DIREKTIV FÖR SJÖBJÖRNAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DIREKTIV FÖR SJÖBJÖRNAR"

Transkript

1 DIREKTIV FÖR SJÖBJÖRNAR Handbok s. A27 Allmänt Föreningen Merikarhut-Sjöbjörnarna ry består av aktiva långfärdsseglare med förståelse för vår enastående skärgård och dess ömtålighet. Medlemskåren utgörs sålunda av medlemmar inom båtsportsföreningarna, vilka ifråga om sjömanskap och uppträdande är ett föredöme för sin omgivning. I och med båtlivets starka expansion växer betydelsen av det goda exemplet: sjöbjörnsflaggan förpliktar. Var och en av oss representerar Sjöbjörnarna och påverkar med sitt handlande den allmänna uppfattningen om Sjöbjörnarna. Sjöbjörnsandan är ryggraden i föreningens verksamhet, och en väsentlig del av denna sjöbjörnsanda är talkoverksamheten. Den fördjupar det inbördes kamratskapet och ansvarskänslan och bidrar på ett betydande sätt till att minska kostnaderna för våra fastigheter. Denna text är avsedd till vägledning för våra nya medlemmar och också till påminnelse för var och en av oss. Medlemskap Medlem är årsmedlem, make-/makamedlem eller ständig medlem. Dessutom finns hederskommodor, hedersmedlemmar och av föreningen kallade medlemmar. Dessas samt funktionärernas båtar igenkänns på sina olika medlemsflaggor. Ansökan om medlemskap godkänns av styrelsen efter prövning med stöd av utlåtanden av tre medlemmar med minst fem års medlemskap. En viktig förutsättning är att sökanden till sina personliga egenskaper är lämplig som medlem och att han - eller hon - sedan minst fem år är medlem i sällskap eller klubb hörande till Segling och Båtsport i Finland ry. Dessutom förutsätts att sökanden är en erfaren seglare som gjort ett flertal längre färder som befälhavare. Sökandens båt skall fylla kraven på en långfärdsbåt för inregistrering i föreningen. Med sänkt anslutningsavgift kan till medlem antas ungdom i åldern 20 till 25 år som är medlem i båtsportförening under förutsättning att den ena av föräldrarna varit medlem i Merikarhut-Sjöbjörnarna ry i minst fem år. Dessutom förutsätts av sökanden ett aktuellt och kontinuerligt intresse för båtsport och han/hon bör med sina föräldrar ha deltagit i föreningens verksamhet och familjens långfärder samt varit befälhavare på några etapper. Maka eller make till en medlem av föreningen kan utan inskrivningsavgift antas som make/makamedlem. Funktionärer Föreningens verksamhet handhas av en styrelse med tolv medlemmar som till sin hjälp har olika kommittéer. För hamnarnas skick, underhåll och utveckling ansvarar hamnvärdarna som särskilt utsetts för varje hamn. Hamnvärdarna utför sitt värdefulla 1( 7)

2 arbete frivilligt och utan ersättning. Det är varje sjöbjörns plikt att självmant underlätta deras arbete. Föreningens kansli har adressen Skeppsbrogatan 12, Helsingfors, telefon , fax , e-post: Adressen till sjöbjörnarnas hemsida är Båtar Som sjöbjörnsbåt kan godkännas endast för långfärder lämpad båt, inregistrerad i förening underlydande Segling och Båtsport i Finland ry eller i segelföreningen som är medlem i Svenska Seglarförbundet eller annat motsvarande svenskt register och som årligen besiktigas. Båten bör ägas av en eller flera medlemmar av Merikarhut- Sjöbjörnarna ry och vara lämpad för familjesegling. Sålunda kan en firmaägd båt inte godkännas som sjöbjörnsbåt. Varje sjöbjörn som vill bli antecknad som båtägare bör ha erlagt avgiften för första båtens registrering och varje delägare betalar även årlig båtavgift. Denna regel gäller inte samägande äkta makar. En typisk sjöbjörnsbåt är väl lämpad och utrustad för långfärder, trygg och i alla situationer möjlig att manövreras av befälhavaren och hans familj. Långfärd till sjöss är förbundet med frihet från jäkt och brådska. Därför anses snabbgående, sk. planande båtar inte lämpliga som sjöbjörnsbåtar. Extremt stora båtar (stort deplacement, djupgående, bredd eller vindfång) kan orsaka problem eller faromoment i hamnen eller för andra sjöbjörnsbåtar. Övermåttan stora båtar godkänns därför inte för inregistrering i föreningens båtregister. Styrelsen överväger och gör beslut om inregistrering av båt. Vissa skäl, såsom en till åren kommen medlems byte till lätthanterligare båt, kan efter särskild bedömning leda till att båttypen som ett undantag accepteras i båtregistret men endast för denna medlems bruk. En sådan båt är i båtregistret utmärkt med en stjärna. Det bör alltså noteras att styrelsens beslut om inregistrering av en viss båtmodell icke utgör något prejudikat. Om en aktuell båt inte klart fyller ovan angivna villkor, är det skäl att förhöra sig om styrelsens åsikt beträffande registrering innan köpet av ny båt slutligt slås fast. Båt som ligger i sjöbjörnshamn bör alltid kunna identifieras. Därför skall båtens namn kunna läsas också från stranden och sjöbjörnsflaggan skall alltid vara hissad. Under sommaren kan man i normala fall få en interimistisk registrering ordnad via kansliet. Befäl och besättning Då båt för föreningens flagga bör befälhavaren vara medlem i föreningen. I båten bör finnas giltigt båtcertifikat från den klubb i vars båtregister båten är införd. 2( 7)

3 Besättningen utgörs i första hand av befälhavarens familjemedlemmar. Befälhavaren kan också medföra gäster och är då ansvarig för deras uppträdande i hamn. Det är dock inte meningen att sjöbjörnshamnarna skall användas för representation eller umgänge med affärsbekanta. Insegling och förtöjning Vid insegling i hamn bör farten anpassas så att landförtöjning kan göras utan besvär eller fara för andra båtar. Högsta tillåtna hastighet inom hamnområdet är 4 knop. Seglare bör fira segel i god tid och komma in i hamn för motor. Tillräckligt många fendertar bör hållas klara redan före landningen. Det hör till att besättningarna i hamnen hjälper inkommande båt både vid val av förtöjningsplats och vid förtöjning. När hamnen börjar fyllas, flyttas båtar och förtöjningslinor så, att hamnkapaciteten blir möjligast väl utnyttjad och vid behov hjälps inkommande båtar till lämpliga platser i andra ledet. En sjöbjörnshamn är aldrig fullsatt. Insegling nattetid kräver särskild försiktighet så att andra båtar i hamn inte blir störda. I en fullsatt hamn kan det vara tillrådligt att ankra eller att bli vid förhalningsbojen om sådan finns. Båt som ligger för ankar bör nattetid ha ankarlanternan tänd. Bojarna i hamnen är dimensionerade för max 10 ton. Därför bör rådande och rapporterade väderleksförhållanden beaktas när bojen belastar. Då bojen tas eller lämnas måste man se till att förtöjningslinorna är sträckta på ett sådant sätt att andra båtar vid samma boj inte löper risk att hugga i strandstenar eller brygga. Anteckningar i hamnens gästbok Till befälhavarens första åtgärder efter landförtöjning hör att i hamnens gästbok införa ankomstdatum, båtens namn, klubb, sitt eget och hela besättningens namn. Texta tydligt! Gästbokens slutdel är till för bastureservering och bör ifyllas korrekt och fullständigt av bastubadaren. Om vistelsen i hamnen blir längre än ett dygn är det önskvärt att också avgångsdatum antecknas i gästboken. Anteckningarna i gästboken är viktiga för den statistik som årligen uppgörs och utnyttjas vid planeringen av hamnarnas utveckling. Hamnar och nyttjanderätten Hamnar som ägs eller disponeras av föreningen bör ses som privat område jämförbart med gårdsplan. Allemansrätten tillåter ingen att förtöja inom vårt egentliga hamnområde eller vid våra hamnanläggningar och inte heller vid något annat ställe där det inverkar störande på vårt gårdtun. Detta omfattar bl.a. basturna, byggnaderna, grillplatserna, dassen och sittgrupperna. 3( 7)

4 Våra hamnar kan inte jämställas med skärgårdens byhamnar eller naturhamnar. Om en båt i hamnen inte för sjöbjörnsvimpel och inte heller är införd i sjöbjörnarnas båtregister, bör man hövligt förhöra sig om saken av befälhavaren. Skulle det visa sig, att båten inte har rätt att nyttja sjöbjörnshamnen, ombeds båten vänligt och hövligt att avlägsna sig. Här är det lämpligt att upplysa besättningen om var den närmaste allmänna småbåtshamnen ligger. Emellertid fåt ingen avvisas från våra hamnar om en nödsituation är för handen eller båten behöver skydd p.g.a. hårda vindar. Att avvisa en utomstående från hamnen är alldeles speciellt en situation som, om den sköts illa, i onödan orsaker en felaktig bild av föreningen. Våra hamnar är avsedda att vara etapphamnar under långfärd. Vistelse i samma hamn bör därför inskränkas till högst tre dygn med undantag för tvingande omständigheter. I hamnarna är det varje medlems naturliga plikt att vårda sig om föreningens egendom och att frivilligt delta i arbetet med byggande, iståndsättning och underhåll. Större arbeten leds personligen av hamnvärdarna eller görs enligt skriftliga instruktioner som de lämnat. Talkoverksamhet fördjupar kamratskapet och sänker våra fastighetskostnader betydligt. Flaggning Sjöbjörnarna följer Segling och Båtsport i Finland rys i kraft varande flaggreglemente för fritidsbåtar samt föreningens eget flaggreglemente. Båtarnas akterflagga hissas och halas enligt allmänna flaggningsföreskrifter. Första båt som kommer till en sjöbjörnshamn, Jomalö undantagen, skall omedelbart hissa sjöbjörnsflaggan. Flaggan förvaras i en låda fäst vid hamnens flaggstång eller dess omedelbara närhet. Flaggan halas inte till natten. Sista båt som lämnar hamnen halar flaggan. På officiella flaggdagar hissas Finlands flagga. På Finlands flaggas dag börjar flaggningen på midsommaraftonen klockan och avslutas på midsommardagen klockan Båtens sjöbjörnsflagga visar att befälhavaren är medlem i Merikarhut-Sjöbjörnarna ry och anger dessutom hans medlemsstatus. Det finns särskilda flaggor för hederskommodor, hedersmedlem, kallad medlem, kommodor, vicekommodor, förtroendeman och funktionär, årsmedlem, samt en trekantig vimpel avsedd för hamnmästare. Sjöbjörnsflaggan förs dygnet runt under hela seglingssäsongen både i hamn och under gång. Var och en medlem bör se till att flaggan är hel och att en reservflagga finns i båten. Om båten överlåts till person som inte är medlem i föreningen skall sjöbjörnsflaggan avlägsnas båten. 4( 7)

5 Byggnaderna och deras användning Seglarstugorna har funktionen som samlingsplats till vilken alla medlemmar har tillträde oberoende av ankomsttid. Övernattning i seglarstugorna och basturna är förbjuden. Seglarstugor och bastur hålls låsta. En numrerad nyckel kan av medlem utkvitteras på kansliet. Nyckeln får inte överlåtas åt person som inte är medlem i föreningen. Sjöbjörnar som besöker hamnarna övernattar i sina båtar, alltså är det förbjudet att tälta på holmarna. Basturna och deras användning Bastureservering kan göras endast av besättningen på båtar förtöjda i hamnen eller förankrade inom hamnens vattenområde. Sjöbjörn i hamn kan inte på förhand reservera bastu för sjöbjörn som anländer senare. Bastutur reserveras med anteckning i gästbokens bastureserveringsdel. Anteckning bör göras även om inga andra båtar ligger i hamnen. Fyll i alla kolumner med tydlig lättläst stil. Bastuavgiften faktureras och statistik uppgörs efter säsongens slut enligt de anteckningar som har gjorts i gästboken Varje båtlag får bada en timme. Tid som åtgår till uppvärmning av en kall bastu räknas inte. På bastuugnen får man använda regnvatten ur bastuns regnvattentunnor eller färskvatten ur förrådet i egen båt. Havsvatten får inte kastas på röset. Hamnvärdarna kan vid behov också förbjuda att brunnsvatten används för att kasta bad. Det är absolut viktigt att ta hand om snyggheten och renheten i bastun. I bastun finns redskap och tvättmedel för att rengöra lavar, golv och ämbar. Det är lättast att rengöra och städa i samband av uppvärmningen av bastun och att granska renheten efter varje bastutur. Askan bör avlägsnas ur eldstaden före den första uppvärmningen och föras till ett för den avsett kärl med lock. Märk att bastu och bastustrand inte får användas till diskning eller klädtvätt. Det badande båtlaget bör se till att det finns tillräckligt med vatten och ved också för följande badare. Innan man lämnar bastun bör man se till att det är lagom eld i ugnen och att askluckan står på glänt. Basturna är försedda med vädringsluckor som den sista bastubadaren bör lämna öppna så att bastun torkar och blir utvädrad. Den sista bastubadaren ser följande morgon till att dörrarna är stängda. En sjöbjörn respekterar ett badande båtlags basturo. Brandskyddet Det är inte tänkbart att i hamnarna utbygga ett vidlyftigt brandskydd. Därför måste var och en på allt sätt undvika risker med eld såväl i det fria som inomhus. Man får inte uppgöra öppen eld på våra holmar. Vid bruk av hamnens eller den egna grillen och vid 5( 7)

6 tobaksrökning skall man iaktta största försiktighet. Eld som kyttar i torv eller mossa kan ju oförmärkt slå ut i öppen låga långt efter det båtarna lämnat hamnen. Särskild försiktighet bör iakttagas vid tömning av aska från eldstäderna och flyttning av den till askkärlen. Det ankommer på hamnvärdarna att svara för kokkobrasor och sopbränning och att skaffa eventuellt behövliga tillstånd. I hamnen kan tättliggande båtar utgöra en brandrisk för varandra. Därför skall varje båt ha sin släckningsutrustning i skick och lätt åtkomlig, vilket ju är ett krav som ställs redan vid besiktningen. Övriga säkerhetsfrågor I varje hamn finns säkerhetsföreskrifter som betjänar sjöbjörnarna i olika nödsituationer Det är skäl att på förhand bekanta sig med föreskrifterna i varje hamn. För att undvika olyckstillbud när båtarna rör sig inom hamnområdet bör simning här undvikas. Föreningen kan inte påta sig ansvar för olycksfall som kan inträffa i samband med talkoarbete, brandsläckning eller som följd av brister i hamnens förtöjningsanordningar. Det är alltså angeläget att varje medlem ombesörjer sin egen personförsäkring, båt- och fritidsförsäkring. Befälhavare skall alltid vara beredd på plötsliga förändringar i väderleken. En del av våra hamnar kan vara problematiska vid vissa vindriktningar eller vid sjögång utifrån som åstadkommer orolig hajning. Naturskyddet Skärgårdsnaturens hårda existensvillkor gör att den är ömtålig, sårbar och att den endast långsamt kan återhämta sig. Vi har som sjöbjörnar speciell orsak att vårda oss om naturen på våra holmar, där besöksfrekvensen tidvis är mycket hög. Lavar och annan känslig vegetation bör skonas genom att man håller sig till gångstigarna i terrängen. Man får inte fälla växande träd eller bryta kvistar: det är inte tillåtet att göra sig en bastukvast. Vi lämnar även blommorna orörda så att de är till glädje för oss alla. Under fåglarnas häckningstid och medan fågelungarna är små bör man uppträda med stor varsamhet. Några av våra hamnar har t o m särskilda fredningsområden. Sällskapsdjur bör givetvis hållas kopplade då vi rör oss med dem på våra holmar. Fiske Inom hamnområdet är fiske och mete tillåtet endast för barn i liten utsträckning. 6( 7)

7 Hamnfriden Vi önskar alla att vår enastående kedja av hamnar skall erbjuda oss lugn och ro som motvikt till vardagens jäkt. Sålunda tar sjöbjörnen i beaktande varje medlems och båtlags önskan att få njuta av hamnens ro. I våra hamnar uppför vi oss lugnt, utan att föra onödigt oväsen. Efter klockan 23 tystnar hamnen. Det är förbjudet att använda jollarnas utombordsmotorer inom hamnområdet. Likaså är det förbjudet att använda generatorer samt att ha båtmotorerna på tomgång eller att använda dem för att ladda batterierna. Segelbåtars fall säkras så att de inte kommer åt att slå i vinden. Det har blivit vanligt med hundar ombord. Ägarna svarar för att hamnens frid inte spolieras av skällande hundar. Vi träffar vänner och bekanta i våra hamnar och umgås med dem. Då föreningen anordnar gemensamma träffar på våra holmar kan umgänget bli nog så livligt. Hit hör våroch höstträffarna, midsommarfester och säsongens höjdpunkt, högsommarträffen. Vid dessa tillfällen tas det för givet att alla närvarande vill vara med och att ingen låter sig störas av en uppsluppen feststämning. Allmän snygghet Varje medlem är förpliktad att vårda sig om föreningens egendom och att iaktta ordning och snygghet. Avfall får inte föras i land, lämnas i avträde eller dumpas i sjön. Utpumpande båt-wc:n inte får användas i hamnen. Tömning av kemisk toalett i hamnens avträde är inte heller tillåten emedan kemikalien förhindrar avträdets naturliga förmultningsprocess. "Stackarna" som under sommaren växer upp i flisavträdena bör alltid vid behov fällas och jämnas ut; ingen behöver vänta på att någon annan först tar itu med det. Tom flissäck bör utbytas mot fylld. Hundavföring bör samlas upp. Strand- och markområden behöver också sin vård. Om våren brukar hamnvärdarna ställa till med talko, men var och en kan hjälpa till med att hålla snyggt, bärga drivved och föra vindfällen till bastun att användas till bränsle. Och innan du lösgör tamparna fundera ännu: Vad gjorde jag denna gång för min sjöbjörnshamn? Sjöbjörnarna skall vara till föredöme för andra Sjöbjörnsflaggan förpliktar. Vi skall visa gott exempel för andra var vi än rör oss med våra båtar. På detta sätt bidrar vi för vår del till att bevara vår unika skärgård som ett rekreationsområde som ständigt bjuder nya upplevelser för oss och kommande generationer seglare. Fastställda av styrelsen den ( 7)

Denna text är avsedd till vägledning för våra nya medlemmar och också till påminnelse för var och en av oss.

Denna text är avsedd till vägledning för våra nya medlemmar och också till påminnelse för var och en av oss. Denna text är avsedd till vägledning för våra nya medlemmar och också till påminnelse för var och en av oss. Allmänt Föreningen Merikarhut-Sjöbjörnarna ry består av aktiva långfärdsseglare med förståelse

Läs mer

Ordningsregler för Borstahusens hamn

Ordningsregler för Borstahusens hamn Dessa regler är fastställda av styrelsen för Borstahusens Hamnförvaltning AB den 2016-05-12 och träder i kraft den 2016-05-26. Samtidigt upphävs av Borstahusens Segelsällskap tidigare fastställda ordningsregler

Läs mer

Stadgar för. Åländska segelsällskapet r.f.

Stadgar för. Åländska segelsällskapet r.f. Stadgar för Åländska segelsällskapet r.f. 1 Sällskapets namn Sällskapets namn är Åländska Segelsällskapet r.f. 2 Hemort Sällskapets hemort är Mariehamn. Sällskapets verksamhetsområde är landskapet Åland

Läs mer

1 Klubbens hamn står under överinseende av hamnkapten och ordföranden, vars anvisningar ska följas.

1 Klubbens hamn står under överinseende av hamnkapten och ordföranden, vars anvisningar ska följas. Ordningsregler Ängsholmens båtsällskap INFORMATION Skall fastställas på årsstämman 2012. Avseende kösystemet så har tidigare kölistor inventerats och överförs i det nya systemet med bibehållen plats. Samma

Läs mer

Välkommen till Kapellskär

Välkommen till Kapellskär Välkommen till Kapellskär Allmän information Caravan Club, Stockholmssektionens, campingplats i Kapellskär har totalt 101 platser varav 61 platser är fördelade på sex ängar, reserverade för säsongsboende.

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Välkommen till Eneby Båtklubb

Välkommen till Eneby Båtklubb Välkommen till Eneby Båtklubb Klubbens marina ligger i norra ändan av Stavbofjärden drygt 20 km om söder Södertälje. Eneby Båtklubb och bildades 1978 har ca 230 medlemmar. Eneby Båtklubb är anslutet till

Läs mer

Det här bör du veta om föreningens ordningsregler!

Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Ordningsregler För bostadsrättsföreningen Kista Ängar 2. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Ordningsregler vid tillfällig övernattning

Ordningsregler vid tillfällig övernattning Ordningsregler vid tillfällig övernattning Olika grupper övernattar ibland i lokaler som inte är avsedda för detta. Det kan vara skolsalar, idrottshallar eller liknande. Det byggnadstekniska brandskyddet

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Inledning Målsättningen är att fortsättningsvis stärka klubbens ekonomi genom att hitta nya och genom att säkra och utveckla de kommersiella intäkterna, samtidigt som man fortfarande

Läs mer

BS -nytt. Boat Show i Nynäshamn den 22-24 juli. Lite ljusglimtar fanns dock, som t.ex midsommarhelgen på vår klubbholme, Norrgårdsön.

BS -nytt. Boat Show i Nynäshamn den 22-24 juli. Lite ljusglimtar fanns dock, som t.ex midsommarhelgen på vår klubbholme, Norrgårdsön. Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, hösten 2012 Sommaren 2012 går inte till historien som en av de bättre. Säsongens första veteranbåtsträff i Wasahamnen, första helgen i juni, blev en blöt historia med oavbrutet

Läs mer

1. OM ALLMÄN AKTSAMHET

1. OM ALLMÄN AKTSAMHET Brf BoKlok Färsna hage Ordningsregler 2013-07-03 Ordningsregler Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 2 juni 2013 att gälla tills styrelsen fattar nya beslut. Utöver dessa ordningsregler

Läs mer

Välkommen till Sandöarna!

Välkommen till Sandöarna! Välkommen till Sandöarna! Sandöarna förvaltas av Svinninge Marina Klubb. Bryggorna är avsedda för klubbens medlemmar som för klubbens vimpel. Icke medlemmar kan, i mån av plats, disponera hamnen mot erläggande

Läs mer

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stureparken 2 fastställda av styrelsen den 10 november 2010 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen samt

Läs mer

Motion om Bestämmelser för hamn och båtuppläggningsplats Logarns Västerviks samfällighetsförening

Motion om Bestämmelser för hamn och båtuppläggningsplats Logarns Västerviks samfällighetsförening 2014-03-29 Motion om Bestämmelser för hamn och båtuppläggningsplats Logarns Västerviks samfällighetsförening Allmänt Vi har en vacker hamn här i Logarns Västervik och många har glädje av bryggorna för

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

Ordningsregler för Brf Skrapkakan

Ordningsregler för Brf Skrapkakan Ordningsregler för Brf Skrapkakan Det här bör du veta om föreningens ordningsregler. Ansvar för ordningen Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten

Läs mer

STADGAR FÖR AIRISTO SEGELSÄLLSKAP I ÅBO r.f.

STADGAR FÖR AIRISTO SEGELSÄLLSKAP I ÅBO r.f. STADGAR FÖR AIRISTO SEGELSÄLLSKAP I ÅBO r.f. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Airisto Segelsällskap i Åbo r.f. och dess hemort är Åbo. Föreningen benämns i dessa stadgar Sällskapet. 2 Språk Sällskapets

Läs mer

Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem

Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem Erik Åman 2016-02-28 2.0 1 (6) Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem 1 Introduktion... 1 1.1 Varför nytt låssystem?... 1 1.2 Utvärderingsperiod... 2 2 Låssystemet i korthet... 2 3 Nycklar...

Läs mer

INFORMATION OCH TRIVSELREGLER

INFORMATION OCH TRIVSELREGLER INFORMATION OCH TRIVSELREGLER Välkommen till Bostadsrättsföreningen Domarringen 1! Styrelsen har utarbetat Information och trivselregler som ska ses som ett komplement till föreningens stadgar samt till

Läs mer

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar Råd och anvisningar för Avfallsutrymmen samt transportvägar www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Dessa råd och anvisningar gäller inom hela Västerås

Läs mer

Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4

Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4 Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen

Läs mer

Handbok för medlemmar. Brf. Skönstavik. Brf. Skönstavik. Styrelsen. Bostadsrättsföreningen och dess sätt att verka inom vårt område styrs av:

Handbok för medlemmar. Brf. Skönstavik. Brf. Skönstavik. Styrelsen. Bostadsrättsföreningen och dess sätt att verka inom vårt område styrs av: Brf. Skönstavik Styrelsen Handbok för medlemmar Brf. Skönstavik Bostadsrättsföreningen och dess sätt att verka inom vårt område styrs av: Lagar och förordningar - Bostadsrättslagen - Lagen om ekonomiska

Läs mer

Stadgar för Lövsta Båtklubb

Stadgar för Lövsta Båtklubb Stadgar för Lövsta Båtklubb Klubben bildades 1969 och har sin hemort / verksamhetsområde i Enhörna i Södertälje kommun. Stadgarna antagna 1969. Reviderade 2010-05-16. 1 Ändamål Klubben är en allmännyttig

Läs mer

Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ

Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ Grönt båtliv? EN ATTITYDUNDERSÖKNING BLAND FINSKA, DANSKA OCH SVENSKA BÅTÄGARE OM ÖSTERSJÖN, BÅTLIV OCH MILJÖ har du tänkt på att Östersjön i princip är ett slutet innanhav? Detta betyder att föroreningar

Läs mer

Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb

Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb 2007-02-05 1 Inledning Riktlinjer för ungdomsverksamhet inom Västerås Friidrottsklubb 1.1 Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva ungdomsverksamheten inom VFK samt tydliggöra erbjudanden och förväntningar.

Läs mer

Pargas stads utlåtande om ansökningsärenden enligt sjötrafiklagen, Lilltervo- Haradsholm och Stormälö- Svartholmarna.

Pargas stads utlåtande om ansökningsärenden enligt sjötrafiklagen, Lilltervo- Haradsholm och Stormälö- Svartholmarna. Miljönämnden 27 03.02.2016 Pargas stads utlåtande om ansökningsärenden enligt sjötrafiklagen, Lilltervo- Haradsholm och Stormälö- Svartholmarna. 2597/11.01.02/2015 Miljönämnden 03.02.2016 27 Beredare Miljövårdsinspektör

Läs mer

Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning

Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning Gamla Prästgården den 8 september 2012 Gamla Prästgårdens Fastighetsförenings Båtsektions Hamnordning Styrelsen i Gamla Prästgårdens Fastighetsförening vill med denna Hamnordning (version 3.4 av den 120908)

Läs mer

Välkommen till Senderöds Koloniförening

Välkommen till Senderöds Koloniförening Välkommen till Senderöds Koloniförening Vi önskar dig varmt välkommen till Senderöd och hoppas du kommer att få stor glädje av din koloni! Denna folder innehåller följande: Sidan 3: Planeringskalender

Läs mer

Nya hedersmedlemmar i VBK

Nya hedersmedlemmar i VBK Ansv. Utg: Johan Israelsson Redaktör: Johan Nygaard Årsmötet 2015 Ca 50 medlemmar deltog i årsmötet 2015 som hölls i Mälargymnasiet den 17 februari. Årsmötet beviljade 2014 års styrelse ansvarsfrihet.

Läs mer

RODRET. Mälaren på senhösten, en färgsprakande upplevelse sidan 4-5. Årsmöte för KMS i Bil och Teknikhistoriska

RODRET. Mälaren på senhösten, en färgsprakande upplevelse sidan 4-5. Årsmöte för KMS i Bil och Teknikhistoriska Spännande möte mellan KMS, segelklubben och kommunen sidan 11 Ett antal till synes kvarlämnade båtar på slipområdet efterlyser sina ägare sidan 3 Kameraövervakning nästa steg för ökad säkerhet på slipområdet.

Läs mer

Östra Mölla Samfällighetsförening. Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler

Östra Mölla Samfällighetsförening. Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler Östra Mölla Samfällighetsförening Allmän information - Trivselregler - Ordningsregler Innehåll 1. Allmän information 2. Trivselregler / ordningsregler 3. Vanliga frågor 1. Allmän information Allmänt Östra

Läs mer

Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler!

Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Slottshörnet B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! För att alla boende i fastigheten ska trivas

Läs mer

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 FÖRSLAG TILL NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 Ändringslogg Ändring Datum Utgåva 1, antagen vid klubbens bildande 1983 09 19 Revision till utgåva 2 2013 05 15 Ås Båtklubb är en ideell förening, bildades

Läs mer

Augustiutskick 2015. I hamnen hölls traditionsenligt midsommarfirande med god uppslutning. Ett stort tack riktas till arrangörerna av firandet.

Augustiutskick 2015. I hamnen hölls traditionsenligt midsommarfirande med god uppslutning. Ett stort tack riktas till arrangörerna av firandet. Augustiutskick 2015 I skrivande stund har värmen äntligen kommit till oss på västkusten. Juli som normalt är den stora båtmånaden både frös och blåste bort. I hamnen hölls traditionsenligt midsommarfirande

Läs mer

Stadgar för Torsby Båtklubb

Stadgar för Torsby Båtklubb Torsby Båtklubb bildades 1957 och har sitt verksamhetsområde i Övre Fryken i Värmland. Stadgarna ändrades och reviderades år 2003. 1 Föreningens ändamål o säte 1.1 Ändamål Torsby Båtklubb är en allmännyttig

Läs mer

Trivsel/ordningsregler för Brf Spårö

Trivsel/ordningsregler för Brf Spårö TRIVSEL/ORDNINGSREGLER Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen samt att verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också föreningens

Läs mer

Vågön. Standardrapport

Vågön. Standardrapport Vågön Standardrapport 1 14,7% 5 2 55,9% 19 3 5,9% 2 4 17,6% 6 5 2,9% 1 6 eller fler 2,9% 1 1 2 3 4 5 6 eller fler Svarande Inget svar 0-17 år 40% 50% 10 % 0% 0% 0% 10 25 18-35 år 80% 20% 0% 0% 0% 0% 5

Läs mer

April 2014 Träindustriavtalet. juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter. Nytt från 1

April 2014 Träindustriavtalet. juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter. Nytt från 1 April 2014 Träindustriavtalet Nytt från 1 juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter Den 1juli 2014 träder ett fyrtiotal bestämmelser med sanktionsavgift i kraft på arbetsmiljöområdet. Tidigare var flera

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Hunden 15

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Hunden 15 ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Hunden 15 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar.

Läs mer

SBK-Nytt. Nr: 1, 2015 Kallelse till Årsmöte, torsdagen den 12 februari kl 18.30.

SBK-Nytt. Nr: 1, 2015 Kallelse till Årsmöte, torsdagen den 12 februari kl 18.30. SBK-Nytt Nr: 1, 2015 Kallelse till Årsmöte, torsdagen den 12 februari kl 18.30. Ordföranden har ordet underlaget mailat till er. Ja, då har klubben lagt det 57-året bakom sig och blickar fram mot det 58:e.

Läs mer

ANSÖKNINGSBLANKETT FÖR MEDLEMSKAP

ANSÖKNINGSBLANKETT FÖR MEDLEMSKAP SOCKERBRUKET 44 41451 GÖTEBORG +46 (0)31-246813 INFO@KKVGBG.SE WWW.KKVGBG.SE ANSÖKNINGSBLANKETT FÖR MEDLEMSKAP FÖR FÖRENINGAR, INSTITUTIONER, FÖRETAG Ifylld ansökan kan skickas via brev eller epost. Glöm

Läs mer

Varmt välkommen till Brf Västgötagatan 22

Varmt välkommen till Brf Västgötagatan 22 Varmt välkommen till Brf Västgötagatan 22 Brf Västgötagatan 22 förvärvade huset 2001 Det finns 36 bostadsrättslägenheter och 3 lokaler inom fastigheten Att bo i en bostadsrätt är i vissa frågor annorlunda

Läs mer

Info nr 1, 2012 BRF Ekensbergs Udde

Info nr 1, 2012 BRF Ekensbergs Udde Info nr 1, 2012 BRF Ekensbergs Udde Nyinflyttade Nyinflyttade 2012 till vår förening är David och Sandra Hess, nr 157 och Christian Arnbom och Soi Lili Nikolaidou, också nr 157, samt Per Hillborg och Tanja

Läs mer

gör vårt boende trevligare

gör vårt boende trevligare Omtanke och sunt förnuft gör vårt boende trevligare Liv och rörelse hör till vardagen i ett flerbostadshus. Att bo nära andra människor ställer därför krav på lyhördhet och omtanke. Alla ska kunna trivas,

Läs mer

LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER FÖR BÅSTADS OCH TOREKOVS HAMNAR

LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER FÖR BÅSTADS OCH TOREKOVS HAMNAR 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 1995, 198 Antagen av länsstyrelsen den 19 januari 1996 Ändrade av länsstyrelsen den 29 juni 1998, Dnr: 478/95-401 Nr: 4.5 LOKALA ORDNINGS- OCH TRAFIKFÖRESKRIFTER

Läs mer

Internatsguide för Axxell, Pargas, Vapparvägen 2015-2016

Internatsguide för Axxell, Pargas, Vapparvägen 2015-2016 Internatsguide för Axxell, Pargas, Vapparvägen 2015-2016 Axxell Utbildning Ab Axxells ledningssystem är certifierat enligt standarderna ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 HEJ och välkommen att bo på

Läs mer

Svenska Seglarförbundets medlemsförsäkringar

Svenska Seglarförbundets medlemsförsäkringar Svenska Seglarförbundets medlemsförsäkringar 2016 Stödjer svensk segling Vi seglare äger Svenska Sjö Svenska Sjö stödjer svensk segling Det här ger oss direkta fördelar som omfattande villkor, låga premier

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS)

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) med hemort i Stockholms, Uppsalas, Göteborgs och Lunds kommuner. Bildad den 13 november 2008. Stadgarna fastställdes av årsmötet den 20 maj

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

ORDNINGSREGLER BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN

ORDNINGSREGLER BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN Det här bör du veta om föreningens ordningsregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

ORDNINGSREGLER. Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27.

ORDNINGSREGLER. Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27. ORDNINGSREGLER Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27. För vem gäller ordningsreglerna Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten

Läs mer

Både VM och SM till Mollösund i sommar!

Både VM och SM till Mollösund i sommar! Både VM och SM till Mollösund i sommar! Det er med stor glädje Mollösunds Båtförening nu kan sätta Mollösund på Sveriges kappseglingskarta. I konkurrens med andra segelklubbar har MBF fått äran att arrangera

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 ST ADG AR sid 1(5) STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 Ändamål: Näske Båtsällskap, stiftat den 28 januari 1974, har till syfte att sammansluta båtägare och för båtsporten intresserade

Läs mer

NÄSTORPSBLADET. Information till medlemmarna i Nästorps samfällighet

NÄSTORPSBLADET. Information till medlemmarna i Nästorps samfällighet NÄSTORPSBLADET 2016 Information till medlemmarna i Nästorps samfällighet Viktiga datum Lördag den 23 april: Vårens arbetsdag Lördagen den 23 april är det dags för vårens arbetsdag. Samling kl. 10.00 vid

Läs mer

STATISTIK LANDNINGAR ARLANDA BANA 01L OCH BANA 01R

STATISTIK LANDNINGAR ARLANDA BANA 01L OCH BANA 01R Dokumentnummer D 2011-015533 STATISTIK LANDNINGAR ARLANDA BANA 01L OCH BANA 01R Hässelby RAPPORT 2011-08-17 01.00 D 2011-015533 2(11) Revisionsförteckning Rev Datum Upprättad av Information 01.00 2011-08-17

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA är huvudregeln Det som vi idag kallar allemansrätten är det som blev kvar när allas intressen av naturtillgångar hade tillgodosetts i Sverige under medeltiden.

Läs mer

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras!

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Kärlek till hållbarhet Från skog till tryckimpregnerat Brunt eller grönt? En smaksak. För att skapa material till en härlig uteplats eller ett stabilt staket

Läs mer

Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016.

Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016. Allmän bakgrund till förändringarna i licens/försäkringssystemen inför 2016. Under hösten 2015 har ärendet varit uppe på samtliga styrelsemöten. I protollen har vid flera tillfällen redovisats en bakgrund

Läs mer

En dag i seglarskolan av Thomas Belius

En dag i seglarskolan av Thomas Belius Artikel i GMSS-tidningen 2012 En dag i seglarskolan av Thomas Belius En av GMSS huvudsakliga aktiviteter är den Seglarskola som klubben driver framgångsrikt sedan ett 20-tal år i Grisslehamn. Den utgör

Läs mer

Allmänt. Ordförande. Funktionsbeskrivningar 2012. Klubbmöten. Styrelsemöten. Stadgar ordningsregler och vaktinstruktioner

Allmänt. Ordförande. Funktionsbeskrivningar 2012. Klubbmöten. Styrelsemöten. Stadgar ordningsregler och vaktinstruktioner Allmänt Turebergs Båtklubbs verksamhet drivs på ideell basis av ett antal valda styrelseledamöter och funktionärer som för detta avsätter en del av sin fritid. For att underlätta för dessa och för medlemmarna

Läs mer

STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016

STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016 STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016 FÖRENINGENS VERKSAMHET 1. INRIKTNING OCH MÅLSÄTTNING Jönköpings Södra Idrottsförening är en ideell förening, stiftad 9 december

Läs mer

Söra kollogårds inre och yttre miljö

Söra kollogårds inre och yttre miljö SÖRA ÄVENTYRSKOLLO Söra kollogård är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Kollogården ligger ca tio mil

Läs mer

Allmän information Gripsholms Golfklubb

Allmän information Gripsholms Golfklubb 2006-01-24 Allmän information Gripsholms Golfklubb Medlemskap i Golfklubben Medlemskap i Gripsholms Golfklubb erhålls genom ansökan ställd till och efter godkännande av Golfklubbens styrelse. Spelrätt

Läs mer

Allmänna Bestämmelser

Allmänna Bestämmelser 2014/05 Self Storage Association Sweden Allmänna Bestämmelser Avseende upplåtelse av förvaringsutrymme Allmänna bestämmelser 1. Upplåtelseavtal och villkor 1.1 Genom detta Avtal får Kunden rätt att under

Läs mer

Klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården

Klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Social- och hälsovårdsministeriets broschyrer 2001:1swe Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Social- och hälsovårdsministeriet Helsingfors 2001 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-0893-4 Klientens

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser vid segling antagna av kårstyrelsen 2007-05-02

Säkerhetsbestämmelser vid segling antagna av kårstyrelsen 2007-05-02 SALTSJÖBADENS SJÖSCOUTKÅR SÄKERHETSBESTÄMMELSER VID SEGLING Säkerhetsbestämmelser vid segling antagna av kårstyrelsen 2007-05-02 A. DEFINITIONER Eskadersegling är programlagd segling som inkluderar övernattning.

Läs mer

Skebäcks Varfsförening

Skebäcks Varfsförening Skebäcks Varfsförening ORDNINGSFÖRESKRIFTER för området vid Skebäcks småbåtshamn Ordningsföreskrifter beslutade på styrelsemöte 2012-01-12. Sid 1(5) ORDNINGSFÖRESKRIFTER Inledning Ordningsföreskrifterna

Läs mer

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person Handlingsplan mot mobbning Vad är mobbning? - Att gräla och vara av olika åsikt är inte mobbning - Att retas eller leka häftigt är inte mobbning - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande

Läs mer

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5)

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5) Medlemsbrev Mars 2010 Välkommen till LJS! Vintern har haft sitt fasta grepp om Roxen i flera månader, men nu har isen äntligen rämnat och seglingssäsongen 2010 närmar sig. Vi hälsar alla seglare välkomna

Läs mer

April 2014. Stoppmöbelindustriavtalet. Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter

April 2014. Stoppmöbelindustriavtalet. Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter April 2014 8 Stoppmöbelindustriavtalet Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter Den 1 juli 2014 träder ett fyrtiotal bestämmelser med sanktionsavgift i kraft på arbetsmiljöområdet. Tidigare

Läs mer

Förslag till design program för Ekskär 20090915

Förslag till design program för Ekskär 20090915 Förslag till design program för Ekskär 20090915 Förslaget innerhåller ett första utkast till en samlad design idé för en upprustning av Ekskär. Vi har besökt och inventerat ön och föreslår nu en tre stegs

Läs mer

SÖDERSLÄTTS FLYGKLUBB. Stadgar

SÖDERSLÄTTS FLYGKLUBB. Stadgar SÖDERSLÄTTS FLYGKLUBB Stadgar Gällande från och med år 2005 1 Ändamål Klubben, med hemort Vellinge, är en allmännyttig ideell förening och har som ändamål att verka för privatflygets utveckling i enlighet

Läs mer

KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013

KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013 KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013 1 TRADITIONELLT Under nästan ett halvt sekel, har Kota bastuugnar och murgrytor erbjudit aktiva bastubadare kvalitet till ett rimligt

Läs mer

Nordiska Roddföreningen i Zürich

Nordiska Roddföreningen i Zürich Nordiska Roddföreningen i Zürich Stadgar Nordiska Roddföreningen i Zürich Stiftad den 22 februari 1878 Reviderade stadgar antagna vid N.R.F. s Generalförsamling 25 november, 2015 Föreningens ändamål är

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Allmänna och särskilda villkor

Allmänna och särskilda villkor Allmänna och särskilda villkor Allmänna villkor Köpevillkor - För att kunna ingå avtal och slutföra köp av samtliga tjänster som tillhandahålls av Coach M måste du vara minst 18 år och myndig samt ha full

Läs mer

SÖDERTÄLJE GYM AB. Allmänna villkor för medlemskap i 8T. Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1.

SÖDERTÄLJE GYM AB. Allmänna villkor för medlemskap i 8T. Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1. Allmänna villkor för medlemskap i 8T Dessa allmänna villkor gäller för medlemskap i 8T från och med den 1 Januari 2016. 1. Allmänt 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för avtal om medlemskap i 8T mellan

Läs mer

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN Segelbåtar kännetecknas på dess segel. Ett segel är en duk som fästs på båten för att fånga vinden. Med hjälp av vinden och seglet förs båten framåt. Det finns många olika segel

Läs mer

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF LINDHAGENS ALLÉ

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF LINDHAGENS ALLÉ ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF LINDHAGENS ALLÉ Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar.

Läs mer

Information till ledning för medlem i bostadsrättsföreningen

Information till ledning för medlem i bostadsrättsföreningen 1 Brf Ekerum 1o2 Information till ledning för medlem i bostadsrättsföreningen 1. Ägare, medlem och årsavgift Bostadsrättsföreningen (föreningen) äger fastigheten, dvs. mark och hus. Medlemmen (bostadsrättshavare)

Läs mer

Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf

Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf STADGAR NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Föreningens namn är Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN KATTAKUTEN I NORRBOTTEN Bildad 2006-10-26 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1. ÄNDAMÅL Syftet med Föreningen Kattakuten i Norrbotten är höja kattens status i samhället för att stävja

Läs mer

Lahälla Granit Marina Ingår i utvecklingsbolaget RÖCKAB AB Ordnings- och säkerhetsföreskrifter Gäller från 2013-01-01 och tills vidare

Lahälla Granit Marina Ingår i utvecklingsbolaget RÖCKAB AB Ordnings- och säkerhetsföreskrifter Gäller från 2013-01-01 och tills vidare 1/5 Lahälla Granit Marina Ingår i utvecklingsbolaget RÖCKAB AB Ordnings- och säkerhetsföreskrifter Gäller från 2013-01-01 och tills vidare 1 Upplåtelse Lahälla Granit Marina (LGM) upplåter enligt nedan

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Promemoria 2013-06-27

Promemoria 2013-06-27 Promemoria 2013-06-27 Uthyrning av bostadsrättslägenheter Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att synen på bostadsrättshavarens skäl för en upplåtelse av lägenheten i andra hand ska

Läs mer

Kongahälla AIK Friidrott. Regler och Rutiner

Kongahälla AIK Friidrott. Regler och Rutiner Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner Verksamhetsåret 2015 1. Inledning 1.1. Kongahälla Allmänna Idrottsklubb- KAIK har som sin främsta uppgift att bedriva friidrottsutbildning för barn och ungdomar.

Läs mer

Allmänna trivsel- och ordningsregler för Brf Sicklahus

Allmänna trivsel- och ordningsregler för Brf Sicklahus Allmänna trivsel- och ordningsregler för Brf Sicklahus På denna sida finns information, regler och anvisningar som vi alla ska följa för; Att öka trivsel där vi bor. Att underlätta vårt boende. Att vi

Läs mer

SAMRÅD MED STAFFANSTORPS KOMMUN AVSEENDE OMPRÖVNING AV VERKSAMHETEN VID MALMÖ AIRPORT, SVEDALA KOMMUN

SAMRÅD MED STAFFANSTORPS KOMMUN AVSEENDE OMPRÖVNING AV VERKSAMHETEN VID MALMÖ AIRPORT, SVEDALA KOMMUN SAMRÅD MED STAFFANSTORPS KOMMUN AVSEENDE OMPRÖVNING AV VERKSAMHETEN VID MALMÖ AIRPORT, SVEDALA KOMMUN Plats: Kommunhuset i Staffanstorps kommun Datum: 2009-06-10 Närvarande: Från Staffanstorps kommun Thomas

Läs mer

Malmö by bike Användningsvillkor. Innehåll. Gäller från och med 1 januari 2016

Malmö by bike Användningsvillkor. Innehåll. Gäller från och med 1 januari 2016 Malmö by bike Användningsvillkor Gäller från och med 1 januari 2016 Innehåll Malmö by bike Användningsvillkor... 1 1 Inledning... 2 2 Rättigheter vi ger dig... 2 3 Ändringar av Avtalet... 2 4 Användning

Läs mer

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. l TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Höjdpunkten Utgåva 2/2011-11-29 Det här bör Du veta om föreningens trivselregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen

Läs mer

Söderköpings Båtklubb (SBK).

Söderköpings Båtklubb (SBK). Söderköpings Båtklubb (SBK). Ordningsregler gällande klubbens varvsområde, utrustning och materiel antagna vid årsmöte 16 februari 2002 med revideringar antagna av årsmötet den 22 februari 2003. 1. Inledning...

Läs mer

Trivselregler. för Bostadsrättsföreningen Barisen 1. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

Trivselregler. för Bostadsrättsföreningen Barisen 1. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Trivselregler för Bostadsrättsföreningen Barisen 1 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och

Läs mer

Postadress Telefonväxel E-post: registrator@justice.ministry.se 103 33 Stockholm 08-405 10 00

Postadress Telefonväxel E-post: registrator@justice.ministry.se 103 33 Stockholm 08-405 10 00 2007-03-30 Justitiedepartementet Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för rättvisa, frihet och säkerhet Enhet C1 Civilrättsliga frågor B - 1049 Bryssel Kommissionens grönbok om internationellt privaträttsliga

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft.

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om mäklarens kontrollskyldighet och god fastighetsmäklarsed. Prövning av fastighetsmäklarens skyldighet att kontrollera

Läs mer

Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta.

Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta. Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta. Energikassetten - en insats för framtiden Effekthöjning!! I befintlig Braskamin Med Energikassetten är detta möjligt. Energikassetten

Läs mer

LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf

LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf Lojo LojoNytt april 2012 Små och Stora Nyheter från Rudboda brf Summeringens tid är inne! Bokslutet har kommit och vi tittar som bäst på utfallet från föregående år, stämman närmar sig med stormsteg! Det

Läs mer