Ola Skinnarmo satte segel mot Nordostpassagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ola Skinnarmo satte segel mot Nordostpassagen"

Transkript

1 Pressmeddelande Ola Skinnarmo satte segel mot Nordostpassagen Starten har gått! Ska Ola Skinnarmo bli förste svensk som lyckas segla genom Nordostpassagen, sedan Nordenskiöld för 130 år sedan? Trots global uppvärmning ger ryska experter Ola bara 50 procents chans. Vintern har varit kall och våren sen. Gott om is med andra ord. På måndagen satte han och hans besättning segel och lämnade kajen vid Kastellholmen i Stockholm för att påbörja ett äventyr som enligt planerna ska pågå i cirka tre månader. Den sjömil långa seglatsen avslutas inte förrän i Berings Sund mellan Ryssland och Alaska. Ola själv anser att detta är den svåraste expedition han har genomfört Isen i Arktis kan vara mycket lömsk och i år ser det ut att vara extra tufft. Det finns helt klart en risk att båten skruvas ner eller att vi likt Nordenskiöld tvingas övervintra i ismassorna. Men faktum är att på grund av den globala uppvärmningen är isen mycket tunn och spröd och till stor del endast ettårig, så den kan försvinna snabbt när sommaren kommer, säger Ola Skinnarmo. Expeditionen genomförs i samarbete med Världsnaturfonden, som kommer att finnas med ombord. Bland annat ska man studera hur glaciärerna har förändrats, samt livsbetingelserna för människor och djur i de arktiska områdena. Seglingen går först runt Sveriges kust upp till Göteborg, sedan via Oslo och Tromsö till Svalbard, där expeditionen kommer att besöka forskare och ta del av färska data kring den globala uppvärmningens konsekvenser. I början av augusti är det dags att avsegla mot Murmansk och sedan börjar det verkliga äventyret Nordostpassagen. Om de 50 procenten är på Olas sida så når expeditionen fram till Berings Sund i september. Några highlights från äventyret: 15 juni Stockholm. Start från Skeppsbron. 17 juni Karlskrina 18 juni Malmö 22 juni Göteborg. Samma dag som Nordenskiöld lämnade Karlskrona 24 juni Oslo, segling längs Norges kust mot Tromsö, ankomst 3 juli 5 juli mot Svalbard. Utforska södra Svalbard och träffa forskare. Början av augusti, Murmansk. Här startar Nordostpassagen på riktigt. Dickson, by namngiven av Nordenskiöld. Kap Tjeluskin, gamla värdens nordligaste punkt. Wrangelön, känd eller kanske ökänd för alla sina isbjörnar. Tjukotka, område där WWF jobbar tillsammans med isbjörnspatrullen. Någon gång i september avslutas expeditionen i Provedynja. För ytterligare info, vänligen kontakta: Tobias Helmer tobias@medial.nu eller John Göransson john@medial.nu eller Ola Skinnarmo, (lyssnar regelbundet av sitt mobilsvar)

2 Mer om Ola och hans äventyr på

3 Pressinfo Resrutt Nordostpassagen 2009 Vecka juni avresa från Stockholm. 17 juni besök i Karlskrona där Nordenskiölds expedition startade. 18 juni besök i Malmö. Vecka juni avresa från Göteborg. Besök på Ö-varvet, sista intrimning av båten. 24 juni besök i Oslo, Norge. Presskonferens med WWF Artic. 25 juni avsegling mot Tromsö. Vecka 27 Segling längs med Norges kust. Besök i fiskeläger samt på Lofoten. 3 juli (ca) ankomst Tromsö. 5 juli avresa mot Svalbard. Under denna del av expeditionen är det störst risk för mycket hårt väder.

4 Vecka 28 Segling upp mot Svalbard. Besök på mytomspunna Björnön. Vid angörning av södra Svalbard görs besök på dess sydligaste forskningsstation som är Polsk. Besök i Svalbards vackraste och isbjörnstätaste fjord Hornsund 10 juli (ca) ankomst huvudbyn tillika gruvbyn Longyearbyn. Här bor ca människor som sysslar med turistnäring och gruvarbete. Här finns också Fröbanken med mera. Vecka 29 Segling i Svalbards nordliga vatten. Besök i Ny Ålesund. Värdens nordligaste forskarsamhälle. Undersökning av Glaciärer. Besök i Virgohamna, platsen där Andrée startade sin ballongfärd mot Nordpolen. Dokumentation av Isbjörn och Valross. Besök i Polheim, platsen där Nordenskiöld tvingades att övervintra under sin Nordpolsexpedition. Vecka juli (ca) ankomst Longyearbyn. 22 juli avresa mot Nord Norge. Under denna del av expeditionen är det störst risk för mycket hårt väder. Vecka 31 Ankomst Kirkenes. Gränsbyn mot Ryssland. Kirkenes har genom invasionen av Kungskrabba möjlighet dryga ut torskfisket med fiske av denna delikatess. Bunkring inför Nordostpassagen. Avresa mot Ryssland och Murmansk. Vecka 32 Ankomst till Murmansk. Förberedelser och bunkring. Diverse myndighetsbesök. Besök på världens största isbrytare med mera. Avsegling mot Alaska. Augusti Segling över Karahavet. Rundning av Zeverenaja Zemlas sydspets. Besök i byn Dickson. Namngiven efter Nordenskiölds sponsor, Träpatronen Oscar Dickson ifrån Göteborg. I detta område kommer vi troligtvis få avvakta isen innan vi seglar förbi Kap Tjeluskin, gamla värdens nordligaste punkt. September Segling österut. Besök i Inuitnbyar, dokumentation av förändringar i miljön pga klimatförändringar. Besök i de enorma valrosskolonier som bildats pga förändring av isläget. Besök i Tiksi. Besök i Vankarem, byn som WWF genomfört ett lyckat isbjörnsfadderskap i. Besök i Pitjekaj, platsen som Nordenskiöld övervintrade i. Besök på Wrangelön, känd eller snarare ökänd för alla sina isbjörnar. Segling genom Beringsund. Ankomst till Provedynja. Expeditionen avslutas.

5 Expeditionsdeltagare Nordostpassagen 2009: Ola Skinnarmo Expeditionens huvudperson, en sann äventyrare ut i fingerspetsarna. Ola är halvnorsk, uppvuxen i Göteborg och bor nu med fru och barn i Stockholm. Ola är mest känd för att som att förste svensk ha skidat till både Nordpolen och Sydpolen, men det är bara en liten del av allt denne man hunnit med genom åren. Mobil: Niklas Roselius Niklas är professionell seglare och känner Expeditionsbåten utan och innan. Niklas har arbetat som styrman på segelbåtar runt om i världen, vilket också är hans roll under Expeditionen. Niklas jobbar också som och fotograf. I land är det Göteborg som är hemma där han bor med sin sambo. Niklas är ifrån Karlskrona, staden som Nordenskiöld startade sin expedition från. Per-Magnus Sander Per-Magnus är i grunden sjörättsjurist och har gedigen erfarenhet av fartyg i polarområdena. Han har även bistått en rad expeditioner i polartrakterna med diverse logistiklösningar. Per-Magnus och hans fru driver sedan 10 år tillbaka polarresebyrån PolarQuest med huvudsäte i Göteborg. Anders Eriksson Anders är en professionell seglare som arbetat som fartygskapten i såväl Arktis som Antarktis. Anders har bland annat seglat jorden runt i en Vega och var även med i besättningen på Olas tidigare segelexpedition I Shackletons fotspår. Numera bor han med sin familj på en ö utanför Brasilien men besöker då och så sitt sommarhus i Ljungskile.

6 Hannibal Thorsen Hannibal är dansken som växte upp i Småland men som bor med sin fru i Sälen. Hannibal är lärare för en Fjäll- och Vildmarksledarlinje och har ca 150 tältnätter per år. Hannibal är seglare sedan barnsben och har också varit med på flera av Olas tidigare Expeditioner. Fredrik Blomqvist Fredrik är en professionell filmare med bakgrund i TV4. Idag driver han produktionsbolaget Blomqvist Produktion med säte i Jönköping. Fredrik har deltagit som filmare i flera expeditioner i både Arktis och Antarktis och är även seglare sedan barnsben. Fredrik har bland annat filmat och klippt TV-dokumentärer om Ola Skinnarmo, Renata Chlumska, Göran Kropp med flera. Victor Boyarsky Victor är Expeditionens ryska representant med ett mycket imponerande CV. Bland annat har Victor korsat hela Antarktis samt besökt Nordpolen såväl med skidor som med isbrytare ett flertal gånger. För närvarande är Victor chef för Russian Arctic and Antarctic State Museum i S:t Petersburg. Dr. Neil T. M Hamilton Neil representerar Världsnaturfonden där han är ansvarig för det Arktiska programmet och den polarforskning som organisationen bedriver. Neil kommer ursprungligen från Australien där han doktorerat på stränder men är numera bosatt i Oslo och arbetar med betydligt kallare klimat. Neil är expeditionens miljöexpert och kommer under resan speciellt inrikta sig på vilka effekter klimatförändringarna fått i dessa områden.

7 Miljöfakta På grund av den globala uppvärmningen lever vi i en föränderlig värd. Temperaturhöjningen globalt har fram till idag uppmätts till ca 0,7 grader. I Arktis är den höjningen betydligt större, hela fyra gånger större. Detta innebär att inlandsisen på Grönland och glaciärerna på Svalbard och i Europa smälter bort i en allt snabbare takt, vilket kommer innebära att havsnivån stadigt kommer att höjas. Även havsisen i Arktis har skrämmande snabbt dragit sig tillbaka. 2005, 2007 samt 2008 har varit rekordår i havsisavsmältning under sommarhalvåret. Detta leder till stora problem för ekosystemen och djurlivet i Arktis. De mest skrämmande rapporterna förutspår att isbjörnar kommer vara minne blott i stora delar av Arktis redan om 50 år. Framtiden ser helt klart mörk ut, eller man kanske skall säga varm. Det är lätt att det känns omöjligt att påverka utvecklingen. Men USA:s tidigare vice president och numera miljöaktivist Al Gore har sagt: Allt för många går från förnekelse till förtvivlan utan att stanna på vägen däremellan. Utan att inse att det faktiskt går att göra något

8 Explorer of Sweden TOTALLÄNGD 18.5 m SKROVLÄNGD 17.4 m BREDD 5.1 m DJUPGÅENDE 3.3 m DEPLACEMENT UTAN LAST 34 ton MASTHÖJD 24 m TOTAL SEGELYTA 425 m² 1 Solceller och vindkraftverk som laddar 10 st Optima-batterier till 24V-banken samt 6 st Optima-batterier till 12V-banken. 2 Garmin HD-radar 3 Trueheading GPS-kompass 4 Iridiums Open port-antenn. (Bredband via satellit) 5 UK Syversens rullstor som styrs med hydralik 6 UK Syversens rullfock som styrs med hydraulik 7 UK Syversens rullgenua som styrs med hydraulik 8 Rigg från Selden. Masten är 24 meter hög 9 Navigationsbord utrustat med AIS från Trueheading samt kartplotter från Garmin 10 Matplats för iskalla dagar (annars sitter vi i styrhytten och äter) 11 Viking livbåt med plats för 12 personer. 12 Hellas LED-lanterna 13 Expeditionsledarhytt 14 Kojer (sammanlagt 10 st fördelat på 4 utrymmen) 15 Motorrum

Veckobrev från Isbrytaren Oden 2014-07-14.

Veckobrev från Isbrytaren Oden 2014-07-14. Veckobrev från Isbrytaren Oden 2014-07-14. Hej alla, Navigation Då var vi ute på nya äventyr eller rättare sagt, vi har varit i Arktis lite drygt en vecka nu. Än så länge har ingen forskning påbörjats,

Läs mer

SVALBARD MED M/S SJØVEIEN MAJ-SEPTEMBER 2017

SVALBARD MED M/S SJØVEIEN MAJ-SEPTEMBER 2017 SVALBARD MED M/S SJØVEIEN MAJ-SEPTEMBER 2017 MAGISKA SVALBARD Halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen ligger Svalbard en av världens mest storslagna vildmarker. Under sommaren lyser midnattssolen

Läs mer

Vad händer i Arktis? Hur påverkar det mig och mina elever?

Vad händer i Arktis? Hur påverkar det mig och mina elever? Vad händer i Arktis? Hur påverkar det mig och mina elever? Lärarfortbildning om miljö- och klimatförändringar Orsa Grönklitt 12 mars 2013 Rovdjurscentrum Grönklitt & Polarforskningssekretariatet Foto Anders

Läs mer

EXPEDITION SVALBARD Svalbard 8-18 september 2016!

EXPEDITION SVALBARD Svalbard 8-18 september 2016! EXPEDITION SVALBARD Svalbard 8-18 september 2016 En annorlunda fotoexpedition i ett spektakulärt landskap Omgiven av Svalbards spetsiga berg, stämningsfulla fjordar och gnistrande glaciärer har du nu chansen

Läs mer

Hurtigruten är den långa sjöresan utmed

Hurtigruten är den långa sjöresan utmed VINTER MED HURTIGRUTEN PÅ NORDKALOTTEN Av Ingemar Carlsson Hurtigruten är den långa sjöresan utmed Norges kust, från Bergen i söder till Kirkenes i norr, som har fått namnet "Världens vackraste sjöresa".

Läs mer

Hurtigruten i Vinterskrud Norrsken & vackra vita fjordsluttningar

Hurtigruten i Vinterskrud Norrsken & vackra vita fjordsluttningar Club Eriks noga utvalda upplevelser Hurtigruten i Vinterskrud Norrsken & vackra vita fjordsluttningar Norge Att färdas med Hurtigruten vintertid är nästan en sakral upplevelse. Norrskenet i kombination

Läs mer

Skolprogram 2013. Youth Change the World med Wake-Up Call

Skolprogram 2013. Youth Change the World med Wake-Up Call Skolprogram 2013 Youth Change the World med Wake-Up Call Ett inspirationspass där föreläsaren med hjälp av exempel på framgångsrika projekt och företag som drivs av unga i Sverige och världen visar på

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Frågor och svar. om polarforskning

Frågor och svar. om polarforskning Frågor och svar om polarforskning Vad är polarforskning? Polarforskning är forskning som handlar om eller utförs i polarområdena. Varför forskar man i polarområdena? I polarområdena är människans direkta

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Het forskning i Arktis och Antarktis. En vandringsutställning från Teknikens Hus

Het forskning i Arktis och Antarktis. En vandringsutställning från Teknikens Hus Het forskning i Arktis och Antarktis En vandringsutställning från Teknikens Hus Utställningens delar Årstidssnurren... Isbrytaren Oden... Filmer och Odenmodell... Ice Cube... Islabbet med forskaren...

Läs mer

ALLT OM SKINNARMOS NYA EXPEDITION NORTHEAST PASSAGE 2009. Med alger i tankarna. Bli polare med en isbjörn Intervju med WWF:s Dr Neil Hamilton

ALLT OM SKINNARMOS NYA EXPEDITION NORTHEAST PASSAGE 2009. Med alger i tankarna. Bli polare med en isbjörn Intervju med WWF:s Dr Neil Hamilton NORTHEAST PASSAGE 2009 I SPÅREN AV NORDENSKIÖLDS SEGLATS MED MILJÖN I FOKUS Ola Skinnarmo ALLT OM SKINNARMOS NYA EXPEDITION Med alger i tankarna Explorer of Sweden Är biodiesel från alger lösningen? Bli

Läs mer

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5)

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2010 1 ( 5) Medlemsbrev Mars 2010 Välkommen till LJS! Vintern har haft sitt fasta grepp om Roxen i flera månader, men nu har isen äntligen rämnat och seglingssäsongen 2010 närmar sig. Vi hälsar alla seglare välkomna

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Resebrev Fuengirola, Mallorca o till Sardinien

Resebrev Fuengirola, Mallorca o till Sardinien Resebrev Fuengirola, Mallorca o till Sardinien Att det var långt till Mallorca det visste vi, men ändå kändes det som ett litet stenkast när vi äntligen kommit i i Medelhavet. Men resan från Fuengirola

Läs mer

ANTARKTIS. Den vita kontinenten STIPENDIERAPPORT 1 JULI 2010 TEXT, FOTO OCH REDIGERING: HELENA BÄCKHED

ANTARKTIS. Den vita kontinenten STIPENDIERAPPORT 1 JULI 2010 TEXT, FOTO OCH REDIGERING: HELENA BÄCKHED ANTARKTIS Den vita kontinenten STIPENDIERAPPORT 1 JULI 2010 TEXT, FOTO OCH REDIGERING: HELENA BÄCKHED h Isblock stora som mindre länder är på drift. Isen smälter och vattennivåerna stiger. h Världen över

Läs mer

Nära de vilda djuren. Man måste leva

Nära de vilda djuren. Man måste leva Sydgeorgien November 2009 Kamera&Bild Nr2 Antarktis November 2009 Nära de vilda djuren Med hängivenhet kommer man långt. Ida C Nilsson jobbar till vardags som ekonomiansvarig på en bilfirma, men lägger

Läs mer

SKOLVERKSAMHET. - Introduktion - Fotevikens Museum

SKOLVERKSAMHET. - Introduktion - Fotevikens Museum SKOLVERKSAMHET - Introduktion - med Vikingareservatet och Koggmuseet har lång erfarenhet av arbetet med barn och ungdom. Platserna erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. Fotevikens museum Välkommen

Läs mer

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär).

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär). Växthuseffekten Temperaturen i ett solbelyst växthus är högre än i luften utanför. Det beror på att strålningen in i växthuset inte är densamma som Strålningen ut. Solens strålar är kortvågig strålning

Läs mer

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar VI FLYTTAR IN!? RESURSER BEHOV Rutinanpassning Vanmakt Passivitet MIN ARBETSPLATS! hemsituation ohållbar NULÄGE DRÖMMAR HISTORIA MITT BOENDE Individanpassning Egenmakt MITT BOENDE! VÅR LÖSNING LÖSNING

Läs mer

SVALBARD MED SEA ENDURANCE & M/S STOCKHOLM MAJ-SEPTEMBER 2017

SVALBARD MED SEA ENDURANCE & M/S STOCKHOLM MAJ-SEPTEMBER 2017 SVALBARD MED SEA ENDURANCE & M/S STOCKHOLM MAJ-SEPTEMBER 2017 MAGISKA SVALBARD Halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen ligger Svalbard en av världens mest storslagna vildmarker. En expeditionskryssning

Läs mer

i m a g e s o f w i l d l i f e

i m a g e s o f w i l d l i f e i m a g e s o f w i l d l i f e B r u t u s Ö s t l i n g P h o t o g r a p h y Nyhetsbrev nr 9 januari 2007 Möte vid gömslet: kungsörn och fotograf: vem betraktar vem egentligen? Beställ Örnarnas rike

Läs mer

Personporträtt av Kapten Sten Bexell. Född i Tranemo 1931

Personporträtt av Kapten Sten Bexell. Född i Tranemo 1931 Personporträtt av Kapten Sten Bexell. Född i Tranemo 1931 Sten Bexell på kontoret. /Foto från hans bok sjöfartsbok 3./ Skrivet av Sven-Erik Nyberg 2013-07-27. seonyberg@gmail.com 1 Det finns numera få

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Handledning till JASON XIV Expedition Koster

Handledning till JASON XIV Expedition Koster Handledning till JASON XIV Expedition Koster TIPS PÅ FRÅGOR OCH ARBETSUPPGIFTER Skriv eller rita svar med ledning av informationen i texten. De flesta frågorna hittar du svar på i texterna och/eller filmerna.

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013 SKOTEREXPEDITION PÅ APRIL 2013 R FÖLJ MED PÅ DITT LIVS ÄVENTYR PÅ Europas sista riktiga vildmark! Bara några timmar med flyg från Oslo. SKOTEREXPEDITION Äventyr i Isbjörnens rike MITT EMELLAN NORDNORGE

Läs mer

Visa ditt stöd för klimatavtalet genom att släcka lyset i 60 minuter Den 28 Mars 20.30-21.30

Visa ditt stöd för klimatavtalet genom att släcka lyset i 60 minuter Den 28 Mars 20.30-21.30 Visa ditt stöd för klimatavtalet genom att släcka lyset i 60 minuter Den 28 Mars 20.30-21.30 Det här är Earth Hour Earth Hour startades 2007 av WWF i Australien och har sedan dess växt explosionsartat

Läs mer

Svalbard - isbjörnsexpedition 2011

Svalbard - isbjörnsexpedition 2011 Svalbard - isbjörnsexpedition 2011 Christopher Wiken Ännu en säsong har passerat med fantastisk isbjörnsskådning med många fina fototillfällen. Isförhållandena för att färdas på havsisen var bra i år och

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner. Från Världsnaturfonden, WWF

Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner. Från Världsnaturfonden, WWF Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner Från Världsnaturfonden, WWF Om Earth Hour Kära kommun, På kvällen 29 mars 2008 släckte uppskattningsvis 35 miljoner människor i ett 30-tal länder runt om

Läs mer

Kryssning med Hurtigruten sydgående Världens vackraste sjöresa

Kryssning med Hurtigruten sydgående Världens vackraste sjöresa Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning med Hurtigruten sydgående Världens vackraste sjöresa Norges vackra kust Detta är originalet! Ett enastående spektra av färger. En resa där naturen själv spelar

Läs mer

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON 2010-10-09 Dröm av NN, Översvämning En drömtolkning är inte bara en "liten rolig grej" utan ska ge vägledning i ditt Liv och berätta vad du kan göra för att må ännu bättre!

Läs mer

Modern och. dynamisk. Test World

Modern och. dynamisk. Test World Starkt till naturen Störst och vackrast Enare är Finlands största kommun, över 17 000 km 2. Vattenarealen utgör över 2 000 km 2, varav Enaresjön utgör cirka hälften. Mellan de tusen sjöarna och öarna finns

Läs mer

Hur kommer man igång?

Hur kommer man igång? Hur kommer man igång? Alla har någon gång varit nybörjare. Här ger Per Alexanderson, lovsångsledare från Örebro, många enkla och praktiska råd för dig som vill komma igång som lovsångsledare och som mer

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT PORTRÄTT 32 41 Djur med citypuls Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

SKEPPISUTBILDNING 2013

SKEPPISUTBILDNING 2013 SKEPPISUTBILDNING 2013 Hej medlem! Du får det här brevet eftersom du har varit deltagare på våra läger, och nu har blivit tillräckligt gammal för att söka till årets skeppisutbildning. Skeppisutbildning

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Remissvar på förslag till skärgårdspolitiskt program för Värmdö kommun från föreningen Skärgårdsliv på Svartsö

Remissvar på förslag till skärgårdspolitiskt program för Värmdö kommun från föreningen Skärgårdsliv på Svartsö Remissvar på förslag till skärgårdspolitiskt program för Värmdö kommun från föreningen Skärgårdsliv på Svartsö Värmdö kommun har presenterat ett förslag till skärgårdspolitiskt program. Det övergripande

Läs mer

Bakgrundsupplysningar for ppt1

Bakgrundsupplysningar for ppt1 Bakgrundsupplysningar for ppt1 Bild 1 Klimatförändringarna Den vetenskapliga bevisningen är övertygande Syftet med denna presentation är att presentera ämnet klimatförändringar och sedan ge en (kort) översikt

Läs mer

Blackebergs gymnasium

Blackebergs gymnasium Nästa: Kina Praktik i Kina För att ge eleverna på Stockholm stads gymnasieskolor en så bra utbildning som möjligt har en satsning genomförts de senaste två åren: Gymnasieskolorna har kraftigt utökat sitt

Läs mer

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku!

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku! Kryssning i Amazonas 6 Dagars expedition Munduruku! Det är ett oslagbart äventyr att på en flodkryssning upptäcka det mytomspunna och mystiska Amazonas! Amazonas är världens största regnskog, nära sex

Läs mer

Kryssning med Hurtigruten sydgående Världens vackraste sjöresa

Kryssning med Hurtigruten sydgående Världens vackraste sjöresa Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning med Hurtigruten sydgående Världens vackraste sjöresa Norges vackra kust Detta är originalet! Ett enastående spektra av färger. En resa där naturen själv spelar

Läs mer

I mars 1927 köps hon till Stocken av ett partrederi med lika ägarandelar bestående av Joakim Edvardsson (befälhavare) och Bernhard Andersson.

I mars 1927 köps hon till Stocken av ett partrederi med lika ägarandelar bestående av Joakim Edvardsson (befälhavare) och Bernhard Andersson. 1 Tremastskonaren META Bild 1. Tremastskonaren Meta med last i en Östersjöhamn. Skonaren Meta byggdes i ek på varvet Carl Holzerland jr i Barth 1 (på tyska Östersjökusten, väster om Stralsund). Hon sjösattes

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

Vad hände på Vitön? Besatt av en misslyckad Nordpols-expedition. Bea Uusma: EXPEDITIONEN Min kärlekshistoria Norstedts 2013

Vad hände på Vitön? Besatt av en misslyckad Nordpols-expedition. Bea Uusma: EXPEDITIONEN Min kärlekshistoria Norstedts 2013 Vad hände på Vitön? Besatt av en misslyckad Nordpols-expedition Bea Uusma: EXPEDITIONEN Min kärlekshistoria Norstedts 2013 Den senaste och bästa - av ett otal böcker om Andrées misslyckade ballongfärd

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien

Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien Från Sardinien till Malta är det drygt 3 dygn, så därför gjorde vi några stopp på Sicilien, ett kort stopp på en av de många öarna I Marettimo

Läs mer

Nr 1 år 2007 Årgång 25

Nr 1 år 2007 Årgång 25 FLASKPOSTEN Nr 1 år 2007 Årgång 25 Bättre sent än aldrig eller hur? Så nu kommer äntligen en tidning lagom till sommarlovet, när alla får gunga vidare på egen hand ett tag. Här kan ni läsa om vad vi gjort

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 101196tv 5 Förberedelse UR-val svenska som andraspråk Klass vad är det? Handledning av Meta Lindberg Attlerud Programmet Klass vad är det? kan visas som inledning till en diskussion om olikheter

Läs mer

KVALITETSRAPPORT HT 12 VT 13 BULLERBYNS FÖRSKOLA. Rauni Lundgren förskolechef

KVALITETSRAPPORT HT 12 VT 13 BULLERBYNS FÖRSKOLA. Rauni Lundgren förskolechef KVALITETSRAPPORT HT 12 VT 13 BULLERBYNS FÖRSKOLA Rauni Lundgren förskolechef Innehåll BULLERBYNS FÖRSKOLA... 3 1 Grundfakta om... 3 2 Underlag och rutiner för framtagande av kvalitetsrapport... 4 3 Åtgärder

Läs mer

Vad händer med vårt klimat?

Vad händer med vårt klimat? Min gröna bok. Vad händer med vårt klimat? Googlar du på ordet klimat får du drygt 22 miljoner träffar. Sökningen tar bara 0,05 sekunder och det är nästan kusligt hur blixtsnabbt sökmotorn reagerar. Precis

Läs mer

Klimatzoner & växtlighet

Klimatzoner & växtlighet Klimatzoner & växtlighet Klimatzoner och växtlighet Olika växter har olika krav på sin miljö. Till exempel kräver träden i den tropiska regnskogen en varm och fuktig miljö medan barrträden klarar sig bäst

Läs mer

PYC. ett program för att utbilda föräldrar

PYC. ett program för att utbilda föräldrar PYC ett program för att utbilda föräldrar Föräldrar med intellektuella funktionshinder: erfarenheter av att pröva och införa ett föräldrastödsprogram i Sverige Detta är en sammanställning på enkel svenska.

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar Nyhetsklipp Plast i havet stort hot mot växt- och djurliv Bohusläningen 2015-10-16 2 Plast i havet stort hot mot växt och djurliv Bohusläningen

Läs mer

Västerviks Museum & Naturum Västervik SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar

Västerviks Museum & Naturum Västervik SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar Västerviks Museum & Naturum Västervik -Där Kultur och Natur möts SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar Västerviks Museum 0490 211 77 www.vasterviksmuseum.se Västerviks Museum Skolprogram Västerviks Museum har hela

Läs mer

Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser

Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser SÄKER PÅ SKOTER Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser Med skotern på släp kan du reglerna? Håll huvudet kallt trygg körning på isen Viktor Stenman livet efter jättekraschen tahandomdigitrafiken.se

Läs mer

Den svenska klimatdebatten har blivit överpolitiserad och vetenskapen riskerar att hamna i off-side

Den svenska klimatdebatten har blivit överpolitiserad och vetenskapen riskerar att hamna i off-side Den svenska klimatdebatten har blivit överpolitiserad och vetenskapen riskerar att hamna i off-side Lennart O. Bengtsson Professor, University of Reading, UK Medlem av Vetenskapsakademien Klimatpolitik

Läs mer

Efter ca 10 minuter passeras MOLUD (DK FIR gräns) och vi lämnar Sweden Control för Copenhagen Information 129.47.

Efter ca 10 minuter passeras MOLUD (DK FIR gräns) och vi lämnar Sweden Control för Copenhagen Information 129.47. Anholt EKAT Tidig morgon 5 augusti. En sista väderprognos inhämtad via DMI. CAVOK!. Planeringen väldigt enkel, tack vare alla fina länkar som finns på vår hemsida. Färdplan faxad och bekräftad. Endast

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

För en stor del av Sveriges befolkning

För en stor del av Sveriges befolkning Att använda Internet för hälso- och sjukvårdsinformation blir allt vanligare. Ofta vänder sig olika aktörer till den breda allmänheten och deras möjlig heter till information och tjänster över nätet. Men

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

A. E. Nordenskiöld och Nordostpassagen Oskar Rönnberg

A. E. Nordenskiöld och Nordostpassagen Oskar Rönnberg A. E. Nordenskiöld och Nordostpassagen Oskar Rönnberg Nordostpassagen är benämningen för den sjörutt som går nordost om nordpolen längs Rysslands norra kust. Den förkortar avsevärt avståndet sjövägen mellan

Läs mer

Coachning - ett verktyg för skolan?

Coachning - ett verktyg för skolan? Coachning - ett verktyg för skolan? Om coachning och coachande förhållningssätt i skolvärlden Anna-Karin Oskarsson Några ord om den ursprungliga uppsatsen Det här är en förkortad version av magisteruppsatsen

Läs mer

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Innehåll Årets havsfiskeresor till Norge började med en liten grupp på 6 man som åkte upp till Fröya Havsfiske i början på April. Avresa från

Läs mer

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron

Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Vandrande Tidsverkstad. Ett naturligt tillfälle till reflektion och samtal om tiden och tillvaron Trots att jag har det bra, mår jag inget vidare. Det känns som att livet snurrar på och att jag följer

Läs mer

Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli -

Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli - Ett bättre sätt att uppleva Grekland & Aten finns inte! - 2, 9 & 16 Juli - För sjunde året i rad förläggs sommarens äventyrssegling till den Grekland övärlden. Vi reser tillsammans mot blått vatten, ljumma

Läs mer

Vad är syftet? Vad är syftet? Därför föreslår du/ni att: Därför föreslår du/ni att: Namn/grupp: Drakdräparna. Namn/grupp: Konvojen Babord

Vad är syftet? Vad är syftet? Därför föreslår du/ni att: Därför föreslår du/ni att: Namn/grupp: Drakdräparna. Namn/grupp: Konvojen Babord Motion nr 1 Kåren borde ha fler flytvästar Förbättra säkerheten. Om man kommer sent till seglarmötena finns det bara flytvästar i fel storlek. Kåren köpen in fler flytvästar, framför allt med storlek 30-60

Läs mer

Vad händer i Arktis?

Vad händer i Arktis? Vad händer i Arktis? Hur påverkar det mig och mina elever? Lärarfortbildning om miljö- och klimatförändringar Orsa Grönklitt 4 maj 2011 Foto Anders Björklund Lärarfortbildning om miljö- och klimatförändringar

Läs mer

Att åka på en kryssning är ett fantastiskt sätt att uppleva Karibien på. Här finns något för alla, stora som små.

Att åka på en kryssning är ett fantastiskt sätt att uppleva Karibien på. Här finns något för alla, stora som små. Kryssning i Karibien Att åka på en kryssning är ett fantastiskt sätt att uppleva Karibien på. Här finns något för alla, stora som små. Det finns många olika alternativ på reslängd och resrutt. Rådgör med

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Skövde Fågelklubb Program våren 2016

Skövde Fågelklubb Program våren 2016 Skövde Fågelklubb Program våren 2016 Skövde Fågelklubb Adressen är Norra Bergvägen 21, Skövde, detta är också vår klubblokal. Post skickas till Ordförande! Medlemsskap kostar 150 kr, för de under 16 år;

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING 1 UNGA SOM GÖR VÄRLDEN BÄTTRE Scouterna ger över 65 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Förord. Min fördjupning handlar om hur en liten by i norge fick uppleva detta och kände sig tvugna att fly av skräck.

Förord. Min fördjupning handlar om hur en liten by i norge fick uppleva detta och kände sig tvugna att fly av skräck. Förord 1 september 1939 invaderar Tyskland Polen och detta var början till andra världskriget. Det blev ett krig som varade i 6 hemska år. Över 20 miljoner icke- stridande miste sina liv. 6 miljoner människor

Läs mer

Vi tar betalt per timme och erbjuder bara guidning i små grupper. Oftast inte mer än fyra personer.

Vi tar betalt per timme och erbjuder bara guidning i små grupper. Oftast inte mer än fyra personer. Guidning bokategefjall.se erbjuder privat guidning i Årefjällen bortom de vanliga turiststråken. Vi har inga fasta aktiviteter schemalagda utan sätter ihop skräddarsydda arrangemang med kort varsel eftersom

Läs mer

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är åk 7-9 Ansvariga för planen Arbetsgrupp bestående av: Lena Haglund Ola Israelsson

Läs mer

SEGLAR MOT OS. Josefin Olsson är redo för sitt livs utmaning. Volvo Magasin åkte till Marstrand för en träff med Sveriges minst kända OS-hopp.

SEGLAR MOT OS. Josefin Olsson är redo för sitt livs utmaning. Volvo Magasin åkte till Marstrand för en träff med Sveriges minst kända OS-hopp. SEGLAR MOT OS Josefin Olsson är redo för sitt livs utmaning. Volvo Magasin åkte till Marstrand för en träff med Sveriges minst kända OS-hopp. Text: Magnus Carlsson Foto: Anders Deros 18 Vinjett 19 Josefin

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Furuliden

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Furuliden Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Furuliden Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten. Förskolans

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Sandvikstrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Gå på tur! TEXT: XXX FOTO: XXX 28 MAGASIN HEMAVAN TÄRNABY MAGASIN HEMAVAN TÄRNABY 29

Gå på tur! TEXT: XXX FOTO: XXX 28 MAGASIN HEMAVAN TÄRNABY MAGASIN HEMAVAN TÄRNABY 29 Gå på tur! Glid med i den nya toppentrenden; gå på tur med eller utan barn. Här får du möta två nöjda toppturare; Åsa som tog en familjepaus tillsammans med goda väninnan XXXX. TEXT: XXX FOTO: XXX 28 MAGASIN

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos.

Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos. Resebrev nr 8, 3 12 juli 2011. Kort resa från Kos till Rhodos o mötet med Elin o Larsa, som var ombord 1 vecka o var med o segla utmed Rhodos. Äntligen så kom då vårt besök, Elin o Larsa gående på gatan,

Läs mer

Arbetsrätt. Ola Brinnen April 2016

Arbetsrätt. Ola Brinnen April 2016 Arbetsrätt Ola Brinnen April 2016 1 Dagens agenda 1. Olika anställningsformer i LAS 2. Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar 3. Anställningens upphörande p.g.a personliga skäl 4.

Läs mer

#lundakonfirmand2015

#lundakonfirmand2015 #lundakonfirmand2015 yrka, Jesus, framtid, kärlek, relationer, bön, längtan, identitet, livsviktigt, smärta, bibel, hopp, Ande, tro Kyrka, Jesus, framtid elationer, bön, längtan, identitet, livsviktigt,

Läs mer

Vandrandepinnar som förändrar miljön. Ett projektarbete från Lillskogens förskola. I samarbete med ett arbetslag som arbetade med barn i åldrarna

Vandrandepinnar som förändrar miljön. Ett projektarbete från Lillskogens förskola. I samarbete med ett arbetslag som arbetade med barn i åldrarna Vandrandepinnar som förändrar miljön. Ett projektarbete från Lillskogens förskola. I samarbete med ett arbetslag som arbetade med barn i åldrarna 4-5år. Pedagogista: Helena Näslund Pedagogista? Planera,

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer