lett till en avsevärd förbättring i situationen. Efter problemen under våren 1995 och den då vidtagna rehabiliteringsutredningen med olika föreskrifter avtog arbetstagarens frånvaro påtagligt. Han hade under hösten 1995 ingen frånvaro. Under år 1996 hade han sammantaget en mycket liten frånvaro. Och under år 1997 hade han ingen frånvaro alls fram till de händelser som utlöste uppsägningsförfarandet. Mot bakgrund av arbetstagarens låga frånvarofrekvens under de två år som närmast föregick uppsägningen ansåg domstolen inte att hans arbetsförmåga hade varit nedsatt i så hög grad att en uppsägning var motiverad. AD 2003 nr 45 (B B:s Frukt- och Partiaffär AB) Vid uppsägningstillfället måste det ha stått klart att arbetstagaren inte kunde förväntas komma tillbaka i arbete hos bolaget. Det förhållandet att Försäkringskassan inte vid det tillfället hade beslutat om någon mer permanent sjukersättningsform medförde enligt domstolens mening inte någon annan bedömning i frågan om det förelåg saklig grund för uppsägning. Arbete av någon betydelse AD 2005 nr 105 (AB Gustaf Kähr) En arbetstagare hos en arbetsgivare inom träindustrin led sedan många år av alkoholism av sjukdomskaraktär. Arbetstagaren hade sedan omkring år 2002 varit sysselsatt i ett för honom särskilt anpassat arbete, som innebär att han kunde utnyttjas endast för de allra enklaste arbetsuppgifterna på fastighetsavdelningen. Han höll en mycket låg arbetstakt och utförde heller inte sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt. Till detta kom att arbetstagarens frånvaro tidvis hade varit relativt omfattande och i vissa fall olovlig samt att han vid några tillfällen hade kommit berusad till arbetet. Det var utrett att det inte fanns några andra arbetsuppgifter inom bolagets verksamhet som han lämpligen kunde omplaceras till. Domstolen ansåg att det fanns stöd för slutsatsen att arbetstagaren inte kunde utföra arbete av någon betydelse för bolaget. Förutsättningar för uppsägning AD 1993 nr 42 ( Vita fingrar ) Uppsägningsfrågan, liksom omplaceringens omfattning, ska bedömas med hänsyn till bestämmelserna i AFL och AML om arbetsgivarens ansvar för anpassning och rehabilitering av arbetstagare. AD 1996 nr 115 (Posten) En brevbärare, som under lång tid undergått rehabilitering var sjukskriven på halvtid och arbetade halvtid som brevbärare. Det fanns inget befogat intresse för arbetsgivaren att söka få till stånd en omreglering av arbetstagarens anställning till att gälla halvtid och än mindre att helt skilja henne från anställningen.

25 Domar som refererats AD 1993 nr 42 Vita fingrar AD 1993 nr 96 (Stockholms läns landsting) AD 1996 nr 115 (Posten) AD 1997 nr 13 (Malmö kommun) AD 1997 nr 39 (Posten) AD 1997 nr 73 (Norrbottens läns landsting i Luleå) AD 1997 nr 115 (Perstorps Kommun) AD 1998 nr 67 (Botkyrka Kommun) AD 1999 nr 10 (Farmek) AD 1999 nr 26 (Institutet för optisk forskning) AD 2000 nr 111 (Luleå kommun) AD 2001 nr 59 (Uddevalla kommun) AD 2001 nr 92 (HSB) AD 2002 nr 32 (Räddningstjänsten Östra Skaraborg) AD 2003 nr 44 (Linjebuss) AD 2003 nr 45 (B B:s Frukt- och Partiaffär AB) AD 2004 nr 7 (Ljusdals Kommun) AD 2005 nr 105 (AB Gustaf Kähr) AD 2006 nr 11 (Hudiksvalls kommun) AD 2006 nr 57 (Posten) AD 2006 nr 83 (Falck Ambulans AB) AD 2006 nr 90 (P.T. Rostfria och Mek AB) 25

PRAXIS FRÅN ARBETSDOMSTOLEN

PRAXIS FRÅN ARBETSDOMSTOLEN 1 PRAXIS FRÅN ARBETSDOMSTOLEN Omfattningen av arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet AD 1993 nr 96 (Stockholms läns landsting) Arbetsgivarens ansvar kan inte sträcka sig längre än att medverka till sådana

Läs mer

Rehabiliteringsprocessen

Rehabiliteringsprocessen Rehabiliteringsprocessen 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2013-03-21 Rehabiliteringsprocessen Syftet med sammanställningen är att tydliggöra rehabiliteringsprocessens olika delar och vara ett stöd i ett aktivt

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering

Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering RIKTLINJE Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering KTH:s viktigaste resurs är de anställda. På KTH arbetar vi aktivt för att minska sjukfrånvaron och förebygger att anställda får behov av rehabilitering.

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv

FÖRBUNDSINFO. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 3 januari 2009 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ur ett rättsligt perspektiv När en arbetstagare drabbas av sjukdom har arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet.

Läs mer

- alla på en arbetsplats samverkar för att nå ett bra resultat den sjukskrivne/a chefen arbetsgruppen

- alla på en arbetsplats samverkar för att nå ett bra resultat den sjukskrivne/a chefen arbetsgruppen Bilaga till rektorsbeslut 43, 2009-03-05 REHABILITERINGSPOLICY Mål för rehabilitering Rehabilitering innebär att återfå det man förlorat, i det här fallet arbetsförmågan. Rehabiliteringsarbetet på Konstfack

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

1 POLICY... 1 2 REHABILITERING... 2. 2.1 Vad är rehabilitering?... 2. 2.2 Arbetsledarens ansvar... 2. 2.3 Den anställdes ansvar...

1 POLICY... 1 2 REHABILITERING... 2. 2.1 Vad är rehabilitering?... 2. 2.2 Arbetsledarens ansvar... 2. 2.3 Den anställdes ansvar... INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 POLICY... 1 2 REHABILITERING... 2 2.1 Vad är rehabilitering?... 2 2.2 Arbetsledarens ansvar... 2 2.3 Den anställdes ansvar... 4 2.4 Arbetstagarorganisationens ansvar... 4 2.5 Arbetskamraternas

Läs mer

Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar

Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar ARBETSRÄTTEN VID MISSKÖTSAMHET OCH SJUKDOM Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Arbetslivsinriktad rehabilitering (jfr. medicinsk och social rehabilitering) Försäkringskassans samordningsansvar Rehabiliteringskedjan

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Åter till arbetet. Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering

Åter till arbetet. Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering 1 Fackets uppdrag Medlemmarnas intresseorganisation Inte ta över andras ansvar men ligga steget

Läs mer

Försäkringsmedicin 2016. Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin 2016. Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 217 miljarder kronor per år Fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar varje

Läs mer

Försäkringskassan i Sverige

Försäkringskassan i Sverige Försäkringskassan i Sverige Försäkringskassans uppdragsgivare är regeringen Myndigheten leds av en generaldirektör (GD) Snabbfakta Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 217 miljarder

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad

Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad Bilaga 1 Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad Stadens mål för arbetsmiljön är att förena en väl fungerande verksamhet med ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Det innebär att staden ska förebygga

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm 19 oktober 2011 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 2 juli 2010 i mål

Läs mer

Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014

Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014 Försäkringsmedicinsk kurs för ST-läkare Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014 Jonas Forssell The Heart of Your Process Exempel på produkter från Sulzer i Vadstena Copyright

Läs mer

Rodret Fördjupat stöd mot arbete

Rodret Fördjupat stöd mot arbete Rodret Fördjupat stöd mot arbete Rodret är en jobbcoachingverksamhet som vänder sig till personer med psykisk ohälsa. Har man varit sjukskriven eller arbetslös under en längre tid kan det vara svårt att

Läs mer

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen Förändrade regler i sjukförsäkringen 1 januari 2010 Regeländringar i sjukförsäkringen November 2009 Sida 1 Regeländringarna från 1 juli 2008 Införande av

Läs mer

Ny lag om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete

Ny lag om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete Socialförsäkringsutskottets yttrande 2007/08:SfU5y Ny lag om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete Till arbetsmarknadsutskottet Arbetsmarknadsutskottet har den 8 maj 2008 beslutat

Läs mer

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Om du blir sjuk och inte kan arbeta Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Sjuklön Sjukpenning Rehabiliteringskedjan Tidsgränser sjukpenning Alternativ till

Läs mer

TELEFON TELEFAX POSTGIRO ORG.NR E-POST

TELEFON TELEFAX POSTGIRO ORG.NR E-POST 1 2008-02-11 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemoria S2007/11032/SF Införande av rehabiliteringskedja och S2007/11088/SF Ettårsgräns för sjukpenning och införande av förlängd sjukpenning,

Läs mer

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Avdelning 2 DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 3684-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm MOTPART XX, ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet

Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet Rehabkollen Ditt stöd i rehabiliteringsarbetet Innehållsförteckning INTRODUKTION ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Rehabiliteringskedjan Syftet

Rehabiliteringskedjan Syftet Syftet Syftet är att underlätta för personer med sjukpenning att snabbt komma tillbaka till arbete Preciserade tidsgränser för när och hur arbetsförmågan skall bedömas Resultatet av denna prövning avgör

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

9 januari 2003 NR. 1/2003. Arbetsgivarens rehabiliteringsutredning sid 2

9 januari 2003 NR. 1/2003. Arbetsgivarens rehabiliteringsutredning sid 2 9 januari 2003 NR. 1/2003 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Arbetsgivarens rehabiliteringsutredning sid 2 Arbetsgivaren är enligt lagen om allmän försäkring (AFL) och arbetsmiljölagen (AML) skyldig att

Läs mer

av arbetsmiljöuppgifter

av arbetsmiljöuppgifter 1 (6) ÅNGEWOLMS ItOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Ängelholms kommun Från Kommundirektör till Ekonomichef 2 (6) ÅNGELHOUiS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms kommun I min egenskap

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Version: 1.0 Fastställd: KS 2016-05-31, 152 Uppdateras: 1. Nolltolerans för kränkande särbehandling 1.1 Vad är kränkande särbehandling? 1.2 Vissa beteenden är alltid

Läs mer

P r o j e k t r a p p o r t p e r 101231

P r o j e k t r a p p o r t p e r 101231 Bromma stadsdelsförvaltning P e r s o n a l e n h e t e n sid 1 (8) 2011-01-28 P r o j e k t r a p p o r t p e r 101231 Projektnamn Ett friskare Bromma Datum för projektets start och slut 2009-05-01-2010-12-31

Läs mer

Fördelning. Angelholms kommun

Fördelning. Angelholms kommun 1 (6) ANGBUfOUtS KOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Angelholms kommun Kommunstyrelsens ordförande till kommundirektör 2 (6) ÄN(jELHOL\1S KOM.\lll:-l Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete

Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete Kriminalvårdens riktlinjer 2008:3 2 (8) Kriminalvården ska vara en attraktiv arbetsgivare som aktivt främjar jämställdhet och mångfald. Det

Läs mer

Rehabiliteringskedjan

Rehabiliteringskedjan Löner och yrkesvillkor Sida 1 Rehabiliteringskedjan Hur kan Vision stödja sjukskrivna medlemmar? 2008 ändrades reglerna för sjukskrivna och rehabiliteringskedjan infördes. Rätten till sjukpenning begränsades

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år

Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år Träder i kraft den 1 juli 2008 respektive den 1 jan 2009 Jan Regeringen vill effektivisera sjuk-skrivningsprocessen och öka möjligheterna för sjukskrivna

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig Sjuk och osynlig Vilka är vi? Sara Mendelson - samordnare Enheten för ekonomiskt bistånd i Halmstad kommun Mail; sara.mendelson@halmstad.se Telefon; 035-13 78 36, 0708 743 267 Pia Ryberg - samverkansansvarig

Läs mer

Försäkringskassans historia

Försäkringskassans historia Försäkringskassans historia Historik 1960 ATP-systemet Slutet 1700-tal Sjukkassor börjar bildas 1961 Riksförsäkringsverket 1963 Allmänna försäkringskassor 1889 Arbetarskyddslagen 1891 Lag om sjukkassor

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Arbetsdomstolens dom 2006 nr 11 angående fråga om kommun haft saklig grund att säga upp ett vårdbiträde på grund av sjukdom

Arbetsdomstolens dom 2006 nr 11 angående fråga om kommun haft saklig grund att säga upp ett vårdbiträde på grund av sjukdom Cirkulärnr: 2006:46 Diarienr: 2006/1734 P-cirknr: 2006-2:17 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, LAS, omplacering, rehabilitering, uppsägning Johanna Read Hilmarsdottir, Hedda Mann Datum:

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Läs mer: Policy arbetsmiljö, tillämpning hälsa i arbetslivet flik 1.

Läs mer: Policy arbetsmiljö, tillämpning hälsa i arbetslivet flik 1. 1 (6) 2016-04-13 Arbetsmiljöpolicy Hudiksvalls kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som kan rekrytera, utveckla och behålla kompetenta medarbetare. För att uppnå en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Rutiner och vägledning i rehabiliteringsprocessen

Rutiner och vägledning i rehabiliteringsprocessen Inledning Arbetsgivaren har enligt lagen om allmän försäkring (AFL) och arbetsmiljölagen (AML) ett ansvar för att en arbetstagare som drabbats av skada eller sjukdom får del av de rehabiliterings- och

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 januari 2011 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Anne Rajmic LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Anvisning om tjänstledighet

Anvisning om tjänstledighet Anvisning om tjänstledighet Gäller fr o m 2012-07-01 Anvisningen grundar sig på: Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning Föräldraledighetslagen (1995:584) Lag (1997:1293) om rätt

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Rutiner och vägledning. i rehabiliteringsprocessen

Rutiner och vägledning. i rehabiliteringsprocessen Rutiner och vägledning i rehabiliteringsprocessen Innehållsförteckning Rutiner och vägledning i rehabiliteringsprocessen Rutiner för kontakt och dialog vid sjukskrivning Försäkringskassans anvisningar

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Arbetsgivarens rehabiliteringsutredning. Promemorians huvudsakliga innehåll. Socialdepartementet

Arbetsgivarens rehabiliteringsutredning. Promemorians huvudsakliga innehåll. Socialdepartementet Socialdepartementet Arbetsgivarens rehabiliteringsutredning Promemorians huvudsakliga innehåll Promemorian innehåller förslag om avskaffande av bestämmelsen att arbetsgivaren skall genomföra en rehabiliteringsutredning

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20 Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: BEA Datum: 1998-05-20 Mottagare: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Rubrik: Överenskommelse

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

När och hur det ska skrivas

När och hur det ska skrivas LÄKARUTLÅTANDE OM HÄLSOTILLSTÅND FK 3200, LuH (LOH, LUT) När och hur det ska skrivas Försäkringsmedicinsk kommitté, FÖRKOM Att fylla i blanketten FKF 3200 1. Tidigare sjukdomar med relevans för nedsättning

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om uppdragsavtal och omsorgsplikt. Prövning av om fastighetsmäklaren skriftligen har bekräftat anmälarens uppsägning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor 2015-11-24 Dnr 15/802 Personalenheten Karin Åhman Rehabiliteringsrutin Mål och arbetsgivarens ansvar Målet med rehabilitering är att så fort som möjligt få tillbaka

Läs mer

Riktlinjer för rehabilitering

Riktlinjer för rehabilitering Riktlinjer för rehabilitering KOMMUN Vilhelmina kommuns arbetsmodell Dag 1- Sjukanmälan registreras Medarbetaren sjukanmäler sig till sin arbetsledare/chef eller enligt gällande rutiner på arbetsplatsen.

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad

Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad Antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 70 Innehållsförteckning Arbetsgivarens ansvar att förebygga, förhindra och utreda

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter 10 tips - till dig som tar emot praktikanter Vägar in... Det gröna näringslivet med jord-, skog- och övrigt landsbygdsföretagande har inte alltid några inarbetade eller självklara vägar in till Arbetsförmedlingen.

Läs mer

DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping

DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping Avdelning 1 DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 768-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm MOTPART E F Ombud: Erik Ward Wards juridik ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer