Lorensborg, Kroksbäck

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lorensborg, Kroksbäck"

Transkript

1 OLJEHAMNEN Lorensborg, Kroksbäck NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG KIRSEBERGSSTADEN MRÅDE MLA LIMHAMN NNETORP BELLEVUE RIBERSBORGSSTRANDEN VÄSTERVÅNG ROSENVÅNG FRIDHEM NYA BELLEVUE MELLANHEDEN DAMMFRI SOLBACKEN BELLEVUEGÅRDEN KROKSBÄCK RIBERSBORG RÖNNEHOLM GAMLA STADEN DAVIDSHALL KRON- HÄSTHAGEN LUGNET PRINSEN FÅGELBACKEN TEATERN RÅDMANSVÅNGEN KRONBORG LORENSBORG ÄRTHOLMEN MALMÖHUS PILDAMMSPARKEN STADION ALLMÄNNA SJUKHUSET BORGMÄSTARE- GÅRDEN FLENSBURG SÖDERTORP GRÖNDAL SLUSSEN ÖSTERVÄRN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM ELLSTORP KATRINELUND SORGENFRI VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE MÖLLEVÅNGEN ÖSTRA SORGENFRI AUGUSTENBORG EMILSTORP HÅKANSTORP VÄSTRA KATTARP JOHANNESLUST ÖSTRA KYRKOGÅRDEN ANNELUND NORRA APELGÅRDEN SOFIELUND SÖDERVÄRN SOFIELUNDS TÖRNROSEN KRYDDGÅRDEN INDUSTRIOMR. ROSENGÅRD CENTRUM ÖRTAGÅRDEN SÖDRA SOFIELUND LÖNNGÅRDEN PERSBORG HELENEHOLM HERRGÅRDEN ALMGÅRDEN BULLTOFTA HÖJA VIDEDAL STENKÄLLAN VALDEMARSRO RISEBERGA VIRENTOFTA TOFTANÄS ÖSTRA SKRÄVLINGE KBROTTET DJUPADAL HYLLIEBY HYLLIEVÅNG KROKSBÄCKSPARKEN HOLMA KULLADAL ERIKSFÄLT VÄSTRA SÖDERKULLA NYDALA ALMHÖG GULLVIKSBORG HINDBY GULLVIK JÄGERSRO JÄGERSRO VILLASTAD KVARNBY ELINELUND ÖSTRA SÖDERKULLA HERMODSDAL ELISEDAL

2 Engelsk bulldogg, 1959, Edvin Öhrström Lorensborgsgatan 4 10 Om det finns ett enda konstverk bland MKB:s utsmyckningar som kan kallas folkkärt, så är det nog denna engelska bulldogg. Många små barn har försökt rida på den, någon gång med fara för fall. Här står han krumbent och relativt vacker trots sin uppenbara fulhet, mitt framför ingången till ett av stadens högsta hus. Huset byggdes 1958, samma år som Sverige och Malmö var värd för fotbolls-vm med spel på den då nya Malmö Stadion strax intill. Konstnären Edvin Öhrström hade tidigt en osentimental inställning till sina modeller. Han framställde dem med en slags grov frodighet. Flera av hans skulpturer präglas av denna vardagsnära, litet utmanande rättframhet. Denna attityd finns också i sättet att skulptera hunden. Fri från tillgjordhet. Äkta i sin naturalistiska framtoning. Något överdriven, därför ännu mer omtyckt. Edvin Öhrström levde Han föddes i Burlöv, växte upp och gick i skola i Halmstad, studerade vid Konsthögskolan i Stockholm, därefter vid Konstakademin för Carl Milles. Han vistades en tid i Paris. Den första separatutställningen var på Malmö museum Edvin Öhrström arbetade i olika material som brons, trä, sten och framförallt glas. Som glaskonstnär tillhör han Sveriges allra främsta med Arielglas för Orrefors. Edvin Öhrströms verk finns också på annat håll i Malmö: Tjurhuvud i glas på Malmö museum, skulptur i glas på Limhamns torg och takbelysning på Malmö Stadsteater. Hans allra mest kända verk, omdiskuterat och ständigt förnyat på grund av tekniska problem, är Kristall, den höga glasskulpturen på Sergels torg i Stockholm framför Kulturhuset.

3 Mor och barn, 1963, Stig Blomberg Vendelsfridsgatan Stig Blomberg är inte den förste att skulptera mor och barn. Temat har funnits genom hela konsthistorien, både i skulpturer och i målningar. Madonnan och Jesusbarnet målades oändligt många gånger under medeltiden och renässansen. Porträtt av föräldrar och barn har förekommit i många varianter. En mycket känd skulptur av Bror Marklund från 1956, med samma titel som Stig Blombergs, finns i gården till Kanslihuset i Stockholm. Här försöker barnet slita sig loss från modern, något som väckte uppmärksamhet på den tiden. Folk trodde att konstnären ville utmana den goda smaken. Bror Marklund förklarade att det inte fanns någon sådan avsikt. Han ville med barnets rörelse skapa en motkraft till de omgivande kolonnerna i kanslihusgården. I Stig Blombergs skulptur finns ingen sådan ansats. Här är det den eviga framställningen med mor och barn som en sammanhållen enhet som gäller. Modern håller barnet på sitt vänstra knä, omfamnar och skyddar honom med båda armarna. Barnet sitter tryggt tillrätta, blickar lugnt framåt med de egna armarna lagda över moderns stödjande händer. När vi står framför skulpturen är det lätt att förstå dess roll som trygghetssymbol. Stig Blomberg anses annars vara en konstnär vars verk präglas av stundens glädje som han framställer med en stor portion humor. Han levde och verkade som skulptör, tecknare och professor vid Konsthögskolan. Stig Blomberg studerade vid Konsthögskolan , gjorde ett stort antal studieresor, en av dem med ett längre uppehåll i Paris, där han vistades tillsammans med andra svenskar på det välkända Maison Watteau. Han tillhör våra mest anlitade skulptörer och har utfört ett stort antal offentliga verk i bland annat Halmstad, Linköping, Karlskrona, Gävle och Laholm. I Malmö finns Torgbrunn på Stortorget och skulpturer för flera HSB-föreningar.

4 Laxtrappan, 1960, Einar Nettelbladt Lorensborgs torg 12 Ett färgrikt myller av mosaik. Så kan man beskriva denna bassäng med laxar som ska börja sin vandring uppåt, trappsteg för trappsteg, för att komma fram till resans mål att på fiskars sätt förena sig med en annan lax och bidra till laxsläktets fortbestånd. Det är en fest för livet för fisken och en fest för ögat för betraktaren att se dessa stora fiskar blänka till i vattnets reflexer tillsammans med andra sjödjur i djupet; en sjöstjärna, en spätta, en sjöborre och vilka de övriga nu är. Fontänen från åren då Lorensborg var ett nytt bostadsområde, tillhör de konstverk som alltid blir utsatta för väder och vind. Under många år var det bortglömt och igenfyllt med jord, eftersom det ansågs ta för mycket tid att sköta. Men konsten är för livet, insåg någon och så renoverades Laxtrappan. En viss begränsning kvarstår: Under vintertid får fontänen ett glasskydd över sig och den vackra mosaiken kan alltså ses endast under den varma årstiden. Einar Nettelbladt, , utbildade sig till möbelarkitekt på Konstfack 1926, började måla 1935 och har sysslat med landskap, stilleben, figurer och porträtt. Han arbetade också som skämttecknare och medverkade i tidningen Söndagsnisse-Strix. Han hade separatutställningar i SDS-hallen i Malmö under åren 1939, 1942 och 1948 och deltog i ett antal samlingsutställningar. En del av hans konstnärliga produktion omfattar glasmosaiker: Malmö Sjömanshotell, Grönängsskolan i Hässleholm och Krematoriet i Ystad.

5 Hylliemöllan, 1968, Barbro och Holger Bäckström Sörbäcksgatan Hylliemöllan är typisk för sextiotalets konst. En stor, monumental skulptur i målad plåt; stål och aluminium. Skulpturens mönster kan ses som ett exempel på den konst som Holger Bäckström skapade med kollegan Bo Ljungberg. De konstruerade variabla tavlor med rutor, som kunde vridas med valfri sida framåt eller bakåt. Utgångspunkten var ett antal grundfigurer som kunde länkas till varandra. Eftersom helheten kunde varieras i ett nästan oändligt antal kombinationer, så skiftade konstverket hela tiden utseende. I Hylliemöllan finns samma idé, vingarnas motiv kunde skifta efter vinden. Så var idén, men denna har under årens lopp fått ge vika för mer praktiska överväganden. De boende stördes av de stora vingarnas ljud. Därför svetsades vingarna fast. Beklagligt för konstupplevelsen, men nödvändigt för de boendes trivsel. Konstnärsparet Bäckström har själva berättat om Hylliemöllan : Vi började arbeta med två utgångspunkter: Den vertikala sträckningen och den aktiverade karaktären. Plåt blev det självklara materialet då vi bestämde oss för att arbeta med färg och rörelse. Drivkraften blev vinden, som hos de gamla möllorna. Vi började experimentera med vingar som skulle fånga upp vinden varifrån den än kom. Slutligen kom vi fram till parvis kopplade vingar som rörde sig oberoende av varandra men färgmässigt i förhållande till varandra Tre par en meter breda vingar, rörliga kring samma axel, placerades så på fyra höga ben. Den totala höjden blev åtta meter. Barbro Bäckström, , föddes på Djurö i Stockholms skärgård. Hon var verksam i Lund och blev mest känd för sina skulpturer med avtryck av mänskliga former. Barbro Bäckström finns representerad bland annat på Malmö museum, Länsstyrelsen i Stockholm och biblioteket i Ystad. Holger Bäckström, , var känd för samarbetet med Bo Ljungberg. De kallade sig Beck och Jung. De utförde ett stort antal offentliga utsmyckningar. I Malmö finns ett verk i Caroli City.

6 Vilda djur, 1969, Thure Thörn Sörbäcksgatan 22 24, Hyllievångsvägen Thure Thörns Vilda djur i färgad betong är placerade på var sin sida om den gång som skiljer höghusen vid Sörbäcksgatan från låghuset med adress Hyllevångsvägen. Det är tre konstverk som har siktet inställt på barn. Lekskulpturer som man får klänga eller rida på; ödla, lejon och drake, eller vad de nu föreställer. Är det djur som finns? Eller djur som inte finns? Okända djur, som endast ett barn kan ge namn på. Många är långa, svåra att fånga, många syns inte men finns ändå, sjöng Olle Adolphson en gång på sextiotalet. Thure Thörn beskrev själv djuren för MKB: Min tanke är att former som känns sköna (att klappa, famna om, bra att sitta på och fina att klänga på) ska barnen uppleva under leken som volymer och muskler. Det finns fler verk av Thure Thörn bland MKB:s konstverk: Nr 4, 5 och 36.

7 Rågskörd, 1968, Willy Gordon Sörbäcksgatan Här står vi inför ett konstverk som rör sig mer åt det abstrakta hållet. Det är inte lätt att genast se vad det föreställer. Men efter en stund inser vi att här finns både en kärve och en arm som håller om den. Den stiliserade framställningen låter oss ana en människas gestalt bakom armen, men det är former som är mer antydda än öppet redovisade. Ändå vågar man påstå att verket är föreställande och därmed kommer nästa fråga: Varför framställa ett knippe råg och en antydd arm som håller ihop detta? Skörd tillhör hösten. Den som sår kommer också att skörda. Efter utfört arbete är det dags att få belöning för ansträngningarna. Motivet kan ses som ett perspektiv på människans villkor; driften att överleva och arbetet för att skaffa föda. Man kan också nöja sig med att uppskatta skulpturens former genom att följa spelet mellan mjuka och strama linjer och mellan ytorna, de blanka och de grovt räffliga. Man kan uppfatta hur kraften i skulpturen rör sig uppåt och utåt, men också hur den samlas diagonalt i den nedre delen av skulpturen, där den är mer åtstramad och koncentrerad. Willy Gordon levde Han föddes i Lettland och var verksam i Stockholm. Han finns representerad på ett antal platser i Sverige. Några exempel i Malmö: Hommage à Axel Danielsson vid Nobeltorget och Olof Palme ( ) i Folkets park.

8 Svalorna, 1968, Ebba Hedqvist Sörbäcksgatan Konsten på Kroksbäck är mycket varierad. Konstnärerna kommer ur olika generationer och tillhör olika riktningar. Ebba Hedqvist var den äldsta, född Hennes skulptur Svalorna är hög och imponerande, samtidigt enkel och stiliserad med tre mycket stora svalor i brons, som är på väg uppåt, utåt och i sidled med för människan okontrollerbara rörelser. Skulpturen har ett centrum som är fyllt av kraften från vindarna och de stora fåglarnas snabba metallsiluetter. Den känsla vi får som betraktare är inte direkt lugnande. Vi blir snarare hänförda av fartens tjusning och lite skrämda inför dessa stora fåglars framfart. På avstånd är det kanske inte så märkbart, men nära känns vinddraget och storleken desto starkare. I Allhems konstnärslexikon presenteras Ebba Hedqvist med följande ord: Hon uttrycker sig med till ytterlighet förenklade medel, nedbringade till det väsentliga, och i en stil vars tydliga uppriktighet söker förverkliga uttrycket för en elementär naturalism. Ebba Hedqvist, , föddes i Piteå. Hon debuterade 1943 och studerade under 1940-talet i Rom och Paris. Hon har haft många samlingsutställningar i Stockholm och finns representerad på Nationalmuseum med en skulptur i terrakotta, Flickhuvud från Hennes offentliga verk finns på många platser i landet, bland annat i Stockholm och Linköping.

Sorgenfri, Bo 100, Segevång

Sorgenfri, Bo 100, Segevång OLJEHAMNEN Sorgenfri, Bo 100, Segevång NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG KIRSEBERGSSTADEN

Läs mer

Gullviksborg, Nydala, Persborg, Augustenborg

Gullviksborg, Nydala, Persborg, Augustenborg OLJEHAMNEN Gullviksborg, Nydala, Persborg, Augustenborg NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG

Läs mer

MELLERSTA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SLUSSEN ÖSTERVÄRN GAMLA STADEN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE ÖSTRA SORGENFRI

MELLERSTA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SLUSSEN ÖSTERVÄRN GAMLA STADEN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE ÖSTRA SORGENFRI OLJEHAMNEN Törnrosen NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG KIRSEBERGSSTADEN MRÅDE MLA

Läs mer

MELLERSTA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SLUSSEN ÖSTERVÄRN GAMLA STADEN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE ÖSTRA SORGENFRI

MELLERSTA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SLUSSEN ÖSTERVÄRN GAMLA STADEN RÖRSJÖSTADEN VÄRNHEM VÄSTRA SORGENFRI INDUSTRIOMRÅDE ÖSTRA SORGENFRI OLJEHAMNEN Örtagård NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG KIRSEBERGSSTADEN MRÅDE MLA LIMHAMN

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning MKB KONSTGUIDE Innehållsförteckning Inledning Pildammsstaden, Mellanheden, Potatisåkern...nr 1 9 Lorensborg, Kroksbäck...nr 10 16 Törnrosen...nr 17 23 Örtagård...nr 24 31 Gullviksborg, Nydala, Persborg,

Läs mer

Pildammsstaden, Mellanheden, Potatisåkern

Pildammsstaden, Mellanheden, Potatisåkern OLJEHAMNEN Pildammsstaden, Mellanheden, Potatisåkern NORRA HAMNEN SPILLEPENGEN SEGE INDUSTRIOMRÅDE Ö r e s u n d MELLERSTA HAMNEN ÖSTRA HAMNEN SEGEMÖLLA VÄSTRA HAMNEN FRIHAMNEN INRE HAMNEN ROSTORP SEGEVÅNG

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2018

Boplats Syd i siffror 2018 Förmedlade lägenheter 2018 2017 2016 Antal förmedlade lägenheter totalt 6 695 5 939 5 338 varav Malmö 4 882 4 752 4 436 Helsingborg 1 093 673 399 Trelleborg 196 232 157 Vellinge 159 16 - Lomma 143 26 34

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2018

Boplats Syd i siffror 2018 Förmedlade lägenheter 2018 2017 2016 Antal förmedlade lägenheter totalt 6 695 5 939 5 338 varav Malmö 4 882 4 752 4 436 Helsingborg 1 093 673 399 Trelleborg 196 232 157 Vellinge 159 16 - Lomma 143 26 34

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2016 Sida 1 av 11

Boplats Syd i siffror 2016 Sida 1 av 11 2016 Sida 1 av 11 Förmedlade lägenheter 2016 2015 2014 Antal förmedlade lägenheter totalt 5 338 4 505 4 365 Antal förmedlade lägenheter i Malmö 4 436 3 880 3 767 Antal förmedlade lägenheter i Helsingborg

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2014 Sida 1 av 11

Boplats Syd i siffror 2014 Sida 1 av 11 Boplats Syd i siffror 2014 Sida 1 av 11 Förmedlade lägenheter 2014 2013 2012 Antal förmedlade lägenheter totalt 4365 3443 3154 Antal förmedlade lägenheter i Malmö 3767 3293 3146 Antal förmedlade lägenheter

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2017

Boplats Syd i siffror 2017 Förmedlade lägenheter 2017 2016 2015 Antal förmedlade lägenheter totalt 5 939 5 338 4 505 varav Malmö 4 752 4 436 3 880 Helsingborg 673 399 406 Trelleborg 232 157 6 Lund 189 216 80 Staffanstorp 44 90 94

Läs mer

Världen runt hörnet HERMOD I HYLLIE

Världen runt hörnet HERMOD I HYLLIE Världen runt hörnet HERMOD I HYLLIE I Hyllie är miljö och hållbarhetsperspektivet viktigt och det ska vara lätt att göra rätt och leva gott. En väl utbyggd kollektivtrafik, cykelvägar och bilpooler bidrar

Läs mer

Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960.

Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960. Jarlabanke Stig Blomberg Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960. Konstnär: Stig Blomberg, Skulptör, tecknare. Född 1901 i Linköping, d.

Läs mer

BIBLIOTEKSBUSSENS FOÖ RSKOLETURER TURLISTA HOÖ ST 2018

BIBLIOTEKSBUSSENS FOÖ RSKOLETURER TURLISTA HOÖ ST 2018 BIBLIOTEKSBUSSENS FOÖ RSKOLETURER TURLISTA HOÖ ST 2018 SCHEMAVECKA 1 MÅNDAGAR VECKA 1 TID & 24/9 29/10 3/12 24/9 29/10 3/12 HÅLLPLATS MOSSEBO: Husie kyrkoväg 74 (vid Mossebo förskola) ALMGÅRDEN: Agnesfridsvägen

Läs mer

Gata Nr Bostadsområdebet. Operatör Adjunktsgatan 3A Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3B Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3C Nydala Connect TV

Gata Nr Bostadsområdebet. Operatör Adjunktsgatan 3A Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3B Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3C Nydala Connect TV Gata Nr Bostadsområdebet. Operatör Adjunktsgatan 3A Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3B Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3C Nydala Connect TV Adjunktsgatan 3D Nydala Connect TV Adjunktsgatan 4A Nydala Connect

Läs mer

BIBLIOTEKSBUSSENS FO RSKOLETURER TURLISTA VA R 2018

BIBLIOTEKSBUSSENS FO RSKOLETURER TURLISTA VA R 2018 BIBLIOTEKSBUSSENS FO RSKOLETURER TURLISTA VA R 2018 VECKA 1 MÅNDAGAR 22/1 26/2 16/4 7/5 11/6 22/1 26/2 16/4 7/5 11/6 MOSSEBO: Husie kyrkoväg 74 (vid Mossebo ALMGÅRDEN: Agnesfridsvägen 103 (vid vändzonen

Läs mer

Boplats Syd i siffror 2015 Sida 1 av 11

Boplats Syd i siffror 2015 Sida 1 av 11 Boplats Syd i siffror 2015 Sida 1 av 11 Förmedlade lägenheter 2015 2014 2013 Antal förmedlade lägenheter totalt 4 505 4 365 3 443 Antal förmedlade lägenheter i Malmö 3 880 3 767 3 293 Antal förmedlade

Läs mer

Energieffektiv förvaltning envishet, långsiktighet och framtida energikrav. Ulla Janson, MKB Fastighets AB

Energieffektiv förvaltning envishet, långsiktighet och framtida energikrav. Ulla Janson, MKB Fastighets AB Energieffektiv förvaltning envishet, långsiktighet och framtida energikrav Ulla Janson, MKB Fastighets AB MKB Fastighets AB Kommunägt aktiebolag som ägs av Malmö stad 22 539 lägenheter (15% av Malmös bostadsbestånd)

Läs mer

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Sjöparkens växthus Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Välkommen till Sjöparkens växthus! Sjöparkens växthus rymmer tre verksamheter; växthuset och trädgården, Möjligheternas växthus och Restaurang

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg

Avgifter för vård och omsorg Avgifter för vård och omsorg i Malmö stad från 1 januari 2019 Hälsa, vård och omsorg 2 I den här broschyren kan du läsa om de avgifter som Malmö stad tar ut för kommunal vård och omsorg. Kommuner har enligt

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Område Objekt Gata Brand Leverantör Service Inbrott Leverantör Augustenborg Kontor Augustenborgsgatan 3 Ja NOKAS-Lås aktuellt NOKAS-Lås aktuellt Ja

Område Objekt Gata Brand Leverantör Service Inbrott Leverantör Augustenborg Kontor Augustenborgsgatan 3 Ja NOKAS-Lås aktuellt NOKAS-Lås aktuellt Ja Område Objekt Gata Brand Leverantör Service Inbrott Leverantör Augustenborg Kontor Augustenborgsgatan 3 Ja NOKAS-Lås aktuellt NOKAS-Lås aktuellt Ja NOKAS-Lås aktuellt Augustenborg Café Sommaren Café N

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars Utställningstider 2011 5 mars 20 mars Amatörvinnarna 2009, Höglandet 26 mars 10 april Matz Nordell, Kalmar 12 november 27 november Åsa Lindsjö och Kristina Karlsson, Nässjö 10 december 8 januari (2012)

Läs mer

Slutversion 2008-05-16 Antagen 2008-05-29 Reviderad VÄGVISNINGSPLAN FÖR MALMÖ STAD 2008

Slutversion 2008-05-16 Antagen 2008-05-29 Reviderad VÄGVISNINGSPLAN FÖR MALMÖ STAD 2008 Slutversion 2008-05-16 Antagen 2008-05-29 Reviderad VÄGVISNINGSPLAN FÖR MALMÖ STAD 2008 Förord Vägvisningsplanen är framtagen av trafikavdelningens trafikregleringsenhet, Gatukontoret Malmö. Planen innehåller

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

Slutversion 2008-05-16 Antagen 2008-05-29 Reviderad 2009-05-08 Reviderad 2009-11-12 VÄGVISNINGSPLAN FÖR MALMÖ STAD 2008

Slutversion 2008-05-16 Antagen 2008-05-29 Reviderad 2009-05-08 Reviderad 2009-11-12 VÄGVISNINGSPLAN FÖR MALMÖ STAD 2008 Slutversion 2008-05-16 Antagen 2008-05-29 Reviderad 2009-05-08 Reviderad 2009-11-12 VÄGVISNINGSPLAN FÖR MALMÖ STAD 2008 Förord Vägvisningsplanen är framtagen av trafikavdelningens trafikregleringsenhet,

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, född 1976 i Stockholm, utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004. Han arbetar främst med måleri och

Läs mer

Livsmedelskontroll av förskolor i Malmö stad 1999

Livsmedelskontroll av förskolor i Malmö stad 1999 Livsmedelskontroll av förskolor i Malmö stad 1999 Rapport 23/1999 ISS 14-469 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se 1(2) Livsmedelskontroll av förskolor i Malmö stad 1999 Livsmedelskontrollen har

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2017

EKERUM KONSTHALL 2017 EKERUM KONSTHALL 2017 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 25 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

Konstnärlig utbildning: färguppfattning, färgsortering

Konstnärlig utbildning: färguppfattning, färgsortering Art.Nr. 22440 Papilio Förderung: Konstnärlig utbildning: färguppfattning, färgsortering Somatisk utbildning: finmotorik Naturvetenskaplig och teknisk utbildning: igenkänna olika blommor och utvecklingssteg

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 2000 fotografi på aluminium, 91x266 cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Unik kartläggning visar: Djurgården och Vättlefjäll - här bor svenskarna för livet

Unik kartläggning visar: Djurgården och Vättlefjäll - här bor svenskarna för livet PRESSMEDDELANDE 2019-03-25 Unik kartläggning visar: Djurgården och Vättlefjäll - här bor svenskarna för livet Enligt statistik från SCB flyttar svenskarna mer för varje år som går. Ofta beror det på olika

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

VEM ÄR RIITTA KALENIUS

VEM ÄR RIITTA KALENIUS VEM ÄR RIITTA KALENIUS Riitta Kalenius är en finsk målare, allround konstnär och designer av interiör och utemöbler. Hon bor i Sverige. I den här artikeln beskriver hon sin konst, sin motivation och sitt

Läs mer

TULLPARKEN TULLPARKEN. 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet. 2. Minnestenen över svenska frivilliga i finska krig.

TULLPARKEN TULLPARKEN. 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet. 2. Minnestenen över svenska frivilliga i finska krig. TULLPARKEN Målsättningen är att skapa en park där människor kan uppleva skulptural konst. Idag finns i parken tre skulpturer och minnesmärken. (se karta) 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

KONSTGUIDE. Skulpturer och offentlig utsmyckning i Malmö

KONSTGUIDE. Skulpturer och offentlig utsmyckning i Malmö KONSTGUIDE Skulpturer och offentlig utsmyckning i Malmö ABF Malmö 2006 Redaktion: Conny Pettersson, Jacob Faxe, Stig Johansson och Gunnar Ericson Foto, om inget annat anges: Merja Diaz Formgivning: Christer

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Våra drömmars Stockholm

Våra drömmars Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET SIDAN 1 Våra drömmars Stockholm En utställning inom ramen för samrådet Arkitektur Stockholm Summering av åsikter och resultat fram till sista juli Kort fakta om utställningen Våra

Läs mer

Konstlotteriet 2014/15

Konstlotteriet 2014/15 Konstlotteriet 2014/15 Konstverk för utlottning i Konstföreningen Ögonfröjds konstlotteri i februari 2015 Mått i centimeter. Eftersom måttet inklusive ram är viktigt när man funderar på hur man skulle

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2015

EKERUM KONSTHALL 2015 EKERUM KONSTHALL 2015 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 23 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

Skånetrafiken. 3 O Malmö Stadsbuss. v = Bussarna och markerade hållplatser är anpassade för synskadade enligt RINGLINJEN (MOTURS) Z v. Z v. Z v.

Skånetrafiken. 3 O Malmö Stadsbuss. v = Bussarna och markerade hållplatser är anpassade för synskadade enligt RINGLINJEN (MOTURS) Z v. Z v. Z v. RINGLINJEN (MOTURS) ca restid 0 Slussen Drottningtorget Caroli 8 Anna Lindhs plats Orkanen Dockan Kockums Propellergatan Kockum Fritid Tekniska museet Ribershus Sergels väg Fridhemstorget 24 Torupsgatan

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Kerstin Dahl Norén Medverkar med konstverket Vintergatan har sin gång i diabas Jag är skulptör och konstnär från Borås och mina

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen. Tommy Jerhammar Konstnär

På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen. Tommy Jerhammar Konstnär På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen Tommy Jerhammar Konstnär PÅ VÄG... inom Linköping till Linköping från Linköping i

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN 1. Trollen är skickliga på att ta sig över hinder i skogen. Hur kan ni ta er över en sten, en stor gren eller ett omkullfallet träd? 2. Trollen tycker

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Bedömningsgrupp: Abelardo Gonzalez; Examinator Morten Lund; Handledare Gunilla Kronvall Ingegärd Johansson

Bedömningsgrupp: Abelardo Gonzalez; Examinator Morten Lund; Handledare Gunilla Kronvall Ingegärd Johansson HÄGRING- Ett Hotell i drömformat EXAMENSARBETE INOM ARKITEKTUTBILDNING ARKITEKTSKOLAN I LUND, VT 2008 ZIA POUREMAMALI ziasiavani@hotmail.com Bedömningsgrupp: Abelardo Gonzalez; Examinator Morten Lund;

Läs mer

professor och Tungelstabo.

professor och Tungelstabo. Bror Marklund, konstnär, professor och Tungelstabo. Jag skrev för några veckor sedan en artikel om Tungelstaskulptören Lars Andersson och hans liv och livsverk under slutet av 1930-talet och början av

Läs mer

Porträtt. 154 Eva 17 år.

Porträtt. 154 Eva 17 år. Sakral konst Ett krucifix samt två sörjande kvinnofigurer pryder altaret i Matteus kyrka i Stockholm. Krucifixet är av ebenholtz och silver och de båda kvinnorna av silver. Figurerna är gjorda av Astri

Läs mer

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad Jag är fantastisk (sidan 2) 1 Läs sidan 2. Rita av dig själv. Både huvud och hela kroppen ska vara med. Skriv ditt namn. 2 Tänk efter vad du kan göra med dina händer. Skriv en lista. 3 Vad kan du göra

Läs mer

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Kapitel 1. Lotten Min lott var väl synlig. I varje fall stack den ut. I varje fall tyckte jag det. Ingen annan hade golfbyxor i skolan (inte

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

I Guds hus får jag vara. Ögonstenar. I Guds hus vill jag vara, i Guds hus vill jag bo. Jag kan inte förklara, jag kan bara tro.

I Guds hus får jag vara. Ögonstenar. I Guds hus vill jag vara, i Guds hus vill jag bo. Jag kan inte förklara, jag kan bara tro. I ditt stora hjärta I ditt stora hjärta har du mig. I ditt stora hjärta har du rum för mig. Du bryr dig om mig, du ser, du hör. I ditt stora hjärta har du mig. (T o M: Sara Flodström ) I Guds hus får jag

Läs mer

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper INDISKA BERÄTTELSER DEL 10 KARMAN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper Indiska Berättelser

Läs mer

Pelle Johansson, ordförande i Galleri London. Bilden på väggen är från utställningen In Transition, Sydafrika under förändring av fotografen Per

Pelle Johansson, ordförande i Galleri London. Bilden på väggen är från utställningen In Transition, Sydafrika under förändring av fotografen Per k ULLA FRIES g 90 Pelle Johansson, ordförande i Galleri London. Bilden på väggen är från utställningen In Transition, Sydafrika under förändring av fotografen Per Anders Pettersson. 91 Scener för livet

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

INNEHÅLL. Vad är sexualitet? Vad bär vi med oss? Sexualitetens årstider Sexualitetens vardagsutmaningar Vad tänder Vad avtänder Goda val

INNEHÅLL. Vad är sexualitet? Vad bär vi med oss? Sexualitetens årstider Sexualitetens vardagsutmaningar Vad tänder Vad avtänder Goda val INNEHÅLL Vad är sexualitet? Vad bär vi med oss? Sexualitetens årstider Sexualitetens vardagsutmaningar Vad tänder Vad avtänder Goda val Och de älskar sin kropp tittar på varandra uppifrån och ända ner.

Läs mer

Det här är ett smakprov på Wanås KonstLEK. Utforska konst genom aktiviteter i parken och på andra platser.

Det här är ett smakprov på Wanås KonstLEK. Utforska konst genom aktiviteter i parken och på andra platser. Det här är ett smakprov på Wanås KonstLEK. Utforska konst genom aktiviteter i parken och på andra platser. Hela KonstLEK finns på svenska och engelska och du kan köpa den i Wanås Konst Shop. Wanås Konsts

Läs mer

MKB BYGGER FÖR MALMÖ. Läs gärna mer om MKB:s nyproduktion på: mkbfastighet.se/nyproduktion

MKB BYGGER FÖR MALMÖ. Läs gärna mer om MKB:s nyproduktion på: mkbfastighet.se/nyproduktion Holma torg, Holma Culture Casbah, Rosengård Bohus, Dalaplan Greenhouse, Augustenborg MKB bygger nytt, bygger om och förtätar mer än någonsin. Just nu har vi många nya bostäder på gång i Malmö. Några av

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Malmö Dockan. Bryggan. Nya bostäder i Dockan där city möter havet

Malmö Dockan. Bryggan. Nya bostäder i Dockan där city möter havet Malmö Dockan Bryggan Nya bostäder i Dockan där city möter havet Boende att njuta av Nu flyttar den västra sidan av Dockan ännu närmare havet. På bästa bryggläge bygger vi ett nytt kvarter med moderna bostäder

Läs mer

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Vadsbo-stenen Häradsstenar sattes upp mellan olika härader förr i tiden för att visa att man bytte jurisdiktion, rättsbefogenhet. Vadsbo-stenen

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan

Fågel, fisk eller mittemellan Lärarhandledning till utställningen Fågel, fisk eller mittemellan en konstutställning för barn Johanna Björck, Örebro läns museum Om utställningen Utställningen är producerad av Örebro läns museum. Det

Läs mer

Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008

Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008 Klipp ur GP torsdag 17 oktober 2008 Uppdaterad: 2008-10-16 15:20 Bild: Lars Alexi Villa Solfrid står och förfaller Guldgrävardottern Elin Sundbergs gamla hus på Tjörn förfaller. Nu vill stiftelsen som

Läs mer

KONST I EKSJÖ KOMMUN

KONST I EKSJÖ KOMMUN KONST I EKSJÖ KOMMUN 1 Välkommen på konstpromenad! Runt om i Eksjö kommun väntar konstupplevelser på torg, i parker, utmed gator och andra offentliga platser. Med denna lilla konstguide i handen kan du

Läs mer

Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började

Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började teckna kroki - troligen 1975 eller 1976. Sedan dess har

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Skolan med arbetsglädje Montessori

Skolan med arbetsglädje Montessori Skolan med arbetsglädje Montessori Vem var Maria Montessori? Maria Montessori (1870-1952) var Italiens första kvinnliga läkare. I sitt arbete kom hon tidigt i kontakt med mentalt störda barn och socialt

Läs mer

J O N E S MARCUS MATELL OLSON. Norrköpings Museum. 11 februari-l mars 1956

J O N E S MARCUS MATELL OLSON. Norrköpings Museum. 11 februari-l mars 1956 J O N E S MARCUS MATELL OLSON Norrköpings Museum 11 februari-l mars 1956 -o...... N I I ~ ~.--.o..!ii: -- -O I 'll M O-.;: O ::).....o..!ii: Q)... c::: Q).21 c::: el Q) O '"O '"O w... Q) ~ a. < a. C/)

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn

Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn Nr 3/2007 Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn Fokusera Under söndagspromenaderna med gubbarna i byn behandlas inte bara

Läs mer

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer