Skolprogram Youth Change the World med Wake-Up Call

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolprogram 2013. Youth Change the World med Wake-Up Call"

Transkript

1 Skolprogram 2013 Youth Change the World med Wake-Up Call Ett inspirationspass där föreläsaren med hjälp av exempel på framgångsrika projekt och företag som drivs av unga i Sverige och världen visar på hur man med sina egna förutsättningar och mål kan påverka och göra skillnad. Föreläsningen syftar till att stärka och inspirera unga till att tro på sina egna idéer kring hur man kan tackla våra globala utmaningar. För att lyckas med detta krävs både inspiration och entreprenöriella färdigheter. Ungdomarna ska kunna och våga se på sig själva som klimatsmarta samhällsentreprenörer vars idéer och arbete efterfrågas i jakten på mer gröna jobb. Föreläsaren kommer understryka att det är och bör vara lätt, men även kul att rädda världen. Föreläsningen vill förmedla en känsla av hopp och optimism inför framtiden och få ungdomarna att inspireras till positiva åtgärder för samhället och klimatet. Johline Lindholm Johline har arbetat med barn och ungdomar sedan hon själv var 16 och i interaktionen med ungdomar strävar hon alltid efter att skapa större värden.

2 2012 blev Johline utnämnd till årets vikarie av en av de större vikariepoolerna i Stockholm och drog samma år igång sitt eget företag där hon knyter samman skola och hållbar utveckling genom evenemang i och utanför skolan, i form av workshops och engagerande temadagar. Vid sidan av företaget är hon aktiv i PUSH Sverige, plattformen där unga samarbetar för hållbarhet. Numera är Johline också en av Wake-Up Calls fantastiska inspiratörer. Vad har du på dig? med Medveten Konsumtion De allra flesta av oss har ingen aning om i vilket land våra jeans är sydda. Än mindre om var bomullen är odlad eller av vem tyget är färgat. Textilindustrin är världens näst största industri och mycket av det vi har på oss kommer från länder där arbetsförhållanden är svåra och miljökraven mycket lägre än i Sverige. Allt detta kommer Jenny Lagergren från föreningen Medveten Konsumtion att prata om men främst kommer hon tipsa om vad man själv kan göra för att bli en mer medveten klädkonsument. Jenny Lagergren Jenny jobbar för föreningen Medveten Konsumtion. Hon är projektledare för Ekoguiden samt håller i föreningens distansutbildning i konsumtion, miljö och etisk handel. Jennys stora intresse för miljöfrågor har funnits sedan barnsben och för två år sen tog hon sin examen i Miljövetenskap. Privat är Jenny något av ett recycle-freak, hon ärver möbler, gör gardinstänger av grenar, sparar på fina askar, ja listan kan bli lång. Workshop om Fairtrade med Fairtrade Sverige med representanter från Fairtrade Sverige Det kommer att handla om varför Fairtrade behövs och vad Fairtrade innebär för de involverade människorna och deras familjer. Det blir även en förklaring till vad som menas med en hållbar konsumtion som inte enbart handlar om den miljömässiga utvecklingen av begreppet hållbar utveckling. Föreläsaren tipsar även om Fairtrade Sveriges pedagogiska material som alla lärare sedan kan ladda ner eller beställa utan kostnad. Workshopen genomförs med stöd från Konsumentföreningen Stockholm.

3 Medverkande De som turas om att hålla i workshopen är: Nicklas Lind Projektledare för skolprojekt och Fairtrade City, Emilie Persson Utbildningsansvarig och Johannes Hartvigsson - Frivilligsamordnare och Kampanj. Framtiden är redan här! Med Världsnaturfonden, WWF (7, 8, 9 och 11 oktober) Arktis förändras på grund av uppvärmningen på jorden. Hur ska isbjörnar, valrossar och andra djur klara detta? Tom berättar om sina erfarenheter och visar bilder från flera expeditioner till Arktis. Tom Arnbom Tom Arnbom är i grunden val- och sälforskare som idag arbetar på Världsnaturfonden WWF. Han har tillbringat flera år i Antarktis och i somras besökte han Laptevhavet i norra Ryssland. Toms arbetsuppgifter är Arktis och stora rovdjur som vargar och björnar. OBS! Den 10/10 utgår Toms föreläsning och ersätts med föreläsningen nedan. Hur står det egentligen till med klimatet? Med Naturskyddsföreningen I mitten av september presenterade världens femhundra främsta klimatforskare tillsammans en tvåtusen sidor lång rapport om klimatförändringarna. Snacka om tegelsten! Men vad stod det egentligen i rapporten? Hur står det till med klimatet? Och vad kan vi göra åt det? Under den här föreläsningen svarar Anna Bengtsson från Naturskyddsföreningen på frågorna.

4 Anna Bengtsson Anna Bengtsson jobbar på Naturskyddsföreningen, som är Sveriges äldsta och största miljöorganisation. Där är hon energiexpert, vilket innebär att hon nästan varje dag tänker, pratar och skriver om hur man kan stoppa allt energislöseri och bromsa klimatförändringarna. I övrigt gillar hon pizza, söndagar och att springa långt. Push Sverige Plattformen där unga samarbetar för hållbarhet Efter att under ett par år ha arrangerat ungdomskonferenser under namnet Power Shift, bildade ett antal engagerade unga en ny organisation, eller rättare sagt en plattform för samarbete. PUSH Sverige är ett nätverk av människor som tycker att det är dags att ställa om till ett hållbart samhälle. Ett hållbart samhälle i fråga om klimat, ekologi och biologisk mångfald, men också när det gäller ekonomisk och social hållbarhet. Det är Push Sveriges värdegrund som gör det möjligt att samla olika organisationer som engagerar sig inom olika frågor och samtidigt pusha på med en enad röst. Med anledning av Handla Hållbart är Henrik Ericsson inbjuden och han kommer att berätta mer om Push Sverige och ungdomskonferensen Power Shift.

5 Henrik Ericsson Henrik har pluggat miljövetenskap på Stockholms universitet och är aktiv i universitetets miljöförening. Det var där han kom i kontakt med PUSH Sverige och hade möjlighet att delta i Power Shift. Henrik blev extremt imponerad av organisationens passion och driv. Hans stora hjärtefråga är Östersjön och dess många problem. Utställningar och informationsmaterial i ABF-huset i samband med Handla Hållbart Konst av skräp - kan man göra det? ABF Vårby visar upp klädesplagg, dekorationer, smycken och liknande som har skapats av saker som annars skulle ha kastats. Deltagare från ABFs sömnads- och re-designateljé i Vårby gård kommer bemanna utställningen varje dag på dagtid. Fotoutställningen Ny energi Fotoutställningen består av bilder som visades i Kulturhuset 2012 då Sveriges största klimatkonferens för unga, Power Shift, arrangerades för andra gången i Sverige. De bilder som ingår i utställningen är vinnarbidragen från den nationella fototävling som genomfördes utifrån temat "Ny energi". Information om KRAV KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Utställningen består av informations material om KRAV, exempel på förpackningar av KRAVmärkta varor. Det kommer även att finnas informationsmaterial om hur du kan bli en KRAV-ambassadör. Eventuellt blir det också provsmakning av en KRAV-märkt produkt. Information om Söderenergi Fjärrvärmeproducenten Söderenergi deltar med informationsmaterial.