ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET FÖRHÅLLANDET ARBETE FÖRÄLDRASKAP... 6 KARTLÄGGNING... 6 UTVÄRDERING... 6 MÅLSÄTTNING...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET... 11 FÖRHÅLLANDET ARBETE FÖRÄLDRASKAP... 6 KARTLÄGGNING... 6 UTVÄRDERING... 6 MÅLSÄTTNING..."

Transkript

1 för Värnamo kommun

2 JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN... 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 RIKTLINJER FÖR JÄMSTÄLLDHETSARBETET... 4 DEFINITIONER... 5 ARBETSFÖRHÅLLANDEN... 5 KARTLÄGGNING... 5 UTVÄRDERING... 5 MÅLSÄTTNING... 5 ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET... 6 FÖRHÅLLANDET ARBETE FÖRÄLDRASKAP... 6 KARTLÄGGNING... 6 UTVÄRDERING... 6 MÅLSÄTTNING... 6 ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET... 6 TRAKASSERIER... 8 UTVÄRDERING... 8 ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET... 8 OJÄMN KÖNSFÖRDELNING... 9 KARTLÄGGNING... 9 UTVÄRDERING... 9 ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET... 9 SÖKA ARBETE/UTVECKLING UTVÄRDERING ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET REKRYTERINGSPROCESSEN/BESLUT UTVÄRDERING ÅTGÄRDER/AKTIVITETER FÖR ATT NÅ MÅLET KARTLÄGGNING AV LÖNESKILLNADER AVSLUTNING (13)

3 Jämställdhetsplan för Värnamo kommun För att en kommun ska kunna växa och utvecklas krävs att man tar tillvara hela befolkningens kunskaper och kompetens. Varje individ, kvinna som man, ska ha möjlighet att utveckla sin begåvning inom just de områden där man har de bästa förutsättningarna oavsett kön. Jämställdhet mellan kvinnor och män är därför en viktig faktor för tillväxt. För att nå resultat ska jämställdhetspolitiken genomsyra alla delar av kommunens verksamheter. I Sverige är jämställdhetsintegrering den huvudsakliga strategi som används för att uppnå målen. Jämställdhetsintegrering innebär att beslut inom alla politikområden ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv. Eftersom jämställdhet mellan kvinnor och män skapas där ordinarie beslut fattas, resurser fördelas och normer skapas måste jämställdhetsperspektivet finnas med i det dagliga arbetet. Jämställdhetsintegrering Jämställdhetsintegrering innebär (om)- organisering, förbättring, utveckling och utvärdering av beslutsprocesser, så att ett jämställdhetsperspektiv införlivas i allt beslutsfattande, på alla nivåer, och i alla steg av processen, av de aktörer som normalt sett deltar i beslutsfattandet. (Europarådets definition) Jämställdhet i arbetslivet innebär samma rättighet och möjlighet för kvinnor och män i fråga om arbete, anställningsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet. Värnamo kommuns uppfattning är att jämställdhet finns i organisationer där kvinnors och mäns erfarenheter och kompetens värderas lika och tillsammans ses som en stimulerande och utvecklande tillgång. När kvinnor och män är mer jämnt fördelade i alla typer av arbeten och på alla nivåer i kommunen ger detta ökad arbetstillfredställelse, bättre arbetsmiljö, höjd effektivitet och vidgat beslutsunderlag. Jämställdhet mellan könen är en självklar princip vid lönesättning. Kommunen är en stor arbetsgivare, ansvarig för den lokala miljön och utför många av de uppgifter som ligger allas vardagsliv närmast i form av till exempel vård och omsorg, skola och barnomsorg. Detta gör kommunen till en viktig aktör i jämställdhetsarbetet eftersom kommunen har stora möjligheter att påverka de funktioner som sätter villkoren i kvinnors och mäns vardagsliv. Att kommunerna integrerar jämställdhet i sin verksamhet är en grundläggande förutsättning för att de nationella målen för jämställdhet ska kunna uppnås. Värnamo kommuns jämställdhetsplan refererar till Jämställdhetslagen i lydelse från och med Ett slutbetänkande gällande sammanhållen diskrimineringslag gick ut på remiss till organisationer och myndigheter under hösten Beslut om sammanhållen diskrimineringslag har ej tagits ännu. En lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande särbehandling av barn och elever togs hösten 2006 (2006:67). 2 Denna lag innebär bland annat att barn- och utbildningsförvaltningen ska utarbeta en Likabehandlingsplan i enlighet med lagen (13)

4 Övergripande mål Värnamo kommun har som övergripande mål för sitt jämställdhetsarbete: Att arbetet ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv på alla nivåer och inom alla områden. Jämtegrering/Gender Mainstreaming ska vara strategin för att nå uppsatta jämställdhetsmål. Att undanröja könsrelaterade skillnader i lön och övriga arbetsvillkor mellan befattningshavare inom samma yrkesgrupp och mellan yrkesgrupper. Jämtegrering/Gender Mainstreaming är en politisk strategi för att införliva ett jämställdhetsperspektiv inom alla verksamhetsområden och på alla samhällsnivåer. Detta innebär att jämställdhetsarbetet har fått ett vidare perspektiv då ett genusperspektiv ska arbetas in i till exempel beslutsunderlag, projektarbeten, utredningar, åtgärder för verksamhetsutveckling och resultatredovisning. Målet är att jämställdhet ska finnas med som en naturlig del i allt arbete inom en organisation. Att utjämna sned könsfördelning och motverka uppdelningen i mans- och kvinnoyrken. Att öka andelen kvinnliga chefer på högre nivå. Att skapa en arbetsorganisation som erkänner och underlättar arbetstagarnas dubbla roller som anställda och föräldrar. Riktlinjer för jämställdhetsarbetet Förvaltningscheferna ansvarar för att ett aktivt och målinriktat jämställdhetsarbete i enlighet med antagen jämställdhetsplan bedrivs i varje verksamhet. Samverkan skall ske med arbetstagarorganisationerna. I samverkansarbetet skall jämställdhetsfrågorna ingå som en självklar del. Förvaltningarna skall i sina verksamhetsplaner analysera den centrala jämställdhetsplanens intentioner och ange konkreta insatser som kan vara specifika för den egna förvaltningen. Dessa skall varje år utvärderas i förvaltningarnas verksamhetsberättelser/jämställdhetsplaner. Personalavdelningen genomför i samråd med den centrala jämställdhetsgruppen årlig revidering av den kommungemensamma jämställdhetsplanen, som fastställs av kommunfullmäktige. Eftersom en stor del av jämställdhetsfrågorna handlar om att förändra attityder och värderingar skall arbetet bedrivas såväl på lednings-, arbetsgrupps- som individnivå. Jämställdhetsfrågorna skall integreras med övriga verksamhetsfrågor som en naturlig del. Alla anställda och förtroendevalda skall uppträda som tydliga representanter för kommunens hållning i jämställdhetsfrågor. Ett särskilt ansvar åvilar chefer och högre befattningshavare. 4 (13)

5 Definitioner De statistikuppgifter planen innehåller avser, där inget annat anges, tillsvidareanställda. Där ingen annan tidsrymd anges avses aktiviteterna att genomföras under kommande år. Ansvarig för respektive åtgärd är där ingen annan anges respektive förvaltningschef. Arbetsförhållanden 4 Arbetsgivaren skall genomföra sådana åtgärder som med hänsyn till arbetsgivarens resurser och omständigheterna i övrigt kan krävas för att arbetsförhållandena skall lämpa sig för både kvinnor och män. Kartläggning Män Kvinnor Antal tillsvidareanställda % % 2190 Antal årsarbetare % % 1929 Medelålder 48 48, Antal deltidsanställda Sysselsättningsgrad 97, ,5 88,1 Antal sjukdagar/anställd * 0-29 år 10,59 3,23 15,99 11, år 14,21 12,63 18,57 17, år 9,30 11,85 26,73 23,96 Totalt 11,00 11,32 21,52 19,19 Antal anmälda arbetsskador I antalet tillsvidareanställda ingår anställda i offentligt skyddad anställning (OSA). Tillsvidareanställda som är tjänstlediga från sin tillsvidaretjänst och som vikarierar på annan tjänst redovisas som tillsvidareanställda. * urvalet omfattar tillsvidareanställda och månadsanställda arbetstagare Utvärdering Antal tillsvidareanställda har minskat något vid jämförelse åren , dock är siffran för kvinnliga årsarbetare något osäker på grund av övergång till nytt PA- och Lönesystem. Antalet deltidsanställda har minskat, mest bland kvinnor, vilket har resulterat i att den genomsnittliga sysselsättningsgraden har ökat med 0,8% för män och med 1,6% för kvinnor. Den totala sjukfrånvaron har minskat med 2,33%, till 19,19 dagar/år för kvinnor. Männens sjukfrånvaro har ökat från 11,0 dagar/år till 11,32 dagar/år. Arbetsskadorna har ökat bland kvinnorna ( från 67 till 75 anmälda arbetsskador). Anmälda arbetsskador bland männen har minskat något (från 9 till 7 anmälda arbetsskador). Målsättning Arbetsförhållandena ska vara sådana att de lämpar sig för både kvinnor och män. Det gäller såväl den fysiska som den psykiska arbetsmiljön. 5 (13)

6 Åtgärder/aktiviteter för att nå målet Könsperspektivet ska integreras i samtliga beslut, överallt, alltid och bland annat i samverkansgrupperna ska jämställdhet tillsammans med arbetsmiljö vara en självklar punkt på dagordningen. Jämställdhetsarbetet ska samordnas med arbetsmiljöarbetet och övriga verksamhetsfrågor och ingå naturligt i organisationen. Jämtegrering är strategin. För att minska förslitningsskador ska förebyggande träning och friskvårdssatsningar uppmuntras. Att var och en även tar ett eget ansvar för sin hälsa är en självklar förutsättning. Genomförda/planerade åtgärder/aktiviteter Från och med hösten 2005 har medarbetare vid Värnamo kommun möjlighet till motion på betald arbetstid. Totalt har XXX procent av kommunens anställda frekvent nyttjat denna möjlighet. Rökning på arbetstid är ej tillåten från och med Förhållandet arbete föräldraskap 5 Arbetsgivaren skall underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap Kartläggning Män Kvinnor Uttagna dagar med föräldraledighet per anställd 2,16 3,21% 9,24 16,74 96,79% 14,11 Uttagna dagar för vård av sjukt barn per anställda 0,56 1,0 1,19 2,1 Antal anställda - partiellt föräldralediga 0 2, Antal anställda med flexibel arbetstid ( o ) Utvärdering Uttagna dagar med frånvaroorsak föräldraledighet har ökat. Kvinnornas uttag av föräldraledighet är oförändrad medan männens uttag har ökat från 2,16 dagar per anställd år 2004 till 9,24 dagar år Uttagna dagar för vård av sjukt barn har ökat för både män och kvinnor. Kvinnor tar fortfarande ut dubbelt så många dagar (2,1 dagar år 2005) för att vårda sjuka barn jämfört med männen (1,0 dagar år 2005). Antalet anställda som är partiellt föräldralediga har ökat med två personer, båda är män. Målsättning Underlätta för kvinnor och män att förena förvärvsarbete med ansvar för hem och familj. Åtgärder/aktiviteter för att nå målet Varje arbetsledare/chef skall erbjuda ett föräldraledighetssamtal inför planerad ledighet där man planerar aktiviteter under ledigheten, t ex deltagande i kurser, konferenser och arbetsplatsträffar. Ett informationsmaterial om möjligheterna att dela föräldraledighet erbjuds till alla anställda som blir föräldrar. Underlag för föräldraledighetssamtal och informationsmaterial har uppdaterats av personalavdelningen och finns på intranät, personalhandboken. Papporna ska uppmuntras att ta föräldraledighet och informeras om möjligheterna att dela 6 (13)

7 ledigheten. En fadder till alla föräldralediga skall utses på arbetsplatsen som skall se till att den ledige får information om beslut, möten och kurser för att hålla sig à jour med utvecklingen på arbetsplatsen. Faddern utses av närmsta arbetsledare/chef tillsammans med den som skall vara ledig. Återgång till arbetet underlättas väsentligt på detta sätt. Detta system kan även användas vid andra typer av längre ledigheter samt vid sjukfrånvaro. För att underlätta för de anställda att kombinera förvärvsarbete med ansvar för hem och barn skall en generös attityd till flexibla lösningar för anställda med barn eftersträvas. T ex förskjutning av arbetstiden, förlägga visst arbete hemma, tjänstledighet etc. Ytterligare ett sätt att underlätta för de anställda att kombinera förvärvsarbete med ansvar för hem och barn är att utöka möjligheten att vara partiell tjänstledig för barn upp till 12 år under förutsättning att det inte medför olägenheter för verksamheten på arbetsplatsen. Arbetsgivaren tar beslut om den ökade möjligheten till partiell tjänstledighet i varje enskilt fall. Föräldraledighet kan förläggas till fler än de tre perioder/kalenderår som lagen säger under förutsättning att detta inte medför olägenheter på arbetsplatsen. Arbetsgivaren tar beslut om ledighet utöver de lagstadgade tre perioderna i varje enskilt fall. För att nå utjämning bland könen vid vård av sjukt barn och föräldraledighet skall detta diskuteras kontinuerligt vid arbetsplatsträffar eller motsvarande. Sammanfattning Värnamo kommun ska ha en positiv inställning till uttag av föräldraledighet, och speciellt uppmuntra män att ta ut föräldraledighet, och se det som en erfarenhet som berikar kommunens verksamheter. Inför en föräldraledighet ska den anställde och chefen komma överens om vilka kontakter som ska upprätthållas med arbetsplatsen under ledigheten som exempelvis information, personalträffar, besök och kompetensutveckling m.m. Att i möjligaste mån ta hänsyn till att inte förlägga aktiviteter, möten m.m. vid skollovsveckor då föräldrar normalt kan förväntas kunna vara lediga med sina barn. Ska överväga möjligheterna med delat chefskap så att även chefer kan vara föräldralediga eller ha flexibel arbetstid under barnens uppväxt. När: när behovet uppstår För den anställde varierar behovet av hel- respektive deltidsarbete i takt med att bland annat familjesituationen förändras. Om verksamheten tillåter det ska cheferna tillmötesgå önskemål om förändrad arbetstid. 7 (13)

8 Trakasserier 6 Arbetsgivaren skall vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att någon arbetstagare utsätts för trakasserier på grund av kön, sexuella trakasserier eller repressalier enligt denna lag. Enligt 16 a En arbetsgivare får inte diskriminera en arbetssökande eller en arbetstagare genom trakasserier på grund av kön eller genom sexuella trakasserier. Med trakasserier på grund av kön avses ett uppträdande i arbetslivet som kränker en arbetssökande eller arbetstagares värdighet och som har samband med kön. Med sexuella trakasserier avses ett uppträdande i arbetslivet av sexuell natur som kränker en arbetssökandes eller arbetstagares värdighet. Exempel på sexuella trakasserier kan vara: ovälkomna anspelningar, blickar, förslag, fysiska närmanden, anstötliga bilder, råa skämt liksom kränkande och generaliserande uttalanden om kvinnor eller män. För vidare information om förebyggande åtgärder och åtgärder vid sexuella trakasserier, se Värnamo kommuns handlingsplan om kränkande särbehandling. Utvärdering Kränkande särbehandling och sexuella trakasserier är oacceptabelt inom Värnamo kommun. Enligt en skärpning i jämställdhetslagen 1 juli 1998 är arbetsgivaren skyldig att förebygga och förhindra uppkomst av sexuella trakasserier även om man tror att denna form av missförhållanden inte förekommer på arbetsplatsen. Information om skärpningen i lagen har gått ut till samtliga ansvariga chefer. Sedan man i kommunen 1996 gjorde en kartläggning av ev förekomst av sexuella trakasserier har inga fall av sexuella trakasserier anmälts. En handlingsplan finns i Personalhandboken och i den framgår hur man går tillväga om man utsätts för trakasserier. Kontaktpersoner för handläggning av ev. sexuella trakasserier är utsedda för barn- och utbildningsförvaltningen, omsorgsförvaltningen samt gemensamt för övriga förvaltningar. Se i övrigt Handlingsplan för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Målsättning Ingen anställd i Värnamo kommun skall behöva utsättas för sexuella trakasserier eller trakasserier pga. kön. Inom ramen för det aktiva jämställdhetsarbetet skall arbetsgivaren vidta åtgärder för att förebygga och motverka uppkomst av sexuella trakasserier eller trakasserier pga. kön. Åtgärder/aktiviteter för att nå målet Begreppet sexuella trakasserier och dess innebörd skall klart och tydligt definieras. Arbetsledningen skall klart ta avstånd från sexuella trakasserier och återkommande utbilda och informera de anställda om konsekvenserna av trakasserierna. Alla anställda skall vara 8 (13)

9 informerade om att en handlingsplan finns. Sexuella trakasserier kan utgöra saklig grund för uppsägning eller avsked och det är viktigt att den som trakasserar får kännedom om detta. Revidering av avsnittet i Personalhandboken planeras när en sammantagen diskrimineringslag antagits. Ojämn könsfördelning 7 Arbetsgivaren skall genom utbildning, kompetensutveckling och andra lämpliga åtgärder främja en jämn fördelning mellan kvinnor och män i skilda typer av arbete och inom olika kategorier av arbetstagare. Kartläggning Könsfördelning chef/ arbetsledare Antal män 2004 Antal män 2005 Antal kvinnor 2004 Antal kvinnor 2005 Förvaltningschef 7 78 % 7 78% 2 22 % 2 22% Avdelningschef/ % 15 47% % 17 53% Rektor /områdeschef Sektionschef/bitr % 25 54% % 21 46% rektor Arbetsledare % 13 72% 0 0 % 5 28% Summa Utvärdering Under 2005 har andelen chefer/arbetsledare ökat. Främst är det kvinnor i arbetsledande befattning som ökat. Orsaken till ökningen är sannolikt att viss omorganisering genomförts inom barn- och utbildningsförvaltningen och tekniska kontoret. Omorganisationerna bestod bland annat i att vissa befattningar, som till exempel köksföreståndare, tillhör från och med år 2005 kategorin arbetsledare. Målsättning Kvinnor och män ska ha samma möjligheter till information, utbildning och utveckling i arbetet. Åtgärder/aktiviteter för att nå målet Individuell kompetensutveckling ska diskuteras och dokumenteras inom det årliga utvecklingssamtalet. Värnamo kommun ska verka för att projekt- och arbetsgrupper ska ha en jämn könsfördelning av kvinnor och män. 9 (13)

10 Jämställdhetsfrågorna ska ingå i chefs- och ledarskapsutbildning. Ansvar: Respektive utbildningssamordnare Söka arbete/utveckling 8 Arbetsgivaren skall verka för att lediga anställningar söks av både kvinnor och män. Utvärdering Vid annonsering av lediga tjänster inom yrkesgrupper med ojämn könsfördelning skall annonserna utformas så att intresse väcks för underrepresenterat kön att söka. Under år 2004 är det 21 % (20 % år 2003) av det totala antalet annonser utformade enligt ovan. Omsorgsförvaltningen är den förvaltning som mest frekvent utformat annonserna på detta sätt. I ett flertal annonser är enbart en person angiven som kontaktperson. Där två personer finns med är de oftast av samma kön. Variation förekommer oftare bland fackliga företrädare. Målsättning Lediga anställningar i Värnamo kommun skall annonseras så att de söks av både kvinnor och män. Åtgärder/aktiviteter för att nå målet Platsannonserna skall medvetet utformas så att intresse väcks för underrepresenterat kön att söka. I varje annons skall om möjligt både en kvinna och en man stå som uppgiftslämnare. På Värnamo kommuns hemsida under rubriken Lediga jobb finns följande text: Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser gärna sökande från det underrepresenterade könet. Personalavdelningen ansvarar för information till förvaltningarna angående utformning av platsannonser ur jämställdhetssynpunkt. Utformning av platsannonser ur jämställdhetssynpunkt skall diskuteras årligen vid förvaltningschefsträff. Det är sedan varje ansvarig chefs ansvar att utforma annonserna enligt detta. 10 (13)

11 Rekryteringsprocessen/beslut 9 När det på en arbetsplats inte råder en i huvudsak jämn fördelning mellan kvinnor och män i en viss typ av arbete eller inom en viss kategori av arbetstagare, skall arbetsgivaren vid nyanställningar särskilt anstränga sig för att få sökande av det underrepresenterade könet och söka se till att andelen arbetstagare av det könet efter hand ökar. Första stycket skall dock inte tillämpas, om särskilda skäl talar emot sådana åtgärder eller åtgärderna rimligen inte kan krävas med hänsyn till arbetsgivarens resurser och omständigheterna i övrigt. Utvärdering Rekryteringsprocessen har hittills skett ganska traditionellt. Vid flertalet anställningsintervjuer, där så är möjligt, medverkar både män och kvinnor. I de nya reglerna i lagen from har tillkommit 15 angående direkt diskriminering samt 16 som behandlar indirekt diskriminering. Dessutom har även tillkommit 17 som behandlar när förbuden mot könsdiskriminering gäller. Ytterligare nyheter i lagen är 21 som tar upp uppgift om meriter samt 22 som behandlar förbud mot repressalier. Målsättning Vid rekrytering av ny personal ska en jämnare könsfördelning eftersträvas. Kvinnor och mäns olikheter är en positiv faktor i arbetet med att utveckla kommunens verksamhet. Åtgärder/aktiviteter för att nå målet Vid likvärdiga kvalifikationer har underrepresenterat kön företräde. 11 (13)

12 Platsannonser riktas till underrepresenterat kön när detta anses vara speciellt påkallat. Vid semestervikariat (då kvalifikationskraven inte uppnås) eller mottagande av praoelever och feriearbetare prioritera underrepresenterat kön. Jämställdhetsaspekten skall beaktas vid rekrytering inom samtliga yrkesgrupper där ojämn könsfördelning råder, för att på detta sätt öka andelen underrepresenterat kön. Positiv särbehandling skall användas i rekryteringsärende där det är av stor vikt att utjämna könsfördelningen. Detta skall då klart anges vid rekryteringsförfarandet. Detta är dock svårt att genomföra i praktiken i och med att annan lagstiftning tar över t ex företrädesrättsreglerna enligt LAS som innebär att till övervägande del kvinnor som varit tidsbundet anställda får företräde till lediga tjänster vilket försvårar de intresserade männens möjlighet till lediga arbeten inom t ex äldreomsorgen. Rekryteringsprocessen skall alltid inledas med att en kravprofil utformas. I intervjugruppen skall, om möjligt, finnas både kvinnor och män. Vid rekrytering till yrkesgrupper med ojämn könsfördelning skall alltid minst en sökande av underrepresenterat kön kallas till anställningsintervju under förutsättning att tillräckliga kvalifikationer finns. Kartläggning av löneskillnader 10 I syfte att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män ska arbetsgivaren varje år kartlägga och analysera bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor som tillämpas hos arbetsgivaren och löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt. Arbetsgivaren ska bedöma om förekommande löneskillnader har direkt eller indirekt samband med kön. Bedömningen skall särkilt avse skillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika och grupp med arbetstagare som utför arbete som är eller brukar anses vara kvinnodominerat och grupp med arbetstagare som utför arbete som är att betrakta som likvärdigt med sådant arbete men inte är eller brukar anses vara kvinnodominerat. 11 Arbetsgivaren skall varje år upprätta en handlingsplan för jämställda löner och där redovisa resultatet av kartläggningen och analysen enligt 10. I planen skall anges vilka lönejusteringar och andra åtgärder som behöver vidtas för att uppnå lika lön för arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt. Planen skall innehålla en kostnadsberäkning och en tidsplanering utifrån målsättningen att de lönejusteringar som behövs skall genomföras så snart som möjligt och senast inom tre år. En redovisning och en utvärdering av hur de planerade åtgärderna genomförts skall tas in i efterföljande års handlingsplan. Skyldigheten att upprätta en handlingsplan för jämställda löner gäller inte arbetsgivare som vid senaste kalenderårsskifte sysselsatte färre än tio arbetstagare. Se lönekartläggning med hjälp av Lönevågen bilaga (13)

13 Avslutning Jämställdhetsgruppens ambition är att kunna inspirera till ett ökat engagemang i jämställdhetsfrågor ute i förvaltningarna. Det övergripande jämställdhetsarbetet i Värnamo kommun handläggs av personalavdelningen. Föreliggande jämställdhetsplan har reviderats av kommunens centrala jämställdhetsgrupp, partsammansatt med följande representanter: Anita Skagerlind, Personalavdelningen, Annette Petersson, Personalavdelningen Carina Häljestig, Omsorgsförvaltningen Birgitta Petersson, Barn- och utbildningsförvaltningen Eva Rylander Alanen, Tekniska kontoret Agneta Markkula, TCO Christin Fransson, Kommunal Göran Hägerström, SACO 13 (13)

Jämställdhetsplan. för. Värnamo kommun

Jämställdhetsplan. för. Värnamo kommun Antagen av kommunfullmäktige -04-28, 62 Jämställdhetsplan för Värnamo kommun JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN... 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 3 RIKTLINJER FÖR JÄMSTÄLLDHETSARBETET... 3 DEFINITIONER... 4 ARBETSFÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värnamo kommun 2002

Jämställdhetsplan för Värnamo kommun 2002 för Värnamo kommun 1(1) JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN... 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 3 RIKTLINJER FÖR JÄMSTÄLLDHETSARBETET... 3 DEFINITIONER... 4 ARBETSFÖRHÅLLANDEN... 4 KARTLÄGGNING... 4 UTVÄRDERING...

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Kommunledningskontoret Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Plan antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25, 100 Grundläggande värderingar En jämlik arbetsplats är grundläggande för ett gott arbetsresultat

Läs mer

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Introduktion Norrlands nation i Uppsala är en viktig mötesplats för studenter. Nationens verksamhet ska vara jämställd och

Läs mer

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 1 JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 2008 Antagen av tekniska nämnden den 27 februari 2008 9 2 Jämställdhetsplan för TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Planen gäller from 1 januari 2008 tom den 31 december

Läs mer

Vägledning för arbetet med

Vägledning för arbetet med Vägledning för arbetet med Jämställdhetsplan i Landstinget Kronoberg ARBETSMATERIAL Inledning Landstinget Kronoberg har en central roll när det gäller att förverkliga svensk jämställdhetspolitik. Det är

Läs mer

Dnr 2007.678 026. Fastställd av kommunfullmäktige 2007-12-17 174 1 (8) 2007-12-17

Dnr 2007.678 026. Fastställd av kommunfullmäktige 2007-12-17 174 1 (8) 2007-12-17 Fastställd av kommunfullmäktige 2007-12-17 174 1 (8) 2007-12-17 INLEDNING Planen har tagits fram av Lycksele kommuns jämställdhetsgrupp vilken består av representanter från samtliga förvaltningar samt

Läs mer

Jämställdhetsplan för Historiska institutionen, gällande från 2009-07-01 till 2012-06-30

Jämställdhetsplan för Historiska institutionen, gällande från 2009-07-01 till 2012-06-30 Jämställdhetsplan för Historiska institutionen, gällande från 2009-07-01 till 2012-06-30 Historiska institutionens jämställdhetsarbete bedrivs utifrån de intentioner som generellt gäller för hela universitetet

Läs mer

Kungsholmens stadsdelsförvaltning

Kungsholmens stadsdelsförvaltning Kungsholmens stadsdelsförvaltning - en arbetsplats för alla Jämställdhets och mångfaldsplan 2016-18 Kungsholmens stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Lindhagensgatan 76 Box 49039 100 28 Stockholm Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad

Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad Riktlinjer mot trakasserier pga. kön och sexuella trakasserier Haparanda stad Antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 70 Innehållsförteckning Arbetsgivarens ansvar att förebygga, förhindra och utreda

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen 1 HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/726 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen Publicerad http://www.fek.handels.gu.se/ Beslutsfattare Prefekt, Freddy Hällsten Gäller

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER AB EKERÖ BOSTÄDER Policy antagen av AB Ekerö Bostäders styrelse 2014-11-14 Inledning Denna plan ansluter till Ekerö kommuns gemensamma Plan för lika rättigheter

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Likabehandlingsstrategi

Likabehandlingsstrategi Datum Likabehandlingsstrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Dokumentnamn: Likabehandlingsstrategi Dokumentansvarig: en Personaldirektör Ersätter

Läs mer

Plan 2013-2015. Jämställdhet

Plan 2013-2015. Jämställdhet Plan 2013-2015 Jämställdhet Dokumenttyp Måldokument Dokumentnamn Jämställdhetsplan Fastställd 2010-02-28 36 Giltighetstid 2013-2015 Dokumentansvarig Personalchef Senast reviderad 2013-09-05 Beslutsinstans

Läs mer

Formulär för kartläggning och analys av nuläget på arbetsplatsen gällande förekomsten av eventuell diskriminering och/eller trakasserier

Formulär för kartläggning och analys av nuläget på arbetsplatsen gällande förekomsten av eventuell diskriminering och/eller trakasserier Datum: 20 - - Formulär för kartläggning och analys av nuläget på arbetsplatsen gällande förekomsten av eventuell diskriminering och/eller trakasserier Arbetsplats: Ansvarig chef: Arbetsförhållanden: 1.

Läs mer

Mångfaldsplan 2012-2014 för Habilitering & Hjälpmedel med Handlingsplan (bil 1)

Mångfaldsplan 2012-2014 för Habilitering & Hjälpmedel med Handlingsplan (bil 1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Hans Olausson, personalchef 2012-11-12 Mångfaldsplan 2012-2014 för Habilitering & Hjälpmedel med Handlingsplan (bil 1) Inledning Habilitering & Hjälpmedelsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

av arbetsmiljöuppgifter

av arbetsmiljöuppgifter 1 (6) ÅNGEWOLMS ItOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Ängelholms kommun Från Kommundirektör till Ekonomichef 2 (6) ÅNGELHOUiS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms kommun I min egenskap

Läs mer

34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109

34. Motion Rätt till heltid - möjlighet till deltid yttrande Dnr 2013/143-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 39 (41) 2014-03-24 Ks 34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109 Mariann Gustafsson (V) har 7 mars 2013 väckt en motion om att

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling Barn och Ungdom Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2005-12-30 Handläggare: Charlotte Dingertz Tfn: 08-508 10 106 Östermalms stadsdelsnämnd Revisionsrapport avseende skolornas arbete

Läs mer

102 Jämställdhetsplan för Höörs kommun 2016-2018

102 Jämställdhetsplan för Höörs kommun 2016-2018 PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-09 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2016/187 102 Jämställdhetsplan för Höörs kommun 2016-2018 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: 1.

Läs mer

meda rbeta rund ersök ning 2011

meda rbeta rund ersök ning 2011 Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 20 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För tredje året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Bilaga 11 Regionplane- och trafikkontoret 2007-11-07 RTN 2007-0373 Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Utgångspunkter Jämställdhetslagen Jämställdhetslagen reglerar kvinnors och

Läs mer

9 Jämställdhet- och HBTQ-plan

9 Jämställdhet- och HBTQ-plan Protokoll Sammanträdesdatum 2016-02-16 5(8) Kommunstyrelsens personalutskott Ks/2016:30 9 Jämställdhet- och HBTQ-plan Personalutskottets beslut Personalutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige

Läs mer

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Antal inbjudna 59 68 63 1 386 (Alla anställda som arbetat inom kommunen i tre månader.) Antal svar 61 58 1 150 Svarsfrekvens

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Version: 1.0 Fastställd: KS 2016-05-31, 152 Uppdateras: 1. Nolltolerans för kränkande särbehandling 1.1 Vad är kränkande särbehandling? 1.2 Vissa beteenden är alltid

Läs mer

Johan Söderberg (S) ordförande, Christer Sundqvist (M) 1:e vice ordförande, Anneli Hedberg, Inger Fredriksson (C)

Johan Söderberg (S) ordförande, Christer Sundqvist (M) 1:e vice ordförande, Anneli Hedberg, Inger Fredriksson (C) PERSONALUTSKOTTET 2016-05-11 1 Plats och tid Ateljén Nämndhuset kl. 13.15 15.00 Beslutande Johan Söderberg (S) ordförande, Christer Sundqvist (M) 1:e vice ordförande, Anneli Hedberg, Inger Fredriksson

Läs mer

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen och introduktionsprogrammet i Kungsörs kommun 2016 Likabehandlingsplan Deklaration Kungsörs kommun arbetar för att alla elever ska ha samma rättigheter. På vuxenutbildningen

Läs mer

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47.

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47. Kommentar om könsfördelningen på arbetsplatsen: 96,3 % kvinnor och 3,7 % män av 325 svarande (svarsfrekvens 61,4 %) Kommentar om åldersfördelningen på arbetsplatsen: Hög genomsnittsålder, flera pensionsavgångar

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Falköpings kommun. Jämställdhetsplan. Personalavdelningen 2004-09-30

Falköpings kommun. Jämställdhetsplan. Personalavdelningen 2004-09-30 Falköpings kommun Jämställdhetsplan Personalavdelningen 2004-09-30 1 Inledning I Jämställdhetslagen (1992) anges att en arbetsgivare skall, inom ramen för sin verksamhet, bedriva ett målinriktat arbete

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007/2008

Jämställdhetsplan 2007/2008 Jämställdhetsplan 2007/2008 Beslutad i KF 080128 Uppdaterad pga faktafel i bilaga 2 080214 Jämställdhetsplan 2007/2008 2 (26) Innehåll SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE JÄMSTÄLLDHETSPLAN...4

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Basutbildning i jämställdhet ESF JÄMT

Basutbildning i jämställdhet ESF JÄMT Basutbildning i jämställdhet Jämlikhet handlar om alla människors lika värde oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Planmall för arbetsliv. Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Planmall för arbetsliv. Jämställdhets- och likabehandlingsplan Planmall för arbetsliv Jämställdhets- och likabehandlingsplan Inledning och målsättning Det interna jämställdhets- och likabehandlingsarbete ska främja allas lika rätt i frågor om arbete, anställnings-

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Fördelning. Angelholms kommun

Fördelning. Angelholms kommun 1 (6) ANGBUfOUtS KOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Angelholms kommun Kommunstyrelsens ordförande till kommundirektör 2 (6) ÄN(jELHOL\1S KOM.\lll:-l Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun

Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och annan kränkande behandling i skolan i diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola. Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Universitetsövergripande jämställdhetsplan för 2011-2013

Universitetsövergripande jämställdhetsplan för 2011-2013 Dnr SU 609-0044-11 Doknr 1 Universitetsövergripande jämställdhetsplan för 2011-2013 samt anvisningar och råd för upprättande av institutioners jämställdhetsplaner (Fastställd av rektor 2011-06-30) Innehåll

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Lag och avtal - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Införandet av heltidsorganisation, lag och avtal Hög tid för heltid Konferens i Malmö, Stockholm, Göteborg Januari 2016 Några utmaningar i heltidsarbetet

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567); SFS 2014:958 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Bakgrund Många barn och ungdomar utsätts för diskriminering och annan kränkande behandling i skolan, detta kan självfallet aldrig accepteras. Att skolan ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2015

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2015 BESLUT -06-18 Dnr SU FV-2.12.1-3608-14 Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 www.su.se/jamlikhet E-post: jamlikhet@su.se

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

Tid och hälsa. Presentation av Jämställdhetsutredningens betänkande 1 december 2015 Lenita Freidenvall. Jämställdhetsutredningen

Tid och hälsa. Presentation av Jämställdhetsutredningens betänkande 1 december 2015 Lenita Freidenvall. Jämställdhetsutredningen Tid och hälsa Presentation av s betänkande 1 december 2015 Lenita Freidenvall Utvecklingen gällande jämställdhet det obetalda hem- och omsorgsarbetet Deltid Föräldraledighet Hem- och omsorgsarbete Hälsa

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Karlavagnen 2013 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun

Ks 583/2011. Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015. för Örebro kommun Ks 583/2011 Jämställdhets- och ickediskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Om Jämställdhets- och icke-diskrimineringsplan 2012-2015 för Örebro kommun...3

Läs mer

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling 1 av 7 Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Dokumenttyp Policy samt handlingsplan Dokumentägare Personalfunktionen Dokumentnamn Policy samt handlingsplan mot diskriminering

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal -

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - MÅL Vår skola ska vara en trygg miljö för alla. Det betyder att ingen som helst diskriminering får förekomma. Exempel på

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

JÄMIX 2010 för Högskolan i Gävle

JÄMIX 2010 för Högskolan i Gävle JÄMIX för En mer detaljerad pappersrapport, med alla bakomliggande siffror, har skickats till er kontaktperson. JÄMIX 1 JÄMIX Jämställdheten i Din organisation - en jämförelse med 205 organisationer med

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det?

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Johan Lilly Gyberg Diskrimineringsombudsmannen (2011) do@do.se, 08-120 20 700 Det här är DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Viktigt att komma ihåg är att den som upplever sig vara kränkt alltid måste tas på allvar.

Viktigt att komma ihåg är att den som upplever sig vara kränkt alltid måste tas på allvar. Likabehandlingsplan Älvsby folkhögskola Fastställd av styrelsen 2011-05-24 Syftet med likabehandlingsplanen är att tydliggöra arbetet med att motverka trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldspolicy 2007-06-20

Jämställdhets- och mångfaldspolicy 2007-06-20 Jämställdhets- och mångfaldspolicy 2007-06-20 OMSLAGSFOTO: NORDIC PHOTO. TRYCK: KOMMUNTYRCKERIET MARS 2008 Jämställdhets-och mångfaldspolicy Grundläggande arbetsgivarprinciper för hur jämställdhetsoch

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARLSHAMNS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARLSHAMNS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2009 Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-811 30 Fax 0454-810 41 E-post: personal@karlshamn.se Internet:

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013 Rapport 2013:8 2013-05-21 REM 2012/100494 1 (5) Enheten för människa och omgivning Christina Jonsson, 010-730 9489 arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport uppföljning jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Rapport uppföljning jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-01-30 Vår referens Béatrice Svanfeldt HR-konsult beatrice.svanfeldt@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport uppföljning jämställdhetsplan 2014 FRI-2014-4080 Sammanfattning

Läs mer

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal Bilaga 1 Tele2 Sverige AB Löneavtal giltighetstid 1 maj 2016 30 april 2017 Avtal om löner för Tele2 Sverige AB 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller mellan Tele2 Sverige AB, 556267-5164 ( Tele2 ) samt Tele2

Läs mer

Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK

Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK Spelregler för personalarbetet Denna broschyr är en kortfattad sammanställning av Kalmar kommuns personalpolitik. Den ger en bild av hur vi ser på dig

Läs mer