MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9 Complete]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9 Complete]"

Transkript

1 MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9 Complete] Copyright datanissen 2005, Om E-Student Complete är en applikation för dokumentation av elever i årskurserna 5-9. Programmet är utformat som så inte enbart pedagogen kan registrera omdömen. Eleven kan likväl själv via programmet utöva reflektion och självutvärdering i de olika ämnena. Såväl elevens som pedagogens kommentarer kan genom applikationens funktion för sammanställning, skrivas ut på papper antingen ämnen för ämne, termin för termin eller flera ämnen och terminer samtidigt för att enklare skapa underlag för att läsa ut olika typer av mönster i elevens utveckling i de olika ämnena. Utöver omdömen, hanterar programmet rapporter, resultat, nationella mål och portfolio. Applikationen klarar av att administrera totalt 50 mentorsgrupper (eller klasser) fördelade på årskurserna 5-9. Med mentorsgrupp menas en samling elever som har en gemensam kontaktlärare, som är den som sköter kontakten i spörsmål som har med eleven att göra gentemot andra undervisande pedagoger samt gentemot föräldern. Mentorsgruppen utgör i applikationen den enhet, där den pedagog som är registrerad som mentor innehar behörighet att administrera och sammanställa information om eleverna. Det är enbart den registrerade mentorn som har denna befogenhet. En mentorsgrupp kan även vara en undervisningsgrupp. Utöver mentorsgrupperna finns det möjlighet att registrera 60 studiegrupper per årskurs (totalt 300 stycken). Tanken är att studiegruppen ska vara synonym med undervisningsgrupp och att eleverna således läser sina ämnen i dessa studiegrupper. Mentor har inte behörighet att administrera studiegruppsvis. Enbart den, eller de, pedagoger som är registrerade som undervisande lärare för respektive studiegrupp, har behörighet att administrera dem. Undervisande lärare kan registrera omdömen på de elever som är registrerade som tillhörande de grupper där läraren är registrerad. Mentor kan registrera information i samtliga sina elevers ämnen, även om mentorn inte är registrerad som undervisande lärare i dessa ämnen. I applikationen går det att totalt registrera 30 ämnen. Det finns således utrymme att, utöver de 20 tal ämnen som finns specificerade i nationella kursplaner, skapa egna lokala ämnen som sedan kan utvärderas. Programmet bör underhållas av mer än en administratör, för att på så vis inte stå och falla med en person. Varje eemplar av applikationen erhåller ett användarnamn samt ett lösenord för administratören att använda vid första tillfället för inloggning. Dessa uppgifter ska omedelbart ändras efter inloggningen.

2 2. Systemkrav Applikationen är byggd för att köras via nätverk. Det betyder dock inte att ett nätverk är ett måste, då det fungerar att köra programmet även på en enskild dator. Fördelen med att flera personer då kan ha access till programmet försvinner. Operativsystem: Windows 98 eller senare (Windows XP Home Edition saknar servertillägget och fungerar således inte). Skärmupplösning: (fungerar med , men är inte att föredra) Hårddsikutrymme: 20 mb ledigt Tillgänglig serverfunktion: applikationen kräver en tillgänglig serverfunktion installerad, typ IIS (Internet Information Services) för Windows XP Pro Webbläsare: Microsoft Internet Eplorer Övrigt: Java 3. Installation Alternativ 1: ett lokalt nätverk saknas och applikationen körs på en dator. Installera servertillägget för datorns operativsystem och placera applikationsmappen estudent med allt dess innehåll i mappen wwwroot som finns i servertilläggets mappstruktur (eempelvis Inetpub i IIS). Åtkomst till applikationen fås genom att i webbläsaren skriva adressen Alternativ 2: ett lokalt nätverk finns. Gör på samma sätt som beskrivs under alternativ 1. Samtliga datorer i det lokala nätverket kommer åt applikationen genom att i webbläsaren skriva adressen Alternativ 3: applikationen kan publiceras på Internet, vilket ger åtkomst från vilken dator som helst som ansluts till Internet. Internetpublicering kan gå till på åtminstone två sätt; A: en egen server sätts upp lokalt, kopplad till Internet. B: ett konto skapas hos en leverantör med tillhörande hemsida. De krav som leverantörens server måste uppfylla är att den hanterar ASP och Accessdatabaser. C: Applikationen placeras på e-students egen server. 4. Behörigheter På sidan för inloggning, måste användaren först välja behörighetsgrad innan uppgifter om användarnamn och lösenord skrivs in. Det finns tre olika behörighetsnivåer; elev, lärare och administratör. A. Elev: en elev har enbart behörighet att registrera sina egna reflektioner i respektive ämne i kategorierna elevens egen insats, vad eleven ser som sina egna mål i ämnet samt hur eleven själv ser att dessa mål ska uppnås. Eleven kan även fylla i fälten för portfolio. OBS! Applikationen står inte och faller med elevregistreringen. Den lokala infrastrukturen för IT kanske inte gör det möjligt att alla elever kan registrera sina uppgifter via dator. Däremot finns dessa fält ändå med vid utskrift, vilket medför att elev, eventuellt vid utvärderingstillfället, kan skriva in sina egna reflektioner.

3 B. Lärare: pedagogen kan skapa, redigera samt radera elevposter. Läraren kan skapa en elevpost tillhörande vilken mentors som helst, men det är att föredra att respektive mentor skapar sina egna elever eller att administratören gör det. Läraren kan enbart redigera och radera elever som är registrerade som mentorselever till den aktuella läraren. Läraren kan ändra de uppgifter som är registrerade på den egna posten. Läraren kan titta på sina kollegors information samt se vilka ämnen de undervisar i. Läraren kan inte komma vidare då det gäller kollegans ämnen, se vilka elever kollegan undervisar samt skriva omdömen om kollegans elever. Läraren kan komma åt, se samt ändra sin mentorselevs uppgifter i samtliga elevens ämnen även om läraren inte är registrerad som undervisande lärare. Tanken är att läraren i sin roll som mentor ska ha möjlighet att administrera samtliga uppgifter om eleven. Läraren har behörighet att skapa sammanställningar samt att skapa listor. C. Administratör: administratören har full behörighet. Detta medför att en person som är inloggad med denna behörighet kan skapa, redigera samt radera såväl elevposter lärarposter samt administratörsposter. Dessutom är det administratören som skapar och namnger mentorsgrupper, ämnen samt studiegrupper och slutligen redigerar registrerade uppgifter kring den aktuella skolan. Administratören saknar tre behörigheter; 1. Skriva omdömen om elever i respektive ämnen. Det kan enbart undervisande lärare göra eller elevens mentor. Administratören kan dock skriva i fälten för samtliga elevens egen utvärdering. 2. Skapa sammanställningar. Det kan enbart en lärare som är mentor för en eller flera elever göra för elev/eleven registrerade i lärarens mentorsgrupp. Skriva i fälten för portfolio. Administratörskonton är helt fristående. Med det menas att en undervisande pedagog som även är administratör, kommer att ha två inloggninskonton; ett för varje behörighetsgrad. Detta betyder dock inte att användarnamnet och lösenordet behöver vara olika, de kan vara samma. Det viktiga att understryka är att det i detta eempel krävs två olika konton, som är placerade olika databastaballer och att om pedagogen är inloggad som lärare erhålls inte administratörsbehörigheterna. För detta krävs en inloggning som just administratör. Se översikt med behörigheter på nästa sida.

4 Funktion Elev Lärare Mentor Admin Skapa lärarpost Redigera lärarpost Radera lärarpost Skapa adminpost Redigera adminpost Redigera standardfraser Redigera nationella mål Radera adminpost Skapa elevpost Redigera elevpost Radera elevpost Självutvärdering elev Elevutvärdering Elevrapportering Rapp. nationella mål Registrering av portfolio Skapa sammanställning Skapa listor Skapa mentorsgrupper Skapa ämnen Skapa studiegrupper Ändra skolans uppgifter 5. Moduler i e-student Complete Omdömen Omdömenas funktion är att dels vara ett underlag för utvecklingssamtalet och dels vara ett sätt för mentor kan hålla sig uppdaterad om sina mentorselever. Omdömena är uppbyggda på så vis att även eleverna kan självutvärdera sig. Denna information kan vara underlagg till den individuella utvecklingsplanen. Det är enbart den lärare som är registrerad som elevens mentor som har tillgång till inskrift av information i alla elevens ämnen. Undervisande lärare i respektive ämne har tillgång till just det ämnet. Administratören har tillgång till alla ämnen, men har enbart behörighet att skriva in information i fälten för elevens egna kommentarer. Mentor kan skriva ut sammanställningar. Rapport Tanken med rapport-funktionen är att undervisande lärare på ett enkelt vis kan rapportera bra och mindre bra saker som sedan lagras i databasen. Mentor kan ta del av vad andra lärare skrivit för rapporter i de olika ämnena eller själv skriva in rapporter även i ämnen som mentorn inte undervisar i. Mentor kan även skriva ut sammanställningar av rapporter och på så vis få en bättre översikt samt möjlighet till större kontroll.

5 Resultat I varje ämne går det att registrera tolv områden eller moment. Vid varje moment går det att ange ifall eleven uppnått målen för momentet eller inte. Det finns i programmet inga generella beteckningar för moment. Pedagogen får själv skriva in rubrikerna för varje ämnen och för varje elev. Generella rubriker saknas av den anledningen att lärare i olika ämnen har olika moment. Undervisade lärare och mentor har skrivrättigheter. Mentor kan överblicka hur det går för respektive mentorselev i de olika ämnena. Mentor kan skriva ut sammanställningar av resultat. Mål I ämnena finns det nationella mål angivna. Ämnesläraren kan ange ifall målen uppnåtts eller inte. Mentor kan överblicka hur respektive mentorselev ligger till i de olika ämnena. Mentor kan även ändra statusen för de olika målen för respektive elev. Mentor kan skriva ut ett dokument där det anges vilka mål som inte uppnåtts i de olika ämnena. Portfolio Tanken med portfolio-funktionen är att eleven ska kunna beskriva saker som gjorts i skolan och att spara dessa. Eleven kan göra två beskrivningar per ämne och år. Det är bara eleven som har skrivrättigheter för portfolio-funktionen. Mentor kan överblicka och läsa alla elevens beskrivningar, samt skriva ut sammanställningar 6. Logga in som administratör A. Klicka på Klicka här för att logga in. B. Popupfönstret med sida för inlogging visas (OBS! Stäng av eventuella funktioner som förhindrar popup-fönter, annars fungerar det inte!). C. Välj Administratör genom att klicka i den runda vita pricken. D. Skriv in det tillfälliga användarnamn och lösenord som mottagits. E. Klicka på Logga in. F. Bekräfta med OK. Administratörens programmiljö tonar upp sig. Sidan består av en tom del och en del med en meny. Där står det att du är inloggad som administratör. 7. Inloggad som administratör A. Admin Lärare - Visa alla lärare - Listor - Ny lärare B. Admin Elever - Alla elever - Listor - Ny elev C. Admin Inställningar - Red. Ment.gr. - Red. Ämnen

6 - Skolinfo - Gr.År5-Gr.År9 - Fraser - Nat. mål D. Admin Adminkonto - Admin efter ID - Ny admin E. Logga ut 8. Inloggning som lärare A. Klicka på Klicka här för att logga in. B. Popupfönstret med sida för inlogging visas (OBS! Stäng av eventuella funktioner som förhindrar popup-fönter, annars fungerar det inte!). C. Välj Lärare genom att klicka i den runda vita pricken. D. Skriv in användarnamn och lösenord. E. Klicka på Logga in. F. Bekräfta med OK. Lärarens programmiljö tonar upp sig. Sidan består av en tom del och en del med en meny. Där står det att du är inloggad som lärare. 9. Inloggad som lärare A. Min sida (lärare) B. Mentorselever (lärarfunktion) C. Att skriva omdömen om en elev D. Sammanställ E. Ny elev F. Alla elever G. Kollegor H. Listor 10. Inloggning som elev A. Klicka på Klicka här för att logga in. B. Popupfönstret med sida för inlogging visas (OBS! Stäng av eventuella funktioner som förhindrar popup-fönter, annars fungerar det inte!). C. Välj Elev genom att klicka i den runda vita pricken. D. Skriv in användarnamn och lösenord. E. Klicka på Logga in. F. Bekräfta med OK. Elevens programmiljö tonar upp sig. Sidan består av en del kallad Min sida och en del med en meny. Där står det att du är inloggad som elev. 11. Inloggad som elev A. Min sida (elev) B. Kontakta mentor 12. Kontakta mentor Under förutsättning att det finns en arbetsplatsrelaterad e-postadress registrerad för respektive mentor, finns det möjlighet för elev eller förälder som loggar in på elevs konto, att skicka ett meddelande till mentorn.

7 Detta meddelande kan eempelvis handla om att föräldern vill meddela mentorn om att föräldern läst elevens omdömen och på så vis förberett sig inför utvecklingssamtalet. 13. Visa alla lärare Visar alla registrerade lärare i databasen, med tio poster per sida. Genom att klicka på förnamnet visas personen egen sida. I rutan Om mig visas grundläggande information. I rutan Mina ämnen visas de ämnen som läraren undervisar i. 14. Ändra lärarens uppgifter Klicka på Ändra lärarens uppgifter för att redigera posten. På sidan för redigering går det till vänster att redigera grundläggande uppgifter. Till höger finns två spalter med ämnen. Varje ämne kan ha ett av följande två värden; undervisar ej eller undervisar. Klicka på Uppdatera föra att spara eventuella ändringar och bekräfta sedan med OK. 15. Listor Det går att skapa fyra olika typer av listor; A. Grupplista undervisning passar bra till att för upp resultat eller närvaro. I steg två av listgeneratorn går det att välja antingen mentorsgrupp eller ämne samt vilket år gruppen befinner sig. I steg tre finns möjlighet att välja antingen mentorsgrupp eller studiegrupp. B. Grupplista med adresser som ovan med elevernas personliga hem- och kontaktuppgifter. C. Personallista lista över registrerad personal D. Elevers inloggning skapar en lista med elevers användarnamn samt lösenord. Listan skapas mentorsgruppsvis och i steg två av listgeneratorn väljs aktuell mentorsgrupp. 16. Ny lärare Fyll i uppgifter till höger på sidan. Förnamn, efternamn, signatur, lösenord och användarnamn är obligatoriska. OBS! Ge alla lärare unika användarnamn, men lika lösenord. respektive lärare får sedan själv hitta på ett eget lösenord. Det går att registrera två uppgifter om e-post för varje lärare. Till vänster finns två spalter med ämnen. Förändra värdet på de ämnen som läraren undervisar i till Undervisar. Klicka på Registrera när allt är klart. Alla registrerade elever visas, med tio poster per sida. Det finns även möjlighet att visa eleverna mentorsgruppsvis. Längst till höger i tabellen som visar alla eleverna, finns en kolumn för radering av elevpost. Elever som är registrerade som mentorselever i respektive lärares mentorsgrupp, kan läraren själv radera genom att klicka på den röda pilen. Det är enbart en administratör som har rättighet att radera alla elevposter, oavsett mentorsgrupp. Genom att klicka på elevens förnamn, visas elevens egen sida.

8 17. Elevens sida (Min sida) Till vänster visas allmän information om eleven och till höger visas de ämnen som eleven läser. Över rutan med ämnen finns det fem olika modulval; Omdömen, Rapport, Resultat, Mål och Portfolio. 18. Ändra elevens uppgifter Klicka på Ändra elevens uppgifter för att redigera den information som finns sparad om eleven. Till vänster på sidan finns allmänna uppgifter om eleven. Utv. sam handlar om att det går att ange vad som gäller för utvecklingssamtal för just den här eleven, till eempel vilka tider som passare bäst etc. Observera att elevens lösenord måste vara unikt, eftersom eleven själv inte kan ändra det. Till höger finns alla ämnen uppräknade som finns registrerade på skolan. I den första kolumnen ska det anges ifall eleven Läser ämnet eller om eleven Läser inte ämnet. I kolumn två anges namnet på den lärare som undervisar i ämnet. De lärare som är registrerade i respektive ämne finns i dropboen. Kolumn tre är till för att kunna ge möjligheten att registrera ytterligare en undervisande lärare i ämnet, ifall det skulle vara så att eleven har två olika lärare i ämnet. Klicka på Uppdatera för att spara eventuella ändringar. 19. Ny elev Till vänster på sidan finns allmänna uppgifter om eleven. Det är obligatoriskt att ange förnamn, efternamn, mentorsgrupp, mentor samt användarnamn och lösenord. Var noga med att elevens mentorsgrupp stämmer överens med mentorns, så att mentorn verkligen är registrerad för den mentorsgrupp som anges för eleven. Utv. sam handlar om att det går att ange vad som gäller för utvecklingssamtal för just den här eleven, till eempel vilka tider som passare bäst etc. Observera att elevens lösenord måste vara unikt, eftersom eleven själv inte kan ändra det. Till höger finns alla ämnen uppräknade som finns registrerade på skolan. I den första kolumnen ska det anges ifall eleven Läser ämnet eller om eleven Läser inte ämnet. I kolumn två anges namnet på den lärare som undervisar i ämnet. De lärare som är registrerade i respektive ämne finns i dropboen. Kolumn tre är till för att kunna ge möjligheten att registrera ytterligare en undervisande lärare i ämnet, ifall det skulle vara så att eleven har två olika lärare i ämnet. Klicka på Registrera för att skapa elevposten. 20. Red Ment.gr. Det går att registrera totalt 50 mentorsgrupper, 10 för varje årskurs. Kalla grupperna eempelvis för 5A eller 51 etc. Det går att radera grupper som är överflödiga genom att lämna inskrivningsfälten tomma. Klicka på Uppdatera för att spara eventuella ändringar. 21. Red Ämnen

9 Det går att totalt registrera 30 ämnen. Det går att använda antingen ämnesbeteckningar i linje med kursplanens, eller att ha egna. Det är att rekommendera att i vissa fall använda förkortningar, vars syfte helt enkelt är av layoutmässig karaktär på de sidor där beteckningen visar sig. Eempelvis är Samällsk. bättre än att skriva ut hela ordet, Samhällskunskap. Det är inte säkert att alla 30 ämnen behöver användas. Lämna i så fall inskrivningsrutor tomma. Klicka på Uppdatera för att spara eventuella ändringar. 22. Skolinfo Visar den grundläggande information som finns sparad om skolan. Klicka på Redigera för att ändra uppgifter. Klicka sedan på Uppdatera. 23. Gr.År5-Gr.År9 Det går att varje årskurs 5-9 skapa 60 olika studiegrupper, totalt alltså 300. All denna kapacitet behöver inte användas. Lämna de inskrivningsrutor tomma som inte behövs. 24. Admin efter ID Alla registrerade administratörskonton visas, med tio poster per sida. Klicka på orange pil för att ändra respektive posts uppgifter. Som inloggad första gången som administratör är det av vikt att lösenordet ändras så till ett lösenord som bara administratören känner till. Klicka på röd pil för att radera respektive post. 25. Ny Admin Ett nytt administratörskonto skapas. Fyll i uppgifterna och klicka sedan på Registrera för att skapa posten. Det går att i princip skapa hur många administratörer som helst, men försök att begränsa antalet. Det bör alltid vara mer än en person som är registrerad som administratör! 26. Lärarens sida (Min sida) Till vänster visas allmän information om läraren. I rutan till höger finns fem olika val. Det val med fet tet är det val som för tillfället är aktivt. De fem olika valmöjligheterna utgörs av; Omdöme, Rapport, Resultat, Mål och Portfolio. Klicka på Ändra mina uppgifter för att redigera den information som finns sparad om läraren. 27. Mentorselever Visar samtliga elevers om registrerats som elever som går i respektive lärares mentorsgrupp. Genom att klicka på respektive elevs namn, slussas användaren vidare till elevens egen sida. I kolumnen radera går det att, genom ett klick på den röda pilen radera elevposten.

10 28. Skapa en sammanställning Det går att skapa fem olika sammanställningar; Omdömen, Rapporter, Resultat, Nat. mål, Portfolio. A.. Klicka på Sammanställ i menyn. B. Klicka på den gröna pil under den rubrik som motsvarar den sammanställning som önskas, vid den elev som är föremål för sammanställningen. C. För Omdöme gäller att välja vilka ämnen och terminer som ska vara med på sammanställningen. För Rapport, Resultat och Portfolio gäller att välja ämnen och år. Slutligen för Nat. mål gäller att välja ämne. D. Klicka på Visa sammanställning. E. Klicka på Skriv ut högst upp i dokumentet för utskrift. OBS! För att få eakta radbrytningar för det utskrivna dokumentet, rekommenderas att hela dokumentet kopieras och sedan klistras in i ett ordbehandlingsprogram, där det finns möjlighet att själva påverka radbrytningar. 29. Kollegor Visar alla registrerade kollegor, med tio poster per sida. Klicka på respektive kollegas namn för att visa detaljinformation med kollegan samt se vilka ämnens om denne undervisar i. 30. Mentorselevers omdömen Om en elev saknar möjlighet att själv skriva in sina egna reflektioner i de olika ämnena, kan elevens mentor skriva in dessa. Mentor kan även ha koll på vad som skrivs om mentorseleverna i mentorsgruppen i de olika ämnena på följande två sätt; A. Klicka på Mentorselever i menyn. Klicka på elevens förnamn. Till höger på elevens sida, syns alla de ämnens som eleven undervisas i. Klicka på ett av dessa ämnen, för att se sidan med omdömet i ämnet. B. Skapa en sammanställning. 31. Att skriva omdömen som mentor A. Klicka på Mentorselever i menyn. B. Klicka på elevens förnamn. Elevens sida visas. C. Välj modul över rutan med ämnen till höger. Den modul vars tet är fet är aktiv. D. Klicka på det ämne, i vilket du önskar skriva i ett omdöme. E. Välj termin. F. Fyll i uppgifterna G. Klicka på Uppdatera. H. Det finns nu två val; 1. Samma ämne (visar samma sida som precis lämnats), 2. Välj annat ämne (visar elevens sida).

11 32. Att registrera omdömen som undervisande lärare A. Klicka på Min sida i menyn. B. Välj Omdöme över rutan till höger. Det ord med fet stil är aktivt. C. Klicka på ett ämne. En lista, om tio poster per sida, genereras nu som visar alla elever i alla grupper som du undervisar i just det ämnet. D. Klicka på den elevs förnamn som du önskar skriva omdöme om. E. Välj aktuell termin. F. Fyll i uppgifterna. G. Klicka på Uppdatera. H. Nu finns två val; 1: Samma elev (du återvänder till samma sida som du nyss lämnat), 2: Välj annan elev (du återvänder till listan med alla elever som du undervisar i ämnet). OBS! I vissa fall kan det finnas två lärare registrerade som undervisande för en elev i ett ämne. I fall som detta kan båda lärarna ändra och lägga till omdömen om eleven. 33. Att registrera en rapport som undervisande lärare A. Klicka på Min sida i menyn. B. Se till att Rapport är aktiv i rutan till höger. C. Klicka på det ämne, i vilket du önskar skriva i ett omdöme. En lista, om tio poster per sida, genereras nu som visar alla elever i alla grupper som du undervisar i just det ämnet. D. Klicka på den elevs förnamn som du önskar skriva omdöme om. E. För varje år går det att skriva rapporter som sedan lagras i en sammanställning som finns till höger på sidan. F. Klicka på Uppdatera när rapporten är färdigskriven. 34. Att registrera resultat som undervisande lärarare A. Klicka på Min sida i menyn. B. Se till att Resultat är aktiv i rutan till höger. C. Klicka på det ämne, i vilket du önskar skriva i ett omdöme. En lista, om tio poster per sida, genereras nu som visar alla elever i alla grupper som du undervisar i just det ämnet. D. Klicka på den elevs förnamn som du önskar skriva omdöme om. E. Välj år. F. För varje år går det att utvärdera 12 moment eller arbetsområden. Skriv en rubrik för respektive område och ange ifall målen har uppnåtts eller inte. G. Klicka på Uppdatera. 35. Att registrera nationella mål som undervisande lärare A. Klicka på Min sida i menyn. B. Se till att Resultat är aktiv i rutan till höger. C. Klicka på det ämne, i vilket du önskar skriva i ett omdöme. En lista, om tio poster per sida, genereras nu som visar alla elever i alla grupper som du undervisar i just det ämnet. D. Klicka på den elevs förnamn som du önskar skriva omdöme om. E. Välj år.

12 F. En bock vid respektive mål markerar att målet är uppnått. Obs! att det handlar om nationella mål för år 9. Mål som inte bockas för kommer att dyka upp på sammanställningen för nationella mål. G. Klicka på Uppdatera. 36. Att titta på portfolioinformation som undervisande lärare A. Klicka på Min sida i menyn. B. Se till att Portfolio är aktiv i rutan till höger. C. Klicka på det ämne, i vilket du önskar skriva i ett omdöme. En lista, om tio poster per sida, genereras nu som visar alla elever i alla grupper som du undervisar i just det ämnet. D. Klicka på den elevs förnamn som du önskar skriva omdöme om. E. Välj år.det finns möjlighet för eleven att skriva två beskrivningar per ämne och år av något som eleven gjort. Endast elever har skrivrättigheter. 37. Att skriva utvärdering av sig själv som elev A. Klicka på det ämne du ska utvärdera under Mina ämnen till höger på sidan. B. Välj aktuell termin. C. Skriv kommentarer i de fält som finns under rubriken Elevens kommentarer. D. Klicka på Uppdatera när du är klar. E. Nu finns två val; 1: Samma ämne (återgå till sidan du precis kom från, 2: Välj annat ämne (återgå till din sida). 38. Årskursbyte Vid höstterminsstart måste mentorsgruppsbeteckningar uppdateras. Respektive mentor (eller administratör) måste då utföra följande operation; A. Registrerad mentorsgruppsbeteckning för respektive mentor uppdateras, till eempel ändras 5A till 5B. B. Mentorsgruppsbeteckningar på samtliga elever i mentorsgruppen måste ändras. C. Logga ut, för att sedan logg in igen. Ändringarna har verkställts. 39. Mentorsgrupp Med mentorsgrupp menas en grupp i vilken en mentor (lärare) ansvarar för kontakter med elevens undervisande lärare och med elevens föräldrar. Mentor ansvarar för utvecklingssamtal mellan mentor, elev och föräldrar där syftet är att presentera utvärderingar av elevens utveckling i de olika ämnena 40. Studiegrupp Med studiegrupp menas en grupp i vilken elever har undervisning. En studiegrupp kan eempelvis bestå av två mentorsgrupper och därmed heta 5AB. Jfr mentorsgrupp. 41. Skrivskyddad databas Feltyp: Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers ( ) [Microsoft][Drivrutin för ODBC Microsoft Access] Det går inte att uppdatera. Databasen eller objektet är skrivskyddat. Ovanstående felmeddelande kräver att rättigheterna för aktuell mapp (estudent) i wwwroot ändras. När man högerklicka på mappen i utforskaren, ska det finnas en flik som heter säkerhet. Ge skrivrättigheter för användare som ansluter till mappen.

13 Om fliken säkerhet inte finns, aktivera den genom att i Mappalternativ i Kontrollpanelen, klicka på fliken Visning. Bocka av Använd förenklad fildelning under Avancerade inställningar. 42. Likartade inloggningsuppgifter Om två poster inom samma inloggningssegment (administratör, lärare eller elev) får eakt samma användarnman och samma lösenord, kommer den post som skapades först att öppnas vid inloggning. Ett tips är att ange åtminstone unika användarnamn till lärare (lösenordet kan vara samma eftersom läraren kan ändra det). Elever måste alltid få unika inloggningsuppgifter antingen vad gäller användarnamn eller lösenord. 43. Samtidig omdömesregitrering Felmeddelande: Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers ( ) [Microsoft][ODBC Microsoft Access Driver] The Microsoft Jet database engine stopped the process because you and another user are attempting to change the same data at the same time. Om två lärare, en lärare och en elev, en administratör och en elev eller om en administratör och en lärare befinner sig i samma post samtidigt och utför en uppdatering precis samtidigt, finns risken att den inmatade inforamtionen går förlorad. Ta därför för vana att alltid titta efter så att den information du matat in verkligen finns registrerad. 44. Stora luckor i rullmenyer Stora luckor eemplvis mellan mentorsgrupper i rullmenyn vid registrering av en ny lärare, åtgärdas genom att logga in som administratör, välja inställningar och sedan klicka på Red.ment.gr. Klicka sedan på Uppdatera. På samma sätt kan göras med ämnen, studiegrupper och standardfraser. 45. Dubbelregistrering Om två poster skapas i samma databastabell samtidigt, finns risken att det blir fel i en av posterna. Radera posten och registrera den igen.

MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9]

MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MANUAL FÖR E-STUDENT [5-9] Copyright Anders M. Karlsson & datanissen 2005, mazqen@home.se

Läs mer

Välkommen till kommunens Lärportal. - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare

Välkommen till kommunens Lärportal. - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare Välkommen till kommunens Lärportal - Användarhanledning till dig som vårdnadshavare Ansökan om konto för vårdnadshavare 1. Skriv in www.edwise.se i webbläsarens adressfönster 2. Välj länken för att ansöka

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Skolan på webben för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 7 Aktuellt...

Läs mer

Manual Nedladdningsbara klienten NLK

Manual Nedladdningsbara klienten NLK Manual Nedladdningsbara klienten NLK www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Nedladdningsbara klienten, NLK, kan alla som har behov

Läs mer

SchoolSoft för elever

SchoolSoft för elever SchoolSoft för elever 2015-04-28 Logga in... 4 Min profil... 6 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 8 Aktuellt... 10 Nyheter... 10 Kalender... 10 Verksamhetslogg... 13 Matsedel... 14 Bokningar... 14

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Manual KundRad Webb Datum: 2009-04-14 Skapad av: Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Innehåll: Inloggning och Ansökan om access. (användarkonto)

Läs mer

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING Novell Filr är som Dropbox, men betydligt säkrare. Från och med nu kan alla anställda och studerande inom Ålands gymnasium arbeta med sina

Läs mer

Att logga in i edwise som vårdnadshavare

Att logga in i edwise som vårdnadshavare Att logga in i edwise som vårdnadshavare Här kommer information om hur du loggar in som vårdnadshavare i Mörbylånga kommun Uppdaterad 2012-09-20 Skriv edwise.se i din web-läsare Du kommer till denna bild.

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 Söderköpings stadsbibliotek sep. 2012 2 Inledning Välkommen till Nyfiken på nätet

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare...

Administration - Skapa och administrera användare. Din roll som administratör 1. Meny och huvudfunktioner 2-4. Skapa en användare... myschenker.se Administration - Skapa och administrera användare Din roll som administratör 1 Meny och huvudfunktioner 2-4 Skapa en användare.... 5-8 Lägga till/ta bort kundnummer och e-tjänster för användare..

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

Så fort du registerat något i Mobile sparas detta i databasen på servern. Du behöver inte tänka på att spara, överföra eller synkronisera.

Så fort du registerat något i Mobile sparas detta i databasen på servern. Du behöver inte tänka på att spara, överföra eller synkronisera. Näsgård MOBILE Generellt Denna manual beskriver registrering av fältuppgifter. Näsgård Mobile Mark kan användas separat eller tillsammans med Näsgård Mobile TID. Har du tillgång till både Mark och TID

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid 3 Elev När eleven har loggat in får eleven upp denna bild, ett schema över sin lärares körtider och en gul meny som visas högst upp. Här nedan, under funktionsbeskrivning, kommer alla funktioner som eleven

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 2 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 2 Vanligaste apparna...

Läs mer

Android-app Användarmanual 1.0

Android-app Användarmanual 1.0 Android-app Användarmanual 1.0 Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel tillgång till en bildtelefon. Med appen kan du sen ringa

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild), så måste du skriva

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

Handbok för skoladministratörer version 2.0

Handbok för skoladministratörer version 2.0 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Handbok för skoladministratörer version 2.0 Eva Rehnberg 2015-10-05 För att logga in gå till www.ksl.se/uedb Innehåll Inskrivning av ny elev folkbokförd i Stockholms län

Läs mer

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010 ADAD-net Användarmanual INDIVIDEN Råbe och Kobberstad Februari 2010 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLOGGNING OCH BEHÖRIGHETER... 2 STARTA PROGRAMMET OCH LOGGA IN... 2 BEHÖRIGHETSSYSTEM...

Läs mer

En guide till FirstClass

En guide till FirstClass En guide till FirstClass En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass (Windows) Starta programmet FirstClass på vanligt sätt, t.ex. genom skrivbordsgenväg eller Startmenyn/Startskärmen.

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. Innehåll Logga in...2 Glömt lösenord...3 Logga

Läs mer

Framsteg med resultatrapportering

Framsteg med resultatrapportering Guide Framsteg med resultatrapportering Senast uppdaterad: 2015-05-19 Via funktionen Framsteg kan läraren lägga upp kursens olika moment, exempelvis inlämningsuppgifter och närvaro. Läraren kan sedan ange

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

2007-01-24 Rev 2011-03-17. Dexter Intag Sökande

2007-01-24 Rev 2011-03-17. Dexter Intag Sökande 2007-01-24 Rev 2011-03-17 Dexter Intag Sökande Inloggning För att sökande ska kunna logga in så krävs det ett användarnamn och lösenord. För sökande finns det följande funktionalitet; Min ansökan I denna

Läs mer

Administration IdrottOnline Förbund Administration

Administration IdrottOnline Förbund Administration Uppdaterad 2011-01-25 Administration IdrottOnline Förbund Administration Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile

Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile E-tjänst-Aktivitetsstöd htp:/aktjon.argentum.se Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning...2 Om denna dokumentation...3 Teckenförklaring...3 Revisionshistorik...3

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...2 2. ns huvudfönster...2 2.1 Verktygsfältet...2 2.2 Matris...2

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen 2014-03-04 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till, ta bort och ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Söka med filter Familjebild

Läs mer

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1)

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) 1. LOGGA IN. VÄLJA RUM/KURS 4 3. SKRIVA IN INFORMATION OCH ÄNDRA PERSONLIGA UPPGIFTER. 4 4. ANVÄNDA HJÄLP-SYSTEMET 5 5. LÄSA MEDDELANDEN. 5 6. DELTA

Läs mer

VIDA ADMIN LATHUND INNEHÅLL

VIDA ADMIN LATHUND INNEHÅLL INNEHÅLL 1 VIDA ADMIN... 3 1.1 Checklista... 3 1.2 Lägg till användare... 3 1.3 Registrera VIDA All-in-one... 4 1.4 Aktivera abonnemang samt knyt användare och datorer till abonnemang... 4 1.5 Användarnamn

Läs mer

ANVISNINGAR. Sjundeå e-postsystem. Del 1: inställningar. Version 1.0

ANVISNINGAR. Sjundeå e-postsystem. Del 1: inställningar. Version 1.0 ANVISNINGAR Sjundeå e-postsystem Del 1: inställningar Version 1.0 1(14) Sjundeå e-postsystem Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 1 INTRODUKTION OCH ÖVERSIKT... 2 1.1 INTRODUKTION... 2 1.2 ALLMÄNT

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons...

LATHUND FÖR MALVIN. 1 Registrera ny användare... 2. 2 Logga In... 3. 2.1 Glömt lösenord... 4. 3 Annonsering... 5. 3.1 Skapa annons... LATHUND FÖR MALVIN INNEHÅLL 1 Registrera ny användare... 2 2 Logga In... 3 2.1 Glömt lösenord... 4 3 Annonsering... 5 3.1 Skapa annons... 5 3.2 Redigera annons... 8 3.3 Ta bort förmedlad annons... 8 3.4

Läs mer

ALLMÄNT OM FUNKTIONSPAKET OMDÖME

ALLMÄNT OM FUNKTIONSPAKET OMDÖME Skola24 Omdöme Skoladministratören är den person på skolan som skapar en undersökning och bestämmer vilka ämnen/kurser/klasser som ska omfattas av den. Innan en undersökning startas upp är det viktigt

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 12.1.14 samt anvisningar till IT-ansvarig eller ITtekniker Viktig information för Terminal Server installation För att programmet

Läs mer

GAFE Google Apps For Education. Vt 16 Guldkroksskolan Annika Andréasson

GAFE Google Apps For Education. Vt 16 Guldkroksskolan Annika Andréasson GAFE Google Apps For Education Vt 16 Guldkroksskolan Annika Andréasson LATHUND GAFE = Google Apps For Education www.google.se är startsidan där man kan hitta alla sidor i GAFE. Om man inte vill skriva

Läs mer

Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport

Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport Användarstöd Webbstöd till leverantörer för Arbetsmarknadsutbildningar, Förberedande utbildningar och Insatser Skapa Gemensam Utbildningsplan (GUP) Skapa periodisk rapport, Närvarorapportering Avvikelserapport

Läs mer

Utskick av respondentenkät

Utskick av respondentenkät 1 Survey&Report steg för steg: Utskick av respondentenkät 2013-05-05 Ola Stjärnhagen 2 Utskick av respondentenkät 1. Efter att ha avslutat konstruktionen av respondentenkäten (anonym eller icke-anonym)

Läs mer

Uppdaterad 2015-02-05. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2015-02-05. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2015-02-05 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst.

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Routerinställning Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Om frågor uppstår efter att du använt denna guide så går det bra att maila fibergruppen.

Läs mer

Snabbguide till CtrlPrint

Snabbguide till CtrlPrint Snabbguide till CtrlPrint För Administratörer Januari 2016 Gå till innehållsförteckningen Innehåll Inloggning och lösenord 3 Logga in i CtrlPrint 4 Byta lösenord 5 Logga in som administratör 6 Administrera

Läs mer

Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18. Användarmanual för Bossadministratörer

Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18. Användarmanual för Bossadministratörer Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18 Användarmanual för Bossadministratörer Användarmanual för Bossadministratörer Konsumentverket 2016 Support: boss@konsumentverket.se Förord Bakgrunden till att Konsumentverket

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion...3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...5

Läs mer

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se Manual för Kalmar kommuns Nya intranät piren.kalmar.se Innehåll Inloggning och aktivering av ditt konto... 3 Inställning vid första inloggning... 3 Arbetsytan på Piren... 4 Hjälp... 4 Dina profilinställningar...

Läs mer

Steg 4 b. Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10. Mars -16 Liljedalsdata.se. Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1

Steg 4 b. Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10. Mars -16 Liljedalsdata.se. Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1 Steg 4 b Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10 Mars -16 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1 Molntjänster Molntjänster ger dig tillgång till en dator någonstans i världen

Läs mer

Logga in - forts. Byt roll om du har flera enheter så visas bara den(samma inlogg till alla dina enheter)

Logga in - forts. Byt roll om du har flera enheter så visas bara den(samma inlogg till alla dina enheter) Lathund Juni 2012 Logga in Gå till www.taby.se/barnochskolval Klicka på Nästa och knappen Personal Du loggar in med de inloggningsuppgifter du fått mailat till dig VH loggar in med e-legitimation, läs

Läs mer

Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0

Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0 Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0 Reviderad 2014-05-14 www.rikssvikt.se Innehållsförteckning Startsida...2 Aktivera e-tjänstekort...2 Inloggning...3 Administrera min profil...5 Skapa ny användare...5

Läs mer

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Utbildningsplan Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga in och logga ut - CAS ----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

2009-10-28. SDC Web-Access. Installationsanvisning v 2.0.2

2009-10-28. SDC Web-Access. Installationsanvisning v 2.0.2 2009-10-28 SDC Web-Access Installationsanvisning v 2.0.2 Sammanfattning av tjänsten Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av SDCs tjänst Web-Access och kommer att förklara vad du

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare

Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare SchoolSoft är ett modernt, webbaserat, system som gör informationsutbytet mellan pedagoger och föräldrar enkelt, överskådligt och lättillgängligt. Detta

Läs mer

Övningshäfte. Kurshäfte. Introduktion till Studentportalen. Uppsala Learning Lab (ULL) 2013-08-19

Övningshäfte. Kurshäfte. Introduktion till Studentportalen. Uppsala Learning Lab (ULL) 2013-08-19 Övningshäfte 2013-08-19 Kurshäfte Introduktion till Studentportalen Uppsala Learning Lab (ULL) Besöksadress: von Kraemers allé 1A, hus 21 & 24, plan 2 Postadress: Box 2136, 750 02 Uppsala Webb: www.ull.uu.se

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING... 3 1.4 GENERELLA

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016)

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) SDC Violweb Kom-igång-guide En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av SDCs tjänster. Anvisningen förklarar hur

Läs mer

Olika inloggningsalternativ

Olika inloggningsalternativ Vad är Fronter? Fronter är en virtuell byggnad som är indelad i olika rum. Varje rum är utrustat med de verktyg som krävs för samarbete och lärande i just det rummet. Rummets ägare bjuder in deltagare

Läs mer

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt.

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Start-skärmen Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Det grå kugghjulet indikerar att du är i redigeringsläge och

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör

För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör För- och Färdiganmälan på webben Användarbeskrivning för elinstallatör Registrera nytt företag Gå in via ELSMART hemsida http://se.elsmart.com Om du inte har inloggning till systemet, ska du registrera

Läs mer

Ansökan elevkö Grundskola

Ansökan elevkö Grundskola Ansökan elevkö Grundskola Publicerad 2014-02-18 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Ansökan elevkögrundskola 1 Ansökan Elevkö 4 Inställningar 4 Beskrivning

Läs mer

Manual ipad och Netpublicator

Manual ipad och Netpublicator Manual ipad och Netpublicator INNEHÅLLSFÖRTECKNING... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1 För att komma igång... 4 1.1 Utseende... 4 1.2 SIM-kort och ipad... 4 2 Sätta igång... 5 2.1 Starta pekplattan...

Läs mer

Digital IUP med Skriftliga omdömen. Guide för Vh

Digital IUP med Skriftliga omdömen. Guide för Vh Digital IUP med Skriftliga omdömen Guide för Vh jan 2011 UNIKUM FÖR VÅRDNADSHAVARE I HALMSTAD KOMMUN Halmstad Kommun har valt att använda systemet Unikum för digital hantering av IUP med skriftliga omdömen.

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Mats Blomqvist, HAFOK AB & Tobias Ekendahl, Länsstyrelsen i Jämtland Version

Läs mer

Användarmanual. Atea eshop

Användarmanual. Atea eshop Användarmanual Atea eshop UTGÅVA JANUARI 2015 Innehåll Administration 3 Paket 3 Skapa paket 3 Avtalssortiment 5 Skapa sortiment 5 Vyn under Avtalssortiment 6 Export till Excel under Avtalssortiment 7 Användare

Läs mer

Inledning. Att bli medlem

Inledning. Att bli medlem - Inledning Nedan följer en instruktion om hur man blir medlem på Vreta-Ytternäs hemsida och sedan en instruktion om hur man loggar in. Innan man kan logga in måste man registrera sig som medlem. Anledningen

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil För att kunna

Läs mer

HJÄLPFIL: LÄRARAPPLIKATIONEN

HJÄLPFIL: LÄRARAPPLIKATIONEN HJÄLPFIL: LÄRARAPPLIKATIONEN Innehållsförteckning A. TILL ATT BÖRJA MED: Information om licensaktivering och lärarinloggning B. SNABBHJÄLP: Komma i gång i fyra enkla steg C. KNAPPARNA I ADMINPANELEN: 1.

Läs mer

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 2 Inledning I denna kortfattade manual kommer vi att visa och berätta om AD OnLine som är Arkiv Digitals onlinetjänst för att titta på det historiska källmaterialet

Läs mer

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok.

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok. Innehållsförteckning Systemkrav....................................3 Val av installation..............................12 Behörigheter..................................12 InstallationsCD................................13

Läs mer

Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg!

Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg! Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg! Önskemål om ändring av barnomsorg Är ditt barn placerat och du vill ändra eller byta placering inom kommunen Använd blanketten önskemål om ändring av barnomsorg som

Läs mer

Lathund för värderingsverktyg för en tillgänglig utbildning

Lathund för värderingsverktyg för en tillgänglig utbildning Lathund för värderingsverktyg för en tillgänglig utbildning Innehållsförteckning Inledning... 3 Värdering... 3 Verksamhetskonto... 3 1. Dags att logga in!... 4 2. Startsidan... 5 2 Värdera verksamheten...

Läs mer

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign.

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. CW Door Design Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. Programdelar CW DoorDesign innehåller två delar: Låssystem

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Så här gör du i Skolportalen

Så här gör du i Skolportalen Så här gör du i Skolportalen Webbplatsadress: https://skolportal.tyreso.se/ Här har vi samlat information om hur du gör för att ändra och lägga in ny information i Skolportalen. Ansök om konto sid 1 Glömt

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med wordpress Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med Wordpress Varför blogga i skolan? - öka antalet mottagare för elevernas arbete. - förmågan att kommunicera tränas och utvecklas. - otaliga användningsområden,

Läs mer