Vad är Kolostrum: Kvalitetsbestämning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är Kolostrum: Kvalitetsbestämning"

Transkript

1 Vad är Kolostrum: Kolostrum är den lacteala (bröst) utsöndringen hos däggdjur, producerat omedelbart före födseln och är avsedd för utfodring av nyfödda. Kolostrum är rik på skydds och reglerings faktorer som främjar hälsa och vitalitet. Kolostrum är naturens första föda och den mest koncentrerade källa till biologiskt aktiva komponenter! Det har funnits sedan de första däggdjuren strövade planeten och har används av människor av olika kulturer i tusentals år. Kolostrum är även ett utav dem mest efterforskade tillskotten/livsmedel I världen. Kor är en idealisk källa till råmjölk av tre grundläggande skäl, Varför?: Näringsvärde, hantering och hälsoförbättringar hos mjölkkor har lett till en ökad produktion utav kolostrum under de senaste 100 åren. Dagens kor producerar idag 9ggr mer kolostrum än för 100år sen. Kalvens behov uppfylls alltid först. Endast överskotts råmjölk kan humant skördas för andra ändamål. I många avseenden är bovint kolostrum mer potent än humant Kolostrum. Nyfödda spädbarn har ett mer utvecklat immunförsvar vid födseln på grund av moderkakans förmåga att överföra antikroppar och olika proteiner, peptider som inte förekommer hos idisslare (däggdjur med fyra magar såsom kor, getter och får ). På grund av detta, Så koncentreras och kvarhålles dessa faktorer I bovint colostrum med avseende att mata kavlen omedelbart efter födseln. De biologiskt aktiva komponenterna är antingen identiska eller funktionellt identiska, oberoende av de arter av ursprung eller användning. Kvalitetsbestämning Eftersom kalvens behov för näring måste tillgodoses direkt efter födseln, så produceras Kolostrum hos modern innan födseln har ägt rum. Kolostrum är rik på faktorer som transporteras direkt från moderns blodomlopp, till skillnad från mjölk där föregångare bearbetas via alveolerna till mjölk ( dvs glukos till laktos, aminosyror till protein). De hormonella förändringar som sker hos mamman vid födseln sätter igång: Processen med att stänga överföringen av bioaktiva ämnen från cirkulationssystemet påbörjas. Detta händer väldigt snabbt. Stimulera produktionen av mjölk, utspädning av Kolostrum. Främja re-absorption av bioaktiva ämnen tillbaks till modern.

2 Mot denna bakgrund blir det uppenbart att det inte bara antalet mjölkningar som samlas in, utan att tidsramen för insamling är avgörande för kvaliten utav Kolostrum. Det är viktigt att veta att: I den första mjölkningen som samlas in inom sex timmar efter födsel, är över 80% av albumin fraktionens bioaktiva komponenter som produceras i benmärgen och cirkulationssystemet närvarande. (Alive Foods Kolostrum är garanterat att vara insamlat inom sex timmar) Vid den andra mjölkningen som samlas in mellan 12 och 24 timmar efter födsel så endast 50 % bioaktiva ämnen närvarande. Produktionen av vassleproteinerna beta-laktoglobulin och alfa laktalbumin som produceras från aminosyror i alveolerna i bröstkörteln står nu för majoriteten av proteinerna. Dessa proteiner finns nu redan I många livsmedel, såsom koncentrerat vassleprotein pulver och isolat. När övergången till mjölk har avslutats så är dom bioaktiva ämnen mindre än 1 % av dem som finns i colostrum. Eftersom överföringen av alla faktorer inte minskar i samma takt under perioden efter födseln, har Kolostrum från första mjölkning en annan balans (proportion) av bioaktiva faktorer jämfört med de efterföljande övergångsperiods mjölkningarna. Kolostrumets Komponenter Det finns över 90 beskrivna komponenter i Kolostrum. Även om vi använder kategorier, bör det noteras att många utav dessa faktorer har flera funktioner och indelningen i vissa kategorier är inte alltid tydliga. Informationen nedan ges för att ge en förståelse för de olika fraktioner som finns i råmjölk *.

3 Immunreglerande ämnen: Immunreglerande ämnet Thymosin (alfa & beta-kedjor): Ett hormon som består av två proteinbaserade kedjor som är närvarande i Kolostrum. Kedjorna verkar på tymuskörteln självständigt eller i samverkan med varandra för att stimulera aktivering, utveckling och underhållning av immunsystemet. Prolinrik peptid (PRP): Ett hormonliknande litet protein som verkar på thymus och andra organ associerade med immunsystemet för att hålla dem i schack ifrån att överreagera från en attack. Cytokiner: Små proteiner som är producerade av olika celler i kroppen som inducerar alstringen av specialiserade typer av vita blodkroppar, signalerar dem att komma till platsen för en attack och hjälpa till i deras väg genom vävnaderna. Lymfokiner: Proteiner av varierande storlek som produceras av olika typer av vita blodkroppar som säger till nära celler att förvandla sig till flera funktionella celltyper som kan frigöra substanser med förmåga att förstöra en invaderande mikroorganism. Skyddande ämnen för magen Immunglobuliner (IgG, IgM, IgA): Komplexa proteiner, mer kända som antikroppar, som utgör en betydande del av de proteiner som finns i Alive Foods Kolostrum från första mjölkning. Dessa antikroppar producerades av moderns immunsystem som ett svar på sin exponering mot många olika mikroorganismer under hennes livstid och överförs sedan in i Kolostrumet före födelsen av kalven. Dessa antikroppar ger skydd mot bakterier, virus och svampar som infekterar mag-tarmkanalen hos människor. Överföringsfaktor: Små proteiner som produceras som svar på kroppens exponering för vissa typer av mikroorganismer, i synnerhet de som bor djupt i vävnader under en lång tidsperiod, som t.ex bakterien som orsakar tuberkulos. De är specifika för en viss mikroorganism och transporteras inuti av vissa typer av specialiserade vita blodkroppar. Överföringsfaktorer har begränsad effektivitet att ensamma försvara kroppen mot infektion utav sådana mikroorganismer, utan verkar hellre tillsammans med olika vita blodkroppar och andra faktorer i försök att hålla invaderade mikroorganismer under kontroll.

4 Laktoferrin: är ett värdefullt glykoprotein som förekommer rikligt i kroppsvätskor hos människor och djur, speciellt i bröstmjölk och i kolostrum från komjölk. Det tillhör järntransport och transferrinfamiljen. Det förekommer rikligast i kolostrum och består av en proteindel som finns sparsamt i immunoglobuliner från vassleprotein. Laktoferrin fungerar som ett prebiotika och bidrar till en friskare tarmflora och immunförsvar. Biologiska funktioner hos laktoferrin inkluderar följande: Stimulerar lymfocytaktiviteten Har inflammationshämmande egenskaper Har antioxidanta egenskaper Binder järn och hindrar att järn omvandlas till hydroxylradikaler Fungerar som en källa till järn för spädbarn som dricker bröstmjölk Hindrar fettperoxidation i tarmarna Hämmar tillväxten av negativa bakterier och dödar bakterierna genom att absorbera järn från dem. Detta sker troligtvis p.g.a. laktoferrins förmåga att binda till järn. Människor kan absorbera mycket järn om det är bundet till laktoferrin men laktoferrrinbundet järn kan inte tas upp av patogena bakterier, svamp och parasiter. Laktoferrin ser till att patogena mikroorganismer inte får järn. Hämmar tillväxten enligt dokumentation på: Escheirichia coli, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus aureus, Vibro cholerae, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae och Candida albicans Skadar eller hämmar inte tillväxt av vänliga tarmflorabakterier. De t.o.m. gynnar tillväxt av bifidobakterier. Transferrin: Ett annat mineralbindande transportglobulin som fäster i tillgängligt järn och kan agera självständigt eller tillsammans med laktoferrin mot att hindra tillväxten av vissa aeroba bakterier, speciellt i tarmen. Lysozym: Ett enzym som har förmåga att fästa sig till cellväggen hos vissa patogena bakterier och nedbrytande utvalda komponenter, som lämnar hål i väggen av bakterierna. Laktoperoxidas: Ett enzym som också kan fästa på väggen i vissa bakterier, försämra utvalda

5 proteiner och stör bakteriernas förmåga att replikera sig själva. Xantinoxidas: Ett enzym som också kan fästa på väggarna hos vissa bakterier, försämra olika proteiner än de som drabbas av laktoperoxidas och därmed också påverka förmågan hos bakterierna att replikera sig själva. Vita blodkroppar (leukocyter): Främst, tre typer av funktionella vita blodkroppar finns närvarande i råmjölk, inklusive neutrofiler, makrofager och polymorfonukleära celler. Var och en har möjlighet att fagocytera (uppsluka) mikroorganismer och andra främmande föremål och tillämpa ämnen som transporteras internt till förstörelsen av mikroorganismer. Deras funktioner förbättras när antikroppar först fäster vid mikroorganismerna. Oligosackarider: Korta kolhydratkedjor som kan häfta till specifika ställen på den inre ytan av magtarmkanalen och förhindra vidhäftningen av mikroorganismer. Koncentrationen utav oligosackarider är som absolut mest i kolostrumet för att sedan mot övergången av mjölk sjunka drastiskt. Då Oligosackaridernas molekylära struktur mellan ko och människa är väldigt lika, så är det därav troligt att de egenskaper och hälsofördelar som har hittats för mänskliga oligosackarider från humanmjölk även gäller för oligosackarider från kor. Tillväxt Faktorer: Insulinliknande tillväxtfaktor (IGF): Insulinliknande tillväxtfaktor-1 (IGF-1) och dess nära besläktade motsvarighet insulinliknande tillväxtfaktor-2 (IGF-2) är hormoner som finns i samband med nästan alla celler i kroppen. De är en del av en grupp av mer än 90 olika proteiner, som kallas "Insulin bindande protein (IGFBP) Superfamiljen", som är ansvarig för de processer genom vilka celler växer och förökar sig. Dessa ämnen är också ansvariga för underhållet av de metaboliska vägar i kroppen där celler omvandlar glukos till glykogen, en primär energikälla, och att använda aminosyror för att skapa proteiner. En nyckelhändelse som utlöser funktionerna hos de olika proteinerna i IGFBP är fastsättningen av IGF-1 till en specifik plats på ytan av en cell. Många av de tillväxtfaktorer som finns i Kolostrum och som tidigare definierats utav sina funktioner betraktas nu som en del av IGFBP. Detta omfattar följande ämnen, bland annat: Transformerande tillväxtfaktor A och B: inducerar omvandling av celler från en omogen form till en mogen, funktionnell status.

6 Epitelial tillväxtfaktor: Är involverad i bildningen och upprätthållandet av celler i de epiteliala (yttre) skikten i huden. Fibroblast tillväxtfaktor: Associerat med regenerering av olika typer av vävnad, inklusive hud och andra organ. Plätthärledd tillväxtfaktor: Ansvarig för generering av celler och funktioner i samband med blodproppar. De metaboliska faktorerna: Leptin: Ett litet hormonliknande protein som kan undertrycka aptit och leder till viktminskning. Fettceller (adipocyter) frigör leptin i närvaro av insulin, som också finns i Kolostrum. Insulinproducerande beta-celler har bindningsställen för leptin och det antages att storleken av fettceller kan vara en viktig faktor vid beslutandet av hur stor mängd leptin som frigörs. Därför kan leptinbrist förknippas med fetma, särskilt hos diabetiska individer. Insulin: Ett hormon som krävs för ett effektivt utnyttjande av glukos (blodsocker) i kroppen. Insulin binder till specifika platser på celler, underlättar cellernas interaktion med IGF-1 och därmed initierar omvandlingen av glukos till glykogen, en hög energirik kolhydratkälla. Vitaminbindande proteiner: Mindre proteiner som fungerar som bärare för att leverera B-komplexvitaminer till kroppen. Bärarproteiner och associerande vitaminer folat (B6), B12 och orotsyra finns i Kolostrum. Fett-associerade vitaminer: Betydande mängder av vitamin A, D, E och K upplöses i eller är associerat med fettet i kolostrum. Mineral-bindande proteiner: Järnbindande proteiner, laktoferrin och transferrin, har redan diskuterats ovan. Förutom att lägga sig i replikationen av vissa mikroorganismer, så tjänar dem också till att fånga in järn från intagen föda och presentera den i en form som lätt kan absorberas av kroppen. Laktoferrin kan också binda koppar och leverera den i en form lämplig för absorption av kroppen. Dessutom finns det två bärarproteiner i kolostrum som hjälper till i absorptionen av kalcium. De är kasein, som också är en rik källa till aminosyror för att bygga nya proteinmolekyler, och alfalaktalbumin, som är närvarande i Kolostrum mycket snart efter födelsen. Cykliskt adenosinmonofosfat (camp): En fosforylerad nukleotid i en mycket specialiserad form som

7 överför den kemiska energi som är nödvändig för att driva metaboliska reaktioner för att bilda nya proteiner, kolhydrater och fettmolekyler. Enzymhämmare: Dessa små proteiner bromsar eller hämmar nedbrytningen av proteiner genom vissa enzymer. De ger ett begränsat skydd för de immun, tillväxt och metaboliska faktorer när de passerar genom mag-tarmkanalen. Det finns många andra ämnen som finns i Kolostrum, men en del är inte än helt välförstådda. Men det finns åtminstone två ämnen utöver de som beskrivs ovan vars funktioner är förstådda. De är hormonet melatonin, som har en direkt inverkan på upprättandet av biologiska rytmer och ordentliga sömnmönster; och relaxin, ett hormon som är känt för att direkt påverka sammandragna muskler. Kort o gott om immunförsvaret: Kort sagt, immunförsvarets uppgifter består av Förhindra intrång Detektering / identifiering Neutralisering Förstörelse Uppsluka (fagocytera) Borttagning av antigener (främmande eller onormala som skulle kunna vara allt från en flisa till en cancercell och patogener som bakterier, virus och parasiter). Metoder för immunförsvar kan beskrivas i två grundläggande delar, var och en med flera verkningsmekanismer: Det ospecifika immunförsvaret: agerar mycket snabbt och ger ett konsekvent och effektivt skydd för majoriteten av patogener. Det består av: A: Hinder för inträde via hud, kroppsvätskor, lågt ph i magen, lungornas slemhinnor och magtarmkanalen.

8 B: Flera typer av Fagocyter (neutrofiler, monocyter, makrofager, dendritiska celler, och mastceller ) som fagocyterar (äter upp) ovälkommna gäster genom att sedan förinta dom genom flera metoder: Desinficering av väteperoxid eller hypoklorit Intränga i membranet elektriskt Bryta ner cellväggen med enzymer Svältande dem av järn Fagocyter kan också förgifta patogener utan att fagocytera (äta) upp dem. De naturliga mördarcellerna penetrerar effektivt icke självceller som en magisk kula. De är viktiga för destruktionen av patogener. Obs: Ospecifikt immunfunktion är också viktigt för specifik immunitet. Fagocyter plockar upp främmande celler som är förgiftade av lymfotoxiner och de som identifierats av antikroppar. Makrofager och dendritiska celler presenterar antigener till plasmaceller som styr en specifik antikroppsproduktion. När patogener undkommer det ospecifika försvarsmekanismerna, Så kopplas det specifika immunförsvaret in Det specifika (Adaptiva) immunförsvaret: A. Den första responsen hos det adaptiva immunsystemet kallas för cell-medierad-immunitet. Lymfocyter förvandlas snabbt till naturliga mördar celler (T-celler, då de regleras av thymus). De producerar ämnen som lymfotoxiner för att förgifta eller lysera (spränga) inkräktaren. B. Regulatoriska T-celler (TS) vet när och hur man ska stänga av mördar-t-cellerna för att undvika kollaterala skador. T-hjälparceller (Th) hjälper till att aktivera den andra responsen utav det adaptiva immunförsvaret genom att säga till B-lymfocyter (tänk benmärg) att producera antikroppar genom skapandet av plasmaceller. C. Produktionen utav antikroppar tar flera dagar till stor del eftersom det tar tid att hitta det antigenen kroppen kan skaka antikroppen. Det är ett mycket specifikt och potent svar och på grund utav det immunologiska minne som både T- och B-celler innehar, så är den andra responsen på samma

9 antigen mycket snabbare och mer effektiv än den första. Klasser av antikroppar och immunoglobuliner (Ig) IgG-antikroppar står för den stora majoriteten av alla antikroppsmedierade skydd trots att det är långsammare att produceras efter den initiala skadan. Dess främsta medel för skydd är att identifiera patogenen genom att binda till den och markera den för destruktion av andra immunceller. Det kan också brista celler genom att aktivera komplementsystemet. komplementsystemet aktiveras genom att blodlösta plasmaproteiner känner igen specifika mönster hos främmande mikroorganismer (patogener). Aktivering av komplementsystemet leder till bildandet av en komplementkaskad bestående av flertalet olika komplementproteiner, som därefter borrar hål i den främmande mikroorganismens cellmembran. Mikroorganismen går under på grund av osmotiska krafter som spränger sönder cellmembranet. IgA skyddar slemhinnorna (mage, respiratoriska och urogenitala vägarna). Det liknar IgG i det att den har förmågan att identifiera och markera en patogen för destruktion av andra immunceller som fagocytera den. Den har också förmågan att aktivera komplement trots komplementkaskaden är något annorlunda än IgG och IgM. IgM är ett svar på antikropparnas första hjälpen, som erbjuder skydd mot patogener mycket snabbare än IgG vid första exponering av en antigen. Liksom IgG det kan utlösa vad som kallas komplementkaskaden, men gör så mycket mer effektivt. IgE kan utföra samma funktioner som beskrivits för IgG och är effektiv mot parasiter. Men det är ofta mest känd för sin roll i allergiska reaktioner. IgD är inte lika väl beskriven som de andra fyra klasserna. Den har troligen en roll i aktiveringen av B-celler för atyt producera IgG genom att vara en receptor för ett brett spektrum av antigener. Obs: IgE och IgD finns inte i någon nämnvärd mängd i Kolostrum. Antikroppar utför sitt uppdrag på flera sätt: Agglutininer orsakar klumpar av bakterieceller (agglutination). Denna reaktion har använts som ett visuellt test för Bangs sjukdom (brucellos, Medelhavsfeber eller smittsam kastning) hos nötkreatur under många årtionden. Lysering genom med hälp av bakterieceller för att lösa upp eller smälta (lysera). Ett nätverk av proteiner som kallas komplement hjälper denna mekanism. IgG, IgA och IgE är i stånd att aktivera

10 komplementsystemet. Opsoniner täcker bakterierna för identifikation av fagocyter. Antitoxiner neutraliserar gifter. En tillämpning av detta är antiserum mot ormbett. Ang Laktos: Kolostrum är naturligt lågt på laktos. Detta beror på att kalvens omedelbara behov är immunförstärkning som uppfylls av olika proteinkomponenter. Laktos är en energikälla vars behov blir större allt eftersom tiden går då kalven växer och är i mer behov utav näring är immunitet. Alive Foods Kolostrum från första mjölkning har dom lägsta laktos halterna på marknaden. Det tar cirka 80 milligram (mg) av laktos för att orsaka en reaktion hos de mest känsliga individer. Mängden råmjölk som krävs för att innehålla denna mängd laktos är Alive Foods Kolostrum = 0,67 gram eller ½ tesked. Vardagliga situationer: Om du kan dricka ca 0.30 dl mjölk (innehåller 1500 mg laktos) utan en reaktion så du kan konsumera: 12,5 gram Alive Foods Kolostrum Pulver Även om vi inte har haft problem med laktosintolerans som rapporterats till oss, ber vi er att vänligen använda ert bästa omdöme.

11 I en studie redovisad i tidskriften Journal of Applied Physiology 2002 studerades effekten av bovint kolostrumtillskott (Dynamic colostrum) på blod och saliv och dess innehåll av tillväxtfaktorer och antikroppar. Man studerade också upptaget av radioaktivt märkt humant rekombinant (tillverkat syntetiskt med DNAteknik) insulinliknande tillväxtfaktor (IGF-I). En grupp som fick 20 g kolostrum jämfördes med en blindgrupp. De personer som fick kolostrumtillskott hade signifikant högre halter av IGF-I i blodet och i antikroppar i saliven. Slutsatsen var att långtidstillskott av bovint kolostrum ökar halten av IGF-I i blodet och antikroppar av typ IgA i saliven. Upptagstestet visade att ökningen av IGF-I inte direkt kom från upptag från bovint kolostrum (kolostrum stärker sannolikt kroppens produktion av tillväxtfaktorer genom en annan mekanism). Mero A. et al. IGF-I, IgA, and IgG responses to bovine colostrum supplementation during training. J Appl Physiol, 2002;93:2: *Kolostrum är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga sjukdom.

Lymfoida organ och immunsystemet. Innehåll. Leukocyter 11/14/2014. Människan: biologi och hälsa SJSE11. Ospecifika immunförsvaret

Lymfoida organ och immunsystemet. Innehåll. Leukocyter 11/14/2014. Människan: biologi och hälsa SJSE11. Ospecifika immunförsvaret Lymfoida organ och immunsystemet Människan: biologi och hälsa SJSE11 2014-11-18 Annelie Augustinsson Innehåll Ospecifika immunförsvaret Barriärer Kemiskt försvar Cellulärt försvar Specifika immunförsvaret

Läs mer

BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER

BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER För forskarutbildningskursen Aktuell klinisk forskning Referat av Susanne Lindgren från Göteborgs läkaresällskaps seminarium 09-05-06 Föredragshållare: Professor Agnes Wold BAKTERIERNA, VÅRA VÄNNER Sammanfattning

Läs mer

Immunsystemet. Kursmål. Innehåll 4/25/2016. Människan: biologi och hälsa SJSF11

Immunsystemet. Kursmål. Innehåll 4/25/2016. Människan: biologi och hälsa SJSF11 Immunsystemet Människan: biologi och hälsa SJSF11 2016-04-29 Annelie Augustinsson Kursmål Kunna identifiera grundläggande anatomiska strukturer samt redogöra för fysiologiska processer i kroppens organsystem

Läs mer

Gammaglobulin Behandling, nyheter mm. Dr. Stephen Jolles, Department of Immunology, University Hospital of Wales

Gammaglobulin Behandling, nyheter mm. Dr. Stephen Jolles, Department of Immunology, University Hospital of Wales Gammaglobulin Behandling, nyheter mm Dr. Stephen Jolles, Department of Immunology, University Hospital of Wales Doktor Stephen Jolles, från University of Wales, gav en föreläsning om nyheter inom gammaglobulinbehandling

Läs mer

Antikroppar; struktur och diversitet. Kursbok: The immune system Peter Parham

Antikroppar; struktur och diversitet. Kursbok: The immune system Peter Parham Antikroppar; struktur och diversitet. Kursbok: The immune system Peter Parham Kapitel 2.1-2.5 Antikroppar = Immunoglobuliner (Ig): Ig presenteras på B-cellsytan samt finns i löslig form i blodet och lymf.

Läs mer

Lymfsystemet. Lymfsystemets viktigaste uppgifter är att

Lymfsystemet. Lymfsystemets viktigaste uppgifter är att Lymfsystemet Lymfsystemet är viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Systemet består dels av så kallade lymfatiska organ vilka bildar speciella celler som deltar i

Läs mer

Anolytech ANK-Anolyt för bättre djurhälsa och ökad produktion. Enkelt, miljövänligt och ekonomiskt.

Anolytech ANK-Anolyt för bättre djurhälsa och ökad produktion. Enkelt, miljövänligt och ekonomiskt. Anolytech ANK-Anolyt för bättre djurhälsa och ökad produktion. Enkelt, miljövänligt och ekonomiskt. Dina djur mår bättre med rent dricksvatten. Och de producerar bättre! Rent dricksvatten är en förutsättning

Läs mer

Beskrivning - Colostrum

Beskrivning - Colostrum Beskrivning - Colostrum Råmjölk är en tjock gul vätska, rik på protein, tillväxtfaktorer, och immun faktorer. Det utsöndras från mjölkkörtlar hos alla kvinnliga däggdjur under de första dagarna av laktationen.

Läs mer

Tentamen i Immunteknologi 28 maj 2003, 8-13

Tentamen i Immunteknologi 28 maj 2003, 8-13 Tentamen i Immunteknologi 28 maj 2003, 8-13 1 Varje fråga ger maximalt 5 p. 2 SKRIV NAMN OCH PERSONNUMMER PÅ ALLA SIDOR! 3 Glöm inte att lämna in KURSUTVÄRDERINGEN! Observera att i kursutvärderingen för

Läs mer

Immunologi CORE Vad har immunsystemet för funktioner? Bra och dåliga? Immunsystemet - två funktionella grenar. Immunsystemets organ

Immunologi CORE Vad har immunsystemet för funktioner? Bra och dåliga? Immunsystemet - två funktionella grenar. Immunsystemets organ Immunologi CORE 2018 Vad har immunsystemet för funktioner? Bra och dåliga? Skydda oss mot infektioner Naturliga vägen och via vaccinationer Förhindra uppkomst av tumörer Hinder för transplantationer Känner

Läs mer

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen.

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. 75102 Anatomiset Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. Andningssystemet För att delar av kroppen ska fungera krävs det näring

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

vid inflammatorisk tarmsjukdom

vid inflammatorisk tarmsjukdom BEHANDLING MED ADACOLUMN vid inflammatorisk tarmsjukdom www.adacolumn.net INNEHÅLL Mag-tarmkanalen...4 Ulcerös kolit...6 Crohns sjukdom...8 Immunförsvaret vid IBD...10 Så fungerar Adacolumn...12 Behandling

Läs mer

Bröstmjölkens sammansättning och rekommendation. Elisabeth Kylberg 2011

Bröstmjölkens sammansättning och rekommendation. Elisabeth Kylberg 2011 Bröstmjölkens sammansättning och rekommendation Elisabeth Kylberg 2011 Art Sammansättning i relation till tillväxthastighet Fördubblad födelsevikt i dagar Fett % Protein % människa 180 3.8 0.9 ko 47 3.7

Läs mer

Immunologi en introduktion. Vad har immunsystemet för funktioner? Bra och dåliga? Immunsystemet

Immunologi en introduktion. Vad har immunsystemet för funktioner? Bra och dåliga? Immunsystemet Immunologi - en introduktion Annica Lindkvist Avd för Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin, KI Annica.Lindkvist@ki.se 1 Vad har immunsystemet för funktioner? Bra och dåliga? Skydda oss mot infektioner

Läs mer

Kroppens Försvar mot sjukdomar

Kroppens Försvar mot sjukdomar Kroppens Försvar mot sjukdomar Organ som deltar i immunförsvaret hud och slemhinnor vår barriär mot yttervärlden blod och lymfa distribuerar blodkroppar i hela kroppen lymfnoder innehåller vita blodkroppar

Läs mer

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2012 Institutionen för biologisk

Läs mer

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium O Syre C Kol H Väte N Kväve P Fosfor Ca Kalcium Grundämnen som utgör ca 98 % av kroppsvikten Dessa grundämnen bygger i sin tur upp molekylerna i vår kropp Kroppen är uppbyggd av samma beståndsdelar av

Läs mer

Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom

Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom Behandling med Adacolumn vid inflammatorisk tarmsjukdom A gentle revolution in IBD therapy innehåll Mag-tarmkanalen...4 Ulcerös kolit...6 Crohns sjukdom...8 Immunförsvaret vid IBD...10 Så fungerar Adacolumn...12

Läs mer

Endokrina systemet. Innehåll. Endokrina systemet 2013-10-29. Anatomi och fysiologi. SJSE11 Människan: biologi och hälsa

Endokrina systemet. Innehåll. Endokrina systemet 2013-10-29. Anatomi och fysiologi. SJSE11 Människan: biologi och hälsa Endokrina systemet Anatomi och fysiologi SJSE11 Människan: biologi och hälsa Annelie Augustinsson Innehåll Vad är det endokrina systemet? Uppdelning och reglering Hypothalamus Hypofysen GH, prolaktin (LTH),

Läs mer

Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p)

Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p) Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p) Svar på fråga 1-4 läggs i separat mapp (20 p) 1. Gunnar åt julbord med god aptit men fick lite problem med halsbränna. Halsbränna orsakas av

Läs mer

Nej, i förhållande till den beräknade besparing som Bioptron ger, innebär den en avsevärd vård och kostnadseffektivisering.

Nej, i förhållande till den beräknade besparing som Bioptron ger, innebär den en avsevärd vård och kostnadseffektivisering. Hur hjälper behandling med Bioptron immunsystemet? Ljusbehandling har visat sig minska smärta på flera olika sätt. Activerar celler som gör bakterierna till sitt byte. Aktiverar celler som bryter ner mikrober.

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab) EMA/775515/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa

Läs mer

Immunoterapi av cancer aktuell igen

Immunoterapi av cancer aktuell igen Page 1 of 6 PUBLICERAD I NUMMER 3/2015 TEMAN Immunoterapi av cancer aktuell igen Marko Salmi Man har redan i flera decennier försökt utnyttja egenskaperna hos kroppens eget försvarssystem för att förstöra

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

Är åderförkalkning en TWAR-infektion?

Är åderförkalkning en TWAR-infektion? Är åderförkalkning en TWAR-infektion? Jens Boman virusspecialist, smittskyddsläkare i Västerbottens län Erling Petersen enheten för kirurgi Anders Waldenström professor, enheten för medicin (kardiologi)

Läs mer

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se Kontakta din läkare Kontakta genast din läkare om du drabbas av något av nedanstående symtom medan du behandlas med JEVTANA. feber, dvs en kroppstemperatur på 38 C eller högre diarré (t.ex. om du har lös

Läs mer

Kroppen. Cirkulation. Skelett. Muskler. Nervsystem Hormonsystem

Kroppen. Cirkulation. Skelett. Muskler. Nervsystem Hormonsystem Kroppen Cirkulation Skelett Muskler Nervsystem Hormonsystem Kroppen Skelett: Muskelfästen, skydd, stöd Muskler: Rörelse, inre transport Cirkulation: Ämnestransport, skydd, temperaturreglering Nervsystem:

Läs mer

Stamceller För att få mer kött på benen

Stamceller För att få mer kött på benen Stamceller För att få mer kött på benen Av Nicole Loginger Populärvetenskaplig sammanfattning av självständigt arbete i biologi 2013, Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala. Hunger, miljöproblem

Läs mer

Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning

Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning Fördelarna med insulin Hur du bygger muskler och bränner fett under samma dag Kan vi maximera muskeltillväxt och samtidigt kontrollera mängden kroppsfett?

Läs mer

Näringslära Meri Hakkarainen

Näringslära Meri Hakkarainen Näringslära Meri Hakkarainen Lupus Foder AB Djurskyddsföreningen Enköping 5 sept 2015 Grundläggande näringslära för katt och kattens matbeteende Innehållsförteckningar vad står det på påsen egentligen?

Läs mer

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2 Så började det Liv, cellens byggstenar Biologi 1 kap 2 Liv kännetecknas av följande: Ordning- allt liv består av en eller flera celler Ämnesomsättning Reaktion på stimuli (retningar) Tillväxt och utveckling

Läs mer

Blodet och lymfoida organ

Blodet och lymfoida organ Blodet och lymfoida organ RSJD11 Människokroppen: Anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi I Annelie Augustinsson Innehåll Vad är blod? Röda blodkroppar = syretransport, blodkroppsbildning och

Läs mer

Omtentamen: Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15hp. Kurskod: MC1032. Kursansvarig: Gabriella Eliason.

Omtentamen: Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15hp. Kurskod: MC1032. Kursansvarig: Gabriella Eliason. Omtentamen: Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15hp Kurskod: MC1032 Kursansvarig: Gabriella Eliason Datum: 2015 03 07 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 84p Cellen, Metabolismen, Muskelfysiologi,

Läs mer

Tentamen i Immunteknologi 28 maj 2005, 8-13

Tentamen i Immunteknologi 28 maj 2005, 8-13 Tentamen i Immunteknologi 28 maj 2005, 8-13 1 Varje fråga ger maximalt 5 p 2 SKRIV NAMN OCH PERSONNUMMER PÅ ALLA SIDOR! (inklusive tentamensomslaget) 3 Glöm inte att fylla i och lämna in KURSUTVÄRDERINGEN!

Läs mer

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig?

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Hälsa är ett begrepp som kan definieras på olika sätt. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är hälsa ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

Arv + miljö = diabetes?

Arv + miljö = diabetes? Arv + miljö = diabetes? Kristina Lejon universitetslektor, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi Vad är det som gör att vi får diabetes? Anna Möllsten var nyss inne på den frågan och visade

Läs mer

C1 C2 C3 C4. Komplement. För : (1904) 4 nonspecific, complementary proteins required with antibody to lyse bacteria. Idag: -47 proteiner

C1 C2 C3 C4. Komplement. För : (1904) 4 nonspecific, complementary proteins required with antibody to lyse bacteria. Idag: -47 proteiner Innate (medfött, ospecifik) Bariärrer Hud, slemhinnor defensiner Celler Granulocyter, fagocyter (NK-celler, makrofager, dendritiska celler) Humoral Adaptive (förv rvärvat, rvat, specifik) B-lymfocyter

Läs mer

Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem?

Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem? ÄMNENA I MATEN 1 Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem? 2 varifrån kommer egentligen energin? Jo från början kommer den faktiskt från solen. Solenergi blir till kemisk energi genom

Läs mer

Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes.

Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes. Om allergi och överkänslighet mot mat. Samt en del om diabetes. Allergi eller intollerans? 1. Födoämnesallergi/matallergi 2. Matintolerans/överkänslighet Skillnaden mellan dessa är att vid födoämnesallergi/matallergi

Läs mer

Bild 2-11 Introduktion ospecifika och specifika försvaret Bild Kap 1och lite kap7

Bild 2-11 Introduktion ospecifika och specifika försvaret Bild Kap 1och lite kap7 Bild 2-11 Introduktion ospecifika och specifika försvaret Bild 12-79 Kap 1och lite kap7 Immunförsvarets uppgift/utmaning Immunförsvarets vilja: Oskadliggöra patogenen Sätta in rätt respons Inte skada individen

Läs mer

Perspektiven och Immunologi

Perspektiven och Immunologi Perspektiven och Immunologi Projektarbete vid högskolepedagogisk utbildning modul 3 HT-2004 Peter Hellman Gunilla Nordin Fredrikson Hälsa och Samhälle Bakgrund: Orden immunologi och immunitet kommer från

Läs mer

Grundläggande immunologi

Grundläggande immunologi Grundläggande immunologi Sarah Thunberg, PhD Inst. onkologi & patologi, KI Cellfysik, Scilife lab, KTH FRÅGESPORT! 1 2 1. Edward Jenner, 1796 Vaccinets fader Edward Jenner observerade a> mjölkerskor inte

Läs mer

Huden och Slemhinnan. Table of Contents. Pooyan Masarrat Vt- 13

Huden och Slemhinnan. Table of Contents. Pooyan Masarrat Vt- 13 Huden och Slemhinnan Table of Contents Generellt om huden... 2 Epidermis... 2 Dermis... 2 Subcutis... 2 En diskussion om hornlagret/s.corneum... 2 Fettsäcken... 2 Ceramider... 3 Kolesterol... 3 Deskvamation

Läs mer

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pronaxen 250 mg tabletter OTC 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Pronaxen 250

Läs mer

Immun- och inflammationsfarmakologi Tandläkarprogrammet HT 2015. Ernst Brodin, Institutionen för Fysiologi och Farmakologi, Karolinska Institutet

Immun- och inflammationsfarmakologi Tandläkarprogrammet HT 2015. Ernst Brodin, Institutionen för Fysiologi och Farmakologi, Karolinska Institutet Immun- och inflammationsfarmakologi Tandläkarprogrammet HT 2015 Ernst Brodin, Institutionen för Fysiologi och Farmakologi, Karolinska Institutet Viktiga inflammatoriska mediatorer Prostaglandiner och leukotriener

Läs mer

GNLD Full Motion. Naturens mångsidiga näringslösning för optimal ledhälsa och bekvämlighet.

GNLD Full Motion. Naturens mångsidiga näringslösning för optimal ledhälsa och bekvämlighet. GNLD Full Motion Naturens mångsidiga näringslösning för optimal ledhälsa och bekvämlighet. Get In Motion! Stay In Motion! Ledsmärta är ett vanligt problem hos personer i alla åldrar. Förlorat eller skadat

Läs mer

Om primär immunbrist (PI)

Om primär immunbrist (PI) Vad kan vara bra att veta om primär immunbrist som företrädare för PIO? Om primär immunbrist (PI) Vad är PI? Förekomst Mörkertal Det friska immunförsvaret Diagnoser Att leva med PI Varningstecken Framtagen

Läs mer

Anolytech Disinfection System

Anolytech Disinfection System Anolytech Disinfection System Disinfection for healthier businesses ill st e ld al y va ent pan h ec nm om 2 lyt viro y C 201 o An En olog ear Y n ch he Te of t Bakterier kostar Bakterier, virus, svampar

Läs mer

Upplagring, överskott, dysfunktion, sjuk. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken. Uttömning, brist, dysfunktion, sjuk

Upplagring, överskott, dysfunktion, sjuk. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken. Uttömning, brist, dysfunktion, sjuk Ingen kedja är starkare än den svagaste länken Ingen kedja är starkare än den svagaste länken Håll koll på mineralerna Anett Seeman & Maria Torsein Gård och Djurhälsan Laktation Kalvning Dräktighet Mjölkperiod

Läs mer

ENDOKRINOLOGI. Endokrinologi. Endokrinologi. Människokroppen Kap 6 sid182-213

ENDOKRINOLOGI. Endokrinologi. Endokrinologi. Människokroppen Kap 6 sid182-213 ENDOKRINOLOGI Människokroppen Kap 6 sid182-213 2014 Uppbyggnad funktion Hormoner Kroppens endokrina körtlar Hormonell reglering Endokrinologi Överordnad styrning/ reglering Genom. Med hjälp av Endokrinologi

Läs mer

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen.

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen. VÄLBALANSERADE MÅLTIDER FÖR IDROTTSUTÖVARE Låt näringen före ditt träningspass ge dig styrka. Formula 1 Sport har en näringsmässig balans med kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler och ger dig

Läs mer

Malatonin (Hormon) Melatonin

Malatonin (Hormon) Melatonin Malatonin (Hormon) Melatonin Melatonin är ett hormon som bildas i epifysen (tallkottkörteln), en liten körtel som ligger i mitten av hjärnan. Denna körtel har i långa tider omgivits av mystik, många betraktar

Läs mer

Elektrolysvatten. Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering

Elektrolysvatten. Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering Elektrolysvatten Miljövänlig teknologi för vattenrening,desinfektion och sterilisering 1 Aquacode AB har specialiserat sig på att erbjuda kostnadseffektiva, miljövänliga och hälsoofarliga lösningar för

Läs mer

Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det?

Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det? Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det? Alex Karlsson-Parra Docent, Överläkare Avdelningen för Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin Akademiska Sjukhuset Uppsala SVAR Jo, det betyder sannolikt

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin) EMA/217413/2015 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy som beskriver åtgärder som ska vidtas för att

Läs mer

Energitillgänglighets påverkan på neuromuskulär prestation. Åsa Tornberg Lektor vid Institutionen för Hälsovetenskaper Lunds Universitet

Energitillgänglighets påverkan på neuromuskulär prestation. Åsa Tornberg Lektor vid Institutionen för Hälsovetenskaper Lunds Universitet Energitillgänglighets påverkan på neuromuskulär prestation Åsa Tornberg Lektor vid Institutionen för Hälsovetenskaper Lunds Universitet Relative Energy Deficiency in Sports (RED-S) Psychological Reproductive

Läs mer

Fysisk aktivitet och immunförsvaret

Fysisk aktivitet och immunförsvaret Fysisk aktivitet och immunförsvaret FYSISK AKTIVITET OCH IMMUNFÖRSVARET Anderson, 2015-05-02) (av Camilla Ingen har väl undgått att läsa om hur bra träning är för att motverka hjärt-kärlsjukdomar, övervikt

Läs mer

Olika kolhydrater och deras påverkan på blodsockret. Niklas Dahrén

Olika kolhydrater och deras påverkan på blodsockret. Niklas Dahrén Olika kolhydrater och deras påverkan på blodsockret Niklas Dahrén Blodsocker= glukos ü Vårt blodsocker utgörs nästan enbart av sockerarten glukos. Det beror framförallt på a8 de komplexa kolhydrater vi

Läs mer

Blodet, lymfoida organ och immunsystemet. Innehåll. Vad är blod? 11/11/2013. Människan: biologi och hälsa SJSE11

Blodet, lymfoida organ och immunsystemet. Innehåll. Vad är blod? 11/11/2013. Människan: biologi och hälsa SJSE11 Blodet, lymfoida organ och immunsystemet Människan: biologi och hälsa SJSE11 Annelie Augustinsson Innehåll Vad är blod? Röda blodkroppar = syrgastransport, blodkroppsbildning och blodgrupper Blodplättar

Läs mer

OBS! Ange svaren till respektive lärare på separata skrivningspapper

OBS! Ange svaren till respektive lärare på separata skrivningspapper Tentamen Kurs: Immunologi, 7,5 högskolepoäng Kurskod: MC1702 Kursansvarig: Birgitta Olsen Datum: 2013-01-18 Skrivtid: 4 tim Totalpoäng: 53 poäng Poängfördelning: Birgitta Olsen 21 poäng Kristina Elgbratt

Läs mer

Skriftlig tentamen Termin 2 Läkarprogrammet

Skriftlig tentamen Termin 2 Läkarprogrammet Skriftlig tentamen Termin 2 Läkarprogrammet 2010-01-12. kl. 08.00-13.00 Plats: Berzeliussalen, Eken, Linden Examinator: Jorma Hinkula, tel. 22 13 92 Terminssekreterare: Anna Munter, tel. 22 41 39 Kurskod:

Läs mer

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium 2/24 VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN 3/24 01 Naturligt kollagen från fisk Låg molekylvikt Berikat med Matcha grönt te, havtorn och vitaminer EQ Anti Age Collagen Premium Utan smaktillsatser eller sötningsmedel

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna information, du kan behöva

Läs mer

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar patienternas kliniska tillstånd eller säkerhet, användarnas

Läs mer

Behandling av osteoporos (benskörhet) för att förebygga benbrott

Behandling av osteoporos (benskörhet) för att förebygga benbrott Behandling av osteoporos (benskörhet) för att förebygga benbrott Sammanfattning Osteoporos kännetecknas av att skelettet blir skört och att skador i form av sprickor och brott (frakturer) lättare uppkommer.

Läs mer

Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson.

Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson. Magsmart Jag har nyligen läst boken Magsmart av nutritionisten David Jonsson. Det är en bok om näringslära kan man säga, men mer specifikt hur vi ska äta för att gynna tarmens goda bakterier som i sin

Läs mer

Kort beskrivning av analyterna i 42-plex

Kort beskrivning av analyterna i 42-plex 1 (6) 2014-11-17 Klinisk immunologi/transfusionsmedicin Kort beskrivning av analyterna i 42-plex EGF Epidermal growth factor är en tillväxtfaktor som reglerar proliferation och differentiering. EGF verkar

Läs mer

Hormoner. Hormoner. Kreatin

Hormoner. Hormoner. Kreatin Hormoner Hormoner Här beskrivs de s k superhormonerna, mycket kortfattat, eftersom det pågår en ganska intensiv forskning om dem framför allt i USA. Den som vill veta mer om hormoner kan söka vidare på

Läs mer

MUSKELFYSIOLOGI detta bör ni behärska

MUSKELFYSIOLOGI detta bör ni behärska MUSKELFYSIOLOGI detta bör ni behärska Skelettmuskulatur uppbyggnaden från hel muskelcell ner till kontraktila proteiner tvärstrimmig flerkärnig viljekontrollerad ingen egenaktivitet energiförsörjning:

Läs mer

Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten

Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten PROV 4 Växtproduktionsvetenskaper Husdjursvetenskap För att svaret skall beaktas skall den sökande få minst 7 poäng

Läs mer

Välkomna till föreläsningen

Välkomna till föreläsningen Välkomna till föreläsningen Fredrik Persson Susanne Demmers Föl och unghäst Malin Santesson Tänder och skador Kia Nostell Sjukdomar hos den äldre hästen Linda Perttula Avslutning Boeringer-Ingelheim Hur

Läs mer

Bakterie- och svampotiter är ofta sekundära. De bakomliggande orsakerna ska identifieras och behandlas.

Bakterie- och svampotiter är ofta sekundära. De bakomliggande orsakerna ska identifieras och behandlas. 1. DET VETERINÄRMEDICINSKA LÄKEMEDLETS NAMN Posatex örondroppar, suspension för hund. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING Aktiva substanser: Orbifloxacin Mometasonfuroat (som monohydrat) Posakonazol

Läs mer

TENTAMEN Mikrobiologi

TENTAMEN Mikrobiologi TENTAMEN Mikrobiologi Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad A Medicinsk mikrobiologi och farmakologi, 7,5 hp Termin 1, Sjuksköterskeprogrammet Datum: 2013-04-25 Skrivtid: 5 timmar Hjälpmedel: Inget

Läs mer

Vårt immun- system. En berättelse för barn som har primär immunbrist. Skriven av Sara LeBien

Vårt immun- system. En berättelse för barn som har primär immunbrist. Skriven av Sara LeBien Vårt immun- system En berättelse för barn som har primär immunbrist Skriven av Sara LeBien Information från författaren Syftet med den här boken är att hjälpa barn som har primär immunbrist att förstå

Läs mer

Tentamen i Immunteknologi 29 maj 2002, 8-13

Tentamen i Immunteknologi 29 maj 2002, 8-13 Tentamen i Immunteknologi 29 maj 2002, 8-13 1 Varje fråga ger maximalt 5 p. 2 SKRIV NAMN OCH PERSONNUMMER PÅ ALLA SIDOR! 3 Glöm inte att lämna in KURSUTVÄRDERINGEN! Observera att i kursutvärderingen för

Läs mer

c. Om man andas ut maximalt, är då lungorna helt tömda på luft? Motivera ditt svar! (1 poäng)

c. Om man andas ut maximalt, är då lungorna helt tömda på luft? Motivera ditt svar! (1 poäng) 1. Nisse (62) har rökt sedan han var i tonåren, och inte så lite: upp till 20 cigaretter per dag. På sistone har han börjat märka att han blir ansträngd när han är ute och går, och att han har svårt att

Läs mer

Innate ospecifik) Adaptive rvärvat, rvat, specifik) Bariärrer Hud, slemhinnor defensiner

Innate ospecifik) Adaptive rvärvat, rvat, specifik) Bariärrer Hud, slemhinnor defensiner Innate (medfött, ospecifik) Bariärrer Hud, slemhinnor defensiner Celler Granulocyter, fagocyter (NK-celler, makrofager, dendritiska celler) Adaptive (förv rvärvat, rvat, specifik) Cytokiner interferoner,

Läs mer

IMMUNOLOGI. Anna Carlsson, Medical Manager

IMMUNOLOGI. Anna Carlsson, Medical Manager IMMUNOLOGI Anna Carlsson, Medical Manager 2017-10-09 Immunförsvaret Mekaniskt skydd Kemiskt skydd Immunceller Keratinocyter 5 Olika begrepp inom immunologi Immunogenicitet är förmågan att inducera ett

Läs mer

Nästäppa vid förkylning

Nästäppa vid förkylning Pressmaterial bakgrundsfakta februari 2006 Nästäppa vid förkylning Skillnaden mellan avsvällande och slemlösande egenvårdsbehandling Innehåll: 1. Näsan klimatanläggning, reningsverk och försvarsbarriär...

Läs mer

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra:

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra: Slimming Step by Step 4 weeks slimming & firming program Slimming Step by step Slimming Step by Step är en 30-dagarskur med tre olika preparat som tillsammans hjälper till att rena kroppen och forma figuren.

Läs mer

Tema Försvar. Ordinarie tentamen termin 2 VT 2013

Tema Försvar. Ordinarie tentamen termin 2 VT 2013 1 Tema Försvar. Ordinarie tentamen termin 2 VT 2013 Totalt antal poäng: 61 p Godkänt nedre gräns: 39 p 1) Skriv din kod längst upp till höger på SAMTLIGA papper i detta häfte samt på eventuella extrablad

Läs mer

Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1

Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1 Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1 Den här broschyren som du har fått av din läkare/ sjuksköterska är ett tillägg till den muntliga information som du har fått

Läs mer

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen.

produkt Ta FORMULA 1 SPORT som en måltid eller ett mellanmål när som helst under dagen. VÄLBALANSERADE MÅLTIDER FÖR ATLETER Låt näringen före ditt träningspass ge dig styrka. Formula 1 Sport har en näringsmässig balans med kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler och ger dig ork under

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ. Behandling av bakterieinfektioner orsakade av bakteriestammar som är känsliga för enrofloxacin.

PRODUKTRESUMÉ. Behandling av bakterieinfektioner orsakade av bakteriestammar som är känsliga för enrofloxacin. PRODUKTRESUMÉ 1. DET VETERINÄRMEDICINSKA LÄKEMEDLETS NAMN Fenoflox vet 100 mg/ml injektionsvätska, lösning för nöt och svin 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 ml innehåller: Aktiv substans:

Läs mer

Juvenil Dermatomyosit

Juvenil Dermatomyosit www.printo.it/pediatric-rheumatology/se/intro Juvenil Dermatomyosit 2. DIAGNOS OCH BEHANDLING 2.1 Är sjukdomen annorlunda hos barn jämfört med vuxna? Hos vuxna kan dermatomyosit vara sekundär till cancer.

Läs mer

PERSONER SOM ÄTER LITE

PERSONER SOM ÄTER LITE NYHET! Friska och goda mellanmål för PERSONER SOM ÄTER LITE Vid dålig aptit, risk för undernäring eller ofrivillig viktnedgång med vassleprotein DEN GODA SMAKEN NYCKELN TILL MER NÄRING God smak ökar lusten

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Musklernas uppbyggnad Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas

Läs mer

förstå din hunds maghälsa

förstå din hunds maghälsa förstå din hunds maghälsa Det är inte ovanligt Mag-tarmsjukdomar (vanligtvis associerade med t.ex. kräkningar och/eller diarré) är några av de mest förekommande anledningarna till att man tar hundar till

Läs mer

Antikroppar:Från gen till protein skapande av diversitet. Kursbok: The immune system Peter Parham

Antikroppar:Från gen till protein skapande av diversitet. Kursbok: The immune system Peter Parham Antikroppar:Från gen till protein skapande av diversitet. Kursbok: The immune system Peter Parham Kapitel 2.6-2.15 Vilken substans som helst kan ge upphov till ett antikroppssvar. Som svar på närvaron

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB)

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB) TILL DIG SOM FÅR (NATALIZUMAB) BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS Tag noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 Denna broschyr är ett komplement till behandlande

Läs mer

Melatonin, vårt främsta sömnhormon

Melatonin, vårt främsta sömnhormon SÖMN Varför sover vi? Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila. Bearbeta intryck, återhämtning, Hjärnan stänger av alla vanliga tankeprocesser Det hjärnan slitit ut under dagen måste återställas.

Läs mer

JVi. Vanliga frågor INDEX

JVi. Vanliga frågor INDEX JVi Vanliga frågor INDEX 1. Vad är JVi? 2. Varför bör jag dricka 120 ml JVi per dag? 3. Kan jag ta JVi tillsammans med andra produkter från Nu Skin? 4. Är JVi en SCS-certifierad produkt? 5. Gäller pengarna-tillbaka-garantin

Läs mer

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp BIOLOGI Vår fantastiska kropp 6.1 Celler i samarbete Allt liv är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell, andra av flera miljarder celler. Människokroppen består av tiotusentals miljarder

Läs mer

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Patientguide Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Innehållsförteckning 1> Vad är LEMTRADA och hur fungerar det? 3 2> Översikt över behandling med LEMTRADA 4 3> Biverkningar

Läs mer

Näringsämnen. Kolhydrater, fetter och proteiner

Näringsämnen. Kolhydrater, fetter och proteiner Näringsämnen Kolhydrater, fetter och proteiner By Scott Bauer, USDA ARS Public Domain, https:// commons.wikimedia.org/w/index.php? curid=33614 Kolhydrater Vår huvudsakliga energikälla i maten Frön, grönsaker,

Läs mer

Biologi 2. Cellbiologi

Biologi 2. Cellbiologi Biologi 2 Cellbiologi Frågor man kan besvara efter att ha läst cellbiologi Varför blir huden skrynklig om man ligger länge i badkaret? Varför dör man av syrebrist? Hur fäster celler till varandra i kroppen?

Läs mer

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR

DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR DET HANDLAR OM MAT. MAT SOM ÄR LIVSVIKTIGT FÖR OSS FÖR ATT VI SKALL MÅ BRA OCH KUNNA PRESTERA I OLIKA SITUATIONER! GENOM ATT VI ÄTER OCH DRICKER FÅR VI I OSS ENERGI, SOM KROPPEN BEHÖVER FÖR ATT ORKA SPELA

Läs mer