MELLERSTA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SLUSSEN ÖSTERVÄRN GAMLA STADEN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE ÖSTRA SORGENFRI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MELLERSTA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SLUSSEN ÖSTERVÄRN GAMLA STADEN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE ÖSTRA SORGENFRI"

Transkript

1 OLJEHAMNEN Örtagård NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG KIRSEBERGSSTADEN MRÅDE MLA LIMHAMN NNETORP BELLEVUE RIBERSBORGSSTRANDEN VÄSTERVÅNG ROSENVÅNG FRIDHEM NYA BELLEVUE MELLANHEDEN DAMMFRI SOLBACKEN BELLEVUEGÅRDEN KROKSBÄCK RIBERSBORG RÖNNEHOLM GAMLA STADEN DAVIDSHALL KRON- HÄSTHAGEN LUGNET PRINSEN FÅGELBACKEN TEATERN RÅDMANSVÅNGEN KRONBORG LORENSBORG ÄRTHOLMEN MALMÖHUS PILDAMMSPARKEN STADION ALLMÄNNA SJUKHUSET BORGMÄSTARE- GÅRDEN FLENSBURG SÖDERTORP GRÖNDAL SLUSSEN ÖSTERVÄRN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM ELLSTORP KATRINELUND SORGENFRI VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE MÖLLEVÅNGEN ÖSTRA SORGENFRI AUGUSTENBORG EMILSTORP HÅKANSTORP VÄSTRA KATTARP JOHANNESLUST ÖSTRA KYRKOGÅRDEN ANNELUND NORRA APELGÅRDEN SOFIELUND SÖDERVÄRN SOFIELUNDS TÖRNROSEN KRYDDGÅRDEN INDUSTRIOMR. ROSENGÅRD CENTRUM ÖRTAGÅRDEN SÖDRA SOFIELUND LÖNNGÅRDEN PERSBORG HELENEHOLM HERRGÅRDEN ALMGÅRDEN BULLTOFTA HÖJA VIDEDAL STENKÄLLAN VALDEMARSRO RISEBERGA VIRENTOFTA TOFTANÄS ÖSTRA SKRÄVLINGE KBROTTET DJUPADAL HYLLIEBY HYLLIEVÅNG KROKSBÄCKSPARKEN HOLMA KULLADAL ERIKSFÄLT VÄSTRA SÖDERKULLA NYDALA ALMHÖG GULLVIKSBORG HINDBY GULLVIK JÄGERSRO JÄGERSRO VILLASTAD KVARNBY ELINELUND ÖSTRA SÖDERKULLA HERMODSDAL ELISEDAL

2 Figurer i Rosengård, 1968, Berto Marklund Hårds väg 42, gaveln 24 Figurer i Rosengård är en samling skulpturer som står bakom gaveln vid Hårds väg 42. De står där som något som lever för sig själv och som både söker sig ned i jorden och upp ur den, till luften och det vanliga livet. De är både mänskliga och djurliknande, som varelser i en egen värld, i en av konstnären skapad sfär. I Berto Marklunds konst beskrivs det organiska, det levandes del i rummet. Berto Marklunds egen beskrivning låter så här: Skulpturen Figurer i Rosengård är resultatet av en tävling om utsmyckning av bostadsområdet Rosengård, med fyra inbjudna konstnärer: J. Fogelqvist, F. Truedsson, K.G. Bejemark samt undertecknad. Materialet brons föll sig naturligast, därför att konstverket skulle stå utomhus och därför att jag vid tiden för inbjudan arbetade på ett italienskt bronsgjuteri. Svårigheterna? Ja, dom bestod mest i att försöka göra en skulptur, anslutande sig till arkitekturen och i ett monumentalt format, som undvek att bli ett Monument. Ett konstverk alltså, som man kunde umgås förtroligt med. Därför har skulpturen fått denna omärkliga placering. Inga socklar som fjärmar betraktaren från verket. Direkta förbindelser med underjorden. Ett antimonument. Berto Marklund föddes 1931 i Malmberget, Norrbotten. Han bosatte sig i Stockholm, studerade vid Konstakademin och levde under större delen av 1960-talet i Paris. Han återkom till Sverige Hans skulpturer är i brons, trä och sten. Berto Marklund är representerad på Nationalmuseum, Malmö museum och Västerås konstmuseum.

3 Blommor och bin I, 1969, Ulf Sucksdorf Hårds väg Dessa små bronsskulpturer (se även nr 26), två på en gård, en på den andra, ser ut som något som både flyger (bin) och som attraherar det flygande (blommor). Vi börjar förstå att meningen kanske är att beskriva något större, något för djur och människor gemensamt den eviga driften att överleva, att fortsätta det pågående till nästa generation. Det finns en skillnad mellan skulpturernas ytor, mellan en slät och blank och ett annat slag av böljande struktur. Mellan den smala foten och det större vingpartiets utbredning ovanför skapas en spänning som handlar om balansen i skulpturerna. Ulf Sucksdorf säger själv så här: Det är fritt fram för betraktaren att själv associera möjligheterna är många, men som bland annat framgår av titeln på de två skulpturgrupperna handlar det om spänningsförhållanden, natur, kontakt, befruktning och liv. Storlekarna har valts med tanke på att de mindre barnen skall kunna sitta klänga på och leka mellan de olika figurerna. Brons har jag valt för att det är ett sensibelt, vackert men samtidigt motståndskraftigt material. Ulf Sucksdorf, , föddes i Stockholm. Han studerade vid Konstfack och Konstakademin. Hans skulpturer kan också ses på Katrineholms stadsbibliotek och i Skärholmens centrum.

4 Blommor och bin II, 1969, Ulf Sucksdorf Hårds väg Se nr 25.

5 Kropp, 1968, Jan Harry Persson von Rosens väg Skulpturerna Kropp och Trio (nr 28) i lackerad plåt står med något hundratal meters avstånd från varandra. De är snarlika med vissa variationer; stil och utförande är samma. Detta är en konst som verkar i en konkret tradition. Man kan kalla den konstruktivistisk och därmed mena att det finns en gemenskap med konstnärer som Gabo eller Baertling. Kropp och Trio är båda icke-föreställande objekt vars syfte är att skapa spänning, rytm och kontraster med hjälp av ytor, linjer, material och färg. Här finns inga budskap eller dolda meddelanden, men det är fritt att låta sinnets lust för motsatser som frihet och begränsning komma till tals. Den kontrollerade strängheten läggs som en yttre ram; inom denna kan möjligheterna vara obegränsade. Konstnären har beskrivit sitt arbete: De båda verken TRIO och KROPP är varandra lika i teknik och utförande. Skissen till KROPP var redan gjord när jag fick erbjudande att lämna förslag till två skulpturer. Eftersom jag redan då varit inne på andra idéer liknande TRIO arbetade jag fram detta förslag som antogs. Beträffande materialvalet ter det sig naturligt att använda lackerad plåt eftersom former och annat inte eller svårligen kan göras i annat material. Min konstnärliga utgångspunkt var att göra skulptur som verkade på en betraktare i rörelse och jag har i båda verken försökt uttrycka lätthet. Jan Harry Persson föddes 1924 i Annelöv, Skåne. Han utbildade sig vid ESSEM-skolan i Malmö Han har haft separatutställningar på platser i hela landet och har deltagit i ett stort antal samlingsutställningar, även internationellt. Hans offentliga verk i Malmö kan ses vid Högaholmsskolan, Länsstyrelsen, Universitetssjukhuset MAS och i Svedala, på torget utanför kommunhuset. Jan Harry Persson är representerad på Kalmar museum, Västerås museum och Malmö museum.

6 Trio, 1968, Jan Harry Persson Hårds väg 55, gaveln 28 Se nr 27.

7 Sfäriskt moment, 1969, Bertil Gadö Bennets väg 48, runt gaveln 29 De två skulpturerna Sfäriskt moment och Graviterande element (nr 30) i svart betong är uppställda i samma kvarter, cirka meter från varandra. De kan ses som ett par som hör ihop, men som också är var och en sin egen. Skulpturerna utstrålar en kombination av kraft och gåtfullhet och ger betraktaren en känsla att vilja ta del i deras komposition och möjliga rörelser. Den intresserade kan följa linjerna och volymerna in och ur de båda skulpturerna och känna hur konstnären skapar rörelse och stillhet i samma stund. Cirkelformen, som finns i Sfäriskt moment symboliserar det hela, det fullkomliga. Cirkeln är sluten. Den är också en kosmisk symbol som Bertil Gadö ofta använt i sitt måleri. Bertil Gadö har själv beskrivit skulpturerna så här: De är en form av dynamik, jag laborerade med vissa former, rörelser och vridningsmoment. Bertil Gadö har ett långt konstnärsliv bakom sig som målare, grafiker och skulptör. Han föddes 1916, debuterade i Malmö 1939 och hade separatutställningar i Malmö, Väst-Berlin och São Paolo under senare delen av 1950-talet. Han var medlem i Imaginistgruppen, deltog tillsammans med Imaginisterna i Stockholm 1951 och Lund (retrospektivt) Han deltog under dessa år också i ett stort antal samlingsutställningar. Han har gjort utsmyckningar på flera ställen; i Värnamo, i Malmö med ytterligare verk i MKB:s bestånd men också arbeten för HSB, Riksbyggen, Sydkraft och vid Södervärnsskolan.

8 Graviterande element, 1969, Bertil Gadö Västra Kattarpsvägen Se nr 29.

9 Astrofabel II, 1987, Henrik B Andersen Adlerfeldts väg 3 31 Henrik B Andersen var MKB:s förste konststipendiat. Året var Astrofabel II fanns då utställd som modell i den stora nordiska presentationen Nordanad i Malmö Konsthall. Astrofabel II är en postmodern skulptur. Postmodernismen stod i opposition till modernismen och krävde en friare konst än vad talets olika ismer stod för. Det fanns också en uttalad motsättning till sextio- och sjuttiotalens samhällstillvända konst. Det postmoderna tillståndet, som det kallades av Else Marie Bukdahl, direktör vid Kunstakademiet i Köpenhamn, kännetecknades av en föreställning om det gränslösa och av kosmiska perspektiv. Nya möjligheter uppstod som ett resultat av sprängningen av modernismens hierarkiska, slutna rum. Andra kännetecken var att motsätta sig regler och att vara positiv till lån från äldre verk och stilar. Redan i sin titel refererar Astrofabel II till det kosmiska perspektivet en saga med anknytning till stjärnorna. Den stora massan i skulpturens nedre del kan ses som en förening av organiskt material och det tidigare levande, nu livlösa uråldriga berget (klippan, stenen). Tillsammans bildar dessa motsatser något okänt levande som rör sig, förvandlas och växer i omfång. I skulpturens övre del finns en bergsget med stora klotögon och en hundskalle högst upp. Det visar på möjligheterna att förena det till synes omöjliga och oförenliga; ett djurs kropp med ett annats ögon, det levande med det döda. Den som inte vill låta tolkningsförsök styra konstupplevelsen kan nöja sig med att se en volym, en kropp och en siluett som kan verka obekant, men ändå utmanande för den intresserade. Henrik B Andersen, född 1958, var elev till Hein Heinsen på Kunstakademiet i Köpenhamn. Idag är Henrik själv professor där. Hans konstnärskap innebär en ständig diskussion om skulpturens möjligheter, dess plats i rummet och dess förhållande till tiden. Han har deltagit i ett antal separatutställningar och samlingsutställningar i Danmark och Sverige.

Pildammsstaden, Mellanheden, Potatisåkern

Pildammsstaden, Mellanheden, Potatisåkern OLJEHAMNEN Pildammsstaden, Mellanheden, Potatisåkern NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG

Läs mer

Sorgenfri, Bo 100, Segevång

Sorgenfri, Bo 100, Segevång OLJEHAMNEN Sorgenfri, Bo 100, Segevång NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG KIRSEBERGSSTADEN

Läs mer

MELLERSTA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SLUSSEN ÖSTERVÄRN GAMLA STADEN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE ÖSTRA SORGENFRI

MELLERSTA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SLUSSEN ÖSTERVÄRN GAMLA STADEN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE ÖSTRA SORGENFRI OLJEHAMNEN Törnrosen NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG KIRSEBERGSSTADEN MRÅDE MLA

Läs mer

Gullviksborg, Nydala, Persborg, Augustenborg

Gullviksborg, Nydala, Persborg, Augustenborg OLJEHAMNEN Gullviksborg, Nydala, Persborg, Augustenborg NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG

Läs mer

Lorensborg, Kroksbäck

Lorensborg, Kroksbäck OLJEHAMNEN Lorensborg, Kroksbäck NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG KIRSEBERGSSTADEN

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning MKB KONSTGUIDE Innehållsförteckning Inledning Pildammsstaden, Mellanheden, Potatisåkern...nr 1 9 Lorensborg, Kroksbäck...nr 10 16 Törnrosen...nr 17 23 Örtagård...nr 24 31 Gullviksborg, Nydala, Persborg,

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2015 Sida 1 av 11

Boplats Syd i siffror 2015 Sida 1 av 11 Boplats Syd i siffror 2015 Sida 1 av 11 Förmedlade lägenheter 2015 2014 2013 Antal förmedlade lägenheter totalt 4 505 4 365 3 443 Antal förmedlade lägenheter i Malmö 3 880 3 767 3 293 Antal förmedlade

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2018

Boplats Syd i siffror 2018 Förmedlade lägenheter 2018 2017 2016 Antal förmedlade lägenheter totalt 6 695 5 939 5 338 varav Malmö 4 882 4 752 4 436 Helsingborg 1 093 673 399 Trelleborg 196 232 157 Vellinge 159 16 - Lomma 143 26 34

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2018

Boplats Syd i siffror 2018 Förmedlade lägenheter 2018 2017 2016 Antal förmedlade lägenheter totalt 6 695 5 939 5 338 varav Malmö 4 882 4 752 4 436 Helsingborg 1 093 673 399 Trelleborg 196 232 157 Vellinge 159 16 - Lomma 143 26 34

Läs mer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Kerstin Dahl Norén Medverkar med konstverket Vintergatan har sin gång i diabas Jag är skulptör och konstnär från Borås och mina

Läs mer

Världen runt hörnet HERMOD I HYLLIE

Världen runt hörnet HERMOD I HYLLIE Världen runt hörnet HERMOD I HYLLIE I Hyllie är miljö och hållbarhetsperspektivet viktigt och det ska vara lätt att göra rätt och leva gott. En väl utbyggd kollektivtrafik, cykelvägar och bilpooler bidrar

Läs mer

Gata Nr Bostadsområdebet. Operatör Adjunktsgatan 3A Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3B Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3C Nydala Connect TV

Gata Nr Bostadsområdebet. Operatör Adjunktsgatan 3A Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3B Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3C Nydala Connect TV Gata Nr Bostadsområdebet. Operatör Adjunktsgatan 3A Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3B Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3C Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3D Nydala Connect TV Adjunktsgatan 4A Nydala Connect

Läs mer

Så arbetar MKB för att nå högt uppsatta miljöoch energimål. Egon Lange Ulla Janson

Så arbetar MKB för att nå högt uppsatta miljöoch energimål. Egon Lange Ulla Janson Så arbetar MKB för att nå högt uppsatta miljöoch energimål Egon Lange Ulla Janson MKB Fastighets AB Aktiebolag som ägs av Malmö stad 22 539 lägenheter (15% av Malmös bostadsbestånd) Cirka 1 100 lokaler

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekberg Keramik, måleri och skulptur Göteborgs Konstförening 10/5-1/6 INRE FÖRFLYTTNINGAR Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekbergs skapande ger en förnimmelse

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

INFORMATION FÖR KONSTNÄRER

INFORMATION FÖR KONSTNÄRER INFORMATION FÖR KONSTNÄRER Vill du vara med? Om du är konstnär och vill vara med på hemsidan Konst i Västmanland är du välkommen att skicka in dina uppgifter genom att fylla i FORMULÄR FÖR KONSTNÄRER.

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2014 Sida 1 av 11

Boplats Syd i siffror 2014 Sida 1 av 11 Boplats Syd i siffror 2014 Sida 1 av 11 Förmedlade lägenheter 2014 2013 2012 Antal förmedlade lägenheter totalt 4365 3443 3154 Antal förmedlade lägenheter i Malmö 3767 3293 3146 Antal förmedlade lägenheter

Läs mer

MKB BYGGER FÖR MALMÖ. Läs gärna mer om MKB:s nyproduktion på: mkbfastighet.se/nyproduktion

MKB BYGGER FÖR MALMÖ. Läs gärna mer om MKB:s nyproduktion på: mkbfastighet.se/nyproduktion Holma torg, Holma Culture Casbah, Rosengård Bohus, Dalaplan Greenhouse, Augustenborg MKB bygger nytt, bygger om och förtätar mer än någonsin. Just nu har vi många nya bostäder på gång i Malmö. Några av

Läs mer

Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten 2009.

Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten 2009. Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten 2009. Projektledare: Marianne Jonsson/Statens konstråd En liten berättelse

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2016 Sida 1 av 11

Boplats Syd i siffror 2016 Sida 1 av 11 2016 Sida 1 av 11 Förmedlade lägenheter 2016 2015 2014 Antal förmedlade lägenheter totalt 5 338 4 505 4 365 Antal förmedlade lägenheter i Malmö 4 436 3 880 3 767 Antal förmedlade lägenheter i Helsingborg

Läs mer

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland LaM Utsmyckning Konstnärscentrum-Mitt kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654 Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland Jag bor i Bergslagen. Omgivningen består av skog, sjöar, korpen

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med

Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med 181 Matematikinspiration för förskolan Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med matematikprofil i Alingsås kommun. Båda har erfarenhet av praktiskt matematikarbete,

Läs mer

Synopsis Öland Roots 2016 Capellagården

Synopsis Öland Roots 2016 Capellagården Synopsis Öland Roots 2016 Capellagården Beskrivning Information & Förfrågan Tema Hippie & Sydstads träsk Färgschema Genomgående färger Område Bazaar Karta (vidare områden) Kontaktuppgifter: Peter Gahnström,

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Konstgräsplaner

Tjänsteskrivelse. Konstgräsplaner Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-02-26 Vår referens Marja-Leena Ruuska Lokalsamordnare marja-leena.ruuska@malmo.se Tjänsteskrivelse Konstgräsplaner FRI-2014-4085 Sammanfattning Fritidsförvaltningen

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 Översikt: Den första uppgiften är en undersökning av linje, kant och yta. I den skall du försöka skapa något intressant

Läs mer

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin Hantering av konst Gotlands kommun Revisionsrapport 2010-12-16 Ramona Numelin Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och revisionsfråga... 3 Revisionsfråga... 3 3. Metod... 3 4. Kommunfullmäktiges

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2017

Boplats Syd i siffror 2017 Förmedlade lägenheter 2017 2016 2015 Antal förmedlade lägenheter totalt 5 939 5 338 4 505 varav Malmö 4 752 4 436 3 880 Helsingborg 673 399 406 Trelleborg 232 157 6 Lund 189 216 80 Staffanstorp 44 90 94

Läs mer

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA Så här är vår vecka för t ex 3-5-åringar på Fjädern: Den första dagen i traditionell förskolemiljö med mycket

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET,

INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET, INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET,, Gustavsbergs Konsthall Gör gruppen sitt första besök på en konsthall eller är det vana vid konsthallar och museum? Det kan vara

Läs mer

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén Avskalat vs pråligt Johanna Uddén 32 Hur mycket kan jag blanda utan att det blir för mycket? Kan det bli för mycket? Hur ska skålen användas? Är den bruksvänlig? Måste den vara det? Är den bra på att innehålla?

Läs mer

Utställningsansökan Galleri Moment, Göteborg 31 mars 2013 Motivation

Utställningsansökan Galleri Moment, Göteborg 31 mars 2013 Motivation Utställningsansökan Galleri Moment, Göteborg 31 mars 2013 Motivation Hej, jag har flera kollegor som ställt ut på Galleri Moment bland andra Lotta Söder (som jag delar ateljé korridor med) och Mia Branzell

Läs mer

Peter Hahne. Hav och land. 23 augusti - 12 oktober 2014

Peter Hahne. Hav och land. 23 augusti - 12 oktober 2014 Peter Hahne 1 Omslag I & IV; Utan titel. Triptyk, blandteknik, ca 120x220 cm, 2014. Omslag II & III; Arbetsskisser för målningarna Alla Hav I - VII. Peter Hahne Hav och land 23 augusti - 12 oktober 2014

Läs mer

TEMA: KULTUR, UTBILDNING OCH UNGDOMSFRÅGOR

TEMA: KULTUR, UTBILDNING OCH UNGDOMSFRÅGOR Lektion 12 SCIC 06/12/2013 TEMA: KULTUR, UTBILDNING OCH UNGDOMSFRÅGOR A. REPETITION JORDBRUKSORD Vårgrätt 3. Döda ett djur för att äta det. 5. Den här produkten är.... Innehållet är inte vad som står på

Läs mer

KONST AKTUELLT DALSLAND 2AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 30/5 26/7 2009. Kristina Anshelm

KONST AKTUELLT DALSLAND 2AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 30/5 26/7 2009. Kristina Anshelm KONST AKTUELLT DALSLAND 2AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM 30/5 26/7 2009 Kristina Anshelm OM DE SOM KAN FLYGA Och KVITTRA»Fåglar, det gör jag när jag inte har några andra idéer«säger

Läs mer

Tillbaka Skriv ut Skicka till en vän Prenumerera på Zenitkultur. Hanna Allert Karlsson - Tredimensionell teckning

Tillbaka Skriv ut Skicka till en vän Prenumerera på Zenitkultur. Hanna Allert Karlsson - Tredimensionell teckning enit - kulturtidningen i väst av 6 2012-11-27 15:22 Tillbaka Skriv ut Skicka till en vän Prenumerera på Zenitkultur Hanna Allert Karlsson - Tredimensionell teckning Galleri Imma, Mariestad - pågår till

Läs mer

Nallelek Lärarvägledning

Nallelek Lärarvägledning NALLELEK - LÄRA MERA PROGRAM AB Nallelek Lärarvägledning NALLELEK... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Övningar som stärker förmågan att iaktta bilder och se detaljer... 3 1.2.1 Pedagogiska tips... 3 1.3 Kategorisering

Läs mer

Över tid har människan använt hävstänger som ett verktyg för kraftförändring. En gungbräda är uppbyggd som en hävstång (Bjurulf, 2013).

Över tid har människan använt hävstänger som ett verktyg för kraftförändring. En gungbräda är uppbyggd som en hävstång (Bjurulf, 2013). Projektarbete 1NT30U Anna Landtreter Jennie Olsson Vårlek Lärarhandledning: Åldersgrupp: År 2-3 Efter att vi har haft ett arbete om vinterlek följer vi årstidsväxlingen och arbetar vidare med våren. Arbetsområdet

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn D7007A Formgivning Datum Material Inlämning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Uppladdare Johanna Hamne Övrig kommentar Form för mig

Läs mer

Se, lära, gestalta. exempel 1. Årskurs 8b, skärgårdsskolan i holmsund gör skissförslag till offentlig skulptur.

Se, lära, gestalta. exempel 1. Årskurs 8b, skärgårdsskolan i holmsund gör skissförslag till offentlig skulptur. Pedagogiska exempel sk ärgårdsskol AN, holmsund exempel 1 Se, lära, gestalta Årskurs 8b, skärgårdsskolan i holmsund gör skissförslag till offentlig skulptur. Under våren 2008 arbetade 8b på Skärgårdsskolan

Läs mer

Hyggesfritt är bäst. Mats Hagner, professor emeritus, SLU. 2009-03-21

Hyggesfritt är bäst. Mats Hagner, professor emeritus, SLU. 2009-03-21 Debatt VK Text till bilagt foto 690 kb. Hyggesfritt 30 år efter senaste gallringen hos Rune Holmström i Arjeplog. En underbar skog för alla. Nu stundar en ny skörd av högklassigt grovt timmer. Notera de

Läs mer

Ingivarenkäten 2002 - SKM Analys av vad som påverkar SKM-ingivarnas förtroende för Kronofogdemyndigheten och nöjdhet med myndighetens service

Ingivarenkäten 2002 - SKM Analys av vad som påverkar SKM-ingivarnas förtroende för Kronofogdemyndigheten och nöjdhet med myndighetens service NFO Infratest Ingivarenkäten 2002 - SKM Analys av vad som påverkar SKM-ingivarnas förtroende för Kronofogdemyndigheten och nöjdhet med myndighetens service Jonas Persson Information om ingivarenkäten 2002

Läs mer

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08

Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2. Grupparbete BILDPROTOKOLL. Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 2015-06-08 BILDPROTOKOLL Designdialog Tullkammarkajen Workshop 2 Workshop 2 fokuserade på strukturer, rumslig gestaltning och framtida innehåll på Tullkammarkajen. Kunskap och idéer från workshop 1 har i mellantiden

Läs mer

Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén

Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén 20 Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén Den här fjärilen har dött, men den hamnade i ett finare land. Olivia som har målat fjärilen går i ettan på Bergaskolan och hon vet vad bildskapande handlar om. På Bror

Läs mer

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs.

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs. FÖRSLAG I gestaltningen av det nya området utgår jag från mina associationer till Hammarbyhöjdens karaktär. Jag nytolkar begreppen och gestaltar dem så de nya tolkningarna påminner om eller kontrasterar

Läs mer

Attraktivare Staffanstorp med bättre kollektivtrafik. Förslag på kollektivtrafiksystem Staffanstorp - Malmö 2011-10-07

Attraktivare Staffanstorp med bättre kollektivtrafik. Förslag på kollektivtrafiksystem Staffanstorp - Malmö 2011-10-07 Attraktivare Staffanstorp med bättre kollektivtrafik Förslag på kollektivtrafiksystem Staffanstorp - Malmö 2011-10-07 Titel: Attraktivare Staffanstorp med bättre kollektivtrafik. Utgivningsår: 2011 Författare:

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Den fjärde september öppnade Östasiatiska museet efter att ha varit stängt för ombyggnad sedan augusti

Läs mer

minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio

minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio Fjärås Bräcka, sommaren -88 Luften inuti den gamla Volvon är varm och den tycks nästan stå stilla. Bilbältet

Läs mer

Arbetsplan 2015-2016

Arbetsplan 2015-2016 Lejonets och Torsviks förskolor Arbetsplan 2015-2016 Hållbar utveckling Gården Närsamhället/Lidingö Naturen runt oss 2 Inledning Förskolan är en del i utbildningsväsendet. Vi arbetar med det livslånga

Läs mer

Samernas religion. Årskurs 4

Samernas religion. Årskurs 4 Samernas religion Årskurs 4 Sameland Sápmi Sameland heter på samiska Sápmi. Ingen vet exakt när samerna kom till Sápmi, men troligtvis var det mer än 5 000 år sedan. Den 6 februari är det samernas nationaldag!

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Hotell- och Restaurangprogrammet flyttar till Valdemarsro

Hotell- och Restaurangprogrammet flyttar till Valdemarsro Hotell- och Restaurangprogrammet flyttar till Valdemarsro FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM HOTELL- OCH RESTAURANGPROGRAMMET FLYTTAR TILL VALDEMARSRO Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium har som

Läs mer

Årlig plan gällande för Karamellens förskola

Årlig plan gällande för Karamellens förskola 2015-03-13 Torshälla stads nämnd 2016-01-22 1 (5) Torshälla stad Torshälla förskolor Bilaga 1 Årlig plan gällande för Karamellens förskola -gäller perioden 1 januari 2016 till 31 december 2016. Nuläge:

Läs mer

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919 Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2012 Karl XIV Johan Fredric Westin Ulrika Eleonora Jacques D Agar Drottning Kristina Sébastien Bourdon Gustav II Adolf Okänd konstnär Gustav I David Frumerie.

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

Barn och familj 2012-03-21

Barn och familj 2012-03-21 I Eslövs kommun genomförs ett test av alla barn i förskoleklass av barnens fonologiska medvetenhet. Materialet som används är Bornholmsmaterialet vilket är utformat av professor Ingvar Lundberg, som är

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Dagens schema. 18.00 19.15 Kort presentation. Genomgång om sinnena, prova på

Dagens schema. 18.00 19.15 Kort presentation. Genomgång om sinnena, prova på Dagens schema 18.00 19.15 Kort presentation. Genomgång om sinnena, prova på 19.15-19.45 Fika 19.45 20.40 Sinnen och vad menas med avvikelser? (prova på) Aktivitets/vakenhetsnivå arousal 20.40 21.00 Sammanfatta

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Prärien Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

exempelblad skulpturer Norr

exempelblad skulpturer Norr exempelblad skulpturer orr norr :2 Kleopatras nål, 1989 sid 66, skulpturguide umeå Sigurd Persson inspirerades av naturens olika former i sitt skapande. Olika växtdelar som löv, knoppar och grässtrån blev

Läs mer

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016 LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016 FILM Mervi Junkkonen Mervi Junkkonen har skapat film i över femton år. Hon har en omfattande filmografi och har regisserat flera internationellt uppmärksammade dokumentärer.

Läs mer

Vad ska det nya kulturhuset innehålla?

Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Vad ska det nya kulturhuset innehålla? Intresserade samlades under två dialogtillfällen för att diskutera vad det nya kulturhuset skall fyllas med Dialog kring det nya Kulturhuset Vid två tillfällen bjöd

Läs mer

Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Geografi 4-6 Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING

RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING Drama, musik och dans finns i alla kulturer och berör människor, såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Dessa estetiska uttrycksformer används

Läs mer

Kapitel 5: Förskolan. fn:s barnkonvention, artikel 29 Utbildning, syfte 5:1

Kapitel 5: Förskolan. fn:s barnkonvention, artikel 29 Utbildning, syfte 5:1 Kapitel 5: Förskolan fn:s barnkonvention, artikel 29 Utbildning, syfte 5:1 5: Förskolan fn:s barnkonvention, artikel 29 Utbildning, syfte nami, 4 år, berättar: Mina syskon Buywa, Taban och Bukala har gått

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde i Svenska Kynologiska Akademin den 5 november 2008 i SKK:s Konstmuseum, Spånga

Protokoll fört vid sammanträde i Svenska Kynologiska Akademin den 5 november 2008 i SKK:s Konstmuseum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 3/2008 2008-11-05 21 32 Protokoll fört vid sammanträde i Svenska Kynologiska Akademin den 5 november 2008 i SKK:s Konstmuseum, Spånga Närvarande: Ordinarie ledamöter

Läs mer

BIBELSTUDIUM Musik Värderingsövning

BIBELSTUDIUM Musik Värderingsövning 24 BIBELSTUDIUM I det här kapitlet presenteras ett sätt att göra bibelstudium med hjälp av stationer. Ta med dig gruppen runt till de olika stationerna. Om det inte finns möjlighet att vandra runt tillsammans

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Sonny Eriksson 2012-09-14 KN-KUS12-007

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Sonny Eriksson 2012-09-14 KN-KUS12-007 Kultur & Utbildning Tjänsteutlåtande H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Sonny Eriksson 2012-09-14 KN-KUS12-007 FÖRSLAG TILL LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIER 2012 Bakgrund Landstinget Sörmlands

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården.

Belysningsskolan. Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Belysningsskolan 2013 Stämningsfull belysning gör att vi kan fortsätta njuta av trädgården. Se din trädgård som ett extra rum till huset även under årets mörka månader! Vi lägger allt mer tid på våra trädgårdar.

Läs mer

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna Del 2 Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna En områdesbeskrivning har gjorts i syfte att inventera Östra Dalslundsområdet med dess planförutsättningar för geoteknik, trafi

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

2014:2 RIKSFÖRENINGEN FÖR LÄRARNA I MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK

2014:2 RIKSFÖRENINGEN FÖR LÄRARNA I MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK ISSN 1402-0041 Utdrag ur 2014:2 RIKSFÖRENINGEN FÖR LÄRARNA I MATEMATIK, NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Filip, Gustav, Tove och några klasskamrater från årskurs 5 på Byskolan i Södra Sandby arbetar med friktion

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Textilia. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. Textilia. textilkonstnär katrin bawah Textilia Textilia Huset med balkongerna Hamngatan 27 Svôlte Street 29 A Lekstugan Farstubron Lilla Fönstret Stora fönstret Hus från Pengsjö Mormor Lisa Klass 3 C examen Din för evigt Tills döden skiljer

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

NÄR TIDEN STÅR STILL. Masterarbete Av Lisa Andersson Andersson. Keramikkonst Högskolan för design och konsthantverk Göteborgs universitet

NÄR TIDEN STÅR STILL. Masterarbete Av Lisa Andersson Andersson. Keramikkonst Högskolan för design och konsthantverk Göteborgs universitet NÄR TIDEN STÅR STILL Masterarbete Av Lisa Andersson Andersson Keramikkonst Högskolan för design och konsthantverk Göteborgs universitet 2015 Professor: Mia E Göransson Handledare: Berit Lindfelt Till E

Läs mer

NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös.

NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös. GRASS UTDRAGSSYSEM NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös. www.grass.eu Nova Pro Scala Synonymt för flexibilitet, design, inspiration och kreativitet. Nova Pro Scala präglas av avskalad

Läs mer

Vardagsord. Förstår ord som fler än, färre än osv. Har kunskap om hälften/dubbelt. Ex. Uppfattning om antal

Vardagsord. Förstår ord som fler än, färre än osv. Har kunskap om hälften/dubbelt. Ex. Uppfattning om antal TALUPPFATTNING Mål som eleven ska ha uppnått i slutet av det femte skolåret: Eleven skall ha förvärvat sådana grundläggande kunskaper i matematik som behövs för att kunna beskriva och hantera situationer

Läs mer

Konstparken. - en konsthall under bar himmel. Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson. Parkenheten

Konstparken. - en konsthall under bar himmel. Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson. Parkenheten Konstparken - en konsthall under bar himmel Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson Parkenheten - En konsthall under bar himmel Konsten har möjlighet att ge oss kända, okända

Läs mer

LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN

LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN 2008-10-24 Kristinebergs ro LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN Lärande för livet genom arbetsglädje och engagemang! 2008-10-24 Kristinebergs ro Innehållsförteckning

Läs mer

Landets museer lockar fler besökare

Landets museer lockar fler besökare Pressmeddelande 2015-01-13 Landets museer lockar fler besökare Sveriges museer fortsätter att locka mängder av besökare. Den nya sammanställningen från Riksförbundet Sveriges museer visar att museerna

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning... 2

Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning... 2 SUOTIS INSTALLATIONS-, BRUKS- OCH UNDERHÅLLSANVISNINGAR Tillverkningsnummer Monterad av Tillverkningsdag Försäljarens stämpel, underskrift och köpdag Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning...

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Solgläntan Solgläntan är en småbarnsavdelning med 16 barn ht-15 i åldrarna ett - tre år. Personalen består from okt 2014 av en förskollärare/

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola Östertull Montessoriförskola är Lunds första och enda kommunala montessoriförskola. Förskolan öppnades augusti 2002. Förskolan är auktoriserad. Det betyder

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer