Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 10 mars 2016 kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 10 mars 2016 kl. 18.15"

Transkript

1 Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen torsdagen den 10 mars 2016 kl Sammanträdet inleds med Allmänhetens frågestund som pågår under ca 30 minuter. Frågor kan lämnas skriftligt, i förväg, till kommunkansliet eller skriftligt/muntligt vid sammanträdet. Anonyma frågor kommer inte att tas upp. Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 16 mars 2016 kl Justerare: Anders Nilsson och Ulla Olsson med Britt-Marie Wall och Patrik Fornander som ersättare. 1. Val av justerare 2. Motion om återvinnings- och sopsorteringscentral i centralorten Filipstad 3. Motion angående införande av larmpatrull i hemtjänsten 4. Motion om införande av E-faktura 5. Motion ang. försörjningsstöd 6. Motion ang. utökning av öppettider på Ungdomens Hus 7. Verksamhetsbidrag avseende studieförbund inklusive SISU 8. Översiktsplan för Filipstads Kommun 9. Tillståndsansökan vindkraft Kungbergen, Filipstads Kommun 10. Avgifter hjälpmedel 11. Hantering av statliga integrationsmedel 12. Flytt av kommunfullmäktiges sammanträde 19 maj 13. Inkallelseordning för ersättare i styrelsen, nämnderna m fl för Revisorerna informerar 15. Interpellation om skolhälsovården i Filipstads kommun 16. Interpellation om kommunens tillsynsansvar angående lokaler som används för flyktingmottagande och boende i Filipstads kommun 17. Anmälningsärenden Välkomna! Filipstad den 3 mars 2016 Ordförande

2 Kf Dnr 2016/26 Motion om återvinnings- och sopsorteringscentral i centralorten Filipstad I motion 25 januari 2016 skriver Ulla Olsson (L): 2010 fastslog Filipstads kommun en avfallsplan, som skall gälla fram till Under punkten Enkelt att sortera kan man läsa följande: Inför framtagandet av denna avfallsplan gjordes en enkätundersökning i form av telefonintervjuer av kommuninvånarna. Det som framkom mycket tydligt var att det måste vara enkelt, smidigt och lättbegripligt att källsortera avfallet för att det ska bli gjort. Samma synpunkter kom även från de företag och förvaltningar som vi samrått med innan vi jobbade fram målen i avfallsplanen. Inom Filipstads Kommun finns återvinningscentralen vid Långskogen där man kan lämna grovavfall, papper, glas, elektronik, vitvaror t.ex. TV-apparater och kyl/frys och farliga avfall. Vid OK i Filipstad och Bergslagsgatan i Lesjöfors, finns återvinningscentraler där man kan lämna enklare sopor såsom papper, glas, småelektronik och mindre farligt avfall t.ex. målarburkar, batterier mm. I Persberg och Nykroppa finns miljöstationer, där man endast kan lämna glas, tidningar och plast- eller pappersförpackningar. Det ligger i tiden att man sopsorterar och återanvänder så mycket som möjligt för miljöns skull. För att invånarna ska vilja sortera, bör det alltså vara lättåtkomligt, som framkom i enkäten. Man ska inte behöva åka långa sträckor för att deponera sitt avfall. Med onödigt långa resor förtas de miljövinster, som man vill uppnå. Om man t.ex. vill kasta en soffa, TV eller kyl/frys, måste man åka ända till Långskogen, som ligger 1 mil norr om centralorten, vilket betyder att de som bor i Brattfors har 2 mil enkel dvs. 4 mil tur och retur Nykroppa och Nordmark har 2,5 mil dvs. 5 mil tur och retur.

3 Jag föreslår att man utreder ytterligare en återvinningscentral, som ligger så centralt som möjligt inom kommunen, dvs. i centralorten Filipstad, så att det blir lätt att sortera och lämna sopor till återvinning och att bespara en massa onödiga resor, för vissa upp till 5 mil. att en parkeringsruta för handikappfordon bör finns vid återvinningscentralen och i anslutning till parkeringsrutan en anropstelefon där man kan be personalen om hjälp.

4 Kf Dnr 2016/20 Motion angående införande av larmpatrull i hemtjänsten I motion 29 januari 2016 skriver Sebastian Nilsson (-): Med anledning av den ökade arbetsbelastningen för personalen inom hemtjänsten och att de som ska svara på larm även har sina egna inplanerade besök att utföra så kan ett enda larm, med dagens sätt att arbeta, ställa till det för en hel arbetsgrupp. Med hjälp av en så kallad larmpatrull så skulle personalen i ordinarie arbetsgrupper kunna avlastas och koncentrera sig på sina ordinarie besök medan larmpatrullen tar hand om larmen. I Karlstads kommun har man infört en sådan enhet och intrycket därifrån är att det fungerar bra. Bemanningen till en sådan patrull bör tas från ordinarie personalstat, för att säkerställa kvalitét och patientsäkerhet så att den personal som åker ut på larmen har kännedom om hur vårdtagaren är i vanliga fall. Tjänstgöringen på larmpatrullen bör rotera mellan hemtjänstgrupperna. Enligt de beräkningar som jag har gjort skulle det åtgå 5,5 årsarbetare för inrättande av larmpatrull som är i tjänst från kl: Eftersom Socialförvaltningen nu erbjuder personalgrupperna att prova på Rätt till heltid/möjlighet till deltid så kan det vara ett bra tillfälle att nu också införa larmpatrull i verksamheten. Jag föreslår därför att Kommunfullmäktige beslutar: att Kommunstyrelsen uppdrar åt Socialförvaltningen att skyndsamt utreda och se över möjligheten till införande av larmpatrull i hemtjänsten.

5 Kf Dnr 2016/17 Motion om införande av E-faktura I motion 29 januari 2016 skriver Tord Johansson (SD): Invånarna I Filipstads kommun har idag ingen möjlighet att betala fakturor från kommunen med E-faktura. Jag har hört med kommunen och de säger att det har varit på tal flera gånger, men det har runnit ut i sanden. Det är bättre för miljön, säkrare och enklare för alla som får fakturor från kommunen om det finns möjlighet att få dem via E-faktura. Det händer att Posten slarvar bort fakturor och då får man en påminnelse med straffavgifter pålagt. Jag har själv blivit utsatt för detta och det känns inte trevligt att betala en straffavgift för något som man inte har fått. Detta undviker man med E-faktura vilket därför är säkrare. För de invånare som använder sig av bank på Internet innebär det en förenkling genom att betalningen av fakturor sker med ett enkelt klick. Man slipper mata in långa OCR-nummer och andra betalningsuppgifter. Kommunen spar kostnaden för papper, utskrift, kuvertering, frankering och porto vilket också är en vinst för miljön. Filipstads kommun är en av få kommuner i Sverige som inte erbjuder detta. Däremot eftersträvar kommunen att betala sina egna fakturor via E- faktura. Därför yrkar Sverigedemokraterna i Filipstads kommun: att kommunen inför möjligheten att få räkningar via E-faktura.

6 Kommunstyrelsen 29 februari Kommunstyrelsens arbetsutskott 13 april 2015/8 februari /2 Kommunfullmäktige 12 mars Kf 12 mars 2015 Ks 12 Kf Au 1 Au 34 Kf 19 Dnr 2015/34 Motion angående försörjningsstöd I motion inkommen till kommunkansliet 23 februari 2015 anför Ulf Söhrman (M) följande: Filipstads kommun delar ut försörjningsstöd till allt fler och fler. I bestämmelserna för försörjningsstöd står det bl.a. att personen som får försörjningsstöd skall ha sin vistelse i kommunen, med undantag för vissa rekreationsresor. Filipstads kommun jobbar vid sidan om detta med försörjningsstöd även med centrumutveckling, vilket är ett krävande projekt då trenden går mot allt mer handel via nätet eller på platser som Ullared och t.ex. Bergvik. Kommunen har med de bestämmelser som gäller försörjningsstöd nu en möjlighet att styra upp hur delar av försörjningsstödet används i Kommunen. Svensk handel i Filipstad säljer ett presentkort som innebär att detta endast får användas genom inlösen hos affärer som är anslutna till Svensk Handel i Filipstad. Presentkortet (korten) skall lösas in hos Svensk handels medlemmar i Filipstad inom 2 år. För att centrumutvecklingen i kommunen skall få en injektion i rätt riktning, så yrkas att Filipstads kommun skall lämna 25 % av försörjningsstödet i forma av presentkort från Svensk handel i Filipstad, så att en del av försörjningsstödet måste förbrukas i kommunen och inte på annan plats. Det finns inga bestämmelser i socialtjänstlagen som säger att man inte kan styra upp var försörjningsstödet skall konsumeras. Kommunfullmäktige beslutar Au 13 april 2015 Beslutsexp: SOC att remittera motionen till kommunstyrelsen. Arbetsutskottet beslutar att remittera motionen till socialförvaltningen.

7 Kommunstyrelsen 29 februari Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 februari Au 8 februari 2016 Socialchefen Kristina Steijner och Verksamhetschef Åsa Andersson avger i tjänsteskrivelse 21 januari 2016 förslag till svar enligt följande: Enligt 1 kap. 1 socialtjänstlagen anges att all verksamhet skall bygga på respekt för människors självbestämmanderätt och integritet. Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människors jämlikhet i levnadsvillkor. De grundläggande värderingar som genomsyrar hela socialtjänstlagen framgår i första paragrafen, som också kallas portalparagraf. Just självbestämmande och integritet betonas kraftigt i tredje stycket vilket innebär att kontrolloch tvångsåtgärder således inte har något fäste i socialtjänstlagen. Enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen ska den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt ha rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och för sin livsföring i övrigt. Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv. Socialtjänsten ska särskilt inrikta sig på att frigöra och utveckla enskildas egna resurser genom att se verkligheten och möjligheterna utifrån den enskildes perspektiv. Socialtjänsten ska inte ta över den enskildes eget ansvar. Socialförvaltningens svar gällande möjligheten att betala ut försörjningsstöd i form av presentkort tar stöd i 1 och 4 kap. socialtjänstlagen. När ett beslut att bevilja försörjningsstöd är fattat, utifrån rådande lagstiftning och av socialnämnden antagna riktlinjer, är biståndet den enskildes egna medel att själv förfoga över. Genom att bestämma hur ett beviljat bistånd i form av försörjningsstöd ska användas minskas rätten till självbestämmande och respekt för människors integritet. Biståndet ska enligt lagstiftaren utformas på så sätt att det stärker den enskildes möjlighet att leva ett självständigt liv och i jämlikhet med andra. Genom att förutbestämma var och hur ett beviljat bistånd i form av försörjningsstöd ska användas förminskas den enskildes möjlighet att få leva som alla andra. Människor som lever på försörjningsstöd är redan idag en utsatt grupp och många lever i ett utanförskap som riskerar att bli långvarigt. Socialförvaltningen anser att det finns risk för ökad segregation i samhället om försörjningsstödstagare inte, som övriga invånare, får använda sitt beviljade bistånd i den form de själva önskar. Sammanfattningsvis bedömer socialförvaltningen att en styrning av var försörjningsstödet används strider mot socialtjänstlagens portalparagraf och kan således inte rekommendera en sådan kommunal regel.

8 Kommunstyrelsen 29 februari Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 februari Au 8 februari 2016 Förslag till beslut att tjänsteskrivelsen utgör svar på motionen. Efter föredragning av ärendet yrkar Christer Olsson att motionen anses besvarad samt att 25 % av försörjningsstöd i Filipstad ska utbetalas på sådant sätt att det kan nyttjas för inköp endast i Filipstad Torbjörn Parling yrkar avslag till motionen. Sedan överläggningen förklarats avslutad framställer ordförande proposition om bifall dels till Torbjörn Parlings avslagsyrkande dels till Christer Olssons tilläggsyrkande. Sedan propositionerna besvarats och ordförande förklarat avslagsyrkandet med övervägande Ja antaget begärs votering vilken verkställs enligt följande voteringsproposition. Den som röstar avslag på motionen röstar Ja och den det ej vill röstar Nej. Vid härefter företaget upprop röstar Torbjörn Parling, Anders Nilsson och Per Gruvberger för Ja-propositionen. Gisela Nyquist, Christer Olsson röstar för Nej-propositionen. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar med 3 röster mot 2 avslå motionen. Ordförande ställer sedan Christer Olssons tilläggsyrkande under proposition. Sedan propositionen besvarats begärs votering. Votering verkställs med följande justerade voteringsproposition; den som röstar för avslag på tilläggsyrkandet röstar Ja, den som röstar för bifall till tilläggsyrkandet röstar nej. Vid härefter företaget upprop röstar Torbjörn Parling, Anders Nilsson och Per Gruvberger för Ja-propositionen. Gisela Nyquist, Christer Olsson röstar för Nej-propositionen. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar med 3 röster mot 2 avslå tilläggsyrkandet. Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Christer Olsson och Gisela Nyquist reserverar sig mot beslutet.

9 Kommunstyrelsen 29 februari Ks 29 februari 2016 Christer Olsson yrkar att motionen anses besvarad samt att 25 % av försörjningsstöd i Filipstad ska utbetalas på sådant sätt att det kan nyttjas för inköp endast i Filipstad Torbjörn Parling yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Ordförande ställer i proposition Christer Olssons yrkande mot arbetsutskottets förslag. Sedan propositionen besvarats, finner ordförande att arbetsutskottets förslag vunnit bifall. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Christer Olsson, Patrik Fornander och Gisela Nyquist reserverar sig mot beslutet.

10 Kommunstyrelsen 16 december Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 maj december /2 Kommunfullmäktige 9 april Au 101 Ks 146 Kf Au 43 Kf 32 Dnr 2015/52 Kf 9 april 2015 Motion ang. utökning av öppettider på Ungdomens Hus I motion 12 mars 2015 anför Christer Olsson (M) följande: Ungdomens Hus har succesivt ökat sitt besöksantal och är en mycket populär mötesplats för ungdomar i Filipstads kommun, egentligen den enda om man inte är föreningsaktiv på annat sätt. Här finns möjlighet till en rad olika aktiviteter, såsom spel, datorer, deltagande i events av skilda slag etc. etc. och kanske det viktigaste av allt, att det är just en samlingsplats för ungdomar att umgås och lära känna andra. Ungdomens hus har också en stor betydelse när det gäller integrationen av ungdomar från andra länder. Här ges möjlighet till social kontakt och inblick i hur det svenska samhället fungerar. Förutom allt detta bidrar också verksamheten på Ungdomens Hus till att ungdomarna har en plats att umgås på istället för att vara nere i centrum av Filipstad på kvällarna. Mot bakgrund av att intresset för Ungdomens Hus blir allt större och att antalet besökare därmed blir fler, ökar också behovet av utökade öppettider för verksamheten. Undertecknad yrkar därför ; att Kommunstyrelsen ges i uppdrag att utreda möjligheterna till ett utökat öppethållande av Ungdomens Hus. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen. Au 11 maj 2015 Beslutsexp: FC BUF Arbetsutskottet beslutar att remittera motionen till förvaltningschefen för barn- och utbildningsförvaltningen.

11 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 10 mars december Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 december Au 7 december 2015 Förvaltningschefen för barn- och utbildningsförvaltningen Jan-Erik Andrén avger svar enligt följande i tjänsteskrivelse 29 oktober 2015: Öppettiderna är tisdag till och med lördag. Två åldersgrupper: åk 6-9 och åringar. För tillfället har det varit få besökare från den äldre gruppen så på deras tider får även de yngre komma. Innebörden är att det har blivit en utökning av öppettider med en dag i veckan. Förslag till beslut Att med förvaltningschefens svar på motionen anse den besvarad. Arbetsutskottet föreslår Kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att med förvaltningschefens svar på motionen anse den besvarad. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar föreslå kommunstyrelsen besluta att med förvaltningschefens svar på motionen anse den besvarad. Ks 16 december 2015 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med förvaltningschefens svar på motionen anse den besvarad.

12 Kommunstyrelsen 29 februari Kultur- och föreningsutskottet 15 januari (2) Kf Ks 13 Kfu 1 Dnr 2016/ 009 Verksamhetsbidrag avseende studieförbund inklusive SISU Regler och handläggningsrutiner för bidrag till studieförbund och SISU verksamma i Filipstads kommun har varit oförändrade sedan de trädde i kraft Efter en översyn av regelverket föreslår Föreningsenheten att regler och handläggningsrutiner för bidrag till studieförbund och SISU verksamma i Filipstads kommun förändras från och med Revideringen berör i huvudsak bidragsmodellen som i nuläget delas in i grupperna särskilt bidrag, grundbidrag och volymbidrag. Förvaltningen föreslår att bidragsgivningen i fortsättningen huvudsakligen baseras på den verksamhet som bedrivits i Filipstads kommun under föregående år och att indelningen av bidragsmodellen därför ersätts med ny formulering om bidragsbestämmelser. Kultur- och föreningsutskottet föreslås besluta att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna upprättat förslag till revidering av regler och handläggningsrutiner för bidragsgivning till studieförbundens inklusive SISUs verksamhet i Filipstads kommun och att de nya reglerna börjar gälla från och med Kultur- och föreningsutskottet beslutar att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna upprättat förslag till revidering av regler och handläggningsrutiner för bidragsgivning till studieförbundens inklusive SISUs verksamhet i Filipstads kommun och att de nya reglerna börjar gälla från och med Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

13 Kommunstyrelsen 29 februari Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att besluta att godkänna upprättat förslag till revidering av regler och handläggningsrutiner för bidragsgivning till studieförbundens inklusive SISUs verksamhet i Filipstads kommun och att de nya reglerna börjar gälla från och med Jomark Polintan meddelar jäv, lämnar lokalen och deltar ej i beslutet.

14 Kommunstyrelsen 29 februari Kf Ks 14 Dnr 2016/45 Översiktsplan för Filipstads kommun Miljö- och stadsarkitektkontoret har tagit fram ett förslag till antagandehandling översiktsplan för Filipstads kommun 2035 med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. En styrgrupp bestående av presidierna i Kommunstyrelsen och Miljöoch byggnadsnämnden har varit delaktig i framtagandet av översiktsplanen. Översiktsplanens syfte är att klargöra förutsättningarna för bebyggelseutvecklingen inom kommunen, användningen av våra mark- och vattenområden och den fysiskt bebyggda miljön samt att tillvarata kommunens unika kvaliteter. Planmaterialet är organiserat i fyra delar: 1. Inledning 2. Utmaningar & visioner 3. Planförutsättningar- och strategier 4. Konsekvenser Beslutsunderlag Översiktsplan 2035 för Filipstads kommun, Värmlands län, antagandehandling februari 2016, inklusive granskningsutlåtande. Förslag till beslut att anta översiktsplan för Filipstads kommun. Lena Wahlgren, fysisk planerare presenterar föreliggande förslag till antagandehandling och den process som skett. I samband med presentationen besvaras även frågor. Christer Olsson och Patrik Fornander yrkar bifall till översiktsplan. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta översiktsplan för Filipstads kommun.

15 Kommunstyrelsen 29 februari Kf Ks 15 Dnr 2013/216 Tillståndsansökan vindkraft Kungbergen, Filipstads kommun Eolus vind AB har lämnat in ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för vindkraft på Kungbergen på fastigheterna Skåltjärnshyttan 1:24, 1:36 samt Stöpsjön 1:3, Filipstads kommun. Enligt 16 kap. 4 miljöbalken får tillstånd till en anläggning för vindkraft endast ges om den kommun där anläggningen avses uppföras har tillstyrkt detta Lena Wahlgren, fysisk planerare presenterar ärendet, beskriver den process som skett och besvarar frågor. Per Gruvberger yrkar att föreslå kommunfullmäktige att inte tillstyrka tillstånd för anläggning av vindkraft vid Kungbergen Christer Olsson yrkar bifall till Per Gruvbergers förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att inte tillstyrka tillstånd för anläggning av vindkraft vid Kungbergen

16 Kommunstyrelsen 29 februari Kf Ks 16 Dnr 2016/43 Avgifter för hyra av hjälpmedel Verksamhetschefen för hälso- och sjukvård Ulla Kjellemar meddelar i tjänsteskrivelse 5 februari 2016 att Hjälpmedelsnämnden beslutade om revidering och borttagande av riktlinjer för förskrivning av hjälpmedel. En ny hjälpmedelspolicy beslutades under våren 2015 och utgör grunden för de beslutade förändringarna. Förändringarna innebär att de hjälpmedel som inte kräver hälso- och sjukvårdens kompetens blir egenansvar samt att hjälpmedel som förskrivs ska tillgodose ett varaktigt behov, medan det ska vara möjligt att hyra hjälpmedel vid tillfälliga behov. Dessutom har en del riktlinjer reviderats genom redaktionella ändringar, förändringar av förskrivningen eller ändrat kostnadsansvar. Vid kortvarigt behov av hjälpmedel läggs ett ökat egenansvar på personer med tillfällig funktionsnedsättning/skada som vid t.ex. frakturer, operationer och liknande att själv bedöma sitt behov av hjälpmedel. Detta gäller då behovet inte förväntas vara varaktigt. Möjlighet finns då att hyra hjälpmedel inom kommunens verksamheter. Hjälpmedelsnämnden beslutade att till respektive kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige föreslå enhetliga avgifter för hyra av hjälpmedel. Filipstads kommuns pensionärs- och handikappråd presenterades ärendet den 16 februari Förslag till beslut att besluta om avgifter för hyra av hjälpmedel enligt förslag från Hjälpmedelsnämnden. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att besluta om avgifter för hyra av hjälpmedel enligt förslag från Hjälpmedelsnämnden.

17 Kommunstyrelsen 29 februari Ks 17 Kf Dnr 2016/47 Hantering av statliga integrationsmedel Kommunchefen Claes Hultgren presenterar ärendet i tjänsteskrivelse 23 februari Förslag till beslut Att kompensera resultat med 11.5 mkr för 2015 för de kostnadsökningar mottagandet medfört Att socialnämndens ram för 2016 utökas med 7,5 mkr till 251,8 mkr Att socialnämndens behov av engångsanslag på upp till 1,1 mkr får åter sökas inom Ks tillgängliga integrationsmedel Att barn- och utbildningsnämndens ram för 2016 utökas med 4,7 mkr till 201,1 mkr Att kommunstyrelsens ram för 2016 utökas med 0,5 mkr för stödinsatser till civilsamhället. Medlens användning kan beslutas av Kfu Att kommunstyrelsens ram för 2016 dessutom utökas med 5 mkr för att fritt disponeras för insatser inom integrationsarbetet, varvid kommunstyrelsens ram för 2016 uppgår till 168,6 mkr. Efter kommunchef Claes Hultgrens föredragning av ärendet yrkar Per Gruvberger att schablonintäkter utöver budget för nyanlända och för ensamkommande barn tillförs finansiering för senare prioriteringar samt att schablonintäkter för förskola/skola hanteras enligt kommunchefens förslag. Christer Olsson yrkar bifall till Per Gruvbergers förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att kompensera resultat med 11.5 mkr för 2015 för de kostnadsökningar mottagandet medfört att socialnämndens ram för 2016 utökas med 7,5 mkr till 251,8 mkr att socialnämndens behov av engångsanslag på upp till 1,1 mkr får åter sökas inom Ks tillgängliga integrationsmedel

18 Kommunstyrelsen 29 februari att barn- och utbildningsnämndens ram för 2016 utökas med 4,7 mkr till 201,1 mkr att kommunstyrelsens ram för 2016 utökas med 0,5 mkr för stödinsatser till civilsamhället. Medlens användning kan beslutas av Kfu att kommunstyrelsens ram för 2016 dessutom utökas med 5 mkr för att fritt disponeras för insatser inom integrationsarbetet, varvid kommunstyrelsens ram för 2016 uppgår till 168,6 mkr. att schablonintäkter utöver budget för nyanlända och för ensamkommande barn tillförs finansiering för senare prioriteringar. att schablonintäkter för förskola/skola hanteras enligt kommunchefens förslag.

19 Kf Flytt av Kommunfullmäktiges sammanträde 19 maj 2016

20 Kommunfullmäktiges valberedning 1 mars Kf Kfvb 1 Dnr 2014/174 Inkallelseordning för ersättare i styrelsen, nämnderna m fl för Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa följande ordning: 1. Ersättarna inkallas först som personliga i den ordning kommunfullmäktige beslutat. 2. När personliga ersättare för Moderata Samlingspartiet, Centerpartiet eller Filipstadspartiet anmält förhinder ska ersättare i deras ställe i första hand inkallas från något av de andra här nämnda partierna i den ordning ersättarna invalts. När personliga ersättare för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Kristdemokraterna anmält förhinder skall ersättare i deras ställe i första hand inkallas från det egna partiet, i den ordning ersättarna invalts. I andra hand kallas ersättare från något av de andra här nämnda partierna i den ordning ersättarna invalts. När personliga ersättare för Sverigedemokraterna anmält förhinder skall ersättare i deras ställe i första hand inkallas från det egna partiet, i den ordning ersättarna invalts. I andra hand kallas ersättare från Moderata Samlingspartiet, Centerpartiet eller Filipstadspartiet i den ordning ersättarna invalts. När personliga ersättare för Sebastian Nilsson och Gisela Nyquist anmält förhinder skall ersättare i deras ställe i första hand inkallas från det egna partiet, i den ordning ersättarna invalts. I andra hand kallas ersättare från Moderata Samlingspartiet, Centerpartiet eller Filipstadspartiet i den ordning ersättarna invalts 3. När 1 och 2 uttömts ska ersättare inkallas i den ordning ersättarna invalts. Kommunfullmäktiges valberedning föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa inkallelseordningen enligt valberedningens förslag.

21 Kf Dnr 2016/29 Interpellation om skolhälsovården i Filipstads kommun I interpellation 5 februari 2016 skriver Christer Olsson (M): Filipstads kommun har tagit emot ett mycket stort antal nyanlända flyktingbarn och enligt uppgift utgör dessa för närvarande ca 25 % av eleverna i våra skolor. Denna situation ställer ju naturligtvis mycket stora krav på lärare och undervisning, men också på andra funktioner såsom skolhälsovård med skolsköterskor, psykologer, kuratorer m.fl. Mina frågor till Barn- och utbildningsnämndens ordförande är därför följande; Hur har skolhälsovården organiserats för att klara av nuvarande elevsituation? Har några kvalitetsförsämringar i skolhälsovården ägt rum med tanke på den enorma belastning som råder och är det några insatser som har tvingats bli åsidosatta av vad man tidigare har kunnat erbjuda? Uppfyller vi de kvalitetskrav och den standard som svensk skolhälsovård skall ha? Har någon utökning och resursförstärkning gjorts vad gäller ovan nämnda personalkategorier? Hur ser prognosen ut för de närmaste 2 3 åren vad gäller elevunderlags-utveckling i kommunens skolor? Har vi kapacitet och beredskap för att klara behovet av skolhälsovård nu och de närmaste åren?.

22 Kf Dnr 2016/12 Interpellation om kommunens tillsynsansvar angående lokaler som används för flyktingmottagande och boende i Filipstads kommun I interpellation inkommen till kommunkansliet 24 januari 2016 skriver Gisela Nyquist (-): Då det kommit till min kännedom och då jag själv också besökt ett av dessa boenden så kan jag konstatera att det finns anledning att befara att det föreligger sanitära brister, vilka kan göra fastigheten otjänlig för boende och då speciellt för barn. När jag kom in genom dörren luktade det mögel redan där, dörrar var avhängda, cigarettröken stod tät som en dimma osv. osv. Mina frågor till ordföranden i Miljö- och byggnadsnämnden är därför följande; Har kommunen inspekterat och godkänt de lokaler som idag används för flyktingmottagande och boende? Har radon, mögel och fuktmätningar gjorts i berörda fastigheter? Och i så fall när? Har brandskyddsinspektioner genomförts och är det känt och godkänt att dörrar avlägsnats som sannolikt försämrar brandskyddet högst avsevärt? Har inspektioner gjorts vad gäller livsmedelshygien i kök, kyl och frysar och övriga förvaringsutrymmen för livsmedel? Hur ser Miljö- och Byggnadsnämnden på att barn vistas i en boendemiljö som konstant är fylld med rök och därmed utsätts för stora hälsorisker och risk för allergier? Astmatiker/allergiker är särskilt känsliga Har man en icke diagnostiserad allergi så är risken att man provocerar fram en allergi överhängande om man vistas i miljöer med olika typer av allergener, vilket på sikt betyder att man måste ta blodprover/allergitestad dessa individer och därefter se till att de som är drabbade också ställs in på livslång medicinsk behandling för sina besvär. Sjukvården är redan tungt belastad och kostar mycket pengar och därför måste man så långt det är möjligt arbeta preventivt för att undvika kostsamma sjukdomsfall. Att provocera fram allergier hos t.ex. barn är oförsvarligt och inget som någon ska behöva utsättas för!.

23 Kf Anmälningsärenden 1. Rapport efter inspektion av kommunens överförmyndarverksamhet (dnr 2015/ 237) (Bifogas) 2. Rapportering av ej verkställda beslut enl. 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), från Barn- och utbildningsnämnden för 3:a kvartalet 2015 (dnr 2015/82) (Bifogas) 3. Rapportering av ej verkställda beslut enl. 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), samt 9 lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) 4:a kvartalet 2015 (dnr 2015/82) (Bifogas) 4. Beslut Länsstyrelsen Ny ersättare i kommunfullmäktige (Jens Buskas V) (dnr 2014/174) 5. Revisionsrapport Planering och beredskap avseende dimensionering av förskola och skola (Bifogas) 6. Protokoll Barn- och utbildningsnämnden 5/ Yttrande över Revisionsrapporten Planering och beredskap avseende dimensionering av förskola och skola (Bifogas) 7. Grundläggande granskning av Administrativa nämnden Kommunrevisionen Kristinehamns kommun (Bifogas) 8. Grundläggande granskning av Överförmyndarnämnden Kommunrevisionen Kristinehamns kommun (Bifogas)

29 februari 2016 kl

29 februari 2016 kl Till Kommunstyrelsen Tid och plats för sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2016-02-23 Kommunstyrelsens sammanträdesrum den 29 februari 2016 kl. 13.30 Kommunfullmäktigeärenden 1. Motion angående försörjningsstöd

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19. Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19.35 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 10 mars (32) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 10 mars (32) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 10 mars 2016 1 (32) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-20.45 Ajournering kl. 20.00-20.10 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Bo Forsberg, sekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9) Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl.09.00-11.25 Ajournering kl. 9.45-10.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Britt-Marie

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16)

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16) 2015-12-09 1 (16) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-09 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:40-11:00, 11:09-11:30. Reservationsmotivering 132 biläggs protokollet Beslutande

Läs mer

Stephanie Treviranus (MP) t.o.m Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 11-23

Stephanie Treviranus (MP) t.o.m Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 11-23 Kommunstyrelsen 29 februari 2016 1 (20) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.55 Ajournering kl. 15.35-15.50 och 16.25-16.45 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13. Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S)

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S) Kommunstyrelsen 16 december 2015 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.50 Ajournering kl. 13.32-13.34, 14.45-15.10, 16.25-16.43 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 11 april 2016 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 11 april 2016 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14. Kommunstyrelsens teknikutskott 11 april 2016 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14.53 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Olle Engström (S) Marina Isaksson (S) Christer

Läs mer

Ersättare: Linda Malm, Christel Iversen, Cecilia Svanlind Törn, Britt-Marie Wall, Bengt Sjöberg

Ersättare: Linda Malm, Christel Iversen, Cecilia Svanlind Törn, Britt-Marie Wall, Bengt Sjöberg Kommunstyrelsen 10 december 2015 1(9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 15.30-16.50 Ajournering kl. 16.10-16.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Christer Olsson Torbjörn Parling Marina

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S)

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S) Kommunstyrelsen 16 december 2015 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.50 Ajournering kl. 13.32-, 13-34, 14.45-15.10, 16.25-16-43 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 december (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 december (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering Kommunfullmäktige 14 december 2017 1 (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl 18.15-19.04 Ajournering 18.52-19.02 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) 1(25) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.15-10.20 Beslutande Ledamöter Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2015.03.18 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet vårdcentralen kl 14.00-17.16 ande Övriga deltagande Justerare Ulf Genitz (C) ordförande Fredrik Pettersson (S) Mikael Hernborg (S) Jan Sahlström

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE Utöver det som föreskrivs om regionfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning i tillämpliga delar. Antalet

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 oktober (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 oktober (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Ajournering kl Kommunfullmäktige 13 oktober 2016 1 (17) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.07 Ajournering kl. 18.50-19.00 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

1. Motion ang. utökning av öppettider på Ungdomens Hus 2. Övertagande av lån Filipstads Tennisklubb

1. Motion ang. utökning av öppettider på Ungdomens Hus 2. Övertagande av lån Filipstads Tennisklubb KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2015-11-02 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats för sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum 7 december 2015 kl.09.00 Joakim Nyman från Polisen informerar om medborgarlöfte

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 70-78

Britt-Marie Wall (S), Henric Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 70-78 Kommunstyrelsen 23 augusti 2017 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14.45 Ajournering kl. 14.10-14.40 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S), ordförande Christer Olsson

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Ingemar Tönnberg (S) Dennis Byberg (M) Karl Persson (SD)

Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Ingemar Tönnberg (S) Dennis Byberg (M) Karl Persson (SD) Sammanträdesdatum Sida 1/11 Plats och tid Sammanträdesrummet, vån 2, stadshuset kl 13:00 15:00 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Ingemar Tönnberg (S) Dennis Byberg (M) Karl

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 2012-04-02 1(19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 Maria Danielsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 februari (14)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 februari (14) Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 februari 2016 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl.09.00-13.35 Ajournering kl.10.15-10.30, 12.55-13.15 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn

Läs mer

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer Ordförande Per Gruvberger Ordförande del av 6, 7,8 Torbjörn Parling

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer Ordförande Per Gruvberger Ordförande del av 6, 7,8 Torbjörn Parling Kommunstyrelsen 20 januari 2016 1(13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.17 Ajournering kl.13.40-14.00, 15.00-15.45, 16.01-16.04 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer Olsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2014.12.17 1 Plats och tid Sammanträdesrum Huangshan, kommunhuset kl 13.30-16.05 Beslutande Övriga deltagande Justerare Stefan Westergren (S) ordf Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S)

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD), Christel Iversen (V), Stephanie Treviranus (MP) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 79-88

Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD), Christel Iversen (V), Stephanie Treviranus (MP) Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 79-88 Kommunstyrelsen 21 september 2016 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.55 Ajournering kl. 15.07-15.30 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S) ordförande Torbjörn Parling

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Annika Johansson Harry Johansson Peter Johansson

Läs mer

Birger Pettersson-Wiik, S, ordf Kerstin Andersson, KD Maj-Britt Hedefur, KD Annika Holmstrand, C Esbjörn Andersson, C Maurice Leroy, C

Birger Pettersson-Wiik, S, ordf Kerstin Andersson, KD Maj-Britt Hedefur, KD Annika Holmstrand, C Esbjörn Andersson, C Maurice Leroy, C 1(15) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 29 oktober kl 14.00-15.40 Beslutande Ledamöter Birger Pettersson-Wiik, S, ordf Kerstin Andersson, KD Maj-Britt Hedefur, KD Annika Holmstrand, C Esbjörn Andersson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 21 maj 2015 (33) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 19.39 Ajournering kl.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 21 maj 2015 (33) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 19.39 Ajournering kl. Kommunfullmäktige 21 maj 2015 (33) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 19.39 Ajournering kl. Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl. Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl. Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29 Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida Kungörelse Kommunfullmäktige 2012-08-09 Plats: Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-08-20 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Sida 1/11 Arbetsordning för Kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. 1 Antalet ledamöter Fullmäktige har

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 mars 2012 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 08.30-09.25

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 mars 2012 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 08.30-09.25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 mars 2012 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 08.30-09.25 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (L), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnden 2015.01.21 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet vårdcentralen kl 13.30-16.36 ande Övriga deltagande Fredrik Pettersson (S) Mikael Hernborg (S) Jan Sahlström (S) Ulf Genitz (C) ordf Ulla

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25 Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, kl 18.00-19.40 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Claes Drougge, Lars Rasch,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Bidrag för glasögon till barn och unga

Bidrag för glasögon till barn och unga Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU4 Bidrag för glasögon till barn och unga Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om bidrag för glasögon till vissa barn och unga,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 5 september (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 5 september (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 5 september 2016 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.31-15.19 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Olle Engström (S) Marina Isaksson (S) Patrik

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

3 Sammanträdets kungörande. 4 Information av kommunrevisionen. 5 Svar på motion om avgiftsfri musikskola

3 Sammanträdets kungörande. 4 Information av kommunrevisionen. 5 Svar på motion om avgiftsfri musikskola STRÖMSUNDS KOMMUN KUNGÖRELSE Kommunfullmäktige 2011-12-02 Plats och tid för sammanträde Onsdagen den 14 december 2011, klockan 14.00, i Virveln på Folkets Hus, Strömsund Ärenden 1 Upprop 2 Val av protokollsjusterare

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET. Beslutande

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET. Beslutande 2 NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET Beslutande Parti s s s s m m m sd sd bp fp fyp c Namn Björn Jönsson Jan-Göran Petersson Kerstin Persson Gull-Britt Jönsson Gunilla Nordgren, ordförande Per Mattsson

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-27

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-27 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-08-27 Ärendelista 78 Dnr 2008-000180 Valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorgen 79 Dnr 2015-000133 Friare val av hjälpmedel 80 Dnr 2015-000191 Förstudie LSS-boende

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 februari 2015 kl. 18.15

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 februari 2015 kl. 18.15 Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 februari 2015 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med utdelning av 2014 års Nytänkarpris. Sedan börjar Allmänhetens

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdagen den 18 oktober 2018 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med Allmänhetens frågestund som pågår under ca 30 minuter.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 mars 2014 1 (14 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 10.38-12.15 Ajournering kl.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 mars 2014 1 (14 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 10.38-12.15 Ajournering kl. Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 mars 2014 1 (14 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 10.38-12.15 Ajournering kl. Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf

Läs mer

Utses att justera: Britt-Marie Wall och Ulla Olsson med Torbjörn Parling och Ulf Söhrman som ersättare.

Utses att justera: Britt-Marie Wall och Ulla Olsson med Torbjörn Parling och Ulf Söhrman som ersättare. Kommunfullmäktige 16 december 2015 1 (14) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 17.15 18.36 Ajournering kl.17.20-17.45, 18.12-18.15 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell,

Läs mer

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400 Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9:00 11:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 6 november 2006 1 (16) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.48

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 6 november 2006 1 (16) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.48 Kommunfullmäktige 6 november 2006 1 (16) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.48 Beslutande: Anita Widman ordf. Ulf Söhrman Ersättare Per Gruvberger Owe Karlson Hans Seffel Olle Engström

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Mats Överfjord (M) Leif Appelgren (M) ersätter Ulf Sjölinder

Läs mer

Socialförvaltningen, Simrishamn, 22 mars 2011 kl. 9.00 12.05, 13.15-14.40 (sammanträdet ajournerat mellan 10.05 10.10) Beslutande

Socialförvaltningen, Simrishamn, 22 mars 2011 kl. 9.00 12.05, 13.15-14.40 (sammanträdet ajournerat mellan 10.05 10.10) Beslutande 2011-03-22 1 (22) Plats och tid Socialförvaltningen, Simrishamn, 22 mars 2011 kl. 9.00 12.05, 13.15-14.40 (sammanträdet ajournerat mellan 10.05 10.10) Beslutande Enl särskild förteckning, sid 2 Övriga

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 juni 2017 1 (7) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 10.40-11.45 Ajournering Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders Nilsson (V) Christer

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 mars 2015 kl. 18.15

Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 mars 2015 kl. 18.15 Kommunfullmäktige i Filipstad kallas till sammanträde i Folkets Hus, Sessionssalen, torsdag 12 mars 2015 kl. 18.15 Sammanträdet inleds med en information från Jan-Erik Andrén, nyanställd förvaltningschef

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15. Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15.20 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Plats Hällabrottet, Ordenshuset Tid Måndagen den 16 juni 2003, kl 18.30 20.25 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagare Se bilaga 1 Utses att justera protokollet Gun-Britt

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 (20) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DATUM: 2015-06-02

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 (20) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DATUM: 2015-06-02 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 (20) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DATUM: 2015-06-02 Sammanträde Sammanträdesdatum: Sammanträdes tid: Plats: Paragrafer: 2015-06-02 Klockan 18.00-20.45, ajournering 19.55-20.05 Sammanträdesrum

Läs mer

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20 sid 1 av 22 Plats och tid: Rådhussalen, klockan 13:30 16:00 Beslutande: Leif Håkansson Ordförande (S) Iréne Ahlstrand-Mårlind Ledamot (M) Berith Gustavsson (jäv 64) Vice ordförande (S) Tommy Alm (tom 66)

Läs mer

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) Ersättare

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 mars 2006 1 (8)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 mars 2006 1 (8) Kommunstyrelsens teknikutskott 15 mars 2006 1 (8) Plats och tid: Lektionssalen, Spångbergshallen kl 13.30-15.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Carlsson Bo Olsson Hans Nahlbom Ersättare: Övriga deltagande:

Läs mer

Lars Jonehög, Fp Britta Nilsson, M Torbjörn Lewin, S, (ej tjänstgörande ersättare)

Lars Jonehög, Fp Britta Nilsson, M Torbjörn Lewin, S, (ej tjänstgörande ersättare) 1(16) Plats och tid Nordiska Travmuseet, Biblioteket, kl 14.15-17.30 Beslutande Ledamöter Marita Arvidsson, C, vice ordf Lotta Wignell, C Margareta Bryntesson, M Agneta Nilsson, Kd Maurice Leroy, S Anne

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-10

Socialnämnden 2015-12-10 141 Budgetuppföljning... 2 142 Revidering av socialförvaltningens attestförteckning... 3 143 Riktlinjer för kravverksamhet... 4 144 Uppföljning av situation i personalgrupp... 5 145 Bostad med särskild

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

Socialnämnden 2006-03-14 1 (11)

Socialnämnden 2006-03-14 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2006-03-14 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-12-13, kl. 13.00-15.50 Beslutande Sune Frisk, ordförande Anita Johansson Kerstin Hugosson Urban

Läs mer

Svar på motion om iordningsställande av plats för återvinningsstation på söder i Arboga

Svar på motion om iordningsställande av plats för återvinningsstation på söder i Arboga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-05-07 Blad 12 Ks 67 Au 75 Dnr 213/2012-101 Svar på motion om iordningsställande av plats för återvinningsstation på söder i Arboga Mats Öhgren,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-08-29 16 Sida Ks Dnr 206/2011 042 Anvisningar delårsbokslut per 110731 Arbetsutskottets beslut Förslag till kommunstyrelsen Fastställa anvisningar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 19 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2016-02-25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 19 Omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2016-02-25 Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-02 (8) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M) Pierre

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 51 Kommunalisering hemsjukvård... 62 52 Delrapport barn som bevittnat våld i hemmet 2011... 63 53 Budget- och verksamhetsuppföljning tertial 1... 64 54 Budget 2013 Rambehov, drift...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-10-20 kl. 13:00-15:15 108-123 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Anna Zöögling (S) Håkan Joelsson (S) Josette Rask (C) Ingvar Johansson

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 (10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 267 Reviderad 1993-08-10, 210 Reviderad 1994-12-12, 311 Reviderad 1998-04-06--07, 77 Reviderad 1999-12-13, 281 Reviderad

Läs mer

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12)

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-04-12, kl. 13.00-14.20 Beslutande Sune Frisk, ordförande Urban Granfelt Monica Löfgren-Larsson

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00

Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00 Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2008-08-19 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00 Beslutande Tjänstgörande ersättare Sune Frisk, ordförande Britt-Marie

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 mars (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 mars (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 16 mars 2017 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.31 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Socialnämnden 2007-09-18 1 (15)

Socialnämnden 2007-09-18 1 (15) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-09-18 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-09-18, kl. 13.00-15.30 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Benny

Läs mer

Robert Mörk, (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Annika Engelbrektsson (s) Roland Halvarsson (v) Birgitta Höijer (c)

Robert Mörk, (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Annika Engelbrektsson (s) Roland Halvarsson (v) Birgitta Höijer (c) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-04-16 1. (19) Plats och tid: Nämndhuset, E-plan, kl. 13.00 16.00. Beslutande: Robert Mörk, (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Annika Engelbrektsson (s) Roland Halvarsson

Läs mer

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. KS 2014-24

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. KS 2014-24 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-10 192 Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. KS 2014-24 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN 1 (7) Antaget KF 040614 48 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER Lednings- och styrfunktionen... 2 Ekonomisk förvaltning... 3 Löne- och personalpolitiken... 3 ANSVAR OCH RAPPORTERINGSSKYLDIGHET...

Läs mer

Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) Göran Strandlund (V) Erkki Visti (C)

Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) Göran Strandlund (V) Erkki Visti (C) 2011-11-04 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 4 november 2011, klockan 08.00 10.00 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) Göran Strandlund (V) Erkki Visti

Läs mer

Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367

Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367 kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 63 Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets

Läs mer

Sida 1(16) PROTOKOLL 2015-11-04. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-11-04 kl 09.00-11.45

Sida 1(16) PROTOKOLL 2015-11-04. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-11-04 kl 09.00-11.45 1(16) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.45 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) Övriga närvarande Tjänstemän

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer