Välkommen till HL Konsult CMS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till HL Konsult CMS"

Transkript

1

2 1 Inledning Välkommen till HL Konsult CMS Här är det första utskicket av manualen till vårt CMS verktyg. Vi kommer uppdatera det här dokumentet med alla de förbättringar vi gör med CMS-verktyget.

3 2 Innehållsförteckning Att komma in på vår CMS... 3 CMS Menyn... 5 Filhantering... 6 Artiklar/Nyheter Innehållshantering Galleri Kalender Nyhetsbrev Webshop Användare Gästbok Besökstatistik E-postkonton Textredigeraren... 50

4 3 Att komma in på vår CMS För att kunna börja använda vårt CMS, måste man logga in till adminverktyget. Detta sker oftast genom att skriva in adressen till din hemsida i adressfältet i webbläsaren t.ex. exempel.hlkonsult.se och lägga till /admin på slutet av adressen, så det ser ut såhär: Bild 1 - Adressfältet Ni kommer då få upp en sida som heter Inloggningssidan eller admininloggning, som ser ut såhär (bild 2) : Bild 2 Admin inloggningssida

5 4 På inloggningssidan finns det två rutor, Användarnamn och Lösenord. Där skriver ni in det användarnamn och lösenord som ni har fått från oss, så att ni kan komma in på CMS:et och har möjlighet att redigera innehållet. När ni har skrivit in rätt användarnamn och lösenord, kommer Ni till framsidan av vårt Adminverktyg. Det ser ut som på bild 3. Bild 3 Framsidan Adminverktyget

6 5 CMS Menyn På framsidan av adminverktyget, finns en stor meny på vänstra sidan, där ni kan justera de olika delarna av er hemsida. Menyn kan se olika ut på olika hemsidor. Detta beror på att olika hemsidor har olika funktioner. I detta kapitel ska vi gå igenom varje flik på menyn, de olika funktioner som finns där och vad de gör.

7 6 Filhantering Den första fliken man kan komma åt heter Filhantering. Här man kan lägga upp olika sorts filer, bilder och liknande. Börja med att trycka på fliken Filhantering som i bilden nedan. Bild 1 Tryck på filhantering När ni har tryckt på den, öppnas ett nytt fönster som ser ut på följande sätt (bild 2). Ni har då kommit till Filhanteraren.

8 7 Bild 2 Filhanteraren På vänster sida kan ni spara mappar, ladda upp alla möjliga filer samt hantera alla de filer som är uppladdade på Er hemsida. Först ska vi titta på vänster sida, där det finns ett träd med de mappar som ni har på Er webbplats. Som ni ser i bild 3, när ni först kommer in på sidan, finns det inte många mappar där. Detta beror på att standard mappen är ROOT och Ni får skapa de undermappar Ni vill ha.

9 8 Bild 4 Skriv in namnet på den nya mappen Bild 3 mappträdet Som ni kan se, huvudmappen heter ROOT med en nolla framför sig. Nollan representerar antalet filer som finns i ROOT mappen. Detta gäller för varje mapp man skapar. Vill ni skapa en mapp för ni musen över texten + New Folder tills den blir en textpekare och tryck vänster på musknappen. Då förvandlas texten till en textruta där ni kan skriva namnet på mappen ni ska skapa (bild 4) Efter ni har gjort det, finns det nu en ny mapp som ni kan ladda upp filer till eller flytta filer till. (se bild 5 där det finns en mapp som heter test skapad) Nu ska vi titta på filuppladning: Om ni tittar på bild 5, så finns det två länkar där, en som heter Browse Files och en annan som heter Start Upload. När ni trycker på Browse Files, kommer det upp en ruta som heter välj fil, där ni kan välja alla de filer ni vill ska laddas upp till sidan. Bild 5 ny mapp och uppladdningsfunktioner

10 9 När ni har hittat och valt de filer ni vill ladda upp, trycker Ni på Öppna, då visas de filer ni har valt på högra sidan av rutan. Även staplarna för uppladdning uppdateras med total storlek på de filerna som ska laddas upp (se bild 6) Bild 6 Utvalda filer syns till höger och total storlek på filerna syns vid texten Overall Progress Nästa steg är att trycka på Start Upload och uppladdningen påbörjas. Staplarna visar hur mycket av filen är uppladdat och hur mycket återstår. När uppladdningen är klar, uppdateras fönstret och filerna syns nu som ikoner i filhanteraren. (se bild 7) Bild 7 Filerna är nu uppladdade och syns som ikoner Det finns nu flera ikoner på mappen som vi har skapat och de filer vi har laddat upp, låt oss titta närmare på dessa!

11 10 Längst upp och längst ner, på sidan finns följande länkar och ikoner: Avmarkera allt och Markera allt avmarkerar respektive markerar alla mappar och filer som finns i den nuvarande mappen. Detta syns när kryssrutan vid varje mapp/fil kryssas i eller inte. Första ikonen i fältet är flytta ikonen, där kan Ni flytta filer och mappar till andra mappar. Börja med att välja ut en eller flera mappar och/eller filer, tryck sedan på flyttaikonen, Ni kan då på vänster sida välja en mapp att flytta de filer Ni markerat till. Den andra ikonen är en zipikon. Med den kan Ni komprimera olika filer och mappar och ladda ner dem. Gör detta genom att markera de filer/mappar som ni vill komprimera och ladda ner, och sen tryck på zipikonen. Det ska direkt komma upp ett fönster som visar nerladdningen av filen. Och sist men inte minst, den sista ikonen i raden är ta bort ikonen. Denna ikon tar bort alla filer/mappar som ni har valt. Markera filer och mappar, tryck på ta bort ikonen, då kommer det upp ett popup meddelande som frågar dig om Ni vill verkligen ta bort filerna/mapparna, och när ni trycker på OK, tas de bort. Om ni vill ångra Er, tryck på Avbryt. När Ni skapat mappar och laddat upp filer, finns det olika alternativ när det gäller ikoner. Bild 8 visar ett exempel på en mapp och två olika filer kan laddas upp på Er hemsida. Bild 8 Mapp, en bild och en PDF fil som är uppladdade För enskilda mappar, de funktionerna som finns är som de för alla, att komprimera, flytta till en annan mapp och ta bort. Ni kan alltså göra exakt samma saker med mappar som med filer.

12 11 Om ni har laddat upp en bild, finns det några andra alternativ. Den gröna pilen neråt är nerladdningsknapp. När ni trycker på den, så borde det komma upp ett fönster som visar hur Ni laddar ner bildfilen till en hårddisk. Den andra knappen är beskäraknappen. När ni trycker på den, kommer Ni till en beskärningssida där Ni kan redigera bildens storlek och även klippa ut en del av Er bild.

13 12 Artiklar/Nyheter I detta kapitel går vi igenom Artikel och nyhetshantering. Börja med att trycka på Artiklar/Nyheter Bild 1 Menyknapp för Artiklar/Nyheter

14 13 När Ni har kommit till artikelhanteraren, ser det ut på följande sätt (bild 2): Bild 2 Artikelhanteraren I detta fönster kan ni direkt lägga till en nyhet, ta bort gamla eller redigera texten i de befintliga nyhetsartiklarna. Låt oss titta närmare på de olika delar på sidan. Längst upp finns rubriktexten, här kan Ni skapa en rubrik till er nyhet. Här vill man helst ha en kortfattat namn på en artikel. Beroende på hur nyheter visas på er sida, är det en bra idé att ha en titel för en artikel, så ni vet exakt vad den handlar om. Artiklar oftast visas någonstans på sidan med bara titeln, därmed en rubrik är viktigt att ha. Därefter kommer en textredigeringsruta, där Ni skriver in den text som artikeln/nyheten ska innehålla. För att titta närmare på de olika funktioner som finns i textredigeraren, gå in på kapitlet Textredigerare i detta dokument. När ni har fyllt i en titel/rubrik och skrivit in den text Ni skall ha i artikeln/nyheten, trycker ni på knappen Skriv nyhet, och artikeln kommer då publiceras.

15 14 Vad som händer är att den artikel ni precis skrivit hamnar längst ner under textredigeraren, där ni kan se det datum då artikeln publicerades och titeln på artikeln (bild 3). Bild 3 Inlagd artikel läggs längst ner Nu kan Ni trycka på antingen datumet eller titeln på artikeln, Ni kommer då in på artikelredigering (bild 4). Här kan ni ändra den artikeln som ni skrev innan eller ta bort den.

16 15 Bild 4 Redigering av artikel Nu finns all text som ni skrev inklusive titeln i samma fönster som en ny nyhet. Det finns två knappar, en för att spara de ändringar ni gör i artikeln, dessa heter Spara ändringar och Ta bort nyhet, denna tar bort den inlagda artikeln.

17 16 Innehållshantering En av de viktigaste delar av alla CMS system är såklart Innehållshanteraren, det är här Ni lägger in texter och bilder på sidorna som syns på nätet. För att börja redigera texter och annat innehåll på din hemsida, tryck på Innehållshanteringknappen i menyn. Bild 1 Innehållshantering När ni öppnar Innehållshanteraren, visas ett par olika alternativ beroende på hur Er hemsida ser ut. För de flesta av våra kunder, kommer det upp en lista på de undersidor som Ni har på er hemsida, där kan Ni klicka in och redigera innehållet direkt. Om ni ser +Undermeny och Inställningarlänkar till höger, var god och kontakta vår support för en utförlig genomgång om hur ni ska använda dessa.

18 17 När ni får upp Innehållshanteraren, kommer det finnas ett antal sidor som är tillagda. Det kan se ut på följande sätt (bild 2). Bild 2 Listan på befintliga undersidor på Er hemsida På vår exempelsida, finns det 5 sidor, Hem, Undersida 1 och 2, samt Subundersida 1 och 2. Beroende på vilken sida Ni vill redigera, trycker Ni på länken till sidan. Det kommer då upp ett nytt fönster, som är vårt redigeringsverktyg där ni kan justera, ta bort och lägga till texter (Bild 3).

19 18 Bild 3 Innehållsredigerare Det som finns på den specifika sidan visas då i denna ruta, där kan Ni göra all redigering. Just denna sida har inget innehåll, men det går bra att skriva in text och lägga till en bild om det behövs. Om Ni vill veta mer hur Ni använder redigeraren, gå in på Textredigerare kapitlet i detta dokument. När ni är klara med redigeringen, GLÖM INTE att trycka på spara knappen längst ner. På så sätt sparas de ändringar Ni gjort i redigeringsfönstret och det kommer visas på sidan..

20 19 Galleri Nästa flik som finns med i menyn är gallerifliken, där kan Ni ladda upp och lägga upp fina gallerier på er hemsida. Tryck på galleriknappen för att komma in på gallerihanteringen (bild 1). bild 1 Galleriknappen När ni kommer in på gallerifliken, så finns det olika alternativ beroende på hur er hemsida är uppbyggd. Vi lägger oftast in ett galleri till er om ni ska ha denna funktion, då finns det redan ett galleri på listan. På bilden nedan visas gallerifliken som skulle vara det Ni ser om ni har ett befintligt galleri. På vår exempelsida så finns det ett exempelgalleri, som heter just Exempel galleri. För tillfället finns det inga bilder inlagda i galleriet (bild 2).

21 20 Bild 2 Inne i gallerihanteraren med ett skapad galleri Den rulllista som finns ovan behöver ni inte ta hänsyn till, det har med systemskapade gallerier att göra. Det finns en lista på gallerier som finns med på Er hemsida, i detta fall bara en som heter just exempelgalleri, av sorten gallery med 0 bilder. När man lägger till bilder i ett galleri, uppdateras siffran med hur många bilder som finns i den. Där finns också Inställningar i galleriet, vi rekommenderar att ni pratar med vår kundsupport innan ni ändrar galleriinställningarna. Det finns också en länk för att skapa ett nytt galleri, vi ber Er att först höra av Er till vår support så hjälper vi Er att skapa detta. Nästa steg är att klicka på det galleri Ni vill lägga till eller ta bort bilder ifrån, i vårt fall exempelgalleri, för att komma till nästa sida (bild 3).

22 21 Bild 3 Inne i exempel galleriet På denna sida finns det flera olika rutor. I den fösta rutan, skapar Ni bildgrupper. Vill Ni ha vissa bilder i en viss grupp, kan ni skriva in namnet på den gruppen ni vill skapa i textrutan och sedan trycka på Skapa grupp knappen. Då kommer ni kunna ladda upp bilder i olika grupper.

23 22 Nästa steg är ett justeringsdrag, där kan Ni ändra storleken på de förhandsvisningsbilder som syns i CMS verktyget. Nästa steg är den viktigaste inom gallerihantering, det är här Ni lägger till bilder som ska in i galleriet. För att göra detta, tryck på den tomma rutan med en plus i en grön cirkel. När ni har tryckt på den, kommer det upp ett nytt fönster, som är då filhanteraren. Här kan ni välja enskilda bilder genom att vänsterklicka på dem eller välja flera bilder samtidigt som ska in på galleriet. Ni kan också ladda upp bilder, se kapitel Filhanteraren. I vårt exempel har vi skapat en mapp, som heter galleribilder där det finns 4 stycken bilder som vi skall ha i vårt galleri (bild 4). Bild 4 filhanteraren och mappen galleri bilder

24 23 Då klickar vi på galleribilder mappen, där det finns 4 stycken bilder (bild 5). Bild 5 Galleribilder mappen Denna funktion skiljer sig från filhanteraren, här finns en grön bock. Den gröna bocken väljer den bilden som Ni ska ha med i Ert bildgalleri. För att ladda upp samtliga bilder, tryck på Markera allt längst upp, vilket markerar alla bilder Ni ska ha i Ert galleri, tryck sedan på den gröna bocken längst upp (den bredvid Avmarkera allt). Då stängs fönstret ner och de 4 bilder som vi har lagt in, syns nu i vårt gallerihanteringsfönster (bild 6). Bild 6 Tillbaka till gallerihanteraren

25 24 Nu har vi laddat upp de 4 bilder som vi vill ha i vårt galleri och lagt in dem i vårt galleri. Här kan Ni lägga till beskrivningar till bilderna, flytta runt dem samt ta bort de bilder Ni vill inte längre ha i bildgalleriet. För att lägga till en beskrivning på en bild, tryck på textrutan under varje bild. Därefter, är det VIKTIGT att inte glömma att trycka på Spara beskrivningarknappen, så att alla beskrivningar på bilderna sparas. Om ni vill flytta bilderna, eller ändra ordning på dem, är det enda Ni behöver göra att ta muspekaren över den bild som ska flyttas, hålla ner vänsterknappen på musen och flytta bilden vänster eller höger för att lägga den innan eller efter de andra bilderna. Akta så ni inte av misstag trycker på minus ikonen på bilden, det är just där man kan ta bort en bild. För att ta bort en bild, trycker Ni på minusikonen uppe i vänstra hörnet på den bild Ni vill ta bort. En varningsruta kommer komma fram och undrar om Ni verkligen vill ta bort bilden. Tryck på OK och bilden är borttagen. Det här var de viktigaste funktionerna i gallerihanteringen, tveka inte att ringa vår support om Ni har flera frågor!

26 25 Kalender I detta kapitel kommer vi fram till vår kalenderfunktion, där kan Ni lägga till händelser, skapa en privat kalender eller koppla en kalender till Er hemsida för att visa kommande händelser. Tryck på kalender för att komma in på kalendern. Kalender När ni har tryckt på kalender, kommer det upp en ny sida som visar 4 dagar framåt från det nuvarande datumet (bild 1).

27 26 Bild 1 Kalendersidan Längst upp på sidan, finns det en länkmeny där ni kan välja vyn på kalendern. Under Dag, kan Ni se dagens aktiviteter upplagda timvis. Under Vecka, ser Ni veckans aktiviteter, med alla 7 dagar på den vertikala axeln och tiden, timvis, på den horisontella axeln. Länken månad visar hela månaden, alla dagar uppvisade och arrangerade enligt måndag till söndag på den vertikala axeln. Standard vyn, 4 dagars, visar 4 dagar från det nuvarande datumet framåt. Länken Översikt visar alla händelser i en lista, där finns det också möjlighet att lägga till nya händelser. Slutligen visar Administrera kalendrar hur Ni kan skapa olika kalendrar till olika evenemang och ha olika färger på olika händelser. Beroende på vilket visningsalternativ ni är inne på, finns det alltid 3 knappar längst upp, med det valda datumet utskrivet till höger. Dessa tre knappar är Idag, Förra och Nästa. Dessa underlättar att bläddra igenom olika datum och vart man befinner sig i kalendern. T.ex. om Ni är inne i Dag vyn och trycker på Idag, hamnar ni alltid på dagens datum. Förra och Nästa visar såklart föregående dag och nästa dag. Detta gäller för samtliga vyer,

28 27 där kan man bläddra till förra eller nästa vecka, månad eller föregående eller nästa 4 dagar. Idag knappen tar dig alltid tillbaka till dagens datum. På vänstra sidan, finns det en mindre kalender där man kan se vilken dag, 4 dagar, vecka eller månad man är inne på. Man kan också bläddra igenom månader med «eller» För att se en översikt över månaden, trycker Ni på året och månadsnamnet i mitten. Ni kan också välja ut specifika datum genom att trycka på en specifik dag, eller hålla ner vänstra musknappen och dra den över de dagar som Ni vill se i högra fältet. Under minikalendern finns det en ruta som visar vilken kalender som Ni är inne på och vilken färg just denna kalender har. Sist men inte minst, så har vi högra fältet där, beroende på vilken vy man har ställt in, ser man tiden och dagarna som man vill se. Administrera kalendern Det första ni bör göra för att ställa in kalendern rätt, är att gå in på Administrera kalendrar och trycka på + Skapa ny kalender (bild 2). Bild 2 Kalender administration Det kommer då upp en ny sida, där Ni kan skriva in ett namn för kalendern, en e- postadress (detta kan vara en bra idé, ni kan få påminnelser till Er e-post) och välja en färg för din kalender. Nu är det bara att börja använda kalendern! Lägg till en händelse För att lägga till en händelse, klicka på Skapa ny händelse. Det kommer då upp ett popupfönster som i bild 3.

29 28 Bild 3 Skapa händelsefönster I denna ruta finns all den viktiga information som behövs för händelsen. I Vad? rutan skriver man in vad som händer just denna tid, en titel. I fältet När? får ni välja datum och tiden som denna händelse inträffar, även om det är en heldagshändelse eller inte. Ni kan också välja till hur ofta denna händelsen ska upprepas. I rutan Var? kan ni skriva in var denna händelse kommer inträffa. Under fliken Kalender kan ni välja vilken kalender händelsen kommer tillhöra. En Beskrivning kommer härnäst, här kan Ni skriva in exakt vad som kommer ske och alla detaljer för händelsen. Sista fliken på fönstret är Påminnelse där ni kan välja om det ska skickas ut ett e- postmeddelande innan händelsen inträffar. När ni är klara med all information om händelsen, trycker Ni på Spara händelse knappen för att spara händelsen och komma tillbaka till den vy som Ni var inne på innan. Nu kommer en ruta i den färg som Ni har på er kalender komma upp med titeln på händelsen just den tiden och datumet som Ni valt. Om ni har några frågor eller funderingar kring kalendern, kontakta gärna vår kundsupport.

30 29 Nyhetsbrev Vår nästa funktion är vår Nyhetsfunktion. Nyhetsfunktionen kan användas för att skicka ut nyhetsbrev och kommunicera med Er kunder. Tryck på menyikonen Nyhetsbrev för att komma in på nyhetsbrevsfunktionen (bild 1). Bild 1 Nyhetsbrev När ni har tryckt på nyhetsbrevsknappen, kommer Ni in på nyhetsbrevssidan, där första fliken är Skicka nytt nyhetsbrev. (bild 2) Under denna flik kan ni skicka ut ett nyhetsbrev direkt till alla de kunder som ni har i maillistan för nyhetsbrev. I första fältet, som heter Rubrik skriver ni in en titel för nyhetsbrevet, detta är det som kommer synas som ämne i Ert e-postutskick. Därefter finns det en redigeringsruta där ni skriver in texten och lägger till bilder. Det är detta som utgör själva innehållet i Ert nyhetsutskick. För en genomgång av Textredigeraren, gå in på kapitlet Textredigerare i detta dokument.

31 30 Bild 2 nyhetsbrevssidan med skicka nytt nyhetsbrev som första flik Nästa flik heter Hantera användare. Här kan ni lägga till och ta bort användare eller kunder som är kopplade till ert nyhetsbrev (bild 3). Ni kan också skapa grupper för olika användare och även lägga till nya användare manuellt.

32 31 Bild 3 Hantera användare Låt oss gå igenom de olika funktionerna. Först och främst finns det grupper där olika användargrupper blir listade. Ni kan se vilka användare som är anmälda till grupperna. Genom att klicka på Visa alla användare, då visas de som är anmälda till nyhetsbrevet. Vill ni skapa en ny grupp, trycker Ni på knappen Ny grupp. Den stora rutan på sidan är visningsrutan, där grupperna eller alla användare som är anmälda visas. Ni kan enkelt se exakt vilka användare som är anmälda till nyhetsbrevet. Det finns en lista på alla anmälda användare med ett rött kryss bredvid deras namn och e- postadress. Om ni vill ta bort en användare från listan, klicka på det röda krysset, då kommer det upp en ruta som frågar om Ni verkligen vill göra detta. Om Ni trycker på OK, tas denna användare bort. Under användarlistan finns en ruta, där Ni kan lägga till användare. I första fältet skriver ni in namnet på användaren och i andra rutan fyller Ni i en e-postadress till denna användare. Tryck sedan på Spara användaren. Användaren läggs i den lista som Ni är inne på. Är Ni inne i en grupp, läggs användaren in i gruppen istället. Nästa flik på nyhetsbrevshanteraren är Skickade nyhetsbrev. Se bild 4 för en översikt.

33 32 Bild 4 Skickade nyhetsbrev Som ni ser på bilden, finns det ett nyhetsbrev som är utskickat från detta exempelkonto. I denna flik får ni översikt på alla skickade nyhetsbrev samt statistik om dem. Under Skickat, står datumet när nyhetsbrevet har skickats ut. Rubrik avser namnet på brevet, där finns även en länk som gör att Ni kan se nyhetsbrevet som skickades ut. Mottagare berättar om hur många som nyhetsbrevet skickades ut till. Visningar visar antalet av användare som har fått nyhetsbrevet och öppnat det. Klick visar antalet läsare som har klickat på någonting i nyhetsbrevet. Avskrivn. visar antalet som har kastat brevet utan att titta på det. Sista fliken är Mallarfliken. Här kan ni skapa mallar för ert nyhetsbrev, som ni kan återanvända för senare utskick (bild 5). Bild 5 Mallar fliken

34 33 I denna flik har Ni de mallar som Ni har skapat, i vårt exempelfall heter nyhetsbrevet test. Om Ni ska skapa en mall, skriv in ett namn i textrutan och tryck på Skapa mall knappen. När Ni sen ska skapa en mall, tryck bara på mallnamnet och då kommer Ni till en sida som ser ut som Skicka nytt nyhetsbrev, där ni kan skriva in en rubrik och text.

35 34 Webshop Kapitlet webshop har en fristående användarmanual. Se denna för mer information.

36 35 Användare Nästa sida i vår användarmanual är Användare, där Ni kan lägga till användare för CMS verktyget och även användare för sidor som kräver inloggning på Er hemsida. Användarehantering När ni har klickat på Användareknappen i menyn, kommer Ni fram till en sida med en flikmeny där det står Hantera användare, Hantera grupper och Hantera rättigheter/flaggor. Vi ska börja med Hantera användare. Här finns det en överblick över alla de användare som finns med och det är här ni kan lägga till nya användare (bild 1).

37 36 Bild 1 Användarhantering Högst upp finns en lista på uppdelningen på användare, dvs. specifika användargrupper och även en länk för Alla användare. Det står också hur många användare som finns med i varje grupp. Där efter finns det en lista på befintliga användare, i vårt exempel finns det bara en användare som heter admin. Efter denna finns det en länk som heter Lägg till ny användare, där Ni kan lägga till en ny användare. I bild 1, har vi klickat på länken och därmed syns ny användarefliken. När ni ska lägga till en ny användare, får Ni välja ett användarnamn och lösenord. Om ni vill, kan ni lägga till Namn på denna person. Ni kan även lägga till användarflaggor till den nya användaren. Användarflaggor är olika grupperingar av användare, beroende på vilket tillträde de skall ha på sidan. Till exempel, i vårt exempelfall, heter användaren admin och har tillträde till CMS-verktyget och kan göra samtliga ändringar på sidan. Denna användare har flaggan admin, som ger tillträde för att kunna göra detta! OBS! VIKTIGT! Var väldigt noga vilka användare som får vilka flaggor, ni vill t.ex. INTE att Era butikskunder får tillträde till CMS-verktyget, detta skapar stora säkerhetsproblem.

38 37 Oftast behöver Ni inte oroa Er över vilka flaggor som ska läggas till för användare, en vanlig användare som t.ex. en webshopkund behöver inte ha några flaggor alls för att bli ansluten. Låter det krångligt? Kontakta vår support så hjälper vi Er! Nästa flik är Hantera grupper, där kan Ni skapa och ta bort grupper för de olika användarna. Skriv in ett namn för gruppen och tryck på Skapa ny grupp knappen för att skapa en grupp. Det kommer då upp en lista med antalet anslutna användare. Om Ni klickar på namnet på gruppen, kan Ni justera gruppens namn och även tilldela flaggor till gruppen. Ni kan också ta bort gruppen. Om Ni har gjort några ändringar i gruppen, tryck på Spara ändringar knappen för att spara. Sista fliken är Hantera rättigheter/flaggor, där kan Ni skapa och ta bort olika flaggor och rättigheter till de olika användarna. I de flesta fall så kommer Ni inte behöva skapa några flaggor alls, vi skapar alltid en admin flagga åt Er. Om Ni känner att Ni behöver flera, var god och kontakta oss på supporten så kan vi hjälpa Er med detta.

39 38 Gästbok Nästa kapitel är gästboken och dess hantering. Det här är en väldigt enkel flik, där Ni kan se alla gästboksinlägg som har gjorts och även ta bort de Ni inte vill spara. Gästboksflik

40 39 Bild 1 Gästbokshanteraren På sidan, finns det inga gästboksinlägg som är gjorda. Låt oss titta på en gästbok där det finns inlägg (bild 2). Bild 2 Gästbok med inlägg

41 40 Som ni ser på vår exempelsida, finns det två gästboksinlägg. När man gör ett gästboksinlägg, skriver man oftast in ett namn, e-postadress och ett inlägg. Detta visas i vårt CMS genom en länk som heter Ta bort, namnet på den som skrev inlägget eller namnet på inlägget och själva meddelandet. Det ni kan göra här är bara att ta bort ett inlägg. Klicka på Ta bort länken och inlägget tas bort direkt.

42 41 Besökarstatistik Nästa funktion i vårt CMS heter besökarstatistik. Här får Ni viktig information om besökarna på Er hemsida och information om dessa. Besökarstatistik Statistikmodulen kommer igång när sidan blir upplagd hos oss och statistiken kommer igång när sidan är ompekad och ligger på rätt domännamn. Första sidan Ni kommer till på besökarstatistiken heter Besökare och är en av tre flikar. De andra är Besökarinformation och Källor/Sökord (bild 1). Med tanke på att vår exempelsida inte har några besökare, ska vi titta närmare på en av våra kunders statistik.

43 42 Bild 1 Besökarfliken med information om besökare Låt oss först titta på den översta menyn som finns med på alla undersidorna på besökarstatistiken. De tre menyvalen, som vi har pratat om innan, finns det ett större parti där Ni kan välja exakt mellan vilka datum som Ni vill ha statistik för. Ni kan klicka på kalenderikonen för att få fram en kalender för att välja datum. Ni trycker sen på Visa knappen för att visa statistiken för det utvalda datumet. Härnäst finns det olika rutor som visar statistik som kan vara användbar för Er. Flest klick visar alla undersidor som finns på Er hemsida och deras namn, som i vårt exempel finns det 11 undersidor. De är sorterade efter sidan som har flest klick. I detta fall är det Om osssidan som har flest besökare med 37 klick. Det finns också en procentsats som visar hur många procent av de totala klick som har gjorts på sidan. Nästa ruta är Trafikkällor, där kan Ni se hur besökarna hittade sidan. Direkt betyder att de besökare som har besökt sidan, har kommit dit genom att direkt skriva in adressen till sidan i sina webbläsare. Det finns också en siffra som visar hur många besökare som har

44 43 kommit dit via detta sätt (22 i detta fall). Hänvisning syftar på att sidan var länkad på en annan sida och besökarna har kommit till sidan genom att klicka på en länk. Rutan Från land är helt enkelt vilket land som besökarna tittar på sidan ifrån. Sista rutan på sidan är Återkommande besökare, vilket visar fördelningen av vilka besökare har varit på sidan innan och vilka som är helt nya besökare. I vårt fall, har 12 besökare varit på sidan innan och 11 är helt nya. Nästa flik heter Besökarinformation. Här hittar ni information om besökarnas datorer, operativsystem, webbläsare osv (bild 2). Bild 2 - besökarinformation Rutan operativsystem visar vilka operativsystem besökaren har på sin dator. Rutan skärmupplösningar visar vilken skärmupplösning som besökaren har.

45 44 Flashversion visar vilken version besökaren har på sin Flash i webbläsaren. CSS-version handlar vilken version på CSS (Cascading style sheets) som besökarens webbläsare har stöd för. Nästa ruta heter Webbläsare, vilken visar vilken webbläsare kunden använder sig av. Nästa ruta är kopplat till denna, där finns det Webbläsarversioner, exakt vilken version besökarnas webbläsare är. JAVA-stöd visar om besökarens webbläsare har stöd för JAVA. Och sista rutan Mobil/Handdator visar om sidan visades på en handdator eller en mobiltelefon. Sista fliken heter Källor/Sökord där kan Ni se hur trafiken på sidan har kommit fram (bild 3). Bild 3 Källor/Sökord Här finns det fyra stycken rutor med information om hur sidan har hittats och hur besökaren kom in på er hemsida. Refererande sidor behandlar information som visar exakt hur besökaren hamnade på sidan. (Direkt) betyder att de skrev in adressen i adressfältet i sin webbläsare, medan den andra länken är från en annan sida som länkar till kundens hemsida. Referensdomäner rutan visar vilka domäner som har refererat till er hemsida. I detta fallet har de flesta har skrivit in adressen direkt, även om det finns en länkning från hitta.se och en från google.se.

46 45 Rutan Sökord visar vilka sökord som besökaren sökte på för att hitta er hemsida och kom till den via denna sökning. Ruta Sökmotorer handlar om vilka sökmotorer som användes för att hitta er hemsida.

47 46 E-postkonton Slutligen skall vi gå igenom funktionen e-postkontohanteraren. Här kan Ni skapa och ta bort e-postkonto som finns med på Er hemsida samt skapa alias på olika e-postadresser. E-postkontohanteraren När Ni kommer till e-postkontohanteraren, finns det bara en flik där Ni kan göra allt Ni behöver när det gäller e-postkonto. Låt oss gå igenom varje del.

48 47 Bild 1 Sidan med e-postinställningar Först och främst, står titeln på det domännamn Ni har, i vårt fall är detta exempel.se. Nästa ruta handlar om en s.k. catch-all adress. Detta betyder att man kan skapa en e- postadress som fångar upp ALL inkommande e-post till alla möjliga variationer, utan att behöva skapa ett konto för det. Då kan vi t.ex. skapa en mail adress, och om vi gör den till en catch-all adress, även om nån skickar en e-postmeddelande till kommer den till automatiskt. Den e-postadress som används som en catch-all adress fångar alltså upp alla e-postmeddelande som kommer till domänet. Om Ni vill göra detta, klicka på radioknappen Använd följande som catch-all adress och sedan skriv in den e-postadressen som Ni vill ska användas som en catch-all i textrutan till höger. Härnäst finns rutan som heter Mail-konton. Här har Ni alla e-postadresser som är skapade till det domännamet Ni har. Här kan Ni också skapa e-postadresser. I vårt exempel, det finns en e-postadress som heter Det finns två länkar bredvid, ändra lösenord och ta bort. Om Ni ska ändra ert lösenord, klicka på ändra lösenord länken, då

HLKonsult W ebbshop Användarmanual

HLKonsult W ebbshop Användarmanual HLKonsult W ebbshop Användarmanual Version1.0 1 Välkommen till HL Konsult CMS Webbshop Detta dokument kommer att hjälpa er igenom vår webbshopmodul. Det är rekommenderat att ni läser igenom vårt CMS manual

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Inledning/innehållsförteckning. Hej!

Inledning/innehållsförteckning. Hej! WORDPRESS LATHUND Inledning/innehållsförteckning Hej! Det här är en lathund för dig som har en hemsida i Möcklenföreningarnas webbportal. Vi hoppas att den ska vara till hjälp. Är det något du inte förstår

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

Administration av asrp.se

Administration av asrp.se Administration av asrp.se Inloggning sker från: http://www.asrp.se/cms/admin_login.php Avdelningar/rubriker: - Sidor - Användare - Galleri - Övrigt - Annonser - Hästar - Faktablad - Logga ut SIDOR Under

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Berättarministeriet. Lathund Light

Berättarministeriet. Lathund Light Berättarministeriet Lathund Light 1 1.1 - Administrationspanelen 1.1 - Logga in För att göra ändringar på berattarministeriet.se måste du logga in i administrationspanelen. Du måste då skriva in adressen

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

P O R T A L S Y S T E M

P O R T A L S Y S T E M P O R T A L S Y S T E M MODULER OCH TILLÄGGSTJÄNSTER: Publisher o Administrationsmeny o Ny sida o Ändra sida o Nytt/ändra stycke o Min publisher o Publisherns verktyg Kalender < Språkmodulen Korsholm Mustasaari

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Joel Sundberg 2012-02-27

Joel Sundberg 2012-02-27 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Manual för civil.se En guide för webbansvariga Joel Sundberg 2012-02-27 Uppdaterad 2014-05-16 Malin Håkansson INNEHÅLL Förberedelser... 3 Hitta på civil.se... 3 Användare... 3 Uppdatera

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

InfoGlue för lättredaktörer

InfoGlue för lättredaktörer 1 InfoGlue för lättredaktörer Gå till www.publicera.gu.se/enkel-inloggning och klicka på Länk till den enkla inloggningen. Alternativt så finns det en inloggningslänk någonstans på den (institutions-)webbplats

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Manual för visionutv.net Redigera

Manual för visionutv.net Redigera Manual för visionutv.net Redigera Version 2.0 Visionutveckling 2004 Innehåll: 1 Om Redigera 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Hur Redigera är uppbyggt 3 1.3 Vad är? 4 2 Inloggning 6 3 Nyheter i Redigera 2.0 7 3.1 Funktionsknappar

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

Personalsupport. Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Textredigeraren. Moodle version 2.7.1

Personalsupport. Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Textredigeraren. Moodle version 2.7.1 Personalsupport Medicinska fakulteten, Lunds universitet Textredigeraren Moodle version 2.7.1 Lars Rundgren, 2012-2014 Moodle 2.7.1 Textredigeraren Textredigeraren... 3 Nya ikoner i textredigeraren...

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering Innehåll Redigeringsverktyget... 3 Hantera bilder... 5 Infoga pdf-fil... 5 Lägg till mall... 6 Infoga YouTube-klipp... 6 Infoga länk... 7 Infoga tabell... 8 Kodupprensning... 10 CSS-klass... 10 Egna anteckningar:...

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida

Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida Inloggning Denna instruktion vänder sig till användare som skall lägga upp texter/blogginlägg på klubbens hemsida. Användarna har behörighetsnivå Författare

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra)

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) fr.o.m 10 juni 2011 Introduktion... 2 Inloggning... 2 E-post... 3 Samla e-posten i konversationer eller som separata meddelanden... 3 Skicka e-post... 3 Adresslistor...

Läs mer

Lathund för lättredaktörer i InfoGlue

Lathund för lättredaktörer i InfoGlue Lathund för lättredaktörer i InfoGlue Kommunikationsenheten 1 (8) Erik Dahlbergsgatan 11 B, plan 5, Box 100, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.gu.se Innehållsförteckning Inloggning Gröna plattan Redigeringslänkar

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager Manual för 2.4 KALAS Sitemanager 1. Introduktion Den här manualen skall hjälpa dig att komma igång så att du själv på ett enkelt sätt kan lägga till, redigera eller ta bort webbsidor på din webbplats.

Läs mer

1. Basics. Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5. 2. Sidhantering

1. Basics. Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5. 2. Sidhantering Manual Grunderna Av 1. Basics Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5 2. Sidhantering Skapa en ny sida 6 Ta bort sida 9 Flytta sida 10 3. Filhantering Skapa

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

Manual Webb-admin för evenemang

Manual Webb-admin för evenemang Manual Webb-admin för evenemang Version: 001 Innehållsförteckning Logga in... 1 Lägg in nytt/redigera evenemang... 3 Prenumerant... 3 Evenemang eller Aktivitet... 3 Huvudtema och Tema... 3 Huvudkategori

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

!!!!! Bruksanvisning !!!!!!!!! För version 1.11.x (uppdaterad 2014-07-09) !!!!!!!!!!!!! Birger Eriksson webblots.se

!!!!! Bruksanvisning !!!!!!!!! För version 1.11.x (uppdaterad 2014-07-09) !!!!!!!!!!!!! Birger Eriksson webblots.se Bruksanvisning För version 1.11.x (uppdaterad 2014-07-09) Birger Eriksson webblots.se Bruksanvisning för webbsidor byggda med CMS Made simple Start... 4 Lägg till eller ändra sida... 4 Lägg till ny sida...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Logga in i Episerver 6: Logga in genom att skriva http://rfs.se/gui i webbläsaren. Skriv ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan. Klicka

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Beställa varor från Webbutik KUL

Beställa varor från Webbutik KUL 1 (12) 2016-10-07 Status: i Pilotdrift Beställa varor från Webbutik KUL Innehållsförteckning Inloggning... 2 Snabbguide för beställning... 2 Spara beställning... 6 Spara som mall - Favoritbeställning...

Läs mer

Administrationsmanual för SCMS

Administrationsmanual för SCMS Administrationsmanual för SCMS Merea AB Box 69, 311 21 Falkenberg Tel: 0346-450 400 E-post: info@merea.se www.merea.se 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Skapa ny sida... 3 Skapa Nyheter...4 Redigera

Läs mer

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ]

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ] Logga in på backend www.othello.nu/admin Välj Site för att få upp trädvyn över alla sidor Uppdatera Nyheter Klicka på sidan nyheter i trädvyn och tryck Edit Väl inne på kan du Skapa, Uppdatera och Radera

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS FÖR WORDPRESS Surfa in på http://klubb.seko.se/< din sida >/wp-admin/ vet du inte vad < din sida > är kan du logga in direkt på http://klubb.seko.se/wp-admin 3. Fyll i ert användarnamn 3. Fyll även i ert

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

Användarmanual - För att ni snabbt och lätt ska komma igång och arbeta med er hemsida

Användarmanual - För att ni snabbt och lätt ska komma igång och arbeta med er hemsida Användarmanual - För att ni snabbt och lätt ska komma igång och arbeta med er hemsida Copyright Tervix AB 2005. All rights reserved. Inledning Tervix Web Publisher 3.0 (TWP 3.0) är ett verktyg för underhåll

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

Utskick till kunder. Vitec Mäklarsystem

Utskick till kunder. Vitec Mäklarsystem Utskick till kunder Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Urval... 2 3. Skapa etiketter med adresser... 4 4. Utskick med e-post... 5 5. Utskick med e-post och bifogade filer... 6

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN Joomla Guide 2.5.11 VERKTYGSFÄLTET JCE EDITORN Sida 1 av 8 VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN En kort genomgång/förklaring till de vanligaste symboler och användningsområdena för verktygsfältet i Joomla Uppdateringsmodulen

Läs mer

Manual E-butiken Innehåll:

Manual E-butiken Innehåll: Manual E-butiken Innehåll: Allmänt... 2 Logga in... 2 Översikt... 2 Kategorisera produkter... 3 Lägg till en produkt... 4 Lägg till produktbilder... 5 Ändra en produkt... 5 Skapa menysidor... 6 Ladda upp

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Manual till hemsidan

Manual till hemsidan FORSHAGA IF - FOTBOLL Manual till hemsidan www.forshagafotboll.se Martin Axelsson 2014-04-28 Den här manualen avser att guida användaren till de vanligaste funktionerna på hemsidan för Forshaga IF Fotboll.

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Instruktioner för bineros webmail.

Instruktioner för bineros webmail. Instruktioner för bineros webmail. För er som skaffat mejladress på civil2.se kommer här instruktioner på vanliga funktioner i bineros webbmejl. 1. Logga in 2. Webbmejlens innehåll 3. Börja mejla 4. Inställningar

Läs mer

Användarguide Lathund Tema Modersmåls webbplats

Användarguide Lathund Tema Modersmåls webbplats Användarguide Lathund Tema Modersmåls webbplats Kevin Mavane 1 Innan vi börjar Tema Modersmåls webbplats har två huvudsakliga delar: En ut som dina besökare ser och en in som du som administratör använder

Läs mer

Joel Sundberg

Joel Sundberg CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Manual för civil.se En guide för webbansvariga Joel Sundberg 2012-02-27 INNEHÅLL Förberedelser... 3 Hitta på civil.se... 3 Användare... 3 Uppdatera din användare... 4 Redigeringsverktyget...

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

First Class ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN

First Class ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN Det händer, speciellt i datorer med spärrkort att man, trots installationen, manuellt måste ställa in adress till FirstClass servern. Detta gör man endast om ett felmeddelande

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer