Vägledning CNC-maskiner för trä

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledning CNC-maskiner för trä"

Transkript

1 Vägledning CNC-maskiner för trä Sedan den 18 december 2009 gäller nya krav på utkastskydd till CNC-maskiner för trä. De nya kraven gäller i hela Europa och innebär att samtliga CNC-maskiner - oavsett ålder - ska förses med utkastskydd som minst motsvarar den nya standarden SS-EN 848-3: A2:2009 (Träbearbetningsmaskiner Maskinsäkerhet Fräsmaskiner Del 3: Numeriskt styrda borrmaskiner och överfräsmaskiner). Med start i oktober 2010 inspekterar Arbetsmiljöverket (AV) trä- och möbelindustrin för att kontrollera att CNC-maskiner uppfyller de nya kraven på utkastskydd. Detta dokument beskriver vad som gäller för utkastskydd och verktyg till CNC-maskiner för trä. Längst bak i dokumentet finns en checklista som motsvarar de punkter som AV tar upp vid sina inspektioner av CNC-maskiner. I checklistan beskrivs även de föreskrifter/paragrafer som gäller för användning av maskinerna och som AV ställer krav emot om brister upptäcks. Checklistan innehåller dessutom bilder på nya och gamla maskiner som har godkända utkastskydd. Utkastskydd Den nya standarden preciserar lägsta godtagbara nivå för utkastskydd. Utkastskydd ska förhindra utslungning av t ex verktygsdelar. Skydd i form av gardiner ska tåla minst 100 gram utkast med en hastighet av 70 m/s. Test genomförs av maskintillverkaren. Maskiner som släppts på marknaden efter den 18 december 2009 ska vara utrustade med utkastskydd som klarar utkasttesten. Maskiner som inte uppfyller kraven blir föremål för Arbetsmiljöverkets (AV) marknadskontroll. Ett marknadskontrollärende drivs av experter på AV:s huvudkontor och innebär att AV ålägger distributören/tillverkaren att återkalla sin maskin samt förbjuder fortsatt försäljning. Maskiner som släppts på marknaden före den 18 december 2009 blir föremål för produkttillsyn. Detta innebär att arbetsgivaren blir ansvarig för att maskinen är utrustad med utkastskydd som uppfyller de nya kraven. Om maskinen saknar godkänt utkastskydd ställer AV krav på arbetsgivaren att åtgärda bristen. Obs! Som arbetsgivare ska du alltid ta kontakt med distributör/tillverkare, oavsett hur gammal maskinen är. Distributören/tillverkaren ska kunna vara behjälplig med information om maskinkonstruktion och hur nya utkastskydd ska monteras samt vilka material som kan väljas. Arbetsmiljöverket har skickat en skrivelse till svenska distributörer/tillverkare av CNCmaskiner för trä och uppmanat dem att hjälpa till med detta. Godkänt material för utkastskydd PVC-gardiner är inte tillåtna! Utkastskydd i form av gardiner ska enligt de nya kraven vara tillverkade av aramidfiber, t ex kevlar. Det nya materialet ska bestå av ca 16 lager stripps med en bredd om mm. Obs! Gardin som är monterad runt hela verktygshållaren ska täcka 90 -hörn, så att inga öppningar bildas i gardinen när den rör sig över arbetsstycket. Detta innebär att hörnen blir rundade TMF Vägledning CNC-maskiner för trä 1(5)

2 Glöm inte försäkra er om att maskinens baksida är säker mot utkast om den vetter mot en arbetsplats eller transportväg där personal vistas eller passerar. Det är också möjligt att bygga in maskinen med fasta eller rörliga skydd som minskar risken för utkast, t ex stål eller gjutjärn med en viss hållfasthet, polycarbonat (minst 5 mm tjock) eller spånskiva/plywood (minst 19 mm). Läs mer i dokumentet Krav på CNC-maskiner Mai Isakson, som du hittar på TMF:s webb under fliken arbetsmiljö. Du hittar även info i checklistan i slutet av detta dokument. Verktyg Verktyg till CE-märkta maskiner För alla CE-märkta CNC-maskiner krävs att verktyg (ej borrar och pinnfräsar) som används är märkta enligt SS-EN 847-1, dvs med max varvtal, tillverkarens namn, MEC samt verktygsdimensioner. (MEC innebär att verktyget är avsett för maskinellt matade maskiner.) Verktyg till äldre maskiner, ej CE-märkta För äldre maskiner, tillverkade före 1995 och ej CE-märkta, gäller att verktygen är märkta enligt SS-EN 847-1, se ovan, eller omärkta verktyg får endast användas om de är i sådan ordning att misstag och förväxlingar inte kan ske, oberoende av vem arbetar med verktygen. Obs! Om verktygen är omärkta och utan tillräcklig ordning, ställer AV krav på märkning, t ex genom att verktygen skickas till en verktygstillverkare som kan testa och märka verktygen TMF Vägledning CNC-maskiner för trä 2(5)

3 Checklista CNC-maskiner för trä Utkastskydd i form av gardin Gardin ska vara tillverkad i aramidfiber, t ex kevlar, i ca 16 lager stripps med en bredd om mm. 90 -hörn ska vara rundade och övertäckta av gardinen, så att inte öppningar bildas i gardinen då den sveper över arbetsstycket. Om utkastskyddet har ett fönster/siktruta av polykarbonat ska det vara minst 5 mm tjockt. Rutiner för regelbunden kontroll Det ska finnas rutiner för att kontrollera skydden regelbundet, så att de byts om de blir trasiga eller slitna. Maskinens bruksanvisning beskriver vilken typ av regelbunden kontroll som ska göras och hur ofta den ska utföras. CNC-maskin med gardin av aramidfiber (t ex kevlar), ca 16 lager, som klarar utkasttestet. Polykarbonat är materialet i siktrutan mot operatören. Utkastskydd krävs inte om endast borr eller pinnfräs används med en diameter om 16 mm eller mindre. Utkastskydd av annat material Skydd kan även vara tillverkat av ett material eller en kombination av material som har följande egenskaper: Spånskiva eller plywood ska vara minst 19 mm tjock. Stål ska ha en hållfasthet som motsvarar 250 N/mm 2. Legeringar ska ha följande hållfasthet N/mm 2 och en tjocklek på minst 5 mm N/mm 2 och en tjocklek på minst 4 mm N/mm 2 och en tjocklek på minst 3 mm Gjutjärn med hållfasthet på minst 200 N/mm 2 Polykarbonat med en tjocklek av minst 5 mm eller annat plastmaterial med samma eller högre hållfasthet. Exempel på äldre CNC-maskin som byggts om så att operatören är skyddad mot utkast. Skyddet framför området där verktygshållaren arbetar måste vara stängt för att maskinen ska kunna användas TMF Vägledning CNC-maskiner för trä 3(5)

4 Användning av maskiner Användningen av maskiner regleras av föreskriften AFS 2006:4 om användning av arbetsutrustning. Det är arbetsgivaren som ansvarar för att kraven i föreskriften uppfylls. Här nedan beskrivs de paragrafer som gäller för utkastskydd på gamla och nya maskiner. Ej CE-märkta, äldre maskiner För utkastskydd på ej CE-märkta, äldre maskiner gäller 8 och bilaga A, punkten 2.9 i AFS 2006:4. 8 säger att en maskin/arbetsutrustning som inte är CE-märkt ska uppfylla kraven i bilaga A när den används. Bilden visar en äldre CNC-maskin som byggts om. Luckan av polykarbonat mot operatörssidan måste vara stängd vid den del av maskinen där verktygshållaren arbetar. Bilaga A, pkt 2.9 säger att en maskin som medför risk att något kastas ut ska ha lämpliga skyddsanordningar som förhindrar detta. Hur skydden ska vara konstruerade beskrivs av kraven i den nya standarden! CE-märkta maskiner tillverkade före 18 dec 2009 För CE-märkta maskiner som är tillverkade efter den 1 januari 1995 och före den 18 december 2009, ställer AV krav enligt 9 AFS 2006:4 och 2 kap 1 och 5 samt 3 kap 2 Arbetsmiljölagen (AML). Innebörden av dessa paragrafer är att maskiner ska installeras, placeras och användas så att betryggande säkerhet ges mot ohälsa och olycksfall. Dessutom säger 3 kap 2 AML att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att undanröja risker som kan leda till ohälsa och olycksfall. Maskiner tillverkade efter 18 dec 2009 Bilden visar en äldre (ej CE-märkt) CNC-maskin som byggts in med bullerdämpande draperier, förstärkta med aramidmaterial (kevlar), som förreglats. Övriga sidor runt maskinen skyddas av väggar förstärkta med perforerad plåt och bullerdämpande material. Operatören kör maskinen utanför området, med stängda draperier, från manöverpanelen på höger sida. Maskinen kan köras med lågt varvtal, ca 300 varv per minut, i samband med inställning av maskinen, då operatören är i riskområdet. Detta är en godtagbar lösning, där man alltså inte använder gardiner som utkastskydd. CE-märkta maskiner som tillverkats efter att den nya standarden började gälla, ska uppfylla kraven i 7 AFS 2006:4 och 6a och bilaga 1, punkten AFS 2008:3 om maskiner. 7 AFS 2006:4 säger att maskinen endast får användas om den uppfyller kraven på beskaffenhet och information om användningen, som finns i föreskriften AFS 2008:3 om maskiner, dvs den föreskrift som överför EG-direktivet om maskiner till svensk rätt TMF Vägledning CNC-maskiner för trä 4(5)

5 6a AFS 2008:3 innebär att tillverkaren ska säkerställa att maskinen uppfyller hälso- och säkerhetskraven i bilaga 1, innan maskinen släpps ut på marknaden. Bilaga 1, punkten AFS 2008:3 säger att åtgärder ska vidtas för att förhindra att fallande eller utkastade föremål ger upphov till risker. Verktyg Verktyg ska vara märkta enligt SS-EN med följande information: max varvtal, tillverkarens namn, MEC, samt Verktygsdiameter. Verktyget får endast användas med de varvtal som det är dimensionerat för! Vid för högt varvtal kan verktyget sprängas. Maskinen ska användas i enlighet med de instruktioner som tillverkaren angett i bruksanvisningen. Där beskrivs bland annat vilka verktyg som får användas. Monteringen av sammansatta verktyg måste göras på det sätt som verktygstillverkaren angett i sina instruktioner till verktyget. Momentnyckel ska finnas och användas vilket bör finnas angivet i verktygstillverkarens anvisningar för verktyget. AV ställer krav enligt 9 och 14 AFS 2006:4. 9 säger att maskinen ska förvaras, installeras, placeras och användas så att betryggande säkerhet mot ohälsa och olycksfall föreligger. 14 innebär att arbetstagare ska göras medvetna om riskerna för ohälsa och olycksfall. De ska få nödvändiga instruktioner och information om användningen, onormala situationer som kan förutses och vilken personlig skyddsutrustning som ska användas. Tillverkarens instruktioner om användningen ska finnas tillgängliga och dessa ska vid behov kompletteras med skriftliga eller muntliga instruktioner. Bilden visar ett exempel på märkt verktyg. Om ni har sådan ordning på era verktyg att användningen inte kan missförstås, så kan omärkta verktyg accepteras, men då ska ni kunna visa upp en systematik i ordningen. Verktygen ska t ex kunna identifieras med färgmärkning el dyl. Omärkta verktyg kan ev skickas till en verktygstillverkare för uppmärkning. Ur standarden SS-EN 847-1, Förfaranden för säkert arbete: Fästskruvar och muttrar skall åtdragas med därför avsedda nycklar med det åtdragningsmoment som tillverkaren har uppgivit. Obs! Om fästskruvar och muttrar dras med felaktigt moment så kan antingen skären spräckas och delar kastas ut, eller skären sitta för löst, så de slås sönder vid bearbetning och delar kastas ut TMF Vägledning CNC-maskiner för trä 5(5)

CHECKLISTA för CNC - maskiner och verktyg

CHECKLISTA för CNC - maskiner och verktyg CHECKLISTA för CNC - maskiner och verktyg CNC-maskin med PVC-gardiner på sidorna polykarbonat i siktskivan mot operatören CNC-maskin med PVC-gardiner runt om och verktygshållaren Fabrikat/typ: Pkt Kontrollfråga

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:9 2 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? CNC-maskiner Maskinchecklista Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Olyckor vid CNC-maskinen ger oftast svåra skador med stort personligt lidande och höga kostnader för både

Läs mer

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda En snabbkurs Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö: Fysisk Kemi Organisation Teknik Administration Ekonomi Arbetstid Social arbetsmiljö Social arbetsmiljö kan omfatta:

Läs mer

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Innehåll A. Inledning B. Övergripande mål C. Policy D. Resursfördelning E. Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare F. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Marknadskontroll- och tillsynsprojekt av CNC-maskiner och flerspindliga hyvelmaskiner för trä

Marknadskontroll- och tillsynsprojekt av CNC-maskiner och flerspindliga hyvelmaskiner för trä 2013-03-21 RET 2010/100319 1 (8) Enheten för teknik Gun Fridfeldt, 010-730 9689 arbetsmiljoverket@av.se Marknadskontroll- och tillsynsprojekt av CNC-maskiner och flerspindliga hyvelmaskiner för trä (1

Läs mer

Fastsättningsteknik. Nitverktyg MS 5. Bruksanvisning

Fastsättningsteknik. Nitverktyg MS 5. Bruksanvisning L Fastsättningsteknik Nitverktyg MS 5 Bruksanvisning Innehållsförteckning Hänvisningar till bruksanvisningen... 4 Varningar, hänvisningar och åtgärder i brukanvisningen... 5 Märkningar på nitverktyget...

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

LK Inbyggnadsskåp M60 VT & M60 VT-XL

LK Inbyggnadsskåp M60 VT & M60 VT-XL LK Inbyggnadsskåp M60 VT & M60 VT-XL Utförande LK Inbyggnadsskåp M60 finns i två olika storlekar. LK Inbyggnadsskåp VT som användas för inbyggnad av LK Minishunt M60 samt LK Inbyggnadsskåp M60 VT-XL som

Läs mer

NAVAL-ANBORRINGSVERKTYG:

NAVAL-ANBORRINGSVERKTYG: 1 NAVAL-ANBORRINGSVERKTYG: 13.12.2012 Bruksanvisning för anborrningverktyget för montering av NAVALanborrningsventiler Bestäm den exakta anslutningspunkten på stamröret och förbered detta för fastsvetsning

Läs mer

PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare

PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare PT-20AMX och PT-21AMX Plasmarc Skärbrännare Användarhandbok för installation, drift och underhåll. (SE) 0558004291 Se till att operatören får den här informationen. Du kan få extra kopior från återförsäljaren.

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR. Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m.

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR. Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m. ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1981:18 Utkom från trycket den 9 okt. 1981 GÅNGBANOR PÅ TORNKRANAR Utfärdad den 18 september 1981 (Ändringar införda t.o.m. 93-12-17) AFS 1981:18 2 GÅNGBANOR

Läs mer

Lyktramar. Lyktramarna är tillverkade av gjuten brons, liksom de eventuella dekorerna.

Lyktramar. Lyktramarna är tillverkade av gjuten brons, liksom de eventuella dekorerna. Lyktramar Lyktramar Paasikivis lyktramar i brons bildar tillsammans med gravstenen en vacker och stämningsful helhet. Tack vare den hållbara lyktkonstruktionen av hög kvalitet brinner ljuset tryggt och

Läs mer

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö Nova Trend Ö Ö BRUKSANVISNING Nova Trend Ö 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3.

Läs mer

Arbete på elektrisk materiel

Arbete på elektrisk materiel 2003-10-10 Sida 1 (9) *AFEL* *AF EL -* Arbete på elektrisk materiel Innehållsförteckning 1 Arbete på elektrisk materiel... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Elektriskt arbete...

Läs mer

KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST

KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST KOMMENTARER TILL CHECKLISTA PLAST SORTERINGSPLATTA * Sorteringsplattan utgörs ofta av ett avgränsat markområde utomhus. Grovsortering av plastavfall på sorteringsplattan utförs med hjälp av olika slag

Läs mer

Montage- skötsel- och eldningsanvisningar

Montage- skötsel- och eldningsanvisningar Camina Art Paris Bioetanolkamin Utgåva 1.2016 Montage- skötsel- och eldningsanvisningar Innehållsförteckning Allmänt Mottagning av gods Kontrollera att antalet kollin överensstämmer med fraktsedeln. Undersök

Läs mer

Anvisningar steg för steg Skruva i metall

Anvisningar steg för steg Skruva i metall Anvisningar steg för steg Skruva i metall Bultar och skruvar Bultar och skruvar för metall finns med många olika huvudformer, som: 1. sexkantigt huvud 2. kullrigt huvud 3. försänkt huvud 4. runt huvud

Läs mer

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete Sid 1/5 2007-03-22 Bakgrund I enlighet med det av Kommunfullmäktige fastställda handlingsprogrammet för samhällsinriktat och internt säkerhetsarbete i Nyköpings kommun ska ett systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Maskinen är tillverkad av: ALIA AB 0522-22000 Box 93. Lyckåsvägen 3 459 22 Ljungskile. Chipper Bruksanvisning

Maskinen är tillverkad av: ALIA AB 0522-22000 Box 93. Lyckåsvägen 3 459 22 Ljungskile. Chipper Bruksanvisning Maskinen är tillverkad av: ALIA AB 0522-22000 Box 93. Lyckåsvägen 3 459 22 Ljungskile. Chipper Bruksanvisning Tekniska specifikationer Kraftförsörjning: 230 V, 50 Hz, 6,6 A Motorstyrka: 1.1 Kw Storlek:

Läs mer

Hög och långvarig exponering för vibrationer kan ha påverkan på hälsan

Hög och långvarig exponering för vibrationer kan ha påverkan på hälsan Hög och långvarig exponering för vibrationer kan ha påverkan på hälsan Sedan 6 juli 2005 gäller direktiv 2002/44/EG från den 25 juni 2002 om minimikrav för arbetstagares hälsa och säkerhet vid exponering

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Personsäkerhet Utdrag ur 3 kap 3 Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren skall

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin

Bruksanvisning för gasolkamin Bruksanvisning för gasolkamin 430-042 Bruksanvisning i original 21.03.2013 Jula AB SÄKERHETSANVISNINGAR Läs bruksanvisningen noggrant innan användning! Läs bruksanvisningen innan du använder värmaren.

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK. Vispmaskin VIKING 40 & 60

INSTRUKTIONSBOK. Vispmaskin VIKING 40 & 60 INSTRUKTIONSBOK Vispmaskin VIKING 40 & 60 Innehåll 1. Allmänt 2. Installation 3. Användning 4. Reglage 5. Användarinstruktion, Kapacitet 6. Underhåll 7. Felsökning 8. Garanti 9. Standardutrustning 10.

Läs mer

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM Nova Trend 90 EXTM BRUKSANVISNING Designkapa Nova Trend 90 EXTM 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering

Läs mer

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete?

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete? Varför säkerhetsarbete? Att arbeta med säkerheten medför högre kvalitet och ökar värdet av tjänsten. Ett högt säkerhetstänkande höjer företagets anseende och goodwill. Kunder, ägare och anställda känner

Läs mer

Anvisningar till protokoll vid besiktning av VÅRDSÄNG/SÄNGLYFT 2015-05-29

Anvisningar till protokoll vid besiktning av VÅRDSÄNG/SÄNGLYFT 2015-05-29 Sid 1(10) Anvisningar till besiktningspunkter vid BESIKTNING AV 181210 Sängar och lösa sängbottnar, motoriserat reglerbara 181212 Sänglyftar Anvisningarna baseras på gällande standard och direktiv. Observera

Läs mer

Riskbedömning vid brandskyddskontroll - med åtgärdsförslag och handlingsplan

Riskbedömning vid brandskyddskontroll - med åtgärdsförslag och handlingsplan 2015-05-26 Höglandets Räddningstjänstförbund Jörgen Samuelsson Riskbedömning vid brandskyddskontroll - med åtgärdsförslag och handlingsplan Närvarande: Jörgen Samuelsson, Stefan Johansson, Tove Berge,

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, torrt och jämnt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY Monterings och bruksanvisning Art # 74103 Specifikationer Art # 180-0305 Kapacitet Stål 1.6/16 (mm/gauge) Alluminium 1.8/15 Öppning(mm//in) 120//4-3/4 Nettovikt/Bruttovikt

Läs mer

(Ändringar införda t.o.m. den 28 juni 2011) AFS 2004:3

(Ändringar införda t.o.m. den 28 juni 2011) AFS 2004:3 (Ändringar införda t.o.m. den 28 juni 2011) AFS 2004:3 STEGAR OCH ARBETSBOCKAR Arbetsmiljöverkets föreskrifter om stegar och arbetsbockar samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Kranar. Allmänt om kranar

Kranar. Allmänt om kranar Allmänt om kranar Kranens placering har stor inverkan på infästningens utformning. Här följer rekommendationer för placering bakom hytt, bakplacerad respektive centralt placerad kran. Kranar omfattas i

Läs mer

BRUKSANVISNING Nova Trend

BRUKSANVISNING Nova Trend BRUKSANVISNING Nova Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning till elnätet

Läs mer

Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar

Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverkets allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna om stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverket meddelar följande allmänna råd om tillämpningen av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2004:3)

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning Läs följande instruktioner noga innan du installerar enheten. Tack för att du valt en Embraco Sliding Unit, som är ett luftkylt utomhusaggregat. Denna enhet är speciellt designad

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Till auktoriserade liftutbildare,

Till auktoriserade liftutbildare, 1(5) 2010-11-25 Till auktoriserade liftutbildare, Råd avseende LLP-utbildningen Med detta brev vill vi ge konkreta råd och tips till alla auktoriserade liftutbildare avseende tillämpningen av Liftläroplanen,

Läs mer

Marknadskontrollprogram Arbetsmiljöverket 2015-2017

Marknadskontrollprogram Arbetsmiljöverket 2015-2017 2014-09-10 RT 2014/114802 1 (12) Enheten för teknik Monica Torgrip, 010-730 9757 arbetsmiljoverket@av.se Marknadskontrollprogram Arbetsmiljöverket 2015-2017 Postadress: 112 79 Stockholm Besöksadress: Lindhagensgatan

Läs mer

Arbetsanpassning. Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen RIKTLINJER/RUTINER. Riktlinje KS 15-245-026 1991-11- 2019-04-21 1:4 2015-04-21

Arbetsanpassning. Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen RIKTLINJER/RUTINER. Riktlinje KS 15-245-026 1991-11- 2019-04-21 1:4 2015-04-21 Kommunstyrelseförvaltningen RIKTLINJER/RUTINER Arbetsanpassning Dokumentnamn Arbetsanpassning Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Kommunfullmäktige Per Häggström

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen Kristina Dahlén,0550-88052 kristina.dahlén@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2015-11-06 Ks/2014:118 001 Övergripande direktiv/policy/gemensamma frågor Arbetsmiljöplan

Läs mer

Innehållsförteckning Dokumentation för GROPVAGN A4 Försäkran om överensstämmelse 1 Säkerhetsinstruktion och kontrollrutiner för säkerhet 2 Funktionsbeskrivning och tekniska data 3 Monteringsanvisning och

Läs mer

Svesol Solceller. Svesol Solceller www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Solceller. Svesol Solceller www.svesol.se. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Solceller www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol anläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt Svesol

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

Checklista Maskiner. Mekaniskt driven enknivsskärmaskin. Hur säker är skärmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Checklista Maskiner. Mekaniskt driven enknivsskärmaskin. Hur säker är skärmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Checklista Maskiner Mekaniskt driven enknivsskärmaskin Hur säker är skärmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Juni 2011 1 Risker vid arbete med maskinen är: Risk för hand- och fingerskada

Läs mer

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar MASKINSKYDD och andra skydds- och tillgänglighetslösningar Maskinskydd minskar olycksrisken Varje år orsakar olyckor på våra arbetsplatser, förutom lidande för de drabbade, också långs sjukskrivningar

Läs mer

5-100. Värmehäll infällnad HANDBOK. viktiga handlingar för installation och underhåll. Doc. nr. 521345400 Edition0 2015/09. Bruksanvisningen i orginal

5-100. Värmehäll infällnad HANDBOK. viktiga handlingar för installation och underhåll. Doc. nr. 521345400 Edition0 2015/09. Bruksanvisningen i orginal 5-100 Värmehäll infällnad HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Bruksanvisningen i orginal Doc. nr. 521345400 Edition0 2015/09 Om handboken I den här handboken hittar du all information

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 425 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl

Läs mer

Januari 2015. Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR

Januari 2015. Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR LÄGGNINGSANVISNING VÅTRUMSGODKÄNDA GOLV Januari 2015 Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR Verona PUR Vogue Ultra PUR Corona PUR Mosaic PUR Standard PUR Ultima Hydro 2 1

Läs mer

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 100 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen.

Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄNT... 3 BESKRIVNING AV ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 SYMBOLER...

Läs mer

AVSNITT 4 BANBYGGNAD SÄKERHET m.m

AVSNITT 4 BANBYGGNAD SÄKERHET m.m AVSNITT 4 BANBYGGNAD SÄKERHET m.m Inspirationsbild, SVEMO-regler ej tillämpbara Bana: Washougal, Washington USA 1 BANBREDD / BANLÄNGD Banbredd Banlängd A-bana (minst ca 6 meter) 1500-1750m B,C-bana (minst

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

Riktlinjer för för lyftar och och lyftselar på på socialförvaltningen

Riktlinjer för för lyftar och och lyftselar på på socialförvaltningen RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för lyftar och lyftselar på socialförvaltningen Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 20140122

Läs mer

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m Bakåtvänd montering Instruktionsbok ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 !! Tack för att du har valt BeSafe izi Sleep BeSafe har utvecklat denna produkt noggrant och med omsorg för att skydda

Läs mer

Kort bruksanvisning FLUX

Kort bruksanvisning FLUX Kort bruksanvisning FLUX Bruksanvisning art nr MB 3301KB Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd av Flux bakåtvänd rollator. Genom

Läs mer

Arbete på och vid anläggning. SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas

Arbete på och vid anläggning. SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas Arbete på och vid anläggning SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas Vi är Elsäkerhetsverket! FRÅGA Innehåll Kort om Elsäkerhetsverket Vad ser Elsäkerhetsverket

Läs mer

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS organisatorisk och social Organisatorisk och social arbetsmiljö arbetsmiljö - om hantering av psykosocial arbetsmiljö Arbetsmiljöverket har nu fattat

Läs mer

Riktlinje för tryckavlastande/tryckutjämnande madrasser

Riktlinje för tryckavlastande/tryckutjämnande madrasser RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinje för tryckavlastande /tryckutjämnande madrasser Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 140221

Läs mer

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex Innhold DANSK... 3 SVENSKA... 12 1. Beskrivning av hällen... 13 2. Beståndsdelar... 13 3. Specifikation... 14 4. Förutsättningar för användningen... 14 5. Installation... 15 5.1 Installera spiskåpan...

Läs mer

Vibrationer - föreskrifter

Vibrationer - föreskrifter Vibrationer - föreskrifter FTF Bräcke 20 november 2007 Bengt Johansson Enheten för Maskiner och Personlig Skyddsutrustning 1 Föreskrifter om vibrationer (AFS 2005:15) Föreskrifterna riktar sig till arbetsgivare

Läs mer

BRUKSANVISNING VÄGGUTTAGSPROVARE 42.4610 (E42 002 18)

BRUKSANVISNING VÄGGUTTAGSPROVARE 42.4610 (E42 002 18) BRUKSANVISNING VÄGGUTTAGSPROVARE 42.4610 (E42 002 18) OBSERVERA! Läs igenom hela bruksanvisningen före användandet. 1. INLEDNING a. Allmänt Denna provare är konstruerad i samarbete med ingenjörer, auktoriserade

Läs mer

Kraven i denna bilaga gäller endast när respektive risk finns när arbetsutrustningen

Kraven i denna bilaga gäller endast när respektive risk finns när arbetsutrustningen Bilaga A Tekniska krav A 1. Inledande anmärkningar Kraven i denna bilaga gäller endast när respektive risk finns när arbetsutrustningen används. För en arbetsutrustning som skall uppfylla kraven i denna

Läs mer

säker SNABBT ENKELT SÄKERT Tak

säker SNABBT ENKELT SÄKERT Tak P-märkta svenska produkter från Pelican Cert.nr: Pelican säkerhetsfästen SNABBT ENKELT SÄKERT Monteras genom takkonstruktionen Tak säker het Pelicans taksäkerhetsfästen är i rostfritt stål och uppfyller

Läs mer

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare.

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. Cool sekretär Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. 1 Inledning Stora lådor och fack är passé i tider när allt

Läs mer

ANVÄNDNING AV TRAKTORER

ANVÄNDNING AV TRAKTORER ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2004:6 ANVÄNDNING AV TRAKTORER ANVÄNDNING AV TRAKTORER Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av traktorer samt allmänna råd om tillämpning av föreskrifterna

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 35CB3 & 350CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 35CB3 & 350CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 35CB3 & 350CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat.

Läs mer

Förberedelse 3. Tätning av stomme 4. Vi tillhandahåller för utlåning 5. Taksäkerhet 5. Inmätning av stomme 6. Lossning av element 6.

Förberedelse 3. Tätning av stomme 4. Vi tillhandahåller för utlåning 5. Taksäkerhet 5. Inmätning av stomme 6. Lossning av element 6. Innehåll Förberedelse 3 Tätning av stomme 4 Vi tillhandahåller för utlåning 5 Taksäkerhet 5 Inmätning av stomme 6 Lossning av element 6 Lyft av element 6 Inpassning av element 7 Hopdragning av element

Läs mer

Uppdateringar. TEKNISK RIKTLINJE 2013-02-25 TR01-16 utg 2 2/10. Utgåva Ändringsnot Datum. A Första utgåva 2006-09-25. 2 Ny mall 2013-02-25

Uppdateringar. TEKNISK RIKTLINJE 2013-02-25 TR01-16 utg 2 2/10. Utgåva Ändringsnot Datum. A Första utgåva 2006-09-25. 2 Ny mall 2013-02-25 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum A Första utgåva 2006-09-25 2 Ny mall 2013-02-25 2/10 Innehåll 1 INLEDNING... 4 1.1 Beteckningsskyltar... 4 1.2 Fasskyltar... 4 1.3 Varnings- och förbudsskyltar...

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 40 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl omedelbart

Läs mer

KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING

KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING TAHKOSMIRGELI 350W SMÄRGEL 350W DAO 0402 Rev A Lue ja perehdy tähän ohjeeseen ennen koneen käyttöönottoa! Läs noga igenom denna bruksanvisning innan du använder maskinen 1 OBS!

Läs mer

Om du finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall du snarast underrätta din arbetsledning och skyddsombudet.

Om du finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall du snarast underrätta din arbetsledning och skyddsombudet. 1 (5) Vår arbetsmiljö En god hälsa, säkerhet och välbefinnande är en förutsättning för effektiv och lönsam verksamhet. Alla har rätt att komma hem från jobbet med liv och hälsa i behåll. Vårt mål är skadefria

Läs mer

Skara-Lundsbrunns Järnvägar

Skara-Lundsbrunns Järnvägar 1 av 5 Instruktion AFS 2002:1 Användning av Trycksatta anordningar Fortlöpande Tillsyn av Tryckkärl och rörledningar Tryckbärande anordning skall fortlöpande tillses så att säkerheten vid användning är

Läs mer

Innehållsförteckning. Generella anvisningar... 2. Installation av LK Minikretsventil M5... 4. Förläggning av golvvärmeslinga... 5

Innehållsförteckning. Generella anvisningar... 2. Installation av LK Minikretsventil M5... 4. Förläggning av golvvärmeslinga... 5 Innehållsförteckning Generella anvisningar... 2 LK Golvvärmepaket 5 m 2... 2 Verktyg och material du behöver...2 Innan du börjar... 3 Viktig information... 3 Förutsättningar för en god funktion... 3 Allmänt

Läs mer

Säker ombyggnad av maskiner. Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt?

Säker ombyggnad av maskiner. Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt? Säker ombyggnad av maskiner Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt? Jan Tegehall från MINERVA SAFETY AB Tidigare arbeten och erfarenheter

Läs mer

50 poäng. Allmänna anvisningar: <Hjälptext: Frivilligt fält. Skriv här ytterligare information som studenterna behöver>

50 poäng. Allmänna anvisningar: <Hjälptext: Frivilligt fält. Skriv här ytterligare information som studenterna behöver> Tillverkningsteknologi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 41P15T KMASK13h 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 150604 Tid: 09.00-13.00

Läs mer

KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Handlingsplan mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Antagen av Kommunfullmäktige 1998 Kf 47 ARBOGA KOMMUNS HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Målsättning Arboga kommuns målsättning är att arbetsmiljön på

Läs mer

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER FÖR RÖKLUCKOR OCH TAKLJUSKUPOLER 1. LAGRING AV KUPOLER PÅ ARBETSPLATSEN Till takljuskupolerna och rökluckor med ljuskupoler levereras kupolerna i separat

Läs mer

April 2014. Stoppmöbelindustriavtalet. Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter

April 2014. Stoppmöbelindustriavtalet. Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter April 2014 8 Stoppmöbelindustriavtalet Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter Den 1 juli 2014 träder ett fyrtiotal bestämmelser med sanktionsavgift i kraft på arbetsmiljöområdet. Tidigare

Läs mer

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap 1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap De här anvisningarna gäller för installation av KOMPAN FREEGAME-redskap. VIKTIGT! Läs de här anvisningarna före installationen. Utöver dessa allmänna anvisningar

Läs mer

Dovre 500 CB. Utgåva 01/06

Dovre 500 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 500 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. s. 4 s. 5 s. 6 S. 7-0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd Instruktion för användare av COMFORTABEL Sängryggstöd COMFORTABEL Sängryggstöd är ett enkelt och lättmonterat hjälpmedel för privatsängar i hemsjukvård eller liknande. Sängryggstödet skall placeras på

Läs mer

Vibrationer. Vibrationer, historik. Vibrationer, historik. Peter Berg, yrkeshygieniker. Helkropp. Hand- arm

Vibrationer. Vibrationer, historik. Vibrationer, historik. Peter Berg, yrkeshygieniker. Helkropp. Hand- arm Vibrationer Peter Berg, yrkeshygieniker Helkropp Universitetssjukhuset Örebro Hand- arm Vibrationer, historik ~1913 rapporterades om muskeltrötthet och vita fingrar bland arbetare i italienska marmorgruvor

Läs mer

R Gate -system. R-Gate Systems AB. Bruksanvisning i original. Modeller Från RG2100 L/R till RG4600 L/R

R Gate -system. R-Gate Systems AB. Bruksanvisning i original. Modeller Från RG2100 L/R till RG4600 L/R R Gate -system Modeller Från RG2100 L/R till RG4600 L/R Bruksanvisning i original R-Gate Systems AB 1 Av säkerhetsskäl måste denna bruksanvisning med varningar läsas och noga efterlevas. Montering och

Läs mer

BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50

BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50 BLANDNINGSMASKIN HOBART N-50 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. Hobart Foster Scandinavia ApS, filial Box 2101-196 02 Kungsängen Tel. 08-584 50 920 Fax 08-584

Läs mer

GYRO. Den perfekta lösningen för avgradning och slipning. För stål, rostfritt och metaller. Oscillerande slipteknik

GYRO. Den perfekta lösningen för avgradning och slipning. För stål, rostfritt och metaller. Oscillerande slipteknik R GYRO Den perfekta lösningen för avgradning och slipning Oscillerande slipteknik För stål, rostfritt och metaller - ett starkt och effektivt maskinkoncept..! Ett karakteristiskt kännetecken för varje

Läs mer

teknisk information Diamantkapklingor EN13236 Märkning Produktsortiment

teknisk information Diamantkapklingor EN13236 Märkning Produktsortiment Byggverksamhet blir allt mer komplex och kraven på verktygens kvalitet ställs allt högre. Precision och kvalitet blir allt viktigare vid bearbetning av olika byggnadsmaterial. Flexovit har med sin mångåriga

Läs mer

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3):

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3): TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Verktyg mm (Bild 2): Insexnyckel 5 mm av bra stålkvalitet med långt skaft,

Läs mer

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav.

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav. Varför ska man arbeta systematiskt med att förbättra arbetsmiljön? Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 2. För att arbetsmiljön påverkar produkternas

Läs mer

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Copyright 2014 QleanAir Scandinavia 2 KAPITEL 1 Säkerhetsinformation 1.1. Inledning Detta kapitel innehåller säkerhetsinformation. AirQlean

Läs mer

Fasadbeklädnad Isolering av mineralull mot utsida yttre regelstomme 53 IBE.251. Montering mineralull på utsidan av stålregelvägg som underlag för puts

Fasadbeklädnad Isolering av mineralull mot utsida yttre regelstomme 53 IBE.251. Montering mineralull på utsidan av stålregelvägg som underlag för puts 53 IBE.251 Fasadbeklädnad Isolering av mineralull mot utsida yttre regelstomme Montering mineralull på utsidan av stålregelvägg som underlag för puts Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande

Läs mer