Tundra. Var finns biomet? Formad för år sedan är biomet tundra lokaliserat vid latituderna 55 till 70 grader norr.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tundra. Var finns biomet? Formad för 10000 år sedan är biomet tundra lokaliserat vid latituderna 55 till 70 grader norr."

Transkript

1 Alpint klimat Kallt, snöigt och blåsigt. Det alpinska klimatet är vanligt förekommande i berg. På latin står alpes för höga berg, vilket förklarar binomets lokalisation. Alpint klimat förekommer i de högre bergregionerna världen över. De ligger oftast på en höjd av 3000 meter och precis under snölinjens gräns. I biomet sträcker sig temperaturen från frystemperaturer till 15 grader C. Under sommaren grader och under vintern är det frysgrader. Säsongen för vintern kan vara från oktober till maj, för sommaren från juni till september. Temperaturen i alpint klimat kan också skifta över från kallt till varmt över en dag. Alpint klimat kan kännas igen på dess starka och kalla vindar. Dess låga fuktighet och temperatur. Detta resulterar även i att det finns få arter av djur och växter. Växterna som klarar sig i det alpina klimatet är få, endast ca 200 olika arter går att hitta. Dessa är oftast små, marktäckare, eftersom vinden annars är ett stort hot. Dessutom är det brist på koldioxid, som växer behöver för att tillverka syre och kolhydrater. Växterna har anpassat sig till lite vatten, kyla och vind. Dessutom anpassar de sig till dålig jordmån, eftersom nedbrytningsprocessen är så långsam. Djuren i aplina klimat måste också anpassa sig. På grund av höjden är de mer utsatta för både kyla och stark UV-strålning. Djuren är alltid varmblodiga, och för att klara av vintern vandrar de antingen till varmare ställen, går i ide eller isolerar sig med lager av kroppsfett. Deras exkremiteter, såsom ben och halsar, är oftast kortare än deras släktingar på lägre höjder. Detta är ett sätt att minska värmeförlusten.

2 Tundra Var finns biomet? Formad för år sedan är biomet tundra lokaliserat vid latituderna 55 till 70 grader norr. Tundran täcker ett enormt trälöst land och täcker cirka 20% av jordens yta, omringande Nordpolen. Nästan alla tundran är lokaliserade i övre delen av halvklotet. Små areor av tundra existerar vid Antarktis men är betydligt kallare än Arktis. Då marken är frusen upp till en meter ner i marken, är det svårt för träd att växa. Med dessa förhållanden kan endast små växter växa som t.ex. mossor, ljung och lava. På vintern är det kallt och mörkt medan det på sommaren är blött med sumpmark, sjöar, strömmar och kärr, vilket lockar migrerande fåglar och insekter. Den vanliga årliga temperaturen kretsar kring -28 grader, vilket bäddar för ett kallt och torrt klimat. Nätter kan vara i veckor när solen knappt dyker upp vissa månader vilket leder till en temperatur -70 grader. Under sommaren lyser solen dygnet runt och då höjs temperaturen till 12 grader men kan även då bli 3 grader kallt. I Tundra områden är det mycket låg temperatur (genomsnittlig temp: -28C). Marken är väldigt ofruktbar och täckt utav snö och is (isen bildar ett ca cm tjockt lager). Tundran drabbas även av mycket starka vindar (upp till 100km/h). Den har enbart 2 årstider, vinter och sommar. Vintern har nästan inga soltimmar alls, medan på sommaren så går inte solen ned. Väldigt få arter av djur kan leva på tundran. I växtvärden på tundran återfinns endast ca 1700 olika arter av växter. Det finnsnästan inga träd, då de inte kan få fäste med sina rötter pga permafrosten. De träd som trots allt växer återfinns på de sydligare breddgraderna. Det mesta som finns är buskar och andra lågt växande växter med stora rotsystem (stora till yta, men inte djupa). Växtperioden är endast ca dagar per år, så växterna har fått anpassa sig till att överleva kylan, istället för att växa stort och snabbt. Näringshalten i marken är inte särskilt hög, förutom vid gödning från djurens avföring, vilket också är ett problem som växterna har fått anpassa sig efter. Djurlivet på tundran är inte mycket varierat. Det finns endast ca 48 arter, men dessa finns dock i större skala. Arterna varierar med allt ifrån renar och myskoxar till harar och rävar. Djuren anpassar sig efter kylan, men också efter tillgången på mat. Rovdjuren äter de mindre djuren, vilka äter av växterna.

3 Taigan Ett biom är ett slags livsmiljö och det bestäms av platsens klimat. Taigan är biomet av needleleaf skogen, och är ett ryskt ord för skog. Det är det största biomet i världen, och sträcker över Europasien och Nordamerika strax under tundra biomet. Att leva i taigan är kallt, och medeltemperaturen är minusgrader under sex månader per år. Under vintern finns det oftast bara snöfall. Temperaturområdet under vintern är från -54 till -1 grader C (-65 till 30 grader F). Det finns ungefär 50 till 100 frostfria dagar. Under sommaren är det oftast varmt samt regnigt och fuktigt och temperaturen kan sjunka ned till -7degrees C (20 grader F). Det höga registret är 21 C (70F). Nederbörden kommer i form av regn, snö och dagg och de flesta nederbörd i taigan faller som regn i sommar. Den totala nederbörden under ett år är 30-85cm. Vårar och höster är så korta att man knappt vet att de existerar. Taigan består av barrträd, även är kända som evergreens (träd som håller sin grönska året om). Barrträden har långa, tunna vaxartade nålar och vaxet är till för att ge dem ett visst skydd mot låga temperaturer och mot torka. Evergreens fäller inte på vintern som lövträden utan de håller sina barr året runt, och pga detta kan växternas fotosyntes börja så snart vädret blir varmt. Den mörka färgen på evergreens barr ger dem möjlighet att absorbera värme från solen och hjälper dem även att starta fotosyntesen tidigt. Evergreens växter i taigan har en tendens att vara tunna och växa nära varandra då detta ger dem skydd mot kyla och vind. De är även formade som en upp- och nedvänd kon, och detta skyddar grenarna från att brytas under tyngden av all snö (snön glider precis utanför de lutande grenarna). Taigan är känslig för många skogsbränder. Därför har träden anpassat sig till detta problem genom att deras bark växer i tjocka lager. Bränderna kommer att bränna bort trädens topp och då når solljuset marken. När solljuset når ner till marken kommer det att växa nya växter som utgör föda för djur som en gång inte kunde bo där, eftersom det endast fanns evergreen träd. Djuren som finns i taigan begränsas av följande faktorer; kylan, bristen på mat och ensamheten. På grund av kylan finner vi t.ex. insekter endast under sommarhalvåret vilket innebär att de insektsätande fåglarna inte kan bosätta sig här året runt, utan bara kommer till taigan för att föröka sig. De sticker då förökningssäsongen är slut. Däremot finns det vissa fröätande fåglar som sparvar och allätande fåglar som kråkor som stannar året om.

4 Kylan medför även att djuren här är ganska pälsrika, och vi hittar bland annat vargdjur, lodjur och minkar. De jagar växtätare som kaniner och röda ekorrar. Rådjur och älgar befinner sig i de mest lövträdrika områdena. Vissa av djuren här går i ide under vintern, andra flyger iväg om de har möjlighet och vissa försöker helt enkelt samarbeta med omgivningen, vilket kan vara lite svårt. Värt att notera också är att det i taigan inte finns lika många växt- och djurarter som i de tropiska skogsbiomerna eller lövskogs biomerna. Lövskogar Lövskog är ett biom som går att finna i bl.a. östra Nordamerika, Japan, Manchuriet-området, Nya Zeeland, västra Ryssland, Västeuropa, de brittiska öarna, södra Sverige och Östeuropa. Det förhärskande klimatet är av ett tempererat slag, specifikt lövskogsklimat, med 10º Celsius som årlig medeltemperatur. Den genomsnittliga nederbörden per år är mm. Det som kännetecknar lövskogarna är att träden brukar fälla sina löv om hösten för att sedan stå kala under vintern och ja, lövskogarna har turen att se alla fyra årstider. Lövskogar kan dock även vara ständigt gröna skogar, men sådana diskuteras inte här. Fem olika vegetationszoner finns i lövskogarna. Den första är trädsfären som finns på en höjd mellan m och har träd såsom ek, alm och bok. Den andra zonen är de kortare trädens sfär och har unga och små träd. Den tredje zonen är buskarnas sfär och har azaleas och bredbladiga kalmias. De två sista zonerna är örtsfären samt marksfären, där örter och mossor håller till. Som kuriosa kan det sägas att 3-4 trädslag delar på en kvadratkilometer. Växterna har anpassat sig till sin miljö genom att nyttja näringsämnena i marken och genom att luta sig mot solen, för att få så mycket solljus som möjligt. Marknivån får rikligt med förmultnade löv årligen och är ytterst bördig vilket är anledningen till att lövskogarna har skövlats runtom i världen, som t.ex. i Kina där man har huggit ner skogar i 4000 år. Gällande lövskogarnas fauna består det av b.la. ekorrar, kaniner, skunkar, rådjur, rävar och eventuellt bergslejon. Vissa av djuren emigrerar då det är vinter, medan andra går i ide. Under de övriga tre årstiderna lever många av djuren på skogens växter, ekollon och nötter. Lövskogarna har dessutom rikligt med insekter, ormar och grodor.

5 Medelhavsklimat Biom som har medelhavsklimat kan hittas mellan breddgraderna 30 och 40 på västkusten på våra kontinenter. Alltså kan det förekomma både uppe i USA och nere i Sydamerika, det ena är 30 grader norrut och det andra 30 grader söderut. Typiskt klimat i dessa biom är att sommaren är väldigt varm och torr. Vintern däremot blir temperaturen nästan aldrig lägre än tio grader och det mesta av regnet faller under dessa månader. Eftersom sommaren är varm och torr måste växterna vara specialiserade på att kunna bevara fukt och vatten. Därför kommer kaktusar (bland annat) att klara sig väldig bra i sådant klimat. Typiskt för växter i detta område är att de är kortväxta, har lite taggar som hindrar djur från att äta upp dem. Deras löv är oftast lite segare, vaxigare och mindre än i en vanlig lövskog. Djuren som bor i det här klimatet har då anpassat sig genom att kunna beta över väldigt stora ytor. Här finns får, getter, hästar, vildsvin, örnar och lite andra liknande djur. Dessa djur kan äta lite på ett ställe sedan gå vidare och äta lite på nästa ställe och därmed får de i sig tillräckligt med mat även om det växer väldigt lite växter per m 3.

6 Öken Öknarna på jorden breder ut sig längs med ekvatorn. De finns i alla världsdelar, men det största området ligger i norra Afrika och sträcker sig upp mot och genom Asien. Det finns dessutom stora öknar i Australien, Nordamerika, södra Afrika och vid Brasiliens östkust. Öknar kännetecknas av torrt klimat, inte varmt som många tror. Självklart finns det de klassiska varma, Saharaliknande öknarna, men det finns också kalla öknar där temperaturen går under nollan under vintern. De kalla öknarna ligger i inlandet och är varma på somrarna. I de varma öknarna kan temperaturen gå upp mot nästan 50 o C på vissa platser. Det som specificerar en öken är bristen på nederbörd. Ett område räknas till öken om det faller mindre än 250 mm regn per år, att jämföra med Malmö där det under 2010 föll ca 600 mm. I varma öknar faller regnet under en och samma period, och sedan är det torka länge, i vissa fall väldigt länge. I Atacamaöknen i Chile, världens torraste plats, regnade det en gång på 70-talet. Innan dess hade det inte regnat på 400 år! Att bo i öknen är ingen dans på rosor. Stora temperaturskillnader mellan dag och natt plus torkan gör det till ett av de svåraste områdena för djur att bo på. Trots allt finns det djur i öknen. Hur klarar de sig? De mindre djuren, skorpioner, insekter och kräldjur gräver ner sig som skydd mot värmer (i en kall öken gräver de ner sig för att skydda sig mot kylan). Större djur som kameler, dromedarer, antiloper och strutsar klarar sig genom att bland annat klara av förhöjd kroppstemperatur. Alla måste också klara sig på extremt lite vatten, och för detta har det utvecklats en hel del annorlunda sätt. Bland annat finns det en springråtta som klarar sig hela livet utan vatten, de överlever på vattnet som bildas vid nedbrytningen av maten. Kameler och dromedarer använder sina pucklar som reserver, och den förra kan klara sig i upp till ett halvår utan vatten om den slipper arbeta. Öknar har en stor biologisk mångfald men ett litet antal individer växter. Växterna växer generellt sett långsamt och befinner sig ofta på flera meters avstånd från varandra. I varma öknar finns ett större antal växter än vad de flesta tror medan i kalla öknar hittas mest gräs och mossa. Växterna som har anpassat sig för att överleva i öknen har gjort så på flera olika sätt. Generellt så har de flesta sänkt sin ämnesomsättning, för att kunna klara sig på små mängder vatten. De lagrar vatten i löv, stjälkar och rötter. Rotsystemen är också specialiserade. Rötterna kan antingen vara tillräckligt långa för att nå grundvattnet eller spridda på en mycket stor yta för att kunna ta upp så mycket vatten som möjligt. Växterna har även minimerat sina vattenförluster till det minsta möjliga. Sedan finns det växter som väntar tills det finns tillräckligt mycket vatten. Då växer och blommar de i stora mängder under en kort tid innan de dör.

7 Tropisk regnskog Tropisk regnskog har hög årlig nederbörd och kännetecknas just av att det råder konstant regn, mellan 1250 till 6600 mm årligen, och har ganska hög temperatur, nästan aldrig under 18 grader celsius och max 34 grader Celsius. Det finns oftast en kort säsong där nederbörden är lägre, exempelvis i monsunområden. Nästan alla rengskogar ligger nära ekvatorn. Idag täcker regnskogen mindre än 6 % av jordens yta. Vetenskapsmän uppskattar att mer än hälften av världens växt- och djurarter lever i tropiska regnskogar. Tropiska regnskogar har fler sorters träd än något annat biom i världen, vetenskapsmän har hittat olika sorters arter inom en area av 1 hektar i Sydamerika. 70% av växterna är träd i tropiska regnskogar. Alla tropiska regnskogar liknar varandra på ett eller annat sätt, många av träden har raka stammar som inte grenar ut sig förrän på 30m höjd eller mer. Det finns ingen mening med grenar som växer under sänghimmel där det inte finns något ljus. Eftersom det inte finns någon anledning till att skydda sig mot vattenförlust eller frystemperaturer har majoriteten av träden släta och tunna bark,vilket gör det svårt för epifyter och parasiter att få tag på stammarna. Barken på de olika arterna är så lika att det är svårt att identifiera en sorts träd baserat på barken, många träd kan endast identifieras genom sina blommor. De tre största regnskogarna, de amerikanska, afrikanska och asiatiska, har olika typer av djuroch växtarter. Varje regnskog har många olika sorters apor, alla varierar från de arter som finns i de andra regnskogarna. Dominerande arter finns inte i tropisk regnskog. Träd av samma art växer sällan nära varandra. Detta biologisk mångfald och separering av arterna förhindrar massa föroreningar och att en art slås ut av sjukdom eller insektsangrepp. Amazonas regnskog innehåller ett bredare utbud av växt- och djurliv än något annat biomen i världen. Det kan vara mellan 40 och 100 olika arter i 2,5 tunnland (1 ha) i en tropisk regnskog. Förr trodde man att marken i en regnskog var mycket näringsrik och kunde på så sätt stödja de enorma träd och andra vegetationerna som fanns i regnskogarna. Idag vet vi att marken i tropiska regnskogarna är grunt, mycket näringsfattiga och nästan utan lösliga mineraler. Tusentals år av störtregn har tvättat bort näringsämnen i jorden. Olika arter av nedbrytare som insekter, bakterier och svampar omvandlar döda växter och djur till näringsämnen. Växter tar upp dessa näringsämnen så fort de släpps. I den tropiska regnskogen finns alltså huvuddelen av alla mineralnäringsämnen i ekosystemet bundna i de levande organismerna. När en regnskog bränns eller skärs ner näringsämnen tas bort från ekosystemet.

De fyra klimatzonerna

De fyra klimatzonerna De fyra klimatzonerna Klimatzoner Klimatzoner är en betäckning på vad för sorts klimat som finns i ett område. Klimat påverkas av vilken longitud eller latitud området befinner sig, eftersom solens strålar

Läs mer

Klimatzoner & växtlighet

Klimatzoner & växtlighet Klimatzoner & växtlighet Klimatzoner och växtlighet Olika växter har olika krav på sin miljö. Till exempel kräver träden i den tropiska regnskogen en varm och fuktig miljö medan barrträden klarar sig bäst

Läs mer

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär).

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär). Växthuseffekten Temperaturen i ett solbelyst växthus är högre än i luften utanför. Det beror på att strålningen in i växthuset inte är densamma som Strålningen ut. Solens strålar är kortvågig strålning

Läs mer

Afrika. Några länder som ligger i Afrika är Kenya, Sydafrika och Egypten. Några djur som bor här är zebror, lejon, giraffer och elefanter.

Afrika. Några länder som ligger i Afrika är Kenya, Sydafrika och Egypten. Några djur som bor här är zebror, lejon, giraffer och elefanter. Afrika Afrika är den näst största världsdelen. Afrika ligger i söder, alltså längst ned i mitten på kartan. Här bor 14% av världens alla människor. Det är ungefär 922 011 000 stycken. I Afrika är det mycket

Läs mer

LEKTIONENS MÅL: Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor.

LEKTIONENS MÅL: Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor. OLIKA KLIMATOMRÅDEN LEKTIONENS MÅL: Förstå skillnaden mellan klimat och väder Kunna namnge de olika klimatzonerna Ge exempel på vad som kännetecknar de olika klimatzonerna och deras läge Centralt innehåll

Läs mer

Jino klass 9a Energi&Energianvändning

Jino klass 9a Energi&Energianvändning Jino klass 9a Energi&Energianvändning 1) Energi är en rörelse eller en förmåga till rörelse. Energi kan varken tillverkas eller förstöras. Det kan bara omvandlas från en form till en annan. Det kallas

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Elevblad biologisk mångfald

Elevblad biologisk mångfald Elevblad biologisk mångfald Ekologi i skogen Hur fungerar naturen och vilka samband finns mellan olika organismer? En ekologisk undersökning ger oss svar på dessa frågor. Varje ekologiskt system har sina

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

KOPPENS KLIMATZONER. Beskrivning Vattenövcrskott (mer nederbörd än avdunstning) och varmt. Medeltemperatur över ^18^C alla månader.

KOPPENS KLIMATZONER. Beskrivning Vattenövcrskott (mer nederbörd än avdunstning) och varmt. Medeltemperatur över ^18^C alla månader. 62 LIVSMILJÖER JORDENS KLIMATZONER De tre viktigaste faktrerna sm bestämmer klimatet på en plats är: O O O breddgraden (avstånd till ekvatrn), höjden över havet ch avståndet till havet. Wladimir Kppen

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot Kräldjur och fåglar Kräldjur Kallas också reptiler. Kräldjur Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot uttorkning. Alla

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

Anpassningar i naturen. Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper

Anpassningar i naturen. Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper Anpassningar i naturen Biologisk mångfald, näringskedja, näringsväv och naturtyper Begrepp att kunna Ekologi Ekosystem Biotop Biologisk mångfald Näringskedja Näringsväv Kretslopp Naturtyp Anpassning Polartrakt

Läs mer

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Bildkälla Løkkes Maskinfabrik Bildkälla Farm Mac AB Maximal grobarhet i fröet ger god ekonomi Bästa ekonomi i fröodlingen får ni om ni gör vad ni kan

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Hur påverkar träd och skugga våra greener?

Hur påverkar träd och skugga våra greener? Hur påverkar träd och skugga våra greener? HGU arbete 2008-2010 av Daniel Pantzar Landeryds GK Sammanfattning Tanken till arbetet var att hitta argument för att kunna ge äldre greener nya förutsättningar

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2 Komposten Innehåll Trädgårdskomposten... 1 Kompostbehållaren... 1 Kompostera så här... 1 Livet i komposten... 2 När det inte fungerar... 2 Hushållskomposten... 2 Problem med hushållskomposten... 4 Varmbänk

Läs mer

Vattenkraft. Av: Mireia och Ida

Vattenkraft. Av: Mireia och Ida Vattenkraft Av: Mireia och Ida Hur fångar man in energi från vattenkraft?vad är ursprungskällan till vattenkraft? Hur bildas energin? Vattenkraft är energi som man utvinner ur strömmande vatten. Här utnyttjar

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT PORTRÄTT 32 41 Djur med citypuls Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med

Läs mer

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs. OGRÄS 2013 05 18 Vad är ett ogräs? Ogräs är egentligen ett orättvist namn på växter som många gånger är väldigt vackra men som råkar växa på, för oss människor, fel plats Ogräs är alltså en växt som finns

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Semesterväder vad säger statistiken

Semesterväder vad säger statistiken Semesterväder vad säger statistiken Juni är den ljusaste av de tre sommarmånaderna, och normalt sett är den också lite torrare och mindre molnig. Juli brukar vara den varmaste månaden men också den regnigaste.

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08 BANBESÖKSRAPPORT 2015-09-08 Närvarande: Tomas Svahn Karl-Åke Johansson Boel Sandström Bankonsulent SGF Syfte med besöket Banbesök där vi resonerade kring gjorda skötselåtgärder under säsongen, samt undertecknad

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Jorden runt på 60 minuter frågespel

Jorden runt på 60 minuter frågespel Jorden runt på 60 minuter frågespel inledning: Hur bra koll har du på det som händer med vår värld? Kan du hitta rätt svar snabbt? Res jorden runt på 60 minuter så får du veta! syfte: Att i grupp lära

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel med el för uppvärmning och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel med el för uppvärmning och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:721 av Jan Lindholm (MP) El för uppvärmning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel

Läs mer

Ekosystemets kretslopp och energiflöde

Ekosystemets kretslopp och energiflöde Flik 1.4 Sid 1 ( 5 ) Uppdaterad: 1999-01-01 Ekosystemets kretslopp och energiflöde Omsättningen av energi och materia sker på olika sätt i ett ekosystem. Energin kommer från rymden som solstrålning, når

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLADET. Räck ut din skära och skörda! Skördetiden har kommit, ty jordens gröda är mogen. KALMAR ADVENTKYRKA OKTOBER 2014.

FÖRSAMLINGSBLADET. Räck ut din skära och skörda! Skördetiden har kommit, ty jordens gröda är mogen. KALMAR ADVENTKYRKA OKTOBER 2014. FÖRSAMLINGSBLADET KALMAR ADVENTKYRKA OKTOBER 2014 Räck ut din skära och skörda! Skördetiden har kommit, ty jordens gröda är mogen. upp 14:15 Årstiderna Vi alla är mycket medvetna om årstidernas återkommande

Läs mer

13 praktiska allmänna skötselråd - För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter

13 praktiska allmänna skötselråd - För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 13 praktiska allmänna skötselråd - För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 04-30 Skötselplan - anvisningar Detta är en generaliserad preliminär skötselplan för att underlätta igångsättning

Läs mer

A Titta dig omkring, ute eller inne, och försök hitta fem levande föremål, fem som varit levande

A Titta dig omkring, ute eller inne, och försök hitta fem levande föremål, fem som varit levande Sammanfattning Liv i utveckling En introduktion och diskussion kring vad liv är Vad är levande och vad är inte levande runt oss? Hur har livet utvecklats och hur kommer det sig att just jorden har liv?

Läs mer

Temperaturtest av täckdukar för golfgreener i samband med stödsådd på våren. HGU-arbete 2013 av Johan Örberg, Sörfors Golfklubb

Temperaturtest av täckdukar för golfgreener i samband med stödsådd på våren. HGU-arbete 2013 av Johan Örberg, Sörfors Golfklubb Temperaturtest av täckdukar för golfgreener i samband med stödsådd på våren. HGU-arbete 2013 av Johan Örberg, Sörfors Golfklubb Inledning. Användning av täckdukar på greener under våren i samband med stödsådd

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

Område: Ekologi. Innehåll: Examinationsform: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77)

Område: Ekologi. Innehåll: Examinationsform: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77) Område: Ekologi Innehåll: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77) Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Frågor om hållbar utveckling:

Läs mer

i m a g e s o f w i l d l i f e

i m a g e s o f w i l d l i f e i m a g e s o f w i l d l i f e B r u t u s Ö s t l i n g P h o t o g r a p h y Nyhetsbrev nr 9 januari 2007 Möte vid gömslet: kungsörn och fotograf: vem betraktar vem egentligen? Beställ Örnarnas rike

Läs mer

Rekreationsområde Laddran i Marieholm

Rekreationsområde Laddran i Marieholm Rekreationsområde Laddran i Marieholm Bakgrund Området som detta projekt berör är det område som ligger i Marieholms sydvästra del och benämns som Åkarp 5:1. Området har en stark koppling till orten och

Läs mer

Instruktion för fjärilsinventering inom det gemensamma delprogrammet Övervakning av dagflygande storfjärilar (Länsstyrelsernas) Version 2012

Instruktion för fjärilsinventering inom det gemensamma delprogrammet Övervakning av dagflygande storfjärilar (Länsstyrelsernas) Version 2012 Instruktion för fjärilsinventering inom det gemensamma delprogrammet Övervakning av dagflygande storfjärilar (Länsstyrelsernas) Version 2012 Karl-Olof Bergman och Nicklas Jansson Inventeringsinstruktionen

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Mansoor Ashrati 9B 2010-05-20

Mansoor Ashrati 9B 2010-05-20 Mansoor Ashrati 9B 2010-05-20 Är det möjligt att driva datorvagnen under två dagar i maj, med hjälp av solceller i storleken 29,5 x 90 cm? Hur stor area solceller krävs för att driva datorvagnen? Innehållsförteckning

Läs mer

Övning 2 - Frågesport

Övning 2 - Frågesport Övning 2 - Frågesport Denna övning är en frågesport som kan utföras på många olika sätt, individuellt eller i lag. Några förslag ges nedan. Övningen passar grupper på 1-20 elever. Syfte: Frågesporten syftar

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Sammanfattning - celler och hud

Sammanfattning - celler och hud Sammanfattning - celler och hud Celler Allt som lever byggs upp av pyttesmå delar. Dessa delar kallas för celler. (Ordet cell betyder litet rum.). En människa är uppbyggd av flera olika slags cellarter.

Läs mer

Bakgrundsupplysningar for ppt1

Bakgrundsupplysningar for ppt1 Bakgrundsupplysningar for ppt1 Bild 1 Klimatförändringarna Den vetenskapliga bevisningen är övertygande Syftet med denna presentation är att presentera ämnet klimatförändringar och sedan ge en (kort) översikt

Läs mer

ftåätwx áéçxààxü ECCF @ ECDD à ÄÄ ué~àüùwxà Ñü ^tàxwütäá~éätçá skolgård i Lund exwt~à Ü ^Ü áà Çt [tää Çw

ftåätwx áéçxààxü ECCF @ ECDD à ÄÄ ué~àüùwxà Ñü ^tàxwütäá~éätçá skolgård i Lund exwt~à Ü ^Ü áà Çt [tää Çw ftåätwx áéçxààxü ECCF @ ECDD à ÄÄ ué~àüùwxà Ñü ^tàxwütäá~éätçá skolgård i Lund exwt~à Ü ^Ü áà Çt [tää Çw VÅRSONETT VID BOKEN 2003 Nu smälter isen, tvekar, dröjer, droppar... Nu abdikerar kylan från sin

Läs mer

Växter och djur i regnskogen

Växter och djur i regnskogen Faktablad tropisk skog Växter och djur i regnskogen De tropiska skogarna täcker inte mer än ungefär sju procent av jordens landareal men ändå lever kanske två tredjedelar av alla växter och djur i denna

Läs mer

Vad är en population, egentligen? Spira kap. 11, sid. 182-191

Vad är en population, egentligen? Spira kap. 11, sid. 182-191 Vad är en population, egentligen? Spira kap. 11, sid. 182-191 Vad är ekologi?? Studerar samspelet mellan organismerna och deras omvärld Ur olika aspekter; Hur naturen fungerar i sin helhet (systemekologi)

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

1. Månens rörelser. Övning 1: Illustrera astronomiska fenomen

1. Månens rörelser. Övning 1: Illustrera astronomiska fenomen Övning 1: Illustrera astronomiska fenomen Uppgiften var att skapa illustrationer till fyra texter. Illustationerna tydliggör allt det som texten beskriver. 1. Månens rörelser Månen roterar runt jorden

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor 10:40 11:50 Ekologi Liv på olika villkor 10:40 11:50 Kunskapsmål Ekosystemens energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster. 10:40 11:50 Kunskapsmål Biologisk

Läs mer

Ekologisk hållbarhet och klimat

Ekologisk hållbarhet och klimat Ekologisk hållbarhet och klimat Foto: UN Photo/Eskinder Debebe Läget (2015) Trenden Mängden koldioxid i atmosfären, en av orsakerna till växthuseffekten, är högre idag än på mycket länge, sannolikt på

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Däggdjurens liv. Fakta Produktion: BBC Längd: 10 x 60 min Från: 10 år Ämne: Biologi Filmnr: 6833-6842

Däggdjurens liv. Fakta Produktion: BBC Längd: 10 x 60 min Från: 10 år Ämne: Biologi Filmnr: 6833-6842 Däggdjurens liv är den största tv-serie om däggdjur som någonsin gjorts. Tillsammans med ett filmteam från BBC reser Sir David Attenborough jorden runt och möter de mest fascinerande varelser. Om däggdjur

Läs mer

ORDINARIE TENTAMEN I TROPISK EKOLOGI 15 HP DISTANS ht 2008-vt 2009

ORDINARIE TENTAMEN I TROPISK EKOLOGI 15 HP DISTANS ht 2008-vt 2009 Bent Christensen EMG Umeå universitet 901 87 UMEÅ ORDINARIE TENTAMEN I TROPISK EKOLOGI 15 HP DISTANS ht 2008-vt 2009 OBS! Besvara mina och Henriks frågor på separata ark, på vilka du skriver vårt namn

Läs mer

Vad ska ni kunna om djur?

Vad ska ni kunna om djur? Livets former Vad ska ni kunna om djur? Vad som är gemensamt för alla djur. Vad som skiljer ryggradslösa djur från ryggradsdjur. Vad som skiljer växelvarma djur från jämnvarma djur. Vad som menas med yttre

Läs mer

havets barnkammare och skafferi

havets barnkammare och skafferi B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Grunda hav s v i k a r Grunda hav s v i k a r havets barnkammare och skafferi Det börjar äntligen bli vår; solen skiner, fåglarna sjunger och

Läs mer

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten Maj 2010 Information till prospekteringsföretag i Västerbotten OMRÅDEN SOM KRÄVER SÄRSKILD HÄNSYN Nationalparker Syftet med nationalparker är att bevara ett större sammanhängande område av en viss landskapstyp.

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola SMÅKRYP I SÖTVATTEN Innehåll Innehåll... 1 Buksimmare... 2 Dykare... 2 Flickslända... 3 Gråsuggor... 3 Iglar... 4 Klodyvel... 5 Ryggsimmare... 6 Sävslända... 6 Sötvattensmärla... 7 Tordyvel... 7 Trollslända...

Läs mer

1. Viktiga egenskaper som potentiella (tänkbara) miljögifter har är att de är: 1) Främmande för ekosystemen. X) Är lättnedbrytbara. 2) Fettlösliga.

1. Viktiga egenskaper som potentiella (tänkbara) miljögifter har är att de är: 1) Främmande för ekosystemen. X) Är lättnedbrytbara. 2) Fettlösliga. KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Skolan för kemivetenskap Industriell Ekologi TENTAMEN I MILJÖSKYDD OCH KEMISKA HÄLSORISKER FÖR 6D2334 HÖGSKOLEINGENJÖRSUTBILDNINGEN, KI 1 OCH KI 2, 4 POÄNG, DEN 7 JUNI 2006

Läs mer

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA är huvudregeln Det som vi idag kallar allemansrätten är det som blev kvar när allas intressen av naturtillgångar hade tillgodosetts i Sverige under medeltiden.

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Våra 5 mål Kretslopp alla ska kunna redogöra för vattnets kretslopp Liv i vatten alla ska kunna berätta om något som lever i vatten Rädd om vatten alla ska förstå att det

Läs mer

Naturen i Nepal. Nationalparker

Naturen i Nepal. Nationalparker Naturen i Nepal Nepal ligger i Sydasien på de sydliga sluttningarna av Himalaya. Landet ligger på samma breddgrader som Nordafrika och Florida (omkring 28 grader nordlig bredd). Nepals norra granne är

Läs mer

Bra vallfoder till mjölkkor

Bra vallfoder till mjölkkor Bra vallfoder till mjölkkor Foto: Jordbruksverket Jordbruksinformation 10-2014 Bra vallfoder till mjölkkor Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Vallen är grundstommen i ekologiska mjölkkors foderstat.

Läs mer

Evolution 1 elevuppgift

Evolution 1 elevuppgift Evolution 1 elevuppgift Du ska med hjälp av de olika klimatrummen i Botaniska trädgårdens växthus, få lära dig mer om: Evolutionens mekanismer, till exempel naturligt urval och samevolution, samt deras

Läs mer

Perennmatta. Perennmatta

Perennmatta. Perennmatta 118 Fördelar med färdiga perennmattor Snabb och säker etablering Minimalt skötselbehov Håller fröogräset borta Lång planteringssäsong Minskad risk för vandalisering Skyddar mot erosion Marktäckande växtlighet

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Skötselanvisning för Rödfotad Skogssköldpadda Mikael Åhlander Augusti 2012

Skötselanvisning för Rödfotad Skogssköldpadda Mikael Åhlander Augusti 2012 Skötselanvisning för Rödfotad Skogssköldpadda Mikael Åhlander Augusti 2012 Art : Rödfotad Skogssköldpadda (Chelonoidis Carbonaria) Beskrivning : Rödfotad Skogssköldpadda är en tropisk landsköldpadda som

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland

Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland Foto: Roger Andersson Ett hundratal av landets arter insekter, svampar och vissa växter är beroende av skogsbränder. Ett unikt stort naturreservat planeras

Läs mer

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete Syrets och kolets kretslopp Växter tar upp koldioxid och vatten, avger syrgas samt bildar kolhydrater. Djuren tar upp kolhydrater

Läs mer

Tobias Kjellström. DEL 1: Övningsuppgifter om Indonesien

Tobias Kjellström. DEL 1: Övningsuppgifter om Indonesien Tobias Kjellström DEL 1: Övningsuppgifter om Indonesien Mangroveskogarna i Indonesien Intressekonflikter i Indonesien Vad är mangrove? mangrove är en sorts skog som växer i sand och gyttja vid kusten.

Läs mer

Klimat och hållbar utveckling 7A

Klimat och hållbar utveckling 7A Klimat och hållbar utveckling 7A I detta arbetsområde ska vi arbeta med klimat och väder. Vi kommer att undersöka vilket klimat de har på olika platser och hur det påverkar människors levnadsvillkor. Vi

Läs mer

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a)

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Fossiler Jämför skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Alla varelser som lever består av celler. Urdjur består bara av en cell. Cell betyder litet rum och cellerna gör så att man kan leva. Hos encelliga

Läs mer

Många av hemmets funktioner, såsom wc, dusch och matlagning, producerar avloppsvatten. Att spola en vattentoalett förbrukar mycket vatten.

Många av hemmets funktioner, såsom wc, dusch och matlagning, producerar avloppsvatten. Att spola en vattentoalett förbrukar mycket vatten. Att spola en vattentoalett förbrukar mycket vatten. Många av hemmets funktioner, såsom wc, dusch och matlagning, producerar avloppsvatten. 1-2 I industriländer och i rika familjer i utvecklingsländer använder

Läs mer

Spridningsvägar för växtskyddsmedel till omgivande miljö

Spridningsvägar för växtskyddsmedel till omgivande miljö Spridningsvägar för växtskyddsmedel till omgivande miljö I växtskyddsarbetet finns det alltid en risk att växtskyddsmedel hamnar i den omgivande miljön. En del av spridningsvägarna kan du själv påverka.

Läs mer

Organismers miljökrav S 7-8 (12-14) (I huvudsak individ/art nivån)

Organismers miljökrav S 7-8 (12-14) (I huvudsak individ/art nivån) 1 Organismers miljökrav S 7-8 (12-14) (I huvudsak individ/art nivån) Abiotiska faktorer t. ex. fysikaliska och kemiska faktorer Biotiska faktorer t. ex. påverkan från andra varelser, födotillgång Optimumkurvan

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden

Leia och björndjuren. - en upptäcktsresa i rymden Leia och björndjuren - en upptäcktsresa i rymden KAPITEL 1 Leia möter björndjuren Fakta om björndjur björndjuren är en av få levande organismer som kan klara extrem hetta och kyla. De överlever också infrysning

Läs mer

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen?

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen? Lärarhandledning Lilla Kotts djuräventyr. Från förskolan till årskurs 3 Inledning Lilla Kotts djuräventyr är en lektion som bygger på att barnen ska lära sig mer om djur och natur. Här får barnen träffa

Läs mer

Livets historia på ett år

Livets historia på ett år Livets historia på ett år Livets historia på ett år Jorden bildades för c:a 4,55 miljarder år sedan. Tänk dig att tiden från jordens skapelse fram till nu bara tog ett enda år! Jorden skapades kl. 00:00:00

Läs mer

Övningen är hämtad från www.friluften.se där du själv kan bidra med övningar och inspireras av andra utomhuspedagoger.

Övningen är hämtad från www.friluften.se där du själv kan bidra med övningar och inspireras av andra utomhuspedagoger. Ämne: Biologi Författare: Linda Karlsson Årskurs: 4-9 Gruppstorlek: Helklass som delas in i smågrupper Svarar mot kursmål: Skolan skall i sin undervisning i biologi sträva efter att eleven - utvecklar

Läs mer

Nät till hus och trädgård

Nät till hus och trädgård Nät till hus och trädgård Stängselnät Bärnät Spaljénät Hönsnät/Lathyrusnät Uppbindningsnät Skuggnät Vindskyddsnät Gnagskydd Insektsnät Takrännenät Dagvattenmagasin www.expo-net.se Stängselnät EXPO-NET

Läs mer

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:-

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:- Sveriges Trädgårdsmästare Allhelgona 2015 Vi har allt du behöver inför Alla helgons dag Se sidan 2-3. Skapa en välkomnande kruka Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Förbered trädgården Inför vintern Se sidan

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer