ETT FUNGERANDE EUROPA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ETT FUNGERANDE EUROPA"

Transkript

1 ETT FUNGERANDE EUROPA År 2014 får vi möjlighet att vara med och påverka Europas framtid i en avgörande tid för vår del av världen. Hur du väljer att rösta i det här valet kan antingen försvaga Europa eller stärka det. Europas liberaler vill bygga ett starkare Europa som kan bevara våra gemensamma intressen och värderingar. Vi vill se ett Europa med inflytande på världsscenen. Vi vill se ett Europa där vi främjar ekonomin och skapar fler jobb. Vi vill se ett öppnare och mer ansvarstagande Europa. Ett Europa som värnar om medborgarnas säkerhet. Ett Europa som grundar sig på jämlikhet och tolerans, med stabila medborgerliga fri- och rättigheter. Ett Europa byggt på en tydlig demokrati och medborgarnas vilja. Ett Europa som leder kampen mot klimatförändringarna. Ett Europa som fungerar för oss alla. Liberalerna vill se ett Europa som skapar förtroende, inte rädsla - som främjar välfärd och enighet, inte motsättningar. Medborgerliga fri- och rättigheter är grundstenarna för ett liberalt Europa, och en anledning till varför många andra runt om i världen ser den Europeiska modellen som en förebild att sträva efter. Medborgerliga fri- och rättigheter är viktiga grundstenar för vår välfärd och vi behöver skydda dessa när de hotas. Vi vill se ett Europa där individuella val respekteras och uppmuntras, där löftet om att alla har rätt att kunna förbättra sina liv också hålls.

2 2 2 I vår politik fokuserar vi på hur man bättre kan bemöta den allvarliga ekonomiska krisen som härjar runtom i Europa. Konjunkturnedgången och den rekordhöga arbetslösheten, inte minst bland unga, hotar vårt framtida samhälle på lång sikt. För att få ett stabilt och gynnsamt Europa måste vi skapa en bättre politik. Vi tror på ett Europa som tar ansvar för sina medborgare och arbetar för allas bästa. Europas liberaler har en beprövad politik för ett mer ansvarstagande, öppet och effektivt Europa. Vi kommer att fortsätta att följa strategier och vidta åtgärder som syftar till att ta oss ur den rådande krisen och skapa långsiktig tillväxt. Vi tror på konkurrens, att ta bort handelshinder och skapa en effektiv reglering av marknaden. Vi vill fortsätta motverka protektionism och statlig inblandning som minskar framväxten av nya jobb och förhindrar tillväxt på regional, nationell och europeisk nivå. Skapa arbeten och möjligheter Liberala lösningar har bevisligen bidragit till att skapa nya arbeten och förbättra människors liv. Med ditt stöd kan vi göra ännu mer. Vi tror på styrkan och framgången med Europas inre marknad som har skapat miljontals jobb. Vi prioriterar slutförandet och utvidgningen av den inre marknaden, inte minst när det gäller tjänster, att hitta och skapa nya möjligheter för ekonomisk tillväxt och mer innovation samt att höja konkurrensen inom EU. Att ta bort överflödiga nationella bestämmelser och gränskontroller samt att säkerställa fri rörlighet för arbetstagare har hjälpt företag att bli mer stabila och konkurrenskraftiga på marknaden. Dock finns det mycket mer som kan och bör göras för att den inre marknaden ska bli fullständig och för att det ska bli enklare att driva företag i Europa. Vi kommer att förstärka den inre marknaden inom energi, den digitala marknaden, finansiella tjänster, transport såväl som hälso- och sjukvårdssektorn, samtidigt som vi ytterligare underlättar den fria rörligheten för tjänster och arbetstagare: Vi kommer att arbeta för ett fritt handelsavtal mellan Europa och USA som kan stärka den europeiska ekonomin med över 100 miljarder euro per år. Vi kommer även att eftersträva fria handelsavtal med andra stora ekonomiska regioner. Små och medelstora företag skapar välstånd inom Europa. Vi vill göra det lättare att skapa arbetstillfällen genom mer lätttillgängliga finansieringsmöjligheter och enklare regler för investeringsfonder. På så vis kan vi främja nya och innovativa verksamheter över hela Europa, vilket i sin tur ger en möjlighet för unga företagare att etablera sig. EU måste bli ledande inom nystartade företag och nya innovativa teknikföretag.

3 3 Den digitala ekonomin är ytterst viktig för arbetsmarknaden. Vi tänker arbeta för att skapa en modern ekonomi som erbjuder e-tjänster för en enklare vardag, som stimulerar näthandeln genom ökad tillgång till snabb Internetuppkoppling, säkerställer ett öppet Internet, eftersträvar nätneutralitet och skapar en verklig inre marknad inom telekommunikation. Med det innefattas bl.a. att avgifterna för mobiltelefonsamtal och dataroaming ska slopas år 2016, liksom orimliga priser för att ringa och skicka sms mellan olika länder. Vi stödjer upprättandet av fördelaktiga finans- och beskattningsramar som kan uppmuntra folk att starta nya företag. Vi ska välkomna investeringar i Europa. Enligt oss är arbetslösheten den största sociala och ekonomiska krisen som Europa står inför idag, speciellt den bland unga. Valet till Europaparlamentet måste handla om att identifiera vilka möjligheter som finns till sysselsättning och utbildning, vilket är den största frågan för de förtroendevalda ALDE-ledamöterna inom Europaparlamentet. Lärlingsbevis och universitetsexamina måste godkännas mellan de olika länderna. Varvad utbildning mellan länderna, både inom unversitets- och yrkesutbildningar måste främjas. Vi stödjer tanken om en femte frihet ; fri rörlighet av kunskap, vilket innebär att studenter, akademiker och forskare har större rörlighet mellan medlemsstaterna. Tanken är att det ska uppmuntra till nya uppfinningar och vetenskapliga upptäckter. Genom att övergå till en mer hållbar utveckling genom ett utsläppssnålt samhälle som är både resurseffektivt och konkurrenskraftigt och genom att satsa mer på förnybar energi, kan vi skapa nya jobb och gör oss mindre bundna till att importera energi. Vi tänker arbeta för ett fungerande system för handel med utsläppsrätter som ska minska koldioxidutsläppen, och framhäva det som en drivkraft för innovation och energisnåla lösningar. En effektiv och välfungerande koldioxidmarknad är ett kraffullt redskap för att minska växthuseffekten på ett kostnadseffektivt sätt. Bland annat vill vi investera i ett elnät som sträcker sig över hela Europa och bygga ännu mer förnybara energikällor. Vi tänker föreslå långsiktiga och stabila politiska ramar som främjar energioch resurseffektivitet. För att detta ska fungera måste medlemsländerna samarbeta med EU för att öka energieffektiviteten, avlägsna koldioxiden från energiutvinningen, utveckla koldioxiduppsamling och lagringsteknik, främja återvinning, återanvändning och effektivitet i användandet av våra naturresurser samt att avveckla miljöfarliga subventioner som till exempel de som finns för framtagning och förbrukning av fossila bränslen. Vi ställer oss positiva till att förflytta EU-stödet av struktur- och sammanhållningsfonderna till forskning och investeringar i framtidsorienterade områden, såsom förnybara energikällor.

4 4 Samtidigt som de här nya jobbmöjligheterna skapas kan vi säkerställa en miljömässig och ekologisk hållbarhet för framtida generationer. Ekonomiska omprioriteringar Vi måste omvärdera hela budgetprocessen. Vi tror att en bredare och mer strategisk målsättning bäst kan avgöra hur vi bör spendera våra pengar. Vi kräver en omfattande reform av unionens ekonomiska system, avseende både intäkter och utgifter, för att säkerställa att inga länder ger oproportionerliga bidrag. I budgetbesluten bör hänsyn tas till hur man bäst kan öka antalet arbeten, och förbättra människors liv och den sociala välfärden. Budgeten måste vara tillväxtorienterad. Vi måste fokusera på innovation, forskning och utveckling, och stödja framväxten av bättre utbildningar. Liberalerna arbetar för att förvalta dina pengar på bästa sätt genom att fortsätta dra ner på administrativa kostnader, och leder kampen för att Europaparlamentet ska få ett enda säte. Den ursprungliga målsättningen med att förbättra människors vardag har blivit överskuggad av överdriven byråkrati. Slösaktiga subventioner måste upphävas. Vi ska arbeta för verkliga och grundläggande ändringar i den kommande EU-budgeten så att den kommer dig till del i högre grad. EU-medlen måste användas till att skapa arbetstillfällen och inte att ersätta inkomster. Vi vill minska och förenkla EU-regler för att de ska bli lättare att applicera och införliva, och därmed kan undvika slöseri och misstag. Medlemsstaterna bör tillhandahålla deklarationer som visar att EU-medlen inte enbart spenderas lagligt utan också tillför ett mervärde. EU:s strukturfonder måste inriktas på att skapa mer innovation och fler jobb, i synnerhet jobb för unga. EU-fonderna borde även användas till forskning, vilket ger en värdeökning och nya verktyg till forskare, doktorander och universitet. Tillgången till finansiering som är avsatt till att förbättra människors liv måste vara tidsbegränsad och rätten därtill ska förloras om målen inte uppnås inom en viss tidsram. Vi tänker arbeta för en hållbar ekonomi som tar hänsyn till miljön. Över 40 miljarder Euro spenderas årligen på jordbrukssubventioner. Subventioner i andra länder förstör Europas jordbrukares möjligheter att verka på lika villkor. Vi vill se en global minskning av stödmekanismer och en vidare modernisering av den gemensamma

5 5 jordbrukspolitiken för att uppnå större effektivitet och agera på mer marknadsmässiga principer. Liberalerna är positiva till att jordbrukssubventioner gradvis minskas. Vi vill även poängtera att de allmänna reglerna om förbud mot statligt stöd till nationella industrier, företag och produkter även bör gälla den gemensamma jordbrukspolitiken. På så sätt förhindrar vi en åternationalisering av jordbrukssubventioner. Vårt mål är att kunna garantera en öppnare och mindre byråkratisk implementering av den gemensamma jordbrukspolitiken. EUmedel måste användas till att skapa nya jobb, upprätthålla livsmedelsförsörjning och säkra livsmedel i alla medlemsländerna. Jordbrukssubventioner i andra länder bidrar till snedvridna konkurrensvillkor för de europeiska jordbrukarna. Vi vill se en global minskning av jordbruksstöd, och att den gemensamma jordbrukspolitiken ska moderniseras ytterligare i syfte att bli effektivare och mer marknadsorienterad. Vi stödjer en jordbrukspolitik som balanseras mellan tre grundstenar: ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Det hjälper bönderna att kunna producera mer med mindre resurser. Vi tänker säkerställa att familjejordbruk och människor på landsbygden som bevarar landskapen och uppmuntrar till miljövänlig ekoturism får en rättvis andel av den gemensamma jordbrukspolitiken. Vi tänker förflytta EU-stödet från jordbrukssubventioner till moderna och miljövänliga jordbrukstekniker som underlättar livsmedelsproduktion och hållbar boskapshållning, samtidigt som de hjälper lokala samhällen. Vi stödjer investeringar i forskning, modern teknik och hur de överförs i praktiken till alla områden inom jordbruk, fiskeri och landsbygdsutveckling. Europas liberaler har drivit reformen av den gemensamma fiskeripolitiken, i synnerhet för att få slut på att fisk kastas överbord och för att sprida ut beslutsfattandet. Återupprätta stabila ekonomier Liksom alla europeiska medborgare förväntas ha god kontroll på hushållskassan och inte spendera mer än vad vi tjänar, måste vi också säkerställa att vi har sunda offentliga finanser. Vi vill se en union där villkoren för stabilitetspakten följs både av EU och medlemsländerna. Det enda sättet att bevara valutaunionen är att kombinera solidaritet med ett stabilt budgetansvar. En sådan solidaritet är beroende av en budgetdisciplin som inte innebär några moraliska risker eller minskar ekonomiska incitament till hälsosamma offentliga finanser.

6 6 Det räcker inte med att acceptera de här principerna. Vi tänker fortsätta att vara drivande när det gäller att ställa de som struntar i reglerna till svars. Vi tänker arbeta för en snabb implementering av en bankunion inom euroområdet, med en gemensam rättslig grund för övervakning och avveckling av banker. Vi tänker ta fram en gemensam mekanism för att avveckla konkursdrabbade banker så att skattebetalarna inte får stå för kostnaderna. Vi tänker även ta fram bättre kontrollmekanismer och mer automatiska sanktioner om stabilitets- och tillväxtpakten bryts. Vi vill att alla medlemsländer, både inom och utanför euroområdet ska vara fullständigt informerade om unionens beslutsfattande i ekonomiska frågor som rör oss alla, eftersom vår ekonomiska framtid är oskiljaktigt sammanbunden. Vi är positiva till skattekonkurrensen, är vi övertygade om att vi måste göra ännu mer för att bekämpa skatteundandragande och skatteflykt. Starkare globalt och tryggare hemma En del vill poängtera och utforska skillnaderna mellan länderna, men vi anser att delade värderingar och enighet hjälper oss att försvara våra gemensamma intressen globalt och våra individuella rättigheter på hemmaplan. Vår styrka hjälper oss att skapa arbeten och förbättra människors vardag, både i och utanför Europa. Vi tänker kämpa för de mänskliga rättigheterna och skydda utsatta, både inom EU och utanför våra gränser. Vi liberaler anser att en utvidgning av EU förblir ett av de viktigaste verktygen i vår gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Vi tänker utveckla EU:s samarbeten och förstärka EU-politiken när det gäller rättsligaoch inrikes frågor, i synnerhet för att bekämpa organiserad brottslighet. Vi välkomnar det nya gemensamma europeiska asylsystemet, men arbetar vidare med att utveckla lagliga och säkra vägar till EU för asylsökande med hjälp av vidarebosättning och viseringar av humanitära skäl. På det sättet kan vi eliminera marknaden för människosmuggling och motverka tragiska dödsfall i Medelhavet. Vi tänker å ena sidan arbeta för ett Europa som tar emot talanger och idéer från människor som vill och kan bidra till arbetstillväxt och framgång, men vi vill å andra sidan införa ett system som förebygger irreguljär migration. Vi tänker eftersträva en gemensam politik för it-säkerhet som kan förbättra medlemsstaternas förmåga att skydda vår integritet och ekonomi.

7 7 För att vi ska kunna förespråka införandet av lagar och personliga friheter på ett trovärdigt sätt i andra länder, måste vi kunna garantera samma rättigheter på hemmaplan. Vi tänker fortsätta kämpa för ett fullständigt skydd av de mänskliga rättigheterna och leda kampen mot all typ av diskriminering. Vi tänker arbeta för framtagandet av en mekanism som bevakar övergrepp mot de grundliga och medborgerliga fri- och rättigheterna inom EU, och vidta sanktioner när det sker som grundar sig på opartiska bedömningar utan politisk inblandning. Europa borde vara världsledande inom dataskydd. All tillgång till EU-medborgarnas personliga uppgifter bör föregås av en rättslig prövning. I dagens globaliserade värld kan inget EU-land på egen hand hantera de hot och utmaningar som vi ställs inför. EU-medborgarna förväntar sig att EU och dess medlemsländer står enade, agerar gemensamt och gör en märkbar insats när det gäller globala frågor. Världen blir mer och mer invecklad och instabil. Europa måste förlita sig mer på sina egna resurser inom säkerhet och militär kapacitet. Vi behöver skapa ett bättre system för sammanslagning och gemensamt utnyttjande av sådana förmågor för att kunna använda dem på bästa sätt. Det skulle ge oss en snabbare hantering av internationella kriser, vilket kampen mot sjöröveri är ett bevis på. Vi arbetar med skapa ett närmare samarbete mellan EU och NATO. Vi kommer fortsätta att stödja demokratiska och ekonomiska reformer i våra grannländer. Välmående demokratier vid våra gränser säkerställer ett tryggare EU. Vi ger ett starkt stöd till det nya fokuset som lagts på mänskliga rättigheter i EU:s utrikespolitik. Vi vill öka EU:s inflytande i internationella frågor genom att etablera ett gemensamt europeiskt mandat i FN:s säkerhetsråd och andra organisationer, samt genom att sammanföra medlemsländerna inom euroområdet som en enda enhet inom IMF. Vi anser att EU bör förstärka civilsamhällets förmåga att hantera kriser och utnyttja erfarenheten som finns när det gäller att säkerställa stabilitet, införa lagar och principer om god förvaltning. Ett mer effektivt och öppet Europa Den ekonomiska krisen har drivit EU till att genomföra åtgärder som ligger på gränsen för vad Lissabonfördraget tillåter. Under Europaparlamentets kommande mandatperiod stödjer vi krav på en konvention för att utveckla unionen i en mer demokratisk riktning. Vi

8 8 menar att EU-politikerna med ett ökat ansvar kan erbjuda mer användbara och effektiva resultat. EU och dess institutioner behöver vara mer öppna och mindre byråkratiska. Vi tänker därför fortsätta arbeta för att förenkla EU-regler och göra dem mindre betungande. Vi förespråkar att beslut bör tas på en lämplig lokal, regional, nationell eller europeisk nivå, beroende på vad är bäst för medborgarna. I och med Lissabonfördraget har nationella regeringar inkluderats allt mer i de politiska förhandlingarna. För att stärka subsidiaritetsprinciperna ytterligare föreslår ALDE en modell där Europaparlamentet årligen utvärderar kommissionens arbetsprogram, för att se till att subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna följs som de ska. Vi vill att EU-kommissionen ska bli mer effektivt genom att arbetsmetoderna omformuleras grundligt vid kollegiet och att ansvarsområdena minskas. Vi stödjer den pågående omstruktureringen av vissa delar i EU-administrationen, som till exempel regionkommittén, som görs för att kontrollera att alla delar bidrar med en märkbar skillnad i beslutsfattandet och att en öppen, smidig och effektiv arbetsprocess tillämpas inom unionen. Vi vill behålla möjligheten att kunna avskaffa administrativa strukturer som inte uppfyller dessa kriterier, såsom den ekonomiska och sociala kommittén. Vi kräver en genomgång av alla befintliga EU-organ. De som inte tillför något märkbart mervärde bör avskaffas. Vi anser inte att en olika takt för EU-integrering utgör något hot för sammanhållningen inom unionen, så länge andra länder får möjlighet att integrera sig ytterligare och gå med i dessa samarbeten om och när de så vill. Europaparlamentet bör endast ha ett säte. Vi är för att man tar ett demokratiskt krafttag om EU, där både de nationella och europeiska parlamenten är mer delaktiga i beslutsfattandet. Vi vill också se mer öppenhet i samband med förhandlingar och omröstningar inom rådet. EU måste bli starkare, enklare och mer demokratiskt. Hjälp oss att uppnå våra mål genom att ge oss din röst.

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen 8.3.2018 A8-0048/21 21 Skäl Da (nytt) Da. I enlighet med artikel 8 i EUFfördraget ska EU främja jämställdhet mellan kvinnor och män och säkerställa jämställdhetsintegrering i all sin verksamhet som en

Läs mer

25 maj val till Europaparlamentet

25 maj val till Europaparlamentet 25 maj val till Europaparlamentet "Den övergripande agenda som kommer att råda i Europaparlamentet efter valet i maj 2014 kommer att avgöra Europas krispolitik och vår framtida utveckling till ledande

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

Europa Anne Graf

Europa Anne Graf Europa 2020 Anne Graf Fler jobb i ny EU- strategi Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 15.5.2012 B7- /2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B7- /2012 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen om sysselsättningsaspekter

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.1.2011 SEK(2011) 68 slutlig ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL

Läs mer

Tillsammans kan vi få Europa att växa.

Tillsammans kan vi få Europa att växa. Tillsammans kan vi få Europa att växa. Jag gillar EU EU blir vad vi gör det till. Europas framtid ligger i EU EU speglar samtiden och står idag inför frågor som måste lösas gemensamt och över gränser:

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0178/3. Ändringsförslag. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0178/3. Ändringsförslag. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger för ENF-gruppen 28.5.2018 A8-0178/3 3 Skäl P P. Under de senaste åren har jordbrukarna drabbats av en allt större prisvolatilitet till följd av prisfluktuationer på världsmarknaderna och osäkerhet orsakad av den makroekonomiska

Läs mer

Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige

Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige Upplägg EU-kommissionens roll EU:s väg ur krisen Europa 2020 EU:s budget Tre nyckelaktörer Europeiska kommissionen främjar gemensamma

Läs mer

En investeringsplan för Europa

En investeringsplan för Europa En investeringsplan för Europa Den goda triangeln INVESTERINGAR STRUKTUR- REFORMER BUDGETANSVAR 1 En investeringsplan för Europa MOBILISERA FINANSIERING FÖR INVESTERINGAR Kraftigt stöd till strategiska

Läs mer

EU-samarbetet i ekonomiska och finansiella frågor

EU-samarbetet i ekonomiska och finansiella frågor EU-samarbetet i ekonomiska och finansiella frågor SNS/SHOF Finanspanel, 14 maj 2019 Finansminister Magdalena Andersson Finansdepartementet 1 Ekofinrådet: finansmarknad, skattepolitik och ekonomisk politik

Läs mer

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1 RIF, Gemensamma kommittén dp. 1 b Rådspromemoria 2015-06-04 Justitiedepartementet Enheten för migrations- och asylpolitik Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 15 16 juni 2015 Dagordningspunkt:

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 15.7.2013 2013/0024(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och

Läs mer

Lägesrapport om den ekonomiska situationen

Lägesrapport om den ekonomiska situationen #EURoad2Sibiu Lägesrapport om den ekonomiska situationen Maj 219 FÖR ETT MER ENAT, STARKT OCH DEMOKRATISKT EU EU:s ambitiösa agenda för sysselsättning, tillväxt och investeringar och dess arbete med den

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE

ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE EFS PROGRAM FÖR VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 kommer att

Läs mer

Medfinansieras av Europeiska kommissionen

Medfinansieras av Europeiska kommissionen Medfinansieras av Europeiska kommissionen Varför en Europeisk Union? Visioner och tankar om ett enat Europa fanns redan på 1800talet men först efter de två världskrigen startade ett sådant Europeiskt samarbete.

Läs mer

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Ett socialt Europa Europeiska kommissionen Vad är den europeiska sysselsättningsstrategin? Alla behöver ett jobb. Vi

Läs mer

5 röster för Europa. 5 röster för Europa Publicerad på Nya Moderaterna (http://www.moderat.se)

5 röster för Europa. 5 röster för Europa Publicerad på Nya Moderaterna (http://www.moderat.se) En förutsättning för ett bra val är att vi är många som är aktiva. I Europavalen har valdeltagandet traditionellt sett varit lågt vilket innebär att det parti som fått flest sympatisörer att gå och rösta

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0184/2019 11.3.2019 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om en europeisk

Läs mer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Promemoria November 2018 Statsrådsberedningen Kansliet för samordning av EU-frågor Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Bakgrund I början av 2016 visade

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 15.4.2015 2014/2236(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om socialt entreprenörskap och social innovation för att bekämpa arbetslöshet

Läs mer

14182/16 SA/ab,gw 1 DGG 1A

14182/16 SA/ab,gw 1 DGG 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14182/16 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna ECOFIN 1017 BUDGET 37 SAN 379 SOC 678 Den gemensamma rapporten

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

Obunden Samling för Åland r.f.

Obunden Samling för Åland r.f. Obunden Samling för Åland r.f. För det moderna, dynamiska och gröna Åland Åländskt hållbart rättvist Partiprogram 2014 Reviderat 16.10.2014 1. OBUNDEN SAMLING R.F. 1.1 INLEDNING Obunden Samling på Åland

Läs mer

Ekofinrådets möte den 11 juli 2017

Ekofinrådets möte den 11 juli 2017 Kommenterad dagordning Rådet 2017-07-03 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 11 juli 2017 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som framkom den 26 juni 2017. 1. Godkännande av den

Läs mer

EU:s budget 2012 En budget för 500 miljoner EU-medborgare En budget för tillväxt och sysselsättning

EU:s budget 2012 En budget för 500 miljoner EU-medborgare En budget för tillväxt och sysselsättning EU:s budget 2012 En budget för 500 miljoner EU-medborgare En budget för tillväxt och sysselsättning 1,4 % Medborgarskap, frihet, säkerhet och rättvisa 6,4 % EU som global aktör Naturresurser: landsbygdsutveckling,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM112. Ny partnerskapsram med tredjeländer. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM112. Ny partnerskapsram med tredjeländer. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny partnerskapsram med tredjeländer Justitiedepartementet 2016-07-15 Dokumentbeteckning KOM (2016) 385 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

Juncker-Kommissionen: prioriteringar och arbetsprogram

Juncker-Kommissionen: prioriteringar och arbetsprogram Juncker-Kommissionen: prioriteringar och arbetsprogram Annika Korzinek EU-Kommissionens Representation i Sverige Europaforum Norra Sverige, 12 mars 2015 EU-kommissionen, Representationen i Sverige Vår

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET Utskottet för sysselsättning och sociala frågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5

EUROPAPARLAMENTET Utskottet för sysselsättning och sociala frågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 9.12.2014 PE544.310v01-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 Marita Ulvskog (PE544.291v01-00) Främjande av arbetstagarnas ekonomiska delaktighet

Läs mer

Investera i Europas framtid

Investera i Europas framtid Investera i Europas framtid 1 Femte rapporten om den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen En ny sammanhållningspolitik för ett nytt årtiondes utmaningar I. Bakgrund II. III. IV. Sammanhållningspolitikens

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 27.10.2009 KOM(2009)600 slutlig C7-0256/09 MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om revidering av den fleråriga budgetramen (2007

Läs mer

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt AER Sverige 15 april 2011 Linnéa Lundström Fredrik Åstedt Prioriterade EU-frågor för SKL 2011 - Reformen av EU:s budget och sammanhållningspolitik - Europa 2020-strategins genomförande - Nylanseringen

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 26 juni 2015 (OR. en) EUCO 22/15 CO EUR 8 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (25 och 26 juni 2015) Slutsatser

Läs mer

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Ersätter Lissabonstrategin (2000 2010) Vision genom tre prioriteringar och fem mål Sju flaggskeppsinitiativ Hur hänger det ihop? Europa 2020

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 15.6.2011 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (0051/2011) Ärende: Motiverat yttrande från nationalförsamlingen i Republiken Bulgarien över förslaget till

Läs mer

INLEDNING. European Alliance for Freedom skall arbeta för följande fundamentala förändringar:

INLEDNING. European Alliance for Freedom skall arbeta för följande fundamentala förändringar: INLEDNING De förestående EU-valen kommer att hållas mellan den och den 5 maj 014 i samtliga medlemsländer i den europeiska unionen. I detta dokument framläggs ett förslag på allmänna politiska principer

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank erbjuder vi finansiering och expertkunskaper till solida och hållbara investeringsprojekt i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s medlemsstater och

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX COM(2018) 398 Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EU) 2015/1588 av den 13 juli 2015 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget

Läs mer

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 88. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten

Läs mer

FÖRSLAG TILL RAPPORT

FÖRSLAG TILL RAPPORT GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor 02.03.2017 FÖRSLAG TILL RAPPORT om finansiering av politiska partier i AVS-länderna och i EU:s medlemsstater Utskottet för

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 9.12.2014 2014/0000(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 162-181 Förslag till betänkande Ildikó Gáll-Pelcz (PE541.454v01-00) Styrning av

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 16.12.2014 COM(2014) 910 final ANNEX 1 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA"

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA 106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014 RESOL-V-012 RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA" Rue Belliard/Belliardstraat 101 1040 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tfn +32 22822211

Läs mer

Den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen i regioner och städer: ett år senare Pappersversion av internetenkäten

Den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen i regioner och städer: ett år senare Pappersversion av internetenkäten Direktionen för kommitténs yttranden Enhet 3 Nätverk och subsidiaritet EUROPEISKA UNIONEN Regionkommittén FRÅGEFORMULÄR Sista inlämningsdag: 30 november Observera att denna översättning endast är avsedd

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för transport och turism 16.2.2012 2011/0301(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 1(5) 2018-12-10 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 TCO 114 94 Stockholm Org nr: 802003-5252 Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan 12 114 47 Stockholm

Läs mer

Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och inrikes frågor samt räddningstjänsten (RIF-rådet) i Bryssel den 21 september 2009

Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och inrikes frågor samt räddningstjänsten (RIF-rådet) i Bryssel den 21 september 2009 Kommenterad dagordning Ju2009/163/EU Justitiedepartementet 2009-09-10 EU-nämndens kansli Riksdagen Kopia: Socialförsäkringsutskottets kansli Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och

Läs mer

Ett nytt partnerskap för sammanhållning

Ett nytt partnerskap för sammanhållning Ett nytt partnerskap för sammanhållning konvergens konkurrenskraft samarbete Tredje rapporten om ekonomisk och social sammanhållning Europeiska kommissionen Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att

Läs mer

15375/16 ck/ab 1 DRI

15375/16 ck/ab 1 DRI Europeiska unionens råd Bryssel den 9 december 2016 (OR. en) 15375/16 NOT från: till: POLGEN 163 INST 521 CODEC 1849 PE 119 Ständiga representanternas kommitté (Coreper II) Rådet Föreg. dok. nr: 15145/16

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

Kommissionens arbetsprogram 2015

Kommissionens arbetsprogram 2015 Civilutskottets yttrande 2014/15:CU2y Kommissionens arbetsprogram 2015 Till utrikesutskottet Utrikesutskottet har gett civilutskottet tillfälle att yttra sig över kommissionens arbetsprogram 2015 En ny

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 2019 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 För mer info: www.tco.se/var-politik/eu/tcos-plattform-infor-valet-till-europaparlamentet-2019 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet

Läs mer

9DGMDJYlQWDUPLJDY* WHERUJ±IUnQ YLVLRQWLOOYHUNOLJKHW

9DGMDJYlQWDUPLJDY* WHERUJ±IUnQ YLVLRQWLOOYHUNOLJKHW 63((&+ 7DODY5RPDQR3URGL Ordförande för Europeiska kommissionen 9DGMDJYlQWDUPLJDY* WHERUJ±IUnQ YLVLRQWLOOYHUNOLJKHW Europaparlamentet 6WUDVERXUJGHQMXQL Fru talman, Ärade ledamöter, I morgon kommer Europeiska

Läs mer

Ren energi för framtida generationer

Ren energi för framtida generationer Ren energi för framtida generationer Ren energi för framtida generationer Fortums mål är att skapa energi som gör livet bättre för nuvarande och framtida generationer. För att uppnå detta investerar vi

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV 8.10.2015 L 263/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/94/EG, 2009/38/EG

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen 7.6.2017 A8-0055/30 30 Skäl B B. Reformer och anslutningsförberedelser hämmas av politisk polarisering, djup ömsesidig misstro och brist på genuin dialog mellan parterna. Inom vissa viktiga områden kan

Läs mer

Väktare av EU:s finanser

Väktare av EU:s finanser SV Väktare av EU:s finanser EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Granskning av EU-medel i hela världen Europeiska revisionsrätten är en EU institution som grundades 1977 och ligger i Luxemburg. Revisionsrätten har

Läs mer

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 Vad vi ska gå igenom: EU:s policy struktur: varför regioner? EU:s regionalpolitik i stora drag Regionalpolitikens

Läs mer

EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget. Jörgen Hettne, Sieps

EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget. Jörgen Hettne, Sieps EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget Jörgen Hettne, Sieps Unionens yttre åtgärder EU-fördraget: Allmänna bestämmelser om unionens yttre

Läs mer

En ljusare framtid för fisk och fiskare

En ljusare framtid för fisk och fiskare Reformen av den gemensamma fiskeripolitiken En ljusare framtid för fisk och fiskare Europeiska kommissionens förslag i korthet TVidta åtgärder mot överfisket och för att främja hållbar förvaltning av fiskebestånden.

Läs mer

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 14 november 2014 (OR. en) 15160/14 NOT från: till: Föreg. dok. nr: Rådets generalsekretariat TOUR 22 IND 321 COMPET 607 POLMAR 27 ENV 883 EMPL 150 EDUC 318 CULT 125

Läs mer

1 Varför behöver vi hållbar utveckling?

1 Varför behöver vi hållbar utveckling? Hållbar utveckling vid FPA 2012 Innehåll 1 Varför behöver vi hållbar utveckling? 3 Fokus på hållbarhet 3 Grunden för och målet med programmet 3 En gemensam global utmaning 3 Hållbarhet är summan av många

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM47. Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM47. Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s handelssystem för utsläppsrätter - genomförande av 2030 ramverket Miljödepartementet 2015-09-02 Dokumentbeteckning KOM (2015) 337 slutlig Förslag till

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

För delegationerna bifogas den reviderade versionen av slutsatserna från Europeiska rådet den oktober 2010.

För delegationerna bifogas den reviderade versionen av slutsatserna från Europeiska rådet den oktober 2010. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 30 november 2010 (2.12) (OR. en) EUCO 25/1/10 REV 1 CO EUR 18 CONCL 4 FÖLJENOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna EUROPEISKA RÅDET DEN 28-29

Läs mer

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. Europeiska unionens budget. En tillräcklig budget för att klara EU:s uppdrag

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. Europeiska unionens budget. En tillräcklig budget för att klara EU:s uppdrag Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Europeiska unionens budget En tillräcklig budget för att klara EU:s uppdrag SV EESK verkar för att skattebetalarnas pengar ska användas på bästa sätt Europeiska

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0360/37. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0360/37. Ändringsförslag 27.4.2015 B8-0360/37 37 Skäl A A. Temat för Expo 2015 i Milano är Att föda jorden. Energi för livet, och utställningen kan kraftigt sporra diskussionen om hur man ska förbättra produktionen och distributionen

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (14 december 2017)

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Indiska oceanens tonfiskkommission

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för ekonomi och valutafrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för ekonomi och valutafrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för ekonomi och valutafrågor PRELIMINÄR VERSION 5 december 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för ekonomi och valutafrågor till utskottet för sysselsättning

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för rättsliga frågor 17.7.2013 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (0073/2013) Ärende: Motiverat yttrande från den luxemburgska deputeradekammaren över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank erbjuder vi finansiering och expertkunskaper till solida och hållbara investeringsprojekt i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s 28 medlemsstater och

Läs mer

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete 2015 Europaåret för utvecklingssamarbete vår värld vår värdighet vår framtid 1 2015 är ett avgörande år för det globala utvecklings samarbetet. Millenniemålen från 2000 ska uppnås och nya globala utvecklingsmål

Läs mer

7b år Finlands nettobetalningsandel har stigit med 46 procent från år Finlands medlemsavgifter ökade, jordbruksstöden minskade

7b år Finlands nettobetalningsandel har stigit med 46 procent från år Finlands medlemsavgifter ökade, jordbruksstöden minskade FINLANDS MEDLEMSAVGIFTER TILL EU ÖKADE ÅR 2008 1/5 Finlands kalkylmässiga nettobetalning till Europeiska unionen var 318,5 miljoner euro år 2008, dvs. 60 euro per invånare. Nettobetalningen utgjorde 0,17

Läs mer

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 27 september 2016 (OR. en) 12606/16 SOC 565 EMPL 375 ECOFIN 837 EDUC 302 FÖLJENOT från: till: Ärende: Kommittén för socialt skydd Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en) 14221/18 COMPET 765 IND 339 MI 826 NOT från: Ständiga representanternas kommitté (Coreper I) till: Rådet Föreg. dok. nr: 13837/18 COMPET 731

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-11-04 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 november 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

1 Förslaget. 1.1 Ärendets bakgrund. 1.2 Förslagets innehåll 2016/17:FPM31

1 Förslaget. 1.1 Ärendets bakgrund. 1.2 Förslagets innehåll 2016/17:FPM31 Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om en rymdstrategi för Europa Utbildningsdepartementet 2016-11-30 Dokumentbeteckning KOM (2016) 705 En rymdstrategi för Europa Sammanfattning Kommissionens

Läs mer

Principen om tilldelade befogenheter

Principen om tilldelade befogenheter Artikel 3, FEU 1. [...] 2. Unionen ska erbjuda sina medborgare ett område med frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser, där den fria rörligheten för personer garanteras samtidigt som lämpliga åtgärder

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 24.10.2017 COM(2017) 650 final ANNEX 1 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Läs mer

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Vässa EU:s klimatpoli tik En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Sammanfattning EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS) är tillsammans med unionens

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer