TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar"

Transkript

1 TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn D7007A Formgivning Datum Material Inlämning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Uppladdare Johanna Hamne Övrig kommentar

2

3

4 Form för mig är vilket uttryck en produkt ger mig spontant när jag ser på den. Med design kan vi medvetet ge ett ting ett givet uttryck, genom allt från färgsättning till utformande av fysisk form.

5 Grundformer: Uttryck och Transformeringar Utifrån tre grundformer skulle nya figurer skapas genom att klippa isär figurerna i ett bestämt antal bitar, och sedan kombinera dem på olika sätt. Triangel, Cirkel och Fyrkant var de former som användes. Sedermera upprepades figurerna, och mönster skapades.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Färgers olika egenskaper Uppgiften bestod av att komponera och blanda färger till givna ord och känslor

21 Ultramarin för mig är tavlan Blå Svamprelief av Yves Klein, en tavla som jag såg för första gången på ett studiebesök på Moderna Museet i Stockholm. Jag fick berättat för mig att konstnären hade tillbringat åtskilliga år av sitt liv till att hitta Den perfekta blå färgen.

22 Selma Lagerlöf är det första som jag tänker på när jag hör gammelrosa. Kanske är det Mårbackapelargonen jag associerar till, eller kanske buskrosen uppkallad efter författarinnan? Båda dessa blommor har den skira, dimrosa färg som i mina ögon är just gammelrosa.

23 Turkos kombinerar fridfulla egenskaper hos färgen blå med uppfriskande aspekter av grönt och väcker tankar om tropiska vatten. Den är en effektiv flykt från vardagens bekymmer, som samtidigt återställer vår känsla av välbefinnande

24 Varm, mjuk och kärleksfull är egenskaper som jag tänker på när jag ska ta fram en kvinnlig färg. Trots att röd en gång i tiden stod för mod och styrka, vilket jag förknippar med manlighet så väljer jag en röd färg med en orange ton i.

25 Styrka, mod och beskyddande är några av de klassiska karaktärsdragen för det manliga könet. Jag har valt en kall ton av blå, en ton som jag tycker symboliserar styrka och mod.

26 Ekologisk odling, svanenmärket och allt möjligt annat som skall visa omtanke för naturen brukar vanligen ha en färg som kännetecknar växternas liv. Den gröna färgen som kommer ifrån växternas innehåll av klorofyll brukar visa på att någonting är miljövänligt.

27 Andlighet, beteckning för det immateriella, själslivet, koncept som utgår från antagandet att människan har en inneboende ande. Då detta är något diffust, väljer jag en ljusviolett färg med en blå ton i, vilket jag tycker stämmer väl överens med min bild av spirualitet eller andlighet.

28 En färg jag förknippar med exklusivitet är royalblå, något som kan ses som självförklarande. De färger som monarker och regenter har använt sig av genom tiderna kan lätt ses som exklusiva.

29 Frihet anser jag vara någonting vackert, och jag aldrig känner mig mer fri än när jag flyger. Av den anledningen kändes det väldigt naturligt att välja en himmelsblå att representera vacker.

30 som Många okulöra färger skulle jag definiera fula. Kan bero på att man har blandat alla färger hejvilt, och fått fram något sorts resultat. Denna bruna färg associerar jag till ruttnade höstlöv, så färgen känns rätt.

31 Ilska Ilska symboliseras för mig av olika toner av rött, svart, gult och grått. Mitt mönster passar bra ut då man nästan kan se vassa tänder i de olika delarna av mönstret.

32 Förakt För mig är förakt en sorts avsky. Att hatar en person eller något så mycket att det nästan blir outhärdligt. Ändå finns känslan av att den här personen eller tinget är så lite värd att man egentligen bara borde behandla det som luft. Ilskan man känner symboliseras med rött, hatet med olika nyanser av grått och likgiltigheten av ljusblått.

33 Sorg Inte ens en grå liten fågel som sjunger på grönan kvist det finns på den andra sidan och det tycker jag nog blir trist. Inte ens en grå liten fågel och aldrig en björk som står vit - Men den vackraste dagen som sommaren ger har det hänt att jag längtat dit. Nils Ferlin Jag tycker att sorg är någonting vackert. För mig innebär det att något man har älskat har gått förlorat, och detta vill jag symbolisera med färger jag tycker är vackra och ljusa.

34 Äckel Skarpa bruna och gröna färger i kombination med beige och mörklila symboliserar äckel i min värld. När jag ser mönstret och färgerna tillsammans så rynkar jag på nästan, vilket innebär att jag är nöjd med resultatet.

35 Glädje Glada, ljusa starka kulörer i detta mönster passar bra in på glädje. Jag tycker att detta hade passat bra in som ett mönster på någon sorts leksak. En av de första saker som jag tänker på är tivoli.

36 Förvåning En känsla som både kan vara positiv och negativ. För att symbolisera dessa tvetydigheter valde jag att färgsätta lika stor mängd av fälten i blått och grått. Den positiva förvåningen symboliseras av gult, medan den negativa har fått representeras av den mörkblåa med en grå ton i.

37 Rädsla " Jag skriker sönder månen Så rädd Jag bryter språket itu och gräver ner det Jag svärtar ner mörkret..." Göran Thunström Jag låter de röda i mönstret symbolisera det som orsakar rädslan, det svarta och resterande mörka färgerna ska visa hur ensam man känner sig, och det ljusblå tårar.

38 Färgsättning på fysiska produkter: Motsatser När det gäller färgsättning finns det många som har en bestämd uppfattning om att det vet vilken eller vilka färger som ska användas. Uppgiften är att måla två likadana produkter, och jag valde att färgsätta Stilren och Plottrig.

39 Processen Jag hade en idé att man skulle få produktens ursprungliga form att försvinna i ena färgsättningen, och motsvarande: att den skulle förstärkas i den andra. På detta tema blev de olika egenskaperna som flaskorna representerade stilren och plottrig. Under arbetets gång märkte jag att det var väldigt svårt att bli helt nöjd med färgsättningen representerande stilren. Min idé om att formen skulle framhävas med den färgsättningen stämde, kontrasten mellan det svarta och vita framhäver tydligt den något kantiga utformningen på flaskan. Motsvarande hände för den plottriga färgsättningen: den kantiga formen på flaskan åts helt upp av de mjuka snitten, bjärta kulörer och mönster. Flaskan ser väldigt mjuk ut i formen. Det som jag blev mindre nöjd med, var att slutresultatet på den plottriga var för snyggt. Plottrigt är något rörigt, inte allt för snyggt, och min form blev på något sätt ordnad i sitt kaos.

40 Slutresultat

41 Slutuppgift Med inspiration från de 2D-former som skapades tidigt i kursen så ska en pokal, eller något sorts pris skapas. Jag fick inspiration av en cirkulär grundform, och mitt pris är första pris i Innovationstävlingen: Bästa Idé. Genom att först skissa olika förslag, göra en lermodell samt 3D-modell i CAD och slutligen en fullskalemodell i ployurethanskum togs mitt pris fram. Priset lackades i guld och svart, och som fot skapades en kudde för priset att stå på.

42 Skisser, Moodboard

43 Lera

44 CAD

45 Slutresultat

46 Denna kurs har varit oerhört givande och lärorik. Dessvärre blev inte slutresultatet på pokalen som jag hade tänkt mig. Det var problem med lacken, samt en begränsning i mängd färg tillgänglig. Formen blev mer utdragen än vad jag hade tänkt mig, och detta förstärks av snitten på en distans från varandra. Min vision var närmare CAD-modellen och den renderade bilden av modellen. Hade jag gjort en liten modell i ren metall så hade jag nog fått ett resultat närmare min idé. Tack till Hanna Gustafsson för hjälp med fotografering och Bengt Holmqvist för en bra kurs!

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

ETT LITE MJUKARE HASTA

ETT LITE MJUKARE HASTA HOME SWEDEN ETT LITE MJUKARE HASTA På Hasta har vi alltid tyckt att design är viktigt. För oss förtjänar även något så funktionellt som en gardinsskena en vacker formgivning. Så för ett tag sedan ställde

Läs mer

Projektrapport TRTE09 2013-03-08. Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed

Projektrapport TRTE09 2013-03-08. Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed Projektrapport TRTE09 2013-03-08 Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed 1. INLEDNING 1 2. HUVUDDEL/PROCESS 2 2.1 FÖRBEREDELSER 2 2.2 BRAINSTORMING

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Prisad färg 2014. tävlingsbidrag av Eva Sundman

Prisad färg 2014. tävlingsbidrag av Eva Sundman Prisad färg 2014 tävlingsbidrag av Eva Sundman Inspiration från 5 olika decennier: Jag använde mig av internet, olika köksböcker och vänner som har bra minne för vad som har varit modernt genom åren. 60-tal:

Läs mer

Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem.

Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem. Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem. Gör ditt personliga färgval! Att välja nya färger till sitt hem, så att de uttrycker din egen personliga smak är inte alltid så lätt. Med

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Färglära. Olika sätt att sortera färger. Vilket system är det rätta? Peter Stenlund, Solviks folkhögskola

Färglära. Olika sätt att sortera färger. Vilket system är det rätta? Peter Stenlund, Solviks folkhögskola Färglära Olika sätt att sortera färger Titta dig omkring. Försök att urskilja några färger runt omkring dig. Vilken färg har stolen du sitter på? Vilken färg har golvet eller befinner du dig utomhus? Färgerna

Läs mer

Känslor. Litteraturtips: Levande färger, Karl Ryberg

Känslor. Litteraturtips: Levande färger, Karl Ryberg Känslor är väl lämpade att uttrycka inom de konstnärliga ämnena redan med mycket unga elever. Små barn - och ibland även äldre - målar ut sina känslor, oavsett vad de blir ombedda att göra. Alla lägger

Läs mer

HÖSTEN i BILD och TEXT

HÖSTEN i BILD och TEXT HÖSTEN i BILD och TEXT Guldhedsskolan Göteborg hösten 2015 klass 6 B HÖSTENS NATUR På hösten faller löv av olika färger röd, gul och grön Och det var då jag skapade min bild. Min bild symboliserar ett

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult.

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult. Consump Consump är en produkt som ska få dig att köra miljövänligare. Den består av en display som visar hur mycket din bil drar och priset per mil. Den har tre olika lägen som lyser grönt, gult eller

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Nordiska museets julgransplundring 2006

Nordiska museets julgransplundring 2006 Nordiska museets julgransplundring 2006 Sånglekar2 När vi sjunger och dansar kring granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition som är känd i varje fall från början av 1600-talet. Den äldsta uppgiften

Läs mer

Förändra och förnya med färg!

Förändra och förnya med färg! Förändra och förnya med färg! MÅLA OM ETT ENKELT OCH ROLIGT SÄTT ATT FÖRNYA Ge dina rum värme och energi med färg. Något så enkelt som att måla om en vägg kan höja temperaturen och glädjen med flera grader.

Läs mer

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Karen Sato Innehållsförteckning Inledning... 1 Inspiration... 2 En skiss till mitt täcke... 3 En skiss till baksidan av täcket... 4 Färgning till mitt täcke...

Läs mer

a c c e s s o r i e s www.slipsar.se 2012

a c c e s s o r i e s www.slipsar.se 2012 accessories 2012 Fredrikssons är en av marknadens ledande leverantörer av slipsar, scarfs, halsdukar, bälten och plånböcker. Här presenteras årets kollektion av det senaste inom accessoarer. Ni kan även

Läs mer

GE DITT HEM EN ANDRA CHANS MÅLA MED BECKERS SYMFONI VÄGG-, TAK- OCH LACKFÄRGER

GE DITT HEM EN ANDRA CHANS MÅLA MED BECKERS SYMFONI VÄGG-, TAK- OCH LACKFÄRGER GE DITT HEM EN ANDRA CHANS MÅLA MED BECKERS SYMFONI VÄGG-, TAK- OCH LACKFÄRGER NATURLIGA TONER MED TALANDE ACCENTER 14 fina kulörer som hjälper dig att skapa en varm och behaglig känsla i ditt hem sidan

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Söka och undersöka - rum

Söka och undersöka - rum Rapport Kandidatarbete Söka och undersöka - rum Linnea Nordin Inredningsarkitektur & Möbeldesign DKK Konstfack 2013-05-28 Professor: Jonas Osslund Kursledare: Karin Tyrefors Handledare: Åsa Conradsson

Läs mer

12 Programstege Substantiv

12 Programstege Substantiv Det här är en programstege för substantiv. Du kan alltså lära dig om substantiven på ett enkelt sätt, en liten bit i taget. Varje sida innehåller fakta om substantiv, tillsammans med uppgifter som du också

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf

Tankar & Ord. Av: Johannes Djerf Tankar & Ord Av: Johannes Djerf Min dator har under de senaste veckorna börjat gå lite saktare. Det märks helt enkelt att jag har haft den i 1,5 år nu. Därför så har jag de senaste dagarna ägnat tid till

Läs mer

Mother Bear Sweden. Inledning

Mother Bear Sweden. Inledning Mother Bear Sweden Inledning Jag heter Mathias Steger och är 31 år och kommer från Rättvik som ligger i Dalarna. I mitt examensarbete har jag arbetat med företaget Mother Bear Sweden som ägs av Cheryl

Läs mer

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Att driva företag är som ett virus, det går inte att sluta. Du har friheten att styra över din egen tid. Det arbete

Läs mer

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier

Tema TID. Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009. Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo. Foto: Maritha Spanier Tema TID Foto: Maritha Spanier Lyckåkerskolan Visby. Fritids, avd Alen. Ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

a c c e s s o r i e s 2013-2014

a c c e s s o r i e s 2013-2014 accessories 2013-2014 Fredrikssons är en av marknadens ledande leverantörer av slipsar, scarfs, halsdukar, bälten och plånböcker. Här presenteras årets kollektion av det senaste inom accessoarer. Ni kan

Läs mer

Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se

Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se Fjärilalbum med tags Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se Materialet som jag använt: (Hittar du inte materialet i webshopen så kontakta Hanna så kan hon ordna det) Kartong eller annat

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Målarkurs för hela dig! Komposition

Målarkurs för hela dig! Komposition Målarkurs för hela dig! Komposition Jan Vermeer van Delft, 1600-tal Komposition Eftersom jag har haft förmånen att arbeta med barn och bildskapande under flera år och på flera olika vis så har jag lagt

Läs mer

yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk

yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk Tre olika varianter av virkade torgvantar i tvinnat ullgarn. Tjocka, varma och mjuka. Garn: Viking of Norway, Naturgarn

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.

Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth. Jonatan Nilsson Industriell Ekonomi, inriktning Energiteknik University of Illinois våren 2014 Urbana Champaign, Illinois, USA Mail: jonatni@kth.se Jag insåg rätt fort efter jag hade börjat på Industriell

Läs mer

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar Livet är en magisk resa där tiden inte existerar 1 Livet är en magisk resa där tiden inte existerar - för det enda som finns är nuet och i varje nytt nu skapar Du Dig själv på nytt i den mest storslagna

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Nya soffklädslar FEBRUARI 2016

Nya soffklädslar FEBRUARI 2016 PH131457 IKEA SOFFÖVERDRAG/FEBRUARI 2016 / 1 Nya soffklädslar FEBRUARI 2016 IKEA SOFFÖVERDRAG/FEBRUARI 2016 / 2 PH131453 NYA SOFFKLÄDSLAR I FEBRUARI Att byta klädsel är det enklaste sättet att ge nytt

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Efter beskedet kom mailtrafiken igång mellan oss. Så här skrev några:

Efter beskedet kom mailtrafiken igång mellan oss. Så här skrev några: Bästa kursare, Jag får meddela att Karl-Axel Andreasson har slutat sina dagar. Efter några få dagar på Skövde lasarett avled han förra fredagen (15/3). I juni detta år är det 55 år sedan de flesta av oss

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket Våtflugefiske Det traditionella våtflugefisket har under senare år alltmer kommit i skymundan. Torrflugefiske och nymffiske har brett ut sig i stället. Ibland kan dock våtflugan med sitt ofta mjuka hackel

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

Slottsträdgården i Malmö, juli -07

Slottsträdgården i Malmö, juli -07 Slottsträdgården i Malmö, juli -07 Den här gången kändes det som om vi hade vädergudarna rejält på vår sida. Trots störtregn både före och efter fick vi en fantastisk kväll i slottsträdgården med en varm

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Livets pärlor. Vi lever i en tid då andlighet tryckts undan. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser?

Livets pärlor. Vi lever i en tid då andlighet tryckts undan. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser? Livets pärlor. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser? Allt fler söker välbefinnande och ro Tempot har blivit allt hetsigare, många arbetar för mycket både mätt i tid och

Läs mer

Bakgrundsbygge i Cellplast:

Bakgrundsbygge i Cellplast: Bakgrundsbygge i Cellplast: - Mitt andra försök och denna gången lyckat - Denna artikel är ett försök till att på ett tydligt sätt redogöra för skapandet av en bakgrund av cellplastskivor, husfix och Epolan

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

REFLEKTION ÖVER DEN EGNA KUNSKAPSUTVECKLINGEN

REFLEKTION ÖVER DEN EGNA KUNSKAPSUTVECKLINGEN REFLEKTION ÖVER DEN EGNA KUNSKAPSUTVECKLINGEN Av Rickard Norstedt I&D åk 2 Jag som flera andra av deltagarna i kursen har ganska mycket skissande med mig från början, jag har varit intresserad av egentligen

Läs mer

q Kråkskinns- Majsa k

q Kråkskinns- Majsa k q Kråkskinns- Majsa k Sagan är satt med typsnittet Kalix kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Ögat öppnas. Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick. - Kima Shams

Ögat öppnas. Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick. - Kima Shams Ögonblick Ögat öppnas Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick - Kima Shams Morgonstund Låt mig få stanna i min trygga sfär Långt bort från ljuset som om dagen spår Emedan drömmar

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp create oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Cecilia Stööp, designern bakom Create Create är skåp

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

E-postbilagor / infogade i vanlig e-post

E-postbilagor / infogade i vanlig e-post E-postbilagor / infogade i vanlig e-post Av Asta Burvall Med e-postbilagor menar jag allt icke arbetsrelaterat eller på andra sätt nödvändigt material som vi skickar i e-post till varandra. Många gånger

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM diskussionsunderlag EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM Yta och innehåll Musikern Olle Lungström slog igenom med bandet Reeperbahn i början av 80-talet. Efter flera skivsläpp med Reeperbahn, och även med andra

Läs mer

NYTT SORTIMENT VALMÖJLIGHETERNAS SKJUTDÖRR NYA PROFILER, FÄRGER OCH MATERIAL

NYTT SORTIMENT VALMÖJLIGHETERNAS SKJUTDÖRR NYA PROFILER, FÄRGER OCH MATERIAL NYTT SORTIMENT VALMÖJLIGHETERNAS SKJUTDÖRR NYA PROFILER, FÄRGER OCH MATERIAL Broschyr och prislista, feb 2012 NYTT SÄTT ATT SKAPA DIN SKJUTDÖRRSLÖSNING Gör verklighet av en förvaring som speglar din personliga

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

sid 80 Kamera & Bild

sid 80 Kamera & Bild sid 80 Kamera & Bild reportage bsmart När en saga blir verklighet Det handlar om millimeterprecision. Fast det finns inget facit som säger att någon lösning är rätt eller fel. Fotograferna på Bsmart litar

Läs mer

Den återstående inspirationskvällen (ikväll) är fullbokad och vi kan tyvärr inte ta emot flera gäster

Den återstående inspirationskvällen (ikväll) är fullbokad och vi kan tyvärr inte ta emot flera gäster Sista veckan med vårkampanjen Äntligen har vi några dagar med strålande sol. Hoppas att det är våren som knackar på dörren. Några bakslag vill vi inte veta av nu Årets vårkampanj pågår t o m 6 april, så

Läs mer

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK Av: Inge Stene Denna artikel bör ses mot bakgrund av de multipla intelligenserna (se artikeln Det kreativa barnet). Den handlar kort sagt om kommunikation. Vi kan förhålla oss

Läs mer

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning.

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Tycker du som jag att känslor är ett knepigt kapitel. Vi är i så fall inte ensamma. Vi tillhör en hel generation som upplever rädsla för och okunskap

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

Cernit - Brännbar modellera

Cernit - Brännbar modellera Cernit - Brännbar modellera Cernit är den marknadsledande modelleran för bränning i vanlig hushållsugn. Leran finns i en rad olika utföranden och spännande effekter: Klassiska No 1, Neon, Transparent,

Läs mer

BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL

BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL BEGRAVNINGEN ÄR DET SISTA AVSKEDET Alla närvarande kommer för alltid att bära med sig minnet av en personlig och värdig ceremoni. Väljer du en borgerlig

Läs mer

Vi älskar böcker! Lundqvisthyllan Klassika

Vi älskar böcker! Lundqvisthyllan Klassika Vi älskar böcker! Lundqvisthyllan Klassika 1 Vi älskar böcker! Vi har gjort bokhyllor i snart år. Bokhyllor som används på så vitt skilda områden som kontor, arkiv, förråd, skolor, museer, affärer och

Läs mer

Klapp och klang och filosofi

Klapp och klang och filosofi Klapp och klang och filosofi Handklapp och ringdans och svindlade mänskliga insikter. I rytmiken förenar läraren Cecilia Hofsten det lilla och det stora. Det börjar med en klang. Cecilia Hofsten slår en

Läs mer

Nymfkakaduans färgvariationer och mutationer

Nymfkakaduans färgvariationer och mutationer Nymfkakaduans färgvariationer och mutationer Fjädrarnas pigment skapar fåglarnas färger genom att reflektera eller absorbera ljus. Papegojfåglar är kända för att ha många vackra färger, men kakaduorna

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. B SKRIVNING

En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. B SKRIVNING En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. PROJ EKT B SKRIVNING Sushi Box Våra namn är Emil Palm och Thobias Löfqvist och vi valde att förpacka sushi.

Läs mer

Min syn på idéframställan

Min syn på idéframställan MDH Min syn på idéframställan Andreas Nilsson 2009-04-21 Examinator Rolf Lövgren Innehåll Inledning... 3 Hur ser jag på Idéframställan... 4 Metoder... 5 Beskrivna idé med ord... 5 Skiss... 6 Kavaljersperspektiv....

Läs mer

KURSPROGRAM VÅREN 2016

KURSPROGRAM VÅREN 2016 KURSPROGRAM VÅREN 2016 VI VÄXER! Nytt kursutbud, ny påbyggnadsutbildning och helt nya makeup-utbildningar. Vi växer och utökar, både vårt utbud och våra lokaler. Därför känns det extra spännande att presentera

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

Hantverk i skogsbrynet

Hantverk i skogsbrynet Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till

Läs mer

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars Vårvinterstäda Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars GÖR EN SAK I TAGET Jag har funnit att det är mest effektivt att göra klart en typ av syssla över hela trädgården, innan jag går på nästa.

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari 1 Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari Bakgrund Johannes Bosco (1815-1888) Giovanni Bosco föddes den 16 augusti 1815 i Becchi, en liten by nära Torino i norra Italien. Hans föräldrar

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Create är skåp för kreativ möblering Create är vår nya flexibla

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer