Minska koldioxidutsläppen med rätt vakuumsystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minska koldioxidutsläppen med rätt vakuumsystem"

Transkript

1 Sidan 1 av 8 Minska koldioxidutsläppen med rätt vakuumsystem Av Josef Karbassi, PIAB Business Unit Manager, Automotive Inledning Idag anser de flesta forskare att koldioxid (CO 2 ) utgör det största miljöhotet i världen. Höjda koldioxidhalter i atmosfären leder till global uppvärmning, vilket i det långa loppet kan hota mänskligheten här på jorden. För att minska användantet av fossila bränslen, vilket är huvudorsaken till de ökade koldioxidhalterna i atmosfären, fortsätter länder runt om i världen att implementera allt hårdare lagstiftning för individer, tjänsteföretag och industrin i allmänhet för att minska koldioxidutsläppen. Till exempel sänks gränsen för hur mycket utsläpp som tillåts och skatten höjs år för år. I artikeln kommer vi att titta närmare på hur det är möjligt att kraftigt minska energiförbrukningen och i många fall minska fabrikernas koldioxidutsläpp i en tid då mycket av elen fortfarande tillverkas i gas- olje- och koldrivna kraftanläggningar. Vi kommer att fördjupa oss i industrier där materialhanteringssystem med vakuumteknik används och endast fokusera på system som konstruerats för täta material, t ex plåt, plast och glas. Lösningen är enkel - använd den senaste tillgängliga vakuumtekniken för vakuumhanteringsapplikationer. Vi återkommer till denna punkt senare i artikeln. Beräkning av energiförbrukning och CO 2 -utsläpp i vakuumsystem Den vanligaste tekniken för att skapa vakuum vid hantering av täta material är idag med hjälp av tryckluftsdrivna ejektorer. Hanteringsutrustningar bygger ofta på en robot med lyftutrustning innehållande vakuum och sugkoppar. Det finns också ergonomiska lyfthjälpmedel baserade på vakuum för täta material, såväl som specialmaskiner med integrerade vakuumhanteringssystem. Exempelvis plåtpressar, vatten-, laser-, glas- och träbearbetningsmaskiner. Energin som förbrukas i dessa typer av vakuumhanteringssystem definieras av hur mycket tryckluft ejektorn förbrukar för att skapa vakuum, och ofta bör man ta med i beräkningen hur mycket tryckluft som behövs i blåsfunktionen för att lossa objektet tillräckligt snabbt. Mängden tryckluft som används i en ejektor när vakuum skapas beror på antalet munstycksrader, storleken på minsta diametern i första ejektormunstycket och matningstrycket på tryckluften. Formeln för att teoretiskt beräkna luftförbrukningen för ett ejektormunstycke finns i tabell 1. Tabell 1. Volymflöde (Nl/s) = Massflöde / (φ luft *1000) Massflöde (kg/s) = A* * (P 2 /(R*T)) Där: φ luft = luftens densitet vid atmosfärtryck = * / (R*T) A = Arean för minsta diametern i första ejektor munstycket = 0,6847 = flödesfaktor för luft som används när tryckluften överstiger atmosfärtrycket med cirka 2,1 bar. P = Absolut tryck (Pascal), dvs noll är absolut. vakuum (6 bar = Pa). R = gaskonstant för luft = 287 (J/kg K) T = lufttemperatur ( K = Kelvin) * Normalt atmosfäriskt tryck (Pa) vid havsytan.

2 Sidan 2 av 8 Det är tämligen vanligt att angiven luftförbrukning för ejektorer avviker från det teoretiska värdet. Den verkliga luftförbrukningen bör ligga mycket nära det teoretiska värdet (en avvikelse på några procent är rimlig). I tabell 2 visas det teoretiska värdet för några vanliga min. diametrar på munstycken vid olika matningstryck. Beräkningarna görs vid en temperatur av 10 grader Celsius (283,16 grader Kelvin). Tabell 2. Luftförbrukningen för ejektormunstycken med olika diametrar 600 Luftförbrukning (Nl/min) ,7 mm 1 mm 1,5 mm 2 mm 2,5 mm 3 mm Matningstryck (bar) Den andra, ofta förbisedda källan till luftförbrukning i ett vakuumhanteringssystem konstruerat för täta material, är friblåsningsfunktionen (för att snabbt lossa på objektet). Luftförbrukningen under friblåsningen bestäms av flödeskapaciteten hos den ventil som styr funktionen och trycket. När en stor centralt placerad ejektor används (dvs. många sugkoppar anslutna till samma ejektor), krävs ett mycket högt flöde för att sugkopparna längst bort snabbt ska lossa. I detta fall ligger standardflödesnivåer normalt på Nl/min vid 4-6 bar.

3 Sidan 3 av 8 I ett decentraliserat system med en liten ejektor vid varje sugkopp aktiveras frisläppsfunktionen i många fall av att utblåset från ejektorn blockeras. Luften genom ejektorn tvingas in i sugkoppen så att luftförbrukningen är lika med eller något högre än luftförbrukningen för att skapa vakuum. En alternativ lösning är en liten friblåsningsbackventil på den decentraliserade ejektorn, vilken normalt släpper igenom Nl/min vid 4-6 bar. För att beräkna energiförbrukningen krävs att kompressoreffektiviteten är känd. En normalstor kompressor som kan skapa 7-10 bar förbrukar 6-10 kw per kubikmeter luft som skapas beroende på storlek och effektivitet. Den totala luftförbrukningen för ett ejektorsystem per år kan enkelt beräknas genom att addera luften som förbrukas genom att vakuum skapas och luften som används av friblåsningsfunktionen i varje cykel, och sedan multiplicera detta med antalet cykler per år. Ännu bättre är att mäta förbrukningen med en flödesmätare över att antal cykler. Ett vedertaget faktum är att CO 2 -utsläppen per kwh elkraft är enligt följande, beroende på produktionssätt: Gas: 0,2 kg CO 2 /kwh Olja: 0,27 kg CO 2 /kwh Kol: 0,33 kg CO 2 /kwh Vatten-, vind- och kärnkraft: 0,0007 kg CO 2 /kwh Efter omräkning för produktion av tryckluft blir resultatet 0,02-0,033 kg CO 2 /m 3 om endast smutsiga produktionsmetoder tas med i beräkningen och baserat på en kompressoreffektivitet på 10 kw per tillverkad kubikmeter luft. Hur du minskar vakuumsystemens koldioxidutsläpp till lägsta möjliga Ejektorns effektivitet är naturligtvis en viktig parameter för att minska energi- och luftförbrukningen. Effektiviteten bestäms av ejektorns prestanda (flöde och evakueringsförmåga) i förhållande till luftförbrukningen. I princip finns idag två typer av vakuumejektorer som används för hantering av täta objekt: enstegsejektorer och flerstegsejektorer. Flerstegskonstruktionen är mer komplicerad och kräver större utrymme, men är alltid procent mer effektiv (bättre flöde/reaktionstid med mindre luftförbrukning). Därför är det viktigt att om möjligt alltid använda en flerstegsejektor. Figur 1. Munstycke i enstegsejektor Munstycken i en flerstegsejektor monterade som en kassett När ejektortekniken kom ut på marknaden för vakuummaterialhantering täta material och började ersätta elektromekaniska vakuumpumpar var huvudskälen enkelheten och tillförlitligheten hos produkterna, samt även förmågan att lätt kunna styra ejektorerna av/på

4 Sidan 4 av 8 under arbetscyklen. Då placerades små ejektorer på varje sugkopp vilket bildade ett decentraliserat system. I många fall är ett decentraliserat system som mest effektivt, eftersom det tillför sugkraft precis där det behövs. Överdimensionerade ejektorer behövs inte, som i centraliserade system, för att kompensera för förluster och större volymer. Läckagerisken minskas även slang, fästen och kopplingar. När luftbesparande teknik (ES-system) blev tillgänglig för ejektorer började en ny trend. Så kallade smarta ejektorer med integrerade styrfunktioner som till exempel ventiler, vakuumvakter och luftbesparande funktioner fyllde marknaden. Dessa kompakta ejektorer placeras centralt och förser flera sugkoppar med vakuum. De sitter vanligen några meter ifrån sugkopparna. Den luftbesparande funktionen stänger av ejektorn när tillräckligt vakuum skapats, och slår på den igen för att kompensera för eventuellt läckage i systemet. En stor fördel med systemet är att den centraliserade ejektorn med luftbesparande funktion endast jobbar en kort period under vakuumcykeln, och energi sparas jämfört med det tidigare decentraliserade systemet. Figur 2. Klassiskt decentraliserat system Centraliserat system med kompakt ejektor och luftbesparande funktion Med en centraliserad ejektor tullar man på tillförlitligheten, säkerheten vid drift, hastigheten på skapa vakuum och frisläppandet av objekt till i ganska stor utsträckning. Hastigheten kan till viss grad kompenseras med en mycket stor centraliserad ejektor, men då förbrukas mycket mer energi.

5 Sidan 5 av 8 Ett annat problem vid användningen av centraliserade kompaktejektorer är att friblåsningsfunktionen måste vara mycket kraftfull för att objektet ska frigöras tillräckligt fort. Detta beror på att ledningarna är många, långa och ofta tillknäppta, vilket leder till stor luftmängd under den tiden som friblåsningen sker. I tabell 3 nedan visas en vanlig arbetscykel i en applikation för täta material med vakuumhantering, där en centralt placerad ejektor med luftbesparande funktion används. Tabell 3. Cykelanalys av en centraliserad kompakt ejektor Vakuumpump på före lyftet Vakuumarbetscykel Pump som arbetar under en arbetscykel och kompenserar för läckage Verklig frisläppning Extra tid per cykel för friblåsningsfunktionen Återgå till startpositionen Luftförbrukning sker under följande faser: 1. Mörkblått vakuumfunktionen startas lite innan lyftet för att skynda på hastigheten att skapa vakuum I systemet. 2. Blått tillräckligt med vakuum skapas i systemet för att kompensera för läckage av tillbehör och kopplingar. På grund av läckage är det inte ovanligt med några återställningar per cykel. 3. Rött frigöring av objekt med friblåsning med positivt tryck. 4. Mörkrött för lång friblåsningstid. Det är uppenbart att även med en luftbesparande funktion (ES) på plats förbrukas en stor mängd tryckluft under varje cykel.

6 Sidan 6 av 8 Kan luftförbrukning och koldioxidutsläpp minskas kraftigt? En ny, kompakt decentraliserad ejektorenhet med två unika funktioner är svaret på frågan om luftförbrukning och koldioxidutsläpp kraftigt kan minskas med ett vakuumsystem: den helpneumatiska och luftbesparande funktion med namnet Vacustat, och en ny friblåsventil (AQR), som använder vanlig atmosfär för att snabbt loss ett hanterat objekt. Volymen i varje sugkopp är så liten att endast atmosfäriskt tryck behövs. Med andra ord krävs ingen tryckluft vid losssläppandet och en automatisk luftbesparande funktion finns I varje enhet. Figur 3. Figur 4. Nyligen patenterad Vacustat-COAX -med AQR-teknik AQR (snabbsläppningsventil med hjälp av atmosfärtryck) används i ett decentraliserat vakuumsystem. Med AQR krävs inte dubbla slangar för varje decentraliserad enhet, vilket underlättar dragning av ledningar och ingen kostnad för en extra styrventil. Denna konstruktion tillhandahåller alla fördelarna i ett decentraliserat ejektorsystem vad gäller tillförlitlighet, säkerhet och hastighet (reaktionstid och frisläpp). Nästan ingen luft och energi förbrukas. Nästan ingen luft förbrukas vid frisläppande av objekten. Den luftbesparande funktionen behöver inte kompensera för läckage i tillbehör som slang och kopplingar. Internvolymen blir så liten att den luftbesparande funktionen startar nästan omedelbart. Den tid ejektorn måste vara på innan plockningen minskas till nästan noll. Ett förvakuum behöver inte skapas i systemet för att få snabb reaktionstid. Hastigheten är ändå hög.

7 Sidan 7 av 8 Tabell 4. Cykelanalys av en Vacustat-Coax med AQR Vakuumpump på före lyftet Vakuumarbetscykel Pump som arbetar under vakuumarbetscykeln Frisläppning av AQR ingen luftförbrukning Återgå till startpositionen Så som visas i tabell 4 arbetar pumpen endast under mycket kort tid. Nu ska vi titta på en typisk applikation med vakuumhantering av täta material, med följande villkor och krav: Cykeltid: Drifttimmar per år: Vakuumcykel: Diameter 75 mm sugkoppar: Reaktionstid: Frisläppningstid: 10 s 6000 h 5s 4 st Max 0,1-0,2 s < 0,1 s 1. Tidigare utvecklade decentraliserade lösningar kräver cirka * m 3 luft per år för att klara kraven. 2. Med en centraliserad ejektor med luftbesparande funktion (ES) minskas luftförbrukningen till cirka * m 3 luft per år för att möta samma krav. 3. Vacustat-COAX -AQR-lösningen förbrukar cirka m 3 luft per år för samma uppgift. *Förbrukningsintervallet varierar starkt beroende på om enstegs- eller flerstegsejektor används. Med dessa förhållanden kan alltså energiförbrukningen minskas med procent enbart genom att använda den senaste tekniken. Enligt tidigare avsnitt kan vi beräkna att m 3 luft motsvarar cirka kg koldioxidutsläpp om elektriciteten kommer ifrån ett kol-, olje- eller gaskraftverk. Detta baseras på endast en applikation. En typisk bilfabrik t.ex., kan ha upp till 400 av dessa applikationer i drift. Koldioxidutsläppen för vakuumhantering i dessa fabriker kan uppgå till mellan och kg med konventionell vakuumteknik (enligt förutsättningarna ovan). Med en Vacustat-COAX med AQR-teknik minskas koldioxidutsläppen till endast kg. Jämförelsevis kan nämnas att genomsnittsutsläppet av CO 2 från en bil är 180 g/km. En realistisk minskning av koldioxidutsläppet i en bilfabrik per år med den senaste vakuumhanteringstekniken motsvarar mil i köravstånd.

8 Sidan 8 av 8 Som en bonus minskas energikostnaden Idag ligger CO 2 -skatten för europeisk industri på mellan 0,15 0,3 kr per kg. En bilfabrik kan spara mer än kr i skatt enbart genom att byta till senaste tekniken för vakuumhantering. Detta innebär en stor fördel eftersom det är oundvikligt med högre skatter i framtiden. Dock kommer de största kostnadsbesparingarna från minskad kostnad för elförbrukning. Kostnaden för att producera tryckluft i en fabrik med en normalstor kompressor (med hänsyn till pris per kwh, livstidscykel, ränta, inköpspris, servicekostnader, drifttimmar per år, etc) ligger vanligen på öre per kubikmeter luft. En bilfabrik med 400 vakuumhanteringsapplikationer kan lätt spara kr per år enbart i kostnader för tryckluft med den senaste tekniken.

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Klimatrapport 2014. Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (7)

Klimatrapport 2014. Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (7) Klimatrapport 2014 Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7) Företagsuppgifter Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, kontaktperson är MariaPia

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan.

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan. Detta häfte innehåller uppgifter från fyra olika områden inom matematiken. Meningen är att de ska tjäna som en självtest inför gymnasiet. Klarar du dessa uppgifter så är du väl förberedd inför gymnasiestudier

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

BOOSTER RELEASE Ejektorer

BOOSTER RELEASE Ejektorer BOOSTER RELEASE >80 % vid 5 bar Extremt kompakt Reaktionssnabb Magnetventil för Booster Effekt, 15 ger upp till 110 Totala lossblåsningsflödet är ejektorns, magnetventilens och insuget från avluftningsporten.

Läs mer

I regionen ökade svinnet på grund av utgånget datum med 18% under perioden.

I regionen ökade svinnet på grund av utgånget datum med 18% under perioden. Detta dokument är uppbyggd på ett 26 veckor långt marknadstest av RotoShelf 1250/2 I två livsmedelsbutiker och på hyllorna som var monterade I kyldiskar stod primärt mjölk och yoghurt-produkter. Resultaten

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

Sommar och solkraft. Nykarleby Kraftverk Ab Tony Eklund 7.7.2016

Sommar och solkraft. Nykarleby Kraftverk Ab Tony Eklund 7.7.2016 Sommar och solkraft Nykarleby Kraftverk Ab Tony Eklund 7.7.2016 Solkraften Priset på solpaneler har gått kraftigt ned och håller nu på att planas ut 2010 250 W panel 500 2 /W 2015 250 W panel 150 0,6 /W

Läs mer

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet?

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Det låter helt enkelt för bra för att vara sant. Det är den vanligaste kommentaren när vi berättar om Ecopilot. En innovation som fungerar

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Index vid lastbilstransporter

Index vid lastbilstransporter index vid lastbilstransporter Matematiken Snabbhjälpen för att räkna rätt Index vid lastbilstransporter Innehåll A. Tre steg för att räkna rätt Sidan 1 B. Förändring enligt index 2 C. Andelskorrigering

Läs mer

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar pensionärer med inkomstpension och tilläggspension. Balanseringen innebär

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Övningshäfte i matematik för. Kemistuderande BL 05

Övningshäfte i matematik för. Kemistuderande BL 05 Övningshäfte i matematik för Kemistuderande BL 05 Detta häfte innehåller några grundläggande övningar i de delar av matematiken som man har användning för i de tidiga kemistudierna. Nivån är gymnasiematematik,

Läs mer

Cirkulär ekonomi och koldioxidfri järnframställning. 4 april 2016

Cirkulär ekonomi och koldioxidfri järnframställning. 4 april 2016 Cirkulär ekonomi och koldioxidfri järnframställning 4 april 2016 Världen behöver hållbara lösningar Vår värld behöver stål och i takt med ökande efterfrågan krävs också mer hållbara lösningar. Våra kunder

Läs mer

Kapitel 6. f(x) = sin x. Figur 6.1: Funktionen sin x. 1 Oinas-Kukkonen m.fl. Kurs 6 kapitel 1

Kapitel 6. f(x) = sin x. Figur 6.1: Funktionen sin x. 1 Oinas-Kukkonen m.fl. Kurs 6 kapitel 1 Kapitel 6 Gränsvärde 6. Definition av gränsvärde När vi undersöker gränsvärdet av en funktion undersöker vi vad som händer med funktionsvärdet då variabeln, x, går mot ett visst värde. Frågeställningen

Läs mer

Modul 6: Integraler och tillämpningar

Modul 6: Integraler och tillämpningar Institutionen för Matematik SF65 Envariabelanalys Läsåret 5/6 Modul 6: Integraler och tillämpningar Denna modul omfattar kapitel 6. och 6.5 samt kapitel 7 i kursboken Calculus av Adams och Essex och undervisas

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

konstanterna a och b så att ekvationssystemet x 2y = 1 2x + ay = b 2 a b

konstanterna a och b så att ekvationssystemet x 2y = 1 2x + ay = b 2 a b Tentamen i Inledande matematik för V och AT, (TMV25), 20-0-26. Till denna uppgift skulle endast lämnas svar, men här ges kortfattade lösningar. a) Bestäm { konstanterna a och b så att ekvationssystemet

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

LATHUND DIETIST XP (Version FKH, VT14).

LATHUND DIETIST XP (Version FKH, VT14). 1 LATHUND DIETIST XP (Version FKH, VT14). Gå till Normer på översta raden och välj där Aktiviteter. Skriv in uppgifterna för den aktuella personen och använd kcal. Mata in ungefär 7-15 aktiviteter och

Läs mer

MAKING HEAVY DUTY EASIER

MAKING HEAVY DUTY EASIER MAKING HEAVY DUTY EASIER VI PRESENTERAR Q SOLUTIONS FRÅN NKT CABLES ETT STORT STEG FÖR KVALITETEN I ARBETSLIVET Q-solutions utgör ett innovativt sätt att förbättra säkerheten och effektivisera för installatörer.

Läs mer

Inställningen till kärnkraft

Inställningen till kärnkraft Inställningen till kärnkraft Undersökning: Inställningen till kärnkraft Projektnummer: 3242470 Uppdragsgivare: Kärnkraftssäkerhet och utbildning AB Tid för fältarbete: 16 november - 6 december 1994 Antal

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Tillgänglighet till idrottsanläggningar

Tillgänglighet till idrottsanläggningar Tillgänglighet till idrottsanläggningar VÄRMDÖ KOMMUN 2016-03-23 SWECO SOCIETY 2 TILLGÄNGLIGHET TILL IDROTTSANLÄGGNINGAR SWECO Innehåll 1. Sammanfattning... 4 2. Inledning... 6 2.1 Bakgrund och syfte...

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Trepunkts rullbälten i en 68 cab.

Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Jag har monterat trepunktsbälten i min 68:a cab. Det var en sak som det inte fanns mycket hjälp om på Internet. Monteringar i fastbacks och kupéer fanns det men, inte

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

2015-08-13 Dnr 2015:1209

2015-08-13 Dnr 2015:1209 2015-08-13 Dnr 2015:1209 Särredovisa de offentligfinansiella effekterna åren 2016-2019 av att: 1) helt avskaffa värnskatten, 2) sänka den statliga skatten i det första steget a) från 20 till 15 procent,

Läs mer

Laborativ matematik som bedömningsform. Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28

Laborativ matematik som bedömningsform. Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28 Laborativ matematik som bedömningsform Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28 Kul matematik utan lärobok Vilka förmågor tränas Problemlösning (Förstå frågan i en textuppgift, Använda olika strategier

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD 8 steg till riktigt bra mjölk MÅR KORNA BRA BLIR MJÖLKEN BRA Mjölk är en fantastisk naturprodukt. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som är livsviktiga för människan och förutom

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2016 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2016 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Juni 2016 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E:

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E: 3-poängsproblem : = + + Vilket tal ska frågetecknet ersättas med A: B: C: D: E: : Sex tal står skrivna på korten här intill. Vilket är det minsta tal man kan bilda genom att lägga korten efter varandra

Läs mer

Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid. Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016

Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid. Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016 Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016 Innehåll Möjlig utveckling av det nordiska energisystemet för att nå regionens klimatmål Hur

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Försäljning och support Rutab AB Tel: 0380-55 50 60 Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö order@rutab.se http://www.rutab.se Utvecklad och tillverkad av: Cabinova AB Verkstadsvägen

Läs mer

vägtrafiken? Hur mycket bullrar

vägtrafiken? Hur mycket bullrar Hur mycket bullrar vägtrafiken? Information från Boverket och Sveriges Kommuner och Landsting om hur du enkelt och snabbt kan beräkna utbredningen av buller från vägtrafik Foto: Hans Ekestang Översiktlig

Läs mer

Facit åk 6 Prima Formula

Facit åk 6 Prima Formula Facit åk 6 Prima Formula Kapitel 3 Algebra och samband Sidan 95 1 a 12 cm (3 4 cm) b Han vet inte att uttrycket 3s betyder 3 s eller s + s + s 2 a 5x b 6y c 12z 3 a 30 cm (5 6 cm) b 30 cm (6 5 cm) Sidan

Läs mer

Bruksanvisning UCR-100

Bruksanvisning UCR-100 381R912-A Bruksanvisning S UCR-100 Introduktion Läs alltid noggrant igenom bruksanvisningen innan ni använder enheten för första gången. Följ alla instruktioner och varningar. Enheten får ej utsättas för

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

Steg 10. 6 a) 0,129 b) 1,72 c) 2,05 7 a) 960 kr b) 1600 kr c) 14 kr 8 30% 9 a) 32% b) 60% c) 12% 10 20% 11 a) b) c) 2. 12 a) 135 b) c) 6 ( )

Steg 10. 6 a) 0,129 b) 1,72 c) 2,05 7 a) 960 kr b) 1600 kr c) 14 kr 8 30% 9 a) 32% b) 60% c) 12% 10 20% 11 a) b) c) 2. 12 a) 135 b) c) 6 ( ) Bråk och procent Steg elever a) st b) st 0,, %,,,, 0 liter T ex och a) b) 0 a) 0, b) 0, c) 0, a) ( ) b) c) 00 0 a) b) c) a) ( 00) b) 0 ( 000) c) ( ) 000 a) 0, b) 0, c) 0, a) b) c) 0 a) b) a) > b) < c)

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem

HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem Problem 1 (6p) En undersökning utfördes med målet att besvara frågan Hur stor andel av den vuxna befolkningen i Sverige äger ett skjutvapen?.

Läs mer

Distribuerade Informationssystem VT-04

Distribuerade Informationssystem VT-04 Distribuerade Informationssystem VT-04 2 Projekt Kassasystem DS är ett stort varuhus som består av ett flertal fristående butiker. Varje butik i DS säljer sina egna varor samt varor som är specifika för

Läs mer

Individuell värme och varmvattenmätning. Dennis Westin Styrelsemedlem Akalladalens samf.för.

Individuell värme och varmvattenmätning. Dennis Westin Styrelsemedlem Akalladalens samf.för. Individuell värme och varmvattenmätning Dennis Westin Styrelsemedlem Akalladalens samf.för. Jag kommer att prata om följande Vi har infört Individuell värmemätning Beslutat på extrastämma våren 2010 450

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Axiell Arena. Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län

Axiell Arena. Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län Axiell Arena Samarbeta om bilder Regionbiblioteket i Kalmar län Introduktion Det finns möjlighet att samarbeta om bilder i Axiell Arena. Samarbetet kan läggas upp på olika sätt, men i denna lathund beskrivs

Läs mer

På och avmastning. 1. Ensam är inte stark

På och avmastning. 1. Ensam är inte stark På och avmastning 1. Ensam är inte stark Avmastning är naturligtvis lättast. Ned kommer ju masten alltid! Detta är vad jag funnit bäst för att i ordnade former få ned masten. Man förlänger först fockfallet

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

4-6 Trianglar Namn:..

4-6 Trianglar Namn:.. 4-6 Trianglar Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat med parallellogrammer. En sådan har fyra hörn och motstående sidor är parallella. Vad händer om vi har en geometrisk figur som bara har tre hörn?

Läs mer

10.03.2010. Översikt. Rapport från skolverket. Förändring av matematikprestationerna 1995 2003-2007. Grundtankar bakom Pixel

10.03.2010. Översikt. Rapport från skolverket. Förändring av matematikprestationerna 1995 2003-2007. Grundtankar bakom Pixel Översikt Hur är situationen i Sverige och Norge när det gäller matematik-kompetensen? Är det nödvändigt att undervisa på andra sätt än vi gjort tidigare? Förändring av matematikprestationerna 1995 2003-2007

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR 3 tre SMARTA RÅD FÖR EN BÄTTRE KREDITAFFÄR UC Affärsoptimering Kreditscoringmodeller Tre metoder för att genomföra bra avslagsanalyser i kreditportföljen Det är idag vanligt att kreditgivare bygger kreditscoringmodeller

Läs mer

Användarvänlighet och tillgänglighet Workshop II

Användarvänlighet och tillgänglighet Workshop II Användarvänlighet och tillgänglighet Workshop II Överordnad struktur - Analys av eget gränssnitt Applikationen innehåller flera vyer, varav navigeringsvyn är den enda jag hunnit skapa ännu. Applikationen

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Handlingsprogram 2016-2019 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284

Handlingsprogram 2016-2019 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284 Bilaga D Riktlinjer för vatten till brandsläckning Bakgrund I konsortialavtalet mellan Jämtlands Räddningstjänstförbund (JR) och dess ägarkommuner är det reglerat att all planering, projektering, tillsyn

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

Antalet äldre - idag och imorgon

Antalet äldre - idag och imorgon Bilaga 1 till Beslutsunderlag - hemsjukvårdsreformen PM. Antalet äldre - idag och imorgon Mikael Sonesson Statistik och Analys Regionförbundet Östsam Mailadress: mikael.sonesson@ostsam.se Tel: 13-262741

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Framtiden börjar i Ropsten

Framtiden börjar i Ropsten Framtiden börjar i Ropsten Linje 73 mot Karolinska Institutet Välkommen ombord på den nya tidens första busslinje som trafikeras av en ny laddhybridbuss i EU-projektet ZeEUS regi. Hybrid betyder att den

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Utbildningsstatistik 2011-12-08 1 (20) Dnr Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Skolverket publicerar i SIRIS, Skolverkets internetbaserade resultat-

Läs mer

Mötesnoteringar från PTS arbetsgruppmöte om 90-serien

Mötesnoteringar från PTS arbetsgruppmöte om 90-serien DATUM 4 december 2006 Mötesnoteringar från arbetsgruppmöte om 90-serien Datum: Torsdagen den 16 november, 2006 Plats:, Birger Jarlsgatan 16, Stockholm Deltagarlista: Se bilaga 1 1. Bakgrund Idag är det

Läs mer

GO! READY STEADY. BROEN BALLOREX Venturi. Injusteringsventiler. Reducerad energiförbrukning Reducerad injusteringstid Reducerad installationsplats

GO! READY STEADY. BROEN BALLOREX Venturi. Injusteringsventiler. Reducerad energiförbrukning Reducerad injusteringstid Reducerad installationsplats BROEN BALLOREX Venturi READY STEADY GO! Injusteringsventiler Reducerad energiförbrukning Reducerad injusteringstid Reducerad installationsplats BROEN Raufoss AB Stora Badhusgatan 18-20 411 21 Göteborg

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Sundbybergs stad Skolundersökning 2 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Antal svar Stella Nova förskola: 2 ( %) Antal svar samtliga fristående förskolor: (5 %) 1 Innehåll Om undersökningen Förklaring

Läs mer

förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk.

förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk. KFÖ, Kommunfastigheter Örebro Uppdrag förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk. ansvara för såväl yttre som inre underhåll av fastigheterna.

Läs mer

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område!

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område! Kul med pizzabitar Första gången eleverna får materialet i handen bör dem få sin egen tid till att undersöka det på det viset blir dem bekanta med dess olika delar. Det kan också vara en god idé att låta

Läs mer

LATIN SPRÅK OCH KULTUR

LATIN SPRÅK OCH KULTUR LATIN SPRÅK OCH KULTUR Ämnet latin språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Latinet har varit modersmål och kommunikationsspråk för en stor del

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 Stark återhämtning på arbetsmarknaden gynnade kvinnor Sysselsättningen ökade både för män och för kvinnor under

Läs mer

SF1620 Matematik och modeller

SF1620 Matematik och modeller KTH Teknikvetenskap, Institutionen för matematik 1 SF160 Matematik och modeller 007-09-10 Andra veckan Trigonometri De trigonometriska funktionerna och enhetscirkeln Redan vid förra veckans avsnitt var

Läs mer

frisk och fräsch luft Delino luftsanerare Eliminerar allergener, bakterier, mögelsporer, kvalster, tobaksrök.

frisk och fräsch luft Delino luftsanerare Eliminerar allergener, bakterier, mögelsporer, kvalster, tobaksrök. frisk och fräsch luft Delino luftsanerare Eliminerar allergener, bakterier, mögelsporer, kvalster, tobaksrök. Luftsanerare... Frisk och fräsch luft Delino luftsanerare skapar förutsättningar för en bättre

Läs mer

1 Navier-Stokes ekvationer

1 Navier-Stokes ekvationer Föreläsning 5. 1 Navier-Stokes ekvationer I förra föreläsningen härledde vi rörelsemängdsekvationen Du j Dt = 1 τ ij + g j. (1) ρ x i Vi konstaterade också att spänningstensorn för en inviskös fluid kan

Läs mer

Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 April 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport Underlag till Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 Delrapport 1 Uppdraget Uppdraget är att lämna underlag till en svensk färdplan för att uppnå visionen om att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer