Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag"

Transkript

1 Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag Idag finns avtal, marknadsföringsmaterial, kundregister, räkneskaper och e-post lagrat digitala medier vilket har ökat kravet på att affärskritiska document, på alla företag, måste säkerhetskopieras. Vid ett eventuellt hårdvarufel är det mycket billigare att återställa (säkerställa, göra backuper på osv.) än att bygga upp allt från början. (I de flesta fallen är det dessutom omöjligt och sätter företaget på obestånd) Din datamängd växer exponentiellt Om du befinner dig I en situation där du tvingas handskas med exploderande mängd affärsdata så är du inte ensam. Den ökande takten av skapande, samlande och spridning av data börjar bli ett allt vanligare fenomen hos företag runt om I världen. Mängden data ökar ständigt tack vare/på grund av Internet, e-post och mediarik mjukvara. Redan 2002 förutspådde International Data Corporation (IDC) att den årliga ökingen av datamängd skulle ligga på skyhöga 80%/år. 1 Megabyte är värd kr Sett från en strategisk synpunkt så är dina data själva märgen i ditt företag. Du har investerat mycket tid, pengar och ansträngningar för att ta fram affärskritiska data. Så som kontrakt, försäljningsuppgifter, förslag, bokföringsuppgifter, marknadsföringsmaterial, affärskontakter, e-post och även digitala foton m.m.. Detta utgör den största delen av dina ovärderliga rörelsetillgångar som du inte har råd att förlora. Ditt företag lider vid dataförlust Dina affärskritiska data går hand I hand med din affärsverksamhet. En förlust av sådan data eller även vid temporär otillgänglighet kan hota din position mot dina konkurrenter. Företag utan proaktiv backup och återställnings policy är sannolikt ute ur leken inom 2 år vid en större dataförlust. Vid större förlust av data kan ditt företags rykte stå på spel som kan leda till dyra rättstvister. Värst av allt kan det stoppa ditt företags produktion.

2 Dataförlusters orsak Konventionella metoder för säkerhetskopiering är inte bra nog Dålig ostrukturerade konventionell backup metoder, såsom tape, CD-Rom, och den externa hårddisken, osv, är inte tillräckligt bra på grund av: Hög misslyckande grad under data återställning Svårigheter att upptäcka problem med backup innan utförd återställning Långsam läs / skriv hastighet Höga underhållskostnader Höga kostnader för att lagra ditt bandbiblotek på annan ort Minskad flexibilitet för säkerhetskopiering som beror på fast kapacitet per säkerhetskopieringsmedia Ökad risk för förekomst av vårdslöshet,den mänskliga faktorn (t.ex. förlorade eller felplacerad data)

3 Dagens ebackup är morgondagens trygghet Låt oss få presentera en intelligent lösning för säkerhetskopiering som är både enkel, säker och helautomatisk. ebackup är en säkerhetskopia via Internet som sköts helt automatiskt och förs över till helt annan geografisk plats, i en toppmodern datahall som är utrustad för att klara av affärskritisk drift. Securenet ebackup uppfyller såväl revisorns som försäkringsbolagets krav på säkerhetskopiering. Internetöverföringen är krypterad vilket gör att dina filer/bilder görs oläsliga innan de överförs till vårt säkerhetscenter. Själva överföringen sker via en säker anslutning och bygger på samma tekniska lösning som de svenska Internetbankerna har. Med Securenet ebackup kan du spara såväl textdokument, e-post, ekonomisystem, kundregister, digitalbilder, musik eller andra filer utan att behöva vara på plats. Säkerhetskopieringen sker dygnet runt och året om - vardag som helgdag eller vid sjukdom och semester. Alla sparade filer kan förstås även nås precis när du har lust eller tid. Företagsabonnemang 499 kr/månad exkl. moms 5 gigabyte Rapportering via e-post efter slutförd backup Extra lagringsutrymme kan köpas till Systemkrav Windows 2000(SP2)1/XP(SP2)1/2003/Vista Linux kernel 2.2 eller högre NetWare 5.1 eller högre UNIX, Solaris 2.x eller högre AIX, HP-UX, FreeBSD Mac OS X 10.2 eller högre Alla operativsystem som stöder Java 2 Runtime Environment eller högre Uppkopplingen till Internet bör vara 500 Kb/s eller mer. Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt. För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3)

4 Securenet ebackup jämförelse med andra alternativ Bör finnas jämförelse med backup på CD, extern hårddisk, USB, bandstation och andra internetbaserade backuptjänster. -CD Har en livslängd på några år, därefter är den obrukbar. -CD skivor löper stor risk att försvinna, genom att man tappar bort dem eller att se slängs. -Risken finns alltid att en CD skiva kan gå sönder, vilket gör den oanvändbar. -Vid stöld av CD skivor hamnar er viktiga information i fel händer och kan inte hämtas tillbaka. -Ruttnar, kan försvinna, brinna upp, gå sönder, hamna i fel händer, -Extern hårddisk återfinns för det mesta i samma lokal som andra hårddiskar, vilket inte uppfyller försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering, då de ska finnas på olika geografiska platser. -Externa hårddiskar kan även dem krascha och all information försvinner. -Band nya band behövs kontinuerligt köpas in till höga priser. -Banden är en färskvara som lätt går sönder. Det kan bli hårdvarufel på stationerna så att backuper inte tas. -Även här är mänskliga faktorn oroväckande stor. -Banden tar upp stor plats och förvaras för det mesta på samma ställe som all annan information, vilket heller inte uppfyller försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering. -USB Kan lätt tappas bort och då går det inte att återställa information på minnet. -Får plats med begränsad information på minnena. Vid större mängd information behövs flera USB- minnen. Securenet ebackup i jämförelse med andra internetbaserade backuper -Jämfört med våra största konkurrenter så stödjer Securenet ebackup öppna filer. Det innebär att du inte behöver vara utloggad från din dator för att backuper ska tas, utan backuper tas kontinuerligt även om du arbetar på din dator. -En annan stor skillnad är att Securenet ebackup är kompatibel med flera plattformar än Windows, så som Mac och Linux. -Vi tar heller inte extra betalt för våra tilläggsagenter, som t ex SQL, Exchange och liknande. Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt.

5 För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3) Varför nöja sig med annat när man kan få det bästa? - Kontakta oss på Securenet IT idag! Tillsammans med dig eller din IT ansvarig går vi igenom och gör en fullständig överblick om vilka filer, mappar och databaser som säkerhetskopieringen ska lagra till annan geografisk plats. Med Securenet ebackupanalys får ni: Överblick över vilka filer, mappar och databaser där backup ska tas. Dokumentation över vilken data backup gjorts på, samt vilket datum och tidpunkt backupen gjordes.

6 Vi har här samlat några vanliga frågor om tjänsten Securenet ebackup. Om du inte skulle hitta svaret på just din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss. Vad får backup kosta? När man tittar på backuplösningar så finns det en balans mellan kostnad och säkerhet. Desto högre säkerhet och tillförlitlighet som eftersträvas, desto högre blir både drift och investeringskostnaderna. Med en fjärrbackup lösning kan man nå högsta möjliga säkerhet i och med att informationen flyttas från företagets lokaler i samma stund som backupen sker. Men det innebär också höga kostnader eftersom det måste sättas upp dyr programvara och förbindelse till en eller flera andra lokaler med servrar i. Vårt mål med Securenet ebackup är att nå så hög säkerhet som möjligt men att samtidigt hålla priserna nere för våra kunder. Detta kan vi åstadkomma genom att låta flera företag dra nytta av en gemensam teknisk plattform. Ett flertal försäkringsbolag lämnar INGEN ersättning för merkostnad och avbrottsskada till följd av skada på datamedia och information, dvs har du inte en återställningsbar säkerhetskopia kan det stå dig dyrt. I detta skede är en ordentlig backup din enda försäkring. Vad behöver jag för Internetuppkoppling? Securenet ebackup fungerar med alla former av Internet-uppkopplingar men vi rekommenderar någon form av bredbandsanslutning (exempelvis någon ADSLanslutning). Hur mycket plats behöver jag? Det är svårt att i förväg avgöra hur mycket plats du behöver för din backup.tänk på att det är dina egna filer som är viktigast och att de oftast utgör en väldigt liten del av det utrymme du har på din dator. Eftersom din backup dessutom komprimeras betyder det att den ofta tar mindre plats hos oss än vad den gör på din egen dator. Här nedan följer ett genomsnittligt exempel på vad man kan få plats med på 500 MB utrymme. Digitalkamerabilder (JPEG) (230kb/st) st PowerPoint presentationer (185kb/st) st Excel dokument (114kb/st) st Word dokument (70kb/st) st Acrobat Reader PDF dokument (80kb/st) st

7 Är det säkert att använda Securenet ebackup? Ja. Våra backuptjänster har en mycket hög säkerhet. Vår utrustning driftas i toppmoderna datahallar och alla servrar är utrustade för att klara av affärskritisk drift. Dessutom lagras dina backupfiler alltid på två separata servrar i två geografiskt åtskilda datahallar. Dina filer är dessutom kraftigt krypterade med en krypteringsnyckel som du själv väljer, och du är därmed den enda som kan öppna/återskapa dina filer. Överföringen av data mellan din dator och vårt backupsystem sker via en säker Internetanslutning, av samma typ som de svenska Internetbankerna använder. Kan jag säkerhetskopiera flera datorer med Securenet ebackup? I varje konto ingår klientprogram för säkerhetskopiering av en dator. Om du behöver säkerhetskopiera mer än en dator kan du antingen köpa till extra klienter, eller sätta upp en filserver som du kör ebackup på. Kontakta oss om du behöver hjälp att säkerhetskopiera flera datorer. Jag köpte Securenet ebackup för 499 kr men fick en faktura på 549 kr denna månad, hur kommer det sig? (I abonnemanget för 499 kr ingår 5 Gigabyte komprimerad information. Om man överskrider denna mängd kostar det 10 kr per Gigabyte och du har alltså lagt till ytterligare 5 Gigabyte) Hur installerar jag Securenet ebackup? Se Installationsguide Jag behöver lagra mer än 5 Gigabyte, kan ni hjälpa mig? I abonnemanget ingår 5 gigabyte men det saknar tak. D.v.s. du kan lagra den mängd information som situationen kräver. Dock kostar varje extra gigabyte 10 kr. Jag har 5 gigabyte nu, men behöver mer utrymme. Hur gör jag då? Du behöver inte vidta några åtgärder, lägger du till mer information i de mappar du valt (att ta backup på) kommer även dessa att säkerställas med Securenet ITs ebackup. Dock kostar det extra utrymmet 10 kr/gigabyte Hur länge sparas mina backuper? Du väljer själv hur länge dina filer sparas se Användarmanual (sätta dit kapitel?) (Gör om till länk) Hur ofta körs min backup? Du väljer själv hur ofta backuper tas se Användarmanual (Gör om till länk) Tas backuper när datorn är avstängd? Datorn som ska ta backup behöver vara på och ha fungerande Internetanslutning. Tas backuper när jag är inloggad på nätverket? Ja, till skillnad mot många av våra konkurrenter så tas backuper även när du är inloggad på nätverket.

8 Tas backuper om jag kopplat ur Internet? Nej om du tar ur nätverkskabel (eller liknande) och din dator inte är uppkopplad mot Internet så kan backuper inte skickas till oss. Hur återställer jag mina filer? Se Användarmanual (gör om till länk) Måste jag återställa ALLT jag gjort backup på eller kan jag läsa tillbaks enstaka filer? Du kan själv, enkelt, läsa tillbaks enstaka filer eller mail om de skulle försvinna. Se Användarmanual (Gör om till direktlänk) Om jag har glömt mitt lösenord, hur gör jag då? Om du ändrat krypteringsnyckeln kan vi inte hjälpa dig att återläsa dina tidigare filer. Därför är det av största vikt att du förvarar lösenordet på ett sådant sätt att det inte kan försvinna. Om du däremot inte ändrat krypteringsnyckeln så finns det möjlighet för oss att, med ditt godkännande, återfinna ditt lösenord. Lösenordet jag tilldelades är krångligt, kan jag byta och i så fall hur? Nyckeln för att logga in och skapa kontot kan inte ändras men krypteringsnyckeln, den som hjälper dig att läsa tillbaka filerna, kan ändras. Kan någon obehörig komma åt mina sparade filer hos Securenet? Nej. Innan dina filer skickas till oss krypteras dom och kan endast läsas tillbaka med den unika krypteringsnyckel som följde med i värdehandlingen alternativt den nyckel du själv valt när du skapat kontot. Kan ni se mina backuper? Nej de krypteras. Hur vet jag att ni inte blir av med min/vår säkerhetskopierade information? När dina filer skickas till oss hamnar de på en server, i en säker datorhall, som klarar affärskritisk drift och de speglas även till ytterligare en server med samma säkerhet. Vad händer med mina/våra backuper om ni skulle gå i konkurs? Jag får mail HELA tiden som säger att backuper tas, hur blir jag av med detta? Du väljer själv ifall du vill att dessa mail ska skickas, om du vill avsluta det så följer du bara instruktionerna i Användarmanualen. Jag får ett mail som säger att backuper inte tas, vad ska jag göra? Kontrollera din Internetanslutning och nätverkskabel.

9 Jag har en brandvägg/virusprogram som ibland stoppar in- och utgående data, kommer jag bli tvungen att konfigurera dessa för att få Securenet ebackup att fungera? Du behöver inte konfigurera din brandvägg alls då vår ebackup ligger på port 443. Är Securenet ebackup kompatibel med min programvara/plattform? Om du har någon av följande: Windows, Linux, Mac osv så är den kompatibel med den plattform du använder dig av. Hur kommer jag i kontakt med er? Om det inte rör sig om akuta problem Er tjänst skulle passa perfekt i vår portfölj, hur gör jag ifall jag vill bli återförsäljare? Kontakta en av våra säljare på telefon. Kan jag använda Securenet ebackup på en Mac? Ja till skillnad från de flesta av våra konkurrenter så är vår ebackup även kompatibel med Mac Läs om fördelarna med Securenet ebackup på nästa sida...

10 Fördelar med Securenet ebackup. ENKELT Du får en säkerhetskopieringslösning som innebär att du alltid har aktuella kopior på dina filer om något skulle hända med din dator eller företagets server. All backup sker automatiskt efter ett angivet tidsschema. Programmet som installeras är självförklarande och har en enkel användarmiljö. SÄKERT Din backup ligger på en annan plats än på ditt kontor. Säkert skyddad mot brand, översvämmning, stöld eller annan katastrof inom ditt företag. Uppfyller försäkringsbolagens och revisors krav på säkerhetskopiering. Själva överföringen sker via en säker anslutning och bygger på samma teknik som de svenska internetbankerna använder sig av. EFFEKTIVT Ingen administration, systemet är helt automatiskt. Inget behov av rutiner för bandbyten under vardagar, helger, sjukdom eller under semestrar behövs. Slipp hålla reda på CD-skivor, USB-minnen och band som går sönder eller försvinner. PRISVÄRT Ingen dyr hårdvara och mjukvara för tiotusentals kronor. Ingen dyr IT-personal och inget inköp av lagringsmedia. Låg månadskostnad istället för hög inköpskostnad Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt. För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3) Varför nöja sig med annat när man kan få det bästa? - Kontakta oss på Securenet IT idag!

11 Securenet Online Backup Produktblad - Backup hastighet Innehåll 1. Introduktion 2. Testa Konfiguration och Setup 2.1 Hård- och mjukvare Setup 2.2 estscenarier 3. Resultat 3. Uppladdningstid 3.2 Observationer 3.3 Slutsats 1. Introduktion Detta dokument innehåller resultat och slutsats från tester som genomförts som genomförts för att testa överföringshastigheten på Securenet ebackup. Det ska fungera som en referens för företag när de planerar sin hårdvaru- och nätverkskapacitet. Test av konfiguration och Setup 2.1 Hårdvara och mjukvara Setup Listan över hårdvara och mjukvara visas i följande tabell.

12 2.2 Test Scenarion I testet finns fyra set med back-up filer, alla innehåller filer med olika nummer och storlekar som visas i följande tabell. Test fall Alla fyra back-up set har följande inställning: Block storleken är 128 Kb In-File Delta inställningen är bortkopplat Krypteringen är påslagen I (AES CBC läge). Vi har testat med olika nätverks bandbredder för varje Back-up set, och resultatet, nätverkets restriktion, blev uppnått med hjälp av att man begränsade bandbredden för den särskilda Back-up användaren med dessa antaganden: 1. ADSL och SDSL har en ned / upp bandbredd upp till 1.5Mbps/640Kbps och 2Mbps/2Mbps. Från trace route, de har gått igenom 12 routrar / nätverk innan de når Backup Server. 2. T1 har en bandbredd upp till 1.544Mbps. 3. LAN har en bandbredd på upp till 100Mbps. 4. Den genomsnittliga kompressionsförhållandet av filerna är endast 80%. Resultaten är sammanfattade i nästa avsnitt.

13 3.1 Uppladdnings tid Tiden som är obligatorisk för back-upens process med olika nätverks bandbredder är sammanfattade nedan:

14 3.2 Observationer För Back-up set med många små filer, finns det inte mycket förbättringar i backup hastigheten även om bandbredden har blivit ökad. Flaskhalsen är när filer ska bearbetas och krypteras. För en back-up med ett normalt antal av medelstora filer, att öka bandbredden kan öka back-up hastigheten betydelsefullt mycket. Slutsatsen är att med ett mindre antal av filer, så är flaskhalsen att den kopplas till närverket istället. Med andra ord, ju större antal av filer, desto mer behandling krävs av OBM maskinen. Och för ett back-set med ett mindreantal av stora filer, liknande mönster har upptäckts, nämligen, back-up hastigheten är förbättrad markant när bandbredden är ökad. 3.3 Sammanfattning Tiden som är obligatorisk för en back-up, eller back-up hastigheten, beror mycket på back-upens beskaffenhet. Något annat än att ladda upp ett stort antal små filer på en enda back upp så är nätverkets latens den störta restriktionen på backup hastigheten. Generellt, för ett stort nummer av små filer (t ex File system Backup) så är bandbredden relativt oviktigt som belastningen skulle vara på huvud datorns processor. I detta fall, en mer kraftfull OBM dator skulle kunna förbättra back-up hastigheten. Med å andra sidan, med ett mindre antal av stora filer (t ex MS Exchange, MS SQL backups) den befintliga bandbredden skulle ha större påverkan på den generella back-up hastigheten. På planeringsstadiet, system administratörer borde välja den mest kostsamma brandbredden för dem. Nedan finns några faktorer som de borde ta hänsyn till: Typ av Back-up Föresatt data volym Back-up frekvens Prestanda kriterier Budget begränsningar Alternera mellan prestanda och kostnader Utveckling i data volym

15

16 Systemkrav. Programvaran fungerar tillsammans med alla vanligt förekommande operativsystem. Lika mycket ledigt utrymme krävs på den lokala datorn som den mängd data som skall överföras tar i anspråk då programvaran gör en lokal spegling innan komprimering och kryptering. Då vi använder internet som budbärare behövs en internetuppkoppling. Beroende på datamängd kan kapacitet på denna variera men en vanligt ADSL uppkoppling täcker de flesta företags behov.

17

18 Windows 95 / 98 / ME / NT / 2000 / XP / 2003 / Vista Mac OS X 10.2 eller senare Outlook / Outlook Express t.ex. *.pst, *.dbx and *.wab Other common files t.ex. *.doc, *.xls Also supports backing up of: Windows NTFS access privileges

19 Mac OS X 10.2 eller senare Outlook / Outlook Express t.ex. *.pst, *.dbx and *.wab Other common files t.ex. *.doc, *.xls Also supports backing up of: Windows NTFS access privileges Systemkrav Windows 2000(SP2)1/XP(SP2)1/2003/Vista Linux kernel 2.2 eller senare NetWare 5.1 eller senare UNIX, Solaris 2.x eller senare AIX, HP-UX, FreeBSD Mac OS X 10.2 eller senare Alla operativsystem som stöder Java 2 Runtime Environment eller senare Uppkopplingen till Internet bör vara 500 Kb/s eller mer. Teknisk specifikation Det är tack vare dagens teknik som lagringsnätverk (SAN), kryptering, deltaförändringar i filer, skuggkopior etc. som det nu är möjligt att erbjuda denna typ av tjänst. Tjänsten fungerar som så att en klientprogramvara installeras på den eller de maskiner där säkerhetskopior skall tas. I ett första skede överförs all data samt metainformation som NTFS-rättigheter och filattribut. Detta kan vid stora datamängder göras på plats av våra tekniker eller via en krypterad Internetförbindelse. Efter att datainformationen förts över till vår primära backupserver, speglas informationen till ytterligare en server. Er data finns nu på minst tre platser hos kunden samt på två ställen hos oss för maximal säkerhet. Detta gör att vi lever upp till försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering till annan geografisk plats. Vid fortsatta backuper överförs normalt endast förändrad data i form av deltainformation dvs. endast de bits som blivit förändrade skickas, vilket innebär att mängden överförd data begränsas. Detta innebär att processen kan gå under natten precis som vanligt. Säkerhetskopior kan tas på både Exchange, SQL, Oracle samt öppna filer och stödjer flera olika plattformar. Efter varje backup sker automatisk rapportering till önskad e-postadress. All information som överförs och lagras är krypterad så att ingen kan återskapa information utan den krypteringsnyckel som kunden erhållit vid installationen. Återställning av förlorade filer är enkelt och utförs på egen hand. Ska större mängder data återställas kan detta utföras hos av personal från vår sida för att sedan skickas tillbaka på t.ex. USB-hårddisk, CD/DVD.

20

1 Översikt 1.1 Denna manual. 1.2 Grafiskt läge? / Textläge?

1 Översikt 1.1 Denna manual. 1.2 Grafiskt läge? / Textläge? 1 Översikt 1.1 Denna manual Denna manual hjälper dig som kund att använda våra backuptjänster. Manualen innehåller instruktioner hur tjänsten fungerar på samtliga operativsystem. Om du har några frågor

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Manual Innehållsförteckning Introduktion till programmet... 4 Möjligheter och begränsningar... 4 Installation... 5 Introduktion... 8 Kom igång... 9 Server & Klient... 11 Användare... 12 Användarinformation...

Läs mer

Viktiga tips för en säker och stabil IT-miljö på ditt företag!

Viktiga tips för en säker och stabil IT-miljö på ditt företag! Viktiga tips för en säker och stabil IT-miljö på ditt företag! Att upprätta, underhålla och bibehålla en säker och stabil IT-miljö är inte så omständligt som man kan tro. På ett mindre företag handlar

Läs mer

Säkerhetskopiering Mina dokument Raid är en enkel och automatisk säkerhetskopiering med flera hårddiskar

Säkerhetskopiering Mina dokument Raid är en enkel och automatisk säkerhetskopiering med flera hårddiskar Säkerhetskopiering 4 Den dag man står där med en kraschad eller stulen hårddisk, ångrar man att man inte tagit en säkerhetskopia. På hårddisken finns oersättligt material som bilder och texter, e-post,

Läs mer

GlobalDeskTop. ASP för företaget. ASP för användare. Säkerhet. ASP vad är det? Fördel ASP vinster för dig. IT Services ASP-tjänster. www.dataductus.

GlobalDeskTop. ASP för företaget. ASP för användare. Säkerhet. ASP vad är det? Fördel ASP vinster för dig. IT Services ASP-tjänster. www.dataductus. ASP för företaget För många företag är det växande Internet/IT-beroendet och ITutvecklingen kostsamt. Ett dilemma är att upprätthålla den kompetens och den tekniska plattformen som krävs på ett kostnadseffektivt

Läs mer

Stäng fönstret för objudna gäster

Stäng fönstret för objudna gäster Stäng fönstret för objudna gäster IT-säkerhet för småföretag Stäng fönstret för objudna gäster Stäng fönstret för objudna gäster IT-säkerhet för småföretag Boken Stäng fönstret för objudna gäster. IT-säkerhet

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET B 5.2 INFORMATIONSSÄKERHETSGUIDE (14.12.2012) Med informationssäkerhet avses ändamålsenligt skydd av information, system och tjänster. Informationens konfidentialitet, integritet och tillgänglighet skyddas

Läs mer

Introduktion till Informationssäkerhet

Introduktion till Informationssäkerhet Anders Berndt Arena College Höstterminen 2002 Introduktion till Informationssäkerhet Sammanfattning Den här rapporten belyser olika faktorer inom informationssäkerhet. Utvecklingen rusar framåt, systemen

Läs mer

Säker fillagring i hemmiljö

Säker fillagring i hemmiljö Examensarbete Säker fillagring i hemmiljö Hur säkrar man upp fillagring i en hemmiljö? Författare: Johan CLARENFJORD och Christian GÖRANSSON Handledare: Jonas LINDBERG Examinator: Jacob LINDEHOFF Termin:

Läs mer

Handbok. Pagero för Danske Bank

Handbok. Pagero för Danske Bank Handbok Pagero för Danske Bank INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA PROGRAMMET 3 Vad är Pagero för Danske Bank? 3 Hjälpsidor 3 Systemkrav 3 INSTALLATION OCH START 3 Installation 3 Efter installationen

Läs mer

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare http://www.omwlan.se/guider/tradlost skrivare.aspx 2011 08 12 Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske

Läs mer

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003.

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003. Icarus 2.6 Manual är utskriven 2003-08-27 22:44 Copyright Keylogic AB 2003. 1 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT...3 1.1 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN...3 1.2 SYSTEMKRAV...3 1.3 HUR FUNGERAR ICARUS...4 1.4 STÖD FINNS

Läs mer

Handbok. Pagero Internet för SEB

Handbok. Pagero Internet för SEB Handbok Pagero Internet för SEB Med Pagero Internet skickar du enkelt och smidigt betalningar över Internet, direkt från ditt ekonomisystem till banken. 1 Innehåll Läsanvisning 3 Innan ni startar 5 Vad

Läs mer

Uppstart av er bredbandsuppkoppling

Uppstart av er bredbandsuppkoppling Byggprojektet 19 sep 2007 1 / 10 sförteckning ALLMÄNT...2 KAREBY BREDBAND... 2 K-NET... 2 TJÄNSTER... 2 INTERNET / E-POST...2 INTERNETHASTIGHET... 2 E-POST... 3 TELEFONI...3 IP-TELEFONI... 3 KOSTNADER...3

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Folkets Hubb WLAN Gateway, Projekt 19. Slutrapport

Folkets Hubb WLAN Gateway, Projekt 19. Slutrapport Folkets Hubb WLAN Gateway, Projekt 19 Slutrapport Andreas Frey, Dennis Granath, Joakim Jamte Mikko Niiranen, Mikael Pettersson och Johan Sahlén Uppdragsgivare: Mats Erixon, AMT och Tomas Stephanson, Folkets

Läs mer

Vad alla småföretag bör veta om molnlagring

Vad alla småföretag bör veta om molnlagring Vad alla småföretag bör veta om molnlagring Sammanfattning Allt fler chefer på små och mellanstora företag (SMF) funderar på allvar på sin strategi kring skydd och lagring. De vet att deras företag är

Läs mer

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 1 Innehållsförteckning KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 LOGGA IN... 5 1 Kontrollpanelen : Hur man loggar in...

Läs mer

Säkrare trådlös kommunikation

Säkrare trådlös kommunikation Rapportnummer PTS-ER-2009:16 Datum 2009-04-21 Säkrare trådlös kommunikation Råd till dig som användare Råd till dig som användare Rapportnummer PTS-ER-2009:16 Diarienummer 08-10588 ISSN 1650-9862 Författare

Läs mer

HansaWorld. FirstOffice. Ett integrerat affärssystem för Macintosh, Linux och Windows. 2003 HansaWorld All rights reserved 5.

HansaWorld. FirstOffice. Ett integrerat affärssystem för Macintosh, Linux och Windows. 2003 HansaWorld All rights reserved 5. HansaWorld FirstOffice Ett integrerat affärssystem för Macintosh, Linux och Windows. 2003 HansaWorld All rights reserved 5.3 2007-10-09 Förord FirstOffice är ett kraftfullt affärssystem för Windows och

Läs mer

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a En totalanalys av Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a VARBERGS GYMNASIESKOLA PROJEKT 4 1(34) Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 FÖRETAGETS MARKNAD...

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System Peer-To-Peer system Andreas Bernet 810929-0018 beran@etek.chalmers.se Sektion: Elektroteknik Johan Zhang 820401-1830 zhaj@etek.chalmers.se Sektion:

Läs mer

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman E-räkenskap Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter Datum: oktober 2008 Upprättad av: Catharina Öhman Innehållsförteckning Syfte...1 Metod...1 Sammanfattning...2 Resultat frågor...3 1.

Läs mer

HANDLEDNING KONTAKT. Rev 8620 Copyright 1992-2009 Lundalogik AB Alla rättigheter förbehålles

HANDLEDNING KONTAKT. Rev 8620 Copyright 1992-2009 Lundalogik AB Alla rättigheter förbehålles HANDLEDNING KONTAKT Rev 8620 Copyright 1992-2009 Lundalogik AB Alla rättigheter förbehålles Lund 046-270 48 00 Stockholm 08-562 776 00 Göteborg 031-712 44 00 info@lundalogik.se www.lundalogik.se 1 HANDBOKENS

Läs mer

Välkommen. Mia Irborg hälsar välkommen till ett nytt magasin, en ny koncern och en ny tid.

Välkommen. Mia Irborg hälsar välkommen till ett nytt magasin, en ny koncern och en ny tid. OITP 1 ETT MAGASIN FRÅN OFFICE IT-PARTNER Välkommen. Mia Irborg hälsar välkommen till ett nytt magasin, en ny koncern och en ny tid. JANUARI 2009 Kjell Gabrielsson berättar om hur du kan spara tid och

Läs mer

Utvärdering av Microsoft SharePoint 2003

Utvärdering av Microsoft SharePoint 2003 Avdelning för datavetenskap Jan Ljungkvist Utvärdering av Microsoft SharePoint 2003 Evaluation of Microsoft SharePoint 2003 Examensarbete C-uppsats 10p Datum: 07-06-05 Handledare: Examinator: Katarina

Läs mer

Bankgiro Link. Handbok

Bankgiro Link. Handbok Handbok Innehåll Läsanvisning 1 Innan ni startar 2 Vad är Pagero Bankgiro Link 2 Förutsättningar 2 Installation och start 3 Installation 3 Efter installationen 3 Radera installationen 3 Att börja med Pagero

Läs mer

Webbhotell och deras tjänster

Webbhotell och deras tjänster Chanett Erlebach Webbhotell och deras tjänster En jämförelse av kostnader, funktioner och service. Web hosting and their services A comparison of costs, features and service Informatik C-uppsats Termin:

Läs mer

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer