Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag"

Transkript

1 Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag Idag finns avtal, marknadsföringsmaterial, kundregister, räkneskaper och e-post lagrat digitala medier vilket har ökat kravet på att affärskritiska document, på alla företag, måste säkerhetskopieras. Vid ett eventuellt hårdvarufel är det mycket billigare att återställa (säkerställa, göra backuper på osv.) än att bygga upp allt från början. (I de flesta fallen är det dessutom omöjligt och sätter företaget på obestånd) Din datamängd växer exponentiellt Om du befinner dig I en situation där du tvingas handskas med exploderande mängd affärsdata så är du inte ensam. Den ökande takten av skapande, samlande och spridning av data börjar bli ett allt vanligare fenomen hos företag runt om I världen. Mängden data ökar ständigt tack vare/på grund av Internet, e-post och mediarik mjukvara. Redan 2002 förutspådde International Data Corporation (IDC) att den årliga ökingen av datamängd skulle ligga på skyhöga 80%/år. 1 Megabyte är värd kr Sett från en strategisk synpunkt så är dina data själva märgen i ditt företag. Du har investerat mycket tid, pengar och ansträngningar för att ta fram affärskritiska data. Så som kontrakt, försäljningsuppgifter, förslag, bokföringsuppgifter, marknadsföringsmaterial, affärskontakter, e-post och även digitala foton m.m.. Detta utgör den största delen av dina ovärderliga rörelsetillgångar som du inte har råd att förlora. Ditt företag lider vid dataförlust Dina affärskritiska data går hand I hand med din affärsverksamhet. En förlust av sådan data eller även vid temporär otillgänglighet kan hota din position mot dina konkurrenter. Företag utan proaktiv backup och återställnings policy är sannolikt ute ur leken inom 2 år vid en större dataförlust. Vid större förlust av data kan ditt företags rykte stå på spel som kan leda till dyra rättstvister. Värst av allt kan det stoppa ditt företags produktion.

2 Dataförlusters orsak Konventionella metoder för säkerhetskopiering är inte bra nog Dålig ostrukturerade konventionell backup metoder, såsom tape, CD-Rom, och den externa hårddisken, osv, är inte tillräckligt bra på grund av: Hög misslyckande grad under data återställning Svårigheter att upptäcka problem med backup innan utförd återställning Långsam läs / skriv hastighet Höga underhållskostnader Höga kostnader för att lagra ditt bandbiblotek på annan ort Minskad flexibilitet för säkerhetskopiering som beror på fast kapacitet per säkerhetskopieringsmedia Ökad risk för förekomst av vårdslöshet,den mänskliga faktorn (t.ex. förlorade eller felplacerad data)

3 Dagens ebackup är morgondagens trygghet Låt oss få presentera en intelligent lösning för säkerhetskopiering som är både enkel, säker och helautomatisk. ebackup är en säkerhetskopia via Internet som sköts helt automatiskt och förs över till helt annan geografisk plats, i en toppmodern datahall som är utrustad för att klara av affärskritisk drift. Securenet ebackup uppfyller såväl revisorns som försäkringsbolagets krav på säkerhetskopiering. Internetöverföringen är krypterad vilket gör att dina filer/bilder görs oläsliga innan de överförs till vårt säkerhetscenter. Själva överföringen sker via en säker anslutning och bygger på samma tekniska lösning som de svenska Internetbankerna har. Med Securenet ebackup kan du spara såväl textdokument, e-post, ekonomisystem, kundregister, digitalbilder, musik eller andra filer utan att behöva vara på plats. Säkerhetskopieringen sker dygnet runt och året om - vardag som helgdag eller vid sjukdom och semester. Alla sparade filer kan förstås även nås precis när du har lust eller tid. Företagsabonnemang 499 kr/månad exkl. moms 5 gigabyte Rapportering via e-post efter slutförd backup Extra lagringsutrymme kan köpas till Systemkrav Windows 2000(SP2)1/XP(SP2)1/2003/Vista Linux kernel 2.2 eller högre NetWare 5.1 eller högre UNIX, Solaris 2.x eller högre AIX, HP-UX, FreeBSD Mac OS X 10.2 eller högre Alla operativsystem som stöder Java 2 Runtime Environment eller högre Uppkopplingen till Internet bör vara 500 Kb/s eller mer. Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt. För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3)

4 Securenet ebackup jämförelse med andra alternativ Bör finnas jämförelse med backup på CD, extern hårddisk, USB, bandstation och andra internetbaserade backuptjänster. -CD Har en livslängd på några år, därefter är den obrukbar. -CD skivor löper stor risk att försvinna, genom att man tappar bort dem eller att se slängs. -Risken finns alltid att en CD skiva kan gå sönder, vilket gör den oanvändbar. -Vid stöld av CD skivor hamnar er viktiga information i fel händer och kan inte hämtas tillbaka. -Ruttnar, kan försvinna, brinna upp, gå sönder, hamna i fel händer, -Extern hårddisk återfinns för det mesta i samma lokal som andra hårddiskar, vilket inte uppfyller försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering, då de ska finnas på olika geografiska platser. -Externa hårddiskar kan även dem krascha och all information försvinner. -Band nya band behövs kontinuerligt köpas in till höga priser. -Banden är en färskvara som lätt går sönder. Det kan bli hårdvarufel på stationerna så att backuper inte tas. -Även här är mänskliga faktorn oroväckande stor. -Banden tar upp stor plats och förvaras för det mesta på samma ställe som all annan information, vilket heller inte uppfyller försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering. -USB Kan lätt tappas bort och då går det inte att återställa information på minnet. -Får plats med begränsad information på minnena. Vid större mängd information behövs flera USB- minnen. Securenet ebackup i jämförelse med andra internetbaserade backuper -Jämfört med våra största konkurrenter så stödjer Securenet ebackup öppna filer. Det innebär att du inte behöver vara utloggad från din dator för att backuper ska tas, utan backuper tas kontinuerligt även om du arbetar på din dator. -En annan stor skillnad är att Securenet ebackup är kompatibel med flera plattformar än Windows, så som Mac och Linux. -Vi tar heller inte extra betalt för våra tilläggsagenter, som t ex SQL, Exchange och liknande. Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt.

5 För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3) Varför nöja sig med annat när man kan få det bästa? - Kontakta oss på Securenet IT idag! Tillsammans med dig eller din IT ansvarig går vi igenom och gör en fullständig överblick om vilka filer, mappar och databaser som säkerhetskopieringen ska lagra till annan geografisk plats. Med Securenet ebackupanalys får ni: Överblick över vilka filer, mappar och databaser där backup ska tas. Dokumentation över vilken data backup gjorts på, samt vilket datum och tidpunkt backupen gjordes.

6 Vi har här samlat några vanliga frågor om tjänsten Securenet ebackup. Om du inte skulle hitta svaret på just din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss. Vad får backup kosta? När man tittar på backuplösningar så finns det en balans mellan kostnad och säkerhet. Desto högre säkerhet och tillförlitlighet som eftersträvas, desto högre blir både drift och investeringskostnaderna. Med en fjärrbackup lösning kan man nå högsta möjliga säkerhet i och med att informationen flyttas från företagets lokaler i samma stund som backupen sker. Men det innebär också höga kostnader eftersom det måste sättas upp dyr programvara och förbindelse till en eller flera andra lokaler med servrar i. Vårt mål med Securenet ebackup är att nå så hög säkerhet som möjligt men att samtidigt hålla priserna nere för våra kunder. Detta kan vi åstadkomma genom att låta flera företag dra nytta av en gemensam teknisk plattform. Ett flertal försäkringsbolag lämnar INGEN ersättning för merkostnad och avbrottsskada till följd av skada på datamedia och information, dvs har du inte en återställningsbar säkerhetskopia kan det stå dig dyrt. I detta skede är en ordentlig backup din enda försäkring. Vad behöver jag för Internetuppkoppling? Securenet ebackup fungerar med alla former av Internet-uppkopplingar men vi rekommenderar någon form av bredbandsanslutning (exempelvis någon ADSLanslutning). Hur mycket plats behöver jag? Det är svårt att i förväg avgöra hur mycket plats du behöver för din backup.tänk på att det är dina egna filer som är viktigast och att de oftast utgör en väldigt liten del av det utrymme du har på din dator. Eftersom din backup dessutom komprimeras betyder det att den ofta tar mindre plats hos oss än vad den gör på din egen dator. Här nedan följer ett genomsnittligt exempel på vad man kan få plats med på 500 MB utrymme. Digitalkamerabilder (JPEG) (230kb/st) st PowerPoint presentationer (185kb/st) st Excel dokument (114kb/st) st Word dokument (70kb/st) st Acrobat Reader PDF dokument (80kb/st) st

7 Är det säkert att använda Securenet ebackup? Ja. Våra backuptjänster har en mycket hög säkerhet. Vår utrustning driftas i toppmoderna datahallar och alla servrar är utrustade för att klara av affärskritisk drift. Dessutom lagras dina backupfiler alltid på två separata servrar i två geografiskt åtskilda datahallar. Dina filer är dessutom kraftigt krypterade med en krypteringsnyckel som du själv väljer, och du är därmed den enda som kan öppna/återskapa dina filer. Överföringen av data mellan din dator och vårt backupsystem sker via en säker Internetanslutning, av samma typ som de svenska Internetbankerna använder. Kan jag säkerhetskopiera flera datorer med Securenet ebackup? I varje konto ingår klientprogram för säkerhetskopiering av en dator. Om du behöver säkerhetskopiera mer än en dator kan du antingen köpa till extra klienter, eller sätta upp en filserver som du kör ebackup på. Kontakta oss om du behöver hjälp att säkerhetskopiera flera datorer. Jag köpte Securenet ebackup för 499 kr men fick en faktura på 549 kr denna månad, hur kommer det sig? (I abonnemanget för 499 kr ingår 5 Gigabyte komprimerad information. Om man överskrider denna mängd kostar det 10 kr per Gigabyte och du har alltså lagt till ytterligare 5 Gigabyte) Hur installerar jag Securenet ebackup? Se Installationsguide Jag behöver lagra mer än 5 Gigabyte, kan ni hjälpa mig? I abonnemanget ingår 5 gigabyte men det saknar tak. D.v.s. du kan lagra den mängd information som situationen kräver. Dock kostar varje extra gigabyte 10 kr. Jag har 5 gigabyte nu, men behöver mer utrymme. Hur gör jag då? Du behöver inte vidta några åtgärder, lägger du till mer information i de mappar du valt (att ta backup på) kommer även dessa att säkerställas med Securenet ITs ebackup. Dock kostar det extra utrymmet 10 kr/gigabyte Hur länge sparas mina backuper? Du väljer själv hur länge dina filer sparas se Användarmanual (sätta dit kapitel?) (Gör om till länk) Hur ofta körs min backup? Du väljer själv hur ofta backuper tas se Användarmanual (Gör om till länk) Tas backuper när datorn är avstängd? Datorn som ska ta backup behöver vara på och ha fungerande Internetanslutning. Tas backuper när jag är inloggad på nätverket? Ja, till skillnad mot många av våra konkurrenter så tas backuper även när du är inloggad på nätverket.

8 Tas backuper om jag kopplat ur Internet? Nej om du tar ur nätverkskabel (eller liknande) och din dator inte är uppkopplad mot Internet så kan backuper inte skickas till oss. Hur återställer jag mina filer? Se Användarmanual (gör om till länk) Måste jag återställa ALLT jag gjort backup på eller kan jag läsa tillbaks enstaka filer? Du kan själv, enkelt, läsa tillbaks enstaka filer eller mail om de skulle försvinna. Se Användarmanual (Gör om till direktlänk) Om jag har glömt mitt lösenord, hur gör jag då? Om du ändrat krypteringsnyckeln kan vi inte hjälpa dig att återläsa dina tidigare filer. Därför är det av största vikt att du förvarar lösenordet på ett sådant sätt att det inte kan försvinna. Om du däremot inte ändrat krypteringsnyckeln så finns det möjlighet för oss att, med ditt godkännande, återfinna ditt lösenord. Lösenordet jag tilldelades är krångligt, kan jag byta och i så fall hur? Nyckeln för att logga in och skapa kontot kan inte ändras men krypteringsnyckeln, den som hjälper dig att läsa tillbaka filerna, kan ändras. Kan någon obehörig komma åt mina sparade filer hos Securenet? Nej. Innan dina filer skickas till oss krypteras dom och kan endast läsas tillbaka med den unika krypteringsnyckel som följde med i värdehandlingen alternativt den nyckel du själv valt när du skapat kontot. Kan ni se mina backuper? Nej de krypteras. Hur vet jag att ni inte blir av med min/vår säkerhetskopierade information? När dina filer skickas till oss hamnar de på en server, i en säker datorhall, som klarar affärskritisk drift och de speglas även till ytterligare en server med samma säkerhet. Vad händer med mina/våra backuper om ni skulle gå i konkurs? Jag får mail HELA tiden som säger att backuper tas, hur blir jag av med detta? Du väljer själv ifall du vill att dessa mail ska skickas, om du vill avsluta det så följer du bara instruktionerna i Användarmanualen. Jag får ett mail som säger att backuper inte tas, vad ska jag göra? Kontrollera din Internetanslutning och nätverkskabel.

9 Jag har en brandvägg/virusprogram som ibland stoppar in- och utgående data, kommer jag bli tvungen att konfigurera dessa för att få Securenet ebackup att fungera? Du behöver inte konfigurera din brandvägg alls då vår ebackup ligger på port 443. Är Securenet ebackup kompatibel med min programvara/plattform? Om du har någon av följande: Windows, Linux, Mac osv så är den kompatibel med den plattform du använder dig av. Hur kommer jag i kontakt med er? Om det inte rör sig om akuta problem Er tjänst skulle passa perfekt i vår portfölj, hur gör jag ifall jag vill bli återförsäljare? Kontakta en av våra säljare på telefon. Kan jag använda Securenet ebackup på en Mac? Ja till skillnad från de flesta av våra konkurrenter så är vår ebackup även kompatibel med Mac Läs om fördelarna med Securenet ebackup på nästa sida...

10 Fördelar med Securenet ebackup. ENKELT Du får en säkerhetskopieringslösning som innebär att du alltid har aktuella kopior på dina filer om något skulle hända med din dator eller företagets server. All backup sker automatiskt efter ett angivet tidsschema. Programmet som installeras är självförklarande och har en enkel användarmiljö. SÄKERT Din backup ligger på en annan plats än på ditt kontor. Säkert skyddad mot brand, översvämmning, stöld eller annan katastrof inom ditt företag. Uppfyller försäkringsbolagens och revisors krav på säkerhetskopiering. Själva överföringen sker via en säker anslutning och bygger på samma teknik som de svenska internetbankerna använder sig av. EFFEKTIVT Ingen administration, systemet är helt automatiskt. Inget behov av rutiner för bandbyten under vardagar, helger, sjukdom eller under semestrar behövs. Slipp hålla reda på CD-skivor, USB-minnen och band som går sönder eller försvinner. PRISVÄRT Ingen dyr hårdvara och mjukvara för tiotusentals kronor. Ingen dyr IT-personal och inget inköp av lagringsmedia. Låg månadskostnad istället för hög inköpskostnad Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt. För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3) Varför nöja sig med annat när man kan få det bästa? - Kontakta oss på Securenet IT idag!

11 Securenet Online Backup Produktblad - Backup hastighet Innehåll 1. Introduktion 2. Testa Konfiguration och Setup 2.1 Hård- och mjukvare Setup 2.2 estscenarier 3. Resultat 3. Uppladdningstid 3.2 Observationer 3.3 Slutsats 1. Introduktion Detta dokument innehåller resultat och slutsats från tester som genomförts som genomförts för att testa överföringshastigheten på Securenet ebackup. Det ska fungera som en referens för företag när de planerar sin hårdvaru- och nätverkskapacitet. Test av konfiguration och Setup 2.1 Hårdvara och mjukvara Setup Listan över hårdvara och mjukvara visas i följande tabell.

12 2.2 Test Scenarion I testet finns fyra set med back-up filer, alla innehåller filer med olika nummer och storlekar som visas i följande tabell. Test fall Alla fyra back-up set har följande inställning: Block storleken är 128 Kb In-File Delta inställningen är bortkopplat Krypteringen är påslagen I (AES CBC läge). Vi har testat med olika nätverks bandbredder för varje Back-up set, och resultatet, nätverkets restriktion, blev uppnått med hjälp av att man begränsade bandbredden för den särskilda Back-up användaren med dessa antaganden: 1. ADSL och SDSL har en ned / upp bandbredd upp till 1.5Mbps/640Kbps och 2Mbps/2Mbps. Från trace route, de har gått igenom 12 routrar / nätverk innan de når Backup Server. 2. T1 har en bandbredd upp till 1.544Mbps. 3. LAN har en bandbredd på upp till 100Mbps. 4. Den genomsnittliga kompressionsförhållandet av filerna är endast 80%. Resultaten är sammanfattade i nästa avsnitt.

13 3.1 Uppladdnings tid Tiden som är obligatorisk för back-upens process med olika nätverks bandbredder är sammanfattade nedan:

14 3.2 Observationer För Back-up set med många små filer, finns det inte mycket förbättringar i backup hastigheten även om bandbredden har blivit ökad. Flaskhalsen är när filer ska bearbetas och krypteras. För en back-up med ett normalt antal av medelstora filer, att öka bandbredden kan öka back-up hastigheten betydelsefullt mycket. Slutsatsen är att med ett mindre antal av filer, så är flaskhalsen att den kopplas till närverket istället. Med andra ord, ju större antal av filer, desto mer behandling krävs av OBM maskinen. Och för ett back-set med ett mindreantal av stora filer, liknande mönster har upptäckts, nämligen, back-up hastigheten är förbättrad markant när bandbredden är ökad. 3.3 Sammanfattning Tiden som är obligatorisk för en back-up, eller back-up hastigheten, beror mycket på back-upens beskaffenhet. Något annat än att ladda upp ett stort antal små filer på en enda back upp så är nätverkets latens den störta restriktionen på backup hastigheten. Generellt, för ett stort nummer av små filer (t ex File system Backup) så är bandbredden relativt oviktigt som belastningen skulle vara på huvud datorns processor. I detta fall, en mer kraftfull OBM dator skulle kunna förbättra back-up hastigheten. Med å andra sidan, med ett mindre antal av stora filer (t ex MS Exchange, MS SQL backups) den befintliga bandbredden skulle ha större påverkan på den generella back-up hastigheten. På planeringsstadiet, system administratörer borde välja den mest kostsamma brandbredden för dem. Nedan finns några faktorer som de borde ta hänsyn till: Typ av Back-up Föresatt data volym Back-up frekvens Prestanda kriterier Budget begränsningar Alternera mellan prestanda och kostnader Utveckling i data volym

15

16 Systemkrav. Programvaran fungerar tillsammans med alla vanligt förekommande operativsystem. Lika mycket ledigt utrymme krävs på den lokala datorn som den mängd data som skall överföras tar i anspråk då programvaran gör en lokal spegling innan komprimering och kryptering. Då vi använder internet som budbärare behövs en internetuppkoppling. Beroende på datamängd kan kapacitet på denna variera men en vanligt ADSL uppkoppling täcker de flesta företags behov.

17

18 Windows 95 / 98 / ME / NT / 2000 / XP / 2003 / Vista Mac OS X 10.2 eller senare Outlook / Outlook Express t.ex. *.pst, *.dbx and *.wab Other common files t.ex. *.doc, *.xls Also supports backing up of: Windows NTFS access privileges

19 Mac OS X 10.2 eller senare Outlook / Outlook Express t.ex. *.pst, *.dbx and *.wab Other common files t.ex. *.doc, *.xls Also supports backing up of: Windows NTFS access privileges Systemkrav Windows 2000(SP2)1/XP(SP2)1/2003/Vista Linux kernel 2.2 eller senare NetWare 5.1 eller senare UNIX, Solaris 2.x eller senare AIX, HP-UX, FreeBSD Mac OS X 10.2 eller senare Alla operativsystem som stöder Java 2 Runtime Environment eller senare Uppkopplingen till Internet bör vara 500 Kb/s eller mer. Teknisk specifikation Det är tack vare dagens teknik som lagringsnätverk (SAN), kryptering, deltaförändringar i filer, skuggkopior etc. som det nu är möjligt att erbjuda denna typ av tjänst. Tjänsten fungerar som så att en klientprogramvara installeras på den eller de maskiner där säkerhetskopior skall tas. I ett första skede överförs all data samt metainformation som NTFS-rättigheter och filattribut. Detta kan vid stora datamängder göras på plats av våra tekniker eller via en krypterad Internetförbindelse. Efter att datainformationen förts över till vår primära backupserver, speglas informationen till ytterligare en server. Er data finns nu på minst tre platser hos kunden samt på två ställen hos oss för maximal säkerhet. Detta gör att vi lever upp till försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering till annan geografisk plats. Vid fortsatta backuper överförs normalt endast förändrad data i form av deltainformation dvs. endast de bits som blivit förändrade skickas, vilket innebär att mängden överförd data begränsas. Detta innebär att processen kan gå under natten precis som vanligt. Säkerhetskopior kan tas på både Exchange, SQL, Oracle samt öppna filer och stödjer flera olika plattformar. Efter varje backup sker automatisk rapportering till önskad e-postadress. All information som överförs och lagras är krypterad så att ingen kan återskapa information utan den krypteringsnyckel som kunden erhållit vid installationen. Återställning av förlorade filer är enkelt och utförs på egen hand. Ska större mängder data återställas kan detta utföras hos av personal från vår sida för att sedan skickas tillbaka på t.ex. USB-hårddisk, CD/DVD.

20

1 Översikt 1.1 Denna manual. 1.2 Grafiskt läge? / Textläge?

1 Översikt 1.1 Denna manual. 1.2 Grafiskt läge? / Textläge? 1 Översikt 1.1 Denna manual Denna manual hjälper dig som kund att använda våra backuptjänster. Manualen innehåller instruktioner hur tjänsten fungerar på samtliga operativsystem. Om du har några frågor

Läs mer

Storegate Pro Backup. Innehåll

Storegate Pro Backup. Innehåll Storegate Pro Backup Välkommen! I denna manual kan du bland annat läsa om funktioner och hur du ska konfigurerar programmet. Läs gärna vårt exempel om versionshantering och lagringsmängd innan du konfigurerar

Läs mer

Beställning av fjärrbackup

Beställning av fjärrbackup Beställning av fjärrbackup Utrymme på server Upprättande Årsbackup Övervakning Pris/mån. 10 GB 0:- 280:- 12 GB 0:- 305:- 14 GB 0:- 330:- 16 GB 0:- 350:- 18 GB 0:- 375:- 20 GB 0:- 400:- 25 GB 0:- 450:-

Läs mer

Före installation... 3 Fungerar Backup It om det finns andra Internetbaserade säkerhetskopieringsprogram installerade på datorn?...

Före installation... 3 Fungerar Backup It om det finns andra Internetbaserade säkerhetskopieringsprogram installerade på datorn?... Backup It FAQ Före installation... 3 Fungerar Backup It om det finns andra Internetbaserade säkerhetskopieringsprogram installerade på datorn?... 3 Är två Internetbaserade säkerhetskopieringsprogram bättre

Läs mer

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet Till ditt skrivbord som tjänst via Internet UITs koncept är enkelt och kan sammanfattas med Inga burkar. Genom att anlita oss kan du helt enkelt glömma dyra investeringar i servers och programvara. Inte

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide Anvia Online Backup 1(8) Anvia Online Backup Sådant som du bör beakta före installationen! Eftersom tjänsten omfattar sharing-egenskaper, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som säkerhetskopieras

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Manual - Phonera Online Backup

Manual - Phonera Online Backup Manual - Phonera Online Backup Phonera Online Backup är enkel att installera och använda Först så ska du installera Phonera Online Backup. Du hittar installationsfilerna av backupklienten på adressen nedan:

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter.

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter. Anvia Säkerhetskopiering 1(6) Anvia Säkerhetskopiering 2.3 Saker som bör beaktas före installationen! Eftersom tjänsten även omfattar en sharing-egenskap, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

Novi Net handelsbolag. Produkter och tjänster

Novi Net handelsbolag. Produkter och tjänster Novi Net handelsbolag Produkter och tjänster 25 november 2008 Sammanfattning Dokumentet innehåller prisuppgifter och information om tjänster och produkter levererade av Novi Net handelsbolag. Samtliga

Läs mer

Att komma igång med ELDA

Att komma igång med ELDA Att komma igång med ELDA SmartDisk används tillsammans med programmet ELDA som måste vara installerat på din dator. Programmet laddas ned från Skatteverkets webbplats www.skatteverket.se.om du inte har

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online 2013-09-27 INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen till Advance Online!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt...

Läs mer

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Du hittar svar på alla dina frågor i F-SECURE

Läs mer

Upplev Symantec Backup Exec.cloudcloud

Upplev Symantec Backup Exec.cloudcloud Automatiskt, kontinuerligt och säkert skydd som gör backup av data till molnet eller via en hybridmetod som kombinerar lokal och molnbaserad backup. Datablad: Symantec.cloud Endast 21 procent av tillfrågade

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Sajthotellet Internet Backup Manual för säkerhetskopiering via Internet

Sajthotellet Internet Backup Manual för säkerhetskopiering via Internet Sajthotellet Internet Backup Manual för säkerhetskopiering via Internet Innehåll I Innehållsförteckning Del I Översikt 6 1 Denna... manual 6 2 Grafiskt... läge? / Textläge? 6 Del II Installation 8 1 Windows...

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

Manual - SmartBackup

Manual - SmartBackup Manual - SmartBackup Säkerhetskopiering via Internet Innehåll I Innehållsförteckning 6 Del I Översikt 1 Denna manual... 6 2 Grafiskt läge?... / Textläge? 6 8 Del II Installation 1 Windows... 8 Systemkrav...

Läs mer

Användarmanual Elevdator

Användarmanual Elevdator Användarmanual Elevdator UBG Elev-PC Introduktion Innehållsförteckning 1 GENERELL INFORMATION... 2 1.1 Garanti och försäkring... 2 1.2 Innehåll i datorpaket... 2 2 TIPS FÖR ANVÄNDNING AV DIN DATOR... 2

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Hogias ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för

Läs mer

KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362. Projektpresentation

KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362. Projektpresentation KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362 Projektpresentation Fakturasystem Total Office Mobile Systems http://www.nada.kth.se/projects/prom04/fakturasystem/ Uppdragsgivare: Örjan Melin

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

INNEHÅLLS FÖRTECKNING

INNEHÅLLS FÖRTECKNING ANVÄNDARMANUAL INNEHÅLLS FÖRTECKNING Logga in på ditt konto... 2 Ladda upp filer... 3 Ladda ner klienten till din dator eller enhet... 4 Synk Mappen... 5 Dela filer... 6 Extern delning i webgränssnittet

Läs mer

Säkerhetskopiera och återställa

Säkerhetskopiera och återställa http://windows.microsoft.com/sv- se/windows7/products/features/backup- and- restore Säkerhetskopiera och återställa Gäller för Windows 7 Med Säkerhetskopiering och återställning förbättrad för Windows

Läs mer

Din guide till. Teknisk Specifikation Säljstöd

Din guide till. Teknisk Specifikation Säljstöd Din guide till Teknisk Specifikation Säljstöd April 2014 Innehåll Systemkrav... 3 Operativsystem... 3 Mjukvara... 3 Maskinvara... 4 Datakällor... 4 Databas... 5 Databasstruktur... 5 Katalogstruktur...

Läs mer

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av Hogias Ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för att

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband.glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter tillgängliga. T2P_053_01-01 tele2.se tele2.se 2 Innehåll:

Läs mer

Visma Analys. Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt. analysera, presentera och följ upp. Huvudboksanalys. Unik SIE-analys förenklar

Visma Analys. Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt. analysera, presentera och följ upp. Huvudboksanalys. Unik SIE-analys förenklar Visma Analys. Pris från 4.400:- (frakt och moms tillkommer). Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt Visma Analys analysera, presentera och följ upp Visma Analys är ett modernt och användarvänligt

Läs mer

INSTALLATIONSINSTRUKTIONER FÖR VIDA INNEHÅLL

INSTALLATIONSINSTRUKTIONER FÖR VIDA INNEHÅLL VIDA INSTALLATIONSINSTRUKTIONER VIDA 2015 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 FÖRE INSTALLATION... 4 2.1 Checklista för åtgärder före installation... 4 2.2 Tredjepartsprodukter... 4 2.2.1 Adobe Reader... 5 2.3

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. ANSLUT KABELMODEMET... 4 2. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING... 5 OM DU VILL ANVÄNDA DIN

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista, Windows 7 och Windows 8. Om du vill installera en MSI-installation finns

Läs mer

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt...

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt... Produktblad för NAV i molnet Innehåll Vad är molnet?... 2 Vad är NAV i molnet?... 3 Vem passar NAV i molnet för?... 4 Fördelar med NAV i molnet... 5 Kom igång snabbt... 5 Bli kostnadseffektiv... 5 Enkelt

Läs mer

Din manual F-SECURE ONLINE BACKUP http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859650

Din manual F-SECURE ONLINE BACKUP http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859650 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för F-SECURE ONLINE BACKUP. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Hosted Exchange 2010 Egen Dedikerad Företagsserver

Hosted Exchange 2010 Egen Dedikerad Företagsserver Hosted Exchange 2010 Surfcity Sverige Hosting är unik i sitt upplägg av produkten Hosted Exchange 2010. Dessutom är vi förmodligen det enda företaget som erbjuder 2010:an i hostad variant i Sverige vilket

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P

H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 3. 0 O N E T O U C H B A C K U P B R U K S A N V I S N I N G A I - 7 0 7 9 4 5 S U O M I H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B

Läs mer

Installationshandbok Bredband från Telia FiberLan

Installationshandbok Bredband från Telia FiberLan redband Installationshandbok redband från Telia FiberLan Med hemmanätverk via smart gateway Välkommen till ditt nya hemmanätverk Telia redband FiberLan ger dig mängder av nöjen och nyttigheter och en säker

Läs mer

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 Laboranter: Kurs: Klass: Operativsystem 1 HT12 DD12 Handledare: Hans Ericson Martin Andersson Utskriftsdatum: 2012-08-29 Mål Laborationen skall

Läs mer

Användarhandbok för InCD Reader

Användarhandbok för InCD Reader Användarhandbok för InCD Reader Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken innehåller

Läs mer

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand.

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. Innehållsförteckning Kontrollpanelen i kategoriläge. Frågor 2 Utforskaren, hantera filer och mappar.

Läs mer

Skapa din egen MediaWiki

Skapa din egen MediaWiki Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

Krypteringstjänster. LADOK + SUNET Inkubator dagarna GU, Göteborg, 6-7 oktober 2014. Joakim Nyberg ITS Umeå universitet

Krypteringstjänster. LADOK + SUNET Inkubator dagarna GU, Göteborg, 6-7 oktober 2014. Joakim Nyberg ITS Umeå universitet Krypteringstjänster LADOK + SUNET Inkubator dagarna GU, Göteborg, 6-7 oktober 2014 Joakim Nyberg ITS Umeå universitet Projekt mål Identifiera de behov som finns av krypteringstjänster Utred funktionsbehov

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Uppstart av er bredbandsuppkoppling

Uppstart av er bredbandsuppkoppling Byggprojektet 19 sep 2007 1 / 10 sförteckning ALLMÄNT...2 KAREBY BREDBAND... 2 K-NET... 2 TJÄNSTER... 2 INTERNET / E-POST...2 INTERNETHASTIGHET... 2 E-POST... 3 TELEFONI...3 IP-TELEFONI... 3 KOSTNADER...3

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OWNIT!

VÄLKOMMEN TILL OWNIT! INSTALLATIONSMANUAL Bästa VÄLKOMMEN bredbandskund! TILL OWNIT! VÄLKOMMEN TILL OWNIT! Du har nu mottagit dina uppgifter från Ownit som är är nödvändiga för för dig dig för för att att du du skall skall

Läs mer

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Läs det här dokumentet innan du installerar Mac OS X. Det innehåller viktig information om att installera Mac OS X. Systemkrav Om du ska uppgradera till

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla 2008-03-18 16:16 - PC för Alla Benga s tekniska hörna Så skapar du ett Vista-nätverk Av Martin Appe Ett hemmanätverk behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Har du datorn kopplad till en router är

Läs mer

Säkerhetskopiering. Vid säkerhetskopiering av Capitex Säljstöd så är det viktigt att säkerhetskopiera följande information.

Säkerhetskopiering. Vid säkerhetskopiering av Capitex Säljstöd så är det viktigt att säkerhetskopiera följande information. Säkerhetskopiering Capitex har inbyggda funktioner för säkerhetskopiering av information och databas i Capitex System. Funktionaliteten är riktad till små och medelstora företag som kör MSDE som datakälla

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION

HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION 200 MBPS BRUKSANVISNING NI-707526 SUOMI HOMEPLUG ADAPTER EXPANSION 200 MBPS Tack för att du köpt den här ICIDU Homeplug-adaptern. Med den här 200 Mbps-adaptern kan du snabbt

Läs mer

Systemkrav/Rekommendationer

Systemkrav/Rekommendationer Pyramid Business Studio, version 3.39A Version 1.1 - (071210) Systemkrav och rekommendationer för Pyramid Business Studio för användning med Microsoft Windows. Anvisningarna gäller från version 3.39A.

Läs mer

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll Kapitel 2 Installation Innehåll INSTALLATION MDAC och ODBC...2 Installera SoS2000 i arbetsplatsen...2 SoS2000 serverprogramvara...2 SoS2000 och övriga Office program...3 Avinstallera SoS2000...3 Brandväggar...3

Läs mer

Säkerhetskopiering Mina dokument Raid är en enkel och automatisk säkerhetskopiering med flera hårddiskar

Säkerhetskopiering Mina dokument Raid är en enkel och automatisk säkerhetskopiering med flera hårddiskar Säkerhetskopiering 4 Den dag man står där med en kraschad eller stulen hårddisk, ångrar man att man inte tagit en säkerhetskopia. På hårddisken finns oersättligt material som bilder och texter, e-post,

Läs mer

Innehållsförteckning. Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009

Innehållsförteckning. Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009 1 LB-M-DB 0001 2010 Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009 Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbee Backup Databas 2009 funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar att

Läs mer

B r u k s a n v i s n i n g A I - 7 0 7 9 4 4

B r u k s a n v i s n i n g A I - 7 0 7 9 4 4 H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B 2. 0 o n e t o u c h b a c k u p B r u k s a n v i s n i n g A I - 7 0 7 9 4 4 S U O M I H A R D D I S K A D A P T E R I D E / S A T A T O U S B

Läs mer

Prislista Bredbandsbolaget

Prislista Bredbandsbolaget Sida 1 av 6 Prislista Bredbandsbolaget gäller från 22 februari 2012 Sida 2 av 6 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 DSL- Bredband Bas... 3 DSL - Bredband Premium... 3 Riks ADSL... 3 Bredband

Läs mer

Storegate MOLNTJÄNSTER FÖR MEDVETNA FÖRETAG. Storegate AB, NetPort Science Park, Pirgatan 13, 374 35 KARLSHAMN, Sverige www.storegate.

Storegate MOLNTJÄNSTER FÖR MEDVETNA FÖRETAG. Storegate AB, NetPort Science Park, Pirgatan 13, 374 35 KARLSHAMN, Sverige www.storegate. Storegate MOLNTJÄNSTER FÖR MEDVETNA FÖRETAG Storegate AB, NetPort Science Park, Pirgatan 13, 374 35 KARLSHAMN, Sverige www.storegate.se Molntjänster för medvetna företag När tjänsterna i molnet slog igenom

Läs mer

Användarhandledning för The Secure Channel

Användarhandledning för The Secure Channel Användarhandledning för The Secure Channel 1 Inledning Det här dokumentet beskriver hur programvaran ska användas. Dokumentet beskriver programversion 1.6.1 av The Secure Channel. Användarhandledningen

Läs mer

Skapa ett eget programnu! NU! Komplett med programvara och konkreta exempel! Patrice Pelland. Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB

Skapa ett eget programnu! NU! Komplett med programvara och konkreta exempel! Patrice Pelland. Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB NU! Skapa ett eget programnu! Patrice Pelland Komplett med programvara och konkreta exempel! Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB Kapitel 2 Installera Visual Basic 2005 Express Edition

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X

Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X 1 (14) Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X 1 Inledning Denna guide beskriver hur du installerar programmet Junos Pulse på MAC OS X Junos Pulse är en klientprogramvara som används i tjänsten Telia

Läs mer

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Välkommen till systemet för mikrodataåtkomst, MONA. Denna handledning hjälper dig att snabbt komma igång och arbeta med MONA-systemet. Om du stöter

Läs mer

Mamut Active Services. Introduktion Mamut Online Backup

Mamut Active Services. Introduktion Mamut Online Backup Mamut Active Services Introduktion Mamut Online Backup 1 Innehåll Mamut Online Backup... 4 Nyheter i version 3... 6 Introduktion... 7 Backup: Säkerhetskopiering av data... 7 Send: Trygg elektronisk överföring

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Installationshandbok Bredband från Telia

Installationshandbok Bredband från Telia redband Installationshandbok redband från Telia Med hemmanätverk via smart gateway Välkommen till ditt nya hemmanätverk Telia redband ger dig mängder av nöjen och nyttigheter och en säker anslutning för

Läs mer

Konfigurera Outlook för OCS

Konfigurera Outlook för OCS Konfigurera Outlook för OCS GU gemensam e-post och kalender Sidan 1 av 12 konfiguration Outlook för OCS, conector 10.1.3 Innehållsförteckning: 1. Syfte med dokumentationen...3 2. Konfigurera Outlook med

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Nätverkskabel Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 www.bredbandsbolaget.se

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 034/Mac

HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 034/Mac HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES Rev. 034/Mac Kära kund! Tack för att du valde Freecom Mobile Hard Drive / Desktop Hard Drive som externt dataminne. För att kunna använda Mobile Hard Drive

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. KONTROLLERA DIN ANSLUTNING... 4 2. SÅ HÄR ANSLUTER DU DIN DATOR... 4 3. KONFIGURERA DIN PC FÖR INTERNET...

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll Hemmanätverk Av Jan Pihlgren Innehåll Inledning Ansluta till nätverk Inställningar Bilaga 1. Om IP-adresser Bilaga 2. Inställning av router Bilaga 3. Trådlösa inställningar Manuella inställningar Inledning

Läs mer

Så enkelt byter du Windows mot Zorin

Så enkelt byter du Windows mot Zorin Så enkelt byter du Windows mot Zorin 7 Linux-versionen som liknar Windows 7 7 Kör vissa vanliga Windows-program 7 Lättanvänt och helt gratis. Så installerar du Windows-utmanaren Zorin OS Att använda Linux

Läs mer

Manual. textil. samlat och strukturerat - direkt online. anpassat för skolan - pedagogiskt granskat

Manual. textil. samlat och strukturerat - direkt online. anpassat för skolan - pedagogiskt granskat Manual textil samlat och strukturerat - direkt online anpassat för skolan - pedagogiskt granskat Innehåll Välkommen till Slöjdlexikon Slöjdlexikon Online Logga in Logga ut 2, 16 eller 32 användare online

Läs mer

komplett kopia av hårddisken 20 minu En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program.

komplett kopia av hårddisken 20 minu En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program. fakta En instabil dator som ofta drabbas av fel får du snabbt på rätt kurs med en kopia av Windows och alla program. det här behöver du En extern hårddisk, dvd eller tillgång till en NAS. kostnad Ingen,

Läs mer

Office365 for educations Snabbguide. https://portal.micorosft.com

Office365 for educations Snabbguide. https://portal.micorosft.com Office365 for educations Snabbguide https://portal.micorosft.com Innehåll 1. Logga in:... 4 1. Outlook- E-post... 5 2.1 E-post inställningar... 6 2.1.1 Signatur... 6 2.1.2 Dolda kopior... 6 2.1.3 Bilagor...

Läs mer

BredbandsGuide. Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A

BredbandsGuide. Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A BredbandsGuide Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A Välkommen till Stockholms Stadsnät! Välkommen till Stockholms Stadsnät! Stockholms Stadsnät levererar bredbandstjänster (Internet, IP-telefoni,

Läs mer

VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV

VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV 2010-01-18 VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV 1 MJUK- OCH HÅRDVARUKRAV I detta dokument beskrivs de minimikrav och rekommendationer för mjukvara samt hårdvara som gäller för VISI System AB:s produkter. Visi

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Nätverkskabel Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 www.bredbandsbolaget.se

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. LOKALISERA FÖRSTA TELEFONJACKET... 4 2. ANSLUT DITT MODEM... 4 3. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING...

Läs mer

Vilket moln passar dig bäst?

Vilket moln passar dig bäst? Vilket moln passar dig bäst? Idag diskuteras ofta huruvida man ska kliva in i molnets underbara värld eller inte, men sällan om skillnaderna mellan olika moln och vilka tillämpningar som är lämpliga att

Läs mer

Mac OS X 10.5 Leopard Installationshandbok

Mac OS X 10.5 Leopard Installationshandbok Mac OS X 10.5 Leopard Installationshandbok Om du redan har Mac OS X 10.3 eller senare installerat på datorn: Du behöver bara uppgradera till Leopard. Se Uppgradera Mac OS X på sidan 1. Om du vill installera

Läs mer

HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 024

HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 024 HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES Rev. 024 Kära kund! Tack för att du valde Freecom Mobile Hard Drive / Desktop Hard Drive som externt dataminne. För att kunna använda Mobile Hard Drive /

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det vi också vet är att frågan

Läs mer

Introduktion Mamut Online Backup

Introduktion Mamut Online Backup Mamut Active Services Introduktion Mamut Online Backup Version 4 MOB.BKL.INTRO.SE.040.01 1 Innehåll Mamut Online Backup... 3 Nyheter i version 4... 4 Introduktion... 5 Kom i gång på 1-2-3... 11 Hur avslutar

Läs mer