AFRK:s. Klubbtidning F Ö R M E D L E M M A R I A S K I M S F Ä LT R I T T K L U B B S O M M A R E N Framtiden är ljus!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AFRK:s. Klubbtidning F Ö R M E D L E M M A R I A S K I M S F Ä LT R I T T K L U B B S O M M A R E N 2 0 0 8. Framtiden är ljus!"

Transkript

1 AFRK:s Klubbtidning F Ö R M E D L E M M A R I A S K I M S F Ä LT R I T T K L U B B S O M M A R E N Framtiden är ljus!

2 ORDFÖRANDEN HAR ORDET AFRKs kalender juni Anläggningsarbete kl Kabeldragning, fundament mm. 19 juni Clear Round med första start juni Anläggningsarbete kl Kabeldragning, fundament mm. Våren har kommit var mina avslutningsord i förra numret. Våren kom och gick och nu har vi haft sommar sedan en månad tillbaka. De flesta av oss ser fram emot välförtjänt vila och lediga sköna dagar. Många klubbmedlemmar kan nöjda se tillbaka på fina aktiviteter, tävlingar och arbetsdagar under våren. Nu står vi inför vårt stora anläggningsprojekt och startskottet gick idag kl 08.00! Det är glädjande att se att så många har anmält sig för att arbeta med projektet. Ni kan läsa mer om projektet längre fram i tidningen. Nu åker hästarna på grönbete och när vi alla återvänder i augusti har vi mycket roligt att se fram emot, nya fina ridbanor och roliga aktiviteter kan jag lova! Håll utkik på hemsidan, som också kommer att få nytt utseende. Vi ses i augusti, simma lugnt. Annette Olsson, 7 juni augusti Styrelsemöte september (prel.) Ponnyhopptävling på AFRK oktober (prel.) Styrelsekonferens tillsammans med Ungdomssektionen På omslaget: Bild från arbetet med belysning runt ridslingan den 7 juni. Vår fenomenale arbetsledare Janne Andersson tillsammans med Anders Bengtsson och Ingemar Runsten har satt den allra första masten på plats i sitt fundament. Foto: Anna Rehnberg. Askims Fältrittklubb och Askims Ridhus önskar alla en härlig sommar! Vi ses igen till hösten! Du vet väl att du kan läsa alla nummer av klubbtidningen på vår hemsida? Gå in på:

3 Anläggningsarbeten Som ni säkert har sett på hemsidan och affischer på anläggningen har vi startat några förbättringsprojekt i klubben. Vi ska: sätta belysning på slingan runt anläggningen dränera bredda och lägga nytt underlag på slingan samt renovera paddocken Finansiering Den beräknade kostnaden för arbetena är ca 2,4 miljoner kronor. Vi har fått bidrag från kommunen till hälften av kostnaderna och har sökt ytterligare bidrag från Riksidrottsförbundet med kr. Vi kommer att satsa nästan kr av vårt egna kapital och åtar oss eget arbete med 1000 timmar á 150 kr per timme. Resterande del, ca kr ska vi låna från bank med kommunal borgen. Praktiska genomförandet nu är vi igång! Som ingen kunnat undgå att se har vi nu börjat arbetena med att sätta belysningen på plats. Kl lördagen den 7 juni startade grävmaskinen och en timme senare var arbetarna på plats. Det dras kablar och slangar, monteras armaturer och bärs master i 27 gradig värme. Belysningsarbetena kommer att fortsätta den och juni och då ska vi förhoppningsvis vara färdiga med den delen. Samtidigt börjar vi den juni med att montera ner paddockstaketet för att entreprenören ska kunna komma åt och schakta bort jordmassorna. Enligt tidsplanen skall allt arbete vara klart tills höstens aktiviteter startar. Som alla förstår är det viktigt att vi alla hjälps åt för att vi ska ro detta i hamn. Har ni inte anmält er till arbetshelgerna kan ni göra det nu. När paddocken är klar skall paddockstaketet sättas upp igen och då krävs det arbetskraft. Det finns också andra sätt att bidra med. Vi behöver naturligtvis inkomster för att täcka våra kostnader. En viktig inkomstkälla är caféverksamheten. Jag uppmanar er alla som av någon anledning inte kan hjälpa till under arbetsdagarna att på ett enkelt sätt bidra genom att ta ett pass i caféet eller fylla på i caféfrysen med något ätbart. Andra sätt att bidra är att ställa upp som funktionär vid tävlingar och på våra återkommande arbetsdagar. Ni kan säkert komma på många saker som kan vara ett stöd för vår gemensamma verksamhet, det är bara fantasin som sätter gränser. Bilder från Anna Rehnberg och Ann-Sofi Liljedal

4

5 Medlemstidningen Häst och Ryttare Svenska Ridsportförbundets tidning Häst och Ryttare kommer hem i brevlådan till alla i klubben. Har du inte fått tidningen, så kanske du inte har rätt adress i vårt medlemsregister eller precis har blivit medlem. Rätt adress kan anmälas till: Ann Sofie Carlsson, Bergsbogatan 31, Västra Frölunda. Telefon , e-post annsofie.carlsson@tele2.se. Klubben är medlem i Svenska Ridsportförbundet. Ridsportförbundet är uppdelat i distrikt och vårt distrikt heter Göteborg och Bohusläns Ridsportförbund. Vi betalar avgift per medlem både till riksförbundet och till distriktet. Du kan läsa om deras verksamheter (och vad vi får för våra förbundsavgifter) på och www2.ridsport.se/goteborg. Det går också att ta sig till distriktets hemsida från gå in under distriktsförbund. Hej! Vi är två av flera ungdomar som vill ha kvar vår fritidsledare Jessica Soldervik, vi har haft det jättekul med henne och vi vill gärna ha kvar mellanmålet och alla roliga aktiviteter. Det är bra att ha en vuxen i stallet som alltid finns här för oss. :) Maria Cetinic & Viktoria Sandström KM HOPPNING 1 juni 2008 Klubbmästare ponny: Alice Lindström - Boom Bellis och Anna Larsson - Shakespeare på delad första plats. AFRK Klubbmästare stor häst: Linn Simonsson - Lady Boss Klubbmästare lektion: Anette Hernqvist - Kalle Är du verkligen försäkrad när du rider? Har du glömt att betala medlemsavgiften? Ja, då kanske du inte har någon gällande försäkring när du rider. I medlemsavgiften ingår nämligen en olycksfallsförsäkring. Du kan få problem med ersättningen om olyckan är framme och din medlemsavgift inte är betald. Tänk dock på att klubbens olyckfallsförsäkring bara är en grundförsäkring, så se gärna över ditt försäkringsskydd. Det finns särskilda ridsportförsäkringar hos försäkringsbolagen. Dessa försäkringar ger ett bättre skydd, t ex täcker de fler tillfällen (bl a när du deltar i ridning som inte är en klubbaktivitet). Skulle du bli helt eller delvis invalidiserad, kan du också få försäkringsersättning för invaliditeten från båda försäkringarna. KOM IHÅG ingen försäkring kan ersätta förlorad hälsa, lär dig att hantera häst säkert! Pengar kan dock underlätta ditt liv, så se till att vara försäkrad. Medlemsavgiften ska betalas till klubben (och inte till ridhuset, dit du betalar ridavgifter och uppstallningsavgifter). Vi har väldigt många medlemmar som inte betalat medlemsavgiften. Har du inte betalt är du kanske oförsäkrad. Det orsakar dessutom ett stort merarbete för vår (ideellt) arbetande kassör. JUNIOR 200:- SENIOR 300:- FAMILJ 500:- Askims fältrittklubbs plusgiro FÖRSENINGSAVGIFT 50:- EFTER ANDRA PÅMINNELSEN.

6 Bohuscupen 2008 I år har vi haft ett dressyrlag bestående av Elin Augustsson - Herkules, Olivia Emmerö - Foxy Nellie, Anna Larsson - Shakespeare och Ellinor Granlund - Kristall. Hopplaget bestående av Anna Larsson - Shakespeare, Sandra Skoglund - Longstone Hero, Olivia Emmerö - Foxy Nellie och Jenny Winell - Kristall. Lagen har fått stå ut med både värmebölja och ösregn men de har kämpat på bra och ridit jättefint. Dressyrlaget placerade sig 5:a och hopplaget placerade sig 5:a. Tack tjejer! Vi hoppas ni behåller samma starka Askimsanda tills nästa år. Ett stort tack även till alla goa hejaklackstjejer som hejat fram oss i Bohuscupen. I Alleby fick de ett pris för bästa hejaklack! KM DRESSYR AFRK 4 maj 2008 Klubbmästare ponny: Victoria Prybil - Cloetta Klubbmästare stor häst: Maria Keller - Nick Carter och Jenny Christenssen - Classic Lady på delad första plats. Klubbmästare lektion: Anna Rehnberg - Toscanini BETESSLÄPPET 7 juni Bilder från Emelie Gertmo. Vill du också vara med? Vill du skicka in något till nästa nummer av klubbtidningen, eller hjälpa till att göra den? Maila till a_liljedal@hotmail.com Nästa nummer kommer till hösten.

7 Regional hopptävling på AFRK Den 25 maj arrangerades en regional hopptävling för häst på gräsbanan. Här nedan ser ni några av alla fina ekipage som tävlade i det vackra vädret. Tävlingssektionen vill tacka alla funktionärer som gjorde tävlingen mycket lyckad! Vinnare blev: Klass 1 - Hoppning 1.30 bed. A:1a Avd. A: Eamon Hickey från Halmstads FK fick dela första platsen med sig själv, på hästarna Karins Sten och Zinnia. Klass 2 - Hoppning 1.20 bed. A:0 Avd. A: Eamon Hickey, Halmstads FK, vann även klass 2, denna gång på Robyn. Klass 3 - Hoppning 1.10 bed. Två faser A:0/A:0 Avd. A: Diana Sellberg, Billdals RK på Britt van de Zuuthoeve Klass 4 - Hoppning 1.00 bed. Två faser A:0/A:0 Avd. A: Lina Andersson, Kungsbacka RK på Freja. Foto: Emelie Gertmo. Studiebesök på Köpings ridskola Av Jessica Soldervik, Fritidsledare AFRK & Ridinstruktör Askims Ridhus Inför mitt stundande bröllop åkte jag till min uppväxttrakt i Västmanland för att hämta min brudklänning. Jag passade då på att göra ett studiebesök på Köpings ridskola där en av mina barndomskamrater är ridskolechef. Det jag förundrades över var det föräldraengagemang som finns på Köpings ridskola! På KRK, som är en klubb i vår egen klubb AFRKs storlek, finns en särskild föräldraförening med en kärngrupp av föräldrar som engagerar sig ideellt i klubbarbetet. Deras mål är att hålla klubbens café öppet, så att barnen och ungdomarna kan köpa sig något att äta och dricka. De arbetar också för att kunna köpa in material till ridskoleverksamheten. Med sin närvaro ser de till att det finns vuxna som ungdomarna kan vända sig till. Under tävlingar och andra evenemang håller också föräldraföreningen caféet öppet. Visst vore det kul om vi på AFRK hade vår egen föräldraförening! En förening som skapar gemenskap bland föräldrarna till våra ridskoleelever och våra unga privatryttare! En kärntrupp som sprider föräldraengagemang, får föräldrar att känna sig hemma här på anläggningen och får dem att förstå hur viktig deras funktion är för våra goa ungdomar, vår ridskola och vår klubb! Hur kan vi göra detta möjligt?

8 Kost & träning för bra hälsa och samspel med din häst AV JESSICA SOLDERVIK Ät varierat (Kostcirkeln kan du använda som hjälpmedel) Prova nya livsmedel och recept Välj mat från alla livsmedelgrupper och variera valet inom grupperna Välj nyckelhålsmärkta livsmedel Kombinera många olika livsmedel inom en måltid Undvik att utesluta en hel livsmedelsgrupp Ät regelbundet Ät regelbundna måltider, ungefär var tredje timme Ät frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och eventuellt ett kvällsmål Planera in när du ska äta under dagen, sätt timer om tiden lätt rinner iväg Ta med mellanmål till skolan och till stallet Undvik att hoppa över lunchen i skolan. Ta en smörgås och ett glas mjölk om du inte gillar maten. Kolhydrater behövs för att hjärna & muskler ska kunna få energi Ät enligt tallriksmodellen vid lunch och middag och ät grönsaker och bröd till varje måltid. Ta en frukt till efterrätt. Ät mellanmål bestående av kolhydratrika livsmedel (t ex bröd, flingor eller gröt) Ät kolhydrater direkt efter träning (t ex banan och flingor med mjölk) Vätska behövs för att vara pigg Drick 0,5-1 glas vatten/timme förutom vid träning/ tävling Drick mycket före, under och efter träningspass (ca 1-2 dl varje kvart) Vänj dig att dricka under ridpassen (även under annan form av träning eller fysiskt arbete). Drick även om du inte känner dig törstig Fett & protein ger energi och friska celler Ät mjölk, ost, kött och baljväxter Ät fet fisk 3 ggr/veckan, (makrill, sill, strömming, lax) alt. mager fisk 6 ggr/veckan Ät avokado 2ggr/veckan Margarin på smörgåsen Olja (rapsolja) som dressing och vid bakning Nötter och frön regelbundet Vitaminer & mineraler håller kroppen frisk Ät frukt och grönsaker 3-5 ggr om dagen Ju mer färg desto bättre. Rött, grönt och orange är färger som indikerar stora antioxidanter, vilket är bra för vårt immunsystem Frukt och grönsaker innehåller också mycket fibrer vilket gör att vi håller oss mätta längre. Fibrer är också bra för magen. Variera intaget efter smak och årstid Ät så många olika sorter som möjligt Kalcium behövs för ett starkt skelett och starka tänder Ät minst 3 portioner mjölk/yoghurt/fil (2 dl/portion) varje dag 3 skivor ost ger lika mycket kalcium som 2 dl mjölk Ät frukost och mellanmål! Undvik att hoppa över frukosten! Frukost är dagen viktigaste mål. Frukosten startar kroppen på morgonen, gör dig mer pigg och fokuserad samt hindrar dig från att bli vrålhungrig senare under dagen Till frukost äter du lite större mängd än vid mellanmålen Svårt att äta direkt på morgonen? Prova något annat livsmedel, eller ta bara lite yoghurt/fil eller en frukt. Ät sedan ett stadigare mellanmål på förmiddagen. Ät mellanmål på förmiddagen och eftermiddagen Forts >

9 En bra frukost och ett bra mellanmål ska bestå av: FRUKT + SPANNMÅL + MJÖLKPRODUKTER (Flingor & gryn) Exempel: Banan Bröd Fil Äpple Havregrynsgröt Mjölk Apelsin Flingor Yoghurt Nyponsoppa Müsli Fruktyoghurt Blåbärssoppa Drickyoghurt Russin Ost Päron Juice Kombinera så att alla delar finns med i frukosten/mellanmålet! Variera! Planera! Ta med mellanmål till skolan, stallet och annan träning! Gott mellanmålssnacks Påsar med frukt och nötblandningar Rostade sojabönor Riskakor Knäckisar Knäckebröd med goda röror Torkad frukt Ät direkt efter träning för optimal återhämtning Ät ett mellanmål DIREKT efter träning (0-30 min) Exempel: mjölk + frukt, juice + smörgås, gröt + mjölk Ät ett lagat mål mat inom en timme efter avslutad träning, enligt Tallriksmodellen ¼ kött/fisk/bönor Fördela på resten av tallriken lika stor mängd pasta/ ris/potatis och grönsaker/rotfrukter Drick ett glas mjölk eller vatten till maten Ät alltid bröd till maten Ta en frukt till efterrätt På tävlingsdag el vid stalltjänst Tag med matsäck! Frukt (banan, vindruvor) Torkad frukt (russin, katrinplommon, torkade aprikoser, torkade äppelskivor, torkad mango) Smörgåsar Mjölk/yoghurt/drickyoghurt Blåbärssoppa/Nyponsoppa Nötter/sojabönor Riskakor Matlåda: Pastasallad Varm mat i termos: grytor, pasta med olika pastasåser, soppa, makaroner och köttbullar Hemmagjord pizza/piroger är bra att ha hemma i frysen. Goda att äta både varma och kalla Matiga muffins Tunnbrödrulle med sallad, ost och grönsaker Energidryck Gainomax Ät regelbundet, ställ timer! Ät hellre lite och ofta än mycket och sällan Använd kylväska så håller maten sig fräschare längre eller termos om du vill hålla din mat varm. Passa på att själv ta en morot eller en skiva knäcke bröd om du ger det till din häst! Äter du regelbundet under tävlingsdagen håller du dig energisk, fokuserad, glad och pigg! Rör på dig! Max 2 timmar skärmtid per dag Gå eller cykla till och från skolan och stallet Minst 0,5 timmes motion varje dag är bra för hälsan Komplettera din ridning med andra träningsformer för bättre prestation Konditionsträning, styrketräning, balans och koordi nation. Exempel: Spinning, jogging, styrketräning, skivstång, pump, olika boxpass, kampsport, step-up, pilates, yoga, dans Förbättrar din prestation som ryttare, ökar din kroppskännedom, kroppskontroll och stärker kroppen, minskar påfrestningarna på kroppen när du utför tungt stallarbete, ökar säkerheten vid hantering av häst och ökar din skicklighet till häst. Sammanfattning Ryttare är idrottare Ta hand om dig själv lika bra som du tar hand om din häst Mat och sovklocka Ät varierat Ät regelbundet Fördela måltiderna över hela dagen Ät mycket kolhydrater Ät mycket frukt och grönsaker Ät fet fisk och nötter regelbundet Drick vatten regelbundet Ät gott! Rör på dig Ta dig tid för vila och HA KUL! Vill du komma i kontakt med Jessica gör du det lättast på jess.sol@hotmail.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1 Kroppen är som en maskin: Den måste ha bränsle för att fungera. När du är i rörelse, och även vid vila och sömn, går det år energi. Det du äter, som kallas protein, kolhydrater och fett, blir till energi

Läs mer

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur)

Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Mat & dryck! (Vad, var, när & hur) Jag har sammanställt lite information kring mat och dryck som ett stöd för barn och föräldrar i BT-97. På första sidan står det kortfattat och i punktform om vad vi trycker

Läs mer

Kost för prestation. Västergötlands FF. Örjan Jonsson Västergötlands FF

Kost för prestation. Västergötlands FF. Örjan Jonsson Västergötlands FF Kost för prestation Västergötlands FF 1 Fotbollens utmaning äta Svagaste länken i framgångstriangeln är ÄTA Många tränar/tävlar på fastande mage och behöver ta energi från musklerna! 2 Fotbollens fyskrav

Läs mer

AFRK:s. Klubbtidning F Ö R M E D L E M M A R I A S K I M S F Ä LT R I T T K L U B B V Å R E N 2 0 0 7. Är du verkligen försäkrad när du rider?

AFRK:s. Klubbtidning F Ö R M E D L E M M A R I A S K I M S F Ä LT R I T T K L U B B V Å R E N 2 0 0 7. Är du verkligen försäkrad när du rider? AFRK:s Klubbtidning F Ö R M E D L E M M A R I A S K I M S F Ä LT R I T T K L U B B V Å R E N 2 0 0 7 Är du verkligen försäkrad när du rider? sidan 8 ORDFÖRANDEN HAR ORDET Foto: Emelie Gertmo. Dags för

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Här kan du räkna ut ett barns behov av energi när det gäller basalmetabolismen

Här kan du räkna ut ett barns behov av energi när det gäller basalmetabolismen Bild 1 Kost för simmare, ca 8-18 år Järfälla Simklubb Anja Näslund 0709-967099 kroppochknopp@hotmail.com www.hfkk.se www.twitter.com/anjanaslund Bild 2 Kost Hälsa Välmående Prestation Träning Sömn Vila

Läs mer

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt?

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt? Mat och motion Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske ska vi ibland vända på

Läs mer

Älsklingsmat och spring i benen

Älsklingsmat och spring i benen Älsklingsmat och spring i benen Tips och idéer för förskolebarn Idag tänker vi berätta lite om maten och matens betydelse för barnens hälsa och väl befinnande. Alla behöver vi mat för att kroppen ska fungera.

Läs mer

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb Välkommen att stödja Väsby Ridklubb RIDKLUBBEN SOM SÄTTER HÄSTEN OCH ELEVEN I CENTRUM Väsby Ridklubb erbjuder ridutbildning i naturskön miljö vid Mälaren. Vi vänder oss till alla åldrar på olika nivåer.

Läs mer

Maten under graviditeten

Maten under graviditeten Maten under graviditeten Graviditet och mat I Sverige har vi goda möjligheter till bra mat och att äta väl under graviditeten behöver inte vara svårt. Den gravida bör liksom alla äta vanlig, varierad och

Läs mer

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER ebuzzdaily 30 September, 2014 at 21:21 1207 Frukt har alltid klassats som något hälsosamt och nyttigt, och man lägger gärna ihop frukt och grönsaker till fruktogrönt, till ett

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket.

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket. Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått Pernilla Larsson Leg Dietist www.dietoteket.se Ät mat du tycker om! Det finns ingen mat som är så dålig så man aldrig

Läs mer

ÄTA RÄTT. Träff 1, 10-12 år. maten du äter. den energi din kropp gör av med

ÄTA RÄTT. Träff 1, 10-12 år. maten du äter. den energi din kropp gör av med Träff 1, 10-12 år ÄTA RÄTT Att vara fotbollsspelare eller aktiv inom andra idrotter kräver en hel del av din kropp. Du gör av med energi när du springer och dina muskler växer av träningen och blir starka.

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Gör gärna en matsedel samt inhandlingslista tillsammans med din dotter/son som underlättar veckans måltider.

Gör gärna en matsedel samt inhandlingslista tillsammans med din dotter/son som underlättar veckans måltider. Kostinformation till föräldrar Att spela fotboll kräver mycket av våra unga spelare! För att kunna prestera på bästa sätt är det oerhört viktigt med energibalans, d.v.s. att man får i sig lika mycket energi

Läs mer

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. Ridskolestart:

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH TROGNA ELEVER. Ridskolestart: VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. VÅRTERMINEN 2016 Ridskolestart: Måndagsgrupper v.2 11 januari Tisdagsgrupper v.2 12 januari Onsdagsgrupper v.2

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

2014-12-03. Välkomna! Bra mat för idrottande barn och ungdomar. Utmaningar för tränare och föräldrar. Prestationstriangeln. Sömn. Kost för idrottare

2014-12-03. Välkomna! Bra mat för idrottande barn och ungdomar. Utmaningar för tränare och föräldrar. Prestationstriangeln. Sömn. Kost för idrottare Välkomna! Bra mat för idrottande barn och ungdomar Utmaningar för tränare och föräldrar Upprätta/påverka kostpolicy i klubben Uppmuntra till goda kostvanor genom att vara goda förebilder Skapa förutsättningar

Läs mer

Planering av måltiderna

Planering av måltiderna Planering av måltiderna Förskolan bör erbjuda barnen tre måltider samt 1 2 extramåltider till de små barnen. Fördela måltiderna jämnt över dagen. FRUKOST: Planera frukost efter Byggstenarna (se sidan 10).

Läs mer

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 VATNALILJAbladet För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 Redaktionsspalten Vatnaliljabladet kommer ut med fyra nummer per år. Manusstopp är för nr 4-2013 1 december Om du vill ha material infört

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR VI I OSS ENERGI, SOM KROPPEN BEHÖVER FÖR ATT ORKA SPELA

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Middag: (efter kl 17.00) Grekiskbiff med medelhavsallad Tisdag: Frukost: (kl 6.00-8.00) Äggröra med grönsaker

Läs mer

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare Hej alla hästvänner! SOMMAR I VIARP 2015 Nu är det dags att anmäla sig till sommarens olika kurser och läger. I år har vi något för alla så fortsätt läsa och skynda er att anmäla på bifogad blankett till

Läs mer

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid!

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid! Att äta och röra sig är ett grundläggande behov hos människan. Det behövs för att vi ska förebygga sjukdom och hålla oss friska. Mat och rörelse är också en källa till glädje, njutning och social samvaro

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

Välj din stil. Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt!

Välj din stil. Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt! Välj din stil Ät dagligen sex portioner frukt, bär och grönsaker på ditt eget sätt! Ett halvt kilo om dagen Ditt val Vegetabilier d.v.s. frukt, bär och grönsaker har en positiv helhetsverkan. De upprätthåller

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

Elevportfölj 3 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 3 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön

Mmm! Mmm! Måltiden som helhet. Måltiden som helhet. Maten Mötet Miljön mecs.se Mmm! Maten Mötet Miljön Maten inom vård och omsorg ska vara god, näringsrik och inbjudande. Den här broschyren syftar till att ge inspiration och kunskap om måltiden i sin helhet. Tillsammans kan

Läs mer

StjärnfalletOktober 14

StjärnfalletOktober 14 StjärnfalletOktober 14 Medlemsblad för Blå Stjärnan i Älvsborg Djurskötardag Kaninhoppningstävling Informationsdag om husdjur Agilityträningen startar Matresa Westernträning Medlemsträffar i hästsektionen

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Johanna Stjärnqvist: Tävlingsdag på Ribersborg 16/5-2015 Jag tänkte berätta om en tävlingsdag på Ribban. Först vaknar jag av att min väckarklocka

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Det här händer i kroppen då du tränar Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör

Läs mer

HÄLSA PRESTATION 2014-12-08. Idrottsnutrition Vad behöver en idrottare äta? Vem jag är! Den Gyllene Triangeln Nyckeln till framgång

HÄLSA PRESTATION 2014-12-08. Idrottsnutrition Vad behöver en idrottare äta? Vem jag är! Den Gyllene Triangeln Nyckeln till framgång Vem jag är! Riksidrottsförbundet: Elitidrottsavd. Idrottsnutrition Idrottsnutrition Vad behöver en idrottare äta? Emma Lindblom health@emmalindblom.com Bachleor & Master: Exercise Science, Post bacc: Nutrition

Läs mer

Livsstilsboken. En liten bok om det viktigaste som finns. du.

Livsstilsboken. En liten bok om det viktigaste som finns. du. Livsstilsboken En liten bok om det viktigaste som finns. du. Det här är jag. namn: klass: ålder: familj: mina intressen: mina favoriträtter: dagens datum: 2 JAG ÄR EN PERSON SOM...(sätt ett kryss för ja

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

Elevportfölj 12 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 12 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson.

Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson. Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson. Det är en bok om näringslära kan man säga, men mer specifikt hur vi ska äta för att gynna tarmens goda bakterier som i sin

Läs mer

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 5. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 5. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 5. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 5. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp dinkelgryn Hej! Dinkelsallad med rostade grönsaker får inleda denna vintervecka. En sallad fullspäckad av nyttigheter från både dinkel, aprikoser och

Läs mer

10 misstag kvinnor gör

10 misstag kvinnor gör 10 misstag kvinnor gör Misstag vad gäller kost och träning Vill du ha större framgång i din träning? Sluta då göra dessa 10 misstag. Även om dessa missuppfattningar även finns bland män, verkar de vanligare

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2 N U M M E R 3 2 0 1 2 K U N G S Ö R S S K 2012-09- 27 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 7 / 1 0 S I S T A T R Ä N I N G E N I L O C K M O R A 1 3 / 1 0 T R Ä N I N G I N O R B E R G ( L Ö R D A G )

Läs mer

Elevportfölj 8. ÅRSKURS 6 Matens kemi. Elevens svar: och kan då inte utföra deras jobb bättre och tjäna mer lön för att kunna köpa mat.

Elevportfölj 8. ÅRSKURS 6 Matens kemi. Elevens svar: och kan då inte utföra deras jobb bättre och tjäna mer lön för att kunna köpa mat. Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013

Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013 Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013 A. Gemensamma bestämmelser B. Grenspecifika hoppserier C. Grenspecifika dressyrserier A. 1. Deltagare Alla klubbar inom Smålands Ridsportförbund

Läs mer

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna Medlemsenkät 2015 Medlemsenkät 2015 Bakgrund lyssna på medlemmarna Vi vill locka ännu fler medlemmar till vår klubb. För att lyckas med detta arbete behöver vi din hjälp! Vi hoppas att du vill fylla i

Läs mer

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i gymnasiet Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska.

Läs mer

Elevuppgifter. Förlänga matens hållbarhet. Matens kemi

Elevuppgifter. Förlänga matens hållbarhet. Matens kemi 1a Förlänga matens hållbarhet Besvara skriftligt eller muntligt följande frågeställning: Du ska tillbringa två veckor i en stuga som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Du

Läs mer

Välkomna till Enskede Ridskola & Enskede Ridsällskap

Välkomna till Enskede Ridskola & Enskede Ridsällskap Välkomna till Enskede Ridskola & Enskede Ridsällskap Vem gör vad? Enskede Ridskola Hästar Ridinstruktörer Stallpersonal Anläggning & utrustning Allt som krävs för att erbjuda och genomföra ridlektioner

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Vad är hälsa? Hälsa är hur man mår, hur man mår fysiskt, psykiskt och socialt.

Vad är hälsa? Hälsa är hur man mår, hur man mår fysiskt, psykiskt och socialt. Vad är hälsa? Definition av WHO En god hälsa är ett tillstånd av (fullständigt) fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaro av sjukdom eller handikapp Hälsa är hur man mår, hur man

Läs mer

Anvisningar för ifyllande av matdagbok

Anvisningar för ifyllande av matdagbok Anvisningar för ifyllande av matdagbok Matdagboken är ett hjälpmedel för att bedöma ditt energi- och näringsintag, och den kan användas på olika sätt. Dels kan matdagboken ge en grov uppskattning av hur

Läs mer

Punkt Fråga Diskussion Beslut/Ansvarig 1 Föregående protokoll. [Skriv här]

Punkt Fråga Diskussion Beslut/Ansvarig 1 Föregående protokoll. [Skriv här] Protokoll Typ: Föräldraråd Helge Datum: 2015 03 12 Tid: 7:30 9:00 Plats: Helges personalrum Närvarande: Per Jonsson (Spindeln), Sarah Jomunds (Spindeln), Mattias Forsgren (Snigeln), Jenny Svensson (Fjärilen),

Läs mer

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

SOMMARAKTIVITETER UPPSALA PONNYKLUBB 2009

SOMMARAKTIVITETER UPPSALA PONNYKLUBB 2009 SOMMARAKTIVITETER UPPSALA PONNYKLUBB 2009 UPPSALA PONNYKLUBB Lunda Jälla 755 94 Uppsala Kontor 018-31 71 03 Mejl upk@telia.com Hemsida www.uppsalaponnyklubb.se SOMMARAKTIVITETER UPPSALA PONNYKLUBB 2009

Läs mer

Fyller kosttillskott någon funktion?

Fyller kosttillskott någon funktion? Fyller kosttillskott någon funktion? Eller räcker det med ett genomtänkt kostintag? Du blir vad du äter Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Adjunkt institutionen

Läs mer

RODRET. Mälaren på senhösten, en färgsprakande upplevelse sidan 4-5. Årsmöte för KMS i Bil och Teknikhistoriska

RODRET. Mälaren på senhösten, en färgsprakande upplevelse sidan 4-5. Årsmöte för KMS i Bil och Teknikhistoriska Spännande möte mellan KMS, segelklubben och kommunen sidan 11 Ett antal till synes kvarlämnade båtar på slipområdet efterlyser sina ägare sidan 3 Kameraövervakning nästa steg för ökad säkerhet på slipområdet.

Läs mer

FÖR UNGDOMAR. Kompetenscenter för hälsa

FÖR UNGDOMAR. Kompetenscenter för hälsa FÖR UNGDOMAR Kompetenscenter för hälsa Tonåren är en tid i livet då mycket händer och vi formar vår personlighet Det är viktigt och bra för självkänslan att q Vara accepterad för den du är q Vara nöjd

Läs mer

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer Dietist sedan 2006 Driver Dietistkonsult Norr sedan 2008 2 bloggar http://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/ www.dietistkonsult.nu Föreläsningar, kostrådgivning

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

Medlemsblad Nr 1 2009

Medlemsblad Nr 1 2009 Medlemsblad Nr 1 2009 2009-03-30 Vår nya ordförande... Särskilt intressanta artiklar: Foderanläggning registrera dig hos Jordbruksverket. Aktiviteter och gemenskap, utveckla dig och din häst. B-vitamin

Läs mer

JULMARKNAD i Jakriborg

JULMARKNAD i Jakriborg JULMARKNAD i Jakriborg Äntligen är planeringen igång inför den traditionella och populära julmarknaden i Jakriborg den medeltida Hansastaden, som ligger i Hjärup utanför Lund. Marknaden har under sina

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

STEG 1. Börja Köra KARTINGSKOLAN. Svenska Bilsportförbundets utbildningsmaterial för Karting.

STEG 1. Börja Köra KARTINGSKOLAN. Svenska Bilsportförbundets utbildningsmaterial för Karting. STEG 1 Detta är Förarutbildningen Steg 1 som beskrivs i regelboken Karting KA 7.1. Börja Köra KARTINGSKOLAN Svenska Bilsportförbundets utbildningsmaterial för Karting. Svenska Bilsportförbundet Bilsportens

Läs mer

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1. 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008

Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1. 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Sommaren 2007 Certifierad rådgivare för Viktminskning på nivå 1 26 kg på: Drygt 3 mån / 15 veckor / 100 dagar 20 okt 2007 28 jan 2008 Snabbt Mitt i mellan Långsamt Ca 0,5 3,5 kg / vecka Livslångt projekt.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp risnudlar Hej! Välkomna till en ny vintervecka med flera goda smaker

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer

Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012

Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012 Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012 A. Gemensamma bestämmelser B. Grenspecifika hoppserier C. Grenspecifika dressyrserier A. 1. Deltagare Alla klubbar inom Smålands Ridsportförbund

Läs mer

Klubbtidning. Är du verkligen försäkrad när du rider? AFRK:s. Trevlig sommar!

Klubbtidning. Är du verkligen försäkrad när du rider? AFRK:s. Trevlig sommar! AFRK:s Klubbtidning F Ö R M E D L E M M A R I A S K I M S F Ä LT R I T T K L U B B S O M M A R E N 2 0 0 7 Är du verkligen försäkrad när du rider? sidan 3 Trevlig sommar! ORDFÖRANDEN HAR ORDET Återigen

Läs mer

Återhämtningsmål direkt efter träning

Återhämtningsmål direkt efter träning Återhämtningsmål direkt efter träning Återhämtning för musklerna är viktigt efter ett hårt träningspass. All träning är nämligen nedbrytande till dess att du stoppar i dig någonting, först då börjar uppbyggnaden

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

Gympalätts egen tidning Hösten 2009

Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Ordförande Helena har ordet Så har ännu en gympatermin passerat och jag som ordförande kan med stolthet se på vår verksamhet. Den rörelseglädje man ser hos våra små

Läs mer

Sommarträning office 2015

Sommarträning office 2015 Sommarträning office 2015 Träningsprogrammet skall följas och kommer att kontrolleras med tester när vi startar igen (BIP samt Coopertest). Ju mer du tränar desto lättare blir det under säsong. Syftet

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

Hälsosamma matvanor. Det här materialet innehåller lättillgänglig fakta, bilder och hemuppgifter angående hälsosamma matvanor.

Hälsosamma matvanor. Det här materialet innehåller lättillgänglig fakta, bilder och hemuppgifter angående hälsosamma matvanor. Landstinget i Uppsala län i samarbete med HFS Hälsosamma matvanor Det här materialet innehåller lättillgänglig fakta, bilder och hemuppgifter angående hälsosamma matvanor. 1. Introduktion 2. Meny 3. Tema

Läs mer

Kost och träning F-00

Kost och träning F-00 Kost och träning F-00 Kolhydrater Våra främsta kolhydratkällor är: bröd potatis ris pasta Kolhydrater = bränsle Kolhydrater har många viktiga funktioner i kroppen och är framför allt bränsle för hjärnan

Läs mer

Årsmöte 28 februari 2009

Årsmöte 28 februari 2009 KARLSTADS RIDKLUBB Årsmöte 28 februari 2009 Dagordning 1. Mötets öppnande. 2. Val av ordförande för mötet. 3. Anmälan av styrelsens val av sekreterare vid årsmötet. 4. Upprättande av röstlängd. 5. Val

Läs mer

Testa dina levnadsvanor!

Testa dina levnadsvanor! Kontakt till din vårdgivare HFS Nätverket Hälsofrämjande sjukvård HFS Nätverket Hälsofrämjande sjukvård www.natverket-hfs.se Testa dina levnadsvanor! Tobak, alkohol, fysisk aktivitet och mat Hur ofta äter

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN

KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN Bun 103/2009 KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN Sölvesborg som hälsokommun arbetar för att alla ska ha god hälsa och kunna vistas i en stimulerande miljö.

Läs mer