Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar"

Transkript

1 1 (5) Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar Utfärdad i Helsingfors den 21 maj 2015 Kommunikationsverket har med stöd av 42 2 mom. i informationssamhällsbalken av den 7 november 2014 (917/2014) meddelat följande föreskrift: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Föreskriftens syfte Syftet med denna föreskrift är att främja störningsfri radiokommunikation och effektiv användning av radiofrekvenser genom att definiera villkoren för förutsättningar för ibruktagande och granskning av i denna föreskrift avsedda radiosändare som medför stora risker för störningar. 2 Tillämpningsområde I denna föreskrift bestäms om radiosändare som avses i 42 2 mom. i informationssamhällsbalken, som medför stor risk för störningar, samt om granskning av dem och förutsättningar för att ta dem i bruk. Föreskriften tillämpas inte på sådan radiosändare med stor risk för störningar för vilken radiotillstånd för innehav och användning har beviljats före den 1 april 2013 och i vars tillståndsvillkor inte har bestämts att Kommunikationsverket på basis av granskning ska godkänna att radiosändaren tas i bruk. Bestämmelser om ändringsgranskning tillämpas dock på en radiosändare som avses i detta moment, ifall det är frågan om en televisionssändare som avses i 3 1 mom. 2 punkten nedan. 3 Radiosändare med stora risker för störningar Följande radiostationers radiosändare, för vilkas innehav och användning ett radiotillstånd behövs, är radiosändare som medför stora risker för störningar som avses i denna föreskrift: 1) ljudradiosändare som enligt informationssamhällsbalken ska användas för analog radioverksamhet, 2) televisions- och radiosändare som enligt informationssamhällsbalken ska användas för digital televisions- eller radioverksamhet, och 3) fasta radarstationer.

2 2 (5) Radiosändare som medför stora risker för störningar är utöver dem som nämns i 1 mom. radiosändare, för vilkas innehav och användning Kommunikationsverket har beviljat ett radiotillstånd för forsknings- och utvecklingsverksamhet, fastän det inte har säkerställts att radiosändaren uppfyller de krav som nämns i 254 eller 264 i informationssamhällsbalken. 2 kap. Granskningsförfarande 4 Granskning för ibruktagande Om det i en radiosändares tillståndsvillkor bestäms att Kommunikationsverket ska godkänna ibruktagandet av sändaren på basis av granskning, ska radiosändare som avses ovan i 3, för att undvika störningar i radiokommunikationen, granskas innan den tas i bruk. Vid granskningen ska det fastställas att radiosändaren uppfyller villkoren i radiotillståndet och de allmänna förutsättningarna för ibruktagandet enligt 6 i denna föreskrift samt de särskilda förutsättningar för ibruktagandet som föreskrivs i 7 eller 8. I stället för sådan granskning på användningsplatsen som avses i 1 mom. kan en televisionssändare och en fast radar granskas utgående från mätresultat och övriga tekniska parametrar som tillståndshavaren skriftligen tillställer Kommunikationsverket. För granskning av televisionssändare ska följande uppgifter och utredningar ges: 1) sändningsfrekvens, 2) sändningsantennens höjd över markytan, 3) sändningsantennens horisontala strålningsdiagram och polarisation, 4) en uträkning av sändarens strålningseffekt, och 5) mätresultat, som baserar sig på förfaranden som bestäms i 7. För en fast radarstation ska för granskning tillställas information om sändningar utanför radiosändarens kanal samt om icke önskad utstrålning, mätt och presenterad enligt Europeiska radiokommitténs för regleringsmyndigheter (ERC), som underlyder Europeiska post- och telesammanslutningen (CEPT), rekommendation 1 CEPT/ERC/REC Ändringsgranskning En ljudradiosändare eller en televisionssändare, som ska granskas för ibruktagande i enlighet med 4 ovan, får inte tas i bruk på nytt förrän Kommunikationsverket på basis av granskningen har godkänt ibruktagandet, ifall: 1) en defekt sändare ersätts med en annan sändare än granskad reservsändare. Den defekta sändaren får dock, för högst sex månader, ersättas med en annan sändare som motsvarar tillståndsvillkoren, utan att sam- 1 Rekommendation "Unwanted Emissions in the Spurious Domain"

3 3 (5) mansättningen av sändare behöver granskas, om Kommunikationsverket skriftligen har meddelats om ändringen, 2) sammansättningen av ett sändarsystem, inklusive antenner, vad beträffar sändarutrustningen eller den radiofrekventa kopplingen mellan apparaterna har ändrats. En antenn får dock bytas ut mot en annan antenn av samma typ, ett filter får bytas ut eller läggas till i en sammansättning av ett sändarsystem utan att sändarsystemet behöver granskas, om Kommunikationsverket skriftligen har meddelats om ändringen, 3) sändarantennens höjd har ändrats, 4) sändarantennens strålningsriktning, strålningsdiagram eller polarisation har ändrats, eller 5) sändarens strålningseffekt har ändrats för annat ändamål än för att sänka effekten kortvarigt för service. En radar, som ska granskas för ibruktagande i enlighet med 4 ovan, får inte tas i bruk på nytt förrän Kommunikationsverket på basis av granskningen har godkänt ibruktagandet, ifall sammansättningen av systemet eller positionen har ändrats. Vid ändringsgranskningen tillämpas för övrigt det som bestäms om granskning för ibruktagande i 4. 3 kap. Förutsättningar för ibruktagande 6 Allmänna förutsättningar för ibruktagande En radiosändare ska vara installerad samt, vad sändningseffekten och övriga radiotekniska egenskaper beträffar, inställd så att användningen av sändaren inte på basis av stationens användningsplats och radiosändarens tekniska användningsområde förorsakar störningar i övrig radiokommunikation, och att utrustningen som används överensstämmer med informationssamhällsbalken samt de bestämmelser och föreskrifter som utfärdats med stöd av den. 7 Särskilda förutsättningar för ibruktagande av en analog ljudradiosändare Deviationen hos en analog ljudradiosändares signal får med undantag av kortvariga avvikelser vara högst ±75 khz. Mellan +76 och +100 khz får det finnas högst 10 % av samplen varav det får finnas mellan +90 och +100 khz högst 0.5 % av samplen. Deviationen får inte ens tillfälligt överstiga ±100 khz. På radiostationen ska finnas en mätare som visar den effekt som tillförs antennen och den effekt som reflekteras från antennen samt signalens deviation. Mätfelet får inte överstiga ±15 % av mätinstrumentets fulla skala. Om det finns flera ljudradiosändare på radiostationen ska effekten av den intermodulationsdistorsion som uppstår i dessa sändare dämpas minst 70 db jämfört med effekten hos den kraftigaste sändaren.

4 4 (5) Då sändarens effekt är mindre än eller lika med 8 kw får effekten av de intermodulationsdistorsionsprodukter som uppstår inom frekvensområdet MHz inte överstiga 25 µw. Då sändarens effekt är större än 8 kw ska effekten av intermodulationsdistorsionsprodukterna dämpas så, att de är minst 85 db lägre än sändarens uteffekt. 8 Särskilda förutsättingar för ibruktagande av en digital televisions- eller radiosändare En digital televisionssändare ska uppfylla kraven på icke önskad utstrålning (spurious emission) enligt Europeiska institutet för telestandarder (ETSI) standard EN (v1.1.1) 2 punkt eller punkt i den nya versionen (v1.2.1) som ersätter samma standard. 3 En digital ljudradiosändare ska uppfylla kraven på icke önskad utstrålning (spurious emission) enligt Europeiska institutet för telestandarder (ETSI) standard EN (v1.1.1) 4 punkt Ifall sändaren kopplas till en antenn, som även har andra sändare anslutna, ska uppfyllelsen av kraven på icke önskad utstrålning mätas vid sändarens testport eller på annat av Kommunikationsverket godkänt sätt. Sändarens spektrummask ska uppfylla kraven i punkt i standard EN (v1.1.1) (utanför radiosändarens frekvensband) eller motsvarande striktare definition i punkt i den nya versionen (v1.2.1) som ersätter samma standard, ifall tillståndsvillkoren förutsätter ett särskilt skydd mot störningar som radiosändarens signal förorsakar närliggande frekvensband. 4 kap. Ikraftträdandebestämmelser 9 Ikraftträdande Denna föreskrift träder i kraft den 21 maj 2015 och gäller tills vidare. Genom föreskriften upphävs Kommunikationsverkets föreskrift med samma namn (Kommunikationsverket 2 B/2014 M) av den 17 december Elektromagnetisk kompatibilitet och radiospektrumfrågor (ERM) Sändarutrustning för marksänd digital television (DVB-T) Harmoniserad EN-standard enligt artikel 3.2 i R&TTE-direktivet 3 Electromagnetic compatibility and Radio spectrum Matters (ERM); Transmitting equipment for the digital television broadcast service, Terrestrial (DVB-T); Del 2: Harmoniserad EN omfattande väsentliga krav enligt artikel 3.2 i R&TTE-direktivet för radioantenner för multipunkttillämpningar. 4 Elektromagnetisk kompatibilitet och radiospektrumfrågor (ERM) Sändarutrustning för marksänd digital ljudrundradio (T-DAB) Del 2: Harmoniserad EN omfattande väsentliga krav enligt artikel 3.2 i R&TTE-direktivet för radioantenner för multipunkt-tillämpningar.

5 5 (5) 10 Erhållande av upplysningar och publicering Föreskriften har publicerats i Kommunikationsverkets föreskriftssamling och kan erhållas vid Kommunikationsverkets kundtjänst: Besöksadress Postadress Östersjögatan 3 A, Helsingfors PB 313, Helsingfors Telefon Fax Webbplats FO-nummer Helsingfors den 21 maj 2015 Asta Sihvonen-Punkka generaldirektör Jarno Ilme direktör

Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M

Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M 1 (9) 17.4.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar MPS 2 C/2015 M MPS 2 C/2015 M 2 (9) INNEHÅLL AVDELNING

Läs mer

ÄNDRING AV KOMMUNIKAITONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNING AV RADIOSÄNDARE SOM MEDFÖR STORA RISKER FÖR STÖRNINGAR

ÄNDRING AV KOMMUNIKAITONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNING AV RADIOSÄNDARE SOM MEDFÖR STORA RISKER FÖR STÖRNINGAR 1 (5) ÄNDRING AV KOMMUNIKAITONSVERKETS FÖRESKRIFT OM GRANSKNING AV RADIOSÄNDARE SOM MEDFÖR STORA RISKER FÖR STÖRNINGAR Kommunikationsverket bereder en ändring av Kommunikationsverkets föreskrift (2/2001

Läs mer

Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen

Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen 1 (8) Föreskrift om säkerställandet av radioanläggningars överensstämmelse med väsentliga krav och om märkningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av

Läs mer

Föreskrift om spärrkategorier inom teletrafiken

Föreskrift om spärrkategorier inom teletrafiken Kommunikationsverket 35 Q/2014 M 1 (5) Föreskrift om spärrkategorier inom teletrafiken Utfärdad i Helsingfors den 8 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 135 i informationssamhällsbalken av

Läs mer

Föreskrift OM ROUTNING OCH SÄKERSTÄLLANDE AV NÖDTRAFIK. Meddelad i Helsingfors den 5 maj 2011

Föreskrift OM ROUTNING OCH SÄKERSTÄLLANDE AV NÖDTRAFIK. Meddelad i Helsingfors den 5 maj 2011 1 (5) Föreskrift OM ROUTNING OCH SÄKERSTÄLLANDE AV NÖDTRAFIK Meddelad i Helsingfors den 5 maj 2011 Kommunikationsverket har med stöd av 55 och 129 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003)

Läs mer

Amatörradioföreskrift

Amatörradioföreskrift 1 (6) Amatörradioföreskrift Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 97 3 mom. och 304 1 mom. 5 punkten i informationssamhällsbalken av den 7 november 2014 (917/2014)

Läs mer

Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet

Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet Beslut 1 (8) Dnr: 1.7.2015 158/929/2015 [Teleföretag] Kommunikationsverkets begäran om utlåtande 4.6.2015 dnr 158/929/2015 Skyldighet att offentliggöra uppgifter om kundservicens kvalitet 1 Sammanfattning

Läs mer

CISPR-emission Fordon Blandat Produktstandarder, EMC Radioutrustning och System, EMC Radioutrustning och System, Tekniska egenskaper

CISPR-emission Fordon Blandat Produktstandarder, EMC Radioutrustning och System, EMC Radioutrustning och System, Tekniska egenskaper Ackreditering för EMC Ackrediteringar Generell standard FCC/ ANSI IEC-61000 CISPR-emission Fordon Blandat Produktstandarder, EMC Radioutrustning och System, EMC Radioutrustning och System, Tekniska egenskaper

Läs mer

Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt

Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt PTS utfärdar föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare 1.

Läs mer

Återkallelse av såld utrustning samt ersättning för kostnader för provning av radioutrustning m.m.

Återkallelse av såld utrustning samt ersättning för kostnader för provning av radioutrustning m.m. BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-03-06 Dnr: 14-7275 16 Spektrumavdelningen, S4 Birger Hägg 08-678 5641 birger.hagg@pts.se HIPS AB Box 4335 102 67 Stockholm Saken Återkallelse av såld utrustning

Läs mer

Kommunikationsverkets rekommendationer

Kommunikationsverkets rekommendationer 15.11.2006 LÅSANORDNING FÖR TELEUTRYMMEN I EN FASTIGHET Kommunikationsverkets rekommendationer Kommunikationsverket 306/2006 S REKOMMENDATION Kommunikationsverket 306/2006 S 1 (8) FÖRORD Denna rekommendation

Läs mer

Kanalprocessor T-05 / DIGITAL 5870

Kanalprocessor T-05 / DIGITAL 5870 SE-1 040928 50010 Kanalprocessor FAKTA T-05 KANALPROCESSOR (DIGITAL) Bredbandig utgång 470 860 MHz AGC (automatisk förstärkningsreglering) Grannkanalduglig Programmerbar via extern programmerare eller

Läs mer

Kommunikationsverket 10A/2007 M. Föreskrift

Kommunikationsverket 10A/2007 M. Föreskrift 1 (6) Föreskrift OM SÄKERSTÄLLANDE AV ÖVERENSSTÄMMELSE MED UPPSTÄLLDA KRAV FÖR RADIOANLÄGGNINGAR SOM ANVÄNDS I RADIOKOMMUNIKATION FÖR LUFTFART Meddelad i Helsingfors den 18 april 2007 Kommunikationsverket

Läs mer

RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET

RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET Radioanläggningar som inte behöver tillstånd 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 2. DE VIKTIGASTE FÖRFATTNINGARNA OM

Läs mer

Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM

Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM 1 (5) Föreskrift OM TEKNISKA EGENSKAPER HOS ABONNENTFÖRBINDELSER MED LEDARE AV METALL OCH NÄTVERKSUTRUSTNING SOM KOPPLATS TILL DEM Meddelad i Helsingfors den 15 februari 2010 Kommunikationsverket har med

Läs mer

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation SVENSKA SAMMANFATTNING Bilaga 1 KOMMUNFÖRBUNDET 1999-02-17 Sektionen för Energi, Skydd och Säkerhet Finanssektionen Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation Allmänt om radiokommunikation

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nya regler för trådlösa mikrofoner

FÖRBUNDSINFO. Nya regler för trådlösa mikrofoner Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 17 september 2010 Nya regler för trådlösa mikrofoner Kommunikationsmyndigheten PTS (Post- och Telestyrelsen), den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation

Läs mer

Tillägg till montage- och driftsinstruktionen

Tillägg till montage- och driftsinstruktionen Drivsystemsteknik \ Drivsystemsautomation \ Systemintegration \ Service *2122341_214* Tillägg till montage- och driftsinstruktionen SEW-EURODRIVE GmbH & Co. KG P.O. Box 323 76642 Bruchsal/Germany Phone

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om auktion av vissa radiofrekvenser och om ändring av 4 och 12 i kommunikationsmarknadslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m.

Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. Promemoria Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. Promemorians huvudsakliga innehåll I denna promemoria föreslås en modernisering och effektivisering av reglerna för tillstånd att

Läs mer

Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet MHz

Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet MHz Kommunikationsverket 64 B/2018 M 1 (8) Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet 3410 3800 MHz Utfärdad i Helsingfors den xxxxxxx 2018 Kommunikationsverket har med stöd av 12 i lagen

Läs mer

Föreskrift om inomhusnäten i en fastighet och teleentreprenader

Föreskrift om inomhusnäten i en fastighet och teleentreprenader 1 (17) Föreskrift om inomhusnäten i en fastighet och teleentreprenader Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 244, 249 och 277 i informationssamhällsbalken av

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Lars Trägård, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS

Läs mer

Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt

Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt Information om harmoniserade standarder som rör de radiosändare som är undantagna från tillståndsplikt PTS utfärdar föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare 1.

Läs mer

Kanalprocessor Ref: 5179

Kanalprocessor Ref: 5179 Kanalprocessor Ref: 5179 Svensk...2 15 DigiSmart 5179 måste programmeras med PCT-4.0 VHF/UHF Innehåll Kanalprocessor...2 T-05 serien...3 Montering...3 Anslutningar...4 Handprogrammerare...5 Programmering...

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 3.8.2005 KOM(2005) 361 slutlig 2005/0147 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om upphävande av rådets direktiv 90/544/EEG om frekvensband

Läs mer

Kommunikationsministeriets förordning

Kommunikationsministeriets förordning 2928 Kommunikationsministeriets förordning om avgifter som tas ut för Kommunikationsverkets prestationer gällande radioförvaltningen Given i Helsingfors den 12 december 2008 I enlighet med kommunikationsministeriets

Läs mer

Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN. Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011

Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN. Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011 1 (6) Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011 Kommunikationsverket har med stöd av 79 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003) meddelat

Läs mer

Föreskrift om interoperabilitet av kommunikationsnät och kommunikationstjänster

Föreskrift om interoperabilitet av kommunikationsnät och kommunikationstjänster 1 (5) Föreskrift om interoperabilitet av kommunikationsnät och kommunikationstjänster Utfärdad i Helsingfors den 9 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 99 och 244 i informationssamhällsbalken

Läs mer

Lag. om hantering av risker orsakade av främmande arter. Lagens syfte

Lag. om hantering av risker orsakade av främmande arter. Lagens syfte Lag om hantering av risker orsakade av främmande arter I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Denna lag innehåller kompletterande bestämmelser om tillämpningen av Europaparlamentets

Läs mer

Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2010:2) om den svenska frekvensplanen

Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2010:2) om den svenska frekvensplanen Post- och telestyrelsens allmänna råd (PTSFS 2010:2) om den svenska frekvensplanen Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Tord Pettersson, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm

Läs mer

Kommunikationsverket 1C/2003 M. Föreskrift OM SÄKERSTÄLLANDET AV RADIOANLÄGGNINGARS ÖVERENSSTÄMMELSE MED VÄSENTLIGA KRAV OCH OM MÄRKNINGEN AV DEM

Kommunikationsverket 1C/2003 M. Föreskrift OM SÄKERSTÄLLANDET AV RADIOANLÄGGNINGARS ÖVERENSSTÄMMELSE MED VÄSENTLIGA KRAV OCH OM MÄRKNINGEN AV DEM 1 (10) Föreskrift OM SÄKERSTÄLLANDET AV RADIOANLÄGGNINGARS ÖVERENSSTÄMMELSE MED VÄSENTLIGA KRAV OCH OM MÄRKNINGEN AV DEM Meddelad i Helsingfors den 3 juli 2003 Kommunikationsverket har med stöd av 20 1

Läs mer

Uppgifter om tillgången till mobilnätet som tillställs Kommunikationsverket

Uppgifter om tillgången till mobilnätet som tillställs Kommunikationsverket Promemoria TIKU-SL-A 1 (6) Dnr: 20.10.2015 93/501/2014 Uppgifter om tillgången till mobilnätet som tillställs Kommunikationsverket 1 Utgångspunkter Denna promemoria har utarbetats som del av ett teleföretagssamarbete

Läs mer

ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK

ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK ACR-500 AM/FM Radio med Alarm klocka INSTRUKTIONS MANUAL SVENSK www.axxion-electronics.com www.moon.se 1 1. Installera inte denna enhet på en trång yta eller inbyggd utrymme så som en bokhylla eller liknande,

Läs mer

42.MST 1/D (E4210405)

42.MST 1/D (E4210405) BRUKSANVISNING Fältstyrkemätare 42.MST 1/D (E4210405) Råsundavägen 15 169 67 Solna, Tel. 08-705 65 95 Fax. 08-705 65 99 info@elmanet.se www.elmanet.se Innehållsförteckning 1 INFORMATION... 3 2 INTRODUKTION...

Läs mer

Upphandlingsenhet: Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9), PB 2, AX-22 151 Jomala ( Beställaren ).

Upphandlingsenhet: Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9), PB 2, AX-22 151 Jomala ( Beställaren ). 1. DIARIEUPPGIFTER Upphandlingsenhet: Jomala kommun (FO-nummer: 0205023-9), PB 2, AX-22 151 Jomala ( Beställaren ). Anbudsförfrågans namn: Ramavtal för färdtjänst Anbudsförfrågans diarienummer: 484/2016

Läs mer

UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER

UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER UPPHÄVANDE AV STÖDRÄTTIGHETER Kimito 6.4 och Pargas 8.4.2016 NTM-centralen i Egentliga Finland 13.4.2016 Överloppsstödrättigheter upphävs på grund av Finlands val att behålla de befintliga stödrättigheterna

Läs mer

ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart

ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart 1(5) ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart Ansökan avser 1 Sökande 2 Namn Nytt tillstånd Tillfälligt tillstånd Ändring av tillstånd nr: Återkallelse/uppsägning av tillstånd nr: Organisationsnummer

Läs mer

FLYGNING AV FJÄRRSTYRDA LUFTFARTYG OCH MODELLFLYGPLAN

FLYGNING AV FJÄRRSTYRDA LUFTFARTYG OCH MODELLFLYGPLAN skapa Föreskrift 1 (6) Utfärdad: 9.10.2015 Träder i kraft: 9.10.2015 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 9, 57, 70 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: - FLYGNING

Läs mer

Regeringsuppdrag 18 Riksfrekvenser för specifika hjälpmedel för personer med funktionshinder

Regeringsuppdrag 18 Riksfrekvenser för specifika hjälpmedel för personer med funktionshinder DATUM RAPPORTNUMMER 18 februari 2005 PTS-ER-2005:11 ISSN 1650-9862 Regeringsuppdrag 18 Riksfrekvenser för specifika hjälpmedel för personer med funktionshinder Innehåll Förord PTS har i regleringsbrevet

Läs mer

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem

Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Kommunikationsverket 15 AH/2015 M 1 (22) Föreskrift om samfrekvenser för radiosändare som befriats från kravet på tillstånd och om användningen av dem Utfärdad i Helsingfors den 6 februari 2015 Kommunikationsverket

Läs mer

Proson RV 2010 Stereo reciever

Proson RV 2010 Stereo reciever Proson RV 2010 Stereo reciever Svensk bruksanvisning SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs före produkten tas i bruk: Placera enheten på stabila underlag. Undvik att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla.

Läs mer

Tekniska tillståndsvillkor för MHz. Tekniska tillståndsvillkor för frekvensbandet MHz (upplänksband och nedlänksband)

Tekniska tillståndsvillkor för MHz. Tekniska tillståndsvillkor för frekvensbandet MHz (upplänksband och nedlänksband) Tekniska tillståndsvillkor för 3410-3800 MHz Tekniska tillståndsvillkor för frekvensbandet 3410 3800 MHz (upplänksband och nedlänksband) Definitioner Med Active Antenna System (AAS) avses en basstationssändare

Läs mer

INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion.

INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion. SNABBGUIDE INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion. Fler tillbehör hittar du på www.zodiac.se. Snabb

Läs mer

v.2.1 Sida 1 av 8 Nedan fokuserar jag på begreppet markvåg eftersom det är detta som denna artikel behandlar.

v.2.1 Sida 1 av 8 Nedan fokuserar jag på begreppet markvåg eftersom det är detta som denna artikel behandlar. v.2.1 Sida 1 av 8 16. MARKVÅG Författare Bertil Lindqvist, SM6ENG Denna myt handlar om att många sändareamatörer ofta tillmäter markvågen större betydelse än vad den har. Vidare så behandlar den en del

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om ändring av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om ändring av tillståndsvillkor BESLUT 1(11) Datum Vår referens Aktbilaga 2011-07-04 Dnr:11-5602 Spektrumavdelningen Lena Liman Hi3G Access AB, org.nr 556593-4899 Box 30213 104 25 Stockholm Saken Tillstånd att använda radiosändare enligt

Läs mer

DT-210 SVENSK_BRUKSANVISNING

DT-210 SVENSK_BRUKSANVISNING DT-210 SVENSK_BRUKSANVISNING 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Kontrollernas placering Stereo/Mono/Högtalaromkopplare Minnesprogrammering Frekvenssökning Hörlursuttag Volymkontroll Ström AV/PÅ Display

Läs mer

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7 AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A Bruksanvisning S PR-D7 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

MEDDELANDE OM LEDIGFÖRKLARING AV KONCESSIONER Koncessioner för televerksamhet i frekvensområdet megahertz

MEDDELANDE OM LEDIGFÖRKLARING AV KONCESSIONER Koncessioner för televerksamhet i frekvensområdet megahertz MEDDELANDE OM LEDIGFÖRKLARING AV KONCESSIONER Koncessioner för televerksamhet i frekvensområdet 3410 3800 megahertz Statsrådet förklarar med stöd av 7 i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 B. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet

Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 B. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet 1 (13) 30.6.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 70 B Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för televisions- och radioverksamhet MPS 70 B MPS 70 B 2 (13) INNEHÅLL AVDELNING A FÖRESKRIFTENS

Läs mer

Svensk Bruksanvisning Team TeCom-446

Svensk Bruksanvisning Team TeCom-446 Svensk Bruksanvisning Team TeCom-446 Knappar & Kontakter ( 1) Antenn ( 2) Sändningsknapp (PTT) ( 3) Knapp för att förhindra brus och CTCSS brusfunktion ( 4) Av/på knapp [ON] ( 5) Avtagbart batterifack

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 74. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för koncessionspliktig radioverksamhet

Motivering till och tillämpning av föreskrift 74. Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för koncessionspliktig radioverksamhet 27.4.2018 Motivering till och tillämpning av föreskrift 74 Föreskrift om användningen av frekvenser avsedda för koncessionspliktig radioverksamhet MPS 74 MPS 74 1 (8) INNEHÅLL AVDELNING A FÖRESKRIFTENS

Läs mer

MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5

MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5 MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5 Förslag till nationell frekvensallokering i 70cm bandet till : Repeaterlänkar, Crossbandslänkar, Extra repeater mottagare ( ej att förväxla med repeaters / reläsändare)

Läs mer

DT-120. FM-stereo/AM. Svensk bruksanvisning

DT-120. FM-stereo/AM. Svensk bruksanvisning DT-120 FM-stereo/AM Svensk bruksanvisning 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Kontroller LCD-display Val av band DBB (Deep Bass Booster) On/Off Stationssökare Stereo/Mono Power On/Off Volymkontroll Låsknapp Batterikapacitet

Läs mer

ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät

ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät 1(5) Läs anvisningarna innan du fyller i ansökan Ansökan avser 1 Sökande 2 Namn Nytt tillstånd Tillfälligt tillstånd Ändring av tillstånd

Läs mer

CMX 118 Digital klockradio

CMX 118 Digital klockradio CMX 118 Digital klockradio Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Läs dessa

Läs mer

Sökande Konewatt Oy Sågaregatan 52, 00880 HELSINGFORS

Sökande Konewatt Oy Sågaregatan 52, 00880 HELSINGFORS Byggnads- och miljönämnden 55 14.04.2015 Yrkande på rättelse 15-4-OIK av tjänsteinnehavarbeslut 23.2.2015 72 / Ansökan om bygglov 15-22-B / Överby 496-2-207, 496-4-113-M-601 och 496-2-112-M-603 / Konewatt

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning OBSERVERA!! Innan du använder denna apparat rekommenderar vi att du noggrant läser igenom denna bruksanvisning samt alla säkerhetsföreskrifter. Mycket nöje med denna apparat. VARNING:

Läs mer

Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET MHZ. Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009

Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET MHZ. Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009 1 (9) Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 2500-2690 MHZ Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009 Kommunikationsverket har med stöd av 5 och 10 i lagen om auktion av vissa radiofrekvenser av den

Läs mer

Utfärdad i Helsingfors den xx xx 2016

Utfärdad i Helsingfors den xx xx 2016 Föreskrift 1 (9) XX/2016 UTKAST Föreskrift Om auktion av frekvensområdet 703 733 MHz och 758 788 MHz 1 Tillämpningsområde 2 Tidsfrist för anmälan 3 Utfärdad i Helsingfors den xx xx 2016 Uppgifter i samband

Läs mer

Stadsnätets Kabel-Tv

Stadsnätets Kabel-Tv Stadsnätets Kabel-Tv Att tänka på vid villa-anslutningar Dagens Kabel-Tv utbud ställer höga krav på både materiel och utförande i Tv-anläggningar som ansluts, de kontakter som används bör vara av kompressions-typ.

Läs mer

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk.

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. SANGEAN PR-D4 Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. VIKTIGA SÄKERHETS ANVISNINGAR 1. Läs dessa instruktioner. 2. Spara dessa instruktioner. 3. Beakta alla

Läs mer

TOA s synnerligen kostnadseffektiva trådlösa mikrofonsystem har ett brett användningsområde. WM-4310 Trådlös lavaliermikrofon för UHF-bandet

TOA s synnerligen kostnadseffektiva trådlösa mikrofonsystem har ett brett användningsområde. WM-4310 Trådlös lavaliermikrofon för UHF-bandet 13:2:1 Ver. 1 TRÅDLÖSA MIKROFONER TOA s synnerligen kostnadseffektiva trådlösa mikrofonsystem har ett brett användningsområde TOA-teknologin medför att det numera är möjligt att tillverka ett kraftfullt

Läs mer

Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation

Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation Utkast till TIKU-SL-Jpromemoria 1 (10) Dnr: 20.2.2015 93/501/2014 Om principer och förfaringssätt för publicering av TIKU-tillgångsinformation 2 (10) 1 Syftet med promemorian Denna promemoria är en del

Läs mer

Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015

Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015 Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015 1 2 Taxa för miljöhälsoskyddet 1 Tillämpningsområde Denna taxa tillämpas på A) kommunala myndigheters prestationer enligt livsmedelslagen (23/2006), vilka gäller

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Risto Murto Beslut x.x.2016 1(6) LVM/292/07/2016 KONCESIONSBESLUT OM ÄNDRING AV KONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA TELEVISIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND KONCESSIONSHAVARE

Läs mer

Föreskrift om telefonnummerportabilitet

Föreskrift om telefonnummerportabilitet 1 (5) Föreskrift om telefonnummerportabilitet Utfärdad i Helsingfors den 22. december 2016 Kommunikationsverket har med stöd av 103 i informationssamhällsbalken av den 7 november 2014 (917/2014) meddelat

Läs mer

ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN

ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN SMDno-2015-1965 ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN Giltighetstid 15.10.2014 - Författningar: Lagen om brandskyddsfonden (306/2003) Statsunderstödslagen (688/2001) Förvaltningslagen

Läs mer

LÅNESPECIFIKA VILLKOR FÖR ÅLANDSSBANKEN ABP MASSKULDEBREVSPROGRAM 2004

LÅNESPECIFIKA VILLKOR FÖR ÅLANDSSBANKEN ABP MASSKULDEBREVSPROGRAM 2004 LÅNESPECIFIKA VILLKOR FÖR ÅLANDSSBANKEN ABP MASSKULDEBREVSPROGRAM 2004 Dessa lånespecifika villkor bildar tillsammans med de allmänna villkoren för Ålandsbanken Abp:s masskuldebrevsprogram av den 8 april

Läs mer

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND Datum 19.5.2016 Diarienummer LVM/292/07/2016 NÄTKONCESSIONSHAVARE Ålands Radio och

Läs mer

Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT. Svensk Instruktions Manual

Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT. Svensk Instruktions Manual Portabelt Bluetooth Ljudsystem Med PLL FM Radio TRA-800BT Svensk Instruktions Manual Din enhet har tillverkats och monterats under Roadstars strikta kvalitetskontroll. Innan du använder enheten, läs igenom

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar x/2011

Föreskrifter och anvisningar x/2011 Föreskrifter och anvisningar x/2011 Tillståndsförfarande och riskhantering för Dnr 8/01.00/2011 Utfärdad 31.1.2012 Gäller fr.o.m. 1.3.2012 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax 010 831 5328 förnamn.efternamn@finansinspektionen.fi

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i radio- och TV-lagen (1996:844); SFS 2007:1289 Utkom från trycket den 14 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

STUDIO-KONDENSATORMIKROFON C-1

STUDIO-KONDENSATORMIKROFON C-1 Bruksanvisning Version 1.0 november 2003 SVENSKA 1. SÄKERHETSANVISNINGAR Säkerhetsanvisningar i detalj: Före driftsättning, av apparaten, läs noggrant igenom alla säkerhets- och bruksanvisningar. Förvara

Läs mer

ESR målbild och fokusområden Översyn av föreningens verksamhet

ESR målbild och fokusområden Översyn av föreningens verksamhet ESR målbild och fokusområden Översyn av föreningens verksamhet Projektet ESR Styrelse har önskat tydliggöra på vilken grund ESR vilar samt inom vilka verksamhetsområden ESR verkar idag och bör verka i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om märkning av energirelaterade produkter; SFS 2011:721 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens

Läs mer

RP 203/2009 rd. I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner ändras så att för militärpensioner

RP 203/2009 rd. I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner ändras så att för militärpensioner Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 98 i lagen om statens pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner

Läs mer

Trafikministeriets beslut

Trafikministeriets beslut 3317 Trafikministeriets beslut om Teleförvaltningscentralens avgifter Utfärdat i Helsingfors den 22 december 1998 Trafikministeriet har med stöd av 8 lagen den 21 februari 1992 om grunderna för avgifter

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor FÖRSLAG TILL BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 5 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Tele2 Sverige AB, 556267-5164 Box 62 164 94 Kista

Läs mer

Lösningsförslag till Problem i kapitel 3 i Mobil Radiokommunikation

Lösningsförslag till Problem i kapitel 3 i Mobil Radiokommunikation Lösningsförslag till Problem i kapitel 3 i Mobil Radiokommunikation 3.1 En mottagarantenn med 50 Ω matningsimpedans och 10 db antennförstärkning befinner sig i ett fält med styrkan 75 dbµv/m vid frekvensen

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av körkortslagen och av vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.5.2015 COM(2015) 234 final 2015/0119 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Internationella teleunionens

Läs mer

Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning.

Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning. Op-förstärkarens grundkopplingar. Del 2, växelspänningsförstärkning. I del 1 bekantade vi oss med op-förstärkaren som likspänningsförstärkare. För att kunna arbeta med op-förstärkaren vill vi kunna mäta

Läs mer

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY Lagar, föreskrifter och sunt förnuft Hans SM0UTY hans@codium.se Mattekurs Onsdag kl 19.00 I Am Not A Lawyer ITU RR - Radioreglementet Amatörradio är en radiotjänst definerad av ITU - Internationella Tele

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 18 september 2013 672/2013 Lag om ändring av lagen om deponering och förvaring av kulturmaterial Utfärdad i Helsingfors den 13 september 2013 I enlighet

Läs mer

FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL

FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL FM/MW BORDSRADIO RETROSTIL I TRÄ HRA1500N SVENSK MANUAL Vad roligt att du köpt en av våra produkter! Visste du att... grundades 1976, och var dom första att tillverka bilstereo med autoreverse deck funktion

Läs mer

12 kap. Strålsäkerhet

12 kap. Strålsäkerhet BILAGA 3 Sida: 1/10 Inledande bestämmelser 12 kap. Strålsäkerhet 1 (1 ) Syftet med bestämmelserna i detta kapitel är att skydda människor och miljön mot skadlig verkan av strålning. 2 (2 ) I detta kapitel

Läs mer

Hur man använder radion

Hur man använder radion Hur man använder radion Egenskaper för mottagning av FM Vanligtvis har FM mycket bättre ljudkvalitet än AM. FM och FM-stereo kan dock stöta på karakteristiska mottagningsproblem som inte finns vid mottagning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 2 december 2002 Nr 118 119 INNEHÅLL Nr Sidan 118 Statsrådets förordning om användningsplan i landskapet Åland för frekvensområden i televisionsoch

Läs mer

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende

Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Datum 2015-03-23 Diarienummer 848/2015 1(5) Värmdö kommun 134 81 Gustavsben Kommentarer till Värmdö kommuns riktlinjer för reningsverk respektive

Läs mer

Meddelandeblad. Mobiltelefoni och annan radiokommunikation på sjukhus

Meddelandeblad. Mobiltelefoni och annan radiokommunikation på sjukhus Meddelandeblad Mottagare: Hälso och sjukvården Oktober 2003 Mobiltelefoni och annan radiokommunikation på sjukhus Socialstyrelsens rådgivande nämnd för medicinteknisk säkerhet har i tidigare meddelandeblad

Läs mer

Generic System. Innehåll. 2014-03-07 GS14-4-1046 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14]

Generic System. Innehåll. 2014-03-07 GS14-4-1046 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14] 2014-03-07 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14] Generic System Innehåll 1. Introduktion... 2 2. Allmänt... 2 3. Synpunkter... 2 3.1 Vision... 2 3.2 Principer...

Läs mer

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 329/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 14 i lagen om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan och av 30 i språklagen PROPOSITIONENS

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

MILJÖTILLSTÅND. Sökanden Peter Sundin Pålsbölevägen 85 22310 Pålsböle. Ärende

MILJÖTILLSTÅND. Sökanden Peter Sundin Pålsbölevägen 85 22310 Pålsböle. Ärende ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik

Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik 1 (5) Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 244 och 278 i informationssamhällsbalken av den

Läs mer

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY

Lagar, föreskrifter och sunt förnuft. Hans SM0UTY Lagar, föreskrifter och sunt förnuft Hans SM0UTY hans@codium.se Jag är inte jurist! Internationella Teleunionen - ITU Bildades 1865 Ingår sedan 1947 i FN 193 medlemsstater ITU RR - Radioreglementet Amatörradio

Läs mer

1 Inledning. Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se

1 Inledning. Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se PROMEMORIA DATUM VÅR REFERENS 7 februari 2007 07-1828 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Per G. Andersson Spektrumavdelningen 08-678 57 73 per.g.andersson@pts.se Konsekvensutredning i fråga

Läs mer