Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag"

Transkript

1 Vikten av säkerhetskopiering för stora och små företag Idag finns avtal, marknadsföringsmaterial, kundregister, räkneskaper och e-post lagrat digitala medier vilket har ökat kravet på att affärskritiska document, på alla företag, måste säkerhetskopieras. Vid ett eventuellt hårdvarufel är det mycket billigare att återställa (säkerställa, göra backuper på osv.) än att bygga upp allt från början. (I de flesta fallen är det dessutom omöjligt och sätter företaget på obestånd) Din datamängd växer exponentiellt Om du befinner dig I en situation där du tvingas handskas med exploderande mängd affärsdata så är du inte ensam. Den ökande takten av skapande, samlande och spridning av data börjar bli ett allt vanligare fenomen hos företag runt om I världen. Mängden data ökar ständigt tack vare/på grund av Internet, e-post och mediarik mjukvara. Redan 2002 förutspådde International Data Corporation (IDC) att den årliga ökingen av datamängd skulle ligga på skyhöga 80%/år. 1 Megabyte är värd kr Sett från en strategisk synpunkt så är dina data själva märgen i ditt företag. Du har investerat mycket tid, pengar och ansträngningar för att ta fram affärskritiska data. Så som kontrakt, försäljningsuppgifter, förslag, bokföringsuppgifter, marknadsföringsmaterial, affärskontakter, e-post och även digitala foton m.m.. Detta utgör den största delen av dina ovärderliga rörelsetillgångar som du inte har råd att förlora. Ditt företag lider vid dataförlust Dina affärskritiska data går hand I hand med din affärsverksamhet. En förlust av sådan data eller även vid temporär otillgänglighet kan hota din position mot dina konkurrenter. Företag utan proaktiv backup och återställnings policy är sannolikt ute ur leken inom 2 år vid en större dataförlust. Vid större förlust av data kan ditt företags rykte stå på spel som kan leda till dyra rättstvister. Värst av allt kan det stoppa ditt företags produktion.

2 Dataförlusters orsak Konventionella metoder för säkerhetskopiering är inte bra nog Dålig ostrukturerade konventionell backup metoder, såsom tape, CD-Rom, och den externa hårddisken, osv, är inte tillräckligt bra på grund av: Hög misslyckande grad under data återställning Svårigheter att upptäcka problem med backup innan utförd återställning Långsam läs / skriv hastighet Höga underhållskostnader Höga kostnader för att lagra ditt bandbiblotek på annan ort Minskad flexibilitet för säkerhetskopiering som beror på fast kapacitet per säkerhetskopieringsmedia Ökad risk för förekomst av vårdslöshet,den mänskliga faktorn (t.ex. förlorade eller felplacerad data)

3 Dagens ebackup är morgondagens trygghet Låt oss få presentera en intelligent lösning för säkerhetskopiering som är både enkel, säker och helautomatisk. ebackup är en säkerhetskopia via Internet som sköts helt automatiskt och förs över till helt annan geografisk plats, i en toppmodern datahall som är utrustad för att klara av affärskritisk drift. Securenet ebackup uppfyller såväl revisorns som försäkringsbolagets krav på säkerhetskopiering. Internetöverföringen är krypterad vilket gör att dina filer/bilder görs oläsliga innan de överförs till vårt säkerhetscenter. Själva överföringen sker via en säker anslutning och bygger på samma tekniska lösning som de svenska Internetbankerna har. Med Securenet ebackup kan du spara såväl textdokument, e-post, ekonomisystem, kundregister, digitalbilder, musik eller andra filer utan att behöva vara på plats. Säkerhetskopieringen sker dygnet runt och året om - vardag som helgdag eller vid sjukdom och semester. Alla sparade filer kan förstås även nås precis när du har lust eller tid. Företagsabonnemang 499 kr/månad exkl. moms 5 gigabyte Rapportering via e-post efter slutförd backup Extra lagringsutrymme kan köpas till Systemkrav Windows 2000(SP2)1/XP(SP2)1/2003/Vista Linux kernel 2.2 eller högre NetWare 5.1 eller högre UNIX, Solaris 2.x eller högre AIX, HP-UX, FreeBSD Mac OS X 10.2 eller högre Alla operativsystem som stöder Java 2 Runtime Environment eller högre Uppkopplingen till Internet bör vara 500 Kb/s eller mer. Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt. För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3)

4 Securenet ebackup jämförelse med andra alternativ Bör finnas jämförelse med backup på CD, extern hårddisk, USB, bandstation och andra internetbaserade backuptjänster. -CD Har en livslängd på några år, därefter är den obrukbar. -CD skivor löper stor risk att försvinna, genom att man tappar bort dem eller att se slängs. -Risken finns alltid att en CD skiva kan gå sönder, vilket gör den oanvändbar. -Vid stöld av CD skivor hamnar er viktiga information i fel händer och kan inte hämtas tillbaka. -Ruttnar, kan försvinna, brinna upp, gå sönder, hamna i fel händer, -Extern hårddisk återfinns för det mesta i samma lokal som andra hårddiskar, vilket inte uppfyller försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering, då de ska finnas på olika geografiska platser. -Externa hårddiskar kan även dem krascha och all information försvinner. -Band nya band behövs kontinuerligt köpas in till höga priser. -Banden är en färskvara som lätt går sönder. Det kan bli hårdvarufel på stationerna så att backuper inte tas. -Även här är mänskliga faktorn oroväckande stor. -Banden tar upp stor plats och förvaras för det mesta på samma ställe som all annan information, vilket heller inte uppfyller försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering. -USB Kan lätt tappas bort och då går det inte att återställa information på minnet. -Får plats med begränsad information på minnena. Vid större mängd information behövs flera USB- minnen. Securenet ebackup i jämförelse med andra internetbaserade backuper -Jämfört med våra största konkurrenter så stödjer Securenet ebackup öppna filer. Det innebär att du inte behöver vara utloggad från din dator för att backuper ska tas, utan backuper tas kontinuerligt även om du arbetar på din dator. -En annan stor skillnad är att Securenet ebackup är kompatibel med flera plattformar än Windows, så som Mac och Linux. -Vi tar heller inte extra betalt för våra tilläggsagenter, som t ex SQL, Exchange och liknande. Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt.

5 För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3) Varför nöja sig med annat när man kan få det bästa? - Kontakta oss på Securenet IT idag! Tillsammans med dig eller din IT ansvarig går vi igenom och gör en fullständig överblick om vilka filer, mappar och databaser som säkerhetskopieringen ska lagra till annan geografisk plats. Med Securenet ebackupanalys får ni: Överblick över vilka filer, mappar och databaser där backup ska tas. Dokumentation över vilken data backup gjorts på, samt vilket datum och tidpunkt backupen gjordes.

6 Vi har här samlat några vanliga frågor om tjänsten Securenet ebackup. Om du inte skulle hitta svaret på just din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss. Vad får backup kosta? När man tittar på backuplösningar så finns det en balans mellan kostnad och säkerhet. Desto högre säkerhet och tillförlitlighet som eftersträvas, desto högre blir både drift och investeringskostnaderna. Med en fjärrbackup lösning kan man nå högsta möjliga säkerhet i och med att informationen flyttas från företagets lokaler i samma stund som backupen sker. Men det innebär också höga kostnader eftersom det måste sättas upp dyr programvara och förbindelse till en eller flera andra lokaler med servrar i. Vårt mål med Securenet ebackup är att nå så hög säkerhet som möjligt men att samtidigt hålla priserna nere för våra kunder. Detta kan vi åstadkomma genom att låta flera företag dra nytta av en gemensam teknisk plattform. Ett flertal försäkringsbolag lämnar INGEN ersättning för merkostnad och avbrottsskada till följd av skada på datamedia och information, dvs har du inte en återställningsbar säkerhetskopia kan det stå dig dyrt. I detta skede är en ordentlig backup din enda försäkring. Vad behöver jag för Internetuppkoppling? Securenet ebackup fungerar med alla former av Internet-uppkopplingar men vi rekommenderar någon form av bredbandsanslutning (exempelvis någon ADSLanslutning). Hur mycket plats behöver jag? Det är svårt att i förväg avgöra hur mycket plats du behöver för din backup.tänk på att det är dina egna filer som är viktigast och att de oftast utgör en väldigt liten del av det utrymme du har på din dator. Eftersom din backup dessutom komprimeras betyder det att den ofta tar mindre plats hos oss än vad den gör på din egen dator. Här nedan följer ett genomsnittligt exempel på vad man kan få plats med på 500 MB utrymme. Digitalkamerabilder (JPEG) (230kb/st) st PowerPoint presentationer (185kb/st) st Excel dokument (114kb/st) st Word dokument (70kb/st) st Acrobat Reader PDF dokument (80kb/st) st

7 Är det säkert att använda Securenet ebackup? Ja. Våra backuptjänster har en mycket hög säkerhet. Vår utrustning driftas i toppmoderna datahallar och alla servrar är utrustade för att klara av affärskritisk drift. Dessutom lagras dina backupfiler alltid på två separata servrar i två geografiskt åtskilda datahallar. Dina filer är dessutom kraftigt krypterade med en krypteringsnyckel som du själv väljer, och du är därmed den enda som kan öppna/återskapa dina filer. Överföringen av data mellan din dator och vårt backupsystem sker via en säker Internetanslutning, av samma typ som de svenska Internetbankerna använder. Kan jag säkerhetskopiera flera datorer med Securenet ebackup? I varje konto ingår klientprogram för säkerhetskopiering av en dator. Om du behöver säkerhetskopiera mer än en dator kan du antingen köpa till extra klienter, eller sätta upp en filserver som du kör ebackup på. Kontakta oss om du behöver hjälp att säkerhetskopiera flera datorer. Jag köpte Securenet ebackup för 499 kr men fick en faktura på 549 kr denna månad, hur kommer det sig? (I abonnemanget för 499 kr ingår 5 Gigabyte komprimerad information. Om man överskrider denna mängd kostar det 10 kr per Gigabyte och du har alltså lagt till ytterligare 5 Gigabyte) Hur installerar jag Securenet ebackup? Se Installationsguide Jag behöver lagra mer än 5 Gigabyte, kan ni hjälpa mig? I abonnemanget ingår 5 gigabyte men det saknar tak. D.v.s. du kan lagra den mängd information som situationen kräver. Dock kostar varje extra gigabyte 10 kr. Jag har 5 gigabyte nu, men behöver mer utrymme. Hur gör jag då? Du behöver inte vidta några åtgärder, lägger du till mer information i de mappar du valt (att ta backup på) kommer även dessa att säkerställas med Securenet ITs ebackup. Dock kostar det extra utrymmet 10 kr/gigabyte Hur länge sparas mina backuper? Du väljer själv hur länge dina filer sparas se Användarmanual (sätta dit kapitel?) (Gör om till länk) Hur ofta körs min backup? Du väljer själv hur ofta backuper tas se Användarmanual (Gör om till länk) Tas backuper när datorn är avstängd? Datorn som ska ta backup behöver vara på och ha fungerande Internetanslutning. Tas backuper när jag är inloggad på nätverket? Ja, till skillnad mot många av våra konkurrenter så tas backuper även när du är inloggad på nätverket.

8 Tas backuper om jag kopplat ur Internet? Nej om du tar ur nätverkskabel (eller liknande) och din dator inte är uppkopplad mot Internet så kan backuper inte skickas till oss. Hur återställer jag mina filer? Se Användarmanual (gör om till länk) Måste jag återställa ALLT jag gjort backup på eller kan jag läsa tillbaks enstaka filer? Du kan själv, enkelt, läsa tillbaks enstaka filer eller mail om de skulle försvinna. Se Användarmanual (Gör om till direktlänk) Om jag har glömt mitt lösenord, hur gör jag då? Om du ändrat krypteringsnyckeln kan vi inte hjälpa dig att återläsa dina tidigare filer. Därför är det av största vikt att du förvarar lösenordet på ett sådant sätt att det inte kan försvinna. Om du däremot inte ändrat krypteringsnyckeln så finns det möjlighet för oss att, med ditt godkännande, återfinna ditt lösenord. Lösenordet jag tilldelades är krångligt, kan jag byta och i så fall hur? Nyckeln för att logga in och skapa kontot kan inte ändras men krypteringsnyckeln, den som hjälper dig att läsa tillbaka filerna, kan ändras. Kan någon obehörig komma åt mina sparade filer hos Securenet? Nej. Innan dina filer skickas till oss krypteras dom och kan endast läsas tillbaka med den unika krypteringsnyckel som följde med i värdehandlingen alternativt den nyckel du själv valt när du skapat kontot. Kan ni se mina backuper? Nej de krypteras. Hur vet jag att ni inte blir av med min/vår säkerhetskopierade information? När dina filer skickas till oss hamnar de på en server, i en säker datorhall, som klarar affärskritisk drift och de speglas även till ytterligare en server med samma säkerhet. Vad händer med mina/våra backuper om ni skulle gå i konkurs? Jag får mail HELA tiden som säger att backuper tas, hur blir jag av med detta? Du väljer själv ifall du vill att dessa mail ska skickas, om du vill avsluta det så följer du bara instruktionerna i Användarmanualen. Jag får ett mail som säger att backuper inte tas, vad ska jag göra? Kontrollera din Internetanslutning och nätverkskabel.

9 Jag har en brandvägg/virusprogram som ibland stoppar in- och utgående data, kommer jag bli tvungen att konfigurera dessa för att få Securenet ebackup att fungera? Du behöver inte konfigurera din brandvägg alls då vår ebackup ligger på port 443. Är Securenet ebackup kompatibel med min programvara/plattform? Om du har någon av följande: Windows, Linux, Mac osv så är den kompatibel med den plattform du använder dig av. Hur kommer jag i kontakt med er? Om det inte rör sig om akuta problem Er tjänst skulle passa perfekt i vår portfölj, hur gör jag ifall jag vill bli återförsäljare? Kontakta en av våra säljare på telefon. Kan jag använda Securenet ebackup på en Mac? Ja till skillnad från de flesta av våra konkurrenter så är vår ebackup även kompatibel med Mac Läs om fördelarna med Securenet ebackup på nästa sida...

10 Fördelar med Securenet ebackup. ENKELT Du får en säkerhetskopieringslösning som innebär att du alltid har aktuella kopior på dina filer om något skulle hända med din dator eller företagets server. All backup sker automatiskt efter ett angivet tidsschema. Programmet som installeras är självförklarande och har en enkel användarmiljö. SÄKERT Din backup ligger på en annan plats än på ditt kontor. Säkert skyddad mot brand, översvämmning, stöld eller annan katastrof inom ditt företag. Uppfyller försäkringsbolagens och revisors krav på säkerhetskopiering. Själva överföringen sker via en säker anslutning och bygger på samma teknik som de svenska internetbankerna använder sig av. EFFEKTIVT Ingen administration, systemet är helt automatiskt. Inget behov av rutiner för bandbyten under vardagar, helger, sjukdom eller under semestrar behövs. Slipp hålla reda på CD-skivor, USB-minnen och band som går sönder eller försvinner. PRISVÄRT Ingen dyr hårdvara och mjukvara för tiotusentals kronor. Ingen dyr IT-personal och inget inköp av lagringsmedia. Låg månadskostnad istället för hög inköpskostnad Inga fler bekymmer med säkerhetskopiering. Med Securenet ebackup får du en effektiv, modern och säker backup av alla dina viktiga filer, och allt sker automatiskt. För en låg månadskostnad ser vi till att din lagrade information alltid går att få tag på när den behövs. Med Securenet ebackup får du en backup som täcker försäkringsbolag och revisorer krav på säkerhetskopiering. I villkoren på din företagsförsäkring beskrivs att du är skyldig att säkerhetskopiera varje arbetsdag och att dessa kopior skall förvaras i annan byggnad än originalet, (IF 8:3) Varför nöja sig med annat när man kan få det bästa? - Kontakta oss på Securenet IT idag!

11 Securenet Online Backup Produktblad - Backup hastighet Innehåll 1. Introduktion 2. Testa Konfiguration och Setup 2.1 Hård- och mjukvare Setup 2.2 estscenarier 3. Resultat 3. Uppladdningstid 3.2 Observationer 3.3 Slutsats 1. Introduktion Detta dokument innehåller resultat och slutsats från tester som genomförts som genomförts för att testa överföringshastigheten på Securenet ebackup. Det ska fungera som en referens för företag när de planerar sin hårdvaru- och nätverkskapacitet. Test av konfiguration och Setup 2.1 Hårdvara och mjukvara Setup Listan över hårdvara och mjukvara visas i följande tabell.

12 2.2 Test Scenarion I testet finns fyra set med back-up filer, alla innehåller filer med olika nummer och storlekar som visas i följande tabell. Test fall Alla fyra back-up set har följande inställning: Block storleken är 128 Kb In-File Delta inställningen är bortkopplat Krypteringen är påslagen I (AES CBC läge). Vi har testat med olika nätverks bandbredder för varje Back-up set, och resultatet, nätverkets restriktion, blev uppnått med hjälp av att man begränsade bandbredden för den särskilda Back-up användaren med dessa antaganden: 1. ADSL och SDSL har en ned / upp bandbredd upp till 1.5Mbps/640Kbps och 2Mbps/2Mbps. Från trace route, de har gått igenom 12 routrar / nätverk innan de når Backup Server. 2. T1 har en bandbredd upp till 1.544Mbps. 3. LAN har en bandbredd på upp till 100Mbps. 4. Den genomsnittliga kompressionsförhållandet av filerna är endast 80%. Resultaten är sammanfattade i nästa avsnitt.

13 3.1 Uppladdnings tid Tiden som är obligatorisk för back-upens process med olika nätverks bandbredder är sammanfattade nedan:

14 3.2 Observationer För Back-up set med många små filer, finns det inte mycket förbättringar i backup hastigheten även om bandbredden har blivit ökad. Flaskhalsen är när filer ska bearbetas och krypteras. För en back-up med ett normalt antal av medelstora filer, att öka bandbredden kan öka back-up hastigheten betydelsefullt mycket. Slutsatsen är att med ett mindre antal av filer, så är flaskhalsen att den kopplas till närverket istället. Med andra ord, ju större antal av filer, desto mer behandling krävs av OBM maskinen. Och för ett back-set med ett mindreantal av stora filer, liknande mönster har upptäckts, nämligen, back-up hastigheten är förbättrad markant när bandbredden är ökad. 3.3 Sammanfattning Tiden som är obligatorisk för en back-up, eller back-up hastigheten, beror mycket på back-upens beskaffenhet. Något annat än att ladda upp ett stort antal små filer på en enda back upp så är nätverkets latens den störta restriktionen på backup hastigheten. Generellt, för ett stort nummer av små filer (t ex File system Backup) så är bandbredden relativt oviktigt som belastningen skulle vara på huvud datorns processor. I detta fall, en mer kraftfull OBM dator skulle kunna förbättra back-up hastigheten. Med å andra sidan, med ett mindre antal av stora filer (t ex MS Exchange, MS SQL backups) den befintliga bandbredden skulle ha större påverkan på den generella back-up hastigheten. På planeringsstadiet, system administratörer borde välja den mest kostsamma brandbredden för dem. Nedan finns några faktorer som de borde ta hänsyn till: Typ av Back-up Föresatt data volym Back-up frekvens Prestanda kriterier Budget begränsningar Alternera mellan prestanda och kostnader Utveckling i data volym

15

16 Systemkrav. Programvaran fungerar tillsammans med alla vanligt förekommande operativsystem. Lika mycket ledigt utrymme krävs på den lokala datorn som den mängd data som skall överföras tar i anspråk då programvaran gör en lokal spegling innan komprimering och kryptering. Då vi använder internet som budbärare behövs en internetuppkoppling. Beroende på datamängd kan kapacitet på denna variera men en vanligt ADSL uppkoppling täcker de flesta företags behov.

17

18 Windows 95 / 98 / ME / NT / 2000 / XP / 2003 / Vista Mac OS X 10.2 eller senare Outlook / Outlook Express t.ex. *.pst, *.dbx and *.wab Other common files t.ex. *.doc, *.xls Also supports backing up of: Windows NTFS access privileges

19 Mac OS X 10.2 eller senare Outlook / Outlook Express t.ex. *.pst, *.dbx and *.wab Other common files t.ex. *.doc, *.xls Also supports backing up of: Windows NTFS access privileges Systemkrav Windows 2000(SP2)1/XP(SP2)1/2003/Vista Linux kernel 2.2 eller senare NetWare 5.1 eller senare UNIX, Solaris 2.x eller senare AIX, HP-UX, FreeBSD Mac OS X 10.2 eller senare Alla operativsystem som stöder Java 2 Runtime Environment eller senare Uppkopplingen till Internet bör vara 500 Kb/s eller mer. Teknisk specifikation Det är tack vare dagens teknik som lagringsnätverk (SAN), kryptering, deltaförändringar i filer, skuggkopior etc. som det nu är möjligt att erbjuda denna typ av tjänst. Tjänsten fungerar som så att en klientprogramvara installeras på den eller de maskiner där säkerhetskopior skall tas. I ett första skede överförs all data samt metainformation som NTFS-rättigheter och filattribut. Detta kan vid stora datamängder göras på plats av våra tekniker eller via en krypterad Internetförbindelse. Efter att datainformationen förts över till vår primära backupserver, speglas informationen till ytterligare en server. Er data finns nu på minst tre platser hos kunden samt på två ställen hos oss för maximal säkerhet. Detta gör att vi lever upp till försäkringsbolag och revisorers krav på säkerhetskopiering till annan geografisk plats. Vid fortsatta backuper överförs normalt endast förändrad data i form av deltainformation dvs. endast de bits som blivit förändrade skickas, vilket innebär att mängden överförd data begränsas. Detta innebär att processen kan gå under natten precis som vanligt. Säkerhetskopior kan tas på både Exchange, SQL, Oracle samt öppna filer och stödjer flera olika plattformar. Efter varje backup sker automatisk rapportering till önskad e-postadress. All information som överförs och lagras är krypterad så att ingen kan återskapa information utan den krypteringsnyckel som kunden erhållit vid installationen. Återställning av förlorade filer är enkelt och utförs på egen hand. Ska större mängder data återställas kan detta utföras hos av personal från vår sida för att sedan skickas tillbaka på t.ex. USB-hårddisk, CD/DVD.

20

Storegate Pro Backup. Innehåll

Storegate Pro Backup. Innehåll Storegate Pro Backup Välkommen! I denna manual kan du bland annat läsa om funktioner och hur du ska konfigurerar programmet. Läs gärna vårt exempel om versionshantering och lagringsmängd innan du konfigurerar

Läs mer

1 Översikt 1.1 Denna manual. 1.2 Grafiskt läge? / Textläge?

1 Översikt 1.1 Denna manual. 1.2 Grafiskt läge? / Textläge? 1 Översikt 1.1 Denna manual Denna manual hjälper dig som kund att använda våra backuptjänster. Manualen innehåller instruktioner hur tjänsten fungerar på samtliga operativsystem. Om du har några frågor

Läs mer

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet Till ditt skrivbord som tjänst via Internet UITs koncept är enkelt och kan sammanfattas med Inga burkar. Genom att anlita oss kan du helt enkelt glömma dyra investeringar i servers och programvara. Inte

Läs mer

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide Anvia Online Backup 1(8) Anvia Online Backup Sådant som du bör beakta före installationen! Eftersom tjänsten omfattar sharing-egenskaper, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som säkerhetskopieras

Läs mer

Beställning av fjärrbackup

Beställning av fjärrbackup Beställning av fjärrbackup Utrymme på server Upprättande Årsbackup Övervakning Pris/mån. 10 GB 0:- 280:- 12 GB 0:- 305:- 14 GB 0:- 330:- 16 GB 0:- 350:- 18 GB 0:- 375:- 20 GB 0:- 400:- 25 GB 0:- 450:-

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Före installation... 3 Fungerar Backup It om det finns andra Internetbaserade säkerhetskopieringsprogram installerade på datorn?...

Före installation... 3 Fungerar Backup It om det finns andra Internetbaserade säkerhetskopieringsprogram installerade på datorn?... Backup It FAQ Före installation... 3 Fungerar Backup It om det finns andra Internetbaserade säkerhetskopieringsprogram installerade på datorn?... 3 Är två Internetbaserade säkerhetskopieringsprogram bättre

Läs mer

Manual - Phonera Online Backup

Manual - Phonera Online Backup Manual - Phonera Online Backup Phonera Online Backup är enkel att installera och använda Först så ska du installera Phonera Online Backup. Du hittar installationsfilerna av backupklienten på adressen nedan:

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter.

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter. Anvia Säkerhetskopiering 1(6) Anvia Säkerhetskopiering 2.3 Saker som bör beaktas före installationen! Eftersom tjänsten även omfattar en sharing-egenskap, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt...

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt... Produktblad för NAV i molnet Innehåll Vad är molnet?... 2 Vad är NAV i molnet?... 3 Vem passar NAV i molnet för?... 4 Fördelar med NAV i molnet... 5 Kom igång snabbt... 5 Bli kostnadseffektiv... 5 Enkelt

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Novi Net handelsbolag. Produkter och tjänster

Novi Net handelsbolag. Produkter och tjänster Novi Net handelsbolag Produkter och tjänster 25 november 2008 Sammanfattning Dokumentet innehåller prisuppgifter och information om tjänster och produkter levererade av Novi Net handelsbolag. Samtliga

Läs mer

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Hogias ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express Din guide till Byte av databas 123 Från MSDE till SQL Express Innehållsförteckning 1. Tekniska krav... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Kundservice/Teknisk support... 2 4. Byte av MSDE till SQL Express...

Läs mer

INNEHÅLLS FÖRTECKNING

INNEHÅLLS FÖRTECKNING ANVÄNDARMANUAL INNEHÅLLS FÖRTECKNING Logga in på ditt konto... 2 Ladda upp filer... 3 Ladda ner klienten till din dator eller enhet... 4 Synk Mappen... 5 Dela filer... 6 Extern delning i webgränssnittet

Läs mer

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Du hittar svar på alla dina frågor i F-SECURE

Läs mer

Säkerhetskopiera och återställa

Säkerhetskopiera och återställa http://windows.microsoft.com/sv- se/windows7/products/features/backup- and- restore Säkerhetskopiera och återställa Gäller för Windows 7 Med Säkerhetskopiering och återställning förbättrad för Windows

Läs mer

Att komma igång med ELDA

Att komma igång med ELDA Att komma igång med ELDA SmartDisk används tillsammans med programmet ELDA som måste vara installerat på din dator. Programmet laddas ned från Skatteverkets webbplats www.skatteverket.se.om du inte har

Läs mer

Vilka är Ibas Kroll Ontrack? Räddning av brända hårddiskar Oförutsedda utgifter Norrmän i rymddräkt

Vilka är Ibas Kroll Ontrack? Räddning av brända hårddiskar Oförutsedda utgifter Norrmän i rymddräkt Välkommen Vilka är Ibas Kroll Ontrack? Räddning av brända hårddiskar Oförutsedda utgifter Norrmän i rymddräkt Om Ibas Kroll Ontrack Grundat: 1978 Ägare: Kroll Ontrack Affärsområden - Dataräddning - Dataradering

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av Hogias Ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för att

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient.

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient. Visma Byråstöd Installationsanvisning Innehåll Viktigt att tänka på innan du påbörjar installationen... 1 Nya versioner... 1 Uppdatering från Visma Klient i samband med datorbyte... 1 Gör så här när du

Läs mer

Användarmanual Elevdator

Användarmanual Elevdator Användarmanual Elevdator UBG Elev-PC Introduktion Innehållsförteckning 1 GENERELL INFORMATION... 2 1.1 Garanti och försäkring... 2 1.2 Innehåll i datorpaket... 2 2 TIPS FÖR ANVÄNDNING AV DIN DATOR... 2

Läs mer

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1 Systemkrav Systemkrav för Hogia Approval Manager Gäller från och med programversion 2012.1 För produkten Hogia Approval Manager gäller samma systemkrav som för ekonomisystemet, med vissa tillägg. Tilläggen

Läs mer

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla 2008-03-18 16:16 - PC för Alla Benga s tekniska hörna Så skapar du ett Vista-nätverk Av Martin Appe Ett hemmanätverk behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Har du datorn kopplad till en router är

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. ANSLUT KABELMODEMET... 4 2. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING... 5 OM DU VILL ANVÄNDA DIN

Läs mer

Capitex dataservertjänst

Capitex dataservertjänst Capitex dataservertjänst Beskrivning Capitex dataservertjänst fungerar som en mellanhand för arbetet mellan klienterna och databasen. Detta reducerar frekvensen och storleken på den nätverkstrafik som

Läs mer

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll Kapitel 2 Installation Innehåll INSTALLATION MDAC och ODBC...2 Installera SoS2000 i arbetsplatsen...2 SoS2000 serverprogramvara...2 SoS2000 och övriga Office program...3 Avinstallera SoS2000...3 Brandväggar...3

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

För installationer av SQL Server som inte görs från Hogias installation måste följande inställningar göras:

För installationer av SQL Server som inte görs från Hogias installation måste följande inställningar göras: Systemkrav 2009 Gäller från och med programversion 2009.2 Avser enanvändarinstallation i Hogias ekonomisystem. Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och

Läs mer

Användarmanual Elevdator

Användarmanual Elevdator Användarmanual Elevdator UBG Elev-PC Introduktion Innehållsförteckning 1 GENERELL INFORMATION... 2 1.1 Garanti och försäkring... 2 1.2 Innehåll i datorpaket... 2 2 TIPS FÖR ANVÄNDNING AV DIN DATOR... 2

Läs mer

Din guide till. Teknisk Specifikation Säljstöd

Din guide till. Teknisk Specifikation Säljstöd Din guide till Teknisk Specifikation Säljstöd April 2014 Innehåll Systemkrav... 3 Operativsystem... 3 Mjukvara... 3 Maskinvara... 4 Datakällor... 4 Databas... 5 Databasstruktur... 5 Katalogstruktur...

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1 för version 1.3.1 Copyright information 2011 Tidomat AB. Med ensamrätt. Ingen del av detta dokument får återges, lagras i dokumentsökningssystem eller vidaresändas i någon form utan ett skriftligt godkännande

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online 2013-09-27 INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen till Advance Online!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt...

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Installationsguide

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Installationsguide Xerox Device Agent, XDA-Lite Installationsguide Introduktion XDA-Lite XDA-Lite är ett program avsett för insamling av data från skrivare. Det används framför allt för att automatiskt skicka in mätaravläsningar

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista, Windows 7 och Windows 8. Om du vill installera en MSI-installation finns

Läs mer

Installationshandbok Bredband från Telia FiberLan

Installationshandbok Bredband från Telia FiberLan redband Installationshandbok redband från Telia FiberLan Med hemmanätverk via smart gateway Välkommen till ditt nya hemmanätverk Telia redband FiberLan ger dig mängder av nöjen och nyttigheter och en säker

Läs mer

INSTALLATIONSINSTRUKTIONER FÖR VIDA INNEHÅLL

INSTALLATIONSINSTRUKTIONER FÖR VIDA INNEHÅLL VIDA INSTALLATIONSINSTRUKTIONER VIDA 2015 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 FÖRE INSTALLATION... 4 2.1 Checklista för åtgärder före installation... 4 2.2 Tredjepartsprodukter... 4 2.2.1 Adobe Reader... 5 2.3

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Kurs: Windowsadministration II, 1DV424 Datum: 2015-01-13. Förberedelseuppgift

Kurs: Windowsadministration II, 1DV424 Datum: 2015-01-13. Förberedelseuppgift Förberedelseuppgift Inledning Under hela kursens gång kommer ni att jobba med samma fiktiva företag. Företaget är ett nystartat företag någonstans i världen. De har ett huvudkontor och ett lokalkontor

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Instruktion: Trådlöst BYOD-nätverk Sida 2 av 24 2017-05-17 1.4 Instruktion - orebro-byod.pdf Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Så ansluter

Läs mer

Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X

Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X 1 (14) Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X 1 Inledning Denna guide beskriver hur du installerar programmet Junos Pulse på MAC OS X Junos Pulse är en klientprogramvara som används i tjänsten Telia

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn. INSTALLATIONSANVISNING HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband.glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter tillgängliga. T2P_053_01-01 tele2.se tele2.se 2 Innehåll:

Läs mer

Upplev Symantec Backup Exec.cloudcloud

Upplev Symantec Backup Exec.cloudcloud Automatiskt, kontinuerligt och säkert skydd som gör backup av data till molnet eller via en hybridmetod som kombinerar lokal och molnbaserad backup. Datablad: Symantec.cloud Endast 21 procent av tillfrågade

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7 för version 1.7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Krav för... 3 Systemskiss... 3 Systemkrav Server... 4 Operativsystem*... 4 Program i servern... 4 Databas... 5 SMTP inställningar för mail....

Läs mer

Inledande frågor 1. Hur stor kunskap har du inom säkerhetskopiering? Har stor kunskap Kan lite Kan lite

Inledande frågor 1. Hur stor kunskap har du inom säkerhetskopiering? Har stor kunskap Kan lite Kan lite Frågor från Frågeformulär Här under presenteras samtliga frågor som ställdes i frågeformuläret med dess tillhörande svar. De är sorterade utefter de olika delarna som fanns. De tre raderna direkt under

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det vi också vet är att frågan

Läs mer

Uppgradering till DentalEye 3.2

Uppgradering till DentalEye 3.2 1 (5) 2015-11-02 Uppgradering till DentalEye 3.2 Denna information riktar sig till tandläkarpraktiker som använder DentalEye 3.1 samt till IT-tekniker och distributörer som installerar DentalEye. Informationen

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn. installationsanvisning Hogia Bokslut Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OWNIT!

VÄLKOMMEN TILL OWNIT! INSTALLATIONSMANUAL Bästa VÄLKOMMEN bredbandskund! TILL OWNIT! VÄLKOMMEN TILL OWNIT! Du har nu mottagit dina uppgifter från Ownit som är är nödvändiga för för dig dig för för att att du du skall skall

Läs mer

KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362. Projektpresentation

KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362. Projektpresentation KTH Programutvecklingsprojekt med mjukvarukonstruktion 2D1362 Projektpresentation Fakturasystem Total Office Mobile Systems http://www.nada.kth.se/projects/prom04/fakturasystem/ Uppdragsgivare: Örjan Melin

Läs mer

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Välkommen till systemet för mikrodataåtkomst, MONA. Denna handledning hjälper dig att snabbt komma igång och arbeta med MONA-systemet. Om du stöter

Läs mer

Krypteringstjänster. LADOK + SUNET Inkubator dagarna GU, Göteborg, 6-7 oktober 2014. Joakim Nyberg ITS Umeå universitet

Krypteringstjänster. LADOK + SUNET Inkubator dagarna GU, Göteborg, 6-7 oktober 2014. Joakim Nyberg ITS Umeå universitet Krypteringstjänster LADOK + SUNET Inkubator dagarna GU, Göteborg, 6-7 oktober 2014 Joakim Nyberg ITS Umeå universitet Projekt mål Identifiera de behov som finns av krypteringstjänster Utred funktionsbehov

Läs mer

Administration / Disk Management. EC Utbildning AB 2012-11-05 1

Administration / Disk Management. EC Utbildning AB 2012-11-05 1 Administration / Disk Management EC Utbildning AB 2012-11-05 1 Innehåll Vi går idag igenom följande: Administration, MMC Planera lagring, lagringsteknik Feltolerans, RAID Windows Disk Settings EC Utbildning

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

Enkel. Kraftfull. Enastående.

Enkel. Kraftfull. Enastående. Enkel. Kraftfull. Enastående. Windows Vista Home Basic Ett säkrare och enklare Windows operativsystem för dina grundläggande behov på din hemdator. Från att titta på foton till att skriva e-post och surfa

Läs mer

Prislista Bredbandsbolaget

Prislista Bredbandsbolaget Sida 1 av 6 Prislista Bredbandsbolaget gäller från 22 februari 2012 Sida 2 av 6 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 DSL- Bredband Bas... 3 DSL - Bredband Premium... 3 Riks ADSL... 3 Bredband

Läs mer

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll Hemmanätverk Av Jan Pihlgren Innehåll Inledning Ansluta till nätverk Inställningar Bilaga 1. Om IP-adresser Bilaga 2. Inställning av router Bilaga 3. Trådlösa inställningar Manuella inställningar Inledning

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0 för version 1.6.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Krav för...3 Systemskiss...3 Systemkrav Server...4 Operativsystem*...4 Program i servern...4 Databas...5 Backup...5 Systemrekommendation

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV

VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV 2010-01-18 VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV 1 MJUK- OCH HÅRDVARUKRAV I detta dokument beskrivs de minimikrav och rekommendationer för mjukvara samt hårdvara som gäller för VISI System AB:s produkter. Visi

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Skapa din egen MediaWiki

Skapa din egen MediaWiki Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell

Läs mer

Visma Analys. Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt. analysera, presentera och följ upp. Huvudboksanalys. Unik SIE-analys förenklar

Visma Analys. Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt. analysera, presentera och följ upp. Huvudboksanalys. Unik SIE-analys förenklar Visma Analys. Pris från 4.400:- (frakt och moms tillkommer). Värdefull hjälp som gör det enkelt och överskådligt Visma Analys analysera, presentera och följ upp Visma Analys är ett modernt och användarvänligt

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Virtuell Server Tjänstebeskrivning

Virtuell Server Tjänstebeskrivning Virtuell Server Tjänstebeskrivning Inledning SoftIT tillhandahåller i samarbete med IP Only, tjänsten Virtuell Server, varigenom kunden erhåller serverkapacitet som Kunden får tillgång till genom SoftIT:s

Läs mer

SOLUTION BRIEF. Varför backup som tjänst från Savecore?

SOLUTION BRIEF. Varför backup som tjänst från Savecore? SOLUTION BRIEF Står du inför utmaningar som berör backup, arkivering och lagring? Minimera risker för incidenter genom att låta de som har specialistkompetens ta hand om ditt data. Varför backup som tjänst

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. KONTROLLERA DIN ANSLUTNING... 4 2. SÅ HÄR ANSLUTER DU DIN DATOR... 4 3. KONFIGURERA DIN PC FÖR INTERNET...

Läs mer

Användarhandbok för InCD Reader

Användarhandbok för InCD Reader Användarhandbok för InCD Reader Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken innehåller

Läs mer

Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering

Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering Frågor och svar om ArcGIS Pro Licensiering Tillgång och åtkomst till ArcGIS pro Hur får jag tag på nya ArcGIS Pro applikationen? - ArcGIS Pro är en ny applikation som är tillgänglig som del av ArcGIS for

Läs mer

Teknisk spec Flex Lön och Flex API

Teknisk spec Flex Lön och Flex API Teknisk specifikation Datum 2016-09-30 Version 16.2 Sida 1(9) Teknisk spec Flex Lön och Flex API Programversion: 16.2 sep 2016 Teknisk spec Flex Lön och Flex API 1 Innehåll 1 TEKNISK SPECIFIKATION FLEX

Läs mer

Guide för att välja fibertjänst

Guide för att välja fibertjänst Guide för att välja fibertjänst Förord Många är vi som i dagarna skall välja nya leverantörer för Internet, TV och telefoni. Sundholmens fiberförening har valt Quadracom som komunikationsopperatör. De

Läs mer

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snabbstart Guide

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snabbstart Guide BIPAC-711C2 / 710C2 ADSL Modem / Router Snabbstart Guide Billion BIPAC-711C2/710C2 ADSL Modem / Router För mer detaljerade instruktioner om konfiguration och användning av denna ADSL Modem/Router, hänvisar

Läs mer

Sharpdesk V3.3. Installationsguide Version 3.3.03

Sharpdesk V3.3. Installationsguide Version 3.3.03 Sharpdesk V3.3 Installationsguide Version 3.3.03 Upphovsrätt 2000-2009 av SHARP CORPORATION. Eftertryck förbjudet. Reproduktion, adaptation eller översättning utan föregående skriftligt tillstånd är förbjudet,

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. LOKALISERA FÖRSTA TELEFONJACKET... 4 2. ANSLUT DITT MODEM... 4 3. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING...

Läs mer

Sajthotellet Internet Backup Manual för säkerhetskopiering via Internet

Sajthotellet Internet Backup Manual för säkerhetskopiering via Internet Sajthotellet Internet Backup Manual för säkerhetskopiering via Internet Innehåll I Innehållsförteckning Del I Översikt 6 1 Denna... manual 6 2 Grafiskt... läge? / Textläge? 6 Del II Installation 8 1 Windows...

Läs mer

HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 034/Mac

HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES. Rev. 034/Mac HANDBOK MOBILE HARD DRIVES DESKTOP HARD DRIVES Rev. 034/Mac Kära kund! Tack för att du valde Freecom Mobile Hard Drive / Desktop Hard Drive som externt dataminne. För att kunna använda Mobile Hard Drive

Läs mer

Definition DVG A06. Varför operativsystem? Operativsystem. Översikt. - Vad är ett operativsystem?

Definition DVG A06. Varför operativsystem? Operativsystem. Översikt. - Vad är ett operativsystem? DVG A06 Operativsystem, mm Definition Den del av systemet som hanterar all hårdvara och all mjukvara. Kontrollerar: -alla filer -alla enheter -varje del av minnet -varje ögonblick av processortiden (-nätverk

Läs mer

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 Laboranter: Kurs: Klass: Operativsystem 1 HT12 DD12 Handledare: Hans Ericson Martin Andersson Utskriftsdatum: 2012-08-29 Mål Laborationen skall

Läs mer

Manual - SmartBackup

Manual - SmartBackup Manual - SmartBackup Säkerhetskopiering via Internet Innehåll I Innehållsförteckning 6 Del I Översikt 1 Denna manual... 6 2 Grafiskt läge?... / Textläge? 6 8 Del II Installation 1 Windows... 8 Systemkrav...

Läs mer