Mikael Nyberg Konsultprofil

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mikael Nyberg Konsultprofil"

Transkript

1 Mikael Nyberg Konsultprofil

2 Allmänt Mikael Nyberg har jobbat inom IT-branschen sedan Han jobbar i huvudsak med teknisk och strategisk utveckling inom IT-infrastrukturområdet. Mikael har erfarenheter av att jobba med tekniska utredningar, upphandlingar, projektledning och genomförande som rör lokala datanät, stadsnät, fjärrnät, telefoni och tjänster. Kunderna har varit både kommuner, stadsnätsägare och större privata företag. Inom stadsnätområdet kombinerar Mikael sina tekniska kunskaper med praktiska erfarenheter av affärsutveckling och försäljning. Mikael kan ta flera roller i ett projekt, men är särskilt lämpad som projektledare och utredare. Mikael är en engagerad konsult som arbetar strukturerat och målinriktat. Han tar ett stort ansvar och levererar med god kvalitet. Mikael är en mycket god skribent. Förutom svenska behärskar Mikael engelska utmärkt och även lite tyska. Mikael har erfarenhet av att leda projekt med upp till femton deltagare och 3000 arbetstimmar. Mikael är född 1975 och är svensk medborgare. Personuppgifter: Mikael Nyberg Consulting AB Mikael Nyberg Bueråsvägen ONSALA Mobil: E-post: Utbildning och meriter Grundutbildning och meriter Civilingenjör inom Elektroteknik (180 p) Inriktning datateknik Chalmers Tekniska högskola, Göteborg, 2000 Företagsekonomi (10 p) Växjö Universitet, 1996 Militärtjänst Spaningsgruppbefäl, ansvar för samband, P2 i Hässleholm, Annan utbildning Moderna Stadsnät Nätet Data & Telecom AB, 2003 Datakommunikation NFI, 2002 Rational Unified Process Rational, 2000 Gymnasieutbildning Teknisk linje, Teknikum, Växjö, (6)

3 Anställningar Mikael Nyberg Consulting AB (egen firma), , som konsult Teleca AU-System, , som konsult AU-System, , som konsult Volvo Lastvagnar AB, , som projektledare/systemutvecklare, timanställd. Uppdrag under senare år Alingsås Energi Nät AB: Affärsutveckling och försäljning ( pågående) / Mikael jobbar med att utveckla kundens stadsnätsaffär. Mikael jobbar vidare med försäljning av tjänster i stadsnätet. Västlänk: Regionalt samarbete( pågående) Mikael projektleder och koordinerar samarbetet mellan 19 stadsnätsägare i Västra Götaland. Samarbetet syftar bland annat till att etablera och driva en gemensam regionnätsaffär. Falbygdens Energi: Införande av ny kommunikationsoperatör ( ) Strategisk rådgivare Mikael jobbar med framtagande av avtal med ny kommunikationsoperatör,samt strategisk rådgivning då stadsnätet går ner i värdekedjan till svartfibernivå. Fiber till alla i Tranemo: Införande av ny kommunikationsoperatör (2011) Strategisk rådgivare Mikael jobbar med framtagande av avtal med en kommunikationsoperatör, samt strategisk rådgivning vid etableringen av en ny stadsnätsaffär Borås Stadsnät: Affärsutveckling och försäljning ( ) / Mikael jobbar med utredningar kring införandet av ett öppet nät. Mikael jobbar vidare som säljledare med ansvar för försäljning av tjänster i stadsnätet. Klustersamverkan: Införande av öppen bredbands-tv ( ) Teknisk projektledare Mikael koordinerar det tekniska samarbetet mellan fyra kluster som implementerar öppen bredbands-tv. Regionförbundet Södra Småland: Etablering av regionalt nät ( ) Strategistöd Mikael tog fram en plan för etableringen av ett regionalt nät mellan åtta kommuner, samt landstinget i Kronobergs län. Vidare var Mikael med och rekryterade personal, samt deltog själv som strategistöd i projektet. Eka Chemicals AB: Migrering av WAN-förbindelser, projekt OneGate (2007) Teknisk koordinator Mikael koordinerade migreringen av ett antal WAN-förbindelser (IPSec) till en ny koncerngemensam lösning. 3 (6)

4 Operativ samverkansgrupp öppna TV-nät: Utredning om Implementationsstöd (2007) Mikael gjorde en utredning i syfte att identifiera och definiera behovet av stöd vid implementation av öppna TV-nät, samt föreslog en modell och organisation för detta. Vänersborgs, Trollhättan och Uddevalla kommun: Telefonisamarbete ( ) / Mikael gjorde en förstudie för att undersöka förutsättningarna hos de tre kommunerna att införa en gemensam telefoniplattform. HärnöNet: Framtidsstudie (2006) Mikael var med och tog fram en rapport som beskriver tänkbara scenarion och faktorer som kan påverka stadsnätsverksamheten under kommande år. Syftet var att förtydliga kända faktorer såsom teknologi, kundbehov, lagar och förordningar samt tjänster, som kan påverka kunden. Alingsås Energi Nät AB: Alinet 2.0 (2005) / Mikael var med och tog fram en utvecklingsplan för kundens stadsnätsverksamhet för att långsiktigt säkerställa stadsnätets position på marknaden. Utvecklingsplanen omfattade förslag på utveckling av marknadskoncept och produktportfölj, marknadsföring och försäljning samt nät, organisation och processer. Kraftringen Service AB Affärsutveckling (2005-pågående) Mikael är med vid framtagandet av en ny produktportfölj för lanseringen av ett öppet stadsnät, samt framtagandet av nätprinciper för utbyggnaden av stadsnätet. Lerum Energi AB: Bredbandssamordning och försäljning ( ) /samordnare Mikael agerade samordnare åt Lerum Energi vid etableringen av en ny stadsnätsaffär. I arbetet i gick även att ta fram utvecklingsplan för verksamheten, samt operativ försäljning av bredbandstjänster. Kvänum Energi: Framtagande av anbud (2005) Mikael deltog i framtagandet av ett anbud för att bygga en öppen infrastruktur inom Vara kommun. Trollhättan Stad Upphandling (2005) Mikael tog fram ett anbudsförfrågningsunderlag för upphandling av bredband i kommunen. Borås Energi Nät AB: Framtagande av anbud (2005) / Mikael samordnade framtagandet av ett anbud för att bygga en öppen infrastruktur inom Borås Stad. Lilla Edets kommun Upphandling (2005) Mikael tog fram ett anbudsförfrågningsunderlag för upphandling av bredband i kommunen. 4 (6)

5 Alingsås, Bollebygd, Herrljunga, Mark, Mölndal, Vänersborg och Öckerö kommun samt Sjuhärads kommunalförbund: Upphandling av IT-infrastruktur ( ) Mikael projektledde genomförandet av upphandling av bredband i kommunerna. Uppdraget omfattade processen från framtagande av upphandlingsunderlag till avtalsförhandling med valda leverantörer Varbergs kommun: Upphandling (2003) Mikael tog fram ett anbudsförfrågningsunderlag för upphandling av IT-infrastruktur med bredbandskapacitet i kommunen. Mikael var med och utvärderade anbud. Han tog även fram ett avtalsförslag för utbyggnaden av bredbandsnätet. Eka Chemicals AB: ISA Säkerhetsuppdrag (2003) Mikael ledde en översyn av Eka Chemicals brandväggar. Arbetet var fokuserat på att öka säkerheten i brandväggarna och rensa bort onödiga regler. Mikael tog även fram och dokumenterade rutiner för hur beställning av nya brandväggsregler skall ske inom företaget. Göteborg Energi AB: Framtagande av driftsrutiner (2003) Mikael dokumenterade på ett strukturerat sätt befintliga rutiner för drift och underhåll av servrar. Inom uppdraget tog Mikael även fram nya kompletterande rutiner. Lerum och Härryda kommun: Upphandling (2003) Mikael var med och tog fram ett anbudsförfrågningsunderlag för upphandling av bredband i kommunerna. Mikael var även med och utvärderade inkomna anbud. Kungsbacka, Laholm och Hylte kommun: Upphandling (2003) Mikael var med och skrev ett anbudsförfrågningsunderlag för upphandling av bredband i kommunerna. Mikael var även med och utvärderade inkomna anbud. Svensk Energi: Stadsnät i samverkan (2003) Mikael deltog i arbetet med att ta fram modeller för hur stadsnät kan designas. Habo kommun: IT-infrastrukturprogram, upphandling och avtalsförhandling (2003) Mikael tog fram ett IT-infrastrukturprogram åt kommunen. Mikael genomförde sedan en upphandling av bredband i kommunen. Kommunalförbundet Dalsland: Trafikplanering och avtalsskrivning (2003) I projektet var Mikael med och genomförde trafikplanering för både data och telefoni i det framtida Dalslandsnätet. Mikael var även med och tog fram ett ramavtalsförslag för bredbandsutbyggnaden av Dalslandsnätet. Eka Chemicals: Quality guarantees ( ) 5 (6)

6 I projektet gjordes en genomlysning av IT-säkerheten hos samtliga Eka Chemicals siter. Mikael ansvarade för genomförandet och tog fram rekommendationer på förbättringar. Eka Chemicals: CDAP Design av fibernät och datanät (2002) I projektet gjordes design av fibernät och datanät för en ny fabrik i Singapore. Mikael tog fram upphandlingsunderlag för datanätutrustning, fiberkabel samt telefonkabel. Eka Chemicals: INCOME - Remote Access Service (2002) Teknisk koordinator Mikael ansvarade för pilottestet av en ny Remote Access Service-lösning. Han agerade även koordinator för införandet av tjänsten för Eka Chemicals europeiska användare. Göteborgs Kex: Förstudie av ny tekniklösning för datanät (2002) Mikael tog fram en förstudie som innehöll en alternativanalys av olika datanätteknologier, rekommendation för val av ny datanätteknik, förslag på design av nätet, införandeplan samt handlingsplan. Eka Chemicals: Upphandling av nytt datanät (2002) Mikael var med och upphandlade en ny tekniklösning för datanät på Eka Chemicals anläggningar i Bohus (huvudkontor), Rollsbo och Borås. 6 (6)

Göran Larsson Konsultprofil

Göran Larsson Konsultprofil Göran Larsson Konsultprofil Allmänt Göran Larsson har breda kunskaper inom IT-området och har erfarenhet av IT-branschen sedan 1996. Göran jobbar i huvudsak med teknisk och strategisk utveckling inom områdena

Läs mer

Fastställd av Kommunfullmäktige 2013-06-17

Fastställd av Kommunfullmäktige 2013-06-17 Fastställd av Kommunfullmäktige 2013-06-17 Bredbandsutbyggnad i Aneby kommun 1. Bakgrund Under flera år har en bredbandsutbyggnad pågått i landet. Framförallt har det handlat om att förlägga optofibernät.

Läs mer

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Varför är det så viktigt med fiber? Det blir roligare med internet när det fungerar med full fart. Och så fort informationsöverföringen sker via fiber,

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR OCKELBO KOMMUN 2014-2020. Antagen av KF 25/14 2014-05-05

BREDBANDSSTRATEGI FÖR OCKELBO KOMMUN 2014-2020. Antagen av KF 25/14 2014-05-05 BREDBANDSSTRATEGI FÖR OCKELBO KOMMUN 2014-2020 Antagen av KF 25/14 2014-05-05 Innehåll Bakgrund... 3 Vision bredbandsstrategi...3 Mål...3 1. Ockelbo kommun behöver en bredbandsstrategi... 4 2. Vad är bredband?...

Läs mer

SAMMANHANG, ROLL & MÅL PROJEKTLEDARE

SAMMANHANG, ROLL & MÅL PROJEKTLEDARE SAMMANHANG, ROLL & MÅL PROJEKTLEDARE En beskrivning av tjänsten som Projektledare VÄLKOMMEN TILL IT- MÄSTAREN IT- mästaren startades av Martin Börjeskog och Rikard Westlund efter avslutade ekonomistudier

Läs mer

Digitala trygghetslarm. Ny teknik i nya infrastrukturer Slutrapport

Digitala trygghetslarm. Ny teknik i nya infrastrukturer Slutrapport Digitala trygghetslarm Ny teknik i nya infrastrukturer Slutrapport Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2013 Ansvarig handläggare: Oskar Jonsson URN:NBN:se:hi-2012-13326-pdf Artikelnummer: 13326-pdf Publikationen

Läs mer

BREDBANDS STRATEGI 2014-2020

BREDBANDS STRATEGI 2014-2020 BREDBANDS STRATEGI 2014-2020 Framtagen av IT-samordnare Leif Kristensson den 4 juni 2013 Version 1.5 Innehållsförteckning 1. FÖRORD 3 2. HISTORIK OCH BAKGRUND 4 3. SYFTE 5 4. VISION 6 5. MÅL 6 6. EKONOMI

Läs mer

EXAMENSARBETE. IT-Utbyggnad. Birgitta Lehtola HÖGSKOLEINGENJÖRSPROGRAMMET DATATEKNIK. Institutionen i Skellefteå

EXAMENSARBETE. IT-Utbyggnad. Birgitta Lehtola HÖGSKOLEINGENJÖRSPROGRAMMET DATATEKNIK. Institutionen i Skellefteå 2004:046 HIP EXAMENSARBETE IT-Utbyggnad En undersökning om utbyggnad & finansiering av IT infrastruktur i de fyra nordligaste länen HÖGSKOLEINGENJÖRSPROGRAMMET DATATEKNIK Institutionen i Skellefteå 2004:

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Bredbandsutbyggnad Lilla Edets Kommun IT-infrastrukturprogram

Bredbandsutbyggnad Lilla Edets Kommun IT-infrastrukturprogram Dnr 2011/KS0321-4 Dpl 005 Bredbandsutbyggnad Lilla Edets Kommun IT-infrastrukturprogram IT-infrastrukturplan för Lilla Edet 2012 Sida 2 (22) Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIGA STRATEGIER OCH LAGSTIFTNING...

Läs mer

Bilaga KF 13/2011. ITinfrastrukturplan. för Vara kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2011-03-28 13

Bilaga KF 13/2011. ITinfrastrukturplan. för Vara kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2011-03-28 13 Bilaga KF 13/2011 ITinfrastrukturplan för Vara kommun Antaget av kommunfullmäktige 2011-03-28 13 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 1 Befintliga strategier och lagstiftning 3 1.1 Bredbandsstrategi för

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 26 januari 2011, 4. Dnr: 1199/10-948 BREDBANDSSTRATEGI FÖR BÅSTADS KOMMUN

Antagen av kommunfullmäktige den 26 januari 2011, 4. Dnr: 1199/10-948 BREDBANDSSTRATEGI FÖR BÅSTADS KOMMUN 1 Antagen av kommunfullmäktige den 26 januari 2011, 4. Dnr: 1199/10-948 BREDBANDSSTRATEGI FÖR BÅSTADS KOMMUN 2 Innehållsförteckning 1. FÖRORD...3 2. ÖVERGRIPANDE BAKGRUND...4 3. SYFTE...5 4. VISION...6

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kalmar län

Bredbandsstrategi för Kalmar län 2012-02-01 1(10) Antagen av Regionförbundet i Kalmar län 2012-02-01 Frågor kring strategin besvaras av Helena Ervenius, 070 640 62 41, helena.ervenius@rfkl.se Bengt Falke, 070 846 22 99, bengt.falke@rfkl.se

Läs mer

Födelseår 1979 Konsult sedan 2002 IT-erfarenhet sedan 1999

Födelseår 1979 Konsult sedan 2002 IT-erfarenhet sedan 1999 CV Uppdaterad: 2011-10-11 Tobias Wallter Projektledare och Deployment Manager Födelseår 1979 Konsult sedan 2002 IT-erfarenhet sedan 1999 Språkfärdigheter Utbildning Kontaktuppgifter Svenska modersmål Engelska

Läs mer

IT-infrastrukturprogram. För Ale kommun under perioden

IT-infrastrukturprogram. För Ale kommun under perioden IT-infrastrukturprogram För Ale kommun under perioden 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige 2014-04-28, 58 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 2 1.1 Om dokumentet... 4 2. Bakgrund... 4

Läs mer

Bredbandsstrategi för Gävleborgs län 2012-2020

Bredbandsstrategi för Gävleborgs län 2012-2020 Bredbandsstrategi för Gävleborgs län 2012-2020 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 5 1. Gävleborgs län behöver en bredbandsstrategi.. 7 2. Vad är bredband?. 8 Tekniker för bredband... 8 3. Nyttan med

Läs mer

Digitalt innanförskap - En vision om bredband i Sörmland

Digitalt innanförskap - En vision om bredband i Sörmland Digitalt innanförskap - En vision om bredband i Sörmland Februari 2015 Förord För individer, företag och offentliga organisationer blir digitala tjänster alltmer nödvändiga för att kunna kommunicera och

Läs mer

STADSNÄTS- UNDERSÖKNINGEN GER BÅDE KONSUMENTER OCH OPERATÖRER VALFRIHET DECEMBER 2014

STADSNÄTS- UNDERSÖKNINGEN GER BÅDE KONSUMENTER OCH OPERATÖRER VALFRIHET DECEMBER 2014 STADSNÄTS- UNDERSÖKNINGEN GER BÅDE KONSUMENTER OCH OPERATÖRER VALFRIHET DECEMBER 2014 INNEHÅLL SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 5 Intresse- och branschorganisation 5 Metodik 6 HISTORISK TILLBAKABLICK 6 Stadsnät

Läs mer

2002-07-23. d:\-files-\webb\katalogen\files\a2\itinfraprogram.doc

2002-07-23. d:\-files-\webb\katalogen\files\a2\itinfraprogram.doc 2002-07-23 d:\-files-\webb\katalogen\files\a2\itinfraprogram.doc Postadress Besöksadress Telefon, växel Telefax Postgiro Org nr Enköpings kommun Kungsgatan 42 0171-250 00 0171-392 68 7 07 27-3 212000-0282

Läs mer

Digitalt innanförskap - En vision om bredband i Sörmland

Digitalt innanförskap - En vision om bredband i Sörmland Digitalt innanförskap - En vision om bredband i Sörmland Februari 2015 Förord För individer, företag och offentliga organisationer blir digitala tjänster alltmer nödvändiga för att kunna kommunicera och

Läs mer

Digital agenda för Åland

Digital agenda för Åland Innehåll 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning... 1 2.1 Varför digital agenda?... 1 2.2 En vision för det åländska e-samhället... 2 2.3 Omvärlden... 3 2.3.1 Finlands digitala agenda... 3 2.3.2 Sveriges digitala

Läs mer

Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också.

Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också. Eltel gillar bredband på landsbygden. Vi bygger det också. Innehåll Parlör Bättre bredband åt folket Varför skaffa bredband Din checklista Eltel + byanät = sant Kontakta din lokala samarbetspartner 2 3

Läs mer

Förutsättningar för ett regionalt nätverk för klimatanpassning

Förutsättningar för ett regionalt nätverk för klimatanpassning NR C 82 MARS 2015 RAPPORT Förutsättningar för ett regionalt nätverk för klimatanpassning Philip Thörn, Susanna Roth & Johan Strandberg Författare: Philip Thörn, Susanna Roth, Johan Strandberg Medel från:

Läs mer

Bredbandsstrategi för Osby kommun 2013-2020

Bredbandsstrategi för Osby kommun 2013-2020 Bredbandsstrategi för Osby kommun 2013-2020 Innehållsförteckning Inledning...3 Uppdraget...3 Varför en bredbandsstrategi?...3 Bakgrund...3 Övergripande mål och strategier Bredbandsstrategi för Sverige...3

Läs mer

Bredbandsstrategi Ragunda kommun. Beslutad av Kommunstyrelsen 2013 09 30

Bredbandsstrategi Ragunda kommun. Beslutad av Kommunstyrelsen 2013 09 30 Bredbandsstrategi Ragunda kommun Beslutad av Kommunstyrelsen 2013 09 30 Innehållsförteckning 3 Sammanfattning 4 Inledning 5 Allmänt om bredband 7 Vision och Mål 9 Finansiering Bilagor 13 Övergripande Mål

Läs mer

Rapport över fiber - och bredbandsutveckling i Vänersborgs kommun

Rapport över fiber - och bredbandsutveckling i Vänersborgs kommun Rapport över fiber - och bredbandsutveckling i Vänersborgs kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-05-07 126 Sida 2 av 22 Innehåll 1 REGERINGENS BREDBANDSSTRATEGI... 3 2 INLEDNING... 4 3 BEFINTLIGA STRATEGIER

Läs mer

Bredbandsstrategi för Simrishamns kommun

Bredbandsstrategi för Simrishamns kommun 1. Bakgrund Den övergripande målsättningen för kommunen är att bredband ska underlätta tillvaron för invånare och näringsliv, stimulera tillväxten och bidra till en långsiktigt hållbar utveckling. Bredband

Läs mer

Bredbandsstrategi - förstudie

Bredbandsstrategi - förstudie Revisionskontoret PM NR 9/2014 Bredbandsstrategi - förstudie Fredrik Ljunggren Januari 2015 Postadress: Revisionskontoret, J A Hedlunds väg 5, 291 85 Kristianstad Besöksadress: Ambulansvägen, Hus 19, Centralsjukhuset

Läs mer

: D. Regional digital. agenda för. Värmland. Handlingsplan 2014-2020. Tillgång till bredband. Digitalt innanförskap. E-tjänster och e-förvaltning

: D. Regional digital. agenda för. Värmland. Handlingsplan 2014-2020. Tillgång till bredband. Digitalt innanförskap. E-tjänster och e-förvaltning Paul SchietekatD Tillgång till bredband Regional digital Digitalt innanförskap : D agenda för : ehälsa E-tjänster och e-förvaltning : D Värmland Handlingsplan 2014-2020 : D Näringsliv, entreprenörskap

Läs mer

ÖPPNA NÄT. Svenska Stadsnätsföreningens syn på stadsnätens roll. Publicerad i juni 2010

ÖPPNA NÄT. Svenska Stadsnätsföreningens syn på stadsnätens roll. Publicerad i juni 2010 ÖPPNA NÄT Svenska Stadsnätsföreningens syn på stadsnätens roll Publicerad i juni 2010 Ansvarig utgivare: Mikael Ek (VD) Dokumentansvarig: Camilla Jönsson Citera gärna! Det är dock inte tillåtet att vidarebefordra

Läs mer