Livets historia på ett år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livets historia på ett år"

Transkript

1 Livets historia på ett år

2 Livets historia på ett år Jorden bildades för c:a 4,55 miljarder år sedan. Tänk dig att tiden från jordens skapelse fram till nu bara tog ett enda år! Jorden skapades kl. 00:00:00 den 1 januari Just nu är det den 31 januari kl. 24:00:00 När hände då de olika sakerna i livets historia?

3 Livet uppstår den 17 februari c:a 4000 miljoner år sedan Vi vet inte var de första organismerna uppstod. Kanske var det i haven, omkring heta undervattensvulkaner, kanske var det i lera som kunde katalysera de reaktioner som krävdes.

4 Livet uppstår den 17 februari c:a 4000 miljoner år sedan Troligen var de första "organismerna" RNAmolekyler med förmåga att kopiera sig själva eller varandra. Med ett membran av fosfolipider runt sig uppstod det första som kan liknas vid en cell. Så småningom ersattes RNA-molekylerna av proteiner (för att utföra cellens uppgifter) och DNA (för att vara mall för proteiner). Därmed hade den första cellen uppstått.

5 De äldsta (ännu kvarvarande) bergarterna bildas den 4 mars c:a 3800 miljoner år sedan Fast faktiskt har man hittat en sten i Hudson Bay, Kanada, som är 4280 miljoner år gammal...

6 De äldsta (ännu kvarvarande) bergarterna bildas den 4 mars c:a 3800 miljoner år sedan Världens äldsta sten, Nuvvuagittuq greenstone Strukturer i denna sten kan faktiskt betyda att det fanns liv redan då! Läs mer om denna märkliga sten på den här länken!

7 Äldsta säkra fossilen är från den 28 mars 3500 miljoner år gamla De äldsta säkra fossilen är från organismer som liknade dagens cyanobakterier. Flera så gamla fossil är utav stromatoliter, som bildas när slam samlas kring mattor av cyanobakterier.

8 Äldsta säkra fossilen är från den 28 mars 3500 miljoner år gamla Jämförelse mellan levande och fossila bakterier. De tre bilderna till vänster (a, c och e) visar cyanobakterier från moderna stromatoliter i Mexiko. De tre bilderna till höger är fossil från nuvarande Ryssland, mellan miljoner år gamla.

9 Stromatoliter bildas också idag: Levande (modern) stromatolit

10 Syrehalten i atmosfären ökar den 16 juni för 2500 miljoner år sedan I och med fotosyntesen, började organismer kunna använda energin i solljuset för att tillverka kolhydrater. De organismer som gjorde detta var troligen en typ av bakterier, som liknar dagens cyanobakterier.

11 Syrehalten i atmosfären ökar den 16 juni för 2500 miljoner år sedan Det syre som producerades reagerade troligtvis först med löst järn och andra mineraler. Men när dessa mineraler tagit slut, bildades det fritt syre i atmosfären.

12 Cellandningen och eukaryota celler uppstår den 26 juli för 2000 miljoner år sedan Syrgas är mycket reaktivt, vilket faktiskt också innebär att det är giftigt. De organismer som lyckades leva trots syret fick istället en riktig bonus: De kunde använda syret för att andas!

13 Cellandningen och eukaryota celler uppstår den 26 juli för 2000 miljoner år sedan Därmed fick de mycket effektivare ämnesomsättning, och livets utveckling kunde ta fart på allvar. Till höger ser vi Bakteriell respiration.

14 Cellandningen och eukaryota celler uppstår den 26 juli för 2000 miljoner år sedan Det här fick också till följd att de första eukaryota cellerna uppstod. Det skedde troligen genom s.k. endosymbios, vilket innebär att en "urkaryot" cell tog upp en bakterie som var bra på cellandning. Men den "urkaryota" cellen åt inte upp bakterien, utan behöll den inne i sig. Där utvecklade den sig till det som idag är mitokondrier. T.H En generell eukaryot cell.

15 Flercelliga alger uppstår den 19 september för 1300 miljoner år Kort efter att den första eukaryota cellen uppstått, kom nästa endosymbios, då en eukaryot cell tog upp en bakterie som var bra på fotosyntes. sedan

16 Flercelliga alger uppstår den 19 september för 1300 miljoner år Den upptagna bakterien kom att utvecklas till vad som idag är kloroplaster i växternas celler. T.h Växtcell sedan

17 Flercelliga alger uppstår den 19 september för 1300 miljoner år Med kloroplaster i cellerna kunde då de första flercelliga algerna utvecklas. Grönalger (''sjöjungfruhår'') sedan

18 Det första flercelliga djuret uppstår den 15 november för 580 miljoner år sedan (Titta, vi har redan kommit in en bra bit i november, och vi har inte ens några ryggradsdjur än!)

19 Det första flercelliga djuret uppstår den 15 november för 580 miljoner år sedan Det första djuret var kanske inte mer än en klump flagellförsedda celler, som samarbetade för att ta sig fram och skaffa mat. Så småningom bildades en grop i djuret, där det var lättare att bryta ned maten. Denna typ av djur finns fortfarande kvar och kallas svampdjur (eller ibland påsdjur). Tvättsvamp (Clathrina clathrus)

20 Det första flercelliga djuret uppstår den 15 november för 580 miljoner Svampdjur är fortfarande populära att plocka och torka, och använda som tvättsvamp. Tvättsvamp (Clathrina clathrus) år sedan

21 Det första ryggradsdjuret uppstår den 18 november för 540 miljoner år sedan

22 Det första ryggradsdjuret uppstår den 18 november för 540 miljoner år sedan Än idag finns det kvar lansettfiskar, som bara har en ryggsträng (ljusblå i bilden nedan) som stöd i kroppen.

23 Det första ryggradsdjuret uppstår den 18 november för 540 miljoner Hos alla andra ryggsträngsdjur ombildas dock ryggsträngen till en ryggrad under fosterstadiet. år sedan

24 Det första ryggradsdjuret uppstår den 18 november för 540 miljoner år sedan Lansettfisk. Ryggsträngen (ljusblå) ombildas till ryggrad hos alla ryggradsdjur.

25 De första landväxterna uppstår den 21 november för 500 miljoner år sedan

26 De första landväxterna uppstår den 21 november för 500 miljoner år sedan De första landväxterna var troligen mossliknande växter. De hade fortfarande inga kärl eller rötter, och var helt beroende av vatten för att kunna föröka sig. Bryophyt (mossa)

27 Första landdjuren uppstår den 26 november för 440 miljoner år sedan

28 Första landdjuren uppstår den 26 november för 440 miljoner år sedan De första landdjuren var troligen leddjur: Spindlar och tusenfotingar. Korsspindel

29 Första landdjuren uppstår den 26 november för 440 miljoner år Dubbelfoting sedan

30 De första landlevande ryggradsdjuren uppstår den 30 november för 410 miljoner år sedan

31 De första landlevande ryggradsdjuren uppstår den 30 november för 410 miljoner år sedan Ett av de första landlevande ryggradsdjuren var fiskfotingen, Ichtyostega. Den utvecklades ur en fisk med kraftiga, köttiga fenor, som den kunde använda för att ta sig från den ena pölen till den andra. Sådana här fiskar, s.k. kvastfeningar, finns kvar än idag som ett slags levande fossil.

32 De första landlevande ryggradsdjuren uppstår den 30 november för 410 miljoner år sedan Kvastfening (havstofsstjärt, Latimeria chalumnae)

33 Karbonperioden omkring den 2 december för 360 miljoner år sedan

34 Karbonperioden omkring den 2 december för 360 miljoner år Under karbonperioden uppstår barrträd, kräldjur och bevingade insekter. sedan

35 Karbonperioden omkring den 2 december för 360 miljoner år Under karbonperioden uppstår barrträd, kräldjur och bevingade insekter. Fossil av trollslända sedan

36 Karbonperioden omkring den 2 december för 360 miljoner år sedan På land är det dock groddjuren som dominerar, de närmaste släktingarna till Ichtyostega. Fossiliserad groda

37 Perm-perioden omkring den 8 december för 290 miljoner år sedan

38 Perm-perioden omkring den 8 december för 290 miljoner år sedan (Alltså, nu har vi kommit in i andra veckan i december, och dinosaurierna har inte ens uppstått än!) Under Perm dominerar krälddjuren på land, då de flesta groddjuren har blivit utkonkurrerade. Detta beror på att kräldjuren inte längre är beroende av vatten för sin reproduktion. T.H giftödlor.

39 Perm-perioden omkring den 8 december för 290 miljoner år Groddjur måste lägga sina ägg i vatten, och befrukta dem där. Kräldjuren har inre befruktning, och lägger ägg med hårdare, vattentätt skal. Det gör att de klarar sig på land utan att torka ut. Därmed klarar sig kräldjuren bättre på land än vad groddjuren gör. En Placerias-hjord (växtätande reptiler) sedan

40 Trias-perioden omkring den 11 december för 250 miljoner år sedan

41 Trias-perioden omkring den 11 december för 250 miljoner år sedan Under trias uppstår: Dinosaurier En grupp Coelophysis, en av de tidigaste dinosaurierna.

42 Trias-perioden omkring den 11 december för 250 miljoner år sedan Flygödlor Flygödlorna var just flygande ödlor. De var inte släkt med dagens fåglar, som har fjädrar som bildar vingar. Hos flygödlorna är det snarare ett tunt hudmembran, som spänns ut av en av handens fingrar, som utgör vingen. Hur flygödlan Sordes pilosus kan ha sett ut

43 Trias-perioden omkring den 11 december för 250 miljoner år sedan Däggdjur De första däggdjuren var troligen lika dagens kloakdjur. Dessa lägger ägg, men dess ungar diar en slags mjölk som utsöndras i mammans päls. Hur en Cynodont (av arten Cynognathus), ett tidigt hundlikande däggdjur kan ha sett ut.

44 De första fåglarna uppstår den 14 december för 210 miljoner år sedan (Jura-perioden)

45 De första fåglarna uppstår den 14 december för 210 miljoner år sedan (Jura-perioden) Fåglar är ättlingar i rakt nedstigande led till dinosaurier. En av de allra tidigaste fåglarna var Archaeopteryx lithographica (Modell från Oxford University Museum of Natural History)

46 De första blommande växterna uppstår den 20 december 140 miljoner år sedan (Krita-perioden)

47 De första blommande växterna uppstår den 20 december 140 miljoner år sedan (Krita-perioden) Linnea borealis

48 Dinosaurierna dör ut den 25 december för 65 miljoner år sedan

49 Dinosaurierna dör ut den 25 december för 65 miljoner år sedan Alla djur som är större än ungefär ½ m dör ut, troligen till följd av ett gigantiskt meteoritnedslag. T-rex + Meteoritnedslag

50 Dinosaurierna dör ut den 25 december för 65 miljoner år sedan Det här innebär inte som man tidigare trott att alla dinosaurier dör ut. Faktiskt lever en del av dem kvar idag! Det är bara det att vi kallar dem fåglar. Kolibrin: En söt liten dinosaurie.

51 Dinosaurierna dör ut den 25 december för 65 miljoner år sedan I och med att de stora dinosaurierna dör ut, lämnas arenan fri för andra djurslag, däribland däggdjur. I tertiär-perioden, som inleds i och med att de stora dinosaurierna dör ut, utvecklas däggdjuren rikligen, och fyller snart varje ekologisk nisch som tidigare dinosaurierna har haft. Indricotherium

52 Dinosaurierna dör ut den 25 december för 65 miljoner år sedan Indricotherium (t.h) var ett uddatåigt hovdjur vars närmaste nu levande släkting är noshörningen. Trots att det var ett av de största landlevande däggdjur som någonsin funnits (den var drygt tre gånger så tung som en elefant), kommer den inte i närheten av de största dinosaurierna.

53 Dinosaurierna dör ut den 25 december för 65 miljoner år sedan Indricotherium

54 De första valarna och fladdermössen uppstår den 26 december för 58 miljoner år sedan Det hinner hända en massa med djurlivet under den tid som leder från dinosauriernas död fram till vår egen! När dinosaurierna dog ut var däggdjuren troligast små, nattlevande djur, till utseendet kanske mest lika dagens råttor (fastän inte alls släkt).

55 De första valarna och fladdermössen uppstår den 26 december för 58 miljoner år sedan Tänk på att alla de däggdjur vi ser idag, har utvecklats under den relativt korta period som varit från dinosauriernas död för 65 miljoner år sedan. Lejon, giraffer, delfiner, apor, människor, kaniner osv. Många av dem har vi också fossil av intermediära former, så att man tydligt kan följa utvecklingen av dem. Det gäller t.ex. valar, hästar och, inte minst, människor.

56 De första valarna och fladdermössen uppstår den 26 december för 58 miljoner år sedan Ambulocetus ('Den gående valen') är en trolig ''felande länk'' mellan valar och dess landlevande förfäder.

57 De första aporna uppstår den 28 december för 37 miljoner år sedan

58 De första aporna uppstår den 28 december för 37 miljoner år sedan Bilden t.h är på en modern babian. Det är viktigt att förstå att babianen inte är den apa som uppstod för 37 miljoner år sedan, utan ättling till en av dem.

59 De första människoaporna uppstår den 29 december för 24 miljoner år Både människor, schimpanser, dvärgschimpanser, orangutanger och gorillor hör till den här gruppen. sedan

60 De första människoaporna uppstår den 29 december för 24 miljoner år sedan Människans närmaste nu levande släkting är schimpansen. Det är dock viktigt att förstå att människan har inte utvecklats ur schimpansen. Vi har en gemensam förfader, och har båda två precis lika lång evolution bakom oss. Se sid 220. Silverrygg-gorilla

61 Första hominiderna uppstår den 31 december kl. 14:30 för 5 miljoner år sedan En av de allra första hominiderna var Australopithecus ("Sydapa"), som man vet hade upprätt gång. Den upprätta gången har gjort det möjligt för oss människor att få en så stor hjärna. Den hade varit alldeles för tung att bära om huvudet hade varit framför kroppen, som det är på alla fyrfota djur.

62 Första hominiderna uppstår den 31 december kl. 14:30 för 5 miljoner år sedan Frågan är bara, varför lönade sig en upprätt gång? Man är inte helt ense på denna punkt, men en teori säger såhär:

63 Första hominiderna uppstår den 31 december kl. 14:30 för 5 miljoner år sedan Den indiska subkontinenten krockade in i den asiatiska, och bergskedjan som vi känner som Himalaya reste sig. Det innebar i sin tur att det blev ett mycket torrare klimat på jorden. De skogar som då täckte hela den afrikanska kontinenten (där Australopithecus' förfäder levde) drog sig tillbaka, och gav plats på savannen.

64 Första hominiderna uppstår den 31 december kl. 14:30 för 5 miljoner år sedan På savannen blev det sedan lite mer energisnålt att gå upprätt jämfört med på alla fyra. Det blev lite mer evolutionärt fördelaktigt att gå på två ben, och därmed kunde den upprätta gången utvecklas.

65 Homo sapiens uppstår den 31 december kl. 20:10 för 2 miljoner år sedan Den typ av människa som dök upp för 2 miljoner år sedan var i allt väsentligt samma art som dagens människa.

66 Homo sapiens uppstår den 31 december kl. 20:10 för 2 miljoner Sida vid sida med henne levde flera andra människoarter (däribland H. neanderthalensis, vars gener troligen blandades in i H. sapiens). år sedan

67 Homo sapiens uppstår den 31 december kl. 20:10 för 2 miljoner år sedan Vi vet också att från denna tid och framåt har det inträffat många istider, varav den senaste tog slut för omkring år sedan.

68 Senaste istiden upphör den 31 december kl. 23:58:51 för år sedan Hela norra Europa var täckt av is, och vi har fortfarande en lång väg att vandra till dagens samhälle.

69 Senaste istiden upphör den 31 december kl. 23:58:51 för år sedan Vid sin höjdpunkt hade en utbredning ungefär som bilden visar.

70 De första civilisationerna uppstår omkring den 31 december kl. 23:59:33 för 4000 år sedan De tidigaste civilisationerna uppstod omkring de stora floderna nära ekvatorn: Indus i nuvarande Indien, Eufrat/Tigris i nuvarande Irak, och Nildeltat i nuvarande Egypten.

71 De första civilisationerna uppstår omkring den 31 december kl. 23:59:33 för 4000 år sedan Sfinxen och Chefrenpyramiden i nuvarande Egypten

72 De första civilisationerna uppstår omkring den 31 december kl. 23:59:33 för 4000 år sedan T.v Mohenjodaro vid floden Indus i nuvarande Indien T.h Ruiner från templet i Naffur vid Eufrat/Tigris i nuvarande Irak

Här växer människor och kunskap

Här växer människor och kunskap Jordens liv på ett år! Jorden är ca 4,500,000,000år gammal Tänk dig att jorden endast är 1 år gammalt då skulle vi kunna beskriva jorden som en kalender. 2 Det första livet uppstår (Postulerat) Det första

Läs mer

EVOLUTIONEN = LIVETS UTVECKLING. Utveckling pågår

EVOLUTIONEN = LIVETS UTVECKLING. Utveckling pågår EVOLUTIONEN = LIVETS UTVECKLING Utveckling pågår ALLT LEVANDE PÅ JORDEN HAR ETT GEMENSAMT URSPRUNG. DET BETYDER ATT ALLA ORGANISMER BAKTERIER, SVAMPAR, VÄXTER OCH DJUR ÄR SLÄKT MED VARANDRA. ORGANISMER

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a)

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Fossiler Jämför skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Alla varelser som lever består av celler. Urdjur består bara av en cell. Cell betyder litet rum och cellerna gör så att man kan leva. Hos encelliga

Läs mer

Område: Ekologi. Innehåll: Examinationsform: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77)

Område: Ekologi. Innehåll: Examinationsform: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77) Område: Ekologi Innehåll: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77) Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Frågor om hållbar utveckling:

Läs mer

A Titta dig omkring, ute eller inne, och försök hitta fem levande föremål, fem som varit levande

A Titta dig omkring, ute eller inne, och försök hitta fem levande föremål, fem som varit levande Sammanfattning Liv i utveckling En introduktion och diskussion kring vad liv är Vad är levande och vad är inte levande runt oss? Hur har livet utvecklats och hur kommer det sig att just jorden har liv?

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

Totalt finns det alltså 20 individer i denna population. Hälften, dvs 50%, av dem är svarta.

Totalt finns det alltså 20 individer i denna population. Hälften, dvs 50%, av dem är svarta. EVOLUTION Tänk dig att det på en liten ö i skärgården finns 10 st honor av den trevliga insekten långvingad muslus. Fem av dessa är gula med svarta fläckar och fem är helsvarta. Det är samma art, bara

Läs mer

Däggdjurens liv. Fakta Produktion: BBC Längd: 10 x 60 min Från: 10 år Ämne: Biologi Filmnr: 6833-6842

Däggdjurens liv. Fakta Produktion: BBC Längd: 10 x 60 min Från: 10 år Ämne: Biologi Filmnr: 6833-6842 Däggdjurens liv är den största tv-serie om däggdjur som någonsin gjorts. Tillsammans med ett filmteam från BBC reser Sir David Attenborough jorden runt och möter de mest fascinerande varelser. Om däggdjur

Läs mer

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan Livets utveckling Livet startades för 3,5 miljarder år sedan 4,5 miljarder år sedan: Inget liv på jorden, inget syre, giftigt luft glödande lava och många aktiva vulkaner åskväder hela tiden 3,5 miljarder

Läs mer

Jordens utveckling - 4,6 miljarder år på en timme

Jordens utveckling - 4,6 miljarder år på en timme Jordens utveckling - 4,6 miljarder år på en timme 57:59 Första fågeln 59:58 Första mänskliga förfadern 59:59 Första moderna människan 57:07 Första däggdjuret 00:01Jordskorpan bildas 57:01 Första dinosaurierna

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

Under Silurtiden för ca 400 miljoner år sedan låg nästan hela Gotland under vatten, nära ekvatorn.

Under Silurtiden för ca 400 miljoner år sedan låg nästan hela Gotland under vatten, nära ekvatorn. 1. Fossil på Gotland Under Silurtiden för ca 400 miljoner år sedan låg nästan hela Gotland under vatten, nära ekvatorn. Vilka fossil kan man med lite tur hitta på en gotländsk strand? 1. svampdjur, koraller,

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Jino klass 9a Energi&Energianvändning

Jino klass 9a Energi&Energianvändning Jino klass 9a Energi&Energianvändning 1) Energi är en rörelse eller en förmåga till rörelse. Energi kan varken tillverkas eller förstöras. Det kan bara omvandlas från en form till en annan. Det kallas

Läs mer

Biologi Tornhagsskolan våren 9 Upploppet

Biologi Tornhagsskolan våren 9 Upploppet Biologi Tornhagsskolan våren 9 Upploppet DET HÄR HÄFTET TILLHÖR: Vad ska vi göra? Den 29 januari 2016 Vi ska sammanfatta och fördjupa grundskolans biologi genom att 1. använda källkritik när du beskriver

Läs mer

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot Kräldjur och fåglar Kräldjur Kallas också reptiler. Kräldjur Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot uttorkning. Alla

Läs mer

miljoner år före nutid

miljoner år före nutid Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution KARBON 360-300 miljoner år före nutid Stora steg Nu dyker jordens första flygande djur upp. De är insekter, några av dem riktigt stora. En annan

Läs mer

Livets historia Biologi A på Netkurs

Livets historia Biologi A på Netkurs Livets historia Biologi A på Netkurs Kartläggningen Mikroevolution och makroevolution Fossil avslöjar makroevolutionen Hur fossil bildas Datering av fossil; lagerföljder och radioaktiva i isotoper (C-14,

Läs mer

Ekosystemets kretslopp och energiflöde

Ekosystemets kretslopp och energiflöde Flik 1.4 Sid 1 ( 5 ) Uppdaterad: 1999-01-01 Ekosystemets kretslopp och energiflöde Omsättningen av energi och materia sker på olika sätt i ett ekosystem. Energin kommer från rymden som solstrålning, når

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Skapelsens krona. Människans utveckling

Skapelsens krona. Människans utveckling Skapelsens krona Människans utveckling Mål När vi klara med detta avsnitt skall du kunna: Översiktligt beskriva organismerna systematik och utveckling, speciellt den utveckling som lett fram till människan

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student)

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Biologi A basår Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: on 24 oktober 2012 Tid: 9.00-13.00

Läs mer

Valar i vardande. 1999 ENSI (Evolution & the Nature of Science Institutes) www.indiana.edu/~ensiweb bearbetat av Per Kornhall per

Valar i vardande. 1999 ENSI (Evolution & the Nature of Science Institutes) www.indiana.edu/~ensiweb bearbetat av Per Kornhall per Valar i vardande Hur blev valar valar? Valars evolution är ett spännande forskningsfält där man de senaste decennierna har hittat många nya fynd som har gett en allt mer detaljerad bild av hur valar blev

Läs mer

Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten

Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten PROV 4 Växtproduktionsvetenskaper Husdjursvetenskap För att svaret skall beaktas skall den sökande få minst 7 poäng

Läs mer

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola SMÅKRYP I SÖTVATTEN Innehåll Innehåll... 1 Buksimmare... 2 Dykare... 2 Flickslända... 3 Gråsuggor... 3 Iglar... 4 Klodyvel... 5 Ryggsimmare... 6 Sävslända... 6 Sötvattensmärla... 7 Tordyvel... 7 Trollslända...

Läs mer

4,6 miljarder år sedan Jorden bildas ur tätnande gas och stoftmoln

4,6 miljarder år sedan Jorden bildas ur tätnande gas och stoftmoln Utvecklingslära Exklusivt för 9C 4,6 miljarder år sedan Jorden bildas ur tätnande gas och stoftmoln Ytan svalnar men inuti är det än idag ca 4000 C Den första atmosfären består av Väte, vattenånga kväve

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

Förra föreläsningen Introduktion - Principer

Förra föreläsningen Introduktion - Principer Förra föreläsningen Introduktion - Principer Fossil & tafonomi Evolution Darwin - Naturligt urval artbildning - mikroevolution Makroevolution Stora evolutionionära förändringar över artnivån Utveckling

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Genetik en sammanfattning

Genetik en sammanfattning Genetik en sammanfattning Pär Leijonhufvud $\ BY: 3 februari 2015 C Innehåll Inledning 2 Klassisk genentik 2 Gregor Mendel munken som upptäckte ärftlighetens lagar....... 2 Korsningsrutor, ett sätt att

Läs mer

Tundra. Var finns biomet? Formad för 10000 år sedan är biomet tundra lokaliserat vid latituderna 55 till 70 grader norr.

Tundra. Var finns biomet? Formad för 10000 år sedan är biomet tundra lokaliserat vid latituderna 55 till 70 grader norr. Alpint klimat Kallt, snöigt och blåsigt. Det alpinska klimatet är vanligt förekommande i berg. På latin står alpes för höga berg, vilket förklarar binomets lokalisation. Alpint klimat förekommer i de högre

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Så funkar det. Danderyd/08

Så funkar det. Danderyd/08 Danderyd/08 Så funkar det Eller livets under att förklara samarbetet mellan växter och djur dvs förutsättningen för livet på jorden med hjälp av leken Trolleriet i moroten Trolleriet i moroten - en grupplek

Läs mer

Olika talesätt, liknelser och uttryck

Olika talesätt, liknelser och uttryck 1 Olika talesätt, liknelser och uttryck A. Ibland säger man en sak men menar någonting helt annat, vi använder oss av olika talesätt, liknelser och uttryck. Vad menas med följande uttryck? 1. Att vara

Läs mer

Vad ska ni kunna om djur?

Vad ska ni kunna om djur? Livets former Vad ska ni kunna om djur? Vad som är gemensamt för alla djur. Vad som skiljer ryggradslösa djur från ryggradsdjur. Vad som skiljer växelvarma djur från jämnvarma djur. Vad som menas med yttre

Läs mer

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14 SMAK- PROV Utkommer till ht 14 Tankar om biologi I KAPITLET FÅR DU LÄRA DIG: { något om vad biologi är ( hur man vet det man vet idag u hur man sorterar växter och djur och ger dem namn hur man gör en

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Del 1. 3,2-4,6 miljarder år sedan

Del 1. 3,2-4,6 miljarder år sedan Del 1. 3,2-4,6 miljarder år sedan jordens skapades för ca 4600 miljoner år sedan. Jordens första atmosfär var giftig: metangas, ammoniak, vattenånga Jorden svalnade alltmer och stelnade. Kometer med is

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Lästid 6 minuter. Zappo. Monica Pönni

Lästid 6 minuter. Zappo. Monica Pönni Lästid 6 minuter Zappo Monica Pönni fanns både glans och glimtar kvar. I sitt sinne var Zappo fortfarande den valp hon hade hämtat den där vårdagen och kanske var det därför det kändes så svårt. Att släcka

Läs mer

Växter och djur i regnskogen

Växter och djur i regnskogen Faktablad tropisk skog Växter och djur i regnskogen De tropiska skogarna täcker inte mer än ungefär sju procent av jordens landareal men ändå lever kanske två tredjedelar av alla växter och djur i denna

Läs mer

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Klimat 1I: Kan vi gömma oss? På 3 i minuter hinner du läsa eller skumma hela det här mailet. Gör det nu. ii

Klimat 1I: Kan vi gömma oss? På 3 i minuter hinner du läsa eller skumma hela det här mailet. Gör det nu. ii Klimat 1I: Kan vi gömma oss? På 3 i minuter hinner du läsa eller skumma hela det här mailet. Gör det nu. ii Kan vi rädda oss själva och vår familj om temperaturen stiger så att samhället bryter samman?

Läs mer

FRÅGOR. Tre lag vinner:

FRÅGOR. Tre lag vinner: Tre lag vinner: Kunskapsbox till klassen! Lunds universitet och Nationalencyklopedin i samarbete. Här följer frågor i kategorierna BIOLOGI, FYSIK och KEMI som en förberedelse till showerna. FRÅGOR Kunskapsböcker

Läs mer

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum s o f t a? Om du hade varit ung på medeltiden hade du förmodligen inte haft så mycket fritid som i dag. Så snart barnen kunde fick de börja arbeta och vid 10 12 års ålder tyckte man att de var vuxna. Skolor

Läs mer

Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna

Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna Bildkälla: http://open.jorum.ac.uk/xmlui/bitstream/handle/10949/918/items/s182_10_section4.html Bildförklaring. Staplarna visar

Läs mer

Sammanfattning - celler och hud

Sammanfattning - celler och hud Sammanfattning - celler och hud Celler Allt som lever byggs upp av pyttesmå delar. Dessa delar kallas för celler. (Ordet cell betyder litet rum.). En människa är uppbyggd av flera olika slags cellarter.

Läs mer

KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid

KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid T Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid Stora steg Kambrium är en omvälvande tidsperiod i djurlivets historia. Den biologiska mångfalden ökar

Läs mer

Månen. Månen i perigeum, Kalifornien

Månen. Månen i perigeum, Kalifornien Månen Månen i perigeum, Kalifornien Hur kan månen lysa? Allmänt om månen Månen bildades för över 4 miljarder år sedan. En jättestor planet krockade med vår jord som då var en glödande klump. Kollisionen

Läs mer

Vattenkraft. Av: Mireia och Ida

Vattenkraft. Av: Mireia och Ida Vattenkraft Av: Mireia och Ida Hur fångar man in energi från vattenkraft?vad är ursprungskällan till vattenkraft? Hur bildas energin? Vattenkraft är energi som man utvinner ur strömmande vatten. Här utnyttjar

Läs mer

Betygskriterier. Biologi. genomföra och tolka enkla undersökningar och experiment

Betygskriterier. Biologi. genomföra och tolka enkla undersökningar och experiment Betygskriterier Biologi Åk 7 MÅL Eleven skall kunna principen för vetenskapliga namn skilja på art, släkte och familj känna till egenskaper som är utmärkande för liv samt livets indelning i fem riken känna

Läs mer

lördag den 4 december 2010 Vad är liv?

lördag den 4 december 2010 Vad är liv? Vad är liv? Vad är liv? Carl von Linné, vår mest kände vetenskapsman, delade in allt levande i tre riken: växtriket, djurriket och stenriket. Under uppväxten i Småland såg han hur lantbrukarna varje år

Läs mer

Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig

Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig Jag är inte rädd C,G,C,G C,G,C,G a,c,c,g a,c,g Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig Ibland frågar någon: Säg kan

Läs mer

Text och foto: Hans Falklind/N

Text och foto: Hans Falklind/N Text och foto: Hans Falklind/N Boet byggdes ständigt på under häckningen. GRUS Fåglar i Västergötland 1-2014 Livet i en talltopp Fågelfotografen Hans Falklind följer en fiskgjusefamilj under en hel säsong

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Inför nationella proven i Biologi

Inför nationella proven i Biologi Inför nationella proven i Biologi Natur och samhälle Hur människan påverkar naturen lokalt och globalt: t.ex. växthuseffekt, nedskräpning miljöfarliga ämnen, övergödning, försurning Under sommaren drabbas

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

LPP Nervsystemet, hormoner och genetik

LPP Nervsystemet, hormoner och genetik LPP Nervsystemet, hormoner och genetik Det är bara hormonerna och han är full av hormoner är två vanliga uttryck med ordet hormon, men vad är egentligen hormoner och hur påverkar de kroppen? Vi har ett

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

NAKEN B IO L OG I. Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita.

NAKEN B IO L OG I. Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita. NAKEN B IO L OG I Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita. 16 Text och Foto Anders Axelsson Vinterdykningen går mot

Läs mer

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

PRATA INTE med hästen!

PRATA INTE med hästen! PRATA INTE med hästen! Text Sven Forsström Foto Inger Lantz Forsström Det finns tränare som tejpar för munnen på elever som pratar för mycket med sina hästar. Själv har jag än så länge bara hotat mina

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

tisdag 8 oktober 13 Ryggradsdjur

tisdag 8 oktober 13 Ryggradsdjur Ryggradsdjur Ryggradsdjur Ryggrads djur har som ni förstår en ryggrad. Ryggradsdjur Ryggrads djur har som ni förstår en ryggrad. De har dessutom alla ben inne i sin kropp. Endoskelett Ryggradsdjur Ryggrads

Läs mer

Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter.

Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter. Växtrikets historia Botanik Läran om växter Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter. Studeras på alla nivåer; molekylär, genetisk och

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

Kondition uthållighet

Kondition uthållighet Kondition uthållighet Kondition eller uthållighet, är förmågan att arbeta hårt under lång tid med tillgång på syre. Kroppen kan tillverka energi dels med hjälp av syre (aerobt) och då talar man om förbränning,

Läs mer

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du?

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Spännande fakta om Kattegatt och några av de djur och växter man hittar i havet. Havet vid den svenska västkusten kallas Västerhavet. Det består av två delar, Skagerrak

Läs mer

Fotosyntes i ljus och mörker

Fotosyntes i ljus och mörker Inledning Fotosyntes i ljus och mörker Vi ställer krukväxterna i fönstret av en anledning och det är för att det är där det är som ljusast i ett hus. Varför? Alla levande organismer är beroende av näring

Läs mer

Ett liv i. Faktiskt. 1 Läs meningarna och dra streck till rätt slut. sova när den flyger. dricka när den flyger.

Ett liv i. Faktiskt. 1 Läs meningarna och dra streck till rätt slut. sova när den flyger. dricka när den flyger. Ett liv i 1 Läs meningarna och dra streck till rätt slut. Silvertärnan kan äta och Silvertärnan flyger till Arktis Silvertärnan flyger till Antarktis sjunga när den flyger. sova när den flyger. dricka

Läs mer

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Övning 2 - Frågesport

Övning 2 - Frågesport Övning 2 - Frågesport Denna övning är en frågesport som kan utföras på många olika sätt, individuellt eller i lag. Några förslag ges nedan. Övningen passar grupper på 1-20 elever. Syfte: Frågesporten syftar

Läs mer

Biologi. Livet på jorden

Biologi. Livet på jorden Biologi Livet på jorden Vi känner bara till en planet i universum där det finns liv. Det är jorden. Tack vare solen har vi ljus och lagom temperatur. Här finns också syre att andas, mat att äta och många

Läs mer

Av: Kalle och Victoria

Av: Kalle och Victoria åra sinnen Av: Kalle och Victoria Hörseln Vi hör ljud genom ljudvågor. I en radio, tv, mobiler eller t.ex. Stereo är det högtalaren som gör ljudvågorna. Hos oss människor är det stämbanden som gör ljudvågorna.

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Slutrapport för Pacman

Slutrapport för Pacman Slutrapport för Pacman Datum: 2011-05-30 Författare: cb222bj Christoffer Bengtsson 1 Abstrakt Jag har under våren arbetat med ett projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Målet med mitt

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Elevportfölj 8. ÅRSKURS 6 Matens kemi. Elevens svar: och kan då inte utföra deras jobb bättre och tjäna mer lön för att kunna köpa mat.

Elevportfölj 8. ÅRSKURS 6 Matens kemi. Elevens svar: och kan då inte utföra deras jobb bättre och tjäna mer lön för att kunna köpa mat. Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

Elevportfölj 10 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 10 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Biologi. Läran om livet. En naturvetenskap. Terminologi ett viktigt verktyg Var behöver vi biologi?

Biologi. Läran om livet. En naturvetenskap. Terminologi ett viktigt verktyg Var behöver vi biologi? Biologi S V-VI (5-7) En naturvetenskap Läran om livet Systematiserar och beskriver Förklarar Kan förutsäga Terminologi ett viktigt verktyg Var behöver vi biologi? 2009-08-31 Levande varelser.. Vad är då

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor

Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor Presenten 1 Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.wirework.se/smasagor Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ

Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ Kyrkomötet Kyrkomötet Motion 2013:47 av Lennart Sacrédeus och Margit Borgström Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ Förslag till kyrkomötesbeslut Kyrkomötet beslutar

Läs mer

Liv. Livet. Heikki Arponen Tiina Häggström Sanna Jortikka Matti Leinonen Teuvo Nyberg. Förlagsaktiebolaget Otava

Liv. Livet. Heikki Arponen Tiina Häggström Sanna Jortikka Matti Leinonen Teuvo Nyberg. Förlagsaktiebolaget Otava Liv Livet Heikki Arponen Tiina Häggström Sanna Jortikka Matti Leinonen Teuvo Nyberg Förlagsaktiebolaget Otava INNEHÅLL Ett myller av liv.... 4 1. Vad är liv?... 6 2. Cellerna är livets legoklossar...

Läs mer

Elevportfölj 3 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 3 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Risksituationer vid studier

Risksituationer vid studier PIE. EKI. Linköpings universitet. 1 Artikel A9 i serien Att komma igång och bli klar i tid Risksituationer vid studier En risksituation i studier är när sannolikheten att du skall gå ifrån dina uppgjorda

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer